KOMPOSITER I KLASS I- OCH KLASS II-KAVITETER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMPOSITER I KLASS I- OCH KLASS II-KAVITETER"

Transkript

1 Odontologiska institutionen Cariologi Uppdaterad dec 2006 Gunilla Johnson, jan 2008 JAN (8) KOMPOSITER I KLASS I- OCH KLASS II-KAVITETER Kompositmaterialens användning i tuggbelastade fyllningar i premolarer och molarer har nästan helt ersatt användning av amalgam inom svensk tandvård. Skälen till detta är främst estetiken och den tandsubstanssparande preparationstekniken vid kompositterapi samt miljödebatten kring amalgam/kvicksilver. De kompositer som i dag marknadsförs för användning i klass I- och II-kaviteter skiljer sig från äldre material huvudsakligen i fråga om fillerpartiklarnas storlek och typ. Flertalet är material med hög halt av relativt finmald makrofiller av kvarts eller glas (oftast barium- eller strontiumglas) och en mindre mängd mikrofiller av kolloidalt kisel. Dessutom finns rena mikrofillermaterial. Barium- och strontiumglas ger röntgenkontrast som emellertid varierar väsentligt mellan olika material. Endast några uppfyller kravet att vara mer radiopaka än emalj. Inget material är dock lika radiopakt som amalgam. Plastkomponenten i kompositerna för klass I- och II-kaviteter är i huvudsak densamma som i tidigare material. Den utgörs av akrylatmonomerer av relativt hög molekylvikt (BIS-GMA eller modifikation därav), i regel förtunnade med andra akrylatmonomerer av lägre molekylvikt. Såväl kemiskt härdande som ljushärdande material förekommer, men utvecklingen har gått mot en dominans för ljushärdande material. Förutom manipulativa fördelar har de ljushärdande kompositerna i laboratoriestudier visats ha färre porositeter och bättre färgstabilitet. På senare tid har dock beskrivits tekniker som baseras på användandet av kemiskt härdande material i kavitetens cervikala delar och däröver ljushärdande material. Avsikten är att få en stelningskontraktion av likformig art i botten av approximallådorna. Motivet för detta är att vid ljushärdning sker kontraktionen mot ljuskällan med ökad risk för spaltbildning cervikalt, vilket dock kan kompenseras på fler sätt. För att kompositmaterialen och bonding-tekniken skall kunna utnyttjas på bästa sätt bör kaviteten i primärkariesfall utformas enligt principen minimal invasive dentistry dvs. man bör spara så mycket som möjligt av frisk tandsubstans. Genom att emalj och dentinbindningen minskar behovet av underskär, och då risken för fyllningsfrakturer vid övergången mellan approximal- och ocklusallådorna ("isthmusfrakturer") är liten, kan man vid enkla approximala angrepp ofta låta hela kaviteten stanna på den angripna halvan av tanden, medan återstående delen av fissursystemet förseglas med resin. Då man inte behöver nå varje del av kaviteten med stoppare kan ingångsöppningen till approximallådan göras mindre och kaviteten behöver inte ges något utpräglad "lådform", utan de inre delarna kan vara väl rundade. Härigenom bör man få ökade möjligheter att undgå de vanligaste komplikationerna på

2 328(8) lång sikt vid för övrigt lyckad amalgamterapi klass II, dentinsprickorna och kuspfrakturerna. Den viktigaste orsaken till dessa är sannolikt den försvagning av kusparna som den djupa ocklusallådan, ofta utformad med skarpa inre vinklar, åstadkommer. En tand med ett dubbelapproximalt angrepp och en mod-fyllning är givetvis ytterligare försvagad och dentinsprickor är här mycket vanliga. Med motsvarande fyllning i komposit ger visserligen etstekniken en stabilisering av kusparna, men denna är inte av sådan styrka och varaktighet att den kan kompensera tandsubstansförlusten. Därför bör den ocklusala förbindelsen vid ett mod i komposit göras så liten som möjligt. Vid små primärangrepp är två enkelapproximala fyllningar att föredra. I de fall då kariesangreppet eller tidigare fyllningar gör en djup ocklusalförbindelse oundviklig skall dock etstekniken utnyttjas till fullo för att "binda" återstoden av kusparna. Moderna kompositmaterial har en större resistens mot ocklusal abrasion än äldre kompositer och de flesta är i detta avseende är kliniskt godtagbara, i stort sett i klass med amalgam. Det bör dock beaktas att tuggkrafterna är väsentligt större i molarpartiet än längre fram i bettet. Detta gör att mer omfattande kompositfyllningar är mindre lämpliga här speciellt i abrasionsfall. Patienten bör upplysas om att fyllningarnas kvalitet i mycket stora kaviteter ofta ej blir den bästa. Detta är beror främst på svårigheterna till optimal fuktkontroll samt de tekniska svårigheterna att få god anslutning cervikalt, och att utforma stora fyllningar på ett anatomiskt korrekt sätt. En fullgod amalgamfyllning bör bytas mot komposit endast om mycket starka estetiska skäl finns. Den återstående livslängden för en amalgamfyllning är sannolikt väsentligt större än för en kompositfyllning. Den ocklusala abrasionen är dock bara en faktor av många i fyllningarnas nedbrytning, även den approximala kontaktabrasionen är av betydelse. Det har vidare visats att organiska syror, t ex mjölksyra, försvagar kompositernas ytskikt. Eftersom syraproducerande plackbeläggningar kan förväntas förekomma relativt ofta i approximalrummen, skulle detta kunna bidra till att öka kontaktabrasionen, men om så verkligen sker under kliniska förhållanden är ej känt. Den cervikala anslutningen är ytterligare en faktor av stor betydelse för livslängden hos kompositer i klass II-kaviteter. De moderna dentinbonding-materialen har dock inneburit ökade möjligheter att få täta fyllningar även om torrläggningen alltid är av avgörande betydelse för en fullgod dentinbinding. Den här beskrivna tekniken syftar till att utnyttja etsteknikens och emalj-dentinbondingens möjligheter vad gäller förbättrad anslutning och täthet, minskat behov av underskär för mekaniska retentioner och möjlighet till profylaktisk fyllning av ej kariesangripna fissursystem.

3 329(8) Praktisk handledning Klass I Vid ocklusala angrepp som begränsas till fossor och fissurer, kan komposit med fördel användas som fyllnadsmaterial på molarer och premolarer Förslitningen blir här i regel obetydlig och endast de delar av fissursystemet som är kariesangripna behöver borras upp och fyllas. Övriga delar etsas och fissurförseglas i samma moment som kavitetskanterna. Vid misstänkt emaljkaries i någon del av fissuren, kan denna öppnas med en fin diamantspets före fissurförsegling. PREPARATION Öppna fissuren/fossan över kariesangreppet med rundborr, eller topprundad fissurborr i high-speed. Exkavera dentinkaries med rundborr vid lågvarv. Kontrollera särskilt att ingen karies finns kvar under emaljkanterna. Vidga emaljöppningen om så erfordras. Kavitetens inre vinklar skall vara mjukt rundade. Fasa emaljen runt kaviteten. Finns misstanke om emaljkaries i någon annan del av fissuren, öppna denna mycket smalt med fin flamformad eller cylindrisk diamantspets high-speed. Undvik om möjligt att gå ned i dentinet. Konstateras dentin-karies får givetvis en kavitetspreparation göras även i denna del av fissuren. TORR- LÄGGNING Lägg kofferdam där så är möjligt. Använd klammer för bästa stabilitet. Om fler tänder i rad behandlas skall klammern läggas på den innersta och ligaturtråd runt övriga. DENTINBE- HANDLING ISOLERING I fall då kavitetsdjupet är av liten omfattning kan dentinbehandling göras med enbart dentinbindningsmaterial (Prime & Bond NT). I större kaviteter kan dentinet närmast pulpan isoleras med ett skikt alciumhydroxidcement (Dycal). Etsa fissurerna och emaljen samt kaviteten med etsgel (vanligen 35-37% fosforsyra). Gelen bör appliceras i fissurerna först, för längre applikationstid och ökad etseffekt på emaljen och därefter på dentinet. Etstiden på dentinytan bör ej överstiga 15 sek. Syran avlägsnas med riklig vattenbegjutning eller spray under minst 20 sek. Blås torrt med luft utan att torka ut dentinet.

4 330(8) Bonding appliceras omgående på kavitetsväggarna och i fissurerna. Fissurerna kan behöva fyllas i flera omgångar, då bondingmaterialet är tunt. INSERERING Komposit insereras i kaviteten med kompositinstrument. Se till att kavitetens innersta delar fylls utan att luftblåsor bildas i botten. Överskott avlägsnas AV KOMPOSIT och fyllningen formges så omsorgsfullt som möjligt med komposit- MATERIAL instrument före härdningen. Vid fyllningsdjup överstigande ca 2 mm, bör materialet insereras och härdas i två steg. Fyllning och fissurförsegling granskas med avseende på underskott och större luftblåsor, vilka bör utfyllas innan tanden kommit i kontakt med saliv. Detta kan då ske genom direkt ifyllnad utan förbehandling, frånsett att vissa luftblåsor måste vidgas med hårdmetallborr eller diamantinstrument. FORM- GIVNING Slutlig formgivning av fyllningarna görs med karborundumstenar och finkorniga diamanter (FIS-diamanter). Använd vattenkylning och lågt varvtal för att undvika överhettning. Kofferdam avlägsnas och ocklusion och artikulation kontrolleras. Puts med Alpinsten gummispetsar bör utföras vid senare behandlingstillfälle. Praktisk handledning Klass II Kontrollera ocklusion och artikulation före preparation för att få en uppfattning om hur påbitningen på den blivande fyllningen kommer att ligga. PREPARATION Primärkaries Öppna fossan över kariesangreppet med rundborr, päronformat borr eller topp-rundat fissurborr i high-speed. Vidga ingångsöppningen så att kariesangreppet blir åtkomligt, men avlägsna ej mera emalj än nödvändigt och dra ej upp fissuren mellan kusparna. Avlägsna den del av randsvulsten som ligger direkt över kariesangreppet och exkavera karies med rundborr vid lågvarv.

5 331(8) Kontrollera särkilt att ingen karies finns under emaljkanterna. Vidga ingångs-öppningen om så erfordras. Approximallådan utformas mjukt rundad och med sidoväggarna i sina yttre delar i möjligaste mån vinkelräta mot emaljytan. Approximalt avlägsnas emalj som ej är dentinunderstödd och cervikala begränsningen placeras under kontakten, men kaviteten ges ingen extension därutöver. Ocklusalt dras kaviteten ut till en mjukt rundad "stjälk" i fissuren mellan kusparna, men denna bör vid måttligt stora approximallådor ej nå fram till kronans mittlinje. Misstänks fissurkaries i någon del av den återstående fissuren kan denna öppnas som beskrivits för klass I. Se till att den mekaniska retentionen är tillräcklig. Vid behov kan retentionsrännor prepareras i approximalådans sidoväggar ca 0,5 mm innanför emaljen. Använd fint rundborr eller topprundat fissurborr. Kariesangrepp av måttlig storlek på båda approximalytorna prepareras parallellt två separata kaviteter på beskrivet sätt. Skulle kariesangreppen gå djupt in eller om ett ocklusalangrepp också finns, får givetvis kaviteterna förbindelse med varandra. Den ocklusala lådan skall då utformas med rundade inre vinklar och göras så grund och smal som möjligt.

6 332(8) PREPARATION VID Utbyte av amalgamfyllning kl II Förbered patienten på att kusparna kan vara så underminerade att det visar sig nödvändigt med alternativ terapi, när amalgamet avlägsnats. Amalgamfyllningen avlägsnas med topprundat fissurborr, alt rundborr i high-speed. Inspektera kaviteten och kontrollera att den är kariesfri. Avlägsna försiktigt ev isolering och kontrollera att inga dentinsprickor finns under kusparna. Förekommer synliga sprickor bör kusparna skäras och kronterapi övervägas. En acceptabelt utformad preparation för amalgam ändras i övrigt inte. Särskilda retentionsrännor erfordras ej då hel ocklusallåda finns. TORR- LÄGGNING DENTIN- BEHANDLING Lägg kofferdam. Kofferdamläggningen skall alltid omfatta även tanden närmast framför och bakom den preparerade. Skall klammer användas måste den placeras med en tands mellanrum från den preparerade för att inte komma i vägen vid matrisläggningen. Oftast underlättas det fortsatta arbetet om kofferdamläggningen omfattar alla tänder i den aktuella kvadranten. Torrlägg kaviteten och inspektera den på nytt. Kofferdam ger förbättrad insyn och ofta finner man detaljer på preparationen som bör förbättras. Utför detta. I de flesta kaviteter kan idag bondingmaterial (Prime & Bond NT) användas som enda dentinbehandling (= isolering). Utförande: Etsa dentin och emalj med etsgel (vanligen 35-37% fosforsyra). Gelen bör appliceras på emaljen först, för längre applikationstid och ökad etseffekt på emaljen och därefter på dentinet. Etstiden på dentinytan bör ej överstiga 15 sek. Skydda ev granntänder med matrisband. Spola med vatten och blästra i några sekunder. Torka inte ut dentinet, applicera en bomullspellets fuktad med vatten i kaviteten om primerapplikationen ej kan ske genast. Om dentinytan torkats ut kan återfuktning göras med vatten som appliceras i kaviteten med Quick-stick. Applicera Prime & Bond NT med quick-stick enligt bruksanvisningen och låt materialet ligga i 30 sek. Luftblästra försiktig sedan i 5-6 sek. Ljushärda 10 sek. Är kaviteten mycket djup isoleras det mest pulpanära området med ett tunt skikt Ca(OH) 2 - isolering (Dycal).

7 333(8) Vid mycket djupt belägen cervikal-approximal begränsning bör guld- eller amalgamterapi övervägas pga. torrläggningssvårigheterna. MATRIS- SYSTEM Applicera ett tunt, mjukt matrisband av metall (Nyströms) runt tanden med Nyströms matrishållare. Kila omsorgsfullt cervikalt om kaviteten. Punsa matrisen med kulstoppare eller annat lämpligt instrument till god kontakt med granntänderna. Kontrollera kontakten på nytt en stund efter punsningen, matrisen drar sig ibland långsamt bort från granntanden. Använd Hawes förkonturerade matrisband för att uppnå approximala kontakter fr a vid stora fyllningar. Alternativt kan tunna, välvda matrisbleck användas och hållas på plats med speciella Gringar efter kilning. Ett sådant systemet är Composi-tight. (Se separat stencil) INSERERING Komposit insereras med kompositinstrument eller spruta. Kompositspruta AV KOMPOSIT-rekommenderas för effektiv inserering med minskad risk för blåsor. MATERIAL Vid användning av s k "light tip" placeras materialet i approximallådan i skikt om 1,5-2 mm. "Light tipen" trycks ned i materialet och därmed kan matrisbandet pressas mot granntanden under ljushärdningen, så att en tillfredsställande approximal kontakt erhålles. Först placeras ett skikt på ca 1,5, därefter fylls återstoden av kaviteterna. Ocklusalytan formges så omsorgsfullt som möjligt och ljushärdning utföres utan "light tip" i minst 40 sek. Kilar och matrisband tas bort och fyllningen granskas med avseende på kontakter, underskott och större luftblåsor. Finns defekter bör de korrigeras innan kofferdam avlägsnas. Detta kan då ske genom ifyllnad med komposit utan förbehandling, frånsett luftblåsor som måste vidgas med diamantspets eller hårdmetallborr. Är en kontakt dålig måste dock oftast en liten låda prepareras i fyllningen, matrisen återsättas och ny, omsorgsfull kilning och punsning göras.

8 334(8) FORMGIV- NING AV FYLLNING Slutlig formgivning av fyllningen görs med karborundumstenar och finkorniga diamanter, Soflextrissor och gummispetsar. Använd vattenkylning, och lågt varvtal för att undvika överhettning. Tillse att fossor och distinkta, men ej tunna randvulster finns. Kontrollera noga att ev cervikala överskott approximalt elimineras innan kofferdam tas bort. Kofferdam avlägsnas, ocklusion och artikulation kontrolleras och justeras om så erfordras. Kontrollera ännu en gång att inga cervikala överskott finns kvar approximalt. Puts med Soflextrissor och gummispetsar bör utföras vid senare behandlingstillfälle. Efter putsen behandlas emaljen runt fyllningen med fluorlack. Sept-89 FS, CH Sept-92 kompl JHE, BMHP,MK,GJ. Febr-94 kompl. SB,GJ Sept-94 kompl. GJ Maj-96 kompl. GJ, Aug-98 kompl GJ Aug-99 koml. JHE Nov 03 GJ Aug-05 GJ Dec-06 GJ

Matrissystem för klass II och klass V fyllningar

Matrissystem för klass II och klass V fyllningar Odontologiska institutionen Vuxenkliniken SEPTEMBER 1996 302(6) Matrissystem för klass II och klass V fyllningar Matrissystemets funktion 1. Ge fyllningen dess rätta kontur 2. Möjliggöra kondensering 3.

Läs mer

Temporära fyllningar Puts av fyllning

Temporära fyllningar Puts av fyllning Temporära fyllningar Puts av fyllning 2014-05-13 Sebastian Malmqvist Universitetsadjunkt 1 Temporära fyllningar Tillfällig igenfyllning av ickekarierad kavitet: Fraktur av fyllning eller tand Förhindra

Läs mer

PUTS AV OLIKA FYLLNADSMATERIAL

PUTS AV OLIKA FYLLNADSMATERIAL Odontologiska institutionen Cariologi AUGUSTI 2004 272(7) PUTS AV OLIKA FYLLNADSMATERIAL Varför klinisk puts? 1. Mindre plackretention ge mindre sjukdomsutveckling eftersom placket har en avgörande betydelse

Läs mer

Sammanställning av frågor på OSCE examination på kariologi I (termin 5) Frågor/uppgifter för en studentgrupp visas

Sammanställning av frågor på OSCE examination på kariologi I (termin 5) Frågor/uppgifter för en studentgrupp visas Sammanställning av frågor på OSCE examination på kariologi I (termin 5) Frågor/uppgifter för en studentgrupp visas För att få påbörja egen patientbehandling krävs godkänt på alla stationer i den här examinationen.

Läs mer

Fyllningsterapi. Joakim Carleson, Med Dr, Tandläkare

Fyllningsterapi. Joakim Carleson, Med Dr, Tandläkare Fyllningsterapi Joakim Carleson, Med Dr, Tandläkare SKALFASADER Indikation Estetiska skäl Trauma Missfärgning Diastema-slutning Tapptänder ( Rakitis p.g.a. B-vitamin brist) om > 1/3 av tanden saknas, välj

Läs mer

Rutin. Rutin för preventiv fissurbehandling

Rutin. Rutin för preventiv fissurbehandling Rutin Giltighetstid: 2012-03-05 2020-02 Upprättare: Specialisttandvården Kalmar, avdelningen för pedodonti Rutin för preventiv fissurbehandling Molarernas ocklusalytor är de ytor i det permanenta bettet

Läs mer

Fyllningsmaterial ABUT

Fyllningsmaterial ABUT Fyllningsmaterial ABUT Photac - fil Quick glasjonomer primära tänder Charisma composit permanenta tänder Venus composit framtandsfyllning Tetric Evo Flow composit vid fissurrensning Delton Clinpro Sealant

Läs mer

LMArte. Formge mästerverk

LMArte. Formge mästerverk LMArte Formge mästerverk LMArte LMArte by Style Italiano Designad av Walter Devoto DDS och Angelo Putignano MD, DDS. Estetisk skiktning - Med LM-Arte lyckas det LM-Arte är en uppsättning innovativa instrument

Läs mer

Kariologi, vad är det? Karies, vad är det? Behandling av kariesskadan Kariesskadan en substansförlust Kariesskadan en substansförlust

Kariologi, vad är det? Karies, vad är det? Behandling av kariesskadan Kariesskadan en substansförlust Kariesskadan en substansförlust Karies kliniska bild och nomenklatur Lena Karlsson Leg tandhygienist, med dr Institutionen för Odontologi Karolinska Institutet Kariologi, vad är det? karies = kavitet (hålighet) läran om karies = kaviteternas

Läs mer

Ett cement som tar dig långt! RelyX. Unicem. Självbondande dualhärdande resincement

Ett cement som tar dig långt! RelyX. Unicem. Självbondande dualhärdande resincement Ett cement som tar dig långt! TM Självbondande dualhärdande resincement Indikationer Inlägg, Onlays, Kronor och Broar framställt av Metall/Metallkeramik Porslin/ Keramik Komposit Titan Stift och andra

Läs mer

Gradia Core TM. och Fiber Post TM från GC. Komplett system för estetiska. uppbyggnader samt cementering av pelare och stift. Allt under en sittning.

Gradia Core TM. och Fiber Post TM från GC. Komplett system för estetiska. uppbyggnader samt cementering av pelare och stift. Allt under en sittning. Gradia Core TM och Fiber Post TM från GC. Komplett system för estetiska uppbyggnader samt cementering av pelare och stift. Allt under en sittning. Förenkla din vardag med ett intelligent system Visst vill

Läs mer

Karies, vad är det? Karies kliniska bild och nomenklatur. Behandling av kariesskadan. Kariesskadan en substansförlust. Kariesskadan en substansförlust

Karies, vad är det? Karies kliniska bild och nomenklatur. Behandling av kariesskadan. Kariesskadan en substansförlust. Kariesskadan en substansförlust Karies kliniska bild och nomenklatur Kliniktillfälle 4 Lena Karlsson Karies, vad är det? Karies är en sjukdom och hålen i tänderna är de skador som sjukdomen medför 2014-10-27 Lena Karlsson 2 Behandling

Läs mer

Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 + KUT

Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 + KUT Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 + KUT 20160914 Hans.Sandberg@ki.se Några ord om kvalitet Enligt ISO standard: Alla sammantagna egenskaper hos en produkt eller tjänst som ger dess förmåga att

Läs mer

* bör vara snabbstelnande, lätt att modellera och ha en jämn yta

* bör vara snabbstelnande, lätt att modellera och ha en jämn yta Odontologiska institutionen Cariologi Augusti 2005 255(9) TEMPORÄRA FÖRBAND (Provisoriska fyllnadsmaterial) 1. Temporära förbandets funktion * skydda tanden och pulpan mot yttre retningar: - bakteriella

Läs mer

Infektionskontroll i endodonti

Infektionskontroll i endodonti Infektionskontroll i endodonti Aseptisk teknik och kofferdamapplicering Berörda enheter Samtliga Folktandvårdskliniker i Norrbotten. Syfte Att få en enhetlig och patientsäker arbetsgång vid endodontiska

Läs mer

Tanden i sitt sammanhang

Tanden i sitt sammanhang Tanden i sitt sammanhang Divertikel Pulpatak Pulpakavum Dentikel Karies Sekundärdentin Pulpabotten Kanalmynning Furkation Sidokanal Rotkanal Foramen apikale Apex Apexdelta Pulparum på en ung respektive

Läs mer

Frågor. &Svar DIRECT VENEAR & COMPOSITE SYSTEM

Frågor. &Svar DIRECT VENEAR & COMPOSITE SYSTEM DENTISTRY Frågor &Svar DIRECT VENEAR & COMPOSITE SYSTEM Egenskaper DIRECT VENEARs Definition DIRECT VENEARs är polymeriserade, laserbehandlade, prefabricerade, röntgenopaka emaljskal av nano-hybrid komposit,

Läs mer

Äldre patienter med karies och hur detta bör

Äldre patienter med karies och hur detta bör Äldre patienter med karies och hur detta bör förebyggas och behandlas Inger Wårdh Ötdl och docent i Gerodonti Institutionen för odontologi, Karolinska institutet ACT finansieras av Stockholms läns landsting

Läs mer

G-Premio BOND. Kompromissa inte. från GC. Ljushärdande enkomponenstadhesiv för universell användning

G-Premio BOND. Kompromissa inte. från GC. Ljushärdande enkomponenstadhesiv för universell användning G-Premio BOND från GC Ljushärdande enkomponenstadhesiv för universell användning Kompromissa inte. G-Premio BOND från GC Ljushärdande enkomponenstadhesiv för universell användning Att välja rätt adhesiv

Läs mer

Kompendium i Bettets Normala Utveckling (BNU)

Kompendium i Bettets Normala Utveckling (BNU) 1 Institutionen för odontologi Enheten för Cariologi Kompendium i Bettets Normala Utveckling (BNU) Termin 1, tandläkare Kursgivare: Lena Karlsson Lektor i Cariologi Reviderat 2013 av Stefan Morge och Vega

Läs mer

BEAUTIFIL Flow Plus INJICERBART HYBRID KOMPOSITMATERIAL FÖR ANTERIORA OCH POSTERIORA FYLLNINGAR

BEAUTIFIL Flow Plus INJICERBART HYBRID KOMPOSITMATERIAL FÖR ANTERIORA OCH POSTERIORA FYLLNINGAR INJICERBART HYBRID KOMPOSITMATERIAL FÖR ANTERIORA OCH POSTERIORA FYLLNINGAR STYRKA SOM ETT HYBRID KOMPOSITMATERIAL De mest utmärkande egenskaperna hos systemet för kompositrestaurationer är dess förmåga

Läs mer

Resinbaserat fyllningsmaterial för dentalt bruk

Resinbaserat fyllningsmaterial för dentalt bruk Resinbaserat fyllningsmaterial för dentalt bruk ESTELITE BULK FILL Flow Läs alla anvisningar, försiktighetsåtgärder och anmärkningar före användning. PRODUKTBESKRIVNING OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR 1) ESTELITE

Läs mer

RESINOMER. Bisco CE0459. Instructions for Use. Dual- Cured. Amalgam Bonding/Luting System

RESINOMER. Bisco CE0459. Instructions for Use. Dual- Cured. Amalgam Bonding/Luting System Bisco CE0459 RESINOMER Dual- Cured Amalgam Bonding/Luting System Instructions for Use SE IN-029R7 Rev. 11/14 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-BIS-DENT

Läs mer

Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009

Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009 Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009 Skrivningstid: Tisdag 12 januari 2009 kl. 8.00 14.00 i aulan, Tandvårdshögskolan. Anvisningar: I samband med toalettbesök, skriv på lista vid utgången.

Läs mer

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive Bisco 0459 ALL-BOND 2 Universal Dental Adhesive Instructions for Use SE IN-0005R8 Rev. 2/16 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368 ALL-BOND 2 * Universell

Läs mer

Röntgendiagnostik vad missar vi utan röntgen?

Röntgendiagnostik vad missar vi utan röntgen? Röntgendiagnostik vad missar vi utan röntgen? Radiologins roll för diagnostik inom barntandvården Till dess primära bettet är etablerat (0-3 3 år) För tidig eller försenad tanderuption Grav karies på erupterande

Läs mer

Tandanatomi. Dental Morphology. 12 september

Tandanatomi. Dental Morphology. 12 september Tandanatomi Dental Morphology 12 september 2018 1 Varför ska du som Tandhygienist ha kunskaper i tandanatomi? Upprätta journal; veta tändernas inbördes förhållande till varandra Tänderna på röntgen Kunna

Läs mer

G-ænial Flo & Universal Flo

G-ænial Flo & Universal Flo Få känslan med de nya flytande kompositerna från GC. G-ænial & Universal Uppträder som flytande kompositer Ger dig kliniska resultat som ditt vanliga fyllningsmaterial. G-ænial - nästa generations flytande

Läs mer

Estetisk tandvård- Litteratur studie och enkätundersökning

Estetisk tandvård- Litteratur studie och enkätundersökning Estetisk tandvård- Litteratur studie och enkätundersökning Samira Ghoghai, Halima Charki Odontologiska institutionen Karolinska institutet Huddinge Inledning Estetisk tandvård är ett mycket hett ämne just

Läs mer

Känsla för. allsidighet

Känsla för. allsidighet Känsla för allsidighet Beställningsinformation Art Nr Produktinformation Adhesive Scotchbond Universal adhesiv introduktionsförpackning 41254 Scotchbond Universal adhesiv introduktionsförpackning: Innehåll:1

Läs mer

Minimalinvasiv tandvård

Minimalinvasiv tandvård Minimalinvasiv tandvård Torgny Alstad Minimalinvasiv tandvård är något man talat om under en längre tid, men kanske mer som ett slagord än som en fastlagd teknik. På många sätt kan man säga att det är

Läs mer

Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 & KUT 20140917. Hans.Sandberg@ki.se

Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 & KUT 20140917. Hans.Sandberg@ki.se Kvalitetsbedömning vid fyllnings terapi T5 & KUT 20140917 Hans.Sandberg@ki.se Några ord om kvalitet Enligt ISO standard: Alla sammantagna egenskaper hos en produkt eller tjänst som ger dess förmåga att

Läs mer

Filtek. Silorane. Lågkrympande posterior komposit. * < 1 % volumerisk krympning. testad med Bonded Disc Method. Helt unikt. < 1% krympning!

Filtek. Silorane. Lågkrympande posterior komposit. * < 1 % volumerisk krympning. testad med Bonded Disc Method. Helt unikt. < 1% krympning! Filtek Silorane Lågkrympande posterior komposit * < 1 % volumerisk krympning. testad med Bonded Disc Method. Helt unikt < 1% krympning! * Siloraner En ny standard för framtidens fyllningsmaterial. Sedan

Läs mer

INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS

INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS Prislista 2018 2 INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 2016 2 CONTACT PRO 3 Kontaktpunktsinstrument 3 PARMAX CLASSIC POSTS 4 Parmax Classic Posts - Titan 5 Parmax Classic

Läs mer

Material för fyllningar och fissurförseglingar inom barn- och ungdomstandvården. En systematisk översikt

Material för fyllningar och fissurförseglingar inom barn- och ungdomstandvården. En systematisk översikt Material för fyllningar och fissurförseglingar inom barn- och ungdomstandvården En systematisk översikt Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Den perfekta kombinationen!

Den perfekta kombinationen! Den perfekta kombinationen! - Din guide till ett lyckat cementval Variolink Veneer Multilink Automix TOOLS TILLBEHÖR UNIVERSAL UNIVERSALT CEMENT Ivoclean NYHET IVOCLEAN Ivoclean är en ny rengöringspasta

Läs mer

BisCover LIQUID POLISH

BisCover LIQUID POLISH HULTÉN&Co ab BisCover LIQUID POLISH ALLMÄN INFORMATION BisCover är ett ljushärdande härdplastmaterial avsett för ytförsegling av ersättningar samtidigt som det ger en jämn, blank yta. Genom sin unika kemiska

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn. Behandlingsprinciper

Folktandvården Dalarna. RamBarn. Behandlingsprinciper Folktandvården Dalarna RamBarn Klinik/Funktion/Process Upprättad av Dokumenttitel Utgåva Gäller from 4 2017-06-01 Fastställd av Tandvårdschef Sida (av) 1(10) All tandvård skall utformas enligt barnets

Läs mer

När är det indicerat att ändra tändernas färg?

När är det indicerat att ändra tändernas färg? Blekning av missfärgade tänder: Icke vitala tänder Föreläsning för T6 januari 2004 Anette Oliveby Estetiska aspekter på tändernas färg Vilken färg har vackra tänder? Har tänderna samma färg hela livet?

Läs mer

DUO-LINK UNIVERSAL KIT

DUO-LINK UNIVERSAL KIT Bisco CE0459 DUO-LINK UNIVERSAL KIT Adhesive Cementation System Instructions for Use SE IN-198R2 Rev. 12/14 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368

Läs mer

Instrument i det kliniska arbetet.vad ska vi använda nda? Olika typ av turbiner mm. Några olika anledning att använda. nda roterande instrument

Instrument i det kliniska arbetet.vad ska vi använda nda? Olika typ av turbiner mm. Några olika anledning att använda. nda roterande instrument Instrument i det kliniska arbetet.vad ska vi anvä? Lågvarv = Hand-eller vinkelstycke? Högvarv= Turbin eller Uppväxlat? Diamanter? Hårdmetall? Stålborr lborr? Stora? Små? Olika typ av turbiner mm handstycke

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn Behandlingsprinciper

Folktandvården Dalarna. RamBarn Behandlingsprinciper Folktandvården Dalarna RamBarn 2015 Behandlingsprinciper Klinik/Funktion/Process Avdelningen för Pedodonti Upprättad av Anne Hultgren Talvilahti, Fredrik Lundström Dokumenttitel Behandlingsprinciper Utgåva

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Första tecken Första tecken på karies är ofta en kritaktig, matt, rå emaljyta längs gingivalranden, vanligen lokaliserad till buccal- och

Läs mer

Mineraliseringsstörningar

Mineraliseringsstörningar Mineraliseringsstörningar Innehåll Orsak till mineraliseringsstörningar...3 Benämningen MIH (molar-incisiv-hypomineralisation)...3 Klinisk bild...4 Kliniska symtom...4 Behandling...5 Kliniska råd...6 Ortodontiska

Läs mer

Att göra en fyllning. Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete VETENSKAP & KLINIK

Att göra en fyllning. Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete VETENSKAP & KLINIK VETENSKAP & KLINIK Att göra en fyllning Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete Torgils Lægreid tdl, doktorand vid Institutt for klinisk odontologi, Det medisinskodontologiske fakultet, universitetet

Läs mer

Barntandvårdsprogram LOV 2017

Barntandvårdsprogram LOV 2017 RIKTLINJE 1 (6) VÅRDPROGRAM Barn och ungdomstandvård ska utföras i enlighet med lagar och förordningar. Målet för barn och ungdomstandvården är enligt Tandvårdslagen(185:125) en god tandhälsa och tandvård

Läs mer

(>!?(>@A%*-B..#$#5"*'CD'6&$#$6%#''.$&&EB5"5D#5--B..'1;<'%*3"*%#<%.'

(>!?(>@A%*-B..#$#5*'CD'6&$#$6%#''.$&&EB55D#5--B..'1;<'%*3*%#<%.' !"#%&(%)%*+,-./01#.,-21-%3--1# 4)1#.1&15-6"7#-..,.1#%# 8"*1&#-6"7#-..,.%. 9,))#5%/:.1;6!?(>@A%*-B..##5"*CD6&#6%#.&&EB5"5D#5--B..1;

Läs mer

Faktorer som påverkar möjligheterna att etablera bindning till dentin

Faktorer som påverkar möjligheterna att etablera bindning till dentin vetenskap thomas jacobsen & klinik thomas jacobsen thomas jacobsen, leg tandläkare, odont dr, Folktandvården vid Rörstrand, Lidköping Thomas Jacobsen. Faktorer som påverkar möjligheterna att etablera bindning

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Innehåll: Första tecken... 3 Vanligt förekommande... 4 Riskfaktorer... 4 Söta drycker... 5 Behandling... 6 Intervention... 6 Uppföljning...

Läs mer

AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009

AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009 AKUTBEHANDLING TANDOLYCKSFALL BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER 2009 Anamnes När inträffade skadan? Var inträffade skadan? Hur inträffade skadan? Har patienten varit avsvimmad i samband med olyckan? Hälsodeklaration

Läs mer

G-ænial från GC Det universala fyllningsmaterialet för enkla osynliga fyllningar.

G-ænial från GC Det universala fyllningsmaterialet för enkla osynliga fyllningar. G-ænial från GC Det universala fyllningsmaterialet för enkla osynliga fyllningar. Nu presenterar vi systemet för åldersspecifikt färgval. Få känslan med G-ænial från GC Sökandet är över. Nu är nämligen

Läs mer

3M ESPE. Behaglig tandvård. Ett friskt leende. lekande lätt. Clinpro Prophy Powder BR61/0003-1(070727)

3M ESPE. Behaglig tandvård. Ett friskt leende. lekande lätt. Clinpro Prophy Powder BR61/0003-1(070727) 3M ESPE Behaglig tandvård Ett friskt leende lekande lätt. BR61/3-1(7727) Clinpro Prophy Powder 999-3M_Clinpro_ProphyPowder_F.i1 1 8-8-7 16:19:21 Systematisk profylax med ett komplett produktprogram I forskningens

Läs mer

Se mer än vad ögat uppfattar

Se mer än vad ögat uppfattar Se mer än vad ögat uppfattar D-Light Pro från GC Härdljuslampa med avancerad LED-teknik D-Light Pro från GC är en härdljuslampa som utrustats med högeffektiv LED-ljusteknik och fungerar med dubbla våglängder.

Läs mer

ACE ALL-BOND TE. Bisco CE Universal Dental Adhesive System. Dual- Cured

ACE ALL-BOND TE. Bisco CE Universal Dental Adhesive System. Dual- Cured Bisco CE 0459 ACE ALL-BOND TE Universal Dental Adhesive System Dual- Cured SE Licensed under 1 or more of the following U.S. Patents: 7,748,980, 5,789,610, 5,270,351 & 5,401,783. See also U.S. Patent 5,348,988.

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Componeer. Direct Composite Veneers Innovativt och enkelt att göra restaurationer av framtänder med prefabricerade komposit fasader.

Componeer. Direct Composite Veneers Innovativt och enkelt att göra restaurationer av framtänder med prefabricerade komposit fasader. Componeer Direct Composite Veneers Innovativt och enkelt att göra restaurationer av framtänder med prefabricerade komposit fasader. COMPONEER Det nya Direct Composite Veneering System. För innovativ och

Läs mer

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom Arbetsplats: Division Folktandvård, Norrbottens läns landsting Sida 1 (6) Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Riskåldrar för karies... 2 Riskåldrar för bettutveckling...

Läs mer

Undersökningsmetodik MIKAEL SILFVERBERG ST-TANDLÄKARE, UNIVERSITETSADJUNKT AVD FÖR ENDODONTI MIKAEL.SILFVERBERG@KI.SE

Undersökningsmetodik MIKAEL SILFVERBERG ST-TANDLÄKARE, UNIVERSITETSADJUNKT AVD FÖR ENDODONTI MIKAEL.SILFVERBERG@KI.SE Undersökningsmetodik MIKAEL SILFVERBERG ST-TANDLÄKARE, UNIVERSITETSADJUNKT AVD FÖR ENDODONTI MIKAEL.SILFVERBERG@KI.SE Är undersökningsmetoder som används vid smärttillstånd för att kunna fastställa en

Läs mer

Bisco DUO-LINK UNIVERSAL UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Adhesive Cementation System. Dual- Cured WITH

Bisco DUO-LINK UNIVERSAL UNIVERSAL PRIMER. Instructions for Use. Adhesive Cementation System. Dual- Cured WITH Bisco DUO-LINK UNIVERSAL WITH UNIVERSAL PRIMER Adhesive Cementation System Dual- Cured 0459 Instructions for Use SE IN-221R2 Rev. 11/17 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A.

Läs mer

BIS-SILANE. Bisco Instructions for Use. 2-Part Porcelain Primer

BIS-SILANE. Bisco Instructions for Use. 2-Part Porcelain Primer Bisco 0459 BIS-SILANE 2-Part Porcelain Primer Instructions for Use SE IN-151R9 Rev. 2/19 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Rd. Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 1-847-534-6000 1-800-247-3368 BIS-SILANE * 2-komponents

Läs mer

RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder

RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder RIKTLINJER Rationell kariesterapi primära tänder 1 Rationell kariesterapi primära tänder För barn med flera kariesangrepp och/eller symptomgivande kariesangrepp Akutfas Tänder med infektion och/eller värk

Läs mer

Levande innovation. Fuji II LC. från GC. Ända sedan 1992 har världens första ljushärdande Glasjonomer Fyllningsmaterial varit en succé.

Levande innovation. Fuji II LC. från GC. Ända sedan 1992 har världens första ljushärdande Glasjonomer Fyllningsmaterial varit en succé. Ända sedan 1992 har världens första ljushärdande Glasjonomer Fyllningsmaterial varit en succé. Fuji II LC från GC. Levande innovation. Ljushärdande Resinmodifierat Glasjonomer Fyllningsmaterial, finns

Läs mer

ORIGINALET! EMS PIEZON STANDARDSPETSAR

ORIGINALET! EMS PIEZON STANDARDSPETSAR STANDARDSPETSAR SPETS A Används supragingivalt. Håll spetsen parallellt med tanden och med en vinkel av 15, tandstenen borttages med lätta penselrörelser. Rek effekt: låg - max DS-001A SPETS P Universalspets

Läs mer

Bisco UNIVERSAL PRIMER

Bisco UNIVERSAL PRIMER Bisco UNIVERSAL PRIMER Dual-Cured Adhesive 0459* Instructions for Use SE IN-219R2 Rev. 10/16 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Rd. Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368 UNIVERSAL PRIMER

Läs mer

Optimal estetik. Filtek Supreme XT. Universalt fyllnadsmaterial

Optimal estetik. Filtek Supreme XT. Universalt fyllnadsmaterial Optimal estetik Filtek Supreme XT Universalt fyllnadsmaterial Filtek Supreme XT universal komposit The Dental Advisor bedömde Filtek Supreme Best of 2003 preferred products i kategorin Nanofill (Vol 21,

Läs mer

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram RIKTLINJE 1 (9) SYFTE Tandvårdsprogrammet är ett basprogram för alla barn och ungdomar. Ur ett hälsoekonomiskt perspektiv är det viktigt att utföra den behandling som gör mest nytta. Daglig användning

Läs mer

Snabbare fyllningar med Sonic Energy. SonicFill det snabba och enkla systemet för posteriora kompositfyllningar.

Snabbare fyllningar med Sonic Energy. SonicFill det snabba och enkla systemet för posteriora kompositfyllningar. Snabbare fyllningar med Sonic Energy. det snabba och enkla systemet för posteriora kompositfyllningar. NYHET Kerr SonicFill komposit KaVo SONICfill handstycke Teknisk bakgrund. System från KaVo och Kerr.

Läs mer

STADIEEXAMINATION TERMIN 7

STADIEEXAMINATION TERMIN 7 UMEÅ UNIVERSITET Tandläkarprogrammet Anders Wänman professor STADIEEXAMINATION TERMIN 7 Kariologi UTMÄRKT UNDERKÄND Undersökning Alltid noggrann sondering Oftast korrekt registrering Missar alltid kariesoch

Läs mer

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m.

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. 1 Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Lägesbeskrivning. Det innebär att den innehåller redovisning och analys

Läs mer

Variolink Esthetics. din Cementguide. Multilink Automix

Variolink Esthetics. din Cementguide. Multilink Automix Variolink Esthetics din Cementguide Multilink Automix CEMENTVAL Vad cementeras oftast? När du som tandläkare ska välja cement kan utbudet av alla olika cement upplevas förvirrande - vad ska jag välja?

Läs mer

Mineraliseringsstörningar

Mineraliseringsstörningar Specialistkliniken för Pedodonti, Umeå 20160701-20181231 Styrgruppen 3.1 Riktlinjer Mineraliseringsstörningar Orsak till mineraliseringsstörningar Orsaken till defekter i de hårda tandvävnaderna kan vara

Läs mer

Röntgen, vad ser vi och vad såg vi inte?

Röntgen, vad ser vi och vad såg vi inte? Barntandvårdsdagar 2009 i Uppsala Röntgen, vad ser vi och vad såg vi inte? Indikationer för röntgenundersökningar på barn och ungdomar Karies Olycksfallskador Tandutvecklingsstörningar Parodontala skador

Läs mer

Att göra en fyllning. Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete VETENSKAP & KLINIK

Att göra en fyllning. Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete VETENSKAP & KLINIK Att göra en fyllning Aspekter vid praktiskt restaurationsarbete Torgils Lægreid tdl, doktorand vid Institutt for klinisk odontologi, Det medisinskodontologiske fakultet, universitetet i Bergen, Norge E-post:

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Etiologi Utredning Diagnostik Behandling Prevention...

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Etiologi Utredning Diagnostik Behandling Prevention... Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vuxentandvård- vårdprogram Giltig fr.o.m: 2016-12-22 Faktaägare: Maria Reventlid, Specialisttandläkare Pedodonti Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Orofacial smärta och käkfunktion T6

Orofacial smärta och käkfunktion T6 Nikolaos Christidis En bettskena framställs vid: Temporomandibulär dysfunktion (TMD) Bruxism, parafunktioner Attrition Som diagnostiskt hjälpmedel Plan stabiliseringsskena Michiganskena (med eller utan

Läs mer

Mejàre 2010 1. MIH, karies progression och riskbedömning av karies. Mineraliseringsstörningar med fokus på MIH (Molar incisor hypomineralization).

Mejàre 2010 1. MIH, karies progression och riskbedömning av karies. Mineraliseringsstörningar med fokus på MIH (Molar incisor hypomineralization). MIH, karies progression och riskbedömning av karies. Alta 2 juni 2010 Ingegerd Mejàre Mineraliseringsstörningar med fokus på MIH (Molar incisor hypomineralization). Orsaker diagnostik behandling Mejàre

Läs mer

Kariesdiagnostik Svårigheter och Metoder

Kariesdiagnostik Svårigheter och Metoder Kariesdiagnostik Svårigheter och Metoder Ann-Catrin Engberg Maria Niklasson Handledare: Viveca Andersson-Plyming Examensarbete 7,5 hp Tandhygienistprogrammet K4 VT 2010 Malmö Högskola Odontologiska fakulteten

Läs mer

INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS

INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS Prislista 2019 2 INNEHÅLL PARMAX PRISLISTA PARMAX EN DEL AV DENTATUS FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 2019 3 PARMAX CLASSIC POSTS 4 Parmax Classic Posts - Titan 5 Parmax Classic Posts - Guldpläterade 6 PARMAX RYMMARE

Läs mer

Stiftförankring behöver vi den och i så fall när?

Stiftförankring behöver vi den och i så fall när? Stiftförankring behöver vi den och i så fall när? Tore Dérand Under de senaste 50 åren har stort intresse visats för stiftförankringars problematik och deras användning i kliniken. I detta sammanhang avses

Läs mer

Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24)

Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24) Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24) OPUS-journal och arbetskort skall föras för varje patient som behandlas på Vuxenkliniken. Arbetskortet är en kompletterande journalhandling som gör

Läs mer

2 (15 INLEDNING. Parodontalt har han en bensänkning generellt motsvarande ca en tredjedel av rotlängden. Inga fickor djupare än 4 mm.

2 (15 INLEDNING. Parodontalt har han en bensänkning generellt motsvarande ca en tredjedel av rotlängden. Inga fickor djupare än 4 mm. 2 (15 INLEDNING Kariesämnet spänner över ett brett fält från mikronivå till makronivå. Tentamensfrågorna utgår från två olika patientfall. Två män, en i tjugoårsåldern och en annan i åttioårsåldern. Här

Läs mer

Korrosion Under Isolering (CUI)

Korrosion Under Isolering (CUI) Korrosion Under Isolering (CUI) Typiskt isolerat rör Plåt beklädnad Rör Isolering Varför Används Isolering: Personligt Skydd Energi Effektivt Process Kontroll Buller Reducering Frysskydd Brandskydd CUI

Läs mer

Bisco. Instructions for Use. Low Viscosity Liquid Polish. Light- Cured. Cures with LED, Halogen and PAC Lights

Bisco. Instructions for Use. Low Viscosity Liquid Polish. Light- Cured. Cures with LED, Halogen and PAC Lights Bisco TM Low Viscosity Liquid Polish Cures with LED, Halogen and PAC Lights Light- Cured 0459 Instructions for Use SE IN-145R9 Rev. 3/19 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Rd. Schaumburg, IL 60193 U.S.A.

Läs mer

Materialvalet. Det finns få kliniska långtidsstudier att. en komplicerad ekvation REPORTAGET

Materialvalet. Det finns få kliniska långtidsstudier att. en komplicerad ekvation REPORTAGET REPORTAGET Bettytan hos en vuxen patient består ofta av flera olika material, alla med varierande egenskaper. Många faktorer styr valet av material. Det ställer stora krav på tandläkarens kunskap om biologiska

Läs mer

Estetisk behandling med minimalinvasiv teknik

Estetisk behandling med minimalinvasiv teknik VETENSKAP & KLINIK Estetisk behandling med minimalinvasiv teknik Ali Salehi I DDS, MSc,ST-tdl Oral protetik, Folktandvården S:t Eriks Sjukhus Oral Protetik, Stockholm E-post: ali.salehi@ki.se FALLBESKRIVNINGAR

Läs mer

Tillstånd: Förhöjd risk för kronkaries Åtgärd: Fissurförsegling med resinbaserade material

Tillstånd: Förhöjd risk för kronkaries Åtgärd: Fissurförsegling med resinbaserade material Tillstånd: Förhöjd risk för kronkaries Åtgärd: Fissurförsegling med resinbaserade material Det här är resultatet av litteratursökningen utifrån detta tillstånds- och åtgärdspar som ingår i Nationella riktlinjer

Läs mer

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från observationsschema. Aperts syndrom. Synonym: Akrocephalosyndaktyli typ 1

Munhälsa och orofacial funktion hos personer med. Rapport från observationsschema. Aperts syndrom. Synonym: Akrocephalosyndaktyli typ 1 Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Aperts syndrom Rapport från observationsschema Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion hos personer

Läs mer

Big Apical Files STERILE Tillverkare

Big Apical Files STERILE Tillverkare Big Apical Files STERILE Tillverkare 100 Förpackningsenhet www.sendoline.com +46 (0)8 445 88 30 Utgångsdatum Använd inte om förpackningen är skadad Lotnummer Får inte återanvändas Artikelnummer Läs bruksanvisningen

Läs mer

TRANSLUMA * POST Radiopaque Translucent Fiber Post System. Bruksanvisning

TRANSLUMA * POST Radiopaque Translucent Fiber Post System. Bruksanvisning HULTÉN & Co ab TRANSLUMA * POST Radiopaque Translucent Fiber Post System Bruksanvisning ALLMÄN INFORMATION BISCO s TRANSLUMA ROTSTIFT är uppbyggda av unidirektionella, förspända, glasfibrer bundna i en

Läs mer

ENDODONTISK PREPARATION FÖR ACCESS BRUKSANVISNING

ENDODONTISK PREPARATION FÖR ACCESS BRUKSANVISNING Cavity Access Set SV ENBART FÖR DENTALT BRUK ENDODONTISK PREPARATION FÖR ACCESS BRUKSANVISNING 1) INDIKATIONER Dessa produkter måste användas i sjukhusmiljö, kliniker eller tandläkarpraktiker av kvalificerad

Läs mer

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. BRUKSANVISNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget ska

Läs mer

S5 Rotary Files. only. Tillverkare. Förpackningsenhet. Lotnummer. Endast för yrkesmässig användning (0)

S5 Rotary Files. only. Tillverkare. Förpackningsenhet. Lotnummer. Endast för yrkesmässig användning (0) S5 Rotary Files AR Tillverkare 100 Förpackningsenhet www.sendoline.com +46 (0)8 445 88 30 Lotnummer only Endast för yrkesmässig användning Artikelnummer Läs bruksanvisningen Sendoline AB Box 7037, Tillverkarvägen

Läs mer

Litochrom STARLIKE LIM TÄTNINGSMEDEL YTSKIKT

Litochrom STARLIKE LIM TÄTNINGSMEDEL YTSKIKT Litochrom STARLIKE LIM TÄTNINGSMEDEL YTSKIKT S En produkt för 3 applikationer Ytskikt Tätningsmedel Lim Fläck- och vattenavvisande. Förhindrar spridning av svamp och mögel. Utmärkt motståndskraft mot syror

Läs mer

2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8)

2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8) 2TL028 Barn- och ungdomstandvård /moment Pedodonti (T7-T8) Lärandemål: Redogöra för hur man på ett resursmedvetet sätt använder material och produkter med hänsyn till den växande individen, miljön och

Läs mer

I munnen på Janne. Storyboard för animationskurs 5 poäng Datorgrafik 1998-1999 Av Sebastian Vidovic och Ulrika Svensson

I munnen på Janne. Storyboard för animationskurs 5 poäng Datorgrafik 1998-1999 Av Sebastian Vidovic och Ulrika Svensson Storyboard för animationskurs 5 poäng Datorgrafik 1998-1999 Av Sebastian Vidovic och Ulrika Svensson Scen: intro Bild: 1.1-1.2 Intro 1.1 Bakrunden föreställer en gomvägg och i över- samt underkant skymtar

Läs mer

Pelare. Fast protetik Termin 6 Karin Nordin Ivanow K11

Pelare. Fast protetik Termin 6 Karin Nordin Ivanow K11 Pelare Fast protetik Termin 6 Karin Nordin Ivanow K11 Innehåll Presentation av kliniska studier, en lyckandefrekvens vid rotbehandlade tänder Stiftförankring Delad pelare Faktorer av betydelse för stiftförankrade

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall Folktandvården Dalarna RamBarn 2015 Riskbedömning - revisionsintervall Dokumenttitel Riskbedömning - revisionsintervall Klinik/Funktion/Process Avd för Pedodonti Upprättad av Anne Hultgren Talvilahti Utgåva

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003 Barntandvårdsdagarna 26 i Jönköping Barnens tandhälsa under 3 år Jönköpingsundersökningen 23 Övertandläkare Anna Nydell Helkimo Presentationens uppläggning Beskriva förändringar i kariesförekomst bland

Läs mer

Estetik i sin rätta essens. Essentia. från GC. Öppna dörren till det enkla. Följ din intuition

Estetik i sin rätta essens. Essentia. från GC. Öppna dörren till det enkla. Följ din intuition Estetik i sin rätta essens Essentia från GC Öppna dörren till det enkla Följ din intuition Kan det bli enklare än så här? Höga estetiska krav associeras ofta med komplex skiktningsteknik. Efter flera års

Läs mer