Främja elevers lärande i NO, II

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Främja elevers lärande i NO, II"

Transkript

1 Främja elevers lärande i NO, II Denna modul ger lärarna stöd i att utveckla förståelse för och kunskaper om språkets betydelse för lärandet i NO-ämnen. Modulen tar upp hur ett språkutvecklande förhållningssätt stöds av forskning såväl inom det NO-didaktiska fältet som inom språkvetenskapen. I modulens olika delar ges lärarna möjlighet att reflektera över sin, och andras, undervisning utifrån ett språkutvecklande förhållningssätt. Lärarna får pröva att använda djupläsning av skönlitteratur för att anknyta till elevernas erfarenheter och får verktyg för att undersöka NO-textens specifika drag både som skriven lärobokstext och i form av illustrationer. Dessutom får lärarna pröva sätt att stötta eleverna i att ställa undersökningsbara frågor, att planera och genomföra en undersökning samt att kommunicera resultat. I modulen läggs särskild vikt vid de övergripande perspektiven bedömning för lärande, flerspråkighet, demokrati och multimodalitet. Målgruppen är lärare som undervisar i NO-ämnen i årskurserna 4-9 men modulen kan också användas av lärare som undervisar i teknik. I Läslyftet finns ytterligare en modul med särskilt fokus på NO-ämnen: Främja elevers lärande i NO, I. Båda modulerna utgår från samma vetenskapliga grund. De kan användas oberoende av varandra men kan också komplettera varandra och tillsammans ge fördjupad insikt i olika sätt att anta ett språkutvecklande förhållningssätt i undervisningen. Genom modulen används tre återkommande verktyg för att stötta lärarnas lärande. Verktygens presenteras i ett separat dokument. Ladda ner verktygen som finns i högerspalten. Reflektionsloggen förs för att sortera de intryck som lärarna får genom de olika delarnas moment och i varje moment D används gemensamma anteckningar för att lärarnas lärande ska ske utifrån perspektivet bedömning för lärande. Som underlag för lärarnas reflektioner och bedömning för lärande rekommenderas att lektionspassen avslutas genom olika exitövningar. Primär målgrupp: Lärare i NO, åk 4-9 Ansvarigt lärosäte: Högskolan i Kristianstad Revision: 1 Datum:

2 Del 7. Skriva och förklara en väg till ökad förståelse Syftet med del 7 är att öka lärarens kunskap om och förståelse av hur skrivande kan användas som tankeverktyg och didaktiskt redskap inom de naturvetenskapliga ämnena. Delens moment C innebär att läraren får planera och genomföra en skrivövning i syfte att stärka elevens skrivfärdighet, ämnesförståelse och naturvetenskapliga allmänbildning (scientific literacy). Revision: 1 Datum:

3 Del 7: Moment A individuell förberedelse Introduktion till materialet Materialet i moment A består av en artikel som ger teoretisk bakgrund till hur skrivande som görs i syfte att förklara vad man lärt sig för någon annan också kan bidra till ökad ämnesförståelse och naturvetenskaplig allmänbildning (scientific literacy) hos skribenten själv. Läs artikeln och reflektera kring den med hjälp av reflektionsloggen. Revision: 1 Datum:

4 Material Skriva och förklara en väg till ökad förståelse null Revision: 1 Datum:

5 Modul: Främja elevers lärande i NO, II Del 7: Skriva och förklara en väg till ökad förståelse Skriva och förklara en väg till ökad förståelse Susanne Pelger, Lunds universitet Inom de naturvetenskapliga ämnena är skrivande ofta synonymt med att skriva vetenskapliga texter. Forskare publicerar framför allt sina rön i vetenskapliga artiklar, studenter skriver främst laborations- och projektrapporter, och även i skolan redovisas ofta elevers undersökningar i form av en rapport av vetenskaplig karaktär. Rapporterna följer vanligtvis en strikt disposition och en språkstil som är typisk för vetenskapliga artiklar. Det betyder att det främst är det inomvetenskapliga sättet att kommunicera som tränas. I det naturvetenskapliga lärandet ingår att tillägna sig ett ämnesspråk, med de begrepp och den språkstil som kännetecknar ämnet. Samtidigt finns det en risk att ett oreflekterat användande av ämnesspråket står i vägen för ämnesförståelsen. Omvänt kan en varierad kommunikationsträning där det vardagliga språket ges utrymme, och kopplas till ämnesspråket, bidra både till att öka förståelsen av ämnet och förmågan att kommunicera det i olika sammanhang. Denna artikel tar avstamp i studier om universitetsstudenters skrivande och lärande i naturvetenskap. Resultaten från dessa studier får sedan leda vidare till ett resonemang om språkutvecklande förhållningssätt i grundskolan. Resultaten stämmer väl med Olanders (2010) undersökningar av hur elever i grundskolan i gruppdiskussioner använder sitt vardagsspråk för att utveckla naturvetenskaplig kunskap och närma sig det naturvetenskapliga ämnesspråket. I denna artikel ligger fokus i stället på elevers skrivande. Genom att använda resultat från forskning och utvecklingsarbete på universitetsnivå problematiseras skrivandets betydelse för såväl språkutveckling som ämnesförståelse ytterligare. Naturvetares förmåga att skriva och tala om sitt ämne för andra än specialister har stor betydelse för hur det uppfattas av gemene man. För att en lekman ska uppfatta ämnet som viktigt och intressant krävs att specialisten kan förklara det på ett lättfattligt sätt och också förmår visa på ämnets relevans för samhället och individen (Jidesjö m.fl., 2009). Förmågan att, på ett lättillgängligt och begripligt vis, sätta in naturvetenskapen i ett större sammanhang är därför avgörande för att kunskap och intresse ska kunna spridas vidare i samhället. Denna spridning är ytterst en fråga om demokrati. 1 (12)

6 Det snäva fokus på inomvetenskaplig kommunikation som finns inom naturvetenskapen kan få till följd att ämnena upplevs som svårtillgängliga och utan koppling till det vardagliga livet. En annan följd är att de didaktiska möjligheterna med ett mer varierat skrivande inte utnyttjas. Skrivande kan bidra till att öka både skribentens egen ämnesförståelse och naturvetenskapliga allmänbildning (scientific literacy) (Hand & Prain, 2002). Dock har det visat sig att det vetenskapliga skrivandet inte är det mest gynnsamma för en ökad förståelse. Förståelsen av begrepp, ämnet och den vetenskapliga metoden främjas i högre grad när skrivandet är mer reflekterande och argumenterande (Reynolds m.fl., 2012), vilket kräver att skribenten kan förklara, värdera, relatera och generalisera ämnesinnehållet ur ett vidare perspektiv. Samtliga av dessa förmågor, som är centrala också för förmågan att skriva vetenskapligt, tränas effektivt med hjälp av populärvetenskapligt skrivande (Pelger & Santesson, 2012). Vi ska återkomma till hur det populärvetenskapliga skrivandet mer konkret kan bidra till såväl ökad ämnesförståelse som naturvetenskaplig allmänbildning. Skriva för att lära Att det finns ett samband mellan språk och lärande är välkänt. Samtidigt har språket pekats ut som ett av de största hindren för det naturvetenskapliga lärandet (Wellington & Osborne, 2001). Ett sätt att komma förbi detta hinder kan vara att använda skrivande som en strategi för att lära. Det forskningsfält som intresserar sig för skrivandets didaktiska möjligheter brukar benämnas Writing-to-Learn (WTL) (se t.ex. Dysthe m.fl., 2011), och inom de naturvetenskapliga ämnena mer specifikt Science Writing Heuristics (SWH) (Hand m.fl., 2004; Cavagnetto m.fl., 2010). Vygotskij har uttryckt det så att tanken uppstår genom språket, och han menar därför att vi lättare kan synliggöra våra egna tankar genom att skriva (Vygotskij, 1987). Om vi sätter våra tankar på pränt kan vi senare återvända till dem och också vidareutveckla och omformulera dem. Skrivprocessen kan på så sätt bidra till att skribenten upptäcker nya samband och kopplingar, som i sin tur kan leda till en ökad förståelse. Men allt skrivande ökar inte förståelsen lika effektivt. En förutsättning är att skrivandet bidrar till att skribenten förändrar sin föreställning om ämnesmässiga företeelser, och utvecklar och befäster en varaktig förståelse av ämnet (Mason & Boscolo, 2000). För en sådan process krävs att skribenten med egna ord får möjlighet att göra kopplingar mellan de naturvetenskapliga företeelserna och det egna vardagliga tänkandet (Hammer & Elby, 2003; Jeppsson m.fl., 2013), vilket innebär att ämnesspråk och vardagsspråk länkas samman (Olander, 2010). Först när eleven kan skriva och tala om ämnet med egna ord finns det 2 (12)

7 förutsättningar att tillägna sig även ett mer vetenskapligt språk. Mot denna bakgrund är det inte svårt att se varför populärvetenskapligt skrivande, där vetenskap presenteras utifrån ett mer vardagligt samhälls- och individperspektiv är så gynnsamt för den egna förståelsen, både av ämnet och dess betydelse i ett större sammanhang. Lära genom att undervisa Ett annat effektivt sätt att öka sin förståelse är att undervisa andra (se t.ex. Bargh & Schul, 1980). Just att sätta ord på information, något som ju är grundläggande för undervisning, har visat sig kunna bidra till lärarens egen förståelse av naturvetenskap (Nilsson, 2008). I sin studie lyfter Nilsson fram att reflektion över undervisningen kan öka förståelsen både av ämnet och av det egna lärandet hos den som undervisar. Ett annat exempel som bekräftar en sådan ökad förståelse är den studie som visar att doktorander som undervisar vid sidan av sin forskning har en avsevärt bättre förmåga att formulera testbara hypoteser och designa relevanta experiment än de som inte undervisar (Feldon m.fl., 2011). Resultatet kan förklaras med att de doktorander som undervisar lär sig tänka annorlunda när de ska förklara sin forskning för studenter, eftersom de då måste förenkla sättet att uttrycka sig och skapa en brygga mellan det komplicerade vetenskapliga språket och ett språk som är lättare att förstå (Feldon m.fl., 2011). Att förklara för andra innebär på så sätt samtidigt en språklig aktivitet där kommunikationsförmågan tränas. Effekten av att undervisa liknar därigenom den som det populärvetenskapliga skrivandet kan ge; genom att förklara sitt ämne för en bredare allmänhet kan naturvetarstudenter själva nå ökad ämnesförståelse (Pelger, 2011; Pelger & Nilsson, 2015). Populärvetenskapligt skrivande i naturvetenskap På olika utbildningsnivåer ställs krav på att eleven i olika sammanhang, muntligt och skriftligt, kan beskriva och diskutera naturvetenskapliga företeelser. Bland kunskapskraven i biologi i slutet av åk 6 ingår till exempel att eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, använda naturvetenskaplig information i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget, ge exempel på och beskriva biologiska sammanhang, samt berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor. Motsvarande krav i slutet av åk 9 innefattar dessutom att eleven kan formulera ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriva några tänkbara konsekvenser, samt använda naturvetenskaplig information för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss an- 3 (12)

8 passning till syfte och målgrupp. Även inom högre utbildning återkommer liknande krav (SFS1993:100, bilaga 2). Samtliga dessa krav handlar om att sätta in naturvetenskapen i ett större sammanhang, att kommunicera och göra den begriplig även för någon som inte är lika insatt i ämnet. De förutsätter alltså en förmåga att uttrycka naturvetenskaplig kunskap med ett vardagligt språk, dvs. ett utbyte mellan vardagsspråket och ämnesspråket (Olander, 2010), vilket kräver dels en förståelse av ämnet, dels en förmåga att kommunicera i skrift och tal. Ett varierat skrivande bidrar samtidigt till att främja elevers naturvetenskapliga förståelse en slutsats som Gunel m.fl. (2007) drar utifrån en rad studier inom såväl grundskola som gymnasieskola. Även inom högre utbildning finns empiriskt stöd för denna slutsats, vilket talar för att effekten är generell. Vi ska nu titta närmare på ett exempel där biologistudenter vid Lunds universitet, förutom en vetenskaplig rapport, får skriva en populärvetenskaplig text om sitt examensarbete. Texten riktar sig till en yngre målgrupp: elever på gymnasieskolans naturvetenskapliga program. Hur väl skribenterna lyckas med sin text, och hur de upplever skrivuppgiften, ger oss en bild av både hur lärandemålen faktiskt nås och hur det populärvetenskapliga skrivandet kan bidra till att examenskraven uppfylls. En tvärvetenskaplig studie som analyserar biologistudenters populärvetenskapliga texter visar att textens inledning i regel är väl anpassad till en läsargrupp utan särskilda specialistkunskaper, vilket också visar att studenterna bemödar sig att göra ämnet intressant även för den som inte är insatt (Pelger m.fl., 2009). Efter det inledande stycket faller de flesta dock in i en mer vetenskaplig disposition och språkstil, vilket innebär att texten inte kan sägas leva upp till den populärvetenskapliga genren. Det som framför allt brister är studenternas förmåga att vidga perspektivet, generalisera sina resultat, argumentera för projektets relevans och spekulera om dess konsekvenser. I flera fall klargörs inte heller projektets syfte i texten. Tillsammas ger dessa brister oss skäl att ifrågasätta om studenterna verkligen har förstått 1) genren, 2) läsaren 3) ämnet. Även om motsvarande studier saknas inom grundskola och gymnasieskola är det rimligt att tro att de skulle peka i samma riktning. Vi ska snart återkomma till hur det populärvetenskapliga skrivandet speglar studenternas förståelse, och omvänt, hur det kan bidra till att utveckla den. 4 (12)

9 Breddat perspektiv Skrivandets normer och traditioner skiljer sig mellan ämneskulturer och har därmed betydelse för hur elever och studenter utvecklar sina skriftliga färdigheter inom olika ämnen. I en studie av North (2005) analyseras och jämförs uppsatser i vetenskapshistoria skrivna av studenter med olika ämnesbakgrund: historia respektive naturvetenskap. Studiens resultat visar att naturvetarstudenterna inte bara producerar kortare texter, de har också svårare att diskutera olika ståndpunkter när de bygger upp argument. De framställer gärna kunskap som fakta, snarare än något som kan belysas från olika perspektiv. En bidragande orsak kan vara att det ofta är på detta sätt naturvetenskap presenteras, inte minst i läroböcker, både inom ungdomsskola och högre utbildning. På så sätt kommer dessa texter att utgöra en modell för skrivande inom de naturvetenskapliga ämnena. De skilda sätten att skriva inom olika ämnen grundläggs ofta redan i grundskolan, vilket får konsekvenser för elevers förmåga att kommunicera sin ämneskunskap, både i vardagen och i fortsatta studier. North argumenterar därigenom för att det behövs en bredare repertoar av skrivande, inte minst inom naturvetenskapliga ämnen. Liksom forskningen inom WTL/SWH (jfr sid. 2), från grundskola till högre utbildning, talar detta tydligt för att ett varierat skrivande främjar kommunikationsförmågan, samtidigt som det är fördelaktigt för ämnesförståelsen. Med en mer varierad skrivträning, på alla utbildningsnivåer, skulle elever (framtida studenter) därmed kunna bli bättre rustade för att skriva och tala om naturvetenskap på olika sätt, med olika grupper och i olika sammanhang. Samtidigt som det populärvetenskapliga skrivandet kan upplevas som svårt för den som inte är tränad kan det innebära möjligheter. Populärvetenskapens retorik har beskrivits som ett tankeverktyg som hjälper skribenten att byta perspektiv (Wolrath Söderberg, 2003). Denna idé stöds av en studie om hur biologistudenter upplever uppgiften att skriva en populärvetenskaplig text om sitt examensarbete (Pelger, 2011; Pelger & Nilsson, 2015). I studien lyfter många skribenter fram att de upptäcker nya sidor av sitt projekt när det ska förklaras för en lekman, och att detta hjälper dem att se en större helhet. Andra betonar att själva poängen med projektet blev tydlig för dem själva först när de fick skriva om det för en bredare publik. Ytterligare en effekt som framhålls är att man får fundera över vad projektets resultat kan få för betydelse i framtiden, inte bara för den fortsatta forskningen inom ämnet utan också i ett vidare samhällsperspektiv. Studenterna beskriver också att det populärvetenskapliga skrivandet har fått dem att inse hur mycket de själva har lärt sig om ämnet under sin utbildning. 5 (12)

10 Sammantaget visar studien att man genom att förklara naturvetenskap för någon som inte är lika insatt kan vidga sitt eget perspektiv på ämnet. Det populärvetenskapliga skrivandet utmanar skribentens uppfattning om vad andra har för intresse och förståelse för naturvetenskap. För att till exempel göra biologiska företeelser relevanta och begripliga för en bredare allmänhet måste skribenten omformulera vetenskapliga uttryck till ett vardagligt språk, och även lyfta fram ämnets betydelse i ett större sammanhang. Härigenom utvecklar den som skriver för en bredare målgrupp sin egen naturvetenskapliga allmänbildning, dvs. sitt engagemang inte bara i den inomvetenskapliga diskussionen utan också i frågor som rör vetenskapens betydelse för individen och samhället (Rennie, 2005). Konkret syns detta genom ett tydligt individ- och samhällsperspektiv i de populärvetenskapliga biologitexterna, där exempelvis ekonomiska, medicinska eller miljömässiga konsekvenser synliggörs. Anmärkningsvärt är att många av studenterna menar att de inte var medvetna om dessa aspekter förrän de skrev populärvetenskapligt om sitt projekt. Ökad förståelse Förståelse har beskrivits som en förmåga att upptäcka mönster (Gärdenfors & Lindström, 2008). Den som kan se ett mönster kan också lättare se hur de olika delarna förhåller sig till varandra. För att kunna upptäcka ett mönster i vidare bemärkelse behöver vi alltså bredda perspektivet utanför ett givet ämnesområde. Förmågan att byta perspektiv blir därigenom en förutsättning för ökad ämnesförståelse. Resonemanget kan jämföras med hur lärande kvalitativt kan klassificeras, till exempel med hjälp av SOLO-taxonomin (Structure of the Observed Learning Outcome) (Biggs & Collis, 1982). Enligt denna klassificering kännetecknas de lägre kunskapsnivåerna av enkel faktakunskap och verb som nämna, räkna upp och beskriva, medan de högre nivåerna handlar om mer komplexa samband (Biggs & Collis, 1982). Dessa lärandenivåer kännetecknas bl.a. av förmågan att jämföra, analysera, förklara, generalisera och föra värderande resonemang. Exempelvis kan det här vara relevant för en elev att kunna resonera om vilka samhälleliga konsekvenser naturvetenskapliga landvinningar kan få och att kunna reflektera över NO-ämnenas relevans i olika sammanhang förmågor som alltså direkt kan kopplas till skolans kunskapskrav och där det blir särskilt tydligt att elevens utveckling av ämnesförståelse och kommunikationsfärdighet måste gå hand i hand. Det populärvetenskapliga skrivandet skapar gynnsamma förutsättningar för en sådan parallell utveckling (Pelger m.fl., 2009). 6 (12)

11 Metaforen som tankeverktyg För att göra komplicerade fenomen begripliga och intressanta, inte minst inom populärvetenskap, används ofta retoriska figurer. En vanlig retorisk figur är metaforen, som beskriver ett objekt på ett sådant sätt att metaforen är objektet (i denna artikel får metaforen som begrepp en vidare tolkning som omfattar även andra retoriska figurer med liknande didaktiskt funktion, till exempel liknelse och metonymi 1 ). Exempelvis brukar immunförsvaret beskrivas som en armé och DNA illustreras ofta som en bok. På liknande sätt som visuella representationer kan användas för att åskådliggöra ett objekt kan metaforen, med språkets hjälp, skapa en bild av det (jämför del 3 om visuella representationer). Genom att göra det abstrakta konkret och koppla det till någon vardaglig företeelse bidrar metaforen till en ökad förståelse. Metaforer kan klassificeras antingen som aktiva eller inaktiva (Bergström & Boréus, 2005). Ett välkänt exempel på en inaktiv, eller konventionell, metafor är uttrycket cell. En sådan metafor är död eftersom vi inte längre betraktar den som en metafor. Den har blivit ett vedertaget uttryck och vi reflekterar därför inte över dess metaforiska ursprung ( litet rum ). En aktiv metafor däremot, som cellens inre klocka, är inte konventionell i det sammanhang där den används. Till skillnad från den inaktiva metaforen är den därför svår att förstå utanför sitt sammanhang. Det är inte bara mottagaren den som läser eller lyssnar som kan förbättra sin förståelse med hjälp av metaforer. Även skribenten eller talaren själv kan nå ökad förståelse genom att använda metaforer (Baake, 2003; Crick & Grushka, 2009). Särskilt effektivt för elevers förståelse är därför att låta dem själva aktivt konstruera metaforer, i stället för att använda redan etablerade, när de skriver och talar om naturvetenskap (Haglund, 2013). Effekten kan förklaras med att eleven, genom att skapa egna, aktiva metaforer, måste fundera över och 1 Liknelse en företeelse jämförs med något som det liknar: Atomen är som ett planetsystem. Metonymi ett ord ersätts av något det hör samman med, t.ex. kan delen (blommor och bin) representera helheten (fortplantning) eller helheten (huvudet) representera delen (hjärnan): Så pratar du blommor och bin med ditt barn. Det gäller att använda huvudet. 7 (12)

12 granska olika möjliga alternativ. För att passivt återanvända etablerade metaforer krävs däremot inte alltid någon sådan granskning. Den aktiva metaforen hjälper på så sätt till att koppla samman ny information med det tidigare kända under den process då information transformeras till kunskap (Rundgren, 2008). Enligt resonemanget kan alltså elever utveckla sin förståelse av naturvetenskap om de får förklara ämnet för andra, och i sin förklaring uppmuntras att skapa egna metaforer. Det finns både möjligheter och svårigheter förknippade med att använda metaforer och liknelser (Duit, 1991). Samtidigt som metaforer kan gynna förståelsen genom att skapa kognitiva bilder av abstrakta fenomen, kan de också orsaka missförstånd om mottagaren tolkar bilden på ett annat sätt än vad som var avsett. På så sätt är metaforen ett dubbeleggat svärd (Glynn, 1989, p. 198). Att hitta lämpliga metaforer som illustrerar ämnesmässiga fenomen, och som inte är missledande, är därför en utmaning och något som behöver tränas. I den processen är det viktigt att läraren ger stöd och guidning genom att visa exempel och diskutera med eleverna hur olika metaforer kan tolkas (Fredriksson & Pelger, i press). Didaktiska möjligheter På samma sätt som den populärvetenskapliga retoriken kan stödja naturvetenskapligt lärande kan den också användas för formativ bedömning. Den elev som inte riktigt har förstått naturvetenskapliga begrepp och företeelser förmår inte heller tala och skriva om dem med ett vardagligt språk. I en nyligen genomförd satsning inom de naturvetenskapliga utbildningarna vid Lunds universitet har lärarna infört olika typer av muntliga och skriftliga övningar i sina ämneskurser. Upplägget utgår ifrån idén att generella färdigheter inte minst kommunikationsfärdighet utvecklas mest effektivt i ett ämnessammanhang (Barrie, 2006; Blåsjö, 2004). I flera fall konstaterar lärarna att dessa övningar uppenbarar kunskapsluckor hos studenterna, i synnerhet då den tänkta målgruppen inte utgörs av specialister i ämnet (Pelger & Santesson, 2015). Det populärvetenskapliga skrivandet innebär därmed en möjlighet för läraren att formativt bedöma hur eleverna har förstått ämnet. Hur ser då studenterna själva på uppgiften att presentera populärvetenskapligt? Som redan nämnts är det många som upptäcker nya perspektiv genom att skriva populärvetenskapligt om sitt ämne. Däremot ser de flesta studenter ingen klar koppling mellan ämnesförståelse och förmågan att resonera om sitt ämne utifrån olika perspektiv, vilket alltså betyder att deras syn på vad som definierar ämnet inte nödvändigtvis innefattar aspekter som tillämp- 8 (12)

13 ning och samhällsrelevans (Pelger, 2011; Pelger & Nilsson, 2015). Med andra ord skulle man kunna hävda att dessa studenter inte har uppnått en naturvetenskaplig allmänbildning, så som den beskrivs av Rennie (2005). Skrivande som uppmuntrar till ett mer samhällsorienterat perspektiv kan alltså bidra till att göra skribenten medveten om ämnets betydelse i ett större sammanhang. En sådan vidgad förståelse kan jämföras med hur olika skrivstrategier kan användas för att stödja naturvetenskapligt lärande i grundskola och gymnasieskola (se t.ex. Gunel m.fl., 2007). Förmågan att anta olika perspektiv värderas olika inom olika ämneskulturer. Inom humaniora och samhällsvetenskap, till exempel, är denna förmåga central för den vetenskapliga metoden. Skrivande, som färdighet och verktyg för reflektion och lärande, betraktas inom dessa ämnen som en nyckelkompetens, och tränas följaktligen också i stor utsträckning under utbildningen. Inom naturvetenskapliga utbildningar däremot, tränas i regel varken skrivfärdighet eller perspektivskifte på ett systematiskt sätt. Det är därför inte heller särskilt förvånande att naturvetarstudenter upplever svårigheter när de ska belysa sitt ämne från olika perspektiv och sätta in det i ett större sammanhang. Populärvetenskapligt skrivande kan vara ett sätt att utveckla dessa förmågor, och därmed också en väg till ökad ämnesförståelse. Naturvetenskaplig allmänbildning Världen över har det centrala innehållet inom naturvetenskaplig undervisning på senare tid fått en förskjutning från ämnesspecifik kunskap till ett tydligare samhällsperspektiv. Denna förändring styrs av ambitionen att utbilda medborgare som på ett medvetet sätt kan använda sina naturvetenskapliga kunskaper i det vardagliga livet. I exempelvis svenska kursplaner har Rennies (2005) definition av naturvetenskaplig allmänbildning, som ett sätt att tänka, finna, organisera och använda information för att fatta beslut, fått stort genomslag. Den motsättning som ibland lyfts fram mellan traditionell, renodlad ämnesundervisning och ett mer samhällsorienterat sätt att närma sig ämnena synliggörs genom Roberts (2007) Vision I och Vision II, som presenteras mer i detalj i andra delar av denna modul. Ur ett kommunikationsperspektiv skulle Vision II, som särskilt poängterar ämnets betydelse för samhället och dess medborgare, kunna kopplas till förmågan att kommunicera naturvetenskap med olika grupper och i olika sammanhang. Genom varierad och systematisk kommunikationsträning kan denna förmåga utvecklas, liksom elevens förmåga att synliggöra naturvetenskapens relevans både för sig själv och för andra. 9 (12)

14 Referenser Baake, K. (2003). Metaphor and knowledge: the challenges of writing science. Albany: State University of New York Press. Bargh, J.A. & Schul, Y. (1980). On the cognitive benefits of teaching. Journal of Educational Psychology, 72(5), Barrie, S. (2006). Understanding what we mean by the generic attributes of graduates. Higher Education, 51, Bergström, G. & Boréus, K. (2005). Lingvistisk textanalys. I: G. Bergström, & K. Boréus, (Ered), Textens mening och makt: Metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursanalys ( ), Lund: Studentlitteratur. Biggs, J.B. & Collis, K.F. (1982). Evaluating the Quality of Learning: The SOLO Taxonomy. New York: New York Academic Press. Blåsjö, M. (2004). Studenters skrivande i två kunskapsbyggande miljöer. Stockholm Studies in Scandinavian Philology. Stockholm: Almqvist & Wiksell International. Cavagnetto, A., Hand, B. M., & Norton Meier, L. (2010). The nature of elementary student science discourse in the context of the science writing heuristic approach. International Journal of Science Education, 32(4), Crick, R.D. & Grushka, K. (2009). Signs, symbols and metaphor: Linking self with text in inquiry-based learning. The Curriculum Journal, 20(4), Duit, R. (1991). On the role of analogies and metaphors in learning sciences. Science Education, 75(6), Dysthe, O., Hertzberg, F. & Hoel, T.L. (2011). Skriva för att lära. Lund: Studentlitteratur. Feldon, D., Peugh, J., Timmerman, B., Maher, M., Hurst, M., Strickland, D., Gilmore, J., & Stiegelmeyer, C. (2011). Graduate students teaching experiences improve their methodological research skills. Science, 333(6045), Fredriksson, A. & Pelger, S. Metaphorical concepts in molecular biology students texts a way to improve subject-matter understanding. NorDiNA, i press. Glynn, S. M. (1989). The teaching with analogies model. I: K.D. Muth (red), Children s comprehension of text: Research into practice ( ). Newark, DE: International Reading Association. Gunel, M., Hand, B. & Prain, V. (2007). Writing for learning in science: a secondary analysis of six studies. International Journal of Science and Mathematics Education, 5: (12)

15 Gärdenfors, P. & Lindström, P. (2008). Understanding is experiencing a pattern. I: P. Gärdenfors & A. Wallin (red), A smorgasbord of cognitive science ( ), Nora: Nya Doxa. Haglund, J. (2013). Självgenererade analogier stöder lärande. I: F. Jeppsson & J. Haglund (red), Modeller, analogier och metaforer i naturvetenskapsundervisning ( ). Lund: Studentlitteratur. Hammer, D. & Elby, A. (2003). Tapping Epistemological Resources for Learning Physics. Journal of the Learning Sciences, 12(1), Hand, B. & Prain, V. (2002). Teachers implementing writing-to-learn strategies in junior secondary science: a case study. Science Education, 86(6), Hand, B., Wallace, C. W., & Yang, E. M. (2004). Using a Science Writing Heuristic to enhance learning outcomes from laboratory activities in seventh grade science: quantitative and qualitative aspects. International Journal of Science Education, 26(2), Jeppsson, F., Haglund, J., Amin, T.G. & Strömdahl, H. (2013). Exploring the use of conceptual metaphors in solving problems on entropy. Journal of the Learning Sciences, 22(1), Jidesjö, A., Oscarsson, M, Karlsson, K-G. & Strömdahl, H. (2009). Science for all or science for some: What Swedish students want to learn about in secondary science and technology and their opinions on science lessons. NorDiNA, 5(2), Mason, L. & Boscolo, P. (2000) Writing and conceptual change. What changes? Instructional Science 28, Nilsson, P. (2008). Teaching for understanding The complex nature of PCK in preservice teacher education. International Journal of Science Education, 30(10), North, S. (2005). Different values, different skills? A comparison of essay writing by students from arts and science backgrounds. Studies in Higher Education, 30, Olander, C. (2010). Towards an interlanguage of biological evolution: Exploring students talk and writing as an arena for sense-making. Doktorsavhandling, Göteborgs universitet. Pelger, S. (2011). Populärvetenskapligt skrivande vidgar perspektivet och ökar förståelsen. Högre Utbildning, 1(2): Pelger, S. & Nilsson, P. (2015). Popular science writing to support students learning of science and scientific literacy. Research in Science Education, DOI: /s y (12)

16 Pelger, S. & Santesson, S. (2012). Retorik för naturvetare. Skrivande som fördjupar lärandet. Lund: Studentlitteratur. Pelger, S. & Santesson, S. (2015). Kommunikation i naturvetenskaplig utbildning. Lund: Lunds universitet. Pelger, S., Santesson, S. & Josefsson, G. (2009). Naturvetare skriver populärvetenskap. Lund: Lund University. ISSN Rennie, L. (2005). Science awareness and scientific literacy. Teaching Science, 51(1), Reynolds, J.A., Thaiss, C., Katkin, W. & Thompson Jr., R.J. (2012). Writing-to-learn in undergraduate science education: A community-based, conceptually driven approach. CBE Life Sciences Education, 11(1), Roberts, D.A. (2007) Scientific literacy/science literacy. I: S.K. Abell and N.G. Lederman (red), Handbook of Research on Science Education (pp ), Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum. Rundgren, C.-J. (2008). Visual thinking, visual speech: a semiotic perspective on meaning-making in molecular life science: how visualizations, metaphors and help-words contribute to the formation of knowledge about proteins among upper secondary and tertiary level students. Doktorsavhandling. Linköpings universitet. Svensk Författningssamling (SFS 1993:100). Högskoleförordning. Vygotskij, L. (1987). The collected works of L.S. Vygotskij. Volume 1. Problems of general psychology. Rieber, R.W. & Carton, A.S. (red.). New York och London, Plenum Press. Wellington, J., & Osborne, J. (2001). Language and Literacy in Science Education Buckingham: Open University Press. Wolrath Söderberg, M. (2003). Finns det genvägar till klokhet? Retorik som konsten att överväga. Lund: Studentlitteratur (12)

17 Del 7: Moment B kollegialt arbete Diskutera Utgå i diskussionen från era reflektioner och det ni antecknat när ni tagit del av materialet i moment A. Ha gärna materialet tillgängligt om ni tillsammans vill läsa, se eller lyssna på någon sekvens igen. Revision: 1 Datum:

18 Planera och förbered Planera en undervisningsaktivitet utifrån era diskussioner och det material ni tagit del av i moment A. Nedan följer ett exempel på en sådan aktivitet. Utgå ifrån en laboration som eleverna ska göra eller har gjort, till exempel laborationen i del 6. Planera den skriftliga redovisningen med stöd i följande frågeställningar: Vad är syftet med laborationen? Vad ska eleven utveckla i form av kunskap, färdighet och förståelse? Vilken förförståelse har eleverna? Vilka centrala begrepp behandlar laborationen? Vilka begrepp är kända respektive nya för eleverna? Vilka missförstånd kan eleverna bära med sig? Vilka liknelser och metaforer kan användas för att förklara de begrepp/ företeelser/fenomen som åskådliggörs i laborationen? Vad finns det för exempel där dessa begrepp/företeelser/fenomen förekommer i samhället och det vardagliga livet? Hur skriver och talar vi om dessa begrepp/företeelser/fenomen med vardagsspråk respektive naturvetenskapligt ämnesspråk? Vilka skillnader finns det mellan enskilda elevers vardagsspråk? Revision: 1 Datum:

19 Del 7: Moment C aktivitet Genomför den undervisningsaktivitet som ni tillsammans planerat i moment B. För gärna anteckningar, antingen under lektionen eller direkt efteråt. Notera vad som fungerade, vad som inte fungerade och vad du fick syn på när det gäller elevernas lärande och din undervisning. Ta med dina anteckningar som underlag till moment D. Revision: 1 Datum:

20 Del 7: Moment D gemensam uppföljning Utgå från era reflektioner och anteckningar från moment C. Beskriv och diskutera med varandra hur genomförandet av aktiviteten fungerade och hur elevernas kunskaper och förmågor utvecklades. Vad gick bra och vad kan det ha berott på? Vad gick mindre bra och vad kan det ha berott på? Hur kan ni använda erfarenheterna från det ni nu prövat i den fortsatta undervisningen? Använd även de bifogade diskussionsfrågorna som stöd för samtalet. Revision: 1 Datum:

21 Material Diskussionsfrågor null Revision: 1 Datum:

22 Modul: Främja elevers lärande i NO, II Del 7: skriva och förklara en väg till ökad förståelse Moment D Diskussionsfrågor Utgå från era reflektioner och anteckningar från moment C. Beskriv och diskutera med varandra hur genomförandet av aktiviteten fungerade och hur elevernas lärande utvecklades. Vad gick bra och vad kan det ha berott på? Vad gick mindre bra och vad kan det ha berott på? Hur kan ni använda erfarenheterna från det ni nu prövat i den fortsatta undervisningen? Hur speglar elevernas val av textrubriker deras förståelse av laborationen? Lyckas de lyfta fram det mest relevanta? Vilka konkreta exempel och jämförelser använder eleverna när de förklarar företeelser/fenomen/begrepp? Vilken förståelse visar elevernas exempel och jämförelser? Vilka missförstånd och kunskapsluckor avslöjar elevernas exempel och jämförelser? Hur kan man komma tillrätta med dem? Avsluta moment D genom att ni tillsammans (handledare och lärare) svarar på de tre frågorna till de gemensamma anteckningarna. Vad är målet för denna del? Var är vi nu i förhållande till målet? Hur kan vi arbeta för att komma vidare? Diskussionsfrågor Oktober (1)

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Susanne Pelger Lunds universitet Skrivande som generell färdighet som tankeredskap Språket speglar ämnet Ex. Nationalekonomi därmed Problem

Läs mer

Skrivträning som fördjupar lärandet. Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet

Skrivträning som fördjupar lärandet. Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet Skrivträning som fördjupar lärandet Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet För en kandidatexamen ska studenten - visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för

Läs mer

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Published in: Presentationer från konferensen den 3 maj 2012 Publicerad: 2012-01-01 Link to publication Citation for published

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Populärvetenskapligt skrivande vidgar perspektivet och ökar förståelsen

Populärvetenskapligt skrivande vidgar perspektivet och ökar förståelsen Artikel Högre utbildning Vol. 1, Nr. 2 December 2011, 101-110 Populärvetenskapligt skrivande vidgar perspektivet och ökar förståelsen Susanne Pelger* Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet The

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut.

Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut. Evolution åk9 ht 13 Evolution i åk9 ht13 Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut. Du kommer att få lyssna till din lärare som föreläser om

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Naturvetenskaplig litteracitet inte bara en fråga om språk

Naturvetenskaplig litteracitet inte bara en fråga om språk Naturvetenskaplig litteracitet inte bara en fråga om språk Maria Andrée Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik www.mnd.su.se/maria Scientific literacy has become an internationally

Läs mer

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner Om ämnet Biologi De naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi har ett gemensamt vetenskapligt ursprung och syftar till att ge eleverna kunskaper om naturvetenskapens karaktär, om den naturvetenskapliga

Läs mer

Kommunicera teknikinnehåll med nyanlända elever

Kommunicera teknikinnehåll med nyanlända elever Kommunicera teknikinnehåll med nyanlända elever Tekniken i skolan #teknikeniskolan Anna Wirstedt Bakgrund Eget intresse i teknikundervisning och nyanlända elevers skolgång Skolinspektionens granskning

Läs mer

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research Michal Drechsler Karlstad University michal.drechsler@kau.se SMEER Science Mathematics Engineering Education Research PCK PCK is involved in knowing what knowledge is relevant, Re-constructing the knowledge

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

LGBI50, Biologi 5 för gymnasielärare, 15,0 högskolepoäng Biology 5 for Teachers in Secondary School, 15.0 higher education credits

LGBI50, Biologi 5 för gymnasielärare, 15,0 högskolepoäng Biology 5 for Teachers in Secondary School, 15.0 higher education credits NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LGBI50, Biologi 5 för gymnasielärare, 15,0 högskolepoäng Biology 5 for Teachers in Secondary School, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Varför ett Läslyft och för vem? Modulerna om språk-, läs och skrivutveckling är framtagna inom Läslyftet Regeringsuppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9)

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) Diskussionsmaterial Vad är detta? I materialet ges förslag på hur man kan arbeta med fortbildning i lärargrupper runt betyg i årskurs

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier inom naturvetenskap, matematik

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

Då det skriftliga provet är godkänt så kallas du till ett muntligt förhör för att komplettera.

Då det skriftliga provet är godkänt så kallas du till ett muntligt förhör för att komplettera. PRÖVNINGSANVISNING Prövning i Grundläggande BIOLOGI Kurskod Biologi åk 7-9 Poäng 150 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Vi använder för närvarande Puls Biologi för grundskolans år 7-9, Natur

Läs mer

Vad betyder detta för hur eleverna möter universitetets skriftliga ämnes(fag)kulturer?

Vad betyder detta för hur eleverna möter universitetets skriftliga ämnes(fag)kulturer? Vad betyder detta för hur eleverna möter universitetets skriftliga ämnes(fag)kulturer? Mona Blåsjö Stockholms universitet Universitets/forskningsperspektiv Studenternas skrivmiljöer på universitetet Skrivforskning

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde.

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 11 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning.

Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 11 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Senaste lydelse av SKOLFS 2012:18 Utkom från trycket den 31 maj 2012 Skolverkets föreskrifter om kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå; beslutade den 18 april 2012. (Senaste ändring

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Hjälmö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan aktiviteter och övningar i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Kulturell identitet och interkulturellt förhållningssätt

Kulturell identitet och interkulturellt förhållningssätt Om ämnet Modersmål Ämnesplanen utgår från att kunskaper i och om det egna modersmålet är avgörande för lärande och intellektuell utveckling. EU betonar vikten av modersmål som en av sina åtta nyckelkompetenser.

Läs mer

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Jonas Forsman, Staffan Andersson, Jannika Andersson Chronholm, Cedric Linder Avdelningen för fysikens didaktik, Institutionen för fysik och materialvetenskap,

Läs mer

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:18

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:18 Senaste lydelse av SKOLFS 2012:18 Utkom från trycket den 31 maj 2012 Skolverkets föreskrifter om kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå; beslutade den 18 april 2012. (Senaste ändring

Läs mer

USSV2B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i åk 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp

USSV2B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i åk 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp 1 (7) USSV2B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i åk 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp Kursen utgör den andra terminens studier i ämnet svenska som andraspråk

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning

Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning Malin Lavett Lagerström Licentiand NV-didaktik på Stockholms universitet NV/teknik-lärare

Läs mer

Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete

Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete Anpassning av undervisning till målgruppen Pedagogiskt docenturarbete Thomas Davidson DATUM 2015-05-19 MEDICINSKA FAKULTETEN Bakgrund Jag har hållit föreläsningar inom ämnet hälsoekonomiska utvärderingar

Läs mer

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap)

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 5: Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs 1-3

Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs 1-3 Modul: Förmågor årskurs Del 6: Förmåga 3 innebörd och progression Den tredje förmågans innebörd och centrala komponenter, årskurs Karim Hamza, Ola Palm, Jesús Piqueras, Per-Olof Wickman, Stockholms universitet

Läs mer

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 4: Modelleringsförmåga Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Experter i matematisk modellering framhäver

Läs mer

USS79B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp

USS79B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp etygskriterier 1 (5) USS79 - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp Kursen utgör den andra terminens studier i ämnet svenska som andraspråk på Ämneslärarprogrammet.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK020 Teknik som skolämne, del 2, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 2, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-15

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Populärvetenskaplig text Elektronik för D - ETIA01

Populärvetenskaplig text Elektronik för D - ETIA01 Populärvetenskaplig text Elektronik för D - ETIA01 Institutionen för elektro- och informationsteknik LTH, Lund University Bertil Larsson, Daniel Sjöberg 2015-06-02 1 Den preliminära planen Den preliminära

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Hur blir flera bedömningar ett betyg?

Hur blir flera bedömningar ett betyg? Hur blir flera bedömningar ett betyg? Styrdokument Dokumentation Att värdera bedömningars kvalitet Till övervägande del Lärare ska Lärare bör Lärare kan Lärare ska utifrån de nationella kunskapskrav som

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

BETYG GYMNASIESKOLAN

BETYG GYMNASIESKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BETYG GYMNASIESKOLAN Diskussionsmaterial Vad är detta? I materialet ges förslag på hur man kan arbeta med fortbildning i lärargrupper runt betyg i gymnasieskolan. Det kan i sin

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Etappmål 1 Etappmål 2 Etappmål 3 Examensmål

Etappmål 1 Etappmål 2 Etappmål 3 Examensmål Etappmål 1 Etappmål 2 Etappmål 3 Examensmål Element/objekt, begrepp identifiera, beskriva och klassificera grundläggande element/objekt inom ämnet förklara och använda grundläggande nomenklatur inom ämnet

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Lesson studies Kompetensutveckling för lärare Förbättra elevernas lärande Bidra till lärares professionella kunskap Pragmatisk

Läs mer

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen")

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. Högskoleförordningen) Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen") 1 1. Mål för doktorsexamen 1. Goals for doctoral exam Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media PEC: Fredagen den 22/9 2006, Forum För Ämnesdidaktik The aim of the meeting A presentation of the project PEC for the members of a research group Forum För Ämnesdidaktik at the University of Gävle. The

Läs mer

Idrottsvetenskap AV, Magisterkurs i idrottsvetenskap, 30 hp

Idrottsvetenskap AV, Magisterkurs i idrottsvetenskap, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Idrottsvetenskap AV, Magisterkurs i idrottsvetenskap, 30 hp Sports Sciences MA, Master Degree Project, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Karbyskolan No ÅK 7 Masi Delavari. Välkommen till NO kursen!

Karbyskolan No ÅK 7 Masi Delavari. Välkommen till NO kursen! Välkommen till NO kursen! Livets former Lpp åk 7 Inledning: I detta område ska vi gå genom olika former av livet i ordningen som de har dykt upp på jorden. Eran blir att delta i diskussioner och att i

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning i det flerspråkiga klassrummet - med fokus naturvetenskap

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning i det flerspråkiga klassrummet - med fokus naturvetenskap Sammanfattning Språk- och kunskapsutvecklande undervisning i det flerspråkiga klassrummet - med fokus naturvetenskap Skolforskningsinstitutet arbetar kontinuerligt med att ringa in undervisningsnära ämnesområden

Läs mer

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp 1 (5) Kursplan för: Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning 91-120, 30 hp Civics MA, Didactic Approach 91-120, 30 higher education credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning

Läs mer

Digitala resurser i undervisningen

Digitala resurser i undervisningen Digitala resurser i undervisningen EN FALLSTUDIE I DIGITAL NO-DIDAKTIK Handledare: Susanne Pelger Ann-Marie Pendrill Syfte Att öka kunskapen om hur lärare kan arbeta med digitalt stöd på ett didaktiskt

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del: 1 Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU72, Svenska som andraspråk för lärare i gymnasieskolan, 60 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Upper Secondary School Teachers, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Göra lika i båda leden

Göra lika i båda leden Modul: Algebra Del 6: Sociomatematiska normer Göra lika i båda leden Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet och Lucian Olteanu, Linnéuniversitetet Ordet algebra kommer från det arabiska ordet al-djabr

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen.

De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen. Akustik och Optik Grundskola 7 9 LGR11 Fy De förmågor som bedömts inom arbetsområdet är markerade i matrisen. Övriga förmågor är sådana som inte har behandlats den här terminen. Förmåga att använda kunskaper

Läs mer

Bedömning av muntliga prestationer

Bedömning av muntliga prestationer Modul: Bedömning för lärande och undervisning i matematik Del 6: Muntliga bedömningssituationer Bedömning av muntliga prestationer Karin Rösmer, Karin Landtblom, Gunilla Olofsson och Astrid Pettersson,

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer