Talarmanus för presentation om Fairtrade City

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Talarmanus för presentation om Fairtrade City"

Transkript

1 Talarmanus för presentation om Fairtrade City Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City, där publiken inte behöver ha någon förkunskap om Fairtrade City. Till presentationen har vi satt ihop ett talarmanus som du kan ha som stöd när du håller din presentation samt länkar för vidare läsning. Har du frågor kontakta oss på Fairtrade eller telefon Lycka till med din presentation! BILD 1: Denna presentation kan användas som en kort bakgrund till en kommuns arbete för att ansöka om Fairtrade City-diplomering, ett arbete som kan initieras av kommunens invånare, organisationer, näringsliv eller av kommunen som organisation. BILD 2: Hållbar utveckling, hållbar konsumtion och fattigdomsbekämpning har aldrig varit mer aktuellt än nu. I september 2015 antog FN:s generalförsamling 17 globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG), med syfte att till 2030 utrota den extrema fattigdomen, minska ojämlikheter och orättvisor i världen samt lösa klimatkrisen där alla aktörer i ett samhälle har ansvar för att bidra. Implementeringen av de globala hållbarhetsmålen går under namnet Agenda 2030 och är en uppföljning och breddning av Milleniemålen från BILD 3: Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Fattigdomsbekämpning är kärnan och kriterierna utvecklas av Fairtrade International. Kriterierna baseras på de grundläggande ILO-konventionerna för mänskliga rättigheter i arbetslivet samt syftar till ekonomisk utveckling och ökad miljöhänsyn. För förklaring till punkterna, se

2 BILD 4: Fairtrade är ofta också steget för odlarnas klimat- och miljöarbete. Handel med Fairtrade-märkt bidrar till att odlare och anställda, genom utbildning och ökade ekonomiska resurser, kan minska sin egen klimat- och miljöpåverkan i produktionen. Fairtrade ger odlare verktyg för att handskas med klimatförändringarnas konsekvenser. Fairtrade-certifieringen banar väg, såväl ekonomiskt som genom producentstöd, för omställning till ekologisk odling. BILD 5: Det finns fler än 2600 Fairtrade-märkta produkter i Sverige och över 30,000 globalt. BILD 6: Frågan som ställdes var: Tror du att din konsumtion av Fairtrade-produkter kommer öka, minska eller vara oförändrad under det kommande året? Förväntad köpgrad: Källa: TNS Sifo, februari Bas: Har sett Fairtrade-märkningen. Kännedom: Källa: TNS Sifo, februari Bas: alla BILD 7: 3 av 4 menar att intrycket av ett varumärke som de brukar använda påverkas positivt av en Fairtrade-märkning av dess produkter Effekten är som störst bland de grupper som redan köper minst två Fairtrade-märkta produkter per månad. Dessa motsvarar 41 procent av de tillfrågade och utgör alltså en förhållandevis stor del av marknaden. Även hos bland dem som aldrig eller nästan aldrig köper Fairtrade-produkter tycker 4 av 10 att varumärket förbättras i och med en märkning.

3 BILD 8: Diplomeringen Fairtrade City kommer ursprungligen från Storbritannien. Initiativet togs av ideella krafter inom den engelska biståndsorganisationen Oxfam. Garstang (med ca 5000 invånare och som ligger ca 5 mil norr om Manchester, i England) diplomerades 2001 som världens första Fairtrade Town av Fairtrade Foundation, Fairtrade Sveriges motsvarighet i Storbritannien. Bruce Crowther, grundaren av Fairtrade Town i England säger När vi lanserade Fairtrade Towns var vårt mål helt enkelt att få folk att bidra till en mer rättvis handel för odlare i länder med utbredd fattigdom. Vi föreställde oss aldrig att vi skulle inspirera människor världen över att göra detsamma och att denna kampanj skulle få fäste världen över BILD 9: (Bilden överst visar Bruce Crowther uppe till vänster.) GLOBALT NÄTVERK Fairtrade City har sedan dess spridits över världen och 2016 finns över 1800 städer i 28 länder, så som England, Irland, Holland, Belgien, Polen, USA, Kanada, Nya Zeeland, Australien, Japan, Brasilien, Costa Rica med flera. Bland annat är storstäder som London, Bryssel, Rom, Wellington och San Fransisco är diplomerade. I Skandinavien är alla huvudstäder Fairtrade City-diplomerade. BILD 10: På Fairtrades hemsida under resursbanken /Fairtrade City finns underlaget Varför Fairtrade City där en sammanställning av argument för att ansöka om Fairtrade City-diplomering kan laddas ned.

4 BILD 11: BILD 12: Det första och övergripande målet i Agenda 2030 att utrota all form av fattigdom överallt är kärnan i Fairtrades verksamhet. Allt Fairtrades arbete tar sin utgångspunkt i detta övergripande mål, för de som är mest ekonomiskt och socialt utsatta i den globala handeln ska kunna försörja sig på sitt arbete och få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Av de totalt 169 olika delmålen inom Agenda 2030 berör nästan samtliga livsmedel och jordbruk i någon form. Därför är det också avgörande att de som själva jobbar inom jordbrukssektorn får vara delaktiga i arbetet med att planera för och uppnå målen. Det är det Fairtrade jobbar med och har därför aldrig varit mer relevant! Den 12 oktober lanserade EU-kommissionen, under Europaparlamentets årliga rättvis handelsmöte, utmärkelsen som ett stöd för små och stora kommuner i arbetet att öka medvetenheten bland EU:s medborgare om rättvis handel. Utmärkelsen syftar också till att underlätta arbetet för rättvis handel över nationsgränserna så att fler kan lära sig av varandra. BILD 13: 25 % av Sveriges kommuner hat ansökt om att Fairtrade Citydiplomeras. Över 50 %, cirka 5 miljoner människor, i Sverige bor i en Fairtrade City-diplomerad kommun.

5 BILD 14: För att ansöka om Fairtrade City-diplomering behöver kommunen uppfylla 5 olika krav. Det första kravet berör kommunens ansvar. BILD 15: Kommunens offentliga konsumtion av rättvist handlade produkter. Räkna upp eget valt antal produkter i kommunens offentliga konsumtion som följer principerna för rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner. Uppge både volym eller värde samt procent av kommunens totala konsumtion. Kommun-, stads- eller rådhusets offentliga konsumtion av rättvist handlade produkter. Redogör för kommun-, stads- eller rådhusets egen konsumtion av etiskt märkta produkter som följer principerna för rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner. Ange vilka produkter som konsumeras utifrån principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner, exempelvis kaffe, te, bananer och socker. Beskriv både eventuella arbetsplatser, vending-maskiner samt caféverksamhet i huset. Kommunens målsättning för ökad offentlig konsumtion av rättvist handlade produkter. Beskriv kommunens målsättning av hur man inom den offentliga konsumtionen fram till nästa stora förnyelseansökan om två år ska öka sin konsumtion av etiskt märkta produkter som både följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner. Kommunens representanter i den gemensamma styrgruppen. Minst en tjänsteman samt en till tre politiskt tillsatta representanter utses. En av dessa utses som styrgruppens kontaktperson gentemot Fairtrade Sverige. Tjänsteman kommer ofta från miljöförvaltning, konsumentvägledning, inköps- eller näringslivsenhet, kommunikationsavdelning, eller liknande.

6 BILD 16: Bakgrund: Kommunens politiker uppdrar åt kommunens upphandlare att ställa tillräckliga krav vid den offentliga upphandlingen på rättvist handlade produkter som följer principerna för rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner. Vilka produkter som en kommun väljer och hur ambitiös planen för att öka antal och kvantitet, är upp till respektive kommun. Fairtrade Sverige ställer krav på att den etiska konsumtionen av produkter som följer principerna för rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner successivt ska öka. Därför ska spjutspetskrav eller avancerade krav ställas eller användas skrivningar så att odlaren garanteras en kostnadstäckande minimiersättning, premie på priset (påslag på världsmarknadspriset), långsiktiga handelsrelationer mellan producenten och importören samt förfinansiering (Bild från Upphandlingsmyndigheten) BILD 17: Fairtrade City exempel på förändringsprocessen Kaffe är en av de vanligaste produkterna som Fairtrade Citydiplomerade kommunerna sätter målsättningar kring. Arbetet ger resultat och två goda exempel syns på den här bilden. BILD 18: Förutom att ställa krav på kaffe, te och bananer har många av de Fairtrade City-diplomerade kommunerna inkluderat andra produkter i sin redovisning. Socker, kakao, kryddor samt godis/konfektyr är några exempel på produkter som många kommuner har valt att ställa om till Fairtrade. BILD 19: 2. Det andra kravet handlar om att det ska finnas en styrgrupp.

7 BILD 20: STYRGRUPPEN BESTÅR AV REPRESENTANTER FRÅN KOMMUNEN, NÄRINGSLIVET OCH CIVILSAMHÄLLET, FÖRSLAGSVIS 7-12 PERSONER 3 specifika uppdrag: Fairtrades kontakt Ordförande för styrgruppen Ambassadörskontakt BILD 21: Det tredje kravet handlar om utbudet av Fairtrade-märkta produkter. BILD 22: SAMTLIGA SOM SÄLJER FAIRTRADE-MÄRKTA PRODUKTER KAN RÄKNAS MED I DENNA KATEGORI Inför nästa förnyelseansökan ska samarbete ha etablerats med minst en lokal handlare samt minst ett hotell, restaurang, café, servicestation eller förening så att exempel på samarbete med den lokala styrgruppen kan beskrivas. Butikens namn och kontaktpersons mailadress ska bifogas. BILD 23: Redogör för serveringsställen som regelbundet säljer Fairtrademärkta produkter så som hotell, café, restaurang, kiosk, servicestation, församling, Fair Trade Café och idrottsförening. Inför nästa förnyelseansökan ska samarbete ha etablerats med minst ett hotell, restaurang, café, servicestation eller förening så att exempel på samarbete med den lokala styrgruppen kan beskrivas. Serveringsställets namn och kontaktpersons mailadress ska bifogas.

8 BILD 24: Det fjärde kravet handlar om konsumtion av Fairtrade-märkta produkter på arbetsplatser. BILD 25: Fairtrade på jobbet är för arbetsplatser som väljer att göra skillnad i fikarummet genom att välja Fairtrade-märkta produkter och som stolt vill berätta om det. Som minimum krävs Fairtrademärkt kaffe, te och socker och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter så som chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen. BILD 26: Det femte och sista kriterier handlar om lokalt informationsarbete både via aktiviteter och hur kommunen kommunicerar att de är Fairtrade City-diplomerade. BILD 27: Minst fyra informationsinsatser per år ska genomföras. BILD 28: Planera lokala event i samband med Fairtrades återkommande aktiviteter.

9 BILD 29: Styrgruppen ska också redogöra för på vilket sätt de planerar att synliggöra och kommunicera att kommunen är Fairtrade City-diplomerad, t ex via kommunens hemsida, eget framtagna informationsmaterial eller sociala medier. Här är olika exempel på hur några kommuner kommunicerar att de är Fairtrade City-diplomerade. BILD 30: BILD 31: BILD 32: Fairtrade Sveriges kommunikationsmanual är stöd för kommunikation kring Fairtrade. I manualen finns tips kring begrepp i text samt ramar för hur Fairtrades certifieringsmärke får användas. För styrgrupperna i Fairtrade City-diplomerade kommuner finns manualen med stöd och tips på motsvarande sätt för Fairtrade City-logotypen. Handboken för styrgrupper delas ut till alla ledamöter efter diplomeringen och ger stöd i engagemanget kring Fairtrade i kommunen. Manualerna (utom handboken) kan båda hämtas hem från resursen på Fairtrade för skolan I dagsläget finns fem pedagogiska material från Fairtrade Sverige: Bananens långa resa för förskolan Schyssta bananer? För åk 1 6 Spela Roll? För åk 7 9 Köper du det här? För gymnasiet Handla hållbart? För SFI och kursen Svenska som andraspråk på gymnasiet Alla pedagogiska material är förankrade i läroplanerna för att vara relevant stöd i undervisning. Fairtrade City-ansökan kan skickas in löpande under året. Handläggningstiden är ca tre veckor, 15 juni 15 augusti undantaget. Skriv direkt i Word-underlaget samt i Excel-underlaget där det erfordras och maila därefter de två underlagen i originalversion direkt till catja.kaloudis@fairtrade.se

10 BILD 33: Styrgruppen ska regelbundet skicka in förnyelseansökan till Fairtrade Sverige, där redogörs förbättringar som skett sedan den senaste ansökan. Vartannat år genomförs en mer omfattande ansökan. Kontaktpersonen i styrgruppen är ansvarig för att ansökan skickas in. Om målen för kriterierna inte nås eller om en ny ansökan inte skickas in, så omdiplomeras inte kommunen för nästkommande år. Information om avgiften finns på Fairtrade.se BILD 34: Fairtrade Sverige ger verktyg och stöder Fairtrade Citykommunerna via hemsidan, informationsbrev, material för beställning, utlåning samt ger tips och stöd inför och under kampanjer, om sociala medier och egen produktion av informationsmaterial. Även utbildningar och träffar erbjuds nationellt och internationellt.

Mer info:

Mer info: Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City. Till presentationen finns detta talarmanus som du kan ha som stöd när du håller din presentation

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 FAIRTRADE - ETT REDKAP FÖR

Läs mer

Fairtrade City-diplomering

Fairtrade City-diplomering Bilaga 1 Fairtrade City-diplomering Ansökningsformulär från november 2015 Skicka underlagen till catja.kaloudis@fairtrade.se Ansökningsformulär för Fairtrade City-diplomering Fairtrade City-diplomering

Läs mer

Fairtrade City Frågor & Svar

Fairtrade City Frågor & Svar Fairtrade City Frågor & Svar Vad är Fairtrade City? Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade Skellefteå kommunfullmäktige (KF) en motion från Folkpartiet, skriven 2002, angående rättvis handel. En uppförandekod i kommunens

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 - ETT REDKAP FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Fairtrade City. Guide

Fairtrade City. Guide Fairtrade City Guide 1 Innehållsförteckning Information 3 Om Fairtrade City 4 Ett internationellt koncept 4 Initiativ och drivkraft 5 Fairtrade 6 Varför Fairtrade City? 6 Kommunicera Fairtrade City 9 Diplomering

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär Förnyelseansökan - Fairtrade City Ansökningsformulär Förnyelseansökan Fairtrade City Kontaktperson Förnamn Efternamn Kommun Telefonnummer (dagtid) E-post 1. Kommunens ansvar Det första kriteriet inom ramen

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Fairtrade region Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Förnyelseansökan inkom till Fairtrade Sverige: 22 februari 2017 Kontaktuppgifter: Styrgruppens kontaktperson: Elin Dalman Sammanfattande

Läs mer

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Att göra skillnad En oberoende produktmärkning ? Internationella Fairtrade-kriterier Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

Hållbarhetsberedning. Gunilla Magnusson

Hållbarhetsberedning. Gunilla Magnusson Kallelse Föredragningslista Hållbarhetsberedning l (l) 2016-11-25 Sammanträde Hållbarhetsberedning Plats och tid stadshuset, Kompassen kl. 13:00 tisdagen den 06 december 2016 Ordförande sekreterare Gunilla

Läs mer

Sammanträdesdatum " ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Sammanträdesdatum  ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City ' SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL gj : ( 23149) KOMMUNSTYRELSEN :ax: r-f5ll i:e- Nl "' f- (Ä o n, 1 Sammanträdesdatum " ') ' 2018-04 05 Dnr 2017/707»? 49 Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Läs mer

Talarmanus för kort presentation om Fairtrade

Talarmanus för kort presentation om Fairtrade Talarmanus för kort presentation om Fairtrade Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en kort och grundläggande presentation om Fairtrade, där publiken inte behöver ha någon förkunskap

Läs mer

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY GUIDE TILL FAIRTRADE CITY Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvilkor för odlare och anställda

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City Kommunledningskontoret Gertrud Elisabet Bohlin Diarienummer K8.2012.0136 2012-08-17 15 Kommunstyrelsen Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Nya Kommunpartiet Eslöv har

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE REGION VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (1) Sida 26 Dnr KS/2017:301 Svar på motion om Fairtrade City En motion har inkommit från Sverigedemokraterna om att Mjölby ska

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 81 Dnr KS/2019:117. Fairtrade City förnyad diplomering

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 81 Dnr KS/2019:117. Fairtrade City förnyad diplomering Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-03-25 1 (1) Sida 81 Dnr KS/2019:117 Fairtrade City förnyad diplomering Bakgrund Mjölby kommun är diplomerad som en Fairtrade City. Vartannat

Läs mer

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Kommunledningskontoret Josef Chaib Utredning om Eslöv som Fairtrade City I denna utredning presenteras villkoren och förutsättningarna för Eslövs kommun att

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Elena Albano Bananodlare, Dominikanska republiken. Fairtrade City Handbok för styrgrupper

Elena Albano Bananodlare, Dominikanska republiken. Fairtrade City Handbok för styrgrupper Elena Albano Bananodlare, Dominikanska republiken Fairtrade City Handbok för styrgrupper Fairtrade City Handbok för styrgrupper Fairtrade Sverige, 2016. Uppdaterad 2017 Art nr PUB-2-150-19 Text: Catja

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad Foto: Éric St-Pierre När jag säljer mer Fairtrade-kakao får jag råd med sjukvård och utbildning till mina barn och kan försörja min familj

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

Medlem i Föreningen för Fairtrade

Medlem i Föreningen för Fairtrade Medlem i Föreningen för Fairtrade Ett enkelt sätt att göra skillnad! Alla svenska organisationer är välkomna att bli en del av arbetet för en schysstare världshandel, en handel som skapar möjligheter för

Läs mer

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City PM 2015:204 RI (Dnr 130-1478/2015) Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen utser tre förtroendevalda

Läs mer

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum:

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum: Fairtrade City Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer:1523526 Datum: 2011-11-15 1 Om undersökningen Under perioden 31 januari till 13 november

Läs mer

Medlem i Föreningen för Fairtrade

Medlem i Föreningen för Fairtrade Medlem i Föreningen för Fairtrade Ett enkelt sätt att göra skillnad! Alla svenska organisationer är välkomna att bli en del av arbetet för en schysstare världshandel, en handel som skapar möjligheter för

Läs mer

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång Datum KS-2013/1343 Johan Elfström 2014-08-27 Kommunstyrelsen Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2016

Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2016 Foto: Lena Granefelt Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2016 Den 20 oktober kan du återigen vara med i årets stora Fairtrade-fika! Målet är att samla fler deltagare än någonsin tidigare som på en

Läs mer

att prata om fairtrade

att prata om fairtrade att prata om fairtrade Därför behövs Fairtrade Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i länder med utbredd fattigdom, ofta av människor som arbetar och lever under svåra villkor. När våra

Läs mer

Certifiering som Fairtrade City

Certifiering som Fairtrade City ~ SÖDERTÄLJE Tjänsteskrivelse..KOMMU NSTYRElSENS KONTOR 2002-12-03 U Roger Svanborg SÖDERT,ÄLJE!

Läs mer

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan KF 15 23 FEB 2015 Ansökan för att bli diplomerad som Fairtrade City KSN-2014-1654 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ansöka om att bli diplomerad som en Fairtrade

Läs mer

Fairtrade City -lokalt engagemang för global utveckling!

Fairtrade City -lokalt engagemang för global utveckling! Fairtrade City -lokalt engagemang för global utveckling! Om Fairtrade Linbanan Om Fairtrade Fairtrade - symbolen på produkten Om Fairtrade Vad innebär Fairtrademärket? Fairtrade är en oberoende produktmärkning

Läs mer

fika-arrangörens handbok

fika-arrangörens handbok fika-arrangörens handbok world Fairtrade Challenge är ett enkelt och roligt sätt att bidra till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Anordna

Läs mer

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION 2015 VÄLKOMMEN! Denna handbok ger dig kommunikationsriktlinjer för användning av logotyperna för Fairtrade City och Fairtrade region. Logotyperna

Läs mer

Ekonomiskt stöd till organisationer

Ekonomiskt stöd till organisationer Ekonomiskt stöd till organisationer Beviljade stöd 2014 Stöd till organisationer på konsumentområdet 2014 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer

Läs mer

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad GÖR SKILLNAD! Om föräldrar får bättre betalt för sitt arbete kan barn gå i skolan istället för att arbeta. På bilden syns elever på en förskola

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

fairtrades ambassadörsutbildning

fairtrades ambassadörsutbildning fairtrades ambassadörsutbildning Det går inte att visa bilden. Lektioner indelade efter tematiserade sektioner översikt slutförd resurser kursintyg betygsätt Handel och Mänskliga rättigheter 800 miljoner

Läs mer

Fairtrade Sveriges övergripande mål (gemensamma med Fairtrade Sverige AB) för 2020 är:

Fairtrade Sveriges övergripande mål (gemensamma med Fairtrade Sverige AB) för 2020 är: FRII 2018 Namn: Föreningen för Fairtrade Organisationsnummer: 802402-5143 Juridisk form: Ideell föreningen Vad vill vår organisation uppnå? Föreningen för Fairtrade Sverige, är en ideell förening med syfte

Läs mer

Globescan Konsumentundersökning 2011

Globescan Konsumentundersökning 2011 Globescan Konsumentundersökning 7 000 respondenter i länder På uppdrag av Fairtrade International Maj Syfte och metod Syftet med undersökningen är att undersöka konsumentattityder och -beteenden i relation

Läs mer

Guide för Fairtrade city

Guide för Fairtrade city Guide för Fairtrade city Föreningen för Rättvisemärkt Pustegränd 1-3, 118 20 Stockholm Telefon: 08-505 756 95 Hemsida: www.rattvisemarkt.se Kontaktperson: Emma Enebog E post: emma.enebog@rattvisemarkt.se

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Julia Lööf Ekström Inledning I och med det nya EU-direktivet om offentlig upphandling (publicerat mars 2014) vill Fairtrade Sverige

Läs mer

Konsumenterna Fairtrade Trend 2015

Konsumenterna Fairtrade Trend 2015 Konsumenterna Fairtrade Trend 2015 38 % spontan kännedom En del livsmedel och andra varor bär märkningar som garanterar en miljömässig eller etisk standard. Vilka sådana produktmärkningar har du hört talas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 176 KS 419/16 Fairtrade City-diplomering Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna Rättvis handel Solidaritetshandling för människor, miljö och framtid Globalt schysta villkor socialt, ekonomiskt och ekologiskt Mänskliga

Läs mer

Tipspromenad. Fråga X

Tipspromenad. Fråga X Hållbar Fråga 1 Världens länder har kommit överens om 17 ambitiösa mål som fram till år 2030 ska hjälpa oss att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet och ojämställdhet och lösa klimatkrisen. De

Läs mer

RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO)

RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO) RÄTTVIS HANDEL ENLIGT: FAIRTRADE LABELLING ORGANIZATIONS INTERNATIONAL (FLO) Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Läs mer

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Sammanträdesdatum 1(5) KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109 Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att

Läs mer

Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10

Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10 Gunilla Magnusson (MP), Ordförande Mikael Staxäng (M), l :e vice ordförande Elving Andersson (C) Rolf Jonsson (L)

Läs mer

Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko!

Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko! 2007-05-02 101 190 Kommunstyrelsen 2008-10-13 230 408 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 217 530 majkf16 Dnr 07.304-008 Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko! Bilaga:

Läs mer

Medlemspolicy 2014. 1. Inledning. 2. Nya medlemmar. 3. Medlemsavgift. 4. Fairtrade Sveriges åtagande gentemot medlemsorganisationen

Medlemspolicy 2014. 1. Inledning. 2. Nya medlemmar. 3. Medlemsavgift. 4. Fairtrade Sveriges åtagande gentemot medlemsorganisationen Medlemspolicy 2014 1. Inledning 2. Nya medlemmar 3. Medlemsavgift 4. Fairtrade Sveriges åtagande gentemot medlemsorganisationen 5. Förväntningar på medlemsorganisationen 6. Övrig samverkan 7. Sammanfattande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Styrgruppen för Fairtrade City Norrköping Fastställd 2015-01-28 Diarienummer: KS 2015/0205 FAIRTRADE CITY NORRKÖPING 2 1. Sammanfattning Norrköping diplomerades av föreningen

Läs mer

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl.

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. 2013-05-05 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/504-469 Kommunstyrelsen Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City 2007-11-26 299 603 Kommunstyrelsen 2008-10-13 231 417 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 218 539 Dnr 07.767-008 novkf29 Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade

Läs mer

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR RATTVIS HANDEL I SKOLAN DEN SOCIALA OCH ETISKA ASPEKTEN AV LARANDE FOR HALLBAR UTVECKLING Malmö är Sveriges första Fairtrade City. Genom att handla

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Beviljade verksamhetsstöd 2016

Beviljade verksamhetsstöd 2016 Beviljade verksamhetsstöd 2016 Organisation Verksamhet 2016 Beviljat belopp 1 Sveriges Konsumenter Sveriges Konsumenter är en paraplyorganisation med 28 medlemsorganisationer som arbetar för konsumenternas

Läs mer

Ekonomiskt stöd till organisationer

Ekonomiskt stöd till organisationer Ekonomiskt stöd till organisationer Beviljade stöd 2015 Stöd till organisationer på konsumentområdet 2015 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32)

Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32) Utlåtande 2008:184 RI (Dnr 329-978/2008) Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2008:32)

Läs mer

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S)

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2012:162 RI (Dnr 305-2038/2011) Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköpings Fairtrade City Verksamhetsrapport 2012 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande KS 6 8 AUG 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2012-06-12 Diarienummer KSN-2011-0400 Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande Förslag

Läs mer

Vill du arbeta med miljö- och rättvisefrågor i din församling? Genom projekt kan du få tillgång till material och kompetens för att börja direkt!

Vill du arbeta med miljö- och rättvisefrågor i din församling? Genom projekt kan du få tillgång till material och kompetens för att börja direkt! Himlajord För en god miljö och en rättvisare värld Vill du arbeta med miljö- och rättvisefrågor i din församling? Genom projekt kan du få tillgång till material och kompetens för att börja direkt! Syfte

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Utvärdering av fairtrade Fokus 2016

Utvärdering av fairtrade Fokus 2016 Utvärdering av fairtrade Fokus 2016 Fairtrade fokus Fairtrade Fokus är Fairtrades årliga kampanjveckor som äger rum varje år vecka 41 42. Då samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för

Läs mer

Öringen, stadshuset, kl

Öringen, stadshuset, kl w HJO Sidan l (6) Plats och tid Öringen, stadshuset, kl 13. 15-16.30 Beslutande Ledamöter Catrin Hulmarker (M), ordförande Britt-Marie Sjöberg (C) Petter Jönsson (L) Eva Lott G ram (Kd) Pierre Robert Ryden

Läs mer

FACIT En hållbar tipspromenad

FACIT En hållbar tipspromenad FACIT En hållbar tipspromenad Fråga 1 1. Vem bestämmer priset på en Fairtrade-märkt vara i en butik i Sverige? Rätt svar: 2 Butiken Priset på en Fairtrade-märkt vara bestäms alltid av den som säljer den.

Läs mer

Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge

Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge Pressmeddelande, 2010-10-25 Rekordstor fika sätter fokus på Fairtrade Onsdag 27 oktober deltar minst 2000 falubor i Fairtrade Challenge Onsdag den 27 oktober kommer mer än en kvarts miljon människor att

Läs mer

Fair Trade Grund del 1

Fair Trade Grund del 1 Fair Trade Grund del 1 Presentera er Hur kom du i kontakt med rörelsen? Vad är det som gör att du vill engagera dig? Från vilken butik kommer du? Vilka är dina förväntningar på kursen Syfte med kursen

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Kommittédirektiv Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling Dir. 2016:18 Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Sammanfattning Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet

Läs mer

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner?

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Nationella Kansliet Hållbar Upphandling Karin Lonaeus I Hållbarhetsstrateg I karin.lonaeus@sll.se I www.hållbarupphandling.se Visste ni att..? 2015 fanns

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Fairtrade Cotton. Sauda, 22 Sept, 2011. 14 May 2010. Project Title sits here. Fairtrade 2010

Fairtrade Cotton. Sauda, 22 Sept, 2011. 14 May 2010. Project Title sits here. Fairtrade 2010 Fairtrade Cotton Sauda, 22 Sept, 2011 14 May 2010 Project Title sits here Oberoende certifiering viktigt FRÅGA: I vilken utsträckning instämmer eller tar du avstånd ifrån följande påstående?: Det bästa

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 230 Motion om att utreda förutsättningarna för att ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Ge kommunstyrelsen

Läs mer

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity

Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013. Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköping - Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013 Linköpings kommun linkoping.se/fairtradecity Linköpings Fairtrade City Verksamhetsrapport 2013 Vad är Fairtrade City? Linköping diplomerades som en Fairtrade

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Attityder till FN:s hållbarhetsmål

Attityder till FN:s hållbarhetsmål Attityder till FN:s hållbarhetsmål En studie bland allmänheten i 17 länder Johanna Laurin Gulled, Ipsos FN:s nya hållbarhets- och utvecklingsmål har stort stöd både internationellt och i 2 FN:s nya globala

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM

Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM Dorothy Chikwiti, teodlare, Malawi. HEJ DÅ FATTIGDOM Fairtrade-rapporten 2013 Innehållsförteckning Förord... 3 Efter milleniemålen... 6 Millenniemålen... 6 Lång vägs färd mot nya utvecklingsmål... 7 Fair

Läs mer