Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko!"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16 Dnr Medborgarförslag Gör Luleå till en Fairtrade City både eko och reko! Bilaga: Guide till Fairtrade City Ärendebeskrivning Rolf Viklund anför följande i ett medborgarförslag Jag är medlem i Latinamerikakommittén här i Luleå. Vi har under flera år sålt rättvisemärkta varor dels på vår Loppis och dels på skolor, på muséet och vid en mängd olika arrangemang exempelvis de internationella dagarna på Hägnan. Vi har ordnat utställningar och studiecirklar om begreppet rättvisemärkt. Latinamerikakommittén är nu också medlem i Världsbutikerna för Rättvis Handel ( Det är en sammanslutning av butiker som säljer Rättvis Handels-varor. Fler och fler affärer börjar nu också att hörsamma konsumenternas önskan att få köpa varor som är producerade av arbetare med drägliga löner och goda anställningsvillkor. Jag vill att kommunen Luleå diplomerar sig som en rättvis-handels-stad alltså en Fairtrade City. Vad är en Fairtrade city? Föreningen Rättvisemärkt lanserade 2006 Fairtrade city i Sverige. Konceptet har funnits sedan 2001 i Storbritannien, då staden Garstang utropades till världens första Fairtrade town. Sedan dess har över 200 orter i Storbritannien utropats till Fairtrade cities, towns & boroughs. Det finns till och med en Fairtrade ö och Wales satsar på att bli världens första Fairtrade land. Den 17:e maj 2006 diplomerades Malmö, Sveriges första Fairtrade city. Den andra Fairtrade city diplomerades i Munkfors den 3 november. I dagarna har även Lund blivit en Fairtrade City.

2 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16b Fairtrade city innebär inte att man är certifierad som de Rättvisemärkta producenterna eller varorna är. Utan det innebär ett gemensamt åtagande från både den offentliga och den privata sektorn att leva upp till 5 grundläggare kriterier, vilka är följande: 1. Politiskt stöd från kommunen: - Kommunledningen ska besluta hur man ska arbeta för att kunna agera som en etisk konsument i alla sina inköp och utarbeta en målsättning för den offentliga etiska konsumtionen. - Kommunförvaltningen ska konsumera Rättvisemärkta produkter. 2. Tillsätta en ansvarig styrgrupp som driver arbetet med representanter från exempel ideell sektor, företag, politiker och kommunala tjänstemän. 3. Minst 30 st arbetsplatser i staden ska konsumera Rättvisemärkta produkter. 4. Minst 50 st Rättvisemärkta produkter ska finnas i minst 5 butiker och i minst 5 caféer, restauranger eller hotell. 5. Ett aktivt informationsarbete ska genomföras kring etisk konsumtion. De detaljerade krav som ställs för att bli en Fairtrade City framgår av den bifogade Guiden för Fairtrade City. Jag yrkar att kommunfullmäktige beslutar att kommunen ska arbeta för att bli en Fairtrade City. beslutar att - tillåta att medborgarförslaget får ställas - remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen.

3 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Ekonomikontorets yttrande majkf16c Ekonomikontorets inköpsavdelning har begränsat beredningen av ärendet till att bedöma om föreslagna kriterier överensstämmer med gällande lagstiftning inom upphandlingsområdet. Inköpsavdelningens bedömning är att de grundläggande kriterierna inte strider mot LOU, Lagen om offentlig upphandling. Nuvarande ramavtal ger kommunens förvaltningar möjligheter att köpa rättvisemärkta produkter i den mån de förekommer i leverantörernas sortiment. Politiska beslut har tagits i kommunfullmäktige att köpa rättvisemärkt kaffe och te som levereras av Kaffeservice i stadshuset. Inköpsavdelningen har i övrigt inget att anföra till medborgarförslaget utan överlämnar ärendet till kommunstyrelsen för beslut. Barn- och utbildningsnämndens yttrande Barn- och utbildningsförvaltningen gör inköp i enlighet med de centrala inköpsavtal som tecknas för kommunen. Om kommunen satsar på att diplomera sig som fairtrade city har förvaltningen inga principiella invändningar mot detta. Vi har dock i dagsläget ingen möjlighet att bedöma vad en övergång till rättvis-handel skulle innebära för förvaltningen ekonomiskt eller verksamhetsmässigt. Detta behöver närmare utredas av sakkunniga innan ett mer uttömmande yttrande kan avges. Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde yrkar Claudia Kosicinski (m) att nämnden avstyrker medborgarförslaget. Thomas Olofsson (fp) stöder Claudia Kosicinskis (m) yrkande. Socialnämndens yttrande Förslaget om etisk konsumtion i form av rättvisemärkta produkter inrymmer i sig inget kontroversiellt. Emellertid kan förslaget dryftas ur fler perspektiv än rättvisa löner och anställningsvillkor. Härvidlag är

4 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16d klimatförändringar en aktuell fråga som även kan diskuteras ur ett konsumtionsperspektiv. Framtidens arbetsmarknad, välfärdsfrågor, demokrati och folkhälsa är andra aspekter som torde vara intressanta att dryfta ur ett konsumtionsperspektiv. Vad stödjer idag en etisk konsumtion i kommunens förvaltningar? Luleå kommuns upphandlingspolicy har vissa övergripande mål som bl.a. stipulerar att hänsyn ska tas till sociala, kvalitets- och miljökrav vid varje upphandling. Policyn ställer också miljökrav utifrån mål fastställda i en lokal Agenda 21. Agenda 21 är ett globalt handlingsprogram som antogs vid FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro Målet med det var att skapa en uthållig utveckling genom att utrota fattigdom och undanröja miljöhoten på jorden. Upphandlingspolicyn uppmanar vidare till affärsmässighet, konkurrens, objektivitet och likabehandling. Kraven i upphandlingen får inte ställas så att de begränsar konkurrensen till ett särskilt varumärke eller en särskild leverantör. Slutsatser Inom ramen för Luleå kommuns upphandlingspolicy torde rättvisemärkta varor kunna införskaffas såvida det inte begränsar konkurrensen eller fri handel. Socialnämndens yttrande framhåller dock att etisk konsumtion innebär att förhålla sig till fler ställningstaganden än rättvisemärkta produkter. En dagordning som även lyfter konsumtionsfrågor ur demokratioch folkhälsoaspekt med tonvikt mot framtidens arbetsmarknad, utbildning i miljöfrågor och vad och vems välfärd vi påverkar genom vår konsumtion, ger oss en mer nyanserad bild i frågan. Luleå som ett Fairtrade City inbegriper fler intressenter än de kommunala förvaltningarna, där näringslivet såväl privat, kommunal som statlig har en central uppgift. Med så många intressenter blir konsekvenserna av ett eventuellt Fairtrade City inte överblickbar, men förslaget torde kunna behandlas i t.ex. projektet Hållbart samhällsbyggande Luleå 2050 som inbegriper kommunala verksamheter, näringsliv, universitet, föreningsliv och medborgare.

5 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16e Socialnämnden beslutar att - lämna ovanstående remissvar till kommunstyrelsen. Luleå Näringsliv ABs yttrande Luleå Näringsliv AB har beretts tillfälle att yttra sig angående ett medborgarförslag om att Luleå skall ansöka om att bli diplomerade som ett sk Fairtrade City. Idag finns 11 diplomerade Fairtrade Cities i Sverige. Malmö, Munkfors, Lund, Örebro, Norrköping, Karlstad, Alingsås, Gnosjö, Vänersborg, Ronneby och Borås. Flera kommuner undersöker möjligheterna att bli en Fairtrade City, däribland Härnösand, Västerås, Växjö, Umeå, Haparanda och Linköping. Internationellt är flera stora städer som t ex Barcelona och Amsterdam Fairtrade Cities. Allmänt Allmänt sett är många av Luleås normala jämförelsekommuner i form av regionhuvudstäder diplomerade eller på väg att bli (t ex Örebro, Norrköping, Karlstad, Borås, Västerås, Växjö, Umeå och Linköping). Betydelsen för näringslivets etableringar måste betraktas som måttfull medan betydelsen för den enskilda individens bedömning av bostadsort säkert påverkas i större grad. I näringslivet är med stor sannolikhet utbudsfrågan av rättvisemärkta produkter självreglerande, dvs skapas en stor opinion, politiskt eller på annat sätt, så ökar utbudet. I Luleå finns idag flera företag och organisationer som prioriterar rättvisemärkta produkter i sina upphandlingar, ex vis några hotellkedjor, cafeér, kyrkliga verksamheter m m. Den privata efterfrågan har också ökat vilket i sin tur lett till ett ökat och bättre uppmärkt utbud i detaljhandeln. Av de stora offentliga aktörerna (kommun, landsting, universitet m fl) finns med all sannolikhet enskilda upphandlingar där rättvisemärkta produkter prioriteras, men det är nog endast universitetet som mer utåtriktat pekar på en prioritering av rättvisemärkta produkter.

6 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Att ansöka om diplomering majkf16f Ansökan för att bli diplomerad görs hos föreningen för Rättvisemärkt i Sverige. Kraven för att bli en Fairtrade City har skärpts efter det att medborgarförslaget inkom vilket beskrivs nedan. Alla ovan beskrivna kommuner, diplomerade och blivande (utom Haparanda), har haft möjlighet att välja de nya eller gamla kriterierna. Med stor sannolikhet kommer flera kommuner att välja att bli uppgraderade enligt de nya kraven. En ansökan från Luleå kommun kommer att bedömas utifrån de nya kriterierna. De nya kriterierna som skulle gälla för Luleå är: 1. Kommunens ansvar Kommunen ska kunna erbjuda Rättvisemärkt-produkter eller motsvarande inom kommunens avtal för så många livsmedelsprodukter som möjligt. Exempelvis frukter, te, kaffe och socker. alternativt kommunstyrelsen beslutar att se över hur kommunen kan ta ytterligare steg för att agera som en etisk konsument i alla sina inköp. Stadshuset eller motsvarande funktion ska konsumera Rättvisemärkta produkter eller motsvarande. Kommunen ska anta en målsättning för den offentliga etiska konsumtionen. 2. Styrgrupp för Fairtrade City En lokal styrgrupp tillsätts för att säkerställa fortsatt stöd för att uppnå Fairtrade Citystatus och för att kontrollera att kriterierna efterlevs. Rapportering årligen till Föreningen för Rättvisemärkt är obligatorisk Styrgruppen bör spegla en samhällelig mångfald med representanter från t. ex. ideell sektor, företag, politiker och kommunala tjänstemän. 2) En kontaktperson utnämns som svarar för primär kontakt med Rättvisemärkt. 2) Finns ett behov bör någon form av överenskommelse för samverkan upprättas mellan styrgruppen och kommunen.

7 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16g 3. Utbud av etiskt märkta produkter Ett utbud (se nedan) av Rättvisemärkt-produkter eller motsvarande ska finnas tillgängligt för konsumenter i livsmedelsaffärer och på kaféer, restauranger och hotell. Dessa produkter ska skyltas med informationsmaterial kring etisk konsumtion i möjligaste mån. Det ska vara lätt för konsumenter att hitta etiska produkter i sin vardag. Kommun med befolkning över Ett utbud, totalt av minst 55 Rättvisemärkt eller motsvarande produkter i minst 6 dagligvarubutiker, minst 5 kaféer, restauranger eller hotell som serverar Rättvisemärkt eller motsvarande kaffe 4. Företag och organisationers konsumtion av Rättvisemärkt eller motsvarande Ett visst antal, enligt nedan, lokala arbetsplatser, organisationer, fackförbund och kyrkor ska använda sig av Rättvisemärkt eller motsvarande, t.ex. kaffe eller te och visa detta genom informationsmaterial eller på arbetsplatsens hemsida. Kommun med befolkning över Minst 30 arbetsplatser ska konsumera minst en Rättvisemärkt eller motsvarande produkt 5. Ett lokalt informationsarbete Styrgruppen arbetar aktivt för att sprida information kring etisk konsumtion Informationsinsatser av någon form ska anordnas som ökar den lokala kunskapen kring etisk konsumtion Styrgruppen ska formulera en målsättning för minst fyra informationsaktiviteter som ska genomföras fram till nästa års rapportering.

8 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Krav om kontinuerlig förbättring majkf16h Krav finns om kontinuerlig förbättring/utveckling om status som Fairtrade City skall kvarstå. För att behålla sin status krävs att styrgruppen påvisar att inköp av Rättvisemärkt-produkter eller motsvarande inom den offentliga sektorn ökar årligen samt att informationsarbetet utvecklats under året. Obligatoriska krav: 1. Årlig ökning av den offentliga konsumtionen av Rättvisemärkt-produkter eller motsvarande. (När inköp av Rättvisemärkt eller motsvarande uppnår 50 procent inom en produktkategori är detta ett frivilligt åtagande) 2. Utveckling av informationsarbetet för att öka medvetenheten och kunskaperna kring etisk konsumtion. Varje år ska styrgruppen formulera en målsättning för minst fyra aktiviteter som ska genomföras fram tills nästa utvärdering. Sammanfattande rekommendation och förslag Då flera upphandlande organisationer och företag redan är ganska observanta på rättvisemärkta produkter och då flera handelsföretag redan har ett visst sortiment av rättvisemärkta produkter så bedömer Luleå Näringsliv att det finns goda förutsättningar att uppfylla kraven för en Fairtrade city, sett ur näringslivets synpunkt. Det mesta arbetet åtgår säkerligen i organiserandet av arbetet vilket i sin tur kräver mer insatser, både politiskt och tjänstemannamässigt, från kommunen än från näringslivet. Luleå Näringsliv AB föreslår därför att Luleå kommun bildar en styrgrupp för att ansöka om diplomering till en Fairtrade City. Studier av styrgruppernas sammansättning i de befintliga diplomerade kommunerna visar behovet av en politisk ordförande på hög nivå, helst kommunalråd, samt en övrig sammansättning där upphandlingschefen ingår. Vidare bör sekreteraren hämtas ur de kommunala leden.

9 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet majkf16i Styrgruppen bör kompletteras av representanter från handeln samt från ytterligare några stora offentliga aktörer. De flesta kommuner har valt att ha relativt stora styrgrupper med ca 10 ledamöter. Luleå Näringsliv AB kan bidra med en ledamot i styrgruppen men arbetet måste drivas och ledas från kommunen. Luleå & Co yttrande Luleå & Co är positiv till förslaget men det är upp till varje enskild butik att ta ansvar för/beslut om rättvisemärkningen. har beslutat att Luleå kommun ska diplomera sig och bli en Fairtrade City. Arbets- och personalutskottets förslag Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att - bifalla medborgarförslaget - uppdra till kommunchefen att lämna förslag till genomförandeorganisation för åtgärderna. Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbets- och personalutskottets förslag.

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City

Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade City 2007-11-26 299 603 Kommunstyrelsen 2008-10-13 231 417 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 218 539 Dnr 07.767-008 novkf29 Medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en rättvisemärkt kommun Fairtrade

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City Kommunledningskontoret Gertrud Elisabet Bohlin Diarienummer K8.2012.0136 2012-08-17 15 Kommunstyrelsen Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Nya Kommunpartiet Eslöv har

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär Förnyelseansökan - Fairtrade City Ansökningsformulär Förnyelseansökan Fairtrade City Kontaktperson Förnamn Efternamn Kommun Telefonnummer (dagtid) E-post 1. Kommunens ansvar Det första kriteriet inom ramen

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY

GUIDE TILL FAIRTRADE CITY GUIDE TILL FAIRTRADE CITY Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvilkor för odlare och anställda

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade Skellefteå kommunfullmäktige (KF) en motion från Folkpartiet, skriven 2002, angående rättvis handel. En uppförandekod i kommunens

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 - ETT REDKAP FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan

Kommunstyrelsen har för egen del beslutat, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut enligt ovan KF 15 23 FEB 2015 Ansökan för att bli diplomerad som Fairtrade City KSN-2014-1654 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ansöka om att bli diplomerad som en Fairtrade

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE REGION VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på

Läs mer

Mer info:

Mer info: Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City. Till presentationen finns detta talarmanus som du kan ha som stöd när du håller din presentation

Läs mer

Certifiering som Fairtrade City

Certifiering som Fairtrade City ~ SÖDERTÄLJE Tjänsteskrivelse..KOMMU NSTYRElSENS KONTOR 2002-12-03 U Roger Svanborg SÖDERT,ÄLJE!

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

Guide för Fairtrade city

Guide för Fairtrade city Guide för Fairtrade city Föreningen för Rättvisemärkt Pustegränd 1-3, 118 20 Stockholm Telefon: 08-505 756 95 Hemsida: www.rattvisemarkt.se Kontaktperson: Emma Enebog E post: emma.enebog@rattvisemarkt.se

Läs mer

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl.

Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. 2013-05-05 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/504-469 Kommunstyrelsen Rättvisemärkt handel i kommunen Motion den 10 september 2012 av Mattias Qvarsell (S) m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City PM 2015:204 RI (Dnr 130-1478/2015) Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen utser tre förtroendevalda

Läs mer

Sammanträdesdatum " ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Sammanträdesdatum  ') ' Motion om att göra Sala till en Fairtrade City ' SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL gj : ( 23149) KOMMUNSTYRELSEN :ax: r-f5ll i:e- Nl "' f- (Ä o n, 1 Sammanträdesdatum " ') ' 2018-04 05 Dnr 2017/707»? 49 Motion om att göra Sala till en Fairtrade City

Läs mer

Fairtrade City-diplomering

Fairtrade City-diplomering Bilaga 1 Fairtrade City-diplomering Ansökningsformulär från november 2015 Skicka underlagen till catja.kaloudis@fairtrade.se Ansökningsformulär för Fairtrade City-diplomering Fairtrade City-diplomering

Läs mer

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018

Fairtrade City. Jönköping är en PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Jönköping är en Fairtrade City PROGRAM FÖR FAIRTRADE CITY JÖNKÖPING 2015 2018 Antaget av kommunstyrelsen 2015- Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk

Läs mer

Fairtrade City Frågor & Svar

Fairtrade City Frågor & Svar Fairtrade City Frågor & Svar Vad är Fairtrade City? Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp

Läs mer

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Sammanträdesdatum 1(5) KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109 Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228

Motion om att utreda förutsättningarna för att Falkenbergs kommun ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 230 Motion om att utreda förutsättningarna för att ska bli en Fairtrade city. KS 2015-228 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Ge kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18

Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Bilaga till Dnr: KS.2014.0259 1 (8) 2014-11-18 Kommunledningskontoret Josef Chaib Utredning om Eslöv som Fairtrade City I denna utredning presenteras villkoren och förutsättningarna för Eslövs kommun att

Läs mer

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland

Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Fairtrade region Feedback inför omdiplomering av Region Västmanland Förnyelseansökan inkom till Fairtrade Sverige: 22 februari 2017 Kontaktuppgifter: Styrgruppens kontaktperson: Elin Dalman Sammanfattande

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY

VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR FAIRTRADE? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 FAIRTRADE - ETT REDKAP FÖR

Läs mer

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN.

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN. Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-12-07 24 (2e) s 231 Svar på motion (V) om Fairtrade City (KS 2015.329) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår motionen. Reservation Jaana

Läs mer

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång Datum KS-2013/1343 Johan Elfström 2014-08-27 Kommunstyrelsen Förutsättningar för Fairtrade City-diplomering av Knivsta kommun KS-2013/1343

Läs mer

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen.

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen. Reservation Jaana Tilles (S) reserverar sig till fürmån för eget yrkande. Ärendet i korthet Socialdemokraterna i Vallentuna har i december 2orr inlämnat en motion angående Fairtrade Cþ. Socialdemokraterna

Läs mer

Fairtrade City. Guide

Fairtrade City. Guide Fairtrade City Guide 1 Innehållsförteckning Information 3 Om Fairtrade City 4 Ett internationellt koncept 4 Initiativ och drivkraft 5 Fairtrade 6 Varför Fairtrade City? 6 Kommunicera Fairtrade City 9 Diplomering

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna

FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna FAIRTRADE globalt! RÄTTVIS HANDEL lokalt? Gun Eriksson Sigtuna Rättvis handel Solidaritetshandling för människor, miljö och framtid Globalt schysta villkor socialt, ekonomiskt och ekologiskt Mänskliga

Läs mer

Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32)

Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32) Utlåtande 2008:184 RI (Dnr 329-978/2008) Ansökan att bli Fair Trade City Motion av Eva-Louise Erlandsson-Slorach (s) (2008:32) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2008:32)

Läs mer

Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun

Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Allmänna utskottet 2012 06 07 50 10 Socialnämnden 2012 06 20 104 13 Dnr 2011/571 008 Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Bilaga: Tjänsteutlåtande Ärendebeskrivning Bertil Bartholdsson,

Läs mer

Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun

Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun 2011-10-31 197 419 Kommunstyrelsen 2012-09-10 176 444 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 168 363 Dnr 11.611-008 oktkf41 Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Bilaga: Särskilt yttrande Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion om Arvikamodellen Kommunal upphandling av livsmedel till småkök. Något för Luleå kommun?

Motion om Arvikamodellen Kommunal upphandling av livsmedel till småkök. Något för Luleå kommun? Kommunfullmäktige 2006-01-30 28 73 2006-11-27 225 512 Kommunstyrelsen 2006-11-13 206 500 Arbets- och personalutskottet 2006-10-30 211 456 Barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, ekonomikontoret 06.27

Läs mer

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Att göra skillnad En oberoende produktmärkning ? Internationella Fairtrade-kriterier Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti

Läs mer

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun Kommunfullmäktige 2009 09 28 155 367 2010 10 25 153 360 Kommunstyrelsen 2010 10 11 177 439 Arbets och personalutskottet 2010 09 27 167 346 Dnr 09.586 008 septkf16 Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Läs mer

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S)

Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2012:162 RI (Dnr 305-2038/2011) Stockholm ska ansöka om och förbereda för att bli en Fair Trade City. Motion (2011:60) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Motion om översyn av bidrag till föreningar

Motion om översyn av bidrag till föreningar 2010 05 31 84 206 Kommunstyrelsen 2011 08 15 162 354 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 120 238 Dnr 10.356 008 majkf25 Motion om översyn av bidrag till föreningar Bilaga: Bestämmelser om bidrag till

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 26 Dnr KS/2017:301. Svar på motion om Fairtrade City Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (1) Sida 26 Dnr KS/2017:301 Svar på motion om Fairtrade City En motion har inkommit från Sverigedemokraterna om att Mjölby ska

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-06-07 164 KS 67116 Ny policy och riktlinjer för upphandling Beslut Förslag till upphandtingsriktlinjer antas, under förutsättning att kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgarförslag om att inrätta en tjänst som barn- eller elevombudsman/ungdomsombud

Medborgarförslag om att inrätta en tjänst som barn- eller elevombudsman/ungdomsombud Kommunfullmäktige 2007-09-24 215 464 2008-04-28 87 200 Kommunstyrelsen 2008-04-14 86 229 Arbets- och personalutskottet 2008-03-31 78 196 Dnr 07.546-008 septkf38 Medborgarförslag om att inrätta en tjänst

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade City

Talarmanus för presentation om Fairtrade City Talarmanus för presentation om Fairtrade City Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City, där publiken inte behöver ha någon förkunskap om

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:25 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:30 av Sonia Lunnergård m fl (kd) om rättvisemärkt kaffe och te Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Motionärerna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2008-01-08 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Höganloft, Hestra, kl 08.00-14.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40

Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40 Kommunhuset, A-salen, Tierps köping kl 18:00-19:40 Patrik Årman (S), ordförande Viktoria Wennberg (S) Helena Broman (S) Linda Wallberg (MP) Sven Lokander (M) Sara Sjödal (C) Martin Larsson (FP) Henry Wisell

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa 2011 01 31 15 21 Kommunstyrelsen 2011 08 15 161 348 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 118 230 Dnr 11.19 008 jankf24 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ Kommunfullmäktige 2008-05-26 120 269 Kommunstyrelsen 2008-05-12 110 288 Arbets- och personalutskottet 2008-04-14 89 225 Dnr 08.265-701 majkf10 Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige. Särskilt yttrande. Ärendebeskrivning 1(2)

Beslut Förslag till kommunfullmäktige. Särskilt yttrande. Ärendebeskrivning 1(2) Kommunstyrelsen 2015-09-08 1(2) 192 Svar på medborgarförslag - Se till att Eskilstuna kommuns upphandlingskrav lever upp till den svenska djurskyddsslagstiftningen bl a genom att säkerställa att mejeriprodukter

Läs mer

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande

Datum 2012-06-12. Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande KS 6 8 AUG 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2012-06-12 Diarienummer KSN-2011-0400 Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag: Inventering av aktiviteter kring etiskt handlande Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 176 KS 419/16 Fairtrade City-diplomering Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande över granskningsrapport Verksamheter utlagda på entreprenad

Yttrande över granskningsrapport Verksamheter utlagda på entreprenad Kommunstyrelsen 2011 03 14 70 135 Arbets och personalutskottet 2011 02 28 41 78 Dnr 10.814 007 marsks17 Yttrande över granskningsrapport Verksamheter utlagda på entreprenad Bilaga: Tekniska nämndens yttrande

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande DNR 01.06/1166/2015 Sida 1 (6) 2015-11-23 IDN 2015-12-15 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 508 27 691 Till Idrottsnämnden Program för upphandling och inköp samt klausul

Läs mer

Motion om sociala arbetskooperativ

Motion om sociala arbetskooperativ 2008-09-29 209 474 Kommunstyrelsen 2010-02-08 40 85 Arbets- och personalutskottet 2010-01-25 19 34 Dnr 08.605-008 Motion om sociala arbetskooperativ Bilaga: KF beslut 2008-05-26 120 Ärendebeskrivning septkf33

Läs mer

Yttrande över betänkande Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51)

Yttrande över betänkande Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) Kommunstyrelsen 2008-10-13 215 364 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 209 516 Dnr 08.491-73 oktks16 Yttrande över betänkande Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun

Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun Kommunfullmäktige 2010 09 27 147 346 Kommunstyrelsen 2011 01 17 37 59 Arbets och personalutskottet 2010 12 06 239 506 Dnr 10.580 008 septkf23 Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun Ärendebeskrivning

Läs mer

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference PM 2004 RVIII (Dnr 006-732/2004) Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsdirektören ges i uppdrag att underteckna förbindelse

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10

Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-15:10 Gunilla Magnusson (MP), Ordförande Mikael Staxäng (M), l :e vice ordförande Elving Andersson (C) Rolf Jonsson (L)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Ramselerummet, Sollefteå kommunhus. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande:... Marie-Louise Andersson. Justerare: Helen Palm (S)

Ramselerummet, Sollefteå kommunhus. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande:... Marie-Louise Andersson. Justerare: Helen Palm (S) 1 (12) Datum och tid: kl. 10:00-12:00 Plats Beslutande Ramselerummet, Sollefteå kommunhus Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande Hans-Åke Eriksson Föredragande

Läs mer

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019 Dnr 9018/111.109 Ny politisk organisation 2019 Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen i Robertsfors kommun under 2017. Syftet

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Styrgruppen för Fairtrade City Norrköping Fastställd 2015-01-28 Diarienummer: KS 2015/0205 FAIRTRADE CITY NORRKÖPING 2 1. Sammanfattning Norrköping diplomerades av föreningen

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl Mötet ajournerades mellan Liyanage (S), Heléne Groth (M) Magnus Edman (M)

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl Mötet ajournerades mellan Liyanage (S), Heléne Groth (M) Magnus Edman (M) 1 (6) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 20 januari 2015 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-16.35 Mötet ajournerades mellan 15.55-16.10 Närvarande ledamöter Marléne

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Motion om meddelarfrihet

Motion om meddelarfrihet Kommunfullmäktige 2011 05 30 107 213 Kommunstyrelsen 2012 01 16 16 36 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 262 571 Dnr 11.317 008 majkf36 Motion om meddelarfrihet Bilaga: Juridiskt utlåtande Ärendebeskrivning

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Utlåtande 2009:62 RI (Dnr 149-238/2009) Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Nya stadgar för föreningen Blomsterfonden godkänns.

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Öringen, stadshuset, kl

Öringen, stadshuset, kl w HJO Sidan l (6) Plats och tid Öringen, stadshuset, kl 13. 15-16.30 Beslutande Ledamöter Catrin Hulmarker (M), ordförande Britt-Marie Sjöberg (C) Petter Jönsson (L) Eva Lott G ram (Kd) Pierre Robert Ryden

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar 2008-04-28 106 239 Kommunstyrelsen 2008-10-13 205 327 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 202 495 Dnr 08.282-008 aprilkf31 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Definition på miljöbil

Läs mer

Upphandlingspolicy. Oxelösunds kommun Kustbostäder i Oxelösund AB Oxelö Energi AB. Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat

Upphandlingspolicy. Oxelösunds kommun Kustbostäder i Oxelösund AB Oxelö Energi AB. Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Upphandlingspolicy Oxelösunds kommun Kustbostäder i Oxelösund AB Oxelö Energi AB Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumentinformation Policy för Upphandling

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens näringslivsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens näringslivsutskott Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 13:00-15:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ulrika Frick (MP) (ordförande) Gabriela Nilsson (M) (vice ordförande) Gun Kristiansson (S) 88-97

Läs mer

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010 Beviljade stöd 2010 Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2010 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer på konsumentområdet.

Läs mer

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 REMISSVAR 1 (2) Ärendenr Kvalitet och planering 2017-06-15 2017/190-1.3.1.1 Sven Teglund Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 Kommunens

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Länsrättsutredningen

Länsrättsutredningen Kommunstyrelsen 2008-09-15 197 305 Arbets- och personalutskottet 2008-08-11 173 427 Dnr 08.391 11 septks14 Länsrättsutredningen Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning Luleå kommun har inbjudits att lämna

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2010-02-22 1 (12) Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2010-02-22 1 (12) Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40 2010-02-22 1 (12) Plats och tid Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40 Beslutande Christina W Jansson (S) ordförande Anders Tollin (S) Kerstin Nyhlén (S) Anders Rydell (S)

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2007-03-13 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den kl. 08.30 11.15

Läs mer

Motion om inrättande av miljöstipendium för företag

Motion om inrättande av miljöstipendium för företag 2007-05-02 100 188 Kommunstyrelsen 2007-12-03 228 525 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 244 522 Dnr 07.311-008 majkf24 Motion om inrättande av miljöstipendium för företag Ärendebeskrivning Ylva

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet Kommunfullmäktige 2010 04 26 69 158 2010 12 20 195 462 Kommunstyrelsen 2010 12 06 233 564 Arbets och personalutskottet 2010 11 29 227 476 Dnr 10.230 008 aprilkf14 Medborgarförslag om att Luleå kommun bör

Läs mer