Ungskog. sid 1. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungskog. sid 1. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6."

Transkript

1 sid 1 Ungskog Ledarblad från Nr 1-2/2009 Årgång 29 Från Vinterkursen Foto: Hans-Olof Hansson. Innehåll detta nummer. Boka in helgen juni för UPPLEVELSEDAGAR OCH STÄMMA på Stenungsögården, Halland. Läs mera om Per Carlsson, Årsbästa Skog och Ungdom: are 2008! Se sidan 5. Rapport från årets Vinterkurs med text och bilder finns på sidan 6. SM I SKOG 2009 hålls den maj på Svenljunga Naturbruksgymnasium Passa på att besöka tävlingen - det kommer att bli hett, på många sätt! En specialare finner du på sidan 8! I detta nr av Ungskog finns också reglerna för aktivitetsstöd. Maila, skicka eller faxa ditt bidrag till Ungskog. Något du tycker andra ska vara med på eller få reda på.

2 sid 2 FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM Box KATRINEHOLM Mån-To Fredag Tel: Fax: Pg: Bg: Förbundsordförande: Roland Byfalk, , 1:e vice ordförande: Hans-Olof Hansson, , 2:e vice ordförande: Suzanne Normark Förbundssekreterare: Lena Ström, Förbundsinstruktör: Anders Lund, Johan Svedholm Stockholms-distrikt Weronica Öberg V:a Götalands-distriktet Johan Svedholm se ovan UNGSKOG Ledarblad för Förbundet Skog och Ungdom. Utkommer 6 ggr/år. Nästa Ungskog kommer vecka 26. Manus ska vara förbundskansliet tillhanda senast vecka 25. INNEHÅLL 1. Framsida 2. Adress, innehåll 3. Förbundsstämma Upplevelsedagar Årsbästa FSU:are 6. Vinterkursen SM i skog 8. Ungdom och skog 9. Medlemsavgift/ medlemsstöd 10. Skogen runt 11. Aktivitetsstöd 12. Skog och Ungdom UNGSKOG NR 1-2. På grund av tekniska problem, och då pratar vi STORA tekniska problem, utgick Ungskog 1/2009. Det var helt enkelt dataservern som kraschade. Istället kommer här nummer 1-2/2009. Så håll till godo och god läsning! MEDLEMSAVGIFTEN: För avdelningar anslutna till det centrala medlemsregistret gäller följande för år 2009: Ungdom 10 kr Vuxen 50 kr Stödmedlem 100 kr Till dessa avgifter (förbundets avgifter) ska avdelningen lägga sin egen avgift. Meddelande om total avgift ska vara förbundskansliet tillhanda senast 1/12. Beslut om medlemsavgift fattas alltså på avdelningens planeringsmöte. Förbundsavgiften används till medlemsförsäkringen. Avdelningsavgiften 2009 (för avdelningar ej anslutna till det centrala medlemsregistret) är kronor. Kontakta också förbundskansliet om avdelningen behöver: inbetalningskort medlemslistor att fylla i medlemsförteckning eller någonting annat. Notera också att begreppet familjemedlem inte finns kvar. Lokalavdelningen kan dock ha familjemedlemskap, men medlemmarna ska rapporteras separat. På medlemslistorna ska anges medlemmens namn, adress, postadress, kön, födelsedata och datum för betalning av medlemsavgiften. Ytterligare information finns på baksidan av medlemslistorna.

3 sid 3 Inbjudan och Kallelse till förbundsstämma 2009 Härmed inbjuds och kallas till stämma med enligt nedan. Datum: 14 juni Plats: Program: Stenungsögården, Stenungsund. Stämman öppnar klockan och beräknas avslutad klockan Stämman ajourneras för kaffe kl Lunch serveras klockan OMBUD utses på distriktsstämma. 1 ombud jämte suppleant för det första 100-talet medlemmar och därefter 1 ombud jämte suppleant för varje påbörjat 300-tal medlemmar. Finns det bara en avdelning i ett län är denna att betrakta som distrikt. Om det finns flera avdelningar, men inget distrikt samverkar avdelningarna och utser ombud. MOTIONER och ärenden som distrikt eller avdelning vill ta upp på förbundsstämman ska anmälas (skickas till) förbundsstyrelsen senast 2 månader innan stämman. STADGEÄNDRINGAR. Frågor gällande stadgeändringar ska anmälas till förbundsstyrelsen senast 3 månader innan stämman. ANMÄLAN. Av distrikt eller avdelning valda ombud anmäls (med namn och adress) till förbundskansliet. Stämmoombuden står själva för resekostnader i samband med stämman. Senast 18 maj ska anmälan vara inkommen. STÄMMOHANDLINGAR sänds till anmälda ombud. Förutom sedvanliga stämmoförhandlingar delas certifikat A i kolning ut liksom ev. tilldelat stipendium ur Nils W Fröjds Stipendiefond, förtjänsttecken samt hedersutnämnanden. Välkommen!

4 sid 4 Välkommen du också till: I samband med förbundsstämman hålls upplevelsedagar. Platsen är Stenungsögården, väster om Stenungsund. Vi kommer att bo i "campinghyddor" med vandrarhemsstandard. Fredag: Lördag Söndag: Kostnad: Anmälan: Samling, inkvartering Gemensam middag Efter frukost samlas vi för att delta på olika aktiviteter, som vi själva väljer. Här finns saker för alla åldrar. Återsamling och gemensam lunch. Efter lunch finns nya aktiviteter att välja mellan innan det är dags för årets stämmosupé. Söndagen ägnas åt förbundsstämman. Ungdomar 7-20 år deltar gratis under förutsättning att man deltar hela helgen, dvs även under stämman. Reseersättning utgår inte. Valda ombud deltar också gratis. Pris per person för hela helgen är för övriga kronor. Ersättning för resa utgår inte. ska vara förbundskansliet tillhanda senast 18 maj. Ett detaljerat program kommer att sändas till ordförande, sekreterare och kassör i distrikt och lokalavdelningar. De ska se till att övriga i avdelningen får ta del av informationen. ALLA medlemmar är ju välkomna, även om man inte är ombud till stämman. VÄLKOMMEN!

5 sid 5 HEDERSYXAN 2008 Per Carlsson, Katrineholm. Till årsbästa Skog och Ungdom:are 2008 att motta Hedersyxan har förbundsstyrelsen utsett Per Carlsson. Per får ta emot Föreningen Skogens yxa vid stämman Per är väl värd utmärkelsen och vi önskar honom all lycka till i framtiden. Här nedan följer Pers egen presentation. Jag heter Per Carlsson. Jag är född 1980 och bor i Katrineholm (Sveriges Lustgård). Jag arbetar som vvs-montör (rörmokare) men jag har även en hobby som discjockey som på senare år utvecklat sig till ett arbete fredags- och lördagskvällar. När jag inte arbetar eller är engagerad i Skog och Ungdoms verksamhet umgås jag med vänner, följer mycket sport på TV men tittar gärna på IFK Norrköping live och så gillar jag att resa och prova nya äventyr. Jag kom in i Skog och Ungdom av en ren slump. Telefonen ringde en lördagsmorgon sommaren Det var Jarmo och Anders som hade bekymmer då en chaufför som skulle köra en klättervägg hade blivit sjuk. De undrade om jag hade tid och det hade jag. Jag har varit medlem i Katrineholms Äventyrsklubb (KÄK) sedan sommaren Grunden till mitt intresse för KÄK började redan 1995 då jag var med i en friluftsgrupp (Q2) på en fritidsgård där Jarmo var ledare. Redan på den tiden satt vi och pratade om att bygga banor uppe bland träden. Under åren som gått har jag varit ledare för många läger och hajker. År 2001 blev jag invald som ledamot i styrelsen för Sörmlands-Örebro Skog och Ungdom-distrikt. Under 2005 var jag ifrån verksamheten men 2006 blev jag invald som kassör och tillfällig verksamhetsansvarig. År 2007 blev jag vald som suppleant i förbundsstyrelsen för att 2008 bli ordinarie ledamot. Under året som gått har min roll mest varit att hålla i alla trådar så att vi har ledare som vill och kan jobba med olika aktiviteter och arrangemang både i KÄK och inom distriktet. Min uppgift framöver blir att lämna över ansvaret till den yngre generationen så att distriktet och KÄK kan överleva minst 10 år till. Varför brinner jag för Skog och Ungdom? Jag har alltid haft ett stort intresse för naturen och att få uppleva den på olika sätt. Det kan vara allt från att vandra i fjällen eller paddla kajak eller varför inte från en hästrygg. Det roliga som ledare är att man får dela med sig av sina kunskaper. Det är också kul att få vara med barn och ungdomar i deras utveckling. Självklart får man ju nya vänner på köpet som man kan dela sina upplevelser med. Jag vill passa på att tacka för den här utmärkelsen. Jag vill även tacka alla runt omkring mig i föreningsvärlden som har trott/tror på mina idéer och visioner.

6 sid 6 Förbundets vinterkurs 1-6 januari 2009 i Vemdalen. Det var 14 ungdomar, 2 vuxna och 3 ledare som deltog i årets vinterkurs som hölls den 1-6 januari i Vemdalen. Vi åkte i tre minubussar. Bussen från Dingle startade och var framme medan bussen från Katrineholm startade och var framme I Borlänge strålade man samman med bussen från Södertälje. Efter inkvartering och middag var det kursstart. Det handlade om Grundkurs Steg 1 och 2. Fredag: Väckning kl och frukost, 10 cm nysnö. Alla åkte till Vemdalsskalet för skidåkning. Underbart i backarna på förmiddagen och alla kom till grillningen vid lunch varje dag. Åter till Vargen (vandrarhemmet) vid 15-tiden för lite fritid och middag. Det passade inte med någon kvällsåkning under denna kurs. Mellan var det kurs, bl a med Naturborgarmärket. Lördag: Väckning och frukost, 15 cm nysnö. Klockan var det skidåkning i backe som gällde. Lätt snöfall under dagen. Alla var jättenöjda för det hade varit underbart i backarna under dagen. Kursen fortsatte med lägerplanering under kvällen. Söndag: Väckning och frukost. Inte någon nysnö idag. De som skulle åka skidor följde med Anders och de som skulle åka snöskoter följde med Weronica och Hans-Olof. Kvällens kurspas innefattade ett styrelsemöte och sista delen av Naturborgarmärket. De som klarat minst 17 rätt på Naturborgarmärket fick ett pins. Alla som deltagit fick förbundets tallkvist i silver. Foton: Hans-Olof Hansson. Skyttesimulatorn: Efter kursen varje kväll kopplade grabbarna från Dingle upp Skyttesimulatorn och kämpade för att få bort undertecknad från topplistorna. En kväll lyckades detta och jag väcktes via SMS av nyheten. Topplistan återställdes igen sista kvällen. Det var några underbara dagar på Vemdalsskalet och på Vargen med god mat och trevliga människor. Vädret var också på vår sida och temperaturen höll sig på 5-10 grader kallt. - Anders Lund Ledare på kursen var Weronica Öberg, Hans-Olof Hansson och Anders Lund. Ett varmt tack till dem alla!

7 sid 7 Vem är mästare i skogen? SM I SKOG 2009 Sveriges mest kompletta tävling i skog! Skog och Ungdom arrangerar i samarbete med regionens skogsföretag och Naturbruksgymnasiet SM I SKOG 2009 den maj på Svenljunga Naturbruksgymnasium. SM i skog är en praktisk-teoretisk tävling som hålls i två klasser: en för deltagare från landets Naturbruksgymnasier och en SM-klass, öppen för alla där man även kan delta i en lagtävling. Tävlingen består av 11 moment. Efter 10 genomförda stationer (grundomgång) räknas poängen ihop och de 6 bäst placerade går vidare till ett finalheat. PROGRAM: Fredag 15 maj Invigning Tävlingsstart, teoretiska och praktiska moment , ca Slut tävlingsdag 1 Lördag 16 maj Tävlingsstart dag 2, teoretiska och praktiska moment Final SM i stocksågning Finalheat SM i skog ca Prisutdelning. Under lördagen pågår även andra aktiviteter för besökande. VÄLKOMMEN TILL SVENLJUNGA OCH SM I SKOG 2009!

8 sid 8 Jag minns. I början av 1950-talet fanns det en ungdomsledarekurs på Värmlands Lantmannaskola i Molkom. Det var en sommarkurs och tanken var väl att utbilda instruktörer i den växande klubbverksamheten, vars huvudman var Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). Klubbarna var en ungdomssektion i JUFavdelningar från början och kallades Unga Odlare. Idén kom från USA i mitten på 1920-talet och var egentligen 4H. Så småningom bildades fristående klubbar, 4H-klubbar, och med hjälp av olika bidrag anställdes instruktörer. För att komma in på kursen skulle man ha jordbruksutbildning och realskolan eller motsvarande. Våren 1954 kom jag tillsammans med 8 andra pojkar mellan år till denna utbildning. Vi var från hela landet, jag är smålänning, t ex. Förutom repetition av "grundämnena" var det föreningskunskap, talekonst, handelslära, ledarkunskap, landskapsvård och maskinskrivning, fotografering mm. Det var många speciallärare, dubbelt så många som antalet elever. Från JUF medverkade chefskonsulenten Alvar Lindberg och skogskonsulenten Eric H Sjödin. En hel del praktik ingick också. Vi hade en gemensamhetsodling, skolträdgård med elever från Molkoms grundskola, ledarverksamhet i lokala klubbar mm. Efter slutad militärtjänst gick jag denna kurs, mest därför att jag inte hade några bestämda planer för framtiden, och så jordbruksutbildning och en stor erfarenhet som scoutledare. Efter skolans slut blev jag erbjuden jobb som studieinstruktör i Värmland med stationering i Sunne. Det var ungdomscirklar på olika ställen i trafik och motorkunskap baserat på Monarks Moped- och MCskola. På våren 1955 fortsatte jag med skolträdgårdsverksamhet som var omfattande. Jag hade hand om ett tiotal skolor samt många enskilda företagare. Deltagarna kallades så. Man skulle var 12 år, ha minst 50 kvadratmeter odling, en gris, 15 höns o.s.v. Allt skulle bokföras. Jag besökte varje företagare tre gånger under sommaren. JUF hade statsbidrag från Jordbruksdepartementet. I slutet av 1940-talet fick man ett särskilt bidrag till skoglig verksamhet. En skoglig ledare anställdes, Roland Hedén. Han skrev en bok som heter "Skogsklubbens arbetasplan" i olika kapitel. Klubben skaffar sig ett varierande skogsområde. Över detta upprättas en karta och så gör man ett åtgärdsförslag. Genom att utföra planerade åtgärder lär klubben sig plantering, röjning, mätning av träd mm. En omfattande verksamhet i början var omskolning av skogsplantor. Vid skolträdgårdarna hade vi också numera en gemensam plantskola. Hösten 1955 fick jag igång 4 skogsklubbar i västra Värmland. Tillsammans med SVS (Skogsvårdsstyrelsen) genomfördes ett antal kurser i att fila en timmersvans och skafta en yxa. Vi hade en tävling, ett DM, på Viken på vårkanten. Ja, det var så jag hamnade i den skogliga verksamheten. Under min uppväxttid hade jag jobbat i skogen flera vintrar, bl.a med hästkörning. - Sten Helgesson förbundssekreterare förbundsstyrelseledamot Förhoppningsvis kommer en fortsättning från Sten. En stor del av hans gärning, både ideellt och i arbetet är en del av vår, alltså Skog och Ungdoms, historia.

9 sid 9 MEDLEMSAVGIFTEN 2009 Enligt beslut å förbundsstämman är medlemsavgifterna för 2009: 0-25 år 10 kr. 26 år och äldre 50 kr. Avdelningar som har lokal avgift gör precis som vanligt. Avgiften för detta är kronor per år och avdelning. Önskar avdelningen komma med i det centrala medlemssystemet kontaktas förbundskansliet. För samtliga avdelningar gäller att medlemmarna ska ha medlemskort samt finnas i en medlemsförteckning. Enklast är att använda de förtryckta listorna som skickas ut. På listorna ska framgå avdelningens namn, vilket år listan gäller samt medlemmens; för- och efternamn, adress, födelseår, månad, dag kön, datum för betalning av medlemsavgiften. Inför förbundets ansökan om bidrag från Ungdomsstyrelsen görs en granskning av lokalavdelningar och medlemmar - ja hela organisationen läggs under lupp. Stickprov av medlemskap görs och lokalavdelningen har då att bevisa att en medlem verkligen är medlem och verkligen har betalat medlemsavgift. Detta sker enklast genom att man skickar in kopia på "stalldelen" av medlemskortet. Alla uppgifter enligt ovan måste alltså finnas med på kortet. Information sänds i god tid till berörda avdelningar. MEDLEMSSTÖD Under förutsättning att förbundet får stöd från Ungdomsstyrelsen och Svenska Spel utgår även 2009 medlemsstöd (20 kr per godkänd medlem 7-25 år 2008). För att avdelning ska få bidrag måste denna vara en av förbundet godkänd avdelning. Med godkänd lokalavdelning menas avdelning som: har minst 5 medlemmar i åldern 7-25 år, bedriver verksamhet har antagit stadgarna ha lämnat verksamhetsredovisning med bilagor inom föreskriven tid (1 mars) har en demokratisk struktur som beslutar om ekonomi och verksamhet har haft årsmöte inte tar emot bidrag från Riksidrottsförbundet/utgör bidragsgrund för annan organisation Notera datumet 1 mars. Det är alltså avdelningens verksamhetsredovisning som ligger till grund för beräkningen. Bidrag utgår inte om avdelningen inkommer med redovisningen för sent. Det hjälper heller inte att skicka den per e-post eller fax - originalunderskrifter ska det vara. Bidragen betalas ut efter genomförd medlemsgranskning i augusti Information om stöd av olika slag, verksamhetsredonvisning och medlemsärenden sänds även till avdelningens ordförande, sekreterare och kassör.

10 sid 10 BACKAMO Skog och Ungdom-avdelning. Skogen runt LANDSKRONA Skog och Ungdom-avdelning. Under 2009 firar lokalavdelningen 25 år! Det var våren 1984 man drog igång verksamheten och några av de ungdomar som började hösten 1984 är fortfarande aktiva i avdelningen. Ett stort Grattis, sänder vi till avdelningen och hoppas på nya härliga 25 år! Ur programmet. 28 mars Andflottar och lägerplatsens öppnande. 18 april Vandring. Samling vid Konsum, Ljungskile. 30 april Valborgsmässofirande (barnen går i fackeltåg till brasan). 21 maj Gökotta 24 maj Kanotvård och Bågskytte. Kom i oömma kläder och ta gärna med fika. Vid alla aktiviteter tänder vi en eld. BJÖRKVIKS Skog och Ungdom-avdelning. Höjdbana, äventyrstorn, klättevägg, friluftsliv, bågskytte, kanoter, bastu, bad, lerduveskytte, ATV och mycket annat = Äventyrsläger. Äventyrsläger hålls 4-7 augusti. Man ska vara född 1999 eller tidigare. Kostnad 1 500:-/person. Vill man dessutom paddla kanot är tiden 3-7 augusti och då måste man vara minst 13 år. Kostnaden är då 1 800:-/person. "Gamla" medlemmar får en rabatt på 300 kronor! Anmälan senast 30 juni. Anmälningsavgift 200 kronor betalas till Bg , Björkviks Skog och Ungdom. Resterande betalas senast 31 juli. Max 50 deltagare. Åtta ledare finns på plats. Info, Anders Lund Välkommen! NY AVDELNING En ny lokalavdelning bildades den 24 februari. Den heter Mariedalsskolans Skog och Ungdom och återfinns i Vänersborg (Västra Götaland). Vi hälsar dem varmt välkomna till Skogen och önskar dem lycka till med verksamheten. SÖRMLANDS-ÖREBRO distrikt av Skog och Ungdom. 21/ Distriktsstämma, kansliet Katrineholm /4 Kurs, från 14 år /5 Cykelhajk på Visingsö, från 14 år. 5-7/6 Överlevnadskurs, från 14 år /6 Läger för barn 9-14 år. För mer information, kolla

11 sid 11 AKTIVITETSSTÖD Från och med 2009 kan lokalavdelningarna söka aktivitetsstöd. Aktuell ansökningsperiod är 1/1-31/ Stödet utbetalas under förutsättning att förbundet får pengar från Svenska Spel. För 2009 finns en fastställd pott och fördelning sker efter inkomna ansökningar. Storleken på bidraget per aktivitet är alltså beroende av antalet godkända aktiviteter. Högsta bidrag per aktivitet 2009 är dock 75 kronor. Det här gäller: Bidrag utbetalas till av förbundet godkända lokalavdelningar. Bidragsberättigad aktivitet är en sammankomst - med minst 5 deltagare 7-25 år. Ledare får räknas som deltagare om hon/han är 7-25 år. - som varar minst 60 minuter - som är beslutad och ekonomiskt planerad av styrelse, sektion, medlemsmöte eller motsvarande. - som genomförs av lokalavdelningen. Bidrag utbetalas inte till aktivitet som anordnas av riks- eller distriktsorganisaiton eller annan organisation. Bidraget utbetalas en gång per dag och grupp, oavsett antalet deltagare (dock minst 5 st 7-25 år) och aktivitetens längd. Den som deltar i mer än en sammankomst per dag inom samma lokalavdelning får bara medräknas vid en av dessa sammankomster. En grupp får inte, ur redovisningssynpunkt, delas i mintre grupper för erhållande av fler sammankomstbidrag. Bidrag utbetalas inte till entrébelagda tävlingar/arrangemang, kommersiella arrangemang. eller studiecirkelsammankomster. Vid varje sammankomst ska närvarokort fyllas i. Gruppledaren ska vara närvarande under sammankomsten och får inte från bidragssynpunkt vara ledare för flera grupper samma timme. Lokalavdelningen lämnar senast den 1 mars (i samband med verksamhetsredovisningen) en redovisning över antalet genomförda sammankomster för perioden 1/1-31/ Denna redovisning sker på särskild ansökningsblankett (sammanställningsblankett). Uppgifterna på ansökningsblanketten är en sammanfattning av antalet bidragsberättigade sammankomster överförda från ett eller flera närvarokort. Ordförande och revisor eller kassör bestyrker att uppgifterna på ansökningsblanketten är riktiga. För sent inkommen ansökan ger inte rätt till bidrag. HELDAGSSTÖD Istället för aktivitetsstöd enligt ovan kan avdelningen söka heldagsstöd för aktiviteter som pågår under en dag. Villkoren är att: * aktiviteterna pågår minst 6 timmar under en (och samma) dag, * gruppen omfattar minst 5 deltagare 7-25 år (ledare 7-25 år får räknas som deltagare), * avdelningen sänder foton och berättelse (-er) från aktiviteterna (för publicering i Ungskog/Hemsida). Avdelningen kan söka för max 5 dagar per år. I övrigt gäller reglerna för aktivitetsstöd enl. ovan. Det preliminära bidraget för en dag är 500 kr. I mån av ekonomiskt utrymme kan bidragets storlek justeras uppåt. Detta är beroende av antalet inkomna ansökningar.

12 sid 12 Skog och Ungdom - det naturliga äventyret! har som syfte: att utveckla ungdomsaktiviteter kring skogsbruk, natur och miljö, äventyr samt i övrigt stimulera en allmän kulturell verksamhet, att främja studier och liknande verksamhet av betydelse för landsbygden och landsbygdsnäringarna, att verka för ökad medmänsklig förståelse och skapa kontakt med motsvarande organisationer i andra länder, samt att utveckla självförtroende, kunnighet och ledarförmåga bland medlemmarna genom att samla dem i studier och annan föreningsmässig verksamhet. skogochungdom.se

Ungskog. sid 1. Den 15 juni hålls förbundsstämma. SM I SKOG hålls i år på Gammelkroppa Skogsskola den 23-24 maj.

Ungskog. sid 1. Den 15 juni hålls förbundsstämma. SM I SKOG hålls i år på Gammelkroppa Skogsskola den 23-24 maj. sid 1 Ungskog Ledarblad från Nr 1/2014 Årgång 32 EXTRA BONUS TILL AVDELNINGARNA ÄR TILLBAKA. FÖRBUNDSDAGAR OCH STÄMMA 13-15 JUNI. Innehåll detta nummer: Verksamhetsredovisningen ska vara förbundskansliet

Läs mer

sid 1 Ungskog Vem ska få hedersyxan för 2010? Ansökan lämnas in snarast. I samband med verksamhetsredovisningen lämnas ansökan om aktivitetsstöd.

sid 1 Ungskog Vem ska få hedersyxan för 2010? Ansökan lämnas in snarast. I samband med verksamhetsredovisningen lämnas ansökan om aktivitetsstöd. sid 1 Ungskog Ledarblad från Förbundet Skog och Ungdom Nr 6/2010 Årgång 29 Innehåll Boka in helgen 25-27 mars för Verksamhetskonferen. Se sid 3. Snart dags att sammanfatta 2010 års verksamhet - läs på

Läs mer

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF)

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) - 1 - STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) 1. FIRMA Förbundets firma är Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). 2. SYFTE Förbundet, som är partipolitiskt och religiöst obundet, har som syfte att

Läs mer

Ungskog LEDARSKAP OCH FÖRSTA HJÄLPEN 6-8 NOVEMBER 2009. Förbundet Skog och Ungdom I KATRINEHOLM. sid 1

Ungskog LEDARSKAP OCH FÖRSTA HJÄLPEN 6-8 NOVEMBER 2009. Förbundet Skog och Ungdom I KATRINEHOLM. sid 1 sid 1 Ungskog Ledarblad från Nr 4/2009 Årgång 28 Innehåll detta nummer. Rapportera medlemmar för 2009! Läs mera här i Ungskog eller kontakta förbundskansliet om du är osäker på hur man gör. Kalla avdelningens

Läs mer

- SID 1 - Ungskog. Vem blir årsbästa för 2016 att ta emot hedersyxan? Börja fundera på vem er avdelning eller distrikt

- SID 1 - Ungskog. Vem blir årsbästa för 2016 att ta emot hedersyxan? Börja fundera på vem er avdelning eller distrikt - SID 1 - Ungskog Ledarblad från Förbundet Skog och Ungdom December 2016 Dags att kolla avdelningens verksamhetsredovisning för 2016. Senast 1 mars. Skicka in medlemslistor för medlemmar 2016. Förbundsdag

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF)

STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) - 1 - STADGAR FÖR JORDBRUKARE-UNGDOMENS FÖRBUND (JUF) 1. FIRMA Förbundets firma är Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). 2. SYFTE Förbundet, som är partipolitiskt och religiöst obundet, har som syfte att

Läs mer

Internationella reumatikerdagen Nya broschyrer från Unga Reumatiker. Inbjudan till kurs för arbetsgivare och kanslianställda april 2014

Internationella reumatikerdagen Nya broschyrer från Unga Reumatiker. Inbjudan till kurs för arbetsgivare och kanslianställda april 2014 NUMMER 1 2014 Internationella reumatikerdagen 2013 Kristina Söderlund på kansliet har skrivit ihop en redovisning och utvärdering av de många spännande aktiviteterna och arrangemangen som anordnades runt

Läs mer

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Dnr: 2015/37 1 (5) Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Fastställt av Barn- och ungdomsnämnden 2012-12-10 136 Reviderad 2014-04-14 58 Överfört och fastställt av Kultur-

Läs mer

BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun

BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2011-01-19 8 Reviderad av kommunfullmäktige 2014-09-10 129 BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun Gäller fr.o.m. 2011-03-01 och ersätter tidigare

Läs mer

Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun

Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun Nya bidragsregler från 2015-01-01 (antagna av kommunfullmäktige 2014-09-03, 125) INNEHÅLL Allmänna bestämmelser Ansökan om registrering Ansökan om kommunala

Läs mer

Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG

Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG 1 Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG UNGDOMSORGANISATIONER Fastställda av kommunfullmäktige 2000-12-20 SYFTET MED BIDRAG Syftet med bidrag till ideella föreningar är att skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet i Väst

God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet i Väst Vi vill tacka för det gångna året och hoppas vi fortsätter i samma anda även 2014. Passar på att bifoga vårt Ledarutvecklingsprogram samt inbjudningar till Ekonomi i förening och Föreningskunskap. Vill

Läs mer

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet 1 Riksförbundet Svenska Kattskyddsförbundet är ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Svenska Kattskyddsförbundet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BIDRAG TILL PENSIONÄRSFÖRENINGAR

REGLEMENTE FÖR BIDRAG TILL PENSIONÄRSFÖRENINGAR REGLEMENTE FÖR BIDRAG TILL PENSIONÄRSFÖRENINGAR Socialförvaltningen 2012-07-20 REGLEMENTE FÖR BIDRAG TILL PENSIONÄRSFÖRENINGAR Bidragsberättigade är lokalföreningar, med säte i Gislaveds kommun, som bedriver

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet Hudiksvalls kommun Bidrag till föreningsverksamhet Gäller från och med januari 2014. Innehåll Punkt Inriktning 1 Allmänna bestämmelser 2 Förening... 2 Bidrag

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32. Eva Sorvari Järnvägsgatan 12 0520-65 95 90 eva.sorvari@lillaedet.se

Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32. Eva Sorvari Järnvägsgatan 12 0520-65 95 90 eva.sorvari@lillaedet.se kultur och fritid BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALT BIDRAG TILL FÖRENINGAR / ORGANISATIONER I LILLA EDETS KOMMUN Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32 Adress Telefon e-post sid 1/7 Eva Sorvari

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Välkommen du som är förbundsstämmoombud! Snart är det dags för förbundsstämma igen. 4-5 juni, Aronsborg, Bålsta

Välkommen du som är förbundsstämmoombud! Snart är det dags för förbundsstämma igen. 4-5 juni, Aronsborg, Bålsta Välkommen du som är förbundsstämmoombud! Snart är det dags för förbundsstämma igen. 4-5 juni, 2016 Aronsborg, Bålsta Viktig information inför förbundsstämman: - Praktisk information - Att vara stämmoombud

Läs mer

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR STORFORS KOMMUN

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR STORFORS KOMMUN REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR I STORFORS KOMMUN REGLER För att en förening ska bli stödberättigad från kommunen ska den: Bedriva sin ideella verksamhet inom Storfors

Läs mer

Regler för bidrag till organisationer som bedriver ungdomsverksamhet i Lunds kommun

Regler för bidrag till organisationer som bedriver ungdomsverksamhet i Lunds kommun Kultur- och fritidsförvaltningen 1 (5) Regler för bidrag till organisationer som bedriver ungdomsverksamhet i Lunds kommun Senaste revidering: 2010-02-10 1. SYFTET MED BIDRAG Syftet med bidrag till föreningar

Läs mer

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Fastställda av kommunfullmäktige 2003 Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Innehåll

Läs mer

Medlemskap i Sportfiskarna

Medlemskap i Sportfiskarna Medlemskap i Sportfiskarna Sportfiskarna erbjuder medlemskap i förbundet till: Enskilda personer, individuellt medlemskap, senior, junior och familj. Klubbar som ansluter samtliga av sina medlemmar, medlemsklubb.

Läs mer

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas 2 Styrelsens sammansättning t o m mars-2013 Ordf. Daniel Sigurd 070-959 05 56 Email sigge@wilzens.se V.ordf. Annelie Stolt 0141-21 07 89 Email stolt1966@hotmail.com Sekr. Gunilla Ångström-Balla 0141-21

Läs mer

Bestämmelser för kommunala bidrag

Bestämmelser för kommunala bidrag Bestämmelser för kommunala bidrag Fastställda av kommunfullmäktige 2012-09-26 74 Syftet med bidrag Syftet med bidrag till ideella föreningar är att skapa bättre förutsättningar för föreningarnas samhällsnyttiga

Läs mer

Kallelse till Förbundsmöte 2013

Kallelse till Förbundsmöte 2013 Till: Samtliga medlemsföreningar och SDF Skövde 2013-01-31 Kallelse till Förbundsmöte 2013 Härmed kallas medlemsföreningar och SDF till Förbundsmöte på Clarion Collection Hotel Kompaniet och Nyköpingshus

Läs mer

Statsbidraget så funkar det! Vägledning om statsbidrag till etniska organisationer

Statsbidraget så funkar det! Vägledning om statsbidrag till etniska organisationer Statsbidraget så funkar det! Vägledning om statsbidrag till etniska organisationer 1 2012 Ungdomsstyrelsen är en myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor. Vi ger stöd till föreningsliv och

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till riksorganisationer som är medlemmar i Svenska FN-förbundet 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundet består av anslutna riksorganisationer, FN-föreningar

Läs mer

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 Stadgar SV Halland Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 1 Avdelning 12 Avdelning SVs basorganisation utgörs av avdelningar. Nya avdelningar samt sammanläggningar eller delning av avdelning ska godkännas

Läs mer

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 1 GENERELLA NORMER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH SAMMANSLUTNINGAR MED LOKAL VERKSAMHET I AVESTA KOMMUN

Läs mer

Föreningsbidrag - fritid barn- och ungdomsverksamhet

Föreningsbidrag - fritid barn- och ungdomsverksamhet RIKTLINJE Föreningsbidrag - fritid Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för ekonomiska bidrag för föreningar som bedriver fritidsverksamhet för barn och ungdomar i Nacka. Dokumentet

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen genom: att ge kontanta bidrag till verksamhet samt

Läs mer

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet Hudiksvalls kommun Bidrag till föreningsverksamhet Gäller från och med januari 2014. Innehåll Punkt Inriktning 1 Allmänna bestämmelser 2 Förening... 2 Bidrag

Läs mer

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun antagna av Kommunfullmäktige 2015-10-14 119 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande

Läs mer

Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby. Inbjuder till

Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby. Inbjuder till Svenska Missionskyrkan/SMU i Södra Götalands distrikt och SMU i Osby Inbjuder till för alla som har ett levande intresse för ishockey i åldern från 20 år och uppåt. Den 7-8 februari 2009 går resan till

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer Administrativa och ekonomiska riktlinjer Förslag till ÖOF:s årsmöte 6 mars 2014 ÖOF 2014 1 2014-01-22 Östergötlands orienteringsförbunds administrativa och ekonomiska riktlinjer Posthantering och kommunikation

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra Vårkänslor Nu har väl ändå sista snön rasat ut, eller? Nu vill i alla fall jag och kaninerna ha vår, sol och värme! Våren bjuder på en mängd aktiviteter i klubben, några av dem kan du se mer av längre

Läs mer

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge!

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Cicki bjuder in till PROGRAMKURS Lördag 23 november med start 13.00 Söndag 24 november med start 08.00 Lördag: Kursen börjar kl 13.00 på lördagen

Läs mer

Club Show 2013 AUGUSTI 2010

Club Show 2013 AUGUSTI 2010 AUGUSTI 2010 Club Show 2013 Hej! Hoppas alla haft en skön sommar! Dags igen för ett nyhetsbrev från klubbstyrelsen. Möten om framtidens SSRK Ingen sektion har ännu skickat in ansökan om att få arrangera

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat. PROTOKOLL Sörmländska Folkdansringen Distriktstyrelsen Sörmländska Folkdansringen Sammanträde 2007-1 Tid 20 januari 2007 Plats Nyköping Närvarande Pierre Marklund, via telefon Ann-Sofie Svensson Agneta

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

Fondens syfte är att stimulera insatser för breddskytte oavsett ålder i sektioner och föreningar i Östergötlands Skyttesportförbund.

Fondens syfte är att stimulera insatser för breddskytte oavsett ålder i sektioner och föreningar i Östergötlands Skyttesportförbund. Årsmöte 2011-03-14 Protokoll fört vid Östergötlands Skyttesportsförbunds årsmöte måndagen den 14 mars 2011. Plats: Hemgården, Norrköping Totalt deltog 32 personer 1) Mötets öppnande Vice ordförande Roger

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 7-9 AUGUSTI 2009 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 7-9 AUGUSTI 2009 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 7-9 AUGUSTI 2009 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

Innehållsförteckning. www.schack.se 1

Innehållsförteckning. www.schack.se 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Bakgrund och information... 2 När söks vad?... 3 Fadderbidrag... 4 Nyetableringsstöd... 5 Aktivitetsstöd... 6 Medlemsbidrag... 7 Projektbidrag... 8 www.schack.se

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Sektion SPA Sektion Make- Up SEYF Styrelsen Ordförande: Raija Zallot Sekreterare: Maria Sundberg Kassör: Mia Elisdotter Vice Ordförande: Mia Esperlind Ledamot:

Läs mer

Föreningen GothCon Möteshandlingar

Föreningen GothCon Möteshandlingar Föreningen GothCon 2015-2016 Möteshandlingar Innehållsförteckning Innehåll Information 1 Dagordning 2 Mötesordning 3 Verksamhetsberättelse 2015 2016 5 Motion: Stadgeändring 5 och 10 6 Motion: Stadgeändring

Läs mer

Stadgar. Riksförbundet Djurskyddet Sverige

Stadgar. Riksförbundet Djurskyddet Sverige Stadgar Riksförbundet Djurskyddet Sverige September 2010 Stadgar för Djurskyddet Sveriges riksförbund antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman 10 maj 2014

Läs mer

SPORTFISKARNAS TÄVLINGSMÖTE 2016

SPORTFISKARNAS TÄVLINGSMÖTE 2016 Sida 1 av 3 SPORTFISKARNAS TÄVLINGSMÖTE 2016 VÄLKOMMEN TILL ORDINARIE TÄVLINGMÖTE 2016 i STOCKHOLM Sportfiskarnas förbundsstyrelse kallar ombud från distrikt och klubbar till ordinarie tävlingsmöte lördag

Läs mer

Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län

Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län Regler fastställda och ändrade av kulturnämnden 2012-01-25 Kulturnämnden 1. (4) Regler

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet

Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet STYRDOKUMENT 1(7) Beteckning Barn och utbildning Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktig 66 Dnr 609/06 Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet Föreliggande bestämmelser för kommunala

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår 2008 Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen Vad är en lokalavdelning? Ungdomsstyrelsen* använder sig av begreppet lokalavdelning för

Läs mer

BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN

BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN Dessa bestämmelser för kommunalt stöd till ideella föreningars lokala verksamhet i Åsele kommun gäller fr.o.m. 1 januari 2014 och tills vidare. Villkoren för

Läs mer

Både VM och SM till Mollösund i sommar!

Både VM och SM till Mollösund i sommar! Både VM och SM till Mollösund i sommar! Det er med stor glädje Mollösunds Båtförening nu kan sätta Mollösund på Sveriges kappseglingskarta. I konkurrens med andra segelklubbar har MBF fått äran att arrangera

Läs mer

Häfte 1. Välkomnande och information

Häfte 1. Välkomnande och information Häfte 1 Välkomnande och information Innehållsförteckning Häfte 1: Välkomnande och information Brev till ombuden bilaga 1 Program bilaga 2 Praktisk information bilaga 3 Information om dialog- och förslagsforum

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002, den 1-2 december 2003 och den 3 oktober 2006 ) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE

Läs mer

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson.

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson. Hej! Då var det vår och aktiviteterna börjar komma igång lite runt om på ön. Då är det dags för lite uppdatering på vad som är på gång i klubben också. Lite förändringar i styrelsen har det blivit så här

Läs mer

BIDRAGSNORMER. FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986.

BIDRAGSNORMER. FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986. BIDRAGSNORMER FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986. Reviderad att gälla fr.o.m. 1991 Reviderad att gälla fr.o.m. 1993

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Härmed inbjuds klubbfunktionärer och intresserade medlemmar till Östergötlands Båtförbunds Förbundsråd 2013 Tid lördagen den 16 november 2013 Plats Scandic Linköping

Läs mer

Fest i AKC. AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte. Nr 115, november 2013. Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter,

Fest i AKC. AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte. Nr 115, november 2013. Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter, Nr 115, november 2013 AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter, Ni har tidigare fått information om att AKC:s hyresavtal har sagts upp av vår hyresvärd

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs

Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs (Svenska Squaredansförbundet) 1. Ändamål 1.1 Swedish Association of American Square Dance Clubs (nedan kallad SAASDC) är en riksorganisation

Läs mer

Protokoll ÅRSMÖTE 2008

Protokoll ÅRSMÖTE 2008 Sida 1 av 7 Protokoll ÅRSMÖTE 2008 1. Mötets öppnande 2. Val av a. Mötesordförande Anders Arvidsson b. Sekreterare c. Två protokolljusterare tillika rösträknare Olle Björquist, Daniel Johansson 3. Fråga

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Styrelsemöte 14/1-2012

Styrelsemöte 14/1-2012 Styrelsemöte 14/1-2012 Närvarande: Andrén, Adam Axlson-Fisk, Olof Eriksson, Mattias von Essen, Agnes Hansson, Erik Küpier, Martin Lindgren, Samuel Orméus, Christoffer Zettergren, Petter 1. Styrelsen väljer

Läs mer

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet www.koloni-vastreg.se Till Västra Regionens medlemsföreningar, regionstyrelsen, revisorerna och valberedning samt styrelsen för värdföreningen Eklundshovs Koloniträdgårdsförening

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008 Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Läs mer

PROTOKOLL STY 11/2003 1(5) 2003-12-29. Tid Lördagen den 6 december kl 10.00-16.30 Plats Stockholms Golfklubb lokaler, Danderyd

PROTOKOLL STY 11/2003 1(5) 2003-12-29. Tid Lördagen den 6 december kl 10.00-16.30 Plats Stockholms Golfklubb lokaler, Danderyd PROTOKOLL STY 11/2003 1(5) PROTOKOLL STY 11/2003 Sammanträdesdata Tid Lördagen den 6 december kl 10.00-16.30 Plats Stockholms Golfklubb lokaler, Danderyd Närvarande Jacob Douglas ordf Stig Klemetz vice

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN Nr 9 November 2015 HEJ! Vintern närmar sig och vi har fått en liten försmak på kylan. Detta nyhetsbrev innehåller mycket matnyttig information och jag vill framförallt tacka

Läs mer

1593 MÖTETS ÖPPNANDE Ordförande Magnus Carlsson hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1593 MÖTETS ÖPPNANDE Ordförande Magnus Carlsson hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Protokoll fört vid SMC-Hallands styrelsemöte Datum: 2013-01-24, Tid: kl.18.30 Plats: SMC-Hallands kansli, Halmstad SMC-HALLAND 1593 MÖTETS ÖPPNANDE Ordförande Magnus Carlsson hälsade alla välkomna och

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar

Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar 1 (8) Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar Antagna vid kongressen i Uppsala den 11:e till 12:e augusti 2012. 1 Ändamål Liberala Ungdomsförbundet är en fristående organisation som verkar i anslutning

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

ARBETSPRINCIPER & TAGNA BESLUT

ARBETSPRINCIPER & TAGNA BESLUT ARBETSPRINCIPER & TAGNA BESLUT Riktlinjer för Glöte VVOF Version 1.2 Ansvarig: Styrelsen för Glöte VVOF Innehåll 1 SYFTE...3 1.1 Omfattning...3 1.2 Ansvar...3 1.3 Allmänt...3 2 ORGANISATION...3 3 ARBETSPRINCIPER...3

Läs mer

HÄR KOMMER FLERTALET AV GRENARNA ATT GENOMFÖRAS!

HÄR KOMMER FLERTALET AV GRENARNA ATT GENOMFÖRAS! - 1 - (5) ÅRGÅNG 28 NR 4/2012 ÅRGÅNG 20 NR 1/2004 VAD SKER INOM FÖRBUNDET? FÖRBUNDSNYHETER ges ut av SSIF:s VU vid 3-4 tillfällen under året och syftet är att spegla den verksamhet som finns inom förbundet!

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Kultur och Fritidsnämnden 2013-01-01 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Antagen av kultur och fritidsnämnden den 13/11 2013 och börja gälla 2013-01-01. Hörby kommun 242 80 Hörby Tel: 0415-182

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län Regionförbundets styrelse 2013-03-18 Överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och

Läs mer

Stockholms Judoförbund informerar

Stockholms Judoförbund informerar Stockholms Judoförbund informerar Gör som Ekerö JK Den 10 januari kommer Ekerö JK att ha ett arbetsseminarium med sin klubbstyrelse då man går igenom Stockholms Judoförbunds nya Mål och visionen 2015,

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sveriges 4H

Stadgar för Riksförbundet Sveriges 4H Stadgar för Riksförbundet Sveriges 4H Riksförbundet Sveriges 4H Länsförbund/Distrikt 4H-krets 4H-klubb Riksförbundet Sveriges 4H, Katrineholm 2015. Godkänd i andra läsningen av riksstämman i Ingelstad

Läs mer

Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat.

Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat. Bilaga 1: Stadgar Stadgar för UP esport. 1 Namn och föreningsform Lokalavdelningens namn är UP esport. Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat.

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer