Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning."

Transkript

1 Konsekvensutredning Förslag till allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan Innehållet i den här konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bakgrund De här förslaget till allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan ska ersätta Skolverkets tidigare allmänna råd (SKOLFS 2013:179) om förskolan. Skolverket har sett över råden på grund av att vissa regler har ändrats. Det handlar om bestämmelserna om resursfördelning i 2 kap. 8 a och 10 skollagen (2010:800) som ändrades den 1 juli Sedan den 1 juli 2016 har även avsnitt 2.5 om övergång och samverkan i förordningen (SKOLFS 1998:16) om läroplan (Lpfö98) för förskolan ändrats. I februari 2016 införde Skolverket riktmärke för barngruppernas storlek i kommentarerna till de allmänna råden om förskolan. Detta riktmärke förändras inte i och med de nya allmänna råden om måluppfyllelse i förskolan. Vidare har Skolinspektionen under 2016 konstaterat att det finns brister i undervisningen i förskolan och brister när det gäller kommunernas ansvar för tillsyn över de fristående förskolorna.. A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och vad Skolverket vill uppnå Skolverkets allmänna råd syftar till att påverka utvecklingen i en viss riktning och till att främja en enhetlig rättstillämpning. Det är Skolverkets förhoppning att de här allmänna råden med kommentarer ska fungera som vägledning och stöd i utbildningen och leda till en ökad måluppfyllelse i förskolan. Med måluppfyllelse menar Skolverket resultat i relation till de nationella målen i förskolans läroplan. Läroplanens mål anger inriktningen på förskolans arbete och därmed den förväntade kvalitetsutvecklingen. Graden av måluppfyllelse avgörs genom en bedömning i förhållande till hur väl förskolan arbetar i riktning mot dessa mål. Genom att rikta fokus mot måluppfyllelsen i förskolan kan vikten av skolformens kvalitetsarbete tydliggöras. Det är därmed Skolverkets förhoppning att även undervisningen i förskolan tydliggörs.

2 En granskning från Skolinspektionen under 2016 visar att det finns brister i kommunernas tillsyn över fristående förskolor och att det inte sker på ett likvärdigt sätt i landets olika kommuner. Därför har ett avsnitt om tillsyn införts. En annan granskning från Skolinspektionen under 2016 visar att det finns brister i undervisningen i förskolan. Därför har tydligare skrivningar om undervisning i förskolan införts. Skollagen anger sedan 2014 att huvudmannen respektive förskolechefen ska fördela resurserna med hänsyn till barnens olika förutsättningar och behov. De befintliga råden fastställdes 2013, det vill säga innan denna lagändring. Redan 2011 infördes i Lpfö98 att förskolans resurser inte ska fördelas lika med anledning till att hänsyn ska tas till barnens olika förutsättningar och behov. Den nya regleringen i skollagen tydliggör ansvaret för huvudman respektive förskolechef. I de nya allmänna råden har ett nytt råd om resursfördelning införts. Vidare har kommentaren om barngruppernas storlek kopplats till rådet om resursfördelning. Att barngrupperna ofta är stora kan bero på brister både i huvudmannens och i förskolechefens arbete med resursfördelning. Med anledning av de ändrade skrivningarna om övergångar till förskoleklass, fritidshem och skola i avsnitt 2.5 i Lpfö98 som gäller från den 1 juli 2016 har råd och kommentarer om övergångar införts. 2. Beskrivning av alternativa lösningar för det Skolverket vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Skolverket har övervägt att låta de allmänna råden med kommentarer kvarstå oförändrade, med anledning av att kommentarerna delvis reviderades så nyligen som i februari De nu gällande allmänna råden om förskolan stämmer inte helt med nuvarande bestämmelser om resursfördelning och om övergång och samverkan. Skolverket bedömer därför att det inte är ett alternativ att lämna de nu gällande allmänna råden oförändrade. Istället för allmänna råd hade Skolverket kunnat ta fram ett stödmaterial eller ett informationsmaterial. Skolverket har dock fått vetskap om brister i huvudmännens tillämpning av författningarna. Vidare har Skolverket bland annat genom samråd och inkomna frågor till myndigheten fått signaler om att det råder osäkerhet i sektorn om hur vissa bestämmelser ska tolkas och tillämpas. Skolverket bedömer mot bakgrund av ovanstående att det behövs nya allmänna råd för att ge kommuner, huvudmän, förskolechefer, förskollärare och annan personal stöd i arbetet för ökad måluppfyllelse i förskolan. 3. Uppgifter om vilka som berörs av regleringen De som berörs av de föreslagna allmänna råden är i första hand de barn som deltar i utbildning i förskolan. Även kommuner, fristående huvudmän, förskolechefer, förskollärare och annan personal är berörda av råden.

3 Enligt Skolverkets statistik gick år 2015/16 totalt barn i den svenska förskolan, varav gick i kommunala förskolor och i fristående förskolor. Enligt Skolverkets statistik fanns det år 2015 totalt 290 kommunala huvudmän för förskolor och 7106 förskoleenheter med kommunal huvudman. Enligt Skolverkets statistik fanns det år 2015 totalt 243 enskilda huvudmän för förskolor och 2668 fristående förskoleenheter. Enligt Skolverkets statistik fanns det år 2015 totalt anställda som arbetade med barn i förskolan. 4. Uppgifter om vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen Kostnadsmässiga konsekvenser Det uppstår inga kostnader till följd av de föreslagna allmänna råden om måluppfyllese i förskolan. Mänskliga rättigheter och icke-diskriminering Skolverket tar hänsyn till frågor som rör mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. I Skolverkets instruktion lyfts vissa grupper och delar av rättigheterna fram. Det gäller barns rättigheter, jämställdhetsperspektivet, funktionshindersperspektivet och nationella minoriteter. Vid framtagandet av förslaget till allmänna råd har detta beaktats, vilket framgår nedan. Barnets rättigheter, barnkonsekvensanalys Kartläggning och beskrivning Förslaget tar sin utgångspunkt i bestämmelsen i 1 kap. 10 skollagen. I all utbildning ska barnets bästa vara utgångspunkt. I arbetsprocessen har nödvändig kunskap och information inhämtats på olika sätt. Arbetsgruppen har tagit del av den samlade kunskap som finns inom Skolverket. Arbetsgruppen har också tagit del av aktuell forskning och Skolinspektionens rapporter. Vidare har två referensgruppsmöten med företrädare för olika myndigheter och organisationer genomförts. I samband med att materialet remitteras under november 2016 kommer samråd att genomföras med förskolechefer respektive förskollärare (se nedan under C). Som ett led i arbetet med att inhämta nödvändig kunskap och information har barnintervjuer genomförts med totalt 10 barn i åldern 5-6 år, varav åtta flickor och två pojkar, på förskoleenheten Täppan i Stockholm. Genom barnintervjuerna har barnens egna åsikter inhämtats. Skolverket bedömer att myndigheten härmed har en tillräcklig faktagrund och att ytterligare underlag inte behövs.

4 Sammanfattning av genomförda barnintervjuer Utveckling och lärande När det gäller vad barnen får lära sig i förskolan berättade de bland annat att de får lära sig att pyssla, räcka upp handen, vara snälla mot varandra och låta alla vara med, att sitta still och inte slåss eller puttas. De får dessutom lära sig att skriva lite. På frågan om de får göra svåra saker i förskolan och jobba med sådant de inte kan, svarade barnen bland annat att de inte får använda limpistolen. De berättade också att det är svårt att komma ihåg alla regler, att ligga still på vilan och att inte prata för högt vid maten. Barnen gav många olika exempel på vad de leker i förskolan, till exempel kull, kurragömma, mamma, pappa och barn samt bageri med sandkakor i sandlådan. Exempel på vad som är roligt i förskolan var att pyssla, spela fotboll, bygga och att hjälpa de yngre barnen. Ett exempel på vad som är tråkigt i förskolan var vilan, eftersom det är svårt att ligga still och barnen inte får ha med sig något eller prata. De flesta av barnen skulle börja i förskoleklass i augusti 2016 och nästan alla såg fram emot det. Trygg omsorg Barnen ansåg att det känns bra att komma till förskolan på morgonen, men några skulle vilja sova lite längre. Det känns bra att komma till förskolan och få leka med sina kompisar. De ansåg att en bra personal ska hålla samling med barnen och vara snäll. Barnen berättade att personalen hjälper dem när de ramlar och slår sig. De får också hjälp av personalen när de inte når saker eller behöver hjälp med att öppna en tung dörr. Dessutom hjälper personalen dem att skriva och läsa. Barnen berättade också om att personalen läser kapitelbok för dem. Några barn beskrev att de blir ledsna och arga när de ramlar och slår sig. Ett barn erinrade sig också att hen någon gång blivit ledsen när mamma eller pappa gått. Ett barn kände rädsla för spindlar på gården. Några barn berättade om rädsla för mörker i ett par av förskolans rum. Barnens inflytande Barnen uppfattning var att det är personalen som bestämmer i förskolan. Exempel på vad personalen bestämmer är att barnen ska ha varma kläder på sig och vilka skor de ska ha på sig. Det är också personalen som bestämmer var barnen ska sitta och när de ska äta. Ibland får barnen ha önskemål om vilken mat de vill ha och barnen får bestämma vad de ska leka. De flesta av barnen uttryckte att förskolan hade bra regler. Förskolans regler handlar enligt barnen till exempel om att barnen inte får slåss eller reta varandra, att de inte får springa inomhus, skrika eller kladda med maten. Analys och prövning Problemanalysen avseende barnets bästa grundar sig på Skolverkets samlade kunskap, vad som framkommit vid de referensgruppsmöten och vid de barnintervjuer som genomförts inför framtagandet av förslaget till allmänna råd. Skolverket har gjort en sammantagen helhetsbedömning av alla relevanta faktorer utifrån kartläggningen, beskrivningen och analysen och bedömer att förslaget till allmänna råd om ökad måluppfyllelse i förskolan är förenligt med barnets bästa.

5 Jämställdhetsperspektivet och funktionshindersperspektivet Jämställdhets- och funktionshindersperspektivet har beaktats genom att fokus ligger på att alla barn ska ha lika möjligheter till utveckling och lärande. De nationella minoriteterna De nationella minoriteterna finnar, tornedalingar och samer har uppmärksammats genom att det nämns i materialet att det finns särskilda bestämmelser om de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska i förskolan i 17 lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Eftersom det saknas motsvarande särskild reglering om de nationella minoritetsspråken jiddisch och romani chib i förskolan, har inte de nationella minoriteterna judar och romer särskilt uppmärksammats på motsvarande sätt. Däremot framhålls i materialet att det är viktigt att alla barn med annat modersmål än svenska får utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. 5. Bedömning av om de allmänna råden överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen De allmänna råden har ingen anknytning till de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till EU. 6. Bedömning av om det finns behov av speciella informationsinsatser De allmänna råden kommer att tryckas och distribueras till alla huvudmän och förskoleenheter i Sverige i början av De allmänna råden kommer även finnas tillgängliga att köpa eller ladda ner från Skolverkets webbplats. Skolverket planerar även implementeringsinsatser under B Företag Regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. C Samråd I augusti 2016 genomförde arbetsgruppen ett studiebesök på Norges Utdanningsdirektorat och Kunnskapsdepartement i syfte att få kunskap om bland annat den pågående revideringen av den norska Rammeplan for barnehagen. I juni och oktober 2016 genomfördes möten med en extern referensgrupp. I den externa referensgruppen deltog representanter från Barnverket, FSO Fria förskolor, Sätter fria förskolor i fokus (Sefif), Föräldraalliansen, Kommunal, Lärarförbundet, Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Sveriges kommuner och landsting. (Skolledarna och

6 Friskolornas riksförbund var inbjudna men kunde inte delta). Utöver det genomfördes ytterligare ett möte med Sveriges kommuner och landsting i särskild ordning i oktober I samband med att de allmänna råden med kommentarer remitteras i november 2016 kommer fyra samråd att genomföras i Alvesta och Gävle med cirka 40 förskolechefer och 40 förskollärare. Syftet med samråden är att få synpunkter på remissversionen. Inbjudan att delta i samråden publicerades på Skolverkets Facebook-sida i augusti 2016 och gensvaret var stort. D Kontaktperson Om du har frågor om de föreslagna råden kan du kontakta undervisningsrådet Magdalena Karlsson på e-postadress: magdalena.karlsson@skolverket.se

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Bilaga 2015-11-04 1 (5) Dnr 2015:00597 Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244)

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1)

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Konsekvensutredning avseende förslag till ändringar i läroplanen för förskolan - med anledning av regeringsuppdrag till om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Arbetsutskotttet Bilaga 2017-04-10 Ärende 8 2017-03-14 1 (4) Dnr 2017:00205 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ansökan om deltagande i försöksverksamhet Betyg från årskurs 4 i grundskolan,

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX.

SKOLFS. beslutade den XXX. SKOLFS 2018-05-18 1 (2) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2017:49) om ämnesplan för ämnet tillämpad programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 3 2016-07-01 1 (4) Dnr 6.1.2-2016:1067 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om obligatoriska bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 i grundskolan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun Köpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (4) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till reviderad läroplan för förskolan

Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till reviderad läroplan för förskolan 2017-12-20 Dnr 2017:783 Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till reviderad läroplan för förskolan Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Bilaga 2. Vägval och avgränsningar motivtext

Bilaga 2. Vägval och avgränsningar motivtext Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Bilaga 2. Vägval och avgränsningar motivtext I denna bilaga redogör Skolverket för vägval och avgränsningar som uppkommit under arbetet med översynen av förskolans

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 2 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd med kommentarer om mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan samt om urval till gymnasiesärskolans nationella program Innehållet i

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att utarbeta förslag på kursplaner för nationella minoritetsspråk Dnr U2014/5037/S

Redovisning av uppdrag om att utarbeta förslag på kursplaner för nationella minoritetsspråk Dnr U2014/5037/S Regeringskansliet 1 (10) Redovisning av uppdrag om att utarbeta förslag på kursplaner för nationella minoritetsspråk Dnr U2014/5037/S Härmed redovisas uppdraget att utarbeta förslag på kursplaner för de

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Med anledning av den nya skollagen (2010:800) har Skolverket beslutat att ta

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola och skola

Nationella minoriteter i förskola och skola Sida 1 av 7 Nationella minoriteter i förskola och skola Innehåll Lag (2009:724) om nationella minoriteter Förskoleverksamhet Grundskola Gymnasieskola Tips och råd Sida 2 av 7 Lag (2009:724) om nationella

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun. Skövde kommun skovdekom_mun@skovde.se Beslut för förskola efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i förskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Intervjuer

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m. Regeringsbeslut I:1 2015-01-15 U2015/191/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Läs mer

Reviderad läroplan för förskolan

Reviderad läroplan för förskolan YTTRANDE Vårt ärendenr: Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Utbildningssektionen Lotta Andersson Damberg 2018-01-26 Ert dnr: 2017:783 Skolverket 106 20 Stockholm Lena Walter E-post: forskolan.laroplan@skolverket.se

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Katrineholms kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Katrineholms kommun Katrineholms kommun kommunen@katrineholm.se för förskola efter tillsyn i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Avdelningen i Linköping, Postadress Box 330 581 03 Linköping Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer

Skolinspektionens förslag till ändring i;

Skolinspektionens förslag till ändring i; Enligt sändlista Missiv 2014-09-08 Dnr 38-2014:5273 38-2014:5274 38-2014:5275 38-2014:5277 38-2014:5278 1 (2) Skolinspektionens förslag till ändring i; Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154)

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 1 Konsekvensutredning 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.1-2017:00341 och 6.1.1-2017: 413 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om måluppfyllelse i förskolan

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om måluppfyllelse i förskolan REMISS 28 OKTOBER-28 NOVEMBER 2016 Dnr 6.1.2-2016:614 1 (24) Skolverkets allmänna råd med kommentarer om måluppfyllelse i förskolan Förord Målen i förskolans läroplan anger inriktningen på förskolans arbete

Läs mer

Kommittédirektiv. Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk. Dir. 2016:116

Kommittédirektiv. Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk. Dir. 2016:116 Kommittédirektiv Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk Dir. 2016:116 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Redovisning av plan för genomförandet av regeringsuppdraget om en översyn av läroplanen för förskolan

Redovisning av plan för genomförandet av regeringsuppdraget om en översyn av läroplanen för förskolan Förskola- och grundskola Magdalena Karlsson 1 (7) Redovisning av plan för genomförandet av regeringsuppdraget om en översyn av läroplanen för förskolan Dnr U2017/1929/S Härmed redovisar en plan för genomförandet

Läs mer

Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg

Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: UF/2016:254 Dokumentet är beslutat av: Utbildningsnämnden Dokumentet beslutades den: 8

Läs mer

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/655-644 Tillsyn av den fristående förskolan Hanna Västerviks kommun genomförde 2018-12-05 tillsyn av fristående förskolan Hanna. Syftet

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet YTTRANDE 28 april 2014 Dnr 62-2013:801 Skolverket att: Bengt Thorngren Förskole- och grundskoleenheten 106 20 Stockholm Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet Lärarförbundet

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015 Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola Uppdaterad 2015 I denna skrift ges en kort information om nationella minoriteter och deras rättigheter i förskola, förskoleklass och skola. Syftet

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun rn Beslut Gävle kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Gävle kommun Tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (7) har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun. Dnr 43-2017:5767 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för förskola efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Upplands Väsby kommun. Beslut Dnr :8634. Upplands Väsby kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Upplands Väsby kommun. Beslut Dnr :8634. Upplands Väsby kommun Upplands Väsby kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2 (9) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Redovisning av tilläggsuppdrag om återinförande av riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Uppdrag i regleringsbrev (U2015/1495/S).

Redovisning av tilläggsuppdrag om återinförande av riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Uppdrag i regleringsbrev (U2015/1495/S). Utbildningsdepartementet 1 (7) Redovisning av tilläggsuppdrag om återinförande av riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Uppdrag i regleringsbrev (U2015/1495/S). Härmed redovisas tilläggsuppdraget

Läs mer

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket Kalmar februari 2017 Ingela Aksell, Helena Karis Skolverket Nya skrivningar i läroplanerna Övergång och samverkan Förskoleklassen Fritidshemmet Uppdraget Ökad kvalitet och likvärdighet för elever. Avsnitten

Läs mer

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan.

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 1 1 Skollagen 2 kap. 5. 2 Skollag (2010:600). 3 Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad 2016. 4 Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 5 Skollagen 2 kap. 5a. 6 Skollagen 2 kap. 5-5a ; Prop.

Läs mer

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges 1 (5) Datum: 2015-12-22 Konsekvensutredning över förslag till Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om referens ram för kvalifikationer för livslångt lärande Enligt 4 förordningen (2007:1244) omm

Läs mer

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/654-644 Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen Västerviks kommun genomförde 2018-10-18 tillsyn av fristående Alphaförskolan Bollen.

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun POLICY 2013-06-25 Vårt Dnr: 2008-0707 Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-23, 102 Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun Postadress: Kiruna kommun, 981 85 Kiruna Organisationsnr: 21 20 00-2783 Besöksadress:

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. 6 Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde i Stockholms kommun 2 (5) Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2017:5676 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

ion Beslut för förskola Skolinspektionen efter tillsyn i Södertälje kommun Beslut Södertälje kommun Dnr :8528

ion Beslut för förskola Skolinspektionen efter tillsyn i Södertälje kommun Beslut Södertälje kommun Dnr :8528 ion Beslut Dnr 43-2014:8528 Södertälje kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Södertälje kommun 2 (9) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm Bilaga 1 Bilaga 1 till riktlinjer beslutade den 15 november 2010. Reviderade den 22 februari 2017. 1 (7) Dnr 1.1-2017:109 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om programmering mm ändring

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Måluppfyllelse i förskolan

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Måluppfyllelse i förskolan SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER Måluppfyllelse i förskolan Måluppfyllelse i förskolan Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Huddinge kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2(5) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

LPFÖ18. Ny läroplan from 1 juli 2019

LPFÖ18. Ny läroplan from 1 juli 2019 LPFÖ18 Ny läroplan from 1 juli 2019 Förskolans läroplan 1998-2019 Förändrad struktur nu mer i linje med övriga läroplaner inom utbildning Förändrat språk använder samma begrepp i skollag och läroplan Förtydligat

Läs mer

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084 Utbildningsavdelningen 2012-02-15 1 (6) Dnr 2012:00084 Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna

Läs mer

(SKOLFS 2011:56) om kursplaner för vissa ämnen i specialskolan. (SKOLFS 2011:57) kunskapskrav för vissa ämnen i specialskolan

(SKOLFS 2011:56) om kursplaner för vissa ämnen i specialskolan. (SKOLFS 2011:57) kunskapskrav för vissa ämnen i specialskolan Bilaga 4 Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten 2018-01-11 1 (7) Dnr 2017:1501 Konsekvensutredning avseende: - Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:19) om kunskapskrav

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter SID 1(9) Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är de fem erkända nationella minoriteterna

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608 Konsekvensutredning avseende förslag till förändringar i styrdokument med anledning av regeringsuppdrag till Skolverket om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola Ragunda kommun Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå 2 (6) Uppföljning efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Jönköpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA OCH KULTUR SID 1 (8) 2011-10-13 Handläggare: Per-Erik Ende Telefon: 08-508 15 097 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Anmälan av skolinspektionens

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN18/125 BUN18/1259/ RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-06-04 Gäller från 2019-07-01 Dnr

Läs mer

MALÅ KOMMUN Málágen Kommuvdna Datum Vår beteckning Samisk Förvaltning /00

MALÅ KOMMUN Málágen Kommuvdna Datum Vår beteckning Samisk Förvaltning /00 Samisk Förvaltning 2017-10-03 2017.184/00 Handläggare 2017-06-28 Ku2017/01534/DISK Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 103 33 STOCKHOLM ku.remissvar@regeringskansliet.se

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Beslut för förskola. i Båstads kommun

Beslut för förskola. i Båstads kommun Beslut t 2014-01-31 Skolinspektionen Dnr 43. 2013;308 Båstads kommun Beslut för förskola i Båstads kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Eksjö kommun för fritidshem efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut. efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun.

Beslut. efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun. Älvdalens kommun Box 100 796 22 ÄLVDALEN kommun@alvdalen.se Beslut efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun Särskild

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Bilaga 2 2017-09-15 1 (7) Dnr 2017:953 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrift om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare Sammanfattning av förslaget Den nuvarande kursplanen

Läs mer

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Samråd Minoritetspolitikens motor Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Europarådets konventioner Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (1950) Europeiska stadgan

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Beslut för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Nora kommun för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Nora kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 06 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen Sida 1 (7) i enlighet med 2 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsnämnden i Uppsala kommun prövar om sökanden har förutsättningar att bli godkänd som huvudman för fristående förskola

Läs mer