Dokumentmallar i praktiken, Nyps

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentmallar i praktiken, Nyps"

Transkript

1 Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Dokumentmallar i praktiken Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Magnus Österlund, Daniel Madsén 0.4 Dokumentmallar i praktiken, Nyps 1 (10)

2 Innehållsförteckning Revisionshistorik... 2 Allmänt... 3 Att skapa mallar i Word... 3 Vanliga taggar... enum_template}}... lookup_specification, enum_template}}... userattribute}}... type, includecode=true}}... 6 Formatering... numbergroups=true, nrofdecimals=2}}... 6 Att efterbehandla och verifiera mallar... 7 Radbrytningar... 7 Varningsmeddelande om header... 7 Bilder i dokumentmallar... 8 Formatmallsinformation i malltaggarna... 9 Revisionshistorik Författare Ändringsbeskrivning Version Datum Daniel Madsén Dokumentet är uppdaterat Ändrad dokumentmall Magnus Österlund Ida Infront Dokumentet skapat 0.3 (1.4) (10)

3 Allmänt NYPS dokumenthantering bygger på att dokument i systemet skapas i html-format, utifrån dokumentmallar som också är i html-format. NYPS har dessutom ganska kraftfulla funktioner för att hämta information från systemet och automatiskt infoga den i de dokument som skapas. Dessa funktioner bygger på att man i dokumentmallarna infogar så kallade»taggar«som beskriver vilka data som ska hämtas, samt hur data ska formateras. Kombinationen av ett kraftfullt taggspråk, formatvalet html och det faktum att flertalet användare är hänvisade till Word för att skapa sina mallar har dock visat sig ge upphov till en del fallgropar. Det här dokumentet ska försöka peka ut dessa och beskriva hur man undviker att falla i dem (eller åtminstone hur man klättrar upp igen). Mycket grovt kan man säga att mallarna skapas i steg: 1. Formge själva dokumentet/mallen. Lägg in rubriker, standardtexter, tabeller, ramar, etc. Detta är normal Word-användning och ligger utanför vad det här dokumentet vill lära ut. 2. Lägg till taggar som hämtar data från NYPS. Beskrivs kort i avsnittet»att skapa mallar i Word«nedan. 3. Spara dokumentet som html. I Word: Arkiv/Spara som / välj Filformat 4. Efterbehandla dokumentmallen i en textredigerare, exempelvis Notepad, för att skapa korrekta referenser till bilder samt rätta eventuella fel som Word gett upphov till. Beskrivs i avsnittet»att efterbehandla och verifiera mallar«nedan. Att skapa mallar i Word Det här avsnittet är en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet»design Mallhantering«som i detalj beskriver alla möjligheter att hämta data från NYPSsystemet till de dokument som skapas i systemet. Det dokumentet bör användas som referens och allra helst läsas igenom ordentligt. Ambitionen med det här avsnittet är att ge en introduktion så att du kan komma igång och med hjälp av Word skapa dokumentmallar för NYPS. En tagg ser ut Tagg-markering Namn Starttecken Parametrar Sluttecken Namnet är CONTACT, parametrarna är Kontakt kontrollant och ct_name. Första parametern anger vilken typ av kontaktobjekt värdet ska tas från, andra parametern anger vilket attribut som värdet ska tas ifrån. Malltaggarna är alltså ett sätt att hämta information från systemet och automatiskt infoga den informationen i ett dokument. Deras speciella utformning beror på att systemet analyserar mallen och letar efter taggar som ska behandlas av dokumentskaparfunktionen. Taggen måste alltså vara logiskt uppbyggd och följa standarden eftersom den ska tolkas maskinellt. 3 (10)

4 Vanliga taggar Används för att ersätta taggen med ett värde från systemet. ger godkänt belopp från ett ärendebeslut för ett projektmedelsärende. enum_template}} Används tillsammans med några speciella taggar för att visa flervärda attribut. object anger objekttyp, enum_template är en bit mall som ska upprepas för varje värde. Används typiskt för att generera tabeller. Exempel: kr }} Eftersom Word radbryter kan det vara lite svårt att se vad som händer, men i mallen så är det endast ett mellanslag mellan de Beskrivet i ord gör mallen ovan följande: Objektet är rub_prep_cost. Det är kostnadstabellen i Nyps. Alltså: För varje kostnadsrad, gör ersätts med kostnadstyp för aktuell ersätts med godkänt stödunderlag för aktuell rad. tillslut skrivs kr ut en gång per kostnadsrad. Ett ärende med två godkända kostnader, på Anläggningar och på Personal skulle alltså ge följande två rader: Anläggningar kr Personal kr Det här kallas i programspråk för en loop, därav namngivningen som fungerar på liknande sätt som ovan, fast över generationer (flera ärendebeslut eller utbetalningsbeslut). 4 (10)

5 lookup_specification, enum_template}} I grunden utför denna tagg samma sak som enumeration taggen ovan den används för att visa flervärda attribute. Som i den andra enumeration taggen anger object vilken objekttyp som ska användas och enum_template den del av mallen som ska upprepas för varje värde. Skillnaden är att denna tagg tillåter att det i lookup_specification specificeras vilka värden som ska visas, exempelvis vilka kostnandstyper som ska visas ur en kostnadstabell. lookup_specification består av två delar, dels en del som specificerar vilket attribut som kontrollen ska ske mot och dels en lista med värden. För att göra det enkelt att visa bara något värde eller nästan alla värden specificeras det om listan med värden innehåller godkända eller icke godkända värden. Detta gör att man enkelt kan visa bara ett värde, eller alla utom ett värde. Den syntax som används av lookup_specification är följande: TYPE <attribut_namn> LOOKUP <värde_1>;;<värde_1> END (visar endast enum_tempalte om objektets attribut <attribut_namn> har värdet <värde_1> eller <värde_2>) eller TYPE <attribut_namn> NOT <värde_1>;;<värde_1> END (visar endast enum_tempalte om objektets attribut <attribut_namn> inte har värdet <värde_1> eller <värde_2>) Observera att man inte kan blanda både LOOKUP och NOT. Exempel: Ett ärende har tre godkända kostnader, på Anläggningar, på Personal och på TYPE rub_cost_type LOOKUP kr }} Resultat: Anläggningar kr Övrigt 30 TYPE rub_cost_type NOT kr }} Resultat: Anläggning kr Personal 20 userattribute}} En tagg för att hämta användarinformation. Information om användare lagras i ett system utanför NYPS, men kan hämtas in. telephonenumber}} I case.ca_case_manager lagras en kortkod för användaren (ärendehanteraren). Den kortkoden används sedan för att slå upp telephonenumber i det externa systemet ger det fullständiga namnet på ärendehanteraren. 5 (10)

6 type, includecode=true}} Den här taggen används för att hämta beskrivningen av en kortkod, alltså den textbeskrivning som är kopplad till en kortkod. Den första parametern anger vilket kortkods attribut som ska hämtas. Kortkoden för Län-Kommun-Församling är speciell och för att hämta ut en del av den (Län, Kommun eller Församling) används type parametern. Type parametern behövs bara anges om det är ett Län-Kommun-Församling attribut. Genom att ange LKF_COUNTY som type hämtas länet ut, LKF_MUNICIPAITY för kommunen och LKF_PARISH för församlingen. Anges includecode=true kommer även kortkoden att hämtas och läggas till kortkodsbeskrivningen. Ett specialfall av den generella Den här taggen ersätts med dagens datum. Formatering Namn-delen av taggen kan användas för att styra hur värdet som Nyps ersätter taggen med kommer presenteras. Står det CONTACT, och värdet på ct_name för det aktuella ärendet är tillexempel nisse, så kommer det i det genererade dokumentet stå NISSE. Står det Contact, blir värdet Nisse och slutligen contact skulle ge nisse, oavsett hur ct_name är angivet i numbergroups=true, kan användas för att styra formateringen på värden som ska presenteras. Man kan ange en eller bägge av kan användas I exemplet ovan visades att en rad skrevs ut som t.ex. Anläggningar kr Det normala är ju att presentera belopp med tusentalsseparator, och det kan man göra numbergroups=true}} och beloppet kommer skrivas som istället. På samma sätt kan nrofdecimals styra antalet nrofdecimals=2}} presenterar godkänt belopp på ärendet med två decimaler. Bägge parametrarna kan användas samtidigt och ordningen spelar ingen roll. 6 (10)

7 Att efterbehandla och verifiera mallar Tyvärr är inte Word speciellt bra på att hantera html (som är det valda dokumentformatet), och den stora stötestenen är att dokument sparade i Word som html ofta innehåller extra information som inte syns när man redigerar dokumentet. En grundregel som är bra att minnas är att om man tittar i ett rent textverktyg (Wordpad eller Notepad) så ska det och }} i en tagg inte finnas något som inte mallskaparen skrivit dit! Radbrytningar När man sparar en filtrerad webbsida i Word så skapar ibland Word en radbrytning mitt i en Nypstagg. Det gör att dokumentmallshanteringen inte kan tolka taggen. Det här uppträder ofta då taggen ska ha ett mellanslag i sig. - kontrollant,ct_name}} Det måste, tillexempel med valfritt textredigeringsverktyg såsom Notepad eller Wordpad, korrigeras - kontrollant,ct_name}} innan mallen importeras till NYPS. Varningsmeddelande om {mso-footnote-separator:url("./ris%20beslutsbrev%20slututbetalningfiler/header.htm") fs; mso-footnote-continuationseparator:url("./ris%20beslutsbrev%20slututbetalning-filer/header.htm") fcs; mso-endnote-separator:url("./ris%20beslutsbrev%20slututbetalningfiler/header.htm") es; mso-endnote-continuationseparator:url("./ris%20beslutsbrev%20slututbetalning-filer/header.htm") ecs; mso-facing-pages:yes;} Ovanstående utdrag ur en skapad html-mall är referenser till en separat fil som Word skapar som heter header.htm. Den filen importeras inte, och innehåller ingen relevant information. Den här texten ska därför tas bort ur mallen, annars visas ett felmeddelande när man skapar ett dokument med hjälp av mallen. 7 (10)

8 Bilder i dokumentmallar Dokumentmallformatet är html. Det innebär att en bild som syns i ett html-dokument är en länk till antingen a) en fil på hårddisken eller b) en länk till en bild som finns på en webbserver. Bilden finns inte fysiskt lagrad i dokumentet. Bilderna ska alltså läggas någonstans publikt åtkomligt, eftersom dokumenten ska mailas till de stödsökande/aktörerna. Varje organisation som använder NYPS kommer därför att publicera en katalog med de bilder som är unika för respektive länsstyrelse/organisation. Word har inte något bra stöd för att hantera länkade bilder (och har tyvärr inte bra stöd för html alls). Det förmodligen smidigaste arbetssättet utan att använda en dedikerad html-redigerare är att använda TEMPORÄRA bilder som platshållare där bilden i dokumentet ska sitta, spara dokumentet i Word som en filtrerad webbsida och sen manuellt i till exempel Wordpad eller Notepad ersätta de temporära bildlänkarna som Word skapar med riktiga länkar till den publika bildkatalogen. Exempel: Word skapar en bildlänk som ser ut ungefär såhär: <img [...] src="dok1-filer/image001.jpg"> ([...] står här för ett antal attribut som man behöver röra) Länken refererar till en bild, image001.jpg, som finns på hårddisken. Den får ersättas manuellt med något i stil med: <img [...] src=" Placeringen av bilden och bildnamnet är här bara ett exempel: Word har även skapat lite VML-information (VML är ett språk för enklare grafikhantering) som inte är nödvändigt (eller ens önskvärt). I exemplet ovan markeras även den delen. Inleds med <! [if gte vml 1]> och avslutas med <[!endif]>. Själva bildlänken finns inuti det här området och inleds med <img src. 8 (10)

9 Ovan har allt det gamla ersatts med en enkel länk till en bild, som alltså måste finnas upplagd (och åtkomlig från både innanför länsstyrelsens brandvägg och dels även publikt). Formatmallsinformation i malltaggarna Word har en tendens att stoppa in överflödig information om vilket typsnitt och stil som ska användas. Om sådan information råkar hamna inuti en tagg, som ovan, så fungerar inte taggen. Man måste därför se till att taggarna hänger ihop. Det här är i grunden samma problem som radbrytningarna som nämndes tidigare. Notera att exemplet ovan innehåller en tagg separerad i TRE delar. Den andra delen kommer efter markeringen, och den tredje är efter ett liknande stycke som det som är markerat. Det måste också tas bort. Nedan en bild på hur det ser ut då de två formatinformationsblocken tagits bort. 9 (10)

10 Till sist två bilder som visar hela taggen markerad före och efter redigering. Att söka efter är ett bra knep för att hitta taggar för granskning. 10 (10)

NYPS. Design Mallhantering

NYPS. Design Mallhantering Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Design Mallhantering NypsNYPS Handledning 2014-09-26 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Christina Pieslinger 0.7 NYPS Design Mallhantering 1 (12) Innehåll

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0. Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning 2010-10-22 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Bevakningar i Nyps Referat Denna handledning riktar sig till

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige NYPS Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige Handledning 2011-03-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Kopplad utskrift

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Nyps Centrala dokumentmallar

Nyps Centrala dokumentmallar Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Nyps Centrala dokumentmallar Handledning 2011-10-03 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Torsten Wikström/Hans Jurstrand 0.7 Nyps Centrala dokumentmallar Referat

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1 Personalsupport Medicinska fakulteten, Lunds universitet Textredigeraren Moodle version 2.7.1 Lars Rundgren, 2012-2014 Moodle 2.7.1 Textredigeraren Textredigeraren... 3 Nya ikoner i textredigeraren...

Läs mer

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar STRÄNGAR En av de mest avancerade av de normala datatyperna är. Här skall vi grundläggande gå igenom hur den datatypen fungerar och vidare flertalet funktioner som hör till datatypen. Låt oss kasta oss

Läs mer

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. SITHS kort... 4 3. Förutsättningar för åtkomst till Säkerhetstjänsten... 4 4.

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Import av utlandsresultat

Import av utlandsresultat Import av utlandsresultat Att importera utlandsresultat till Eventor kräver en del arbete av löparen men kan automatiseras till stor del. Här beskrivs dels hur utlandsresultat hanteras och hur man kan

Läs mer

Webbens grundbegrepp. Introduktion till programmering. Ytterligare exempel. Exempel på webbsida. Föreläsning 5

Webbens grundbegrepp. Introduktion till programmering. Ytterligare exempel. Exempel på webbsida. Föreläsning 5 Introduktion till programmering Föreläsning 5 Programmering av webbsidor. Webbens grundbegrepp HTML HTML (HyperText Markup Language) är det språk som används för att skriva webbsidor. HyperText: text med

Läs mer

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA Anna Muñoz Lundgren & MejDej Teknikhjälp, januari 2019. INTRODUKTION Den här guiden är främst avsedd för dig som skapat en hemsida med hjälp av MejDej

Läs mer

WEBBUTVECKLING Kursplanering

WEBBUTVECKLING Kursplanering Kursplanering v 35-37: Struktur, mappar, google-skills, planering, html-grunder, bra/dåliga exempel, webbläsare, editorer v 38-43: HTML - länkar, färger, text, listor, bilder. v 44: Höstlov v 45: Repetition,

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text.

Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Nätet. Uppgiften. Nivå

Nätet. Uppgiften. Nivå Nivå 1 Nätet All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Uppgiften Har

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Uppgift 1 Denna uppgift består av två steg där du i första steget ska skapa formatmallar som sedan används i steg två för att skapa ett dokument.

Uppgift 1 Denna uppgift består av två steg där du i första steget ska skapa formatmallar som sedan används i steg två för att skapa ett dokument. Laboration Word Syfte Syftet med denna laboration är att skapa en dokumentmall som sedan kan användas till framtida arbeten på det Kognitionsvetenskapliga programmet. Uppgift 1 Denna uppgift består av

Läs mer

ibooks Author Komma igång

ibooks Author Komma igång ibooks Author Komma igång Välkommen till ibooks Author, ett lätt sätt att skapa snygga och interaktiva Multi-Touch-böcker för ipad och Mac. Börja med proffsiga Apple-designade mallar med mängder av eleganta

Läs mer

Introduktion till programmering

Introduktion till programmering Introduktion till programmering Föreläsning 5 Programmering av webbsidor. Webbens grundbegrepp HTML HTML (HyperText Markup Language) är det språk som används för att skriva webbsidor. HyperText: text med

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Lathund för Thunderbird 0.8

Lathund för Thunderbird 0.8 Lathund för Thunderbird 0.8 1. Var hamnar breven och attachments? 2. Lägga in sin signatur 3. Hur man vidarebefordrar text som brödtext 4. Fetstil mm i brödtexten 5. Prioriteringsgrader på mail 6. Adressboken

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Språk för webben introduk4on 4ll HTML

Språk för webben introduk4on 4ll HTML Föreläsning i webbdesign Språk för webben introduk4on 4ll HTML Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se En webbsidas beståndsdelar Text (formaterad, strukturerad) Länkar Inkluderade

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Version X6 Fler tips

Version X6 Fler tips Version X6 Fler tips Jobba i ditt EndNote-bibliotek Hantera PDF:er För att använda dig av den automatiska Find fulltext-funktionen, markera den eller de referenser du vill söka fulltext för och välj References

Läs mer

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30 Snabbguide 1/13 Snabbguide Välkommen! Web Apps är en nyhet i Microsoft SharePoint Online, som ingår i Microsoft Office 365. Web Apps är bantade versioner av Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel och

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Avancerad signatur i Mail

Avancerad signatur i Mail Avancerad signatur i Mail 7 Få med bilder och logotyper 7 Avancerad formatering med html 7 Proffsigare intryck med snygg signatur Så skapar du en avancerad html-signatur i Mavericks Mail som följer med

Läs mer

Att använda Energiforsks rapportmall

Att använda Energiforsks rapportmall Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Arbetsmaterial HTML pass 1 - Grunder

Arbetsmaterial HTML pass 1 - Grunder Arbetsmaterial HTML pass 1 - Grunder Det vi idag kallar Internet växte fram ur ett amerikanskt nätverk kallat ARPAnet som skapades i slutet av 60 talet. Ett topphemligt verktyg för att koppla ihop stordatorer

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.18

Nytt i NYPS version 2.18 Nytt i NYPS version 2.18 Releasedatum: 2016-05-26 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.18_v1.0.docx 1 (7) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 3 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Open Office Writer Enkel guide till ordbehandling med Open Office www.openoffice.org Medieteknik Södertörns högskola 31 januari 2011 uppdaterad

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Arbetsgången är logisk och bygger på att du går igenom formulären på följande sätt

Arbetsgången är logisk och bygger på att du går igenom formulären på följande sätt Allmänt DPR Årsredovisning är ett avancerat men lättarbetat program som skapar kompletta årsredovisningar. Alla bokföringssystem kan användas till programmet genom att import av bokföringens saldon sker

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

Gör en släktbok med Disgen

Gör en släktbok med Disgen Gör en släktbok med Disgen Bengt Kjöllerström: En modern släktbok med Mer-knapp Mer-knappen ger möjlighet att koppla moderna släktboken till egna sidor som kan ge mer information om personerna i släktboken.

Läs mer

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Inledning Syftet med att använda avhandlingsmallen är dels att det sparar dig mycket tid, om formatmallarna används på rätt sätt,

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och sförteckning MS Office Word 2010 Precis som med målning och tapetsering blir jobbet med rapportskrivning både bra och roligt om man gjort

Läs mer

Handledning för redigering av lagsidor.

Handledning för redigering av lagsidor. Handledning för redigering av lagsidor. Hela sidan redigeras online vilket innebär att man sitter uppkopplad mot en server och utför sina kommandon. Kör igång webbläsaren och skriv in adressen: http://www.ronn.se/itw/

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Användarhandledning för koppling av dokument

Användarhandledning för koppling av dokument nvändarhandledning Modul: lla vser: Koppla dokument i 3L 2006 1[11] nvändarhandledning för koppling av dokument Olika typer av dokument kan kopplas till poster i en 3L-databas. Exempelvis kan en eller

Läs mer

Handledning för Agressokonfiguration i Nyps

Handledning för Agressokonfiguration i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Handledning för Agressokonfiguration i Nyps Handledning 2009-11-04 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Mats Ranow 0.5 Handledning för Agressokonfiguration

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

En bortsprungen katt

En bortsprungen katt Nivå 1 All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. En bortsprungen katt

Läs mer

Inför prov 1 i webbdesign

Inför prov 1 i webbdesign Inför prov 1 i webbdesign Skapa ett grundläggande HTML-dokument sidtitel övriga instruktioner Grundläggande märken, samt hur de används startmärke

Läs mer

Manual för Indesign. Att tänka på

Manual för Indesign. Att tänka på Startpaketet Manual för Indesign Indesign är ett bra program för att formge trycksaker, tex. visitkort, foldrar, flyers och affischer. De mest användbara fönstren hittar du i huvudmenyn under rubriken

Läs mer

Exportera datafiler från Ladok Nouveau för att bearbeta dem i Excel och använda som kopplingsinstruktioner i Word.

Exportera datafiler från Ladok Nouveau för att bearbeta dem i Excel och använda som kopplingsinstruktioner i Word. Exportera datafiler från Ladok Nouveau för att bearbeta dem i Excel och använda som kopplingsinstruktioner i Word. Introduktion... 2 Tillvägagångssätt... 2 1. Spara en utdatafil från Ladok... 2 2. Öppna

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Enkel guide till ordbehandling med Word 2010 Medieteknik Södertörns högskola 2 september 2011 Du hittar vilka krav

Läs mer

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 1 OpenOffice Calc Till förmån för de som följer kursen Fysikexperiment för lärare skall vi här gå igenom några få exempel på hur OO Calc (motsvarar MS Excel) kan användas

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor.

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. Grundläggande HTML HTML Steg-för-steg Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. doctype Linköpings universitet I textdokument som används på internet finns på första raden information

Läs mer

Laboration Word. För att dubbelkolla att du fått med allt, använd checklistan som finns på kurshemsidan.

Laboration Word. För att dubbelkolla att du fått med allt, använd checklistan som finns på kurshemsidan. Laboration Word Syfte Syftet med denna laboration är att skapa en dokumentmall som sedan kan användas till framtida arbeten på det Kognitionsvetenskapliga programmet. Med mallar så är all formatering redan

Läs mer

LATHUND WORD XP/2002 SV/EN

LATHUND WORD XP/2002 SV/EN LATHUND WORD XP/2002 SV/EN RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>...

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>... Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener ... 3 Typsnitt ... 3 Övergångar ... 4 Mall för slide ... 5 , ...

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

LEX INSTRUKTION - LEXTALK

LEX INSTRUKTION - LEXTALK LEX INSTRUKTION - LEXTALK Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION - LEXTALK... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 1 3 PROGRAMBESKRIVNING... 1 3.1 STARTBILD... 1 3.2 ARKIV-MENYN... 2 4 LEXTALK-ANVÄNDAREN

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

WEBDESIGN A - DTR 1210

WEBDESIGN A - DTR 1210 Lektion 9: Tips tricks och diverse Bakgrundsbilder Bakgrundsfärg och textfärg är några sätt att ge sin hemsida ett visst utseende. Ett annat sätt är att använda bakgrundsbilder. Man behöver en bild: HTML-koden

Läs mer

Introducerande övningar i HTML

Introducerande övningar i HTML Introducerande övningar i HTML En webbsida består av en textfil som innehåller sidans text och koder i språket HTML, för att formatera innehållet. Har man bilder på sidan, så finns de som separata filer

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Att skriva rapport. Innehåll

Att skriva rapport. Innehåll Att skriva rapport Innehåll 1 Skapa ny rapport... 2 2 Börja skriva på sidan 7 (udda sida)... 2 3 Formatmallar... 2 4 Egen flik... 3 5 Innehållsförteckning... 3 Uppdatera innehållsförteckningen... 4 6 Titelsidor...

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

Presentera dig själv Laboration 1

Presentera dig själv Laboration 1 Laborationsanvisning Presentera dig själv Laboration 1 Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2011-08-01 Inledning Denna inledande laboration syftar i mångt och mycket till att du ska känna dig bekväm

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

Kapitel 1 Microsoft Word 2000

Kapitel 1 Microsoft Word 2000 ADM1205 Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... X 2 Kursmaterialets uppläggning... X 3 Kursmaterialets utformning... X 4 Installation av övningsfiler... X 5 Facit... XI 6 Innehåll på CD:n... XI Kapitel

Läs mer

1 Instruktioner Ordning och reda

1 Instruktioner Ordning och reda 1 Instruktioner Ordning och reda Uppgifter i årsredovisningen ska kunna verifieras. En viktig utgångspunkt i Riksrevisionens granskning är därför att det finns verifikat som styrker uppgifterna. Det är

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Versionsinformation Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version - Henrik Hedlund Ulrica Morelid 1.

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Versionsinformation Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version - Henrik Hedlund Ulrica Morelid 1. Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Versionsinformation 2010-06-22 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version - Henrik Hedlund Ulrica Morelid 1.0 Bilaga Versionsinformation Nyps 2.2p4 Förändringar i

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Förbered avsnittsoch kapitelindelningar för eboken

Förbered avsnittsoch kapitelindelningar för eboken Förbered avsnittsoch kapitelindelningar för eboken För smidigast möjliga import ska manuset inte innehålla några stilmalls- eller formateringsfinesser förutom kapitelrubriker och vanlig styckesindelad

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Lathund och manual fo r registrering och hantering av informationsfo rteckning och informationsbeskrivning

Lathund och manual fo r registrering och hantering av informationsfo rteckning och informationsbeskrivning SLU ID: SLU.ua.2015.2.1.1.IÄ-5 Ledningskansliet/ Jurist- och dokumentationsenheten 2015-07-07 Lathund och manual fo r registrering och hantering av informationsfo rteckning och informationsbeskrivning

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

e-line Kort- och Bankbetalning

e-line Kort- och Bankbetalning 2007-04-04 e-line Kort- och Bankbetalning Upplägg av Pageset och rapporter i e-line 3.40A (2007-04-04) Upplägg Vid Internetbetalning i PBS e-line sker all hantering av kreditkortsdata på DebiTechs server.

Läs mer