PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16"

Transkript

1 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt aluminium.

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Avgränsningar... 3 Frågeställning... 3 Ytbehandling... 4 Anodisering... 4 Historia... 4 Anodisering av aluminium... 5 Process... 6 Anodiseringsprocesser... 6 Kromsyra anodisering... 6 Svavelsyra anodisering... 6 Fosforsyra anodisering... 6 Slutsats... 7 Källhänvisning... 8

3 Inledning I kursen KPP039 Produktutveckling 3 tilldelades en grupp på sex personer ett projekt att tillverka en prototyp av en resårmadrass till en säng som skulle underlätta sömn. Resårmadrassen skulle erhålla vibrationer samt ljudkanaler för att skapa ljud. Som ett komplement till detta projekt tilldelades även en uppgift att skriva ett PM, detta som ett delmoment i kursen. Till en början var det tänkt att varje gruppmedlem skulle skriva om ett moment i den process som gruppen arbetade med under projektets gång. Detta blev ett problem då det ämne som gruppen behandlade till stor del bestod av akustik, där alla i gruppen konstaterade att det var ett väldigt komplext område som var svårt att få grepp om. Efter en diskussion med Rolf Lövgren som är examinator samt handledare för kursen framförde vi några exempel om vad som varje gruppmedlem kunde skriva om istället och fick ett godkännande. Detta PM kommer med denna korta inledning därför att behandla området ytbehandling vilket valdes för att det verkar vara ett relativt brett och intressant område, samt att ämnet i allra högsta grad har med den utbildning som jag läser att göra. Syfte och mål Syftet med detta PM är att skribenten samt läsaren skall få en bredare kunskap om det ämne som texten behandlar. Detta PM kommer som sagt att behandla området ytbehandlingar och målet är därför att läsaren samt skribenten ska efter att ha läst det ha en bredare uppfattning om vad en ytbehandling är. Ett annat mål är att få texten så systematisk och lättolkad som möjligt samt att lära sig något under skrivandets gång. Avgränsningar Området ytbehandling har många delområden vilket delvis beror på att det finns flera olika metoder, valet av metod beror på vad man vill uppnå och vilket material som ska ytbehandlas. Jag har därför valt att begränsa mig till en metod inom ytbehandling som heter anodisering. Frågeställning Följande frågeställningar ska besvaras för att uppnå syftet och målet med detta PM; Vad är ytbehandling i stort? Vad är anodisering? Varför anodiserar man aluminium? Hur ser processen ut? Vilka olika processer finns det?

4 Ytbehandling Ytbehandling är till för att ett material eller produkt skall uppfylla vissa kriterier, dessa kriterier uppfylls genom olika metoder som varierar. En metod för ytbehandling kan till exempel vara att få till en attraktivare produkt/material estetiskt medans en annan kan vara att göra produkten/materialet mer slittåligt mot olika faktorer som påverkar utifrån. Vilket sätt ytbehandling utförs på beror på vilket material det är som skall ytbehandlas, aluminium ytbehandlas till exempel genom anodisering och stål ytbehandlas genom varmförzinkning. Både stål och aluminium används mycket inom produktutveckling men detta PM kommer begränsas till aluminium eftersom det är ett av de vanligaste material som används. Anodisering Anodisering eller eloxering som det också kan kallas är en form av ytbehandling för olika sorters metaller, bland annat aluminium. Anodisering tillämpas för att undvika korrosion som innebär att materialet fräter. Historia Anodisering tillämpades första gången 1923 för att skydda sjöflygplan tillverkade av aluminiumlegeringen duraluminium från korrosion. Denna process baserad på kromsyra skulle komma att kallas för Bengough Stuart process och dokumenteras i det brittiska försvaret. Olika varianter av anodisering utvecklades hastigt och år 1927 tog Gower and O Brien fram den första processen baserad på svavelsyra. Processen kom att bli den vanligaste typen av anodisering. Japan började år 1923 tillämpa anodisering med hjälp av en process baserad på oxalsyra, processen kom att användas mycket i Tyskland framförallt för arkitektoniska tillämpningar. Anodiserat aluminium var populärt för arkitektoniska material under 1960 och 1970 talet, men ersattes av plast samt powercoating som visade sig vara ett billigare alternativ. Den senaste stora processen av anodisering är baserad på fosforsyra, och har än så länge enbart tillämpats för att förbehandla lim och organiska färger. Intresset växer allt mer för olika processer inom anodisering vilket leder till att nya mer komplicerade varianter utvecklats och kommer att fortsätta att utvecklas.

5 Anodisering av aluminium Olika aluminiumlegeringar anodiseras i olika syften, bland annat för att förhindra korrosion men också för att göra det möjligt att till exempel måla eller smörja den legering som anodiseras. Vill man öka hårdheten i ytan uppnås även detta genom anodisering av materialet. Det anodiserade skiktet är inte ledande. Rent aluminium görs passivt när det utsätts för luft vid rumstemperatur eller gaser som innehåller syre, detta sker genom bilda ett ytskikt av amorft aluminiumoxid med tjockleken 2 till 3 nanometer, ytskiktet ger ett mycket effektivt skydd mot korrosion. Aluminiumlegeringar formar vanligtvis ett tjockare oxidskikt med tjockleken 5 till 15 nanometer, men det är bevisat att aluminiumlegeringar är mycket känsligare mot korrosion i jämförelse med rent aluminium. Härdigheten mot korrosion minskas avsevärt när det gäller vissa aluminiumlegeringar som till exempel koppar, järn och kisel. Anodiserade beläggningar har en lägre värmeledningsförmåga samt längdutvidgningskoefficient än vad aluminium. Det medför att beläggningarna kommer att spricka från termisk stress om de utsätts för temperaturer över 80 grader. Smältpunkten för aluminiumoxid är 2050 grader vilket är mycket högre än ren aluminium som har smältpunkten 658 grader. Anodiserat aluminium har hårdare ytor än vad aluminium men har en slitstyrka som är låg till måttlig, slitstyrkan kan förbättras med hjälp av större mått på tjockleken samt tätning. Sapa profiler är ett företag som använder sig av bland annat anodisering. De förstärker aluminiumet genom att öka det skyddade oxidskiktet. De färgar sedan den fortfarande kvalitativa ytan i spännande nyanser. De levererar också profiler med infärgade oxidlager. Bland dessa finns kulörer med mycket god kulörbeständighet, lämpliga för utomhusbruk.

6 Process Processen utförs normalt i fyra steg, nämligen förbehandling, anodisering, infärgning och eftertätning. Naturananodisering är den vanligaste formen av anodisering men det finns självklart andra former. Den elektrolytiska processen vilket är att förfina metaller äger rum efter att metallytan har fått den önskade förbehandlingen samt är ordentligt rengjord. Likström ansluts till det föremål som ska anodiseras vilket gör att föremålet blir anod, anod är den positiva elektroden. Detta moment i processen bidrar till att en elektrolytisk cell bildas. Det vanligaste är att elektrolyten består av utspädd svaveloxid, detta vid rumstemperatur. Ytan på metallen omvandlas till oxid vid elektrolysen. När önskad skiktstorlek är uppnådd är processen normalt klar, vanligen mellan 5 25 mikrometer. Ett oxidskikt har ett stort antal poler som måste slutas efter man skapat skiktet. Man behandlar då skiktet i gradigt vatten som ska vara avjoniserat, denna behandling kallas för eftertätning. Det ytskikt som skapas genom naturanodisering är genomskinligt, men färgade ytskikt kan även uppnås. Det färdiga föremålet som genomgått en naturanodisering levereras med en matt till halvmatt yta. Anodiseringsprocesser Det finns en mängd olika varianter av processer när man ska använda sig av anodisering. Det som skiljer processerna är bland annat vilken gas processen är baserad på. En kort beskrivning om några av dessa kommer nedan. Kromsyra anodisering Är den äldsta anodiseringsprocessen och används inom områden som kan komma i kontakt med drivmedel. Processen är baserad på kromsyra vilket medför tunnare ytbeläggningar som är mjuka, mer formbara samt delvis självläkande. Kromsyra används ofta som förbehandling till målning, vilket beror på att den är svår att färga. Processen är allmänt känd som Bengough Stuart process. Svavelsyra anodisering Är den vanligaste anodiseringsprocessen vilket beror på att den är billigare, mer miljövänlig samt lättare att färga. Färgen varierar beroende av vilken legering det är som anodiseras, ytbeläggningen kan även färgas i nästan alla nyanser. Fosforsyra anodisering Är en anodiseringsprocess som bildar en relativt tunn ytbeläggning, och används ofta som förbehandling innan limning. Processen är överlägsen när det gäller att skapa stabila ytor för limning.

7 Slutsats Med tanke på att jag är relativt oerfaren när det gäller att framställa ett PM anser jag att detta fördjupningsarbete har hjälpt mig att få en bredare förståelse om hur man framställer ett PM. Om man ser till ämnet som jag har behandlat så hade jag ingen kunskap om just anodisering som ytbehandling sedan tidigare. Detta gjorde att jag var tvungen att börja söka information från grunden vilket jag tror var nyttigt eftersom en relativt bred kunskap inom området har byggts upp. Jag tror att anodisering är en viktig del för att få en inte bara fin yta utan även en skyddad yta. En förståelse att anodisering används mycket mer i vardagen än vad jag personligen trodde har även byggts upp. Den frågeställning som ställdes i början av detta PM anser jag vara väl beskrivet i texten och därför anser jag att mitt PM har uppnått sitt syfte. När det gäller målet att få en systematisk samt lättolkad text anser jag mig ha lyckats delvis, varför bara delvis beror på att området är relativt komplext och det krävs att läsaren sätter sig in i vad de läser.

8 Källhänvisning Anodizing, , Saga group, , sites/sapa Profiler AB/Vierbjuder/Ytbehandling/Anodisering/ Silvexinc, , acid anodizing.php Silvexinc, , acid anodizing.php Wikipedia, ,

Sapa Ytbehandling. Anodisering och pulverlackering

Sapa Ytbehandling. Anodisering och pulverlackering Sapa Ytbehandling Anodisering och pulverlackering Anodisering Anodisering är den starkaste ytbehandling som finns för aluminiumprofiler. Det är en elektrolytisk process i vilken ett oxidskikt byggs upp.

Läs mer

PM- Aluminium. källa: Företaget Alcoa Fjardaál som tillverkar aluminium i Island. Peyman Mohammadi. Ansvarig lärare: Rolf Lövgren

PM- Aluminium. källa: Företaget Alcoa Fjardaál som tillverkar aluminium i Island. Peyman Mohammadi. Ansvarig lärare: Rolf Lövgren PM- Aluminium källa: Företaget Alcoa Fjardaál som tillverkar aluminium i Island Peyman Mohammadi Ansvarig lärare: Rolf Lövgren Kurs: Produktutveckling 3, KPP039 HT2010 Innehållsförteckning 1 Inledning...3

Läs mer

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03 Aluminium 1 1807 1824 1886 - Engelsmannen Humphrey Davy (1778-1829) insåg att metallen måste finnas men lyckades inte framställa den. - Han gav den dock namnet Aluminum. - Den danske vetenskapsmannen H.

Läs mer

SAPA YTBEHANDLING Anodisering, pulverlackering och Decoral

SAPA YTBEHANDLING Anodisering, pulverlackering och Decoral Anodisering, pulverlackering och Decoral Anodisering Anodisering är den starkaste ytbehandling som finns för aluminiumprofiler. Det är en elektrolytisk process i vilken ett oxidskikt byggs upp. Skiktet

Läs mer

Ytbehandling aluminiumprofiler

Ytbehandling aluminiumprofiler Ytbehandling aluminiumprofiler Innehåll Anodisering 2 3 Lackering 4 Mekanisk/ Kemisk ytbehandling 5 Övrig ytbehandling 6 Kontakt och prover 7 Aluminium har redan i naturligt tillstånd en snygg och korrosionshärdig

Läs mer

Ytbehandling. av aluminium

Ytbehandling. av aluminium Y T B E H A N D L I N G Ytbehandling av aluminium Aluminium är ett lätt och hållfast material samt det tredje vanligaste grundämnet Aluminium är lätt att bearbeta. Av aluminium kan man i en enda tillverkningsfas

Läs mer

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG

SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG SPECIALISTER INOM YTBEHANDLING AV METALL LEVERANTÖR TILL FLERA VÄRLDSLEDANDE FÖRETAG VILKA ÄR VI OCH VAD KAN VI PÅ YTCENTER HJÄLPA DEJ MED? Ytcenter är ett företag där alla har mer än 30 års erfarenhet

Läs mer

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L LC MÅLNING M M Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik LD - SKYDDSBELÄGGNING Text rensad från metoder som inte används och ovidkommande

Läs mer

PM STRÄNGPRESSNING AV ALUMINIUM

PM STRÄNGPRESSNING AV ALUMINIUM TILL ROLF LÖVGREN PM STRÄNGPRESSNING AV ALUMINIUM KPP039 PRODUKTUTVECKLING 3 LINA BJELKENÄS 2 Innehåll Inledning... 2 Syfte och mål... 2 Projektavgränsningar... 2 Vad innebär strängpressning och hur går

Läs mer

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic

Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic PM Strängpressning Individuell inlämningsuppgift Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic 1 Innehåll Inledning och Bakgrund... 3 Vad innebär Strängpressning?... 4 Hur går

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK

BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK Guiden nedan är endast förslag på användningsområden för respektive material. Valet av filaprodukt kan av vika beroende på önskat resultat. EFTER PLATTSÄTTNING Byggkeramik

Läs mer

Gjutjärn som konstruktionsmaterial

Gjutjärn som konstruktionsmaterial Gjutjärn som konstruktionsmaterial Inlämningsuppgift i kursen kpp039 Kari Haukirauma 2011-01-06 Produktutveckling 3 Handledare Rolf Lövgren Innehåll Inledning... 3 Vad är gjutjärn?... 4 Gråjärn... 6 Användningsområden

Läs mer

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap Karin Lindqvist, Swerea IVF Exempel 1) Vad finns under ytan? Företaget X hade sett sjunkande kvalité

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Material föreläsning 7 HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Fredag 11:e December 10:15 12:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Hållbarhet: oxidation och korrosion ch 17 Paus Processers egenskaper ch 18 2 Hållbarhet:

Läs mer

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM ANODAL CS-2N

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM ANODAL CS-2N TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Kalleftertätning. ANODAL CS-2N ANODAL CS-2 och ANODAL CS-2A är produkter avsedda för eftertätning med god kvalitet vid rumstemperatur. ANODAL CS-2 används vid nysättning av

Läs mer

Aluminium som konstruktionsmaterial

Aluminium som konstruktionsmaterial 2010 Aluminium som konstruktionsmaterial Josephine Sörensen, 2010 01 11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Råvara... 3 3 Egenskaper hos aluminium... 3 4 Legeringar... 4 5 Användningsområden för aluminium...

Läs mer

Sandwichpaneler ALUCORE 12:1

Sandwichpaneler ALUCORE 12:1 ALUCORE 12:1 ALUCORE är en sandwichpanel i aluminium med god styvhet och extremt låg vikt. Kärnan består av en bikakemönstrad aluminumfolie - honeycomb - vilket ger panelen dess styrka. Till skillnad från

Läs mer

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006 Plannja Aluzinc BSAB N5 April 2006 Aluzinc stålplåt med många fördelar Vacker yta. Glänser som silver Hård och tålig yta Möjlighet till avancerad formning Värmetålig En legering av zink och aluminium

Läs mer

Flexibox. Enclosures

Flexibox. Enclosures Flexibox Enclosures Flexibla instrumentoch apparatkapslingar Flexibox 3 Aluminium 1825 Aluminium framställdes i fri form, för första gången av dansken H.C. Örsted. 1854 Bunsen genomför för första gången

Läs mer

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning 7.4 Avvikelser vid varmförzinkning Nedan beskrivs några av de vanligaste avvikelserna vid varmförzinkning. Vill du veta mer kan du studera Nordisk Förzinkningsförenings häfte Avvikelser vid varmförzinkning

Läs mer

Material och underhåll

Material och underhåll Material och underhåll Nolas produkter tillverkas i ett stort antal material. Materialvalet görs med tanke på produktens estetiska och praktiska hållbarhet. Vi står för kvalitet och vi anser att livslängden

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination Hemlaboration 5 B (Härnösand) Korrosions och korrosionsskydd Teori En galvanisk cell består av två elektroder (anod och katod), en förbindelse mellan dessa och en elektrolyt.. Galvanisk korrosion kan liknas

Läs mer

Det kreativa alternativet. - aluminium

Det kreativa alternativet. - aluminium A L U M I N I U M P R O F I L E R Det kreativa alternativet - aluminium Nordic Aluminium - En stadig grund Vårt kunnande är ett resultat av mångårig erfarenhet. Verksamheten startade 1962 och 1995 avskiljdes

Läs mer

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola Ergonomi vid grepp 8 december 2009 Denna individuella inlämningsuppgift redogör för vilka förutsättningar människans hand skapar när det gäller utformningen av handtag på produkter samt vad ska man tänka

Läs mer

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Polygiene Technology Addion Matt mässing Brunoxid Krom Kort om ytbehandling ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Innehållsförteckning Ytbehandling förhindrar eller fördröjer korrosion

Läs mer

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Sanodal Gold 4N Sanodal Gold 4N är en vattenlöslig produkt baserad på järnoxalat för kemisk färgning av oxidfilm på aluminium i guldnyanser av hög beständighet. Sanodal Gold

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT DURA-BRIGHT WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT Alcoa Dura-Bright EVO wheels Nästa generation Dura-Bright behandling med ännu bättre ytskydd. Nu kan Alcoa erbjuda ett revolutionerande

Läs mer

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP KEMI RUNT OMKRING OSS Man skulle kunna säga att kemi handlar om ämnen och hur ämnena kan förändras. Kemi finns runt omkring oss hela tiden. När din mage smälter maten är det kemi, när din pappa bakar sockerkaka

Läs mer

Capo Sweden har ett utav Sveriges mest kompletta sortiment på kakellister, rörelsefogprofiler och listellos. Är det ändå något som saknas?

Capo Sweden har ett utav Sveriges mest kompletta sortiment på kakellister, rörelsefogprofiler och listellos. Är det ändå något som saknas? Capo Sweden har ett utav Sveriges mest kompletta sortiment på kakellister, rörelsefogprofiler och listellos. Är det ändå något som saknas? Hör i så fall av dig. Nämnde vi föresten att Capo Sweden säljer

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

Nyhet! www.lenson.se

Nyhet! www.lenson.se Kap- & slipskivor Nyhet! www.lenson.se XT8Kapskiva // Den tunna Oslagbar kapskiva för tunna material. Snabbare och finare kapning upp till 2,5 mm stål. Tack vare det ytterst fina skäret krävs ej efterarbetning.

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

SKUM OCH DESS TILLVERKNING,

SKUM OCH DESS TILLVERKNING, SKUM OCH DESS TILLVERKNING, BEARBETNING SAMT ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Marina Wiklöf Handledare: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Produktutveckling 3 INNEHÅLL Inledning... 3 Historia... 3 Tillverkning... 4 Bearbetningsmetoder...

Läs mer

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH Materiallära för Maskinteknik, 4H1063, 4p Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, Korrosion Corrodere (latin) = gnaga sönder Fritt efter Callisters bok: avsnitt

Läs mer

Profiler och komponenter. Innovativ aluminiumförädling

Profiler och komponenter. Innovativ aluminiumförädling Profiler och komponenter Innovativ aluminiumförädling Marknadsledande förädling Nordic Aluminium planerar, tillverkar och marknadsför högklassiga aluminiumprofiler samt långt förädlade aluminiumkomponenter.

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

2013 PRODUKTÖVERSIKT

2013 PRODUKTÖVERSIKT PRODUKTÖVERSIKT 2013 DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Kan användas på alla metaller och legeringar och neutrala oljor. DST-DEGREEZ/3 ph 10,6 Kan användas på det flesta metaller och legeringar. Goda resultat med renhållningsgods.

Läs mer

Förpackningar. Individuell Inlämningsuppgift KPP039. Robin Rudberg

Förpackningar. Individuell Inlämningsuppgift KPP039. Robin Rudberg Förpackningar Individuell Inlämningsuppgift KPP039 Robin Rudberg Inledning I kursen KPP039 produktutveckling 3 ska en skriftlig redovisning av individuell inlämningsuppgift göras. Denna uppgift ska handla

Läs mer

SANODAL Deep Black MLW

SANODAL Deep Black MLW TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM SANODAL Deep Black MLW Sanodal Deep Black MLW är ett färgämne med mycket goda all-round egenskaper, framförallt hög ljushärdighet och mycket god väderbeständighet. Huvudsakliga

Läs mer

CANDOR Sweden AB. n WWW.CANDORSWEDEN.COM

CANDOR Sweden AB. n WWW.CANDORSWEDEN.COM CANDOR Sweden AB n Established in 1946 n Swedish Owned Company by LOTORPGRUPPEN (www.lotorp.com) n Head office in Sweden with subsidiaries in all Nordic countries n 50 employees n ISO 9000 and ISO 14000

Läs mer

INNEHÅLL. Tänk på att: GYM&FITNESS. - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner

INNEHÅLL. Tänk på att: GYM&FITNESS. - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner Gym & Fitness 04 Tänk på att: - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner GYM&FITNESS Rätt golv - avgörande faktor Ljuddämpande golv Gummimattor 04 06 08

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd använder en ny kombination av zink, ihåliga glaspärlor och en upphovsrättsskyddad aktivator som aktiverar zinken och förbättrar

Läs mer

Time will tell the difference

Time will tell the difference Time will tell the difference Korrosionsskydd handlar om förtroende för det är bara tiden som kan utvisa om arbetet har gjorts ordentligt. Vi på DOT står för vårt arbete varje gång. ONE IS ALL YOU NEED

Läs mer

Palladiummembranet. Permeationsmätningar. ToF-SIMS. SKB 2011-09-21 Korrosion av koppar i rent syrefritt vatten

Palladiummembranet. Permeationsmätningar. ToF-SIMS. SKB 2011-09-21 Korrosion av koppar i rent syrefritt vatten Sidan 1 av 13 SKB 11-9-1 Korrosion av koppar i rent syrefritt vatten Palladiummembranet Permeationsmätningar i ToF-SIMS XPS Sidan av 13 Permeationsmätningar Lyssy Gas Permeability Tester Sidan 3 av 13

Läs mer

CorEr. Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna

CorEr. Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna CorEr Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna År 2007 startade Boden Energi AB sin senaste sopförbränningspanna av typen Roster, levererad av B&W Volund. Pannan förbränner cirka 50

Läs mer

IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS

IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS BESTÅENDE RESULTAT MED IMPREG + trallskruv impreg + Funktion, enkelhet & bestående resultat Impreg+ garanterar lång livslängd Slitstark och okänslig Självläkande

Läs mer

Joakim Vasilevski 2011-01-16

Joakim Vasilevski 2011-01-16 PM - CAM KPP039 Produktutveckling 3 2011-01-16 Examinator: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Förord I kursen KPP039 Produktutveckling 3 har vi i uppgift skriva ett inviduellt PM om ett lämpligt ämne i

Läs mer

Val av värme- och ytbehandling JONAS FALKESTRÖM CARL-JOHAN STRÖMBERG

Val av värme- och ytbehandling JONAS FALKESTRÖM CARL-JOHAN STRÖMBERG Val av värme- och ytbehandling JONAS FALKESTRÖM CARL-JOHAN STRÖMBERG Examensarbete Stockholm, Sverige 2007 Val av värme- och ytbehandling av Jonas Falkeström Examensarbete MMK 2007:64 MME 800 KTH Industriell

Läs mer

Aluminium in Architecture. För uterum med krav. WICSLIDE 24 Skjutdörrar

Aluminium in Architecture. För uterum med krav. WICSLIDE 24 Skjutdörrar R Aluminium in Architecture För uterum med krav WICSLIDE 24 Skjutdörrar I skapandet av vårt mest flexibla skjutdörrsystem, anpassat för uterum och villor, har vi lånat kunnande och teknologi från vår position

Läs mer

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Första testgjutningen med Epoxiharts 141 För att prova och bekanta mig med materialet, gjöt jag ett antal knappar i ett

Läs mer

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor.

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Marmoroc är ett typgodkänt, väl beprövat fasadsystem som funnits på marknaden i mer än 40 år. Fasadstenen är sammansatt av vit cement och krossad vit marmor.

Läs mer

Blästring Metallisering Lackering

Blästring Metallisering Lackering Blästring Metallisering Lackering PRESENTATION Företaget grundades 1945 och har sedan starten varit familjeägt. Ägare idag är Lars Svensson, som också har varit aktiv i företaget sedan 2001. Verksamheten

Läs mer

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet Absol det mångsidiga saneringsmedlet Absol absolut rätt när du hanterar och sanerar miljöfarliga vätskor Absol suger upp, sanerar och neutraliserar snabbt och effektivt miljöfarliga vätskor. Produkten

Läs mer

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Korrosion Vad är korrosion? Ordet är latin och betyder gnaga sönder, fräta. Materialförstörelsen kallas korrosion. Årligen korroderar / rostar det för miljarder kronor

Läs mer

Framställning av järn

Framställning av järn Ämnen i jordskorpan Få rena grundämnen i naturen Ingår i kemiska föreningar I berggrunden (fasta massan i jordskorpan) finns många olika kemiska föreningar. De flesta berggrund innehåller syre Berggrunden

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT Spar både vikt och utrymme antiphon MPM uppfyller två funktioner. Det dämpar inte bara stomburet ljud utan den ersätter också befintlig plåt. Det betyder att

Läs mer

MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL

MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL MOLAN TRÄULLCEMENT VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD MOLAN TRÄULLCEMENT - ETT SÄKERT MATERIALVAL > MOLAN TRÄULLCEMENT PRODUKTBESKRIVNING Moland Group har i mer än 20 år levererat högkvalititativa träullcementskivor

Läs mer

VACKRA SMYCKEN AV LIM

VACKRA SMYCKEN AV LIM VACKRA SMYCKEN AV LIM Magisterexamen Rapport av Klara Schmidt Ädellab/Metallformgivning, Konstfack 2005 Handledare: Aurél Schiller 1 Den här rapporten visar mitt sätt att arbeta när jag undersöker materialet

Läs mer

Förnya dina metallytor

Förnya dina metallytor Måla metall Arbetsråd för Metallprimer Grundfärg, Roststopp Grundfärg, Allround Grundfärg, Komplett Grund- & täckfärg, Mekanlack Aqua Täckfärg, Plåttak Aqua Täckfärg, Plåtfasad Täckfärg och Hammarlack

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5 Behandling av fabriksmålad plåt Flügger har utvecklat Metal Pro serien för behandling av olika typer av metall. Vid ommålning av fabriksmålad plåt, är det många saker man skall vara uppmärksam på för att

Läs mer

Alcoa smidda aluminiumfälgar. Fakta och siffror

Alcoa smidda aluminiumfälgar. Fakta och siffror Alcoa smidda aluminiumfälgar Fakta och siffror VISSTE DU? Alcoas fälgar är de starkaste fälgarna Varje fälg utgår från ett stycke stark korrosionsresistent aluminiumlegering. Med en 8 000 tons press formas

Läs mer

Bodycote Ytbehandling

Bodycote Ytbehandling Ytbehandling Bodycote Ytbehandling Med över 170 verksamheter runt om i världen är Bodycote det världsledande företaget inom affärsområdet materialtekniska tjänster. Ytbehandling är en vital del i våra

Läs mer

Glykoler för hållbara miljöer

Glykoler för hållbara miljöer Warengy Glykoler för hållbara miljöer Ett grundläggande villkor för ett väl fungerande vätskeburet system är att det är fritt från korrosion, mögel, bakterier och andra beläggningar. System innehållande

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Bränslecell. Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12

Bränslecell. Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12 Bränslecell Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12 Innehållsförteckning S. 2-3 Utvinning av energi S. 4-5 Kort historik S. 6-7 Energiomvandlingar S. 8-9 Miljövänlighet S.

Läs mer

Lågtemperaturkorrosion

Lågtemperaturkorrosion Feb-2007 Lågtemperaturkorrosion Erfarenheter från Våt/Torra Rökgasreningsanläggningar efter Biobränsle och Avfallseldning Tina Edvardsson Lågtemperaturkorrosion Introduktion - Definition Lågtemperaturkorrosion

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Innehåll 1. Underlag för konstruktion 2. Material och tillverkning 3. Ytbehandling 4. Hantering 5. Instruktion

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal på företaget idag som då, så har kunskapen och

Läs mer

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet Absol det mångsidiga saneringsmedlet Absol absolut rätt när du hanterar och sanerar miljöfarliga vätskor Absol suger upp, sanerar och neutraliserar snabbt och effektivt miljöfarliga vätskor. Produkten

Läs mer

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten

Molekyler och molekylmodeller. En modell av strukturen hos is, fruset vatten Molekyler och molekylmodeller En modell av strukturen hos is, fruset vatten Sammanställt av Franciska Sundholm 2007 Molekyler och molekylmodeller En gren av kemin beskriver strukturen hos olika föreningar

Läs mer

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard?

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? SN100C är en blyfri legering bestående av tenn (Sn) 99,3 % och koppar(cu) ca 0,7 % som är dopat med nickel (Ni). SN100C är patenterad av Nihon Superior i Japan

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

Welins Gammeldags produkter

Welins Gammeldags produkter slutbehandlas. Till slutbehandling rekommenderas Timberex Heavy Duty UV eller annan opigmenterad/pigmenterad produkt ur Timberex sortiment, Gammeldags Träsåpa eller Gammeldags Träsåpa Vit. När yta som

Läs mer

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkitekt: Kontakta oss för att få ditt itunes App Store-presentkort på 100 kr för att använda till appar till din iphone och ipad! Länk på sidan 1 Puucomp Frihet att koncentrera

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Bilaga 20. Konserveringsrapporter

Bilaga 20. Konserveringsrapporter Bilaga 20. Konserveringsrapporter a) Av Margaretha Klockhoff, Arkeologiska forskningslaboratoriet Auxilia, Kiruna b) Av Margaretha Klockhoff och Lena Holmquist, Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms

Läs mer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Flat Carbon Europe Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Magnelis I de tuffaste miljöerna behövs det starkaste skyddet är en ny och stark metallbeläggning som skyddar

Läs mer

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 Ola Jansson 2010 DLI DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 I handledande av Gunnar Rosqvist Framsidan 8 månader tidigare Bakgrund När

Läs mer

ALLMÄNNA EGENSKAPER ///////////////////////////////////////////////////////////////

ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// ALLOY 400 UNS N04400, NiCu30Fe, 2.4360 ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// //// Alloy 400 (UNS benämning N04400) är en nickel-koppar legering med hög mekanisk

Läs mer

PROTEGAMETODEN FÖR STÅL & TRÄ

PROTEGAMETODEN FÖR STÅL & TRÄ PROTEGAMETODEN FÖR STÅL & TRÄ Att vara målare är inte bara ett arbete med estetiska värden, lika väsentliga är de mänskliga och mate riella. Du som arbetar med brandskyddsfärg har en avgörande roll för

Läs mer

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information.

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A, 43137 Mölndal www.terosystem.se Tel: 031-3381700

Läs mer

Aluminium in Architecture. Gränslös öppenhet. WICSLIDE S82/S86 Skjutdörrar

Aluminium in Architecture. Gränslös öppenhet. WICSLIDE S82/S86 Skjutdörrar R Aluminium in Architecture Gränslös öppenhet WICSLIDE S82/S86 Skjutdörrar Dörrar som öppnar gränser Skjutdörrar som i stängt läge fungerar som en transparant vägg, släpper in ljus, suddar ut rummets

Läs mer

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Korrosionsinstitutet Swedish Corrosion Institute Uppdragsgivare: TOWNSHEND TRADE COMPANY Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Ärende: Provning av produkten Tef-Gel s förmåga att minska galvanisk

Läs mer

Produktöversikt Rengöringsmedel

Produktöversikt Rengöringsmedel Produktöversikt Rengöringsmedel Rengöringsmedel för metall Produktpalett Europa För sänkning Produkt Innehåll, kort beskrivning Alkaliska rengöringsmedel P3-almeco 18* P3-almeco 36 P3-galvaclean 45 P3-galvaclean

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

Lim-, fogmassa & golvbeläggning

Lim-, fogmassa & golvbeläggning Lim-, fogmassa & golvbeläggning Innehåll Lim & fogmassa GETO MSP 145-1-komponent MSP fog... 80-01 GETO MSP 152-1-komponent MSP lim... 80-02 GETO MSP 155-1-komponent MSP lim... 80-03 GETO PUR 21-1-komponent

Läs mer

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning

Läs mer