Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering"

Transkript

1 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering Therese Bäckström Zidohli

2 Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli invånare år Utvecklingsarbetet för att nå denna målsättning handlar om att Skellefteå ska utvecklas positivt på ett sätt som ökar dess attraktionskraft och skapar bästa möjliga förutsättningar för medborgarna att kunna ha bra livsvillkor. I framtidens utveckling har kulturen en given plats. Därför har kommunledningskontoret fått i uppdrag att utreda lokalisering, innehåll, huvudmannaskap och finansiering av ett nytt kulturhus. Utredningen ska även omfatta frågan om lokalisering av biblioteksverksamheten. Ett första beslut i en lång rad togs av kommunstyrelsen i form av ett inriktningsbeslut som innebär ett fortsatt arbete för ett kulturhus där många olika verksamheter kan inrymmas. I nästa skede har fokus lagts på att bestämma lokaliseringen av kulturhuset. En grundförutsättning vid val av plats är att den klarar av att hantera ett hus med det innehåll som bestämts. I den här rapporten presenteras resultatet av lokaliseringsprocessen och lyfter fram de fem platser som hamnat högst i resultatlistan samt för en diskussion kring dem. Utifrån den redovisade utvärderingen är rekommendationen att kvarteret Perseus utses till platsen för Skellefteås kommande kulturhus. Det är den plats som bäst uppfyller de uppsatta kriterierna för kulturhusets innehåll, samt uppnår ett genomgående högt resultat i de övriga grupperna. Det fortsatta arbetet består av att utreda huvudmannaskap och finansiering av ett nytt kulturhus samt att anordna en öppen allmän arkitekttävling för att ta projektet vidare in i byggprocessen. Sida 2 (28)

3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND GENOMFÖRANDE Organisation Arbetssätt för lokaliseringsfrågan BESKRIVNING AV DE POTENTIELLA PLATSERNA KRITERIER, VIKTNING OCH UTRÄKNINGSMODELL KRITERIER FÖR UTVÄRDERING AV PLATSERNA Grupp A: Platsens fysiska användning idag Grupp B: Kulturhusets innehåll Grupp C: Hållbart resande till och från platsen Grupp D: Staden och stadslivet vid platsen VIKTNING UTRÄKNINGSMODELL RESULTAT - TOPP KV PERSEUS (BUSSTORGET) KV KORPEN (STADSHUSET) KV TEKNOLOGEN (CAMPUS N) TORGET KV FRIGG DISKUSSION OM TOPP FÖRSLAG TILL LOKALISERING... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 6 ÖVRIGA RESULTAT FORTSATT ARBETE KULTURELLT INNEHÅLL ARKITEKTTÄVLING HUVUDMANNASKAP OCH FINANSIERING REFERENSER BILAGA 1... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. Sida 3 (28)

4 1 Inledning Kommunstyrelsen beslutade att kommunledningskontoret ska utreda lokalisering, innehåll, huvudmannaskap och finansiering av ett nytt kulturhus. Utredningen ska även omfatta frågan om lokalisering av biblioteksverksamheten. Ett första beslut i en lång rad togs av kommunstyrelsen i form av ett inriktningsbeslut som innebär ett fortsatt arbete för ett kulturhus där många olika verksamheter kan inrymmas. De berörda verksamheterna är bland annat Västerbottensteatern, Stadsbibliotek, konsthallsverksamhet, Museum Anna Nordlander samt ytor för att kunna möta kulturens förändringsbenägenhet. I förslaget ingick även en ändamålsanpassad förstärkning av det befintliga Nordanåområdet i syfte att möta behovet hos kulturaktörer. I nästa skede har fokus lagts på att bestämma lokaliseringen av kulturhuset. En grundförutsättning vid val av plats är att den klarar av att hantera ett hus med det innehåll som bestämts. Varje plats är unik och har sina egna förutsättningar för att kunna hantera ett kulturhus. Exempelvis kan möjligheterna att nå platsen med transporter påverka, likväl som möjligheten till ett mer levande stadsliv runt platsen. 1.1 Bakgrund En ny kulturplan har tagits fram av Skellefteå kommun, med syftet att visa på kulturens betydelse och mål samt vilka satsningar som ska göras. Ett prioriterat område i kulturplanen är byggandet av ett nytt kulturhus för scenkonst i centrum. Planeringen för ett nytt kulturhus kräver inledningsvis ställningstagande beträffande tre viktiga aspekter: Lokalisering Var ska ett kulturhus placeras? I den beslutade kulturplanen förutsätts kulturhuset ha ett centralt läge. Någon särskild tomt finns inte avsatt för ändamålet. Innehåll Kulturplanen anger att kulturhuset främst ska ha inriktning på scenkonst. Begreppet scenkonst måste förtydligas och kompletteras med vad som ytterligare ska inrymmas. Huvudmannaskap och finansiering Vem ska vara byggherre och fastighetsägare för kulturhuset? Ett ställningstagande måste tas kring ansvaret för anläggningen. Den medför nya investerings- och driftkostnader för byggnader. Nya verksamheter innebär också i sig ökade kostnader. Finansieringen av anläggningen och verksamheten måste tydliggöras inför fortsatt arbete. Sida 4 (28)

5 1.2 Genomförande Nedan beskrivs hur arbetet har genomförts Organisation Arbetet med att ta fram detta beslutsunderlag har letts av: Therese Bäckström Zidohli, samhällsstrateg Styrgrupp: Styrgruppen bestod av representanter från Kommunstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i Kulturnämnden. Ledningsgrupp: Ledningsgruppen bestod av representanter från kommunens ledningsgrupp. Operativ ledningsgrupp: Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Lars Hedqvist, planeringschef Ingrid Thylin, avdelningschef Bengt Ivansson, näringslivschef Projektledaren har träffat den operativa ledningsgruppen ungefär varannan vecka. Projektgrupp: Anna Wallström, näringslivsutvecklare Sarah Ellis, projektledare Harriet Wistemar, kommunarkitekt och avdelningschef Bygg- och miljökontoret Carl-Henrik Barnekow, planarkitekt Bygg- och miljökontoret Anna-Lena Lundmark, kulturchef Skol- och kulturkontoret Fransesca Quartey, teaterchef/vd Västerbottensteatern Gun-Britt Holmlund, vd Skellefteå museum Mona Stenberg, pressinformatör Support och lokaler Nicklas Lundmark, konsult WDO Projektledaren har träffat projektgruppen ungefär en gång per vecka. Arbetsgruppen för lokalisering: Under ledning av: Carl-Henrik Barnekow, planarkitekt Bygg- och miljökontoret Harriet Wistemar, kommunarkitekt och avdelningschef Bygg- och miljökontoret Enar Nordvik, arkitekt Bygg- och miljökontoret Jan Tarras-Wahlberg, miljöstrateg Bygg- och miljökontoret Linnea Hagenbjörk, planarkitekt Bygg- och miljökontoret Richard Widman, planingenjör Bygg- och miljökontoret Ullrika Hellsten, planarkitekt Bygg- och miljökontoret Åsa Wallin, planhandläggare Bygg- och miljökontoret Anne Pakisjärvi, traineeingenjör Bygg- och miljökontoret Sida 5 (28)

6 1.2.2 Arbetssätt för lokaliseringsfrågan För att förbereda arbetet med lokaliseringen av det kommande kulturhuset hade allmänheten under sommaren 2012 möjlighet att ge förslag på möjliga platser. Totalt har 28 platser föreslagits. Dessa platser presenterades i en rapport under hösten 2013 (Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ) tillsammans med respektive plats förutsättningar, exempelvis ägare och vad som finns på platsen idag. Eftersom en grundförutsättning för val av plats är att den klarar av att hantera kulturhusets innehåll, både till storlek och funktion, så inväntades beslut om kulturellt innehåll innan arbetet med lokaliseringen togs vidare. Efter att inriktningsbeslutet för det kulturella innehållet i kulturhuset var beslutat tog arbetsgruppen för lokalisering fram ett antal kriterier för utvärderingen av de potentiella platserna. I en dialog under november 2013 gavs allmänheten möjlighet att tycka till om kriterierna. Dialogen resulterade i att antalet kriterier utökades från 16 till 18 stycken. Efter att dialogen om kriterierna var avslutad har arbetsgruppen gjort en fördjupad studie av kriterierna vilket har resulterat i att en viktning har gjorts. Viktningen innebär att vissa kriterier ges större tyngd än andra när utvärderingen genomfördes. Därefter har arbetsgruppen gjort en utvärdering av platserna utifrån de framtagna kriterierna, som presenteras här nedan. Arbetet har kontinuerligt förankrats hos projektgruppen, ledningsgrupper och styrgruppen samt hos kulturnämnden. Sida 6 (28)

7 2 Beskrivning av de potentiella platserna De 28 framtagna förslagen på potentiella platser baseras på det dialogarbete som har genomförts och de redovisas nedan. För en mer utförlig beskrivning av respektive plats, se rapporten Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ. Bild 1: Karta över lokaliseringsförslag. Kv Abborren - Östra Nordanå Nordanå - Inne på fotbollsplanen Anderstorp - Mellan E4 och parkeringarna Nordanå - Del av parken upp mot Storgatan Anderstorp - Anderstorpsskolans aula Kv Norsen - Delvis ut i älven Kv Balder - Söder om Balderskolan Kv Orion - Gamla mejeritomten Kv Brunnsgården Västerbottensteatern Kv Oxen - CK-parkeringen Campus - Kv Laboratorn Kv Perseus - Busstorg och parkering Campus - Kv Teknologen Kv Regulus - Gamla Hemköp Kv Frigg - Norr om p-huset Ekorren Kv Renen - Gamla Åhsells Kv Hjorten Innergården Kv Sirius - Stadsbiblioteket & hotell Kanalgatan - Mellan busstationen och torget Stadsholmen Kv Korpen - Stadshus Stationen - Väster om tågstationen Kv Laxen - Älvsbrinken nedanför Stadshuset Stationen - Öster om tågstationen Kv Lärkan - Telverkets gamla lokaler Kv Strömsör - Mot nuvarande E4 och älven Kv Nipan - Mellan höghusen och Campus Torget Sida 7 (28)

8 3 Kriterier, viktning och uträkningsmodell 3.1 Kriterier för utvärdering av platserna De 18 kriterier som använts i utvärderingen är indelade i fyra grupper enligt tabellen till höger. Grupp A berör platsens fysiska användning idag, grupp B berör kulturhusets innehåll, grupp C berör ett hållbart resande till och från platsen och grupp D berör staden och stadslivet vid platsen. Här nedför följer en kort presentation av varje kriterium och hur de har graderats i den tregradiga skala som använts Grupp A: Platsens fysiska användning idag Grupp Kod Kriterier VIKT Platsens A1 Befintliga verksamheter 1 fysiska A2 Totalt ytbehov 2 användning A3 Byggstart 1 idag A4 Attraktivitet 2 A5 Merkostnader 1 Kulturhusets innehåll Ett hållbart resande till platsen Staden och stadslivet vid platsen A6 Alternativ användning 1 B7 Kulturella synergieffekter 2 B8 Logistik till & från 2 B9 Offentlig plats 2 B10 Kulturell expansion 1 B11 Kulturhusets ytbehov 3 C12 Oskyddade trafikanter 2 C13 Kollektivtrafik 2 C14 Parkeringsmöjligheter 1 D15 Stadsliv 3 D16 Toleransnivå 1 D17 Signalkraft 3 D18 Grönstruktur 1 Tabell 1: Kriterierna för utvärdering A1 Befintliga verksamheter Kriteriet fokuserar på vem som äger marken, om det finns byggnader på platsen och vilken verksamhet som finns där idag. Exempelvis så ger det en lägre poäng om det finns verksamheter i byggnader på platsen, medan en tom yta som inte används ger en högre poäng. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 1. A2 Totalt ytbehov Förutom att platsen ska klara av kulturhusets behov av 2000 kvadratmeter per våningsplan bör det även finnas möjlighet för mer kvadratmeter per våningsplan. Exempelvis kanske en privat exploatör skulle vilja bygga något intill huset och då är det bra om det finns mer yta för att möjliggöra det. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. A3 Byggstart Visar på hur fort det bedöms vara möjligt att börja bygga kulturhuset på platsen. Beror exempelvis på hur snabbt det bedöms vara möjligt att flytta en befintlig verksamhet från platsen. Bedöms i en 2-gradig skala. Vikt: 1. Sida 8 (28)

9 A4 Attraktivitet Utifrån ett marknadsperspektiv är en mer central plats mer attraktiv för andra verksamheter än bara kulturhuset. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. A5 Merkostnader Exempelvis kan en befintlig verksamhet och byggnad på platsen innebära indirekta merkostnader för kulturhuset, i och med att de verksamheterna måste flyttas och ges nya lokaler innan kulturhuset kan byggas på platsen. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 1. A6 Alternativ användning Platsen har redan en användning, eller en framtida utpekad användning, som passar bättre på platsen än kulturhuset. Omöjliggör inte en lokalisering av kulturhuset till platsen, men den alternativa användningen kan vara mer värdefull på just den platsen. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: Grupp B: Kulturhusets innehåll B7 Kulturella synergieffekter Om det finns andra kulturella verksamheter i närheten av platsen kan en placering av kulturhuset ge möjlighet för synergieffekter och ett tätare samarbete mellan kulturhuset och verksamheten. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. B8 Logistik till och från Hur är möjligheterna för att transporter till och från kulturhuset kan ta sig fram på anslutande gator till platsen med tanke på det innehåll som är beslutat för huset. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. B9 Offentlig plats Kan kulturhuset utnyttja det offentliga rummet, så som parker eller torg, runt placeringen för att även där erbjuda kulturella upplevelser? Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. B10 Kulturell expansion Finns det möjligheter för kulturella verksamheter att etablera sig i lokaler runt platsen och på så sätt stärka det kulturella utbudet i området? Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 1. B11 Kulturhusets ytbehov I arbetet med kulturhusets innehåll bedöms en minsta storlek om 2000 kvadratmeter per våningsplan vara en lämplig storlek huset. Ger platsen möjlighet för en byggnad med minst den storleken. Bedöms i en 2-gradig skala. Vikt: 3. Sida 9 (28)

10 3.1.3 Grupp C: Hållbart resande till och från platsen C12 Oskyddade trafikanter Hur är möjligheterna för oskyddade trafikanter, oberoende av ålder eller funktionsnedsättning, att röra sig till och från platsen på ett tryggt och säkert sätt längs de omkringliggande gatorna och platserna? Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. C13 Kollektivtrafik Möjligheten att ta sig till platsen med kollektivtrafik. Finns det busshållplatser i nära anslutning till platsen? Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 2. C14 Parkeringsmöjligheter God tillgång till parkeringsmöjligheter för privatbilister inom ett nära avstånd till platsen. Allmänna parkeringar på både kommunal som privat mark. Bedöms i en 3- gradig skala. Vikt: Grupp D: Staden och stadslivet vid platsen D15 Stadsliv Platsen bidrar till att utvidga stadslivet i Skellefteå. Med stadsliv menas här det offentliga rummet (stadens gator, torg och parker) där människor rör sig i fotgängares hastighet och träffar varandra utan att sitta i fordon. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 3. D16 Toleransnivå Platsen och omgivningar har en tydligt bevarandevärd gestaltning som en byggnad på platsen måste anpassa sig till för att inte låta arkitektoniska eller historiska värden gå förlorade. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 1. D17 Signalkraft Platsen gör det möjligt för byggnaden att synas från avstånd och ger byggnaden möjligheten att signalera till både invånare och besökare att här finns det ett kulturhus. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 3. D18 - Grönstruktur Platsen innehåller inte någon grönska som är viktigt i stadsrummet för att balansera hårdgjorda ytor, som gator, trottoarer med mera. Bedöms i en 3-gradig skala. Vikt: 1. Sida 10 (28)

11 3.2 Viktning Viktningen innebär att några kriterier ges en större tyngd i sammanräkningen än andra. Viktningen av kriterierna har tagits fram av arbetsgruppen för lokaliseringen. Fördelningen av viktningen är en tregradig skala mellan 1 och 3, där 3 ger högst effekt och 1 lägst effekt. Spridningen av de olika viktningarna är att åtta kriterier har vikt 1, sju kriterier har vikt 2 och tre kriterier har vikt 3, enligt tabellen nedan. För uträkningen av resultatet innebär det att betyget för kriterierna multipliceras med viktningen för att ge summan som räknas samman i resultatet. Effekten blir att ett högre betyg i kriterierna B11, D15 eller D17 ger en större påverkan på resultatet än ett högre betyg i de övriga kriterierna. Tabell 2: Kriterierna enligt viktning Vikt 3 Vikt 2 Vikt 1 B11 - Kulturhusets ytbehov A2 - Totalt ytbehov A1 - Befintliga verksamheter D15 - Stadsliv A4 - Attraktivitet A3 - Byggstart D17 - Signalkraft B7 - Kulturella synergieffekter A5 - Merkostnader B8 - Logistik till & från A6 - Alternativ användning B9 - Offentlig plats B10 - Kulturell expansion C12 - Oskyddade trafikanter C14 - Parkeringsmöjligheter C13 - Kollektivtrafik D16 - Toleransnivå D18 Grönstruktur 3.3 Uträkningsmodell I sammanräkningen har varje enskilt betyg multiplicerats med viktningen och sedan har en totalsumma tagits fram som visar resultatet för platsen. Formeln för uträkningen ser ut enligt detta: (kriterium 1 * vikt) + (kriterium 2 * vikt) + osv Den fullständiga formeln för att få resultatet ser därför ut enligt följande: (A1*1) + (A2*2) + (A3*1) + (A4*2) + (A5*1) + (A6*1) + (B7*2) + (B8*2) + (B9*2) + (B10*1) + (B11*3) + (C12*2) + (C13*2) + (C14*1) + (D15*3) + (D16*1) + (D17*3) + (D18*1) = Resultatet Sida 11 (28)

12 Högsta möjliga resultat är 93 poäng och lägsta möjliga resultat är 31 poäng. Resultaten för samtliga platser är spridda mellan 52 poäng och 81. Ingen plats har alltså fått högsta möjliga poäng. Diagrammen nedan visar hur resultatet presenteras. Diagrammet till vänster visar lägsta möjliga resultat 31 poäng, det vill säga en poäng per kriterium, och diagrammet till höger visar högsta möjliga resultat 93 poäng, det vill säga tre poäng per kriterium. Sida 12 (28)

13 4 Förslag till lokalisering 4.1 Resultat - Topp 5 Här presenteras de fem platser som fått högst resultat i utvärderingen och som uppfyller kriterium B11, kulturhusets ytbehov Kv Perseus (busstorget) Kvarteret Perseus (busstorget) hamnar högst i rankinglistan över de 28 platserna med ett resultat på 81 poäng. Platsen får endast en poäng i två av kriterierna, medan den får högsta poäng i 12 av kriterierna. Kriterium A1 ger låg poäng eftersom det finns byggnader och verksamheter (busstationen) på platsen. Kriterium A5 ger också en låg poäng, då bussverksamheten måste flyttas från platsen för att det ska vara möjligt att bygga något där. Sida 13 (28)

14 4.1.2 Kv Korpen (stadshuset) Stadshuset hamnar näst högst i resultatlistan med totalt 75 poäng. Platsen får lägst resultat i fyra av kriterierna, medan den får högsta poäng i 10 av kriterierna. Kriterium A1 ger låg poäng eftersom det finns byggnader och verksamheter (stadshuset) på platsen. Kriterium A3 är lågt då det bedöms vara möjligt att bygga ett kulturhus på platsen först om mer än tre år, eftersom en ny lösning måste tas fram för var stadhuset ska placeras och byggas först. Kriterium A5 ger därmed också ett lågt resultat, med tanke på de merkostnader det innebär att bygga ett nytt stadshus. Kriterium C13 ger en låg poäng då det är mer än 50 m till närmsta busshållplats. Sida 14 (28)

15 4.1.3 Kv Teknologen (Campus N) Trots att endast två av kriterierna ger lägst poäng och 9 kriterier ger maximal poäng blir resultatet för kvarteret Teknologen på Campus 74 poäng. Det som gör att kriterierum A2 ger låg poäng är för att tomten är strax över 2000 kvadratmeter. Kriterium C13 är lågt, precis som för kv Korpen, på grund av avsaknaden till busshållplats inom 50 m från platsen. Det är värt att notera att platsen är den enda inom de fem högst placerade platserna som har högsta möjliga resultat i de tre kriterier som har högst viktning, dvs B11, D15 och D17. Sida 15 (28)

16 4.1.4 Torget Torget hamnar på en delad fjärdeplats med 73 poäng. Med två kriterier med lägst poäng och 8 kriterier med högst poäng är det inte långt upp till andraplatsen. Kriterium A6 är lågt då platsens alternativa användning som torg är viktigt för staden. Kriterium B9 ger också låg poäng eftersom den närmsta offentliga platsen försvinner i och med att torget bebyggs. Sida 16 (28)

17 4.1.5 Kv Frigg Tre stycken kriterier med lägst poäng och 9 kriterier med högst poäng blir resultatet också 73 poäng för kvarteret Frigg. Kriterium A1 ger lågt resultat med tanke på att kvarteret är bebyggt med byggnader och har inrymmer bland annat Teknobalder idag. Kriterium B7 och B9 ger låga poäng då det saknas andra kulturella verksamheter inom ett kort avstånd och att det inte finns någon offentlig plats i direkt anslutning till platsen. Sida 17 (28)

18 4.2 Övriga resultat Här redovisar vi de övriga 23 platsernas resultat i utvärderingen Kv Orion (gamla mejeriet) Platsen har samma resultat som de två sista i topp-5-gruppen, men faller ut på grund av att kulturhusets behov på 2000 kvadratmeter per våningsplan inte kan uppfyllas. Stationen (öst) Platsen är utpekad för ett nytt resecentrum i anslutning till järnvägen. Kanalgatan Platsen är intressant, men att bygga ett hus ovanför markplan så att bilarna ska fortsätta köra under det gör huset svårtillgängligt. Platsen är också utpekad som en möjlig del av ett utökat torg norrut. Kv Balder Gymnasieskolan har behov av marken inför den omstrukturering som pågår. Samtidigt ligger platsen något avsides i de centrala delarna av staden. Kv Laboratorn (Campus S) Platsen bidrar till att levandegöra Campus, men det är svårare för en byggnad att visa sig mot omgivingen då den bäddas in av befintlig bebyggelse omkring sig. Sida 18 (28)

19 Stationen (väst) Platsen har ingen direkt utpekad framtida funktion, men den är något avsides i centrum. Med tanke på omkringliggande bebyggelse och verksamheter anses platsen ha svårt att bidra till en mer attraktiv stadskärna. Kv Nipan En intressant plats, men samtidigt svår att utveckla på grund av befintliga bostadshus och placering. Anderstorp Ingen brist på utrymme, men tydligt utanför de mer centrala delarna känns platsen inte aktuell för ett kulturhus. Kv Laxen (älvsbrinken) Platsen utgör en viktig del av allmänna grönområden i de mest centrala delarna och ett upprustningsarbete pågår just nu. Kv Oxen (CK-parkeringen) En central plats som många hittar till, men avskuren från offentliga platser omkring sig gör att platsen känns något intressant för huset. Sida 19 (28)

20 Kv Abborren (vattenverket) En av de mest omtalade platserna. Intressant läge vid älven, men tekniska anläggningar i marken efter att vattenverket rivs kan försvåra möjligheterna för en placering här. Osäkert när det går att börja bygga på platsen med tanke på att vattenverket måste rivas först och att en bro eventuell ska byggas. Det är även osäkert om infrastrukturen i området kan ta emot stora mängder besökare. Kv Sirius Platsen anses av många ligga väldigt långt från centrum, även om avståndet inte är så stort. Befintliga verksamheter ger begränsningar. Kv Strömsör Även detta är en av de mest omtalade platserna, vackert placerat vid älven. Avskuren från centrum på grund av E4, som leder en stor mängd trafik förbi platsen. Trafiken på E4 gör det svårt att knyta samman platsen med resten av centrum. Tillgängligheten till kollektivtrafik är lägre än de mest centrala platserna. Kv Lärkan En något undanskymd plats i staden som gör det svårt att synliggöra byggnaden. Bra tillgång på parkeringsplatser norrut. Kv Renen Platsen klarar inte av att leva upp till behovet om minst 2000 kvadratmeter per våningsplan. Mycket trafik på E4 blir en barriär mot centrum. Sida 20 (28)

21 Nordanå (gräsplanen) En viktig yta för evenemang som arrangeras i området. Svårt att synliggöra byggnaden då den hamnar bakom befintliga hus. Det är även osäkert om infrastrukturen i området kan ta emot stora mängder besökare. Stadsholmen Holmen finns inte idag och osäkert när/om den kommer skapas. Olämpligt med byggnad i älven med tanke på vattennivåer i älven vid eventuellt dammbrott. Nordanå (mot Storgatan) Del av Nordanåparken och viktig grönt område i staden. Svårt att synliggöra byggnaden mot centrum. Det är även osäkert om infrastrukturen i området kan ta emot stora mängder besökare. Anderstorpsskolans aula En av de bästa scenerna i staden idag. Platsen har klara brister i att skapa ett mer attraktivt stadsliv på grund av avståndet till centrum. Kv Norsen (mot älven) Med tanke på älven och befintliga bostadshus i kvarteret är platsen inte lämplig för en placering av kulturhuset här. Dock intressant läge med tanke på att synliggöra byggnaden från södra sidan älven. Sida 21 (28)

22 Kv Brunnsgården (nuvarande Västerbottensteatern) Teatern måste ges temporära lokaler under byggtiden. Svårt att synliggöra byggnaden mot övriga centrum. Bra koppling till Nordanå-området. Kv Regulus Privatägd mark där ny verksamhet planeras att öppna. Platsen ligger något avsides i centrum och har inte någon offentlig plats i närheten. Kv Hjorten (innergården) En väldigt central plats, men som har en tydlig begränsning vad gäller yta. Nyligen utökade verksamheter söder om platsen försvårar utveckling av innergården. Det är även svårt att lösa transporterna till och från platsen på ett bra sätt. Sida 22 (28)

23 5 Slutsatser 5.1 Diskussion om topp 5 Kv Perseus Kv Korpen Kv Teknologen Torget Kv Frigg Ingen av de fem platser som hamnar överst i resultatlistan uppnår full pott vad gäller de fyra grupperna med kriterier. I grupp A, platsens fysiska förutsättningar idag (brun färg), är det kvarteret Perseus som når högst resultat, med fyra av sex kriterier som har maximal poäng. Dock har båda de två andra kriterierna lägsta möjliga poäng. Platserna Korpen, Teknologen och Frigg har här samma resultat i sammanräkningen, medan det skiljer sig åt bland de enskilda kriterierna. Med viktningen av kriterierna ser fördelningen ut som följande för grupp A: Kv Perseus Korpen Teknologen Torget Kv Frigg I grupp B, kulturhusets innehåll (gul färg), är det även där kvarteret Perseus som är den plats som når högst poäng i flest kriterier. Även här är det jämt mellan de tre platser som har lägst resultat. Med viktningen av kriterierna ser fördelningen ut som följande för grupp B: Kv Perseus Korpen Teknologen Torget Kv Frigg I grupp C, hållbart resande till och från platsen (grön färg), är det kvarteret Teknologen som utmärker sig med lägst resultat, med kvarteret Korpen strax före. Att båda dessa platser får lågt resultat beror på att avståndet till närmsta busshållplats är mer än 50 m. Kv Perseus Korpen Teknologen Torget Kv Frigg I grupp D, staden och stadslivet vid platsen (blå färg), är det Teknologen som får högst resultat. Att Teknologen sticker ut mer än de övriga här beror på att det är den får högst betyg i de två kriterier i gruppen som har högst viktning. Att torget får lägre Sida 23 (28)

24 betyg än de övriga är på grund av grönstrukturen och att platsen redan idag har ett starkt stadsliv genom sin funktion som just torg. Kv Perseus Korpen Teknologen Torget Kv Frigg Beroende på vilken grupp vi tittar på finns det skillnader mellan alla platserna inom topp 5. Störst skillnad finns i grupp B, där kvarteret Perseus sticker ut med en hög poäng, och i grupp D, där kvarteret Teknologen har högst poäng. I de två övriga grupperna är skillnaderna små, men de finns där. Grupperna B och D får ses som de två viktigaste grupperna med kriterier vid val av plats. Jämför vi de två platser som tar hem segern i dessa grupper, det vill säga kvarteret Perseus, med högst resultat i grupp B, och kvarteret Teknologen, med högst resultat i grupp D finns det för- och nackdelar med båda. Teknologen ger mer möjligheter än Perseus för att synliggöra byggnaden, med tanke på läget vid älven. Men samtidigt är Teknologen något avskuren från stora delar av centrum på grund av älven, vilket gör att platsen blir mer svårtillgänglig och bedöms ge ett ökat behov av bilresor. Samtidigt hade en placering av kulturhuset här kunnat bidra till att stärka den del av centrum som finns söder om älven. Kvarteret Perseus ligger redan väldigt centralt och har ett existerande stadsliv på platsen idag, vilket saknas mer hos Teknologen. Perseus ligger i direkt anslutning till torget, vilket är en styrka i sig, medan Campustorget i närheten av Teknologen är ett torg som inte används av lika många. För att möjliggöra ett kulturhus på Perseus så behöver småningom bussarna flyttas. Ska Perseus kunna utnyttja närheten till torget behöver trafiken på Kanalgatan minska, annars kommer de positiva effekterna av en offentlig plats i anslutning till kulturhuset att minska. 5.2 Rekommendationer Utifrån den redovisade utvärderingen är rekommendationen att kvarteret Perseus utses till platsen för Skellefteås kommande kulturhus. Det är den plats som bäst uppfyller de uppsatta kriterierna för kulturhusets innehåll, samt uppnår ett genomgående högt resultat i de övriga grupperna. Sida 24 (28)

25 6 Fortsatt arbete I detta avsnitt beskrivs det fortsatta arbetet för projektet. Den preliminära tidplanen redovisas i nedanstående bild. Bild 2: Preliminär tidplan 6.1 Kulturellt innehåll En viktig faktor att vidare utreda och tydliggöra är hur Västerbottensteaterns, stadsbibliotekets och övriga verksamheters lokalbehov kan mötas på ett för verksamheten gynnsamt sätt. Detta bör ske i närtid och i nära dialog med verksamheterna. En ytterligare viktig faktor att vidare utreda är behovet av en A-/röd scen, dess storlek och användningsområden. 6.2 Arkitekttävling För att ta projektet vidare till ett genomförande ska det anordnas en allmän öppen arkitekttävling och det vinnande förslaget kommer sedan ligga till grund för projektering och byggandet av kulturhuset. Innan en arkitekttävling kan arrangeras måste ett lokalprogram tas fram med information om bland annat lokalbehov, lokalernas användning, dimensionering, speciella krav samt inredning och utrustning som kan påverka byggnadens utformning. Detta förutsätter att en verksamhetsbeskrivning för respektive verksamheter som ska lokaliseras i kulturhuset tas fram. Det är av stor betydelse för lokalprogrammet att även platsen är fastslagen, då det ger förutsättningar för hur omgivningen påverkar funktionerna i huset. 6.3 Huvudmannaskap och finansiering Byggandet av ett nytt kulturhus innebär nya investerings- och driftkostnader för byggnaden samt att nya/utökade verksamheter innebär ökade kostnader. Inför det Sida 25 (28)

26 fortsatta arbetet måste finansieringen samt ansvaret och organisationen för kulturhuset tydliggöras. Sida 26 (28)

27 7 Referenser Skellefteå kommun (2013) Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ, Skellefteå Sida 27 (28)

28 Skellefteå kommun, Besöksadress: Trädgårdsgatan 6 Tel: Hemsida:

Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ

Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ 201 2013-12-06 Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ Therese Bäckström Zidohli Inledning Lokalisering av kulturhuset I arbetet med lokaliseringen av det kommande kulturhuset i Skellefteå har

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna 2015-02-17 Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå detta mål handlar

Läs mer

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen

SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 3 Sammanfattning av rapporten Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden Samhällsutveckling Therese

Läs mer

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform 2014-12-18 Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå denna målsättning handlar om att

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Det framtida kulturhuset föreslås vara ett multifunktionellt och transformativt hus som även

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll 201 2013-09-19 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander

Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander 2014-12-04 Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander Museum Anna Nordlander Anders Jansson Sammanfattning De berörda verksamheterna i det

Läs mer

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!!

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Tjänsteskrivelse 1 Handläggare Therese Bäckström Zidohli 2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Kommunstyrelsen Kulturhus Skellefteå Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade 2012-04-24

Läs mer

PLANPROGRAM. Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier. inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31

PLANPROGRAM. Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier. inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31 PLANPROGRAM Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31 SAMMANFATTNING Norrmejeriers behov är dels att skapa utrymme

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län 2016-11-08 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

Program för detaljplan för kvarteret Perseus. Stadsomvandling av nuvarande busstorget

Program för detaljplan för kvarteret Perseus. Stadsomvandling av nuvarande busstorget Program för detaljplan för kvarteret Perseus Stadsomvandling av nuvarande busstorget 2012 03 28 Omvandling av kvarteret Perseus Detta är ett planprogram som ska ge en inriktning för omvandlingen av kvarteret

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus 201 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande.

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. 2017-02-20 Referens: 2011-1534 Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv Perseus inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. Synpunkter som kommit

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för parkering

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för parkering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för parkering Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

H A N D E L S H A M N E

H A N D E L S H A M N E vståndet i antal rum som måste passeras ligger till grund vid beräkningen av den rumsliga integrationen och inte avståndet i meter mellan de olika rummen (ordström, 2004, s. 31). är skiljer man på global

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Att bygga ett framtida kulturhus i centrala Skellefteå kommer att medföra en

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 325 Tillägg till detaljplan för Frigga och Freja, Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 Tillägg till detaljplan för kvarteren Frigga och Freja, Lidköpings

Läs mer

Nyproduktion av bostäder i Kv. Persikan, Södermalm.

Nyproduktion av bostäder i Kv. Persikan, Södermalm. Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2016-11-03 Ärende nr 4 Sida 1 av 6 2016-10-25 Handläggare: Bertil Ekvall E-post: bertil.ekvall@stockholmshem.se Telefon: 08-50839298 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Planering av nytt kulturhus

Planering av nytt kulturhus www.pwc.se Revisionsrapport Planering av nytt kulturhus Per Stålberg Anneth Nyqvist Certifierade kommunala revisorer April 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun, Västerbottens län.

Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun, Västerbottens län. SAMRÅD Referens 2012-03-19 2012-0180 Bygg- och miljökontoret Planavdelningen Enar Nordvik Rebecca Bohman Samrådsredogörelse Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun,

Läs mer

Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752

Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752 Planbeskrivning Detaljplan för kvarteret Konduktören. Tillägg till gällande detaljplan för Uppsala Central,

Läs mer

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Kommunledningskontoret 2015-05-08 Koncernledningsavdelgningen Susanne Weidemanis 044-135583 Susanne.weidemanis@kristianstad.se Kommunstyrelsen Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge 2015-02-19 Dnr KTF2015-0044 Samhälle och trafik Lena Hübsch Tfn 073-866 59 62 E-post lena.hubsch@ul.se Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4)

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ RAPPORT TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ 29 JUNI 2012 Uppdrag: Titel på rapport: Status: Datum: 2012-06-29 Medverkande 241808, Detaljplan kv Renen, Skellefteå TRAFIKUTREDNING KV RENEN Status Revideringar

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Detaljplan för Ullared 1:21 m fl. - Planbesked, Falkenbergs kommun. KS

Detaljplan för Ullared 1:21 m fl. - Planbesked, Falkenbergs kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 341 Detaljplan för Ullared 1:21 m fl. - Planbesked, Falkenbergs kommun. KS 2016-310 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

Skanska och de globala målen

Skanska och de globala målen Skanska och de globala målen Skanska bygger ett bättre samhälle Bygg verksamhet Remonthagen och Tallåsen, Östersund Citadellskajen, Malmö Kommersiell Utveckling Klippona, Malmö Bostadsutveckling Infrastrukturutveckling

Läs mer

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun 317 Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun Angande SBN 2010-06-22 84 Laga kraft 2011-01-15 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 2 Originalkarta I format A2 3 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

- kvarter 4, 5, 6 - parkering - Landvetter södra

- kvarter 4, 5, 6 - parkering - Landvetter södra Välkommen! På programmet ikväll: - kvarter 4, 5, 6 - parkering - Landvetter södra HÄRRYDA KOMMUN2 Kom i kontakt med kommunen Ring vår växel och kontaktcenter 724 61 00 Maila till kommun@harryda.se Lämna

Läs mer

Granskningshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län

Granskningshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län 2016-12-09 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun

LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun 150526 Tillväxtavdelningen, Kommunledningskontoret Postadress: 241 80 Eslöv Besöksadress: Stadshuset, Gröna torg 2 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23.

NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23. Arkitekt SAR/MSA Kent Eriksson DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23. NORSJÖ SAMHÄLLE, NORSJÖ KOMMUN VÄSTERBOTTENS LÄN Busstationstomten före branden GRANSKNINGSHANDLING 2015-04-29

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Bakgrund återremiss 1. En kalkyl samt en tidsplan på ett renoverat kvarter Ansgarius som kontor. Detta då det är nödvändigt för att kunna ta ställning

Läs mer

Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl."

Planuppdrag för del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE K Samhällsbyggnadsförvaltningcn 2013-04-16 Dnr KS 2012/0485-218 Till kommunstyrelsen Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl." Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Detaljplan för Bussterminal vid Uppsala C Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING. Stadshuset. Centralstation. Kv Frigg. nuv.

Detaljplan för Bussterminal vid Uppsala C Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING. Stadshuset. Centralstation. Kv Frigg. nuv. Diarienummer 2005/20029-1 Detaljplan för Bussterminal vid Uppsala C Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Kv Frigg Stadshuset Storgatan Storgatan Storgatan Storgatan Storgatan Storgatan Storgatan Storgatan

Läs mer

ANALYS AV SKELLEFTEÅ TORG Underlag till program för torget 2013-09-04

ANALYS AV SKELLEFTEÅ TORG Underlag till program för torget 2013-09-04 ANALYS AV SKELLEFTEÅ TORG Underlag till program för torget 2013-09-04 Skellefteå kommun Information - underlag till program för torget Datum: 2013-09-04 Styrgrupp: Lars Hedqvist, planeringschef Harriet

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl.

Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl. Tjänsteskrivelse Kommunledningsförvaltningen Petra Okanovic,0550-881 90 Petra.okanovic@kristinehamn.se Datum 2016-03-21 Ks/2016:59 011 Planfrågor Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl. Förslag

Läs mer

Planbesked för Kastanjen 6

Planbesked för Kastanjen 6 1 (3) Ärende 9 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-03 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Kastanjen 6 Diarienummer: SBN-2016-02815 Fastighet: Kastanjen 6 Sammanfattning av ärendet Ansökan

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 283/2013 FASTIGHETEN POLISEN 2 M FL SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wihlborgs fastigheter AB inkom den 13 februari 2013 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Medborgardialog den 28 september 2019, kl

Medborgardialog den 28 september 2019, kl ANTECKNINGAR 1(6) SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2019-10-08 Handläggare, titel, telefon Jackie Leiby, planarkitekt 011-15 13 53 Detaljplan för fastigheterna Mjölnaren 14 och 15 samt Bergsbron 7 Medborgardialog

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555)

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2] Samhällsbyggnadsnämnden 2015-11-10 Dnr sbf/2014:555 10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Planbeskrivning. Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGANDEHANDLING 2014-03-31 DNR: 13BMN47 HANDLÄGGARE: SARI SVEDJEHOLM Planbeskrivning Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

1(8) Dnr: Venus, Sirius och. Mars. Datum: Datum och beslut: Text

1(8) Dnr: Venus, Sirius och. Mars. Datum: Datum och beslut: Text 1(8) Dnr: Mars. Venus, Sirius och Datum: 2015-02-17 Datum och beslut: Text Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 4 2 Beställare... 5 3 Mål... 5 3.1 Effektmål...

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

ENKÖPINGSVÄGEN/URSVIKSVÄGEN, HALLONBERGEN, SUNDBYBERGS STAD

ENKÖPINGSVÄGEN/URSVIKSVÄGEN, HALLONBERGEN, SUNDBYBERGS STAD ANSÖKAN OM MARKANVISING 2017-03-13 ENKÖPINGSVÄGEN/URSVIKSVÄGEN, HALLONBERGEN, SUNDBYBERGS STAD BAKGRUND & SYFTE Schottegården Invest AB ansöker om markanvisning och planbesked för del av fastigheten Sundbybergs

Läs mer

Bernström akustik. JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller /12 Rev Inledning

Bernström akustik. JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller /12 Rev Inledning 2013-06-06 1/12 JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller 1 Inledning Nedan redovisas beräkning av trafikbuller för nybyggnad av bostäder inom kvarteret Uttern i Norrtälje kommun. Förslaget

Läs mer

Johanneshov. Presentation av studieområdet / områdets förutsättningar. Stadsbild. Tillgänglighet. Säkerhet. Miljö. Sammanfattande omdöme

Johanneshov. Presentation av studieområdet / områdets förutsättningar. Stadsbild. Tillgänglighet. Säkerhet. Miljö. Sammanfattande omdöme 51 Johanneshov Presentation av studieområdet / områdets förutsättningar Studieområdet är den plats där Hammarbys nuvarande arena, Söderstadion, är lokaliserad. Det vill säga strax söder om Södermalm, intill

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Upprättad

Läs mer