Anlagspar I våra gener sitter anlagen parvis, ett från fadern och ett från modern.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anlagspar I våra gener sitter anlagen parvis, ett från fadern och ett från modern."

Transkript

1 Ordlista Additiv genetisk variation Variation, dvs. skillnader mellan djur, som beror på enskilda geners uttryck. Effekten av de två genvarianterna läggs ihop, avkomman blir i medeltal som genomsnittet av föräldrarna. Anlagspar I våra gener sitter anlagen parvis, ett från fadern och ett från modern. Arvbarhet Arvbarheten är ett mått på hur stor del av en egenskaps variation som beror på ärftligt variation. Arvbarheten har värde mellan 0 och 1. Är arvbarheten 0 beror egenskapen inte alls på arvet (generna), eller på att vi inte kan urskilja skillnaderna mellan olika djur, och är arvbarheten 1 beror allting på arvet. När arvbarheten är hög har man stora möjligheter att förbättra egenskapen genom avelsarbete. Arvbarheten är låg när värdet på den är 0,0-0,2, medelhög när värdet är 0,2-0,4 och hög när värdet är 0,4-1,0. Avelsvärde Ett mått på djurets nedärvningsförmåga. En varudeklaration av djurets genetiska kapacitet. Uttrycks på en skala som kan jämföras med andra djurs nedärvningsförmåga. Basbyte Jämförelsegruppen byts ut med vissa intervall. Medeltalet för gruppen motsvarar relativtalet 100. BLUP (Best Linear Unbiased Prediction) En avelsvärderingsmetod som skattar avelsvärden samtidigt med de systematiska miljöeffekterna. Med hjälp av BLUP beräknar man med största möjliga säkerhet avelsvärden då man vid beräkningen tar hänsyn till information från alla individens släktingar. BLUP kan användas i farmodell (sire model) eller djurmodell (animal model) med en egenskap (single-trait) eller flera egenskaper (multiple-trait) i beräkningarna. Brunststyrka Djurägarens bedömning av brunsttecken enligt en femgradig skala. Celltal/celltalsuppgifter Mjölkens innehåll av framför allt vita blodkroppar. En förhöjd halt tyder på bakterieinfektion. Provtagning i tankmjölk görs veckovis och är betalningsgrundande. Enskilda kors värden registreras en gång per månad. Dominant genetisk variation Variation, dvs. skillnader mellan djur, som beror på samspel mellan gener. Det räcker att ha genen i enkel uppsättning för att komma till uttryck hos djuret. Några exempel på dominanta anlag är svart färg över rött och kullighet (avsaknad av horn) över behorning.

2 Ekonomisk vikt Det ekonomiska värdet vid en indexenhets ändring. Observera att även etiska aspekter kan ges ett ekonomiskt värde. Elittjur/tjurfader De allra bästa tjurarna, totalt eller med vissa särskilda egenskaper, väljs ut för att bli fäder till nästa generations tjurar. Endast få av varje årgångs godkända tjurar blir tjurfärder. Fenotyp Samlat resultat av arv och miljö, det som man kan observera. Fruktsamhet Djurets förmåga att reproducera sig. En komplex egenskap som vi försöker mäta med registreringar av insemination, brunststyrka och sjukdoms/störningsbehandlingar. Generationsintervall Föräldrarnas genomsnittliga ålder när den avkomma föds som vi tänker använda som nästa generations avelsdjur. Ca 5-8 år för nötkreatur. Genetisk defekt I vanligt tal säger man oftast missbildning eller ärftlig missbildning, eftersom missbildningar också kan bero på miljön. Missbildningar leder ofta till döden eller minskad livskraft. Det är därför man avelsmässigt försöker hindra spridningen av dessa bland korna. Genetiskt framsteg Urval av djur gör att man får mer och mer önskvärda arvsanlag i populationen, medeltalet förbättras. Hur stort framsteget blir beror bl.a. på arvbarheten, andelen djur som väljs ut till avel, säkerheten och generationsintervallet. Genetisk kapacitet Nedärvningsförmåga som kan vara såväl högre som lägre än den fenotypiska, observerbara, kapaciteten. Genetisk trend Ärftlig förändring av en egenskap i positiv eller negativ riktning. Beräknas i regel, som skillnaden i medelavelsvärde mellan olika årgångar kor eller tjurar. Exempelvis så är den genetiska trenden för mjölkavkastning ungefär 125 kg per år, dvs mjölkavkastningen ökar med 125 kg per år genom avelsarbetet. Genotyp Genuppsättning. Observera att man alltid har två genvarianter (undantaget könsbundna egenskaper), en från modern och en från fadern. Heterogen Olikartad

3 Homogen Likartad Heterosiseffekt Samma som korsningseffekt. Kan uppstå om olika raser korsas, avkomman blir bättre än genomsnittet av föräldrarna. Gäller framför allt egenskaper som livskraft, fruktsamhet, hälsa. Härstamningsinformation Uppgifter om en individs släktingar, i första hand far och mor respektive deras far och mor. Icke-omlöparfrekvens Mått på hur stor andel av seminerade djur som inte kommer i brunst igen, dvs. de djur som blir dräktiga. Mäts vid kritiska tidpunkter efter insemination, t.ex. 28 eller 56 dagar. Intensitet Andelen djur som väljs ut till avel. Om man väljer ett fåtal djur får man en hög intensitet och ett stort genetiskt framsteg. Alltför hög intensitet ökar dock risken för inavel. Kalvningsförmåga (F/MF) Beskriver dels kalvens livskraft vid födelsen och dels kvigans förmåga att föda fram en levande kalv. Kalvningsförlopp och antal dödfödda kalvar ligger till grund för avelsvärdet. Korrelationer (genetiska och fenotypiska) Det finns två olika typer av korrelationer, genetiska och fenotypiska. De genetiska beror på arvet och de fenotypiska beror både på arv och miljö. Ur avelsmässig synvinkel är de genetiska korrelationerna mest intressanta. Sambanden mellan två egenskaper, korrelationen, visar hur väl dessa två egenskaper följs åt. Korrelationen antar värden mellan 1 och -1. Är korrelationen mellan två egenskaper 1 beror den ena egenskapen helt på den andra. Är korrelationen mellan två egenskaper 0 varierar egenskaperna oberoende av varandra och är korrelationen -1 ändras den ena positivt när den andra ändras negativt. Ett genetiskt samband uppkommer om arvsanlagen som påverkar var och en av de båda egenskaperna ligger nära varandra på samma kromosom eller om ett och samma arvsanlag (gen) påverkar båda egenskaperna (pleiotropi). Korrelationen är låg när värdet på den är 0,0-0,2, medelhög när värdet är 0,2-0,4 och hög när värdet är 0,4-1,0. Om värdet är negativt kallas det t ex för en negativ medelhög korrelation respektive positiv medelhög korrelation om värdet är positivt. Mastitresistens Värdet grundas på veterinärrapporterade mastiter, celltalsuppgifter samt kor som utgångsrapporterats pga mastit.

4 Medelfel Ett standardiserat spridningsmått för skattningar. Beräknas genom att standardavvikelsen divideras med kvadratroten av antal observationer i undersökningen. Medelvärde Om en fördelning är approximativt normalfördelad och därmed någorlunda symmetrisk används det aritmetiska medelvärdet, vanligen kallat medelvärde. Det erhålls genom att man summerar samtliga observationer och dividerar med antalet observationer. För celltal används det geometriska medelvärdet som bättre hanterar enstaka extremavvikelser. Medianvärde Används lämpligen vid sneda fördelningar och är det värde som den mittersta observationen har. Medianen delar en fördelning i två lika stora delar, 50% av antalet observationer ligger ovanför respektive nedanför medianen. Migration Vandra Normalfördelning mm En normalfördelning kännetecknas av symmetrisk fördelning av observationerna kring ett medelvärde. Inom plus/minus en standardavvikelse från medelvärdet finns 68%, eller ungefär 2/3 av alla observationer. Inom området plus/minus två standardavvikelser från medelvärdet befinner sig 95% av observationerna och i intervallet plus/minus tre standardavvikelser finns 99% av alla observationer. Nyckeltal Ett mått som beskriver t.ex. besättningens djurhälsa. Används för att skaffa sig en uppfattning om problemområden. Omlöparfrekvens Motsatsen till Icke omlöparfrekvens dvs andel kor som löper om (ej blir dräktiga) efter en seminering. Penetrans Sannolikhet att en viss genotyp ger fenotypiskt utslag hos individen (eg. att mutation visar kliniska tecken på sjukdom). Population Djur av en och samma ras inom ett område med likartat avelsmål. I praktiken utgörs populationen oftast av alla avelsdjur inom en viss ras i ett land. Recessiv arvgång Egenskapen bestäms av ett anlagspar och individen måste få samma arvsanlag både från far och mor för att egenskapen skall komma till uttryck.

5 Recessisivt arvsanlag Arvsanlaget måste finnas i dubbel uppsättning för att egenskapen skall komma till uttryck. Regressionskoefficient En regression beskriver hur mycket en egenskap påverkar en annan. Regressionskoefficienten anger hur mycket den ena egenskapen förändras om den andra ändras med 1 enhet. Observera att regressionskoefficienten, till skillnad från en korrelation, anges i en enhet (t.ex. kg mjölk per kg kraftfoder). Rekryteringsprocent Andelen förstakalvare som ersätter äldre djur, kan beräknas på årlig basis. Rekryteringskostnader Kostnaden för att föda upp rekryteringsdjur, t.ex. foder- och byggnadskostnader. Tjurindex Tjurindex är ett sammanfattande avelsvärde som tar hänsyn till genetiska samband mellan egenskaper och till hur stor ekonomisk betydelse varje egenskap har. Selektion Urval, dvs. de djur som väljs till avel. Skillnaden mellan medeltalet och de individer som väljs ut för att bli fäder och mödrar till nästa generation kallas urvalsdifferens (eller selektionsdifferens). Semintjur Tjur som lämnar sin sperma i konstgjord vagina i samling på tjurstation/seminstation. Sperman kontrolleras, späds och förpackas i payetter innan den används eller fryses. Standardavvikelse (eller spridning) Ett spridningsmått för enskilda observationer i förhållande till populationens medelvärde. Beräknas genom att man drar kvadratroten ur variansen och anger hur stor spridningen är runt medelvärdet. Säkerhet Ett mått på avelsvärdens tillförlitlighet beroende på egenskapens arvbarhet och antalet observationer. Uppgifter från individen själv, syskon eller föräldrar ger låg säkerhet, uppgifter från ett stort antal avkommor ger hög säkerhet. Upprepbarhet Upprepbarheten kan variera mellan 0 och 1. Är upprepbarheten 0 erhålls sällan samma värde för en egenskap vid två olika tillfällen och är den 1 erhålls ofta samma värde vid två olika tillfällen. Om upprepbarheten är hög för en egenskap innebär det att egenskapen inte behöver bedömas lika många gånger som en egenskap med lägre upprepbarhet. Upprepbarheten är låg när värdet på den är 0,0-0,2, medelhög när värdet är 0,2-0,4 och hög när värdet är 0,4-1,0.

6 Varians Variansen är ett uttryck för en egenskaps variation i populationen. Variansen mäter i princip hur enskilda observationer i genomsnitt avviker från medelvärdet. Variansen kan delas upp i olika komponenter, t.ex. genetisk och miljömässig variation. Variationskoefficient Standardavvikelsen anges ibland i procent av medelvärdet. Detta mått kallas variationskoefficienten och används för att jämföra variationen hos olika egenskaper, t.ex. har mjölkavkastning och dotterfruktsamhet storleksmässigt jämförbara variationskoefficienter. Väntetjur Tjurar som väntar på resultat från sin första årgång döttrar. De skall växa upp, kalva och mjölka ca 1 år. Väntetiden är ca 4 år. Överlevandetal Återspeglar kornas hållbarhet, dvs. förmågan att undgå ofrivillig utslagning. Avelsvärdet baseras på hur många döttrar som klarat 1:a laktationen och kalvat en andra gång, hur många döttrar som klarat 2:a laktationen och kalvat en tredje gång samt hur många döttrar som klarat 3:e laktationen och kalvat en fjärde gång.

Avelsvärdering med index. Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU

Avelsvärdering med index. Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU Avelsvärdering med index Erling Strandberg, inst för husdjursgenetik, SLU Index i hundaveln Vad? Varför? Hur? Vad är index? Avel att välja de bästa hundarna till att bli föräldrar fast ännu hellre Att

Läs mer

Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper. Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU

Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper. Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU Heritabilitetsskattningar och avelsvärderingsmetodik för kvantitativa egenskaper Erling Strandberg Inst för husdjursgenetik, SLU Typ av eg. Bakgrund Fenotyper Exempel Kvalitativa Olika typer av egenskaper

Läs mer

Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet

Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet Index för HD och ED Ett nytt verktyg i avelsarbetet Foto: Åsa Lindholm Sofia Malm Vad är HD och ED? Två av de vanligaste ärftliga defekterna hos hund Tillväxtrubbningar i skelettet, orsakar artros i leden

Läs mer

Information om index för HD och ED

Information om index för HD och ED www.skk.se/uppfödning 1 januari 2013 Information om index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande hos många hundraser. För ett effektivare avelsarbete för bättre

Läs mer

Information om SKK:s index för HD och ED

Information om SKK:s index för HD och ED Information om SKK:s index för HD och ED Text: Sofia Malm Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande i många, framförallt storvuxna, hundraser. Trots mångåriga hälsoprogram orsakar

Läs mer

Avelsvärdering för HD och AD. Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU

Avelsvärdering för HD och AD. Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU Avelsvärdering för HD och AD Sofia Lindberg Institutionen för husdjursgenetik, SLU HD och AD är kvantitativa egenskaper Påverkas av många olika gener. Inverkan av olika miljöfaktorer. Uppvisar kontinuerlig

Läs mer

Avelsarbete för bättre ledhälsa

Avelsarbete för bättre ledhälsa Avelsarbete för bättre ledhälsa Svenska Sennenhundklubbens Uppfödarkonferens 24 oktober 2010 Sofia Malm Inst. för husdjursgenetik, SLU Foto: Åsa Lindholm Vad är HD och ED? Två av de vanligaste ärftliga

Läs mer

Avelsvärden för får så tolkar du dem

Avelsvärden för får så tolkar du dem Avelsvärden för får så tolkar du dem Med den nya avelsvärderingen kan vi dels, göra bättre urval av livdjur i den enskilda besättningen, dels påverka utvecklingen av våra raser på nationell nivå. Avelsvärderna

Läs mer

Avelsvärdering med index. Sofia Malm

Avelsvärdering med index. Sofia Malm Avelsvärdering med index Sofia Malm Vad tänker hon prata om idag? Vad är index? För vilka egenskaper? Varför skatta avelsvärden? Index för HD och ED Uppföljning index för berner sennen Index i avelsarbetet

Läs mer

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD-index ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD, eller höftledsdysplasi som förkortningen står för, är ett alltför vanligt problem i många storvuxna

Läs mer

Har storleken betydelse? FAKTA OCH LITE TANKAR AV EMMA CARLÉN

Har storleken betydelse? FAKTA OCH LITE TANKAR AV EMMA CARLÉN Har storleken betydelse? FAKTA OCH LITE TANKAR AV EMMA CARLÉN Extremfall är intressanta Världens minsta ko Swallow 84 cm hög men kanske inte så relevanta Världens största ko Chili 2 m hög 1 ton Våra moderna

Läs mer

Genomiska avelsvärden revolutionerar avelsarbetet

Genomiska avelsvärden revolutionerar avelsarbetet Hans Stålhammar, VikingGene cs hasta@vikinggene cs.com Tre stora tekniska genombrott Teknikutvecklingen tar ibland stora steg framåt och påverkar därmed olika verksamheter. För nötkreatursavels del var

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 Rottweiler Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen av index, som omfattar samtliga sju pilotraser. Sofia

Läs mer

Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre

Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre Det är fåfängt att göra med mera det som kan göras med mindre Δ GENETICA ÄRFTLIGHETSGRAD VAD ÄR DET? Urval för att förbättra egenskaper genom avel är bara meningsfullt om de mät- eller bedömningsvärden

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden ( för älghundsraserna)

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden ( för älghundsraserna) Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 (2013-2015 för älghundsraserna) Jämthund och norsk älghund grå (gråhund) Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen

Läs mer

Information om index för HD och ED

Information om index för HD och ED www.skk.se/uppfödning 16 december 2011 Information om index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande hos många hundraser. Svenska Kennelklubben inför skattning av

Läs mer

Avelsvärdering med index. Sofia Malm

Avelsvärdering med index. Sofia Malm Avelsvärdering med index Sofia Malm Utbildning för avelsfunktionärer, 11 november 2015 Befintliga indexraser avseende ledhälsa Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund

Läs mer

Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED

Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED Avelsvärdering med index mentalitet och HD/ED RAS/RUS-konferens SBK, Arlanda 2014-11-08 Katja Nilsson (en del bilder från Sofia Malm, SKK) Index i hundaveln Vad är det? För vilka egenskaper? Varför ska

Läs mer

Information om SKKs index för HD och ED

Information om SKKs index för HD och ED Information om SKKs index för HD och ED Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande i många, framförallt storvuxna, hundraser. Trots mångåriga hälsoprogram orsakar dessa sjukdomar

Läs mer

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden

Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden Utvärdering av HD-/ED-index i avelsarbetet under perioden 2012-2015 Flatcoated, golden och labrador retriever Denna presentation är ett komplement till den fullständiga utvärderingen av index, som omfattar

Läs mer

Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm

Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm Index för HD och ED - hur har det gått? Sofia Malm Avelskonferens SÄK, 12 augusti 2016 Pilotraser Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund och norsk älghund grå (gråhund)

Läs mer

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar Genetik Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma Hunden har 78st kromosomer i varje cellkärna, förutom i könscellerna (ägg och spermier) där antalet är hälften, dvs 39st. Då en spermie och

Läs mer

Släkttavlor i genetiken

Släkttavlor i genetiken Släkttavlor i genetiken I den här övningen får du följa hur olika egenskaper och sjukdomar hos människan går i arv från generation till generation. Alla egenskaper och sjukdomar som är med i övningen bestäms

Läs mer

Skötsel för bättre fruktsamhet. Hans Gustafsson

Skötsel för bättre fruktsamhet. Hans Gustafsson Skötsel för bättre fruktsamhet Hans Gustafsson Ekonomiska aspekter Detta kostar pengar Hög inkalvningsålder hos kvigorna Långt kalvningsintervall speciellt hos djur med medelmåttig produktion Hög andel

Läs mer

Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen

Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen Frågor och svar om den kommande avelsvärderingen Vi har i ett antal nummer av Fårskötsel skrivit ingående om den kommande avelsvärderingen och detaljerna i den. Det kan för många verka som ett komplext

Läs mer

Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning

Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Sofia Malm, 151013 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! I januari 2016 införs index för, och i vissa raser

Läs mer

Värdet av köttrassemin i mjölkbesättningar. Freddy Fikse Växa Sverige

Värdet av köttrassemin i mjölkbesättningar. Freddy Fikse Växa Sverige Värdet av köttrassemin i mjölkbesättningar Freddy Fikse Växa Sverige När behovet av rekryteringskvigor minskar: Kalvningsegenskaper Slaktkroppsegenskaper MJÖLK-KÖTTRAS KORSNINGSKALVAR JÄMFÖRT MED RENRAS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om nötkreatur

Läs mer

Nyheter NAV, gemensam Svensk-Finsk-Dansk, rutinavelsvärdering 14 augusti 2012

Nyheter NAV, gemensam Svensk-Finsk-Dansk, rutinavelsvärdering 14 augusti 2012 Nyheter NAV, gemensam Svensk-Finsk-Dansk, rutinavelsvärdering 14 augusti 2012 Den senaste rutinkörningen i NAV för mjölkegenskaper, tillväxt, fruktsamhet, exteriör, juverhälsa, övriga sjukdomar, kalvningsförmåga,

Läs mer

Genetik/Avel Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11

Genetik/Avel Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2004-11 Introduktion Genetiska kunskaper hos uppfödare är en nödvändighet för att förstå vad till exempel SKKs hälsoprogram innebär och varför

Läs mer

Översyn av avelsmålet Avelsmål 2017

Översyn av avelsmålet Avelsmål 2017 Översyn av avelsmålet 2017 Avelsmål 2017 1 Återkommande översyn av avelsmålet Det genetiska framsteget beror huvudsakligen på kvaliteten på de använda tjurarna Övergången från avkommeprövade tjurar till

Läs mer

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare

SBR SV / Lotta Fabricius Kristiansen Drottningodling för nybörjare Drottningodling för nybörjare Introduktion till drottningodling -kursöversikt Biologin bakom drottningodlingen Förädling och avel Utrustning Metoder till husbehov och yrkesmässigt Parning och drönarsamhällen

Läs mer

Index för HD och ED - nu för fler raser. Sofia Malm

Index för HD och ED - nu för fler raser. Sofia Malm Index för HD och ED - nu för fler raser Sofia Malm Indexutbildning, 16 april 2016 Pilotraser Golden, labrador, flatcoated, rottweiler, bernersennen sedan 2012 Jämthund och norsk älghund grå (gråhund) sedan

Läs mer

Finansiering. Föreläsning 6 Risk och avkastning BMA: Kap. 7. Jonas Råsbrant

Finansiering. Föreläsning 6 Risk och avkastning BMA: Kap. 7. Jonas Råsbrant Finansiering Föreläsning 6 Risk och avkastning BMA: Kap. 7 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@fek.uu.se Föreläsningens innehåll Historisk avkastning för finansiella tillgångar Beräkning av avkastning och risk

Läs mer

12 januari 2016 kommer långhårig collie att få HD index

12 januari 2016 kommer långhårig collie att få HD index 12 januari 2016 kommer långhårig collie att få index Både korthårs- och långhårscollie har som första raser Mentalindex. För korthårscollie är dock -index inte aktuellt för närvarande. Det är en jämförelsevis

Läs mer

Beskrivande statistik

Beskrivande statistik Beskrivande statistik Tabellen ovan visar antalet allvarliga olyckor på en vägsträcka under 15 år. år Antal olyckor 1995 36 1996 20 1997 18 1998 26 1999 30 2000 20 2001 30 2002 27 2003 19 2004 24 2005

Läs mer

Genomisk selektion -erfarenheter från mjölkkor -möjligheter för köttraser. Besöksdagen på Gunnarp Hans Stålhammar

Genomisk selektion -erfarenheter från mjölkkor -möjligheter för köttraser. Besöksdagen på Gunnarp Hans Stålhammar Genomisk selektion -erfarenheter från mjölkkor -möjligheter för köttraser Besöksdagen på Gunnarp 2018 11 20 Hans Stålhammar Vem är Hans Stålhammar? 2 Innehåll Faktorer som påverkar säkerheten på genomiska

Läs mer

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS?

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? Den bärande idén bakom omfattande s.k. genetiska hälsoprogram är att det är möjligt att befria en hundstam från skadliga gener. En diskussion kring utformning av program för

Läs mer

Beskrivande statistik. Tony Pansell, Leg optiker Docent, Universitetslektor

Beskrivande statistik. Tony Pansell, Leg optiker Docent, Universitetslektor Beskrivande statistik Tony Pansell, Leg optiker Docent, Universitetslektor Beskrivande statistik Grunden för all analys är ordning och reda! Beskrivande statistik hjälper oss att överskådligt sammanfatta

Läs mer

Beräkning av mentalindex baserat på MH

Beräkning av mentalindex baserat på MH Beräkning av mentalindex baserat på MH Erling Strandberg, institutionen för husdjursgenetik, SLU. I studien ingick 12 bruksraser med MHuppgifter fram till september 2016. De 33 egenskaperna standardiserades

Läs mer

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter av Per Arvelius En hunduppfödare strävar efter att välja de avelsdjur som nedärver önsvärda egenskaper till valparna. Eftersom många egenskaper påverkas

Läs mer

Hur bra förutsäger kvigors avelsvärden framtida prestationer som kor?

Hur bra förutsäger kvigors avelsvärden framtida prestationer som kor? Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårdsoch växtproduktionsvetenskap Hur bra förutsäger kvigors avelsvärden framtida prestationer som kor? Hur starka är sambanden mellan avelsvärden och faktiska prestationer?

Läs mer

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN PER-ERIK SUNDGREN Avd. för smådjursavel Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7023, 750 07 Uppsala BAKGRUND En tidigare redovisning av ärftlig variation i Svenska Brukshundsklubbens

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om djurskyddskrav

Läs mer

Föreläsning 1. Repetition av sannolikhetsteori. Patrik Zetterberg. 6 december 2012

Föreläsning 1. Repetition av sannolikhetsteori. Patrik Zetterberg. 6 december 2012 Föreläsning 1 Repetition av sannolikhetsteori Patrik Zetterberg 6 december 2012 1 / 28 Viktiga statistiska begrepp För att kunna förstå mer avancerade koncept under kursens gång är det viktigt att vi förstår

Läs mer

F8 Skattningar. Måns Thulin. Uppsala universitet Statistik för ingenjörer 14/ /17

F8 Skattningar. Måns Thulin. Uppsala universitet Statistik för ingenjörer 14/ /17 1/17 F8 Skattningar Måns Thulin Uppsala universitet thulin@math.uu.se Statistik för ingenjörer 14/2 2013 Inledande exempel: kullager Antag att diametern på kullager av en viss typ är normalfördelad N(µ,

Läs mer

Föreläsning 1. NDAB02 Statistik; teori och tillämpning i biologi

Föreläsning 1. NDAB02 Statistik; teori och tillämpning i biologi Föreläsning 1 Statistik; teori och tillämpning i biologi 1 Kursens uppbyggnad 9 föreläsningar Föreläsningsunderlag läggs ut på kurshemsidan 5 lektioner Uppgifter från kursboken enligt planering 5 laborationer

Läs mer

TMS136. Föreläsning 7

TMS136. Föreläsning 7 TMS136 Föreläsning 7 Stickprov När vi pysslar med statistik handlar det ofta om att baserat på stickprovsinformation göra utlåtanden om den population stickprovet är draget ifrån Situationen skulle kunna

Läs mer

Utkom från trycket den 10 december beslutade den 9 november 2004.

Utkom från trycket den 10 december beslutade den 9 november 2004. Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om DFS 2004:22 avelsarbete; Utkom

Läs mer

Nötsemin är ett enkelt val för framgångsrika mjölk och nötköttsproducenter. Det finns pengar att tjäna på semin och hjälpmedel som underlättar

Nötsemin är ett enkelt val för framgångsrika mjölk och nötköttsproducenter. Det finns pengar att tjäna på semin och hjälpmedel som underlättar Nötsemin är ett enkelt val för framgångsrika mjölk och nötköttsproducenter. Det finns pengar att tjäna på semin och hjälpmedel som underlättar brunstpassning och seminering. Semin i två olika varianter

Läs mer

Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen

Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen Avels ut-värdering, kristallkulan och vågen Avelsframsteg görs om de genetiskt bästa hundarna väljs till avel. Enkelt! Klart slut! Alltsedan vi människor började föda upp djur så har vi haft önskemål om

Läs mer

Kvantitativ strategi Univariat analys 2. Wieland Wermke

Kvantitativ strategi Univariat analys 2. Wieland Wermke + Kvantitativ strategi Univariat analys 2 Wieland Wermke + Sammanfattande mått: centralmått n Beroende på skalnivån finns det olika mått, som betecknar variablernas fördelning n Typvärde eller modalvärde

Läs mer

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen När utfallsrummet för en slumpvariabel kan anta vilket värde som helst i ett givet intervall är variabeln kontinuerlig. Det är väsentligt att utfallsrummet

Läs mer

Avelsvärden för svenska korsningsfår

Avelsvärden för svenska korsningsfår Slutrapport till Stiftelsen Svensk Fårforskning Avelsvärden för svenska korsningsfår Carl Helander 1, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Emma Carlén och Kjell Johansson, Växa Sverige och Ulf Andréasson,

Läs mer

Prediktera. Statistik för modellval och prediktion. Trend? - Syrehalt beroende på kovariater. Sambands- och trendanalys

Prediktera. Statistik för modellval och prediktion. Trend? - Syrehalt beroende på kovariater. Sambands- och trendanalys Statistik för modellval och prediktion att beskriva, förklara och förutsäga Georg Lindgren Prediktera Matematisk statistik, Lunds universitet stik för modellval och prediktion p.1/28 Statistik för modellval

Läs mer

Avel i ekologiska besättningar

Avel i ekologiska besättningar Avel i ekologiska besättningar författare: Lotta Rydhmer, Anna Näsholm, Titti Måntelius, Maria Alarik, Ylva Åkerfeldt redaktör: Maria Alarik Projektansvariga organisationer: HS Landsbygdskonsult AB Box

Läs mer

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Matematisk Statistik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller: Matematisk Statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TT091A TGMAS15h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 30 Maj Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig

Läs mer

Räkna lönsamhet med bättre djurhälsa

Räkna lönsamhet med bättre djurhälsa Räkna lönsamhet med bättre djurhälsa HPM Djurhälsokostnader 1.41 Managementverktyg för mjölkföretaget Håkan Landin, Svensk Mjölk AB & Djurhälsan i Härjedalen HB Djurvälfärds & Utfodringskonferensen, Linköpings

Läs mer

Vad kan man vänta av korsningsavel?

Vad kan man vänta av korsningsavel? Vad kan man vänta av korsningsavel? Inom hundaveln diskuteras allt oftare korsning som en väg ur de problem som en för långt gående inavel skapat i många hundstammar. Men det är inte så enkelt att man

Läs mer

Djurmaterialets betydelse i ekologisk grisproduktion

Djurmaterialets betydelse i ekologisk grisproduktion C2. Framtidsfrågorna för ekologisk grisproduktion Wallenbeck, A., Lundeheim, N. och Rydhmer, L., Institutionen för husdjurs-genetik, SLU, tel: 018-67 45 04, e-post: Anna.Wallenbeck@hgen.slu.se Djurmaterialets

Läs mer

VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN?

VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN? VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN? Limousin - Den gyllenbruna eliten Historia, egenskaper och utveckling Limousinrasen härstammar från det centralfranska höglandet, med staden Limoges som centrum i Limousindistriktet.

Läs mer

Medelvärde, median och standardavvikelse

Medelvärde, median och standardavvikelse Medelvärde, median och standardavvikelse Detta är en enkel aktivitet där vi på ett dynamiskt sätt ska titta på hur de statistiska måtten, t.ex. median och medelvärde ändras när man ändar ett värde i en

Läs mer

Sammanfattning Arv och Evolution

Sammanfattning Arv och Evolution Sammanfattning Arv och Evolution Genetik Ärftlighetslära Gen Information om ärftliga egenskaper. Från föräldrar till av komma. Tillverkar proteiner. DNA (deoxiribonukleinsyra) - DNA kan liknas ett recept

Läs mer

Studietyper, inferens och konfidensintervall

Studietyper, inferens och konfidensintervall Studietyper, inferens och konfidensintervall Andrew Hooker Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University Studietyper Experimentella studier Innebär

Läs mer

Stamboksregler för NAB, omfattar raserna Aberdeen Angus, Blonde d Aquitaine, Charolais, Hereford, Highland Cattle, Limousin och Simmental

Stamboksregler för NAB, omfattar raserna Aberdeen Angus, Blonde d Aquitaine, Charolais, Hereford, Highland Cattle, Limousin och Simmental Svensk Mjölks bestämmelser angående Stamboksregler för NAB, omfattar raserna Aberdeen Angus, Blonde d Aquitaine, Charolais, Hereford, Highland Cattle, Limousin och Simmental 1. Organisation 1.1 Beslut

Läs mer

, s a. , s b. personer från Alingsås och n b

, s a. , s b. personer från Alingsås och n b Skillnader i medelvärden, väntevärden, mellan två populationer I kapitel 8 testades hypoteser typ : µ=µ 0 där µ 0 var något visst intresserant värde Då användes testfunktionen där µ hämtas från, s är populationsstandardavvikelsen

Läs mer

Har storleken betydelse?

Har storleken betydelse? Emma Carlén är utbildad Husdjursagronom. Hon har forskat inom ämnet husdjursgenek om hur man på bästa sä kan hia tjurar och kor som nedärver resistens mot juverinflammaon. Emma började på Svensk Mjölk

Läs mer

Bild 1. Bild 2 Sammanfattning Statistik I. Bild 3 Hypotesprövning. Medicinsk statistik II

Bild 1. Bild 2 Sammanfattning Statistik I. Bild 3 Hypotesprövning. Medicinsk statistik II Bild 1 Medicinsk statistik II Läkarprogrammet T5 HT 2014 Anna Jöud Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet ERC Syd, Skånes Universitetssjukhus anna.joud@med.lu.se Bild 2 Sammanfattning Statistik I

Läs mer

Parade och oparade test

Parade och oparade test Parade och oparade test Andrew Hooker Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University Hypotesprövning: möjliga jämförelser Jämförelser mot ett

Läs mer

Analys av medelvärden. Jenny Selander , plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken

Analys av medelvärden. Jenny Selander , plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken Analys av medelvärden Jenny Selander jenny.selander@ki.se 524 800 29, plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken Jenny Selander, Kvant. metoder, FHV T1 december 20111 Innehåll Normalfördelningen

Läs mer

Index för HD och ED frågor och svar

Index för HD och ED frågor och svar www.skk.se/uppfödning 3 januari 2012 Index för HD och ED frågor och svar Vad uttrycker ett HD-/ED-index? Hur beräknas det? Och hur ska det användas i avelarbetet? Här finner du svar på dessa och många

Läs mer

High tech avel. XXVIII NØK-kongres, 21.-24.juli 2002, i Brønderslev, Danmark. Jarmo Juga Nordisk Avelsvärdering

High tech avel. XXVIII NØK-kongres, 21.-24.juli 2002, i Brønderslev, Danmark. Jarmo Juga Nordisk Avelsvärdering High tech avel Jarmo Juga Nordisk Avelsvärdering Utveckling i avelsmetoder har gått fast framåt. I dag moderna avelsprogram utnyttjar både kvantitativa och molekylgenetiska information i selektion av bästa

Läs mer

VÄLJ RÄTT AVELSTJUR. Kan ge 125 miljoner kr extra / år till svenska dikoproducenter!?

VÄLJ RÄTT AVELSTJUR. Kan ge 125 miljoner kr extra / år till svenska dikoproducenter!? VÄLJ RÄTT AVELSTJUR Kan ge 125 miljoner kr extra / år till svenska dikoproducenter!? Det finns många bra verktyg - Avelsvärdering - Individprövning - Topplistor - Avelsuppfödare - Härstamningsbevis - Gentester

Läs mer

Vi har en ursprungspopulation/-fördelning med medelvärde µ.

Vi har en ursprungspopulation/-fördelning med medelvärde µ. P-värde P=probability Sannolikhetsvärde som är resultat av en statistisk test. Anger sannolikheten för att göra den observation vi har gjort eller ett sämre / mer extremt utfall om H 0 är sann. Vi har

Läs mer

Index för HD och ED frågor och svar

Index för HD och ED frågor och svar www.skk.se/uppfödning 1 januari 2013 Index för HD och ED frågor och svar Vad uttrycker ett HD-/ED-index? Hur beräknas det? Och hur ska det användas i avelarbetet? Här finner du svar på dessa och många

Läs mer

DOKUMENTET ÄR AVELSVÄRDERING VERSION VIII

DOKUMENTET ÄR AVELSVÄRDERING VERSION VIII DOKUMENTET ÄR AVELSVÄRDERING VERSION VIII 2008-02-11... 1 NATIONELL AVELSVÄRDERING... 2 Avelns grundprincip... 2 Avelsvärde... 2 Säkerhet i avel... 2 Genetisk framgång... 3 BLUP... 4 Skattat avelsvärde

Läs mer

Kornas livslängd hur påverkas gårdens resultat?

Kornas livslängd hur påverkas gårdens resultat? hur påverkas gårdens resultat? Emma Carlén och Jan-Åke Eriksson, Växa Sverige emma.carlen@vxa.se, jan-ake.eriksson@vxa.se Hållbara kor vill de flesta mjölkbönder ha då de o ast förknippas med ökad lönsamhet.

Läs mer

Genetik och Avel. eller. man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle

Genetik och Avel. eller. man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle Genetik och Avel eller man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle Biet är en enastående organism för vilken evolutionen fram till idag slutat i ett mycket avancerat

Läs mer

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Norsk Buhund är en ganska liten ras i Sverige. För en liten ras finns det

Läs mer

Genetik - Läran om det biologiska Arvet

Genetik - Läran om det biologiska Arvet Genetik - Läran om det biologiska Arvet Uppgift Arv eller miljö Våra egenskaper formas både av vårt arv och den miljö vi växer upp i. Hurdan är du och hur ser du ut? Vad beror på arv och vad beror på miljö?.

Läs mer

Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper

Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper Tobias Abenius February 21, 2012 Envägs variansanalys (ANOVA) I envägs variansanalys utnyttjas att

Läs mer

Bakgrund till hela projektet

Bakgrund till hela projektet Mental & HD Index Bakgrund till hela projektet Långhår Korthår Briard, Bouvier och Vit herdehund Mentalt Sund Collie Syfte med projektet är att skapa ett verktyg för uppfödare som underlättar att föda

Läs mer

Index för bättre ledhälsa nu för fler raser!

Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! Sofia Malm, Avdelningen för avel och hälsa, SKK, 171026 Artikeln får fritt publiceras av ras- och specialklubbar på webbplats eller i tidning Index för bättre ledhälsa nu för fler raser! I januari 2018

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

Nyhetsbrev från avelsrådet

Nyhetsbrev från avelsrådet Nyhetsbrev från avelsrådet Avelsrådet vill rikta ett varmt tack till avelsregionsansvariga för deras hängivna arbete att samla uppfödare, täckhundsägare och övriga medlemmar i SShK till avelsregionsmöten

Läs mer

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori Föreläsning 4 Kapitel 5, sid 127-152 Stickprovsteori 2 Agenda Stickprovsteori Väntevärdesriktiga skattningar Samplingfördelningar Stora talens lag, Centrala gränsvärdessatsen 3 Statistisk inferens Population:

Läs mer

Den evolutionära scenen

Den evolutionära scenen Den evolutionära scenen Det finns en del att förklara Där allt händer Skapande Evolutionsteorin Gibboner Orangutang Gorilla Människa Schimpans Bonobo Naturligt urval Artbildning Livet har en historia Gemensamt

Läs mer

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 6 (2015-04-22) OCH INFÖR ÖVNING 7 (2015-04-29)

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 6 (2015-04-22) OCH INFÖR ÖVNING 7 (2015-04-29) LUNDS UNIVERSITET, MATEMATIKCENTRUM, MATEMATISK STATISTIK BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 6 (2015-04-22) OCH INFÖR ÖVNING 7 (2015-04-29) Aktuella avsnitt i boken: Kap 61 65 Lektionens mål: Du ska

Läs mer

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: ad Klockan:

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: ad Klockan: Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: 120831ad Klockan: 0800-13.15 Betygsgränser: 50-66% Betyg 3 67-83% Betyg 4 84-100% Betyg 5 Fråga 1-4 Cellbiologi Fråga 5-7 Genetik Fråga 8-10 Växtfysiologi Skriv svar

Läs mer

Kvantitativ forskning C2. Viktiga begrepp och univariat analys

Kvantitativ forskning C2. Viktiga begrepp och univariat analys + Kvantitativ forskning C2 Viktiga begrepp och univariat analys + Delkursen mål n Ni har grundläggande kunskaper över statistiska analyser (univariat, bivariat) n Ni kan använda olika programvaror för

Läs mer

DET MESTA DU BEHÖVER VETA OM BLUP AVELSVÄRDERING

DET MESTA DU BEHÖVER VETA OM BLUP AVELSVÄRDERING DET MESTA DU BEHÖVER VETA OM BLUP AVELSVÄRDERING DET MESTA DU BEHÖVER VETA OM BLUP BLUP är en metod för avelsvärdering som används av olika djurslag över hela världen. Det är den mest använda och absolut

Läs mer

Frågor och svar om avelsvärdering för svenska får

Frågor och svar om avelsvärdering för svenska får Frågor och svar om avelsvärdering för svenska får Inledning Avelsvärderingsprojektet har tillkommit på initiativ från Svenska Fåravelsförbundet (SF) där LRF som är projektägare i samråd med SF har uppdragit

Läs mer

Två innebörder av begreppet statistik. Grundläggande tankegångar i statistik. Vad är ett stickprov? Stickprov och urval

Två innebörder av begreppet statistik. Grundläggande tankegångar i statistik. Vad är ett stickprov? Stickprov och urval Två innebörder av begreppet statistik Grundläggande tankegångar i statistik Matematik och statistik för biologer, 10 hp Informationshantering. Insamling, ordningsskapande, presentation och grundläggande

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015 EKOHUSDJURSKURS Anskaffning av djur ProAgria 2015 Ekologiska djur Skall i regel härstamma från ekologisk produktion => inga begränsningar på anskaffning (gällande antal eller ålder) när djurens omläggningsskede

Läs mer

Ekonomisk analys av andvändningen av könssorterad sperma, embryoöverföring och genomisk selektion på besättningsnivå

Ekonomisk analys av andvändningen av könssorterad sperma, embryoöverföring och genomisk selektion på besättningsnivå Ekonomisk analys av andvändningen av könssorterad sperma, embryoöverföring och genomisk selektion på besättningsnivå Economic analysis of using sexed semen, embryo transfer and genomic selection on dairy

Läs mer

Förra gången (F4-F5)

Förra gången (F4-F5) F6 Standardiseringsmetoder Etiska regler och lagregler Förra gången (F4-F5) Lägesmått: aritmetiskt medelvärde (minst intervall), median (minst ordinal), typvärde (alla nivåer) När vi vill beskriva tyngdpunkten

Läs mer

Fylla stallet med rätt djur och vid rätt tidpunkt. Djurhälso- och Utfodringskonferensen 2014 Linköping Kicki Markusson, Växa Sverige

Fylla stallet med rätt djur och vid rätt tidpunkt. Djurhälso- och Utfodringskonferensen 2014 Linköping Kicki Markusson, Växa Sverige Fylla stallet med rätt djur och vid rätt tidpunkt Djurhälso- och Utfodringskonferensen 2014 Linköping Kicki Markusson, Växa Sverige Balans eller effektivitet i djurflödet Vad är fullt stall? Hur får jag

Läs mer

Medicinsk statistik II

Medicinsk statistik II Medicinsk statistik II Läkarprogrammet termin 5 VT 2013 Susanna Lövdahl, Msc, doktorand Klinisk koagulationsforskning, Lunds universitet E-post: susanna.lovdahl@med.lu.se Dagens föreläsning Fördjupning

Läs mer

Förökning och celldelning. Kap 6 Genetik

Förökning och celldelning. Kap 6 Genetik Förökning och celldelning Kap 6 Genetik Obs! fel i boken: Sid 215, stycket längst ner står systerkromatider, skall stå homologa kromosomer Sid 217, fjärde raden andra stycket: står eller zygoter vilket

Läs mer