PRESENTATÖRER & INNEHÅLL (Plenum)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRESENTATÖRER & INNEHÅLL (Plenum)"

Transkript

1 PRESENTATÖRER & INNEHÅLL (Plenum) Staffan Janson, Karlstad Universitet (KAU) Staffan Janson är barnläkare och adjungerad professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet samt i socialpediatrik vid Örebro universitet. Han har tidigare suttit med i det nationella barnsäkerhetsrådet som expert inom området. Staffan Janson är även verksamhetschef för Barnrättsakademin. I sin presentation ger Staffan Janson ett historiskt perspektiv på framväxten av den evidensbaserade preventionen av olycksfall i Sverige och vilken betydelse detta haft för att reducera både dödlighet och bestående men från skador. Han kommer också att ge en översikt av det barnsäkerhetsarbete som bedrivs för närvarande och det vi sannolikt står inför framöver. Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen (BO) Barnombudsmannen är en statlig myndighet och leds av barnombudsman Fredrik Malmberg. Tidigare har Fredrik Malmberg varit chef för Rädda Barnen i Sverige samt varit regional representant för Rädda Barnen i Syd- och Centralasien. Barnombudsmannen har regelbundna kontakter med barn och ungdomar för att få kunskap om deras villkor och vad de tycker i aktuella frågor. [Sammanfattning inväntas] Lucie Laflamme, Karolinska Institutet (KI) Lucie Laflamme är professor i skadeepidemiologi och prevention samt prefekt vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon har varit expert i barnsäkerhetsdelegationen under Socialdepartementet. Lucie Laflammes forskning rör sociala skillnader gällande skador i länder med låga och medelhöga inkomster. Hon leder forskningsgruppen Injuries Social Aetiology and Consequences (ISAC) som bland annat tittar på trafikolyckor och skador bland barn och ungdomar. Barns mobilitet i stadsmiljö är ett annat forskningsområde gruppen ägnar sig åt. [Sammanfattning inväntas]

2 Anders Tennlind, Socialstyrelsen (SoS) Anders Tennlind är statistiker och områdesansvarig för skador och förgiftningar på avdelningen för statistik och utvärdering vid Socialstyrelsen. Anders Tennlind har nyligen av WHO utnämnts till Sveriges kontaktperson gällande skadeprevention. I presentationen tar han upp att skadehändelser bland barn är den absolut vanligaste orsaken till såväl dödsfall som vård på sjukhus. Av samtliga barn som omkommer i Sverige svarar skador och förgiftningar för en tredjedel. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att utifrån befintliga register kontinuerligt redovisa statistik över skador bland barn, och vart fjärde år ska en mer detaljerad sammanställning framställas i rapportform. Presentationen bygger på den senaste rapporten och den visar hur skador hur skadepanoramat ser ut samt hur skadorna fördelar sig efter avsikt, uppkomstsätt, skademiljöer och aktiviteter vid skadetillfället. Wendy Russell, University of Gloucestershire Wendy Russell arbetar vid University of Gloucestershire där hon forskar kring lek som företeelse. Utöver det har Wendy Russell 35 års erfarenhet av att utveckla lekland i England i ett flertal sektorer. Bland annat så är hon verksam inom rörelsen International Play Association (IPA) som vill möjliggöra för barn att få sin rätt till lek förverkligad genom ökat inflytande, inte endast på lekmiljön utan också i den offentliga miljön. Wendy Russell kommer i sin presentation ta upp hur man i Storbritannien börjat ifrågasätta ett antal bakomliggande antaganden gällande risk, barndom och lek. Hon kommer även att ta upp motsättningen gällande föräldrars önskan om att skydda barnen i deras sökande efter utmaning och spänning i leken. Sven Bremberg, Karolinska Institutet (KI) Sven Bremberg är barn- och ungdomsläkare och docent i socialmedicin. Han är nu verksam som expert i hälsofrågor som rör barn och unga vid Statens Folkhälsoinstitut. Sven Bremberg har varit ansvarig för uppdrag från regeringen som behandlat stöd till föräldrar, ungdomars psykiska hälsa och prevention av självmord. Sven Bremberg bedriver forskning vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karoliniska Institutet. Aktuella forskningsprojekt rör hälsofrämjande insatser bland barn och unga och studier av sociala skillnader i hälsa. I presentationen kommer han visa att förekomsten av olycksfallsskador och suicid varierar påtagligt mellan olika rika länder. Avsikten är att söka förklara varför barn och unga klarar sig bättre i vissa länder. Sådana insikter kan ligga till grund för att förbättra situationen för barn och unga i Sverige. Föräldrar, förskola och skola har avgörande betydelse.

3 INNEHÅLL (Sessioner) 1/ Säkerhet i hemmet Är det okej att barn skadar sig? Maria Holmberg & Anna Stridsberg är utredare vid Konsumentverket. Skrubbsår och en och annan fraktur hör till barns naturliga utveckling. Men att de ska utsättas för komplicerade skador eller sådana som ger bestående men är och kommer aldrig att vara acceptabelt. Vilka risker glömmer man bort? Hur kan man undvika allvarliga skador? Vad gör Konsumentverket? Olycksrisker i hemmet Anna Carlsson är doktor i medicinsk vetenskap, barnsjuksköterska samt universitetslektor vid Malmö högskola - fakulteten för hälsa och samhälle. Anna Carlssons presentation baserar sig på hennes avhandling i vilken hon beskriver barns utsatthet för olycksrisker i hemmet med fokus på skåll- och brännskador. Föräldrars uppgifter om hur de följer olycksförebyggande råd, deras uppfattning om påverkande faktorer till olyckshändelsen samt effekten av individanpassad information presenteras i denna avhandling. En viktig slutsats är att föräldrarna ofta underskattar barnens räckvidd och snabbhet men överskattar barnens förmåga att förstå risker i hemmet. Föräldrars attityder till risk Beata Enmark är Campaign Manager vid Barnolycksfallsfonden. Barnolycksfallsfondens ändamål är att förebygga och minska antalet barnolycksfall och dess följder. Fonden har också till uppgift att sprida förebyggande information för att öka kunskapen och minska antalet barnolycksfall. Barnolycksfallsfonden stödjer forskning kring barnolycksfall och arbetar med att sprida förebyggande information till allmänheten. Hösten 2010 frågade Barnolycksfallsfonden över svenska föräldrar om hur de ser på säkerhet för sina barn, vilka säkerhetsåtgärder de vidtar vid olika aktiviteter och om de själva agerar som förebilder för sina barn i olika sammanhang. Undersökningens resultat sammanfattas och redovisas i Barnolycksfallsfondens presentation.

4 2/Säkerhet på fritiden Idrottsskador bland barn & unga [Sammanfattning inväntas] Vattensäkerhet Karin Brand, generalsekreterare vid Svenska Livräddningssällskapet (SLS) Hon kommer utifrån ett globalt perspektiv, med goda exempel och influenser från den nyligen genomförda World Conference on Drowning Prevention 2011 i Vietnam, prata om kulturella skillnader i synen på vattensäkerhet, vilka osynliga och synliga barriärer som finns samt hur och vad vi gör i Sverige och vad kan förbättras? Vilken roll har föräldrar, skola och kommunen för barnens sim- och vattenkunskap? Kan det vara säkert fastän det är farligt? Annika Ahlberg & Kerstin Jönsson, utredare vid Konsumentverket Sportdykning, ridsport och äventyrsbanor är exempel på populära aktiviteter som kräver en hög säkerhetsnivå för att allvarliga olyckor med personskador inte ska uppstå. Även vid andra typer av konsumenttjänster som lekland, badhus och äventyrsbad, ställs krav på hög säkerhetsnivå- inte minst för att barn är inblandade. Gäller uttrycket att delta på egen risk? Vem har egentligen ansvaret? Finns det någon myndighet som utövar tillsyn?

5 3/ Säkerhet i skola & förskola Skolan som arbetsmiljö Stefan Hult, Arbetsmiljöverket Stefan Hulth har jobbat med tillsyn och skolor/förskolors arbetsmiljöförhållande sedan Han är i dag också branschansvarig för skola/förskola vid Arbetsmiljöverket. Stefan Hulth kommer i sin presentation ta upp vilka de största arbetsmiljöriskerna är och vad är det för olika tillbud och olycksfall som oftast inträffar? Vad finns det för bra system att förebygga och därmed förhindra att det inträffar och vad gör man då det har inträffat. Hur bör arbetsmiljöansvaret vara fördelat? Är det läraren, rektorn, förvaltningschefen eller politikern som har detta eller har alla en del av detta ansvar och i så fall på vilket sätt. Det är några frågor och områden som utvecklas i presentationen utifrån arbetsmiljölagstiftningen och den tillsynserfarenhet som finns inom området. OSIS: Olycksfall och skaderegistrering i skola/förskola/fritidshem Barbro Forslin & Peter Möllerswärd, folkhälsoplanerare Landstinget Västernorrland För att förebygga risker för skador samt hot, våld och kränkningar gör skola/förskola-/fritidshem fortlöpande riskbedömningar. Utifrån dessa bedömningar upprättas rutiner och instruktioner som klargör hur de inblandade ska agera. De risker som inte genast åtgärdas skrivs ner i en handlingsplan. Ett hjälpmedel i det systematiska arbetsmiljöarbetet är verktyget OSIS, som är en webbapplikation med tillhörande databas. OSIS är ett samarbete mellan Landstinget Västernorrland och länets samtliga kommuner. Barbro Forslin & Peter Möllerswärd kommer under sin presentation visa OSIS där händelser i form av olycksfall, tillbud, våld, hot och kränkningar registreras. En sammanställning av registrerade händelser för läsåren kommer även att presenteras. En trygg och säker förskoleverksamhet i Nacka kommun Monika Enhörning, förskoleexpert i Nacka kommun. År 1998 beslutade dåvarande barnomsorgsnämnden i Nacka kommun att förskolor och familjedaghem skulle kunna få en utmärkelse trygg och säker barnomsorg. Syftet med utmärkelsen är att minska olyckor och att lära av inträffade olycksfall så att de kan undvikas i framtiden och på sätt göra förskolan och familjedaghemmen till en tryggare plats för barnen. Arbetet har utvecklats under åren och är under ständig utveckling. En viktig pedagogisk parameter är att lära av andra förskolor och familjedaghem. Arbetet är uppdelat i två delar där förskolorna och familjedaghemmen gör en barnskyddsrond efter en bestämd mall och utarbetar handlingsplaner enligt bestämda rubriker. År 2000 utnämndes Nacka kommun till En säker och trygg kommun av WHO

6 4/Barns delaktighet och inflytande Säkra äventyr på lekplatsen Fredrika Mårtensson är lektor i landskapsarkitekturens miljöpsykologi vid SLU i Alnarp. Hon studerar lekpotentialen i utemiljöerna vid förskolor och skolor och har utvecklat ett särskilt instrument för miljövärdering av lekmiljöer. Hennes föreläsning baseras på ett flertal nationella, men även internationella, tvärvetenskapliga studier kring hälsofrämjande utemiljöer. I sin presentation beskriver hon hur tillgången till natur påverkar lekens struktur och förlopp på ett intressant sätt. Vad är det med leken ute som gör att vissa barn lättare kan vara med? Kan alla verkligen vara med i den fartfyllda leken? Hur skapar vi lekmiljöer som är både trygga, spännande och tillgängliga? Barns rätt till säkra skolvägar Thomas Larsson är utredare vid Trafikverket och arbetar med att utveckla barnperspektiv på och i planeringsprocesser. Presentationen handlar om utgångspunkter för genomförande av barnkonsekvensanalyser för säkra skolvägar och praktiska exempel på och hur barn har deltagit i arbetet för att öka skolvägens säkerhet. Gröna skolgårdar i Malmö utmaningar och upplevelser på skolgården Petra Bengtsson, är landskapsarkitekt (Phd) samt projektledare för Gröna skolgårdar, Malmö Stad. Barnens skolmiljö och skolgård används av många barn, från tidig morgon till sen eftermiddag och även på fritiden. I Malmö pågår ett projekt med syfte att förändra skolgårdarna så de blir en bättre miljö ur flera aspekter. De ska erbjuda pedagogiska möjligheter i undervisningen men även vara utvecklande och erbjuda en kreativ utmaning i lek och andra aktiviteter. Projektet genomförs med delaktighet ur ett barnperspektiv, som en röd tråd. Säkerhetsaspekten är viktigt samtidigt som det finns behov av att skapa utmaningar som ger möjlighet till utveckling. Projektet strävar efter att förena perspektiven säkerhet, delaktighet, utveckling och folkhälsa så att de samverkar snarare än hamnar i motsatsställning.

7 5/ Risk- och miljöfaktorer Drogkonsumtion & riskfaktorer Siri Nyström är forskningssekreterare vid Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Siri Nyström kommer att presentera resultat från den årliga undersökningen om skolelevers drogvanor. Utöver en allmän introduktion till CAN:s årliga skolundersökningar kommer utvecklingen för de skadeindikatorer (individuella problem, sexuella problem eller brottsrelaterade problem på grund av alkoholkonsumtion) som finns i undersökningen att presenteras för åren Dessutom redovisas skadeindikatorernas samvariation med vissa bakgrundsvariabler samt alkoholoch drogkonsumtion och andra riskfaktorer. Riskfaktorer i skol- och närmiljö Ulf Mårtensson arbetar med trygghets- och säkerhetsfrågor som rör barn och ungdom i Karlstads kommun. Han har tidigare inom flyg och järnvägsbranschen med bland annat säkerhet och kvalitetsfrågor. Ulf Mårtensson presenterar kunskap kring var, när och vem som anlägger bränder och bygger sedan på med förslag på förebyggande metoder samt hur man kan skapa en tryggare skola. Mycket görs idag utifrån ren rutinmässighet och vi kan få betydligt bättre effekt av våra insatta förebyggande åtgärder om vi studerar problemet noga. Barns och ungas upplevelser av olyckor, skador och risker Klara Johansson, Umeå Universitet Klara Johansson försvarade i februari i år sin avhandling om ungdomars upplevelser av säkerhet och mobilitet i närmiljön, på Karolinska Institutet. Nu forskar hon om jämställdhet och hälsa, på Umeå universitet. Hennes intresseområden är socioekonomiska och genusrelaterade skillnader i säkerhet och hälsa; samt vikten att ta till vara barns och ungdomars perspektiv och berättelser. I presentationen illustreras barns och ungdomars perspektiv på säkerhet genom citat från barn som upplevt skador eller som beskriver de risker de upplever i sin vardag. I arbetet med barns säkerhet är det viktigt att ta hänsyn till hur barn och ungdomar själva upplever och beskriver olyckor, skador och risker. Barn och unga skiljer sig från vuxna både när det gäller kapacitet att handskas med svårigheter, vad de prioriterar i livet, deras uppfattning av världen och hur deras psykosociala livssituation ser ut. Alla dessa faktorer påverkar hur barn känner och tänker kring skador och risker.

8 6/ Unga vuxna De odödliga Ragnar Andersson är professor i riskhantering vid Karlstads universitet där han nyligen även startat upp Centrum för Personsäkerhet (CPS). Skador är den ledande dödsorsaken hos ungdomar och yngre vuxna. Vägtrafik, självtillfogade skador, förgiftningar samt alkoholkonsumtion är några nyckelområden. I Ragnar Anderssons presentation belyses skadebilden bland ungdomar och yngre vuxna samt vilket skydd samhället erbjuder denna utsatta grupp, där vissa trender tycks öka istället för att minska. Musik och risk i en existentiell och genusordnad värld Margareta Bohlin, Högskolan Väst Margareta Bohlin är filosofie doktor i psykologi och universitetsadjunkt vid Högskolan Väst. Hon arbetar i flera forskningsprojekt som berör ungdomar, risk, Internet och identitet. Margareta Bohlin disputerade 2011 med avhandlingen Music and Risk in an existential and gendered world. Studierna i avhandlingen visar att unga svenska kvinnor i åldern år bedömer risker som större än män, men att de ändå tar lika mycket risker som männen. Tidigare studier i flera länder har visat att unga män tar mer risker än unga kvinnor, vilket inte verkar vara fallet i Sverige idag. Att föra in musik i den här typen av riskstudier har gjort att genusspecifika och existentiella dimensioner som påverkar ungdomar att ta risker har blivit belysta. Dessa aspekter kan i sin tur vara betydelsefullt i preventivt arbete med ungdomar. Wall of Death, Moshpit och Crowdsurfing - en vanlig dag på jobbet Petter Säterhed har arbetat med evenemangssäkerhet sedan 1995 och är eller har varit säkerhetschef på Sveriges största festivaler. Idag är han VD för publiksäkerhetsföretaget Liveside och har bland annat anlitats av MSB som författare och projektledare på MSB:s handbok - Säkerhetsguide för evenemang. Musikfestivaler är idag ett självklart inslag i den svenska sommaren. Men, den svenska festivalbranschen är inte äldre än ca 30 år - och startade som en gräsrotsrörelse i ungdomsföreningar. Branschen har därför länge legat under myndighetssveriges radar. Idag besöks Sveriges festivaler av drygt 4,5 miljoner, unga som gamla, årligen. Men kulturspecifika fenomen som Wall of Death, Moshing eller Circle Pit, som tillhör vanligheterna på de flesta större festivaler, är okända fenomen för många i myndighetsställning. Hur reglerar man en frizon?

Kommittédirektiv. Barns säkerhet i förskolan. Dir. 2012:36. Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2012

Kommittédirektiv. Barns säkerhet i förskolan. Dir. 2012:36. Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2012 Kommittédirektiv Barns säkerhet i förskolan Dir. 2012:36 Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå åtgärder för hur barns säkerhet i förskolan kan

Läs mer

Skolans arbetsmiljö:

Skolans arbetsmiljö: Barn och ungdomsnämndens plan 2004-2007 Folkhälsoplanen 2004-2008 Skolans arbetsmiljö: Trygga, säkra och utvecklande skolor. Götene tryggt och säkert Utgångspunkter: Läroplaner och styrdokument Arbetsmiljölagen

Läs mer

Trygg och säker förskola i Nacka kommun Barnsäkerhetscertifiering

Trygg och säker förskola i Nacka kommun Barnsäkerhetscertifiering Trygg och säker förskola i Nacka kommun Barnsäkerhetscertifiering Vill ni vara med och göra Er förskola till en tryggare och säkrare plats för barnen? Skadeförebyggande arbete i Nacka Politiskt mål "Trygg

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna

De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Ragnar Andersson, Staffan Janson, Diana Stark Ekman, Karlstads universitet Jan Schyllander, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

De odödliga. Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se

De odödliga. Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se De odödliga Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Studien genomfördes av MSB och Karlstads

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Göran Davidsson. Den här boken beskriver hur man kan undersöka arbetsmiljön utifrån mänskliga, tekniska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola-

Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola- Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola- Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter: Verksamhetsform som omfattas av planen:

Läs mer

Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun. Utkast2012-01-05

Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun. Utkast2012-01-05 Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun Utkast2012-01-05 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund.3 2. Nationella strategier..... 3 3. Befintliga program och dokument.... 6 4. Lokala strategier och

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 0. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska 207--5 (5) Datum: 22 december 207 Arbetsplats: Deltagare Vd, skyddsombudet Tommy Larsson, lagerchef Sven Andersson och kontorschef. Arbetstagare och

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

Jämlik hälsa och vård

Jämlik hälsa och vård Foto: Clifford Shirley Välkommen till den 14:e nationella konferensen för nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Jämlik hälsa och vård det goda mötet som nyckel till framgång Västerås 19-20 mars

Läs mer

Statistik om barn och unga. En trygg uppväxt. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad

Statistik om barn och unga. En trygg uppväxt. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad Statistik om barn och unga En trygg uppväxt 1 Barnombudsmannen analyserar Senast uppdaterad 2016-03-23 Innehållsförteckning En trygg uppväxt... 3 Andel barn som känner sig trygga i skolan... 4 Andel barn

Läs mer

Introduktion till lokal kartläggning av ANDT-situationen

Introduktion till lokal kartläggning av ANDT-situationen Introduktion till lokal kartläggning av ANDT-situationen Introduktion till lokal kartläggning av ANDT-situationen Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Stockholm 219 Bakgrund CAN fick i

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf 1 (5) Datum: Arbetsplats: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Deltagare / Carina Stålenmark, skyddsombud Frågeställning Ja Nej Åtgärder Ansvarig Klart Uppföljning Arbetsmiljöarbetet har skett i

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 12 13 september 2017 Göteborg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Anna-Lena Andersson Suicid i transportsystemet Ingen människa skall behöva ta sitt

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE

SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE att använda skadedata i det förebyggande arbetet Samverkan inom Göteborgsregionens kommunalförbund GR Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Barnens Hus Fastställd 2015-09-11 Gäller läsåret 2015-2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete

Läs mer

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Missa inte vårens missbrukskonferens! Nu genomför SIPU för tredje gången den mycket uppskattade konferensen om Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Du har nu återigen möjlighet

Läs mer

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET]

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] 2011 Ulricehamns kommun Johan Lenjesson [HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] Suicid och suicidförsök är ett stort folkhälsoproblem där suicid är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen

Läs mer

Trender i barns och ungdomars psykiska hälsa

Trender i barns och ungdomars psykiska hälsa Trender i barns och ungdomars psykiska hälsa Planeringskommitté Arbetsgrupp för systematisk litteraturöversikt Konferensprogram och frågeställningar Konferenspanel Arbetsgrupp för systematisk litteraturöversikt

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Systematiskt barnsäkerhetsarbete Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Innehåll Definitioner Statistik Orsaken till skador och olyckor Arbetsmiljöfrågor Några verktyg i det systematiska

Läs mer

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Lillåns förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 år Ansvariga

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Läsanvisningar Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål Övergripande mål: Skapa samhälliga

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Region öst arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen, distriktet

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Liselotte Svensson Bitsch

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Dnr: P 2016/41 Beslutad av Rektor 2016-12-19 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Ansvar Huvudregeln är att högsta ledningen Högskolestyrelsen, har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Riskhantering och skadeförebyggande arbete i förskola, skola och på fritidshem

Riskhantering och skadeförebyggande arbete i förskola, skola och på fritidshem Riskhantering och skadeförebyggande arbete i förskola, skola och på fritidshem Lena Olsson Doktorand i Pedagogiskt arbete Karlstads universitet 2 Systematiskt skadeförebyggande arbete inom grundskolan

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna

Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna De odödliga Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Studien genomfördes av MSB och Karlstads universitet gemensamt Ragnar Andersson, Diana Stark-Ekman, Staffan Janson och Jan Schyllander.

Läs mer

Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert

Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert Götene kommun Sektor Barn och Kunskap Ansökan om certifiering och utmärkelsen Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert Läs mer om Bakgrund Målen Ansökningsprocessen Kriterier Bakgrund

Läs mer

SJÄLVMORD I SVERIGE. Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman. Data:

SJÄLVMORD I SVERIGE. Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman. Data: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention () SJÄLVMORD I SVERIGE Data: 1980-2016 Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman 1 Självmord i Sverige Data: 1980-2016 Innehåll

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Barn och ungdomars skador i Västernorrland

Barn och ungdomars skador i Västernorrland Barn och ungdomars skador i Västernorrland Skador av olycksfall bland barn och ungdomar i åldern 7 till 17 år i Västernorrland år 1999-2006 2 Förord I Landstingets Folkhälsoplan En mer hälsofrämjande hälso-

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR 1 (8) BILAGA 1: FÖRVALTNINGARNAS SVAR PÅ RESPEKTIVE FRÅGA 3a. Arbetsmiljöfaktorerna (psykologiska, fysiska och sociala) finns med när beslut ska fattas och åtgärder vidtas i det vardagliga arbetet. andel

Läs mer

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet Unionens politiska riktlinjer Alkohol och droger på jobbet Om Unionens politiska riktlinjer Arbetsmiljö är ett av Unionens prioriterade områden. Därför har Unionen antagit en arbetsmiljöpolitisk plattform

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok. Dokumentdatum: 2015-04-02

Arbetsmiljöhandbok. Dokumentdatum: 2015-04-02 0 Register Arbetsmiljöhandbok 205-04-02 () Flik Innehåll 0 Register 02 Inledning 03 Arbetsmiljöpolicy 04 Samverkan i arbetsmiljöarbetet 05 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter 05. Blankett för fördelning

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Mall för systematiskt arbetsmiljöarbete. Institutionen för

Mall för systematiskt arbetsmiljöarbete. Institutionen för Mall för systematiskt arbetsmiljöarbete Institutionen för År 1. Uppföljning... 3 1.1 Uppföljning av arbetsmiljöarbetet föregående år (.)... 3 1.2 Statistik, årlig uppföljning föregående år (.)... 6 1.3

Läs mer

Barnen ska ges möjlighet att vara delaktiga i den dagliga verksamheten med de områden som berörs i likabehandlingsplanen.

Barnen ska ges möjlighet att vara delaktiga i den dagliga verksamheten med de områden som berörs i likabehandlingsplanen. LIKABEHANDLING Likabehandlingsplan reviderad, 2018/2019 Vision/ledningsdeklaration På vår förskola vill vi att alla ska känna sig trygga, känna gemenskap och delaktighet. Vi vill erbjuda barnen en trygg,

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Kristina Hjertberg, Birgitta Brandt och

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN

ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN RÖDABERGSSKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) ARBETSMILJÖPLAN FÖR RÖDABERGSSKOLAN Arbetsmiljöplanen bygger på Arbetsmiljöverkets regler (föreskrifter och allmänna råd)om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2. På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017

Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2. På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017 Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2 På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017 Kunskapssammanställning Dödsolyckor i arbetslivet Bengt Järvholm Ulf Björnstig

Läs mer

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016 för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö Antagen av Malmö kommunfullmäktige 2009.04.29 Kontaktpersoner Stadskontorets

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN Framtagen 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäsna förskola BLÅKLOCKAN På Blåklockan ska alla känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för den man är.

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Reviderad Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen

Beslutad av, datum. Riskanalys utifrån verksamhetsnivå inom Vård och omsorgsförvaltningen Syfte Av föreskriften SOSFS 2011:9 framgår följande: 1 Vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS ska fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge

Arbetsmiljöpolicy. Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge Arbetsmiljöpolicy Institutionen för medicin, Karolinska Huddinge Målsättning En atmosfär av delaktighet skall råda hos både personal, forskare, gästforskare och studenter. Institutionens strävan är att

Läs mer

Psykisk ohälsa hos barn och unga

Psykisk ohälsa hos barn och unga Är ni flera från arbetsplatsen som vill gå kontakta oss för grupprabatt! Psykisk ohälsa hos barn och unga en konferens för dig inom elevhälsan Att arbeta förebyggande i skolan praktiska exempel! Hur mår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

SYSTEMATISK KVALITETSSÄKRING

SYSTEMATISK KVALITETSSÄKRING SYSTEMATISK KVALITETSSÄKRING Frihetsförmedlingens föreskrifter för systematisk kvalitetssäkring av frihetsverksamhet, samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna 1 FRF 2015:1 Föreskrifter för

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning Bakgrund Likabehandlingsplanens främsta syfte är att klargöra hur vi ska främja och förebygga likabehandling samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet,

Läs mer

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4

INNEHÅLL FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 1 FÖRORD K APITEL 1 TRYGGHETSARBETET K APITEL 2 FORSKNING OCH ERFARENHET K APITEL 3 KVALITETSARBETE K APITEL 4 S STRUKTUR K APITEL 5 FRÄMJANDE ARBETE K APITEL 6 FÖREBYGGANDE ARBETE K APITEL 7 UPPTÄCKA

Läs mer

Södermalms Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Södermalms Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Södermalms Montessoriförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1 Sid 1 av 14 Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska hjälpa företaget att arbeta förbyggande med arbetsmiljön. Detta ska göras genom att verksamheten ska undersökas, bedrivas och följas upp så att ohälsa

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Hea Fastställd sep-14 Gäller läsåret ht 14/vt 15 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Hea

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för LSU

Arbetsmiljöpolicy för LSU Arbetsmiljöpolicy för LSU Beslutad av styrelsen för LSU: 2015-04-11/12 Syfte och innebörd LSU tror att en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö är en viktig och grundläggande faktor för nöjda och välmående

Läs mer

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Skolförvaltningen Utbildnings och arbetsmarknadsförvaltningen Sala kommun ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Nov 2006 Allmänt Nittio (90) procent av den vuxna befolkningen i Sverige konsumerar alkohol.

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde

HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde Hälsosamt förebyggande kräver samarbete Robert Ekman, medicine doktor, Docent Lektor robert.ekman@his.se

Läs mer