Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander"

Transkript

1 Kulturhus Skellefteå BILAGA 5 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Museum Anna Nordlander Museum Anna Nordlander Anders Jansson

2 Sammanfattning De berörda verksamheterna i det kommande kulturhuset har tilldelats arbetsuppgifter bestående av en rad olika frågor, för att i ett tidigt skede starta tankebanorna kring nya samarbetsvägar och hur verksamheterna ska se ut i det nya kulturhuset. Denna rapport presenterar resultatet av verksamheternas arbete med frågeställningarna. Sida 2 (19)

3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING GENOMFÖRANDE Organisation Arbetssätt BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN VISION OCH MÅL PRIORITERAD PUBLIK EKONOMI OCH ORGANISATION TRENDER SOM PÅVERKAR DE FRAMTIDA VERKSAMHETERNA UNDERLAG TILL LOKALPROGRAM /130-PRINCIPEN LOKALBEHOV Utställningslokaler Uppackningsrum, förråd, in-och utlast Kontorslokaler Övrigt Utrustning och inredning ETT KULTURHUS MÖJLIGGÖR NYA SAMARBETEN GEMENSAMMA YTOR OCH FUNKTIONER MÖJLIGA SAMARBETEN MELLAN VERKSAMHETERNA OCH MED ANDRA FLYTTEN TILL DET NYA KULTURHUSET FORTSATT ARBETE Sida 3 (19)

4 1 Inledning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli invånare år Utvecklingsarbetet för att nå detta mål handlar om att Skellefteå ska utvecklas positivt på ett sätt som ökar dess attraktionskraft och skapar bästa möjliga förutsättningar för invånarna att kunna ha bra livsvillkor. I framtidens utveckling har kulturen en given plats. Därför har kommunledningskontoret fått i uppdrag att utreda lokalisering, innehåll, huvudmannaskap och finansiering av ett nytt kulturhus. Utredningen ska även omfatta frågan om lokalisering av biblioteksverksamheten. Ett första beslut i en lång rad togs av kommunstyrelsen i form av ett inriktningsbeslut som innebär ett fortsatt arbete för ett samkulturhus där många olika verksamheter kan inrymmas. Med samkulturhus menas ett hus där alla konstformers behov av att visa upp sig tillgodoses och är anpassningsbart utifrån de förändringar som sker i Skellefteås kulturliv. Direkt berörda verksamheter är bland annat Västerbottensteatern, Stadsbiblioteket, Skellefteå konsthalls verksamhet och Museum Anna Nordlander. I nästa skede har fokus lagts på att bestämma lokaliseringen av kulturhuset. Kommunfullmäktige beslutade , utifrån en utvärdering av 28 förslag på möjliga platser från invånarna, att utse kvarteret Perseus (busstorget) för lokalisering av Skellefteås kommande kulturhus. Det är den plats som bäst uppfyller de uppsatta kriterierna för kulturhusets innehåll, och uppnår ett genomgående högt resultat i de övriga kriterierna. Under 2014 har arbetet med koordinering av kulturhusets kommande innehåll, huvudmannaskap och finansiering fortgått. I arbetet kommer även en allmän arkitekttävling att genomföras. Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kommer senare ligga till grund för projektering och byggandet av kulturhuset. Inför detta pågår ett arbete med att ta fram underlag till det kommande lokalprogrammet och tävlingsprogrammet. 1.1 Genomförande Nedan beskrivs hur arbetet har genomförts Organisation Projektledning: Therese Bäckström Zidohli, projektledare kommunledningskontoret Petra Liuski, kommunikationsstrateg förvaltningen för support och lokaler Styrgrupp: Styrgruppen bestod av kommunstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i kulturnämnden. Projektledaren har träffat styrgruppen ungefär en gång per månad. Sida 4 (19)

5 Ledningsgrupp: Ledningsgruppen bestod av kommunens ledningsgrupp. Projektledaren har träffat ledningsgruppen vid enstaka tillfällen då behov funnits. Operativ ledningsgrupp: Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Lars Hedqvist, planeringschef kommunledningskontoret Ingrid Thylin, avdelningschef kommunledningskontoret Samuel Lundkvist, ekonomichef kommunledningskontoret Anders Bergström, förvaltningschef skol- och kulturkontoret Projektledaren har träffat den operativa ledningsgruppen ungefär en gång per vecka. Projektgrupp: Anna Wallström, utvecklingsstrateg kommunledningskontoret Krister Gustafsson, chefscontroller kommunledningskontoret Harriet Wistemar, avdelningschef fysisk planering, samhällsbyggnad Anna-Lena Lundmark, kulturchef skol- och kulturkontoret Fransesca Quartey, teaterchef/vd Västerbottensteatern Gun-Britt Holmlund, vd Skellefteå museum och tf kulturchef t.o.m Susanne Sinclair, kulturchef fr.o.m skol- och kulturkontoret Anders Jansson, avdelningschef/curator MAN Projektledaren har träffat projektgruppen ungefär en gång per vecka. Arbetsgrupper En övergripande arbetsgrupp bestående av Anna-Lena Lundmark, Gun-Britt Holmlund, Anders Jansson och Fransesca Quartey har arbetat med frågor kring bl.a. gemensamma funktioner och framtida samarbeten. Det har även funnits arbetsgrupper i respektive verksamhet som har arbetat med frågor om hur verksamheterna ska se ut i det nya kulturhuset Arbetssätt De berörda verksamheterna (Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Västerbottensteatern) tilldelades arbetsuppgifter under hösten 2013 för att i ett tidigt skede starta tankebanorna kring nya samarbetsvägar och hur verksamheterna ska se ut i det nya kulturhuset. Arbetsuppgifterna bestod av: 1. Ett nytt kulturhus möjliggör nya samarbeten Vilka funktioner kan vara gemensamma och hur kan man samarbeta innan kulturhuset är byggt? Dessa frågor är viktiga i ett tidigt skede för att lyfta blicken mot de andras verksamheter. Tillsammans ska den bästa samarbetsmiljön för kulturhuset skapas. Sida 5 (19)

6 2. Verksamheterna i det nya kulturhuset Verksamheterna ska ta fram ett underlag för det kommande lokalprogrammet med önskemål om utrustning, lokaler o.s.v. För att kunna skapa ett lokalprogram som är baserat på bl.a. de verksamheter som ska inrymmas krävs det att verksamheterna arbetar konkret med frågorna, tittar på sin egen vardag och utifrån den blickar framåt. För att lyckas skapa goda förutsättningar för samverkan och samarbete är det viktigt att respektive verksamhet ansvarar för att arbeta fram en vision. I visionen ska aspekter som trender och prioriterad publik/målgrupper innefattas. Visionen bör ha ett tydligt framtidsperspektiv och relatera till Skellefteå kommuns tillväxtmål och på vilket sätt verksamheten bidrar till att detta nås. Visionerna för de enskilda verksamheterna kommer att ligga till grund för kulturhusets övergripande vision. 3. Ekonomi För att kunna arbeta vidare med finansiering och verksamhetsbudgetar inför det kommande kulturhuset behövs en utgångspunkt. Därför ska verksamheterna ta fram sin budget för 2014 inklusive eventuella overheadkostnader. Arbetet har genomförts i arbetsgrupper och för att arbetet skulle gå hand i hand med den övriga processen har kontinuerliga avstämningar gjorts i projektgruppen. Samtliga frågor skulle vara besvarade och inlämnade till projektledaren Därefter har ett antal kompletteringar gjorts och slutligen har det inlämnade materialet sammanställts i denna rapport. Sida 6 (19)

7 2 Beskrivning av verksamheten I nedanstående avsnitt presenteras verksamheten och dess planer för framtiden. MAN:s verksamhet kommer att präglas av utställningar, pedagogisk verksamhet (inklusive föreläsningar, workshops och seminarier) och socialt orienterade projekt. MAN förvaltar även en konstsamling utifrån vilken tematiska och historiska utställningar kan skapas. Samlingen ska inte magasineras i kulturhuset, men de frågeställningar och historier som ryms i den kommer att utgöra en grund för utställningar och presentationer. Parallellt med dessa kommer MAN att visa utställningar med nu levande konstnärer, och genom att knyta teman till samlingen vill MAN sätta en, i stora delar oskriven, historia i relation till dagens samhälle. MAN:s utställningsverksamhet har sedan starten, på grund av avsaknaden av utställningslokaler, varit experimentell och byggt mycket på social interaktion. MAN har mycket att tacka denna gren av verksamheten för, då den varit starkt bidragande till att etablera MAN som institution. Medverkande konstnärer utmanas i sin yrkesroll, nya samarbeten och lösningar presenteras och publiken möter samtida konst på nya arenor. Detta är något som MAN vill fortsätta att utveckla och förädla med kulturhuset som ett levande nav. Även om delar av MAN:s verksamhet även fortsättningsvis kommer att äga rum utanför galleriets och kulturhusets väggar kommer kulturhuset att vara den sammanhållande länken och platsen där mycket av förmedlingen kommer att äga rum. Detta gäller även den pedagogiska verksamheten. MAN har redan idag ett omfattande pedagogiskt samarbete med skolorna i Skellefteå kommun men vill, med rätt resurser, utveckla det eftersom museet idag inte har möjlighet att möta den efterfrågan som finns. MAN har även stora möjligheter att utveckla förmedlingen genom att stärka verksamheten som riktar sig till andra måloch åldersgrupper. Kulturhuset kommer att vara den första plats på vilken MAN verkligen kan göra samlingen tillgänglig för allmänheten. Samlingen är unik och intressant ur ett globalt perspektiv och en viktig del för att möjliggöra samarbeten med framför allt internationella institutioner. I kulturhuset kan MAN integrera den publika verksamheten med det arbete som bedrivs kopplad till samlingen. Kulturhuset kommer även att vara en förutsättning för att MAN ska kunna förverkliga många av de utställnings- och samarbetsprojekt med svenska och internationella samarbetspartners som idag har fått stå tillbaka på grund av att MAN saknat de rätta förutsättningarna. Att samlingen lyfts fram kommer även att vara en stor fördel i arbetet med att öka samarbetet med den akademiska forskningen. I kulturhuset kommer MAN bland annat att ställa ut konstsamlingen med olika tematiska infallsvinklar. Tonvikten kommer dock fortsatt att ligga på tillfälliga utställningar och samarbetsprojekt med internationellt etablerade konstnärer. Fortsättningsvis kommer MAN att renodla projekt som dels tar plats i det offentliga rummet, dels bygger på samarbeten med privat och offentlig sektor, men kulturhuset är platsen där MAN:s verksamhet knyts samman genom utställningar, pedagogisk verksamhet, seminarier och föreläsningar. Sida 7 (19)

8 2.1 Vision och mål MAN:s vision omfattar att utmana bilden av vad ett konstmuseum kan och ska vara, hur ett konstnärskap ska förmedlas och ställer frågor om vårt samhälle, nu och i framtiden. Aktiviteterna i det offentliga rummet kommer att kopplas samman med presentationer i museets lokaler i kulturhuset och binda samman frågeställningar om vår samtid och historia. MAN är en verksamhet som ska provocera, engagera och synliggöra konsten i samhället. MAN kommer att fungera som en garant för ett levande kulturhus då publikens delaktighet och medskapande kommer att vara en viktig del av verksamheten. Visionen lyder: MAN ska vara ett nordiskt nav för samtidskonst och genus. MAN:s verksamhet ska vara en spjutspets inom samtidskonsten och behandla såväl historiska som nutida frågeställningar. Genom sitt uppdrag att arbeta med samtidskonst och genusfrågor, samt genom nyskapande förmedling, ska MAN vara en institution som erbjuder publik och konstnärer en utveckling av den traditionella utställningen och nya arenor för möten med konst. Verksamhetens primära mål är att vara en konstnärlig spjutspets och museet ska uppfattas konkurrenskraftigt i ett internationellt perspektiv. Den pedagogiska verksamheten ska utmärka sig i en nationell jämförelse. 2.2 Prioriterad publik MAN arbetar efter de kulturpolitiska mål som prioriterar barn och unga, och då MAN sedan länge bedriver ett omfattande pedagogiskt arbete är det också den målgruppen museet främst möter. MAN:s verksamheter kommer att vara mer uppsökande i framtiden och fokus kommer att ligga på att i olika former engagera publiken i medskapande aktiviteter och konstprojekt. Den utpekade målgrupp som kommer att prioriteras, och som idag inte nås i önskvärd utsträckning, är personer i åldern år. 2.3 Ekonomi och organisation MAN är i en stark utvecklingsfas. Förutom att revidera de långsiktiga målen arbetar konstmuseet också med att säkra och stärka driften av framtida verksamhet i ett långsiktigt perspektiv. Detta görs för att garantera MAN:s relevans för framtidens samhälle och omfattar bland annat utvecklingen och etableringen av nya arbetsmodeller. MAN har även inlett ett arbete för att etablera nya samarbeten och hitta nya finansieringsmodeller. Framöver kommer MAN:s publika verksamhet att präglas av en annan långsiktighet och i allt högre grad vara projektorienterad i två- och treårsintervaller samt bygga på samarbeten med fler partners och externa finansiärer. Detta för att den mer publika delen av verksamheten kommer att behöva vara mer självfinansierad. Den projektorienterade verksamheten kommer till stor del att styra verksamheten under Sida 8 (19)

9 treårsperioder och manifesteras genom aktioner och utställningar i både kulturhuset och det offentliga rummet. För att kunna möta framtidens behov behöver organisationen på sikt förstärkas. MAN behöver en utställningssamordnare för att avlasta den arbetsbörda som idag främst ligger på avdelningschefen. Detta för att bland annat frigöra resurser för strategisk utveckling och samarbetet med externa finansiärer. Det är ett arbete som kräver en förstärkning av organisationen för att den dagliga verksamheten inte ska bli lidande. Utöver detta behövs en intendent med ansvar för samlingen, som kan det arbetet samt sköta kontakten med inte minst den akademiska forskningen och andra berörda institutioner från vilka MAN också lånar konstverk. En översyn av samlingens tillhörighet och förutsättningar för fortsatt samlande måste göras. MAN har även behov av att förstärka personalen med ytterligare pedagogisk kompetens för att kunna utveckla det pedagogiska arbetet, men även för att möta en efterfrågan som vi ser ökar. I övrigt kommer museets organisation att omfatta fler anställda men då främst genom olika projekt. Budget historiskt Apr-dec Tkr Tkr Tkr Tkr Tkr Driftbidrag Övr intäkter Jämförelsestörande poster (pågående proj) Tot intäkter Utställningskostnader, inkl fraktkostnader Lokal- städ och larmkostnader Personalkostnader Marknadsföringskostnader Övriga kostnader Interna gemensamma kostnader RESULTAT Tot ack "överskott" Sida 9 (19)

10 2.4 Trender som påverkar de framtida verksamheterna 2030 Under lång tid har MAN levt på att vara ett av få museer i världen som genomgående beaktat genusperspektivet i sin verksamhet. Det har bidragit till att etablera MAN som viktig aktör inom samtidskonsten, nationellt och internationellt, men fokus på den sidan av verksamheten har också blivit den dominerande bilden av vad MAN är. MAN är, och ska, först och främst vara ett museum för samtida konst. Samtidigt utvecklas samhället och MAN måste utvecklas med det. Under lång tid har MAN överlevt genom att vara ett genusmuseum och/eller ett kvinnokonstmuseum, utan att kunna stärka eller förädla de kompetenser som krävs för att utvecklas vidare. Idag genomsyrar genusperspektivet de flesta museer, bland annat genom statliga direktiv, och utvecklingen kommer att fortsätta. På ICOM:s (International Council of Museums) världskongress 2013 antogs en resolution som sa att ICOM:s samtliga medlemmar ska beakta genusperspektivet i sina verksamheter. Om MAN även fortsättningsvis ska kunna hävda sig som en viktig instans inom området krävs det rejäla investeringar och nya resurser för att kunna knyta nödvändig kompetens till verksamheten. Uteblir dessa kan en bredare tolkning av genusfrågor och normkritik öppna många nya möjligheter. Det är av högsta vikt att MAN utmärks av hög konstnärlig kvalitet, och det verkligt unika med MAN är att museet kunnat erbjuda sammanhang och en förankring i lokalsamhället som få institutioner kan konkurrera med. MAN:s metodutveckling och arbetssätt har starkt bidrag till att etablera MAN som institution. MAN bör också vara den institution som leder diskussionen om vad ett konstmuseum är, vilken (konst)historia som samlas, sätten historien förmedlas på och på samma gång flytta gränserna för vad en utställning, och konst, kan uppfattas vara. MAN:s verkliga kvalitéer har alltid legat i hur museet arbetar med frågeställningar om identitet, samhälle och genus, inte att museet gör det. Idag pågår en utveckling i att det etableras fler kommunala konsthallar, men även oberoende konsthallar och gallerier utvecklar sina verksamheter. Aktiviteten hos dessa konsthallar och gallerier är idag väldigt omfattande och mer till sin karaktär att likna kulturcentra där konstutställningar presenteras jämte andra konstnärliga uttryck som film, musik och dans. En del av denna utveckling går att spåra till ett ökat behov av extern finansiering där samarbeten över genregränserna har fått en ökad betydelse för att säkra den dagliga driften. Samarbeten med externa aktörer och andra institutioner kommer att vara viktiga för MAN i framtiden, och för dess verksamhet i kulturhuset. Sverige är ett av de länder vars museer besöks mest frekvent, och under 2013 besökte fler än 17 miljoner människor ett svenskt museum. Samtidigt är MAN medvetna om att museipublikens vanor och förväntningar förändras. Det är MAN:s ambition att vara en föregångare och ledare när det kommer till utvecklingen av framtidens museer. Högre krav kommer att ställas på att kunna möta individuella behov och förväntningar, precis som förmågan att erbjuda interaktion och delaktighet måste bli bättre. MAN:s styrka har sedan museet grundandes legat i att erbjuda människor en kritisk miljö som utgör grunden för debatt och dialog om vårt samhälle. Genom en flexibel organisation, som anpassar sig efter projektens mål snarare än tvärtom, kan Sida 10 (19)

11 MAN erbjuda unika möjligheter för konstnärer och innovatörer att möta sin publik för att gemensamt granska vårt samhälle och initiera dialoger om vår gemensamma framtid. Sida 11 (19)

12 3 Underlag till lokalprogram Underlag för det kommande lokalprogrammet med önskemål på lokaler och utrustning osv /130-principen 70/130-principen är en intressant princip för det kommande kulturhuset då den beskriver ett nytt sätt att samordna verksamheter i ett gemensamt hus. Genom ett flexibelt lokalutnyttjande och nära samspel mellan husets olika verksamheter kan man under perioder låna ut lokaler någon vecka mot att man andra veckor får väsentligt mycket mer ytor att arbeta på. 3.2 Lokalbehov Det är viktigt att lokalerna har stor flexibilitet och att det är möjligt att förändra dem efter MAN:s behov. Om man utgår ifrån 70/130-principen har MAN följande behov: Utställningslokaler Förråd/förvaring (kan delas) m 2 varav m 2 är anpassade för pedagogisk verksamhet och större grupper, med närhet till rinnande vatten. ca 100 m 2. Vissa kvadratmeter bör vara avsatta för respektive verksamhet, bl.a. för förvaring av pedagogiskt material. Totalt m Utställningslokaler För sin egen verksamhet behöver MAN m 2 för att presentera utställningar med verk ur samlingen, tillfälliga utställningar och projekt men även för att kunna producera och ta emot större utställningar än vad som i dag är möjligt. Det bör därför vara möjligt att kunna dela in lokalen i flera salar, alternativt att utställningslokalen består av flera rum. Detta möjliggör att MAN kan visa flera utställningar med olika tidsperspektiv och olika tekniker. Utställningslokalerna måste ha en hög säkerhetsklass samt vara utrustade med klimatanläggning och minimera direkt solljus på utställda verk. Konst på papper bör inte förvaras i temperatur som överskrider rumstemperatur och RH bör vara 40 % - 60 %. Måleri på duk bör förvaras och visas i lokaler med jämn RH då svängningar i RH resulterar i sprickor i grund- och färgskikt. RH över 68 % och värme över 25 C gynnar uppkomst av mögel. MAN har ett behov av ytor i storleksordningen m 2 för pedagogisk verksamhet. Dessa ytor ska kontrolleras av MAN. Ytorna för pedagogik kan vara inrymda i utställningslokalerna men måste kunna ta emot grupper på personer och ha nära tillgång till vatten. Den delen av lokalerna måste vara utrustade för att tåla Sida 12 (19)

13 större slitage (mer industriella). Lokalerna bör kunna stängas och öppnas beroende på behov, dels för att kunna bjuda in besökare i den pedagogiska verksamheten, dels för att kunna skapa avskildhet när så behövs. Att införa den här typen av lokaler i utställningshallen skapar en multifunktionalitet som främjar MAN:s förmedlingsarbete då det är ytor som skapats och anpassats för ändamålet samtidigt som de kan användas för utställningar, som projektkontor för inbjudna konstnärer, samtal, videoinstallationer m.m Uppackningsrum, förråd, in-och utlast MAN har frångått kravet på ett separat uppackningsrum, då funktionen av detta är värd att diskutera. Med lokaler/förråd i anslutning till inlastningen kan de anpassas för att fungera som förråd och mellanförvaring av konstverk och emballage. Lokalerna bör vara säkerhetsklassade och uppfylla de krav som bl.a. statliga museer ställer på klimatanpassning vid utlån av konst. Utrymmet bör vara så stort att föremål kan hanteras och flyttas utan att riskera att stötas eller skadas, men kan begränsas då själva uppackningen och största delen av hanteringen bör kunna ske i respektive utställningshall. Förutsättningen för detta är att transporter och klimat mellan inlastningsområde/förråd och utställningshall är säkerställda. In- och utlast bör vara dimensionerade för att kunna ta emot omfattande och skrymmande gods med lastbil Kontorslokaler Då MAN:s verksamhet kommer att förändras ställs andra krav på kontorsutrymmen. Då många aktiviteter kommer att genomföras inom ramen för olika projekt och samarbeten är det inte ett nödvändigt krav att samtliga anställda är placerade i kulturhuset. Förutsättningarna att de personerna kan arbeta från andra lokaler, som Nordanå, Campus och övriga arenor bedöms som goda. Likväl kommer MAN:s personalbehov i kulturhuset att öka jämfört med den bemanning verksamheten har idag Övrigt MAN förvaltar förutom samlingen även ett arkiv vilket med fördel skulle kunna tillgängliggöras inom kulturhuset. Denna del av verksamheten kan förankras för att samverka med andra verksamheter, som till exempel stadsbiblioteket. Samordningsvinster mellan flera verksamheter finns att göra och bör utredas närmare. Både MAN och Skellefteå konsthall använder sig idag av tekniker och snickerier i sin verksamhet. Det finns en styrka i att ha tekniker, material och verkstad på plats vilket väcker frågan om övriga verksamheters tillgång till den verkstad som planeras utifrån Västerbottensteaterns behov. Magasinering av MAN:s konstsamling bör inte lokaliseras till kulturhuset, men frågan rörande magasin, vård och nyförvärv bör utredas i relation till kulturhusprocessen. Sida 13 (19)

14 3.2.5 Utrustning och inredning När det kommer till utrustning så går tankarna än så länge inte på detaljnivå. Avgörande är att utställningslokaler och andra utrymmen håller högsta standard när det kommer till klimat, säkerhet och belysning. På sikt önskar MAN utreda möjligheterna att med teknisk utrustning kunna öka sin tillgänglighet. Taktila skrivare är ett exempel, och museets möjligheter att arbeta med interaktiv digital teknik. Sida 14 (19)

15 4 Ett kulturhus möjliggör nya samarbeten Gemensamma funktioner och samarbeten är frågor som är viktiga att lyfta i ett tidigt skede för att lyfta blicken mot varandras verksamheter. Tillsammans ska den bästa samarbetsmiljön för kulturhuset skapas. 4.1 Gemensamma ytor och funktioner Utifrån att organisationen kan lösas fördelaktigt för samtliga aktörer ser MAN ett gemensamt behov när det kommer till tekniker, snickerier och tillfälliga byggnationer, ljussättning, viss administration som personal- och lönehantering, reception/information, hus- och utställningsvärdar och städpersonal. Vidare kan personalrum och matsal delas liksom vissa ytor för publik och pedagogisk verksamhet. En funktion som diskuterats på MAN är ett gemensamt utrymme för mindre och mer experimentell verksamhet. Ett rum som kan användas av fria grupper, inbjudna utställare, koreografer med flera för både publika evenemang och för att utveckla ny konstnärlig verksamhet. Det kan vara en yta där publiken kan ta del av en konstnärlig process och work in progress men även vara en plats där husets verksamheter kan experimentera med verksamhetsutveckling och testa nya idéer i mer eller mindre skarpt läge. Foajéer och gemensamma ytor kan samnyttjas samtidigt som evenemang kan koordineras och samverka, som att teaterpremiärer sker i anslutning till invigningar av konstutställningar etc. MAN anser att det vore intressant att vidare utforska vilka samarbeten museet, med nya resurser, kan etablera även utanför kulturhuset. Med möjligheten att husera större utställningar vill MAN konkretisera samarbeten med näringslivet, campus, övrig akademisk forskning och i huvudsak internationella institutioner som inte är möjliga idag. 4.2 Möjliga samarbeten mellan verksamheterna och med andra Samarbeten mellan verksamheterna (MAN, Kultur Skellefteå och Västerbottensteatern) sker redan idag och det finns stora möjligheter att utveckla detta. Det kommer dock att krävas bättre resurser och lokaler än vad som är tillgängliga idag, något som kommer genom kulturhuset. MAN har tillsammans med UngHästen och projektet Tysta leken utvecklat en arbetsmodell för gränsöverskridande verksamhet som museet vill fortsätta att utveckla i framtiden. MAN kommer att söka samarbeten inom en rad olika fält. På sikt kommer MAN att delta i forskningsprojekt och initiera egna, men är samtidigt intresserade av att etablera samarbeten inom många olika fält som näringslivet och konstnärliga uttryck bortom bildkonsten. En gemensam nämnare kommer vara publikens delaktighet och medskapande, vilket är en viktig del av vår förmedling. Prioriteten är alltid att Sida 15 (19)

16 leverera konstnärlig kvalitet, men vi vill kunna laborera och utveckla formerna för vår förmedling. Sida 16 (19)

17 5 Flytten till det nya kulturhuset MAN ser fram emot att tillsammans med de andra aktörerna skapa ett kulturhus som saknar motsvarighet i Sverige. En plats där lokal och regional kulturverksamhet är med och definierar en gemensam vision, utan att för den skull tumma på de enskilda verksamheternas mål. MAN ser även fram emot en öppenhet gentemot varandras verksamheter och konstnärliga uttryck, samt att arbeta i ett sammanhang som tillåter samarbeten och utveckling under stor frihet. Att MAN utsetts till en av kulturhusets profilverksamheter är en mycket efterlängtad och nödvändig satsning på konstmuseet. Verksamheten i kulturhuset kommer att kräva resursförstärkningar på både personalsidan och i finansieringen, men det kommer att ge MAN förutsättningarna att förverkliga mycket av den potential som finns inom museet, och samtidigt stärka regionens attraktionskraft i ett internationellt perspektiv. Den största oron är att organisationen inte lyckas leva upp till en målsättning om att låta verksamheternas egna uttryck samexistera utan att de tvingas in i en gemensam mall, vilket i längden skulle begränsa de konstnärliga uttrycken, entusiasmen och engagemanget. En annan farhåga är att verksamheten inte tillåts behålla sin konstnärliga profil utan toppstyrs utifrån generell policy. Den största skillnaden blir att MAN kommer att kunna presentera en mer komplex men samtidigt tydligare och mer sammanhållen verksamhet. Idag består MAN:s verksamhet egentligen av tre olika ben samlingen, tillfälliga utställningar och projekt. I kulturhuset kommer de tre benen att samverka, och kulturhuset kommer att vara navet för MAN. Sedan MAN invigdes 1995 har ett stort fokus legat på att utveckla verksamhetsinnehåll, en prioritering som lett till att det under många år saknats den grundläggande organisation som krävs för att ge stabilitet och förutsättningar att utveckla verksamheten i ett långsiktigt perspektiv. MAN:s konstsamling har under lång tid fungerat i verksamhetens periferi. Utställningen på Stadsbiblioteket var en tillfällig lösning, som idag blivit permanent, och fungerar i realiteten som magasinering av konstverken i brist på alternativ. För att utveckla arbetet med konstsamlingen krävs resurser i form av ändamålsenliga lokaler, men även resurser för vård, magasinering samt nyförvärv. Den tillfälliga utställningsverksamheten behöver ändamålsenliga lokaler i större dimensioner och de socialt orienterade projekten saknar idag en arena där de kan göras tillgängliga på bästa sätt. Med kulturhuset som nav kommer dessa delar att få en gemensam samlingspunkt. Sida 17 (19)

18 6 Fortsatt arbete Arbetet med koordinering av kulturhusets kommande innehåll, huvudmannaskap och finansiering fortgår. I arbetet kommer även en allmän arkitekttävling att genomföras. Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kommer senare ligga till grund för projektering och byggandet av kulturhuset. Detta dokument kommer att användas som underlag för det kommande lokalprogrammet och tävlingsprogrammet. Sida 18 (19)

19 Skellefteå kommun, Besöksadress: Trädgårdsgatan 6 Tel: Hemsida:

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna

Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan verksamheterna 2015-02-17 Kulturhus Skellefteå BILAGA 4 - Koncept för samarbete mellan Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå detta mål handlar

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen

SKELLEFTEÅ KOMMUN Kommunledningskontoret Samhällsutvecklingsavdelningen 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 3 Sammanfattning av rapporten Kultur, evenemangs- och möteshus i Skellefteå En utredning hur synergier kan skapa samarbeten och mervärden Samhällsutveckling Therese

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler

Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 1 Lokaler Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Det framtida kulturhuset föreslås vara ett multifunktionellt och transformativt hus som även

Läs mer

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform

Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform Skellefteå Kulturhus Utvecklingsplattform 2014-12-18 Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för att nå denna målsättning handlar om att

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2016-10-27 KTN-2016-0347 Werkmäster Daniel Rev 2016-11-15 Kulturnämnden Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Yttrande över remiss från kommunstyrelsen - Yttrande över betänkandet Ny museipolitik, SOU 2015:89

Yttrande över remiss från kommunstyrelsen - Yttrande över betänkandet Ny museipolitik, SOU 2015:89 Kultur- och fritidsnämnden Datum 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen KFN/2015:272 Arkiv och museer Nils Mossberg, 016-710 29 90 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss från kommunstyrelsen -

Läs mer

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!!

2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Tjänsteskrivelse 1 Handläggare Therese Bäckström Zidohli 2015-05-07 Diarienummer: OBS! Diarienummer måste anges!! Kommunstyrelsen Kulturhus Skellefteå Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade 2012-04-24

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Ärende Om kulturnämnden önskar så står Dag Elfgren och Nanna Leth till förfogande för att svara på eventuella frågor.

Ärende Om kulturnämnden önskar så står Dag Elfgren och Nanna Leth till förfogande för att svara på eventuella frågor. 2012-04-25 Ärende Nacka kulturcentrum önskar beslut om revidering av Nacka konsthalls mål och inriktning (Dnr KUN 2005/22 antagen 2007-03-14 12). Skrivelsen och beslutet hamnar i konflikt med hur konsthallen

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering 201 2013-12-06 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag för lokalisering Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet för

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015 1(7) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer för hantering av den kommunala konsten 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01, 113. Bakgrund Högsby kommun äger en konstsamling. Den offentliga konsten betingar stora kulturella

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 6 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Skellefteå konsthall

Kulturhus Skellefteå BILAGA 6 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Skellefteå konsthall 2014-12-04 Kulturhus Skellefteå BILAGA 6 - underlag till lokalprogram och tävlingsprogram från Skellefteå konsthall Skol- och kulturkontoret Anna-Karin Larsson Sammanfattning De berörda verksamheterna

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-01-23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-01-23 iiisala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2014-01-23 11(16) KFU9 Konstpedagogisk verksamhet Dnr2013/70 INLI!DNING Som en del i Aguelimuseets arbete med att utveckla

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen i den pågående samhällsplaneringen 2017-10-06 FSKF nätverket för kulturchefer LIVET MELLAN HUSEN Platsen och målbilden I den

Läs mer

Kommunkulturdagarna. Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa

Kommunkulturdagarna. Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa Anmäl dig tidigt läs om våra rabatter på baksidan! Kommunkulturdagarna 2016 Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa UR INNEHÅLLET Kultur och en hållbar samhällsutveckling

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017 1(6) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation

Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå BILAGA 2 Ekonomi och organisation Samhällsutveckling Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Att bygga ett framtida kulturhus i centrala Skellefteå kommer att medföra en

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

SALA KFN 21. Sala Silverfestival. Per Larsson[SBA]yrkar

SALA KFN 21. Sala Silverfestival. Per Larsson[SBA]yrkar SALA üilaga ZS 2017fQ4/1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURocH FRITIDSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2017-02-16 8(21) KFN 21 Sala Silverfestival Dnr 2017/ 216 INLEDNING IKS, Ideell Kultur Sala, har inkommit med ett

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-06-04 205 Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN-2018-1173 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad 2014-10-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/540-201 Kommunstyrelsen Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Stiftelsen Pro Artibus Strategi

Stiftelsen Pro Artibus Strategi STRATEGI 2018 2025 MISSION Stiftelsen Pro Artibus Strategi 2018 2025 VÄRDEN Sakkunskap, öppenhet, mångfald och hållbarhet genomsyrar vårt dagliga arbete med och för bildkonsten. Stiftelsen Pro Artibus

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia

Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia Dir. 2001:118 Kulturdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2001-12-13 Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia Beslut vid regeringssammanträde

Läs mer

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus

Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus 201 2015-05-08 Kulturhus Skellefteå Beslutsunderlag: Ett nytt kulturhus Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning Skellefteå kommun har en målsättning om att bli 80 000 invånare år 2030. Utvecklingsarbetet

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun Livskraftiga L kompetenta och unika Kungsör lockar företag, boende och besökare med hjälp av attraktiva boendeformer, ett företagsamt förhållningssätt samt en kunglig miljö och historia. Mål- och resultatstyrning

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv

Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv 2/10 Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv Magasinslokaler Östergötlands museum har under många år haft behov av

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst Utbrott av Lennart Rodhe Barnavårdscentralens väntrum, Lugnviks HC Riktlinjer och rutiner för Jämtlands läns landsting Bilaga till bildkonstpolicy Riktlinjer och rutiner för 2 (7) Riktlinjer och rutiner

Läs mer

Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum

Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum 2017-01- 20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2017/14 Inriktning för kultur- och fritidskvarter i Älta centrum Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar om inriktning av Älta kultur- och fritidskvarter enligt

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Kultur- och fritidsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Kultur- och fritidsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Diarienummer KS/2017-0257 Tid och plats kl 11.00 12.00 Hamnkapten Hallberg Beslutande Ledamöter Lena Martinsson (S) Siwert Hjalmarsson (M) Hans-Inge Sältenberg (C), Ordförande

Läs mer

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping

Riktlinje. 3D och visualisering i Norrköping Riktlinje 2017-04-03 3D och visualisering i Norrköping KS 2016/0805-8 Antagen av kommunstyrelsen 2017-02-27 Denna riktlinje syftar till att fungera vägledande för arbetet med visualisering och modellering

Läs mer

Program för stadens arbete med evenemang och film

Program för stadens arbete med evenemang och film PM 2015:172 RI (Dnr 171-1020/2015) Program för stadens arbete med evenemang och film Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stadsledningskontoret får i uppdrag att ta

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

Revisionsrapport. Styrning EU-projekt. Krokoms kommun. 2009-03-04 Anneth Nyqvist

Revisionsrapport. Styrning EU-projekt. Krokoms kommun. 2009-03-04 Anneth Nyqvist Revisionsrapport Styrning EU-projekt Krokoms kommun 2009-03-04 Anneth Nyqvist 2009-03-04 Maj-Britt Åkerström Anneth Nyqvist Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:59 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM NACKA KULTURCENTRUM Konstprogram Lotsens förskola Arbetsversion /SL-PO 2 (8) Inledning/ Sammanfattning En ny kommunal förskola ska byggas vid Boo gård, Lotsen (arbetsnamn). Den är avsedd för 160 barn i

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin TMALL 0141 Presentation v 1.0 Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS 2017-01-17 Johan Lindberg Matts-Åke Belin Leda övergripande samverkan i trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

AVTAL. 4.1 Stockholms läns landsting åtar sig följande inom ramen för detta avtal att:

AVTAL. 4.1 Stockholms läns landsting åtar sig följande inom ramen för detta avtal att: AVTAL 1. Parter Mellan Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, har denna dag träffats följande samarbetsavtal gällande regionalt växthus för ung film inom ramen för kulturnämndens

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Bli platschef på West Pride 2014

Bli platschef på West Pride 2014 Bli platschef på West Pride 2014 Foto: Daniel Castro/Regnbågsredaktionen 2 Foto: OLA GUSTAFSSON, HAMPUS HAARA, DANIEL CASTRO, EBBA BRUCE, HAMPUS HAARA, SANNA LINDéN/Regnbågsredaktionen Bli en del av West

Läs mer