Verksamhetsberättelse. Verksamhetsår 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. Verksamhetsår 2015"

Transkript

1 1 (8) Ingemar Hallén/AA Dnr: A1 Verksamhetsberättelse Verksamhetsår 2015 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Centralsjukhuset Rosenborgsgatan / smittskydd@liv.se Karlstad

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning och verksamhetens syfte... 3 Fortbildning och annan kompetensutveckling... 3 Information och extern utbildningsaktivitet... 3 Samarbete... 4 Barnhälsovården... 4 Division allmänmedicin... 4 Klinisk mikrobiologi och infektionskliniken... 4 Kommunal vård och omsorg... 4 Riktade aktiviteter... 4 Asyl... 4 Basala hygienrutiner och klädregler... 5 Byggnation... 5 Hygien inom förskolan... 5 Hygienombudsutbildning... 5 Hygienronder... 5 Infektionsverktyget... 5 Multiresistenta bakterier, MRB... 6 Samverkan mot antibiotikaresistens, Strama Värmland... 6 Sexuellt överförbara infektioner, STI... 6 Städning i vårdlokaler... 7 Vaccinationer... 7 Vårdrelaterade infektioner (VRI)... 7 Administration... 7 Webbplats... 8 Personal och ekonomi... 8

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND Inledning och verksamhetens syfte är den förvaltningsmyndighet som inom Värmland ska tillgodose befolkningens behov av skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar (SFS 2004:168). är en verksamhet som omfattar både smittskydd, vårdhygien och samverkan mot antibiotikaresistens, Strama Värmland. Smittskyddsläkaren har det övergripande/samlade ansvaret för landstingets smittskyddsarbete. s arbete omfattar: Ledning, planering och organisering av smittskyddsarbetet i länet. Epidemiologisk övervakning och utbrottshantering av smittsamma sjukdomar. Handläggning av myndighetsärenden enligt smittskyddslagen. Samverka med övriga smittskydd och nationella myndigheter inom smittskyddsområdet. Information, utbildning och preventiva insatser till vård och allmänhet kring smittsamma sjukdomar, vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning. Vidare ska smittskyddsläkaren tillgodose att allmänheten har tillgång till den information och de råd som behövs för att var och en ska kunna skydda sig mot smitta som kan hota liv eller hälsa. Verksamhetens huvudsyfte är sålunda att minimera smittsamma sjukdomars utbredning i befolkningen, vilket är en av de viktigaste och mest basala grundpelarna för en god folkhälsa samt att förebygga och minska smittspridning i vården. arbetar fortlöpande för att minska smittspridning i vården och förebyggande av vårdrelaterade infektioner. Fortbildning och annan kompetensutveckling Liksom under tidigare år har personalen deltagit i olika fortbildningskurser och nationella möten vid Folkhälsomyndigheten. De ämnesområden som enheten representerar kräver ständig vidareutbildning samt samordning med både nationella myndigheter och andra smittskydds- och vårdhygienenheter. Information och extern utbildningsaktivitet Personalen vid förmedlar kunskap vid ett stort antal utbildningar som omfattar smittskydd, vårdhygien och Stramaområdet. Exempel på föreläsningar är asylrelaterade smittskyddsfrågor och hygienombudsutbildning. Flera utbildningsaktiviteter inom vaccinationsområdet har anordnats av läkare vid enheten.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND Läkare från har också medverkat i ST- och AT-utbildningar. Enheten är ofta representerad vid olika klinikers fortbildningsmöten. Till detta kommer utbildningsaktiviteter riktade mot elevhälsovården och privata vårdgivare samt utbildningar för vårdstuderande vid Karlstads universitet. Samarbete Nationell nivå har ett kontinuerligt samarbete med Folkhälsomyndigheten. Personal från Smittskydd har deltagit i olika arbetsgrupper som initierats av Folkhälsomyndigheten samt deltagit i regelbundna möten i syfte att samordna smittskyddsfrågor. Även deltagit i en styrgrupp för Svevac som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller i. Barnhälsovården Kontinuerligt samarbete med barnhälsovården i Värmland i bl.a. barnvaccinationsfrågor och arbetet kring Hygien i förskolan. Division allmänmedicin Sedan många år finns ett samarbete mellan division allmänmedicin och. Personal från har medverkat vid flera av de ordinarie utbildningstillfällen som anordnats av division allmänmedicin. Klinisk mikrobiologi och infektionskliniken har kontinuerliga möten med klinisk mikrobiologi och infektionskliniken. Kommunal vård och omsorg har avtal med länets 16 kommuner. Vi har kontinuerlig kontakt med dem genom rådgivning och utbrottshanteringar. Riktade aktiviteter Asyl Under 2015 ökade antalet asylsökande i Värmland kraftigt. har bedrivit ett intensivt arbete med att stötta verksamheter internt och externt under året. Smittskyddsläkaren har senare delen av 2015 deltagit i regelbundna regionala ledningsmöten om asyl- och flyktingfrågor. Smittskyddssjuksköterska ingår i Landstingets styrgrupp för asyl och asylnätverk för asylsjuksköterskor. s ansvar är att vara sakkunnig samt att ta fram riktlinjer kring omhändertagandet av asylsökande avseende smittsamma sjukdomar och vaccinationer. I detta arbete ingår att utarbeta rekommendationer för hälsoundersökningar, multiresistenta bakterier, vaccinationer samt frågor kring smittsamma sjukdomar som tuberkulos, mässling m.m. i syfte att minska risken för smittspridning.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND har också ett tätt samarbete med tuberkulosmottagningen. Antalet fall av tuberkulos har ökat och där framförallt antalet fall av latent tuberkulos vilket generar ett ökat antal smittspårningar där har en central roll. Basala hygienrutiner och klädregler Landstingets enheter utför varje månad följsamhetsmätningar gällande basala hygienrutiner och klädregler. följer och deltar i analysen av resultatet samt återkopplar till enskilda enheter med behov av förstärkt information till hela eller delar av personalgrupper. Byggnation En del i det vårdhygieniska arbetet är att delta i ny- och ombyggnation inom Landstinget i Värmland. Vi har bl.a. deltagit i planering av en ny barnakutmottagning samt fortsatt arbete med nya operationshuset, hus 60. Hygien inom förskolan Fortsatt arbete som syftar till att förbättra hygienrutinerna inom förskolan. Hygienombudsutbildning 2015 genomfördes sista delen i en grundläggande basutbildning på sammanlagt tre heldagar. Utbildningen fokuserade på praktiska vårdhygieniska frågor och erbjöds samtliga hygienombud inom landstinget. Hygienronder Hälso- och sjukvårdschefens ledningsgrupp, HCL, fattade under 2015 ett beslut att alla vårdenheter ska genomföra hygienronder. En hygienrond genomförs för att finna vårdhygieniska risksituationer i miljön som kan medföra smittspridning och är en del i patientsäkerhetsarbetet. Resultatet ska användas som en del i att höja den hygieniska standarden. Vid årets slut hade ca 50 vårdenheter genomfört hygienronden. Ett arbete har påbörjats för uppföljning med fokus på slutenvården. Infektionsverktyget En förvaltningsgrupp har under året formerats för fortsatt utveckling av verktyget samt hantera uppkomna frågor vad gäller funktion och datauttag. Förvaltningsgruppen består av medarbetare från Landstings-IT, ITverksamhetsstöd, planerings- och uppföljningsenheten samt Smittskydd Värmland Delar av Infektionsverktyget är i drift och det går att ta fram utdata men det har konstaterats att det behöver göras justeringar vad gäller indata. Regelbunden validering förväntas ske i verksamheterna av kvalitativa data. När det gäller kvantitativa data valideras det av förvaltningsgruppen. Detta ska ske dels efter större uppgraderingar och dels när justeringen i indata blir klar. Under året har det varit en del driftstörningar, framförallt i slutet av året. Från slutet av november och ännu vid året slut var det helt stopp i dataöverföring till Infektionsverktyget. Landstings-IT arbetade med att lösa frågan då det var konstaterat att problemet låg i Landstinget i Värmland.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND Arbetet med integrationen med klinisk mikrobiologis datasystem Analytix har fortgått men inte slutförts, validering av dataöverföring pågår. Ett utbildningstillfällen i rapportverktyget med extern resurs har getts, till av verksamheterna utsedda medarbetare, våren 2015 och fortsatt stöd till de verksamheter som börjat ta ut data. Multiresistenta bakterier, MRB Hanteringen av multiresistenta bakterier utgör en betydande del av Smittskydd Värmlands arbete genom utbrottsutredningar, rådgivning och handläggning i enskilda ärenden då antalet patienter med multiresistenta bakterier fortsätter att öka i Värmland. Antalet fall av meticillinresistenta stafylokocker, MRSA, har under 2015 ökat dramatiskt och har tredubblats sedan Antalet fall med Extended Spectrum Beta-Lactamase, ESBL, fortsätter liksom tidigare år att öka. Under 2015 anmäldes också ett antal fall av vancomycinresistenta enterokocker, VRE, en totalresistent tarmbakterie respektive ESBLCARBA; en ESBL-bakterie med utökad resistens. Samverkan mot antibiotikaresistens, Strama Värmland Återkoppling av antibiotikaanvändning har skett både inom slutenvård och öppenvård. Återkopplingen har skett både genom regelbundna mejlutskick och genom besök till enheter, ofta genom medverkan på läkarmöten. Uppdatering av terapiriktlinjer för luftvägsinfektioner har gjorts i samverkan med representant från öron-, näs och halssjukvården. Mycket arbete har lagts ner på att ta fram en app som ska göra terapiriktlinjer från Strama Värmland lättillgängligt. Det återstår en del arbete innan den är helt klar. Smittskyddsläkaren är ordförande i terapigruppen för antibiotika (Strama) som är knuten till läkemedelskommittén. Sexuellt överförbara infektioner, STI Det kontinuerliga STI-arbetet består av paragrafärenden, smittspårning av komplicerade fall samt rådgivning till sjukvårdspersonal angående handläggning av patienter med misstänkt eller verifierad STI-smitta. En av de biträdande smittskyddsläkarna och smittskyddssjuksköterska deltar i det hiv- och STI-förebyggande arbetet i Värmland i nära samarbete med hiv/stisamordnare och ingår bl.a. i expertgrupp för Sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, och i olika riktade aktiviteter och arbetsgrupper inom STIområdet. En av de biträdande smittskyddsläkarna ingår i styrgruppen för Regionalt kunskapsnätverk Mellansverige tillsammans med smittskyddsläkare från Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Uppsala infördes centraliserad smittspårning av klamydia i Värmland. Smittskydd Värmland är sammankallande för smittspårarmöten och ansvarar för den övergripande organisationen av den centrala smittspårningen av klamydia. Klamydiafrekvensen har sedan införandet 2014 minskat, och särskilt påtagligt

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND under 2015, vilket indikerar att den centraliserade smittspårningen haft god effekt. Fullständig utvärdering av effekt av centraliserad smittspårning kommer genomföras under Städning i vårdlokaler har tagit fram ett måldokument och riktlinjer i samarbete med Landstingsservice i syfte att tydliggöra kvalitetsnivån på städning i vårdlokaler under 2014, vilket börjat implementeras under Under 2015 har, som en del i kvalitetsarbetet, slutfört utbildning i basala hygienrutiner för landstingets städpersonal. Vaccinationer ansvar för samordning av vaccinationer mot smittsamma sjukdomar. Samverkan sker med både elevhälsan och med barnhälsovården när det gäller skolvaccinationer respektive barnvaccinationer. Smittskyddsläkaren besvarar även fortlöpande på vaccinationsfrågor från framför allt asylsköterskor och skolsköterskor. När det gäller influensavaccinationer sker de flesta vaccinationer på vårdcentralerna i allmänmedicins regi men Smittskydd Värmland lägger upp strategin i samverkan med kommunikationsenheten. Efter pandemin 2009 gick vaccinationsdeltagandet ner påtagligt men senaste åren har man kunnat se en successiv ökning och andelen personer > 65 år som vaccinerar sig är bland de högsta i landet. En av smittskyddsläkarna är ordförande i vaccingruppen som är associerad med läkemedelskommitténs arbete. Vårdrelaterade infektioner (VRI) har ett övergripande ansvar att minska antalet VRI. Under 2015 har punktprevalensmätning VRI, PPM-VRI, genomförts tre gånger inom slutenvården i Landstinget i Värmland. Dessa resultat har ingått i landstingets tertialredovisning. Resultaten från mätningarna på avdelningsnivå har också följts upp och återkopplats till verksamheterna av. Ett antal förbättringsområden har kunnat identifieras i VRI-arbetet, bl.a. djupa ortopediska protesinfektioner, KAD-användning och städning i vården. Hygien- och smittskyddsläkare har ingått i arbetsgrupp respektive styrgrupp för den s.k. knä- och höftprotesprocessen i landstinget med syfte att minska antalet djupa ortopediska protesinfektioner. Ett projekt i form av pilotavdelning för minskande av vårdrelaterade urinvägsinfektioner och minskad KAD-användning har påbörjats i samarbete med urologavdelning 15, urologmottagningen Centralsjukhuset Karlstad, CSK, och Kliniskt träningscentrum, KTC. Administration Smittskyddsadministratörernas kontinuerliga arbete är att vara ett stöd i allt smittskydds- och vårdhygienarbete med att exempelvis ta fram underlag och bearbeta dokument, underhålla s webbplats och arbeta med statistik över sjukdomar enligt smittskyddslagen.

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND En av smittskyddsadministratörerna representerar i kravarbetet för införande av ett nytt system, SmiNet 3. Arbetet görs i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheterna i Sverige. Webbplats Information till personal och allmänhet i smittskydds- och vårdhygienfrågor är en stor del av s åtagande varför webbplatsen hela tiden är i fokus. Ett stort arbete har under året lagts på att hålla den informativ och uppdaterad. Personal och ekonomi är en enhet med tio medarbetare. Av medarbetarna är fyra läkare, fyra sjuksköterskor och två smittskyddsadministratörer. Två av läkarna har 75 % tjänst och en av läkarna arbetar 25 % med i huvudsak antibiotikafrågor i Strama Värmland. Av avdelningens fyra sjuksköterskor tjänstgör tre av sjuksköterskorna inom vårdhygien och en inom smittskydd. Smittskyddssjuksköterskan är också avdelningschef. Vid avdelningen tjänstgör också två smittskyddsadministratörer som jobbar för både vårdhygien- och smittskyddsområdet. Under 2015 avslutade smittskyddsläkaren Olle Wik sin anställning och den 1 november tillträdde Ingemar Hallén som nu tjänstgör som verksamhetschef och smittskyddsläkare. Sedan 1 november 2015 är en biträdande smittskyddsläkartjänst vakant. t vakant. Enheten förfogar över en budget på 8 miljoner kronor. Enheten har bedrivit verksamheten inom budgetramen. Ingemar Hallén Smittskyddsläkare

Verksamhetsberättelse Smittskydd Värmland

Verksamhetsberättelse Smittskydd Värmland 1 (8) Datum Vår beteckning Smittskydd Värmland 2019-02-14 10063.19.A1 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Ingemar Hallén, 054-19 13 06 Verksamhetsberättelse 2018 Smittskydd Värmland Innehållsförteckning

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Innehåll Mer info Handlingsprogram Epidemiologi Smittskyddslagen Smittspårning

Läs mer

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI)

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 2 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ingemar Hallén Smittskyddsläkare Tobias Kjellberg Hälso- och

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Antibiotikaresistenta bakterier Ökar i världen och i Sverige Gör bakterieinfektioner

Läs mer

Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner

Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner Förslag till myndighetsövergripande handlingsplan Karin Carlin 2015-03-13 1 Tvärsektoriell handlingsplan Sid 2. Bakgrund Förslag till Svensk handlingsplan

Läs mer

Vad gör Folkhälsomyndigheten inom det vårdhygieniska området?

Vad gör Folkhälsomyndigheten inom det vårdhygieniska området? Vad gör Folkhälsomyndigheten inom det vårdhygieniska området? SFVH Hygiendagar, Västerås 6 april 2017 Malin Grape Enhetschef Antibiotika och vårdhygien Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet

Läs mer

Smittskydd förskola. Ann-Marie Cylvén Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Norrbotten

Smittskydd förskola. Ann-Marie Cylvén Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Norrbotten Smittskydd förskola Ann-Marie Cylvén Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Norrbotten Ann-Marie Cylvén Smittskyddssjuksköterska Vårdkvalitetsenheten smittskydd Region Norrbotten Hälsofrämjande

Läs mer

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 Fika Innehåll MRB, MRSA, ESBL, ESBL-CARBA, VRE vad innebär alla förkortningar? Riskfaktorer Vad är en smittspårning? Nyheter från Vårdhygien Regionala

Läs mer

Yttrande över motion 2015:1 av Kerstin Mannerqvist (S) om åtgårder mot vårdrelaterade infektioner inom sjukvård och kommunal omsorg

Yttrande över motion 2015:1 av Kerstin Mannerqvist (S) om åtgårder mot vårdrelaterade infektioner inom sjukvård och kommunal omsorg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-05-04 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P 17 1 (3) HSN 1501-0184 Yttrande över motion 2015:1 av Kerstin

Läs mer

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa.

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Elisabeth Persson Flodman, hygiensjuksköterska Resistenta bakterier Varför ska vi vara rädda för resistenta bakterier? MRSA VRE ESBL Resistenta bakterier Staphyloccous aureus

Läs mer

A. Förhindra smittspridning. 1. Smittspridningen i sjukvården måste minimeras. 2. Basala hygienrutiner ska alltid tillämpas

A. Förhindra smittspridning. 1. Smittspridningen i sjukvården måste minimeras. 2. Basala hygienrutiner ska alltid tillämpas Stramas och Svenska Infektionsläkarföreningens 10- punktsprogram för minskad antibiotikaresistens inom sjukvården med kommentarer och redovisning av aktiviteter A. Förhindra smittspridning 1. Smittspridningen

Läs mer

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 15 (31) Ks 256 Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar Dnr 2017/359-109 Peter Johansson (M)

Läs mer

Höstmöte 2016 Introduktion Gott och Blandat

Höstmöte 2016 Introduktion Gott och Blandat Höstmöte 2016 Introduktion Gott och Blandat Åke Örtqvist Smittskyddsläkare 28 september och 6 oktober Aktörer i smittskydd Lokalt Sjukhus/ kommun Primärvård Vårdhygien Infektion Regionalt Smittskydd Stockholm/

Läs mer

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antal fall Antal anmälda fall med resistenta bakterier enligt Smittskyddslagen i Sverige tom 2011-11-25 6000

Läs mer

Hygienombudsutbildning Välkommen

Hygienombudsutbildning Välkommen Hygienombudsutbildning 2017 03 14 Välkommen Program 12.30 12.40 14.00 14.30 15.15 15.30 15.45 16.00 Välkommen Vårdhygieniskt gott och blandat, Nyheter, återkoppling och information Fika Influensa föreläsning,

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Verksamhetsplan Smittskydd Värmland 1 9

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Verksamhetsplan Smittskydd Värmland 1 9 Diarienummer 10474.18.E4 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Verksamhetsplan Smittskydd Värmland 1 9 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ingemar Hallén Ingemar Hallén

Läs mer

Vårdhygien och patientsäkerhet från myndighetshorisont SFVH Hygiendagar, Visby 11 april 2019

Vårdhygien och patientsäkerhet från myndighetshorisont SFVH Hygiendagar, Visby 11 april 2019 Vårdhygien och patientsäkerhet från myndighetshorisont SFVH Hygiendagar, Visby 11 april 2019 Malin Grape Enhetschef Antibiotika och vårdhygien Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som

Läs mer

Mål med smittskydd. Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom. Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling

Mål med smittskydd. Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom. Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling Mål med smittskydd Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling Sidan 1 Smittskyddslagen I varje landsting ska det finnas en smittskyddsläkare. 1:9 SmL

Läs mer

SMITTSKYDD. Therese Malm/Agneta Midendal/Eva-Lena Starrin Smittskyddssjuksköterskor

SMITTSKYDD. Therese Malm/Agneta Midendal/Eva-Lena Starrin Smittskyddssjuksköterskor SMITTSKYDD Therese Malm/Agneta Midendal/Eva-Lena Starrin Smittskyddssjuksköterskor Smittskydd Gävleborg arbetar med att förebygga och minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan

Läs mer

Folkhälsomyndigheten i vårdhygiensverige

Folkhälsomyndigheten i vårdhygiensverige Folkhälsomyndigheten i vårdhygiensverige Hygiendagar, Umeå 2014, SFVH Inga Zetterqvist Olle Aspevall Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet med ett övergripande ansvar för folkhälsofrågor. Myndigheten

Läs mer

Nationellt patientsäkerhetsarbete

Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationell satsning 2007/2008 Tre åtgärdspaket inom området VRI Nationell PPM-VRI 2008 Infektionsverktyget 2011 Nationell PPM-BHK 2011 Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG OM PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNI NG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-07 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Till

Läs mer

KONTAKTLÄKARMÖTE HÖSTEN LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten

KONTAKTLÄKARMÖTE HÖSTEN LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten SMITTSKYDDETS KONTAKTLÄKARMÖTE HÖSTEN 2014 ANTIBIOTIKAANSVARIGA LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten Övriga frågor och avslutande

Läs mer

MRB multiresistenta bakterier. Smittskydd Värmland

MRB multiresistenta bakterier. Smittskydd Värmland MRB multiresistenta bakterier MRB MRSA ESBL ESBLcarba VRE Övriga gramnegativa multiresistenta bakterier MRSA methicillinresistent stafylococcus aureus En hudbakterie Orsakar: - Bölder - Hudinfektioner

Läs mer

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Smittskydd i skolan Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Dagens föreläsning Multiresistenta bakterier MRB. MRSA Blodsmitta Vinterkräksjuka Smittskydd- Barnvaccinationsprogrammets

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service. Våra medlemmar Alla 290 kommuner. 21 landsting/regioner

Läs mer

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Godkänt den: 2016-11-16 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Akademiska sjukhuset Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Innehåll Bakgrund...2 Organisation

Läs mer

Smittskydd. lokalt smittskyddsansvariga. för. Helena Palmgren Biträdande smittskyddsläkare

Smittskydd. lokalt smittskyddsansvariga. för. Helena Palmgren Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd för lokalt smittskyddsansvariga Helena Palmgren Biträdande smittskyddsläkare 2015-02-26 Smittdkyddslagens sjukdomar Alla smittsamma sjukdomar Anmälningspliktiga Smittspårningspliktiga Allmänfarliga

Läs mer

Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning

Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning Eva Melander, hygienläkare, enhetschef Carina Andersson, hygiensköterska Vårdhygien Område smittskydd och vårdhygien Före 2009 ett Vårdhygien för

Läs mer

Vårdhygien i kommunal vård och omsorg. - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien?

Vårdhygien i kommunal vård och omsorg. - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien? Vårdhygien i kommunal vård och omsorg - Hur ser det ut och vad gör Vårdhygien? Vårdhygien en länsövergripande enhet förhindra smittspridning och förebygga vårdrelaterade infektioner fri nyttighet landstingspolitiskt

Läs mer

Nytt om klamydia i Norrbotten. Nr 4 2007

Nytt om klamydia i Norrbotten. Nr 4 2007 SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 9-28 36 16 Nr 4 7 Innehåll Nytt om klamydia i Norrbotten... 1 Trendbrott bland ungdomar... 1 Handläggning av klamydiafall... 2 Antibiotikabehandling

Läs mer

Multiresistenta bakterier. Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. Smittskydd Värmland

Multiresistenta bakterier. Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. Smittskydd Värmland Multiresistenta bakterier Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. 1 MRB multiresistenta bakterier Kraftig global ökning av MRB. Hög förskrivning av antibiotika leder

Läs mer

Verksamhetsberättelse Smittskydd Vårdhygien, SmV, för året 2012

Verksamhetsberättelse Smittskydd Vårdhygien, SmV, för året 2012 Landstingets Kansli Ansvarig Peter Iveroth Titel Smittskyddsläkare Fastställt 2013-03-22 Verksamhetsberättelse Smittskydd Vårdhygien, SmV, för året 2012 Huvudrubriker under året. Vi har fått en ny vaccinationslag

Läs mer

Stoppa utbrottet. ALLMöte 21 oktober oktober 2015 Anna Skogstam bitr smittskyddsläkare / hygienläkare

Stoppa utbrottet. ALLMöte 21 oktober oktober 2015 Anna Skogstam bitr smittskyddsläkare / hygienläkare Stoppa utbrottet ALLMöte 21 oktober 2015 29 oktober 2015 Anna Skogstam bitr smittskyddsläkare / hygienläkare Stoppa utbrottet Smittskydd, vårdhygien och smittskyddslagen Vårdrelaterade infektioner Basala

Läs mer

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Bodil Ardung Tf enhetschef/ smittskyddssjuksköterska Bild från vårdhygien, Uppsala Antibiotikaresistenta bakterier ESBL ESBL carba MRSA VRE Smittspårningspliktiga

Läs mer

Kursämne för delmål c11

Kursämne för delmål c11 Kursämne för delmål c11 Delmål c11: : kunna llämpa lagar och andra föreskrier som gäller för specialiteten, inklusive ha kunskap om annan relevant lagstiftning Kursämne: Författningar med vårdhygienisk

Läs mer

Infektionsambassadör. Vad är det?

Infektionsambassadör. Vad är det? Välkomna! Infektionsambassadör Vad är det? Infektionsambassadör Ni kan bidra till utveckling och god medicinsk kvalité 4 Värdegrund: Ständigt bättre patienten alltid först! Andra sjukdomar Undernäring/brister

Läs mer

Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta?

Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta? Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta? 20161004 Maria-Pia Hergens Epidemiolog Anna Hammarin Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm Smittskydd Sthlm/Smittskyddsläkaren både en person

Läs mer

Hygienombud NUS utbildning 2015 program

Hygienombud NUS utbildning 2015 program Hygienombud NUS utbildning 2015 program 12.30 Välkommen Vårdhygien - vad har hänt sen sist? MRB och smittutredningar 13.30 Workshop Nu har vi mätt- hur går vi vidare? Samarbete - Hur kan vårdhygien stötta?

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Region Norrbotten Verksamhetsplan 2017 Innehåll Organisation och resurser..... 2 Åligganden enligt lag.... 2 Planerade samverkanspartners för 2017... 2 Epidemiberedskap... 3 Informationsaktiviteter till

Läs mer

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 1 (7) Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 2 (7) Innehåll 1 Utgångspunkter och förutsättningar...3 2 Syfte...3 3 Mål...3 4 Samordning och ansvar...4 5 Åtgärdskalender

Läs mer

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Datum Dnr 2018/0005 Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare Region Västmanland, sammankallande i Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner

Vårdrelaterade infektioner Vårdrelaterade infektioner Att leda för att förebygga vårdrelaterade infektioner Agneta Andersson, SKL Hans Rutberg, SKL Mikroorganismer smittar oavsett om de är resistenta eller ej! HUR FÅR VI GODA IDÉER

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne År 2015 2016-02-28, Jens Enoksson, regional chefläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

MRB vad göra? Vårdhygien. 3 maj Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland

MRB vad göra? Vårdhygien. 3 maj Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland MRB vad göra? Vårdhygien 3 maj 2017 Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland Vårdhygien i samarbete med verksamheter Tvärprofessionella team som bistår för att uppfylla HSL krav på god hygienisk standard

Läs mer

Årsrapport för STRAMA Sörmland 2018

Årsrapport för STRAMA Sörmland 2018 Årsrapport för STRAMA Sörmland 2018 Maria Remén STRAMA-ordförande Landstinget i Sörmland 1. Smittspridningen i sjukvården måste minimeras Vårdhygien: Initierar och sammanställer smittspårningar inom på

Läs mer

Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018

Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018 Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Huvudbudskap smittspårning Vem? Oftast Du! (den som tagit provet)

Läs mer

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Nässjö 20-21 april 2015 Anmälan i SmiNet Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Anmälan av sjukdomsfall och epidemiologisk övervakning 2 kap 5 En behandlande läkare som misstänker

Läs mer

Från mätning till åtgärd

Från mätning till åtgärd Från mätning till åtgärd Workshop Inga Zetterqvist, Hygiensjuksköterska Folkhälsomyndigheten Mats Erntell, smittskyddsläkare Region Halland, ordförande Stramarådet 1 Från mätning till åtgärd Agera Mäta

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-09-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN 1097 Kompetensbeskrivning Specialiteten vårdhygien karaktäriseras av fördjupad kunskap om prevention av vårdrelaterade infektioner och smittspridning inom vården. Kompetensområdet omfattar även färdigheter

Läs mer

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare Välkommen som patient till sjukhuset i Arvika och Torsby Här får ungefär var tjugonde patient en komplikation med en vårdrelaterad infektion under vårdtiden. Personalen följer de flesta hygienrutinerna.

Läs mer

Åtgärder för att förebygga, förhindra och upplysa om MRSA (resistenta stafylokocker)

Åtgärder för att förebygga, förhindra och upplysa om MRSA (resistenta stafylokocker) Förvaltningen Handläggare: Dane Jinnerot HSN 2008-02-05 P 19 1 (3) 2008-01-07 HSN 0711-1793 Åtgärder för att förebygga, förhindra och upplysa om MRSA (resistenta stafylokocker) Ärendet I en motion föreslår

Läs mer

Anmälningspliktiga sjukdomar årsstatistik 2008 för Norrbotten

Anmälningspliktiga sjukdomar årsstatistik 2008 för Norrbotten SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 92-28 36 16 Nr 1 29 Innehåll Anmälningspliktiga sjukdomar årsstatistik 28 för Norrbotten... 1 Tarminfektioner... 1 Multiresistenta bakterier...

Läs mer

Infektionsverktyget. Strama 2014-12-17. Smittskydd Värmland

Infektionsverktyget. Strama 2014-12-17. Smittskydd Värmland Infektionsverktyget Strama 2014-12-17 Infektionsverktygets olika delar En registreringsmodul kopplad till Cambio Cosmics läkemedelsmodul. En nationell databas för insamling för insamlad information, terminologin

Läs mer

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Per-Åke Jarnheimer, överläkare Smittskydd och Vårdhygien Thomas Neumark, disktriktsläkare/forskare Ola Nordqvist, apotekare och Stramakoordinator

Läs mer

Distriktsveterinärernas hygienpolicy

Distriktsveterinärernas hygienpolicy Policy 2010-09 Distriktsveterinärernas hygienpolicy Bilden av organisationen skapas av oss som arbetar inom den. Därför är det viktigt att vi tänker på liknande sätt och arbetar mot samma mål. Det förhållningssätt

Läs mer

Vårdhygien i Västra Götaland 2018

Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygieniska enheter i Västra Götaland Fyra enheter Södra Älvsborg Skaraborg Göteborg och södra Bohuslän NU-sjukvården: Norra Bohuslän, Norra Älvsborg, Dalsland Vårdhygien

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Smittskydd Vårdhygien, SmVh.

Verksamhetsberättelse 2014 Smittskydd Vårdhygien, SmVh. Smittskydd Vårdhygien Regionledningskontoret Peter Iveroth 036 322334 peter.iveroth@rjl.se Folkhälsa Sjukvård Regionledningskontoret Region Jönköpings Län Verksamhetsberättelse 2014 Smittskydd Vårdhygien,

Läs mer

FRISK i förskolan - en förskola för alla 8 maj 2018

FRISK i förskolan - en förskola för alla 8 maj 2018 FRISK i förskolan - en förskola för alla 8 maj 2018 Viktoria Cordova & Bodil Ardung Strama/Smittskyddsenheten Region Uppsala Ove Andersson Vilka är vi? Viktoria Cordova Informationsläkare Sjuksköterska

Läs mer

Innehåll. Multiresistenta bakterier (MRB) Nr

Innehåll. Multiresistenta bakterier (MRB) Nr SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 92-28 36 16 Nr 2 28 Innehåll Multiresistenta bakterier (MRB)...1 Hur vanligt är det med MRB?...1 Hur förhindrar man spridning av MRB?...2 a)

Läs mer

Gutesmittu. Influensasäsongen så här långt. Influensa- och RS-virus kan analyseras i Visby

Gutesmittu. Influensasäsongen så här långt. Influensa- och RS-virus kan analyseras i Visby R e g i o n G o t l a n d Gutesmittu Å RGÅNG 8, NUMMER 3 2014-12-16 I det här numret: Influensa och RS-virus 1 Influensasäsongen 1 Influensa- och RS-virus kan analyseras i Visby En glädjande nyhet är att

Läs mer

Patientsäkerhetsöverenskommelsen

Patientsäkerhetsöverenskommelsen Patientsäkerhetsöverenskommelsen 2014 PPM VRI 2008-2014 PunktPrevalensMätning Vårdrelaterade infektioner PPM-VRI 2008-2014 Somatisk slutenvård, OBSplatser och vuxenspsykiatri 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 NLL

Läs mer

Utredning av magsjukeutbrott bland personal på Centralsjukhuset Karlstad

Utredning av magsjukeutbrott bland personal på Centralsjukhuset Karlstad Ett nyhetsblad från Smittskydd Värmland Nr 3 2012 Utredning av magsjukeutbrott bland personal på Centralsjukhuset Karlstad Smittskydd Värmland har gjort en utredning av det utbrott av magsjuka som drabbade

Läs mer

Ett nyhetsblad från Smittskydd Värmland Nr Innehåll

Ett nyhetsblad från Smittskydd Värmland Nr Innehåll Ett nyhetsblad från Smittskydd Värmland Nr 2 2018 Bild: Visit Värmland. Foto: CCC Innehåll ESBL - multiresistenta tarmbakterier 2 Senaste nytt om VRE 2 Sexuellt överförbara infektioner (STI) 3 Vinterkräksjukan

Läs mer

Smittspårningskurs mars 2018

Smittspårningskurs mars 2018 Smittspårningskurs mars 2018 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Aktörer i smittskydd Lokalt Regionalt Nationellt Internationellt Sjukhus/ kommun Primärvård Vårdhygien

Läs mer

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL Slutenvårdsgrupp Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget Stephan Stenmark, Strama VLL Återkoppling i Infektionsverktyget Vad ska vi följa? Hur ofta? Vem

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ATT MINSKA VÅRDRELATERADE INFEKTIONER PÅ HÄLSA OCH HABILITERING

HANDLINGSPLAN FÖR ATT MINSKA VÅRDRELATERADE INFEKTIONER PÅ HÄLSA OCH HABILITERING HANDLINGSPLAN FÖR ATT MINSKA VÅRDRELATERADE INFEKTIONER PÅ HÄLSA OCH HABILITERING 2017 2018 Sidan 1 av 11 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hälso- och sjukvårdslagen... 3 WHO:s riktlinjer, framgångsfaktorer

Läs mer

Smittspårning, grundkurs nov 2017

Smittspårning, grundkurs nov 2017 Smittspårning, grundkurs nov 2017 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Upplägg Smittspårning: Vem? Vad? Hur? Varför? Att ta med hem Smittspårning: Vem? Oftast Du!

Läs mer

Årets sista nummer av Smittsant har följande innehåll:

Årets sista nummer av Smittsant har följande innehåll: SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 80 LULEÅ, TELEFON 0920-28 36 16 Nr 4-2011 Årets sista nummer av Smittsant har följande innehåll: Utbildningsdag om hälsoundersökningar och vaccinationer...2

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Inger Andersson, hygiensjuksköterska Bakterier är överlevare! Antibiotika Resistens Resistenta bakterier MRSA Methicillin Resistent Staphyloccus Aureus ESBL Extended Spektrum

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Tillsammans för världens säkraste vård

Tillsammans för världens säkraste vård NATIONELL SATSNING FÖR ÖKAD PATIENTSÄKERHET Tillsammans för världens säkraste vård Vad gör SKL i patientsäkerhetsarbetet? VRISS I och VRISS II (2007) Tre åtgärdspaket VRI (2008) PPM-VRI (2008) PPM-BHK

Läs mer

Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler?

Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? Består av hygiensjuksköterskor och hygienläkare samt en smittskyddsläkare, en smittskyddssköterska och en sekreterare. Jobbar länsövergripande: alla tre sjukhusen, kommunen, primärvården, psykiatrin, habiliteringen.

Läs mer

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Självklart! Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Var vårdar vi våra brukare/patienter? VRE - utbrottet i Västmanland 2008-2010 Totalt 267

Läs mer

Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård

Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård Lathunden innehåller förtydligande avseende vad som minst bör vara uppfyllt för att svara ja i Checklista för egenkontroll. Lathunden

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-16 LS 2015-0120 Landstingsstyrelsen Motion 2015:1 av Kerstin Mannerqvist (S) om åtgärder mot vårdrelaterade infektioner inom sjukvård

Läs mer

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Tillgång till vårdhygienisk kompetens Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-0 9-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Utbildningsnämnden Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Norrbottens läns landsting Verksamhetsberättelse 2011 Innehåll Organisation och resurser...2 Åligganden enligt lag...2 Samverkansaktiviteter...2 Epidemiberedskap...3 Informationsaktiviteter till allmänheten...3

Läs mer

Smitt. Smittskyddsenheten NR 6. DECEMBER 2015 INNEHÅLL INFLUENSA

Smitt. Smittskyddsenheten NR 6. DECEMBER 2015 INNEHÅLL INFLUENSA Smitt Smittskyddsenheten NR 6. DECEMBER 2015 INNEHÅLL INFLUENSA... 1 KIKHOSTA HOS SPÄDBARN... 2 CENTRALT KONTO FÖR SMITTSKYDDSPROVER... 3 TBE-VACCINATION... 3 KLAMYDIATEST VIA NÄTET... 4 SMITTSKYDDSANMÄLAN

Läs mer

Hygienombudsutbildning Skellefteå 8 oktober 2013

Hygienombudsutbildning Skellefteå 8 oktober 2013 Hygienombudsutbildning Skellefteå 8 oktober 2013 12.30 Välkommen och hemsida Hygienronder/ Lena Nyheter och förändringar kring Multiresistenta bakterier, vinterkräksjuka /Lena VRI - mätning av basala hygienrutiner/mari

Läs mer

Vårdhygienisk utbildning för Barnhälsovård

Vårdhygienisk utbildning för Barnhälsovård Vårdhygienisk utbildning för Barnhälsovård Multiresistenta bakterier och andra smittor Hur skyddar jag patienten? Hur skyddar jag mig själv som vårdpersonal? Disposition Inledning Roller/ ansvar Hur arbetar

Läs mer

Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga

Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga 2015-02-26 Mats Ericsson Smittskyddsläkare Smittskydd i Uppsala Län Uppdrag Primärvårdens roll lokalt smittskyddsansvariga (Epidemikår) Smittskyddets uppgifter

Läs mer

NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN

NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN Nr: 2/2007 Sid:1 NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN 1. FÖRESKRIFTER OM VACCINATION AV BARN Nyheter: Åldern för difteri- stelkramp- och kikhostevaccindos 4 sänks från 10 år till 5-6 år och ges då tillsammans

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-08-30 Kallade: Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Petra Matsson Västra Hisingen, Göteborgs Stad Eva Norman, Nötkärnan Vårdcentral t.f ordförande

Läs mer

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan?

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Bra med tydlighet! Exempel på smittsamma sjukdomar Salmonella Shigella Giardia EHEC Hepatit A MRSA Halsfluss, svinkoppor, calicivirus Smittskyddslagen-smittsamma

Läs mer

Gutesmittu nr Region Gotland. Influensan hittills på Gotland

Gutesmittu nr Region Gotland. Influensan hittills på Gotland Gutesmittu nr 1 2019 Region Gotland Influensan hittills på Gotland 2018-19 2019-02-15 Det första verifierade influensafallet anmäldes den 28 november. Sedan kom ytterligare något fall i början av december.

Läs mer

Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta?

Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta? Introduktion Hur smittar det? Hur förebygger vi smitta? 2018-12-05 Anna Hammarin Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm Disposition 1. Vad gör Smittskydd Stockholm? 2. Söka vård och HU 3. Hur smittar

Läs mer

Landstinget i Uppsala län. Uppföljning av tidigare granskning av landstingets insatser för vårdrelaterade infektioner. Granskningsrapport

Landstinget i Uppsala län. Uppföljning av tidigare granskning av landstingets insatser för vårdrelaterade infektioner. Granskningsrapport Landstinget i Uppsala län Uppföljning av tidigare granskning av landstingets insatser för vårdrelaterade infektioner Granskningsrapport KPMG AB 2015-02-24 Antal sidor:18 5 KPMG AB, a Swedish limited liability

Läs mer

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia.. och lite annan STI Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia Den vanligaste allmänfarliga sjukdomen. 2017: 965 fall i Jönköpings län 2018: Hittills, 906 fall 2017: 211 ( av 341) -ärenden,

Läs mer

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting 2016-09-22 Mycket forskning om VRI Vårdrelaterade infektioner är en vårdskada Drabbar många,

Läs mer

Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet:

Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet: Jag är verksam vid följande vårdhygieniska enhet: Smittskydd/Vårdhygien Sörmland Halland Uppsala län Västmanland Jll Skåne Gävleborg Region Gotland Umeå Dalarna Stockholm/Danderyd Örebro Vårdhygien Stockholms

Läs mer

Aktuellt från Strama Gotland

Aktuellt från Strama Gotland R e g i o n G o t l a n d ÅRGÅNG 7, NUMMER 3 2013-11-25 I det här numret: Aktuellt från Strama Gotland Som ni förhoppningsvis märkt fortsätter Strama sitt arbete där syftet är att minska takten när det

Läs mer

Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen. Gå in på menti.com och använd koden

Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen. Gå in på menti.com och använd koden Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen Gå in på menti.com och använd koden 752814 Agenda Stramaarbete i slutenvården Kaffepaus Minska vårdrelaterade infektioner minska

Läs mer

Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Värmland

Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Värmland Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska 2018-12-06 QUIZ Fråga 5 MRB Vad betyder det att en bakterie är multiresistent? 1 Att det är resistent mot alla typer av antibiotika.

Läs mer

Förslag till yttrande över motion angående Motverka ökning av smitta av multiresistenta bakterier inom sjukvården

Förslag till yttrande över motion angående Motverka ökning av smitta av multiresistenta bakterier inom sjukvården Landstingsdirektörens stab 2016-09-22 Ärendenr: 2016/00141 Kanslienheten Dokumentnr: 2016/00141-3 Helene Håkansson Till Landstingsstyrelsen Förslag till yttrande över motion angående Motverka ökning av

Läs mer

Multiresistenta bakterier (MRB) - vårdrutiner Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Gäller t o m Version Jan Smedjegård Smittskyddsläkare

Multiresistenta bakterier (MRB) - vårdrutiner Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Gäller t o m Version Jan Smedjegård Smittskyddsläkare 1 (8) 1 Bakgrund... 1 2 Syfte... 2 3 Omfattning... 2 4 Ansvar... 2 5 Riskfaktorer för smittspridning... 2 6 Provtagning/screeningrutiner... 2 6.1 Provtagningsanvisning... 2 6.2 Slutenvård - utlandsvårdad...

Läs mer