Ulla Hurtig Nielsen (m) Lena Strååt (m) Nicklas Torlegård (m) Patrik Nimmerstam (c) Charlotta Malm (fp) Jonas Uebel (fp) Sivert Svärling (s)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ulla Hurtig Nielsen (m) Lena Strååt (m) Nicklas Torlegård (m) Patrik Nimmerstam (c) Charlotta Malm (fp) Jonas Uebel (fp) Sivert Svärling (s)"

Transkript

1 Sammanträdesdatum 1(16) Plats och tid Djursholms slott, kl Paragrafer Beslutande Gunnar Oom (m), ordförande Ersättare Sverker Littorin (kd) 1:e vice ordförande Per-Ove Lannerö (kd) Siv Sahlström (c), 2:e vice ordförande Christian Hoas (m) Olle Reichenberg (m) Jan von Heland (m) Ingrid Erneman (m) Jenny Åkervall (s) Torsten Sjögren (m) Susanna Rudholm (m) Ulla Hurtig Nielsen (m) Lena Strååt (m) Nicklas Torlegård (m) Patrik Nimmerstam (c) Charlotta Malm (fp) Jonas Uebel (fp) Sivert Svärling (s) Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande Johan Haesert, kommundirektör Fredrik Cederblom, kanslichef Bo Strömquist, ekonomichef Sverker Littorin Djursholms slott, Fredrik Cederblom Gunnar Oom Sverker Littorin Nämnd/Styrelse ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Kommunledningskontoret, Djursholms slott Marie-Louise Holmqvist Utdragsbestyrkande...

2 2(16) 20 KS 2009/0005 Ombudgeteringar och reviderad budget bilaga Kommunledningskontoret har i PM den 23 januari 2009 reviderat den 26 januari och den 6 februari 2009 förslag till reviderad budget Revideringen av budgeten omfattar följande punkter: - Förslag till ombudgeteringar och i förekommande fall begäran om tilläggsbudget, - Eventuella överföringar mellan verksamhets-/programområden - Ny beräkning av skatteintäkter, utjämning och statsbidrag - Ny prognos för kommunens pensionsskuld - Kapitaltjänstkostnader för år Reviderad resultatplan s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige godkänner kommunledningskontorets förslag till ombudgeteringar som innebär att driftbudgeten för barn- och utbildningsnämnden utökas med kronor och budgeterade kapitaltjänstkostnader för programområde gatu- och trafik utökas med kronor varav kronor gäller avskrivningar. 2 Kommunfullmäktige godkänner kommunledningskontorets förslag till ombudgeteringar som innebär att nettoinvesteringarna ökar med sammanlagt kronor. 3 Kommunfullmäktige godkänner tekniska nämndens och stadsbyggnadsnämndens begäran om ombudgetering av exploateringsmedel om sammanlagt kronor och kronor, totalt kronor. 4 Kommunfullmäktige godkänner kommunledningskontorets förslag till reviderad budget vad avser skatte- och statsbidragsintäkter.

3 3(16) 21 KS 2008/0058 Motion om att redovisa kostnaderna för erforderliga köksombyggnader i kommunens fastighetsbestånd Siv Sahlström m fl (c) har lämnat en motion med förslag att fullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att redovisa vad som gäller och vilka kök i förskolor, äldreboenden m m som måste byggas om och kostnadsberäkna dessa. Ärendet har remitterats till tekniska nämnden för yttrande. Tekniska nämndens yttrande Tekniska nämnden har den 10 juni 2008, 75, överlämnat tekniska kontorets synpunkter (PM 0601) som sitt yttrande över motionen. Av tekniska nämndens yttrande framgår vidare att nämnden inte bedömer det meningsfullt att tekniska kontoret genomför kostnadsberäkningar för köksombyggnader innan inspektioner ägt rum. Nämndens bedömning är att planering av ombyggnationer sker successivt efter genomförda inspektioner. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor har i skrivelse den 14 januari 2009 lämnat en redogörelse i ärendet. Av denna framgår bland annat att hela anläggningen, hantering och lokal prövas, till skillnad från tidigare då endast lokalen godkändes grundkraven på lokalen är i stort sett oförändrade i den nya lagstiftningen, men kraven på hanteringen har ökat ett egenkontrollprogram innehållande "Faroanalys" och "HACCPplan" (kritiska punkter i hanteringen) ska finnas för att åstadkomma en likvärdig tillsyn på nationell nivå har Livsmedelsverket fastställt en checklista som ska användas vid kontroller och prövningar flera verksamheter omfattas av prövning inspektörernas tolkningsutrymme inte har förändrats i den nya lagstiftningen. Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontoret har i PM den 18 januari 2009 lämnat en redogörelse i ärendet. Kommunledningskontoret konstaterar vidare att behovet av

4 4(16) ombyggnation ofta beror på en rad omständigheter: brister i underhåll och funktionalitet, ändring i verksamhetens inriktning och omfattning, nya lagkrav inom till exempel områdena arbetsmiljö och livsmedel. Det är med andra inte möjligt att i detalj redovisa de ombyggnader och kostnader som uppstår av en specifik orsak. Kostnaden för en köksombyggnad utgör en sammanvägning av de olika bakomliggande omständigheterna. Kommunledningskontoret gör bedömningen att investeringar och underhåll i kommunens fastighetsbestånd är en för kommunen central strategisk fråga. Eftersom köken utgör en viktig del av kommunens fastighetsbestånd bör, enligt kommunledningskontoret, tekniska nämnden särskilt uppmärksamma åtgärder och kostnader för framtida investeringar och underhåll i kök. Redovisningen rekommenderas ske som en del i tekniska nämndens budgetarbete inför år s beslut 1 beslutar att det av budgetdirektiven för år 2010 skall framgå att investerings- och underhållsåtgärder i kök med åtföljande kostnader särskilt skall uppmärksammas. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige beslutar att Siv Sahlströms m fl (c) motion skall anses besvarad med hänvisning dels till kommunstyrelsens beslut om budgetdirektiv, dels till skrivelse från verksamhetschefen vid SRMH och till vad som i övrigt framförts.

5 5(16) 22 KS 2008/0085 Motion om att utse borgerlig begravningsförrättare Motionen inlämnades av Siv Sahlström (c) m fl vid kommunfullmäktiges sammanträde den 7 april 2008, 52. Kommunfullmäktige beslutade att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. I motionen yrkar motionärerna att kommunfullmäktige besluta uppdra till kommunstyrelsen att utse en eller flera borgerliga begravningsförrättare, samt att begravningsförrättaren själv får fastställa arvodet för tjänsten och att ingen kostnad för detta skall åligga kommunen. Kommunledningskontorets yttrande Kommunledningskontoret har i PM den 7 november 2008 lämnat en redogörelse i ärendet. Yrkanden och proposition Olle Reichenberg (m) yrkar avslag på motionen Jonas Uebel (fp) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Siv Sahlström (c) och Sivert Svärling (s) biträder Jonas Uebels (fp) yrkande. Ordföranden ställer proposition på dels Olle Reichenbergs (m) avslagsyrkande och dels Jonas Uebels (fp) bifallsyrkande och han finner att kommunstyrelsen beslutat enligt Olle Reichenbergs (m) yrkande. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige avslår motionen. Reservationer Siv Sahlström (c), Patrik Nimmerstam (c) och Sivert Svärling (s) reserverar sig mot beslutet.

6 6(16) 23 KS 2008/0225 Verksamhetsanpassning, kanalisation för fiberkablar till kommunens fastighetsnät Tekniska kontoret har fattat beslut om kanalisation (tomrör) på kommunens tomtmark i syfte att säkerställa att kommunen har kontroll på kabeldragningar till kommunens fastigheter. Arbetet, beslutet och finansieringen har bedömts ingå i verksamheten vid fastighetsavdelningen. Tekniska kontoret anger att beslutet varit ofinansierat i 2008 års budget. Tekniska nämnden har i beslut vid sammanträde godkänt att arbetet med kanalisation finansieras som en verksamhetsanpassning och att kommunfullmäktige anvisar 2,6 miljoner kronor för finansiering. Kommunledningskontorets överväganden och förslag Kommunledningskontoret noterar att de syften och skäl som framhålls i det aktuella beslutsärendet är vällovliga. Långsiktigt bör det vara en fördel för kommunen att själv äga kanalisationen till de 50-tal kommunala fastigheter som omfattats. Det ger oss inom tomtgräns ett oberoende att via upphandling eller på annat sätt välja den leverantör som erbjuder bästa tjänst och pris för tjänster som är möjliga att leverera i fiberkabel. Samordningen mellan kommunledningskontoret och tekniska kontoret har brustit i detta ärende. De behov som låg bakom beslut om upphandling av en så kallad funktionsentreprenad med operatören Telindus borde vid någon tidpunkt ha samordnats med den planering som löpte vid tekniska kontoret. I avstämning med tekniska kontoret har information erhållits om att totalkostnaden uppgår till kronor. Motsvarande kronor uppges rymmas inom befintligt utrymme för verksamhetsanpassningar och skulle därmed vara finansierat. Resterande del om kronor utgör ett överskridande i förhållande till beslutad budget. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna ett överskridande om kronor gällande kanalisation för fiberkablar. 2 Kommunfullmäktige beslutar att ge tekniska nämnden i uppdrag att säkerställa en instruktion som innebär korrekta verksamhets- och finansieringsbeslut.

7 7(16) 24 KS 2009/0016 Införande av introduktionsersättning till nyanlända flyktingar samt antagande av riktlinjer för introduktionsersättning Socialnämnden har genomfört en utredning gällande konsekvenserna av att ändra nuvarande ersättningsmodell för nyanlända flyktingar från försörjningsstöd till introduktionsersättning. Sedan den 1 januari 1993 får en kommun enligt lag (SFS 1992:1068) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar bevilja introduktionsersättning för nyanlända flyktingar som tas emot inom det kommunala flyktingmottagandet. Danderyds kommun har hittills valt att tillämpa försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen (SFS 2001:453) innan den enskilde fått egenförsörjning. Socialnämnden (SN 2008/0222) har den 16 december 2008 beslutat att 1 Föreslå kommunstyrelsen att besluta om införande av introduktionsersättning till nyanlända flyktingar i enlighet med vad som redovisas i tjänsteutlåtande Föreslå kommunstyrelsen bevilja socialnämnden att för framtiden justera introduktionsersättningen efter uppkomna behov samt 3 Anta förslaget till riktlinjer för introduktionsersättning vilket är bilagt tjänsteutlåtandet. Kommunledningskontorets yttrande Kommunledningskontoret har i PM den 22 januari 2009 lämnat en redogörelse i ärendet. Kommunledningskontoret anser att de ekonomiska beräkningar som ingår i socialnämndens beslutsstöd är allt för grunda. En fördjupad analys är nödvändig av de ekonomiska effekterna mot bakgrund av bland annat den modell med periodisering av statsbidraget som tillämpas från och med år Det är svårt att förbise argumenten för modellen som aktiverande och uppbyggd på motprestation vilket ger bättre förutsättningar att förbereda individen för en framtida självförsörjning. Av detta skäl förordar kommunledningskontoret att socialnämndens förslag om införande av introduktionsersättning tillstyrks.

8 8(16) I avvaktan på en fördjupad ekonomisk analys föreslår kommunledningskontoret att kommunstyrelsen fastställer nivån på introduktionsersättning. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige föreslås besluta om införande av introduktionsersättning till nyanlända flyktingar i enlighet med socialnämndens förslag. 2 Kommunfullmäktige föreslås besluta att ge kommunstyrelsen i uppdrag att besluta om justerad nivå på introduktionsersättningen efter förslag från socialnämnden. 3 Kommunfullmäktige föreslås fastställa socialnämndens riktlinjer för introduktionsersättning.

9 9(16) 25 KS 2007/0107 Lokala föreskrifter av avfallshanteringen i Danderyds kommun För varje kommun måste finnas en renhållningsordning som skall innehålla två delar, föreskrifter om avfallshantering och en avfallsplan. Föreskrifterna om avfallshantering skall reglera kommunens och kommuninvånarnas skyldigheter i fråga om hantering av hushållsavfall. Avfallsföreskrifterna ligger till grund för kommunens avfallsarbete och fungerar som ett kommunalt styrdokument som reglerar avfallshanteringen. Nu gällande föreskrifter fastställdes Tekniska nämnden beslutade den 23 oktober, 121 att godkänna avfallsföreskrifternas samrådsredogörelse, att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställande, samt att föreslå kommunfullmäktige att upphäva nu gällande avfallsföreskrifter. Kommunledningskontorets yttrande Kommunledningskontoret har i PM den 4 november 2008 lämnat en redogörelse i ärendet. Den nuvarande renhållningsordningen, som per definition torde vara renhållningsföreskrifterna, antogs av KF den 15 april 1996, 55. Grunden för föreskrifterna är branschorganisationen Avfall Sveriges normalförslag. Yrkanden och proposition Olle Reichenberg (m) yrkar 1 att 49 skall ha följande lydelse: Trädgårdsavfall i form av torra grenar och kvistar får brännas om det kan ske utan att olägenhet uppstår och det i övrigt inte strider mot författning. Eldning av gräs och löv är förbjuden året runt. 2 att i övrigt godkänna förslaget till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun att gälla från och med den 1 april 2009, samt 3 att upphäva nu gällande avfallsföreskrifter. Siv Sahlström (c) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

10 10(16) Ordföranden ställer proposition på dels Olle Reichenbergs (m) yrkande och dels Siv Sahlströms yrkande och han finner att kommunstyrelsen beslutat enligt Olle Reichenbergs (m) yrkande. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslaget lokala föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun att gälla från och med den 1 april Kommunfullmäktige beslutar att upphäva nu gällande avfallsföreskrifter. 3 Kommunfullmäktige beslutar att 49 skall ha följande lydelse: Trädgårdsavfall i form av torra grenar och kvistar får brännas om det kan ske utan att olägenheter uppstår och det i övrigt inte strider mot författning. Eldning av gräs och löv är förbjuden året runt.

11 11(16) 26 KS 2009/0012 Intern kontroll - planering bilaga har fastställt riktlinjer för intern kontroll. Av dessa framgår bl a att respektive nämnd ska upprätta en intern kontrollplan för att planera och prioritera arbetet med att utveckla den interna kontrollen. ska också årligen besluta om ett för kommunen gemensamt granskningsområde. Under 2008 har kommunledningskontoret vidtagit en rad åtgärder i syfte att förbättra den interna kontrollen. Dessa åtgärder kommer att redovisas i verksamhetsberättelsen för För att utveckla den interna kontrollen ytterligare föreslår kommunledningskontoret att arbetet under 2009 omfattar de områden som anges i den interna kontrollplan som framgår av bilaga. s beslut 1 fastställer intern kontrollplan för kommunledningskontoret 2009 enligt bilaga. 2 beslutar att processen från rapportering i självservice till utbetalning av lön ska utgöra ett för kommunen gemensamt granskningsområde 2009.

12 12(16) 27 KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten avgörande system inte varit tillgängliga under längre eller kortare tid. Utbyggnad av infrastruktur inom IT och telefoni har sedan början av talet varit omfattande med bland annat genomförandet av ett för kommunen gemensamt nät och en gemensam telefonväxel. Det är av stor vikt att närmare utreda om de driftproblem som varit, har sin grund i den valda tekniken eller om det finns andra faktorer som bör uppmärksammas. Mot den bakgrunden har kommunledningskontoret tagit initiativ till ett uppdrag att närmare utreda driftsäkerhet mm inom IT och telefoni. Öhrlings PricewaterhouseCoopers har i december 2008 lämnat rapporten Danderyds kommun Översyn av IT- och telefonidrift. Utredningen pekar på brister i kommunikationen mellan IT-avdelningens chef och verksamheten. Av utredningen framgår att dialogen inte speglar ett kund- leverantörsförhållande. Slutsatsen är den att IT-leveransen och utvecklingen av IT-stöd blir lidande om kommunikationen med verksamheten inte fungerar tillfredsställande. Avslutningsvis bör framhållas att IT-säkerhet numer sammankopplas med det vidare begreppet informationssäkerhet som avser förmågan att upprätthålla önskad sekretess, riktighet och tillgänglighet med avseende på information. Inom Krisberedskapsmyndigheten har utarbetats ett program för en basnivå gällande informationssäkerhet. Flera av de åtgärder som föreslås i utredningen motsvarar de åtgärder och krav som ställs på informationssäkerhet i offentlig verksamhet. s beslut 1 Informationen noteras till protokollet.

13 13(16) 28 KS 2009/0022 Löneväxling till pensionssparande Kommunledningskontoret har i PM den 21 januari 2009 lämnat en redogörelse i ärendet. Som ett led i kommunens personalpolitik föreslås att tillsvidareanställda i Danderyds kommun ska erbjudas att växla bruttolön till pensionssparande. Löneväxling är en möjlighet att ge anställda ett förstärkt pensionsskydd. Löneväxling kan även göras mot hushållsnära tjänster, bil eller liknande. För Danderyds kommuns del föreslås löneväxling innebära ett avstående av lön mot pension. Den anställde får själv välja hur mycket lön man vill avstå genom ett individuellt avtal med arbetsgivaren. Summan man avstår blir en pensionspremie i det egna pensionssparandet. Löneväxling ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren. Lön som växlas mot en pensionsförsäkring belastas med särskild löneskatt i stället för fulla arbetsgivaravgifter. Mellanskillnaden ligger på ca 7 %. Den mellanskillnaden åtar sig arbetsgivaren att betala som premie till vald pensionsförsäkring. s beslut 1 beslutar att införa erbjudande om löneväxling till pensionssparande till tillsvidareanställd personal. 2 ger kommundirektören i uppdrag att teckna avtal med försäkringsmäklare rörande löneväxling. 3 ger kommunledningskontoret i uppdrag att administrera löneväxling till pensionssparande.

14 14(16) 29 KS 2008/0011 Extern medelsförvaltning, rebalansering I den löpande rapporteringen av den externa medelsförvaltningen noterades under senare delen av hösten 2008 att det förelåg ett rebalanseringsbehov. Praktiskt innebar det att svenska räntebärande värdepapper skulle avyttras samtidigt som svenska aktier skulle anskaffas. I det skede som rådde med fortsatt negativ utveckling på värdens börser och i avstämning med vår förvaltare, Carlson Investment Management, föreslog kommunledningskontoret i början av december att kommunen skulle avstå rebalansering. s arbetsutskott beslutade enligt 148 den 17 december 2008, 1 Utskottet beslutar att avvakta med rebalansering på grund av rådande situation på finansmarknaden. 2 Utskottet beslutar att anmäla detta till kommunfullmäktige. 3 Rapporten noteras till protokollet. s förslag till fullmäktige 1 Kommunfullmäktige beslutar att anmälan läggs till handlingarna.

15 15(16) 30 Delegationsärenden För kommunstyrelsens kännedom anmäles: 1 Kommundirektörens delegationsbeslut enligt delegationsprotokoll nr 2/2009.

16 16(16) 31 Anmälningar Publiceras inte på Internet.

Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-11:30 Paragrafer 8-16 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordförande Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Eva Lannerö

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

om höjning av lån för Enebybergs IF hockeyansökan

om höjning av lån för Enebybergs IF hockeyansökan Sammanträdesdatum 1(12) Plats och tid Djursholms KS 2005/0173 slott, måndag 28 mars 2011 kl 8.30-16.30 Paragrafer 40-51 Borgen Beslutande gällande ansökan om höjning av lån för Enebybergs IF hockeyansökan

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(5) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-10.00 Paragrafer 120-123 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD)

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), fr o m 9 Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), fr o m 9 Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 08:30-17:00 Paragrafer 1-9 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD),

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(13) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-15:30 Paragrafer 43-53 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD)

Läs mer

Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström (C) ej 36 Peter Forssman (KD) Catharina Melian (S)

Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström (C) ej 36 Peter Forssman (KD) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 08:30-11:45 Paragrafer 31-38 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordförande Ersättare Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström

Läs mer

Lovisa Eriksson (C) Ulf Uebel (FP) Anders Bergstrand (M) tjg ers Kjell Rosén (MP)

Lovisa Eriksson (C) Ulf Uebel (FP) Anders Bergstrand (M) tjg ers Kjell Rosén (MP) 1(9) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 19.00-21.05 Paragrafer 15-22, ej 16 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare 1(9) Plats och tid Restaurang Kevinge, Stockholms Golfklubb, Danderyd kl. 18.00 18.37 Paragrafer 64-71 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Sivert Svärling

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Christina Eriksson, sekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Christina Eriksson, sekreterare 1(5) Plats och tid Tranholmen, Mörby centrum, plan 6, kl.18.30 18.52 Paragrafer 45-48 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve (S), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Johan Haesert, kommundirektör Marianne Cullbrand-Wictorsson, kommunsekr. Bo Strömquist, ekonomichef Fredrik Cederblom, kommunjurist

Johan Haesert, kommundirektör Marianne Cullbrand-Wictorsson, kommunsekr. Bo Strömquist, ekonomichef Fredrik Cederblom, kommunjurist Sammanträdesdatum 1(26) Plats och tid Djursholms slott, kl 18.30 19.30 Paragrafer 101-117 Beslutande Gunnar Oom (M), ordförande Ersättare Per-Ove Lannerö (KD) 1:e vice ordf Jan Lindqvist (M) Siv Sahlström

Läs mer

Karl-Johan Nybell (C), vice Eva Hiort (M) Maarit Nordmark (FP) Per-Olof Håkansson (FP) Iwona Sjölie (KD) Mikael Adersteg (MP), andre vice

Karl-Johan Nybell (C), vice Eva Hiort (M) Maarit Nordmark (FP) Per-Olof Håkansson (FP) Iwona Sjölie (KD) Mikael Adersteg (MP), andre vice Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Enebybergs gård, kl. 18.45 19.46 Paragrafer 55 59 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Karl-Johan Nybell (C), vice Eva Hiort (M) ordförande Artimis

Läs mer

Se bifogad närvarolista. Johan Haesert, kommundirektör Fredrik Cederblom, kommunjurist. Inger Ruin och Eva Regårdh. Lennart Waldenström

Se bifogad närvarolista. Johan Haesert, kommundirektör Fredrik Cederblom, kommunjurist. Inger Ruin och Eva Regårdh. Lennart Waldenström Sammanträdesdatum 1 (15) Plats och tid Djursholms slott, kl 19.00 22.50 Paragrafer 41-48 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga deltagare Johan Haesert, kommundirektör Fredrik Cederblom, kommunjurist

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Inger Olsson-Blomberg (M) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Inger Olsson-Blomberg (M) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-12:05 Paragrafer 1-8 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Inger Olsson-Blomberg

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef 1(7) Plats och tid Görvälnverket, Järfälla kl. 18.30-19.20 Paragrafer 39-44 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Ogi Chun (FP), tjg ers Sven Carlsson (M), tjg

Läs mer

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C)

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C) Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 13:00-14:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Adam Reuterskiöld (M) (ordförande) Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2013-11-25 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-11-25, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP) Agneta Eriksson

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Björn Björnsson (M), tjg ers Sven Carlson (M) Maarit Nordmark (FP) Per-Olof Håkansson (FP) Iwona Sjölie (KD) Jan Lilja (S), tjg ers

Björn Björnsson (M), tjg ers Sven Carlson (M) Maarit Nordmark (FP) Per-Olof Håkansson (FP) Iwona Sjölie (KD) Jan Lilja (S), tjg ers Sammanträdesdatum 1(8) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 19.00 20.20 Paragrafer 1 6 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Sophia Nybell (C) Eva Hiort (M) Björn Björnsson (M), tjg ers

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Notariet, kommunhuset i Högsby 2012-05-08 kl. 8.30

Notariet, kommunhuset i Högsby 2012-05-08 kl. 8.30 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Notariet, kommunhuset i Högsby kl. 8.30 ande Roland Waern, M Åke Nilsson, KD Gunilla Schollin Borg, MP Per-Inge Pettersson, C Ewa Engdahl, C Gunilla Abrahamsson,

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och stadsbyggnadskontoret

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(10) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 19.00-20.15 Paragrafer 52-59 Beslutande Anders Bergstrand (M) ordförande Elvy Svennerstål (FP) 1:a vice ordförande Siv Sahlström (C) 2:a vice ordförande

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Tranholmen, kl. 18.30 20.55 Paragrafer 53 63 Beslutande Ersättare Närvarande tjänstemän Torsten Sjögren, ordförande (M) Lars-Gunnar Wallin, 1:e vice ordförande

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Peter Lilliebjörn (M), ej 32,33, tj ers Jonas Uebel (FP), tj ers Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Peter Lilliebjörn (M), ej 32,33, tj ers Jonas Uebel (FP), tj ers Catharina Melian (S) 1(12) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-15.15 Paragrafer 31-40 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordförande Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordförande Anders Paulsen (M) Peter Lilliebjörn

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C)

Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C) Personalutskottet 2019-10-16 1 (6) Plats och tid Beslutande Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C) Beslutande ersättare John

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), t.o.m 60 Bengt Sylvan (FP) Jenny Åkervall (S)

Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), t.o.m 60 Bengt Sylvan (FP) Jenny Åkervall (S) Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Ebba Grips rum, kl. 08.30 15.00 Paragrafer 52-61 Beslutande Övriga deltagare Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD),

Läs mer

Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) Sammanträdesdatum 1(18) Plats och tid Djursholms slott, kl. 8.30-16.00 Paragrafer 90-105 Beslutande Övriga deltagare Olle Reichenberg (M) ordf Siv Sahlström (C) vice ordf Anders Paulsen (M) Eva Lannerö

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabschef Kristin Åberg Nilsson, T.f. fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabschef Kristin Åberg Nilsson, T.f. fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare 1(8) Plats och tid Tranholmen, Mörby centrum, plan 6, kl.18.33 20.00 Paragrafer 22-28 Beslutande Övriga deltagare Torsten Sjögren (M), ordförande Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve

Läs mer

Lena Strååt (m) Nicklas Torlegård (m) Patrik Nimmerstam (c) Bengt Sylvan (fp) Ingrid Erneman (m) Sivert Svärling (s)

Lena Strååt (m) Nicklas Torlegård (m) Patrik Nimmerstam (c) Bengt Sylvan (fp) Ingrid Erneman (m) Sivert Svärling (s) Sammanträdesdatum 1(21) Plats och tid Djursholms slott, kl 18.00 22.00 Paragrafer 43-58 Beslutande Gunnar Oom (m), ordförande Ersättare Sverker Littorin (kd) 1:e vice ordförande Siv Sahlström (c), 2:e

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140 Sammanträdesdatum Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby C 18.00 19.45 Paragrafer 136-145 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Bo Wihlborg (KD) Anna-Lena Corell (M) (ej 138) Åke Alm (M) (

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(12) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) 28-33 Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Susanne Säbb-Danielsson (L), ersättare för Jonny Jones (C) Joanna Stridh (C) Henrieta Verdberg (M), ersättare för Per Segerstén (V)

Susanne Säbb-Danielsson (L), ersättare för Jonny Jones (C) Joanna Stridh (C) Henrieta Verdberg (M), ersättare för Per Segerstén (V) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-11:20 Beslutande Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Hans Furn (C) Camilla Ollas Hampus (C) Susanne Säbb-Danielsson (L),

Läs mer

Karin Kniberg (M) Patrik Antonsbacke (KD) Dan Melin (L) Elaine Adlertz (Ö) Thomas Hammarström. Göran Ahlquist (M) Björn Osberg (MP)

Karin Kniberg (M) Patrik Antonsbacke (KD) Dan Melin (L) Elaine Adlertz (Ö) Thomas Hammarström. Göran Ahlquist (M) Björn Osberg (MP) Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:10-18:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Göran Ahlquist (M) (ordförande) Hans Gyllingmark (M) Ola Sandin (M) Fleming Pedersen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2006-06-20 2 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl 17.30 18.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Tommy Alvik (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik Steen (s) Rodrigo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Veronica Sjöberg, nämndsekreterare Sarah Skogqvist, registrator

Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Veronica Sjöberg, nämndsekreterare Sarah Skogqvist, registrator 1(8) Plats och tid Tranholmen, kl. 18:30-19:38 Paragrafer 19-24 Beslutande Övriga deltagare Torsten Sjögren (M), ordförande Lars-Gunnar Wallin (FP) 1:e vice ordförande Carolin Robson (MP), tjg ers Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2019-03-28 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2019-03-28 13Verksamhetsinformation... 2 14 Renhållningstaxa... 3 15 Medborgarförslag Området mellan riksväg 70 och järnvägen i centrala Säter... 4 16

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD) Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl 08:30-11:10 Paragrafer 112-119 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2006-08-16 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-14.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera ens tid och plats Tommy Nilsson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kommunchef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Ombudgeteringar och reviderad budget Förslag till ombudgetering och begäran om tilläggsbudget

Ombudgeteringar och reviderad budget Förslag till ombudgetering och begäran om tilläggsbudget 1(7) KS 2009/0005 Ombudgeteringar och reviderad budget 2009 Kommunfullmäktige fastställde budget för år 2009 vid sammanträdena den 24 och 27 november. Revidering av budgeten behöver göras på följande punkter.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats 2011-02-17 1 (7) Plats Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön Tid Torsdagen den 17 februari 2011, kl 08,30-16.00. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet 2014-09-18

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet 2014-09-18 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 18 september 2014 kl 08.30-14.30 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 Beslutande Madli-Ann Pohla (m) Carl-Göran Svensson (c) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Göran Nydahl,

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Plats och tid PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-01-17 1 (11) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 15.04 17.10 samt 17.15 17.54. Beslutande Ulrika Thulin,

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef. Maarit Nordmark (FP)

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef. Maarit Nordmark (FP) 1(11) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.30-19.40 Paragrafer 49-56 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Dick Lindberg (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:a vice ordförande Artimis

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 1 april 1998, klockan 17.00-17.25 Beslutande Dan-Åke Moberg Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Anette Larsson, tjg ers Annica Eriksson Torbjörn

Läs mer

Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S)

Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-10-28, kl. 13:15-14:40 Beslutande: Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Charlottenlunds bed & breakfast, Långaryd kl. 13:15-14:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpapp (S) (1:e vice ordförande),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-05-30 52 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 14.00 18.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 19 Plats och tid Björnekullasalen kl 18.00-19.10 Beslutande Jan Nilsson (s) ordförande Nils Göran Nilsson (kd) Mats Kroon (m) Reino Persson (s) Gunilla Karlsson (s) Gösta Brodin (kof)

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Produktionsutskottet

DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Produktionsutskottet DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholm slott, kl. 19.00-20.45 Paragrafer 25 32 Beslutande Tjänstemän Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Peter Lilliebjörn (M) Gunilla Friis (M) Lovisa Eriksson (C) Marcus Engström (C) Jonas Uebel (FP) Eva Lannerö (KD) Catharina Melian (S)

Peter Lilliebjörn (M) Gunilla Friis (M) Lovisa Eriksson (C) Marcus Engström (C) Jonas Uebel (FP) Eva Lannerö (KD) Catharina Melian (S) 1(17) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 18:30-19:50 Paragrafer 109-120 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), 1:e vice ordf. Torsten Sjögren (M) Bengt Sylvan

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 4 mars 1998, klockan 17.00-17.50 Beslutande Annica Eriksson, ordf Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Anette Larsson, tjg ers Åke Sundeqvist, tjg ers Torbjörn

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 35-40 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter Sekreterare

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden

DANDERYDS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Djursholms slott, Ebba Grip salen, kl. 19.00-20.35 Paragrafer 1 6 Beslutande Ersättare Närvarande tjänstemän Johanna Hornberger, ordförande (M) Torun Hegardt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (6) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Önnerup Tid 2019-10-15, kl. 08:03-10:58 Sammanträdesdatum s. 1 (6) Beslutande Övriga deltagare Susanne Borgelius (M) Charlott Enocson (M) Pia Johnson (S) Christian

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Sida s arbetsutskott 2009-11-20 1(7) Plats och tid Åsele Centralskola, kl 08 30 09 00 Beslutande Maria Hakamäki (S) ordförande Brage Sundberg (Kd) vice ordförande Urban Lindström (S)

Läs mer

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP Vansbro Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 9juni 2014 kl. 17.00-18.00 Beslutande Karl Björklund, M Lars-Olov Liss, C Anders Edlund, 5 Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson,

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02 1(13) Plats och tid Djursholms slott, kl 19:00-20.25 Paragrafer 231-242 Beslutande Jonas Uebel (FP) Ersättare Ulla Hurtig Nielsen (M) Fredrik Wevle (M) Patrik Nimmerstam (C) Bodil Borison (M) Robert Nibelius

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska nämnden

DANDERYDS KOMMUN Tekniska nämnden Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Tranholmen, plan 6, Mörby Centrum, kl. 18.30 20.30 Paragrafer 1 9 Beslutande Ersättare Närvarande tjänstemän Bengt Sylvan, ordförande (L) Inger Olsson-Blomberg,

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(7) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 15:00-18:55 Paragrafer 29-34 Beslutande Carina Erlandsson (M) Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Maria Edwall (M) Mikael Adersteg (MP) Elisabeth

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-14.20 Beslutande Kira Berg, s Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Silva Andersson, s Per-Inge Petterson,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

Tekniska nämnden torsdagen den 13 maj, kl Mona Mattsson. Erhard Lundqvist (s) Torbjörn Karlsson

Tekniska nämnden torsdagen den 13 maj, kl Mona Mattsson. Erhard Lundqvist (s) Torbjörn Karlsson Tekniska nämnden 2004-05-13 1-10 Plats och tid Ånge kommunkontor, Myckelmyrberget, rum 363 torsdagen den 13 maj, kl 09.00-11.45 Beslutande Sverker Eriksson (s), ordförande Leif Lindström (s), tjänstgörande

Läs mer

Beslutande Göran Dahl, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare

Beslutande Göran Dahl, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare 2015-09-21 1(5) Plats och tid Forum, Vindeln, den 21 september 2015. Beslutande Göran Dahl, (s) Christer Lundgren, (c) Dan-Olov Andersson, (s), tj ers Marianne Hörnberg, (c) Dan Oskarsson, (s) Caroline

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-19.20 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1992-01-20 Plats och tid Beslutande Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 20 januari 1992, kl 18.30-18.52 Samtliga ledamöter

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer