Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan"

Transkript

1 Gymnasieenheten 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner i gymnasiesärskolan Konsekvensutredning Skolverket avser med stöd av 1 kap 4 och 5a gymnasieförordningen (2010:2039) att besluta om föreskrifter om ämnesplaner och ämnesområdesplaner för gymnasiesärskolan. Enligt 4 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska myndigheten, innan den beslutar om föreskrifter, utreda de kostnadsmässiga och andra konsekvenser som föreskrifterna medför. En sådan konsekvensutredning följer nedan. De ämnesplaner som Skolverket avser att föreskriva om och som berörs av denna konsekvensutredning framgår av bilaga Bakgrund, beskrivning av problemet och vad som ska uppnås Regeringen har gett Skolverket i uppdrag (U2011/7077/GV) att fastställa ämnesplaner för samtliga ämnen som får finnas i gymnasiesärskolan och fastställa kunskapskrav för betygsstegen A, C och E. Ämnesplanerna ska innehålla en eller flera kurser och följa samma struktur som ämnesplanerna i gymnasieskolan. Ämnesplanerna ska även kunna tillämpas inom särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. Vidare har regeringen gett Skolverket i uppdrag att fastställa ämnesområdesplaner för samtliga ämnesområden som får finnas i gymnasiesärskolan. För varje ämnesområdesplan ska det finnas två kravnivåer, en för grundläggande kunskaper och en för fördjupade kunskaper. Av förordning (2011:555) med instruktion för Statens skolverk framgår att Skolverket ska utforma styrdokument, i det här fallet ämnesplaner och ämnesområdesplaner, som är tydliga och kan förstås av berörda målgrupper för att bidra till en likvärdig bedömning och ökad måluppfyllelse. Skolverket ska, enligt regeringsuppdraget, utforma de karaktärsämnen som erbjuds så att dessa svarar mot aktuella och möjliga arbetstillfällen för personer med utvecklingsstörning. Vidare ska programfördjupningen utformas efter samråd med arbetsmarknadens parter. Skolverket har tagit fram förslag till föreskrifter om ämnesplaner och kunskapskrav samt ämnesområdesplaner för ämnesområden med kravnivåer. Under arbetets gång har förslagen publicerats på Skolverkets webbplats för att ge skolor, branscher, och andra berörda möjlighet att inkomma med synpunkter. 2. Alternativa lösningar Enligt skollagen ska utbildningen i gymnasiesärskolan vara likvärdig varhelst den anordnas i landet. Det är Skolverkets bedömning att man inte kan uppnå

2 2 (5) likvärdighet i ämnet enbart genom andra lösningar, som till exempel med hjälp av informationsinsatser. För att få den styrande effekten som krävs för att utbildningen ska bli likvärdig måste ämnes- och ämnesområdesplanerna därför beslutas som föreskrifter. 3. Berörda 1. Huvudmannen för utbildningen (kommuner, landsting och fristående huvudmän). 2. De gymnasiesärskolor som kommer att anordna undervisning i ett eller flera av de nio nationella programmen med tillhörande ämnen samt de individuella programmen med tillhörande ämnesområdesplaner. I detta arbete berörs rektorn, lärarna samt studie- och yrkesvägledarna 3. Eleverna i gymnasiesärskolan och inom särskild utbildning för vuxna 4. Företag (som anordnar arbetsplatsförlagt lärande) 5. Producenter av läromedel Reformeringen av gymnasiesärskolan medför att programstrukturen reformeras. Vidare förändras gymnasiesärskolans målgrupp. Dessa reformeringar tillsammans med att elevkullarnas storlek årligen förändras, gör det på förhand omöjligt att avgöra hur många elever som kommer att välja respektive program. Det är inte heller möjligt att veta hur många skolor som kommer att erbjuda de olika programmen. Däremot är det möjligt att uppskatta antalet elever i gymnasiesärskolan till årligen Det är svårt att överblicka hur många företag i punkterna 4 och 5 som kommer att beröras, eftersom detta är avhängigt hur många elever som väljer utbildning inom de olika branscherna, hur skolorna väljer att arbetsplatsförlägga utbildning m.m. 4. Kostnadsmässiga och andra konsekvenser för de berörda (6 4) För de berörda kan följande kostnadsmässiga och andra konsekvenser uppstå med anledning av ämnesplanerna Huvudman Kompetensutveckling Enligt skollagen har huvudmannen för utbildningen ansvar för att personalen får den kompetensutveckling de behöver och att lärare har nödvändiga insikter i de föreskrifter som anger målen för utbildningen. Med utgångspunkt i de förväntningar som den nya gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna ställer att eleverna i större utsträckning än tidigare ska vara bättre förberedda för arbetslivet, kan detta komma att medföra ökade behov av kompetensutveckling för lärarna.

3 3 (5) Tillkomsten av ämnen vars innehåll saknar motsvarighet i den nuvarande gymnasiesärskolan, fritids- och friskvårdsverksamhet, geografi, historia, moderna språk samt vård och omsorg, innebär att skolor måste tillse att undervisande lärare i dessa ämnen har erforderlig kompetens Inköp Ämnesplanerna fritids- och friskvårdsverksamhet samt vård och omsorg saknar motsvarighet i den nuvarande gymnasiesärskolan. Det innebär att när huvudmän för gymnasiesärskolor och särskild utbildning för vuxna väljer att erbjuda kurser i dessa ämnen och rektor beslutar att undervisningen ska förläggas till skolan så innebär det en initial kostnad. Ämnet fritids- och friskvårdsverksamhet fodrar tillgång till lämplig utrustning för olika slag av friluftsliv. Ämnet vård och omsorg fodrar tillgång till tekniska hjälpmedel för att träna vissa arbetsmoment och för enklare undersökningar. Det kan t.ex. gälla höj- och sänkbar säng, rullstol, rullator samt instrument, verktyg och andra hjälpmedel. I övriga ämnen utgår Skolverket ifrån att skolorna redan nu bedriver en ändamålsenlig och modern utbildning med tillgång på tidsenlig utrustning. För andra ämnen och ämnesområden orsakar Skolverkets föreskrifter därför inte huvudmannen några ökade kostnader för inköp Lokaler Kurs i ämnet hem- och konsumentkunskap ska av huvudmannen erbjudas alla elever i gymnasiesärskolan som ett alternativ i elevernas individuella val. För att bedriva undervisning i ämnet fodras bl.a. tillgång till kök. Flertalet gymnasiesärskolor har i dag antingen egna lokaler eller har på annat sätt tillgång till lämpliga undervisningslokaler. För de gymnasiesärskolor som i dag saknar tillgång till lämpliga lokaler innebär ämnet en kostnad för huvudmannen att anskaffa tillgång till sådan Rektor, lärare samt studie- och yrkesvägledare Rektor påverkas av föreskriften då denne initialt måste sätta sig in i ämnesplaner och ämnesområdesplaner för att kunna organisera utbildningen på skolan på ett lämpligt sätt och för att kunna fungera som pedagogisk ledare. Lärare påverkas av föreskriften eftersom även denne initialt kommer att behöva få mer kompetensutveckling än normalt, för att kunna sätta sig in i de nya ämnesplaner och ämnesområdesplaner. Studie- och yrkesvägledare behöver också kompetensutveckling för att kunna ge eleverna information om alla nya ämnen Elever Kostnadsmässigt får de föreslagna ämnesplanerna och ämnesområdesplanerna inga konsekvenser för elever.

4 4 (5) En konsekvens av ämnesplanerna för elever är däremot att dessa ska få ett större yrkeskunnande och därmed komma närmare en anställning när de avslutar sin utbildning i gymnasiesärskolan eller inom särskild utbildning för vuxna Företag Företag inom de branscher som bedriver verksamhet inom yrkesområden som kan komma att genomföras i form av arbetsplatsförlagt lärande kommer att påverkas. Sådana företag blir en part i utbildningens genomförande. För dessa företag blir det dels ett initialt merarbete att bli informerad om nya ämnesplaner och dels ett merarbete i början på de perioder då elever är på arbetsplatser. På längre sikt finns dock goda möjligheter att elevernas arbetsresultat kompenserar för detta merarbete. Det gäller i synnerhet om företagens insatser i början på de perioder som elever varit på arbetsplatser varit ambitiösa. Vidare kommer företag att påverkas positivt av ämnesplanerna eftersom elever kommer att nå ett yrkeskunnande som i större utsträckning motsvarar arbetslivets behov Producenter av läromedel Producenter av läromedel påverkas av de föreslagna ämnesplanerna. Det gäller uppenbart de ämnesplaner som saknar motsvarighet i den gamla gymnasiesärskolan: fritids- och friskvårdsverksamhet, geografi, historia, moderna språk samt vård och omsorg. Det ska påpekas att det i dag saknas aktuella och lämpliga läromedel i många ämnen för elever i gymnasiesärskolan. Det gäller i synnerhet läromedel i karaktärsämnen. 5. Överensstämmelse med EU-lagstiftning (6 5) Föreskrifterna på detta område har ingen anknytning till de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till EU. 6. Ikraftträdande och behov av speciella informationsinsatser (6 6 ) I samband med genomförandet av regeringsuppdraget avseende programmål och ämnesplaner för gymnasiesärskolan m.m. kommer ett omfattande behov av informationsinsatser att uppstå. Målgrupper för informationen är i första hand huvudmän för landets alla gymnasiesärskolor och särskild utbildning för vuxna, såväl offentliga som fristående, rektorer, lärare samt studie- och yrkesvalslärare. Även hos andra grupper som berörs av gymnasiereformen, exempelvis föräldrar, uppstår behov av informationsinsatser. Skolverket planerar följande informationsinsatser. Under hösten 2012 genomför Skolverket riksomfattande konferenser för skolhuvudmän, rektorer, lärare samt studie- och yrkesvägledare. I samband med de olika konferenserna kommer också informationsmaterial att tas fram. Dessutom sprids information till olika målgrupper via Skolverkets webbplats och via olika sociala medier.

5 5 (5) 7. Antalet berörda företag och vilka branscher de är verksamma i samt storleken på företagen (7 1) De företag som berörs direkt av förslaget är landets samtliga fristående gymnasiesärskolor. Läsåret 2011/2012 fanns det 283 gymnasiesärskolor (varav 37 med enskild huvudman) och 211 kommuner som anordnade särvux. Antalet företag som nämns under rubrikerna 4.4 ovan är mycket svårt att bedöma. De yrkesområden som berörs är: administration, handel och varuhantering, bageri och konditori, bygg och anläggning, fastighetsskötsel, fordonsvård, godshantering, hantverk, hotell, restaurang och storhushåll, industriell tillverkning, kultur och media, naturbruk, renhållning, och vård- och omsorgsarbete. 8. Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär den för företagens administrativa kostnader (7 2) Gymnasiesärskolereformen i sig kommer initialt att medföra ökad tidsåtgång och ökade administrativa kostnader för skolorna. Detta beror på att skolorna måste anpassa sina system till exempelvis den nya betygsskalan, nya nationella program m.m. Skolverkets ämnesplaner och ämnesområdesplaner ska dock styra vad undervisningen i ämnet ska handla om och därför påverkar inte innehållet i dessa skolornas administrativa kostnader. Tidsåtgången för exempelvis kompetensutveckling är helt beroende på vilken kompetens som redan idag finns på skolorna. Det är därmed svårt att överblicka vilken tidsåtgång regleringen medför. Innehållet i ämnesplanerna och ämnesområdesplanerna leder inte till några andra ökade administrativa kostnader för skolorna.

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd Bygga broar 2015 Gymnasiesärskolan och arbetslivet Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Ny gymnasiesärskola 2. Programmål, programfördjupningspaket och apl 3. Samverkan med arbetslivet 4. Skolans

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 Bakgrund Enligt skolförordningen (2011:185) ska nationella ämnesprov genomföras i de årskurser och ämnen

Läs mer

GÖTEBORG 16 mars 2011

GÖTEBORG 16 mars 2011 GÖTEBORG 16 mars 2011 Birgitta Gladh Carlsson sekreterare i Den framtida gymnasiesärskolan - en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning SOU 2011:8 Utredningens uppdrag i korthet Gymnasial

Läs mer

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084 Utbildningsavdelningen 2012-02-15 1 (6) Dnr 2012:00084 Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna

Läs mer

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl En gymnasiesärskola med hög kvalitet 27 september 2012 Peter Gröndahl Syfte med reformen Hög kvalitet Flexibilitet Samverkan Harmonisering Tydlig struktur Bättre förberedelse Gymnasiesärskolans syfte Anpassad

Läs mer

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi?

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? 2 4 S E P T E M B E R 2 0 1 5 P E T E R G R Ö N D A H L L Ä R V I S I O N Skola samhälle Innehåll Vad vet vi? Vad kan man göra? Vad vet ni? Vad vet vi? Uppföljning av

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX.

SKOLFS. beslutade den XXX. SKOLFS 2018-05-18 1 (2) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2017:49) om ämnesplan för ämnet tillämpad programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Nyheter om gymnasiesärskolan mm

Nyheter om gymnasiesärskolan mm Särskolans rikskonferens 2018 Nyheter om gymnasiesärskolan mm Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Jämställdhetsuppdraget 2018 2. Etablering för elever med funktionsnedsättning 3. Revidering av

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av 1 (6) Dnr 6.1.2-2014:296 6.1.2-2014:297 6.1.2-2014:298 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Bakgrund 1. Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog, 2. Skolverkets föreskrifter

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

För ansökan till nationella program och individuella programmen se nästa sida!

För ansökan till nationella program och individuella programmen se nästa sida! Ansökan sändes senast 1 februari till Rektor för gymnasiesärskolan Magnus Åbergsgymnasiet 461 84 Trollhättan Ansökan till gymnasiesärskolan inom Kunskapsförbundet Väst Läsåret 2015/2016 Elevens namn: Personnummer:

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7972 Karlskrona kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Törnströmska gymnasiet i Karlskrona kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola rw Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Eksjö Gymnasiesärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna REVIDERAD 2014-03-15 Till Eleven Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 1 Konsekvensutredning 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.1-2017:00341 och 6.1.1-2017: 413 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner

Läs mer

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna 2013-2014 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö. Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en hjärnskada kan läsa

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) och (SKOLFS 2012:4)

Yttrande över Skolverkets förslag till ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159) och (SKOLFS 2012:4) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 3 2016-07-01 1 (4) Dnr 6.1.2-2016:1067 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om obligatoriska bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 i grundskolan

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Grundsärskola och gymnasiesärskolan Grundsärskolan består av nio årskurser. Varje läsår är uppdelat i två terminer, en höst- och en vårtermin. I Sverige

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Med anledning av den nya skollagen (2010:800) har Skolverket beslutat att ta

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare Rättssekretariatet Elin Brunell Konsekvensutredning Dnr: 2013:903. 1 (8) Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1)

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Konsekvensutredning avseende förslag till ändringar i läroplanen för förskolan - med anledning av regeringsuppdrag till om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

gymnasiesärskolan Gymnasiesärskolan

gymnasiesärskolan Gymnasiesärskolan gymnasiesärskolan Gymnasiesärskolan Gymnasiesärskolan Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 E-post: order.fritzes@nj.se www.fritzes.se ISBN: 978-91-7559-042-4

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Yttrande över Skolverkets förslag till ändrade kursplaner inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm Bilaga 1 Bilaga 1 till riktlinjer beslutade den 15 november 2010. Reviderade den 22 februari 2017. 1 (7) Dnr 1.1-2017:109 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm ändring

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Beslut Borås kommun joakim.cannerfors@boras.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Borås kommun esiut 2(7) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under hösten 2016. Tillsynen

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608 Konsekvensutredning avseende förslag till förändringar i styrdokument med anledning av regeringsuppdrag till Skolverket om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

Gymnasiesärskolan. Uppföljning och analys av 2013 års reform

Gymnasiesärskolan. Uppföljning och analys av 2013 års reform Gymnasiesärskolan Uppföljning och analys av 2013 års reform Om den reformerade gymnasiesärskolan Reformen innebär en anpassning All bestämmelserna för gymnasieskolan, Gy 11. Nya beslut ska fagas inför

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Arbetsutskotttet Bilaga 2017-04-10 Ärende 8 2017-03-14 1 (4) Dnr 2017:00205 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Betyg från årskurs 4 i grundskolan,

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:5401 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Elof Lindälvs gymnasium Enhet 5 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Bilaga 2015-11-04 1 (5) Dnr 2015:00597 Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244)

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasiesärskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasiesärskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasiesärskolan ISBN: 978-91-7559-052-3 Omslagsfoto: Michael Mclain Grafisk produktion: AB Typoform Den individuella studieplanen i gymnasiesärskolan Det

Läs mer

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14.

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Här kan du söka efter just den eller de kurser du vill gå. Ta hjälp av någon personal, god

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser Dokumenttitel: Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde Ämnesområde: Politisk ansvarsfördelning och arbetsordning Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Programmet för administration, handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering är till för dig som vill arbeta inom handel, administration eller kommunikation. Du kan också

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola IL Ån Beslut Dnr 43-2017:545 jens.holm@molndal.se Mölndals kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Frejagymnasiet gymnasiesärskolan Mölndals stad belägen i Mölndals kommun 2 (9) Tillsyn i Frejagymnasiet

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20

Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Christine Kastner Johnson 2019-03-28 UBN-2019-2814 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20 Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12)

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2013:360 Utkom från trycket den 31 maj 2013 utfärdad den 23 maj 2013. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

I mötet mellan gymnasiesärskola och gymnasieskola

I mötet mellan gymnasiesärskola och gymnasieskola RAPPORT 462 2017 I mötet mellan gymnasiesärskola och gymnasieskola En rapport om samläsning I mötet mellan gymnasiesärskola och gymnasieskola En rapport om samläsning Publikationen finns att ladda ner

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Bilaga 2 2017-09-15 1 (7) Dnr 2017:953 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Sammanfattning av förslaget Den nuvarande kursplanen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum Tjänsteskrivelse Vår referens Ann-Sofie Nord Avdelningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Lidingö gymnasiesärskola

Lidingö gymnasiesärskola Lidingö gymnasiesärskola Välkommen till gymnasiesärskolan på Lidingö Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för dig som studerar hos oss. Det gör vi genom att ta vara på din lärstil och utgå från dina

Läs mer

Viktiga datum för antagningen

Viktiga datum för antagningen Gymnasieval Viktiga datum för antagningen 8 januari - 1 februari Sökperiod Maj Augusti Antagningsbesked Skolstart Utbildning Skaraborg Eleverna får fritt välja mellan de nationellaprogram som erbjuds inom

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning Carlbeck-kommittén har utrett utbildningen för personer med utvecklingsstörning. Kommittén skrev ett delbetänkande

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9014 Jönköpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Bäckadalsgymnasiet Ro 2 belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Sammanfattning Förslaget innebär att huvudmän ska kunna ansöka

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Beslut för fristående gymnasiesärskola

Beslut för fristående gymnasiesärskola Beslut 2013-02-20 Utvecklingspedagogik Sverige AB kontakt@up.se Rektorn vid Häggviks Gymnasium viveka.rosqvist@up.se Beslut för fristående gymnasiesärskola efter tillsyn av Häggviks Gymnasium i Sollentuna

Läs mer

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet för hotell, restaurang och bageri Programmet för hotell, restaurang och bageri Programmet för hotell, restaurang och bageri är till för dig som vill arbeta med matlagning, bakning och livsmedel. Du kan också välja det här programmet om

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 GYMNASIESÄRSKOLAN Här får alla växa och utvecklas i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 PROGRAMKATALOG 2019/2020 KONTAKTA OSS Har du frågor om skolan så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039); SFS 2012:402 Utkom från trycket den 15 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa timplanefrågor

Yttrande över promemorian Vissa timplanefrågor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola Skolverkets uppdrag och roll Riksdag och regering anger mål och riktlinjer för förskolan och skolan genom bl a skollagen och läroplaner.

Läs mer

2014/2015 Val för din framtid

2014/2015 Val för din framtid 2014/2015 Val för din framtid Stockholms stads gymnasiesärskolor Utgiven av utbildningsförvaltningen, Stockholms stad 2013 Produktion Stockholms stads gymnasiesärskola och utbildningsförvaltningens gymnasieavdelning

Läs mer

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges 1 (5) Datum: 2015-12-22 Konsekvensutredning över förslag till Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om referens ram för kvalifikationer för livslångt lärande Enligt 4 förordningen (2007:1244) omm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:235 Utkom från trycket den 8 april 2010 utfärdad den 25 mars 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet

Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet Konsekvensbeskrivning 1 (8) Dnr 1.1-2017:109 Konsekvensbeskrivning avseende förslag till ändringar inom handels- och administrationsprogrammet Denna konsekvensbeskrivning avser förslag till förändringar

Läs mer

Om gymnasiesärskolearbetet

Om gymnasiesärskolearbetet maj 2016 Om gymnasiesärskolearbetet Gymnasiesärskolearbetet ingår i utbildningen på ett nationellt program i gymnasiesärskolan och kan även utföras inom särskild utbildning för vuxna på gymnasieal nivå.

Läs mer

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux. Särvux

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux. Särvux Särskild undervisning för vuxna 2015 2016 Välkommen att studera på Särvux Särvux 1 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en hjärnskada

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Beslut Vännäs kommun vannas.konnmunavannas.se Rektor vid Liljaskolan Jan-erik.eriksson@vannas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet inriktning

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 2 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd med kommentarer om mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan samt om urval till gymnasiesärskolans nationella program Innehållet i

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Håbo kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Fridegårdsgymnasiets gymnasiesärskola, belägen i Håbo kommun Tillsyn i Fridegårdsgymnasiets gymnasiesärskola Beslut 2 (7) har genomfört

Läs mer