Verksamhetsplan och Budget 2017 för KSL:s Geodataråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan och Budget 2017 för KSL:s Geodataråd"

Transkript

1 Antagen på årsmötet Verksamhetsplan och Budget 2017 för KSL:s Geodataråd och syfte KSL:s Geodataråd är Stockholms läns kommunala forum för samverkan inom områdena geodata och GIS. Målsättningen är att skapa förutsättningar för kommunerna att, genom effektivisering och verksamhetsutveckling, möta behovet av kvalitativa grundläggande geografiska data och GIS tjänster i Stockholms län. KSL:s Geodataråd genomför årligen aktiviteter som syftar till ett effektivare resursutnyttjande, ett ökat erfarenhetsutbyte och ökade möjligheter att gå på djupet i olika frågor och därmed medverka till en långsiktigt hållbar utveckling av det kommunala arbetet inom ämnen relaterade till geodata- och GISområdet inom länet. Aktiviteterna i 2017 års verksamhetsplan är en blandning av nya och tidigare påbörjade insatser, och sträcker sig över flera år. Mer information om KSL:s Geodataråds löpande arbete och om aktiviteter finns på Aktiviteter under 2017 Följande tidigare påbörjade aktiviteter kommer att fortsätta under 2017: aktivitet 1 Tätortskarta Stockholms län aktivitet 2 Avrop av flygfotografering mm. aktivitet 3 Jämförelsetal för kart- och mätverksamheter. aktivitet 4 Rekryteringsbehov i framtiden Följande nya aktivitet föreslås under 2017: aktivitet 5 Svensk geoprocess och geodataverksamhet 2020 (återupptas från tidigare verksamhetsplan 2015) Postadress Kommunförbundet Stockholms Län, Box 38145, Stockholm Besöksadress Södermalmsallén 36, Stockholm Växel Fax E-post info@ksl.se Hemsida Organisationsnummer

2 KOMMUNFÖRBUNDET 2 (7) Aktivitet 1 - Tätortskartan Stockholms län Tätortskartan bygger på samverkan mellan Stockholms stadsbyggnadskontor och länets kommuner. Varje kommun ansvarar för ajourhållning av sina respektive geografiska områden. Genom denna samverkan om ajourhållning levererar Stockholms stadsbyggnadskontor övrig topografi enligt ABT-avtalet till Lantmäteriet och länets kommuner har rätt till högsta ersättningsnivå, nivå 3, enligt avtalet under förutsättning att ajourhållningsdata, övrig topografi, har levererats och kommunens avtal med Lantmäteriet medger det. Tätortkartans styrning Tätortskartan har en utsedd samverkansgrupp med ordförande från Stockholms stad, fyra kommunala representanter, en representant från KSL:s Geodataråds styrgrupp samt samordnaren från produktionsgruppen. Samverkansgruppen har det löpande ansvaret för Tätortskartan och har en fortlöpande kontakt med KSL:s Geodataråds styrgrupp genom dess representant samt avrapporterar i samband med vår- och höstmöten till KSL:s Geodataråd. För att samverkan ska fungera behöver alla kommuner avsätta resurser för ajourhållning, granskning och leverans. För närvarande engagerar sig kommunerna, av olika skäl, i mycket varierande omfattning. Detta försvårar samverkan. En utmaning är att hitta rätt ambitionsnivå på framtida arbete, utifrån utredda behov, önskemål och tillgängliga resurser. Det behöver också skapas ännu bättre förutsättningar att på effektivt sätt kunna utföra det fortsatta arbetet med ajourhållning av kartan. Tätortkartans mål för Att utifrån efterfrågat behov ta fram en plan för hur Tätortskartan ska utvecklas eller avvecklas. 2. Genomföra planerade aktiviteter på kort sikt enligt kapitel 4.1 i rapporten Tätortskartan Stockholms län - kommunernas behov och önskemål om inriktning på kartans framtida utveckling Aktivitet 2 - Avrop av flygfotografering mm var sista året då ramavtalet från 2012 kunde användas. Under våren och hösten har ett arbete pågått med att ta fram ett underlag för upphandling av nytt ramavtal. I arbetet med att ta fram nya tekniska specifikationer har Lantmäteriet varit delaktiga. Upphandlingsgruppen har bestått av Martin Karlsson (styrgruppen), Mathias Linell (Järfälla) och Johan Reuterham (projektsamordnare). Sollentuna kommun genomför själva upphandlingen med fullmakt från kommunerna.

3 KOMMUNFÖRBUNDET 3 (7) Framtid Det nya ramavtalet föreslås gälla två år med möjlighet till förlängning 1 år två gånger. Mål Samordna avrop för fotografering 2017 Tidsåtgång Avropssamordning och avtalsförvaltning, 1 pers, ca 75 h totalt och projektsamordnaren. Budget Sollentuna kommun debiterar för samordning av formalia och hantering av ramavtal till en kostnad av 1000 kr/kommun/år = 26 tkr. Kostnad för avropssamordning och avtalsförvaltning för 2017 beräknas uppgå till 70 h å 700 kr = 49 tkr. Aktivitet 3 - Jämförelsetal för mät- och kartverksamheterna i länet Under våren 2016 träffades grupp enhetschefer för att diskutera jämförelsetal och nyckeltal i kart- och mätfrågor i Nacka kommun. Efteråt genomfördes en enkät undersökning där 14 av länets kommuner deltog. Resultatet av enkäten redovisades på vårkonferensen. Mål Att uppdatera frågorna tillsammans med cheferna i länet och genomföra en ny enkät undersökning efter årsskiftet Aktivitetsgrupp Samtliga intresserade enhetschefer för i länet, 3 h (1 möten under 2017 á 3 h + tid till att skicka in material till aktivitetsledare) Insatserna för de kommunala deltagarna ligger inom 50 timmar enligt samverkansavtalet varför ingen ersättning utgår. Projektsamordnaren ansvarar för utskick och sammanställning av enkätsvaren. Aktivitet 4 - Rekryteringsbehov i framtiden hur lockar vi rätt förmågor till branschen? I takt med att tidigare medarbetare lämnat yrkeslivet för pension och att arbetsmarknaden har blivit mer rörlig så har konkurrensen om arbetskraft inom lantmäteri och geodata ökat. Det är därför viktigt att vi som kommunala geodataverksamheter profilerar och marknadsför oss som arbetsgivare. Det kan t.ex. göras genom gemensamma aktiviteter i samband med olika konferenser, mässor och marknadsdagar. Mål Utarbeta ett förslag få lämpliga aktiviteter samt förslag till bemanning och ta fram ett gemensamt marknadsföringsmaterial.

4 KOMMUNFÖRBUNDET 4 (7) Aktiviteter Ta fram ett marknadsföringskit för Geodatarådet. I detta ingår förslagsvis roll-up, foldrar och t-shirts. Bevaka vilka arbetsmarknadsdagar vi bör synas på Förmedla Geodatarådets -kit till de kommuner som vill hyra det Bevaka så att KSL:s Geodataråd syns på rätt ställen (utöver arbetsmarknadsdagar). Exempelvis: - Bjuda in oss och hålla en föreläsning på skolorna (ex KTH) i låga årskurser innan eleverna väljer inriktning (med mingel efteråt) - Ha nästa årsmöte/konferens på exempelvis KTH-området (kårhuset) och bjuda in studenterna på mingel efteråt Tidsåtgång Aktivitetsgrupp: Aktivitetsledare, 15 h Aktivitetsdeltagare, 5-10h h/deltagare Insatserna för de kommunala deltagarna ligger inom 50 timmar enligt samverkansavtalet varför ingen ersättning utgår. Budget 15 tkr för produktion av marknadsföringsmaterial. Aktivitet 5 Svensk geoprocess och geodataverksamhet 2020 Geodataverksamheterna i kommuner har varit under en ständig förändring ekonomiskt, teknisk och organisatoriskt under de senaste trettio åren och det har inneburit förändringar i arbetssätt, utrustningar, hjälpmedel, bemanning, datahantering med mera. Samtidigt har geodata fått en mycket större spridning och att använda digitala kartor och satellitdata har idag blivit vardag för de flesta. Genomslaget av smarta telefoner och läsplattor har lett till ökat intresse, i vissa fall ifrågasättande av informationskällor. Vi kan även förvänta oss fler aktörer och nya sätt att samla geodata. Lantmäteriet, Sveriges Kommuner och Landsting och kommunerna har under de senaste åren tagit fram en ny standard för geodata inom Svensk geoprocess. Detta kommer leda till nya arbetssätt i länets kommuner och ett behov av att se över hur man lagrar och tillhandahåller sitt geodata. Utöver detta så sker både tekniska, legala och politiska förändringar kring geodata i vår omvärld behov av samhällsbyggnadskarta, Nya nationella geodatastrategin som talar om regionernas samverkan. Utifrån detta så finns det all anledning att låta en arbetsgrupp titta på hur det offentliga uppdraget i allmänhet och det kommunala uppdraget i synnerhet kring geodata kan se ut på fyra till fem års sikt. Detta är viktigt för att vi ska kunna forma våra organisationer för framtiden och ta strategiskt viktiga beslut.

5 KOMMUNFÖRBUNDET 5 (7) Framtiden Förändringar i lagstiftningen, Lantmäteriets ställningstagande för öppna data, allt mer lättillgänglig teknik för datainsamling, grannländernas öppning av fria geodata etc. kommer att påverka oss men hur? Inom Geodatarådet finns en stor kunskap, ett bra kontaktnät och ett brett deltagande i såväl regionala som rikstäckande intresseorganisationer och grupper. Frågor att hantera - Öppna/fria geodata i regionen - Svensk geoprocess förverkligande i länet - Ett regional Geodataråd med olika aktörers medverkan - Datalagring/tillhandahållande i framtiden Uppdrag Arbetsgruppen anordna ett antal workshop/föredrag med frågeställningar inom aktiviteten. Dokumentationen från dessa tillfällen sammanställs i en rapport om framtiden för geodata i länets kommuner. Anordna två tillfällen i länet för att diskutera detta. Tidsåtgång - Aktivitetsgrupp o Aktivitetsdeltagare, 3 pers, max 40 h per pers o Insatserna ligger inom 50 timmar enligt samverkansavtalet, varför ingen ersättning utgår. - Budget o 20 tkr gånger tre tillfällen för workshop/föredrag kring specifika frågeställningar Frågor att följa upp/bevaka Svensk geoprocess KSL:s Geodataråd ser som sin uppgift att vara delaktig i spridningen av information om resultatet av Svensk geoprocess arbete med ingående geodataspecifikationer. Lantmäteriets representant ansvarar. Samarbete med Geografisk Informationsamverkan i Stockholms län - GISS GISS kommer att bjudas in till två lunchmöten med styrgruppen, ett på våren och ett på hösten, för att se över möjligheten till gemensamma satsningar under kommande år. Ordförande ansvarar. Remisshantering Bevaka och eventuellt besvara remisser som kommer in till KSL och har geodatainriktning. Projektsamordnaren och Thomas Fredriksson ansvarar.

6 KOMMUNFÖRBUNDET 6 (7) IT-forum IT-forum är ett gemensamt organ för länets kommuner i IT-frågor under KSL:s paraply. IT-forum och Geodatarådet har vissa gemensamma och/eller närliggande frågor såsom öppna data, PSI-direktivet och liknande där vi bör samverka. Projektsamordnaren och ordförande ansvarar. Geodatarådets projektplats på KSL:s hemsida Härbärgera varjehanda aktivitetsdokument. Sprida information om pågående aktiviteter, internt och externt. Vara ett projekt stöd i de olika aktiviteterna Projektsamordnaren ansvarar Möten och konferenser KSL:s Geodataråds vårkonferens KSL:s Geodataråds höstkonferens och årsmöte Styrgruppsmöten (ca 6 möten under 2015) Referensgruppsmöten (planeras efter behov) Budget: KSL:s Geodataråds vårkonferens = 30 tkr KSL:s Geodataråds höstkonferens/årsmöte = 90 tkr Styr- och referensgruppsmöten = 5 tkr Övriga budgetposter Budget: Projektsamordnare enligt samverkansavtalet 300 timmar à 700 kr = 245 tkr Intern projektledning enligt samverkansavtalet 200 timmar à 700 kr=140 tkr Hemsida och projektplats 45 tkr

7 KOMMUNFÖRBUNDET 7 (7) Sammanställning av budgetförslag för 2017 Aktivitet tkr Aktivitet tkr Aktivitet 1 Tätortskartan Aktivitet 2 Ramavtal Sollentunas upphandlingsenhet Avropssamordning Vår och höstkonferenser Aktivitet 3 Rekrytering Styr- och referensgruppsmöten Marknadsföringsmaterial Projektsamordnare h x 700 kr -210 Aktivitet 4 Svensk geoprocess och geodataverksamhet 2020 Lokal, föredrag och förberedelser - 60 Intern projektledning 3 x 20 tkr 200 h x 700 kr Hemsida och -45 projektplats Oförutsedda -20 kostnader S:a kostnader för KSL Geodatarådet (tkr) -685 Intäkter från kommunernas årliga avgift (tkr) +685 Överskott/Underskott från 2016 Netto (tkr), överförs till 2018

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag kl. 09:30 11:00. Plats: Kallade: Välkomna hälsar Jenny!

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag kl. 09:30 11:00. Plats: Kallade: Välkomna hälsar Jenny! MÖTESANETCKNINGAR 2014-06-10 Jenny Kjellqvist KSL:s Geodataråd c/o Stockholms stadsbyggnadskontor Box 8314, 104 20 Stockholm Tfn: 08-508 28 118 E-post: jenny.kjellqvist@stockholm.se Kallelse Möte med samverkansgruppen

Läs mer

Samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS

Samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS AVTAL Samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS 1. Överenskommelsens parter Kommunförbundet Stockholms Län, nedan benämnt KSL, och.. kommun har träffat följande avtal. 2. Överenskommelsens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 för KSL:s Geodataråd

Verksamhetsberättelse 2012 för KSL:s Geodataråd KSL:s Geodataråd Styrgruppen 2013-02-11 Verksamhetsberättelse 2012 för KSL:s Geodataråd Inledning B a k gr un d En god infrastruktur för geodata och ett väl utvecklat GIS-stöd ger kommunerna möjlighet

Läs mer

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län PM 2010:154 RIII (Dnr 319-2477/2010) Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Förlängd samverkansöverenskommelse mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS

Förlängd samverkansöverenskommelse mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS MISSIV Dnr: KSL/12/0092-5 För kännedom: Kommunstyrelser Stockholms läns kommuner enligt sändlista Förlängd samverkansöverenskommelse mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Bakgrund KSLs

Läs mer

KSL:s Geodataråd. En fördjupad geodatasamverkan mellan de 26 kommunerna i Stockholms län

KSL:s Geodataråd. En fördjupad geodatasamverkan mellan de 26 kommunerna i Stockholms län KSL:s Geodataråd En fördjupad geodatasamverkan mellan de 26 kommunerna i Stockholms län Föregångare till KSL:s Geodataråd 1976-1994 Stor-Stockholms kartgrupp Stockholms stad huvudman genom Stor-Stockholms

Läs mer

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Välkomna hälsar Lena & Jenny! Tid: Fredag kl. 09:00 12:00.

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Välkomna hälsar Lena & Jenny! Tid: Fredag kl. 09:00 12:00. MÖTESANETCKNINGAR 2013-12-06 Jenny Kjellqvist KSL:s Geodataråd c/o Stockholms stadsbyggnadskontor Box 8314, 104 20 Stockholm Tfn: 08-508 28 118 E-post: jenny.kjellqvist@stockholm.se Kallelse Möte med samverkansgruppen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Verksamhetsplan och budget 2013 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Miljösamverkan Stockholms Län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017.

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017. AVTAL 2014-11-??? Dnr 2014/?? Samarbetsavtal avseende Kommunal Energioch klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) 1 PARTER

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen KSL KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMSLIV STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli -12-16 REKOMMENDATION 2008-12-12 Bilaga Dnr2008/0057 *ba#ml*m*wqk%a& #-mw*^*w»w"wawk^#^w»w&awkmwm«* För kännedom: Utbildningsnämnd

Läs mer

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet AVTAL 2014/ Samarbetsavtal 2015-2017 för kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län 1 Parter Mellan kommunerna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Utsikt över Edsviken från Falkberget Foto: Linnéa Johansson 2017-02-23 (reviderad efter årsmötet med avseende på inkomna synpunkter) 2017-12-06 (reviderad inför 2018) Innehåll

Läs mer

Inbjudan. VAS-RÅDET 2007 Inbjudan

Inbjudan. VAS-RÅDET 2007 Inbjudan Inbjudan KSL ska vara en attraktiv arena som tillsammans med kommunerna initierar nytänkande och utveckling, intressebevakar mot andra aktörer, skapar samverkan och bidrar med regionkunskap i syfte att

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Samverkansavtal mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå i Stockholms län om den verksamhetsförlagda utbildningen

Samverkansavtal mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå i Stockholms län om den verksamhetsförlagda utbildningen REKOMMENDATION 2014-06-12 Dnr: KSL/13/0045-37 Gunilla Hjelm-Wahlberg För kännedom: Socialnämnd eller motsvarande Förvaltningschef inom socialtjänsten eller motsvarande Kommunstyrelserna i Stockholms län

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-326-2016 Sida 1 (5) 2016-09-07 Handläggare Ulrika Dahnell Telefon: 08-508 08 033 Linnéa Svanström Leistedt Telefon: 076-129 20

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning, grupper som

Läs mer

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata KSL:s Geodataråds höstkonferens 2015-11-06 Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2013-10-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 10 oktober kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

missa inte Vi fortsätter med After Work

missa inte Vi fortsätter med After Work missa inte Vi fortsätter med After Work GISS-föreningen fortsätter sin serie med After Work under 2013. Först ut är Carmenta som bjuder in till sitt kontor på Karlavägen 108 i Stockholm torsdagen den 31

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92. carina.karlsson@sodertalje.se

Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92. carina.karlsson@sodertalje.se Södertä1je U kommun l (2) 2014-08-21 Tjänsteskrivelse Kontor Social- och omsorgskontoret Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92 carina.karlsson@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Samverkansavtal mellan

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer:

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: SIS/TK 323 Geodata TK 323 Geodata är ett projektområde inom Swedish Standards Institute (SIS) för standardisering

Läs mer

Länsöverenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun

Länsöverenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun PROMEMORIA 2012-03-15 Dnr: 2003/0042 Kansliet Gunilla Hjelm-Wahlberg Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Länsöverenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilda boendeformer

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2012 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Norrbottens läns landsting, här kallad landstinget, och xxx kommun, här kallad kommunen, har träffat samverkansavtal

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA 2014-04-09 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-04-09 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1 PROJEKTINTERN KOMMUNIKATION 3 2.2 KOMMUNIKATION

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (8) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (8) Verksamhetsplan Sida 0 (8) Forum CARPE 2016-04-01 Verksamhetsplan 2016-04-01 2017-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (8) Verksamhetsidé Forum Carpes

Läs mer

Vad är. Geodatasamverkan?

Vad är. Geodatasamverkan? Vad är Geodatasamverkan? 1 Allt som händer har en geografisk anknytning och därför är geodata För att säkerställa en god tillgång till geodata bygger vi en Infrastruktur för geodata - samverkande system,

Läs mer

Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län

Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län AVTAL Dnr: 2008/xxxx Konsortieavtal avseende projekt Miljösamverkan Stockholms Län Parter Kommunförbundet Stockholms Län, nedan benämnt KSL, och Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad har träffat

Läs mer

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Regionala dialoger inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Det finns behov och en efterfrågan av medarbetare med eftergymnasial

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version Samordningsplan 2019 Vision e-hälsa 2025 Version 2019-02-14 Innehåll Innehåll... 3 Sammanfattning av insatser... 5 Regelverk... 5 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 5 Övriga insatser...

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning. Utgåva A. Temauppdrag Markanvändning. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning. Utgåva A. Temauppdrag Markanvändning. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 1 (7) Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 2 (7) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar PA1 2014-03-28 Utkast till

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Analys Ekonomiska villkor/nytto- och finansieringsaspekter

Analys Ekonomiska villkor/nytto- och finansieringsaspekter i samverkan Sida: 1 (6) Analys Ekonomiska villkor/nytto- och finansieringsaspekter Tema Flygbild/Ortofoto i samverkan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Genomförande... 3 3 Resultat... 3 3.1 Flygfotografering

Läs mer

Vilken är den största nyttan med att införa Svensk geoprocess i din organisation?

Vilken är den största nyttan med att införa Svensk geoprocess i din organisation? Resultat från workshop på GISS seminarium om Svensk geoprocess, 2016-10-18 Drygt 60 personer i 10 grupper diskuterade kring nyttor, stödfunktioner och samverkansområden. Detta är en sammanställning av

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege MISSIV 2015-02-26 RJL2015/221 Kommunalt forum Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd skrivelse till Kommunalt

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (28) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-28 64 Skatteväxling LSS (KS 2015.173) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess 2015-06-26 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan Reviderad upplaga för hösten 2015 våren 2016 Samverkansprojektet Svensk geoprocess 2015-06-26 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM)

10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) ÅTERRAPPORTERING 2014-02-26 1 (5) Ekonomi och styrning Malin Svanberg Återrapportering EBP 10. Samverkan mellan socialtjänsten och ideella organisationer (KIM) Under 2013 har KIM-projektet (Kommunalt och

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Stockholms stad släpper geodata fritt!

Stockholms stad släpper geodata fritt! Stockholms stad släpper geodata fritt! The Capital of Scandinavia Sida 1 Stadsbyggnadskontorets uppdrag Stadsbyggnadsnämnden möjliggör en växande stad för alla stockholmare i samverkan med övriga nämnder

Läs mer

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag 2014-02-14 kl. 10:00 12:00. Plats: Tekniska Nämndhuset, 5:165.

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag 2014-02-14 kl. 10:00 12:00. Plats: Tekniska Nämndhuset, 5:165. MÖTESANETCKNINGAR 2014-03-24 Jenny Kjellqvist KSL:s Geodataråd c/o Stockholms stadsbyggnadskontor Box 8314, 104 20 Stockholm Tfn: 08-508 28 118 E-post: jenny.kjellqvist@stockholm.se Kallelse Möte med samverkansgruppen

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning 2015-04-08 Handläggare Karin Jöback Samhällsbyggnad- och Tillväxtsektorn 15NÄN/33 Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Godkänna bifogade auktorisationsvillkor för kommunal

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner. Geodatasamverkan på hög nivå!

Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner. Geodatasamverkan på hög nivå! Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner Geodatasamverkan på hög nivå! Peter Lundin Maria Roslund Innehåll 1. Bakgrund 2. Planering 3. Genomförande 4. 5. Erfarenheter Bakgrund Samverkan

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens.

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer vid FFFF-konferens 2017-11-29 Innehållsförteckning s 2 Inledning s.3 Förutsättningar s 3 Ansökan s 3 Konferensagent/byrå s 4 Anläggning s 4 Ekonomi

Läs mer

Godkännande av klimat- och energistrategi för Stockholms län

Godkännande av klimat- och energistrategi för Stockholms län Tjänsteutlåtande Lars Keski-Seppälä 2013-05-08 Sidan 1 av 2 Dnr KS 2011/328-23 Diariekod: 009 Kommunstyrelsen Godkännande av klimat- och energistrategi för Stockholms län Förslag till beslut Kommunledningskontoret

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

Analys. Samverkansprocess. tema Flygbild/Ortofoto 2014-10-31

Analys. Samverkansprocess. tema Flygbild/Ortofoto 2014-10-31 Tema Flygbild/Ortofoto SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Anna Wallin i samverkan Sida: 1 (15) Analys Samverkansprocess tema Flygbild/Ortofoto Filnamn: C:\Users\annsve\AppData\Local\Temp\Analys_samverkansprocess_Flygbild_Ortofoto_v1.0

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1.

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1. Kommunkontoret Stadsarkivet Dnr KS 2015/0013 Styrdokument Version 1.0 1(7) Arkivfunktionen - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 4: Processbeskrivning för Bogruppens uppdrag 2014-10-28 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 4 Tidsplan

Läs mer

Handlingsplan sociala företag

Handlingsplan sociala företag ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Reuterdahl Karin Öhman Carl Datum 2018-09-05 Diarienummer AMN-2018-0329 Arbetsmarknadsnämnden Handlingsplan sociala företag Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan

Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2017-11-08 AMN-2017-0328 Arbetsmarknadsnämnden Lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen om strukturerad samverkan Förslag till

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan Serviceförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Stab Dnr 1.3.1.-1148/2017 Sida 1 (5) 2017-12-01 Kompetensförsörjningsplan 2018-2020 Så har kompetensförsörjningsplanen tagits fram Serviceförvaltningens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer