Mattias Lindh. Mycket erfaren automations ingenjör

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mattias Lindh. Mycket erfaren automations ingenjör"

Transkript

1 Mattias Lindh Åsgatan Tyringe Sweden Telefon #1: +46 (0) Telefon #2: +46 (0) Mattias Lindh Bakgrund / mål Mycket erfaren automations ingenjör Med många års erfarenhet av industriell automation, har arbetat aktivt med automation sedan Jag började på ett företag som heter IndustriTeknik i Hässleholm AB, specialiserat på att bygga Custom made maskiner och produktionslinjer till tillverkningsindustrin. Jag slutade min anställning på IndustriTeknik februari 2006 och började direkt där efter på Pöyry i Kristianstad. Där jag har jobbat som konsult. Jag har gjort uppdrag för bl.a. IndustriTeknik, TetraPak Processing och FMC FoodTech, (Nuvarande JBT FoodTech). Mina uppdrag under min tid på IndustriTeknik såsom tiden på Pöyry, har inneburit kontakter med både svenska och utländska kunder, i och utanför Sverige. Arbetet har inneburit ansvar för systemlayout, PLC och HMI programmering, idrifttagning, service, dokumentation och felsökning av styrsystem till maskiner och produktionslinjer. Projekten har varierat i storlek från små maskiner med mindre än 100 I/O till större produktions liner med flera PLC system och industrirobotar. Jag är van att arbeta under stor press med tighta tidsscheman. Mycket arbete har bedrivits mot bilindustrin med stora krav på driftsäkerhet och kvalitet. Jag har också arbetat med överordnade kvalitetssäkrings och spårbarhetssystem som kopplats ihop med produktionsprocesser. På grund av att olika kunder haft olika krav och standards har jag tvingats jobba med väldigt många olika typer av styrsystems komponenter, från olika leverantörer. Detta har medfört att jag blivit flexibel och har väldigt lätt för att sätta mig in i nya system och lösningar. De sista 6 åren har jag jobbat mycket med utveckling av standardprogram till JBT FoodTech s maskiner. Programmen används nu i hela Eroupa, Asien, Australien som standard till alla maskiner inom koncernen. Mitt mål är att fortsätta att utveckla min kompetens och kunnande. Jag har ett brinnande teknikintresse och är alltid öppen för nya idéer och lösningar.

2 2 Nuvarande Anställning Automations ingenjör, Ägare och VD 2006/ /12 Mattias Lindh Automation AB Ansvarsområden: VD, Arbetsgivare System design och projektering. Programmering av PLC, SCADA., HMI, VFD och Servo drives. Utveckling av Windows applikationer, OPC serverteknik och databaser. Idrifttagning av maskiner och produktions liner hos slut kund. Utbildning av operatörer och servicepersonal. Support och service av industri maskiner och liner. Kundsupport. Intern support. Medhjälp vid offertarbete Säljsupport vid möte hos kund. Ansvar för utveckling av nytt programmerings koncept (JBT FoodTech) Exempel på projekt: JBT FoodTech Arbete med nytt stort projekt på JBT FoodTech för att skapa en ny programmeringsstandard och nya basprogram för samtliga maskiner. Arbetet innefattar: PLC programmering. Siemens TIA V14 (SCL) S Support till olika regioner inom JBT koncernen. Utveckling av ett objektorienterat koncept och riktlinjer för programmering. Medverkan i utvecklingen av nytt HMI koncept i samarbete med designers. Utveckling och dokumentation av standardfunktioner. Utveckling och dokumentation av konfigurerbara standardprogram för olika maskintyper. Utbildning av JBT personal i nyutvecklat system. Samarbete med JBT FoodTech Skottland, för att införa nyutvecklat system. Idriftagning och test av maskiner hos olika kunder i världen.

3 3 Tidigare anställningar #1 Automations ingenjör 2006/ /12 Pöyry Sweden AB Ansvarsområden: System design och projektering. Programmering av PLC, SCADA., HMI, VFD och Servo drives. Utveckling av Windows applikationer, OPC serverteknik och databaser. Idrifttagning av maskiner och produktions liner hos slut kund. Utbildning av operatörer och servicepersonal. Support och service av industri maskiner och liner. Kundsupport. Intern support. Medhjälp vid offertarbete Säljsupport vid möte hos kund. Ansvar för utveckling av nytt programmerings koncept (JBT FoodTech) Exempel på projekt: 2006 IndustriTeknik i Hässleholm En stor produktionslinje för plywood emballage, utfördes på uppdrag av IndustriTeknik i Hässleholm för en slutkund i Italien. Siemens styrsystem S7317F med siemens safety bus för nödstopp/säkerhetsfunktioner. Siemens servo och siemens frekvensomformare. ET200 fel säkra Profibus noder samt SMC ventilramper. Siemens Step7 med S7Graph. Testkörning i IndustriTekniks lokaler i Hässleholm samt drifttagning sommaren 2006 i Italien TetraPak Processning systems. Om programmering av styrsystem till ett mejeri i Egypten. Mejeriet byggdes ut för att höja kapaciteten. Styrsytem: ControlLogix, RSLogix5000. Kommunikation med gamla Satt Control OP45 PLC över comli. Test av system för verifiering av funktion. Arbetet utfördes på TetraPak i Lund Ruukki Anderslöv Uppdatering av PC mjukvara från Windows NT till Windows XP på 4 produktions linjer på Ruukki. Uppdatering och anpassning av Windows program, skrivet i Borland Delphi FMC FoodTech Konvertering och vidareutveckling av PLC program och HMI till en industri fritös. Befintligt PLC program skrivet i Siemens Step7 och konverterat till Rockwell RSLogix500. HMI skrivet i ProTool konverterat till RSview. Idrifttagning i England. Vidare utveckling och konvertering av standardprogram för styrsystem till Link line control, (Styrning av produktions linjer bestående av flera maskiner sammankopplade med bansystem). Original program skrivet i Step7 i STL kod. Nytt program skrivet i Step7 LAD, Samt en version i Rockwell RSLogix500. Ethernet kommunikation till externa maskiner.

4 FMC FoodTech FMC FoodTech ytterligare Utveckling av Linje koncept. LINK line control Allen Bradley SLC500, RSLogix500 och Siemens S7300, Step7. Projekt gjorda till Findus, Bjuv. KOKA, Kroatien. Inghams Australien. Utveckling av Windows program för att läsa och konvertera data från TESTO instrument till JBT Process analys system. Driftsättning av produktionslinje på KOKA, Kroatien. Nyutveckling av program RSlogix5000 till tre maskiner på Nestl e Foods USA, Virginia, RSlogix Driftsättning på plats i USA, Virginia FMC FoodTech (FMC FoodTech bytte namn till JBT FoodTech under denna period) Utveckling av Nya standardprogram för Allen Bradley till FMC FoodTech maskiner: GC, FLoOFreese, Advantech och MFryer. Program utvecklat i RSlogic5000 och RSView. Dokumentation av nytt och gammalt system PLC System. Div. driftsättningar ute hos kund. JBT FoodTech Utveckling av nytt PLC program Allen Bradley och Siemens S7 för Sekvens avfrostad FLoFREEZE. S7300 programmerat i Step7, SCL, STL, LAD. Driftsättning hos kunder i England och Belgien. Uppdatering och genomgång av funktions beskrivningar. Genomgång av funktioner med funktionsansvariga. Strukturering av nytt projekt för att skapa en ny programmerings standard. Intervjuer av medarbetare JBT Europa, samt sammanställning av resultat. Arrangera och leda brainstorming möten för att hitta bra framtida struktur JBT FoodTech Arbete med nytt stort projekt på JBT FoodTech för att skapa en ny programmeringsstandard och nya basprogram för samtliga maskiner. Arbetet innefattar: Fullt ansvar för all PLC programmering. Siemens TIA V11-V14 (SCL) Utveckling av ett objektorienterat koncept och riktlinjer för programmering. Medverkan i utvecklingen av nytt HMI koncept i samarbete med designers. Utveckling och dokumentation av standardfunktioner. Utveckling och dokumentation av konfigurerbart standardprogram till GC. Utbildning av JBT personal i nyutvecklat system. Kontakter med Siemens Sverige och Tyskland angående problem med tidiga versioner av TIA portalen. + Diskussioner om förbättringar i TIA portalen. Utverdering och test av S71500 PLC, konvertering av basprogram Från S7300 till S Genomgång och diskussion av koncept med JBT USA: Sammarbete med JBT Dotterföretag DD, för att planera in deras utrustningar i det nya konceptet. Idriftagning och test av maskiner hos olika kunder i världen.

5 5 Tidigare anställningar #2 Automations ingenjör /02 IndustriTeknik I Hässleholm AB Ansvarsområden: System design och projektering, El-konstruktion. Programmering av PLC, SCADA., HMI, Servo drives och Industrirobotar, Utveckling av Windows applikationer, OPC serverteknik och databaser. Idrifttagning av maskiner och produktionslinjer hos kund, I och utanför Sverige. Utbildning av operatörer och servicepersonal. Support och service av industri maskiner och linjer. Kundsupport. Försäljning och kalkylering. Exempel på några projekt: 1997 Testutrustning för dragprov av bilsäten till Autoliv. Siemens S7 416 CPU Applikations program skrivet i Borland Delphi Dux, Maskiner för tillverkning av säng madrasser. Mitsubishi Electric s FX PLC och Beijer operatörs displayer Produktionslinjer för montering av bilstolar på Autoliv, Siemens S73XX och Mitsubishi Electric A-system, Indramat servo, Siemens and Beijers HMI 2000 Vals och stanslinjer med pressar till Gasell profil (nuvarande Ruukki). Schneider Electric PLC system, Schneider Electric och Indramat servo system. Applikationsprogram skrivet I Borland Delphi. OPC teknik och databashantering Utveckling av styrsystem till stor produktions linje för produktion av plywood lådor i varierande storlekar. Siemens Win AC412 PLC med egenutvecklat applikations program, skrivet i Borland Delphi. OPC teknik och databashantering Produktionsutrustningar för montering av Airbags till Autoliv. Siemens S73XX PLC. Integration av spårbarhetssystem Ombyggnad och omprogrammering av befintliga liner på Autolivs fabriker i Vårgårda, Sverige. Siemens S5 PLC, Festo PLC samt Siemens HMI Stor komplex bearbetnings linje för aluminiumprofiler till SAPA. Rockwell komponenter Allen Bradley Plc FlexLogix och ControlLogix. 5 Plc, 5 motoman robotar, servomotor styrningar från Indramat och Rockwell. DeviceNet, Sercos, integration av 2 CNC maskiner och 3 pressar Produktionslinjer för montering av bilstolar till Autoliv. Mitsubishi Electrics Control systems FX och A-System. Beijers HMI, Indramat servo. Ny produktions linje till Italien för produktion av plywood lådor. Siemens Säkerhets PLC Siemens servo, Safety bus. Länkar:

6 6 Tidigare anställningar #3 Ägare, Chef Dautek Hässleholm Ansvarsområde: Detta var mitt eget företag. Jag arbetade som konsult med utveckling av PC program I Dos miljö. Jag hjälpte också företag med att börja använda datorer. Integration och försäljning av ekonomisystem öppnade jag tillsammans med mina yngre bröder en skateboards affär. Vi sålde skateboards, kläder och skor. Affären hette Dautek Skateboards. Jag skötte all bokföring själv. Företaget avskaffades 2001 på grund av att det blev för mycket jobb att sköta detta samtidigt som jag jobbade på IndsutriTeknink i Hässleholm AB Program skrivet i Q - Basic. Inläsning av mätdata seriellt från Ph mätare. Till ett överordnat rapporterings system. AgroLab i Kristianstad. Tidigare anställningar #4 Arbetsledare Hans Torstensson i Ullstorp AB Vinslöv Ansvarsområde: Arbetsledare för polska jordgubbs och morotsplockare på ett jordbruk i Skåne. Detta var under min skoltid, främst på sommarhalvåret.

7 7 Referenser Lämnas på begäran. Utbildning # Kristianstad högskola Hässleholm Teknisk kandidatexamen: Programmering, Elteknik och elektronik. Utbildningens längd 2+1 år Utbildning # Tekniskt gymnasium Hässleholm El inriktning. 3 år.

8 8 Kunskaper system Jag har stor erfarenhet av följande system: PLC Siemens factory automation Certification: S7 (TIA) + Simatic Net (Sensate ) Siemens S5/S7 Siemens Step7, Step7 Graph, GermaTech S5,S7 for windows. Siemens S71500, S Siemens Tia portal V11-V14. SCL programmering Siemens. Mitsubishi FX och A-System - GX IEC Developer, Melsec medoc. Schneider: Modicon plc s PL7 pro. Unity pro. Rockwell : Compact Logix, Control Logix, - RS Logix5000. Rockwell : SLC500 RSLogix500 Siemens safety plc. (Step7) GermaTech PLC I PC HMI Siemens factory automation Certification: Win CC Flexible (Sensate ) Siemens HMI ProTool, WinCC Flexible Siemens TIA portal. Beijer terminaler - E - Designer. Rockwell (Allen-Bradley) terminaler RsView Mangelis terminaler. Scada Siemens WinCC. Beijer E-View. Rockwell RsView. Servosystem/Motorstyrningar. Bosch Rexroth (Indramat): CLM; Ecodrive - Drive top. Siemens: Masterdrives, Micromaster. Schneider. Rockwell, UltraDrives. Danfoss: FC302, VLT2800 Industriella bus systems Profibus. DeviceNet. Siemens ProfiNet Rockwell Ethernet IP Pneumatik SMC

9 Festo Bosch Rexroth. 9 Utveckling av Windows program. Borland Delphi 3 7 Visual Basic. Databaser. Robotar Motoman. (2004) Mer personlig information. Jag är 42 år gammal och bor nu i Tyringe, södra Sverige. Jag bor i hus tillsammans med min sambo och min son, 10 år. Min sambo kommer från Tyskland, Nürnberg. Vi pratar både tyska och svenska hemma. Som person anses jag vara: Ansvarsfull och strukturerad. En person med hög social kompetens. Praktisk. Konsultativ. Självgående. Nyfiken, framåt personlighet. Lojal. Envis när det gäller att lösa tekniska problem. Språk pratade/skrivna Svenska Tyska Engelska Polska Italienska Modersmål. Flytande tal, Medel bra i skrift. Flytande i tal, mycket bra i skrift Enklare konversationer, ingen skrift. Enstaka ord och fraser. Har jobbat mycket i Italien.

10 10 Personliga data. Födelsedata Nationalitet Telefon Adress Civilstånd Antal år av erfarenhet inom Automation Körkort Kan tänka mig att flytta Hobby Svensk +46 (0) ; Åsgatan Tyringe, Sweden. Ej gift (Sambo) 20 år. ( ) Ja (B) Kan diskuteras. Golf (HGK Hässleholm), Fotografering. Div. byggprojekt hemma. Matlagning. Grill/Rökning. Bak.

El, Automation & Process

El, Automation & Process El, Automation & Process El, Automation & Process Genom åren har vi byggt upp en mycket bra erfarenhet där vi idag åtar oss uppdrag inom projektering, dimensionering, konstruktion, dokumentation och programmering

Läs mer

Delaktig i och innehaft egna projekt inom såväl konstruktion och utveckling som i förbättringsarbeten.

Delaktig i och innehaft egna projekt inom såväl konstruktion och utveckling som i förbättringsarbeten. Björn Larsson - Automationsingenjör Myohliv AB, Affärsutveckling Engineering Services - Projektledning Försäljning: 0734-38 24 34 sales@myohliv.se www.myohliv.se Kortfattat om Björn Larsson Automationsingenjör

Läs mer

Sammanfattning. Systemlösningar Förstudier Systemdesign

Sammanfattning. Systemlösningar Förstudier Systemdesign Staffan Zakrisson PRIMAB Automation AB Orgnr: 556960-8531 +46 708 81 65 41 www.primab-automation.se staffan@primab-automation.se Sammanfattning Jag har lång erfarenhet inom flera delar av området automation,

Läs mer

KURSPROGRAM. Automation

KURSPROGRAM. Automation Automation KURSINFORMATION Innehåll (s 1/2): KURSINFORMATION:» Våra kurser kan genomföras i hela Sverige och anpassas efter era önskemål gällande innehåll, nivå och längd... 04» Kursansvarig: Josef Morva...

Läs mer

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE Från idé till färdig produkt Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE All kompetens under ett tak IndustriTeknik startade 1986 som ett familjeföretag men ingår sedan 2010 i koncernen

Läs mer

SUM teknik AB. Produkter och tjänster inom automation och bearbetning - design. dan@sum-teknik.se www.sum-teknik.se

SUM teknik AB. Produkter och tjänster inom automation och bearbetning - design. dan@sum-teknik.se www.sum-teknik.se SUM teknik AB Produkter och tjänster inom automation och bearbetning - design dan@sum-teknik.se www.sum-teknik.se Dan Lindholm SUM teknik AB Långåsliden 16 SE-412 70 GÖTEBORG SWEDEN T. +46-(0)31-169933

Läs mer

Gert Waldmann. El konstruktör.

Gert Waldmann. El konstruktör. 2012-08-02 Gert Waldmann El konstruktör. Född: 1959. Civilstånd: Gift och har två vuxna barn. Bor: På landet 2,5 mil utanför Västerås. Intressen: Skidåkning, MC och allmän motionsträning. Summering av

Läs mer

Här packas Billy snabbt och säkert

Här packas Billy snabbt och säkert Reportage Optimering i möbelfabriken Här packas Billy snabbt och säkert Snabbt ska det gå när man levererar till Ikea. På Gyllensvaans möbler kan tjugo Billybokhyllor packas och skickas ut till hela världen

Läs mer

Industrial Solutions & Services

Industrial Solutions & Services Industrial Solutions & Services Siemens Industrial Services en lokal partner verksam inom ett flertal produktområden och branscher Tjänsteutbud Kontraktservice, Förebyggande UH, Akutservice, Beredskap,

Läs mer

Tel Fax

Tel Fax Postadress Box 673 135 26 Tyresö Besöksadress Solkraftsvägen 16B 135 70 Stockholm info@nordomatic.se www.nordomatic.se Tel +46 8 555 797 00 Fax +46 8 555 797 50 Organisationsnr 556362-2074 Bankgiro 788-5098

Läs mer

*1 Alternativ lösning Serial/IP COM Port Redirector v4.8 from tacticalsoftware.com För mer info se

*1 Alternativ lösning Serial/IP COM Port Redirector v4.8 from tacticalsoftware.com För mer info se Ethernetkommunikation med FX-serien, FX2NC-ENET-ADP KI00206B 2010-03 FX1S FX1N FX2N(C) FX3U(C) 1 Funktion och användningsområde Med hjälp av Ethernetmodulen FX2NC-ENET-ADP kan man kommunicera med MELSEC

Läs mer

WermTec din kompletta leverantör av industriell teknik.

WermTec din kompletta leverantör av industriell teknik. www.wermtec.com WermTec din kompletta leverantör av industriell teknik. WermTec Industriteknik omfattar allt från rena konsultuppdrag till hela systemleveranser av produktionslinjer, robotceller och specialmaskiner.

Läs mer

Kontaktuppgifter. Sammanfattning. Kompetens. 232 51 Åkarp. torgny.sternsjo@gmail.com. www.sternsjo.se

Kontaktuppgifter. Sammanfattning. Kompetens. 232 51 Åkarp. torgny.sternsjo@gmail.com. www.sternsjo.se CV Torgny Sternsjö Kontaktuppgifter Namn: Torgny Sternsjö Födelsedata: 65-08-08 Adress: Kullavägen 20 232 51 Åkarp Hemtelefon: 040-914030 Mobiltelefon: 0709-218018 E-post: torgny.sternsjo@gmail.com Web:

Läs mer

Kompetenssäkrar för framtiden

Kompetenssäkrar för framtiden Tjäna med förtjänst, så lyder inskriptionen under bysten av grundaren Alf Josefsson. Instämmer gör Ylva Alexandersson, vd och rektor för Etec, Johan Bringner, försäljningsingenjör på Siemens, Johan Petersson,

Läs mer

AP&T:S VERKSAMHET. Vi förser den plåt- och rörformande metallindustrin med automation, pressar, verktyg och kompletta produktionslinjer.

AP&T:S VERKSAMHET. Vi förser den plåt- och rörformande metallindustrin med automation, pressar, verktyg och kompletta produktionslinjer. Juni 2012 AP&T:S VERKSAMHET Vi förser den plåt- och rörformande metallindustrin med automation, pressar, verktyg och kompletta produktionslinjer. Automation Pressar Verktyg Produktionslinjer Automation

Läs mer

EuroMaint Industry partner för effektiv produktion

EuroMaint Industry partner för effektiv produktion EuroMaint Industry partner för effektiv produktion EuroMaint Industry På EuroMaint Industry är vi specialister på effektiv produktion. Vi hjälper ledande industriföretag att öka sin konkurrenskraft genom

Läs mer

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning AP&T CUSTOMER SERVICE Utbildning som ger utdelning Möt framtiden med rätt kompetens Att satsa på kompetensutveckling för dina medarbetare är förmodligen den bästa investering du kan göra. Med aktuella

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

Styrning. Positionering. Programvara. Nätverk. Visualisering VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV COMPLETE AUTOMATION. Integrerad arkitektur. Tänk dig...

Styrning. Positionering. Programvara. Nätverk. Visualisering VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV COMPLETE AUTOMATION. Integrerad arkitektur. Tänk dig... Styrning Positionering Programvara Nätverk Visualisering VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV COMPLETE AUTOMATION Integrerad arkitektur Tänk dig... Tänk dig... en arkitektur som hanterar Logix-plattformen förenar

Läs mer

Thomas Pettersson. Sammanfattning. Född: 1969. Telefon: +46760446260. Kristinagatan 23B 602 26 Norrköping. thomas.pettersson@debadata.

Thomas Pettersson. Sammanfattning. Född: 1969. Telefon: +46760446260. Kristinagatan 23B 602 26 Norrköping. thomas.pettersson@debadata. Thomas Pettersson Född: 1969 Telefon: +46760446260 Adress: E-post: Kristinagatan 23B 602 26 Norrköping thomas.pettersson@debadata.se Sammanfattning Thomas är född 1969 och är bosatt i Norrköping. Han har

Läs mer

M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc

M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc Matematikföretaget jz www.m7005.metem.se 160121/SJn M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc M7005, Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Siemens S7-1200

Läs mer

TrainingKit en unik pedagogisk plattform

TrainingKit en unik pedagogisk plattform SUM teknik AB TrainingKit en unik pedagogisk plattform Ta vara på elevens förmåga i modern teknisk utbildning, genom våra kompletta koncept i en vinnande kombination av utrustning och väl anpassade läromedel

Läs mer

Lönsamma flöden med maskinsäkerhet som naturlig del. Reportage Maskinbyggare med Flow Power

Lönsamma flöden med maskinsäkerhet som naturlig del. Reportage Maskinbyggare med Flow Power Reportage Maskinbyggare med Flow Power Lönsamma flöden med maskinsäkerhet som naturlig del Stora maskiner kräver stora lokaler. Hestra Automation flyttade till Gislaved för att få mer plats. Där byggde

Läs mer

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling SCADA Supervisory Control And Data Acquisition Supervisory = övervaknings- Control = reglering Acquisition = förvärva, samla in Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling 1 Vad behövs i alla

Läs mer

Vi gör idéer till verklighet.

Vi gör idéer till verklighet. Vi gör idéer till verklighet. Ufab utvecklar produkter med hög precision. Vi bidrar också till att höja våra kunders konkurrenskraft. Vi inser hur viktig vår leverantörsroll är. Våra kunskaper ska bidra

Läs mer

Styrsystem M580. Användare tips för Modicon M580. Skapad: Rev

Styrsystem M580. Användare tips för Modicon M580. Skapad: Rev Styrsystem M580 Användare tips för Modicon M580 Skapad: 2014-09-01 Rev. 2018-04-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 4 2 CPU ETHERNETPORTAR... 4 2.1 ETHERNET... 4 2.1.1 Säkerhet... 4 3 CPU VAL... 5 3.1.1

Läs mer

Curriculum Vitae. Systemutvecklare/konsult. Kontaktuppgifter. Sammanfattning. Uppgifter hos Pulsen. Stefan Elvestål. Född: 1973 Nationalitet: Svensk

Curriculum Vitae. Systemutvecklare/konsult. Kontaktuppgifter. Sammanfattning. Uppgifter hos Pulsen. Stefan Elvestål. Född: 1973 Nationalitet: Svensk /konsult Stefan Elvestål Född: 1973 Nationalitet: Svensk Kontaktuppgifter Mobil: 0703-88 35 39 elvestal@outlook.com Sammanfattning Jag är en målmedveten och ständigt nyfiken utvecklare som är nogrann med

Läs mer

Automation Region Functional Safety

Automation Region Functional Safety Automation Region Functional Safety Commercial Engineer, Safety Martin Brolin Säljare, Johan Ydeskog Copyright 2010 Rockwell Automation, Inc. All rights reserved. Översikt över Rockwell Automation Ledande

Läs mer

Kommunikation inom automation. Kommunikation på olika nivåer

Kommunikation inom automation. Kommunikation på olika nivåer Kommunikation inom automation Kommunikation på olika nivåer Kommunikation inom automation Motivering till användning av fältbussar - Färre kablar - Effektiv kommunikation - Enklare dokumentation - Större

Läs mer

Med kompetens driver vi mättekniken framåt för bättre lönsamhet åt våra kunder

Med kompetens driver vi mättekniken framåt för bättre lönsamhet åt våra kunder Mätmaskiner nyli.se Nyli Metrology AB Vi har sedan starten 1970 varit kända för att leverera produkter och tjänster med mycket god kvalité, våra passbitar i hårdmetall är ett exempel. Vårt huvudkontor

Läs mer

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se 1 2 ISAC är en väl beprövad produkt som har utvecklats av Styrlogic AB. ISAC grundar sig på många års erfarenhet under ett flertal installationer. Den första ISAC-applikationen levererades 1990. ISAC betyder

Läs mer

HEJ, HÄR KOMMER FRAMTIDEN!

HEJ, HÄR KOMMER FRAMTIDEN! HEJ, HÄR KOMMER FRAMTIDEN! Nu får ditt företag nya möjligheter Nu kan alla skolor som har teknikprogrammet anordna en vidareutbildning för gymnasieingenjörsexamen. Det innebär att din verksamhet kan få

Läs mer

CV tillhörande Thommy Gideonsson

CV tillhörande Thommy Gideonsson CV tillhörande Thommy Gideonsson Personuppgifter Thommy Gideonsson Född: 1976-07-20 Utbildning 1992-1994 2årig Styr&Regler utbildning 1994-1995 1årig påbyggnad Automations teknik. Uppsala Kurser 1998 EuroEl

Läs mer

Westin Elkonsult AB. Curriculum Vitae JONAS WESTIN. Född 1971

Westin Elkonsult AB. Curriculum Vitae JONAS WESTIN. Född 1971 (2008-05-02) 1 (5) JONAS WESTIN Född 1971 Utbildning 1990-1992 Elkraftteknisk linje 80p, Teknisk Högskola, Mälardalens högskola, Ludvika. 1987-1990 3 årig elteknisk linje, Tekniskt gymnasium i Arvika,

Läs mer

Industriell Datakommunikation. Allt du behöver veta om RS-232

Industriell Datakommunikation. Allt du behöver veta om RS-232 Industriell Datakommunikation Allt du behöver veta om RS-232 Email info@foxcomputer.se, Website http://www.foxcomputer.se Ulf Rääf Datakommunikation och Industriell IT enligt standard RS-232 Teori och

Läs mer

Yrkeserfarenhet. Mikael Ståhl Dovhjortsvägen 20 72242 Västerås 021-336512 076-234 60 50 mikael.stahl@koteko.se

Yrkeserfarenhet. Mikael Ståhl Dovhjortsvägen 20 72242 Västerås 021-336512 076-234 60 50 mikael.stahl@koteko.se CV Mikael Ståhl Dovhjortsvägen 20 72242 Västerås 021-336512 076-234 60 50 mikael.stahl@koteko.se Yrkeserfarenhet 2007/08 2007/01 2006/10 Egenföretagare Koteko ProjektStyrning AB 2006- Projektledare för

Läs mer

Special TIA Portal. Bra att man istället för ett antal verktyg jobbar i ett enda. Det hänger samman bättre. Bo Karlsson, McNeil, Helsingborg.

Special TIA Portal. Bra att man istället för ett antal verktyg jobbar i ett enda. Det hänger samman bättre. Bo Karlsson, McNeil, Helsingborg. Special TIA Portal Tidsbesparingen är den stora fördelen. Det är lätt att använda och enkelt för en ny användare att komma igång, samtidigt som den erfarne Siemensanvändaren känner igen sig. TIA Portal

Läs mer

FREKVENSOMRIKTARE. PowerFlex 4M

FREKVENSOMRIKTARE. PowerFlex 4M FREKVENSOMRIKTARE Rockwell Automation med varumärket Allen Bradley är en av världens ledande tillverkare av frekvensomriktare. Deras PowerFlex-serie är en komplett serie frekvensomriktare. De finns i två

Läs mer

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson Curriculum Vitae Namn Födelseår E-post Adress Telefonnummer Kompetensinriktning Jag är en driven och social kille som tar mycket ansvar i mina arbetsgrupper. Jag strävar efter förbättring i mina och företagets

Läs mer

Webbserver och HTML-sidor i E1000 KI

Webbserver och HTML-sidor i E1000 KI 1 Funktion och användningsområde E1000-terminalen (E1032-E1151) kan användas som webbserver. En webbserver är ett program som hanterar filer som ska visas i en webbläsare som exempelvis Internet Explorer.

Läs mer

Kärnkraft Elkraft och eldistribution Livsmedel Tillverkning (traditionell svensk industri med diskret produktion)

Kärnkraft Elkraft och eldistribution Livsmedel Tillverkning (traditionell svensk industri med diskret produktion) JMV Engineering AB är ett ingenjörsföretag som arbetar inom automation och industriell IT samt energibranschen. Främst mot följande segment/industrier: Kärnkraft Elkraft och eldistribution Livsmedel Tillverkning

Läs mer

Utbildningar 2009. Försprång genom kunskap

Utbildningar 2009. Försprång genom kunskap Utbildningar 2009 Försprång genom kunskap Training and consulting Kurser och industriell konsultering som gör din produktion effektivare inom: -Pneumatik -Hydraulik -Styrteknik -TPM, Lean Production -Produktionsutveckling

Läs mer

Välkommen till årsstämma den 22 april 2015

Välkommen till årsstämma den 22 april 2015 Årsstämma Area for red header box (8,09x1,26) Area for big and left picture Area for right picture Position from top left corner: Horizontal 0,5 cm Vertical 0,5 cm Position from top right corner: Horizontal

Läs mer

Framtidens produktion

Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens Framtidens produktion Siemens är en pionjär inom Future of Manufacturing. Vi hjälper Sveriges industrier att ta klivet upp till

Läs mer

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN ETT FLEXIBELT ÖVERVAKNINGSYSTEM MED MÅNGA MÖJLIGHETER Uni-View är ett SCADA system som ger användaren möjlighet att få full kontroll över sina anläggningar.

Läs mer

Funktionslösningar. Pro ID har lösningar genom hela kedjan och följer de standarder som branscherna har uppsatta.

Funktionslösningar. Pro ID har lösningar genom hela kedjan och följer de standarder som branscherna har uppsatta. Funktionslösningar Pro ID har lång erfarenhet av funktionslösningar, där vi effektiviserar funktioner på företag med hjälp av streckkoder. Det kan gälla märkningskrav från kunder eller myndigheter, effektivare

Läs mer

Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel

Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel Art.nr Titel Pris Styrteknik A 12062429 Styrteknik teori och övningar 195kr 12063193 Pneumatik, lärobok 195kr 12206245 Fortsättning Styrteknik-teori och övningar

Läs mer

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Yrke: IT-Konsult / Databasadministratör Födelseår: 1949 IT-erfarenhet sedan: 1974 Utbildning: 1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Profilresume: BS har lång erfarenhet av

Läs mer

Från rulle till paket med samma leverantör

Från rulle till paket med samma leverantör Värmeväxlarplattor Från rulle till paket med samma leverantör Oavsett vilken typ av värmeväxlarplattor du tillverkar behövs rätt utrustning som är anpassad för din produktion. AP&T har utvecklat och levererat

Läs mer

Årsstämma Area for red header box (8,09x1,26)

Årsstämma Area for red header box (8,09x1,26) Årsstämma 2013 Area for red header box (8,09x1,26) Välkomna till Beijer Electronics årsstämma 2013 Malmö Börshus, tisdagen den 23 april 2013 Agenda Detta är Beijer Electronics 2012 Investeringar i ett

Läs mer

Säkerhetsreläer Zander Aachen TALOS. Säkerhetssystemet med plug & play. Komponenter för automation. Nordela

Säkerhetsreläer Zander Aachen TALOS. Säkerhetssystemet med plug & play. Komponenter för automation. Nordela Säkerhetsreläer Zander Aachen TALOS Säkerhetssystemet med plug & play Komponenter för automation Nordela TALOS - säkerhetssystemet TALOS - säkerhet för alla behov Hos mellanstora till stora maskiner och

Läs mer

Komplett leverans av nytt styrsystem för 4 brännare a 25MW. Komplett byte av oljekoppel & instrumentering

Komplett leverans av nytt styrsystem för 4 brännare a 25MW. Komplett byte av oljekoppel & instrumentering Fjärrkyla Rosenlund Göteborg Energi Programmering av styrsystem 2007 Lennart Brandenius 031-62 64 78 Brännare pannstyrning Hetvattenpanna HP3 FC Israel Öresundskraft Komplett leverans av nytt styrsystem

Läs mer

Sekvensstyrning Grafcet och IEC

Sekvensstyrning Grafcet och IEC Sekvensstyrning Grafcet och IEC 61131-3 Indtroduktion GRAFCET Tekniken grundades i Frankrike på 1970-talet och ligger till grund för ett standardiserat programspråk i enlighet med standard IEC 61131-3.

Läs mer

PRODUKTKATALOG EN VÄRLD FULL AV MÖJLIGHETER

PRODUKTKATALOG EN VÄRLD FULL AV MÖJLIGHETER PRODUKTKATALOG EN VÄRLD FULL AV MÖJLIGHETER INNEHÅLL 4 TurTle Keramisk trycktramnsmitter med valfritt mätområde 5 GoPLe Keramisk trycktransmitter med PUR-kabel 6 FROG Nivåvippa med mikroswitch 7 CaNaRy

Läs mer

2009 Utbildning i Siemens Safety-Evaulation Tool för ISO13849-1 samt IEC62061. 2009 Utbildning i Skötsel utav elanläggningar i EUU:s regi

2009 Utbildning i Siemens Safety-Evaulation Tool för ISO13849-1 samt IEC62061. 2009 Utbildning i Skötsel utav elanläggningar i EUU:s regi Curriculum Vitae M itt namn är Daniel Barnelius och här är en liten presentation av mig. Jag bor på Skiljebo här i Västerås med mina två söner. Privat har jag ett stort sport- och teknikintresse. Håller

Läs mer

Falcon III. AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett

Falcon III. AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett Falcon III AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett Falcon III är konstruerat för att inspektera komponenter både direkt i produktionsflödet och offline för stickprovskontroll.

Läs mer

Stöd för en lärande infrastruktur

Stöd för en lärande infrastruktur I samarbete med kommunerna Olofström och Sölvesborg Stöd för en lärande infrastruktur Introduktion och exempel Identifiering av kärnkompetenser Bengt Engström, Projektsamordnare Peter Åhnberg, Projektadministratör

Läs mer

Trainingkit Lite modulkoncept som kompletterar andra stationer

Trainingkit Lite modulkoncept som kompletterar andra stationer Trainingkit modulkonceptet med en röd tråd Trainingkit Lite modulkoncept som kompletterar andra stationer SUM teknik AB SUM teknik AB erbjuder en lång rad objekt inom industriell automation. Med Camozzi

Läs mer

Elingenjör, 400 yh-poäng Kursplaner

Elingenjör, 400 yh-poäng Kursplaner Sida 1 Kursplaner Automation industri, för elingenjörer Målet är att ge kunskaper om industriell automation och komponenter som ofta förekommer i dessa system. Kursen ska ge kunskaper i konfigurering och

Läs mer

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR Modbus WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att modbus är relativt

Läs mer

Foto: HFG Sverige. Reportage

Foto: HFG Sverige. Reportage Foto: HFG Sverige Reportage 8 Siemens Automationsnytt 3 2015 Reportage Reportage Uppgradering av SIMATIC WinCC i TIA Portal Iskallt uppdrag HFG Sverige, en del av Hilton Food Group, ville ha en framtidssäker

Läs mer

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat.

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. AP&T CUSTOMER SERVICE Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. Börjar din gamla press eller produktionslinje att tappa stinget, kan det vara dags att fundera på en

Läs mer

KONSULTPROFIL Rodrigo

KONSULTPROFIL Rodrigo KONSULTPROFIL Rodrigo Systemutvecklare.NET/EPiServer/SharePoint Sammanfattning Rodrigo är en utåtriktad och glad person med båda fötterna på jorden som trivs både med att leda och samarbeta. Har jobbat

Läs mer

Digitalisering av kvalitetsdata. Kvalitetssäkring som drivkraft för att digitalisera produktionen

Digitalisering av kvalitetsdata. Kvalitetssäkring som drivkraft för att digitalisera produktionen Digitalisering av kvalitetsdata Kvalitetssäkring som drivkraft för att digitalisera produktionen 2016-05-31 1 Kort om ÅF 1895 8000 1500 2 NOV Flexibles Huvudkontor i Bröndby Produktionsanläggningar i Kalundborg

Läs mer

Curriculum Vitae Jenni Wallin

Curriculum Vitae Jenni Wallin Curriculum Vitae Jenni Wallin Jag är en erfaren teknisk skribent som arbetar främst inom data- och telekomområdet, men jag arbetar även med material för andra tekniska produkter som mätinstrument, dataspel,

Läs mer

Safe Logic Compact. Konfigurering av Rexroth säkerhets PLC. Snabbguide Svenska

Safe Logic Compact. Konfigurering av Rexroth säkerhets PLC. Snabbguide Svenska Safe Logic Compact Konfigurering av Rexroth säkerhets PLC Snabbguide 05.2013 Svenska The data specified only serve to describe the product. No statements concerning a certain condition or suitability for

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Automationsingenjör i mekatronik Kursplaner och betygskriterier ver.3 400 Yh-poäng 2014

Automationsingenjör i mekatronik Kursplaner och betygskriterier ver.3 400 Yh-poäng 2014 Kurser Automationsteknik Yh-poäng 40 ål och innehåll Kursen ska ge kunskaper om konstruktion och dimensionering av pneumatiska och hydrauliska system samt komponentkännedom. Kursen ska också ge förståelse

Läs mer

Styrteknik 7.5 hp distans: E-1000 och E-Designer

Styrteknik 7.5 hp distans: E-1000 och E-Designer PLC8A:1 E1000 operatörsterminaler En operatörsterminal ger ett gränssnitt mellan männinska-maskin, (MMI människa-maskininteraktion, HMI Human Machine Interface) Alla terminalerna i E1000-serien är utvecklade

Läs mer

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité.

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Henrik Vikberg Business development manager Håkan Kallenberg Solution Architect Hur kan nätverket ha en så central roll? 1. Idag är

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Case: Volvo Personvagnar. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story. Idag kan Volvo genom teknikskiftet

Case: Volvo Personvagnar. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story. Idag kan Volvo genom teknikskiftet Success story Case: Volvo Personvagnar Utmaning Volvo behövde uppgradera ett föråldrat SCADA-program för att öka takten i bilfabriken samt underlätta utvecklingsarbete och support. Lösning Extrema krav

Läs mer

Jan Risén. 1 Building Automation

Jan Risén. 1 Building Automation Jan Risén 1 Building Automation 2 Building Automation Byggnadsautomation för ingenjörer Standardprotokoll Fördelar Historia Dagsläget Framtiden Kort om de viktigaste protokollen 3 Building Automation Fördelar

Läs mer

J u s t a d d w a t e r...

J u s t a d d w a t e r... Just add water... Malmstens företaget med vattenvana Simhallen en plats för motion, välbefinnande och gemensamma aktiviteter. Vår målsättning på Malmstens är att hjälpa våra kunder att skapa vackra, lönsamma

Läs mer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer REFERENS Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer Om Atlas Copco Atlas Copco är en världsledande leverantör av lösningar för industriell produktivitet.

Läs mer

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi Fastighetsautomation Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi optimera inneklimatet och minimera energianvändningen med ett öppet, integrerat system Automatisera dina fastigheter Det finns

Läs mer

Teknisk support Ralf Folke

Teknisk support Ralf Folke Automation Automation & s Rätt stöd i alla lägen Teknisk support Ralf Folke - Kontakt - rätt svar, var i världen du än befinner dig Automation Automation & s Specialisterna på svarar på dina tekniska frågor

Läs mer

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12 Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke MaxiSmoke MidiSmoke File: D:\Projekt\SMOKE CONTROL\MIDI SMOKE\Man\Midisystem_inst_man_V01.odt 2008-02-18 Sida 1 av 12 1. Installation

Läs mer

Borealis lät funktion styra design

Borealis lät funktion styra design Reportage Reportage Functional Safety Management Borealis lät funktion styra design Ändamålsenliga funktioner gav ökad användbarhet och tillgänglighet Borealis utgick från behoven och lät ändamålsenliga

Läs mer

INTRODUKTION TILL INDUSTRIN

INTRODUKTION TILL INDUSTRIN Utbildningsmaterial - ELEV INTRODUKTION TILL INDUSTRIN Framtaget av IUC - Industrinatten Vilket är ditt framtida yrke? Du kanske inte vet exakt vad du vill arbeta med i framtiden och när någon säger industri

Läs mer

S P A R A P Å E N E R G I N 1

S P A R A P Å E N E R G I N 1 SPARA PÅ ENERGIN 1 ENKELT Och KLART KONCEPT 2 MJK Connect är en allsidig pumpstyrnings- och övervakningsenhet i samma kapsling. Vi har byggt in energioptimering i produkten, så med en Connect får du som

Läs mer

Flödar rätt. Reportage Effektivisering i livsmedelsindustri

Flödar rätt. Reportage Effektivisering i livsmedelsindustri Smart industri Reportage Effektivisering i livsmedelsindustri Flödar rätt E tt samarbete mellan Findus, Peab och Kloosterboer har resulterat i att norra Europas största och mest energieffektiva fryslager

Läs mer

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story Success story Case: Swegon Utmaning Storskalig plåtbearbetning med hjälp av traditionella maskiner bullrar och drar energi. Inför lanseringen av produktfamiljen Pacific ville Swegon effektivisera tillverkningen

Läs mer

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att

Läs mer

BE Wastewater P2 v1.20. Systembeskrivning. 2014-07-11 Svenska

BE Wastewater P2 v1.20. Systembeskrivning. 2014-07-11 Svenska BE Wastewater P2 v1.20 Systembeskrivning 2014-07-11 Svenska Förord Systembeskrivning BE Wastewater P2 Förord Detta ramverk är framtaget för att konfigurera upp, styra och övervaka en avloppspumpstation

Läs mer

Produktfamiljöversikt. Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. KAMERABASERADE KODLÄSARE

Produktfamiljöversikt. Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. KAMERABASERADE KODLÄSARE Produktfamiljöversikt Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. Fördelar A NT. FLEXIBEL. INTUITIV. B C D E F Lector63x erbjuder den optimala kombinationen av prestanda och flexibilitet i ett kompakt hus.

Läs mer

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering, animerad grafik, praktisk datoriserad problemlösning och användaranpassad konfiguration

Läs mer

Snabbguide. Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster

Snabbguide. Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster Snabbguide Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster Inledning Snabbguiden är en mycket kortfattad hjälp för att lägga till ett PLC i ett IndraWorksprojekt och upprätta en Profibus-kommunikation

Läs mer

Enclosure solutions for you.

Enclosure solutions for you. Enclosure solutions for you. Översikt Fakta om Eldon Standardprodukter Anpassningsmöjligheter Marknadspositionering Eldons operativa system Fakta om Eldon Presentation av Eldons historia, nutid och framtid.

Läs mer

Vad är Functional Safety?

Vad är Functional Safety? Vad är Functional Safety? Se till att Ert företag drar fördel av detta! Martin Brolin, Commercial Engineer, Safety TÜV Certified Functional Safety Engineer 5261/12 Johan Ydeskog, Account Manager Rev 5058-CO900B

Läs mer

Rejlers Ingenjörer AB

Rejlers Ingenjörer AB Rejlers Ingenjörer AB Historia 1990-talet t 2000-talet Koncernen blir nordisk 1980-talet Järnvägarna 1970-talet Flygplatserna 1960-talet Kärnkraftverken 1950-talet Miljonprogrammet Industrialiseringen

Läs mer

Industriella styrsystem, TSIU06. Föreläsning 2

Industriella styrsystem, TSIU06. Föreläsning 2 Industriella styrsystem, TSIU06 Föreläsning 2 Reglerteknik, ISY, Linköpings Universitet Sammanfattning av Föreläsning 1 2(24) Det finns en stor mängd system och processer som behöver styras. Återkopplingsprincipen:

Läs mer

ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02

ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02 ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02 1 Funktion och användningsområde Med hjälp av RM-240 och ipad finns möjlighet att via Wi-Fi trådlöst manövrera ix paneler och E1000 paneler med en ipad2 samt app för

Läs mer

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com Curriculum Vitae Hej! Jag heter Alexander Lindebrand och jag kallar mig ett kreativt allt-i-allo. Jag jobbar främst med grafisk design, webbdesign och fotografering men jag har erfarenhet i de flesta digitalt

Läs mer

3D-printing. Tekniker och användningsområden. Pär Nobring

3D-printing. Tekniker och användningsområden. Pär Nobring 3D-printing Tekniker och användningsområden Agenda Kort presentation r.a.p.s 3D-printning tekniker Användningsområden Vem är jag? 3D 49 år Gift, 2 barn Bor i Landskrona 10 års erf. av Konstruktion och

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

MEKANISK KONSTRUKTÖR BRUNKEBERG SYSTEMS AB. Verksamhets-, arbetsbeskrivning & kompetensprofil

MEKANISK KONSTRUKTÖR BRUNKEBERG SYSTEMS AB. Verksamhets-, arbetsbeskrivning & kompetensprofil MEKANISK KONSTRUKTÖR BRUNKEBERG SYSTEMS AB Verksamhets-, arbetsbeskrivning & kompetensprofil VERKSAMHETSBESKRIVNING BRUNKEBERG SYSTEMS Brunkeberg är ett innovationsbolag med en portfölj av innovationer

Läs mer

Robot- och Automatiseringsteknik grund (RAG 100)

Robot- och Automatiseringsteknik grund (RAG 100) Robot- och Automatiseringsteknik grund (RAG 100) Genomförande och kursformer Kursen ges i nätbaserad form med fyra obligatoriska träffar vid Högskolan Väst. Vid träffarna på högskolan Väst kommer ni att

Läs mer