SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen"

Transkript

1 Kulturhus Skellefteå BILAGA 3 Sammanfattning av rapporten Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli

2 Sammanfattning Mötesstrategen Björn Masuhr har i en delutredning haft i uppdrag att undersöka vilka kommersiella aktörer ett framtida kulturhus skulle kunna innehålla för största synergieffekt. Utredningen föreslår att den kommersiella delen utgörs av kongressverksamhet och ett vidbyggt hotell och att det tillsammans med ett kulturhus skapar ömsesidiga synergier men även långsiktiga positiva samhällseffekter. Vidare presenterar Masuhr i sin utredning en nytänkande 70/130-princip med funktionalitet och flexibilitet i fokus. Principen innebär att verksamheter i ett framtida kulturhus delar på ytor, logistiska lösningar och resurser. Förslaget skulle innebära att Skellefteå får ett dynamiskt kulturhus med stora möjligheter istället för att man som på andra håll i världen och landet bygger enskilda hus för specifika ändamål. Sida 2 (12)

3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND GENOMFÖRANDE Organisation Arbetsprocess SAMMANFATTNING: KULTUR, EVENEMANGS- OCH MÖTESHUS I SKELLEFTEÅ EN UTREDNING HUR SYNERGIER KAN SKAPA SAMARBETEN OCH MERVÄRDEN UTFORMNING HUSETS FUNKTIONER MARKNADSBESKRIVNING MÖTEN OCH EVENEMANG SAMHÄLLSEKONOMISK PÅVERKAN KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER ÄGARSKAP OCH DRIFT REFERENSER Sida 3 (12)

4 1 Inledning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli invånare år Utvecklingsarbetet för att nå detta mål handlar om att Skellefteå ska utvecklas på ett sätt som ökar dess attraktionskraft och skapa bästa möjliga förutsättningar för invånarna till bra livsvillkor. I utvecklingsarbetet har kulturen en given plats. Därför har kommunledningskontoret fått i uppdrag att utreda lokalisering, innehåll, huvudmannaskap och finansiering av ett nytt kulturhus. Utredningen ska även omfatta frågan om lokalisering av biblioteksverksamheten. 1.1 Bakgrund Skellefteå kommuns kulturplan för syftar till att visa på kulturens betydelse och mål samt vilka satsningar som ska göras. Ett prioriterat område i kulturplanen är byggandet av ett framtida kulturhus i centrum, ett hus framför allt för scenkonst. Planeringen för ett framtida kulturhus kräver inledningsvis ställningstagande beträffande tre viktiga aspekter, aspekter som utgör basen i utredningen: Lokalisering Var ska ett kulturhus placeras? I den beslutade kulturplanen förutsätts kulturhuset ha ett centralt läge. Någon särskild tomt finns inte avsatt för ändamålet. Innehåll Kulturplanen anger att kulturhuset främst ska ha inriktning på scenkonst. Begreppet scenkonst måste förtydligas och kompletteras med vad som ytterligare ska inrymmas. Huvudmannaskap och finansiering Vem ska vara byggherre och fastighetsägare för kulturhuset? Ett ställningstagande måste göras kring ansvaret för anläggningen. Den medför nya investerings- och driftkostnader för byggnader. Nya verksamheter innebär också i sig ökade kostnader. Finansieringen av anläggningen och verksamheten måste tydliggöras inför fortsatt arbete. 1.2 Genomförande Nedan beskrivs hur arbetet har genomförts Organisation Projektledning: Therese Bäckström Zidohli, projektledare kommunledningskontoret Petra Liuski, kommunikationsstrateg förvaltningen för support och lokaler Sida 4 (12)

5 Styrgrupp: Styrgruppen bestod av kommunstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i kulturnämnden. Projektledaren har träffat styrgruppen ungefär en gång per månad. Ledningsgrupp: Ledningsgruppen bestod av kommunens ledningsgrupp. Projektledaren har träffat ledningsgruppen vid enstaka tillfällen då behov funnits. Operativ ledningsgrupp: Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Lars Hedqvist, planeringschef, kommunledningskontoret Ingrid Thylin, avdelningschef, kommunledningskontoret Samuel Lundkvist, ekonomichef, kommunledningskontoret Anders Bergström, förvaltningschef, skol- och kulturkontoret Robert Lindberg, vd Fastighets AB Polaris Projektledaren har träffat den operativa ledningsgruppen ungefär en gång per vecka. Projektgrupp: Anna Wallström, utvecklingsstrateg, kommunledningskontoret Krister Gustafsson, chefscontroller, kommunledningskontoret Harriet Wistemar, avdelningschef fysisk planering, samhällsbyggnad Anna-Lena Lundmark, kulturutvecklare, skol- och kulturkontoret Fransesca Quartey, teaterchef/vd Västerbottensteatern Susanne Sinclair, kulturchef skol- och kulturkontoret Anders Jansson, avdelningschef/curator MAN Projektledaren har träffat projektgruppen ungefär varannan vecka Arbetsprocess Mötesstrategen Björn Masuhr har i en delutredning haft i uppdrag att undersöka vilka kommersiella aktörer ett framtida kulturhus skulle kunna innehålla för största synergieffekt. Delutredningen har utgått från ett antal frågeställningar. Björn Masuhr genomförde inledningsvis samtal med ett antal aktörer i och omkring Skellefteå samt inom olika delar av kulturlivet på nationell och regional nivå. Resultatet av dessa samtal har sedan sammanställts och utgjort grunden i Masuhrs utredning. Utifrån detta har Masuhr sedan tagit fram ett förslag med idéer baserade på omvärldsanalys och egen erfarenhet. Sida 5 (12)

6 Arbetet med rapporten genomfördes av Björn Masuhr med start våren 2014 och levererades till kommunledningen i Skellefteå hösten Sida 6 (12)

7 2 Sammanfattning: Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden Denna bilaga är en sammanfattning av mötesstrategen Björn Masuhrs rapport Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden. Sammanfattningen lyfter fram Masuhrs bärande idéer och slutsatser ur de fem rapportdelarna: utformning, marknadsbeskrivning, samhällsekonomisk påverkan, kritiska framgångsfaktorer och ägandeskap och drift. 2.1 Utformning husets funktioner I rapporten pekar Masuhr på fem grundläggande komponenter som tillsammans skapar de synergier som förväntas prägla ett framtida kulturhus. Kulturen. Förutom de fyra kärnverksamheternas lokaler ska huset även innehålla en stor scen, kallad Gästscenen. Den ska vara en fullvärdig gästspelsscen för Riksteaterns produktioner samt för andra kulturella evenemang, med plats för upp till åskådare. Gästscenen, och dess salong, bör också utformas så att den även kan användas som kongress- och mötessalar genom att vara delbar i mindre sektioner. Genom att integrera kultur- och mötesdelarna med varandra kan en unik dynamik skapas i huset och lokalerna användas mer flexibelt och under fler dagar på året. Därmed skapas förutsättningarna för att fler evenemang kan förläggas i kulturhuset samtidigt som de som bedriver kommersiell verksamhet i huset, t.ex. restaurang och café, har bättre möjligheter till lönsamhet. Möten. Skellefteå är i många avseenden en traditionell industristad men i takt med att även Skellefteå blir allt mer påverkad av internationalisering och automation blir kunskapsekonomin en allt viktigare motor för näringslivet, kommun, region och samhället i stort. I en kunskapsekonomi konkurrerar man inte med låga råvarupriser eller med andra traditionella metoder utan det konkurreras om att attrahera nya, och behålla befintliga, talanger och kompetenser. Huset kommer att leda till att möten och kulturen korsbefruktar varandras utbud och efterfrågan och därmed stärks bilden av Skellefteå som en attraktiv stad att bo och verka i samt att besöka. Hela huset bör utformas för att parallella arrangemang, som lockar gäster att resa in till Skellefteå kan pågå samtidigt. På så sätt skapas förutsättningar för ett jämnare flöde inom restaurangerna, på stadens hotell, flygbolag och andra och därmed möjliggörs lönsamhet och effektivitet för hela regionen. Hotell. Hotellen i Skellefteå har idag en stor ojämnhet i beläggningen, men i och med att denna anläggning byggs skapas en ny resandeorsak vilket kommer att öka behovet av hotellrum under de flesta av årets månader. Analyserna visar att det, för att kunna locka större evenemang, möten och gästspel till Skellefteå, bör integreras en hotelldel Sida 7 (12)

8 med minst 300 rum. Utan en utökad hotellkapacitet kommer inte kultur- och mötesdelen i huset att kunna fyllas med gäster i tillräckligt stor utsträckning för att motivera investeringen av det framtida kulturhuset. Annan verksamhet. Kulturhuset ska vara ett öppet hus som bjuder in till vardagsavkoppling även för dem som inte vill gå på en föreställning eller är deltagare på ett möte. Runt om i världen idag byggs kulturbyggnader allt mer ihop med handelsoch serviceytor bland annat för att man vill göra kulturen mer tillgänglig för den breda allmänheten. Ett nytt kultur- och möteshus i Skellefteå skulle kunna bli det första i Sverige som åstadkommer detta. Rapporten nämner en rad förslag på kompletterande verksamheter, som exempelvis spa, butiker med koppling till kultur, galleri, kontor, Science Center, permanenta showroom, rekryteringstorg, bio, musik- eller filmstudio. Interiören 70/130-principen I rapporten betonar Masuhr vikten av att bygga funktionellt och flexibelt, med rum som enkelt kan byggas om och användas till olika ändamål och till och med parallellt. Han presenterar en genomgående princip, kallad 70/130-principen, som bör etableras som arbetssätt för hela huset. 70/130-principen innebär att alla någon gång per år delar med sig av ytor och funktioner. Andra delar av året får man tillgång till mer ytor än man kunnat få om man varit verksam i ett helt eget hus. Genom att konstruera huset klokt, förutsatt att alla är överens om 70/130-principen, ryms en intäktsbärande och kvalitetshöjande mötesdel i huset inom de givna ramarna för kulturell verksamhet. Detta medför att husets driftskostnader radikalt förbättras jämfört med om kulturen ensamt skulle behöva bära samtliga driftskostnader. Exteriören - ett hus som kliver ut i staden. Masuhr presenterar två visionära tankar om hur exteriören kan tillföra positiva värden. Han föreslår exponeringsytor som projicerar objekten i huset samt att fasaden kan användas som en gigantisk tv-skärm. Hans andra tanke är att använda huset som en downhill-arena för exempelvis skidor, snowboard, mountainbike och skateboard. På så sätt kan huset bidra till att skapa kopplingar till idrott och annan ungdomsverksamhet. 2.2 Marknadsbeskrivning möten och evenemang Om Skellefteå ska kunna locka stora evenemang krävs en stor gästspelscen. För att möta de krav som ställs på en konkurrenskraftig gästscen bör det finnas sittplatser, som ibland kan utökas till platser med hjälp av en ståplatssektion. Masuhrs utredning visar att det inte riktigt finns en marknad för en sådan stor scen i Skellefteå i dag. Men marknaden kan uppstå om huset och organisationen byggs för att främja tänkande i nya banor. Det är nämligen kulturhusets organisation som själv bestämmer marknadens begränsning. Genom att bygga ett större och framför allt flexibelt kultur- och möteshus finns möjlighet att stå som värd för en rad större kongresser, turnerande shower, galor, utställningar och tävlingar, och därigenom även Sida 8 (12)

9 utvidga marknaden. Finns ändamålsenliga lokaler handlar det om att aktivt och långsiktigt arbeta för att bjuda hit dessa gästande aktörer. 2.3 Samhällsekonomisk påverkan Effekterna av att bygga en anläggning som det framtida kulturhuset kan avläsas inom flera enskilda områden. Masuhr understryker vikten av kombinationen kultur, möten, kongresser och större evenemang, och menar att de skulle kunna bidra till en rad positiva effekter för Skellefteå. Att bygga en kommersiell del i direkt anknytning till ett nytt kulturhus öppnar inte bara för samordningsmöjligheter. Det kan även innebära dynamiska effekter ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Dessa effekter påverkar såväl staden, kommunen och regionen, både direkt och på sikt. Det handlar dels om ekonomiska effekter i direkt samband med fler besökare och arrangemang, dels om indirekta synergieffekter i form av ökad stolthet, stärkt varumärke och möjlig ökad inflyttning. Att diskutera kommersiella verksamheter, som exempelvis spa, bio, restaurang och festlokal innebär inte att kulturen får mindre plats. Det kan snarare bli tvärt om. Tillsammans kan delarna skapa möjligheter som aldrig vore tänkbara om man hade dem var för sig. Rapporten gör försiktiga antaganden om att möten och evenemang i det framtida kulturhuset bör generera minst nya gästnätter, liksom en förväntad omsättning för samhället på minst 210 miljoner kronor per år. 2.4 Kritiska framgångsfaktorer I rapporten lyfter Masuhr fram viktiga framgångsfaktorer för ett levande kulturhus, med både ekonomiska och dynamiska effekter. Masuhr gör bedömningen att det behövs en samlad insats av kommun, campus, näringsliv och region för att använda möten och evenemang som ett strategiskt utvecklingsverktyg för Skellefteå och Västerbotten. Detta ska på sikt attrahera fler evenemang och möten till området. Han lyfter också fram behovet av en väl fungerande Convention Bureau som kan hjälpa de lokala värdarna med att bjuda in möten och evenemang. Han betonar även vikten av att redan i planeringsstadiet arbeta med fokus på husets storlek i kombination med dess funktion. Utformningen, storleken och logistiken i huset och dess spektakuläritet avgör de teoretiska och praktiska förutsättningarna och begränsningarna. Masuhr konstaterar även att förutsättningarna i den befintliga infrastrukturen i Skellefteå med omnejd i form av exempelvis trafik och flyg är riktigt goda så när som Sida 9 (12)

10 på att hotellkapaciteten är för liten. Han menar att hotellbehovet kan lösas om man redan i planeringsstadiet av ett kulturhus tar med ett vidbyggt hotell. I övrigt utgör infrastrukturförhållanden ett bra utgångsläge som kommer att kunna utvecklas dynamiskt i relation till exempelvis antalet besökare och programutbud. 2.5 Ägarskap och drift Masuhr förordar att ägarskap och drift ska ligga på olika aktörer och betonar vikten av en gemensam och tydlig driftsamordning i det framtida kulturhuset. Det helhetskoncept för kulturhuset som han föreslår kräver en väl fungerande driftsorganisation. I den sista delen av sin utredning menar Masuhr att komplexiteten i husets funktion och verksamhet kräver en tydlig, professionell och gemensam driftsorganisation som står för koordinering och ledning i huset. Han uttrycker vidare att driften bör skötas av en oberoende part och att fokus ska vara att möjliggöra ett fullt nyttjande av flexibiliteten i verksamheterna och huset. Vad gäller frågan om ägarskap menar Masuhr att det ska ligga utanför driften. Han föreslår att ett bolag ska äga fastigheten och att en operatör sedan ska sköta husets drift finansierat genom exempelvis hyresintäkter. Sida 10 (12)

11 3 Referenser Björn Masuhr (2014) Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden, Stockholm Sida 11 (12)

12 Skellefteå kommun, Besöksadress: Trädgårdsgatan 6 Tel: Hemsida:

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna 2015-02-17 Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå detta mål handlar

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Det framtida kulturhuset föreslås vara ett multifunktionellt och transformativt hus som även

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Att bygga ett framtida kulturhus i centrala Skellefteå kommer att medföra en

Läs mer

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!!

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Tjänsteskrivelse 1 Handläggare Therese Bäckström Zidohli 2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Kommunstyrelsen Kulturhus Skellefteå Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade 2012-04-24

Läs mer

Kritiska framgångsfaktorer för att lyckas med att tillföra intäkter till ett hus

Kritiska framgångsfaktorer för att lyckas med att tillföra intäkter till ett hus Kritiska framgångsfaktorer för att lyckas med att tillföra intäkter till ett hus Uppdraget Vilka lokala förutsä/ningar finns i Skelle5eå för a/ skapa egna eller locka 9ll sig möten, arrangemang och evenemang

Läs mer

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform 2014-12-18 Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå denna målsättning handlar om att

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus 201 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet

Läs mer

1. Utformning - husets funktioner

1. Utformning - husets funktioner 1. Utformning - husets funktioner Uppdraget Beskriv verksamheterna som kan skapa posi0va synergier 0ll de redan planerade verksamheter som beskrivs i kulturhusutredningen? Beskriv de komple.erande verksamheterna

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander

Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander 2014-12-04 Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander Museum Anna Nordlander Anders Jansson Sammanfattning De berörda verksamheterna i det

Läs mer

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2018-06-01 KLK 2018/57 Handläggare Projektledare Catharina Hjalmarsson Kulturförvaltningen 0451-26 71 03 catharina.hjalmarsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

Möten som utvecklar staden.

Möten som utvecklar staden. Möten som utvecklar staden. Redan på 40-talet insåg boråsarna att det behövdes ett speciellt hus för möten. Därför byggdes ett stort möteshus av framsynta invånare. Byggnaden har sedan använts flitigt,

Läs mer

Ekonomisk rapport, januari-februari 2008. Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari februari 2008.

Ekonomisk rapport, januari-februari 2008. Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari februari 2008. 31 (36) 2008-03-26 2008.37 25 Ekonomisk rapport, januari-februari 2008 Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari februari 2008. Per den 29 februari är 15,6 % redovisat av intäktsbudgeten, 15,0

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering 201 2013-12-06 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Förstudiens bakgrund. Uppdrag. Nuläge

Förstudiens bakgrund. Uppdrag. Nuläge Förstudiens bakgrund Göteborg är etablerat som en ledande evenemangsstad i Norra Europa. Detta är resultatet av en målmedveten satsning från såväl politiskt håll som från näringslivet. En av de viktigaste

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppdrag och organisation för Malmö Live

Tjänsteskrivelse. Uppdrag och organisation för Malmö Live SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2014-04-01 Handläggare Anders Spjuth Projektledare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppdrag och organisation för Malmö Live STK-2013-1125 Sammanfattning

Läs mer

Datum Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala

Datum Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala KS 7 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Kajsa Datum 2012-02-14 Diarienummer KSN-2012-0364 Kommunstyrelsen Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala Förslag

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (5)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-12-10 1(5) Innehållsförteckning KSAU 303/18 Ansökan för att stå värd för SM-vecka vinter 2023/2024... 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-12-10 2(5) Plats och tid

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Utvecklingsavdelningen Lars Olausson Telefon: 366 41 40 E-post: lars.olausson@vastra.goteborg.se Projekt Göteborgs skärgård Förslag till

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

3. Samhällsekonomisk påverkan

3. Samhällsekonomisk påverkan 3. Samhällsekonomisk påverkan Uppdraget I de%a avsni% svaras på bland annat följande frågor: 1. Beskriv de ekonomiska effekter på näringsliv och andra strukturer i SkelleBeå av dessa möten och evenemang

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken.

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken. 2014 2014 HAR VARIT ETT SPÄNNANDE ÅR FÖR ARENABOLAGET Linköpings kommun presenterade under våren den Eventstrategi som framöver ska styra Linköping mot målsättningen att bli en av Sveriges tre främsta

Läs mer

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län.

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Färdledaren En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Vad är färdledaren? Färdledaren är framtagen av Strategigruppen som består av representater

Läs mer

Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB

Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(7) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Workshop kring innehållet

Kulturhus Skellefteå Workshop kring innehållet 2013-06-01 Kulturhus Skellefteå Workshop kring innehållet SKELLEFTEÅ KOMMUN Malin Pers Strömbäck Sammanställning av workshop om kulturhuset 1 juni 2013 Deltagare: 25 personer, producenter, kulturföretagare,

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: Dnr: Komm2018/

Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: Dnr: Komm2018/ Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: 2018-08-23 Dnr: Komm2018/00755-3 Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Satsningen avser ett nytt systemstöd för brottmålshantering

Läs mer

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret

Politisk styrgrupp. Projektledning Stadskontoret Politisk styrgrupp Malmö Live Projektorganisation Projektledning Stadskontoret Operativ projektgrupp Projektledare: Anders Hultgren, Serviceförvaltn. Mikael Derving - MSO Teknik Meta Alm - MSO Programplanering

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll 201 2013-09-19 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för kulturellt innehåll Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet

Läs mer

Planering av nytt kulturhus

Planering av nytt kulturhus www.pwc.se Revisionsrapport Planering av nytt kulturhus Per Stålberg Anneth Nyqvist Certifierade kommunala revisorer April 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret Skellefteå kommun har en väl utbyggd förskola och skola med hög kvalitet och ett rikt och varierande kulturutbud. Två nämnder; barn-

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Denna plan ska ha som syfte att beskriva de insatser som görs inom BRS AB alternativt som samordnas av BRS AB under verksamhetsåret 2017 och reflekteras i

Läs mer

Skellefteå invånare år 2030

Skellefteå invånare år 2030 www.pwc.se Revisionsrapport Hans Forsström, Cert. kommunal revisor Robert Bergman, revisionskonsult Skellefteå 80 000 invånare år 2030 Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Ålands Handelskammare CENTRUMPLAN. En utvecklingsplan för Mariehamns centrum

Ålands Handelskammare CENTRUMPLAN. En utvecklingsplan för Mariehamns centrum Ålands Handelskammare CENTRUMPLAN En utvecklingsplan för Mariehamns centrum 1 Förord Ålands Handelskammare framförde i och med Affärsplan Åland att Mariehamn bör utgöra det naturliga centrat för landskapet

Läs mer

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Fakta om Norrköpings kommun 130 000 invånare, 57 000 förvärvsarbetande Fakta om Norrköpings kommun 6000 studenter vid Campus Norrköping Vård, omsorg och handel

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Eskilstuna kommun och Energimyndigheten i projekt Energicentrum

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Eskilstuna kommun och Energimyndigheten i projekt Energicentrum Kommunstyrelsen 2018-01-08 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:703 Linda Werther Öhling 016-710 80 96 1 (2) Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring för samverkan mellan Eskilstuna kommun

Läs mer

från törnrosasömn till ett levande Amiralen

från törnrosasömn till ett levande Amiralen från törnrosasömn till ett levande Amiralen 2 visionsdokument för kvarteret amiralen visionsdokument för kvarteret amiralen 3 Ett hus för möten Mellan människor och mellan många olika funktioner. Ett hus

Läs mer

94 Förslag till omfördelning av öppettiderna på biblioteket i Bjärnum. 96 Verksamhetsbidrag kultur- och hembygdsföreningar 2012

94 Förslag till omfördelning av öppettiderna på biblioteket i Bjärnum. 96 Verksamhetsbidrag kultur- och hembygdsföreningar 2012 AMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18 BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-10-26 90 Ändring av dagordning 91 Ekonomisk rapport januari september 2011 92 Budgetuppföljning

Läs mer

Skellefteå Stadshus AB

Skellefteå Stadshus AB Skellefteå Stadshus AB Bolag Skellefteå Stadshus AB Fastighets AB Polaris 100% Skelleftebostäder AB 100% Skelleftebuss AB 100% Skellefteå City Airport AB 100% Skellefteå Kraft AB 100% Nolia AB 33% Skellefteå

Läs mer

Svar på skrivelse från Anna König Jerlmyr (M)

Svar på skrivelse från Anna König Jerlmyr (M) Tjänsteutlåtande Styrelsen för Stockholm Business Region 2015-09-22 Ärende nr 9. Dnr. 1.3.1-363/2015 2015-08-31 Handläggare: Mattias Rindberg Tel: 08-508 285 90 E-post: mattias.rindberg@stockholm.se Svar

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Gunilla Åström (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum

Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum 2017-01- 20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2017/14 Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar om inriktning av Älta kultur- och fritidskvarter enligt

Läs mer

den röda tråden 1. Vad är den röda tråden och varför har den uppstått?

den röda tråden 1. Vad är den röda tråden och varför har den uppstått? den röda tråden 1. Vad är den röda tråden och varför har den uppstått? En av HALA-projektets strålar Inom HALA-projektet fann parkgruppen samband mellan kulturhusets och samhällets utveckling i förhållande

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Datum Motion av Küllike Montgomery (MP) om konstnärsateljéer och ateljéstöd i Uppsala

Datum Motion av Küllike Montgomery (MP) om konstnärsateljéer och ateljéstöd i Uppsala KS 26 9 OKTOBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Kajsa Datum 2013-09-02 Diarienummer KSN-2013-0211 Kommunfullmäktige Motion av Küllike Montgomery (MP) om konstnärsateljéer och ateljéstöd

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist Sidan 1 av 15 Plats och tid Kalix Folkets Hus fredagen den 17 maj 2013, kl 13.00 15.15. 13.00 13.20 Fredrik Johansson Umeå Kulturhuvudstad. 13.30 14.00 Linda Andersson och Åsa Mohss, projekt hälsa ande

Läs mer

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1 2016-02-11 SID 1/5 BILAGA 1 IT-strategi För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2016-05-09 Reviderad 2016-03-09 SID 2/5 IT strategi Syfte och bakgrund Digitaliseringen och IT som stöd och verktyg

Läs mer

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra kunder med hjälp av innovativa lösningar Vi tror på ett Partnerskap

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Revisionsrapport. Styrning EU-projekt. Krokoms kommun. 2009-03-04 Anneth Nyqvist

Revisionsrapport. Styrning EU-projekt. Krokoms kommun. 2009-03-04 Anneth Nyqvist Revisionsrapport Styrning EU-projekt Krokoms kommun 2009-03-04 Anneth Nyqvist 2009-03-04 Maj-Britt Åkerström Anneth Nyqvist Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1

Läs mer

Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet i kommunen

Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet i kommunen Tjänsteutlåtande Utvecklingsstrateg 2014-05-26 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2014:75 20561 Kommunstyrelsen Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren

Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren Remissvar Dnr 2012/3.2.2/84 Sid. 1(8) 2012-04-23 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 297 58 Till Finansroteln Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren Svar

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor,

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor, Sida 1(5) Tjänsteställe: Kommunledningskontoret Handläggare: Kerstin Guth Datum: 2015-10-14 Beteckning: KS 2015-42 140-2 Er beteckning: Underlag för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan 24 februari 2014 1 Higab i korthet Higab äger, förvaltar och utvecklar fasegheter för kommersiella, offentliga och kulturella ändamål för Göteborgs

Läs mer

Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM

Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM Vision Att i bred samverkan bygga ett nytt Nationellt Civilt Luftfartsmuseum av internationell toppklass; som håller högsta kulturella kvalitet,

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Destination Eskilstuna AB

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Destination Eskilstuna AB Kommunstyrelsen 2018-10-16 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2018:375 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Förslag till beslut

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer