Laboration 5 - Biblioteksapplikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laboration 5 - Biblioteksapplikation"

Transkript

1 Laboration 5 - Biblioteksapplikation Du ska skapa en applikation för att söka efter böcker i en databas. Grunduppgiften som är obligatorisk ger 3 poäng och extrauppgiften ger 3 poäng. Grunduppgift (3 poäng) Skapa en applikation för att möjliggöra sökning av böcker i en centraliserad biblioteksdatabas. Applikationen använder bokdatabasen för att hämta information med hjälp av JDBC - Java Database Connectivity. Denna information skall sedan behandlas på lämpligt sätt av applikationen som också skall presentera informationen för användaren via ett grafiskt användargränssnitt. En användare av applikationen skall kunna: Söka efter böcker med avseende på: o Titel o Författare o ISBN o Ämnesområde o Utgivare o Utgivningsår Krav på applikationen: Vid sökning efter böcker skall det vara möjligt att ange delsträngar. Ex: Om sökning sker på titeln 'Lin' ska man få upp alla böcker i vars titlar denna bokstavsföljd förekommer. Detsamma gäller för alla kategorier det går att söka på. Användargränssnittet skall konstrueras m h a Javas AWT-paket. Innan ni påbörjar implementationen är det en god idé att rita, t ex på vanligt papper, hur ni tänker er att användargränssnittet skall se ut. Applikationen skall delas upp relevanta klasser. Speciellt ska du tänka på att skilja på det grafiska användargränssnittet och kommunikationen med databasen. Relevanta metoder för kommunikationen med databasen skall deklareras i ett javagränssnitt, ett s.k. interface. I övrigt har du frihet att göra en klassuppdelning du finner lämplig. Konstruera en inloggnings- och utloggningsdialog för användaren. Innan användaren får använda applikationen för sökning i databasen skall hon/han ange användarnamn och lösenord. Försök till uppkoppling mot databasen sker med det av användaren angivna användarnamnet och lösenordet. Felaktig inloggning skall ge ett relevant meddelande. Det enda giltiga användarnamnet och lösenordet för inloggning finns nedan. Då användaren valt att logga ut måste denna återigen logga in med det giltiga användarnamnet och lösenordet för att få tillgång till databasen via applikationen.

2 Tips: Börja redan innan du implementerar skissa på ett klassdiagram som beskriver hur klasserna hänger ihop. Ett klassdiagram ska ändå bifogas i dokumentationen, se nedan. För klassdiagrammet ska UML-notation användas, ni får använda valfritt verktyg för detta, det finns ett flertal som är gratis. (Förutom den UML-notation som finns i boken finns också UML-notationen för klassdiagram beskriven i ett kompendium i PUMA-kursen, se ) Anmärkning: Då man skall exekvera en SQL-fråga i databasen måste man givetvis ha en uppkoppling mot denna. Efter att man fått resultatmängden och behandlat den skall uppkopplingen till databasen stängas, detta för att minska belastningen på databasen. Varje förfrågan till databasen skall därför innebära: 1. Uppkoppling 2. Förfrågan (behandla resultat o s v) 3. Nedkoppling Detta innebär att användarnamn och lösenord måste sparas undan för en inloggad användare. Endast om användaren har loggat av och återigen vill få tillgång till databasen via applikationen måste användarnamnet och lösenordet anges igen. Extrauppgift Reservera böcker och möjliggör inloggning för flera användare (3 poäng) Inloggning/Utloggning Konstruera inloggnings- och utloggningsmöjligheter för flera olika användare. Mot själva databasen finns fortfarande bara ett möjligt användarnamn och lösenord men detta ska inte längre användas för användarinloggning. Istället ska du lagra giltiga användarnamn och lösenord i en fil lokalt, tillsammans med applikationen. Då användaren loggar in ska hans/hennes användarnamn och lösenord stämmas av mot de giltiga par som finns lagrade i filen. Är användarnamnet och lösenordet korrekt ger du användaren tillgång till applikationen och kopplar upp mot databasen med det mot databasen enda giltiga användarnamnet och lösenordet. Då användaren loggat av ska en ny (eller samma) användare kunna logga in igen. För att kunna konfigurera giltiga användarnamn/lösenord räcker det med att man går in i filen och skriver in/tar bort poster. Reservera böcker Ge användaren möjligheter att reservera böcker samt kontrollera om en bok är reserverad eller inte. Reservationen av böcker skall ske på så sätt att användaren väljer en eller flera böcker av sökträffarna och trycker på en reservera-knapp, den/de valda boken/böckerna skall loggas i en fil (givetvis inte samma fil som innehåller användarnamn/lösenord) tillsammans med namnet på låntagaren. Alla låntagare skall loggas i samma fil med sina respektive reserverade böcker. För böckerna skall endast titel, författare och ISBN loggas. När användaren får sökträffar skall han/hon kunna markera en bok och sedan "trycka på en knapp" för att undersöka om boken är reserverad eller inte. Ett relevant meddelande skall ges. En bok som redan är reserverad ska givetvis inte kunna reserveras av någon annan. En användare ska också ha möjligheten att ta bort de reservationer hon/han önskar.

3 Tips: Börja konstruktionen av laborationen med att tänka utifrån användarens perspektiv. Med andra ord, hur skall gränssnittet se ut? Vilka funktioner behövs och hur ska de göras åtkomliga? Hur skall informationen presenteras? Hur skall det gå till vid sökning? Ta fram idégeneratorn! En god idé är att dela upp applikationen (i grunduppgiften) i minst tre klasser, en klass som handhar det grafiska gränssnittet, en klass som handhar kommunikationen med databasen och ytterligare en klass som integrerar dessa. Ta hjälp av boken, dina kollegor och er laborationshandledare/lärare.

4 Att kommunicera med databasen Det rekommenderas starkt att du följer instruktionerna i detta avsnitt och omedelbart, innan du påbörjar själva designarbetet, sätter ihop ett litet testprogram för att kommunicera med databasen. På så sätt får du på en gång klart för dig hur kommunikationen med databasen går till. Dessutom är det roligt! Det går knappast att klassificera som arbete. Databasen innehåller tre tabeller, books, publishers och subjects. Fälten i respektive tabell visas nedan. I varje tabell finns en primär nyckel (id). Alla fält utom id i varje tabell är strängar. books id title isbn subject authors publishers year publishers id text subjects id text Driver för kommunikation med databasen För att koppla upp er mot databasen måste ni först registrera en lämplig driver som gör det möjligt att kommunicera med databasen. Uppkopplingen görs med hjälp av DriverManagerklassen i Javas API. DriverManager.registerDriver(new org.gjt.mm.mysql.driver()); Sql-drivern man skapar ett objekt av ovan är mjukvara finns tillgänglig på hemsidan att ladda ner som en jar-fil (mysql.jar). När ni kompilerar och exekverar, sätt växeln classpath att hänvisa till jar-filen. Kompilering: javac classpath <sökväg till jar-fil>;. [Java-fil] Körning java classpath <sökväg till jar-fil>;. [Class-fil] (Det enklaste är att lägga jar-filen i samma katalog där du har övriga Java-filer för applikationen, att kompilera ser då ut såhär): javac classpath mysql.jar;. [Java-fil] Uppkoppling När ni ska koppla upp er mot databasen använder ni också DriverManager-klassen. Ni måste ange url, användarnamn och lösenord. Url: jdbc:mysql://enterprise.cse.kau.se/dvlib

5 Användarnamn: java02 Lösenord: dava06 Connection conn = DriverManager.getConnection(Url, Användarnamn, Lösenord); Söka i databasen Det enklaste sättet att kunna ange olika söksträngar är att använda ett objekt av klassen PreparedStatement som finns i Javas API. Med ett PreparedStatement-objekt skapar man i förväg ett uttryck som kan innehålla en okänd parameter. Sedan byter man ut parametern mot aktuell söksträng och exekverar uttrycket, det vill säga skickar sql-frågan till databasen. Först skapar man ett uttryck (PreparedStatement) som man låter innehålla sql-uttrycket. PreparedStatement prep; prep = conn.preparestatement(sql -uttryck); Sedan ersätter man?-tecknet i sql-uttrycket mot aktuell söksträng. prep.setstring(1, söksträng); 1:an anger att det är första förekomsten av?-tecknet som ska ersättas, man kan ha flera?- tecken i en sql-sats. I våra finns dock bara ett?-tecken Vi har nu förberett vårt uttryck och kan nu exekvera vår fråga prep.executequery(); Resultatet från en sådan fråga är ett ResultSet-objekt och vad det innehåller beror på hur sqluttrycket ser ut. Om sql-uttrycken nedan används kommer varje rad i resultatet att innehålla följande kolumner (alla som det inte anges annat på hör till tabellen books): Nr Kolumn 1 Title 2 Isbn 3 subjects.text 4 Authors 5 publishers.text 6 Year Värdena för varje kolumn kan sedan utläsas med hjälp av nr eller titel på kolumen. SQL-uttryck - Dessa är färdiga att använda, du behöver alltså inte ha någon speciell kunskap om databaser för att kunna använda databasen för att göra applikationen. Hämta böcker vid sök på TITEL publishers.id and books.title like?"

6 Hämta böcker vid sök på FÖRFATTARE publishers.id and books.authors like?" Hämta böcker vid sök på ISBN publishers.id and books.isbn like?" Hämta böcker vid sök på UTGIVARE publishers.id and publishers.text like?" Hämta böcker vid sök på OMRÅDE publishers.id and subjects.text like?" Hämta böcker vid sök på ÅRTAL publishers.id and books.year like?" Anmärkning: I databasen används like tillsammans med wildcard-tecknet % för att kunna matcha delsträngar. Dokumentation För varje klass ska följande dokumenteras, som kommentarer, i källkodsfilen. Kommentarerna ska skrivas på så sätt att man kan använda verktyget javadoc för att generera en separat dokumentation i html-format. Överst i varje fil, nedanför eventuella "import"-satser, ska följande anges: En beskrivning av vad klassen representerar. Beskrivningen ska vara fristående från systemet som helhet, d v s man ska exempelvis inte i beskrivningen för klassen Person tala om att klassen representerar en person som deltar i en auktion. Istället ska man skriva att den representerar en mycket enkel modell av en person. Anledningen till detta är att vi vill göra våra klasser återanvändbara. En klass ska vara så löst kopplad som möjligt gentemot andra klasser. Versionsnumret Författarens namn För varje metod ska följande anges: Kontrakt, d v s för- och eftervillkor. Metodnamn, returtyp, namn och typer på parametrar, dessa framgår automatiskt av metodens signatur.

7 En kompletterande beskrivning av metoden och/eller dess parametrar om det behövs utifrån vad som redan ges av kontraktet och metodens signatur. Tänk på att inte införa redundans, man ska inte upprepa samma sak flera gånger. Jämför ovanstående med avsnitt 5.10 och speciellt i kursboken. Då du är färdig med din applikation ska du också generera dokumentation i htmlformat med verktyget javadoc. javadoc kan användas direkt i terminalfönstret precis som java och javac. Hitta ett bra sätt att skriva kontrakten på så de framgår tydligt i dokumentationen som genererats med javadoc. Rita ett klassdiagram Ett klassdiagram som beskriver hur klasserna hänger ihop skall bifogas. För klassdiagrammet ska UML-notation användas, ni får använda valfritt verktyg för detta, det finns ett flertal som är gratis. Inlämning Laborationen skall provköras (går att skicka in zippat via mail). Javadoc skickas in via mail (också zippat, och se till att de dokument som genererats med javadoc finns i en egen mapp då arkivet extraheras). Alternativt hänvisas till en länk. Dokumentationen (enligt ovanstående dokumentationskrav) skall lämnas i handledarens fack. Markera tydligt om du gjort extrapoängen.

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 13 juni 2005 1 Utvecklingsverktyg för Java Vi rekommenderar Suns utvecklingsverktyg (SDK, tidigare JDK), se

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Garantianspråk. Manual

Garantianspråk. Manual 2014 Garantianspråk Manual Innehåll Åtkomst till systemet... 2 Inloggning... 2 Glömt lösenordet... 3 Registrering... 4 Garantianspråk... 6 Startsida... 6 Navigering... 6 Garantianspråk konsument... 7 Mina

Läs mer

LEX INSTRUKTION - LEXTALK

LEX INSTRUKTION - LEXTALK LEX INSTRUKTION - LEXTALK Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION - LEXTALK... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 1 3 PROGRAMBESKRIVNING... 1 3.1 STARTBILD... 1 3.2 ARKIV-MENYN... 2 4 LEXTALK-ANVÄNDAREN

Läs mer

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 13 Lathund Elektronisk fakturahantering 2014-11-01 Sidan 2 av 13 1 Introduktion... 3 2 Logga in... 4 2.1 Glömt lösenord... 5 3 Mina fakturor... 6 3.1 Status... 6 3.2 Sortera och selektera...

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Instruktion för integration mot CAS

Instruktion för integration mot CAS IT-enheten Instruktion för integration mot CAS Per Hörnblad Instruktion 2010-10-29 Sid 1 (7) Instruktion för integration mot CAS Projektnamn Instruktioner för Integration mot CAS Fastställt av Per Hörnblad

Läs mer

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API Johan Falkenjack December 13, 2013 1 Inledning Hittills i kursen har vi tittat på grundläggande programmering och grundläggande objektorientering. I den

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21 2005-09-21 Programbeskrivning Chaos på Web Version 1.0 Chaos systems AB Tel. 08-410 415 00 e-post: info@chaos.se Solna strandväg 18, 6tr Fax. 08-29 06 66 http://www.chaos.se 171 54 SOLNA Reg. nr: 556476-6813

Läs mer

Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret

Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret Digitala leveranser Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret Innehåll: Allmänt Layout och uppbyggnad Hur man använder programmet Starta Fylla i metadata Skapa metadatafiler och leverera

Läs mer

Övning 3. Datateknik A, Java I, 5 poäng

Övning 3. Datateknik A, Java I, 5 poäng Datateknik A, Syfte: Att prova på att skriva egna klasser och skapa objekt av dessa klasser. Att skriva klasser med överlagrade metoder och konstruktor, samt att i en klass använda statiska medlemmar.

Läs mer

Manual webb-bokning. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.

Manual webb-bokning. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla. Manual webb-bokning Giltig från 2015-02-01 Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.se Innehåll 1. Inledning och webbadress 2. Söka tider 3. Schemat

Läs mer

Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret

Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret Version 3.1.1 2017-03-03 Inledning Detta dokument ger praktisk information till användare om hur ett konto skapas för rapportering till vaccinationsregistret.

Läs mer

Att använda Java SE JDK 6

Att använda Java SE JDK 6 Att använda Java SE JDK 6 Programmeringsspråket Java är utvecklat av det amerikanska företaget Sun Microsystems. Sun erbjuder gratis en utvecklingsmiljö för java-programmering, Java 2 SE (Standard Edition).

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 030219 PRAKTISKT DELPROV Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 Datum : 030205 Tid : 9 13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt)

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

INTRODUKTION TILL JDBC

INTRODUKTION TILL JDBC INTRODUKTION TILL JDBC Vad är JDBC? JDBC står för Java DataBase Connectivity. JDBC ingår i Java och består av en del klasser som har hand om databasfunktionalitet. Med Java följer JDBC-ODBC Bridge driver,

Läs mer

Att använda Java SE JDK 6

Att använda Java SE JDK 6 Att använda Java SE JDK 6 Programmeringsspråket Java är utvecklat av det amerikanska företaget Sun Microsystems. Sun erbjuder gratis en utvecklingsmiljö för java-programmering, Java 2 SE (Standard Edition).

Läs mer

Instruktioner för studenter

Instruktioner för studenter Instruktioner för studenter publicera studentuppsatser/examensarbeten DiVA Gör så här: 1. Logga in i DiVA https://hig.diva-portal.org/dream med ditt HiG-användarnamn och lösenord. 2. Välj publikationstyp:

Läs mer

Instruktion för användning av

Instruktion för användning av Innehåll 1. Nyheter i biblioteket... 2 2. Inmatning av nya referenser... 2 2.1. Innan du börjar... 2 2.2. Inmatning av nya referenser... 4 2.2.1 Import av flera källor... 4 2.2.2 Skapa enskilda referenser...

Läs mer

- Information för arbetsställen

- Information för arbetsställen - Information för arbetsställen Logga in i systemet Inloggningssidan för att anmäla intresse för att ta emot deltagare från kommunen ska ni få av kommunen. Om er organisation/arbetssälle redan är registrerat

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Klientprogrammering mot databaser

Klientprogrammering mot databaser Klientprogrammering mot Databaser Java DataBase Connectivity, JDBC Klientprogrammering mot databaser Native API olika för olika DBMS, ofta i C/C++ ODBC, Open Datbase Connectivity samma API för olika databashanterare.

Läs mer

Guide för Innehållsleverantörer

Guide för Innehållsleverantörer Library of Labs Content Provider s Guide Guide för Innehållsleverantörer Inom LiLa ramverket är innehållsleverantörer ansvariga för att skapa experiment som "LiLa Learning Objects", att ladda upp dessa

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 4 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: 6 9 timmar Att läsa: Kapitel 7, 8 (stränghantering, arrayer och Vector) Utdelat material (paket) Syfte: Att kunna använda

Läs mer

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA Uppdaterad 2018-09-19 Doktorsavhandling och Licentiatavhandling Registrera avhandling Viktigt! Om din avhandling är en sammanläggning, gå först igenom punkt 1-3. Om din avhandling är en monografi kan du

Läs mer

Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal

Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal Skapa aktörer och roller i Nationell katalog för produkter och avtal Till leverantörer som arbetar i Nationell katalog för produkter och avtal För att kunna arbeta i Nationell katalog för produkter och

Läs mer

Katalogen inställningar för användare.

Katalogen inställningar för användare. Växel Katalogen inställningar för användare, Växel administratör. Katalogen inställningar för användare. Markerar du Katalog under Växel Administratör visas en översiktsvy med alla användare och externa

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil

Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil September 2018 Komma igång OBS: Mobil tillgång till en Micro Focus Vibe-webbplats kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibe via mobilgränssnittet

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Resurs Login

RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Resurs Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Resurs Login...

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

emopluppen Administratörshandledning

emopluppen Administratörshandledning emopluppen Administratörshandledning Sammanfattning Den här handledningen rikar sig till administratörer av Emo-Pluppsidorna. Manualen inleds med instruktioner för hur man lägger till och uppdaterar användare.

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Snabbstart för Novell Vibe Mobile

Snabbstart för Novell Vibe Mobile Snabbstart för Novell Vibe Mobile Mars 2015 Komma igång Mobil tillgång till Novell Vibe-webbplatsen kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibemobilgränssnittet enligt beskrivningen

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

Projektuppgift - Gymmet

Projektuppgift - Gymmet Projektuppgift - Gymmet 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Laboration 10 - Eclipse

Laboration 10 - Eclipse Laboration 10 - Eclipse Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA

Uppdaterad Registrera avhandling i DiVA Uppdaterad 2017-01-31 Doktorsavhandling och Licentiatavhandling Registrera avhandling Viktigt! Om din avhandling är en sammanläggning, gå först igenom punkt 1-4. Om din avhandling är en monografi kan du

Läs mer

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. OBS! För att kunna planera jourpass måste man som

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 22.maj 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar Internetprogrammering 2I1049 Treskiktsarkitektur Klient-server med servlets

2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar Internetprogrammering 2I1049 Treskiktsarkitektur Klient-server med servlets 2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar KTH-MI Peter Mozelius Internetprogrammering Tidigare på kursen 2I1049 har vi enbart sysslat med fristående program där allt körs på en och samma dator. I

Läs mer

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning.

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning. Programmering med Java Programmering med Java Programspråket Java Källkodsexempel Källkod Java API-exempel In- och utmatning Grunderna Ann Pan panda@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 Game.java

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 9 nov 2015 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 3 9 nov 2015 Kursnämnd Namn kommer... UML: Klassdiagram UML: Relationer Ärver från superklass Implementerar gränssnitt Dubbelriktad eller oriktad relation

Läs mer

LUPstudentpapers. Manual Reviewer

LUPstudentpapers. Manual Reviewer LUPstudentpapers Manual Reviewer 1:1 10/3 2009 Manual Reviewer Om du vill granska uppsatser vid din institution men ännu inte är registrerad som Reviewer, vänligen kontakta Publicera@lub.lu.se. Om du redan

Läs mer

Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik Stefan Berglund och Per Kvarnbrink. Laboration: Flerskiktade applikationer

Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik Stefan Berglund och Per Kvarnbrink. Laboration: Flerskiktade applikationer Institutionen för 2014-11-17 Tillämpad fysik och elektronik Stefan Berglund och Per Kvarnbrink Laboration: Flerskiktade applikationer Målsättning Syftet med denna laboration är att ge den studerande kunskap

Läs mer

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 7 Lathund Elektronisk fakturahantering Rapporter 2015-02-01 Sidan 2 av 7 1 Introduktion... 3 2 Logga in... 4 3 Rapporter... 5 3.1 Generellt om rapporter... 5 3.2 Tillgängliga rapporter... 6

Läs mer

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Biblioteket 2017-12-12 DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Innehåll Vad är DiVA?... 2 Registrera publikationer i DiVA... 2 Tänk på att... 2 Ändra i tidigare registreringar... 2 Gör så här...

Läs mer

Komma igång i Hjälpmedelstjänsten

Komma igång i Hjälpmedelstjänsten Komma igång i Hjälpmedelstjänsten Innehåll Inledning... 3 Användarstöd... 4 Support... 4 Inloggning... 4 Aktörer och roller... 4 Rolltillsättarens ansvar... 4 Vilka roller finns?... 5 Roller för sjukvårdshuvudman...

Läs mer

Projektuppgift - Biblioteket

Projektuppgift - Biblioteket Projektuppgift - Biblioteket 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med flera

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Nyheter i Mikromarc 2.6.1

Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, oktober 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Websök... 4 Ämnesord... 4 Flytta lån... 4 Uniform titel... 5 Högertrunkering... 5 Övriga

Läs mer

Manual för administration av användare i Postens Kundportaler

Manual för administration av användare i Postens Kundportaler Uppdaterat 2010-09-10 Manual för administration av användare i Postens Kundportaler Innehåll Inledning 3 Begrepp 4 Sök användare 5 Sökområde 5 Hur man söker 5 Skapa ny användare 6 Användarinformation 6

Läs mer

Uppdateringsguide v4 SR-3

Uppdateringsguide v4 SR-3 Innehåll Innehåll... 2 Uppdatera till v4.0.3 (SR-3)... 3 Allmän information... 3 Instruktioner... 3 Uppföljning... 5 Kontakta oss... 5 Copyright ProgramDuon AB 2 (5) Uppdatera till v4.0.3 (SR-3) Allmän

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen Arbetsplatsansvarig Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Startsidan... 3 Behörighet... 4 Granska en arbetsplats placeringar... 5 Lägg till arbetsplatsansvarig/handledare...

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.3.1 Dokument: MobProUpd331 Rev. A Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte

Läs mer

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR E-tjänster Innehåll Behörighetssystemet till bedömningsportalen Om behörighetssystemet 1 Logga in i behörighetssystemet 2 Registrera provadministratörer

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

1 Söka en enstaka tid som inloggad användare

1 Söka en enstaka tid som inloggad användare Sök och boka enstaka tid 1(7) Vad vill du göra? 1 Söka en enstaka tid som inloggad användare... 1 1.1 Sök en enstaka ledig tid... 1 1.2 Sök efter enstaka tid att boka eller skicka in förfrågan om... 2

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Mejladressen är i formatet

Mejladressen är i formatet Datum 2018-02-20 Mejl och lagringstjänst för förtroendevalda. Den nya GDPR-lagstiftningen som börjar gälla 2018-05-25 har uppmärksammat behovet av att ha mejl och lagringsutrymme som är skilda från arbetsgivarens

Läs mer

INLEDNING MENYN FÖR FILNAVIGERING

INLEDNING MENYN FÖR FILNAVIGERING MEDIABANKEN Användarguide INLEDNING Att använda mediabanken är enkelt och intuitivt. När du loggat in har du en meny till vänster för navigering bland filerna i mediabanken och en meny överst funktioner

Läs mer

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Snabbstartsguide Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Det här dokumentet har tagits fram för att hjälpa dig att snabbt kunna administrera utvärderingar

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

ServiceFirst Webbhandledning, version 2.0. 2010 Assessio International AB. All rights reserved

ServiceFirst Webbhandledning, version 2.0. 2010 Assessio International AB. All rights reserved ServiceFirst Webbhandledning, version 2.0 2010 Assessio International AB. All rights reserved 1. Log-in Logga in till ServiceFirst på: www.servicef.com. Skriv in ditt användarnamn och lösenord Klicka på

Läs mer

Inlämningsuppgift : Finn. 2D1418 Språkteknologi. Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1

Inlämningsuppgift : Finn. 2D1418 Språkteknologi. Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1 Inlämningsuppgift : Finn 2D1418 Språkteknologi Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1 1. Inledning...3 2. Teori...3 2.1 Termdokumentmatrisen...3 2.2 Finn...4 3. Implementation...4 3.1 Databasen...4

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

Innehåll. Föreläsning 3. javax.naming.context. javax.sql.datasource. Vad är JDBC? Java Naming and Directory Interface(JNDI) Viktigaste metoder:

Innehåll. Föreläsning 3. javax.naming.context. javax.sql.datasource. Vad är JDBC? Java Naming and Directory Interface(JNDI) Viktigaste metoder: Föreläsning 3 JDBC Innehåll JNDI Java Naming and Directory Interface En slags DNS för Objekt JDBC Grunderna Uppkoppling Exekvera SQL-satser Ta hand om resulterande ResultSets Finesser PreparedStatement

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

3. Författare: Ange samtliga författare. Gör så här:

3. Författare: Ange samtliga författare. Gör så här: Gör så här: 1. Logga in i DiVA http://kau.diva-portal.org/login med ditt Net ID (studentkonto). 2. Välj publikationstyp: Studentuppsats (Examensarbete) är förvald. Klicka på fortsätt. Du kan alltid spara

Läs mer

Boktips.net manual. Roller i Boktips.net

Boktips.net manual. Roller i Boktips.net Boktips.net manual Villkor och rollfördelning Boktips.net är en del i samarbetet Öppna Bibliotek. Öppna Bibliotek är en gemensam tjänst för Sveriges bibliotek som syftar till att möjliggöra delning av

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer