Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg"

Transkript

1 1 (5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel: Ola.Larsson@natrvardsverket.se PM Ärendenr: NV Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg Bakgrund I mars 2011 beslutade Naturvårdsverket att flytta en genetiskt viktig vargtik (G 82-10) som uppehöll sig renskötselområdet i Jämtlands län till en utsättningsplats i Mellansverige. Vargen återvände sedan till renskötselområdet och flyttades ytterligare två gånger utan att etablera sig i Mellansverige. Vargen har under 2012 etablerat revir i ett område i gränstrakterna mellan Västernorrlands, Västerbottens och Jämtlands län norr om samhället Junsele. Det har konstaterats att tiken har följe av en hanvarg med ursprung i den skandinaviska populationen. Då vargen återvänt till renskötselområdet vid samtliga tre flyttar har Naturvårdsverket beslutat att vargen inte kommer att flyttas vid fler tillfällen. Den 8 november 2012 fick Naturvårdsverket regeringens uppdrag att överlägga med berörda samebyar om ekonomiskt rimliga åtgärder för att minimera risken för skador på renskötseln så att det vargpar som innefattar den genetiskt värdefulla vargtiken (G82-10) kan vistas i området över vintern 2012/13 fram till våren Att uppdraget endast gäller en vinter och ska slutredovisas den 31 maj 2013 tolkas av Naturvårdsverket som att de valpar som eventuellt föds i reviret i vår ska flyttas till vargrevir i Mellansverige. Denna pm försöker beskriva de problem och risker som finns vid en valpflytt från det aktuella vargreviret. En god bild av problem och risker i flytten av vargvalpar behövs för att bedöma om de åtgärder som Naturvårdsverket och samebyarna planerar uppfyller regeringsuppdragets villkor att vara ekonomiskt rimliga. Om det är mycket sannolikt att en valpflytt lyckas kan större skadeförebyggande insatser vara ekonomiskt rimliga än om det är mer osannolikt att valpflytten får lyckat resultat. Lite om de olika alternativen I diskussionerna om hur vargparet i renskötselområdet ska hanteras har flera olika alternativ nämnts: 1. Vargarna får reproducera sig och valparna får sprida sig utan mänsklig inblandning.

2 NATURVÅRDSVERKET 2 (5) 2. Vargarna får reproducera sig och valparna sövs och flyttas under efterföljande vinter till Mellansverige 3. Vargarna får reproducera sig och valparna flyttas omedelbart till mellansvenska mottagarrevir 4. Vargarna får reproducera sig och valparna flyttas omedelbart till svenska djurparker. 5. Vargarna får reproducera sig och hela flocken flyttas under barmarkssäsongen. Vargforskningsprojektet Skandulv har i skrivelse till Naturvårdsverket förordat alternativ 1 i första hand och alternativ 2 i andra hand. Alternativ 4 är inte ett förstahandsalternativ, då valparna i den svenska djurparkspopulationen inte skulle ha ett högre genetiskt bevarandevärde än vargvalpar som till en avsevärt mindre kostnad hämtas från Ryssland. Representanter för Svenska djurparksföreningen har meddelat muntligen att de inte kommer att ta emot valpar som föds i det aktuella reviret och därför kan alternativ 4 inte ens fungera som ett andrahandsalternativ om en valpflytt till vilda mottagarrevir skulle misslyckas. De överläggningar som skett med berörda samebyar har identifierat alternativ 3 som förstahandsalternativet. Alternativ 3 är i dagsläget det primära alternativet för verkets arbete med regeringsuppdraget. Men det finns ett antal problem med alternativet. Några av problemen med en valpflytt är att en valpflytt mellan två vilda vargpar aldrig har genomförts tidigare i Europa, att Naturvårdsverket vid tidigare försök inte lyckats övertyga berörd jakträttshavare om att lämna medgivande till utsättning av varg samt att fjolårets försök att sändarmärka vargpar i Mellansverige misslyckades. Avgränsning av denna promemoria Denna pm fokuserar på risker som har direkt betydelse för ett genomförande av flytt av valpar från vargparet i renskötselområdet till mellansvenska mottagarrevir. Genomgång av olika risker vid valpflytt Problem före flytt Problem Kommentar Risk för misslyckande Osäkerhet vid märkning av hane i Snöförhållanden Låg givarrevir påverkar. Osäkerhet vid märkning av vilda tikar 1 i Mellansverige Snöförhållanden och länsstyrelsestöd påverkar. Särskilt svårt att särskilja vargtik från Mellan Osäkerhet vid viltförvaltningsdelegations/länsstyrelses utpekande partner/flock De ska peka ut två revir per län. Låg/mellan 1 Vi torde hamna mellan 0 och 10 märkta tikar.

3 NATURVÅRDSVERKET 3 (5) av revir för utsättning Varghanens sändare slutar fungera innan valpflytt i maj Vargtikarnas sändare slutar fungera innan valpflytt i maj Givarparets lya lokaliseras inte Tekniska Låg 2 Tekniska Låg 3 Svårt då bara hanen och inte tiken märks, risk för radioskugga Mottagarrevirs lya lokaliseras inte Misslyckas ibland Låg? Valpar föds inte av givartiken Alla par får inte valpar varje år och mycket störningar på grund av märkning Mellan 4 Valpar föds inte i mottagarrevir Låg 5 Problem under flytt Flytt mellan vilda vargrevir har inte gjorts tidigare i Europa. Det är därför svårt att förutse och skatta olika risker under flytten. Problem Kommentar Risk för misslyckande Valpar flyttas från ursprunglig lya Görs ofta 3-4 gånger 6 Låg/mellan Inget medgivande från markägare Attityder Hög Inget medgivande från Attityder 7 Mycket hög jakträttshavare Hälsorisker med transporter Stor valpkull i givarreviret försvårar att hitta nog många mottagarrevir. Transporterna av valparna kan ta avsevärt längre tid än transporterna vid valpbyte mellan djurparker. Vi kan tvingas att avliva valpar, sätta dem i djurpark eller flytta fler än två valpar till ett mottagarrevir 8. Detta Låg? 2 Enligt underlagsrapport från Skandulv är den sammanlagda risken för att sändaren skulle sluta fungera eller att vargen dör fram till tidpunkt för eventuell valpning cirka 10 %. 3 Enligt underlagsrapport från Skandulv är den sammanlagda risken för att sändaren skulle sluta fungera eller att vargen dör fram till tidpunkt för eventuell valpning cirka 10 %. 4 Cirka 70 % av vargpar som är intakta i mars får valpar samma vår. 5 Cirka 70 % av vargpar som är intakta i mars får valpar samma år. 6 Gör att den position för den misstänkta varglyan som tagits fram blir inaktuell i slutskedet av flytten. Det kan bli svårt att hitta valparna samt om nödvändigt få tillstånd av nya markägare och jakträttshavare. 7 Inget jaktlag har sagt ja ännu. 8 Vid valpflyttförsöket mellan djurparker flyttades två valpar per kull. Det är sannolikt en högre dödlighet om fler valpar flyttas till en och samma kull. Eventuellt finns möjligheten att avliva valpar i mottagarreviret, men det är osäkert om en avlivning har stöd i lagstiftningen.

4 NATURVÅRDSVERKET 4 (5) Liten valpkull i givarreviret Stor valpkull i mottagarreviret problem är i grunden något bra om vi skulle ha nog många mottagarrevir. Få flyttade valpar minskar chansen att någon valp överlever och går in i avel. Vilket minskar sannolikhet för genetiskt genomslag i populationen. kan leda till lägre valpöverlevnad Problem efter flytt Det problem som går att förutse efter en flytt av valpar är att flyttade valpar dör innan de kunnat reproducera sig. För vanliga vilda vargvalpar är sannolikheten att reproducera sig vid minst ett tillfälle 33 procent 9. Då de flyttade valparna inte kan sändarmärkas kommer det sannolikt att ta relativt lång tid innan vi vet om valparna överlevt och reproducerat sig. Räkneexempel Nedan följer ett översiktligt räkneexempel för att beskriva hur några av de risker som beskrivs i föregående avsnitt påverkar sannolikheten för en lyckad valpflytt. Räkneexemplen är ett sätt att åskådliggöra riskerna och inte en absolut sanning. Den genomsnittliga kullstorleken för skandinaviska vargar (07-09) var 3,7 valpar per kull. För vargpar där invandrad varg ingått har kullstorleken varit större. Vargforskningsprojektet Skandulv har i skrivelse till Naturvårdsverket angett det förmodade antalet födda valpar till 4-8. I detta räkneexempel har vi antagit att det föds sex valpar i givarreviret. Om två valpar sätts ut i respektive mottagarrevir innebär detta antagande att det behövs tre skarpa mottagarrevir dit valparna kan flyttas. Men då vi inte vet hur många valpar som fötts i mottagarreviret förrän varglyan besöks när flyttningen ska genomföras borde det vara rimligt att ta höjd för att det föds fler valpar. De flesta markägare/jakträttshavare kommer troligen inte ge medgivande till valputsättning. Helene Lindahl ringde i våras mellan fem och tio representanter för jakträttshavare som samtliga sade nej till att lämna medgivande. Även markägarmedgivande blir sannolikt mer svårt att få än vid tidigare utsättningar av vuxna vargar då Naturvårdsverket inte kommer kunna välja en stor markägare, som till exempel Sveaskog, utan läget på varglyan styr vem som är markägare på platsen. I räkneexemplet har vi valt ett antagande att mellan noll och 30 procent säger ja. 9 Skrivelse. Synpunkter från Skandulv på dokumentet Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg.

5 NATURVÅRDSVERKET 5 (5) I ett antal fall kommer de sändarmärkta potentiella fosterföräldrarna inte få valpar (30 procent risk för varje par). Vidare finns det en risk att kontakten med sändarmärkt varg förloras på grund av att sändaren slutar att fungera eller att vargen dör. Denna risk uppskattas till 10 % av Skandulv. x*0,70*0,9*0,3=3 ( 10 ) Med det mest optimistiska antagandet, att vi vid 30 procent av lyeplatserna i mottagarrevir får markägares och jakträttshavares tillstånd för valputsättning blir antalet sändarmärkta tikar i mellansvenska mottagarrevir som krävs för att adoptera sex valpar från givarreviret knappt 16. I interna diskussioner har det uttryckts att sex sändarmäkta vargtikar i potentiella mottagarrevir vore ett bra och realistiskt 11 resultat av vinterns arbete med sändarmärkning av mellansvenska vargtikar. I Skandulvs skrivelse anges 6-8 sändarmärkta vargtikar i potentiella mottagarrevir som förmodat antal. Om antagandena i räkneexemplet ovan används på sex till åtta sändarmärkta revir blir resultatet att mellan 1,1 och 1,5 mottagarrevir där valpar fötts och medgivande för utsättning fåtts. Vid ett mindre optimistiskt antagande än 30 procents sannolikhet att få såväl markägares som jakträttshavares medgivande blir resultatet fort mindre än ett mottagarrevir, dvs. ingen valputsättning kan förväntas ske. Om vi antar att vi till sist hittar ett mottagarrevir och där sätter ut två valpar bör det betänkas att sannolikheten för att en vargvalp i sin tur reproducerar sig är 32,5 procent. Detta innebär att det även med ganska optimistiska anaganden om markägares och jakträttshavares medgivande blir högst osäkert om någon flyttad valp skulle överleva och reproducera sig. Samlad bedömning Den samlade riskbedömningen för en valpflytt mellan det aktuella vargreviret i renskötselområdet och mellansvenska vargrevir är att: - det är osannolikt att alla valpar som föds kan flyttas, - det är en stor risk att ingenvalp kan flyttas. De som deltagit i framtagandet av denna pm Ola Larsson, Ur, Helene Lindahl och Ruona Burman, Gta, Mark Marissink, An Bilaga Synpunkter från Skandulv på dokumentet Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg. 10 X= antalet revir med sändarmärkta vargtikar i Mellansverige. 0,70 är andel revir med intakta vargpar i slutet på vintern som får valpar det aktuella året. 0,3 är bedömd andel platser där såväl markägare som jakträttshavare lämnar medgivande för utsättning av vargvalpar. 0,9 är andelen sändarmärkta vargrevir där sändarvarg förväntas överleva och sändaren fungera till maj. 3 är det minsta antalet mottagarrevir som behövs för att ta emot sammanlagt sex valpar (två per revir). 11 Under förutsättning att vi får en någorlunda snörik vinter i Mellansverige. Ifjol märktes ingen vargtik.

Uppdrag om bevarande av genetiskt viktig varg

Uppdrag om bevarande av genetiskt viktig varg 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-05-30 Ärendenr: NV-09600-12 Uppdrag om bevarande av genetiskt viktig varg Sammanfattning I denna skrivelse redovisar Naturvårdsverket arbetet

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2013-06-27 Ärendenr: NV-10965-12 SJV-5.3.17-7255/13 Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige Naturvårdsverket

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige

Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige 1(12) NATUR VÅRDS VERKET id SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Jordbruks verket SKRIVELSE 2014-12-12 Ärendem: NV-10965-12 SJV-5.3.17-7255/13 Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-01-23 Ärendenr: NV-00653-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04902-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(16) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y FÖRSLAG 2016-03-04 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS«VERKET Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @natiirvardsverket.se BESLUT 2012-12-13 Ärendenr: NV-10367-12 Vilhehnina södra sameby Tomas Nejne

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(21) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY PLAN 2016-10-24 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för varg

Nationell förvaltningsplan för varg Nationell förvaltningsplan för varg 2012 2017 Reviderad utgåva december 2013 NATURVÅRDSVERKET Naturvårdsverket Tel: 010-698 10 00 Fax: 010-698 10 99 E-post: registrator@naturvardsverket.se Postadress:

Läs mer

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur Håkan Sand, Per Ahlqvist och Olof Liberg I slutet av 196-talet revolutionerades viltforskningen genom att det blev möjligt att studera

Läs mer

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13 1/14 Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM maria.agren@naturvardsverket.se registrator@naturvardsverket.se Gote.Hamplin@naturvardsverket.se Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm forvaltningsrattenistockholm@dom.se

Läs mer

Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen

Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen 1 (15) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Klas Allander Tel: 010-698 17 39 klas.allander @naturvardsverket.se 2010-10-13 Dnr 429-1814-10 Sändlista Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2014-2015 löpande uppdatering Preliminära data 13 mars 2015 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-08 Ärendenr: NV-05851-17 Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005. preliminär statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005. preliminär statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper 3 Revirmarkerande

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport Varg i Sverige vintern 2005/2006 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2005/06 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2005/06 2 Föryngringar 3 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel. 010-698 17 08 Ola.Larsson@naturvardsverket.se REMISS 2012-11-01 Ärendenr: NV-00299-12 Enligt sändlista Remiss av förslag

Läs mer

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Cordemans, Clara Tel: 010-698 11 89 Clara.Cordemans@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-09 Ärendenr: NV-06851-15 Föreningen Wolf Association

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01402-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010

Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010 Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010 av Håkan Sand 1, Barbara Zimmermann 2 och Petter Wabakken 2 1 Grimsö forskningsstation, SLU, Sverige

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01125-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mikael Moilanen Bygelvägen 2 722 33 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Naturvårdsverkets

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2010/2011

Varg i Sverige vintern 2010/2011 Varg i Sverige vintern 2010/2011 Preliminär statusrapport RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-9 Versioner av Varg i Sverige vintern 2010/2011. Preliminär statusrapport. Version Utgivningsdatum Författare

Läs mer

Varg. Canis lupus lupus. Kännetecken. Däggdjur

Varg. Canis lupus lupus. Kännetecken. Däggdjur Canis lupus lupus Varg Däggdjur NE NA LC DD NT VU Sårbar (VU) D1 EN CR RE Klass: Mammalia (däggdjur), Ordning: Carnivora (rovdjur), Familj: Canidae (hunddjur), Släkte: Canis, Underart: Canis lupus lupus

Läs mer

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014 VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014 - PRELIMINÄR STATUSRAPPORT Förord Vargarna i Sverige och Norge utgör ett gemensamt skandinaviskt bestånd med utbredning på båda sidor av riksgränsen, men det stora

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-21 Ärendenr: NV-07775-16 Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

2 nya vargrevir nära FJVK! 15 februari

2 nya vargrevir nära FJVK! 15 februari 2 nya vargrevir nära FJVK! 15 februari 2019 1 2009 spårade vi den första vargen genom hela området söder Dalälven, mellan länsgränsen söder Brovallen till länsgränsen mot U-län i öster, med okänt ID. ID

Läs mer

Om vargens utveckling i Skandinavien under de senaste 30 åren

Om vargens utveckling i Skandinavien under de senaste 30 åren Om vargens utveckling i Skandinavien under de senaste 30 åren Åke Aronson och Håkan Sand D en skandinaviska vargstammen är idag större än på 100 år. Det är dock inte mer än ca 30 år sedan den betraktades

Läs mer

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar Trafik:14st. Skyddsjakt:25st. Misstänkt tjuvjakt: 10st+1+2+1+1skjuten under björnjakt, 1st. på 28.+2 sjkutna p.g.av skabbangrepp. En vargtik

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BESLUT 2015-11-05 Ärendenr: NV-05762-15 Länsstyrelsen i Norrbottens län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen i Västernorrlands

Läs mer

Ansökan om flyttning eller avlivning av varg inom Sirges sameby

Ansökan om flyttning eller avlivning av varg inom Sirges sameby BESLUT 2002-10-29 Dnr 411-5527-02 Anders Bjärvall Förvaltningsenheten Tel 08-698 1366 Fax 08-698 1402 Anders.Bjarvall@environ.se Sirges sameby Att. Bertil Kielatis Västergatan 24 962 33 JOKKMOKK Ansökan

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2016-2017 löpande uppdatering Preliminära data 25 april 2017 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2007/08

Varg i Sverige vintern 2007/08 Varg i Sverige vintern 2007/08 Statusrapport Åke Aronson och Linn Svensson INNEHÅLL Versioner av Varg i Sverige vintern 2007/08 2 Inledning 3 Metodik 3 Spårförhållanden vintern 2007/08 3 Resultat 4 Sammanfattning

Läs mer

Vargangrepp på tamdjur och hundar. I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg

Vargangrepp på tamdjur och hundar. I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg Vargangrepp på tamdjur och hundar I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg Vargangrepp på tamdjur och hundar 1 2 Vargangrepp på tamdjur och

Läs mer

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut 1 / 10 Beslut Datum 2015-12-15 218-8478-2015 Dnr (anges vid skriftväxling) Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt efter

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Norsk Buhund är en ganska liten ras i Sverige. För en liten ras finns det

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

(NV )

(NV ) Svenska Fåravelsförbundet 2016-04-27 c/o Gudrun Haglund-Eriksson NV-02544-15 Bengtstorp 694 98 Närkesberg Naturvårdsverket registrator@naturvordsverket.se Remissvar angående femårig genetisk förstärkning

Läs mer

Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg

Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg Ärendenr NV-01411-11 Beslutad 2011-05-18 Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg Redovisning av regeringsuppdrag Innehåll INNEHÅLL 4 1. SAMMANFATTNING 6 2. BAKGRUND 8 Rovdjursutredningens

Läs mer

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande.

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande. Populationsstorlek, registreringssiffror Generellt ses fallande registreringssiffror och antalet registreringar under perioden ligger i genomsnitt på 1178. Detta till trots, är cocker spanieln en populär

Läs mer

Beslut om godkännande av arten Phytoseiulus persimilis för användning som biologiskt bekämpningsmedel i Sverige

Beslut om godkännande av arten Phytoseiulus persimilis för användning som biologiskt bekämpningsmedel i Sverige 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Maria Björkman Tel: 010-698 14 47 maria.bjorkman @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-16 Ärendenr: NV-04706-17 Beslut om godkännande

Läs mer

Ansökan om jakt efter grå- och vikaresäl i utbildningssyfte. Beslut Du får eller får låta jaga sammanlagt fyra stycken gråsälar i utbildningssyfte.

Ansökan om jakt efter grå- och vikaresäl i utbildningssyfte. Beslut Du får eller får låta jaga sammanlagt fyra stycken gråsälar i utbildningssyfte. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-04-12 Ärendenr: NV-01214-17 Ansökan om jakt efter

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Tåssåsens sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Tåssåsens sameby 1 (11) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg@naturvardsverket.se BESLUT 2011-03-21 Ärendenr: NV-02669-11 Tåssåsens sameby Nicklas Johansson Glen 4 840

Läs mer

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020.

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ärendenr: NV-08122-18 Riktlinjer för utformning av jakttider Ramar och principer I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning

Läs mer

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-04-15 Ärendenr: NV-02483-16 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över remiss av promemoria om specialforum för

Läs mer

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 5 /2012 Törstig varg. Foto: Martin Fransson Kontakter Spårare och besiktningmän Jimmy Carlsson B,S 070-513

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning.

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-10 Ärendenr: NV-05432-14 NV-05520-14 NV-05544-14 Klagande 1

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Version 1.1 Innehåll VERSIONER...2 1. INLEDNING...3 2. METOD...3 2.1. ORGANISATION...3 2.2. ROVDJURSFORUM...4 3. RESULTAT...4 Versioner Detta är version

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 ola.larsson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2017-10-16 Ärendenr: NV-02982-14 Beredningsgruppen för nationalparksprojektet

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Lainiovuoma sameby Lars Jonas Kemi. Beslut avseende ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län

BESLUT Ärendenr: NV Lainiovuoma sameby Lars Jonas Kemi. Beslut avseende ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ekström, Emil Tel: 010-698 1591 emil.ekstrom@naturvardsverket.se BESLUT 2016-05-04 Ärendenr: NV-03228-16 Lainiovuoma sameby Lars Jonas

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Beslut om godkännande av arten Amblyseius swirskii för användning som biologiskt bekämpningsmedel i Sverige

Beslut om godkännande av arten Amblyseius swirskii för användning som biologiskt bekämpningsmedel i Sverige 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Maria Björkman Tel: 010-698 14 47 maria.bjorkman @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-16 Ärendenr: NV-04371-17 Beslut om godkännande

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-22 Ärendenr: NV-08042-16 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-06-16 Ärendenr: NV-02900-16 Naturhistoriska riksmuseet Douglas

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-05-17 Ärendenr: NV-04292-13 NV-04352-13 Ansökan om skyddsjakt efter en varg i

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg; Ert ärendenummer Nv-04119-14

Yttrande över Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg; Ert ärendenummer Nv-04119-14 2014-08-21 Naturvårdsverket att. Hanna Ek 106 48 Stockholm Yttrande över Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg; Ert ärendenummer Nv-04119-14

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Foto: Åke Aronson Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-18 Ärendenr: NV-02224-14 Ohredahke sameby Beslut om skyddsjakt efter varg

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2017-12-20 Ärendenr: NV-08303-17 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Utbyte av vargvalpar mellan djurparker Underhandsrapport 23 maj 23 juni 2011

Utbyte av vargvalpar mellan djurparker Underhandsrapport 23 maj 23 juni 2011 Utbyte av vargvalpar mellan djurparker Underhandsrapport 23 maj 23 juni 2011 Svenska Djurparksföreningen c/o Kolmårdens Djurpark AB SE-61892 Kolmården Telefon: +46 11 249084 1 Inledning Svenska Djurparksföreningen

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 1 Riistantutkimuksen tiedote 203B:1-7. Helsinki 1.9.20054 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 Ilpo Kojola, Elisa Määttä och Harri Hiltunen De stora rovdjurens antal i Finland i slutet av år

Läs mer

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring)

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) 1(7) VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) Detta dokument Varg: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par

Läs mer

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-08-23 Ärendenr: NV-06389-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg Utveckling

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2011/12

Varg i Sverige vintern 2011/12 Varg i Sverige vintern 2011/12 Preliminär statusrapport Nationell redovisning av resultat från inventering av stationär förekomst av varg i Sverige. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-2 Versioner

Läs mer

Regeringsbeslut 27 REGERINGEN 2010-$-A4. M2010/1s24/Na. Miljiidepartementet. Statens jordbruksverk Vallgatan 8 551S2Jonkoping

Regeringsbeslut 27 REGERINGEN 2010-$-A4. M2010/1s24/Na. Miljiidepartementet. Statens jordbruksverk Vallgatan 8 551S2Jonkoping Regeringsbeslut 27 :Bil REGERINGEN 2010-$-A4 M2010/1s24/Na Miljiidepartementet Statens jordbruksverk Vallgatan 8 551S2Jonkoping uppdrag om rutiner ftir infiirsel och utplantering av varg i sverige Regeringens

Läs mer

Sammanställning av medel för biologisk mångfald

Sammanställning av medel för biologisk mångfald SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2017-10-25 Ärendenr: NV-08964-16 Sammanställning av medel för biologisk mångfald Redovisning av ett regeringsuppdrag B E SÖ K:

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Foto: Måns Hjernquist 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter en varg i Rans sameby

Beslut om skyddsjakt efter en varg i Rans sameby Beslut 1(8) Rans sameby Sandås 203 924 94 Sorsele Beslut om skyddsjakt efter en varg i Rans sameby Beslut Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt efter en (1) varg inom del av Rans sameby i s län. Beslutet

Läs mer

Samråd om licensjakt efter varg 2014

Samråd om licensjakt efter varg 2014 YTTRANDE 1 (5) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Naturvårdsverket Samråd om licensjakt efter varg 2014 Bakgrund Naturvårdsveket har gett Länsstyrelsen tillfälle att yttra sig över utformningen

Läs mer

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Svenska Bullterrierklubben ansvarar för raserna Bullterrier och Miniatyrbullterrier. Klubben har under de senaste åren haft stora problem

Läs mer

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter.

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter. 1/6 Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 140827 Svenska Rovdjursföreningen Yttrande över Remiss med förslag till föreskrifter for länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg, Ärendenr: NV- 04119-14.

Läs mer

Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning

Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning Ett samarbete mellan myndigheter och Svenska Jägareförbundet i syfte att: Sprida kunskap om hur vargen påverkar älgstammen och jakten, lokalt och nationellt. Skapa

Läs mer

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen Att förvalta en älgstam i vargrevir Gunnar Glöersen Älgstam 10 000 ha 120 100 80 60 40 20 0 Vuna sommar Födda kalvar Avskjutning höst Mål 50 % reproduktion 120 100 80 60 40 20 0 Vuna sommar Födda kalvar

Läs mer