NYPS. Design Mallhantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYPS. Design Mallhantering"

Transkript

1 Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Design Mallhantering NypsNYPS Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Christina Pieslinger 0.7 NYPS Design Mallhantering 1 (12)

2 Innehåll 1 MALLHANTERING Taggar Allmänt object.attribute}} 5 userattribute}} 5 userattribute}} 5 groupattribute}} 6 groupattribute}} 6 attribute}} 6 attribute}} object.attribute}} 8 type, includecode=true}} 8 year}} 8 type, year}} 8 FID, FID,...}} 9 enum_template}} 9 lookup_spec, enum_template}} 9 9 LFID, attribute}} 10 GFID, LFID, LFID,...}} 10 generation_template}} 10 numbergroups=true, nrofdecimals=2}} Parsning Spara värden Parsningen 11 Revisionshistorik Författare Ändringsbeskrivning Version Datum Henrik Brodin Daniel Madsén Daniel Madsén Daniel Madsén Henrik Hedlund Lagt till funktionen SUM_AND_CLEAR samt förtydligat SUM-funktionen. SUM_AND_CLEAR finns fr om version 2.14 av Nyps. Dokumentet är uppdaterat med uppgifter för KAP Dokumentet är uppdaterat med tabell för attributen Dokumentet är uppdaterat med tabell för attributen Dokumentet är uppdaterat med en ny Henrik Hedlund Rättat fel i Henrik Hedlund Christina Pieslinger Ida Infront Dokumentet är uppdaterat med tabell för attributen Upprättat (12)

3 1 Mallhantering En användare ska kunna skapa dokument till ett ärende angivet olika mallar. I många fall vill man även ha in ärendespecifika uppgifter i dessa dokument. Detta kan lösas genom att man i mallen talar om vilka värden som ska visas och var. För att kunna göra detta på ett generellt och kontrollerat sätt så behövs ett språk bestående av taggar vilka kan ersättas med attributvärden från olika objekt som tillhör ett ärende eller en aktör. Nedan beskrivs de taggar som ingår i taggspråket och hur parsningen sedan görs av en mall som innehåller dessa taggar. 1.1 Taggar Taggarna är uppbyggda av 5 delar. Den första delen vilken anger att taggen börjar. Detta följs av namnet på taggen. Därefter anges två vänster-måsvingar {{ för att visa att efter dessa kommer parametrarna till taggen. En parameter kan t ex vara vilket attribut ett värde ska hämtas från. När parametrarna har angivits avslutas taggen med två höger-måsvingar }}. Alla taggar kan omges av kommentarstecken. Detta finns för att de nutek-specifika taggarna i mallen inte ska störa övriga delar av mallen. Vilka kommentarstecken som ska användas är konfigurerbart. När parsern ersätter en tagg med ett värde så tas även de kommentarstecken som ligger före resp. efter taggen bort om det i konfigurationsfilen är angivet att kommentarstecken ska användas. Inga mellanslag får förekomma mellan kommentarstecknen och början resp. slutet av taggen. Taggnamnets format styr om/hur resultatet formateras, exempel: VALUE, värdets utseende bibehålls. Value, värdet formateras med inledande versal och gemener. value, värdet formateras till att endast innehålla gemener. De taggar som ingår i taggspråket och som får ingå i mallarna, presenteras i nedanstående avsnitt Allmänt De parametrar som förekommer i taggarna är följande: object namnet på det objekt som ett värde ska hämtas från. Används i samband med för att hämta namnet på objektet eller i samband enum_template}} för att ange på vilket objekt de attribut som anges i enum_template sitter på. attribute namnet på det attribut som värdet ska hämtas från. Används i LFID, attribute}} då objektet är angivet tidigare. object.attribute kombination som avser att ett värde ska hämtas från attributet med namn attribute på objektet med namn object. enum_template avser en sträng som innehåller den bit av mallen vilken ska genereras flera gånger. Typiskt är att man vill generera rader i en tabell och hämta dess cellvärden från flervärdesattribut. Antalet gånger som genereras beror på hur många värden attributen har. object_group anger den grupp av objekt (beredning eller utbetalning) som ingår i Endast objekt av den ena gruppen får ingå i loopen. 3 (12)

4 generation_template avser den sträng som innehåller den bit av mallen vilken ska genereras flera gånger och hämta sina värden från olika generationer av objekt. Antalet gånger som denna bit genereras beror på hur många generationer som finns av den grupp av objekt (beredning eller utbetalning) som generationsloopen är gjord för. FID förkortning för function identity. Anges i taggarna i kombination med ett attributnamn för att värdet på attributet associeras med detta id. Används för att kunna använda värdet i en funktion som ligger senare i mallen, exempelvis summering. Om ett och samma FID anges på flera ställen i mallen kommer alla värden sparas och associeras med detta id. I vissa enumerationtaggar kan man ange både globala och lokala FID s vilka då anges som GFID resp. LFID, se nedan. TYPE anger vilken typ av funktion som ska utföras på vissa attributvärden när den används i När den används i anger den typen på kontaktobjektet som ett värde ska hämtas ifrån. När den används i anger den vilken typ av prognos som avses (manuell eller automatisk). För anger TYPE vilken del av ett Län- Kommun-Församling attribut som ska hämtas när kortkodsbeskrivningen hämtas för dessa attribut. userid anger ett id på en användare från vilken ett attributvärde ska hämtas. userattribute anger ett attribut på ett användarobjekt från vilket ett värde ska hämtas. groupid anger ett id på en grupp från vilken ett attributvärde ska hämtas. groupattribute anger ett attribut på ett gruppobjekt från vilket ett värde ska hämtas. year används i och anger för vilket år (0-9) som ett prognosvärde ska hämtas. numbergroups - används i för att ange att ett värde ska ha tusentalsseparering. Anges som numbergroups=true. nrofdecimals - används i för att ange att ett värde ska visas med ett givet antal decimaler. Anges som nrofdecimals=x där X är en siffra, t ex nrofdecimals=3. Följande restriktioner gäller för taggarna: Inga radbrytningar får förekomma i taggarna. Enda undantaget är att de får förekomma i den malldel som representeras av enum_template samt i den malldel som representeras av object_group. enum_template}} får inte nästlas, d v s den här taggen får inte förekomma i den malldel som representeras av LFID, attribute}} GFID, LFID, LFID, }} får endast förekomma i malldelar som representeras av enum_template. generation_template}} får inte nästlas, d v s den här taggen får inte förekomma i den malldel som representeras av generation_template. Endast objekt av en typ (beredning eller utbetalning) får ingå i generationsloopen, d v s den typ som angivits som parameter object_type. Parametern type i kan bara ha ett av värdena manuell och automatisk. 4 (12)

5 1.1.2 Används för att ange att namnet på objektet som pekas ut av object ska ersätta taggen Används för att ange att namnet på attributet attribute som sitter på objektet som pekas ut av object ska ersätta taggen Används för att ange att värdet på attributet attribute som sitter på objektet som pekas ut av object ska ersätta taggen object.attribute}} Används för att ange att värdet på attributet attribute som sitter på objektet som pekas ut av object ska ersätta taggen. Dessutom innebär det att attributets värde sparas och kopplas ihop med det id som anges av parametern FID. Ett och samma FID som angivets i flera taggar medför att alla värden för de attribut som angivits i samband med parametern FID kommer att sparas och associeras med detta FID. userattribute}} Denna tag används när man vill hämta en uppgift om en användare i systemet och sedan ersätta den här taggen med den. Parametern userid anger id:t på den användare från vilken man ska hämta en uppgift. Parametern userattribute är namnet på det attribut som man vill hämta uppgiften ifrån. userattribute}} Denna tag används när man vill hämta en uppgift om en användare i systemet. Parametern attribute anger det attribut som sitter på objektet som pekas ut av parametern object för vilket värdet är ett id på en användare. Denna användare kommer sedan att användas för den efterfrågade uppgiften. Parametern userattribute är namnet på det attribut som man vill hämta uppgiften ifrån. Giltiga värden för parametern UserAttribute userattribute Förklaring av förkortning Motsvarighet i KAP givenname Given name Förnamn sn Surename Efternamn cn Common name telephonenumber Office Phone Telefon homephone Home Phone Number Hemtelefon mobile Mobile Phone Number Mobiltelefon title Title Titel description Beskrivning Beskrivning mail Mail address Epost o Organization name Organisation 5 (12)

6 1.1.8 groupattribute}} Denna tag används när man vill hämta en uppgift om en grupp i systemet och sedan ersätta den här taggen med den. Parametern groupid anger id:t på den grupp från vilken man ska hämta en uppgift. Parametern groupattribute är namnet på det attribut som man vill hämta uppgiften ifrån. groupattribute}} Denna tag används när man vill hämta en uppgift om en grupp i systemet. Parametern attribute anger det attribut som sitter på objektet som pekas ut av parametern object för vilket värdet är ett id på en grupp. Denna grupp kommer sedan att användas för den efterfrågade uppgiften. Parametern groupattribute är namnet på det attribut som man vill hämta uppgiften ifrån. attribute}} Denna tag används för att ange värdet på attributet attribute som sitter på kontaktobjektet av typen type. OBS! Denna tag hämtar endast värden från objekt som är av typen Kontakt dvs ej från objekten Bank resp Revisor. Attributet ct_contact_type talar om vilken typ av aktörskontakt det gäller. För giltiga aktörskontakttyper, se värdelistan ct_contact_type i Nyps Admins arbetsyta, Attributvärden. Arumentet attribute talar om vilken uppgift hos aktörskontakten som ska visas. attribute ct_name ct_contact_type ct_street_address ct_co_address ct_zip_code ct_postal_area ct_phone_nr ct_fax_nr ct_mobile_phone_nr ct_ _address ct_web_address ct_note Visningsnamn Namn Typ Utdelningsadress c/o adress Postnr Postort Telefonnr Telefaxnr Mobiltelefonnr E-postadress Webbadress Notering 6 (12)

7 attribute}} Denna tag används när man vill hämta uppgifter från de aktörskontakter som finns inmatade på ärendet. Attributet contact_type talar om vilken typ av aktörskontakt det gäller. För giltiga aktörskontakttyper, se värdelistan actor_contact_type i Nyps Admins arbetsyta, Attributvärden. Arumentet attribute talar om vilken uppgift hos aktörskontakten som ska visas. attribute name contact_type street_address co_address zip_code postal_area phone_nr fax_nr _address web_address note company_number legal_form country visit_street_address vat_accounting organisation_type company_signer payment_method payment_number Visningsnamn Namn Typ Utdelningsadress C/o Adress Postnummer Postort Telefonnummer Telefaxnr e-postadress Webbadress Notering Org.nr/Personnr Juridisk form Land Besöksadresss Momsredovisning Typ av organisation Firmatecknare Betalningssätt Pg/Bg/Bankkto-nr payment_mva Merverdiavgift (mva)? purchasing_unit no_legal_form other_support other_support_details trade_code Upphandlande enhet Juridisk form (Norge) Har ett annat stöd sökts för samma aktivitet? Om Ja, ange finansiär och belopp Bransch 7 (12)

8 Denna tag används när man vill hämta det fullständiga namnet på en stödtyp. Parametern attribute anger det attribut som sitter på objektet som pekas ut av parametern object, för vilket värdet är det interna namnet (kortkoden) på en stödtyp. Det interna namnet kommer sedan användas för att hämta det externa namnet. Om inget externt namn är satt så får man anges det interna namnet som värde istället Används för att kunna ange ett värde på en annan aktör än den som är kopplat till ett ärende (t ex i fallet med annan mottagare av brev). Värdet på attributet attribute som sitter på objektet som pekas ut av object ska ersätta taggen. Endast objekten company, workplace och parent_company är tillåtna och kommer att hämtas från den mottagare (aktör) som har angivits i dialogen Nytt dokument. object.attribute}} Används för att kunna ange ett värde på en annan betalningsmottagare (aktör) än den som är kopplat till ett ärende. Den första parametern måste peka ut den tekniska nyckeln av ett arbetsställe-id (WorkplaceId) vilken sedan används för att slå upp värdet som pekas ut av den andra parametern. Object avser den objekttyp från vilken värdet på attributet attribute ska hämtas. För object i den andra parametern är endast objekten company, workplace och parent_company är tillåtna. type, includecode=true}} Den här taggen används för att hämta beskrivningen av en kortkod, alltså den text beskrivning som är kopplad till en kortkod. Den första parametern anger vilket kortkods attribut som ska hämtas. Kortkoden för Län-Kommun-Församling är speciell och för att hämta ut en del av den (Län, Kommun eller Församling) används type parametern. Type parametern behövs bara anges om det är ett Län-Kommun-Församling attribut. Genom att ange LKF_COUNTY som type hämtas länet ut, LKF_MUNICIPAITY för kommunen och LKF_PARISH för församlingen. Anges includecode=true kommer även kortkoden att hämtas och läggas till kortkods beskrivningen. year}} Den här taggen används för att hämta ett prognosvärde för en viss prognostyp och för ett visst år. Parametern type avser prognostypen och ska vara ett av värdena manuell eller automatisk. Parametern year avser för vilket år i prognosen som värdet ska hämtas och kan ha värdet 0-9 där 0 avser Beslutsår, 1 avser Beslutsår+1 osv. type, year}} Den här taggen används för att hämta ett prognosvärde för en viss prognostyp och för ett visst år. Parametern type avser prognostypen och ska vara ett av värdena manuell eller automatisk. Parametern year avser för vilket år i prognosen som värdet ska hämtas och kan ha värdet 0-9 där 0 avser Beslutsår, 1 avser Beslutsår+1 osv. Dessutom innebär det att värdet kommer att sparas och kopplas ihop med det id som anges av parametern FID. 8 (12)

9 FID, FID,...}} I denna tagg anges parametrarna type samt ett eller flera FID:s. Används när man vill att de värden som associerats med något av de FID:s som angivits ska användas i den funktion som anges av parametern type. Tillgängliga funktioner: SUM: Alla värden som associerats till angivna FID:s adderas ihop. Anges bara ett FID tillsammans med funktionen SUM kommer alla värden associerade med detta FID summeras ihop. SUM_AND_CLEAR: Fungerar som SUM ovan, med tillägget att de ingående variablerna nollställs efter användning. Det är speciellt användbart i utskriftsmallar där en sektion kan genereras flera gånger eller om en GENERATION_LOOP används. Används den vanliga SUM-funktionen hänger värdena med över flera generationer vilken man ibland vill undvika. enum_template}} Den här taggen används i samband med att en bit av mallen ska genereras flera gånger. object anger från vilket objekt värden ska hämtas ifrån. enum_template avser en sträng som innehåller den bit av mallen som ska genereras flera gånger. OBS! Den här taggen får inte nästlas, d v s den här taggen får inte förekomma i den malldel som representeras av enum_template. lookup_spec, enum_template}} I grunden utför denna tagg samma sak som enumeration taggen ovan, skillnaden är dock att denna tagg tillåter att det i lookup_spec specificeras vilka värden som ska visas, exempelvis vilka kostnandstyper som ska visas ur en kostnadstabell. lookup_spec består av två delar, dels en del som specificerar vilket attribut som kontrollen ska ske mot och dels en lista med värden. För att göra det enkelt att visa bara något värde eller nästan alla värden specificeras det om listan med värden innehåller godkända eller icke godkända värden. Detta gör att man enkelt kan visa bara ett värde, eller alla utom ett värde. Den syntax som används av lookup_spec är följande: TYPE <attribut_namn> LOOKUP <värde_1>;;<värde_1> END (visar endast enum_template om objektets attribut <attribut_namn> har värdet <värde_1> eller <värde_2>) eller TYPE <attribut_namn> NOT <värde_1>;;<värde_1> END (visar endast enum_template om objektets attribut <attribut_namn> inte har värdet <värde_1> eller <värde_2>) Observera att man inte kan blanda både LOOKUP och NOT. Används för att ange att värdet på attributet attribute ska ersätta taggen. Vilket objekt attributet sitter på har angivits i enum_template}}. OBS! Denna tagg får endast användas i den malldel som representeras av parametern enum_template i enum_template}}. Eftersom den del som utgörs av enum_template kommer att genereras flera gånger får endast flervärdesattribut anges som parameter 9 (12)

10 LFID, attribute}} Används för att ange att värdet på attributet attribute ska ersätta taggen. Vilket objekt attributet sitter på har angivits i enum_template}}. Dessutom innebär det att attributets värde sparas och kopplas ihop med det id som anges av parametern GFID resp LFID. Med GFID avses en global variabel vilken aldrig nollställs under parsningen av dokumentet medan LFID avser en lokal variabel vilken kommer att nollställas efter varje varv i enumeration-loopen. Vill man inte använda antingen den lokala variabeln eller den globala variabeln anger man null istället för ett variabelnamn. Ett och samma FID (GFID el LFID) som angivits i flera taggar medför att alla värden för de attribut som angivits i samband med parametern FID kommer att sparas och associeras med detta FID. OBS! Denna tagg får endast användas i den malldel som representeras av parametern enum_template i enum_template}}. Eftersom den del som utgörs av enum_template kommer att genereras flera gånger får endast flervärdesattribut anges som parameter GFID, LFID, LFID,...}} I denna tagg anges parametrarna type, GFID samt ett eller flera FID:s. Används när man vill att de värden som associerats med något av de FID:s som angivits ska användas i den funktion som anges av parametern type. De FID:s som angivits som parametrar till den här taggen måste tidigare ha använts tillsammans med taggen ENUMERATION_VALUE. OBS! Denna tagg får endast användas i den malldel som representeras av parametern enum_template i enum_template}}. Tillgängliga funktioner: SUM: Alla värden som associerats till angivna FID:s ska adderas ihop. Anges bara ett FID tillsammans med funktionen SUM avses att alla värden associerade med detta FID ska summeras ihop. Vid två parametrar eller fler så antas första parametern vara en GFID. GFID kan användas för att lagra summan av alla LFID i en global variabel. Vill man inte utnyttja den funktionen måste null anges istället för ett GFID-namn. generation_template}} Den här taggen används i samband med att en bit av mallen ska genereras flera gånger och hämta sina värden från olika generationer av objekt. object_group anger den grupp av objekt (beredning, utbetalning, appeal eller repayment) som loopen avser. generation_template avser en sträng som innehåller den bit som ska genereras flera gånger. Endast objekt av den grupptyp som angetts i object_group får ingå i loopen. OBS! Den här taggen får inte nästlas, d v s den här taggen får inte förekomma i den malldel som representeras av generation_template. numbergroups=true, nrofdecimals=2}} Den här taggen används när man vill formattera ett värde som är ett resultat ifrån en annan tagg. Första parametern, TAG, kan anges någon Inga andra taggar är tillåtna. Som andra resp. tredje parameter anges någon av formatteringsparametrarna numbergroups resp. nrofdecimals. En eller båda av dessa parametrar måste sättas. Ordningen mellan dessa spelar ingen roll. Parametern numbergroups kan ha värdet true och anger att tusentalsseparering ska användas för ett värde (numbergroups=true). Parametern nrofdecimals används när man vill ange hur många 10 (12)

11 decimaler som ska visas för ett värde (t ex nrofdecimals=4). Nedan följer några exempel på hur formatteringstaggen kan användas. numbergroups=true}} Anger att värdet som fås från taggen ska ha tusentalsseparering. nrofdecimals=2}} Anger att värdet som fås från taggen ska visas med 2 numbergroups=true, nrofdecimals=2}} Anger att värdet som fås från ska ha tusentalsseparering och visas med 2 x1, x2}}, nrofdecimals=3, numbergroups=true}} Anger att värdet som fås från ska ha tusentalsseparering och visas med 3 decimaler. 1.2 Parsning Parsern utgår från en mall (fil), bearbetar denna en bit i taget och skriver sedan ner resultatet, en bit i taget, i en temporär fil. Detta gör att hela mallen inte behöver hållas i minnet och inte heller resultatet. Det är konfigurerbart i vilken katalog som den temporära filen ska sparas i. En förutsättning för att parsern ska kunna parsa mallarna och hämta värden att ersätta taggarna med är att den vet vilket ärende eller vilken aktör som avses för mallen. Därför är en av parametrarna till parsern ett objekt av klassen AttributeResolver vilket utifrån aktuellt ärende eller aktör kan ta reda på attributvärden på olika objekt som är kopplade till ärendet resp. aktören Spara värden I en del taggar anges parametern FID. När parsern stöter på en sån tagg i mallen så sparas det hämtade värdet i en hashmap associerat till den identitet som FID anger. Beroende på om taggen ligger i en enum_template eller utanför så sparas värdet i olika hashmappar. Den hashmap som används när en tagg ligger i en enum_template är lokal för den delen av mallen och den nollställs för varje avslutat varv av genereringen. Den andra hashmappen är global och används för hela mallen. Den nollställs aldrig på vägen Parsningen I samband med att parsern skapas så skapar man upp den temporära fil i vilken resultatet av parsningen sedan ska skrivas ner. Detta görs i parserns initialiseringsmetod. För att börja att parsa en mall så anropas metoden parse med en InputStream för mallen som parameter. Parsern använder sig sedan av en BufferedReader för att läsa in mallen som en ström av tecken. Parsern betar av mallen en rad i taget. På grund av detta finns restriktionen att inga radbrytningar får förekomma i taggarna. Undantaget är i den del av mallen som representeras av parametern enum_template och generation_template. När en rad har lästs in bearbetas denna. Om man hittar en eller flera taggar i denna rad så görs uppslagningar för att hämta de värden som taggarna ska ersättas med. Taggarna ersätts och sedan skriver man ner den bearbetade raden i den temporära filen. Därefter hämtas nästa rad för bearbetning. Om man under en bearbetning av en rad upptäcker att den innehåller en malldel som ska genereras flera gånger (enum_template eller generation_template) så måste man se till 11 (12)

12 att hela malldelen som representeras av enum_template resp generation_template finns inläst i buffern innan bearbetning kan göras. Eftersom enum_template och generation_template får innehålla radbrytningar så kan den delen av mallen sträcka sig över flera rader. När den väl är inläst bearbetas den på samma sätt som när endast en rad är inläst. Parsern måste hålla reda på om den håller på att bearbeta en enumeration tagg, d v enum_template}}. Detta för att veta om värden associerade med en FID ska sparas i den globala mappen eller i den lokala enum-mappen, se avsnitt För att byta ut taggar mot värden kommer parsern att behöva ha tillgång till en del objekt. För att slippa uppläsning av ett objekt flera gånger så använder sig parsern av ett objekt av klassen AttributeResolver vilken läser upp objekt vid behov och därefter sparar dem för ev senare användning. Först när parsningen är klar slängs dessa objekt. När parsningen är klar kan den temporära filen med resultatet hämtas genom att anropa metoden getresultfile. 12 (12)

Dokumentmallar i praktiken, Nyps

Dokumentmallar i praktiken, Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Dokumentmallar i praktiken Handledning 2009-08-13 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Magnus Österlund, Daniel Madsén 0.4 Dokumentmallar i praktiken, Nyps

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0. Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Bevakningar i Nyps Handledning 2010-10-22 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Bevakningar i Nyps Referat Denna handledning riktar sig till

Läs mer

Nyps Centrala dokumentmallar

Nyps Centrala dokumentmallar Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Nyps Centrala dokumentmallar Handledning 2011-10-03 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Torsten Wikström/Hans Jurstrand 0.7 Nyps Centrala dokumentmallar Referat

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Summera med while"-satsen

Inledande programmering med C# (1DV402) Summera med while-satsen Summera med while"-satsen Upphovsrätt för detta verk Inledande programmering med C# (1DV402) Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får

Läs mer

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Du är nu på väg att ansöka om utbetalning av beviljat investeringsbidrag via webbansökan

Läs mer

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. SITHS kort... 4 3. Förutsättningar för åtkomst till Säkerhetstjänsten... 4 4.

Läs mer

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige NYPS Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige Handledning 2011-03-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Kopplad utskrift

Läs mer

Välkommen till Nypswebb. Inloggning i Nyps

Välkommen till Nypswebb. Inloggning i Nyps Välkommen till Nypswebb Inloggning i Nyps Ny ansökan Ange organisationsnummer (ange 16 framför organisationsnummret, ) samt c-far. Om c-far saknas eller ej är känt var vänlig kontakta SCB www.scb.se eller

Läs mer

LDAP i KK2.1. Innehåll. Sammanställt av Roland Hedberg Version: 1.0 Datum: 2006 10 31

LDAP i KK2.1. Innehåll. Sammanställt av Roland Hedberg Version: 1.0 Datum: 2006 10 31 2006 10 31 LDAP i KK2.1 Sammanställt av Roland Hedberg Version: 1.0 Datum: 2006 10 31 Innehåll LDAP i KK2.1 1 Introduktion...1 2 Organisation...2 2.1 Placering i LDAP katalogen...2 2.2 Översättning mellan

Läs mer

Lathund Personkatalog

Lathund Personkatalog Lathund Personkatalog Med Personkatalog kan man söka efter personer som finns i katalogtjänsten efter olika sökkriterier. Svaret visas som en lista med mer information om de olika personerna. Söker man

Läs mer

Användarhandledning Version 1.2

Användarhandledning Version 1.2 Användarhandledning Version 1.2 Innehåll Bakgrund... 2 Börja programmera i Xtat... 3 Allmänna tips... 3 Grunderna... 3 Kommentarer i språket... 4 Variabler... 4 Matematik... 5 Arrayer... 5 på skärmen...

Läs mer

Webservice tjänsten GetPerson Slagning mot befolkningsregister

Webservice tjänsten GetPerson Slagning mot befolkningsregister 2008-01-08 B Lundmark 1 (14) TietoEnator HealthCare Sweden AB Carlsgatan 6, Box 85 201 20 MALMÖ Telefon 010-481 53 85 Fax 040-97 01 62 E-post bengt.lundmark@tietoenator.com www.tietoenator.se/healthcare

Läs mer

Lex2 Användningsfall Specifikation: AF_1170 Hantera deltagare Version 1.7

Lex2 Användningsfall Specifikation: AF_1170 Hantera deltagare Version 1.7 Lex2 Användningsfall Specifikation: AF_1170 Hantera deltagare Version 1.7 Revisionshistoria Datum Version Beskrivning Författare 2012-02-06 1.4 Ändrat hantering med låsta fält. Nu låses fält i dialogen

Läs mer

Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag)

Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag) Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag) Du är nu på väg att ansöka om innovationsbidrag via webbansökan en tjänst framtagen av Tillväxtverket och Länsstyrelsen Västerbotten m.fl. Skriv

Läs mer

Beskrivning av xml-produkten FunktionarerFirmateckningVakanser (F11) version 2.02

Beskrivning av xml-produkten FunktionarerFirmateckningVakanser (F11) version 2.02 1 (20) av xml-produkten FunktionarerFirmateckningVakanser (F11) version 2.02 Datum: 2017-06-13 Version: 1.0 2 (20) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 2 Allmänt om produkten FunktionarerFirmateckningVakanser...

Läs mer

Lathund för webbansökan om regionalt investeringsstöd

Lathund för webbansökan om regionalt investeringsstöd Lathund för webbansökan om regionalt investeringsstöd Du är nu på väg att söka regionalt investeringsstöd via webbansökan en tjänst framtagen av Nutek och Länsstyrelsen Västerbotten m.fl. Skriv gärna ut

Läs mer

729G04 Programmering och diskret matematik. Python 3: Loopar

729G04 Programmering och diskret matematik. Python 3: Loopar 729G04 Programmering och diskret matematik Python 3: Loopar Översikt Labbar Punktnotation och strängmetoder Loopar Labb 3 Labbar? Punktnotation Punktnotation Ni har stött på punktnotation tidigare - kapitel

Läs mer

Godkänd av kyrkostyrelsens ämbetskollegium , 182 /2010, ärende Tuomo Toikka och Aimo Karjalainen

Godkänd av kyrkostyrelsens ämbetskollegium , 182 /2010, ärende Tuomo Toikka och Aimo Karjalainen Klass: System: Ansvarsperson: Status: Registerbeskrivning TYP-systemet Tuomo Toikka och Aimo Karjalainen Publicerad Registerbeskrivning Personuppgiftslagen (523/1999) 10 Godkänd av kyrkostyrelsens ämbetskollegium

Läs mer

Handledning för Agressokonfiguration i Nyps

Handledning för Agressokonfiguration i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Handledning för Agressokonfiguration i Nyps Handledning 2009-11-04 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Mats Ranow 0.5 Handledning för Agressokonfiguration

Läs mer

LEX INSTRUKTION - LEXTALK

LEX INSTRUKTION - LEXTALK LEX INSTRUKTION - LEXTALK Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION - LEXTALK... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 1 3 PROGRAMBESKRIVNING... 1 3.1 STARTBILD... 1 3.2 ARKIV-MENYN... 2 4 LEXTALK-ANVÄNDAREN

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff.

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff. 1 (9) ANSÖKAN ID06 KONTO För att kunna logga in och beställa ID06-kort måste ni först ansöka om ett ID06 konto hos Areff. Därefter kan ni börja beställa kort med det ID06 konto som ni har registrerat.

Läs mer

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Instruktion - hämtning av kontrolluppgifter från Nyps 2013-01-09 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 0.5 Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter

Läs mer

Beskrivning av xml-produkten Personinformation (P25)v 2.02

Beskrivning av xml-produkten Personinformation (P25)v 2.02 1 (21) av xml-produkten Personinformation (P25)v 2.02 Datum: 2017-06-20 Version: 1.0 2 (21) Innehållsförteckning 1. Om dokumentet... 3 2. Allmänt om produkten Personinformation... 3 3. Resultatfil... 4

Läs mer

HSA Arkivering av stängda vårdgivare och vårdenheter. Scenariobeskrivning, version 2.0, 2014-09-30

HSA Arkivering av stängda vårdgivare och vårdenheter. Scenariobeskrivning, version 2.0, 2014-09-30 HSA Arkivering av stängda vårdgivare och vårdenheter Scenariobeskrivning, version 2.0, Innehåll Inledning... 3 Information som ska sparas vid arkivering... 3 Scenario 1: En vårdenhet stängs... 4 Scenario

Läs mer

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2.

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. Skapa innehåll i nyheten... 3 Text... 3 Bild... 5 Fil... 6 Formulär...

Läs mer

ESSVISION DEN 25 NOVEMBER VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.16

ESSVISION DEN 25 NOVEMBER VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.16 ESSVISION DEN 25 NOVEMBER 2015 VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.16 SIDAN 2 AV 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...3 2. VERSION 2.16...3 2.1. NY FUNKTIONALITET...3 2.2. FÖRÄNDRAD FUNKTIONALITET...4

Läs mer

Användargränssnitt, e-tjänst anslutna till SSBTGU

Användargränssnitt, e-tjänst anslutna till SSBTGU Användargränssnitt, e-tjänst anslutna till Version: 2.0 1 (18) 1 Inledning Vid konsumentanslutning av en e-tjänst till skall dessa texter finns för att informera användaren. 2 Inledande text, e-tjänst

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 11. Copyright Mahmud Al Hakim

Objektorienterad programmering Föreläsning 11. Copyright Mahmud Al Hakim Objektorienterad programmering Föreläsning 11 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda Multipla relationer Flerdimensionella fält Nationella inställningar Redigering av utskrifter

Läs mer

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna laboration

Läs mer

Föreläsningsanteckningar, Introduktion till datavetenskap HT S4 Datastrukturer. Tobias Wrigstad

Föreläsningsanteckningar, Introduktion till datavetenskap HT S4 Datastrukturer. Tobias Wrigstad 1 Datatyper Tobias Wrigstad Det finns flera olika typer av (slags) data Olika datatyper har olika egenskaper. T.ex. är ett personnummer inte ett tal. (Den sista siffran skall stämma enligt den s.k. Luhnalgoritmen

Läs mer

Årliga rutiner i Nyps

Årliga rutiner i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Årliga rutiner i Nyps Handledning 2017-01-24 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 0.8 Årliga rutiner i Nyps Innehåll INTRODUKTION... 4 SYFTE...

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff.

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff. Ansökan ID06 konto För att kunna logga in och beställa ID06-kort måste ni först ansöka om ett ID06 konto hos Areff. Om företaget uppfyller kraven för ID06 så tar Areff fram ett Delgivningsbeslut, som skickas

Läs mer

InTime HTTP API. Översikt funktioner. Webbtjänster för systemintegration med InTime Messenger.

InTime HTTP API. Översikt funktioner. Webbtjänster för systemintegration med InTime Messenger. InTime HTTP API Webbtjänster för systemintegration med InTime Messenger. Översikt funktioner Samtliga funktioner, frånsett listningar, tar emot en XML sträng via metoden HTTP POST. Meddelanden Skapa meddelanden

Läs mer

729G74 IT och programmering, grundkurs. Tema 3. Föreläsning 2 Jody Foo,

729G74 IT och programmering, grundkurs. Tema 3. Föreläsning 2 Jody Foo, 729G74 IT och programmering, grundkurs Tema 3. Föreläsning 2 Jody Foo, jody.foo@liu.se Föreläsningsöversikt Repetition: syntax-quiz Fler for-loopar (över listor och dictionaries) range() Nästlade strukturer

Läs mer

Korrespondens och intyg HighEdit

Korrespondens och intyg HighEdit Korrespondens och intyg HighEdit Läsa dokument Funktionen för att läsa och skriva mallbaserade brev och intyg finns under fliken Korr/Intyg. 1 Ta fram patientens journalmapp. 2 Välj fliken Korr/Intyg.

Läs mer

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar STRÄNGAR En av de mest avancerade av de normala datatyperna är. Här skall vi grundläggande gå igenom hur den datatypen fungerar och vidare flertalet funktioner som hör till datatypen. Låt oss kasta oss

Läs mer

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21 2005-09-21 Programbeskrivning Chaos på Web Version 1.0 Chaos systems AB Tel. 08-410 415 00 e-post: info@chaos.se Solna strandväg 18, 6tr Fax. 08-29 06 66 http://www.chaos.se 171 54 SOLNA Reg. nr: 556476-6813

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX.CONFIG

LEX INSTRUKTION LEX.CONFIG LEX INSTRUKTION LEX.CONFIG Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX.CONFIG... 1 1. INLEDNING... 1 2. DOKUMENTATION... 2 3. SETTINGS... 3 4. KUNDINSTÄLLNINGAR... 4 5. SYSTEMINSTÄLLNINGAR... 6 6. MODULES...

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 864 Bankaktiebolag 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka

Läs mer

Python. Python är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för Python.

Python. Python är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för Python. är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för. När man interpreterar ett språk tillhandahåller man en interpretator som läser sats för sats och försöker tolka den. När man kompilerar

Läs mer

Datum Nytt i NYPS version 2.4

Datum Nytt i NYPS version 2.4 Datum 2011-01-20 Nytt i NYPS version 2.4 Dokumentnamn/version Upprättad av Versionsinfo 2.4 v1.0.doc 1 (5) Henrik Hedlund Rapporter Rättning av felaktigheter 1. Fix av attributet Kategori i rapporten,

Läs mer

Uppmärkningsspråk. TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4. Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap

Uppmärkningsspråk. TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4. Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap Uppmärkningsspråk TDP007 Konstruktion av datorspråk Föreläsning 4 Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap 2015-02-03 Från förra gången XML-dokument specificeras med t.ex. en DTD Två olika sätt att

Läs mer

Python. Python är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för Python.

Python. Python är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för Python. är, som Scheme, ett interpreterat språk men det finns kompilatorer för. När man interpreterar ett språk tillhandahåller man en interpretator som läser sats för sats och försöker tolka den. När man kompilerar

Läs mer

Att skriva till och läsa från terminalfönstret

Att skriva till och läsa från terminalfönstret Att skriva till och läsa från terminalfönstret Oftast används grafiska komponenter i Java för att kommunicera med användaren (användargränssnitt), men det finns objekt i standardbiblioteken för de tillfällen

Läs mer

oneprintpdfinvoice 2015-01-22 10:46

oneprintpdfinvoice 2015-01-22 10:46 oneprintpdfinvoice 2015-01-22 10:46 Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll UTSKRIFT PDF FAKTUROR 1 Inställningar 2 Fil 2 Utskrift 2 Marginaler 7 Testutskrift

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet

Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet Dnr 9.1-11438/2015 Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet 1. Uppgifter om organisationen 1a. Grunduppgifter Den ideella föreningens

Läs mer

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>...

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>... Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener ... 3 Typsnitt ... 3 Övergångar ... 4 Mall för slide ... 5 , ...

Läs mer

Dagens föreläsning Programmering i Lisp. - Bindning av variabler (avs 14.6) fria variabler statisk/lexikalisk och dynamisk bindning

Dagens föreläsning Programmering i Lisp. - Bindning av variabler (avs 14.6) fria variabler statisk/lexikalisk och dynamisk bindning 1 Dagens föreläsning Programmering i Lisp - Block, räckvidd - Bindning av variabler (avs 14.6) fria variabler statisk/lexikalisk och dynamisk bindning - Felhantering (kap 17) icke-normala återhopp catch

Läs mer

E-BOKEN Ange bland annat totalt antal titlar som ansökan omfattar, upphovspersonens namn, bokens titel, språk samt eventuell översättare.

E-BOKEN Ange bland annat totalt antal titlar som ansökan omfattar, upphovspersonens namn, bokens titel, språk samt eventuell översättare. ANSÖKAN OM STÖD ELEKTRONISK UTGIVNING AV KVALITETSLITTERATUR För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum:

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: 2011-06-23 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS 2.6 v1.0.doc 1 (7) Henrik Hedlund WEBBANSÖKAN... 3 Ändringar förbättringar och ny funktionalitet... 3 1.

Läs mer

Årliga rutiner i Nyps

Årliga rutiner i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Årliga rutiner i Nyps Handledning 2019-02-09 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 1.0 Årliga rutiner i Nyps Sida 1(11) Tillväxtverket Innehåll

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.15

Nytt i NYPS version 2.15 Nytt i NYPS version 2.15 Releasedatum: 2015-06-11 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.15_v1.0.docx 1 (12) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 4 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Abstract class En abstract class är en class som inte kan skapa några objekt. Syfte:

Läs mer

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna.

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna. 1 Uppgift 1 Klassen Company Banken FinanceTrust som tidigare bara haft privatpersoner som kunder vill nu bygga ut sitt datasystem så att även företag kan registreras som kunder. Skriv klassen Company som

Läs mer

Erik Wahlström Product Strategist 28/01/15

Erik Wahlström Product Strategist 28/01/15 1 2 Agenda SCIM Introduktion API och Schema Demo Livscykelhantering i skolfederationen Idag och imorgon Exempel på SCIM resurs 3 4 5 Ett synkroniseringsprojekt tar vanligen en termin att genomföra. Det

Läs mer

Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40)

Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40) Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40) Uppgifterna bedöms inte, de är bara till för att öva. Samarbeta gärna med andra! Du behöver inte skriva ner svaren, men se till att du förstår lösningarna! 1. Det

Läs mer

Alla datorprogram har en sak gemensam; alla processerar indata för att producera något slags resultat, utdata.

Alla datorprogram har en sak gemensam; alla processerar indata för att producera något slags resultat, utdata. Att förstå variabler Alla datorprogram har en sak gemensam; alla processerar indata för att producera något slags resultat, utdata. Vad är en variabel? En variabel är en plats att lagra information. Precis

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Bankfilialens adress Personernas adress Bankfilialens namn

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Bankfilialens adress Personernas adress Bankfilialens namn 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 811 Bankfilial 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1.Organisationsnummer Bankfilialens namn 2. Kontaktperson i detta ärende

Läs mer

Dagens föreläsning. Diverse Common Lisp. Konstanter, parametrar, globala variabler

Dagens föreläsning. Diverse Common Lisp. Konstanter, parametrar, globala variabler 21-1-2 1 Dagens föreläsning Hur fungerar ett Lisp system intern struktur av symbolen, tal, listan pekare - delade strukturer - eq minneshantering fri lista - sophämtning/garbage collection stack Diverse

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 4 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: 6 9 timmar Att läsa: Kapitel 7, 8 (stränghantering, arrayer och Vector) Utdelat material (paket) Syfte: Att kunna använda

Läs mer

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening Nyregistrering 904 851 81 Sundsvall Tfn: 0771-670 670 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Läs mer

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 1 ( 6) Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej

Läs mer

Hjälpmedel för kompilatorkonstruktion, DVB004

Hjälpmedel för kompilatorkonstruktion, DVB004 Hjälpmedel för kompilatorkonstruktion, DVB004 Version 4.2 021104 Göran Fries 031104 GF Kompilatorn kan lämpligen konstrueras i tre ganska fristående pass (p1,p2,p3). Första passet gör en lexikalisk analys,

Läs mer

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB CADS Data- Manager Användarhandbok CAD Studion AB Innehåll 1. Installation... 2 2. Aktivering av licens... 2 3. Visa och filtrera data... 4 3.1. Propertyset definitioner... 4 3.2. Objektsegenskaper...

Läs mer

JAVASCRIPT. Beteende

JAVASCRIPT. Beteende JAVASCRIPT Beteende OVERVIEW HTML Formulär JavaScript Syntax Events DOM Validering av fomulär WEBBPROGRAMMERING PÅ KLIENTSIDAN Skriptspråk som körs på klientsidan (klientskript) Koden exekveras i webbläsaren

Läs mer

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång.

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång. ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD NÄTTIDSKRIFTER SISTA ANSÖKNINGSDAG: 1 SEPTEMBER 2009 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare,

Läs mer

Tentamen Grundläggande programmering

Tentamen Grundläggande programmering Akademin för Innovation Design och Teknik Tentamen Grundläggande programmering Kurskod: DVA103 Datum 2012-06-11 Tid 14.10 16.30 Examinator: Lars Asplund Maxpoäng: 48 Betygsgränser: Betyg 3: 20 Betyg 4:

Läs mer

Manual - Administration

Manual - Administration Manual - Administration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand din lokala

Läs mer

Skapa etiketter från adresslistor

Skapa etiketter från adresslistor Skapa etiketter från adresslistor Denna guide beskriver hur du kan skriva ut etiketter från adresslistor som du hämtar från Ladok. Hantering: 1. I Ladok: du kan hämta adresslistor från ett antal olika

Läs mer

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 904 Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening 1 (6) Skicka till: Bolagsverket 851 81

Läs mer

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor http://w3.msi.vxu.se/multimedia Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor Rune Körnefors Innehåll Variabler i JavaScript

Läs mer

Användarmanualen. Visma Enterprise Content Search. Standard Version 2.0 for Platina. Version 1.1

Användarmanualen. Visma Enterprise Content Search. Standard Version 2.0 for Platina. Version 1.1 Användarmanualen Visma Enterprise Content Search Standard Version 2.0 for Platina Version 1.1 Innehållsförteckning 1 Ändringshistorik... 4 2 Introduktion... 5 2.1 Ikoner... 5 2.1.1 Allmänt... 5 2.1.2 Sökresultat...

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 905 Näringsdrivande ideell förening 1 (6) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i

Läs mer

Utformning av tjänster anslutna till den Sammansatta bastjänsten för grundläggande uppgifter om företag

Utformning av tjänster anslutna till den Sammansatta bastjänsten för grundläggande uppgifter om företag Utformning av tjänster anslutna till den Sammansatta bastjänsten för grundläggande uppgifter om företag Version: 3.0 1 (19) Innehållsförteckning 1 Ändringshistorik... 2 2 Inledning... 3 3 Inledande text...

Läs mer

Nyregistrering 970. Försäkringsförening 1 (7)

Nyregistrering 970. Försäkringsförening 1 (7) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 970 Försäkringsförening 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka

Läs mer

Ändringsanmälan 911. Handelsbolag 1 (6) 1. Organisationsnummer Företagsnamn

Ändringsanmälan 911. Handelsbolag 1 (6) 1. Organisationsnummer Företagsnamn 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 911 Handelsbolag 1 (6) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Organisationsnummer Företagsnamn 2. Kontaktperson i detta ärende Kom

Läs mer

Tips & Trix - Teknik Jeeves World 2011. Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB

Tips & Trix - Teknik Jeeves World 2011. Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB Tips & Trix - Teknik Jeeves World 2011 Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB Agenda Formulärdesign Förbättra användarvänlighet För systemadministratören Tips vid sökning Nätverkskonfigurering Säkerhet

Läs mer

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument

Läs mer

Manual Användaradministration

Manual Användaradministration Manual Användaradministration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan.

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan. Bankkonto - övning Övningar att göra efter lärardemostration. Filen bankkonto.zip innehåller ett projekt med klassen Bankkonto. Zippa upp denna fil och öppna projektet i BlueJ och skriv vidare på klassen

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

Fillayout IJCXML. Import av diarieärenden

Fillayout IJCXML. Import av diarieärenden IJCXML Import av diarieärenden 2009-05-26 2 (5) Inledning Fillayout IJCXML används för import av diarieärenden i Aptic ARC. Importfilen är en XML-fil som måste följa ett specifikt schema. XML-schemat kan

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Bankfilialens adress Namn Verkställande direktör Vice verkställande direktör

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Bankfilialens adress Namn Verkställande direktör Vice verkställande direktör 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 811 Bankfilial 1 (5) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka till:

Läs mer

Observera att för sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång.

Observera att för sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång. ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG Yrkesverksamma fria grupper inom teaterområdet 1/15 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare, men fungerar

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 816 Aktiebolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress och telefonnummer

Läs mer

Integration - API. Konkursinformation. Teknisk beskrivning

Integration - API. Konkursinformation. Teknisk beskrivning Teknisk beskrivning Syna AB Sidan 1 av 5 1 Introduktion Produkten levererar detaljinformation om domstol och konkursförvaltare för företag som försatts i konkurs. 2 Anrop Action Method Produkt-ID [URL]

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 915 Näringsdrivande ideell förening 1 (6) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den

Läs mer

En snabb titt på XML LEKTION 6

En snabb titt på XML LEKTION 6 LEKTION 6 En snabb titt på XML Bokstaven x i Ajax står för XML, ett mycket användbart beskrivningsspråk som gör det möjligt för Ajax-tillämpningar att hantera komplex strukturerad information. I den här

Läs mer

Nyregistrering 810. Bankfilial 1 (5)

Nyregistrering 810. Bankfilial 1 (5) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 810 Bankfilial 1 (5) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress och telefonnummer

Läs mer

Beskrivning av xml-produkten Adressinformation (F30) version 2.02

Beskrivning av xml-produkten Adressinformation (F30) version 2.02 1 (12) av xml-produkten Adressinformation (F30) version 2.02 Datum: 2017-06-12 Version: 1.0 2 (12) Innehållsförteckning 1. Om dokumentet... 3 2. Allmänt om produkten Adressinformation... 3 3. Resultatfil...

Läs mer

HANDLEDNING Evolution Workflow

HANDLEDNING Evolution Workflow Evolution Workflow SIDAN 2 AV 16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...3 2. SAMMANFATTNING...3 3. DESIGN AV ARBETSFLÖDEN...3 3.1. BESKRIVNING AV TILLGÄNGLIGA AKTIVITETER...3 3.2. SKAPA/FÖRÄNDRA ETT FLÖDE...3

Läs mer

Introduktion till PHP

Introduktion till PHP PHP - Grund Copyright 2016 Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Introduktion till PHP PHP = PHP: Hypertext Preprocessor PHP är ett programmeringsspråk. PHP är ett skriptspråk som körs

Läs mer

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 MM2 Låntagarimport Manual för hantering av låntagarimport Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 IMPORTERA LÅNTAGARE: ÖVERSIKT... 4 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 865 Försäkringsaktiebolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress

Läs mer