Lathund Elektronisk fakturahantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lathund Elektronisk fakturahantering"

Transkript

1 Sidan 1 av 13 Lathund Elektronisk fakturahantering

2 Sidan 2 av 13 1 Introduktion Logga in Glömt lösenord Mina fakturor Status Sortera och selektera Hantera en faktura Signera Alternativ Skicka för info Utredning Rapporter Generellt om rapporter Tillgängliga rapporter Visa faktura Min utskriftkö Min profil Byt lösenord Logga ut... 13

3 Sidan 3 av 13 1 Introduktion erbjuder en tjänst för att kunna hantera elektronisk fakturahantering. Detta innebär en betydande förenkling av hanteringen av leverantörsfakturor. Via en inloggning når du som attestant fakturor och kan enkelt och snabbt attestera dessa för betalning. Om ni ännu inte anslutit er fastighet till tjänsten är detta enkelt gjort. Kontakta oss på så berättar vi mer och sätter ihop de avtal och dokument som behövs. Vi använder oss av en tjänst från Palette. Tjänsten är installerad på säkra servrar i en kontrollerad servermiljö. All kommunikation mellan din dator och tjänsten sker krypterat. Information om tjänsten, länk till dokument som bl.a. denna lathund samt inloggningslänk finns på https://efh.botema.se.

4 Sidan 4 av 13 2 Logga in Ange din e-postadress som användarnamn. Om det är första gången du loggar in: 1. Använd det temporära lösenord du har fått utskickat vid anslutning. 2. Klicka Logga in. 3. Du kommer nu få ange ett eget mer personligt lösenord. Om du har loggat in tidigare: 1. Ange ditt lösenord. 2. Klicka Logga in.

5 Sidan 5 av Glömt lösenord Om du har glömt ditt lösenord, använd länken under inloggningsformuläret Erhåll nytt lösenord. 1. Ange din e-postadress som du använder för att logga in till systemet både på Användare och E-post. 2. Klicka på Skicka. 3. Ett mail med information om nytt lösenord kommer skickas till din e- postadress.

6 Sidan 6 av 13 3 Mina fakturor Efter inloggning kommer du till sidan Mina fakturor. Här presenteras alla aktiva fakturor som du berörs av, d.v.s. fakturor som inte har blivit attesterade och skickade för betalning. 3.1 Status En faktura kan ha fem olika status: På väg fakturor som är inskannade och som är "på väg" till rollen, dvs. rollen ingår i flödet för fakturan men en annan roll har den för behandling just nu. För behandling fakturor som rollen har att kontrollera/kontera/signera. Under utredning fakturor som lagts på utredning hos rollen och ska undersökas ytterligare internt eller externt innan de konteras/signeras eller kommenteras och skickas vidare för kontroll/kontering/signering av annan roll. Behandlad fakturor som rollen har kontrollerat/konterat/signerat och som inte är definitivbokade i affärssystemet ännu. Okänd fakturor som rollen har angett som okända och skickat vidare utan åtgärd. 3.2 Sortera och selektera Som standard visas fakturor med status För behandling (röd) samt Under utredning (gul), dvs. fakturor som rollen aktivt ska arbeta med. För att visa fakturor med annan status markera kryssrutan för den önskade statusen och klicka sedan på knappen Uppdatera. På sidan Mina fakturor går det också att selektera och söka fram fakturor med urvalen Bolag och Leverantör. Även här aktiveras urvalen genom att klicka på knappen Uppdatera.

7 Sidan 7 av 13 Fakturorna på sidan Mina fakturor kan sorteras efter de olika rubrikraderna genom att klicka på respektive rubrik. Klicka ytterligare en gång på rubriken för att sortera den stigande eller fallande. Genom att klicka på raden för önskad faktura visas detaljerad information om fakturan samt den inskannade fakturabilden och eventuella bilagor (mer information i kapitel om Hantera en faktura ). 4 Hantera en faktura I ramen Faktura, till vänster, visas ett antal uppgifter om fakturan som tolkats från pappersfakturan eller lästs in från e-fakturan, och som följer fakturan hela vägen i Palette. Leverantörs ID Leverantörens fakturanummer Bokföringsdatum

8 Sidan 8 av 13 Förfallodatum Nettobelopp Momsbelopp I ramen Fakturabild, till höger, visas den inskannade fakturabilden eller e-fakturan i en grafisk presentation. Beroende på bildformat visas eventuella fakturabilagor som blivit inskannade som siffror ovanför fakturabilden. Klickar man på fakturan öppnas ett nytt fönster som förstoring. Klickar man på denna förstorade bild så återgår man till ursprunglig storlek. Detta kan man också göra via knappen Visa stor bild om det är en e-faktura. 4.1 Signera När man trycker på Signera så godkänner man fakturan och skriver under med sin signatur. En faktura går vidare till nästa nivå i flödet först när denna blivit signerad av rollerna som ingår i flödet. Du har nu inte möjlighet att ändra eller lägga fakturan på utredning. Om du har fler fakturor på sidan Mina fakturor som ska attesteras visas nästa faktura, annars kommer du tillbaka till Mina fakturor. För att en faktura ska bli slutsignerad och kunna gå iväg för definitivbokning och betalning måste den vara konterad till 100 % på giltiga konton samt signerad av behörig(a) person(er) i Palette.

9 Sidan 9 av Alternativ Skicka för info För att skicka fakturan och dess uppgifter via e-post, klicka på knappen Alternativ och välj Skicka för info. Som standard fylls meddelandet med basinformation om fakturan. Här kan man lägga till ytterligare information samt ett eget meddelande till mottagaren.

10 Sidan 10 av Utredning Om en faktura måste undersökas ytterligare innan den kan signeras kan fakturan läggas på utredning. 1. Klicka på knappen Alternativ och välj Utredning. 2. Välj typ av utredning för fakturan, d.v.s. vad fakturan väntar på, som en information. Följande status finns att välja mellan: a. Intern utredning väntar på besked från intern roll. b. Utredning mot leverantör väntar på besked från leverantören. c. Väntar på kredit väntar på kreditfaktura från leverantören. 3. Klicka på Roll för utredning för att välja vem som ska få fakturan för utredning. Klicka på Sök i rutan som kommer upp. Välj roll i listan genom att dubbelklicka. Anges ingen roll så läggs fakturan på utredning hos den innevarande rollen. 4. Skriv in en orsak till varför fakturan läggs på utredning i fältet Meddelande. 5. Kryssa i Tillbaka till mig efter utredning om du ska få tillbaka fakturan efter utredning. 6. Det är möjligt att bifoga en fil till fakturan, genom att klicka på Bifoga fil. 7. Klicka på Skicka för utredning. Om du inte väljer någon roll som ska ha fakturan för utredning visas en fråga om du vill lägga fakturan för utredning på dig själv. 8. Det sparas en Fritext som anger att en utredning har gjorts och till vem utredningen skickades. När en faktura befinner sig på utredning är dess status Under utredning.

11 Sidan 11 av 13 5 Rapporter 5.1 Generellt om rapporter För att få fram önskad data finns för varje rapport ett antal olika urvalskriterier. Generellt för rapporterna gäller dock följande: Om du vill göra ett urval på allt skriver du in en * i önskat fält. I samtliga rapporter går det att göra urval på värden som innehåller - och, genom att omsluta söksträngen med -tecknet. T.ex. för att söka ut fakturor som behandlats av rollerna Ek-Chef och/eller VD skriver man följande söksträng: Ek-Chef, VD. Om du t ex vill ha en rapport på alla leverantörer vars namn börjar på bokstaven A skriver du A* i urvalsfältet för leverantörsnamn. Det går även att skriva en lista över önskade förekomster. Om du t.ex. vill se alla fakturor som är bokade på vissa konton kan du skriva 4*,6010,6030,7035,8-9. Om du vill använda ett sökvillkor med ett sk wildcard (*) ska detta anges som ett öppet villkor, t.ex. för alla konton över 5055 som 5055-*. Det är möjligt att använda specialtecken vid sökning i urvalsfälten för belopp, datum och textfält. För belopp och datum används det första fältet för att ange specialtecken i urvalet. Med specialtecken kan du exempelvis söka fram fakturor som saknar betaldatum. Följande specialtecken går att använda och finns även beskrivna i applikationen under i-ikonen.! urvalsfältet har ett värde? urvalsfältet saknar värde # - urvalsfältet ska vara skilt från angivet värde Om du vill söka fram ett resultat som innehåller!,? eller # så måste du ange dessa tecken inom citationstecken.

12 Sidan 12 av 13 Det är möjligt att kombinera vanliga urval med specialtecken. Exempel: A-C,! Tar fram poster mellan A och C A-C,? Tar fram poster som saknar värde eller är mellan A och C A-C, #B Tar fram poster som är mellan A och C men skilt från B NOTERA! För belopp och datum fungerar inte kombinerade urval. Du kan rensa dina val med knappen Rensa. Allmänt om sökning i listor kan sägas att om jag väljer posterna 1-2 så får jag alla poster mellan t.ex Urvalet som görs i Rapporter sparas till nästa gång användaren går in på samma rapport. 5.2 Tillgängliga rapporter Visa faktura Detta är en rapport alla roller har användning för. Rapporten visar vilka fakturor som finns eller har funnits i Palette. Urvalsmöjligheter finns på de flesta fakturauppgifter. Möjlighet finns att skriva ut fakturabilder till de fakturor som urvalet omfattar Min utskriftkö I den här rapporten visas de fakturor som användaren har i sin utskriftskö. När man väljer att skriva ut en faktura eller vy så finns det möjlighet att istället för att vänta på att en pdf ska genereras direkt lägga utskriften i utskriftskön. Då kommer

13 Sidan 13 av 13 systemet att skapa en pdf i bakgrunden som man sedan kan ladda ner från denna rapportsida. 6 Min profil 6.1 Byt lösenord Du har möjlighet att själv byta ditt lösenord. 1. Under din profil, kryssa i Byt lösenord. 2. Ange ett nytt lösenord. 3. Bekräfta det nya lösenordet. 4. Klicka på Spara längst upp på sidan. 7 Logga ut För att logga ut från systemet klicka på ikonen i form av en dörr längst upp till höger.

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 8 Lathund Elektronisk fakturahantering Fakturahantering 2015-02-01 Sidan 2 av 8 1 Introduktion... 3 2 Mina fakturor... 4 2.1 Status... 4 2.2 Sortera och selektera... 4 3 Hantera en faktura...

Läs mer

Minimanual för Baltzaranvändare

Minimanual för Baltzaranvändare Minimanual för Baltzaranvändare Inloggning i Baltzar Öppna Baltzar via länken i mailet Ange användare och lösenord och logga in Du hamnar nu i din Inkorg Tryck på knappen F11 för att få hel bildskärm samt

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Användarmanual Konterare i Baltzar BBA Baltzar är LiU:s system för elektronisk fakturahantering. 1 Minimanual för konterare LiU Senast uppdaterad: 2012-05-15 Innehållsförteckning

Läs mer

Elektronisk fakturahantering (EFH)

Elektronisk fakturahantering (EFH) Elektronisk fakturahantering (EFH) Lathund för slutattestant 1 (20) Innehållsförteckning Innehåll OM ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING (EFH)...3 1.1 Roller i EFH... 3 1.2 Starta EFH... 3 2. MINA UPPGIFTER...5

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206 Visma Proceedo Att attestera - Manual 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) NYA BESTÄLLNINGAR ATT GODKÄNNA...

Läs mer

Nyheter i och med uppgraderingen från Baltzar Business Arena 5.2 till PaletteArena 5.3

Nyheter i och med uppgraderingen från Baltzar Business Arena 5.2 till PaletteArena 5.3 Nyheter i och med uppgraderingen från Baltzar Business Arena 5.2 till PaletteArena 5.3 Från och med version 5.3 har Baltzar Business Arena bytt namn till PaletteArena. Anledningen till namnbytet är att

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Innehåll Förutsättningar...2 Mail och inloggning...3 Ekonomisk attest...5 Åtgärdsknappar för ekonomisk attestant... 10 Alternativ 1 - Fakturan är korrekt... 11 Alternativ

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Välkommen! Genom att skicka kundfakturor via banken kan du och ditt företag

Läs mer

Leverantörsfakturaportalen. Handledning för attesterare/betalattesterare

Leverantörsfakturaportalen. Handledning för attesterare/betalattesterare Leverantörsfakturaportalen Handledning för attesterare/betalattesterare Innehållsförteckning Inledning... 3 Inloggning... 3 Ändra lösenord... 4 Min inkorg... 6 Mina Inställningar... 7 Kontera/Attestera...

Läs mer

Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO

Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO Manual för attestering av leverantörsfakturor Innehåll 1. Uppgifter att åtgärda... 1 2. Startsida... 3 3. Leveransattest... 4 3.1 Leveransattest av leverantörsfaktura...

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration

LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration LEVDoc 2.2 För servicefrågor kontakta er Återförsäljare eller

Läs mer

Läkemedelsförsörjning - Instruktion för läkemedelsbeställning i Inköpssystemet

Läkemedelsförsörjning - Instruktion för läkemedelsbeställning i Inköpssystemet Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(21) Dokument ID: 08-83415 Fastställandedatum: 2014-12-22 Giltigt t.o.m.: 2015-12-22 Upprättare: Jessica A Eriksson Fastställare: Jessica Eriksson Läkemedelsförsörjning

Läs mer

Handbok Inköp och Faktura IoF

Handbok Inköp och Faktura IoF Handbok Inköp och Faktura IoF Attestering och kontering av fakturor 2014-05-22 Innehållsförteckning 1. Inloggning... 3 1.1 Länk i mailet... 3 1.2 Kommunprogram... 3 2. Brevlådan... 4 2.1 Förnya bilden...

Läs mer

Manual till Skanskas Webbfakturaportal

Manual till Skanskas Webbfakturaportal Manual till Skanskas Webbfakturaportal (Husera TSP/TSP Online) Webbfaktura Version 3.0 Manual Version 1.5 Friskrivning Informationen i denna manual är till för att vägleda användarna av webbsystemet och

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura Åtgärda en faktura När du har fakturor hos dig för åtgärd ser du det genom att klicka på menyn Under Uppgifter arbetsflöde visas de antal fakturor som finns för behandling. Antalet fakturor framgår inom

Läs mer

Beställning-Varukorg-Rekvisition- Attest-Order-Leverantör Varumottagning- Matchning av faktura. Handbok E-handel. Karolinska institutet, 2014-04

Beställning-Varukorg-Rekvisition- Attest-Order-Leverantör Varumottagning- Matchning av faktura. Handbok E-handel. Karolinska institutet, 2014-04 Karolinska Institutet Sid 1 (44) Beställning-Varukorg-Rekvisition- Attest-Order-Leverantör Varumottagning- Matchning av faktura Handbok E-handel Karolinska institutet, 2014-04 Projekt: Process och IT-stöd

Läs mer

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för att du ska känna dig säker när du själv börjar arbeta

Läs mer

Manual till faktura- och bokföringsfliken

Manual till faktura- och bokföringsfliken Manual till faktura- och bokföringsfliken Raindanceportalen version 2013 vår Manualen innehåller rutiner kring fakturor, hantering av fakturor och bokföringsordrar och de olika verifikationstyperna. Ekonomiavdelningen

Läs mer

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska FaktaNet live v2 Manual Version: 080919 1 Språk: Svenska Inloggning Antingen via byggfakta.se eller faktanetlive.com, i dagsläget fungerar bara byggfakta profiler. Inte First Index m.fl. varianter. Menyn

Läs mer

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB FaktApp Mobilapplikation för fakturering Resultat Finans AB Innehåll FaktApp En unik tjänst från Resultat Finans AB...2 FaktApp Mobilapplikation för fakturering...3 Logga in på FaktApp...3 Registrera ditt

Läs mer

Solution Description -Invoice Processing

Solution Description -Invoice Processing Solution Description -Invoice Processing PaletteInvoice PaletteContract PaletteOrdermatching PaletteMobile/Mail PaletteSupplierPortal Innehållsförteckning 1 Palettes produktsvit - från beställning till

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Välkommen! Att skicka kundfakturor via banken innebär ett effektivt sätt

Läs mer

Handbok För Winstanvändare

Handbok För Winstanvändare Handbok För Winstanvändare Version 2014-05-23 2 (71) Innehåll 1 Logga in i Winst... 4 2 Hantera inköp i Winst... 4 3 Skapa beställning... 6 3.1 Välj rätt avtalskategori... 6 3.2 Avancerad sökning... 7

Läs mer

Raindanceportalen, Handbok KFP 2014-09-12. Raindance. Handbok KFP KundFakturaPortal. Ekonomienheten Umu

Raindanceportalen, Handbok KFP 2014-09-12. Raindance. Handbok KFP KundFakturaPortal. Ekonomienheten Umu Raindance Handbok KFP KundFakturaPortal 1 Innehållsförteckning Fakturor... 3 Registrera faktura... 4 Fakturahuvud, Kund- och datumuppgifter... 4 Övriga uppgifter... 6 Fakturarader... 7 Kontera fakturan...

Läs mer