Informationsbrev Kart December

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsbrev Kart 2-2012 December"

Transkript

1 Informationsbrev Kart är i första hand avsett för distriktens kartansvariga, men får gärna spridas till alla. Vill du också ha brevet? Skicka mejl till Niklas, Kartgruppen börjar ta form Befintliga ledamöter: Hans Lidén, samordnare, Ansvarar för kontakter med distriktens kartansvariga, för certifiering av färgutskrifter samt att vara utbildningsansvarig. Niklas Wrane, kartansvarig på SOFT-kansliet, Sköter kartsidorna på orientering.se samt är kartsupport på kansliet. Hans Greijer, Västerås, Ansvarar för kartkontrollanter, bland annat att vi har certifierade kontrollanter vid tävlingar inom nivå 1 och 2. Christer Carlsson, Göteborg, Är adjungerad som internationell kartkontakt. Övriga tänkta ledamöter: Ansvarig för framtagandet av en ny digital kartritarbok Ansvarig för skidorientering, MTBO, samt precisionsorientering Som komplement är det tänkt att kartritare adjungeras som experter vid behov. Är du intresserad av att ingå i gruppen och påverka utvecklingen av kartfrågor i olika sammanhang? Mejla oss! Kartsidorna kompletta på orientering.se Arbetsrummet för kartor är nu ersatt helt med de nya kartsidorna på orientering.se. Gå in under Arrangör Kartfrågor för att ta del av allt nytt. Som vanligt tar vi tacksamt emot önskemål om förbättringar på utformning och innehåll. Träff för distriktens kartansvariga Den januari 2013 träffas vi på Quality Hotel Nacka. Några delar är gemensamma med tävlingskonferensen. Inbjudan finns som bilaga 1. Anmälan görs här senast fredag 21 december 2012: Kartkontrollantutbildningar Sprintkartkontrollutbildning mars 2013 i Karlstad. Inbjudan finns som bilaga 2. Anmälan görs här senast fredag 1 mars 2013: Klassisk kartkontrollutbildning maj 2013 i Örebro/Hallsberg. Inbjudan kommer på hemsidan i februari 2013.

2 Kartkonvent för kartritare och övriga Datumen är spikade för nästa års kartkonvent (tidigare kartforum) och det blir helgen oktober Programansvariga är Kartringen. Inbjudan kommer på orientering.se senare under våren/sommaren. Kartritarutbildning Vi arbetar på hur dessa ska se ut och genomföras i SOFTs regi och återkommer under våren Så länge kan vi passa på att rekommendera en kartritarutbildning i Avesta mars. För mer information, se där bland annat inbjudan finns. Senaste nytt om laserskanning Lantmäteriet fick en ny webbplats den 3 december. Vägarna för att hitta information om laserdata mm ser därför annorlunda ut nu än tidigare. Även avgifterna för laserskannat material höjs efter nyår. Under januari är vår ambition att uppdatera orientering.se med all nödvändig information om laserdata för att underlätta kartframställningen. Program för att generera orienteringskartor från laserdata utan rekognosering Även länksidan är uppdaterad på orientering.se. Under denna finns t ex en länk till ett intressant finskt gratisverktyg, kallat Karttapulatin. Med detta går det att generera enklare orienteringskartor från laserdata utan rekognosering i terrängen. Kontaktuppgifter till aktiva kartritare På kartsidorna på orientering.se finns också en sida med kontaktuppgifter till aktuella kartritare. Hjälp oss gärna fylla på listan genom att mejla kontaktinformation om kartritare som saknas till oss. E-post till certifierade färgutskrivare På kartsidorna på orientering.se finns dessutom en sida med kontaktuppgifter till certifierade färgutskrivare. Här saknar vi e-post till alla, vilket vi gärna önskar få in. Hjälp oss gärna här med! Nya rutiner för certifiering av färgskrivare Certifieringsrutinerna kommer att förändras inför Preliminärt ser det ut så här: Certifieringen genomförs i tre olika skalor: Karta i skala 1: med banpåtryck Karta i skala 1: med banpåtryck Sprintkarta i skala 1:5 000 med banpåtryck Certifieringen genomförs i två nivåer: Ny certifiering Förlängning av certifiering 2 (5)

3 Ny certifiering Erbjuds två gånger per år. Ansökan med kartunderlag, inlämnas till SOFT före 1 november inför vårsäsongen samt före 1 maj inför höstsäsongen. Kartfiler och rapportformulär finns på orientering.se. För respektive önskad skala skickas 5 exemplar av kartan med banpåtryck in, ihop med rapportformulär, till SOFT. Förlängning av certifiering Den som har aktuell certifiering erbjuds att förlänga denna på ett år. Underlag för ansökan om förlängning är att skicka in exemplar på det gångna årets tryck. Dock max 10 kartexempel per skala. Kartorna ska vara SOFT tillhanda senast 1 november inför kommande år. De som godkänns får sin certifiering förlängd på ett år. På försök under 2013 Ni som har en certifiering för skickar in kartor, som ovan, till SOFT senast för en test av idén. Faller denna test väl ut så inleds denna förlängningsprocedur under hösten 2013 inför Sprintcertifieringen är ny. Alla som önskar denna certifiering ska söka före Undantag: Ni som är certifierade för skala 1: är under 2013 även behöriga för sprintutskrifter. Senast 1 november 2013 behöver även dessa ny certifiering. Adress att skicka in till Utskrifterna, i båda nivåerna, skickas ihop med rapportformulär till SOFT c/o Hans Lidén, Mässvik Sjöåsvägen 20, SÄFFLE. Om det visar sig att bedömningen blir lätthanterlig kommer det att bli så att de som är certifierade endast behöver sända in ett antal av aktuellt års tryck för att få förlängning ett år till. Alltså i så fall ingen ny komplett certifieringsrutin för er inför Certifieringsrutinerna för ny behörighet finner ni under orientering.se Kartfrågor Färgutskrifter (en bit ner på sidan) God jul och gott nytt år önskar SOFTs kartgrupp genom Hans Lidén och Niklas Wrane 3 (5)

4 Bilaga 1: Inbjudan för distriktsträff kartansvariga på tävlingskonferensen i Nacka I samband med tävlingskonferensen i Nacka den januari 2013 kommer vi att ha en träff för distriktens kartansvariga. Här kommer vi att följa upp träffen i oktober och även bjuda på en del nyheter samt förhoppningsvis inbjuda till intressanta diskussioner. Datum: Fredag-lördag januari 2013 Tid: Kl (fredag) (lördag) Plats: Quality Hotel Nacka. Ligger ca 10 min resväg med buss eller Saltsjöbanan från Slussen. Anmälan: Görs på följande direktlänk: Sista dag för anmälan är fredagen den 21 december Kostnad: 2900 kr per person. Inkluderar konferens, resa, kost och logi. Faktureras OF i efterhand. Extrakostnad för enkelrum: 500 kr. Resa: I första hand tåg eller samåkning i bil; 18:50-/mil i reseersättning till föraren. Långväga även flyg efter överenskommelse. För ev. flygresenärer är det viktigt att du är ute i god tid för att få ett så förmånligt pris som möjligt. Beställning av biljetter se resebestämmelser (hör av dig till Niklas Wrane, om du inte fått dessa). Anmälda frågor: Mejlas till Hans på e-postadress nedan. Program: Innehåller bland annat diskussion kring kartansvarigas uppgifter, ett gemensamt PM för kartproduktion i distrikten, färgutskrifter, samt kartans tillkomst. Under den gemensamma delen av tävlingskonferensen kommer även en presentation av karttillgänglighetsprojektet som pågått sedan hösten Kallelse, program och deltagarlista: Sänds ut i veckan före träffen. Upplysningar: Vill du veta mer, kontakta Hans Lidén på eller Varmt välkomna! 4 (5)

5 Bilaga 2: Kartkontrollantutbildning, sprintkarta, i Karlstad Härmed inbjuds du till en spännande kartkontrollantutbildning för sprintkartor i SOFTs regi. Utomhusövningarna kommer att genomföras på 2010 års Sprint-SMkarta. Datum: Lördag-söndag mars 2013 Tid: Kl (lördag) (söndag) Plats: Best Western, Wåxnäs Hotel, Karlstad Anmälan: Görs på följande direktlänk: Sista dag för anmälan är fredagen den 1 mars Kostnad: 1500 kr per person. Inkluderar konferens, resa, kost och logi. Faktureras OF i efterhand. Extrakostnad för enkelrum: 180 kr. Kostnad utan rum: 1200 kr per person. Rumsbeställning: Bokas på egen hand. Teoripassen och måltider är på Best Western, Wåxnäs Hotel, Karlstad, varför vi föreslår detta boendealternativ. Gå in på eller ta kontakt direkt via Ange orientering och om du vill bo i dubbel- eller enkelrum. Resa: I första hand tåg eller samåkning i bil; 18:50-/mil i reseersättning till föraren. Långväga även flyg efter överenskommelse. För ev. flygresenärer är det viktigt att du är ute i god tid för att få ett så förmånligt pris som möjligt. Beställning av biljetter se resebestämmelser (hör av dig till Niklas Wrane, om du inte fått dessa). Program: Lördag består av ett praktikpass, tre teoripass samt lunch och middag. Söndag består av ett praktikpass, ett teoripass samt frukost och lunch. Kallelse, program och deltagarlista: Sänds ut via mejl senast den 8 mars Upplysningar: Vill du veta mer, kontakta Hans Lidén på eller Varmt välkomna! 5 (5)