VERKSAMHETSPLAN arbetsmarknadsnämnden. Kommunstyrelsens förvaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN arbetsmarknadsnämnden. Kommunstyrelsens förvaltning"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN Kommunstyrelsen Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Kommunstyrelsens förvaltning

2 KOMMUNSTYRELSEN / KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING ANTAGEN KS DIARIENUMMER 2009/243 SALA KOMMUN KONTORSSERVICE 2009

3 3 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING PRESENTATION AV KOMMUNENS STYRMODELL KOMMUNFULLMÄKTIGES VISION av hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige om en strategisk plan för planperioden. DEN STRATEGISKA PLANEN innehåller de ekonomiska ramarna för nämnderna och de mål som fullmäktige vill att kommunen skall uppnå de kommande tre åren. Arbetet med att ta fram den strategiska planen påbörjas med att kommunstyrelsens budgetberedning har planeringsmöten med nämnderna i kommunen. Då görs genomgångar av nämndernas bokslut samt de planeringsunderlag som nämnderna tagit fram. Fullmäktige fattar därefter beslut om den strategiska planen i juni. I VERKSAMHETSPLANERNA beskriver sedan nämnderna hur den egna verksamheten ska bidra till att uppfylla målen i den strategiska planen. DE POLITISKA MÅLEN I DEN STRATEGISKA PLANEN är formulerade och grupperade utifrån FYRA PERSPEKTIV: Samhällsutveckling Verksamhet Medarbetare Ekonomi MÄTBARA MÅL är ett viktigt krav för att målen ska kunna följas upp. Mätbarheten åstadkoms med hjälp av så kallade indikatorer. INDIKATORN visar hur väl målet är uppnått. Indikatorerna kan vara kommunövergripande eller nämndsspecifika. Ofta krävs det flera indikatorer för att kunna avgöra om kommunen närmar sig det uppsatta målet. Om den politiska målsättningen inte kan mätas i form av en indikator ska den istället formuleras som en inriktning, fullmäktige kan då ge nämnderna direkta uppdrag. ANSVAROMRÅDE, ÅTGÄRDER OCH INDIKATORER är angivna i nämndernas respektive verksamhetsplaner. Nämnderna skall även ange de aktiviteter som kortfattat talar om vilka åtgärder nämnden planerar att genomföra för att uppnå målsättningen i den strategiska planen. BOKSLUTET REDOVISAR ÅRLIGEN en samlad redogörelse för God ekonomisk hushållning. Där görs en sammanvägning av det ekonomiska resultatet samt hur väl målen i den strategiska planen har uppfyllts.

4 4 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING INNEHÅLL PRESENTATION AV KOMMUNENS STYRMODELL... 3 INNEHÅLL... 4 VERKSAMHETSANSVAR... 5 VÅR VERKSAMHET NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET SAMHÄLLSUTVECKLING... 7 NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET VERKSAMHET NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET MEDARBETARE BUDGET MED VERKSAMHETSBESKRIVNING BILAGA INDIKATORSAMMANSTÄLLNING Tabellförteckning Tabell 1: Ett växande Sala... 7 Tabell 2: En långsiktig hållbar social utveckling... 8 Tabell 3: En långsiktig miljömässigt hållbar utveckling... 9 Tabell 4: Nöjda medborgare och brukare Tabell 5: God service av hög kvalitet Tabell 6: Påverkan och inflytande för kommunens medborgare Tabell 7: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Tabell 8: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Tabell 9: Tydligt och bra ledarskap Tabell 10: Driftsbudget Tabell 11: Verksamhetsfakta Tabell 12: Investeringsbudget Tabell 13: Indikatorsammanställning... 19

5 5 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING VERKSAMHETSANSVAR Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Den har ansvar för hela kommunens utveckling och ekonomiska ställning. Kommunstyrelsen leder och samordnar planeringen och uppföljningen av kommunens ekonomi och verksamheter.

6 6 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING VÅR VERKSAMHET Verksamheten under planperioden inriktas i enlighet med målen på att arbeta externt mot näringsliv, besökare och boende. Invånare i Sala skall må bra, ha framtidstro och känna att man bor i en säker och trygg kommun. Sala kommuns innevånare skall ha inflytande och möjlighet att vara delaktiga i samhället. De skall även uppleva att frihet finns att själva utifrån egna förutsättningar, behov och önskemål göra aktiva val av boende och utförare av tjänster. När det gäller Sala kommun som arbetsgivare, leder och driver förvaltningen det strategiska arbetet för att nå målet att vara en attraktiv arbetsgivare. Detta görs med utgångspunkt av ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart utvecklingsarbete. Utmaningarna leder till att satsningar görs inom de verksamheter som arbetar med dessa frågor.

7 7 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET SAMHÄLLSUTVECKLING Mål: Ett växande Sala Tabell 1: Ett växande Sala Nämnden bidrar till målet när Befolkningsutvecklingen är positiv Antalet fastställda detaljplaner för bostadsbyggande ökar Antalet lägenheter ökar Antalet fastställda detaljplaner för näringsverksamhet ökar Utfall st. 22 st. 3 st. Utfall st. 32 st. 0 st. Utfall st. 39 st. 1 st. Sala förbättrar sin placering på Svenskt när- ingslivs ranking med 20% Den direkta skatteintäkten ökar enligt TEM ( Turismekonomiska modellen ), ett ekono- av turismen i Sala miskt mått på effekten kommun tkr tkr tkr

8 8 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Aktiviteter Arbeta med en kommuntäckande översiktsplan för att främja en långsiktigt ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i Sala kommun. Färdigställa det påbörjade arbetet med en fördjupad översiktsplan för Sala stad samt därefter arbeta med upprättande av fördjupade översiktsplaner för samtliga tätorter för att säkerställa tätorternas framtida utveckling. Upprätta ett markförvärvsprogram för att bedöma kommunens långsiktiga behov av mark. Utveckla ärende- och kontaktprocessen genom utbildning och dialog för att skapa en bättre kontakt med allmänhet och näringsliv. Genomföra marknadsföringsaktiviteter i samverkan med det lokala näringslivet och företagarorganisationer för målgrupper som turister/besökare/inflyttare. Bidra till etableringen av ett värdshus vid trafikplats Evelund. Etablera elektroniska informationstavlor och informationsplatser i anslutning till riksvägarna och ett urval av större besöksplatser. Genomföra publika arrangemang och aktiviteter i samverkan med det lokala näringslivet och företagarorganisationer, t ex Grillnatta, Service i Sala-priset, Sala ambassadören. Mål: En långsiktig hållbar social utveckling Tabell 2: En långsiktig hållbar social utveckling Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Medborgarna i ger Sala i SCB:s medborgarundersökning minst 65 (skala 0-100) som en bra plats att leva och bo på Aktiviteter KSF ska i Bostadsförsörjningsprogrammet samt i Plan för Sala stad (fördjupning av översiktsplanen) undersöka frågan om hur boendemiljöer kan planeras för att skapa förutsättningar för gemenskap och kontakt mellan olika generationer och människor med olika bakgrund i.

9 9 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Mål: En långsiktig miljömässigt hållbar utveckling Tabell 3: En långsiktig miljömässigt hållbar utveckling Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Koldioxidutsläpp från försålda bränslen i kommunen minskar (kg) Andelen lokalt producerad energi ökar av den totala energianvändningen Antal resor med kollektivtrafik ökar Totala mängden hushållsavfall minskar (kg) Utsläpp från bilar minskar (kg) Andelen lokalproducerade råvaror som används inom kommunens matproduktion ökar Aktiviteter Leda arbetet med programmet Uthållig kommun och ta aktivt stöd av det kommunala nätverket kring programmet, för att effektivt samordna insatser som går i linje med klimatstrategins handlingsplan. I samverkan med andra förvaltningar arbeta för att ta fram övergripande utredningar för hur samhällsbetalda resor ska kunna effektiviseras och utnyttjas mer flexibelt.

10 10 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS UNSTYRELSENS FÖRVALTNING FÖRVALT NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET VERKSAMHET Mål: Nöjda medborgare och brukare Tabell 4: Nöjda medborgare och brukare Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall De i SCB:s medborgarundersökning ger verkver samheten lägst betyget 55 (skala 0-100) 100) Aktiviteter Utreda möjligheten att skapa ett servicecenter, där medbormedbo gare och andra intressenter kan vända sig med ärenden och frågor till kommunen.

11 11 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Mål: God service av hög kvalitet Tabell 5: God service av hög kvalitet Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 De i SCB:s medborgarundersökning ger verksamheten lägst betyget 55 (skala 0-100) Aktiviteter Arbeta för att införa e-tjänster i högre grad på hemsidan. Mål: Påverkan och inflytande för kommunens medborgare Tabell 6: Påverkan och inflytande för kommunens medborgare Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 De i SCB:s medborgarundersökning bedömer möjligheten till inflytande och påverkan till minst 45 (skala 0-100) Aktiviteter Arbeta för att göra hemsidan I högre grad tillgänglig för dialog med medborgare och övriga intressenter.

12 12 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS UNSTYRELSENS FÖRVALTNING FÖRVALT NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET MEDARBETARE Mål: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Tabell 7: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Andelen skador/olycksfall/brott minskar till 50 % av antalet totala registreringar i vårt rapporteringssystem, Flexsite 59 % Sjukfrånvaron understiger 5 % 5,45 Utfall 2007 Utfall ,30 8,47 Aktiviteter Arbetsmiljöfrågorna hanteras inom samverkanssystemet FAS. För att minska antalet skador/olycksfall/brott är det viktigt att tillbud uppmärksammas genom registrering i FlexiFlex te-systemet. systemet. Därigenom kan allvarligare händelser förhindras genom förebyggande arbete. Av den anledningen är det en fördel att ha ett stort antal rapporterade tillbud. Rutinen att

13 13 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING registrera tillbud ska uppmuntras, mätas och följas upp såväl lokalt som centralt. Mål: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Tabell 8: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 När ett ökat antal chefer och arbetsplatsombud rapporterar att de använder sig av FASmodellen Delaktighet och inflytande planerar att mätas med hjälp av medarbetarundersökning Aktiviteter Fortsatt implementering/förankring av samverkan enligt FAS genom olika informationskanaler (t ex partsgemensamma träffar och utbildningar). Förbättrade informationskanaler (SharePoint, PAhandboken, tidningen Nyanställd, Silverarket t ex) Medarbetarundersökning skall genomföras vart tredje år Resultatet av medarbetarundersökning ska ligga till grund för kommande åtgärdsplaner.

14 14 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Mål: Tydligt och bra ledarskap Tabell 9: Tydligt och bra ledarskap Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Vi har en gemensam idealbild av ledarskap och medarbetarskap Antalet tvister mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisation som går till central förhandling sjunker Antalet chefer som har personalansvar för mer än 30 medarbetare är noll Resultatet i kommande medarbetarenkät visar värden om minst 75 % av bästa möjliga resultat Aktiviteter Formulera ny (eller uppdatera befintlig) beskrivning av eftersträvansvärt förhållningssätt hos ledare/medarbetare Kommunicera den gemensamma värdegrunden. (T ex genom gemensamma ledarutvecklingsinsatser, att utveckla PAhandboken samt interna rutiner som introduktionsprogram mm) Resultat av medarbetarundersökning skall ingå i beslutsunderlag för kommungemensamma ledarutvecklingsinsatser samt diskriminerings- och jämställdhetsplan.

15 15 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING BUDGET MED VERKSAMHETSBESKRIVNING Driftsbudget Tabell 10: Driftsbudget Driftbudget/plan Bokslut 2008 Budget 2009 Budget 2010 Plan 2011 Plan 2012 Kostnader Intäkter Nettokostnad Verksamheternas nettokostnader Kommunchef Kanslienhet Ekonomikontor Personalkontor IT-enhet Information Sala Kontorsservice Planering- o utveckling Summa

16 16 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Verksamheterna samt planerade förändringar Kommunchef Kanslienhet Ekonomikontor Personalkontor Kommunchef är kommunens ledande tjänsteman, förvaltningschefernas chef. Kommunchefen har den ledande rollen gentemot näringsliv, andra myndigheter, organisationer och övriga externa intressenter. Kommunchefen driver och bereder de strategiska frågorna till kommunstyrelsens. Kanslienheten svarar för det administrativa stödet till kommunfullmäktige, valnämnd, kommunstyrelse samt till kommunalråd, kommunchef och förvaltningsledning. Inom kansliet finns funktionerna kommunal juridik, registrator/diarium, arkiv, ärendehantering med beredning, protokollföring och uppföljning av verkställighet. Enheten ansvarar även för sekreterarskapet av det kommunala handikapprådet och kommunala pensionärsrådet. Ekonomikontoret är kommunens centrala ekonomifunktion. Kontorets roll är dels att bistå kommunstyrelsen i dess ekonomistrategiska arbete och dels att stödja förvaltningarna i det ekonomiska arbetet. Kontoret arbetar således både kommunövergripande och rent administrativt. Kontoret funktion syftar till att skapa en god ekonomi, effektivt resursutnyttjande för hela kommunen. En god ekonomi, effektivt resursutnyttjande är en förutsättning för att kunna ge medborgarna, externa intressenter en god service. Personalkontoret ansvarar i ett kommunövergripande perspektiv för utveckling, samordning och planering av kommunens personal- och arbetsgivarfrågor. Här ingår att samla och utveckla policy- och styrdokumenten inom personalområdet. I personalkontorets uppgifter ingår även övergripande arbetsrättsliga förhandlingar, lönekartläggning, löneadministration samt stöd och råd i lönefrågor, kompetensutveckling, arbetsmiljö och arbetsrätt. Som ett extra stöd i utveckling av arbetsmiljöarbetet i kommunen skall tjänsten som arbetsmiljösamordnare återbesättas Tjänsten har varit vakant under Löneadministration sker i samverkan med Heby kommun när det gäller drift och utveckling av lönesystemet. Arbete med att undersöka möjligheter till ett ökat samarbete kommunerna emellan och inom löneområdet har inletts.

17 17 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING IT enhet IT-enhetens verksamhet syftar till att Sala kommuns IT system en hög driftsäkerhet. Det innebär att minimera driftavbrott och ge en hög kvalitet på supporten till våra användare. IT enheten arbetar även strategiskt när det gäller utformning av kommunens olika IT system, i detta ingår även ansvaret att tänka långsiktigt när det gäller val av olika plattformar och utbyggnad. Information Sala Kontorsservice Information Sala arbetar med information, marknadsföring och turism. De främsta målgrupper som enheten arbetar med är medborgare, boende/inflyttare, turister, näringsliv och kommuninterna uppdrag. Kontorsservice svarar för kopiering och distribution av handlingar och trycksaker mm. Enheten svarar också för kommunens interna och externa posthantering samt lagring och transporter av papper. Planering och utveckling Enheten för planering och utveckling samordnar mark-, exploaterings- och planeringsfrågor genom att analysera samhällsutvecklingen, ta fram statistik, utredningar och planer samt utarbeta strategier för att åstadkomma en långsiktig hållbar utveckling av Sala kommun. I verksamheten ingår att bevaka och medverka i regionala planerings- och utvecklingsfrågor. De regionala frågorna bryts ner på kommunal nivå för att stärka det kommunala planerings- och utvecklingsarbetet. Enhetens EU- och hållbarhetssamordnare samordnar kommunens arbete med hållbar utveckling och EU frågor. Enhetens trygghets- och säkerhetssamordnare ansvarar för att samordna trygghets- och säkerhetsarbetet i Sala kommun. Arbetet utgår från att Sala kommun ska vara en trygg och säker kommun att bo och verka i.

18 18 (20) KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Verksamhetsfakta Tabell 11: Verksamhetsfakta Verksamhetsmått (Sala Kommun) Antal anställda tsv 1871 Antal anställda visstid 143 Bokslut 2008 Budget 2009 Budget 2010 Plan 2011 Plan 2012 Sjukfrånvaro % 5,5 5,1 5,0 5,0 5,0 Antal medarbetare > 63 år Högst antal underställda Antal f-9 Investeringsbudget Tabell 12: Investeringsbudget Budget 2010 Plan 2011 Plan 2012 Elektroniska infartstavlor IT-investeringsprogram Försäljning övrig mark Försäljning övrig mark Försäljning skogsmark Försäljning skogsmark Inköp av mark Summa

19 19 (20) KOMMUNSTYELSEN/KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING BILAGA INDIKATORSAMMANSTÄLLNING Tabell 13: Indikatorsammanställning Mål Indikator Hur tas indikatorn fram Redovisas när Nöjda medborgare och brukare Andelen nöjda medborgare SCB:s Medborgarundersökning Årsredovisning år 1 och 3 i planperioden Nöjda medborgare och brukare Andelen nöjda elever och föräldrar Egen brukarundersökning Årsredovisning varje år God service och kvalitet Andelen lyckade utryckningar Egen statistik Delårsbokslut, Årsredovisning

20 SALA KOMMUN Växel E-post: Postadress: Box 304, Sala

Verksamhetsplan 2012-2014 för Sala kommuns nämnder

Verksamhetsplan 2012-2014 för Sala kommuns nämnder SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2011-11-17 KF:s ::fandling NR 73 2Gll 17 (24) 229 Verksamhetsplan 2012-2014 för Sala kommuns nämnder Dnr 2011/261 INLEDNING Verksamhetsplaner som

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-08-09. Delårsrapport 2011 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens förvaltning och överförmyndaren

Sammanträdesdatum 2011-08-09. Delårsrapport 2011 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens förvaltning och överförmyndaren SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn Sammanträdesdatum 2011-08-09 14 (22) 171 Dnr 2011/198 Delårsrapport 2011 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens förvaltning och överförmyndaren

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsstyrelsen

Verksamhetsplan Näringslivsstyrelsen Verksamhetsplan 2010-2012 Fastställd 2009-11-26 33 Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Planeringsförutsättningar 5 Samhällsutveckling 6 Ett hållbart växande samhälle 6 Trygg och trivsam kommun 7 Medborgarnas

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT Sida 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd Kommunfullmäktige, 2012-04-23, 41 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2015-06-30 Plan Riktlinje Reviderad

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010 2012. Kommunstyrelsen Räddningstjänsten Sala Heby

VERKSAMHETSPLAN 2010 2012. Kommunstyrelsen Räddningstjänsten Sala Heby VERKSAMHETSPLAN 2010 2012 Kommunstyrelsen Räddningstjänsten Sala Heby - RÄDDNINGSTJÄNSTEN SALA-HEBY ANTAGEN 183 2010-11-10 DIARIENUMMER 2009/231 SALA KOMMUN KONTORSSERVICE 2009 3 (22) PRESENTATION AV KOMMUNENS

Läs mer

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-11-12 KFN. 2018-00035 Kultur- och föreningsförvaltningen Handläggare Claes Åsenblad Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2019 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Styrning, ledning och uppföljning

Styrning, ledning och uppföljning Kommunledningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/314 Fastställd: KS 2016-11-09 Reviderad: - RIKTLINJE Styrning, ledning och uppföljning 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Målstyrning... 4 Begrepp i målstyrningen...

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...6 4.1 Hög kvalitet...6 4.2 Stor valfrihet...7 4.3

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 76 Dnr KS/2017:144. Justering av målvärden kommunmål 2018

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 76 Dnr KS/2017:144. Justering av målvärden kommunmål 2018 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-04-23 1 (1) Sida 76 Dnr KS/2017:144 Justering av n kommunmål 2018 Bakgrund Enligt gällande tidplan för mål- och budgetprocessen ska beslut

Läs mer

Kommunövergripande mål

Kommunövergripande mål Kommunövergripande mål 2015 2018 Vision, mål och styrning Vår vision - med segel mot framtiden En bättre, attraktivare och mer medborgarengagerad kommun, som står rustad mentalt, ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende 1 (5) VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende Samhällsutveckling Vision: Sala kommun - en attraktiv kommun med livskraft

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

Policy. Kommunikationspolicy för Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Kommunikationspolicy för Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: KS 233/2015 901 FASTSTÄLLD: 2016-02-15 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: 2020-01-01 DOKUMENTANSVAR: Fullmäktige Policy Kommunikationspolicy för Herrljunga kommun Dokumentet antas

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder. Tid: Onsdagen den 25 maj 2016, klockan Plats: Kommunhuset, Norberg

Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder. Tid: Onsdagen den 25 maj 2016, klockan Plats: Kommunhuset, Norberg Kungörelse 2016-05-19 Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder Tid: Onsdagen den 25 maj 2016, klockan 13.15 Plats: Kommunhuset, Norberg Ärenden 1. Protokollsjustering 2. Budget för år 2017-2019 samt

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (10) 2011-01-24 MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2011/7 UAN NR 11/6 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Bokslut 2010 FÖRSLAG TILL

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Beslutad av kommunstyrelsen: 2018-10-10/ 213 Diarienummer: KS/2018:202 Dokumentansvarig nämnd: kommunstyrelsen Dokumentansvarig tjänsteperson:

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 2 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-02-01. Verksamhetsberättelse 2010 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens. förvaltning och överförmyndare, samt

Sammanträdesdatum 2011-02-01. Verksamhetsberättelse 2010 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens. förvaltning och överförmyndare, samt jgsala ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-02-01 7 (20) 17 Dnr 2011/24 Verksamhetsberättelse 2010 för kommunstyrelsen/kommunstyrelsens förvaltning och överförmyndare

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Sida 21 av 249 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-12-05 Dnr: KS 2017/317 Kommunstyrelsen Kävlinge kommuns digitala agenda Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015

Verksamhetsplan 2013-2015 Verksamhetsplan 2013-2015 10.5. KOMMUNSTYRELSEN...19 10.5.1. Ledningssidé...19 10.5.2. Uppdraget...19 10.5.3. Inriktningar med resultatmål...19 10.5.4. Kvalitetsmål...20 10.5.5. Servicegarantier...21 10.5.6.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och boende 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Förslag till beslut MISSIV

Förslag till beslut MISSIV Missvi Dnr 2010/87 UAN nr 11/1 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV REVIDERAD VERKSAMHETSPLAN 2011-2013 Förslag till beslut Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta att anta förvaltningens

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Delårsbokslut Kommunledningsstab

Delårsbokslut Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser...4 Ekonomikontor...4 Kommunledningskontor...4 Personalkontor...4 Ekonomiskt utfall/finansiell analys...4

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Verksamhetsplan. Personalkontorets verksamhetsplan 2014 2014-01-20 KS 2014/0044 012. Fastställd av personaldirektören den 20 januari 2014

Verksamhetsplan. Personalkontorets verksamhetsplan 2014 2014-01-20 KS 2014/0044 012. Fastställd av personaldirektören den 20 januari 2014 Verksamhetsplan 2014-01-20 Personalkontorets verksamhetsplan 2014 KS 2014/0044 012 Fastställd av personaldirektören den 20 januari 2014 PERSONALKONTORET 2 (5) Inledning Personalkontoret är ett av kommunstyrelsens

Läs mer

Kinda kommun Styrning och Kvalitet

Kinda kommun Styrning och Kvalitet Kinda kommun Styrning och Kvalitet Diarienummer: Publiceringsdatum: Publicerad: Hemsida, Kindanätet (inom snar framtid) Beslutsfattare: Ledningsgrupp Beslutsdatum: Giltighetstid: Tills vidare Uppföljning:

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer