Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd."

Transkript

1 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE Ärendenr: NV Kammarrätten i Stockholm Box STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm dom den 28 maj 2013 i mål nr , och Saken Skyddsjakt efter varg. Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer Naturvårdverkets beslut trots att giltighetstiden för beslutet har löpt ut. Naturvårdsverket yrkar vidare att kammarrätten håller muntlig förhandling i målet. Utveckling av Naturvårdsverkets talan Grunder för prövningstillstånd Naturvårdsverket bedömer att det föreligger skäl att meddela prövningstillstånd på grund av följande. Naturvårdsverket anser att det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som förvaltningsrätten har kommit till, vilket utvecklas nedan i denna komplettering. Naturvårdsverket vill även framhålla att det inte finns några tidigare avgörande av högre rätt gällande skyddsjakt efter varg. Även om giltighetstiden för Naturvårdsverkets beslut har löpt ut kan en prövning av sakfrågan därför antas vara BESÖK: STOCKHOLM VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND FORSKARENS VÄG 5, HUS UB POST: STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: REGISTRATOR@ NATURVARDSVERKET. SE INTERNET: WWW. NATURVARDSVERKET. SE

2 NATURVÅRDSVERKET 2(8) av vikt för eventuella framtida beslut om skyddsjakt efter varg. Det kan noteras att förvaltningsrätten, trots att frågan numera saknar aktualitet, har valt att ta upp talan till avgörande i sak. Bedömningen av om förutsättningar för att skyddsjakt ska kunna beviljas samt kravnivån beträffande bevisbördan för att sådana föreligger är av betydelse för möjligheten att i praktiken kunna använda institutet skyddsjakt i rovdjursförvaltningen. Vidare menar Naturvårdsverket att förvaltningsrätten lagt omständigheter som inte kan beaktas för frågan om skyddsjakt i det aktuella fallet till grund för sin bedömning. Denna bedömning ska avse de faktiska förhållandena vid tiden för beslutet. Det handlar om flytt av vargparet och åtgärder för att undvika att renar skulle komma in i vargreviret. Varför dessa omständigheter inte kan beaktas utvecklas i avsnittet Annan lämplig lösning. Grunder för yrkande om muntlig förhandling Naturvårdsverket bedömer att en muntlig förhandling är till fördel för utredningen i målet. Detta eftersom det är fråga om ett komplext rättsområde som kräver kunskap om vargars beteende och genetik. Målet är av betydelse för regeringens, Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas framtida arbete med den svenska vargstammen. EU-kommissionens inställning Naturvårdsverket vill uppmärksamma kammarrätten på att EU-kommissionen inte inlett något rättsligt förfarande eller agerat på annat sätt med anledning av Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt efter den aktuella vargtiken, trots att EU-kommissionen noga följer den svenska rovdjursförvaltningen avseende målet om att nå gynnsam bevarandestatus för varg. Naturvårdsverket har vid ett möte i Bryssel den 12 april 2013 uppmärksammat EU-kommissionens tjänstemän på det nu aktuella målet. Tjänstemännen hade då inte några invändningar mot Naturvårdsverkets beslut. EU-kommissionen har inte heller generellt haft några invändningar mot Sveriges tillämpning av artikel 16.1 i art- och habitatdirektivet avseende skyddsjakt efter varg. Juridiska förutsättningar för skyddsjakt efter varg Av 23 a jaktförordningen (1987:905) framgår förutsättningarna för att bedriva sådan jakt efter varg som motiveras av skyddsbehov. Enligt bestämmelsen får sådan jakt tillåtas om det inte finns någon annan lämplig lösning och jakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Dessutom ska ett av skälen som anges i punkterna 1 4 föreligga. Ett av dessa är för att förhindra allvarlig skada, särskilt på boskap eller annan egendom. Om förutsättningarna är uppfyllda får Naturvårdsverket enligt 23 b jaktförordningen efter ansökan av den som riskerar att drabbas av skada besluta om skyddsjakt efter varg. Om det finns en stor sannolikhet för att allvarlig skada kommer att uppstå får beslut om skyddsjakt fattas även om någon skada inte har inträffat.

3 NATURVÅRDSVERKET 3(8) Genom ovanstående bestämmelser i jaktförordningen har artikel 16.1 b) i artoch habitatdirektivet införts i svensk rätt. Naturvårdsverket anser att beslutet den 26 februari 2013 om skyddsjakt efter varg uppfyller de uppställda kriterierna i 23 a jaktförordningen och att förvaltningsrätten har kommit till fel slut. Annan lämplig lösning Förvaltningsrätten har angett tre lösningar som lämpliga alternativ till skyddsjakt. Naturvårdsverket vill nu utöver vad som tidigare anförts i målet beträffande annan lämplig lösning särskilt bemöta förvaltningsrättens bedömning vad gäller dessa tre alternativ. Frågan om flytt av vargtiken och varghanen tillsammans Förvaltningsrätten menar att vargtiken och varghanen som fanns i reviret skulle ha kunnat flyttas tillsammans. Naturvårdsverket har i beslut med ärendenummer NV redogjort för skälen mot en sådan flytt men menar att frågan om lämpligheten av en flytt av vargparet saknar betydelse för prövningen av det nu aktuella beslutet. Vid prövningen i detta mål kan endast de faktiska förhållanden som förelåg vid tidpunkten för beslutet beaktas vid bedömningen av om förutsättningar för skyddsjakt förelåg. När det nu aktuella beslutet fattades av Naturvårdsverket var varghanen redan fälld. Någon möjlighet att besluta om flytt av vargparet fanns således inte och det kunde därför omöjligt utgöra en annan lämplig lösning. Det saknar därför betydelse om en sådan teoretisk lösning kunde anses lämplig eller inte. Frågan om åtgärder för att undvika att renar skulle komma in i vargreviret Förvaltningsrätten menar att det har funnits möjligheter att vidta förebyggande åtgärder då man flera månader innan flytten till vinterbetet var aktuell visste att ett vargrevir var på gång. Särskilt har nämnts att det borde ha utretts om alternativa marker skulle kunna finnas. Regeringen gav i november 2012 Naturvårdsverket i uppdrag att överlägga med berörda samebyar om ekonomiskt rimliga åtgärder för att minimera risken för skador på renskötseln, för att det vargpar som innefattar en genetiskt värdefull vargtik skulle kunna vistas i berörda län vintern 2012/13 och fram till våren Något uttryckligt uppdrag att förvärva eller på annat sätt skapa åtkomst till annans mark för vinterbete för nu aktuella renar har Naturvårdsverket inte haft. Diskussioner har förts med berörda samebyar om att flytta renar till andra betesområden men sådana områden har inte funnits att tillgå för ett så stort antal renar som det rörde sig om i detta fall. Det är oklart om förvaltningsrätten menar att Naturvårdsverket borde ha utrett även andra förebyggande åtgärder och eventuellt genomfört sådana för att hindra att så många renar kom in i vargreviret. Naturvårdsverket ser inte att andra ekonomiskt rimliga åtgärder för att minimera risken för skador på renskötseln än de som vidtagits skulle kunna ha genomförts och hänvisar till stöd för detta vad som anförts tidigare i målet.

4 NATURVÅRDSVERKET 4(8) Under alla förhållanden har annan mark inte funnits tillgänglig för vinterbete vid beslutstillfället och renarna har de facto funnits inom vargreviret. Förebyggande åtgärder som medfört att renarna inte skulle ha befunnit sig inom vargreviret har därför inte kunnat utgöra en alternativ lösning till jakt vid tidpunkten för skyddsjaktsbeslutet oavsett om kammarrätten bedömer att sådana skulle kunna ha vidtagits i ett tidigare skede. Frågan om ekonomisk ersättning, viltskadeersättningssystemet Förvaltningsrätten menar att ekonomisk ersättning kan vara en annan lämplig lösning. I detta sammanhang vill Naturvårdverket framhålla följande. Den 1 juli 1995 infördes ett nytt system för ersättning av viltskador. Medan det tidigare systemet enbart byggde på att viltskador skulle ersättas innehåller det nuvarande en kombination av verktyg, där förebyggande arbete sätts i första rummet. Det rör sig om förebyggande åtgärder som i praktiken bidrar till att skador faktiskt förhindras. Beslut om bidrag och ersättning betalas ut av länsstyrelserna när det gäller skador utanför renskötselområdet. Av 2 10 viltskadeförordningen (2001:724) framgår hur ersättning för att förebygga skada av vilt och för att ersätta skada av vilt ska ske i renskötselområdet. Sametinget får betala ut ersättning i renskötselområdet. Ersättningen baseras på resultatet av den inventering av rovdjur som genomförs årligen. Ersättningen är förekomstbaserad och inte baserad på dokumenterade skador. En föryngring av varg, det vill säga ett vargpar med valpar, ger kronor till berörd sameby. Ersättningen utgår till samebyn oavsett om vargarna angriper renarna eller inte. Ersättning utgår således för åtgärder för att förebygga eller ersätta skada av vilt med schablonbelopp. Den gängse uppfattningen är att en vargflock orsakar stor skada och det belopp som nämnts ovan räcker inte på långa vägar för att ersätta de skador på renskötseln som vargar orsakar. Viltskadeanslaget betraktas allmänt som ett viktigt redskap i viltförvaltningen. Syftet med anslaget är att skapa en bredare uppslutning kring viltpolitiken genom att öka acceptansen för förekomst av fredat vilt, inte bara rovdjur. Anslaget ska också användas så att det bidrar till att de boende i områden med fredat vilt känner sig trygga, både för sina djurs säkerhet och för att inte bli ekonomiskt lidande. Detta gäller särskilt i områden där de stora rovdjuren finns. Antalet stora rovdjur har ökat de senaste 15 åren, och i och med att de blir fler kommer troligtvis även motsättningarna att öka. Det har aldrig varit avsikten att systemet med ersättning för viltskador ska ersätta möjligheten till att få skyddsjakt beviljad. Systemen är tänkta att fungera parallellt. Frågan om ekonomisk ersättning, regeringsuppdraget Förvaltningsrätten tar vidare upp det regeringsuppdrag som Naturvårdsverkets fick med anledning av den aktuella vargtiken och hennes partner. Naturvårdsverket vill i detta sammanhang framhålla följande. Genom regeringsuppdraget som Naturvårdsverket fick den 8 november 2012 gav regeringen Naturvårdsverket möjligheten att ur anslaget för biologisk mångfald

5 NATURVÅRDSVERKET 5(8) ersätta berörda samebyar för ekonomiskt rimliga åtgärder, i syfte att vargparet skulle kunna få en valpkull i området. Efter en tid bedömde Naturvårdsverket att de åtgärder som genomförts och för vilka ersättning betalats ut var verkningslösa. Detta berodde bland annat på att det på förhand inte gick att förutse var varparet skulle etablera sitt revir och att de bevakningsinsatser som därför krävdes visade sig bli långt mer omfattande än man hade räknat med. Naturvårdsverket gjorde därför bedömningen att det inte var rimligt att betala ytterligare ersättning. Kostnaderna för genomförda åtgärder och skador blev under denna tid orimligt höga, nämligen närmare 7,5 Mkr (se bilaga 1). Regeringsuppdraget innebar inte att regeringen tillförde några ytterligare medel till anslaget för biologisk mångfald, utan medlen togs från Naturvårdsverkets ordinarie budget för arbete med biologisk mångfald. Andra viktiga naturvårdsåtgärder har fått prioriteras bort under 2013 på grund av de höga kostnaderna som uppstod. Förvaltningsrätten menar att det är möjligt att bedöma det ekonomiska värdet av förlorade livdjur och ersätta detta. Naturvårdsverket har tillsammans med berörda samebyar bedömt det ekonomiska värdet av förlorade livdjur och betalat ut ersättning med ett schablonbelopp. Det bör inledningsvis framhållas att det att livdjuren förloras inte endast innebär en ekonomisk skada för en enskild renägare, utan även skador av annan art som till exempel sammansättningen av renarna i renhjorden såsom ålder och kön. Vinterhjordens sammansättning planeras noga och de renar som inte ska gå till avel slaktas på hösten. Det finns inte möjligheter att ersätta de förlorade livdjuren med nya individer av de skäl som samebyn redovisat (se den överklagade domen, sid 11). Ett bortfall av livdjur minskar därför renhjordens storlek även på lång sikt och försämrar därmed påtagligt en grundförutsättning för den samiska kulturen. Vidare var avsikten med ersättningen för förlorade renar inom regeringsuppdraget aldrig att den skulle utgöra en annan lämplig lösning till skyddsjakt enligt jaktförordningen, utan ett sätt att försöka få både renskötseln och den framtida vargföryngringen att fungera i området. Eftersom en ersättning för uppkommen skada inte i sig förhindrar att skada uppkommer kan ersättning inte betraktas som en annan lämplig lösning för att förebygga skada. Stöd för detta resonemang finns även i EU-kommissionens vägledning (se bilaga 2, sid 57 stycke 118) där det framgår att en annan lämplig lösning just måste lösa det problem eller den specifika situation som ligger till grund för ansökan om skyddsjakt/undantag enligt artikel 16.1 i art- och habitatdirektivet. Försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus Utöver vad som anförts tidigare i målet vill Naturvårdsverket lägga till att vid bedömningen av påverkan på möjligheten att uppnå en gynnsam bevarandestatus måste en jämförelse göras mellan effekterna av att bevilja skyddsjakt å ena sidan och effekterna av att avslå en sådan ansökan å andra sidan. Det är ostridigt att den aktuella vargtiken är genetiskt värdefull och att det skulle främja en gynnsam bevarandestatus om hon kunde etablera sig och reproducera sig i Sverige. Trots detta handlar det dock om en enstaka individ som i sig har en begränsad betydelse för att stärka den genetiska statusen hos den svenska

6 NATURVÅRDSVERKET 6(8) vargstammen. Mot detta ska ställas den effekt på den genetiska statusen hos den svenska vargstammen som kan åstadkommas genom att ett större antal invandrade vargar samt vargvalpar från djurparker kan etablera sig och reproducera sig i Sverige. Det är visserligen oklart hur många individer som kan komma ifråga, men även om några resultat hittills inte nåtts finns det fog för att anta att det handlar om fler än en enstaka individ. Beträffande anledningen till de hittills uteblivna resultaten och sannolikheten för framtida framgångar hänvisar Naturvårdsverket till vad som tidigare framförts i målet samt till bilaga 3. Naturvårdsverket vill nu särskilt understryka det förhållandet att om skyddsjakt inte kan beviljas i fall som det förevarande torde det kraftigt påverka viljan hos markägare att medge att utsättning av varg sker. Ett genomförande av de åtgärder för genetisk förstärkning som redogjorts för i förvaltningsplanen för varg och åtgärder som ska vidtas i enlighet med de regeringsuppdrag Naturvårdsverket fått skulle därmed riskera att omöjliggöras. Naturvårdsverket menar därför att ett avslag av skyddsjaktsansökan generellt sett i praktiken i högre grad försämrar förutsättningarna för att uppnå en gynnsam bevarandestatus än ett beviljande av skyddsjaktsansökan. Ett sådant särskilt skäl för undantag från förbudet mot jakt som krävs enligt artikel 16.1 i art- och habitatdirektivet när gynnsam bevarandestatus inte har uppnåtts föreligger således eftersom arbetet med den genetiska förstärkningen av den svenska vargstammen pågår parallellt. De juridiska förutsättningarna för att bevilja skyddsjakt blir avgörande för möjligheten att flytta invandrade vargar till nya platser och att plantera ut vargvalpar. För detta krävs fastighetsägarens samtycke och ett sådant är beroende av att eventuella skador kan förebyggas eller begränsas i rimlig utsträckning. Förvaltningsrättens bedömning av vilka krav som ställs för skyddsjakt medger inte att så kan ske. Allvarlig skada Förvaltningsrätten anger att någon närmare definition av allvarlig skada inte finns i art- och habitatdirektivet eller i rättspraxis och tolkar därför ordalydelsen i artikel 16.1 i art- och habitatdirektivet. Naturvårdsverket vill i detta sammanhang framhålla att det finns vägledning dels från EU-kommissionen om artikel 16.1 (bilaga 2), dels om skyddsjakt framtagen av Naturvårdsverket (bilaga 4). Båda dessa vägledningar behandlar begreppet allvarlig skada och tillämpas av prövningsmyndigheterna vid beslut om skyddsjakt. Förvaltningsrätten tar vidare upp en rad olika frågor i sin bedömning av kriteriet allvarlig skada. Naturvårdsverket vill därför framhålla följande. Konkret och kvalificerad skada Skyddsjakt får beviljas för att förhindra allvarlig skada. En viktig utgångspunkt i bedömningen är om skador redan har inträffat och hur allvarliga de då är samt hur stor sannolikheten är för att dessa förvärras genom förnyade skador. Förvaltningsrätten framhåller att skadan, för att betraktas som allvarlig, måste vara konkret och av kvalificerad art samt vara varaktig över tid. I likhet med förvaltningsrätten bedömer Naturvårdsverket att skadorna som avses att förhindras måste vara konkreta och av kvalificerad art, men gör med hänvisning

7 NATURVÅRDSVERKET 7(8) till vad som tidigare anförts i målet gällande att dessa krav uppfylls i förevarande fall. Varaktig skada över tiden Naturvårdsverket delar inte synsättet att skadorna som avses förebyggas ska vara varaktiga över tid. Det är tvärtom så att i de flesta fall handlar det om risk för skador som är avgränsade i tiden till en kort period, till exempel en betessäsong eller en årstid (se bilaga 4, Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt, sid 14). Det finns skäl att i sammanhanget påpeka att detta medför att beslut om skyddsjakt förutsätter en skyndsam handläggning för att kunna vara ett ändamålsenligt verktyg, ett förhållande som påpekats av Justitieombudsmannen i samband med att kritik riktats mot Naturvårdsverket med anledning av tidsutdräkt i hanteringen av skyddsjaktärenden (se Justitieombudsmannens beslut den 11 juni 2012 i dnr ). För det fall kammarrätten ändå delar förvaltningsrättens bedömning om att varaktighet krävs menar Naturvårdsverket att den tid under vilka problemen kan förväntas pågå i förevarande fall uppfyller kravet på varaktighet. Detta mot bakgrund av hur institutet skyddsjakt tillämpas av såväl Naturvårdsverket som länsstyrelserna. Orsaker till uppkomst av skada Förvaltningsrätten menar vidare att orsakerna till skadans uppkomst måste beaktas vid bedömningen av dess allvar. Att skadan orsakas av det vilt som skyddsjaktbegäran avser och kan elimineras genom jakt på den skadegörande individen är självklart. I målet har framförts att Naturvårdsverket inte vidtagit alla åtgärder som skulle kunna vara möjliga för att förebygga att renarna kom att befinna sig i vargreviret. Naturvårdsverket bestrider detta, men även om kammarrätten finner att så är fallet kan det inte vara en omständighet som beaktas vid bedömningen av risken för allvarlig skada. Strikt bedömning I Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt framgår på sid 15 att bedömningen av vad som krävs för att det ska föreligga risk för allvarlig skada bör vara mer strikt för arter som inte har gynnsam bevarandestatus såsom varg och järv än för arter som har gynnsam bevarandestatus som björn och lo. Samma resonemang kan tillämpas på genetiskt värdefulla individer av varg, såsom den aktuella vargtiken. Naturvårdsverket menar dock att bedömningen av kriteriet att förhindra allvarlig skada inte får bli så strikt att de skador som riskerar uppkomma nästan aldrig kan betraktas som allvarliga. Den genetiska betydelsen av en varg ska i första hand beaktas inom bedömningen av kriteriet försvåra upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus. Ekonomisk ersättning Renägarna har inom regeringsuppdraget fått ekonomisk ersättning för att förebygga uppkomsten av skador och i viss mån kompensera inträffade skador. Förvaltningsrätten har vägt in detta och menar att det reducerar skadan. Naturvårdsverket instämmer inte i att ekonomisk kompensation kan vägas in i

8 NATURVÅRDSVERKET 8(8) bedömningen om det föreligger risk för allvarlig skada. Skyddsjaktens syfte är att förhindra allvarlig skada. Ekonomisk kompensation för förlorade djur kan aldrig i sig förhindra att skada uppkommer och kan därför inte sägas reducera risken för allvarlig skada. Detta gäller för bedömningar av skyddsjaktsansökningar efter samtliga viltslag. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Maria Ågren. Vid den slutliga handläggningen av ärendet har i övrigt deltagit sektionschefen Gunilla Ewing Skotnicka, viltsamordnaren Ruona Burman, Malin Hollberg Malm och ställföreträdande avdelningschefen Martin Påhlman, den sistnämnde föredragande. För Naturvårdsverket Maria Ågren Martin Påhlman Bilagor: 1. Redovisning av regeringsuppdrag om bevarande av genetiskt viktig varg, den 30 maj EU-kommissionens vägledning om strikt skydd för djurarter av intresse för gemenskapen i enlighet med rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer 3. Delredovisning av regeringsuppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige, den 28 juni Naturvårdsverkets vägledning Riktlinjer för beslut om skyddsjakt

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-08-23 Ärendenr: NV-06389-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg Utveckling

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS«VERKET Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @natiirvardsverket.se BESLUT 2012-12-13 Ärendenr: NV-10367-12 Vilhehnina södra sameby Tomas Nejne

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-05-17 Ärendenr: NV-04292-13 NV-04352-13 Ansökan om skyddsjakt efter en varg i

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-00248-14 Ruvhten sijte Ansökan om skyddsjakt efter varg

Läs mer

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-01-23 Ärendenr: NV-00653-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västerbottens län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-27 Ärendenr: NV-02396-14 Malå skogssameby Brunträsk 4 930 70 Malå Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2012-10-02 Ärendenr: NV-06619-12 NV-06620-12 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt

Läs mer

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och Västra Götalands län

Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och Västra Götalands län 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-28 Ärendenr: NV-05553-15 Beslut om skyddsjakt efter knubbsäl i Hallands och

Läs mer

Beslut angående ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län

Beslut angående ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-13 Ärendenr: NV-03045-15 Lainiovuoma sameby Beslut angående ansökan om skyddsjakt

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-04-09 Ärendenr: NV-02115-14 Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län

Läs mer

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län 1 / 7 Beslut Datum 2016-06-30 218-4952-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Handölsdalens sameby Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 46 En skogsägare har trots föreskrivet överklagandeförbud ansetts ha rätt att överklaga ett beslut om nekad skyddsjakt efter älg eftersom beslutet avsett en civil rättighet. 23 a, 29 och

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning.

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-10 Ärendenr: NV-05432-14 NV-05520-14 NV-05544-14 Klagande 1

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Lainiovuoma sameby Lars Jonas Kemi. Beslut avseende ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län

BESLUT Ärendenr: NV Lainiovuoma sameby Lars Jonas Kemi. Beslut avseende ansökan om skyddsjakt efter kungsörn i Norrbottens län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ekström, Emil Tel: 010-698 1591 emil.ekstrom@naturvardsverket.se BESLUT 2016-05-04 Ärendenr: NV-03228-16 Lainiovuoma sameby Lars Jonas

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Plahn, Lars Tel: 010-698 12 16 lars.plahn@naturvardsverket.se BESLUT 2013-06-25 Ärendenr: NV-05105-13 NV-05190-13 XX 590 98 EDSBRUK Ansökan om skyddsjakt efter

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendet från vidare handläggning.

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendet från vidare handläggning. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2016-04-21 Ärendenr: NV-02411-16 Föreningen Södermanlands Ornitologer Att: E-post:

Läs mer

Överklagande av Länsstyrelsens i Blekinge län beslut om skyddsjakt efter skarv, länsstyrelsens dnr

Överklagande av Länsstyrelsens i Blekinge län beslut om skyddsjakt efter skarv, länsstyrelsens dnr 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Cordemans, Clara Tel: 010-698 11 89 Clara.Cordemans@naturvardsverket.se BESLUT 2016-06-17 Ärendenr: NV-03005-16 Sveriges Ornitologiska

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Villkor för skyddsjakten 1. Skyddsjakten får bedrivas under tiden 16 juli till 31 december 2015.

Villkor för skyddsjakten 1. Skyddsjakten får bedrivas under tiden 16 juli till 31 december 2015. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-26 Ärendenr: NV-03886-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2017-12-20 Ärendenr: NV-08303-17 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Blekinge läns beslut om skyddsjakt efter älg, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Blekinge läns beslut om skyddsjakt efter älg, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-18 Ärendenr: Naturskyddsföreningen i Blekinge län Att: Owe Nodmar E-post: juvan@algonet.se

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 18 juni 2018 KLAGANDE AA MOTPART Länsstyrelsen i Västmanlands län 721 86 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-31 Ärendenr: NV-00742-14 Enligt sändlista Överlämnande av rätten att besluta om

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby 123 Idre 201204-03Box 790 91 Idre Länsstyrelsen i Dalarna 791 84 Falun Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby, nedan samebyn, hemställer om skyddsjakt på 3 stycken revirmarkerande

Läs mer

Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar

Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar 1 (9) Naturvårdsenheten Mittådalen och Handölsdalens samebyar Skyddsjakt på en varg inom Mittådalen och Handölsdalens samebyar Länsstyrelsen beslutade muntligen om skyddsjakt efter en (1) varg inom Mittådalen

Läs mer

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Avdelning 30 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Mål nr 9000-16, 9193-16, 9459-16 och 9460-16 1 KLAGANDE 1. Wolf Association Sweden, 802454-4846 c/o Per Dunberg Mälarvarvsbacken 14 117 33 Stockholm 2. Svenska

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Cordemans, Clara Tel: 010-698 11 89 Clara.Cordemans@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-09 Ärendenr: NV-06851-15 Föreningen Wolf Association

Läs mer

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Ärendenr: NV-06561-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Gotlands län

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Gotlands län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-10-14 Ärendenr: NV-06582-15 Beslut om skyddsjakt efter

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mikael Moilanen Bygelvägen 2 722 33 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Naturvårdsverkets

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hanna Dittrich Söderman Tel: 010-698 15 17 hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2016-09-29 Ärendenr: NV-06586-16 Samtliga länsstyrelser Delegering

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter järv i Tuorpons sameby

Ansökan om skyddsjakt efter järv i Tuorpons sameby 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Robert Franzén Telefon: 08-698 13 67 robert.franzen@naturvardsverket.se BESLUT 2005-05-23 Dnr 411-3032-05 Nf Tuorpons sameby Nils Petter Pavval Tårrajaur 1075

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens och Västerbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens och Västerbottens län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mahrs, Petter Tel: 010-698 1241 Petter.mahrs @naturvardsverket.se BESLUT 2015-10-23 Ärendenr: NV-06952-15 Beslut om skyddsjakt efter

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2019-01-07 Ärendenr: NV-08410-18 Länsstyrelsen Skåne skane@lansstyrelsen.se Beslut om

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Den här skriften beskriver hur det går till när Länsstyrelsen Gävleborg beslutar om skyddsjakt på stora rovdjur. Den är framtagen framför allt

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-22 Ärendenr: NV-08042-16 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2015-06-16 Ärendenr: NV-11420-11 Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad Beslut Naturvårdsverket beslutar att typgodkänna fångstredskapet

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut 1 / 10 Beslut Datum 2015-12-15 218-8478-2015 Dnr (anges vid skriftväxling) Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt efter

Läs mer

Yttrande i mål nr angående selektiv och riktad jakt efter varg 2013

Yttrande i mål nr angående selektiv och riktad jakt efter varg 2013 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-27 Ärendenr: NV-04361-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 3273-13 angående selektiv och riktad jakt efter

Läs mer

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-21 Ärendenr: NV-07775-16 Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-20 Ärendenr: NV-03778-12 NV-02822-13 Preventiq Jonas Gröndahl info@preventiq.se

Läs mer

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Petter Mahrs Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-12-07 Ärendenr: NV-03781-12 Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Handölsdalens och Tåssåsens samebyar

Beslut om skyddsjakt efter varg i Handölsdalens och Tåssåsens samebyar 1 (8) om skyddsjakt efter varg i Handölsdalens och Tåssåsens samebyar Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt efter två vargar inom Tåssåsen och Handölsdalens samebyar. et gäller från och med 1 september 2017

Läs mer

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1.

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Eriksson, Mats Tel: 010-698 1486 Mats.eriksson @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-15 Ärendenr: NV-03196-10 Swissinno solutions AG Ralf Trötschkes Rosenbergstrasse

Läs mer

Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg

Riskbeskrivning för regeringsuppdrag bevarande av genetiskt viktig varg 1 (5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 Ola.Larsson@natrvardsverket.se PM 2012-12-21 Ärendenr: NV-09600-12 Riskbeskrivning för regeringsuppdrag

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-10-03 Ärendenr: NV-06781-18 Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter Naturvårdsverket

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-18 Ärendenr: NV-02224-14 Ohredahke sameby Beslut om skyddsjakt efter varg

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Beslut om skyddsjakt på varg i Handölsdalens sameby

Beslut om skyddsjakt på varg i Handölsdalens sameby 1 (17) Naturvårdsenheten Handölsdalens sameby c/o Hans Östlund Hallvägen 21 837 32 Järpen om skyddsjakt på varg i Handölsdalens sameby Länsstyrelsen i Jämtlands län beviljar skyddsjakt efter en (1) varg

Läs mer

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-08 Ärendenr: NV-05851-17 Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-20 Ärendenr: NV-04974-15 Jägareförbundet Norrbotten Att: ordf. Mikael

Läs mer

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Ett parlament och en förvaltningsmyndighet Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Vilka ramar styr oss? Sametingslagen 2 kap. Sametingets uppgifter 1 Sametinget

Läs mer

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning Naturvårdsverket Diarienummer NV-03359-14 Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning A Allmänt Beskrivning av problemet och vad

Läs mer

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13 1/14 Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM maria.agren@naturvardsverket.se registrator@naturvardsverket.se Gote.Hamplin@naturvardsverket.se Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm forvaltningsrattenistockholm@dom.se

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Risberg Tel: 08-698 85 34 per.risberg@naturvardsverket.se BESLUT 2004-12-09 Dnr 411-6604-04 Nf Barbro Ericson Grelsgårdsvägen 13 833 35 Strömsund Ang ansökan

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-01 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands,

Läs mer

Detta beslut gäller även om det överklagas.

Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-23 Ärendenr: NV-02943-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade.

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-20 Ärendenr: NV-04849-17 Göteborgs Naturhistoriska

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-16 Diarienummer N138-0405/15 Sektor Utbildning Peter Johansson Telefon 031-366 50 00, Fax 031-366 60 01 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Utvecklande

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BESLUT 2015-11-05 Ärendenr: NV-05762-15 Länsstyrelsen i Norrbottens län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen i Västernorrlands

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-04-03 Ärendenr: NV-02285-14 Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län Beslut

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12)

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12) 1 (2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 010-69881110 elin.forsberg@nattirvardsverket.se YTTRANDE 2012-12-04 DnrNV-08584-12 Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-19 Ärendenr: NV-04944-15 NV-04948-15 NV-04949-15 NV-04950-15 NV-04963-15

Läs mer

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-06-16 Ärendenr: NV-02900-16 Naturhistoriska riksmuseet Douglas

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter en björn inom Tåssåsens sameby

Beslut om skyddsjakt efter en björn inom Tåssåsens sameby 1 (7) Naturvårdsenheten Tåssåsens sameby om skyddsjakt efter en björn inom Tåssåsens sameby Länsstyrelsen beslutar att bevilja skyddsjakt efter en (1) björn inom Tåssåsens sameby och att beslutet omfattas

Läs mer