Frågor och svar på medlemsmötet, Falu lasarett - 27 oktober, 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar på medlemsmötet, Falu lasarett - 27 oktober, 2010"

Transkript

1 Frågor och svar på medlemsmötet, Falu lasarett - 27 oktober, 2010 Fråga: 1) Om en person fått cancer i tarmen, är det då viktigt för nära anhörig (t ex barn) att genomgå en screening? Vart vänder man sig för att få en sådan genomförd? Svar: Polyper i tarmen kan ge cancer. Man kan på vårdcentralen göra en genbestämning via blodprov. Fråga: 2) Vad är en fistel och hur uppkommer den? Svar: Onaturlig kanal från tarmen ut till t ex huden. Vanligt vid Crohns sjukdom. Vanligast i tarmöppningen. Vem som helst kan råka ut för detta. Fråga: 3) Vilka operationsmetoder finns vid: Tarmcancer? Crohns sjukdom? Ulcerös kolit? Svar: 3.1 Man tar med råge bort den del av tarmen där cancern finns. Nästan alltid i tjocktarmen. Ca 12 % av all cancer är tjock-ändtarmscaner. 3.2 Inflammationen sitter oftast i sista delen av tunntarmen, s.k. klassisk Crohns. Om det blir en förträngning i tarmen opereras den delen bort. Man avlägsnar så lite som möjligt. Vanligtvis testar man först med medicinering.

2 3.3 Även här i första hand medicinsk behandling. Om det inte blir bra av detta opererar man bort hela tjocktarmen, man gör en stomi. Om man väljer att göra en s.k. bäckenreservoar krävs att ändtarmen har en bra slutmuskel. Det kan uppstå inflammation i reservoaren varför denna metod inte är den bästa. 3.4 Det finns även en sjukdom med benämningen FAP. FAP är en ärftlig sjukdom som ger polyper i tjocktarmen. Om man upptäcker FAP tas hela tjocktarmen bort och man får en stomi. Fråga: 4) Hur vanligt är det med cancer i tunntarmen och vilken operationsmetod används i sådana fall? Svar: Av all cancer finns endast 0,5 % i tunntarmen. Man opererar bort den sjuka delen. Fråga: 5) Vad är feresbehandling? När använder man sig av den? Vad har man för erfarenhet av den, vilka följder kan en sådan få, biverkningar etc.? Svar: Denna behandling utförs inte Dalarna. Behandlingen har inte visat sig ha den effekt som man först trodde. Fråga: 6) Nya rön: Händer det något inom forskningen på mag- och tarmområdet? Svar: Forskarna försöker framställa preparat utan allvarliga biverkningar.

3 Fråga: 7) Har hört att man kan operera in en dosa nedanför sätesmuskeln för att på så sätt reglera tarmflödet, ska vara bra när men t ex inte kan bajsa. Detta ska tydligen göras på Akademiska och läkaren heter Graaf. Tacksam för vidare utveckling av detta. Svar: Panelen vet för lite om detta för att kunna ge ett svar. Fråga: 8) Jag har en Kocks blåsa sedan 1991 och undrar följande: 8.1 Vad är det som gör att man får så mycket kramper i tarmen, så man tror att den ska försvinna in i magen igen? 8.2 Varför blir tarmbiten som sticker ut mörkblåaktig emellanåt? Ser ut som om den skulle börja blöda när som helst. 8.3 Kan nippeln bli skadad om det är svårigheter att få in katetern? 8.4 Ibland när man tar av plåstret brukar det vara som en varhinna på tarmen. Vad kan det vara tecken på? Svar: 8.1 Kan eventuellt bero på en inflammation. 8.2 På grund av kramper. 8.3 Ja. 8.4 Kan vara slem = tarmsekret. Om det är var är det troligen en skada/inflammation på tarmen. Fråga: 9) Vilka brister av mineraler och vitaminer kan man få? Kan man ta tillägg av t ex näringsdrycker? Svar: Då sjukdomen finns i tunntarmen kan det vara bra med näringsdrycker. Andra brister kan vara järn, magnesium, zink och B12.

4 Forts: Svar på Fråga 9) Det är i tunntarmen som näringen tas upp. Man bör rådgöra med läkare eller dietist ang. näringsdrycker. Fråga: 10) Kan man begära att få B12-spruta var 3: e månad istället för tabletter? Svar: Ja. Eventuellt kan man behöva en spruta var annan månad. Fråga: 11) Hur ofta ska man kontrollera sitt hälsotillstånd vid MbCrohn? Svar: Beror mycket på hur man mår. Hb kan kollas vartannat år. Fråga: 12) Questran. Kan det bero på medicinen att man får upp slem i halsen? Svar: 12.1 Kan det nog. Asatrioprin. Vilken verkan har det på kroppen? Svar: 12.2 Kan påverka benmärgstillväxten. Varför blir man trött av Asatrioprin och Questran? Svar: 12.3 Vet ej.

5 Fråga: 13) Varför gäller inte sjukskrivningsintyg till FK i vissa fall? Svar: Det pågår en dialog mellan FK och läkarkåren angående riktlinjer i frågan. FK vill ha oerhört detaljerade intyg och det kan ibland uppstå missförstånd. Fråga: 14) Räcker det att ta ett blodprov om året eller ska det hellre vara fyra ggr/år vid MbCrohn? Svar: Beror på hur man mår. Vid immunhämmande mediciner tas provet oftare. Fråga: 15) Vid gastroskopi Kan man bli sövd om man lider av panikångest och är mycket rädd? Svar: Ja. Man bör helst vara vaken, det går snabbare då. Man bör beakta att en narkos kan också innebära en risk. Fråga: 16) Förutom Remicade, Humira och Cimzia finns det några liknande läkemedel på väg ut från läkemedelsmarknaden? Svar: 16.1 T ex Vedolizumab/MLN Större risk vid Remicade. Fråga: 17) Har läst på nätet om en pågående läkemedelsstudie i Skåne med preparatet Vedolizumab/MLN000. Kan Ni berätta mer om detta? Svar: Monoklonala antikroppar, antikroppar producerade av celler som ursprungligen kommer från en och samma cell., Monoklonala antikroppar används bl.a. som diagnostiska hjälpmedel samt som läkemedel mot avstötning av transplanterade organ, mot vissa infektioner och försöksvis mot tumörer. Mycket giftigt preparat.

6 Är det något att hoppas på för en IBD-patient? Svar: Ja, men inte i Falun. Fråga: 18) Vid kort tunntarm Är det viktigt att man tillsätter extra näring, t ex näringsdrycker? Svar: Ja. Fråga: 19) Vid MbCrohn Hur ska man veta hur mycket fett man kan äta per dag? Gäller fortfarande 40 gram? Som mag-tarmpatient finns samband med ledproblem? Svar: 19.1 Cirka 40 gram låter bra Ja. Fråga: 20) Kan de biologiska läkemedel som skrivs ut till reumatikerna även ha effekt på mag-tarmpatienter? Svar. Ja. Fråga: 21) När ni läkare skriver sjukintyg så bör det stå att sjukdomen är VARAKTIG. Detta ord har stor betydelse för den som söker sjukbidrag. Svar: Debatt mellan FK och läkare pågår beträffande hur man ska formulera sig så att inga missförstånd uppstår.

7 Fråga: 22) Inför operation får man besök av läkare och stomisköterska. Önskvärt att både patient och anhöriga får träffa en kurator. Svar: Kontakt med kurator sker inte per automatik. Du själv, dina anhöriga eller behandlande avdelning får ta den kontakten. Fråga: 23) Önskvärt att kurator kallar till efterbesök då många fysiska såväl som psykiska problem kan uppstå efter operation. Svar: Vi följer alltid en patient som varit i kontakt med oss kuratorer. Försöker också lyfta fram patientföreningar som RMT och ILCO. Fråga: 24) Vad innebär manometri, hur går undersökningen till? Svar: Manometri är en tryckmätning om tarmens muskelarbete. Man för in en kateter i tarmen för att se hur tarmen arbetar. Undersökningen görs liggande på laboratoriet. Efter sex timmar eller när minst två aktivitetskomplex registrerats får patienten inta en standardiserad provmåltid. Därefter förs två timmars registrering efter påbörjat födointag innan kateterläget kontrolleras och undersökningen avslutas. Detta är en ovanlig undersökningsmetod som utförs i Uppsala. Fråga: 25) Om man använder Toilax inför en tarmundersökning, finns då risken att laxermedlet ger en irritation som syns längst ner i tarmen och som kan dölja en inflammation från Ulcerös kolit? Kan man se vad förändringen beror på i biopsi-proverna? Svar: 25.1 Ja 25.2 Nej

8 Fråga: 26) Finns det någon koppling mellan magproblem huvudvärk och dåligt humör? Svar: Ja, absolut åt båda hållen. Fråga: 27) Har fått diagnosen seboroiskt eksem av mildare grad. Kan det ha koppling till mina mediciner? Svar: Hudbesvär som biverkning av mediciner är vanliga. Fråga: 28) Jag har under två års tid haft smärtor i magen, mest efter måltid. Jag har haft trög mage under lång tid och äter därför mycket fibrer och frukt. Inga fel har upptäckts vid provtagning och röntgen men svagt tarmarbete konstaterats. Har ont i magen. Behöver jag en remiss till Mag-tarmmottagningen? Svar: Inte nödvändigtvis. Fråga: 29) Önskar information om vad man kan ta upp som merkostnader när man söker handikappersättning. Det vore bra med någon form av beräkning + eventuella ändringar på senare år. Svar: Krävs en detaljerad ansökan till FK samt ett läkarintyg. Minibelopp för merkostnader är just nu kr. På RMTs kansli finns en KOM-I-HÅG-LISTA som kan användas som en slags mall vid ansökan. Tfn: , må to, kl 08,30 13,30.

9 Fråga: 30) Jag har en tarmsjukdom och även ledbesvär, knä, höft, rygg, fingrar och fötter. Efter en operation har tarmsjukdomen blivit bra men ledbesvären kvarstår. Jag är aktiv och rör mig mycket men hindras ofta av ledsmärtorna. Har ätit mycket mediciner hela livet och vill inte längre söka den vägen utan undrar på vilket sätt jag skulle kunna förbättra besvären med kostens hjälp? Svar: Panelen säger sig veta för lite om detta för att ge ett svar. Fråga: 31) Vad kan man äta i stället om man inte tål frukt och grönt så bra? Svar: T ex koka frukten/grönsaken. Rekommenderar en individuell bedömning av dietist. Fråga: 32) Har fått läkemedel som gör tarmen alltför aktiv och skulle vilja minska antalet toalettbesök per dygn. Har provat Inolaxol, sugrör med Reuteri, mycket fiberrik kost, ris och risavkok. Avstår från bl a stekt och kryddad mat. Det känns tråkigt och suget efter söta varor blir allt starkare. Har provat choklad med diarré som följd. Finns det något alternativ? Har sötsuget med mag-tarmsjukdomen att göra? Kan jag genom mitt sötsug vara i riskgruppen för att få diabetes? Svar: Sötsaker ökar tarmaktiviteterna. Ingen risk för diabetes, det är andra faktorer som spelar in där.

10 Fråga: 33) Vad innebär IBS? Vad innebär IBS-kost, kan man få sådan i Dalarna? Svar: 33.1 IBS är en irriterad tarm. Ett ofarligt tillstånd med ändrad rörelse och känslighet i tjocktarmen som ger magsmärtor och diarré eller hård mage. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress Ja, t ex Inolaxol. Fråga: 34) Varför reagerar magen på fet mat då man har Crohns? Svar: Fettet tas upp i tunntarmen där det verkar som smörjmedel. Fråga: 35) Kommer det att vara möjligt att fortsätta att simma efter en stomioperation? Svar: Ja absolut, om bandaget sitter bra. Fråga: 36) Tycker att det är jobbigt att luft okontrollerat kommer ut från stomin och låter. Stomigördel hjälper inte. Sköter kosten. Vill gärna få tips på hur man blir kvitt detta problem. Svar: Om det gäller colostomi rekommenderas att skölja tarmen. Om ileostomi är det kosten som regleras, mindre gasbildande föda.

11 Fråga: 37) Efter stomi-operation vill mina fantomsmärtor (sveda, ömhet och värk) inte försvinna helt. Finns hjälp? Svar: Svårt att svara på. Ett tips är att sätta sig en stund på toaletten och låtsas att man bajsar. Fråga: 38) Svar: Pga. tidsbrist besvarades inte denna fråga. Fråga 39) När bedöms operation av ett växande stomibråck, spelar inte ålder (person) och storlek (bråcket) stor roll? Svar: Naturligtvis spelar detta in. En bråckoperation är riskfylld. Buköppning där i regel allmän svaghet finns i bukväggen. Patienten måste vara ganska frisk för att klara av detta. Vid stadigvarande operation har man börjat sätta in ett nät redan vid stomioperationen.

Patientinformation inför överviktskirurgi

Patientinformation inför överviktskirurgi Nyköpings lasarett Patientinformation inför överviktskirurgi Överviktskirurgiska teamet Kliniken för kirurgi och urologi Nyköpings lasarett www.landstingetsormland.se framtagen av Per Lundquist och Maria

Läs mer

Patientinformation inför överviktskirurgi

Patientinformation inför överviktskirurgi Nyköpings lasarett Patientinformation inför överviktskirurgi 1 Till Dig som överväger eller skall opereras för övervikt Vår kroppsvikt regleras under livet som en balans mellan intag och utgifter av energi.

Läs mer

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal Behandling av psykossjukdom INNEHÅLL Psykos schizofreni 5 Vad ÄR EN PSYKOS? Vem drabbas och varför? Vad går

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Psoriasis och samsjuklighet

Psoriasis och samsjuklighet Psoriasis och samsjuklighet Förra året uppgraderade Världshälsoorganisationen WHO psoriasis till en allvarlig, ickesmittsam kronisk sjukdom. Kunskapen om psoriasis och dess koppling till andra allvarliga

Läs mer

Vetenskap & hälsa. Ont i magen. Aktuellt om. Värna din tarmflora med nyttiga bakterier. skymmer sjukdomsrisk. lika smart som hjärnan?

Vetenskap & hälsa. Ont i magen. Aktuellt om. Värna din tarmflora med nyttiga bakterier. skymmer sjukdomsrisk. lika smart som hjärnan? Aktuellt om Juni 2012 Vetenskap & hälsa Populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne Ont i magen Värna din tarmflora med nyttiga bakterier BUKHJÄRNAN lika smart som

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista invandrarbyrå tolkförmedling blodsockervärden glukosuri sockersjuka/diabetes endokrinologen kramper i vaderna ärftligt senkomplikationer symtom

Läs mer

En liten bok om lungcancer

En liten bok om lungcancer En liten bok om lungcancer Faktagranskad av professor Roger Henriksson, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Text och projektledning: Mix Public Relations Grafisk formgivning och produktion: Narva Tryck:

Läs mer

Onkologmottagningens dagvård Till dig som får cytostatikabehandling

Onkologmottagningens dagvård Till dig som får cytostatikabehandling Välkommen till Onkologmottagningens dagvård Till dig som får cytostatikabehandling Innehåll Onkologens dagvårdsenhet... 1 Cytostatikabehandling... 2 Så här går det till... 2 Biverkningar... 3 Vanliga biverkningar...

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM 3 Innehåll Några inledande ord...3 Är du anhörig?...3 Varför behöver jag Waran?...5 Hur länge behöver jag ta Waran?...5 Hur ofta och när ska jag ta Waran?...6

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation

Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation Reviderad September 2009 Välkommen till Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Utarbetad i samarbete

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Information vid överviktsoperation med laparoskopisk gastric bypass-teknik

Information vid överviktsoperation med laparoskopisk gastric bypass-teknik i Viktig information till dig! Information vid överviktsoperation med laparoskopisk gastric bypass-teknik Levern Tändsticksaskstor magsäcksficka mat Gallblåsan Bortkopplad magsäck Galla Bukspott körteln

Läs mer

ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA

ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA En patienthandledning Kirurgkliniken Värnamo sjukhus FÖRORD Detta häfte riktar sig till dig som funderar på att bli opererad för fetma (eller som just blivit det). Alla människor

Läs mer

Till dig som ska opereras för obesitas (fetma)

Till dig som ska opereras för obesitas (fetma) Till dig som ska opereras för obesitas (fetma) Gastric bypass Gastric sleeve www.capiostgoran.se/obesitascentrum DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Vad är obesitas? Din kroppsvikt regleras under livet som en

Läs mer

VÄLMÅENDE MAGE BLI AV MED DINA MAGBESVÄR. Nr.1/Juni 2009

VÄLMÅENDE MAGE BLI AV MED DINA MAGBESVÄR. Nr.1/Juni 2009 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.1/Juni 2009 VÄLMÅENDE MAGE 4 TIPS FÖR ATT BLI AV MED DINA FOTO: LENNART EDVARDSSON/RÄTTVIKS BILDARKIV Martin Lidberg: Vill du bli vän

Läs mer

Till dig som har fått HUMIRA

Till dig som har fått HUMIRA Till dig som har fått HUMIRA Du ska börja få behandling med HUMIRA. Syftet med den här genomgången är att du ska känna dig trygg med din behandling och kunna leva ett så normalt liv som möjligt utan att

Läs mer

VAD ÄR EN FÖRKYLNING?

VAD ÄR EN FÖRKYLNING? 1 2 Usch för förkylning! En förkylning gör ingen människa glad. Näsan rinner, halsen och ögonen svider och i värsta fall har du både feber och hosta. Och än värre är det att få influensa. I den här lilla

Läs mer

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Kirurgkliniken Västerås Page 1 Granskat av: Åsa Jansson Överläkare, Gynekolog Kvinnokliniken Västerås

Läs mer

Rosa Boken. Information till dig som fått diagnosen bröstcancer. Västra sjukvårdsregionen

Rosa Boken. Information till dig som fått diagnosen bröstcancer. Västra sjukvårdsregionen Rosa Boken Information till dig som fått diagnosen bröstcancer Västra sjukvårdsregionen Om Rosa Boken Den här informationen har vi sammanställt till dig som fått diagnosen bröstcancer. Vi hoppas att den

Läs mer

Cystisk fibros familjevistelse

Cystisk fibros familjevistelse Dokumentation nr 443 Cystisk fibros familjevistelse ÅGRENSKAS FAMILJE- OCH VUXENVISTELSER CYSTISK FIBROS Ågrenska arrangerar varje år drygt tjugo vistelser för familjer från hela Sverige. Till varje familjevistelse

Läs mer

Allmän information om operationen gastric bypass

Allmän information om operationen gastric bypass Allmän information om operationen gastric bypass Inledning Den här informationen riktar sig till dig som snart ska göra en överviktsoperation. Att bestämma sig för att genomgå en överviktsoperation är

Läs mer

EXAMENSARBETE. Colon Irritable - Aktuellt om sjukdomen och dess behandling. Ida-Maria Svedberg. Luleå tekniska universitet

EXAMENSARBETE. Colon Irritable - Aktuellt om sjukdomen och dess behandling. Ida-Maria Svedberg. Luleå tekniska universitet EXAMENSARBETE 2009:03 HV Colon Irritable - Aktuellt om sjukdomen och dess behandling Ida-Maria Svedberg Luleå tekniska universitet Hälsovetenskapliga utbildningar Receptarieprogrammet Institutionen för

Läs mer

For healthcare professionals porphyria

For healthcare professionals porphyria For patients and families For healthcare professionals Drugs and porphyria About EPI For patients and families AKUT PORFYRI Information för personer med akut intermittent porfyri, porfyria variegata eller

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer