Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2015"

Transkript

1

2 Uppdraget Uppdraget initierades för samordning av Trygghetsvärdar i Jakobsbergs centrum den 10 januari Uppdragsgivare Uppdragsgivare är Kommunala Brottförebyggande Rådet, Järfälla Kommun. Trygghetsvärdarna ingår under Stöd och behandling Enhet i förebyggargruppen där Mikael Skaghammar är chef. Verksamhetens mål I samverkan med andra aktörer verka för att göra att Jakobsbergs centrum upplevs som en tryggare plats. Verksamhetens målgrupp Verksamheten vänder sig till alla kommunens invånare. Verksamhetens metod Genom att bedriva nattvandringar, finnas till hands, iaktta, rapportera, observera och att vara samhället behjälpligt i olika situationer i Jakobsbergs centrum och dess omnejd. Vandringarna Under våren har trygghetsvärdarna nattvandrat 50 dagar under perioden 09/ /6-15. Under hösten har trygghetsvärdarna vandrat 38 dagar under perioden 14/ / Sammanlagd har det varit 88 dagar. Föreningarna vandrade under våren 50 dagar och under hösten 38 dagar, samanlagd 88 dagar föreningarna har bidragit med sin närvaro och engagemanget i verksamheten. Antal dagar/helger (se bif. dok). Antal nattvandrare från föreningar under våren har det varit 145 vuxna och under hösten 103 vuxna, samanlagd har det befunnits 248 vuxna från förening med sin närvaro på offentliga miljöer under året. Arbetspass Teamet under kvällen består alltid av 2 vuxna trygghetsvärdar och 3 nattvandrare från nattvandrarföreningar som befinner sig i centrum och dess omnejd. Trygghetsvärdarna har sitt pass mellan klockan 20:00-01:30 varje fredag och lördag. Nattvandrarföreningar har sitt pass mellan klockan 21:00-00:00 varje fredag och lördag. Vid behov har det funnits fler än två trygghetsvärdar och föreningar på helgerna.

3 Verksamhetens personal 19 trygghetsvärdar där av 2 kvinnliga och 17 manliga. Antalet trygghetsvärdar under 2015 (se bifogat dok). Anställning Trygghetsvärdarna har en anställning som uppdragstagare, som löper ett år i taget och har en olycksfallsförsäkring. Rekrytering av trygghetsvärdar Rekrytering av trygghetsvärdar sker idag genom intervju och samtal med dem som söker. De introduceras personligen genom att ge en grundlig, detaljerade information och det sker via trygghetsvärdssamordnaren och de ges möjlighet att prova på innan de börjar som trygghetsvärdar och när de har provat på då skriver de under trygghetsvärdspolicyn. Antal föreningar Under året 2015 har 6 nattvandrarföreningar deltagit i verksamheten och antal helger (se bif. dok). De föreningar som har deltagit i verksamheten har varit: SKIF syriansk kultur förening pojkar 99, SKIF pojkar 02, SSFIJ svensk syriansk förening i Järfälla, Al-Taawon förening, Svenska kyrkan och FC Järfälla pojkar PO 06 vit lag, pojkar PO 06 svart lag, pojkar PO 03. Fakta om året som gått Insatser: social och situationell prevention De åtgärder som trygghetsvärdarna har vidtagits vid olika tillfällen har varit gedigna insatser bl.a. Har samverkat med extra resurser av både trygghetsvärdar och nattvandrare i arbetet vid speciella tillfällen som exempelvis vid Valborgshelgen och vid skolavslutning m.m. Har varit närvarande vid centrum när flera, större gäng har dragit runt. Ringd fältarbetare vid misstänkt alkohol förtäring av ungdomar som befann sig i Vittraskolan. Hälsat och samtala med ungdomar som sitter och röker på Vittraskolan. Har pratat och övertalad ungdomar om att det är sent och bör gå hem. Har gett stöd med sin närvaro när ensamkommande flyktingsbarn besökte Moskén. Har hjälpt en sovande berusad man och sade till att han mådde bra. Haft kontakt med föräldravandrare från Engelskaskolan som bad om hjälp. Har samarbetat med Grannstödet vid upphittade cyklar inslängda på fotbollsplan som föraren lämnat på polisstationen. Kontaktad vaktbolaget, fältverksamheten inför olika händelser. Rapporterat dåliga/trasiga gatulyktor och belysning till Bygg och miljö och kommunens Kundtjänst felanmälan. Har hjälpt en tjej som var påverkad och tagit kontakt med fältarbetare. Har hjälpt en berusad man, plåstrad om honom och kontaktad därmed SL s trygghetsvärdar. Kontaktad spärrvakten efter larm i tågstationen. Har tillkallat på ordningsvakter för att få hjälp med en kraftigt berusad man. Träffade och samtalade med ungdomar som samlats vid Aspnässkolan Pratat med ungdomar som kommer i bråk eller dispyt samt har avstyrt bråk i centrum och stationen Har varit närvarande vid ungdomssamlingar i Tunneln i Jakobsberg.

4 Har hjälpt människor att komma fram till tåget och hänvisat tågresenärer till ersättningsbussar som har känt sig rädda och otrygga att gå igenom tunneln. Har haft samverkan och tagit kontakt med Lugna gatan, ordningsvakter, trygghetsvärdar SJ, polisen m.fl. Har bistått ungdomscafé Valvet med sin närvaro vid stängningstid Dokumentera vandringarna som samordnaren lämnar och skickar till fältarbetarna samt drog och brottförebyggaren. Insatserna består av systematiserade checklistor på klotter, gatubelysning, p-platser, skrotbilar, för höga eller mycket buskar, mer grönska, dåliga räcken, gropar mm som trygghetssamordnaren sedan fel anmäler i kommunen. Insatsernas effekter kan leda till exempel: Att försvara genomförande av brottsliga handlingar Mildra effekterna av ett eventuellt brott. Att minska rädslan och skador för brott. Öka risken för upptäckt av brott. Genom att rapportera iakttagelser kring alkohol/tobak till tillståndshandläggaren motverka en ogynnsam utveckling för barn/ungdom. Ger extra trygghet för andra som nattvandra. Man får kunskaper om de barn som är ute och som kan påverka mitt barn i skolan jag får som förälder möjlighet att vara motbild. Utmana göra anmäla vid misshandel. Olika typer av brottsofferstöd (t.ex. verksamhet som stödjer unga rånoffer eller kvinnojourer som ger stöd till misshandlade kvinnor). Ger en lugnande effekt i ute miljöer vid ungdomssamlingar. Kan ge kompletterande information om hur läget är i Jakobsbergs Centrum. Solidaritet. De eventuella psykologiska skadorna som brottet har förorsakat kan mildras. Beträffande den psykiska hälsan kan den påverkas positivt med närvaron av vuxna i ute miljön där ett område känns eller upplevs som otryggt. De platser man uppsöker Det är tunneln under pendeltågstation, bussterminalen, Valvet ungdoms cafée, Sångvägen, Aspnässkolan, Engelskaskolan, Vattmyraskolan, Nibblegården, RIA dagcenter och nattboende, Allmogeförskola, ungdomsmottagning, Tornéplatsen ingången till Pergola ovansidan, Biografen, muren bredvid, Riddarplatsen, Torget, Maria Kyrka, kvarnplan/kvarnen, Kvarnförskolan, Hus 1, P- platserna, gårdarna Yngligavägen och Allmogevägen och runt kvarnhuset, Vallen. Man har fortsatt med den inkorporerade situationell prevention i uppdraget efter önskemål från Närpolisen att trygghetsvärdarna och nattvandrarna skall observera och rapportera det som inte är bra ur brotts - eller olycksförebyggande synpunkt. Hur har verksamheten arbetat med Jämställdhetsintegrering? I rekryteringen av nya trygghetsvärdar har vi med jämställdhetsperspektivet och ser till mångfalden. Viktigt att betona är att trygghetsvärdar och nattvandrare består av en mångfald kulturell bakgrund med olika språk kunskaper och med blandade åldrar och olika religioner.

5 Uppföljning av verksamhetsplan Rekrytering av trygghetsvärdarna unga vuxna har skett under året. Trygghetssamordnare har deltagit i lokala Sambu gruppen för högstadiet i Jakobsberg för samverkan. Trygghetssamordnaren är engagerad i kommunens POSOM-grupp och har deltagit i arbetet med ensamkommande flyktingsbarn. Trygghetssamordnaren har närvarat vid mötet inför förbereddelser av Valborg. Trygghetssamordnaren har träffat föräldraförening från Kallhäll tillsammans med fältarbetare och program chef Bosse Majling i syfte att stötta medlemmarna att börja med nattvandring i kallhäll. Trygghetssamordnaren har varit med i Järfälla festivalen tillsammans med grannstöd verksamheten i syfte att sprida information till allmänheten om verksamheterna. Trygghetssamordnaren har varit med och träffat politiker ut på fältet, alla nämndeordföranden, för att berätta om verksamheterna trygghetsvärd och grannstöd-förebyggande arbete teori och praktik. Vill man läsa mer gå in på: Trygghetssamordnaren har jobbat för att rekrytera kvinnliga trygghetsvärdar och få flera föreningar att engagera sig. Beskrivning av genomförd verksamhet Utbildningar I samverkan med FRG, frivillig resursgruppen-peter Wallgren bjöds in alla trygghetsvärdar till en utbildning, vars syfte var att få ökad kunskap i Hjärt-Lungräddning och hjärtstartare. Närpolisen inbjöd trygghetsvärdarna till en informationskväll om Nattvandring i Jakobsberg. Trygghetsvärdarna fick kunskap om Lag & Rätt, Envarsrätten- Vad en enskild får och BÖR gör vid olika situationer och grupparbete. En policy har framtagits för att ge en överblick över alla processer och riktlinjer som gäller för nattvandring och för att definiera trygghetsvärdarnas roll. Den har reviderats och ska finnas tillgänglig för alla. Samverkan Tillsammans med Polisen bjöd in till en koordinations/samverkansmöte för att kunna uppnå något bra i god samverkansanda med alla Goda Krafter och för att lära känna varandra och kunna utföra verksamheten på bästa sätt. Verksamheten har genomfört samverkan med ungdoms café Valvet, Svenska kyrkan, föreningar, fritidsgårdar, Närpolis, Lokal polis, fältverksamheten, föräldravandrare, Jakobs bostadsrättsförening, Vaktbolaget G4S, Nämndkansli Kultur och Fritid, Trygghetsvärdar SL och L och med programchef Bosse Majling, Nämndkansli Kultur och Fritid som har bistått med extra föreningsmedlemmar inför Valborg och vid skolavslutning. Trygghetssamordnaren träffade ledare för FC Järfälla för pojkar PO 08 svart lag vilket ledde till ett nytt lag i verksamheten, vars medlemmar ska börja nattvandra 2016.

6 Uppmärksammade behov av utveckling Behovet av att koordinera alla Goda Krafter som jobbar och är ute. Verksamhetsplan för nästa år 2016 Att integrera och jobba ännu mer med mångfald. Att fortsätta ge unga vuxna förutsättningar att genom deltagande i nattvandring göra en social insats för att öka tryggheten och minska ungdomsvåld i Jakobsbergs centrum. Att fortsatta vara delaktig och medverka för samverkan i lokal Sambu gruppen. Att fortsätta samarbete med andra kommunala verksamheter inom Tryggt och Snyggt. Att fortsätta värna om verksamheten och stimulera flera föreningar och flera kvinnliga trygghetsvärdar. Utbildningsdelarna kommer att fortsätta, den är en väsentlig del för trygghetsvärdarnas roll. Att trygghetssamordnaren närvara på förebyggarforum i syfte att utveckla förebyggarfrågor. Att trygghetssamordnaren delta i lägesbildsmöten i syftet att löpande ha en gemensam bild av vad som händer i kommunen och öka möjligheten att tillsammans hitta lösningar på uppkomna problem. Polisen har bjudit in till detta möte. Marknadsföring av projektet: En artikel publicerades 22 september 2015 om trygghetsvärdarna/nattvandring av direktpress.se i Jarfallatidning.se Under hösten, 10 oktober 2015 följde en journalist från JÄRFÄLLANYTT, Järfällas lokala nyhetssida med trygghetsvärdarna, fältarbetare och kommunpolitiker och skrev en artikel i tidningen. Tillvägagångssätt för att sprida information och bidra med ökad opinions medvetenhet om uppdraget har varit Järfälla trygghetsvärdar, som trygghetssamordnaren uppdaterar regelbundet med aktuell information inför varje nattvandrarhelg, den ger också möjlighet till ett stort kontaktnätverk och information om rekrytering för trygghetsvärdar. Genom mun-till-mun metoden har trygghetsvärdarna spridit information om uppdraget. Mer information finns på Web och Lokal Trygghetsvärdarna har sin mötesplats på Riddarplatsen 2, 2tr i Jakobsberg. De har huvudansvaret de kvällar som det sker vuxenvandring. Där möter de nattvandrarföreningar, har en kaffestund med frukt och kaffe och stämmer av inför kvällen och fyller i rapporten avsedd för hur kvällen har varit. Något som också är bra vilket ge tillfällen med erfarenhetsutbyte för trygghetsvärdarna och nattvandrare själva då de besitter mycket kunskap inom gruppen och har mycket att lära av varandra. Det har införskaffats nya vinterjackor till trygghetsvärdarna.

7 Stimulans Trygghetsvärdarna bjöds på en förträfflig middag på Mandarin Paradis att visa uppskattning och tack för engagemanget i nattvandringen under Utvärdering Trygghetssamordnaren har kontinuerlig kontakt med trygghetsvärdarna och diskuterar händelser, har uppföljningssamtal som innehåller feedback både individuellt och i grupp. Trygghetssamordnaren Maria Monreal Vi bryr oss om varandra

8 Bilagor verksamhetsutveckling. (Antal trygghetsvärdar/föreningar, antal nattvandrarhelger/år, antal gånger/år ). Antal trygghetsvärdar/föreningar/år Trygghetsvärdar 19 Föreningar Antal vandrarhelger/år Trygghetsvärdar Föreningar 44, ,5 36, Antal gånger /år trygghetsvärdar Föreningar

9 Föreningar som har deltagit/bidragit i verksamheten IF Söderhöjden Wasa Somaliska kvinnor barn och ungdom Svensk syriansk förening i Järfälla JIF Järfälla islamiska förening EKFJ Eritreanskt kultur forum i Järfälla SKIF Syriansk kultur idrottsförening i Järfälla Svenska kyrka Benin hjälp organisation FC Järfälla PO 06 svart lag FC Järfälla PO 06 vit lag FC Järfälla PO Svensk syriansk förening i Järfälla SKIF Syriansk kultur idrottsförening i Järfälla Svenska kyrka FC Järfälla PO 06 svart lag FC Järfälla PO 06 vit lag FC Järfälla PO 03 Al-Taawon JIF Järfälla islamiska förening Svenska kyrkan 2015 SKIF Syriansk kultur idrottförening FC Järfälla PO 06 vit lag FC Järfälla PO 06 svart lag FC Järfälla PO 03 SSFIJ svensk syriansk förening i Järfälla Al-Taawon

10 Bilaga. Kopia har sänts till följande personer: Kommundirektör Christina Rapp Lundahl, Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad, Kommunfullmäktige ordförande Anette Lindered 1:e vice ordförande Anita Mickos, ordförande socialnämnd Bengt Harju, Kultur- och fritidsdirektör Torbjörn Neiman, ledamöter i kommunal förebyggande råd: Cecilia Löfgreen (M) kommunalråd, Ulf Hauffman ledamot (MP), Per Wallentin ledamot (C), Nikoletta Jozsa ledamot (L), Lennart Nilsson ledamot (KD). Kultur och fritid program chef Bosse Majling, Barn och ungdomsförvaltnings barn- och ungdomsdirektör Minna Avrin, Barn- och ungdomsnämnd ordförande Eva Ullberg (S), Miljö- och bygglovsnämnd ordförande Aphram Melki (C), Teknisk nämnd ordförande Amanda Palmstierna(MP), Enhetschef Järfälla fritidsgårdar Eva Jönsson Järnstad Kommunstyrelseförvaltningen utredare Robert Jägare, kommunstyrelseförvaltningen säkerhetschef Leif Blomkvist, säkerhetssamordnare Tobias Sennerby. Brandkåren Attunda Mats Kumblad och Patrik Karlsson, Arbetsmarknadsutvecklare Abbas Hamadé. Polisintendent Jörgen Karlsson, poliskommissarie Anders Jakobson, polisinspektör Björn Svensson, Kommunpolis Frida Törnvall och Magnus Nilsson. Driftchef Järfälla Stöd och behandling enhet och administration POSOM Alexander Rajsic, JSBE förebyggarchef Mikael Skaghammar, preventionssamordnare Erika Sjöblom, Tillståndshandläggare Ann-Cathrine Bringner. Trygghetsvärdar, föreningar FC Järfälla PO 06 vit lag, FC Järfälla 06 svart lag, FC Järfälla PO 03, FC Järfälla PO 08 Svart lag, SKIF syriansk kultur idrott förening, SSFJ svensk syriansk förening i Järfälla, Al-Taawon kultur förening. FRG frivillig resurs gruppen Peter Wallgren, Lokala Sambu gruppen i Jakobsberg, integrationskonsult Tallbohovskolan Talal Imam, föreståndaren ungdomscafét Valvet Katarina Hallgren. Järfälla hus AB Håkan Örnelius. Grannstödföraren i Järfälla, Grannstödföraren regional, KSF servicecenter enhetschef Sara Lindgren, BMF Väg och trafik handläggare Kristina Baardseth.

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2014

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2014 Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2014 Uppdraget Uppdraget initierades för samordning av Trygghetsvärdar i Jakobsbergs centrum den 10 januari 2005. Uppdragsgivare Uppdragsgivare är Kommunala Brottförebyggande

Läs mer

Järfälla Stöd och Behandling. Verksamhetsberättelse för trygghetsvärdar 2012. Vi bryr oss om varandra

Järfälla Stöd och Behandling. Verksamhetsberättelse för trygghetsvärdar 2012. Vi bryr oss om varandra Järfälla Stöd och Behandling Verksamhetsberättelse för trygghetsvärdar 2012 Vi bryr oss om varandra Uppdraget Uppdraget initierades för samordning av Trygghetsvärdar i Jakobsbergs centrum den 10 januari

Läs mer

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2017

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2017 Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2017 Stöd och Behandlingsenhet Förebyggargruppen. Uppdraget Bakgrund 2005 anställdes en trygghetssamordnare för att utveckla trygghetsvärdsuppdraget i Jakobsbergs

Läs mer

Årsrapport för Grannstödsbilen 2015

Årsrapport för Grannstödsbilen 2015 Årsrapport för Grannstödsbilen 2015 Styrgruppens sammansättning Ordförande och polisrepresentant; Björn Svensson, Bilansvarig: Roland Borgström och biträdande bilansvarig Willy Svensson, körschema ansvarig

Läs mer

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2018

Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2018 Verksamhetsberättelse Trygghetsvärdar 2018 Stöd och Behandlingsenheten Förebyggargruppen Uppdraget Bakgrund 2005 anställdes en trygghetssamordnare för att utveckla trygghetsvärdsuppdraget i Jakobsbergs

Läs mer

Årsrapport för Grannstödsbilen 2013

Årsrapport för Grannstödsbilen 2013 Årsrapport för Grannstödsbilen 213 Årsrapport för Grannstödsbilen 213 Styrgruppens sammansättning Ordförande och polisrepresentant: Roland Borgström, Bilansvarig: Willy Svensson, körschemaansvarig och

Läs mer

Årsrapport Grannstödsbilen 2017

Årsrapport Grannstödsbilen 2017 Årsrapport Grannstödsbilen 2017 Fotograf: Malin Lindell, Järfällahus AB Uppdraget Bakgrund Järfälla har en lång erfarenhet av bra samverkan mellan kommun, polis, företag och föreningar. Redan 1987 bildades

Läs mer

Årsrapport för Grannstödsbilen 2010

Årsrapport för Grannstödsbilen 2010 Årsrapport för Grannstödsbilen 21 1 Grannstödsbilen 21 Styrgruppens sammansättning Ordförande och polisrepresentant: Roland Borgström, Bilansvarig, Björn Johnson, körschemaansvarig och ansvarig för statistik

Läs mer

Årsrapport för Grannstöds bilen 2012

Årsrapport för Grannstöds bilen 2012 Årsrapport för Grannstöds bilen 2012 Årsrapport för Grannstödsbilen 2012 Styrgruppens sammansättning Ordförande och polisrepresentant: Roland Borgström, Bilansvarig, Willy Svensson, körschemaansvarig och

Läs mer

87 Trygghetsskapande program för Järfälla

87 Trygghetsskapande program för Järfälla UTDRAG Sid 1 (5) 87 Trygghetsskapande program för Järfälla 2016-2018 Dnr Kst 2015/503 Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Trygghetsskapande program för Järfälla 2016-2018 fastställs med följande ändringar

Läs mer

UUS. Utvärdering av trygghetsvärdarna i Järfälla kommun. Innehåll. Kontakt

UUS. Utvärdering av trygghetsvärdarna i Järfälla kommun. Innehåll. Kontakt UUS Urban Utveckling & Samhällsplanering AB 2012-11- 29 Utvärdering av trygghetsvärdarna i Järfälla kommun Innehåll 1. BAKGRUND 1 2. SYFTE 1 3. METOD OCH AVGRÄNSNING 2 4. BOENDES TRYGGHETSUPPLEVELSE I

Läs mer

Årsrapport för Grannstödsbilen 2014

Årsrapport för Grannstödsbilen 2014 Årsrapport för Grannstödsbilen 14 Styrgruppens sammansättning Ordförande och polisrepresentant; Björn Svensson, Bilansvarig: Roland Borgström och biträdande bilansvarig Willy Svensson, körschemaansvarig

Läs mer

Visioner för nattvandrare

Visioner för nattvandrare Visioner för nattvandrare Vi skall som vuxna vara en bra förebild för våra ungdomar. Både för våra egna och för andras barn. När vi nattvandrar är det viktigt att skapa så bra relationer som möjligt mellan

Läs mer

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Förslaget till trygghetsskapande

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Bilaga till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Sollentuna och Sollentuna kommun 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående tabell

Läs mer

Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser

Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-04-24 Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser Förslag till beslut Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden 1. Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Årsrapport Grannstödsbilen Fotograf: Maria Monreal

Årsrapport Grannstödsbilen Fotograf: Maria Monreal Årsrapport Grannstödsbilen 2018 Fotograf: Maria Monreal Uppdraget Bakgrund Järfälla har en lång erfarenhet av bra samverkan mellan kommun, polis, företag och föreningar. Redan 1987 bildades gruppen Samverkan

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21 1 (10) Tid och plats Torsdag 21 februari 2013, kl. 13.15-16.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Per-Inge Lidén (MP) kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M)

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M) UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur-, demokrati- och fritidsnämnd 2016-05-31 Expedieras till Akten Kommunstyrelseförvaltningen Järfälla kultur Järfälla bibliotek Järfälla idrott

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) 2011-03-23 Nämnd e. dyl. Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunstyrelsens arbetsutskott Birgittasalen, kommunalhuset, Jakobsberg, måndagen den 23 mars 2011, kl. 08.30

Läs mer

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Regeringen Nationell handlingsplan för att förebygga ALKOHOLSKADOR Nationell handlingsplan mot NARKOTIKA Minska sociala, fysiska och psykiska skador

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 6 KS 2017.475 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-11-30 204 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 (KS 2017.475) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun

Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun När vi tittar tillbaka på 2017 kan vi konstatera att Lomma kommun än en gång har blivit Sveriges tryggaste kommun. Flera faktorer har påverkat detta. Bra

Läs mer

Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2011. Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer

Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2011. Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2011 Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer Bakgrund I Piteå finns sedan 2010 ett lokalt brottsförebyggande arbete där polis

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013.

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Polisområde Syd Datum Diarienummer 2012-12-19 Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Handlingsplan kopplad till samverkansavtal 2011-2014. Fokusområden

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA S FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRSKOLA, FRITID OCH KULTUR SID 1 (5) 2007-03-02 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2013-05-27 10 (19) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 18 februari 2013, kl 08.30-11.00. Beslutande Björn Andersson, ordförande Anneli Bengtsson, vice kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Handläggare Anette Petersson Telefon: 08-508 24 420 Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.4./394-2017, 1.2.4./214-2017, 1.2.4./288-2017, 1.2.4./287-2017,

Läs mer

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Projektledare 2015-10-07 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: Sofia.gullberg@upplandsvasby.se SÄN/2015:186 34592 Social- och äldrenämnden Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott. Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl

Kommunstyrelsens planutskott. Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) 2015-09-09 Nämnd e. dyl. Kommunstyrelsens planutskott Plats och tid Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl. 16.00 16.45 Beslutande Claes Thunblad (S), Emma Feldman (M),

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

0 Österåker. Minnesanteckningar för T rygg i Österåker. Tid. torsdagen den 16 februari 2017, kl Plats. Drängsjön, Alceahuset, Närvarande

0 Österåker. Minnesanteckningar för T rygg i Österåker. Tid. torsdagen den 16 februari 2017, kl Plats. Drängsjön, Alceahuset, Närvarande Minnesanteckningar för T rygg i Österåker Tid Plats Närvarande Utses att justera, I torsdagen den 16 februari 2017, kl. 14.00-15.30 Drängsjön, Alceahuset, Enligt bifogad närvarolista Ann-Christine Furustrand

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Bilaga 1 till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Järfälla och Järfälla kommun Oktober 2016 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående

Läs mer

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun Dokumenttyp Plan Dokumentansvarig Brottsförebyggande rådet Fastställd 2010-01-28 1 (8) Version 1 Senast reviderad Diarienummer 2009/45 180 Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun 2 (8)

Läs mer

Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2013. Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer

Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2013. Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer Uppföljning av PITEBOR PÅ STAN sommaren 2013 Föreningar nattvandrar i Piteå för att vara med och skapa tryggare miljöer Ansvarig för sammanställningen: Helena Lindehag Folkhälsostrateg Piteå kommun september

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Ersättare: Ulla Werner (S) Doris Vesterlund (C) och Lennart Nilsson (KD) Nämndsekreterarens tjänsterum

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Ersättare: Ulla Werner (S) Doris Vesterlund (C) och Lennart Nilsson (KD) Nämndsekreterarens tjänsterum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2018-12-04 Nämnd e. dyl. Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Plats och tid Huset på höjden, Engelbrektsvägen 45, Jakobsberg, kl. 18.00-20.30 Beslutande Vice ordförande Kristina

Läs mer

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken.

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. sid 1 (10) Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Per-Inge Lidén

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott. Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl

Kommunstyrelsens planutskott. Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) 2016-04-13 Nämnd e. dyl. Kommunstyrelsens planutskott Plats och tid Birgittasalen, kommunalhuset Jakobsberg, kl. 16.00 16.50 Beslutande Claes Thunblad (S), Emma Feldman (M),

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED VÅREN 2014 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara Borås Stads prioritering gällande säkerhet och trygghet

Läs mer

Innehåll i kvällens information

Innehåll i kvällens information Innehåll i kvällens information Olycks- och brottsförebyggande arbete Handlingsplan för arbete mot grov och organiserad brottslighet Förebyggande arbete - hot och våld mot förtroendevalda Trygg politiker

Läs mer

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba?

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba? 1 [5] 2016-12-14 Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum 2016-12-14 Hur främjar vi tryggheten i Tumba? Dag och tid 14 december kl. 18.30-20.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasiums matsal

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Drogförebyggande. Nyhetsbrev nr 3, 2014. Till dig som är förälder i Vimmerby kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen Drogförebyggande. Nyhetsbrev nr 3, 2014. Till dig som är förälder i Vimmerby kommun Drogförebyggande Nyhetsbrev nr 3, 214 Till dig som är förälder i Vimmerby kommun Nyhetsbrev nr 3, 214 Nyhetsbrevet till dig som är förälder i Vimmerby kommun. Syftet är att informera och stötta dig i arbetet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-09-10 17 (23) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 9 september 2012, kl. 08.30-09.40. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande

Läs mer

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/1163 5 13 Information från länsstyrelsens 2018/1163 6 brottsförebyggande koordinator 14 Information från säkerhetssamordnare

Läs mer

Kalmars lokala brottsförebyggande råd. Plats Sammanträdesrum KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdag den 22 november kl. 13:00-16:00

Kalmars lokala brottsförebyggande råd. Plats Sammanträdesrum KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdag den 22 november kl. 13:00-16:00 Kalmars lokala brottsförebyggande råd Tid Torsdag den 22 november kl. 13:00-16:00 Plats Sammanträdesrum KS-salen Omfattning 23-31 Ledamöter Dzenita Abaza Carl-Henrik Sölvinger Christina Fosnes Linda Almqvist

Läs mer

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31 yppsala "KOMMUN KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Carina Börjesdotter Samordnare Lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2015-03-04 UPPSALA KOMMUNSTYRELSE mk 2015-03- 2 7 Diarienr.)/ SA

Läs mer

Till ordförande i arbetsutskottet för perioden utses Robin Gustavsson (KD).

Till ordförande i arbetsutskottet för perioden utses Robin Gustavsson (KD). S.AM:MANTRÄDESPROTOKOLL 4 (10) Hässleholms kommun Sammanträdesdatum 2019-01-02 1 Val av arbetsutskott Beslut beslutar följande: Till ordförande i arbetsutskottet för perioden 2019-01-01-2022-12-31 utses

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari 1 [5] 2017-02-06 Referens Charlotte Rydberg Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari Dag och tid Tisdag 31 januari kl. 18.30-20.30 Plats Nyängsvägen 3b i Tullinge, samlingslokalen intill biblioteket

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbete och välfärdsnämnden, ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen. Centrum för förebyggande arbete

Sammanträdesdatum Arbete och välfärdsnämnden, ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen. Centrum för förebyggande arbete Plats och tid: ABK, 09.00-12.00 Närvarande Radovan Javurek Maria Asklund Ulf Stenåsen Göran Svensson Margareta Melin Roland Prommersberger Peter Sonnsjö Bengt-Göran Carlsson Anders Pålsson Jimmie Isaksson

Läs mer

Medborgarmöte Vårberg

Medborgarmöte Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2016-04-12 I panelen satt denna gång: Lorena Delgado, stadsdelsnämnden ordförande, Sara Heppling Trygg, tillförordnad avdelningschef Stadsutveckling,

Läs mer

Uppföljning av sociala oron våren 2013/focus civilsamhälle/nattvandring Botkyrka kommun

Uppföljning av sociala oron våren 2013/focus civilsamhälle/nattvandring Botkyrka kommun Uppföljning av sociala oron våren 2013/focus civilsamhälle/nattvandring Botkyrka kommun Oktober 2013 Författare Sinem Bozkurt praktikant från Xenter Säkerhetssamordnare brottsprevention bjk_sinem@msn.com

Läs mer

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum BILAGA 3 Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum I samtliga forum ingår uppdraget att rapportera till TSR Kungsholmens trygghets- och säkerhetsråd (TSR) Syfte Utveckla en hög kvalitet i det trygghetsskapande

Läs mer

Huddinges brottsförebyggande råd

Huddinges brottsförebyggande råd SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 17 maj 2017 KS-2017/231 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 17 maj 2017 Tid och plats Klockan 15:30-17:25, A-salen Beslutande

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun 2010-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-21 Kf 98 Inledning Varbergs kommun ska medverka till att stärka en god folkhälsa för ökad livskvalitet för medborgarna

Läs mer

KUNGÖRELSE 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott er Kommunfullmäktige Måndagen den 15 december 2014 kl OBS TIDEN

KUNGÖRELSE 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott er Kommunfullmäktige Måndagen den 15 december 2014 kl OBS TIDEN KUNGÖRELSE 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2014-12-02 Kommunfullmäktige Måndagen den 15 december 2014 kl. 14.00 OBS TIDEN Sammanträdet ajourneras ca kl 18.00 18.30 då fullmäktige bjuds på sallad.

Läs mer

Trygg eller otrygg i Tullinge?

Trygg eller otrygg i Tullinge? 1 [5] Referens Tomaj Keyvani Trygg eller otrygg i Tullinge? Dag och tid Torsdag 12 april, kl. 18.30 Plats Närvarande Falkbergsskolans matsal Hans Richardsson (S), ordförande Anders Thorén (TuP) Östen Granberg

Läs mer

1 (8) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll

1 (8) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 1 (8) Tid och plats Torsdag 8 maj 2014, kl. 8:30-11:00. Sammanträdesrummet Kronoparkssalen, Bibliotekshuset. Ledamöter Övriga närvarande Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Björn Samuelsson

Läs mer

Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö

Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö Gemensamma kontroller av krogar med serveringstillstånd. Upprätthålla ansvarsfull servering genom minst 1 årlig kontroll av samtliga

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

FRG NORR REGIONAL ÖVNING 2014-11-29 RAPPORT FRÅN ÖVNINGEN OCH INTERVJUER MED MEDVERKANDE

FRG NORR REGIONAL ÖVNING 2014-11-29 RAPPORT FRÅN ÖVNINGEN OCH INTERVJUER MED MEDVERKANDE FRG NORR REGIONAL ÖVNING 2014-11-29 RAPPORT FRÅN ÖVNINGEN OCH INTERVJUER MED MEDVERKANDE Bild- och textdokumentation av Patrik Vuorio, VolunteerPower Sweden RAPPORT FRÅN ÖVNING 2014-11-29 ALLMÄNT OM ÖVNINGEN

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 Dag och tid kl. 18 Plats Turkiska föreningens lokal Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Pia

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Trygg i Norrtälje kommun

Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun Verksamheten Trygg i Norrtälje kommun - TiNk Norrtälje ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. För att nå dit bildades Trygg i Norrtälje kommun (TiNk), som

Läs mer

Lokala Brottsförebyggande Rådet

Lokala Brottsförebyggande Rådet 1 av 12 Plats och tid Skurup, 18.00 21.00 Beslutande Ordförande Maritha Johansson ( S ) Kristina Andersson ( M ) Liselott Nilsson (C) Ersättare Roland Hansson ( S ) Harriet Andersson ( KV ) Sven Rosengren

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Kompetensfonden ansökningar 2016 Dnr Kst 2016/59 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar

JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT 2018 Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar 2018-06-22 KULTUR DEMOKRATI OCH FRITID 2018-03-01 Kansli Bo Majling utredare, kansli/iof

Läs mer

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus Jens Persson Kommunalråd Barnen i fokus Läge Strängnäs 2009-10 Problem Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Brandbomber Bråk på stan Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Nedklottrat på

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Kommunala pensionärsrådet

PROTOKOLL 1 (6) Kommunala pensionärsrådet PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kulturhuset, Dävensö, Kungsängen kl. 14.00-15.30 Ajournering Övriga deltagare Ledamöter Camilla Janson (S) ordf Anders Åkerlind (M) Kerstin Ahlin (S) Agneta Svensson (PRO

Läs mer

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdag Miljö- och bygglovsnämnden. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-4 Frédéric Klinghoffer

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdag Miljö- och bygglovsnämnden. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-4 Frédéric Klinghoffer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) 2011-01-25 Nämnd e. dyl. Miljö- och bygglovsnämnden Plats och tid Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg, kl 18.00 19.30 Beslutande Ordförande Aphram Melki (C), Monica

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Från ord till handling ett nationellt brottsförebyggande program Angered 15 augusti, 2014 2014-03-23 MEDVERKANDE Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige Bengt-Olof Berggren, chef

Läs mer

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2. METOD OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT... 2 3. SLUTSATSER OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun 1 Inledning Kommunstyrelsen har beslutat om att ta fram en Folkhälsostrategi för Mariestads kommun 2014-2017. Syftet med folkhälsostrategin är att

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 1 (10) Tid och plats Onsdag 8 maj 2013, kl. 09.00-12.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Niklas Wikström (FP), ordförande Göran Nilsson (M), Karlstad- Hammarö

Läs mer

Nacka stadshus; lokal Jelgava ÖF 0

Nacka stadshus; lokal Jelgava ÖF 0 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: BRÅ i Nacka Mötesdatum: 2014-12-03 Plats: Närvarande: Nacka stadshus; lokal Jelgava ÖF 0 Eva Öbom Ekdahl (KS), Stefan Saläng (KS), Henrik Isoz (v ordf. Trå F-S), Lennart

Läs mer

Sammanträdesrum Årholmen, Kommunhuset, Henån

Sammanträdesrum Årholmen, Kommunhuset, Henån 1 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Årholmen, Kommunhuset, Henån 2018-09-07 9.00-12.00 Kerstin Gadde (S) Hans Pettersson (M) Kristina Svensson (MP) Else-Marie Östling (S) Ulla Kedbäck (M) Catharina

Läs mer

Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter

Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter KF 58 27 februari 2017 Diarienummer KSN-2016-2581 Kommunfullmäktige Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter Vi kristdemokrater förslog i vår budget att kommunen till att börja

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbete och välfärdsnämnden, vice. ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen. Centrum för förebyggande arbete

Sammanträdesdatum Arbete och välfärdsnämnden, vice. ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen. Centrum för förebyggande arbete Plats och tid: CFFA, 08.30-12.00 Närvarande Radovan Javurek Katarina Honoré Maria Asklund Ulf Stenåsen Agneta Ekner Carlsson Ola Hessbo Margareta Melin Roland Prommersberger Peter Sonnsjö Margareta Osiecka

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

FÄLTTEAMET DANDERYDS SOCIALKONTOR FÖREBYGGANDE UPPSÖKANDE - SAMVERKAN

FÄLTTEAMET DANDERYDS SOCIALKONTOR FÖREBYGGANDE UPPSÖKANDE - SAMVERKAN FÄLTTEAMET DANDERYDS SOCIALKONTOR FÖREBYGGANDE UPPSÖKANDE - SAMVERKAN Fältteamet tillhör Familjeavdelningen, Danderyds socialförvaltning I Fältteamet arbetar fyra fältsekreterare som är utbildade socionomer.

Läs mer

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn Revisionsrapport Trygga Halmstad Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 TRYGGA HALMSTAD ORGANISATIONEN 1 MÅL OCH VERKSAMHETSPLANERING

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2015-10-14

MULLSJÖ KOMMUN Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2015-10-14 Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2015-10-14 Sammanträdesdag Innehåll 12 Föregående protokoll... 14 13 Lägesredogörelse... 15 14 Handlingsplan 2015-2018... 16 15 Fallprevention... 17 16 Jämlik hälsa

Läs mer

Krav på utbildning mot trakasserier

Krav på utbildning mot trakasserier Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.2-492/2016 Sida 1 (5) 2016-10-19 Handläggare Carina Cutlip Telefon: 08-508 25 057 Till Socialnämnden 2016-11-22 Krav på utbildning

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Brottsförebyggande rådet Datum 2008-01-18 Handläggare Annika Wågsäter projektledare BRÅ Er Referens Vår Referens BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Det övergripande målet för det brottsförebyggande

Läs mer

Hur går en trygghetsvandring till?

Hur går en trygghetsvandring till? Hur går en trygghetsvandring till? För att beskriva hur en vandring med våra trygghetsvandrare kan gå till följer här en beskrivning av trygghetsvandringen som genomfördes den 22 september 2017. 1. Vi

Läs mer

Ungdomsarbete och fritidsgårdar

Ungdomsarbete och fritidsgårdar Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-24 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan. Reviderad

Handlingsplan. Reviderad Handlingsplan FÖRORD Krisstöd vid allvarlig händelse, POSOM. Om du har behov av stöd när det inträffat något som är en kris för dig är de som är närmast dig viktigast. Ibland behöver dock samhället hjälpa

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 76-78 Socialnämnden Sida 2 Socialnämndens sammanträde Förslag på höjning av habiliteringsersättningen 5 Översyn av föreningsbidragen i kommunen som helhet 7 Information 9 Socialnämnden Sida

Läs mer

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutinerna antagna av styrgruppen för SSPS 2017-08-30 Rutinerna revideras senast 2019-03-31 1 Samverkan SSPF i Borås Stad Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid, SSPF,

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandringen i Eskilstunas parker den 9 maj 2014!

Anteckningar från trygghetsvandringen i Eskilstunas parker den 9 maj 2014! Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Eva Carlsson, 016-710 20 87 Anteckningar från trygghetsvandringen i Eskilstunas parker den 9 maj 2014! Närvarande: Anna Edvinsson

Läs mer