Budgetsammanträde 18 och 19 november Yrkanden från Allianspartierna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetsammanträde 18 och 19 november Yrkanden från Allianspartierna"

Transkript

1 Budgetsammanträde 18 och 19 november 2015 Yrkanden från Allianspartierna

2 5.1 Människor möts i Borås Kultur 1. Kulturnämnden uppdras att satsa 3 mnkr extra på studieförbunden. (FP) Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg 2. Stadsdelsnämnd Öster uppdras att lägga ut ytterligare två vård- och omsorgsboenden på entreprenad. (KD, C, FP) 3. Kommunstyrelsen uppdras att tillsammans med Stadsdelsnämnderna införa lagen om valfrihet vad gäller vård- och omsorgsboenden. (KD, C, FP) 4. Stadsdelsnämnd Öster uppdras att utreda förutsättningarna för att i första hand anvisa äldre med behov av hjälp med städ, mat och annan service till privata företag. (KD, C, FP) 5. Stadsdelsnämnd Öster uppdras att införa en princip om att alla över 85 år ska beviljas plats på vård- och omsorgsboende. (KD) 6. Stadsdelsnämnd Öster uppdras att undersöka förutsättningarna för att i samverkan med regionen inrätta en äldrevårdscentral (KD). 7. Stadsdelsnämnd Öster uppdras att utreda behoven och inrätta en dietistfunktion i äldreomsorgen. (KD) 8. Kommunstyrelsen uppdras att införa fria bussresor hela dygnet för pensionärer. (KD) 9. Lokalförsörjningsnämnden uppdras att på Göta, Silverpoppeln, vid byggnation av förskola samlokalisera denna med Trygghetsboende. (C) 10. Stadsdelsnämnd Väster uppdras på nytt försök med matlagning i hemmet inom hemtjänsten.(fp) 11. Stadsdelsnämnd Öster uppdras inrätta funktion Äldreombudsman.(FP) Funktionsnedsättning 12. Kommunstyrelsen uppdras att i lämpliga upphandlingar ställa krav, eller ha som bedömningskriterier, huruvida uppdragstagaren kan erbjuda funktionsnedsatta arbete i samband med uppdraget. (KD) Fritid/Folkhälsa 13. Fritids- och folkhälsonämnden uppdras att lägga ut minst en fritidsgård på föreningsdrift. (KD, C, FP)

3 5.1.5 Övrigt under målområdet 14. Kommunstyrelsen uppdras att verka för att det i Borås inrättas en mottagning för sprututbyte. (KD) 15. Fritids- och folkhälsonämnden ges i uppdrag att utveckla ett nära samarbete med civilsamhället i Borås. Kommunen kan inte klara de utmaningar vi står inför på egen hand. Genom att teckna ett avtal med de idéburna organisationerna kan vi skapa en plattform för hur organisationerna och det offentliga ska samarbeta. Överenskommelsen ska tydliggöra de ideella organisationernas roll inom det sociala området och möjliggöra för dessa att verka på likvärdiga villkor med andra aktörer verksamma på området (M) 5.2 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga Förskola/fritidshem 16. Kommunstyrelsen uppdras att införa rätt till förskola från ett år (KD) 17. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att ta fram en princip om maxantal i barngrupperna (KD) 18. Lokalförsörjningsnämnden uppdras tillsammans med Stadsdelsnämnd Väster att skyndsamt ta fram en förskola på Norrby. (C) 19. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att under 2016 genomföra en genomlysning av Borås Stads fritidshemsverksamhet. Genomlysningen ska ge svar på vilka åtgärder som behövs för att fritids ska vara ett stöd för skolan och elevernas kunskapsresultat. Även förutsättningar för en rimlig arbetsmiljö och arbetsbelastning behöver belysas.(m) Grundskola 20. Stadsdelsnämnd Norr och Utbildningsnämnden uppdras att ge lärare i Borås Stads grundskolor och gymnasieskolor adekvat utbildning om extremistiska symboler och hur man hanterar situationer då barn och unga ger uttryck för extremistiska sympatier. (KD) 21. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att inrätta funktion elevombud. (KD) 22. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att inleda spetsutbildning i matematik på en skola.(fp) 23. Kommunstyrelsen uppdras att undanta friskolorna från kösystemet så att dessa kan ta in nyanlända elever.(fp) 24. Lokalförsörjningsnämnden uppdras ta fram en förstudie i samverkan med Stadsdelsnämnd Norr angående en utbyggnad av Engelbrektskolan.(FP) Gymnasieskola/vuxenutbildning

4 25. Lokalförsörjningsnämnden uppdras i samverkan med Utbildningsnämnden att på nytt pröva hur en utbyggnad av Bäckängsgymnasiet lämpligast kan ske samt utreda vilka åtgärder som krävs för att ge Sven Eriksonsgymnasiet ändamålsenligare lokaler.(fp) 26. Utbildningsnämnden uppdras utreda formerna för en spetsutbildning inom logistik och e-handel.(fp) 27. Ändra text på s. 5: För att ge skolan jämnare ekonomiska förutsättningar ökar vi inför 2016 volymkompensationen per elev från 50 till 75 procent, vilket innebär cirka 8 miljoner kronor i tillskott till grundskolan. Till: För att ge grundskolan och gymnasiet jämnare ekonomiska förutsättningar ökar vi inför 2016 volymkompensationen per elev från 50 till 75 procent, vilket innebär cirka 8 miljoner kronor i tillskott till grundskolan och ca 1 miljon i tillskott till gymnasiet. Finansiering sker genom att Miljö- och konsumentnämndens kommunbidrag minskas med 1 mnkr. Dessa medel överförs till Utbildningsnämnden. (M) 28. I budget 2016 avsätts 25 kronor per boråsare, 2,7 miljoner kronor, till gymnasial yrkesutbildning för vuxna för att tillse att det finns en kontinuerlig möjlighet för vuxna att utbilda sig till ett yrke. (C) Övrigt under målområdet 29. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att öka informationen till föräldrar om vårdnadsbidraget. (KD) 30. Stadsdelsnämnd Norr uppdras att presentera hur kommunen kan ersätta de familjer som vill vara hemma med små barn om vårdnadsbidraget försvinner. (KD) 5.3 Företagandet växer genom samverkan Arbetsmarknad Övrigt under målområdet 31. Samhällsbyggnadsnämnden uppdras att initiera ett planarbete för ett industriområde vid Dal-sjöforsmotet längs gamla riksväg 40 mot Rångedala.(C) 32. Kommunstyrelsen uppdras att inom ramen för Näringslivsavdelningen skapa ett servicecenter för företag. I ett servicecenter ska bland annat följande ingå: En väg in, tillståndslots för att underlätta tillståndsärenden, förenkla för företags etableringar samt samordning av kommunala förvaltningars beslutsprocesser. (M, FP, C, KD)

5 5.4 Livskraftig stadskärna (gemensam debatt med 5.5) Samhällsbyggnad 33. Samhällsbyggnadsnämnden uppdras att snarast presentera förslag till en centralt belägen ställplats för husbilar.(c) 34. Kommunstyrelsen uppdras att under 2016 tillämpa dubbel markanvisning i minst ett fall. (C) 35. Samhällsbyggnadsnämnden uppdras att ta fram förslag på en träbyggnadsstrategi.(c) 36. Lokalförsörjningsnämnden uppdras att under 2016 restaurera Vattentornet. (KD) 37. Ändra text på s. 4: Knalleland har år för år blivit allt mer av en mötesplats kring idrott och evenemang. Under 2016 utreder Borås Stad och föreningslivet hur området kan kompletteras till ett fullskaligt eventområde, och vilka investeringar detta skulle kräva. Till: Knalleland har med sitt centrala läge potential att bli en stadsdel med service, handel, event och bostäder som lever dygnet runt. Under 2016 utreder Borås Stad tillsammans med berörda aktörer hur Knalleland kan utvecklas till att bli en levande stadsdel med mer handel, fler bostäder och starkare eventprofil samt vilka investeringar detta skulle kräva.(m) Lägg till uppdrag till Kommunstyrelsen: Under 2016 utreder Borås Stad tillsammans med berörda aktörer hur Knalleland kan utvecklas till att bli en levande stadsdel med mer handel, fler bostäder och starkare eventprofil samt vilka investeringar detta skulle kräva. (M) Bostäder 38. De kommunala bostadsbolagen uppdras att bygga trygghetsbostäder inom sitt respektive geografiska ansvarsområde. (C) 39. Komplettera text på s. 7: Under 2016 sätter vi fullt fokus på bostadsbyggande både inne i den centrala delen av staden och i orterna kring staden. Alla de delar i byggprocessen som påverkas av Borås Stads agerande ses över. Det ska vara enkelt att komma igång med byggen i Borås Stad. Företag som vill bygga bostäder får snabbare beslut när det gäller planer, markansvisningar och bygglov. Kommunstyrelsen presenterar under året ett förslag som visar hur fler bostäder kan byggas efter kollektivtrafikstråken utanför Borås centralort.

6 Med: Borås Stad ska i en öppen och transparent process rådslå med branschen och tillsammans med alla berörda aktörer kraftsamla för att ta fram nya lösningar på hur vi ökar takten i bostadsbyggandet. (M) 40. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att under 2016 bygga/anskaffa tillfälliga bostäder dit människor, som står helt utan bostad, tillfälligt kan flytta in. (M) Övrigt under målområdena (5.4 och 5.5) (5.5 Medborgares initiativkraft gör landsbygden levande) 5.6 Goda resvanor och attraktiva kommunikationer Infrastruktur 41. Kommunstyrelsen uppdras inleda arbetet för att få med väg 180 i Trafikverkets planering.(fp) 42. Kommunstyrelsen uppdras att gentemot Trafikverket verka för att riksvägarna 27, 40, 41 samt länsväg 180 leds runt staden. (KD) 43. Borås Kommuns Parkerings AB uppdras att införa fri, tidsbegränsad parkering i stadskärnan. (KD) Kollektivtrafik Övrigt under målområdet 5.7 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Miljö 44. Miljö- och Konsumentnämnden uppdras att ta fram en kemikalieplan.(c) 45. Fritids- och folkhälsonämnden uppdras återställa marken i Björbobacken så att den kan ingå i naturreservatet.(fp) 46. Ersätt text s. 8: Den interna klimatkompensationsavgiften höjs till 1:50 kr/kg koldioxid för att öka förvaltningarnas incitament att välja koldioxidsnåla tjänsteresor. Interna bilpoolen ska innehålla kollektivtrafik (busskort) som val vid bokning. Med: Den interna klimatkompensationsavgiften behöver utvärderas. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att under 2016 göra denna utvärdering.

7 Lägg till uppdrag till Kommunstyrelsen: Kommunstyrelsen ges i uppdrag att under 2016 utvärdera klimatkompensationsavgiften. (M) 47. Ersätt text s. 9: Miljö- och konsumentnämndens utåtriktade verksamhet ska bland annat syfta till att med boråsarna diskutera tillvägagångssätt för att möta miljö- och klimathot. Med: Miljö- och konsumentnämndens utåtriktade verksamhet ska i huvudsak bestå av rådgivning i samband med myndighetsutövning. (M) 48. Stryk text s. 9 samt uppdrag till Stadsdelsnämnd Väster s. 21: Mål ska sättas för genomsnittlig klimatpåverkan för de måltider som Borås Stad serverar i sina verksamheter. Med sikte på ständig förbättring skärps målet från år till år. (M) Övrigt under målområdet 5.8 Ekonomi och egen organisation Egen organisation 49. Kommunstyrelsen uppdras att utreda alternativa användningsområden för Orangeriets lokaler. (KD) 50. Kommunstyrelsen uppdras att ompröva beslutet om att upprätta ett kongresshus. (KD) 51. Kommunstyrelsen uppdras att presentera hur kommunen kan frigöra resurser genom att effektivisera kommunens upphandling. (KD) 52. Lokalförsörjningsnämnden uppdras att lägga ut lokalvården av de kommunala lokalerna på entreprenad (C, FP, KD) 53. Kommunstyrelsen uppdras att inom organisationsöversynen flytta avdelningen miljökommunikation från Miljö- och Konsumentnämnden till Borås Energi och Miljö AB.(FP) 54. Lokalförsörjningsnämnden uppdras implementera principen om att en procent ska avsättas till konstnärlig gestaltning och utsmyckning vid nybyggnation.(fp) 55. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att då verksamhet utökas eller ny verksamhet tillkommer pröva alternativ utförare.(m) 56. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsammans med Lokalförsörjningsnämnden sälja de lokaler och den mark som inte behövs i kommunens regi.(m)

8 57. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ge Borås Energi och Miljö AB ett utökat uppdrag om miljökommunikation gentemot allmänheten. Miljö- och konsumentnämnden ska därmed fokusera på myndighetsutövning och rådgivning i samband med detta.(m) Personalpolitik Övrigt under målområdet 58. Skattesatsen för år 2016 fastställs till 21:06 % (FP, KD) 59. Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning punkt 2.2 stycke 4 stryks (avgift för trygghetslarm). (KD, FP

YRKANDEN SORTERADE PÅ MÅLOMRÅDEN BUDGET 2017

YRKANDEN SORTERADE PÅ MÅLOMRÅDEN BUDGET 2017 5.1 Människor möts i Borås 5.1.1 Kultur 1. Kulturnämnden ska samverka med Västra Götalandsregionen angående lokaler inom kulturens område. (L) 2. Kulturnämnden tilldelas 3000 tkr extra för en satsning

Läs mer

BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden samt ordning och reda i ekonomin

BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden samt ordning och reda i ekonomin BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden samt ordning och reda i ekonomin Förslag till BUDGET 2016 2 Moderaterna Borås Trygghet i välfärden samt ordning och reda i ekonomin Ordning och reda i ekonomin Borås

Läs mer

Allianspartiernas tilläggsförslag inför budget 2016:2 i Stadsdelsnämnd Väster.

Allianspartiernas tilläggsförslag inför budget 2016:2 i Stadsdelsnämnd Väster. Allianspartiernas tilläggsförslag inför budget 2016:2 i Stadsdelsnämnd Väster. Med fokus på valfrihet i välfärden, kvalitet i äldreomsorg och skola, trygghet för kommuninvånarna, personalpolitik och optimalt

Läs mer

18-19 november 2015 protokoll

18-19 november 2015 protokoll 18-19 november 2015 protokoll Tid och plats Den 18 december kl 09.00-12.30, 13.45-20.43 Fullmäktigehuset Den 19 december kl 09.00-12.30, 13.45-17.50 Fullmäktigehuset Omfattning 171 196 Per-Olof Höög (S),

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Nr 12 Reviderade kommunbidrag Januari 2012 handlingar separat bilaga

Nr 12 Reviderade kommunbidrag Januari 2012 handlingar separat bilaga Nr 12 Reviderade kommunbidrag 2012 26 Januari 2012 handlingar separat bilaga 2012-01-09 2011/KS0875 Kommunfullmäktige 1 (3) Reviderade kommunbidrag 2012 Budgetförutsättningar 2012 Kommunfullmäktiges budget

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Vänsterpartiet Kungsbacka 2015

Vänsterpartiet Kungsbacka 2015 Vänsterpartiet Budget Kungsbacka 2015 Dessa RESULTATMÅL är tilläggsyrkande till liggande budget NÄMNDÖVERGRIPANDE Att sjukfrånvaron skall minska 30 %. Att löneskillnaden mellan män och kvinnor anställda

Läs mer

Innehåll. Inledning...3

Innehåll. Inledning...3 BUDGET 216 Innehåll 1. Inledning...3 2. Sammanfattning...3 3. Ekonomiska förutsättningar...4 4. Utbildning...5 5. Stadsutveckling och bostadsbyggande...8 6. Äldreomsorg, social omsorg och trygghet... 1

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

Organisation och styrning i Göteborgs Stad

Organisation och styrning i Göteborgs Stad Organisation och styrning i Göteborgs Stad INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE 2017-03-29 LISBETH NILSSON Avdchef IFO/FH Stadsledningskontoret En hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad

Läs mer

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 För Eslövs Kommun Budgetförutsättningarna för 2016 ser relativt ljusa ut mycket tack vare en stor inflyttning till kommunen och det

Läs mer

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2017-04-26 Bilaga 3 Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 2019-2021 Uppdrag nr Uppdrag text Strategiska utvecklingsuppdrag Kommungemensamma

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-05-25 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndage agen den 4 juni 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2012-01-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 januari 201 012,, kl 14.00. Ulf Olsson Göran

Läs mer

Moderaternas budgetinspel

Moderaternas budgetinspel BILAGA 1 1 Moderaternas budgetinspel På dessa sidor redovisas Moderaternas inspel till Borås Stads budget för 2017. Hela 25 stycken moderata förslag ingår nu i den budget som läggs fram av de rödgröna

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

Ett bättre Götene. För alla.

Ett bättre Götene. För alla. TRYCK: VADSBO-TRYCK, MARIESTAD Valmanifest 2014 Ett bättre Götene. För alla. Valmanifest antaget av S-medlemsmöte 23 april 2014 Socialdemokraterna Götene Järnvägsgatan 13 533 32 Götene Tel 0511-519 60

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

Vårt uppdrag. Program för ett integrerat samhälle. Fastställt av Kommunfullmäktige 2002. Reviderad 2011. Dokumentet gäller till och med 2014

Vårt uppdrag. Program för ett integrerat samhälle. Fastställt av Kommunfullmäktige 2002. Reviderad 2011. Dokumentet gäller till och med 2014 Integration Vårt uppdrag Program för ett integrerat samhälle Fastställt av Kommunfullmäktige 2002 Reviderad 2011 Dokumentet gäller till och med 2014 är motor i integrationsarbetet samt lyfter upp programmets

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Valplattform för Centerpartiet i Kungsbacka. Ett ledarskap för Kungsbacka

Valplattform för Centerpartiet i Kungsbacka. Ett ledarskap för Kungsbacka Valplattform för Centerpartiet i Kungsbacka Ett ledarskap för Kungsbacka ett fritt och tryggt samhälle Centerpartiet står upp för de värderingar som utgör grunden för ett fritt och tryggt samhälle. Det

Läs mer

Göteborg Budget 2014 Sammanfattning

Göteborg Budget 2014 Sammanfattning Göteborg Budget 2014 Sammanfattning Nyheter Vattensäker kommun - Vägvalet tillför 5 miljoner kr till stadens budget för att säkerställa våra badplatser. Finansieringen täcker två livräddare/badvärdar på

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Skolskjutsreglemente Flens kommun

Skolskjutsreglemente Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:3 623 Skolskjutsreglemente Flens kommun Förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola Antagen av kommunfullmäktige 1981-02-24 127 Reviderat

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Version fö. Borås Stad budget 2016

Version fö. Borås Stad budget 2016 Borås Stad budget 2016 Version fö r Kommuns tyrelsen 2015-10-2 6 Innehåll Kommunstyrelsens ordförande Tio år i sammandrag 2 Politisk inledning 3 Borås 2025 10 Styrmodell i Borås Stad Strategiska målområden

Läs mer

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150 Budget 2016-2019, Norrköpings kommun (tkr) Antal: 35 Kommunstyrelsen Summa: 46 426 Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön 2016: 46 426 2017: 39 633 2018: 38 907

Läs mer

Budget Ett Stockholm där alla kan växa. The Capital of Scandinavia

Budget Ett Stockholm där alla kan växa. The Capital of Scandinavia Budget 2014 Ett Stockholm där alla kan växa The Capital of Scandinavia Utgångspunkterna för ett Stockholm som växer samman Tillväxt och arbete Befolkningsökning Utbildning Omsorg Livskvalitet Miljö Infrastruktur

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Du anmäler ditt deltagande till dialogmöte den 16 april på denna länk. Anmäl dig senast 20120409.

Du anmäler ditt deltagande till dialogmöte den 16 april på denna länk. Anmäl dig senast 20120409. Information i mail Medborgarbudget I Europa och i Sverige har det de senaste åren utvecklats en metod som kallas medborgarbudget. Nu vill Piteå kommun göra ett försök där ni som Piteåpanel får delge era

Läs mer

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version Gnesta Arbetarekommun Slutlig version 2010-04-20 Vi socialdemokrater har en idé om vår kommun. Vi har kallat det för Möjligheternas Gnesta. Det är en kommun som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans.

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

Datum Bilaga Sid Dnr 0360/06

Datum Bilaga Sid Dnr 0360/06 2006-04-18 Sid 1 Förslag till yttrande över Gymnasieentreprenörsutredningens betänkande Skola & Samhälle (SOU 2006:1) Utbildningsnämnden har av stadskansliet uppmanats att senast den 10 maj 2006 lämna

Läs mer

BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden

BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden BORÅS KAN MER! Trygghet i välfärden 1 Moderata inspel till Borås stads budget 2017. Detta är Moderaternas inspel till budget 2017 utifrån de förutsättningar som presenterats fram till dags datum. Vi har

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Höstbudget 2018 S-MP-V

Höstbudget 2018 S-MP-V Höstbudget 2018 S-MP-V Delårsrapport 2 för Region Gotland 2017 Utfall Jan-aug Totalt Utfall Jan-aug Nämnd Års-prognos Totalt Års-prognos Nämnd 2015 + 18 mkr - 26 mkr - 72 mkr - 99 mkr 2016 + 95 mkr + 15

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program för jämställdhetsintegrering i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Marks kommuns Näringslivsråd har efter beslut i rådet i december 2017 arbetat fram ett förslag till Näringslivsprogram. Programmet syftar till

Läs mer

BUDGET Mittenmajoritetens första budget

BUDGET Mittenmajoritetens första budget BUDGET 2019 Mittenmajoritetens första budget 2019 TAR VI NYA STEG Mittenmajoritetet tänker ta till vara på Botkyrkas utvecklingsprocess som precis startat och ta tag i Botkyrkas största utmaningar, som

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Uppföljning av Centerpartiet i Halmstads Valmanifest 2010

Uppföljning av Centerpartiet i Halmstads Valmanifest 2010 Halmstad, hösten 2013 Uppföljning av Centerpartiet i Halmstads Valmanifest 2010 Läses genom att de rader som föregås av ett talstreck är uppföljningen medan de andra raderna är målen enligt C s valmanifest.

Läs mer

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 25 februari 2016 kl. 16.00. Mellan klockan 16.00 och 17.15 behandlas bordlagda

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

STRategi. Program. plan policy

STRategi. Program. plan policy STRategi Program plan policy riktlinjer regler HANDLINGSPROGRAM 2015-2018 UTVECKLING & FÖRNYELSE inledning Höganäs kommun har idag ordning och reda i finanserna, alla investeringar betalas kontant samtidigt

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016 Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016 Budget för Göteborg 2016 Omvärld Stark ekonomi trots svag europeisk utveckling Stora investeringsbehov på grund av befolkningsutvecklingen Miljö- och

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Stimulans för Stockholm

Stimulans för Stockholm SIDAN 1 Stimulans för Stockholm Finansborgarrådets förslag 14/10-09 Stockholm ska vara attraktivt för alla, en stad där det är möjligt att förverkliga sina drömmar. Sammanhållningen mellan olika grupper

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Planeringsdirektiv med budget

Planeringsdirektiv med budget Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Ändringsförslag HALMSTAD Om Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Miljöpartiet vill göra följande ändringar i förslaget till Planeringsdirektiv med budget 2019-2023.

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AKTIVITETSPLAN FÖR UPPHANDLING OCH KONKURRENS

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AKTIVITETSPLAN FÖR UPPHANDLING OCH KONKURRENS SID 1 (16) Vid frågor, kontakta Daniel Moius, enheten & konkurrens, nyelseavdelningen, stadsledningskontoret. daniel.moius@stockholm.se 08-508 293 20 OBS att aktivitetsplanen innehåller en ny tabell antalet

Läs mer

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar.

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar. 1 (5) Överenskommelse om lokaler Beredningsprocess A. Tillsättande av lokalberedning under KS Majoriteten och alliansen är överens om att inrätta en investeringsberedning direkt under kommunstyrelsen.

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Ärende: Kommunplan med årsbudget 2015 och utblick

Ärende: Kommunplan med årsbudget 2015 och utblick YRKANDE 1 Möjligheten att få välja förskola/skola och hemtjänstutövare är en rättighet som ger gävleborna makten att själva avgöra vilken förskola/skola eller hemtjänstutövare som fungera bäst för dem.

Läs mer

Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde 2014-06-17 Kommunstyrelsen Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 8 Trygghet och säkerhet blir planeringsutskottets ansvar Kommunstyrelsens planeringsutskott ska arbeta mer med trygghets-

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämnden 2013-09-19 1 [7] Plats och tid Kommunhuset, Skärhamn kl 17.00 19.45 Beslutande Inga-Lill Hast (M), ordförande Björn Möller (M) Miia

Läs mer

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre!

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre! Styrelsens förslag till Valprogram Växjö kan bättre! Vi tycker att Växjö är en bra kommun att leva i. Många vill bo och verka här och det välkomnar vi. Men mycket i Växjö går åt fel håll. Klyftorna mellan

Läs mer

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) KS/2015:341 KS/2015:354

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) KS/2015:341 KS/2015:354 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-09-30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträde 6 oktober 2015 klockan 8.30 i Kungsbackarummet 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) 2. Nyttjanderättsavtal pendelparkering

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Budget 2016 Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Det går bra för Örebro kommun 2 019 nya invånare förra året och vi passerar 153 000 invånare 2020. En av

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer