Tio tips för en fin matta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tio tips för en fin matta"

Transkript

1 Tio tips för en fin matta Alla vill väl ha en fin gräsmatta. Inte nödvändigtvis en golfgreen, men åtminstone en som till största delen består av gräs och till största delen är grön. Om du gått och funderat på varför gräset alltid är grönare på andra sidan, så kanske du ska ta del av dessa gräsmattetips. 1. Klippning Låt gräset växa lite längre än normalt innan du gör årets första klippning. Gräset bör inte klippas kortare än 4-5 cm, då det har svårare att konkurrera med mossa och ogräs. Vänta inte tills det har blivit högre än 10 cm. Har man varit bortrest länge är det bäst att klippa det kortare i omgångar. 2. Gräsklippet Vid första klippningen bör gräsklippet samlas upp, eftersom jorden fortfarande är kall och gräset inte bryts upp. Under resten av sommaren gör det ingenting om klippet får ligga kvar, så länge det inte har blivit för långt. Det är en smaksak, helt enkelt. 3. Dressning Görs när gräset växer för fullt för att fylla ut håligheten och förbättra jordstrukturen. Använd sand eller färdigblandad toppdress och lägg ut ett tunt lager som du sedan sprider ut med en kratta. 7. Gödsla Gräsmattan bör gödslas tre gånger om året. Först när gräset börjar bli grönt, och sedan med cirka sex veckors intervall. Se till att använda ett långsamverkande gödsel som inte bränner gräset. 8. Luftning - Gör man genom att köra ner en grep ner till cirka 10 centimeters djup med täta mellanrum. Grepen vickas fram och tillbaka och dras sedan rakt upp. Luftning kan hjälpa om gräsmattan har blivit mycket kompakt. 9. Ogräs Lite ogräs får väl en matta tåla? Vill man inte bombardera gräset med tvivelaktiga kemikalier är det en sund inställning. Genom att vattna sällan och klippa högt har du redan begränsat möjligheterna för vissa ogräs. Maskrosor och annat otrevligt rotogräs tas manuellt med ett bra ogräsjärn. 10. Inför hösten Räfsa bort tjocka lövtäcken från mattan innan snön kommer. Löven kan användas som täckmaterial under buskar och perenner. 4. Krattning Om man krattar ofta behöver inte gräsmattan vertikalskäras. Kratta gärna igenom mattan med en pinnkratta en gång i månaden. Syftet är att kapa grästuvorna för att öka skottbildning och på så sätt få en tätare gräsmatta. 5. Vattning Inte ens under långa torkperioder behöver gräsmattan vattnas. Den tappar dock färgen och slutar växa. Återhämtning sker så snart det börjar regna igen. Vill du ha kvar den gröna mattan så ska du vattna på kvällen och inte med mer än 30 ml åt gången ställ gärna ut en regnmätare när du vattnar. 6. Mossa För att undvika mossa så mycket det går bör gräsmattan ligga i solen. Mossan kan begränsas genom krattning med en hård metallkratta. Mossan trivs där jorden är näringsfattig. Genom att gödsla blir jorden näringsrik, vilket gör att mossan trivs sämre.

2 Balkonglådan en trädgård för alla För den som inte har en trädgård, har brist på utrymme eller tid, har fysiska hinder eller helt enkelt inte orkar lägga ner så mycket arbete, men ändå vill kunna ägna sig åt odling erbjuder balkonglådan en smidig lösning. En balkonglåda kan hängas på balkongen, på ett räcke eller under fönstret. Att montera lådan under fönstret är inte så vanligt i Sverige, men det ser trevligt ut och är ett bra alternativ för dem som varken har balkong eller trädgård. Vad som kan odlas beror på hur mycket sol lådan kommer att få. Tomater behöver mycket sol medan flitiga lisor och murgröna klarar av ganska mycket skugga. När platsen är utvald det dags att köpa låda. Längden kan variera, men den bör vara minst 15 centimeter bred och 20 centimeter djup. När många växter ska trängas på liten yta är det viktigt att det finns gott om plats för rötterna. Materialvalet är mer en smaksak. Plast är lätt att lyfta och hålla rent, medan trä och plåt kanske är mer attraktivt. Lådan måste ha gott om upphöjda dräneringshål som låter överflödigt vatten rinna bort. Köper man plastlådor måste man ibland själv spika upp hålen. Bra planteringsjord är en förutsättning för en lyckad balkonglåda. Återigen handlar det om att många växter ska samsas på liten yta och i förhållandevis lite jord. Därför är det viktigt att jorden har hög kvalitet och är mull- och näringsrik. Det finns särskild U-jord att köpa som är anpassad för odling i behållare. Eftersom jorden är knappt tilltagen i balkonglådan är det viktigt att tillföra näring med jämna mellanrum. Det finns flytande näring och långtidsverkande näringspinnar eller kulor som avger näring under längre tid. Balkonglådor behöver också mer vatten än trädgården, eftersom växterna har mindre jord att hämta vatten ifrån. Vattna dagligen, helst på kvällen då vattnet inte dunstar bort eller bränner bladen i solen. Undvik att vattna direkt på växten, så den slipper vattensamlingar på löven som kan leda till mjöldagg och svamp. Det roliga är ändå att välja växter till balkonglådan. Det finns mängder av fina sommarblommor som är vackra under lång tid. Varför inte utgå ifrån ett speciellt tema? Välj verbena, heliotrop, lavendel och tagetes om du vill ha många fjärilsbesök eller timjan, rosmarin, gräslök och oregano om du vill satsa på en egen liten örtagård.

3 Begagnad cab i sommar? En skön sommar med vacker väder är vad alla cabriolet-ägare drömmer om. Vi andra drömmer om en cabriolet. Har du äntligen tänkt göra slag i saken och förverkliga cabdrömmen så kanske det är begagnat som gäller. Egentligen är hösten den bästa tiden att köpa begagnad cab, men hur sugen är man då? Här är några tips när det gäller köp av begagnad cab: Är du osäker på bilköpet kan det vara värt att vända sig till en bilhandlare annars finns det alltid ett stort utbud av begagnade cabbar på Blocket eller i tidningens privatannonser. Titta på många annonser och jämför skick och priser. Kolla Bilkalkylen på Konsumentverkets hemsida för att få mer information om kostnader för olika bilmodeller. Konsumentverket har också annan nyttig information för dig som ska köpa begagnad bil. Fundera på om du vill ha plåttak eller tygtak. Plåttak ger mer komfort på vintern, men det tar upp mycket utrymme i bagaget. Riktigt starka cabbar har ofta körts ganska hårt var därför extra noga med att kolla styrning och däck. Leta efter sprickor och glipor i taket, speciellt i skarvarna. Provkör med taket uppe för att känna om det blåser in någonstans. Testa att fälla upp och ner taket några gånger för att försäkra dig om att det fungerar som det ska. Kolla också hur snabbt taket fälls upp det är skönt om det går fort när det kommer en störtskur. Här är några av storsäljarna bland begagnade cabbar: Peugeot 207 cc: En cabfavorit som började tillverkas 2006 och som kännetecknas av grillens stora leende. 207:an fungerar bra som året runt-bil det finns plats för fyra, men benutrymmet baktill är väldigt trångt. Plåttaket fälls upp på 25 sekunder, bagageutrymmet är litet, men ändå något större än hos föregångaren Peugeot 206. Porsche Boxster: Boxstern släpptes 1996 som Porsches lågbudgetvariant och finns i två generationer. Den har ett klassiskt Porsche-utseende, en kraftfull motor och canvastak. Utrymmet bak kanske inte gör den till det bästa alternativet för barnfamiljen, men visst är den läcker! Mercedes SLK: Första generationen SLK kom 1998 och den andra SLK är en sportig och lyxig roadster som finns i några olika varianter. Det är en tvåmannabil med hard-top och hög komfort. Vissa modeller har s.k. vindsjalar varmluftsfläktar i nackskyddet som ger skön värme när det blåser kallt om nacken. VW Beetle: Av den klassiska Bubblan finns det inte så många körbara exemplar kvar, men de nya modellerna är nästan lika gulliga. Bubblan är ingen sportbil, men hela familjen får plats när man ska glida ner till stranden. Komforten är inte superhög, men canvastaket fälls enkelt och den som bara måste ha en Bubbla kan säkert ha överseende med några minuspoäng.

4 Chokladbrownies med hallonglasyr Brownies är mjuka kakor med amerikanskt ursprung. De har blivit populära även i Sverige och inte undra på det. Här är ett helt oemotståndligt recept med de mest chokladiga brownies du kan tänka dig, toppade med en fruktig och frisk hallonglasyr. Ingredienser 200 g smör 100 g mörk choklad 1 ½ dl mjöl ½ dl kakao 100 g vit choklad 3 ägg 2 ½ dl socker Hallonglasyr 3 dl florsocker 1 dl hallon 1 tsk pressad citron Skär smöret i bitar och lägg det i en skål (glas eller rostfri) tillsammans med den mörka chokladen, bruten i bitar. Smält över ett vattenbad på låg värme och rör om då och då för att blanda chokladen med smöret. Ställ sedan blandningen att svalna. Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper i en smörad form på cirka 20x20 cm. Blanda mjöl och kakao i en skål och vispa ägg och socker poröst i en annan skål. Vänd försiktigt ner den svalnade smöroch chokladblandningen i äggblandningen och rör försiktigt för att behålla luften i smeten. Vänd slutligen ner mjölblandningen tillsammans med den grovt hackade vita chokladen och rör försiktigt så att allt bara blandas. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna. Nu är det dags för hallonglasyren. Mosa hallonen med en gaffel och rör ihop med florsocker och pressad citron. Bred ut glasyren över browniekakan och låt den stelna. När glasyren stelnat är det bara att skära kakan i bitar och servera. Mums!

5 Den perfekta potatisen En mättande måltid eller ett billigt mellanmål - bakad potatis funkar i alla lägen. Trots att den bakade potatisen är så anpassningsbar och lättlagad får den inte all den uppmärksamhet den förtjänar. Men god är den i synnerhet om du följer följande tips: 1. Köp riktiga bakpotatisar. Alla potatisar kan bakas men bakpotatisar är rika på stärkelse och funkar därför bäst. 2. Tvätta potatisen med en borste och torka den ordentligt med en handduk. 3. Undvik risken för explosioner genom att sticka några hål i potatisen med en gaffel. 4. Om du vill att din potatis ska ha mjukt skal ska du packa in den i aluminiumfolie. Om man ska vara petig är potatisen då inte bakad, utan ångkokt. Innehållet får också en annan konsistens. Ett annat sätt att få mjukt skal är genom att smörja olivolja eller smör på potatisen innan den bakas. Rulla sedan i potatisen i grovt salt för att göra skalet ännu godare. Sillröra med majs (4 potatisar) 1 burk sillfiléer 4 hårdkokta ägg 1 hackad rödlök 1 burk majs 2 dl crème fraiche gräslök Skär sillen i bitar, hacka äggen grovt och blanda ihop allt till en härlig röra. Waldorfinspirerad kycklingsallad (4 potatisar) ½ grillad kyckling i små bitar 1 äpple skuret i små tärningar 3 skivade selleristjälkar 1 dl grovt hackade valnötter 1 dl vispad grädde 1 dl majonnäs salt, peppar och paprikakrydda Blanda alla ingredienser och lägg på en nybakad, het och smörklickad potatis. 5. Lägg potatisen direkt på galler i mitten av ugnen. En 150 grams potatis bör bakas i drygt en timme på 175 grader. Den är färdig när innertemperaturen är cirka 99 grader, eller när den känns mjuk. En klick smör i bakad potatis är så gott att det nästan inte behövs något mer. För den som inte nöjer sig med bara potatis och smör finns annars massor av olika goda röror att fylla potatisen med. Här tipsar vi om två:

6 Goda och nyttiga fiskburgare Nya fiskrecept är något man aldrig kan få för många av fisk är nyttigt, gott och ganska billigt. Här bjuder vi på ett annorlunda recept som kombinerar nyttighet och smakrik frasighet. Fiskburgarna innehåller både fisk och sojabönor, vilket gör dem proteinrika och välgörande. De passar lika bra med ett mastigt potatismos som en lätt sallad. 4 portioner 500 g filé av vit fisk, t.ex. sej eller torsk 1 burk sojabönor 1 rödlök 1 fiskbuljongtärning ½ tsk paprikakrydda 1 ägg 2 msk ströbröd + ströbröd till panering 1 knippe gräslök Lägg fisken i saltat vatten och koka i cirka 10 minuter. Låt den sedan rinna av. Skölj sojabönorna genom en sil och lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med hackad rödlök, söndersmulad buljongtärning och paprikapulver. Kör med en mixer tills blandningen blivit en puré. Rör ner ägg och ströbröd och låt stå i fem minuter. Mosa den kokta fisken och rör ner i bönröran tillsammans med finklippt gräslök. Häll minst 1 cm olja i en stekpanna och hetta upp på ganska hög värme. Forma fiskröran till rundlar och vänd försiktigt i ströbröd. Stek burgarna cirka fem minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Servera gärna med potatis- och palsternackamos, sallad och bostongurka.

7 Gästtoalett med charm Är du ägare till en liten gästtoalett så ska du vara glad. Det finns nästan inget rum i hela huset som man kan sätta så mycket personlig prägel på utan att det blir störande. Med lite färg, fantasi och eget arbete förvandlar du snabbt gästtoaletten till husets charmigaste vrå. Här kommer lite tips och inspiration för dig som har som nästa projekt att skapa en trivsam lilltoa. Är du rädd för att använda starka färger i resten av huset så är det nu du kan passa på. Varför inte måla väggarna i olika färger och skaffa färgstarka handdukar och tillbehör? En färgglad vävd plastmatta pryder sin plats på golvet och ett knallrosa toalock blir pricken över i:et. Testa gärna olika färgkombinationer på papper först. Satsa på detaljerna och överraska med det oväntade. En liten kristallkrona i taket och vackra handdukskrokar är sådant som sticker ut i ett litet utrymme. Tapetsera väggarna med gamla tidningar, så finns det alltid något för besökaren att läsa. Gör gästtoaletten till ett tjusigt galleri genom att fylla väggarna med vackra inramade tavlor i olika storlekar. Leta reda på annorlunda tapeter att sätta upp på väggarna eftersom det inte behövs så mycket, behöver det inte heller bli dyrt. Att byta ut standardblandaren mot något riktigt annorlunda och exklusivt är en liten förändring som gör stort intryck. Satsa på en charmig shabby-chic-stil. Tapetsera väggarna med rosmönstrad tapet och häng upp fluffiga, gammaldags handdukar med olika design. Måla alla snickerier vita. Fullända designen med smårutiga gardiner och väldoftande lavendelkuddar som hängs i en söt krok på väggen.

8 Samla smaklösa muggar Hur många har du? Ett par stycken per person är acceptabelt. Mer än ett dussin och du har problem, både med beslutsamhetsångest och utrymme. Smaklösa muggar samlas som damm och många står dessutom undangömda och samlar damm. Å andra sidan, varför skämmas över muggsamlingen? Det förflutna kommer vi ändå att bära med oss i någon form. Så fram med dem! Mönstrade, reklamprydda, med favoritlaget eller som en souvenir från en regning dag i Skottland. Det finns plats för alla! Dryckeskärl med handtag fanns redan under stenåldern. Muggar med någon form av tryckt design har en betydligt kortare historia, men under de senaste decennierna har de blivit vanliga som presenter och souvenirer, köpta som minne av en plats eller ett evenemang. Det finns en uppsjö av olika muggar med tryck att välja bland och utbudet växer dagligen. Reklammuggar, kändismuggar, politiska muggar, humormuggar, muggar med filosofiska budskap och dessutom möjligheten att köpa muggar med personliga tryck. Muggar kan bland annat köpas i presentaffärer, på turistorter och i specialbutiker på nätet. Har man väl börjat samla är man garanterad att hitta några iögonfallande exemplar på loppmarknader. När man har kommit upp i ett antal muggar kan te- eller kaffedrickandet bli en spegling av det humör man har för tillfället, exempelvis med en mugg med texten Hon som bestämmer. Muggvalet kan också användas för att ändra humöret - känner man sig lite nertrampad kan det vara läge att ta fram Stålmannenmuggen. Vill man retas när IFK- grannen dyker upp så kan man bjuda på kaffe i en AIK-mugg, medan (m) orfar får en LO-mugg. Med ett stort antal muggar kan man välja att bli den man är eller den man inte är Det stora problemet med en växande muggsamling, bortsett från de psykologiska, är att hitta utrymme. En lämpligt placerad hängande kedja kan vara svaret häng S-krokar i kedjan och fyll på med muggar allt eftersom. Muggsamlingen kan också förvaras och visas upp på en enkel vägghylla eller hängandes från en snygg vägglist med krokar.

9 Snygga och funktionella staket Staketet kan ha massor av olika funktioner det visar var tomtgränsen går, det ger trygghet, det håller hund och barn på plats och det skapar en snygg ram runt hemmet. Staket finns i många olika utföranden, material och prisklasser. Här berättar vi om några av de vanligaste staketen och hur du går tillväga för att få dem på plats. Sektionsstaket Byggvaruhusen har ett stort utbud av olika staketsektioner. De finns i klassiska utföranden med stående brädor, i spaljévarianter, med flätmönster och en rad andra utföranden och kombinationer. För att få upp ditt sektionsstaket behöver du först få ner stolpar i jorden. Vill du att stolparna ska sitta bra så är det bäst att gjuta fast dem i betongfundament eller skruva fast dem i färdiga betongplintar. Det finns också stolphållare med metallspets som hamras ner i marken. När väl stolparna är på plats är det bara att spika fast sektionerna. vidjor. Man kan naturligtvis också bygga gärdesgården själv, men då tar det nog längre tid. Pilstaket Ett annat alternativ för den som vill ha en naturlig stil är staket av levande pil. Vill man ha ett levande pilstaket gäller det att peta ner långa, färska pilskott i marken under våren, helst så snart tjälen gått ur jorden. Staketet flätas ihop och vattnas under hela säsongen. Det slår snart rot och blir som ett mellanting mellan staket och snabbväxande häck. Man kan också fläta snygga staket av döda pilskott. Läggs de i blöt innan flätning blir de mjuka och böjliga. Pilskott kan köpas vid energiskogar och hos företag som specialiserat sig på levande pilstaket. Tänk på! För vanliga staket krävs inget bygglov, men är du osäker på om ditt drömstaket räknas som ett vanligt staket är det bäst att fråga kommunen för säkerhets skull. Plank och murar kräver bygglov. Stängselstaket Det gröna villastängslet är inte lika populärt idag som det har varit, men det fyller sin funktion och finns dessutom även i svart. Framför allt är det starkt och så gott som underhållsfritt. Stolparna gjuts fast i betongfundament och nätstaketet fästs i stolparna med spänntrådar. Smidesstaket Ett gediget järnstaket har pondus och lång hållbarhet. Färdiga sektioner kan köpas, men det går också att få specialbeställda smidesstaket. Staketsektioner fästs i stolpar av järn, betong eller sten och det är viktigt att mäta rätt från början. Smidesstaket är dyra, men snygga och hållbara. Snickra själv Det finns naturligtvis inget som säger att man måste köpa färdiga sektioner. Om du har egna idéer du vill förverkliga och dessutom är lite händig, så ska du naturligtvis snickra ihop ditt eget staket. Stolpar med två eller tre liggande brädor är en enkel typ av staket som kanske inte håller hunden på plats, men ändå ramar in huset och visar var tomtgränsen går. Gärdesgårdsstaket Staket av gärdesgårdstyp är vackra, funktionella och dessutom relativt billiga. Det finns företag över hela landet som levererar och sätter upp gärdesgårdsstaket till ett fast meterpris. Stolparna bankas ner i jorden och granslanorna fästs i stolparna med spik eller

10 Sommarmode för snygga kurvor Visst är det härligt med sommaren, solen, värmen, blommorna och shortsen och linnet och baddräkten. För en del känns det jobbigt att slänga av sig det långbenta och långärmade och visa upp de generösa kurvorna för allmänheten. Är du en av dem så ska du fortsätta läsa här kommer några tips på hur färger och former kan trolla med sommarfiguren. Låt det strama åt under bysten Att klä sig i stora formlösa t-shirts är det värsta man kan göra. Tröjor och toppar som sitter åt lite under bysten, där man är som smalast, är mycket snyggare. Glöm inte heller att köpa riktiga bh som formar och lyfter en bra bh kan göra underverk för hela figuren. Trolla med mönster och färger Du kanske har hört att enfärgat och mörkt förminskar och köper därför bara svart, mörkgrått och på sin höjd lite blått. Fel, fel, fel! Med smarta kombinationer av mönstrat och enfärgat distraheras ögat. Det finns massor av mönstrade toppar och klänningar som smickrar figuren. Välj smarta byxor och kjolar Undvik byxor som går ända upp i midjan de brukar mest förstora magpartiet. Byxor och kjolar med breda linningar och blixtlås i sidan gör magen lite plattare. Håll dig borta från byxor med veck. Kjolen ska helst vara utsvängd, gärna mönstrad och kanske med en volang. Klänningar är bäst Klänningen är det perfekta plagget för en rund figur, men det gäller att välja rätt typ av klänning. Stora, långa, vida tantklänningar må vara bekväma, men de är inte särskilt smickrande. Den bästa modellen är den som sitter åt lite under bysten och har en utsvängd kjol. Knälängd är nästan alltid bra för alla figurer. Ta ut svängarna på stranden Det viktigaste när man är på stranden är att man har det skönt. Väldigt få är nöjda med sin figur, men inte får man det trevligare av att gå och oroa sig över ringar och celluliter. Shoppa runt tills du hittar en bikini eller baddräkt som du tycker är snygg och trivs i och var inte rädd för att vara färgglad. Ta vara på sommaren!

11 Vad är egentligen GAD? Psykisk ohälsa är ett växande problem i hela västvärlden, inklusive Sverige. Det inkluderar tillstånd som psykoser, neuroser och även lindrigare former av oro och nedstämdhet. Andelen av befolkningen med ängslan, oro eller ångest har ökat lavinartat under de senaste 30 åren, enligt Socialstyrelsen. Psykisk ohälsa är ofta svårare att diagnostisera än fysiska åkommor. Gränserna mellan olika tillstånd är inte knivskarpa och symptombeskrivningar kan vara vaga. Ett tillstånd som ibland kan vara svårt att placera är GAD (Generalized Anxiety Disorder) Generaliserat ångestsyndrom. GAD blev känd för allmänheten först för några år sedan, när tidningen Expressen rapporterade att runt svenskar lider av det. Risken för feldiagnos är betydlig högre för psykiska sjukdomar än fysiska. Ett benbrott ses som ett benbrott oavsett vilken läkare som gör diagnosen, medan GAD kan definieras olika av olika läkare. Något som försvårar diagnosen ytterligare är läkemedelsföretag som vill öka marknaden för nya mediciner för psykisk sjukdom. Boken Pillret av Ingrid Carlberg belyste just sådana företeelser. Enligt den berodde Expressens höga siffror på att tidningen i viss mån blivit offer, medvetet eller inte, för ett läkemedelsföretags marknadsföring. Symptomen inkluderar en överdriven rädsla och oro inför olika aktiviteter, oro som man har svårt att kontrollera. Tankar om olyckor, flygplanskrascher, dödliga sjukdomar eller att någonting kommer att hända med barnen är vanligt. Det som gör sjukdomen svårdiagnostiserad är att ångest inför vardagssituationer också kan vara symptom. Det kan till exempel handla om en irrationell rädsla för att ha tappat bort husnyckeln, eller oro inför nya uppgifter på jobbet. En sådan oro upplevs av de allra flesta då och då. Diagnosen GAD ska dock inte ges om patienten inte har upplevd dessa symptom länge än sex månader. Dessutom ska andra symptom, som exempelvis koncentrationssvårigheter eller muskelspänning, förekomma under en lika lång period. Kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män av GAD. Orsakerna är inte klarlagda men tros vara beroende av faktorer som gener, livssituation, tidigare livserfarenheter och individens tankar om sitt eget tänkande. Man är ofta en grubblande person. Problemen börjar ofta, men inte alltid, i barndomen eller tonåren. Behandlingen kan bestå av medicin och kognitiv beteendeterapi. Det senare innebär att man kommer till självinsikt om sin sjukdom genom att exempelvis skriva ner sina tankar om problemsituationer, för att sedan träna på att möta och övervinna dem.

12 Detta har hänt Sverige fick mer uppmärksamhet än vanligt i Storbritannien under den nyligen avgjorda valrörelsen. Det konservativa partiet, som var i opposition, ville införa friskolor baserade på det svenska systemet. Regeringens kritik av förslaget möttes med argumentet att systemet fungerar utmärkt i Sverige, som fortfarande ses som något av trygghetens land i Storbritannien. Några dagar före valet publicerades en debattartikel av Mona Sahlin i den ansedda dagstidningen The Guardian. Där skrev hon att friskolesystemet hade allvarliga problem och att Sverige i stället har mycket att lära av Storbritanniens skolsystem. Inte så uppseendeväckande på ett sätt: britternas regeringsparti var Labour, systerparti till Socialdemokraterna, medan friskolesystemet hyllades av Conservatives, som motsvarar Moderaterna. Det ovanliga låg dels i att ett annat land, Sverige, fick så mycket plats i debatten. Öriket är inte direkt känt för att intressera sig för sina grannar: den kända tidningsrubriken Dimma över kanalen, kontinenten isolerad beskriver inställningen rätt så bra även i dag. Inte heller Sahlins inhopp i debatten hör till det vanliga: partiledare bruka hålla sig ifrån att ge sig in i ett annat lands valrörelse. Britterna fick till slut en koalitionsregering för första gången sedan andra världskriget, mellan Conservatives och de mindre Liberal Democrats, som närmast kan liknas vid Folkpartiet. Fredrik Reinfeldt, som har varit något av en förebild för den nya statsministern David Cameron, var förstås belåten med resultatet. Han hoppas att Liberaldemokraternas medverkande i regeringen kommer att göra det brittiska medverkandet i EU mer positivt. Det kan visa sig vara en väl optimistisk förhoppning: de flesta inom regeringen är skeptiska till EU. Liberaldemokraterna, liksom Folkpartiet, är varma anhängare av en sammanhållen union, men prioriterar inte frågan just nu. De har till och med backat från att vilja införa Euron så snart som möjligt, till att se det som något som eventuellt kan bli aktuellt i framtiden. Sveriges utanförskap i Eurosamarbetet har sparat landet miljarder kronor som annars hade gått som lån (bidrag) till att stödja den grekiska ekonomin. I dessa tider gör det inte så mycket att Sverige enligt Europeiska Centralbanken inte skulle platsa i valutaunion på grund av att den svenska lagstiftningen inte har anpassats tillräcklig. Å andra sidan fick Grekland gå med trots att de inte uppfyllde mer grundläggande krav. Omständigheterna förändras väl, men i dagsläget kan det kännas som Marx hade rätt när han sa: Jag skulle inte vilja vara med i den klubb som accepterar mig som medlem. Groucho Marx, alltså. Laughing Dog

13 Visste du att...en vulkan bildas när magma trängs upp ur jordens inre genom sprickor i jordskorpan? Vulkaner kan variera i utseende från endast sprickor till höga berg. världens största vulkan är Mauna Loa på Hawaii? Den är 10 km hög från havsbotten, 4 km över havsnivån, med en volym på kubikkilometer. den mest kända supervulkanen finns i Yellowstone Park, USA? Tre massiva utbrott har skett därifrån, det senaste för år sedan. Det har spekulerats att ett nytt massivt utbrott är att vänta. Vetenskapsmän har dock sagt att det, trots man har upptäckt termiska förändringar på senare år, inte finns några bevis för att en katastrof är på väg inom den närmaste framtiden. en vulkans styrka mäts med VEI-skalan (Volcanic Explosivity Index)? Skalan går från 0 till 8 och varje steg representerar tio gånger högre styrka. Sista gången ett utbrott nådde en VEI på 8 var för år sedan. Utbrottet av Eyjafjallajökull på Island nyligen tros inte ha nått högre än 3 på skalan, alltså hade den gånger mindre styrka än ett 8-gradigt utbrott. det vulkanutbrott som orsakade flest dödsfall skedde 1815 i Indonesien? dog, de flesta av svält. Det som orsakat flest dödsfall under senare tid var i Colombia människor miste livet och den huvudsakliga dödsorsaken var svält. Vulkanen hade en styrka på 7. vulkaner som man tror har kapacitet att nå upp till 8 på skalan kallas för supervulkaner? Det finns sex kända supervulkaner, tre i USA men ingen i Europa. Ett utbrott från en supervulkan skulle kunna ödelägga stora områden, orsaka förändringar i klimatet och till och med hota mänsklighetens överlevnad.

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER BAKNING ÄTBAR SLIME ½ msk vatten 1 msk saftkoncentrat 1 msk fiberhusk (finns i glutenfri avdelning) Några droppar karamellfärg (valfri färg) Blanda fiberhusk och saftkoncentrat Tillsätt vatten efter önskad

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Recept NORSK FJORDÖRRET

Recept NORSK FJORDÖRRET Recept Carpaccio av med äggsås Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt. Dela fjordörretfilén

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37 Pasta rosso med kyckling och zucchini vecka 37 familj Pasta rosso med kyckling och zucchini cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2105 kj/ 505 kcal. Protein 44,0 g. Fett 11,3 g. Kolhydrater 52,7

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Smör. ALLT blir godare med

Smör. ALLT blir godare med Smör Folk har varit lite smör-rädda, men nu är fett hett igen och vår gula vän är tillbaka i köket. Ylva Porsklev berättar varför vi ska älska en av våra bästa smakförstärkare. ALLT blir godare med Av

Läs mer

Höstgourmet 25 november 2017

Höstgourmet 25 november 2017 Höstgourmet 25 november 2017 Starter Hoppande djävlar och baconstekta dadlar, servas med valfri dryck Förrätt Crêpes med räkor och krabba Huvudrätt Markus Aujalays viltfärsbiffar i gräddsås med potatismos

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG Fiskgratäng

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar Prisa poωatisen! Text & recept Tina Nordström Ass receptutvecklare benny cederberg Foto Magnus Palmér Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset Först och främst ska vi väl tacka Alströmer för att

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 46. Måltid 1 Köttfärssoppa. Måltid 2 Pasta med räkor, persilja och vitlök. Måltid 3 Frasiga fläskpannkakor

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 46. Måltid 1 Köttfärssoppa. Måltid 2 Pasta med räkor, persilja och vitlök. Måltid 3 Frasiga fläskpannkakor HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 46 Måltid

Läs mer

Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb!

Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb! Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb! Matkassen du har framför dig är den första av totalt tolv, fylld

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

Fisk Lönkan,

Fisk Lönkan, Fisk Lönkan, 15.5 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mousse på laxrom... 3 Fiskfärs... 4 Ångkokt laxfilérulle... 6 Chevice... 8 Olivoljeposherad fisk... 9 Lönkan, Fisk, 15.5 2013 Sida 2/9 Mousse på laxrom (8-10

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 111-118 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 LAURAS JORDGUBB- OCH BANAN SMOOTHIE MED FLINGOR Antal: ca 6 personer 500 g frysta jordgubbar 3 bananer 400 g kvarg eller grekisk yoghurt 2 dl apelsinjuice 30 g flingor

Läs mer

Christine Gustavsson Lott nr 87

Christine Gustavsson Lott nr 87 Christine Gustavsson Lott nr 87 Min kolonilott har jag haft sen 2000. Ibland känns det som om jag alltid varit där, men jag tycker ändå att det då och då känns som om jag fortfarande är ny. När jag var

Läs mer

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21 Krämig skinkgryta med gröna bönor vecka 21 familj Krämig skinkgryta med gröna bönor cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3206 kj/767 kcal. Protein 39,8 g. Fett 42,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser:

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration ODENSE Mandelmassa Lyx Du smakar garanterat skillnaden Mandelmassa består av mandel och socker. Ingen konst, låter det som. Man tänker lätt att då är ju mandelmassa bara mandelmassa. Men så enkelt är det

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny FÖRÄTT Räksallad med matkorn och broccoli HUVUDRÄTT Lättgravad lax med senap och fänkål alt. Kokt kyckling med len buljong och rotsaker EFTERÄTT Rödbetskaka

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 40 Måltid 1 Sojabakad fisk med

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 5. Måltid 1. Färsbiffar med rotfruktspytt & gräddsås. Måltid 2. Pasta med räkor, persilja & vitlök.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 5. Måltid 1. Färsbiffar med rotfruktspytt & gräddsås. Måltid 2. Pasta med räkor, persilja & vitlök. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI Recept för bakning till Björnö 2015 KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält smöret. Vispa ägg och

Läs mer

Vecka 24. Medelhavsfisk. Omelett med skinka och broccoli. Kryddiga biffar med tabbouleh. Panerad tofu med puré och gurkasallad

Vecka 24. Medelhavsfisk. Omelett med skinka och broccoli. Kryddiga biffar med tabbouleh. Panerad tofu med puré och gurkasallad Vecka 24 Medelhavsfisk Omelett med skinka och broccoli Kryddiga biffar med tabbouleh Panerad tofu med puré och gurkasallad Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en

Läs mer

Så hittar du kantarellerna

Så hittar du kantarellerna 1 Så hittar du kantarellerna Foto: Per Wissing Letar du kantareller i skogen? Här hittar du grundtipsen som hjälper dig göra fynden. SVAMP 1. Leta efter kantareller i täta, svårtillgängliga, unga skogar.

Läs mer

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET Grilla Vilt är något alldeles extra Receptsamlingen med grillat från åke P är här. Fullproppad med unika recept med

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Vecka 32 Lasagne med rökt lax och spenat Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Zucchinibiffar Familjekassen är för dig som känner precis som vi, att

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Makalösa matjes - 8 goda sätt

Makalösa matjes - 8 goda sätt Makalösa matjes - 8 goda sätt Matjes med brynt smör, eller matjes med en krämig sås till eller varför inte bara som den är? 1 Matjessilltårta Ingredienser 10-12 personer 75 g smör 225 g kavring Fyllning

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 41-48 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 41 FITNESS MED GRANATÄPPLE MORGONKICK Ingredienser 1 granatäpple 1 glas hallonfil/halloncultura 2 msk FITNESS Gör så här Rensa ut kärnorna ur granatäpplet och lägg dem

Läs mer

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35 Krämig kycklingpasta med persilja vecka 35 inspiration Krämig kycklingpasta med persilja Är du på jakt efter den perfekta pastarätten? Jakten är över, här har du en krämig kycklingpasta med persilja, purjo,

Läs mer

Vecka 24. Krämig gryta med räkor. Korv med potatissallad. Kycklingpasta med salvia. Nektarinsallad med couscous och halloumi

Vecka 24. Krämig gryta med räkor. Korv med potatissallad. Kycklingpasta med salvia. Nektarinsallad med couscous och halloumi Vecka 24 Krämig gryta med räkor Korv med potatissallad Kycklingpasta med salvia Nektarinsallad med couscous och halloumi Laktosfria kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak,

Läs mer

Fisk Lönkan,

Fisk Lönkan, Fisk Lönkan, 6.5 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gubbröra... 3 Havande strömming... 4 Stekt strömming... 5 Stekt Sik (eller gös/abborre)... 6 Potatismos... 7 Duchessepotatis med muskot... 7 Lönkan, Fisk, 6.5

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter. vecka 48

Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter. vecka 48 Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter vecka 48 inspiration Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter x x Underbart krämig pastasås gjord på smörstekt lök, bladspenat, spänstiga bönor, grädde,

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor Innehåll Bönkebabspett med fetaoströra och rostad potatis 2 Hälsobar med hallon- och bönsmoothies 3 Jordgubb- och kaffekaka 4 Snabb lunch eller tapas med böna och kantarell 5 Bönkebabspett med fetaoströra

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 25-32 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 25. FITNESS FRUKTIGA GRANOLAMUFFINS Ingredienser till muffinsmet: 2½ dl siktat vetemjöl 1¾ dl fullkornsmjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt ½ tsk kanel 2 stora ägg 1¾ dl

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet.

Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet. Finpotatisrecept från Svegro. Nyhet. Nyhet. Svegro Finpotatis. Svegro Finpotatis är vår allra finaste potatis. Den är varsamt tvättad och storlekssorterad för en jämn tillagningstid. Skalet är så tunt

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Stekt schnitzel med blomkålssallad

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 135-142 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHOKLADFONDANT MED AFTER EIGHT Ingredienser: 100 g smör 125 g mörk choklad 4 pastöriserade äggulor 4 pastöriserade äggvitor 40 g socker 20 g vetemjöl 10 stycken

Läs mer

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7 Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt vecka 7 inspiration Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt En rätt inspirerad av det marockanska köket. Köttbullar med smak av spiskummin, pistagenötter

Läs mer

Så bakar du trendiga cupcakes

Så bakar du trendiga cupcakes 1 Så bakar du trendiga cupcakes Färgglada cupcakes, söta och underbara. Bjud på senaste hajpen och gör som i "Sex & the city", njut av de bedårande bakverken. Foto: Lina Eriksson Chokladcupcakes Ingredienser

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2 Het pasta med torrsaltat bacon och majs vecka 2 inspiration Het pasta med torrsaltat bacon och majs En rätt du enkelt svänger ihop. Den torrsaltade baconen ger en härlig sälta och broccolin ger en fin

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet 7 recept #laxkorv #godarematfrånhavet Laxkorv, sparris & ljummen tomatvinegrette 20 min Förrätt: 2 portioner, huvudrätt: 4 portioner Lätt 2 stora kvisttomater 50 g lagrad parmesan 1-2 msk hackade färska

Läs mer

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!).

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Ingredienser Kikärtor Sesamfrön Kokosolja Olivolja Salt Citron

Läs mer

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör:

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör: Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET 28 oktober 2009 Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson Arrangör: Konsumentföreningen Norrort Optimusvägen 21 194 34 Upplands Väsby www.kf.se/norrort Carpaccio på

Läs mer

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2 Het pasta med torrsaltat bacon och majs vecka 2 inspiration Het pasta med torrsaltat bacon och majs En rätt du enkelt svänger ihop. Den torrsaltade baconen ger en härlig sälta och broccolin ger en fin

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 51 a Gräddig köttfärssås med ajvar b Torsk med äggsås c Gul currygryta med kokosmjölk ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer familj Enkelt,

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers.

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Grillad fläskkotlett med currywok

Grillad fläskkotlett med currywok Grillad fläskkotlett med currywok 4 fläskkotletter Olivolja Salt Chiliflagor 8 skivor Halloumi 2 tomater ½ blomkål ½ zucchini 1 lök 1 paprika 1 äpple ¼ purjo 4 dl grädde 2 dl crème fraiche 4 msk japansk

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 50 a Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad b Gräslöksstekt lax

Läs mer

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen!

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! 1 10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! IDÉ Tapas är perfekt som buffé på festen - alla kan plocka vad de gillar. Många av rätterna passar också bra som

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 51 Måltid 1 Mandelpanerad

Läs mer

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag!

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Nygårdsskolan, Askim, juni 2011 Buffé: Vegetarisk chili med smak från Indien Quorn Stroganoff med senap från Dijón Marinerade kikärtor med apelsin,

Läs mer

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min Energikaka Portioner 12 70 min 300 ml Fresubin DRINK valfri smak 200 g smör 200 g socker 4 ägg 200 g mjöl 10 g bakpulver ströbröd 300 ml apelsinjuice 100 g florsocker rostade mandelflingor Till garnering:

Läs mer