MELLAN GYMNASIET OCH UNIVERSITETET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MELLAN GYMNASIET OCH UNIVERSITETET"

Transkript

1 STADIEÖVERGÅNGEN MELLAN GYMNASIET OCH UNIVERSITETET Erika Stadler Linnéuniversitetet

2 Gymnasieelever om matematik och matematikundervisning i i En typisk mattelektion är att läraren går igenom på tavlan och så räknar vi likadana uppgifter resten av lektionen En bra mattelärare kan förklara på många olika sätt och på ett så enkelt sätt som möjligt. Om man verkligen har förstått skall man kunna vrida och vända på allt och ändå lösa uppgiften. Ibland tror man att man har förstått för att man hänger med på tavlan, men så klarar man inte uppgiften i boken om någon detalj är ändrad. För att lära sig matte måste man öva.

3 Universitetslärare om nybörjarstudenter Det är viktigt att studenterna har tillgodogjort sig det algebraiska språket, eftersom det är ett grundläggande verktyg när man arbetar med matematik. Studenter har svårt för att skilja mellan det specifika och det generella. De tror att tag x godtyckligt är samma sak som att x = 3. Studenter behöver en bättre känsla för det matematiska språket och matematiska begrepps exakta innebörd. Studenter är lite för ovana och otåliga när det gäller att läsa matematiska texter.

4 Matematikens lärandeobjekt Studenternas uppfattning om huvudsakliga målet med matematikstudierna Kan vara något man gör (procedur) eller e något som finns (objekt). Kan ha meta-matematisk karaktär. Konstitueras av den lärande individen. Eftersom jag skall bli lärare är det viktigt att jag verkligen lär mig matematiken. Utgörs exempelvis av det ämnesmässiga matematiska innehåll som studenterna har ambitionen att lära sig samt meta-matematiska aspekter runt detta innehåll. Kan vara tillgänglig eller otillgänglig. Matematik är kul om man förstår något och då får man också bättre självförtroende.

5 Matematiska resurser Relaterar till de företeelser eller de objekt som studenterna använder sig av för att tillägna sig matematikens lärandeobjekt. Relationellt definierade Potentiella matematiska resurser Vi låg ofta före så vi fick själva läsa oss till genomgången i boken. Har olika dikotoma egenskaper: materiell - immateriell intern extern statisk dynamisk Läraren, studiekamrater, boken, facit, genomgång, individens förkunskaper osv kan vara exempel på olika matematiska resurser Så kommer det en lärare och så kör han det på ett kick bara. Visar hur det fungerar och sedan så sitter det där.

6 Studenten som lärande aktör Studenternas handlingar och utsagor som utförs med den övergripande intentionen att lära sig matematik. Räkna hemma klarade man nästan inte. Inte jag i alla fall. För då fastnade man. Studenter som beroende eller oberoende lärande aktörer. Om man skall lära sig något nytt är det ofta bäst att någon förklarar alltihop för en, så får man göra om samma sak själv sedan. Fångar relationen mellan matematikens lärandeobjekt och matematiska resurser.

7 Jenny använder facit Jenny har löst en uppgift där hon skall bestämma tangentens ekvation. Hennes resultat blir 1 x 2,5 6 y men i facit står det x 6y 15 Minus 15. Har de haft kvar den då eller har de satt in? Jag tror att de har försökt att svara så att de ska slippa några rationella uttryck. De vill bara ha heltalskoefficienter. Men har de liksom satt in vad vi har fått här då i den, eller?

8 Jenny använder facit Om vi vill skriva om detta med heltal så kan du börja med att multiplicera båda leden med 6. Sedan flyttar du om det där lite, så att du får konstanttermen på ena sidan. Och vad vill de ha på vilken sida? [läser i facit] De börjar med x. Mm.

9 Facit som metamatematiskt lärandeobjekt Jennys jämförelse med facit aktualiserar frågan om matematisk likhet. Det finns en skillnad mellan semantisk likhet och matematisk likhet. Studenterna måste lära sig att bedöma om det egna svar och svaret i facit är lika, vilket måste ske utifrån godtagbara kriterier. Att använda facit som en matematisk resurs utgör ett metamatematiskt lärandeobjekt.

10 Sara läser i boken Jag pratar med Sara under en räkneövning. Hon berättar om hur hon upplever studierna och hur hon arbetar med övningsuppgifter i boken. Det är ju svårare än på gymnasiet, men jag tycker att det går rätt bra. På vilket sätt är det svårare? Ja, man behöver läsa mer tror jag. Det tycker jag är jobbigt. Alltså läsa i boken om olika, om hur man skall göra och sånt där. Innan har det varit, innan har jag inte behövt läsa så mycket. Då har jag fattat geomgången ungefär och sedan har man bara räknat på. Men det, ja, det går väl bra i alla fall.

11 Boken som matematisk resurs På gymnasiet var lärarens genomgång g g en tillräcklig matematisk resurs för att studenterna skulle kunna lösa uppgifter. Nu måste studenterna även läsa i boken för att kunna komma igång g och arbeta med övningsuppgifter. Studenterna måste själva inse att kan vara en nödvändighet för att uppnå fokuserat matematiskt lärandeobjekt.

12 Stadieövergång för studenterna Studenterna har en bild av en kvantitativ förändring av matematikstudier i samband med stadieövergången. I själva verket är det snarare en fråga om kvalitativa förändringar av matematikstudierna. Stadieövergången ur studenternas perspektiv handlar om små, delvis outtalade förändringar av kvalitativ karaktär. Att studera matematik vid universitetet är inte samma sak men heller inte något helt nytt.

13 Matematikens lärandeobjekt förändrar karaktär Studenterna t måste både lära matematik tik och lära hur man lär matematik. Studenterna måste i större utsträckning inrikta sitt lärande mot ett förståelseinriktat lärandeobjekt. Studenterna åstadkommer delvis detta genom att fokusera en funktionell förståelse av matematiken.

14 Lärandet av matematik på universitetet kräver (delvis) nya matematiska ti resurser Lärarens genomgång syftar i första hand på att visa generella och mer övergripande idéer. Exempel är av mer generisk karaktär. Studenternas matematiska lärandeobjekt kan dock fortfarande ha en utpräglad att-göra -karaktär.

15 Studenterna upplever att det är svårt att koppla oppa ihop matematikens e lärandeobjekt och resurser Studenterna måste använda en bredare repertoar av potentiella matematiska resurser, t.ex. använda läroboken på ett delvis nytt sätt.

16 Att baka en sockerkaka Idag skall vi baka en sockerkaka Saftig sockerkaka 2 ägg 2 dl socker 50 g smör 1 1/4 dl mjölk 3 dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver Enkel sockerkaka 2 ägg 2 ½ dl socker 75 g smör 1 dl mjölk 1 ½ tsk bakpulver 3 dl vetemjöl Övningar: Baka en saftig sockerkaka Baka en enkel sockerkaka Idag skall vi prata om sockerkakor Sockerkaka kan ätas som den är men också användas som exempelvis tårtbottnar. Äggen ger sockerkakan dess karaktäristiska smak. Smöret gör kakan saftig. Bakpluvret gör sockerkakan porös och fluffig vid gräddning. Exempel Bakverk med bakpluver bör vispas så kort tid som möjligt för att uppnå maximal effekt av bakpluvret vid gräddning. Övning: Baka en sockerkaka som är lämplig att ätas som den är.

Vardagssituationer och algebraiska formler

Vardagssituationer och algebraiska formler Modul: Algebra Del 7: Kommunikation i algebraklassrummet Vardagssituationer och algebraiska formler Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet och Jörgen Fors, Linnéuniversitetet En viktig del av algebran

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

Matematik Jag är... Jag går i årskurs... Det är roligt med matematik. Namn Antal % A. flicka B. pojke Total

Matematik Jag är... Jag går i årskurs... Det är roligt med matematik. Namn Antal % A. flicka B. pojke Total Matematik 2011 Jag är... A. flicka 127 50 B. pojke 127 50 Jag går i årskurs... A. 3 29 11,4 B. 4 13 5,1 C. 5 30 11,8 D. 6 18 7,1 E. 7 51 20,1 F. 8 38 15 G. 9 75 29,5 Det är roligt med matematik. 50 19,7

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1997. Tidsbunden del

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1997. Tidsbunden del Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av november 1997. NATIONELLT

Läs mer

Anpassning av problem

Anpassning av problem Modul: Problemlösning Del 7: Anpassning av problem Anpassning av problem Kerstin Hagland och Eva Taflin Detta är en något omarbetad text från boken: Hagland, K., Hedrén R., & Taflin, E. (2005). Rika matematiska

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

Algebrans grunder ht15

Algebrans grunder ht15 Algebrans grunder ht5 Antal : Kursen som helhet Kursens innehåll uppfyllde mina förväntningar. Kursens innehåll uppfyllde mina förväntningar. Antal Instämmer delvis (75,0%) (00,0%) Kursens innehåll uppfyllde

Läs mer

Maria Österlund. Vatten. Mattecirkeln Volym 1

Maria Österlund. Vatten. Mattecirkeln Volym 1 Maria Österlund Vatten Mattecirkeln Volym 1 NAMN: Saftkannan rymmer 1 liter. I flaskan finns en liter saft. Vi kan säga att flaskan rymmer en liter. Prova hur många deciliter (dl) det behövs för att fylla

Läs mer

INLEDNING. Andreas Rahim

INLEDNING. Andreas Rahim INLEDNING Många tycker att matten på högskoleprovet är svår. Ibland blir man frustrerad för att man inte förstår. Frustrationen gör ibland att man ger upp. Man övertygar sig själv att det är omöjligt.

Läs mer

hämtad från ls.idpp.gu.se

hämtad från ls.idpp.gu.se Att introducera multiplikation i årskurs två Skola Parkskolan i Norrtälje Årskurs 2 Antal elever i studien 38 elever deltog i studien. Studien avslutades våren 2013. Handledare Charlotta Andersson, charlotta.andersson@norrtalje.se

Läs mer

Mia Öhrn & Claes Karlsson

Mia Öhrn & Claes Karlsson Mia Öhrn & Claes Karlsson Foto: Stellan Herner Natur & Kultur 2009 Mia Öhrn, Claes Karlsson och Bokförlaget Natur och Kultur Innehåll Fotograf: Stellan Herner Grafisk formgivare: Katy Kimbell Redaktör:

Läs mer

Olika sätt att lösa ekvationer

Olika sätt att lösa ekvationer Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Olika sätt att lösa ekvationer Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet och Lucian Olteanu, Linnéuniversitetet Att lösa ekvationer är en central del av algebran, det

Läs mer

Blanda fyllningen. Mjukgör smöret i mikro. Häll i flor- och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp.

Blanda fyllningen. Mjukgör smöret i mikro. Häll i flor- och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. 20 kronor Blanda ihop mjöl, torrjäst, socker, salt och kardemumma i degbunke. 1/2 dl hermesetas hermesetas efter smak, kanel, kardemumma eller vaniljpulver Blanda ihop mjöl, torrjäst, hermesetas, salt

Läs mer

Relationen mellan språk och lärande är komplex, både när det gäller ur

Relationen mellan språk och lärande är komplex, både när det gäller ur Ewa Bergqvist & Magnus Österholm Språkbrukets roll i matematikundervisningen Det språk vi använder oss av i matematikklassrummet kan fokuseras på många olika sätt. Språket är också nödvändigt att förhålla

Läs mer

Smått och Gott Bakning med Monica Äikäs

Smått och Gott Bakning med Monica Äikäs Smått och Gott Bakning med Monica Äikäs Lönkan, 18.1 2012 Innehållsförteckning Pastejer 1... 3 Pastejer 2... 4 Havreflarn... 5 Sockerkaka (tårtbotten)... 6 Gräddtårta... 7 Kaneläss... 8 Rulltårta... 9

Läs mer

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år 1 av 14 2010-11-02 16:21 Namn: Skola: Epostadress: 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder < 30 år 30-40 år 41-50 år 51-60 år > 60 år 3. Har varit verksam som lärare i: < 5 år 6-10 år 11-15 år > 15 år 4. Har du en

Läs mer

Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8

Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8 Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8 Datum Genomgång Elevaktivitet Vecka 46 21/11 Uttryck med variabler Arbetar med uppgifterna 1 5 s. 78 Filmklipp 1 23/11 Uttryck med variabler

Läs mer

en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth

en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth en liten receptsamling för bagarfolk. Sammanställd av Vaste Winsth FIKONKAKA En saftig och god fruktkaka som bara blir godare efter några dagar. Den går också bra att frysa. GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka fikonen

Läs mer

Katedralskolan 2004-11-05 Lena Claesson MICROSOFT EXCEL

Katedralskolan 2004-11-05 Lena Claesson MICROSOFT EXCEL Katedralskolan 2004-11-05 MICROSOFT EXCEL Lös varje uppgift på ett separat blad inom samma excelarbetsbok. Bladen döper du till uppg1, uppg2 osv och hela arbetsboken döper du till ditt eget namn. Spara

Läs mer

Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor

Rapport av genomförd Lesson study av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs Bultar, muttrar och brickor Vågad problemlösning Förberedelser Ekvationssystem i matematik B ger progression från

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MMG200, HT2017 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 2: Induktion och rekursion Övning D Syftet är att öva förmågan att utgående från enkla samband, aritmetiska och geometriska,

Läs mer

Så bakar du trendiga cupcakes

Så bakar du trendiga cupcakes 1 Så bakar du trendiga cupcakes Färgglada cupcakes, söta och underbara. Bjud på senaste hajpen och gör som i "Sex & the city", njut av de bedårande bakverken. Foto: Lina Eriksson Chokladcupcakes Ingredienser

Läs mer

PROGRAMMERING ÅK 9 INTRODUKTION

PROGRAMMERING ÅK 9 INTRODUKTION PROGRAMMERING ÅK 9 INTRODUKTION VARFÖR PROGRAMMERING? Med programmering kan man: Skapa nästan vad som helst som är digitalt. Allt som är digitalt är uppbyggt av kod som människor har skrivit, finns i både

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Förstå att bråk också kan vara del av antal. Hälften eller en fjärdedel kan innehålla olika antal stenar beroende

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OCH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Programmering LÄRRE I den här uppgiften får du och dina elever en introduktion till programmering. Uppgiften vänder sig först

Läs mer

TEKNOLOGRAPPORT. Försöksplanering IEK203, VT2005. Fluffiga muffins. Martin Johansson Erik Jonsson Mattias Kollin Maria Rylander

TEKNOLOGRAPPORT. Försöksplanering IEK203, VT2005. Fluffiga muffins. Martin Johansson Erik Jonsson Mattias Kollin Maria Rylander TEKNOLOGRAPPORT Försöksplanering IEK203, VT2005 Fluffiga muffins Martin Johansson Erik Jonsson Mattias Kollin Maria Rylander Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap Avdelningen för

Läs mer

Förslag på arbetsgång

Förslag på arbetsgång Denna lektion är hämtad ur Snacket går vidare av Catarina Littman Persson och Carin Rosander. Det är ett nyskapande övningsmaterial för den Grundläggande vuxenutbildningen och sas A + B. Snacket går vidare

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

Eva Björklund Heléne Dalsmyr. matematik. Koll på. Skriva Facit

Eva Björklund Heléne Dalsmyr. matematik. Koll på. Skriva Facit Eva Björklund Heléne Dalsmyr 5A matematik Koll på Skriva Facit 1 Tal i decimalform,3 1 a) 0,5 b) 0,7 c) 0, a) 4, b),1 c) 9,4 3 a) 35,8 b) 41, c) 0,9 4 a) 1,1 b) 4, c) 7,3 5 a) 13,4 b) 3,5 c) 91,7 a) 40,8

Läs mer

7E Ma Planering v45-51: Algebra

7E Ma Planering v45-51: Algebra 7E Ma Planering v45-51: Algebra Arbetsform under en vecka: Måndagar (40 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa: Läsa på anteckningar

Läs mer

Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra

Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra Datum Genomgång Elevaktivitet Vecka 41 10/10 Introduktion kapitel 2 Funktioner och Algebra 11/10 Funktioner Arbetar med sidorna 44 45 Filmklipp

Läs mer

LEARNING STUDY. Matematik Karl Johans skola i Örebro. Anders Sahlin / Viktoria Bjurström 1

LEARNING STUDY. Matematik Karl Johans skola i Örebro. Anders Sahlin / Viktoria Bjurström 1 LEARNING STUDY Matematik Karl Johans skola i Örebro 1 www.karljohansskola.se Anders Sahlin speciallärare Viktoria Bjurström Ma/No lärare 2 Bakgrund Behov av ett utvecklingsarbete. *Hur går det till när

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Vad är ekosystemansatsen?

Vad är ekosystemansatsen? Vad är ekosystemansatsen? -Vad innebär begreppet och hur förhåller vi oss till det? Jan Schmidtbauer Crona jan.schmidtbauer.crona@havochvatten.se Ekosystemansatsen är som en 2 Sockerkaka! 3 Sockerkakor

Läs mer

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER BAKNING ÄTBAR SLIME ½ msk vatten 1 msk saftkoncentrat 1 msk fiberhusk (finns i glutenfri avdelning) Några droppar karamellfärg (valfri färg) Blanda fiberhusk och saftkoncentrat Tillsätt vatten efter önskad

Läs mer

Traditionell skolmatematik

Traditionell skolmatematik Examensarbete Traditionell skolmatematik En studie av undervisning och lärande under en matematiklektion Elin Berggren 2010-07-09 Ämne: Matematikdidaktik Nivå: Avancerad Kurskod: GO7494 Traditionell skolmatematik

Läs mer

Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost

Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost Idag har vi haft 4-årskalas här hemma. Milly hade beställt en tårta med Elsa från filmen Frost. Efter mycket googlande blev resultatet så här. Det är nog

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleven skall laborativt kunna lösa en algebraisk ekvation med en obekant. Koppling till strävansmål: - Att eleven

Läs mer

8F Ma Planering v45-51: Algebra

8F Ma Planering v45-51: Algebra 8F Ma Planering v45-51: Algebra Arbetsform under en vecka: Tisdagar (50 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa: Läsa på anteckningar

Läs mer

MATEMATISK KOMMUNIKATION Att tavelpresentera som en matematiker

MATEMATISK KOMMUNIKATION Att tavelpresentera som en matematiker MATEMATISK KOMMUNIKATION Att tavelpresentera som en matematiker Presentationsteknik, särskilt tavelpresentation. Syfte: - Öva på att kommunicera matematik muntligt. - Stärka ämneskunskaperna. - Stärka

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Presentation av en Learning study inom ämnet matematik genomförd våren 2009

Presentation av en Learning study inom ämnet matematik genomförd våren 2009 Presentation av en Learning study inom ämnet matematik genomförd våren 2009 Vi som genomfört denna Learning study är: Kristina Eldelid, lärare i årskurs 2. Anna Ljungmark Wilson, specialpedagog årskurs

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola

Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola Gäller för första delen av VT15 Syfte Du ska genom undervisningen ges förutsättningar att utveckla din förmåga att:

Läs mer

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012 Handledning Det didaktiska kontraktet 19 september 2012 Dagens teman Begreppsföreställning och begreppskunskap igen Handledning Det didaktiska kontraktet Begreppsföreställning och begreppsdefinition Begreppsföreställning

Läs mer

Till några uppgifter behöver endast svar anges. De är markerade med Endast svar krävs.

Till några uppgifter behöver endast svar anges. De är markerade med Endast svar krävs. Anvisningar Del II Provtid Hjälpmedel Del II 120 minuter för Del II. Miniräknare, formelblad och linjal. Del II består av 11 uppgifter. Till de flesta uppgifterna räcker det inte med endast svar, utan

Läs mer

Cupcake en stylad muffins!

Cupcake en stylad muffins! Cupcakes Cupcake en stylad muffins! Det råder cupcake-feber. Det bloggas, bakas och utbyts recept världen över. Den amerikanska stylade muffinsen är hetare än någonsin; i Hollywood, Stockholm och Svedala.

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Westerlundska gymnasiet i Enköpings kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Westerlundska gymnasiet i Enköpings kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-03-13 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Westerlundska gymnasiet i Enköpings kommun - 2015-03-13 1 (10) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar!

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Om oss Vi är tre tjejer som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet på Kungsängsgymnasiet här i Sala. Det här är vårt projektarbete. Vi har valt

Läs mer

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Håkan Sollervall,

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband.

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Ma7-Per: Algebra Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera

Läs mer

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING Hej! Den här lilla receptsamlingen innehåller enkla inspirerande rätter gjorda med Nutrison Powder. Alla recept är beräknade på en portion om ej annat står angivet. Nutrison

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt Joakim Samuelsson Expert i matematikklassrummet Vad är det som kännetecknar skickliga matematiklärare? Artikelförfattaren har följt en erkänt duktig matematiklärare och sett hur han bedriver sin undervisning.

Läs mer

Noa gör fel Kirsten Ahlburg

Noa gör fel Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är ensam hemma. Han vill göra mamma glad, och bestämmer sig för att baka en kaka till henne. När han har gjort klart smeten, stoppar

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Intervjuguide. Del 1. Att göra inför intervjun: Kort om intervjuguiden: a. Uppfattningar och intentioner. [8 min / 8 min]

Intervjuguide. Del 1. Att göra inför intervjun: Kort om intervjuguiden: a. Uppfattningar och intentioner. [8 min / 8 min] Intervjuguide Att göra inför intervjun: Tänk igenom den besökta lektionen så att du kan beskriva den kort och neutralt. Titta på den använda läroboken så att du kan diskutera den med läraren. Ha ett anteckningspapper

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Klippa gräset Jenny klipper gräsmattan hos Bo på 2 timmar. Måns gör det på 4 timmar. Förberedelser Utifrån en diskussion

Läs mer

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser.

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Kakor och fikabröd Saftig banankaka 100 g smör 3 ägg 2 dl Fairtrade-märkt

Läs mer

7G,H och D matematik planering Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att:

7G,H och D matematik planering Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: Åsö grundskola VT2018 7G,H och D matematik planering Syftet undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

Läs mer

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN Del I, 9 uppgifter utan miniräknare 3. Del II, 8 uppgifter utan miniräknare 5

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN Del I, 9 uppgifter utan miniräknare 3. Del II, 8 uppgifter utan miniräknare 5 freeleaks NpMaB vt00 1(8) Innehåll Förord 1 NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN 00 Del I, 9 uppgifter utan miniräknare 3 Del II, 8 uppgifter utan miniräknare 5 Förord Uppgifter till den äldre

Läs mer

Scones får inte fattas på tebjudningen! Det här är ett klassiskt recept. Variera gärna med att tillsätta lite hackad choklad eller bär i degen.

Scones får inte fattas på tebjudningen! Det här är ett klassiskt recept. Variera gärna med att tillsätta lite hackad choklad eller bär i degen. Scones Scones får inte fattas på tebjudningen! Det här är ett klassiskt recept. Variera gärna med att tillsätta lite hackad choklad eller bär i degen. 3 dl filmjölk, naturell yoghurt eller mjölk 75 g smör

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Sannolikhet LÄRRE Nu ska du och dina elever få bekanta er med Google Kalkylark. I den här uppgiften får eleverna öva sig i

Läs mer

Dessertspecial för Alla hjärtans dag.

Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Chokladtårta, hallonsorbet, cheesecake och lyxiga våfflor. Linnéa har tagit fram fyra smarriga desserter med lyxig twist som är perfekta att avsluta Alla hjärtans

Läs mer

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018 Pressmeddelande Oktober 2018 Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor Vem blir inte nostalgisk varm choklad? Den stämningsfulla favoriten har funnits med oss länge inte

Läs mer

3 underbara ganacher fran KaKa

3 underbara ganacher fran KaKa 3 underbara ganacher o fran KaKa o o KaKas Tony Olsson har tagit fram fantastiska ganacher i tre smaker, mörk ganache, mjölkchokladganache och hallonganache. Dessa är framtagna för finsmakare som kräver

Läs mer

Bengt Drath. Högskolan i Skövde Stöpenskolan i Skövde kommun

Bengt Drath. Högskolan i Skövde Stöpenskolan i Skövde kommun Prata matematik Bengt Drath Högskolan i Skövde Stöpenskolan i Skövde kommun Matematikkunnande tikk Vad ingår i begreppet matematikkunnande? eller som elever skulle tänka: Hur skall en duktig elev i matte

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

Guide för en lyckad demo av Whirlpools mikrovågsugnar med Crisp!

Guide för en lyckad demo av Whirlpools mikrovågsugnar med Crisp! Guide för en lyckad demo av Whirlpools mikrovågsugnar med Crisp! Plats: Bord eller kanske bara en rad tvätt/diskmaskiner med en duk på Redskap (som man kommer långt med): Crispform (original till mikron)

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs.

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. MA 202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. Deltagaren skall kunna formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar och vald studieinriktning

Läs mer

Att förstå bråk och decimaltal

Att förstå bråk och decimaltal Att förstå bråk och decimaltal Flera undersökningar som är gjorda visar att elever har svårt att förstå bråk. I undervisningen är det också vanligt att eleverna lär sig olika regler för bråk, men få förstår

Läs mer

Ma7-Per: Geometri. Det tredje arbetsområdet handlar om geometri.

Ma7-Per: Geometri. Det tredje arbetsområdet handlar om geometri. Ma7-Per: Geometri Det tredje arbetsområdet handlar om geometri. Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda

Läs mer

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17 2011-03-17 Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta

Läs mer

KW ht-17. Övningsuppgifter

KW ht-17. Övningsuppgifter Övningsuppgifter Ht-2017 1 Innehållsförteckning: Taluppfattning, positionssystem s. 3 4 Räkning, prioriteringsregler s. 4 6 Tvåbassystemet s. 6-7 Avrundning och noggrannhet s. 8-11 Bråk s. 12-17 Decimaltal

Läs mer

Har du koll på dagarna?

Har du koll på dagarna? Har du koll på dagarna? Den här veckan hyllar vi kanelbullen och skickar ut en kasse fylld med godsaker för dig som älskar att baka. Och det passar dessutom perfekt eftersom det är Kanelbullens dag torsdagen

Läs mer

Kompetenser och matematik

Kompetenser och matematik ola helenius Kompetenser och matematik Att försöka skapa strukturer i vad det innebär att kunna matematik är en mångårig internationell trend. Denna artikel anknyter till Vad är kunskap i matematik i förra

Läs mer

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet Lektionsplanering Område: Symmetri Del 1. Vårt område är symmetri. Symmetri finns överallt omkring oss och är någonting som alla elever stött på innan de börjar första klass, även om de inte är medvetna

Läs mer

DET SÖTA ASIEN. matcha, bovete, tapioka och sesam

DET SÖTA ASIEN. matcha, bovete, tapioka och sesam DET SÖTA ASIEN matcha, bovete, tapioka och sesam Rostad sesamglass och asiatisk rulltårta är några av Tove Nilssons söta små smakprov på desserter från österled. Av: TOVE NILSSON Foto: ROLAND PERSSON ROSTAD

Läs mer

Matematisk problemlösning

Matematisk problemlösning Matematisk problemlösning För utveckling av personliga och professionella förmågor Linda Mattsson och Robert Nyqvist Blekinge tekniska högskola Institutionen för matematik och naturvetenskap 16 augusti

Läs mer

Grunklagets bästa studietips

Grunklagets bästa studietips Grunklagets bästa studietips Hej allihopa! Vi heter Fredrik, Johan och Micke och vi kallar oss Grunklaget eftersom vi är examinatorer och föreläsare i den Matematiska Grundkursen vid universitetet i Linköping.

Läs mer

Recept på kesellasås. Min favorit kommer från ICA, lättkvarg 0,1%. Näringsvärde ICA Lättkvarg 0,1% (per burk 250 g)

Recept på kesellasås. Min favorit kommer från ICA, lättkvarg 0,1%. Näringsvärde ICA Lättkvarg 0,1% (per burk 250 g) Nyttig kesellasås Recept på kesellasås Att göra sås på kvarg (eller Kesella som Arlas variant heter) är ett lätt alternativ till kall sås på exempelvis cremé fraiche eller turkisk yoghurt. Min favorit

Läs mer

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter Magnus Jacobsson och Inger Sigstam Matematiska institutionen 1. Introduktion Matematik på grundnivå är till stor del ett övningsämne, man lär sig matematik

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

1. Vad är formativ bedömning? Tankarna bakom Tummen Upp! Formativ bedömning Det här hittar du i Tummen Upp! Formativ bedömning...

1. Vad är formativ bedömning? Tankarna bakom Tummen Upp! Formativ bedömning Det här hittar du i Tummen Upp! Formativ bedömning... 1. Vad är formativ bedömning?... 2 2. Tankarna bakom Tummen Upp! Formativ bedömning... 5 3. Det här hittar du i Tummen Upp! Formativ bedömning... 6 4. Hur ni kan arbeta med Tummen Upp Matematik, formativ

Läs mer

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay)

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Mumsbitar Dryck: Cordon Negro Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Zucchinipiccata med paprikaris Bröd med tomat och timjan Dryck:

Läs mer

1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka

1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka Smått och gott! Barnbackens familjecentrals sommarpaj 1 litet paket digestivkex och 4-5 pepparkakor smulas tillsammans. ca 100 gr smält margarin 3 msk socker Blanda ihop detta och tryck ut på en bricka

Läs mer

Introduktion till algoritmer - Lektion 1 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 1

Introduktion till algoritmer - Lektion 1 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 1 Kattis Lektion 1 I kursen används onlinedomaren Kattis (från http://kattis.com) för att automatiskt rätta programmeringsproblem. För att få ett konto på Kattis anmäler du dig på Programmeringsolympiadens

Läs mer

Ma Åk7-Conor: Aritmetik och bråkbegreppet

Ma Åk7-Conor: Aritmetik och bråkbegreppet Under veckorna 34-43 arbetar vi med hur man skriver och räknar med tal på olika sätt. Ma Åk7-Conor: Aritmetik och bråkbegreppet Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera

Läs mer

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10 Lite om räkning med rationella uttryck, / Tänk på att polynom uppför sig ungefär som heltal Summan, differensen respektive produkten av två heltal blir ett heltal och på motsvarande sätt blir summan, differensen

Läs mer

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Amina Henaien Farrokh Atai 840717-0508 851103-7932 henaien@kth.se farrokh@kth.se KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Vi har försökt genom denna utvärdering att ge er en sammanfattning och en kortfattad

Läs mer

Matematik 5000 Kurs 1a röd lärobok eller motsvarande., ISBN 978-91-27-42156-1. Prövningen är skriftlig, eventuellt kompletterad med en muntlig del

Matematik 5000 Kurs 1a röd lärobok eller motsvarande., ISBN 978-91-27-42156-1. Prövningen är skriftlig, eventuellt kompletterad med en muntlig del prövning matematik 1a Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövningen avser Kurskod Matematik 1a MATMAT01a Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prövningsutformning Bifogas Matematik 5000

Läs mer

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara?

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? Helena Roos Linnaeus University Matematiksvårigheter en pedaogisk utmaning 9 september 2016, Stockholm Syfte med föreläsningen Syftet med föreläsningen är att

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm Identification Label Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer