Ungskog. sid 1. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungskog. sid 1. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6."

Transkript

1 sid 1 Ungskog Ledarblad från Nr 1-2/2009 Årgång 29 Från Vinterkursen Foto: Hans-Olof Hansson. Innehåll detta nummer. Boka in helgen juni för UPPLEVELSEDAGAR OCH STÄMMA på Stenungsögården, Halland. Läs mera om Per Carlsson, Årsbästa Skog och Ungdom: are 2008! Se sidan 5. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6. SM I SKOG 2009 hålls den maj på Svenljunga Naturbruksgymnasium Passa på att besöka tävlingen - det kommer att bli hett, på många sätt! En specialare finner du på sidan 8! I detta nr av Ungskog finns också reglerna för aktivitetsstöd. Maila, skicka eller faxa ditt bidrag till Ungskog. Något du tycker andra ska vara med på eller få reda på.

2 sid 2 FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM Box KATRINEHOLM Mån-To Fredag Tel: Fax: Pg: Bg: Förbundsordförande: Roland Byfalk, , 1:e vice ordförande: Hans-Olof Hansson, , 2:e vice ordförande: Suzanne Normark Förbundssekreterare: Lena Ström, Förbundsinstruktör: Anders Lund, Johan Svedholm Stockholms-distrikt Weronica Öberg V:a Götalands-distriktet Johan Svedholm se ovan UNGSKOG Ledarblad för Förbundet Skog och Ungdom. Utkommer 6 ggr/år. Nästa Ungskog kommer vecka 26. Manus ska vara förbundskansliet tillhanda senast vecka 25. INNEHÅLL 1. Framsida 2. Adress, innehåll 3. Förbundsstämma Upplevelsedagar Årsbästa FSU:are 6. Vinterkursen SM i skog 8. Ungdom och skog 9. Medlemsavgift/ medlemsstöd 10. Skogen runt 11. Aktivitetsstöd 12. Skog och Ungdom UNGSKOG NR 1-2. På grund av tekniska problem, och då pratar vi STORA tekniska problem, utgick Ungskog 1/2009. Det var helt enkelt dataservern som kraschade. Istället kommer här nummer 1-2/2009. Så håll till godo och god läsning! MEDLEMSAVGIFTEN: För avdelningar anslutna till det centrala medlemsregistret gäller följande för år 2009: Ungdom 10 kr Vuxen 50 kr Stödmedlem 100 kr Till dessa avgifter (förbundets avgifter) ska avdelningen lägga sin egen avgift. Meddelande om total avgift ska vara förbundskansliet tillhanda senast 1/12. Beslut om medlemsavgift fattas alltså på avdelningens planeringsmöte. Förbundsavgiften används till medlemsförsäkringen. Avdelningsavgiften 2009 (för avdelningar ej anslutna till det centrala medlemsregistret) är kronor. Kontakta också förbundskansliet om avdelningen behöver: inbetalningskort medlemslistor att fylla i medlemsförteckning eller någonting annat. Notera också att begreppet familjemedlem inte finns kvar. Lokalavdelningen kan dock ha familjemedlemskap, men medlemmarna ska rapporteras separat. På medlemslistorna ska anges medlemmens namn, adress, postadress, kön, födelsedata och datum för betalning av medlemsavgiften. Ytterligare information finns på baksidan av medlemslistorna.

3 sid 3 Inbjudan och Kallelse till förbundsstämma 2009 Härmed inbjuds och kallas till stämma med enligt nedan. Datum: 14 juni Plats: Program: Stenungsögården, Stenungsund. Stämman öppnar klockan och beräknas avslutad klockan Stämman ajourneras för kaffe kl Lunch serveras klockan OMBUD utses på distriktsstämma. 1 ombud jämte suppleant för det första 100-talet medlemmar och därefter 1 ombud jämte suppleant för varje påbörjat 300-tal medlemmar. Finns det bara en avdelning i ett län är denna att betrakta som distrikt. Om det finns flera avdelningar, men inget distrikt samverkar avdelningarna och utser ombud. MOTIONER och ärenden som distrikt eller avdelning vill ta upp på förbundsstämman ska anmälas (skickas till) förbundsstyrelsen senast 2 månader innan stämman. STADGEÄNDRINGAR. Frågor gällande stadgeändringar ska anmälas till förbundsstyrelsen senast 3 månader innan stämman. ANMÄLAN. Av distrikt eller avdelning valda ombud anmäls (med namn och adress) till förbundskansliet. Stämmoombuden står själva för resekostnader i samband med stämman. Senast 18 maj ska anmälan vara inkommen. STÄMMOHANDLINGAR sänds till anmälda ombud. Förutom sedvanliga stämmoförhandlingar delas certifikat A i kolning ut liksom ev. tilldelat stipendium ur Nils W Fröjds Stipendiefond, förtjänsttecken samt hedersutnämnanden. Välkommen!

4 sid 4 Välkommen du också till: I samband med förbundsstämman hålls upplevelsedagar. Platsen är Stenungsögården, väster om Stenungsund. Vi kommer att bo i "campinghyddor" med vandrarhemsstandard. Fredag: Lördag Söndag: Kostnad: Anmälan: Samling, inkvartering Gemensam middag Efter frukost samlas vi för att delta på olika aktiviteter, som vi själva väljer. Här finns saker för alla åldrar. Återsamling och gemensam lunch. Efter lunch finns nya aktiviteter att välja mellan innan det är dags för årets stämmosupé. Söndagen ägnas åt förbundsstämman. Ungdomar 7-20 år deltar gratis under förutsättning att man deltar hela helgen, dvs även under stämman. Reseersättning utgår inte. Valda ombud deltar också gratis. Pris per person för hela helgen är för övriga kronor. Ersättning för resa utgår inte. ska vara förbundskansliet tillhanda senast 18 maj. Ett detaljerat program kommer att sändas till ordförande, sekreterare och kassör i distrikt och lokalavdelningar. De ska se till att övriga i avdelningen får ta del av informationen. ALLA medlemmar är ju välkomna, även om man inte är ombud till stämman. VÄLKOMMEN!

5 sid 5 HEDERSYXAN 2008 Per Carlsson, Katrineholm. Till årsbästa Skog och Ungdom:are 2008 att motta Hedersyxan har förbundsstyrelsen utsett Per Carlsson. Per får ta emot Föreningen Skogens yxa vid stämman Per är väl värd utmärkelsen och vi önskar honom all lycka till i framtiden. Här nedan följer Pers egen presentation. Jag heter Per Carlsson. Jag är född 1980 och bor i Katrineholm (Sveriges Lustgård). Jag arbetar som vvs-montör (rörmokare) men jag har även en hobby som discjockey som på senare år utvecklat sig till ett arbete fredags- och lördagskvällar. När jag inte arbetar eller är engagerad i Skog och Ungdoms verksamhet umgås jag med vänner, följer mycket sport på TV men tittar gärna på IFK Norrköping live och så gillar jag att resa och prova nya äventyr. Jag kom in i Skog och Ungdom av en ren slump. Telefonen ringde en lördagsmorgon sommaren Det var Jarmo och Anders som hade bekymmer då en chaufför som skulle köra en klättervägg hade blivit sjuk. De undrade om jag hade tid och det hade jag. Jag har varit medlem i Katrineholms Äventyrsklubb (KÄK) sedan sommaren Grunden till mitt intresse för KÄK började redan 1995 då jag var med i en friluftsgrupp (Q2) på en fritidsgård där Jarmo var ledare. Redan på den tiden satt vi och pratade om att bygga banor uppe bland träden. Under åren som gått har jag varit ledare för många läger och hajker. År 2001 blev jag invald som ledamot i styrelsen för Sörmlands-Örebro Skog och Ungdom-distrikt. Under 2005 var jag ifrån verksamheten men 2006 blev jag invald som kassör och tillfällig verksamhetsansvarig. År 2007 blev jag vald som suppleant i förbundsstyrelsen för att 2008 bli ordinarie ledamot. Under året som gått har min roll mest varit att hålla i alla trådar så att vi har ledare som vill och kan jobba med olika aktiviteter och arrangemang både i KÄK och inom distriktet. Min uppgift framöver blir att lämna över ansvaret till den yngre generationen så att distriktet och KÄK kan överleva minst 10 år till. Varför brinner jag för Skog och Ungdom? Jag har alltid haft ett stort intresse för naturen och att få uppleva den på olika sätt. Det kan vara allt från att vandra i fjällen eller paddla kajak eller varför inte från en hästrygg. Det roliga som ledare är att man får dela med sig av sina kunskaper. Det är också kul att få vara med barn och ungdomar i deras utveckling. Självklart får man ju nya vänner på köpet som man kan dela sina upplevelser med. Jag vill passa på att tacka för den här utmärkelsen. Jag vill även tacka alla runt omkring mig i föreningsvärlden som har trott/tror på mina idéer och visioner.

6 sid 6 Förbundets vinterkurs 1-6 januari 2009 i Vemdalen. Det var 14 ungdomar, 2 vuxna och 3 ledare som deltog i årets vinterkurs som hölls den 1-6 januari i Vemdalen. Vi åkte i tre minubussar. Bussen från Dingle startade och var framme medan bussen från Katrineholm startade och var framme I Borlänge strålade man samman med bussen från Södertälje. Efter inkvartering och middag var det kursstart. Det handlade om Grundkurs Steg 1 och 2. Fredag: Väckning kl och frukost, 10 cm nysnö. Alla åkte till Vemdalsskalet för skidåkning. Underbart i backarna på förmiddagen och alla kom till grillningen vid lunch varje dag. Åter till Vargen (vandrarhemmet) vid 15-tiden för lite fritid och middag. Det passade inte med någon kvällsåkning under denna kurs. Mellan var det kurs, bl a med Naturborgarmärket. Lördag: Väckning och frukost, 15 cm nysnö. Klockan var det skidåkning i backe som gällde. Lätt snöfall under dagen. Alla var jättenöjda för det hade varit underbart i backarna under dagen. Kursen fortsatte med lägerplanering under kvällen. Söndag: Väckning och frukost. Inte någon nysnö idag. De som skulle åka skidor följde med Anders och de som skulle åka snöskoter följde med Weronica och Hans-Olof. Kvällens kurspas innefattade ett styrelsemöte och sista delen av Naturborgarmärket. De som klarat minst 17 rätt på Naturborgarmärket fick ett pins. Alla som deltagit fick förbundets tallkvist i silver. Foton: Hans-Olof Hansson. Skyttesimulatorn: Efter kursen varje kväll kopplade grabbarna från Dingle upp Skyttesimulatorn och kämpade för att få bort undertecknad från topplistorna. En kväll lyckades detta och jag väcktes via SMS av nyheten. Topplistan återställdes igen sista kvällen. Det var några underbara dagar på Vemdalsskalet och på Vargen med god mat och trevliga människor. Vädret var också på vår sida och temperaturen höll sig på 5-10 grader kallt. - Anders Lund Ledare på kursen var Weronica Öberg, Hans-Olof Hansson och Anders Lund. Ett varmt tack till dem alla!

7 sid 7 Vem är mästare i skogen? SM I SKOG 2009 Sveriges mest kompletta tävling i skog! Skog och Ungdom arrangerar i samarbete med regionens skogsföretag och Naturbruksgymnasiet SM I SKOG 2009 den maj på Svenljunga Naturbruksgymnasium. SM i skog är en praktisk-teoretisk tävling som hålls i två klasser: en för deltagare från landets Naturbruksgymnasier och en SM-klass, öppen för alla där man även kan delta i en lagtävling. Tävlingen består av 11 moment. Efter 10 genomförda stationer (grundomgång) räknas poängen ihop och de 6 bäst placerade går vidare till ett finalheat. PROGRAM: Fredag 15 maj Invigning Tävlingsstart, teoretiska och praktiska moment , ca Slut tävlingsdag 1 Lördag 16 maj Tävlingsstart dag 2, teoretiska och praktiska moment Final SM i stocksågning Finalheat SM i skog ca Prisutdelning. Under lördagen pågår även andra aktiviteter för besökande. VÄLKOMMEN TILL SVENLJUNGA OCH SM I SKOG 2009!

8 sid 8 Jag minns. I början av 1950-talet fanns det en ungdomsledarekurs på Värmlands Lantmannaskola i Molkom. Det var en sommarkurs och tanken var väl att utbilda instruktörer i den växande klubbverksamheten, vars huvudman var Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). Klubbarna var en ungdomssektion i JUFavdelningar från början och kallades Unga Odlare. Idén kom från USA i mitten på 1920-talet och var egentligen 4H. Så småningom bildades fristående klubbar, 4H-klubbar, och med hjälp av olika bidrag anställdes instruktörer. För att komma in på kursen skulle man ha jordbruksutbildning och realskolan eller motsvarande. Våren 1954 kom jag tillsammans med 8 andra pojkar mellan år till denna utbildning. Vi var från hela landet, jag är smålänning, t ex. Förutom repetition av "grundämnena" var det föreningskunskap, talekonst, handelslära, ledarkunskap, landskapsvård och maskinskrivning, fotografering mm. Det var många speciallärare, dubbelt så många som antalet elever. Från JUF medverkade chefskonsulenten Alvar Lindberg och skogskonsulenten Eric H Sjödin. En hel del praktik ingick också. Vi hade en gemensamhetsodling, skolträdgård med elever från Molkoms grundskola, ledarverksamhet i lokala klubbar mm. Efter slutad militärtjänst gick jag denna kurs, mest därför att jag inte hade några bestämda planer för framtiden, och så jordbruksutbildning och en stor erfarenhet som scoutledare. Efter skolans slut blev jag erbjuden jobb som studieinstruktör i Värmland med stationering i Sunne. Det var ungdomscirklar på olika ställen i trafik och motorkunskap baserat på Monarks Moped- och MCskola. På våren 1955 fortsatte jag med skolträdgårdsverksamhet som var omfattande. Jag hade hand om ett tiotal skolor samt många enskilda företagare. Deltagarna kallades så. Man skulle var 12 år, ha minst 50 kvadratmeter odling, en gris, 15 höns o.s.v. Allt skulle bokföras. Jag besökte varje företagare tre gånger under sommaren. JUF hade statsbidrag från Jordbruksdepartementet. I slutet av 1940-talet fick man ett särskilt bidrag till skoglig verksamhet. En skoglig ledare anställdes, Roland Hedén. Han skrev en bok som heter "Skogsklubbens arbetasplan" i olika kapitel. Klubben skaffar sig ett varierande skogsområde. Över detta upprättas en karta och så gör man ett åtgärdsförslag. Genom att utföra planerade åtgärder lär klubben sig plantering, röjning, mätning av träd mm. En omfattande verksamhet i början var omskolning av skogsplantor. Vid skolträdgårdarna hade vi också numera en gemensam plantskola. Hösten 1955 fick jag igång 4 skogsklubbar i västra Värmland. Tillsammans med SVS (Skogsvårdsstyrelsen) genomfördes ett antal kurser i att fila en timmersvans och skafta en yxa. Vi hade en tävling, ett DM, på Viken på vårkanten. Ja, det var så jag hamnade i den skogliga verksamheten. Under min uppväxttid hade jag jobbat i skogen flera vintrar, bl.a med hästkörning. - Sten Helgesson förbundssekreterare förbundsstyrelseledamot Förhoppningsvis kommer en fortsättning från Sten. En stor del av hans gärning, både ideellt och i arbetet är en del av vår, alltså Skog och Ungdoms, historia.

9 sid 9 MEDLEMSAVGIFTEN 2009 Enligt beslut å förbundsstämman är medlemsavgifterna för 2009: 0-25 år 10 kr. 26 år och äldre 50 kr. Avdelningar som har lokal avgift gör precis som vanligt. Avgiften för detta är kronor per år och avdelning. Önskar avdelningen komma med i det centrala medlemssystemet kontaktas förbundskansliet. För samtliga avdelningar gäller att medlemmarna ska ha medlemskort samt finnas i en medlemsförteckning. Enklast är att använda de förtryckta listorna som skickas ut. På listorna ska framgå avdelningens namn, vilket år listan gäller samt medlemmens; för- och efternamn, adress, födelseår, månad, dag kön, datum för betalning av medlemsavgiften. Inför förbundets ansökan om bidrag från Ungdomsstyrelsen görs en granskning av lokalavdelningar och medlemmar - ja hela organisationen läggs under lupp. Stickprov av medlemskap görs och lokalavdelningen har då att bevisa att en medlem verkligen är medlem och verkligen har betalat medlemsavgift. Detta sker enklast genom att man skickar in kopia på "stalldelen" av medlemskortet. Alla uppgifter enligt ovan måste alltså finnas med på kortet. Information sänds i god tid till berörda avdelningar. MEDLEMSSTÖD Under förutsättning att förbundet får stöd från Ungdomsstyrelsen och Svenska Spel utgår även 2009 medlemsstöd (20 kr per godkänd medlem 7-25 år 2008). För att avdelning ska få bidrag måste denna vara en av förbundet godkänd avdelning. Med godkänd lokalavdelning menas avdelning som: har minst 5 medlemmar i åldern 7-25 år, bedriver verksamhet har antagit stadgarna ha lämnat verksamhetsredovisning med bilagor inom föreskriven tid (1 mars) har en demokratisk struktur som beslutar om ekonomi och verksamhet har haft årsmöte inte tar emot bidrag från Riksidrottsförbundet/utgör bidragsgrund för annan organisation Notera datumet 1 mars. Det är alltså avdelningens verksamhetsredovisning som ligger till grund för beräkningen. Bidrag utgår inte om avdelningen inkommer med redovisningen för sent. Det hjälper heller inte att skicka den per e-post eller fax - originalunderskrifter ska det vara. Bidragen betalas ut efter genomförd medlemsgranskning i augusti Information om stöd av olika slag, verksamhetsredonvisning och medlemsärenden sänds även till avdelningens ordförande, sekreterare och kassör.

10 sid 10 BACKAMO Skog och Ungdom-avdelning. Skogen runt LANDSKRONA Skog och Ungdom-avdelning. Under 2009 firar lokalavdelningen 25 år! Det var våren 1984 man drog igång verksamheten och några av de ungdomar som började hösten 1984 är fortfarande aktiva i avdelningen. Ett stort Grattis, sänder vi till avdelningen och hoppas på nya härliga 25 år! Ur programmet. 28 mars Andflottar och lägerplatsens öppnande. 18 april Vandring. Samling vid Konsum, Ljungskile. 30 april Valborgsmässofirande (barnen går i fackeltåg till brasan). 21 maj Gökotta 24 maj Kanotvård och Bågskytte. Kom i oömma kläder och ta gärna med fika. Vid alla aktiviteter tänder vi en eld. BJÖRKVIKS Skog och Ungdom-avdelning. Höjdbana, äventyrstorn, klättevägg, friluftsliv, bågskytte, kanoter, bastu, bad, lerduveskytte, ATV och mycket annat = Äventyrsläger. Äventyrsläger hålls 4-7 augusti. Man ska vara född 1999 eller tidigare. Kostnad 1 500:-/person. Vill man dessutom paddla kanot är tiden 3-7 augusti och då måste man vara minst 13 år. Kostnaden är då 1 800:-/person. "Gamla" medlemmar får en rabatt på 300 kronor! Anmälan senast 30 juni. Anmälningsavgift 200 kronor betalas till Bg , Björkviks Skog och Ungdom. Resterande betalas senast 31 juli. Max 50 deltagare. Åtta ledare finns på plats. Info, Anders Lund Välkommen! NY AVDELNING En ny lokalavdelning bildades den 24 februari. Den heter Mariedalsskolans Skog och Ungdom och återfinns i Vänersborg (Västra Götaland). Vi hälsar dem varmt välkomna till Skogen och önskar dem lycka till med verksamheten. SÖRMLANDS-ÖREBRO distrikt av Skog och Ungdom. 21/ Distriktsstämma, kansliet Katrineholm /4 Kurs, från 14 år /5 Cykelhajk på Visingsö, från 14 år. 5-7/6 Överlevnadskurs, från 14 år /6 Läger för barn 9-14 år. För mer information, kolla

11 sid 11 AKTIVITETSSTÖD Från och med 2009 kan lokalavdelningarna söka aktivitetsstöd. Aktuell ansökningsperiod är 1/1-31/ Stödet utbetalas under förutsättning att förbundet får pengar från Svenska Spel. För 2009 finns en fastställd pott och fördelning sker efter inkomna ansökningar. Storleken på bidraget per aktivitet är alltså beroende av antalet godkända aktiviteter. Högsta bidrag per aktivitet 2009 är dock 75 kronor. Det här gäller: Bidrag utbetalas till av förbundet godkända lokalavdelningar. Bidragsberättigad aktivitet är en sammankomst - med minst 5 deltagare 7-25 år. Ledare får räknas som deltagare om hon/han är 7-25 år. - som varar minst 60 minuter - som är beslutad och ekonomiskt planerad av styrelse, sektion, medlemsmöte eller motsvarande. - som genomförs av lokalavdelningen. Bidrag utbetalas inte till aktivitet som anordnas av riks- eller distriktsorganisaiton eller annan organisation. Bidraget utbetalas en gång per dag och grupp, oavsett antalet deltagare (dock minst 5 st 7-25 år) och aktivitetens längd. Den som deltar i mer än en sammankomst per dag inom samma lokalavdelning får bara medräknas vid en av dessa sammankomster. En grupp får inte, ur redovisningssynpunkt, delas i mintre grupper för erhållande av fler sammankomstbidrag. Bidrag utbetalas inte till entrébelagda tävlingar/arrangemang, kommersiella arrangemang. eller studiecirkelsammankomster. Vid varje sammankomst ska närvarokort fyllas i. Gruppledaren ska vara närvarande under sammankomsten och får inte från bidragssynpunkt vara ledare för flera grupper samma timme. Lokalavdelningen lämnar senast den 1 mars (i samband med verksamhetsredovisningen) en redovisning över antalet genomförda sammankomster för perioden 1/1-31/ Denna redovisning sker på särskild ansökningsblankett (sammanställningsblankett). Uppgifterna på ansökningsblanketten är en sammanfattning av antalet bidragsberättigade sammankomster överförda från ett eller flera närvarokort. Ordförande och revisor eller kassör bestyrker att uppgifterna på ansökningsblanketten är riktiga. För sent inkommen ansökan ger inte rätt till bidrag. HELDAGSSTÖD Istället för aktivitetsstöd enligt ovan kan avdelningen söka heldagsstöd för aktiviteter som pågår under en dag. Villkoren är att: * aktiviteterna pågår minst 6 timmar under en (och samma) dag, * gruppen omfattar minst 5 deltagare 7-25 år (ledare 7-25 år får räknas som deltagare), * avdelningen sänder foton och berättelse (-er) från aktiviteterna (för publicering i Ungskog/Hemsida). Avdelningen kan söka för max 5 dagar per år. I övrigt gäller reglerna för aktivitetsstöd enl. ovan. Det preliminära bidraget för en dag är 500 kr. I mån av ekonomiskt utrymme kan bidragets storlek justeras uppåt. Detta är beroende av antalet inkomna ansökningar.

12 sid 12 Skog och Ungdom - det naturliga äventyret! har som syfte: att utveckla ungdomsaktiviteter kring skogsbruk, natur och miljö, äventyr samt i övrigt stimulera en allmän kulturell verksamhet, att främja studier och liknande verksamhet av betydelse för landsbygden och landsbygdsnäringarna, att verka för ökad medmänsklig förståelse och skapa kontakt med motsvarande organisationer i andra länder, samt att utveckla självförtroende, kunnighet och ledarförmåga bland medlemmarna genom att samla dem i studier och annan föreningsmässig verksamhet. skogochungdom.se

Nu är det dags att börja

Nu är det dags att börja löverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund Jag vill starta en studiecirkel. Kan vi inte ha kurs med Adde och Johanna nästa helg också? Jag

Läs mer

Vem bestämmer egentligen?

Vem bestämmer egentligen? löverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund Skulle det vara så illa att jag inte skulle få träffa alla dessa underbara 4H-are till sommaren?

Läs mer

Klöverbladet. Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund, #4 2006. Ekonomi

Klöverbladet. Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund, #4 2006. Ekonomi Klöverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund, #4 2006 Vi i 4H är bäst! För att vi alltid har kul i alla lägen, vi gör allting så roligt av ingenting

Läs mer

Klöverbladet. Vår miljö #3 04. hur miljömedvetna är vi egentligen?

Klöverbladet. Vår miljö #3 04. hur miljömedvetna är vi egentligen? Klöverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare Ungdomens förbund 4H handlar om hela världen, att vi ska bry oss Penny Lan, IFYE-delegat från Taiwan. sidan 3 Valla

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Klöverbladet. 4H-företag #4 0 5. Skogens dag. Djurskolan EM & SM. kul, annorlunda & lärorikt. Ledstjärnor ska ge 4H bättre ledare

Klöverbladet. 4H-företag #4 0 5. Skogens dag. Djurskolan EM & SM. kul, annorlunda & lärorikt. Ledstjärnor ska ge 4H bättre ledare Klöverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare Ungdomens förbund Jag tänkte såhär: Mat blir godare om man har ketchup på den, och hemlagat är alltid bäst, därför

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

2013 är hjärtas år! Vilket djur sover mest? Första gången på skidor!

2013 är hjärtas år! Vilket djur sover mest? Första gången på skidor! Klöverbladet Medlemstidning för Riksförbundet Sveriges 4H och Jordbrukare-Ungdomens förbund #1 2013 2013 är hjärtas år! Vilket djur sover mest? Första gången på skidor! 1 Ledare upp. 4H har genom åren

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning Växa i tro och ansvar Styrelsearbete i lokalavdelning Förord Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska Kyrkan Så börjar Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf. Demokrati

Läs mer

Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 December 2010 Nr 6

Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 December 2010 Nr 6 Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 December 2010 Nr 6 Ann Jansson, Gurli Wåglund, Rolf Eriksson. Fotograf: Anna Gerdén. - Nya upplevelser på teater - Utmaningar på arbetsmarknaden - Aktiveringskurser

Läs mer

Hur man startar en förening i Sverok

Hur man startar en förening i Sverok Hur man startar en förening i Sverok En kortfattad guide till hur man startar en förening i Sverok komplett med blanketter redo att skicka in. Guiden innehåller även information om vilken typ av stöd man

Läs mer

Handlingar FÖRBUNDSSTÄMMA

Handlingar FÖRBUNDSSTÄMMA 2013 Handlingar FÖRBUNDSSTÄMMA Innehållsförteckning Hälsning från förbundsordförande 3 1. Kapitel 1 - Förbundsstämman 2013 4 Övergripande schema 5 Förslag på föredragningslista 6 Förslag på arbetsordning

Läs mer

SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING

SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING NR 2, 2006 08-NYTT SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING Nytt år, nya bidragsregler Årsmöteshandlingar i Fenix Riksmötet, workshop, vändistrikt och mycket mer ORDFÖRANDEN HAR ORDET All good things must end!

Läs mer

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 April 2010 Nr 2 Foto: Barbro Carlberg - Ny vardag med ledarhund - LSS - Rätt att leva som andra - Dövblindas dag i Härnösand Innehåll Ny vardag med ledarhund... sid

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Colliebladet. ÅRSMÖTET Vandringspriser och vinnare. AKTIVITETSOMRÅDEN Vad händer i ditt område? PROJEKT MENTALT SUND COLLIE RAS 2014.

Colliebladet. ÅRSMÖTET Vandringspriser och vinnare. AKTIVITETSOMRÅDEN Vad händer i ditt område? PROJEKT MENTALT SUND COLLIE RAS 2014. Colliebladet Medlemstidning för Svenska Collieklubben Nr 1-2015 AKTIVITETSOMRÅDEN Vad händer i ditt område? RAS 2014 Utvärdering ÅRSMÖTET Vandringspriser och vinnare PROJEKT MENTALT SUND COLLIE 1 INNEHÅLL

Läs mer

- Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier?

- Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier? Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 34 Februari 2011 Nr 1 - Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier? 2 Innehåll Kongress 2011: Styrelsevalet......

Läs mer

Scoutlagen NR 2 MARS 2004 ÅRGÅNG 7

Scoutlagen NR 2 MARS 2004 ÅRGÅNG 7 Scoutlagen NR 2 MARS 2004 ÅRGÅNG 7 TÄNKVÄRT! Foto: Torkel Edenborg 2 Scoutlagen Hur lätt är det att följa den? Emelie från Stora Levene visar upp sin kårs scoutlagsskinn. Var hygglo Scoutlagen är ju något

Läs mer

Minnesanteckningar från SIF ordförandekonferens 2015 Innehåll

Minnesanteckningar från SIF ordförandekonferens 2015 Innehåll Minnesanteckningar från SIF ordförandekonferens 2015 Innehåll VM i Herning - Timo Rajasaari... 2 SIF SvRF - RF... 3 Riksidrottsförbundet - Tanja Zabel och Göran Montan... 6 Hur går vi vidare?... 6 Gruppredovisningar...

Läs mer

allt SKa bort RIKSSTÄMMOhandlIngaR KOnfeRenS & RIKSSTÄMMa I jönköping 21-24 Maj 2009

allt SKa bort RIKSSTÄMMOhandlIngaR KOnfeRenS & RIKSSTÄMMa I jönköping 21-24 Maj 2009 llt ka bort RIKSSTÄMMOhandlingar konferens & RIKSSTÄMMA i jönköping 21-24 maj 2009 1 program 21/5 Torsdag Immanuelskyrkan 09.00 Incheckning 11.00 Riksstämmokurs 13.00 Inledningsgudstjänst. Johnny Johnsson

Läs mer

Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs

Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs > Salt tar form > Nyår en tid att möta Gud > Fräscht grepp på konferens Nr 1 februari 2006 Mitt i årg 12, Hälsning

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

Innehåll. Ungdom 6-7 Helt Enkelt Tisningskurs Skidresa www.metodistkyrkan.se/mku inuti Inspirationsdygn om inuti UK blir NK Ung på nätet

Innehåll. Ungdom 6-7 Helt Enkelt Tisningskurs Skidresa www.metodistkyrkan.se/mku inuti Inspirationsdygn om inuti UK blir NK Ung på nätet MKU/SBUF Ekumeniska Centret Starrbäcksg. 11 172 99 Sundbyberg SMU Tegnérgatan 8 Box 6302 113 81 Stockholm SBUF tfn 08-453 69 80 fax 08-453 69 89 tfn 08-545 915 30 fax 08-674 07 94 4 04 Gå därför ut och

Läs mer

Föreningshandbok. för RSMH. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa

Föreningshandbok. för RSMH. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa Föreningshandbok för RSMH Riksförbundet för Social och Mental Hälsa Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. RSMH och dess föreningar... 5 Vad vill RSMH...5 Vad är RSMH...6 Organisation...6 Lite historia...7

Läs mer

volleyboll-danskurs i älvsborg

volleyboll-danskurs i älvsborg Klöverbladet Medlemstidning för Riksförbundet Sveriges 4H och Jordbrukare-Ungdomens förbund #4 2011 volleyboll-danskurs i älvsborg extra stämma 4H-dagen bruksridning 1 Ledare Gunnarsson, Kretsinstruktör

Läs mer

KLUBBPÄRM FÖR 4H FÖRETAG

KLUBBPÄRM FÖR 4H FÖRETAG KLUBBPÄRM FÖR 4H FÖRETAG Klubbföretagspärmen flik 1a Rev. Hallands 4H 2012 01 13 VAD ÄR ETT 4H FÖRETAG? DEFINITIONEN AV ETT 4H FÖRETAG Ett 4H företag är en praktisk uppgift inom 4H:s profilområde Hushåll,

Läs mer

Kraftsamling inför framtiden

Kraftsamling inför framtiden Kraftsamling inför framtiden EU-debatt i Höör den 9 maj Sidan 22 Aktiv roll i EU Sverige ska ha en fortsatt aktiv roll i EU och internationellt i drogfrågorna. Det sade riksdagsledamoten Lars Gustavsson

Läs mer