Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av:"

Transkript

1 Bilaga Avdelningen för juridik (12) Dnr :1530 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av: - Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) om vad som krävs för att en lärares kompetens ska vara relevant för vissa ämnen i gymnasieskolan, samt - Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Omklassificering av ämnet specialidrott och ändrade bestämmelser för behörighet i ämnet specialidrott A. Bakgrund 1. Beskrivning av problemet och syftet med en omklassificering av ämnet specialidrott Inför gymnasiereformen 2011 var det primärt avsett att ämnet specialidrott 1 enbart skulle anordnas av riksidrottsgymnasier (RIG) och att de lokala idrottsutbildningarna skulle tas bort. I samband med detta uppvaktades Skolverket av Riksidrottsförbundet (RF) som uppmärksammade myndigheten på vikten av att de s.k. hemortsalternativen bevarades. Detta resulterade i att ämnet specialidrott, förutom att det kunde anordnas på RIG, även kunde anordnas på de s.k. nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). 2 Ämnet specialidrott erbjuds inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan men däremot inte inom kommunal vuxenutbildning. 1 Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:144) om ämnesplan för ämnet specialidrott i gymnasieskolan. 2 5 kap. 31 gymnasieförordningen (2010:2039). 1 (12)

2 Ämnet specialidrott klassificerades av Skolverket som ett yrkesämne. 3 Enligt 2 kap. 13 och 20 skollagen (2010:800) är det endast den som har legitimation som lärare och är behörig för viss undervisning som får undervisa inom skolväsendet. Lärare som undervisar i yrkesämnen ska även de vara legitimerade, men är i nuläget undantagna krav på legitimation enligt skollagen. 4 När det gäller betygssättning ska betyg beslutas av den eller de lärare som bedriver undervisningen vid den tidpunkt när betyg ska sättas. 5 Om läraren eller lärarna inte är legitimerade, ska beslutet fattas tillsammans med en lärare som är legitimerad. 6 Detta gäller dock inte för lärare som saknar legitimation och är anställda utan tidsbegräsning för att bedriva undervisning i ett yrkesämne. 7 Det vill säga lärare som i dag bedriver undervisning i ämnet specialidrott och är tillsvidareanställda kan självständigt besluta om betyg i ämnet. Men det kommer inte vara möjligt om ämnet klassificeras om till ett vissa ämne. När Skolverket fick i uppdrag av regeringen att klassificera samtliga ämnen i samband med lärarlegitimationsreformen, klassificerade Skolverket ämnet specialidrott till ett yrkesämne. Skolverket gjorde, tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF), bedömningen att det kunde uppstå svårigheter med kompetensförsörjningen då antalet huvudmän kraftigt ökade. Det vill säga att det inte skulle finnas tillräckligt med lärare med legitimation i ämnet specialidrott. Många verksamma tränare saknade föreskriven lärarutbildning men hade kompetens inom idrotten. I samband med krav på lärarlegitimation skulle det uppstå svårigheter för anordnande huvudmän att bedriva undervisning utifrån gällande regelverk. Dessutom ansågs ämnet kunna utgöra grunden till ett framtida yrke som idrottare för många av de elever som går på RIG. 8 Detta resulterade i att Skolverket slutligen klassificerade ämnet specialidrott som ett yrkesämne. I dag finns således ett undantag, för lärare som bedriver undervisning i ett yrkesämne. Dessa får anställas utan behörighetsgivande examen utan tidsbegränsning. 9 Om ämnet specialidrott klassificeras till ett vissa ämne innebär det att en person som undervisar i ämnet ska vara legitimerad och behörig i ämnet. Den som saknar legitimation kommer då endast att få bedriva undervisning under högst ett år i sänder Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne. Dessa ämnen är undantagna från krav på legitimation i enlighet med 2 kap. 20 andra stycket skollagen (2010:800). 4 2 kap. 18 andra stycket 2 skollagen. 5 3 kap. 16 första stycket skollagen. 6 3 kap. 16 andra stycket första meningen skollagen. 7 8 kap. 1 c gymnasieförordningen. 8 Konsekvensutredning av ämnet specialidrott Delrapport (dnr 2013:954), s kap. 20 andra stycket skollagen kap. 18 andra stycket första meningen skollagen. 2 (12)

3 I januari 2011 meddelade Högskoleverket att Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH, Stockholm) fick examensrätt för ämnet specialidrott, vilket skedde före Skolverkets klassificering av alla ämnen inom skolväsendet. 11 Detta har skapat en olycklig konsekvens för de studenter som slutfört utbildningen i ämnet specialidrott. Dessa studenter kan i dagsläget inte få en behörighet i ämnet specialidrott, utifrån 2 kap. 21 förordning (2011:326) om behöriget och legitimation för lärare och förskollärare, då ämnet är ett yrkesämne. Under år 2012 inkom en skrivelse till Skolverket från sex lärosäten om att Skolverkets beslut att klassificera ämnet specialidrott som ett yrkesämne var problematiskt av flera skäl. 12 Bland annat uppgavs att följden av att klassificera ämnet specialidrott som ett yrkesämne innebar att ämnet inte kunde ges inom ramen för kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp, då en sådan inte får omfatta ett yrkesämne. 13 Vidare uppgav lärosätena att anställningsbarheten skulle öka för dessa lärare i och med att ämnet specialidrott i sådant fall kunde kombineras med andra ämnen. 14 Lärosätena ansåg vidare att det innebar möjligheter att utveckla kurser inom området samt att området kunde beforskas och kvalificeras. 15 En omklassificering till ett vissa ämne innebär således att ämnet specialidrott kan ingå i en KPU. Flera av de ingående ämneskunskaper som idag krävs för att erhålla legitimation i ämnet specialidrott är dessutom befintliga ämnen på universitet och högskolor. Skolverkets klassificering av specialidrott innebär också svårigheter att kunna utbilda lärare i specialidrott vid vissa av de enheter för lärarutbildning i idrott och hälsa som har störst kompetens i den speciella pedagogik som krävs för ämnen med idrottslig inriktning, då de inte ger yrkeslärarutbildning. 16 Fram till år 2003 kunde GIH Stockholm examinera lärare med behörighet att undervisa i ämnet specialidrott (specialidrottslärarutbildningen - SIL). Eftersom SIL-utbildningen inte längre erbjuds minskar andelen behöriga lärare i ämnet specialidrott. De huvudmän som erbjuder 11 Beslut daterat den 18 januari 2011, reg. dnr Gymnastik och idrottshögskolan, Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Malmö högskola, Lärarhögskolan vid Umeå universitet och Örebro universitet. Skrivelsen inkom till Skolverket den 12 april andra stycket andra meningen förordning (2011:686) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till en ämneslärarutbildning. 14 Se 6 och 13 förordning (2011:686) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen. 15 Gymnastik och idrottshögskolan, Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Malmö högskola, Lärarhögskolan vid Umeå universitet och Örebro universitet. Skrivelsen inkom till Skolverket den 12 april Gymnastik och idrottshögskolan, Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Malmö högskola, Lärarhögskolan vid Umeå universitet och Örebro universitet. Skrivelsen inkom till Skolverket den 12 april (12)

4 gymnasial idrottsutbildning undervisar idag cirka elever inom RIG 17 och NIU 18 och antalet idrottsutbildningar tenderar att öka. 19 Antalet NIU-ansökningar till Skolverket ökade med 54 procent mellan åren 2010 och Riksidrottsförbundet (RF) tydliggjorde för Skolverket under år 2013 att lärarnas formella kompetens samt lärarkompetensen när det gäller examination och betygssättning behöver uppmärksammas. 21 Under 2013 framkom av en utredning genomförd av Riksidrottsförbundet (RF) att flertalet specialidrottsförbund var positiva till en omklassificeringen av ämnet specialidrott till ett vissa ämne. 22 Skolinspektionen genomförde år 2015 riktad tillsyn mot 30 skolhuvudmän och skolenheter som bedrev undervisning i ämnet specialidrott. 23 Resultatet av den riktade tillsynen visade bland annat att många lärare i specialidrott också är tränare utanför skoltid. I flera fall uppstod otydligheter i rollerna. När det gäller användningen av begreppet lärare, visar en utvärdering av ämnet specialidrott som genomfördes av Umeå universitet på uppdrag av Skolverket och RF, att lärarna i ämnet specialidrott kallas betydligt oftare tränare, instruktör coach än lärare. 24 Vidare framgår det av Skolinspektionens ovan nämnda tillsyn till exempel att lärare i specialidrott, som också har uppdrag som tränare, inte alltid deltar i skolornas förebyggande arbete med kränkande behandling. De kallas också ofta tränare inom skolans ram. Det klargörs inte alltid tillräckligt att de i samband med undervisning i ämnet specialidrott agerar som lärare och att de ska följa skolans styrdokument. I flera skolor är de som undervisar i specialidrott anställda av den lokala idrottsföreningen men tjänstgör del av sin anställning i skolan. Drygt hälften av lärarna som bedriver undervisning i ämnet specialidrott saknar också lärarutbildning. Men i stort sett alla har tränarutbildning, framförallt från idrottens egna utbildningssystem. 25 Enligt skollagen är det endast lärare som ska bedriva undervisning inom skolväsendet (se vidare avsnitt A 3). 17 Elever inom RIG läsåret 2015/16 cirka elever. 18 Elever inom NIU läsåret 2015/16 cirka elever. 19 Skolverket, Regeringsredovisning av uppdrag om särskilda varianter och riksrekryterande utbildningar, (dnr :1032), 20 Skolverket, Regeringsredovisning av uppdrag om särskilda varianter och riksrekryterande utbildningar, (dnr :1032), s Brev från Riksidrottförbundet till Skolverket, daterat den 14 juni E-postmeddelande från Riksidrottförbundet, inkom till Skolverket den 8 april Skolinspektionen, Riktad tillsyn av gymnasiala idrottutbildningars arbete med kränkande behandling, dnr :4940, publiceringsår Umeå universitet, Utvärdering av ämnet specialidrott, Magnus Ferry och Eva Olofsson (september 2009), s. 73 f. 25 Skolinspektionen, Riktad tillsyn av gymnasiala idrottutbildningars arbete med kränkande behandling, dnr :4940, publiceringsår 2016, sid (12)

5 Enligt en avhandling från Göteborgs universitet, Idrotten sätter agendan en studie av Riksidrottstränares handlande utifrån sitt dubbla uppdrag, avseende gymnasial idrottsutbildning dras slutsatsen att i idrottsgymnasium möts skolan och idrotten utan harmoni. 26 I avhandlingen beskrivs att skälet bland annat är att de idrottskunniga lärarna saknar lärarutbildning och att det resulterar i att skolans villkor åsidosätts. 27 Vidare beskrivs bland annat att för att förbättra situationen bör man höja lärarnas kompetens och därigenom uppnå förutsättningar att arbeta både som tränare och lärare. Exempelvis föreslås införande av krav på lärarlegitimation för behörighet i att undervisa i ämnet specialidrott eller att den akademiska tränarutbildningen ger behörighet att undervisa i ämnet specialidrott. 28 Skolverket genomförde år 2013 en konsekvensutredning för att öka förståelsen kring de konsekvenser som uppstår i och med att ämnet specialidrott klassificerades som ett yrkesämne. Vidare genomfördes en kartläggning över vilken kompetens och utbildningsgrad som fanns på RIG och NIU. Utredningen visade att en stor majoritet av de lärare som undervisade i ämnet specialidrott hade gått den egna idrottens utbildningsstege och procent hade en akademisk bakgrund, där lärare i idrott och hälsa var det vanligaste. 29 Dessa uppgifter framkom även av Umeå universitets utvärdering av ämnet specialidrott (2009) där det även redogjordes för att 45 procent av lärarna i specialidrott hade en lärarutbildning. 30 Vidare innehöll båda dessa utredningar uppgifter om att lärare i specialidrott hade ett behov att få kompletterande utbildning i bland annat bedömning och betygssättning. Skolverket kan vidare konstatera att undervisningen i ämnet specialidrott möjliggör en utveckling av den idrottsliga förmågan mot elitnivå. Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar den idrottsliga förmågan samt etiskt förhållningssätt till idrott och det egna idrottsutövandet. Den ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om metoder och teorier för träning samt förmåga att planera, genomföra och utvärdera tränings- och tävlingsverksamhet. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om kroppens byggnad och funktion samt om energigivande processer, kost, mentala aspekter och andra faktorer av betydelse för prestationsförmågan. 31 Skolverket anser att för att nå kompetens i 26 Marie Hedberg, Idrotten sätter agendan en studie av Riksidrottstränares handlande utifrån sitt dubbla uppdrag Göteborgs universitet (ISBN (pdf)). 27 Marie Hedberg, Idrotten sätter agendan en studie av Riksidrottstränares handlande utifrån sitt dubbla uppdrag Göteborgs universitet (ISBN (pdf)). 28 Marie Hedberg, Idrotten sätter agendan en studie av Riksidrottstränares handlande utifrån sitt dubbla uppdrag Göteborgs universitet (ISBN (pdf)). 29 Konsekvensutredning av ämnet specialidrott delrapport (dnr 2013:954), s Umeå universitet, Utvärdering av ämnet specialidrott, Magnus Ferry och Birgitta Olofsson (september 2009), s. 52 f. Det ska tilläggas att denna utvärdering genomfördes av fem RIG och fem gymnasieskolor med ett brett utbud av idrottsutbildningar. 31 Bilaga till Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2013:130) om ämnesplan för ämnet specialidrott i gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. 5 (12)

6 ämnets hela bredd, vilken är nödvändig för att ge eleverna förutsättningar att nå målen i ämnet, krävs av läraren såväl praktiskt förvärvade erfarenheter och akademiska studier inom ämnets specialidrott. Enligt skollagen ska utbildningen och undervisningen vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. 32 Skolverket föreslår mot ovanstående bakgrund att ämnet specialidrott ska vara ett vissa ämne och regleras i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) om vad som krävs för att en lärares kompetens ska vara relevant för vissa ämnen i gymnasieskolan. Kraven för behörighet i ämnet ändras i samband med detta. Ämnet specialidrott tas i samband bort som ämne från Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne. 2. Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Alternativet till omklassificering av ämnet specialidrott och de fördelar som såväl Skolverket, Skolinspektionen och Riksidrottsförbundet och som forskare har framhållit, att inte omklassificera ämnet specialidrott, riskerar att leda till ytterligare brister av kvaliteten i utbildningen. 3. Uppgifter om vilka som berörs av regleringen De som kommer att beröras av en omklassificering av ämnet specialidrott, förutom lärare som undervisar i ämnet, är huvudmän, idrottsföreningar, elever inom gymnasieskolans och gymnasiesärskolans idrottsutbildningar, lärosäten som bedriver utbildning i ämnet specialidrott samt tränarutbildningar. Många av de som bedriver undervisning i ämnet specialidrott idag och saknar behörighetsgivande lärarexamen i ämnet specialidrott kommer att behöva genomgå kompletterande utbildning (se mer under avsnitt A 5). Lärare som redan har erhållit en yrkeslärarlegitimation i ämnet specialidrott kommer om ändringarna i föreskrifterna träder i kraft, att få information från Skolverket om att ämnet specialidrott har omklassificerats till ett vissa ämne. Lärarlegitimationen som Skolverket således tidigare har meddelat gäller (positivt förvaltningsbeslut). Skolverket vill med anledning av detta betona att ämnet specialidrott kommer efter en eventuell omklassificering att ha samma ämnesinnehåll och kurser som tidigare. Ytterligare personer som skulle kunna komma att påverkas av ändringarna är studenter som idag läser, alternativt har för avsikt att läsa en yrkeslärarutbildning baserad på undervisningsämnet 32 1 kap. 5 tredje stycket skollagen. 6 (12)

7 specialidrott (se mer under avsnitt A7). Skolverket har med anledning av detta tagit fram övergångsregler i förslaget till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne. Äldre föreskrifter (SKOLFS 2016:27) gäller fortfarande för behörighet för personer som senast höstterminen 2019 har påbörjat en yrkeslärarutbildning baserad på undervisningsämnet specialidrott som kan leda till en behörighetsgivande examen. Den föreslagna övergångsregeln innebär att dessa personer kommer att kunna erhålla en lärarlegitimation med en behörighet inom ämnet specialidrott även om ämnet blivit klassificerat som ett vissa ämne. Vidare innebär det att personer som tidigare erhållit en yrkeslärarexamen, men ännu inte har ansökt om lärarlegitimation i ämnet specialidrott, kommer att omfattas av övergångsregeln. Skolverket vill tydliggöra att lärare som idag undervisar i ämnet specialidrott utan behörighet i ämnet och som blivit tillsvidareanställda vid en skolenhet kommer fortsättningsvis kunna undervisa i ämnet vid aktuell skolenhet även efter en omklassificering. Däremot, om en sådan lärare avser att byta tjänst till en annan skolenhet för undervisning i ämnet specialidrott kommer det att innebära att vid konkurrenssituation om en sådan tjänst kommer legitimerade lärare med en behörighet i ämnet specialidrott att få företräde. Det kommer däremot att fortsättningsvis vara möjligt med en visstidsanställning, högst ett år i sänder, 33 under förutsättning att det inte finns legitimerade personer med behörighet i ämnet specialidrott att tillgå. En sådan lärare ska vara lämplig att bedriva undervisningen och i så stor utsträckning som möjligt ha en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande. 34 Om Skolverkets föreskriftsförslag träder i kraft kommer Universitet- och högskolerådet (UHR) att behöva genomföra ändringar av den myndighetens föreskrifter. De föreskrifter som påverkas är Universitets- och Högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:4) om kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för särskild behörighet till utbildning som leder till yrkeslärarexamen. 4. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar sig på Skolverkets bemyndiganden framgår av 2 kap. 23 och 26 förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare kap. 21 skollagen kap. 18 skollagen. 7 (12)

8 5. Uppgifter om vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen Eventuella kostnader och konsekvenser för huvudmän för att vidareutbilda lärare Skolverket har inte möjlighet att räkna ut omfattningen av den tid som kommer att behöva tas i anspråk för kompletterande utbildning av lärare som idag undervisar i ämnet specialidrott som ett yrkesämne. Däremot står det klart att utbildningen med största sannolikhet kommer kunna bedrivas på distans. Även om stora delar av utbildningen kommer kunna bedrivas på distans kommer sannolikt utbildningen kräva att studenten kommer till högskolan eller universitetet ett par gånger per termin á två dagar för gemensamma övningar etc. Detta kommer resultera i kostnader för studenten vad gäller, resa och eventuellt boende. Exempelvis kostnad per termin: kr för två nätter gånger två på hotell samt kr gånger två för tågbiljett tur och retur. 35 Om huvudmannen kommer att behöva stå för en sådan kostnad blir beroende på vad huvudmannen och läraren kommer överens om. Vidare kan även huvudmannen behöva stå för vikariekostnader, utöver att lön sannolikt kommer att utgå till den som ska delta i kompletterande utbildning. Omfattningen av denna är dock i nuläget svår att bedöma och kommer att vara beroende av hur studierna genomförs av lärosätena, ex. heltid-, deltid- eller distansstudier. Kostnadsfrågan är slutligen en förhandlingsfråga mellan huvudmannen och läraren där dessa ska komma överens om vilka utgifter som ska bekostas av huvudmannen respektive vad läraren ska bekosta. Skolverket kan dock konstatera att en snittlön för en lärare på idrottsgymnasieskolor är ca till kr per månad (heltidstjänstgöring) exkl. sociala avgifter. Således blir huvudmannens kostnad direkt kopplad till utbildningens upplägg/längd. För att bli antagen till en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till en ämneslärarexamen i ämnet specialidrott i gymnasieskolan krävs att studenten har ämneskunskaper i ämnet specialidrott som motsvarar ämnesstudier om minst 120 hp. 36 Av dessa 120 hp är det upp till varje lärosäte att validera varje sökandes tidigare erfarenhet. 37 Därutöver måste studenten läsa in motsvarande 90 hp kompletterande pedagogisk utbildning. 35 Det är vanligt förekommande att sådan utbildning som skulle kunna komma ifråga erbjuds på distans men att vissa moment måste genomföras vid lärosätet förordning (2011:686) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen. 37 Se 6 och 13 förordning (2011:686) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen. 8 (12)

9 Om den sökande har en behörighetsgivande lärarexamen ska den sökande komplettera sin utbildning med 90 hp inom ämnet specialidrott. Det krävs att den sökande dessutom har kompetens inom vald idrott. När lärosätena tillämpar Skolverkets föreslagna tredje punkt i Skolverkets förslag om ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) om vad som krävs för att en lärares kompetens ska vara relevant för vissa ämnen i gymnasieskolan är det av stor vikt att lärosätena validerar studenternas tidigare kunskaper, färdigheter och kompetenser likvärdigt. Exempel för en huvudman Skolverket har tagit fram ett exempel på vad det skulle kunna kosta för en huvudman att låta en tidigare lärare i specialidrott delta i en kompetterande utbildning i specialidrott för att kunna ansöka om en lärarlegitimation med behörighet i ämnet specialidrott (se nedan). Exemplet utgår från att personen deltar i undervisning på distans omfattande fem dagar per 7,5 hp. Denna kurs föreslås av Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH (Stockholm). Exempel för lärosäten Lärosätena som avser bedriva aktuell utbildning kommer inte att drabbas av ökade kostnader med anledning av att Skolverket omklassificerar ämnet specialidrott. Det är framförallt lärosätena som har föreslagit Skolverket att få återuppta en utbildning som tidigare funnits. 38 Den tidigare specialidrottslärarlinjen (SIL) gav lärarbehörighet i såväl ämnet idrott och hälsa som specialidrott. För att säkerställa att de sökande till denna utbildning hade en idrottslig kompetens var specialidrottsförbunden delaktiga i antagningsprocessen. I takt med att de gymnasiala utbildningarna där eleverna ges möjlighet att kombinera elitidrott och studier (RIG och NIU) har ökat ser Skolverket, berörda lärosäten och Riksidrottsförbundet (RF) en ökad arbetsmarknad för dessa lärare, därför finns det incitament att återinföra en lärarutbildning med inriktning mot ämnet specialidrott, vilken också skulle ha en äldre motsvarighet (Specialidrottslärarutbildning SIL). Skolverket har sedan länge haft samråd med såväl RF som berörda lärosäten avseende denna utbildning. En omklassificering skulle också ligga i linje med de nyinstiftade Riksidrottsuniversiteten (RIU) och deras intentioner att erbjuda akademisk utbildning inom ämnet specialidrott (se under avsnitt A1). Kostnader för distansutbildningen som beskrivs ovan är kr per hp. 39 Om Skolverket avser att upphandla en uppdragsutbildning enligt ovan medför detta kostnader för staten, denna 38 Den utbildning som åsyftas är den tidigare specialidrottslärarlinjen (SIL) som bedrevs under perioden år 1966 till år Uppgiften härrör från kostnadsförslag för en lärarlyftskurs avseende ämnet idrott och hälsa. 9 (12)

10 kostnad skulle kunna rymmas inom ett s.k. lärarlyft. Detta kan tillämpas i syfte att ge utökad behörighet för lärare med behörighetsgivande examen. Om lärosätena kommer att tillhandahålla s.k. KPU (90 hp) uppgår kostnaderna till kr för 30 hp. Hur omfattande utbildning som krävs kommer således att vara beroende av hur mycket av personens yrkeskunskaper som kan valideras. Kostnader för KPU är något som bekostas av staten. Om den som genomgår en KPU dessutom fullgör utbildningen erhåller lärosätena en prestationspeng av staten. 6. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Det finns ingen jämförbar EG-rättslig lagstiftning. 7. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Eftersom det finns studenter som för närvarande genomgår en yrkeslärarutbildning baserad på ämnet specialidrott alternativt har tidigare genomgått en yrkeslärarutbildning krävs övergångsbestämmelser. Skolverket föreslår därför att det ska införas en övergångsbestämmelse i ändring av Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne. Övergångsbestämmelsen som Skolverket föreslår är att de studenter som avser att erhålla en yrkeslärarexamen i ämnet specialidrott och som påbörjar en yrkeslärarutbildning senast under höstterminen 2019, ska kunna erhålla en lärarlegitimation i ämnet specialidrott även om ämnet blivit klassificerat som ett vissa ämne. Skolverket föreslår att ändringarna i aktuella föreskrifter 40 träder i kraft den 1 juli Datumet för ikraftträdande möjliggör för lärosätena att redan inför höstterminen 2017 anta studenter till KPU som baseras på ämnet specialidrott. En annan fördel är att de studenter som slutfört utbildningen i ämnet specialidrott vid GIH Stockholm men inte tidigare kunnat erhålla en behörighet i ämnet, kan erhålla en sådan efter den 1 juli 2017 (se under avsnitt A 1). Skolverket kommer att behöva genomföra informationsinsatser gentemot lärosäten, huvudmän, lärare och specialidrottförbund för att sprida information om omklassificeringen av ämnet specialidrott. Flera lärosäten känner dock redan till att Skolverket under en längre period, har utrett möjligheterna att omklassificera ämnet specialidrott. 40 SKOLFS 2011:159 och SKOLFS 2012:4. 10 (12)

11 Information om omklassificeringen kommer även att publiceras på Skolverkets webbplats samt spridas till alla idrottsförbund genom Riksidrottsförbundet (RF). B Kommuner och landsting Regleringen bedöms få effekter för kommuner eller landsting. C Företag Regleringen bedöms få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Konsekvensutredningen innehåller därför en beskrivning av punkterna i avsnitt C. 1. Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen Det finns idag 17 enskilda huvudmän, fördelat på 25 skolenheter, som bedriver undervisning i ämnet specialidrott inom NIU. Det finns inga enskilda huvudmän som bedriver riksidrottsgymnasium (RIG). Totalt antal idrotter som finns inom NIU-systemet är ca 40 stycken. Därigenom är det således nästan lika många specialidrottsförbund med idrottsföreningar som påverkas av föreskriftsförslaget. Dock är det stora flertalet idrottsföreningar inte vinstdrivande såsom ett företag och ingår därför inte i Skolverkets konsekvensutredning i denna del. Upplands idrottsförbund, som har erhållit dispens från regeringen att få bedriva undervisning i specialidrott på entreprenad, har lärare som kommer att påverkas av ändringarna i ovan nämnda SKOLFS. 41 I dagsläget bedriver Upplands idrottsförbund två stycken RIG-utbildningar och 20 NIU-utbildningar med i ämnet specialidrott. 2. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. En beräkning av vad det kan bli för kostnader och tidsåtgång för enskilda huvudmän är beroende på hur många av deras anställda som arbetar som lärare i specialidrott inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Men liksom för en kommunal huvudman kommer företagen eventuellt att behöva stå för vikariekostnader och lön till den som ersätter den lärare som deltar i kompletterande utbildning, beroende på anställningsavtal och andra överenskommelser mellan den anställde och huvudmannen (se mer under avsnitt A 5). 11 (12)

12 Då de gymnasiala idrottsutbildningarna bedrivs utifrån samma regelverk och med samma förutsättningar oavsett kommunal som enskild huvudman anser Skolverket att exemplen under avsnitt A 5 är även tillämpbara avseende enskilda huvudmän. 3. Beskrivning av vilka andra kostnader den föreslagna regleringen medför för företagen och vilka förändringar i verksamheten som företagen kan behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen Den föreslagna ändringen kommer inte, utöver administrativa kostnader, innebära några andra kostnader. 4. Beskrivning av i vilken utsträckning regleringen kan komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen Det som kommer att kunna påverka konkurrensförhållandena för företagen är att omklassificeringen eventuellt resulterar i att elever väljer en utbildning som har en legitimerad lärare i specialidrott, framför en skola som inte har det. 5. Beskrivning av hur regleringen i andra avseenden kan komma att påverka företagen Skolverket bedömer att regleringen inte kommer att påverka företagen mer än det som ovan har beskrivits. 6. Beskrivning av om särskilda hänsyn behöver tas till små företag vid reglernas utformning Då de gymnasiala idrottsutbildningarna bedrivs utifrån samma regelverk och med samma förutsättningar oavsett små eller stora enskilda huvudmän anser Skolverket att särskild hänsyn inte kommer att behöver tas till små företag. D Samråd Skolverket har haft samråd med Universitets- och högskolerådet (UHR), Riksidrottsförbundet (RF) samt med Umeå universitet, Gymnastik- och idrottshögskolan, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. E Kontaktpersoner Maria Mattsson (undervisningsråd) tel.: Frida Ericmats Rutgersson (jurist) tel.: (fram till och med den 20 januari 2017) 41 Se Utbildningsdepartementets beslut från den 3 juli 2014 (dnr U2013/4139/GV). 12 (12)

Yttrande över Skolverkets förslag till ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) och (SKOLFS 2012:4)

Yttrande över Skolverkets förslag till ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) och (SKOLFS 2012:4) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX.

SKOLFS. beslutade den XXX. SKOLFS 2018-05-18 1 (2) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2017:49) om ämnesplan för ämnet tillämpad programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Dnr Kon 2018/91 Inriktning av arbetet med idrottsklasser i Järfälla uppdrag från kommunfullmäktige

Dnr Kon 2018/91 Inriktning av arbetet med idrottsklasser i Järfälla uppdrag från kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-08-31 Dnr Kon 2018/91 Inriktning av arbetet med idrottsklasser i Järfälla uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Kompetensnämnden godkänner förvaltningens förslag

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare Rättssekretariatet Elin Brunell Konsekvensutredning Dnr: 2013:903. 1 (8) Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan Gymnasieenheten 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan Konsekvensutredning Skolverket avser med stöd av 1 kap 4 och 5a gymnasieförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm Bilaga 1 Bilaga 1 till riktlinjer beslutade den 15 november 2010. Reviderade den 22 februari 2017. 1 (7) Dnr 1.1-2017:109 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm ändring

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 3 2016-07-01 1 (4) Dnr 6.1.2-2016:1067 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om obligatoriska bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 i grundskolan

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 Bakgrund Enligt skolförordningen (2011:185) ska nationella ämnesprov genomföras i de årskurser och ämnen

Läs mer

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12)

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Arbetsutskotttet Bilaga 2017-04-10 Ärende 8 2017-03-14 1 (4) Dnr 2017:00205 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Betyg från årskurs 4 i grundskolan,

Läs mer

Skolinspektionens förslag till ändring i;

Skolinspektionens förslag till ändring i; Enligt sändlista Missiv 2014-09-08 Dnr 38-2014:5273 38-2014:5274 38-2014:5275 38-2014:5277 38-2014:5278 1 (2) Skolinspektionens förslag till ändring i; Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154)

Läs mer

Karriärvägar mm ifråga om lärare i skolväsendet, U 2012/4904/S

Karriärvägar mm ifråga om lärare i skolväsendet, U 2012/4904/S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-08 Handläggare: Katarina Arkehag Telefon: 08-508 33 032 Till Utbildningsnämnden 2012-10-25 Karriärvägar mm ifråga om lärare

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

2 a kap. Nationella krav

2 a kap. Nationella krav Dnr: 2013:1116 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:36) om villkor för behörighet för lärare och förskollärare med utländsk utbildning; beslutade den xx xx 2014. Med stöd av

Läs mer

Anställning under viss kompletterande utbildning

Anställning under viss kompletterande utbildning Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU8 Anställning under viss kompletterande utbildning Sammanfattning I betänkandet behandlar utbildningsutskottet regeringens förslag i proposition 2015/16:23 Anställning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om dels fortsatt giltighet av förordningen (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar

Läs mer

Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013

Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013 Gymnastikförbundet Idrottens Hus, 11473 Stockholm : 08-699 60 00 e-post: info@gymnastik.se www.gymnastik.se Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013 Riksidrottsförbundet har tagit fram certifieringskrav

Läs mer

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Skollagen 2010:800 2 kap, 13-19 reglerar vilka som får undervisa i skolväsendet. Det är endast den som har legitimation

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Beslut vid regeringssammanträde den 10 december 2015 Förlängd tid för och utvidgning

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 1 Konsekvensutredning 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.1-2017:00341 och 6.1.1-2017: 413 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier; SFS 2016:100 Utkom från trycket den 23 februari 2016 utfärdad den 11 februari 2016.

Läs mer

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084 Utbildningsavdelningen 2012-02-15 1 (6) Dnr 2012:00084 Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa timplanefrågor

Yttrande över promemorian Vissa timplanefrågor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Vägledning för SF vid tillstyrkan av NIU

Vägledning för SF vid tillstyrkan av NIU Vägledning för SF vid tillstyrkan av NIU Verksamheten vid Nationellt Godkända Idrottsutbildningar (NIU) regleras av Gymnasieförordningen (2010:2039) 1 där 5 kap beskriver Avvikelser inom de nationella

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1)

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Konsekvensutredning avseende förslag till ändringar i läroplanen för förskolan - med anledning av regeringsuppdrag till om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Promemoria 2013-07-03 U2013/4305/S Utbildningsdepartementet Enligt sändlista En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Sammanfattning Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges 1 (5) Datum: 2015-12-22 Konsekvensutredning över förslag till Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om referens ram för kvalifikationer för livslångt lärande Enligt 4 förordningen (2007:1244) omm

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av 1 (6) Dnr 6.1.2-2014:296 6.1.2-2014:297 6.1.2-2014:298 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Bakgrund 1. Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog, 2. Skolverkets föreskrifter

Läs mer

Idrottsundervisning på entreprenad

Idrottsundervisning på entreprenad KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Bylund Björn Datum 2014-09-09 Diarienummer UAN-2013-0265 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Idrottsundervisning på entreprenad Förslag till beslut

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Förändringar i skollagen (2010:800)

Förändringar i skollagen (2010:800) 2015-05-11 1 (6) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrättssektionen Christina Madfors Johanna Read Hilmarsdottir Förändringar i skollagen (2010:800) Bestämmelserna i skollagen har kompletterats flera

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare; SFS 2013:70 Utkom från trycket den 5 mars 2013 utfärdad den 21 februari 2013. Regeringen föreskriver

Läs mer

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor:

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:57 Diarienr: 2006/1975 Handläggare: Ulla Gummeson Avdelning: Avd för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-08-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för personalfrågor Ansvarig för gymnasiefrågor

Läs mer

Bedömningsstöd i specialidrott. Håkan Larsson, Marie Nyberg, Karin Redelius, Anna Tidén Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH

Bedömningsstöd i specialidrott. Håkan Larsson, Marie Nyberg, Karin Redelius, Anna Tidén Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH Bedömningsstöd i specialidrott Håkan Larsson, Marie Nyberg, Karin Redelius, Anna Tidén Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH Varför ett bedömningsstöd i specialidrott? 2011, nya ämnesplaner med mål, centralt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; SFS 2013:830 Utkom från trycket den 19 november 2013 utfärdad den

Läs mer

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Shulin Nie 0102404211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 7 1 (11) Dnr 6.1.2-2018:1536 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov i grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan samt inom kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2014:458 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Funktion UTBF Registrator

Funktion UTBF Registrator Funktion UTBF Registrator Från: Johan Adolfsson Skickat: den 27 februari 2018 14:41 Till: Funktion UTBF Registrator Ämne: VB: Remiss Bifogade filer: Missiv remiss ändring i föreskrifter för hantering och

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Rnr 35.14 1(5) Stockholm 21 augusti 2014 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Yrkeskvalifikationsdirektivet - ett samlat genomförande (SOU 2014:19) Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Lärarlegitimation och behörighet

Lärarlegitimation och behörighet Lärarlegitimation och behörighet Presentation 2015-06-15 för studenter på alternativa KPU (antagna VT15) Behörighetsförordningen Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor; SFS 2011:326 Utkom från trycket den 5 april 2011 utfärdad den 17 mars 2011.

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare

Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare Promemoria 2013-12-17 U2013/7686/S Utbildningsdepartementet Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare Sammanfattning I promemorian föreslås ändringar i skollagen

Läs mer

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt 1(5) 2017-03-06 Dnr 6.2.17-9724/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Konsekvensutredning förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Konsekvenser av skärpta behörighetsregler och legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvenser av skärpta behörighetsregler och legitimation för lärare och förskollärare Cirkulärnr: 11:23 Diarienr: 11/2514 Arbetsgivarpolitik: 11-2:11 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lärare, förskollärare, legitimation, behörighet, arbetsrätt Ulla Gummeson, Phia Moberg,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:403) om kommunal vuxenutbildning; SFS 2001:159 Utkom från trycket den 19 april 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Med anledning av den nya skollagen (2010:800) har Skolverket beslutat att ta

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Förändringar i skollagen (2010:800)

Förändringar i skollagen (2010:800) 2015-06-01 1 (5) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrättssektionen Christina Madfors Johanna Read Hilmarsdottir Förändringar i skollagen (2010:800) Bestämmelserna i skollagen har kompletterats flera

Läs mer

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II Postadress TeJefonvaxe! [ post: reglslrator@educatlon.mlnlstry se 08-405 la 00 ~ --I--~ Regeringsbeslut 1:9 REGERINGEN 2011-10-06 U2011/5531/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet

Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet Konsekvensbeskrivning 1 (8) Dnr 1.1-2017:109 Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet Denna konsekvensbeskrivning avser förslag till förändringar

Läs mer

Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lärare, förskollärare, legitimation, behörighet, övergångsbestämmelser, arbetsrätt Ulrika Wallén,

Läs mer

Läget för lärarlegitimationer 2014

Läget för lärarlegitimationer 2014 Läget för lärarlegitimationer 2014 SKL genomförde våren 2014 en enkätundersökning ställd till skolans huvudmän. Den syftar till att följa upp genomförandet av lärarlegitimationsreformen och bland annat

Läs mer

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Utredarens förslag Det ska krävas legitimation för att en lärare ska få undervisa och anställas utan tidsbegränsning i syfte att säkerställa hög och

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Bilaga 2015-11-04 1 (5) Dnr 2015:00597 Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244)

Läs mer

Nationell idrottsutbildning

Nationell idrottsutbildning Delegationsbeslut Handläggare: Gunilla Ericsson 2011-06-20 GN 2011.0225 Degerfors IF Nationell idrottsutbildning Sammanfattning Degerfors IF har inkommit med ett brev angående genomförande av nationell

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Beslut avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10432 Norrköpings kommun norrkoping.komun@norrkoping.se avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2014:530 Utkom från trycket den 23 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

Gymnastik och idrottshögskolan Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa

Gymnastik och idrottshögskolan Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa Gymnastik och idrottshögskolan 2016 Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa Nya ämneslärarutbildningen Introducerades 2011 Ämne, pedagogik och praktik som olika kurser (300-330 hp) Utbildning i minst två

Läs mer