Skolinspektionens förslag till ändring i;

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolinspektionens förslag till ändring i;"

Transkript

1 Enligt sändlista Missiv Dnr : : : : : (2) Skolinspektionens förslag till ändring i; Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154) om godkännande som huvudman för fristående skola Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:155) om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:26) om ansökan om att anordna delar av undervisningen på engelska Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:27) om ansökan om att bedriva utbildning utan att tillämpa timplanen Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:28) om ansökan om att använda färdighetsprover från och med årskurs 4 Skolinspektionen föreslår mot bakgrmid av vad som redovisas i bifogad konsekvensutredning vissa ändringar i ovan nämnda föreskrifter. Ändringarna föreslås träda i kraft den 15 december Ni bereds härmed möjlighet att lämna synpunkter på föreslagna ändringar. Synpunkter lämnas via mejl till karin.flemstrom@skolmspektionen.se senast den 23 september Eventuella frågor besvaras av Karin Flemström, tel Skolinspektioi OJJJL Marie Axelsson Rättschef Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

2 Bilagor 1. Konsekvensutredrring 2. Sändlista 3. (a-e) Förslag till föreskrifter

3 \ Skolinspektionen Dnr : : : : : (4) Konsekvensutredning avseende förslag till ändring i; Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154) om godkännande som huvudman för fristående skola Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:155) om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:26)om ansökan om att anordna delar av undervisningen på engelska Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:27)om ansökan om att bedriva utbildning utan att tillämpa timplanen Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:28)om ansökan om att använda färdighetsprover från och med årskurs 4 A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154) om godkännande som huvudman för fristående skola och föreskrifter (SKOLFS 2011:155) om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning beslutades i oktober 2011 (senaste ändring SKOLFS 2013:152 och 2013:153) och trädde i kraft den 1 februari maj 2012 beslutade Skolinspektionen om föreskrifter om ansökan om att anordna delar av undervisningen på engelska (SKOLFS 2012:26), föreskrifter om ansökan om att bedriva utbildning utan att tillämpa timplanen (SKOLFS 2012:27) och föreskrifter om att använda färdighetsprov från och med årskurs 4 (SKOLFS 2012:28). Dessa föreskrifter trädde i kraft den 1 september 2012 (senaste ändring SKOLFS 2013:154, 2013:155 och 2013:156). Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

4 (4) Inom Skolinspektionens Rätts- och tillståndsavdelning pågår ett löpande utvecklings- och förändringsarbete. I det arbetet ingår att löpande se över såväl ansökningsblanketter som föreskrifter, för att säkerställa att dessa är aktuella och ändamålsenliga. Skolinspektionen kan konstatera att föreskrifterna inte alltid hinner ändras i samma takt som ansökningsblanketterna och att de i dag är onödigt detaljerade. Det försvårar för sökanden om innehållet i föreskrifterna och ansökningsblankettens instruktion inte överensstämmer. De föreslagna ändringarna i föreskrifterna är följande. I stället för att hänvisa till namngivna blanketter görs en hänvisning till att ansökan ska göras på de blanketter som finns på Skolinspektionens webbplats. En hänvisning i föreskrifterna görs till att sökande ska lämna en redogörelse för de uppgifter som anges i blanketten och att det till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i blanketten. Vidare har i föreskrifterna SKOLFS 2012:26, 2012:27 och 2012:28 ordet "huvudman" bytts ut mot "sökanden". Syftet är att förtydliga. I övrigt har numrering av paragrafer ändrats till följd av att vissa paragrafer har strukits och en har tillkornmit i de tre senaste föreskrifterna (SKOLFS 2012:26, 2012:27 och 2012:28). Vidare har 12 2 punkten (SKOLFS 2011:154) lyfts ut till en ny paragraf med samma innehåll. Bestämmelserna har samma innehåll som tidigare och inget nytt i sak har tillkoinrnit. De föreslagna ändringarna i föreskrifterna kommer att innebära en förenkling och underlätta för sökanden. Syftet är således att det ska förenkla och bli tydligare för sökanden och därmed även underlätta för myndigheten. Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Skolinspektionen ser inte att det finns några alternativa lösningar för att komma till rätta med de problem som har beskrivits ovan. Uppgifter om vilka som berörs av regleringen De som berörs av regleringen är enskilda som ansöker om godkännande som huvudman för fristående skola, om betygsrätt för vuxenutbildning, om att anordna delar av undervisningen på engelska, om att bedriva utbudiung utan att tillämpa timplanen samt som ansöker om att använda färdighetsprov från och med årskurs 4. Skolinspektionen berörs också av regleringen. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar sig på Skolinspektionen har bemyndigande att utfärda föreskrifter vad gäller ansökningsförfarandet om godkännande som huvudman för fristående skola med

5 (4) stöd av 15 kap. 3 skolförordningen (2011:185) och 14 kap. 2 gymnasieförorclniiigen (2010:2039). Skolmspektionen har bemyndigande att utfärda föreskrifter vad gäller ansökningsförfarandet om betygsrätt för vuxenutbildning med stöd av 19 och 28 förordningen (2010:253) om betygsrätt för vuxenutbildning. Skolinspektionen har vidare bemyndigande att utfärda föreskrifter vad gäller ansökningsförfarandet om att anordna delar av undervisningen på engelska, om att bedriva utbilcining utan att tillämpa timplanen samt om att använda färdighetsprov från och med årskurs 4 med stöd av med stöd av 15 kap. 3 skolförordningen (2011:185). Uppgifter om vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen De föreslagna föreskrifterna kommer, såvitt Skolinspektionen kan bedöma, inte att innebära några kostnadsmässiga konsekvenser för de sökande. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Frågan är inte reglerad på EU-nivå. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Planerad tid för ikraftträdande är den 15 december Föreskrifterna kommer att publiceras i Skolverkets författningssamling och även finnas tillgängliga på Skolinspektionens webbplats. Skolinspektionen bedömer inte i nuläget att det finns behov av ytterligare informationsinsatser. B Företag Regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Konsekvensutredningen innehåller därför inte någon övrig beskrivning avseende sådan påverkan (7 förordningen [2007:1244] om konsekvensutredning vid regelgivning).

6 (4) C Samråd Beskrivning av ett eventuellt tidigt samråd I samband ined revidering av anscvivuingsblartk har ett tidigt samråd skett med processägare, processutvecklare och rättsenheten inom myndigheten. Under samrådet har behovet av ändringar i myndighetens föreskrifter diskuterats med anledning av att ansökiimgsblanketterna uppdateras. Vad samrådet resulterade i framgår under "Beskrivrving av problemet och vad man vill uppnå". D Kontaktperson Ange vem som kan kontaktas vid eventuella frågor Karin Flemström, rättsenheten, Skolinspektionen Tel: E-post: karm.flemstrom@skolinspektionen.se

7 SÄNDLISTA Dnr : : : : :5278 1(1) Friskolornas Riksförbund Folkbndningsrådet Konkurrensverket Kristna friskolerådet Regelrådet Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation Skolverket Specialpedagogiska skolmyndigheten Svenska Montessoriförbundet Sveriges auktoriserade utbildningsföretag Sveriges kommuner och landsting Sveriges islamiska skolor VuxenutbUdiung i samverkan Waldorfskolefederationen regelradet@regelradet.se rio@folkbildning.net registrator@skolverket.se spsm@spsm.se inf o@montessoriforbundet. se info@sauf.se info@skl.se Kapellgränd 10, Stockholm info@visnet.se sekretariatet@waldorf.se Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

8 Beslut Dnr : (2) Föreskrifter om ändring i Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154) om ansökan om godkännande som huvudman för fristående skola; beslutade den XX september Statens skolinspektion föreskriver med stöd av 15 kap. 3 skolförordningen (2011:185) och 14 kap. 2 gymnasieförordningen (2010:2039) ifråga om Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154) om godkännande som huvudman för fristående skola dels att 10 och 13 ska upphöra att gälla, dels att rubrikerna närmast före nuvarande ska utgå, dels att nuvarande 11 ska betecknas 10, att nuvarande 12 ska betecknas 11, att nuvarande 14 ska betecknas 13, att nuvarande 15 ska betecknas 14, att 16 ska betecknas 15 och att nuvarande 17 ska betecknas 16, dels att 3 och de nya och ska ha följande lydelse, dels att det ska införas en ny paragraf, 12 av följande lydelse. 3 Ansökan om godkännande som huvudman ska ske på någon av de blanketter som finns på Statens skolinspektions webbplats, Ansökan får ges in elektroniskt i enlighet med bestärnmelsema i 6 denna föreskrift eller i pappersform. 10 Sökanden ska lämna en redogörelse för de uppgifter som anges i de blanketter som finns på Statens skolinspektions webbplats. 11 Till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i de blanketter som finns på Statens skolinspektions webbplats. Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

9 2(2) För det fall sökanden inte kan bifoga de handlingar som anges ska en redogörelse lämnas i ansökan av orsaken till detta. 12 Sökanden ska visa att tillräckligt elevunderlag finns genom att till ansökan bifoga: En mtresseundersökning eller därmed jämförbara uppgifter som visar ett riktat intresse från målgruppen till den planerade utbildningen och skolenheten. Uppgifterna ska ligga till grund för sökandens budget och visa att sökanden kan få ett tillräckligt stort antal elever till de sökta utbnchimgarna. Dessa föreskrifter träder i kraft den 15 december På Statens skolinspektions vägnar ANN-MARIE BEGLER Karin Flemström

10 \ Bmiut Skolinspektionen Dnr :5274 1(2) Föreskrifter om ändring i Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:155) om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning; beslutade den xx Statens skolinspektion föreskriver med stöd av 6 kap. 19 och 26 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning ifråga om Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:155) om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning dels att 8 och 11 ska upphöra att gälla, dels att rubrikerna närmast före nuvarande 10 och 11 ska utgå, dels att nuvarande 9 ska betecknas 8, att nuvarande 10 ska betecknas 9, att nuvarande 12 ska betecknas 10, att nuvarande 13 ska betecknas 11, att nuvarande 14 ska betecknas 12 och att nuvarande 15 ska betecknas 13, dels att 2 och de nya 8-9 ska ha följande lydelse. 2 Ansökan om tillstånd ska ske på den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats, Ansökan får ges in elektroniskt i enhghet med bestämmelserna i 5 denna föreskrift eller i pappersform. 8 Sökanden ska lämna en redogörelse för de uppgifter som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 9 Till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. Dessa föreskrifter träder i kraft den 15 december På Statens skolinspektions vägnar Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

11 - - U 2(2) ANN-MARIE BEGLER Karin. Flemström

12 Bmh;x Dnr : (2) Föreskrifter om ändring i Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:26) om ansökan om att anordna delar av undervisningen på engelska; beslutade den xxx Statens skolinspektion föreskriver med stöd av 15 kap. 3 skolförordningen (2011:185) ifråga om Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:26) om ansökan om att anordna delar av imdervisningen på engelska dels att 8 och ska upphöra att gälla, dels att i 3 och 6, de nya 8 och ordet "huvudmannen" bytas ut mot "sökanden", dels att nuvarande 9 ska betecknas 8, att nuvarande 12 ska betecknas 10, att nuvarande 13 ska betecknas 11 och att nuvarande 14 ska betecknas 12 dels att 2 och den nya 8 ska ha följande lydelse, dels att det ska införas en ny paragraf, 9 av följande lydelse. 2 Ansökan ska ske på den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats, Ansökan får ges in elektroniskt i enhghet med bestämmelserna i 5 denna föreskrift eller i pappersform. 3 Ansökan ska vara egenhändigt undertecknad av sökanden eller av behörig företrädare för sökanden. Ansökan som ges in elektroniskt ska förses med elektronisk underskrift som stödjer sig på en e-legitimation som ställts ut av en sådan utfärdare som Statens skolinspektion anvisar. Genom underskriften försäkrar sökanden på heder och samvete att uppgifter i ansökan och därtill bifogade handlingar är sanna. Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

13 Beslut 2(2) 6 Statens skolinspektion kan vid behov kräva att sökanden ger in ansökan i pappersform och bifogade handlingar i original. 8 Sökanden ska lämna en redogörelse för de uppgifter som efterfrågas i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 9 Till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 10 Statens skolinspektion kan använda uppgifter som rör sökanden och som förekommer i andra ärenden hos skolinspektionen som underlag vid bedömningen av en ansökan enligt dessa föreskrifter. 11 Statens skolinspektion kan kräva ytterhgare uppgifter från sökanden än vad som anges i dessa föreskrifter. Dessa föreskrifter träder i kraft den 15 december På Statens skolinspektions vägnar ANN-MARIE BEGLER Karin Flemström

14 Beslut Dnr :5277 1(2) Föreskrifter om ändring i Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:27) om ansökan om att bedriva utbildning utan att tillämpa timplanen; beslutade den xx Statens Skolinspektion föreskriver med stöd av 15 kap. 3 skolförordningen (2011:185) ifråga om Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:27) om ansökan om att bedriva utbildning utan att tillämpa timplanen dels att 8 och ska upphöra att gälla, dels att i 3, 6 och 9 och i de nya ordet "huvudmamien" bytas ut mot "sökanden", dels att nuvarande 9 ska betecknas 8, att nuvarande 12 ska betecknas 10, att nuvarande 13 ska betecknas 11 och att nuvarande 14 ska betecknas 12 i, dels att 2 och den nya 8 ska ha följande lydelse, dels att det ska införas en ny paragraf, 9 av följande lydelse. 2 Ansökan ska ske på den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats, Ansökan får ges in elektroniskt i enlighet med bestämmelserna i 5 denna föreskrift eller i pappersform. 3 Ansökan ska vara egenhändigt undertecknad av sökanden eller av behörig företrädare för sökanden. Ansökan som ges in elektroniskt ska förses med elektronisk underskrift som stödjer sig på en e-legitimation som ställts ut av en sådan utfärdare som Statens skolinspektion anvisar. Genom underskriften försäkrar sökanden på heder och samvete att uppgifter i ansökan och därtill bifogade handlingar är sanna. Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

15 Beslut 2(2) Statens skolinspektion kan vid behov kräva att sökanden ger in ansökan i pappersform och bifogade handlingar i original. 8 Sökanden ska lämna en redogörelse för de uppgifter som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 9 Till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i den blankett som fmns på Statens skolinspektions webbplats. 10 Statens skolinspektion kan använda uppgifter som rör sökanden och som förekommer i andra ärenden hos skolinspektionen som underlag vid bedömningen av en ansökan enhgt dessa föreskrifter. 12 Statens skolinspektion kan kräva ytterligare uppgifter från sökanden än vad som anges i dessa föreskrifter. Dessa föreskrifter träder i kraft den 15 december På Statens skolinspektions vägnar ANN-MARIE BEGLER Karin Flemström

16 Dnr :5278 1(2) Föreskrifter om ändring i Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:28) om ansökan om att använda färdighetsprov från och med årskurs 4; beslutade den xx Statens skolinspektion föreskriver med stöd av 15 kap. 2 skolförordningen (2011:185) ifråga om Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2012:28) om ansökan om att använda färdighetsprov från och med årskurs 4 dels att 8 och ska upphöra att gälla dels att i 3 och 6, de nya 8 och ordet "huvudmannen" bytas ut mot "sökanden", dels att nuvarande 9 ska betecknas 8, att nuvarande 12 ska betecknas 10, att nuvarande 13 ska betecknas 11 och att nuvarande 14 ska betecknas 12 dels att 1-2 och den nya 8 ska ha följande lydelse, dels att det ska införas en ny paragraf, 9 av följande lydelse. 1 Dessa föreskrifter innehåller bestämmelser om ansökiiingsförfarandet när det gäller ansökan enligt 9 kap. 26 skolförordningen (2011:185) om att från och med årskurs 4 använda färdighetsprov. 2 Ansökan ska ske på den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats, Ansökan får ges in elektroniskt i enlighet med bestämmelserna i 5 denna föreskrift eller i pappersform. 3 Ansökan ska vara egenhändigt undertecknad av sökanden eller av behörig Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

17 ! -^få L^i 2(2) företrädare för sökanden. Ansökan som ges in elektroniskt ska förses med elektronisk underskrift som stödjer sig på en e-legitimation som ställts ut av en sådan utfärdare som Statens skolinspektion anvisar. Genom underskriften försäkrar sökanden på heder och samvete att uppgifter i ansökan och därtill bifogade handlingar är sanna. 6 Statens skolinspektion kan vid behov kräva att sökanden ger in ansökan i pappersform och bifogade handlingar i original. 8 Sökanden ska lämna en redogörelse för de uppgifter som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 9 Till ansökan ska bifogas de handlingar som anges i den blankett som finns på Statens skolinspektions webbplats. 10 Statens skolinspektion kan använda uppgifter som rör sökanden och som förekommer i andra ärenden hos skolinspektionen som underlag vid bedömningen av en ansökan enligt dessa föreskrifter. 11 Statens skolinspektion kan kräva ytterligare uppgifter från sökanden än vad som anges i dessa föreskrifter. Dessa föreskrifter träder i kraft den 15 december På Statens skolinspektions vägnar ANN-MARIE BEGLER Karin Flemström

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 MISSIV Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 Skolinspektionens förslag till ändring i Statens skolinspektions föreskrifter om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning (SKOLFS 2011:155) Bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Arbetsutskotttet Bilaga 2017-04-10 Ärende 8 2017-03-14 1 (4) Dnr 2017:00205 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Betyg från årskurs 4 i grundskolan,

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 3 2016-07-01 1 (4) Dnr 6.1.2-2016:1067 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om obligatoriska bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 i grundskolan

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX.

SKOLFS. beslutade den XXX. SKOLFS 2018-05-18 1 (2) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2017:49) om ämnesplan för ämnet tillämpad programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Läs mer

Funktion UTBF Registrator

Funktion UTBF Registrator Funktion UTBF Registrator Från: Johan Adolfsson Skickat: den 27 februari 2018 14:41 Till: Funktion UTBF Registrator Ämne: VB: Remiss Bifogade filer: Missiv remiss ändring i föreskrifter för hantering och

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Hej, Synpunkter skickas via e-post till:

Hej, Synpunkter skickas via e-post till: Från: Statsbidrag.Lararlyftet Skickat: den 25 september 2018 11:45 Ämne: Remiss: Förslag till föreskrifter gällande tidpunkt för ansökan Bifogade filer: Föreskrifter

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare Rättssekretariatet Elin Brunell Konsekvensutredning Dnr: 2013:903. 1 (8) Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Boverket december 2013 Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket 2016-04-14 Dnr 6152/2016 1(1) Avdelningen för regler och behörighet jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Sändlista Remiss - Förslag till ändring av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2015:15)

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900)

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter om stöd till

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning /2012

Boverket. Konsekvensutredning /2012 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Konsekvensutredning Datum Diarienummer 2012-09-04 1393-3161/2012 Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2012:10)

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges 1 (5) Datum: 2015-12-22 Konsekvensutredning över förslag till Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om referens ram för kvalifikationer för livslångt lärande Enligt 4 förordningen (2007:1244) omm

Läs mer

Remiss av förslag till föreskrift

Remiss av förslag till föreskrift 2013-05-15 Dnr 15279/2013 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd monica.jacobson@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss av förslag till föreskrifter om ändring i Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 7 1 (11) Dnr 6.1.2-2018:1536 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov i grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan samt inom kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Bilaga 2015-11-04 1 (5) Dnr 2015:00597 Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244)

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Skalm kex. Skolverket har utformat förslag till föreskrifter som rör villkoren för att kunna erhålla statsbidrag enligt bilaga.

Skalm kex. Skolverket har utformat förslag till föreskrifter som rör villkoren för att kunna erhålla statsbidrag enligt bilaga. Skalm kex Enligt sändlista 2013-05-20 1 (1) Dnr 2013:261 Förslag till föreskrifter om statsbidrag till huvudmän som inrättar karriärsteg för lärare Den 1 juli 2013 införs reformen med karriärvägar för

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek Kenneth Nordback Rättsenheten Datum: 2010-xx-xx Dnr: 581:2010/509521 Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek En konsekvensutredning ska enligt 6 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 Bakgrund Enligt skolförordningen (2011:185) ska nationella ämnesprov genomföras i de årskurser och ämnen

Läs mer

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning.

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning. Från: Agås Joakim Skickat: den 13 mars 2018 10:23 Till: arbetsmiljoverket@av.se; registraturen@boverket.se; registrator@elsakerhetsverket.se; info@energigas.se; kemi@kemi.se; kommerskollegium@kommers.se;

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:1. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer

Konsekvensutredning BFS 2018:1. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:1 s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:1 s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 16/01253 Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt 1(5) 2017-03-06 Dnr 6.2.17-9724/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Konsekvensutredning förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria)

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) 2015-09-28 Dnr 2.8-19505/2015 1(1) Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Marie Hansson marie.hansson@ivo.se Enligt sändlista Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Widding Gidlund Susanne (3040) Skickat: den 26 april 2018 13:49 Till: peter.munck@foretagshalsor.se; thomas.andren@saco.se; Mikael.Dubois@tco.se; kjell.rautio@lo.se;

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 1 Konsekvensutredning 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.1-2017:00341 och 6.1.1-2017: 413 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Workshop spår 1 lokal Biljetten Konsekvensanalys vid regelgivning

Workshop spår 1 lokal Biljetten Konsekvensanalys vid regelgivning Workshop spår 1 lokal Biljetten Konsekvensanalys vid regelgivning Vad skiljer en konsekvensutredning från en samhällsekonomisk analys? Vilka krav ställs på genomförande av konsekvensutredningar? Konsekvensanalyser?

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet KONSEKVENS- Dnr. 3.2.16-6835/17 UTREDNING 2017-10-16 Stödregelenheten Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet Allmänt 1. BESKRIVNING

Läs mer

Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms kommun

Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms kommun .kolinspektione JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm Att: anna.jensen@jenseneducation.se 1 (7) Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Kista i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Kista i Stockholms kommun . Frihab AB Sorögatan 21 164 41 Kista Att: a.habib@akademiskaskola.se 1 (6) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Kista i Stockholms kommun avslår ansökan

Läs mer

Från: Camilla Odenberg Skickat: den 9 oktober 2017 17:01 Till: registrator@csn.se; info@nrr.se; Regelrådet; registrator@skolinspektionen.se; tillvaxtverket; info@friskola.se;

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till ändrade föreskrifter om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m

Konsekvensutredning avseende förslag till ändrade föreskrifter om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m 2012-07-13 Dnr 62-2012:750 1 (9) Konsekvensutredning avseende förslag till ändrade föreskrifter om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m Generell beskrivning av problemet och vad som

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Bilaga 2 2017-09-15 1 (7) Dnr 2017:953 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Sammanfattning av förslaget Den nuvarande kursplanen

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 2 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd med kommentarer om mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan samt om urval till gymnasiesärskolans nationella program Innehållet i

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms kommun Nr, Skolinspektionen Täby enskilda gymnasium AB Box 2800 187 28 Täby Att: poul.sorensen@tabyenskilda.se 1 (6) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd Konsekvensutredning Datum Handläggare 1 (7) Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik Remiss Rättsenheten Ulrika Boström Datum: 2017-08-21 Dnr: 3.1-2017-061537 Sändlista Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för

Läs mer

Eventuella synpunkter bör vara Skolverket tillhanda senast den 7 maj Skicka svar som e-post till

Eventuella synpunkter bör vara Skolverket tillhanda senast den 7 maj Skicka svar som e-post till Remiss 2019-04-09 1 (1) Dnr 2019:00579 Remiss av förslag Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2015:28) om insamling av uppgifter för uppföljning och utvärdering av det kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2017:13) om stöd för mjölk till skolelever Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

(SKOLFS 2011:56) om kursplaner för vissa ämnen i specialskolan. (SKOLFS 2011:57) kunskapskrav för vissa ämnen i specialskolan

(SKOLFS 2011:56) om kursplaner för vissa ämnen i specialskolan. (SKOLFS 2011:57) kunskapskrav för vissa ämnen i specialskolan Bilaga 4 Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten 2018-01-11 1 (7) Dnr 2017:1501 Konsekvensutredning avseende: - Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:19) om kunskapskrav

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Utveckling av samhällsskydd Säker hantering av farliga ämnen Dr. Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Sändlista Konsekvensutredning

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets KKV2000, v1.2, 2011-02-05 2014-11-04 Dnr 559/2014 1 (6) Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Thoren Business School Nacka i Nacka kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Thoren Business School Nacka i Nacka kommun ThorenGruppen AB Järnvägsallén 24 903 28 Umeå Att: christina.rosenqvist@thorengruppen.se 1 (8) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Thoren Business School Nacka i Nacka kommun Godkännande

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar Konsekvensutredning Datum: 2017-12-18 Dnr: 3.1-2017-095516 Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar 1.1. Problemet och vad som ska uppnås I dag gäller Läkemedelsverkets

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Stockholm i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Stockholm i Stockholms kommun Thorengruppen AB Järnvägsallan 24 903 28 Umeå Att: christina.rosenqvist@thorengruppen.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Stockholm i Stockholms kommun avslår

Läs mer

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel.

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel. Från: maria.romberg@slv.se Skickat: den 11 september 2018 15:42 Till: info@aivo.se; mwp@telia.com; info@axfood.se; info@bergendahls.se; kontoret@biodynamisk.se; info@coop.se; info@svenskdagligvaruhandel.se;

Läs mer

Enligt sändlista Dnr : (1)

Enligt sändlista Dnr : (1) Remiss Enligt sändlista 2018-10-08 Dnr 6.1.2-2018:1536 1 (1) Remiss avseende förslag till föreskrifter om nationella prov i grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan samt inom kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12)

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag till åtgärder mot radon i småhus

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag till åtgärder mot radon i småhus Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag till åtgärder mot radon i småhus Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bidrag till åtgärder mot radon

Läs mer

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun Datum Diarienummer Sida 2019-06-11 258-5955-2019 1(2) Rättsenheten Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Saltholmens

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring

Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring Regler och tillstånd / Föreskrifter Datum Dnr 17500/2011 Maria Jacobsson 2011-05-18 Tel: 075 247 3187 REMISS 1(1) Enligt sändlista Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2018-07-06 Dnr 258-2251-2018 1(3) Lena Norén Enheten för samordning och stöd Trafikverket Region Stockholm c/o Ärendemottagningen Box 810 781 28 Borlänge Polisområde Gotland

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Skickat: den 22 augusti 2018 15:01 Till: registrator@kustbevakningen.se; stockholm@lansstyrelsen.se; registrator@msb.se; kontaktcenter@nynashamn.se; registrator.stockholm@polisen.se; Regelrådet;

Läs mer

Remiss av förslag till föreskrifter om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

Remiss av förslag till föreskrifter om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier 1( 1) Remiss av förslag till föreskrifter om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Skolverket översänder härmed förslag till föreskrifter i Skolverkets författningssamling

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr /

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr / Skatteverket 1(6) Dnr 131 392952-12/111 Konsekvensutredning enligt förordningen ( 2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning A Allmänt 1 BESKRIVNING AV PROBLEMET De förenklade ledsagardokumenten

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Konsekvensutredning Förslag till allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Läs mer

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning Naturvårdsverket Diarienummer NV-03359-14 Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning A Allmänt Beskrivning av problemet och vad

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Rurikgymnasiet i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Rurikgymnasiet i Stockholms kommun Sapientus AB Hummelvägen 3 c/o Ternström 120 60 Årsta Att: Sapientusab@gmail.com 1 (8) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Rurikgymnasiet i Stockholms kommun avslår, med stöd av 2

Läs mer

Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare

Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare Dnr Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare 1. Beskrivning av problemet och syftet 1.1 Överordnade bestämmelser

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f \ Beslut ' Skolinspektionen 2014-11-03 Leksands kommun Rektorn vid Djura skoia Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Djura skola i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av 1 (6) Dnr 6.1.2-2014:296 6.1.2-2014:297 6.1.2-2014:298 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Bakgrund 1. Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog, 2. Skolverkets föreskrifter

Läs mer

~+1.1 1(1) Konsekvensutredning och förslag till nya föreskrifter om un derrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare. Remiss 20 12-12-18

~+1.1 1(1) Konsekvensutredning och förslag till nya föreskrifter om un derrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare. Remiss 20 12-12-18 M FastlOhetsmäklarinspektionen Remiss 20 12-12-18 Dm ~+1.1 1(1) Enligt sändlista Konsekvensutredning och förslag till nya föreskrifter om un derrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer