Tio tips för en fin matta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tio tips för en fin matta"

Transkript

1 Tio tips för en fin matta Alla vill väl ha en fin gräsmatta. Inte nödvändigtvis en golfgreen, men åtminstone en som till största delen består av gräs och till största delen är grön. Om du gått och funderat på varför gräset alltid är grönare på andra sidan, så kanske du ska ta del av dessa gräsmattetips. 1. Klippning Låt gräset växa lite längre än normalt innan du gör årets första klippning. Gräset bör inte klippas kortare än 4-5 cm, då det har svårare att konkurrera med mossa och ogräs. Vänta inte tills det har blivit högre än 10 cm. Har man varit bortrest länge är det bäst att klippa det kortare i omgångar. 2. Gräsklippet Vid första klippningen bör gräsklippet samlas upp, eftersom jorden fortfarande är kall och gräset inte bryts upp. Under resten av sommaren gör det ingenting om klippet får ligga kvar, så länge det inte har blivit för långt. Det är en smaksak, helt enkelt. 3. Dressning Görs när gräset växer för fullt för att fylla ut håligheten och förbättra jordstrukturen. Använd sand eller färdigblandad toppdress och lägg ut ett tunt lager som du sedan sprider ut med en kratta. 7. Gödsla Gräsmattan bör gödslas tre gånger om året. Först när gräset börjar bli grönt, och sedan med cirka sex veckors intervall. Se till att använda ett långsamverkande gödsel som inte bränner gräset. 8. Luftning - Gör man genom att köra ner en grep ner till cirka 10 centimeters djup med täta mellanrum. Grepen vickas fram och tillbaka och dras sedan rakt upp. Luftning kan hjälpa om gräsmattan har blivit mycket kompakt. 9. Ogräs Lite ogräs får väl en matta tåla? Vill man inte bombardera gräset med tvivelaktiga kemikalier är det en sund inställning. Genom att vattna sällan och klippa högt har du redan begränsat möjligheterna för vissa ogräs. Maskrosor och annat otrevligt rotogräs tas manuellt med ett bra ogräsjärn. 10. Inför hösten Räfsa bort tjocka lövtäcken från mattan innan snön kommer. Löven kan användas som täckmaterial under buskar och perenner. 4. Krattning Om man krattar ofta behöver inte gräsmattan vertikalskäras. Kratta gärna igenom mattan med en pinnkratta en gång i månaden. Syftet är att kapa grästuvorna för att öka skottbildning och på så sätt få en tätare gräsmatta. 5. Vattning Inte ens under långa torkperioder behöver gräsmattan vattnas. Den tappar dock färgen och slutar växa. Återhämtning sker så snart det börjar regna igen. Vill du ha kvar den gröna mattan så ska du vattna på kvällen och inte med mer än 30 ml åt gången ställ gärna ut en regnmätare när du vattnar. 6. Mossa För att undvika mossa så mycket det går bör gräsmattan ligga i solen. Mossan kan begränsas genom krattning med en hård metallkratta. Mossan trivs där jorden är näringsfattig. Genom att gödsla blir jorden näringsrik, vilket gör att mossan trivs sämre.

2 Balkonglådan en trädgård för alla För den som inte har en trädgård, har brist på utrymme eller tid, har fysiska hinder eller helt enkelt inte orkar lägga ner så mycket arbete, men ändå vill kunna ägna sig åt odling erbjuder balkonglådan en smidig lösning. En balkonglåda kan hängas på balkongen, på ett räcke eller under fönstret. Att montera lådan under fönstret är inte så vanligt i Sverige, men det ser trevligt ut och är ett bra alternativ för dem som varken har balkong eller trädgård. Vad som kan odlas beror på hur mycket sol lådan kommer att få. Tomater behöver mycket sol medan flitiga lisor och murgröna klarar av ganska mycket skugga. När platsen är utvald det dags att köpa låda. Längden kan variera, men den bör vara minst 15 centimeter bred och 20 centimeter djup. När många växter ska trängas på liten yta är det viktigt att det finns gott om plats för rötterna. Materialvalet är mer en smaksak. Plast är lätt att lyfta och hålla rent, medan trä och plåt kanske är mer attraktivt. Lådan måste ha gott om upphöjda dräneringshål som låter överflödigt vatten rinna bort. Köper man plastlådor måste man ibland själv spika upp hålen. Bra planteringsjord är en förutsättning för en lyckad balkonglåda. Återigen handlar det om att många växter ska samsas på liten yta och i förhållandevis lite jord. Därför är det viktigt att jorden har hög kvalitet och är mull- och näringsrik. Det finns särskild U-jord att köpa som är anpassad för odling i behållare. Eftersom jorden är knappt tilltagen i balkonglådan är det viktigt att tillföra näring med jämna mellanrum. Det finns flytande näring och långtidsverkande näringspinnar eller kulor som avger näring under längre tid. Balkonglådor behöver också mer vatten än trädgården, eftersom växterna har mindre jord att hämta vatten ifrån. Vattna dagligen, helst på kvällen då vattnet inte dunstar bort eller bränner bladen i solen. Undvik att vattna direkt på växten, så den slipper vattensamlingar på löven som kan leda till mjöldagg och svamp. Det roliga är ändå att välja växter till balkonglådan. Det finns mängder av fina sommarblommor som är vackra under lång tid. Varför inte utgå ifrån ett speciellt tema? Välj verbena, heliotrop, lavendel och tagetes om du vill ha många fjärilsbesök eller timjan, rosmarin, gräslök och oregano om du vill satsa på en egen liten örtagård.

3 Begagnad cab i sommar? En skön sommar med vacker väder är vad alla cabriolet-ägare drömmer om. Vi andra drömmer om en cabriolet. Har du äntligen tänkt göra slag i saken och förverkliga cabdrömmen så kanske det är begagnat som gäller. Egentligen är hösten den bästa tiden att köpa begagnad cab, men hur sugen är man då? Här är några tips när det gäller köp av begagnad cab: Är du osäker på bilköpet kan det vara värt att vända sig till en bilhandlare annars finns det alltid ett stort utbud av begagnade cabbar på Blocket eller i tidningens privatannonser. Titta på många annonser och jämför skick och priser. Kolla Bilkalkylen på Konsumentverkets hemsida för att få mer information om kostnader för olika bilmodeller. Konsumentverket har också annan nyttig information för dig som ska köpa begagnad bil. Fundera på om du vill ha plåttak eller tygtak. Plåttak ger mer komfort på vintern, men det tar upp mycket utrymme i bagaget. Riktigt starka cabbar har ofta körts ganska hårt var därför extra noga med att kolla styrning och däck. Leta efter sprickor och glipor i taket, speciellt i skarvarna. Provkör med taket uppe för att känna om det blåser in någonstans. Testa att fälla upp och ner taket några gånger för att försäkra dig om att det fungerar som det ska. Kolla också hur snabbt taket fälls upp det är skönt om det går fort när det kommer en störtskur. Här är några av storsäljarna bland begagnade cabbar: Peugeot 207 cc: En cabfavorit som började tillverkas 2006 och som kännetecknas av grillens stora leende. 207:an fungerar bra som året runt-bil det finns plats för fyra, men benutrymmet baktill är väldigt trångt. Plåttaket fälls upp på 25 sekunder, bagageutrymmet är litet, men ändå något större än hos föregångaren Peugeot 206. Porsche Boxster: Boxstern släpptes 1996 som Porsches lågbudgetvariant och finns i två generationer. Den har ett klassiskt Porsche-utseende, en kraftfull motor och canvastak. Utrymmet bak kanske inte gör den till det bästa alternativet för barnfamiljen, men visst är den läcker! Mercedes SLK: Första generationen SLK kom 1998 och den andra SLK är en sportig och lyxig roadster som finns i några olika varianter. Det är en tvåmannabil med hard-top och hög komfort. Vissa modeller har s.k. vindsjalar varmluftsfläktar i nackskyddet som ger skön värme när det blåser kallt om nacken. VW Beetle: Av den klassiska Bubblan finns det inte så många körbara exemplar kvar, men de nya modellerna är nästan lika gulliga. Bubblan är ingen sportbil, men hela familjen får plats när man ska glida ner till stranden. Komforten är inte superhög, men canvastaket fälls enkelt och den som bara måste ha en Bubbla kan säkert ha överseende med några minuspoäng.

4 Chokladbrownies med hallonglasyr Brownies är mjuka kakor med amerikanskt ursprung. De har blivit populära även i Sverige och inte undra på det. Här är ett helt oemotståndligt recept med de mest chokladiga brownies du kan tänka dig, toppade med en fruktig och frisk hallonglasyr. Ingredienser 200 g smör 100 g mörk choklad 1 ½ dl mjöl ½ dl kakao 100 g vit choklad 3 ägg 2 ½ dl socker Hallonglasyr 3 dl florsocker 1 dl hallon 1 tsk pressad citron Skär smöret i bitar och lägg det i en skål (glas eller rostfri) tillsammans med den mörka chokladen, bruten i bitar. Smält över ett vattenbad på låg värme och rör om då och då för att blanda chokladen med smöret. Ställ sedan blandningen att svalna. Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper i en smörad form på cirka 20x20 cm. Blanda mjöl och kakao i en skål och vispa ägg och socker poröst i en annan skål. Vänd försiktigt ner den svalnade smöroch chokladblandningen i äggblandningen och rör försiktigt för att behålla luften i smeten. Vänd slutligen ner mjölblandningen tillsammans med den grovt hackade vita chokladen och rör försiktigt så att allt bara blandas. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna. Nu är det dags för hallonglasyren. Mosa hallonen med en gaffel och rör ihop med florsocker och pressad citron. Bred ut glasyren över browniekakan och låt den stelna. När glasyren stelnat är det bara att skära kakan i bitar och servera. Mums!

5 Den perfekta potatisen En mättande måltid eller ett billigt mellanmål - bakad potatis funkar i alla lägen. Trots att den bakade potatisen är så anpassningsbar och lättlagad får den inte all den uppmärksamhet den förtjänar. Men god är den i synnerhet om du följer följande tips: 1. Köp riktiga bakpotatisar. Alla potatisar kan bakas men bakpotatisar är rika på stärkelse och funkar därför bäst. 2. Tvätta potatisen med en borste och torka den ordentligt med en handduk. 3. Undvik risken för explosioner genom att sticka några hål i potatisen med en gaffel. 4. Om du vill att din potatis ska ha mjukt skal ska du packa in den i aluminiumfolie. Om man ska vara petig är potatisen då inte bakad, utan ångkokt. Innehållet får också en annan konsistens. Ett annat sätt att få mjukt skal är genom att smörja olivolja eller smör på potatisen innan den bakas. Rulla sedan i potatisen i grovt salt för att göra skalet ännu godare. Sillröra med majs (4 potatisar) 1 burk sillfiléer 4 hårdkokta ägg 1 hackad rödlök 1 burk majs 2 dl crème fraiche gräslök Skär sillen i bitar, hacka äggen grovt och blanda ihop allt till en härlig röra. Waldorfinspirerad kycklingsallad (4 potatisar) ½ grillad kyckling i små bitar 1 äpple skuret i små tärningar 3 skivade selleristjälkar 1 dl grovt hackade valnötter 1 dl vispad grädde 1 dl majonnäs salt, peppar och paprikakrydda Blanda alla ingredienser och lägg på en nybakad, het och smörklickad potatis. 5. Lägg potatisen direkt på galler i mitten av ugnen. En 150 grams potatis bör bakas i drygt en timme på 175 grader. Den är färdig när innertemperaturen är cirka 99 grader, eller när den känns mjuk. En klick smör i bakad potatis är så gott att det nästan inte behövs något mer. För den som inte nöjer sig med bara potatis och smör finns annars massor av olika goda röror att fylla potatisen med. Här tipsar vi om två:

6 Goda och nyttiga fiskburgare Nya fiskrecept är något man aldrig kan få för många av fisk är nyttigt, gott och ganska billigt. Här bjuder vi på ett annorlunda recept som kombinerar nyttighet och smakrik frasighet. Fiskburgarna innehåller både fisk och sojabönor, vilket gör dem proteinrika och välgörande. De passar lika bra med ett mastigt potatismos som en lätt sallad. 4 portioner 500 g filé av vit fisk, t.ex. sej eller torsk 1 burk sojabönor 1 rödlök 1 fiskbuljongtärning ½ tsk paprikakrydda 1 ägg 2 msk ströbröd + ströbröd till panering 1 knippe gräslök Lägg fisken i saltat vatten och koka i cirka 10 minuter. Låt den sedan rinna av. Skölj sojabönorna genom en sil och lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med hackad rödlök, söndersmulad buljongtärning och paprikapulver. Kör med en mixer tills blandningen blivit en puré. Rör ner ägg och ströbröd och låt stå i fem minuter. Mosa den kokta fisken och rör ner i bönröran tillsammans med finklippt gräslök. Häll minst 1 cm olja i en stekpanna och hetta upp på ganska hög värme. Forma fiskröran till rundlar och vänd försiktigt i ströbröd. Stek burgarna cirka fem minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Servera gärna med potatis- och palsternackamos, sallad och bostongurka.

7 Gästtoalett med charm Är du ägare till en liten gästtoalett så ska du vara glad. Det finns nästan inget rum i hela huset som man kan sätta så mycket personlig prägel på utan att det blir störande. Med lite färg, fantasi och eget arbete förvandlar du snabbt gästtoaletten till husets charmigaste vrå. Här kommer lite tips och inspiration för dig som har som nästa projekt att skapa en trivsam lilltoa. Är du rädd för att använda starka färger i resten av huset så är det nu du kan passa på. Varför inte måla väggarna i olika färger och skaffa färgstarka handdukar och tillbehör? En färgglad vävd plastmatta pryder sin plats på golvet och ett knallrosa toalock blir pricken över i:et. Testa gärna olika färgkombinationer på papper först. Satsa på detaljerna och överraska med det oväntade. En liten kristallkrona i taket och vackra handdukskrokar är sådant som sticker ut i ett litet utrymme. Tapetsera väggarna med gamla tidningar, så finns det alltid något för besökaren att läsa. Gör gästtoaletten till ett tjusigt galleri genom att fylla väggarna med vackra inramade tavlor i olika storlekar. Leta reda på annorlunda tapeter att sätta upp på väggarna eftersom det inte behövs så mycket, behöver det inte heller bli dyrt. Att byta ut standardblandaren mot något riktigt annorlunda och exklusivt är en liten förändring som gör stort intryck. Satsa på en charmig shabby-chic-stil. Tapetsera väggarna med rosmönstrad tapet och häng upp fluffiga, gammaldags handdukar med olika design. Måla alla snickerier vita. Fullända designen med smårutiga gardiner och väldoftande lavendelkuddar som hängs i en söt krok på väggen.

8 Samla smaklösa muggar Hur många har du? Ett par stycken per person är acceptabelt. Mer än ett dussin och du har problem, både med beslutsamhetsångest och utrymme. Smaklösa muggar samlas som damm och många står dessutom undangömda och samlar damm. Å andra sidan, varför skämmas över muggsamlingen? Det förflutna kommer vi ändå att bära med oss i någon form. Så fram med dem! Mönstrade, reklamprydda, med favoritlaget eller som en souvenir från en regning dag i Skottland. Det finns plats för alla! Dryckeskärl med handtag fanns redan under stenåldern. Muggar med någon form av tryckt design har en betydligt kortare historia, men under de senaste decennierna har de blivit vanliga som presenter och souvenirer, köpta som minne av en plats eller ett evenemang. Det finns en uppsjö av olika muggar med tryck att välja bland och utbudet växer dagligen. Reklammuggar, kändismuggar, politiska muggar, humormuggar, muggar med filosofiska budskap och dessutom möjligheten att köpa muggar med personliga tryck. Muggar kan bland annat köpas i presentaffärer, på turistorter och i specialbutiker på nätet. Har man väl börjat samla är man garanterad att hitta några iögonfallande exemplar på loppmarknader. När man har kommit upp i ett antal muggar kan te- eller kaffedrickandet bli en spegling av det humör man har för tillfället, exempelvis med en mugg med texten Hon som bestämmer. Muggvalet kan också användas för att ändra humöret - känner man sig lite nertrampad kan det vara läge att ta fram Stålmannenmuggen. Vill man retas när IFK- grannen dyker upp så kan man bjuda på kaffe i en AIK-mugg, medan (m) orfar får en LO-mugg. Med ett stort antal muggar kan man välja att bli den man är eller den man inte är Det stora problemet med en växande muggsamling, bortsett från de psykologiska, är att hitta utrymme. En lämpligt placerad hängande kedja kan vara svaret häng S-krokar i kedjan och fyll på med muggar allt eftersom. Muggsamlingen kan också förvaras och visas upp på en enkel vägghylla eller hängandes från en snygg vägglist med krokar.

9 Snygga och funktionella staket Staketet kan ha massor av olika funktioner det visar var tomtgränsen går, det ger trygghet, det håller hund och barn på plats och det skapar en snygg ram runt hemmet. Staket finns i många olika utföranden, material och prisklasser. Här berättar vi om några av de vanligaste staketen och hur du går tillväga för att få dem på plats. Sektionsstaket Byggvaruhusen har ett stort utbud av olika staketsektioner. De finns i klassiska utföranden med stående brädor, i spaljévarianter, med flätmönster och en rad andra utföranden och kombinationer. För att få upp ditt sektionsstaket behöver du först få ner stolpar i jorden. Vill du att stolparna ska sitta bra så är det bäst att gjuta fast dem i betongfundament eller skruva fast dem i färdiga betongplintar. Det finns också stolphållare med metallspets som hamras ner i marken. När väl stolparna är på plats är det bara att spika fast sektionerna. vidjor. Man kan naturligtvis också bygga gärdesgården själv, men då tar det nog längre tid. Pilstaket Ett annat alternativ för den som vill ha en naturlig stil är staket av levande pil. Vill man ha ett levande pilstaket gäller det att peta ner långa, färska pilskott i marken under våren, helst så snart tjälen gått ur jorden. Staketet flätas ihop och vattnas under hela säsongen. Det slår snart rot och blir som ett mellanting mellan staket och snabbväxande häck. Man kan också fläta snygga staket av döda pilskott. Läggs de i blöt innan flätning blir de mjuka och böjliga. Pilskott kan köpas vid energiskogar och hos företag som specialiserat sig på levande pilstaket. Tänk på! För vanliga staket krävs inget bygglov, men är du osäker på om ditt drömstaket räknas som ett vanligt staket är det bäst att fråga kommunen för säkerhets skull. Plank och murar kräver bygglov. Stängselstaket Det gröna villastängslet är inte lika populärt idag som det har varit, men det fyller sin funktion och finns dessutom även i svart. Framför allt är det starkt och så gott som underhållsfritt. Stolparna gjuts fast i betongfundament och nätstaketet fästs i stolparna med spänntrådar. Smidesstaket Ett gediget järnstaket har pondus och lång hållbarhet. Färdiga sektioner kan köpas, men det går också att få specialbeställda smidesstaket. Staketsektioner fästs i stolpar av järn, betong eller sten och det är viktigt att mäta rätt från början. Smidesstaket är dyra, men snygga och hållbara. Snickra själv Det finns naturligtvis inget som säger att man måste köpa färdiga sektioner. Om du har egna idéer du vill förverkliga och dessutom är lite händig, så ska du naturligtvis snickra ihop ditt eget staket. Stolpar med två eller tre liggande brädor är en enkel typ av staket som kanske inte håller hunden på plats, men ändå ramar in huset och visar var tomtgränsen går. Gärdesgårdsstaket Staket av gärdesgårdstyp är vackra, funktionella och dessutom relativt billiga. Det finns företag över hela landet som levererar och sätter upp gärdesgårdsstaket till ett fast meterpris. Stolparna bankas ner i jorden och granslanorna fästs i stolparna med spik eller

10 Sommarmode för snygga kurvor Visst är det härligt med sommaren, solen, värmen, blommorna och shortsen och linnet och baddräkten. För en del känns det jobbigt att slänga av sig det långbenta och långärmade och visa upp de generösa kurvorna för allmänheten. Är du en av dem så ska du fortsätta läsa här kommer några tips på hur färger och former kan trolla med sommarfiguren. Låt det strama åt under bysten Att klä sig i stora formlösa t-shirts är det värsta man kan göra. Tröjor och toppar som sitter åt lite under bysten, där man är som smalast, är mycket snyggare. Glöm inte heller att köpa riktiga bh som formar och lyfter en bra bh kan göra underverk för hela figuren. Trolla med mönster och färger Du kanske har hört att enfärgat och mörkt förminskar och köper därför bara svart, mörkgrått och på sin höjd lite blått. Fel, fel, fel! Med smarta kombinationer av mönstrat och enfärgat distraheras ögat. Det finns massor av mönstrade toppar och klänningar som smickrar figuren. Välj smarta byxor och kjolar Undvik byxor som går ända upp i midjan de brukar mest förstora magpartiet. Byxor och kjolar med breda linningar och blixtlås i sidan gör magen lite plattare. Håll dig borta från byxor med veck. Kjolen ska helst vara utsvängd, gärna mönstrad och kanske med en volang. Klänningar är bäst Klänningen är det perfekta plagget för en rund figur, men det gäller att välja rätt typ av klänning. Stora, långa, vida tantklänningar må vara bekväma, men de är inte särskilt smickrande. Den bästa modellen är den som sitter åt lite under bysten och har en utsvängd kjol. Knälängd är nästan alltid bra för alla figurer. Ta ut svängarna på stranden Det viktigaste när man är på stranden är att man har det skönt. Väldigt få är nöjda med sin figur, men inte får man det trevligare av att gå och oroa sig över ringar och celluliter. Shoppa runt tills du hittar en bikini eller baddräkt som du tycker är snygg och trivs i och var inte rädd för att vara färgglad. Ta vara på sommaren!

11 Vad är egentligen GAD? Psykisk ohälsa är ett växande problem i hela västvärlden, inklusive Sverige. Det inkluderar tillstånd som psykoser, neuroser och även lindrigare former av oro och nedstämdhet. Andelen av befolkningen med ängslan, oro eller ångest har ökat lavinartat under de senaste 30 åren, enligt Socialstyrelsen. Psykisk ohälsa är ofta svårare att diagnostisera än fysiska åkommor. Gränserna mellan olika tillstånd är inte knivskarpa och symptombeskrivningar kan vara vaga. Ett tillstånd som ibland kan vara svårt att placera är GAD (Generalized Anxiety Disorder) Generaliserat ångestsyndrom. GAD blev känd för allmänheten först för några år sedan, när tidningen Expressen rapporterade att runt svenskar lider av det. Risken för feldiagnos är betydlig högre för psykiska sjukdomar än fysiska. Ett benbrott ses som ett benbrott oavsett vilken läkare som gör diagnosen, medan GAD kan definieras olika av olika läkare. Något som försvårar diagnosen ytterligare är läkemedelsföretag som vill öka marknaden för nya mediciner för psykisk sjukdom. Boken Pillret av Ingrid Carlberg belyste just sådana företeelser. Enligt den berodde Expressens höga siffror på att tidningen i viss mån blivit offer, medvetet eller inte, för ett läkemedelsföretags marknadsföring. Symptomen inkluderar en överdriven rädsla och oro inför olika aktiviteter, oro som man har svårt att kontrollera. Tankar om olyckor, flygplanskrascher, dödliga sjukdomar eller att någonting kommer att hända med barnen är vanligt. Det som gör sjukdomen svårdiagnostiserad är att ångest inför vardagssituationer också kan vara symptom. Det kan till exempel handla om en irrationell rädsla för att ha tappat bort husnyckeln, eller oro inför nya uppgifter på jobbet. En sådan oro upplevs av de allra flesta då och då. Diagnosen GAD ska dock inte ges om patienten inte har upplevd dessa symptom länge än sex månader. Dessutom ska andra symptom, som exempelvis koncentrationssvårigheter eller muskelspänning, förekomma under en lika lång period. Kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män av GAD. Orsakerna är inte klarlagda men tros vara beroende av faktorer som gener, livssituation, tidigare livserfarenheter och individens tankar om sitt eget tänkande. Man är ofta en grubblande person. Problemen börjar ofta, men inte alltid, i barndomen eller tonåren. Behandlingen kan bestå av medicin och kognitiv beteendeterapi. Det senare innebär att man kommer till självinsikt om sin sjukdom genom att exempelvis skriva ner sina tankar om problemsituationer, för att sedan träna på att möta och övervinna dem.

12 Detta har hänt Sverige fick mer uppmärksamhet än vanligt i Storbritannien under den nyligen avgjorda valrörelsen. Det konservativa partiet, som var i opposition, ville införa friskolor baserade på det svenska systemet. Regeringens kritik av förslaget möttes med argumentet att systemet fungerar utmärkt i Sverige, som fortfarande ses som något av trygghetens land i Storbritannien. Några dagar före valet publicerades en debattartikel av Mona Sahlin i den ansedda dagstidningen The Guardian. Där skrev hon att friskolesystemet hade allvarliga problem och att Sverige i stället har mycket att lära av Storbritanniens skolsystem. Inte så uppseendeväckande på ett sätt: britternas regeringsparti var Labour, systerparti till Socialdemokraterna, medan friskolesystemet hyllades av Conservatives, som motsvarar Moderaterna. Det ovanliga låg dels i att ett annat land, Sverige, fick så mycket plats i debatten. Öriket är inte direkt känt för att intressera sig för sina grannar: den kända tidningsrubriken Dimma över kanalen, kontinenten isolerad beskriver inställningen rätt så bra även i dag. Inte heller Sahlins inhopp i debatten hör till det vanliga: partiledare bruka hålla sig ifrån att ge sig in i ett annat lands valrörelse. Britterna fick till slut en koalitionsregering för första gången sedan andra världskriget, mellan Conservatives och de mindre Liberal Democrats, som närmast kan liknas vid Folkpartiet. Fredrik Reinfeldt, som har varit något av en förebild för den nya statsministern David Cameron, var förstås belåten med resultatet. Han hoppas att Liberaldemokraternas medverkande i regeringen kommer att göra det brittiska medverkandet i EU mer positivt. Det kan visa sig vara en väl optimistisk förhoppning: de flesta inom regeringen är skeptiska till EU. Liberaldemokraterna, liksom Folkpartiet, är varma anhängare av en sammanhållen union, men prioriterar inte frågan just nu. De har till och med backat från att vilja införa Euron så snart som möjligt, till att se det som något som eventuellt kan bli aktuellt i framtiden. Sveriges utanförskap i Eurosamarbetet har sparat landet miljarder kronor som annars hade gått som lån (bidrag) till att stödja den grekiska ekonomin. I dessa tider gör det inte så mycket att Sverige enligt Europeiska Centralbanken inte skulle platsa i valutaunion på grund av att den svenska lagstiftningen inte har anpassats tillräcklig. Å andra sidan fick Grekland gå med trots att de inte uppfyllde mer grundläggande krav. Omständigheterna förändras väl, men i dagsläget kan det kännas som Marx hade rätt när han sa: Jag skulle inte vilja vara med i den klubb som accepterar mig som medlem. Groucho Marx, alltså. Laughing Dog

13 Visste du att...en vulkan bildas när magma trängs upp ur jordens inre genom sprickor i jordskorpan? Vulkaner kan variera i utseende från endast sprickor till höga berg. världens största vulkan är Mauna Loa på Hawaii? Den är 10 km hög från havsbotten, 4 km över havsnivån, med en volym på kubikkilometer. den mest kända supervulkanen finns i Yellowstone Park, USA? Tre massiva utbrott har skett därifrån, det senaste för år sedan. Det har spekulerats att ett nytt massivt utbrott är att vänta. Vetenskapsmän har dock sagt att det, trots man har upptäckt termiska förändringar på senare år, inte finns några bevis för att en katastrof är på väg inom den närmaste framtiden. en vulkans styrka mäts med VEI-skalan (Volcanic Explosivity Index)? Skalan går från 0 till 8 och varje steg representerar tio gånger högre styrka. Sista gången ett utbrott nådde en VEI på 8 var för år sedan. Utbrottet av Eyjafjallajökull på Island nyligen tros inte ha nått högre än 3 på skalan, alltså hade den gånger mindre styrka än ett 8-gradigt utbrott. det vulkanutbrott som orsakade flest dödsfall skedde 1815 i Indonesien? dog, de flesta av svält. Det som orsakat flest dödsfall under senare tid var i Colombia människor miste livet och den huvudsakliga dödsorsaken var svält. Vulkanen hade en styrka på 7. vulkaner som man tror har kapacitet att nå upp till 8 på skalan kallas för supervulkaner? Det finns sex kända supervulkaner, tre i USA men ingen i Europa. Ett utbrott från en supervulkan skulle kunna ödelägga stora områden, orsaka förändringar i klimatet och till och med hota mänsklighetens överlevnad.

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd Innehåll Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

Vilda växter KUNG I KÖKET KRYDDA MATEN NATURLIGT. *!3A0B9A-aieicc! för hela familjen 5VARDAGSRECEPT. nr 4. Stjärnkocken visar genvägarna

Vilda växter KUNG I KÖKET KRYDDA MATEN NATURLIGT. *!3A0B9A-aieicc! för hela familjen 5VARDAGSRECEPT. nr 4. Stjärnkocken visar genvägarna nr 4 Fira med smörgåstårta Lägg strömmingen i lag Cykelsäsongen är här! PÅ HYLLAN: Trädgårdshandskar, sidan 15. KUNG I KÖKET Stjärnkocken visar genvägarna Smörgåstårta med lax och färskost, recept sidan

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd INNEHÅLL Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

S&B. Smått och Blandat. Tidningen för dig som är uttråkad

S&B. Smått och Blandat. Tidningen för dig som är uttråkad S&B Smått och Blandat Tidningen för dig som är uttråkad Romantisk läsning -Det vackraste ögonblicket Ta reda på hur ditt år kommer se ut! Facebook -Fact or fiction? Tjejers tips till bra betyg! Bästa fredagsmyset!!!

Läs mer

BÄTTRE HÄLSA. Pulkaparty. *!3A0B9A-aieicc! nr 1. Så gör kocken variationer på gravad lax. Ladda för en heldag i backen

BÄTTRE HÄLSA. Pulkaparty. *!3A0B9A-aieicc! nr 1. Så gör kocken variationer på gravad lax. Ladda för en heldag i backen nr 1 Sara Begners receptfavoriter Bitterljuv grapefrukt Till hemmets lugna vrå PÅ HYLLAN: Bröd som knäcker. Sidan 8. Pulkaparty Ladda för en heldag i backen *!3A0B9A-aieicc! Pris 18:- BÄTTRE HÄLSA med

Läs mer

KRISTEN VEGeTARISK KOKBOK

KRISTEN VEGeTARISK KOKBOK KRISTEN VEGeTARISK KOKBOK INNEHÅLL: RECEPT VÅR Hannas indiska gryta på kikärtor (spicy) 5 Fräsig morotssoppa 6 Karins wokade rödbetor med mycket smak 7 Vegansemlor 8 Vincent och Antons vegogryta i pitabröd

Läs mer

HANDPLOCKAT. Vårfin från topp till tå! Vår i trädgården Viktigaste tårtan Vinn hemkörning LITE NYTTA, NÖJE OCH NÄRHET FRÅN ICA MAXI I MOTALA NR 1-2014

HANDPLOCKAT. Vårfin från topp till tå! Vår i trädgården Viktigaste tårtan Vinn hemkörning LITE NYTTA, NÖJE OCH NÄRHET FRÅN ICA MAXI I MOTALA NR 1-2014 HANDPLOCKAT LITE NYTTA, NÖJE OCH NÄRHET FRÅN ICA MAXI I MOTALA NR 1-2014 Vårfin från topp till tå! Vår i trädgården Viktigaste tårtan Vinn hemkörning INNEHÅLL I NUMMER 1 AV HANDPLOCKAT 3 Mot ljusare tider!

Läs mer

Gott slut. en bra början NYÅR MED SMÅ MEDEL. *!3A0B9A-aieicc! HELA HAVET I ETT SKAL NJUT OSTRON PÅ BÄSTA SÄTT. nr 12 MENYN, TIPSEN OCH FESTEN

Gott slut. en bra början NYÅR MED SMÅ MEDEL. *!3A0B9A-aieicc! HELA HAVET I ETT SKAL NJUT OSTRON PÅ BÄSTA SÄTT. nr 12 MENYN, TIPSEN OCH FESTEN nr 12 Nyhet! Receptfritt hos Coop Snabblagat med wok Citrus klyftigt och gott PÅ HYLLAN: TV-spel, sidan 23. NYÅR MED SMÅ MEDEL MENYN, TIPSEN OCH FESTEN Gott slut en bra början Snöägg, recept sidan 28.

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-01-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Med passion för hälsa och välmående

Med passion för hälsa och välmående 2015 Med passion för hälsa och välmående Malin Ewerlöf Julia Dufvenius Anja Lundqvist Petra Månström Kristofer Edlund Madelinn Fernandez Usama Aziz Annie Thorén Miia Grändås Ida Warg Vinterns kärlek till

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna!

Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna! 0 Gör det själv 8 8 8 8 8 8 8 Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna!. Beige. Röd. Blå. Svart. Brun. Ljusblå. Grön 8. Rosa/vit. Ljusgrå. Mörkgrå.

Läs mer

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare:

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: vid matbordet och i affären Hem- och konsumentkunskap Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: Maria

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Studentkokboken v.1. Hanna Maria Björklund

Studentkokboken v.1. Hanna Maria Björklund Studentkokboken v.1 Hanna Maria Björklund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 6 Studentisk matlagning... 7 Om mat och nyttigt... 9 Basskafferi... 13 Skafferi... 13 För bakning... 14 Kylskåp... 14 I Frysen...

Läs mer

Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård

Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård Drömmarnas Hus och Lärande Liv Drömmarnas Hus är ett kulturhus för barn och ungdomar mellan 7-17 år med bas i Rosengård i Malmö. Här har föreningen

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

Grönare odling. Toaletter utan vatten. Sally Voltaire. Vi älskar eko. Lätta recept från

Grönare odling. Toaletter utan vatten. Sally Voltaire. Vi älskar eko. Lätta recept från Vi älskar eko Lätta recept från Sally Voltaire Grönare odling Bättre skördar med permakultur Stadsodling med höns Rolig odling för barn 3 EKOHEM Halvtid på landet Estetisk återvinning i lägenhet Snabbt

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning JOAKIM HEDSTRÖM Boken ingår i EU-projektet 3C4Incubators där syftet var att utveckla kulturföretagande och kulturinkubatorer. I Sverige drevs projektet av Regionförbundet Östsam och fokuserade på ett

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Bitidningen. Bin i trädgård och stad. Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH

Bitidningen. Bin i trädgård och stad. Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH Nr 10 Oktober 2010 Bitidningen Bin i trädgård och stad Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH Bitidningen 10 2010 1 2 Bitidningen 10 2010 Ledaren Alltid under luppen så ska

Läs mer

Rosa kokboken av Anna Benson

Rosa kokboken av Anna Benson Rosa kokboken av Anna Benson Säljs till förmån för Cancerfonden ROSA KOKBOKEN av Anna Benson 1 av 3 får cancer i Sverige idag. Alla har vi någon i vår närhet som drabbats. För att uppmärksamma sjukdomen

Läs mer

Vanliga. expertsvar kvinnohälsa. så hittade JaG tillbaka STROKE. sommarrecept BÄTTRE. SeNASte NYtt HÖRSeLN & SYNeN KONSTEN ATT. Nr 02 Maj 2013.

Vanliga. expertsvar kvinnohälsa. så hittade JaG tillbaka STROKE. sommarrecept BÄTTRE. SeNASte NYtt HÖRSeLN & SYNeN KONSTEN ATT. Nr 02 Maj 2013. pris 29 kronor BÄTTRE Nr 02 Maj 2013 LÄttA sommarrecept expertsvar kvinnohälsa Vanliga livetefter STROKE SeNASte NYtt HÖRSeLN & SYNeN KONSTEN ATT ÄTA RÄTT SOL, ÅDERBRÅCK & PSORIASIS malin ewerlöfs BÄSTA

Läs mer