Viktiga frågor för Norrbottens små kommuner i allmänhet och för A-kommunerna i synnerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viktiga frågor för Norrbottens små kommuner i allmänhet och för A-kommunerna i synnerhet"

Transkript

1 Norrbotten Viktiga frågor för Norrbottens små kommuner i allmänhet och för A-kommunerna i synnerhet Debattinitiativ från Norrbottens sex socialdemokratiska riksdagsledamöter kring frågor som är av betydelse för små kommuners framtid.

2 2 (10) Arvidsjaur och Arjeplog en bra bit av Norrbotten Norrbottens sex socialdemokratiska riksdagsledamöter har alla begärt debatter i riksdagen kring frågor som alla har anknytning till Arvidsjaur och Arjeplog. Arjeplog med 3054 innevånare och Arvidsjaur med 6467 är två av Norrbottens eller för den delen Sveriges befolkningsmässigt minsta och ytmässigt tillhör de några av de största kommunerna. Dessa kommuner är utgångspunkt för en samlad omgång med riksdagsdebatter av Norrbottens sex socialdemokratiska riksdagsledamöter med regeringen. De begärda debatterna handlar om Hur små glesbygdskommuner som Arjeplog och Arvidsjaur ska kunna upprätthålla en god samhällsservice till sina medborgare. Hur det går att underlätta och stimulera samverkan mellan mindre kommuner för att klara av att tillhandahålla en goda välfärds- och servicenivåer. Vilka åtgärder och initiativ som krävs för att garantera att elever i små kommuner får likvärdig digitalkompetens som de som bor i stora kommuner. Vad som krävs för att underlätta såväl expansion av befintliga företag som etablering av nya företag i glesbygdskommuner, som exempelvis Arvidsjaur och Arjeplog. Ett strandskydd som stöder utvecklingen i våra små glesbygdskommuner. På vilket sätt regeringen tänker medverka till att åter öppna tvärbanan Arvidsjaur Jörn för trafik.

3 3 (10) Innehållsförteckning ARVIDSJAUR OCH ARJEPLOG EN BRA BIT AV NORRBOTTEN 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 SAMHÄLLSSERVICE I GLESBYGDSKOMMUNER MÅSTE OCKSÅ UPPRÄTTHÅLLAS 4 BEHOVET AV SAMVERKAN MELLAN KOMMUNERNA ÖKAR 5 DIGITALKOMPETENS FÖR ELEVER I SMÅ KOMMUNER MÅSTE GARANTERAS 6 NÄRINGSLIVSUTVECKLING I SMÅGLESBYGDSKOMMUNER 7 VILL REGERINGEN MEDVERKA I ATT TVÄRBANAN MELLAN ARVIDSJAUR OCH JÖRN ÅTER ÖPPNAS? 8 SKAPA MÖJLIGHETER ATT BYGGA ÄVEN I STRANDNÄRALÄGEN FÖR SMÅ GLESBYGDSKOMMUNER 9

4 4 (10) Samhällsservice i glesbygdskommuner måste också upprätthållas I Arjeplogs kommun bor 3054 personer och i Arvidsjaurs kommun 6467 personer, sammanlagt för dessa båda glesbygdskommuner innebär ett invånare antal på 9521 personer. Dessa två kommuner är arealmässigt stora, men har en gles och liten befolkning. Maria Stenberg, Riksdagsledamot (S) frågar och vill debattera med regeringen och statsrådet Peter Norman (M) utifrån frågan: Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att även små glesbygdskommuner som Arjeplog och Arvidsjaur ska kunna upprätthålla en god samhällsservice till sina medborgare? - Den vikande befolkningsutvecklingen med en stor andel äldre gör att skatteintäkterna minskar och därmed kommunernas möjlighet att kunna ge sina medborgare en god samhällsservice, säger Maria Stenberg, Riksdagsledamot från Arjeplog. - Det pågår också ett generationsskifte som gör personalförsörjningen extra påfrestande för en liten kommun inom vård, skola och omsorg, säger Maria Stenberg - Andra samhällsuppgifter, som till exempel kollektivtrafik och bostadsbyggande, blir kostsamt att upprätthålla med tanke på avstånd och att marknadsvärdet på bostäder inte är i paritet med byggkostnader, säger Maria Stenberg. Länk till interpellationen:

5 5 (10) Behovet av samverkan mellan kommunerna ökar Fredrik Lundh Sammeli, Riksdagsledamot (S) vill debattera på vilka sätt regeringen tänker underlätta och stimulera en samverkan mellan små kommuner som t ex Arjeplog och deras grannkommuner. - Tar vi utgångspunkt i våra mindre kommuner runt om i landet blir behovet av samverkan tydligt. Arjeplog är en kommun i mitt eget län Norrbotten som kan stå som tydliga exempel. Befolkningen minskar samtidigt som samhällskraven ökar. Skolan ställs inför nya utmaningar, behovet av vård och omsorg växer och områden som IT och administrativa stödfunktioner ställer nya krav, säger Fredrik Lundh Sammeli, Riksdagsledamot (S). - För små kommuner är behovet och tron på samverkan tillsammans med andra stor. Men hur mycket man än spänner musklerna räcker det inte till på samma sätt som i en större kommun. Vare sig för att själva lösa morgondagens utmaningar eller för att gå in i nya samverkansprojekt som kanske inte förrän om flera år ger sänkta kostnader eller möjlighet att fasa ut nuvarande system. Detta är ett stort problem som vi tillsammans måste lösa, säger Fredrik Lundh Sammeli, Riksdagsledamot (S). Länk till interpellationen:

6 6 (10) Digitalkompetens för elever i små kommuner måste garanteras Den digitala kompetensen är en av nyckelkompetenserna för ett livslångt lärande enligt EU kommissionen. Enligt läroplanen ska grundskoleeleverna lära sig använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Men även om skolorna satsar på IT så används de nya verktygen sällan i undervisningen enligt en granskning av skolinspektionen. Det är Hannah Bergstedt, Riksdagsledamot (S) bakgrund för frågan hon vill debattera med utbildningsminister Jan Björklund (FP). Hanna Bergstedt frågar vilka åtgärder regeringen vidtagit utifrån skolinspektionensgranskning för att garantera att eleverna i hela landet får en likvärdig digitalkompetens? Hon undrar också om regeringen tagit något särskilt initiativ som tar fast på den särskilda utsatthet som små glesbygdskommuner har. - Små kommuner som t ex Arvidsjaur och Arjeplog har svårare att klara läroplanens ambitioner, inte minst med att tillämpa IT/ITK i undervisningen, säger Hannah Bergstedt, Riksdagsledamot (S). - Skolinspektionens granskning visar att dagens stöd från Skolverket inte är tillräckligt generellt sett. Dessutom uppmärksammas inte de små kommunernas som t ex Arjeplog och Arvidsjaurs förutsättningar tillräckligt mycket, säger Hannah Bergstedt, Riksdagsledamot (S). - Det är oroande att Sverige halkat efter jämfört med andra länder när det gäller utvecklandet av lärandet med stöd av digital teknik. Skolverkets uppföljning som presenterades våren 2009 och skolinspektionensgranskning 2012 visar att det återstår en hel del att göra, mycket, säger Hannah Bergstedt, Riksdagsledamot (S). Länk till interpellationen:

7 7 (10) Näringslivsutveckling i småglesbygdskommuner Arvidsjaur och Arjeplog är två av Sveriges mindre kommuner sett ur befolkningsmängd, men ytmässigt två av de största i Sverige. Många andra kommuner i Norrbotten och Sverige lever med liknande förhållanden och förutsättningar. Detta tar Karin Åström, Riksdagsledamot (S) som utgångspunkt i en debatt med Annie Lööf (C) om vad regeringen tänker göra för att underlätta både expansion av befintliga företag och etablering av nya företag i glesbygdskommuner som t ex Arvidsjaur och Arjeplog. - Arvidsjaur och Arjeplog har ett näringsliv med entreprenörer som satsar på förutsättningarna snö, is och kyla. Ett kluster av turism och biltestverksamhet har utvecklats. På senare år har det blivit allt svårare att expandera för företagen och även för nya företag som vill etablera sig i glesbygden i dessa områden, säger Karin Åström, Riksdagsledamot (S) Länk till interpellationen:

8 8 (10) Vill regeringen medverka i att tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn åter öppnas? Kan regeringen medverka till att tvärbanan Arvidsjaur Jörn åter öppnas för trafik, frågar Leif Pettersson, Riksdagsledamot (S) i sitt debattinitiativ statsrådet Catarina Elmsäter Svärd (M). - När det nu visar sig att det finns ett finns ett stort intresse från skogsindustrin och biltestverksamheten i Arvidsjaur, Arjeplog med omnejd att kunna frakta gods på ett mer miljövänligt sätt så är järnvägen ett naturligt alternativ, säger Leif Pettersson, Riksdagsledamot (S). Det spår som finns idag mellan Inlandsbanan och Norra stambanan skulle då med fördel kunna sättas i stånd igen för svara mot detta behov. Under en längre tid har det inte drivits någon järnvägstrafik på tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Banan har dessutom vid några vägpassager tagits bort. Frågan är om regeringen vill ta initiativ och medverka att banan åter öppnas för trafik, frågar Leif Pettersson, Riksdagsledamot (S). Länk till interpellationen:

9 9 (10) Skapa möjligheter att bygga även i strandnäralägen för små glesbygdskommuner Sven-Erik Bucht, Riksdagsledamot (S) har vill med regeringen debattera frågan om ett differntierat strandskydd har inneburit bättre möjligheter för kommuner som Arjeplog och Arvidsjaur att erbjuda attraktiva och strandnära boende och tomter. Han undrar också om regeringen är beredd att se över lagstiftningen så dess syfte och andemening får faktiskt genomslag. - Den bärande idén i hela lagändringen om strandskyddet var att det äntligen skulle gå att göra regionalt och lokalt anpassade bedömningar avseende byggande i strandnära områden. I områden som tidigare utsatts för ett hårt exploateringstryck skulle strandskyddet skärpas medan det i de delar av Sverige där det finns gott om stränder och där bebyggelsetrycket är litet skulle det bli lättare att bo och bygga strandnära, säger Sven-Erik Bucht, Riksdagsledamot (S). - Förhoppningarna var stora i de mer glest bebyggda kommunerna att det skulle finnas en rimlig chans att utveckla kommunerna och tillåta bebyggelse i attraktiva strandnära lägen. Men tyvärr har verkligheten inte blivit så, säger Sven-Erik Bucht, Riksdagsledamot (S). - Exempelvis två kommuner i Norrbotten Arvidsjaur och Arjeplog har upplevt det omvända sedan den nya lagen trädde i kraft. Det finns kommuner med fler sjöar och vattendrag än det finns invånare. Men bebyggelse i attraktiva strandlägen har tyvärr avsevärts försvårats efter den nya lagens tillkomst. Arjeplog är en av de kommuner i landet som har mest strand per innevånare i landet och har fler sjöar än innevånare, säger Sven-Erik Bucht, Riksdagsledamot (S). - I en rapport av Sveriges Kommuner och Landsting pekar rapporten på att bedömning och handläggning av ärenden med tillämpning av ovan beskrivna lagstiftning varierar stort mellan länen. Särskilt Norrbotten avviker, länet har få dispenser och många avslag vilket försvårat bebyggelse i många kommuner och särskilt i Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner, säger Sven-Erik Bucht, Riksdagsledamot (S). Länk till interpellationen:

10 Henrik Gustafsson Socialdemokraterna i Riksdagen Stockholm T:

Viktiga debattutmaningar som handlar om skillnad i politiken och skillnad för Norrbotten.

Viktiga debattutmaningar som handlar om skillnad i politiken och skillnad för Norrbotten. 2 (11) Socialdemokraternas riksdagsledamöter avslutar en intensiv vår med en debattrunda med regeringen om utbildning och jobb. Under våren har riksdagsledamöterna gjort ett tjugotal besök i Norrbotten

Läs mer

Pressinformation För mer information: Stefan Wikén, ombudsman Socialdemokraterna Norrbotten 070 365 90 55 stefan.wiken@socialdemokraterna.

Pressinformation För mer information: Stefan Wikén, ombudsman Socialdemokraterna Norrbotten 070 365 90 55 stefan.wiken@socialdemokraterna. Norrbotten Luleå 2012-11-12 Pressinformation För mer information: Stefan Wikén, ombudsman Socialdemokraterna Norrbotten 070 365 90 55 stefan.wiken@socialdemokraterna.se Sex olika riksdagsdebatter som spelar

Läs mer

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 01054 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-30 RS180706 Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Region Halland

Läs mer

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2018-09-13 KS 2018/0689 Björn Strimfors Kommunstyrelsens planutskott Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Bakgrund i lagändringar

Bakgrund i lagändringar Bakgrund i lagändringar Lagändringar infördes 2009/2010 syftet var bland annat att underlätta för viss byggnation i strandnära läge, men också att skärpa och tydliggöra. Det finns indikationer som tyder

Läs mer

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder.

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder. Motion angående Strandskyddet Strandskyddsreglerna innebär bland annat att man inte får bygga hus närmare strandlinjen än 100 meter, i vissa fall 300 meter. Under 2009 förändrades strandskyddsreglerna

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Yttrande 1 (5) Enheten för naturskydd Charlotte Lindqvist Direkt 010-2250319 charlotte.lindqvist@lansstyrelsen.se Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA Camilla Brunsberg @camillabrunsberg @Brunsberg En plan för ett starkare Karlskrona Under vår moderata ledning har Karlskrona under flera år haft en fantastisk utveckling

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Strandskyddet i Sverige måste ha en stark folklig förankring!

Strandskyddet i Sverige måste ha en stark folklig förankring! 1 Strandskyddet i Sverige måste ha en stark folklig förankring! SmåKom gjorde genom sin ledningsgrupp i januari i år en skrivning om strandskyddet, där vi särskilt underströk vissa viktiga principer för

Läs mer

Norrbotten - Vi vill mer!

Norrbotten - Vi vill mer! Norrbotten - Vi vill mer! - Folkpartiet liberalerna i Norrbottens valmanifest 2014-2018 1 Vi vill mer! Det är ett viktigt val Sverige och Norrbotten står inför. På vissa håll i Norrbotten måste vi få fler

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S)

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Nytt landsbygdsprogram med: 20 konkreta förslag 6 områden Landsbygdskommunen Uppsala Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström Digital kompetens Lpfö 18 Malin Malmström Reviderad läroplan 29 augusti i år fattade regeringen beslut om en reviderad läroplan för förskolan. 1 juli 2019 börjar den gälla Läroplanen är det styrdokument

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Förslag till lokala miljömål för Nacka.

Förslag till lokala miljömål för Nacka. 6 (57) 52 Dnr MSN 2012/156-003 Förslag till lokala miljömål för Nacka Beslut Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden beslutar att remittera bifogat förslag till lokala miljömål för Nacka till berörda nämnder i

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Det kommunala uppdraget!

Det kommunala uppdraget! Det kommunala uppdraget! olle.olsson@skl.se 1 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting. Vi driver våra medlemmars intressen och erbjuder

Läs mer

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd 1(5) Datum Diarienummer 2009-08-11 Ert dnr 190-3836-09 Nf Vårt dnr 013-2009-904459 Dokumenttyp Yttrande Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Sammanfattning meningsfullhet hållbarhet från den och 31 delaktighet. augusti 2015 Detta

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet Samtliga frågor och fritextsvar Bilaga med samtliga svar. Endast mindre språkliga korrigeringar har gjorts. Sammanställningen är gjord

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Folkpartiet en röst för sverigefinnar

Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet Liberalerna 1 Rapport 2014 09 03 Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet en röst för sverigefinnar Förord De nationella minoriteterna, varav sverigefinnarna är en av fem minoriteter,

Läs mer

Tomas Tobé Riksdagsledamot Gävleborgs län. Margareta B Kjellin. Lars Beckman. Riksdagsledamot Gävleborgs län

Tomas Tobé Riksdagsledamot Gävleborgs län. Margareta B Kjellin. Lars Beckman. Riksdagsledamot Gävleborgs län Svensk skola står inför stora utmaningar. Under mer än 20 år har svenska elevers kunskapsresultat fallit. Samtidigt har läraryrkets status försämrats. Alliansen har påbörjat arbetet för att vända den här

Läs mer

Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid

Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid På den första Paneldebatten som ägde rum den 9 april skrev mötesbesökare på små vita lappar de frågor som man var intresserad av att få ett svar

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Plan för Östhammar MODERATERNA I ÖSTHAMMARS KOMMUNS VALPROGRAM ÖSTHAMMAR

Plan för Östhammar MODERATERNA I ÖSTHAMMARS KOMMUNS VALPROGRAM ÖSTHAMMAR Plan för Östhammar MODERATERNA I ÖSTHAMMARS KOMMUNS VALPROGRAM ÖSTHAMMAR 1 Innehållsförteckning En plan för Östhammar 3 Ansvar för ekonomin nu och i framtiden 4 Bäst i klassen - inga dåliga skolor i kommunen

Läs mer

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt Lina Byström, planingenjör Förutsättningar Bergs kommun Storlek 6145 km 2 Befolkning 7110 Hela kommunen är glesbygd. ÖP TILLVÄXTPROGRAM Förutsättningar Bergs

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning /2012

Boverket. Konsekvensutredning /2012 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Konsekvensutredning Datum Diarienummer 2012-09-04 1393-3161/2012 Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2012:10)

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från Svenskt Näringsliv som publicerades i

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder Sverigebygget 150 000 100 000 nya bostäder Nya Moderaterna vill nå 150 000 nya bostäder Nya Moderaterna presenterar i dag ytterligare åtgärder för mer och snabbare bostadsbyggande. Vi vill öka tillgången

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009 Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun Johan Kreicbergs April 2009 Inledning 1 Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från som publicerades i slutet av 2007

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2018-11-12 500-29552-2018 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! 1 Jimmy Baker Moderaterna är redo att axla ansvaret för ett Botkyrka som, i år, har styrts av Socialdemokraterna i tjugo år. En hel del fungerar lagom bra

Läs mer

Motion till riksdagen 1987/88:T223 av Kjell-Arne Welin m. fl. (fp) om kommunikationerna i Skåne

Motion till riksdagen 1987/88:T223 av Kjell-Arne Welin m. fl. (fp) om kommunikationerna i Skåne Motion till riksdagen 1987/88: av Kjell-Arne Welin m. fl. (fp) om kommunikationerna i Skåne Regionens s. k. infrastruktur är av stor betydelse. Här spelar kommunikationerna en viktig roll. Det måste råda

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm Leksand den 17.10.2002

Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm Leksand den 17.10.2002 1 Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm Leksand den 17.10.2002 Det nationella nätverket SmåKom överlämnar härmed sitt svar på remissen från regeringen om framtidens strandskyddsbestämmelser med anledning

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2010

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2010 Allmänt om projektet KKiK Syftet med Kommunens Kvalitet i Korthet Att kommuninvånarna skall få information om kvaliteten på den service som kommunen tillhandahåller Att kommunen vill föra en dialog kring

Läs mer

Inlandsbanans projekt Inlandslänken

Inlandsbanans projekt Inlandslänken Inlandsbanans projekt Inlandslänken Möjligheter med en upprustad bana tillväxt och hållbar utveckling inlandet Näringslivet Ökad järnvägstransportkapacitet i hela Norrland och minskad störningskänslighet.

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

POLITISK VISION FÖR JORDBRO

POLITISK VISION FÖR JORDBRO POLITISK VISION FÖR JORDBRO Beslutad av kommunfullmäktige 2011-06-13 Tämä tiedote on saatavana suomen kielellä Niniejsza informacja dostępna jest w języku polskim Bu bilgiler Türkçe dillerinde mevcuttur

Läs mer

Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag

Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU12 Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om begränsningar av möjligheten att göra

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR DITT KRYSS ÄR VIKTIGT!

Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR DITT KRYSS ÄR VIKTIGT! Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR GE DRÖMMEN EN CHANS - I HEDEMORA Min dröm är ett Hedemora där det är lätt att leva, bo och verka, ett Hedemora där det är tillåtet att växa. Hedemora kommun ska

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 2018-06-18 14:49 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegationen för en långsiktig tillämpning av strandskyddsreglerna. Dir. 2013:27. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Delegationen för en långsiktig tillämpning av strandskyddsreglerna. Dir. 2013:27. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Delegationen för en långsiktig tillämpning av strandskyddsreglerna Dir. 2013:27 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Sammanfattning En delegation ska inrättas med uppdrag att

Läs mer

Beskattning av etanolbränsle

Beskattning av etanolbränsle Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU4 Beskattning av etanolbränsle Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i proposition 2012/13: 183 Beskattning av etanolbränsle. Förslaget

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Ett nytt PSI-direktiv för ökat och billigare vidareutnyttjande av offentlig information

Ett nytt PSI-direktiv för ökat och billigare vidareutnyttjande av offentlig information Ett nytt PSI-direktiv Den 26 juni beslutade EU om nya regler för. De nya reglerna omfattar flera ändringar, såsom att en marginalkostnadsavgift införs som huvudregel vilket kommer att innebära lägre kostnader

Läs mer

Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige

Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige Globalisering innefattar en rad utvecklingsprocesser som påverkar världens länder och utvecklingen inom länder. Ökad rörlighet över nationsgränserna

Läs mer

Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer

Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer Skatteutskottets yttrande 2015/16:SkU11y Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer Till civilutskottet Civilutskottet beslutade den 26 april 2016

Läs mer

Verksamhetsrapport för den regionala beredningen

Verksamhetsrapport för den regionala beredningen Verksamhetsrapport för den regionala beredningen Uppdraget Regionala beredningens tilläggsuppdrag enligt Landstingsplan 2002 är att i möten med medborgare kvalitativt utvärdera landstingets satsningar

Läs mer

Riksdagens protokoll 2012/13:71. Måndagen den 4 mars. Protokoll. Kl /13:71. 1 Justering av protokoll

Riksdagens protokoll 2012/13:71. Måndagen den 4 mars. Protokoll. Kl /13:71. 1 Justering av protokoll Riksdagens protokoll 2012/13:71 Måndagen den Kl. 15.00 15.03 Protokoll 2012/13:71 1 Justering av protokoll Justerades protokollen för den 19, 20, 21 och 22 februari. 2 Meddelande om frågestund Talmannen

Läs mer

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget RegLab hemläxa nr 2 Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget 2018-2029 I inriktningsunderlaget ges en bredare bild av transportsystemets utveckling utifrån behov, gällande och aviserad politik. I vilken

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

DET NYA BRUKSSAMHÄLLET

DET NYA BRUKSSAMHÄLLET DET NYA BRUKSSAMHÄLLET Monica Quinteiro, LKAB Narvik Hamn Kiruna Underjordsgruva och förädling Malmbanan Narvik - Luleå Svappavaara Dagbrottsgruvor och förädling Malmberget Underjordsgruva och förädling

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

Ett bättre Vingåker. För alla

Ett bättre Vingåker. För alla Valprogram 2014 Ett bättre Vingåker. För alla Fortsatta skattesänkningar hotar välfärden Sverige har en trött regering som varken kan, vill eller orkar annat än ännu en skattesänkning. Regeringen har genomfört

Läs mer

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare Dialogmöten 2018-02 26 till 2018-03-01 Innehåll Vad är en regional utvecklingsstrategi Processen för framtagning När

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

Medborgardialog Gäddede 2011-03-23

Medborgardialog Gäddede 2011-03-23 Rapport medborgardialog i Gäddede 2011-03-23 Sidan 1 av 8 Medborgardialog Gäddede 2011-03-23 Bakgrund och syfte Medborgardialog är ett sätt för politiska ledningen att få ett större beslutsunderlag genom

Läs mer

Förbättrade tillväxtförutsättningar för Jämtland

Förbättrade tillväxtförutsättningar för Jämtland Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2985 av Per Åsling (C) Förbättrade tillväxtförutsättningar för Jämtland Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Skatteutskottets betänkande 2012/13:SkU7 Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om ändringar i reglerna

Läs mer

Skolans digitala infrastruktur

Skolans digitala infrastruktur Skolans digitala infrastruktur Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen

Läs mer