Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions"

Transkript

1 Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions Misse Wester Avdelningen för filosofi Kungliga Tekniska Högskolan

2 Projektet i perspektiv Finns idag stort intresse för utveckling av e-tjänster Koppla ihop olika informationskällor till en sammanhållen tjänst Opt-out tas bort ur listor men inte ett verkligt val i alla situationer Finns lagar och direktiv (PuL, Datalagringsdirektivet)

3 Men först - vad är personlig integritet? Argument från filosoferna Nissenbaum och Rössler Nissenbaum menar att integritet är kontextuellt betingat; trivialt i ett sammanhang men inte i ett annat Rössler utvecklar samma tanke och identifierar tre typer av personlig integritet: Beslut Fysisk Information Värde? En förutsättning för att kunna leva ett autonomt liv självstyre, fritt från påverkan Förlorad integritet på kort sikt anpassning På lång sikt mainstreaming av medborgarna

4 Intervjuer - Intervjuade 6 myndigheter och 1 kommersiell aktör - Tre huvudfrågor: Integritet och integritetsskydd Lagstiftning och skydd av data Utveckling av e-tjänster

5 Resultat - Integritet Ser förändring äldre mer motstånd inför användandet av e- tjänster Offentlighetsprincipen och skydd av personlig integritet är svag Att dela information mellan myndigheter kan vara önskvärt, men vem bestämmer det? Önskar tydligare regler för att minska ansvaret på den individuella handläggaren Hot mot tjänstemän hanteras inte när det gäller integritetskänslig information som inte ska lämnas ut

6 Resultat Lagstiftning PuL inte bra! Svårigheter att avgränsa ett ändamål för datainsamling och hur länge man kan spara det för att uppnå ändamålet. Svårigheter med behörighet inom organisationer när man byter tjänst rättigheter följer med Resurser läggs på teknisk säkerhet (out-of-the-box) och inte på utbildning

7 Resultat E-tjänster Utveckling inom organisationen drivs av efterfrågan hos kunder men ingen undersökning för att säkerställa detta Vissa tror att det skulle minska (i den mån det finns) om medborgarna visste hur osäkert det är Hur mycket information ska man ge? Svårigheter med att förutse all framtida användning Finns det andra alternativ?

8 Vad betyder det? De som arbetar med att utveckla e-tjänster upplever inte att de har klara regler eller bra säkerhetslösningar Vad säger då vi som använder tjänsterna?

9 Först - annan forskning Två inriktningar: - Väger risk mot nytta, väger säkerhet mot integritet - Metoder för att öka tilliten till system Tillit i tre dimensioner: Litar på förmåga att kunna använda Litar på de som samlar in Litar på teknisk integritet Den ena påverka den andra Inte en enkel balans mellan risk och säkerhet, utan mer nyanserad: usefulness eller uselessness av en teknik som kan påverka säkerheten Vill veta vad som händer när inte om vår data används felaktigt PRISE EU projekt (finns på

10 Resultat Bakgrund Normal fördelning: Män 48,2 Kvinnor 51,8 Storstad 27,6 Större stad 24,7 Mellanstor stad 18,5 Glesbygd 29,3 Internet i andra syften Dagligen 83,8 Minst en gång/vecka 14,8 Minst en gång/månad 1 Mindre än 1 gång/månad 0,4 Mobiltelefon Dagligen 79,5 Minst en gång/vecka 16,1 Minst en gång/månad 2,4 Mindre än 1 gång/månad 1,3 Använder aldrig mobiltelefon 0,7 E-post Dagligen 75,6 Minst en gång/vecka 19,3 Minst en gång/månad 3,5 Mindre än 1 gång/månad 1,7

11 Resultat beteende på nätet Användning av e-tjänster 51 % i ganska hög eller hög utsträckning 32 % i liten eller ingen utsträckning (resten vare sig eller) Vägrat uppge personlig info företag 42,5 Vägrat uppge personlig info myndighet 4,6 Ta bort från marknadsföringslista 50,2 Inte sälja vidare 22,1 Frågat företag om policy 8,3 Få veta vilken information om dig 4,7 Felaktig info säljare 15,1 Felaktig info myndighet 1,3 Läst policy handlar på internet 39,2 Läst policy myndighet internet 21,6 Aldrig gjort något skydda 25,3

12 Kunskap om risker

13 Kontroll och reglering

14 Attityder - Generellt Ser tre kategorier (50 % av variansen): Vill ha mer belysning på alternativ Transparens Risker Resignation inför den tekniska utvecklingen Compliance

15 Attityder - specifikt

16 Scenarion! Fokus på 3 tekniker/typer av data: Biometri (retina scan & DNA) Övervakning (Kamera, mobil och e-post) RFID tags Variabler vi manipulerade: Syfte / Incitament Systemägare Plats Samköra data som samlas in med samma teknik

17 Våra scenarier blev så här: Biometriska data samlas in för forskning eller för att upprätta ett register inom polisen RFID-tag i kollektivtrafiken samkörs inte / samkörs med ditt passerkort på jobbet Mobiltelefoner för att spåra dina barn / ger polisen tillgång till övervakning Retina scan för incheckning på flyget säkerhet / effektivitet Kameraövervakning offentlig plats med maskeringsteknik / utan maskeringsteknik E-postfilter på jobbet för att skydda företaget / för att skydda Sverige

18 Till exempel: 5-1 Du har ett flertal olika kort som använder sig av RFID teknologi. Bland annat ett passerkort till din arbetsplats, ett periodkort för resor med lokaltrafik och en transponder i din bil för att kunna betala vägavgifter. Den information som finns på dessa kort kan kopplas till dig och dina vanor. Du använder dig dagligen av ditt periodkort för resor med din lokaltrafik. Detta kort håller du upp mot en speciell läsare där det läses av. Information om dina resor sparas i tre månader och kommer att användas av din lokaltrafikleverantör för att förbättra deras service och utbud, till exempel i form av tätare avgångar eller nya stationer. 5-2 Det finns ett flertal olika användningsområden för RFID teknologi. Bland annat för passerkort vid arbetsplatser, periodkort för resor med lokaltrafik och som märkning av varor både för transport och i affärer. Dessa RFID kort kan placeras inuti klädesplagg vilket gör att information om dina kläder kan registrerad av speciella läsare. Detta innebär att när du går in i en affär, kan en expedit se var, när och till vilket pris du köpt de kläder du har på dig. Baserat på denna information kan butiken ge dig skräddarsydda erbjudanden.

19 Till dessa ställer vi följdfrågor: Acceptans Efterfrågan Frivillighet Fördelar/nackdelar Tillit/Missbruk

20 Utvalda frågor Efterfrågan: Jag kommer efterfråga tillämpning av tekniken Sårbarhet: Anser du att denna tillämpning av tekniken bidrar till att samhället blir mer sårbart? Effektivitet: Anser du att denna tillämpning av tekniken är effektiv för att uppnå det mål som är uppsatt? Samhällsnytta: Anser du att denna tillämpning av tekniken bidrar till att samhället blir säkrare eller mer effektivt? Risk: Hur stor risk tror du att det är för att denna information kan missbrukas? Tillit: I vilken utsträckning litar du på de aktörer som samlar i denna information?

21 Scan av retina på flygplats

22 Mobiltelefonpositionering

23 Elektronisk övervakning - epost

24 Kameraövervakning

25 RFID

26 DNA

27 Slutsatser Scenarion Svaga manipulationer kommersiell aktör sämst Ingen rungande efterfrågan Inte stora hot mot integriteten men vissa tekniker ses som större Olika former av elektronisk övervakning integritetskränkande kan vara kopplat till nytta och effektivitet att nå uppsatta mål

28 Slutsatser Myndigheter (Ägare av system) - Bristfällig reglering - Bristfällig säkerhet - Användare har små chanser att påverka - Need-to-know eller nice-to-know Användare utnyttjar tjänster men efterfrågan är låg Låg tillit stora risker autonomi? Uppgivenhet i kombination med små chanser att påverka vad innebär det för samhällets utveckling?

29 Tack för uppmärksamheten! Slutrapport finns på MSBs hemsida!

Integritet och integritetsskydd

Integritet och integritetsskydd Integritet och integritetsskydd Elin Palm LiU Foass, CTE Personlig integritet (privacy) Integritet: (latin integritas, 'orörd', 'hel', 'fullständig', 'oförvitlig', 'hederlig'), Personlig integritet: Rätten

Läs mer

Informationssäkerhet och personlig integritet. Elin Palm Filosofiavdelningen, KTH

Informationssäkerhet och personlig integritet. Elin Palm Filosofiavdelningen, KTH Informationssäkerhet och personlig integritet Elin Palm Filosofiavdelningen, KTH RFID GPS CCTV PKU FRA PUL 730531-1966 Dagens föreläsning Informationssäkerhet Integritetsbegreppet Examinationsuppgift Informationssäkerhet

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för kameraövervakning i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2009-10-28, 145 1 Bakgrund och syfte Olika former av skadegörelse orsakar årligen kommunen stora kostnader. Förutom att

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24%

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24% Utdrag ur arbetsmiljöundersökning November 2007 Om undersökningen Undersökningen genomfördes bland 1 801yrkesarbetande svenskar över 20 år under hösten 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e-postenkät.

Läs mer

Kameraövervakning Stefan Aimer

Kameraövervakning Stefan Aimer Kameraövervakning Stefan Aimer Svensk Säkerhetsvideo AB Bolaget. Grundades 1993 av Stefan Aimer och Juha Järvinen och är idag Sveriges ledande distributör av CCTV system. Personal. Vi har 21 personer anställda

Läs mer

Hälso- och friskvårdspolicy

Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Hälsofrämjande arbetsplats... 3 Arbetsgivarens ansvar... 4 Medarbetarens ansvar... 4

Läs mer

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management

Risk, security, and legal analysis for migration to cloud. PART 3: Privacy and security management Risk, security, and legal analysis for migration to cloud PART 3: Privacy and security management Cloud Computing Cloud computing har visat sig vara en framgångsrik paradigm som till stor del förenklar

Läs mer

Etikmomentet Inda 2008

Etikmomentet Inda 2008 Etikmomentet Inda 2008 Kalle Grill Avdelningen för f r filosofi Föreläsning 1 Grundutbildning vid KTH bör: b utformas sås att de studerande efter genomgången ngen grundutbildning har kännedom om grundläggande

Läs mer

PSI. Hur har Public Sector Information direktivet (PSI) påverkat Skatteverkets verksamhet?

PSI. Hur har Public Sector Information direktivet (PSI) påverkat Skatteverkets verksamhet? Hur har Public Sector Information direktivet () påverkat Skatteverkets verksamhet? Den 24 november 2009 Lars Haglund Rättsavdelningen Skatteverket Europaparlamentets och Rådets direktiv 2003/48/EG av den

Läs mer

Dataskyddet tryggar dina rättigheter

Dataskyddet tryggar dina rättigheter Dataskyddet tryggar dina rättigheter Vem får samla in uppgifter om dig? Hur används dina uppgifter? Hur bevaras de? Vart överlåts dina uppgifter? Bevaka dina intressen DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ I den här

Läs mer

NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Frukostseminarium med FRII - 7 mars 2016 Kerstin Wardman Bolagsjurist, Bisnode Sverige FACEBOOK BARNFÖRJUDS! 2 2016-03-07 NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN FRUKOSTSEMINARIUM MED FRII

Läs mer

Personlig integritet. 1IK426 Introduktion till informationsteknik. Patrik Brandt

Personlig integritet. 1IK426 Introduktion till informationsteknik. Patrik Brandt Personlig integritet 1IK426 Introduktion till informationsteknik Patrik Brandt Integritet då och nu PuL FRA-lagen IPRED-lagen Dagens agenda rätten att bli lämnad i fred rätten till privatlivets helgd Den

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten?

Hur står det till med den personliga integriteten? Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén Delbetänkande av Integritetskommittén Stockholm 2016 SOU 2016:41 Sammanfattning Inledning För att kunna ta del

Läs mer

Attityder till Kameraövervakning. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen

Attityder till Kameraövervakning. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen Resultat sammanfattning Attityder till Kameraövervakning SSF Svenska Stöldskyddsföreningen 2009 06 16 06 Om undersökningen I samband med en nya lagen om kameraövervakning som formuleras i höst önskar Svenska

Läs mer

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Sociala medier Facebook Twitter Instagram Pinterest Avenyn, Peter Tilling 2013 www.semseo.se MÅLSÄTTNING

Läs mer

Framtidens e-förvaltning. Lennart Nordfors Gullers Grupp lennart.nordfors@gullers.se

Framtidens e-förvaltning. Lennart Nordfors Gullers Grupp lennart.nordfors@gullers.se Framtidens e-förvaltning Lennart Nordfors Gullers Grupp lennart.nordfors@gullers.se Morgondagens e-förvaltning Scenarier för 2020 Framtagna på uppdrag av VINNOVA, Publicerade i boken E-government of Tomorrow

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror Beslut Diarienr 1 (10) 2015-12-18 388-2015 Ert diarienr 11280-2015 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för diariet på Internet

Riktlinjer för diariet på Internet 2008-05-21 Riktlinjer för diariet på Internet Beslutad av Kommunstyrelsen den 4 juni 2008, 246/2008 KOMMUNKANSLIET ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80 00 vx FAX 0303-132 17 E-POST kommunstyrelsen@kungalv.se

Läs mer

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster. Esmail Salehi-Sangari, LTU & KTH Maria Ek Styvén, LTU Anne Engström, LTU Åsa Wallström, LTU

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster. Esmail Salehi-Sangari, LTU & KTH Maria Ek Styvén, LTU Anne Engström, LTU Åsa Wallström, LTU Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster Esmail Salehi-Sangari, LTU & KTH Maria Ek Styvén, LTU Anne Engström, LTU Åsa Wallström, LTU Syfte Att bidra till en ökad användning av kommunala e-tjänster

Läs mer

IRL KALMAR 2013-03 - 13

IRL KALMAR 2013-03 - 13 IRL KALMAR 2013-03 - 13 AGENDA Björn och Fredrik Om vår ägare Om oss i Europa och Sverige Vår organisation lokalt Vår funktion/erbjudande Presentation Kamerabevakning OM VÅR ÄGARE: STANLEY BLACK & DECKER

Läs mer

Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken

Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken AUGUSTI 2002 1.Inledning I det följande lämnas information om personuppgiftslagen och dess tillämpning som berör alla anställda i Riksbanken.

Läs mer

Slutrapport: Assessing public acceptance of privacy-invasive ICT solutions

Slutrapport: Assessing public acceptance of privacy-invasive ICT solutions Slutrapport: Assessing public acceptance of privacy-invasive ICT solutions Författare: Misse Wester, Björn Sildemark och William Bülow Projektansvarig forskare: Misse Wester, Avdelningen för filosofi,

Läs mer

Positioneringsteknik i arbetslivet

Positioneringsteknik i arbetslivet Positioneringsteknik i arbetslivet Anförande vid MobiOnes seminarium om positioneringsteknik den 22 mars 2014 Oskar Öhrström, Datainspektionen Upplägg Kort om övervakning ur ett personuppgiftsperspektiv

Läs mer

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter, med Internet aktiviteter menas övervakning av mail och vilka webbsidor

Läs mer

IMORGON! Ska deklarationen in imorgon?

IMORGON! Ska deklarationen in imorgon? IMORGON! Ska deklarationen in imorgon? Köp medges ej, kontakta din bank om problemet kvarstår. Kan vara bra ur säkerhetsaspekt 1. Pinkod 2. Svarskod 3. Kontrollkod 4. Ny svarskod 5. OK Failed. Your session

Läs mer

Riskanalys och riskhantering

Riskanalys och riskhantering Riskanalys och riskhantering Margaretha Eriksson, civ.ing. och doktorand i informationssäkerhet KTH Föreläsning 2 Mål känna till stegen i en risk- och sårbarhetsanalys kunna använda risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Internal Governance System. Expertverktyget för regelefterlevnad, kontroll och styrning

Internal Governance System. Expertverktyget för regelefterlevnad, kontroll och styrning Internal Governance System Expertverktyget för regelefterlevnad, kontroll och styrning IT-stödet för effektiv regelefterlevnad Regelbördan som finansiella företag möter blir alltmer omfattande och komplex.

Läs mer

Telenor Mobility Report 2012

Telenor Mobility Report 2012 Telenor Mobility Report 2012 Sverige, maj 2012 Sammanfattning beslutsfattare och användare Bakgrund och genomförande Telenor har genomfört en undersökning om mobilt arbetssätt och den mobila vardagen i

Läs mer

Digitalisering och hållbar konsumtion. Mattias Höjer Åsa Moberg (Greger Henriksson, medförfattare)

Digitalisering och hållbar konsumtion. Mattias Höjer Åsa Moberg (Greger Henriksson, medförfattare) Digitalisering och hållbar konsumtion Mattias Höjer Åsa Moberg (Greger Henriksson, medförfattare) CESC ett VinnEx Centrum med fokus på ICT for Sustainability Tvärvetenskapligt centrum med ca 60 forskare

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET EN PATIENTSÄKERHETSFRÅGA

INFORMATIONSSÄKERHET EN PATIENTSÄKERHETSFRÅGA INFORMATIONSSÄKERHET EN PATIENTSÄKERHETSFRÅGA NATIONELLT NÄTVERK FÖR LÄKARSEKRETERARE 2011 11 10 STOCKHOLM Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Kommunikation och Information Bild 1 VEM ÄR JAG? Universitetslektor

Läs mer

Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter

Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter Ulrik Kihlbom FD praktisk filosofi Universitetslektor i medicinsk etik Översikt Två olika normativa idéer om frihet och självbestämmande

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Att göra en anmälan Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Livsmedelsverket är en statlig myndighet under Landsbygdsdepartementet. Tillsammans med kommuner och länsstyrelserna utför de livsmedelskontroller.

Läs mer

KonsumentDNA.se. Consumer Genome Project. Vi kartlägger konsumentens beteenden, värderingar och aspirationer

KonsumentDNA.se. Consumer Genome Project. Vi kartlägger konsumentens beteenden, värderingar och aspirationer KonsumentDNA.se Consumer Genome Project Vi kartlägger konsumentens beteenden, värderingar och aspirationer Konsument i förändring Konsumenterna får allt mer makt och blir allt svårare att nå. Tidigare

Läs mer

Remiss av promemorian Tillhandahållande av tekniska sensorsystem - ett sätt att förbättra samhällets informationssäkerhet

Remiss av promemorian Tillhandahållande av tekniska sensorsystem - ett sätt att förbättra samhällets informationssäkerhet Remissvar 1(5) Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Remiss av promemorian Tillhandahållande av tekniska sensorsystem - ett sätt att

Läs mer

Piratpartiet Total, 2566 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % %

Piratpartiet Total, 2566 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % % Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Grundskola Gymnasium Högskola % Vilka av följande partier kan du tänka dig att rösta på? Piratpartiet Viktat antal intervjuer

Läs mer

Smer-rapport feb 2015. Robotar och övervakning i vården av äldre etiska aspekter

Smer-rapport feb 2015. Robotar och övervakning i vården av äldre etiska aspekter Smer-rapport feb 2015 Robotar och övervakning i vården av äldre etiska aspekter Statens medicinsk-etiska råd Rådgivande organ i medicinsk-etiska frågor En ledamot från varje riksdagsparti + ordförande

Läs mer

DigiTrust i ett nötskal

DigiTrust i ett nötskal Vad skapar trygghet och tillit på nätet? PERSPEKTIV FRÅN ETT TVÄRVETENSKAPLIGT FORSKNINGSPROJEKT Professor Per Runeson, inst f Datavetenskap, LTH, http://cs.lth.se/per_runeson DigiTrust i ett nötskal 10

Läs mer

Telefoni i Örebro kommun - riktlinjer

Telefoni i Örebro kommun - riktlinjer Telefoni i Örebro kommun - riktlinjer Fastställda av kommundirektören den 7 november 2008 Riktlinjerna grundar sig på Internet, intranät, e-post, fax och telefoni i Örebro kommun policy för användning,

Läs mer

ORO FÖR PERSONLIG INTEGRITET PÅ NÄTET ANNIKA BERGSTRÖM

ORO FÖR PERSONLIG INTEGRITET PÅ NÄTET ANNIKA BERGSTRÖM ORO FÖR PERSONLIG INTEGRITET PÅ NÄTET ANNIKA BERGSTRÖM Förklaringsfaktorer till oro vid användning Egen erfarenhet av internet och olika digitala applikationer Personliga karaktäristika som kön, ålder

Läs mer

Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Identitetskort för folkbokförda i Sverige Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag som anges på kortet.

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Framtidens stöd till konsumenter Dir. 2011:38 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det befintliga stödet till konsumenter i form

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

etjänster inom hälsa, vård och omsorg Redovisning av enkätresultat

etjänster inom hälsa, vård och omsorg Redovisning av enkätresultat etjänster inom hälsa, vård och omsorg Redovisning av enkätresultat Översikt 3 av 4 svenskar är emogna Kvinnor 25-45 leder ehälsoutvecklingen Förtroendet för läkaren är intakt, men andra informationskällor

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället

IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället Välkommen till vår värld med smart i-safe-säkerhet! Grattis! Du har valt i-safe -aktiverad fallskyddsutrustning från DBI-SALA. Ditt nya i-safe-system

Läs mer

I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov

I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov Den 22 januari 2015 MVT2015 Jeanna Thorslund Stadsjurist Västerås stad (tj.ledig) Jurist, Avdelningen för Digitalisering, Sveriges

Läs mer

Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier

Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier Beredningar för medborgardialog Referensgrupp för sociala medier Thomas Nilsson Sekreterare SLUTRAPPORT Datum 2011-11-14 1 (6) Sociala medier och medborgardialog Uppdrag I december 2010 beslutade regionfullmäktige

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag Handling Datum 1 (12) Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (12) Handling Datum 3 (12) Innehåll 1 Inledning 5

Läs mer

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord Direkt effekt 0 - PostNord Om rapporten Rapporten DR-monitorn 0 bygger på resultaten från en undersökning av svenskarnas attityder till och vanor kring att ta emot reklam i olika kanaler, främst direktreklam

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVENSKA FN-FÖRBUNDET

NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVENSKA FN-FÖRBUNDET NÄR TILLÅTA ÖVERVAKNING? ROLLSPELSÖVNING FRÅN SVSKA FN-FÖRBUNDET Övningen vill uppmuntra till debatt om när och hur vi ska tillåta övervakning i samhället. Rollspelet innebär att deltagarna får prova nya

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 07-05-24 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

Patrik Hiselius, Stab Juridik, Regulatoriska frågor 2003-10-06

Patrik Hiselius, Stab Juridik, Regulatoriska frågor 2003-10-06 1 Lagen om Elektronisk Kommunikation (LEK) och dess betydelse för Internet i Sverige Patrik Hiselius, Legal Counsel TeliaSonera Sverige, Stab Juridik Presentation vid Internetdagarna 2003 i Folkets Hus

Läs mer

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-14 Kommunledningskontoret Dnr KS 2014-565 Sven Lundberg Kommunstyrelsen Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde.

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde. Synpunkter 2012-03-05 Fi2009:01/2012/7 E-delegationen N Fi 2009:01 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Johan Bålman Telefon 08-4051580 E-post johan.balman@enterprise.ministry.se Kommissionens förslag

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge

Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge CIO hotspot 16 www.olingo.se EU:s Dataskyddsförordning Olingo Consulting Ammi Södergård, Konsult (kvalitet & Informationssäkerhet) Ammi.sodergard@olingo.se Tel:

Läs mer

Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering?

Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering? Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering? Daniel Westman Juridiska institutionen http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Intrång genom fildelningsnätverk Tekniken i sig har

Läs mer

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014 Policy för varuhemsändning Antagen av kf 52/2014 Policy gällande varuhemsändningsbidrag i Bräcke kommun Allmänna riktlinjer Enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service får ekonomiskt

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO R-2009/0488 Stockholm den 1 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2441/PO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 mars 2009 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Genomförandet

Läs mer

E-tjänster som förenklar livet

E-tjänster som förenklar livet E-tjänster som förenklar livet Olika typer av e-tjänster Interna e-tjänster Statliga och kommunala e-tjänster Kommersiella e-tjänster E-tjänster för privatpersoner resp. organisationer Vinster för användaren

Läs mer

EUs nya personuppgiftslagstiftning. Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå

EUs nya personuppgiftslagstiftning. Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå EUs nya personuppgiftslagstiftning Agnes Andersson Hammarstrand, IT-advokat Setterwalls Advokatbyrå Ny personuppgiftsförordning - en fråga för alla 2 Agenda Personuppgiftslagen idag Nya lagen - bakgrund

Läs mer

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen.

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i län Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information En övervakningskamera får inte sättas

Läs mer

Ansökan om kameraövervakning med drönare

Ansökan om kameraövervakning med drönare ANSÖKAN 1 Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Hur når man tre miljoner användare på ett enkelt och säkert sätt?

Hur når man tre miljoner användare på ett enkelt och säkert sätt? Hur når man tre miljoner användare på ett enkelt och säkert sätt? sten.arvidson@foreningssparbanken.se Affärer på nätet behöver generella och lättillgängliga lösningar för konsumenterna Idag olika metoder

Läs mer

ITS Ökad tillgänglighet till data och information

ITS Ökad tillgänglighet till data och information ITS Ökad tillgänglighet till data och information ü Har vi råd att inte vara smarta! ü Hur långt har vi kommit? Har vi en öppen attityd vad gäller data. Hur ser det egentligen ut ifrån ett kundperspektiv

Läs mer

Kommittédirektiv. Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd. Dir. 2015:125. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015

Kommittédirektiv. Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd. Dir. 2015:125. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Kommittédirektiv Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd Dir. 2015:125 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda vissa frågor om

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Digitaliseringen av det offentliga Sverige

Digitaliseringen av det offentliga Sverige Digitaliseringen av det offentliga Sverige Magnus Enzell Enheten för digital förvaltning Finansdepartementet Finansdepartementet Hur arbetar regeringen med digitalisering? N Infrastruktur Bostads- och

Läs mer

Internet laglöst land?

Internet laglöst land? Internet laglöst land? Internationella Brottsofferdagen Stockholm 2011-02-22 Anders Ahlqvist Dagens epistel Är Internet ett laglöst land? Motivering till svaret Eget beteende Men Laglöst? Alla lagar som

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 4 februari 2004 PE 339.591/1-40 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-40 Förslag till betänkande (PE 339.591)

Läs mer

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Bakgrund Nordmalings kommun använder idag sociala medier för att kommunicera med allmänheten. Syftet med särskilda riktlinjer är att säkerställa

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen

Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2009-11-25 50 53 Konsumentnämnden 2009-12-09 50 53 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressmeddelande från Europeiska gemenskapernas domstol, Länsstyrelsens beslut om

Läs mer

Regler för studenters användning av dator-, nät- och systemresurser vid Linköpings universitet samt regler för studenters LiU-kort

Regler för studenters användning av dator-, nät- och systemresurser vid Linköpings universitet samt regler för studenters LiU-kort 15-10-07 1(6) Regler för studenters användning av dator-, nät- och systemresurser vid Linköpings universitet samt regler för studenters LiU-kort Härmed fastställs regler och ansvarsförbindelse för studenters

Läs mer

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Gert Helgesson Fördelar med informationsteknologi snabb- och lättillgänglig information ökade möjligheter att snabbt & lätt kommunicera dito

Läs mer

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KF 27 30 MARS 2015 Handläggare Kylesten Anders Kommunfullmäktige Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KSN-2014-0181 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

KommITS Stockholm 5-7 November

KommITS Stockholm 5-7 November Public KommITS Stockholm 5-7 November Sebastian Lewenhaupt Tieto Corporation Sales Manager Tieto, Healthcare & Welfare Scandinavia sebastian.lewenhaupt@tieto.com Public 2 Tieto Corporation 2013-10-14 Public

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2016-08-29 Handläggare Ann-Marie Nyberg 08-508 270 95 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datum Dnr 2007-11-05 535-2007 Fitnesss24Seven Box 2022 220 20 Lund Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datainspektionens beslut Datainspektionen avslutar ärendet.

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Rätten att kommunicera fritt

Rätten att kommunicera fritt Fri kommunikation! integritet 3 Rätten att kommunicera fritt Tekniken ställer oss inför ett vägval: vi kan använda den för att bygga ett övervakningssamhälle, eller välja att inte göra det. De senaste

Läs mer

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 PuL och ny dataskyddsförordning Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 Om företaget Hos Transcendent Group möter du erfarna konsulter inom governance, risk and compliance. Våra tjänster

Läs mer

INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET?

INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET? DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET, VAD ÄR DET? Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi VAD ÄR INTEGRITET I COMMUNITY-TJÄNSTER PÅ DATANÄTET? "Klockan är redan tio på kvällen,

Läs mer

Peter Siljer ud Jan Agr i Björn Ljung Peter Pernem alm. Ungdomar och integritet - 2008

Peter Siljer ud Jan Agr i Björn Ljung Peter Pernem alm. Ungdomar och integritet - 2008 Peter Siljer ud Jan Agr i Björn Ljung Peter Pernem alm Ungdomar och integritet - 2008 En studie utförd av Kairos Future för Datainspektionen 18 januari 2008 Innehåll Innehåll...2 Sammanfattning...3 Bakgrund

Läs mer

Våga vägra reglera! - Privatliv & kommunikationsfrihet. Jon Karlung, styrelseordf. Bahnhof AB

Våga vägra reglera! - Privatliv & kommunikationsfrihet. Jon Karlung, styrelseordf. Bahnhof AB Våga vägra reglera! - Privatliv & kommunikationsfrihet Jon Karlung, styrelseordf. Bahnhof AB Varför spjärna emot? Vad vill staten att vi ska göra? Vem betalar notan? Vad kan vi göra? Ska skurkar gå fria?

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB Ansökan Tillstånd till allmän kameraövervakning 1 (6) Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-41783-2016 Datum 2017-01-31 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Bifogad finns ansökan om kameraövervakning med drönare

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

Datalagring och integritet (SOU 2015:31)

Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-08-28 902-2015 Ert diarienr Ju2015/3153/Å Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 FÖRETAG SOM VÄXER Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 JOHN LYDHOLM Vd Sverige LINDA SANTESSON Avdelningschef, region Öst Vad får ett företag att växa? Vilka utmaningar finns i en växande organisation? Vad

Läs mer

Yttrande Diarienr 2014-03-26 658-2014 Ert diarienr N2014/1095/TE. Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 STOCKHOLM

Yttrande Diarienr 2014-03-26 658-2014 Ert diarienr N2014/1095/TE. Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande Diarienr 2014-03-26 658-2014 Ert diarienr N2014/1095/TE Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över Transportstyrelsens redovisning av regeringsuppdrag att redovisa

Läs mer