Tillsyn och brister. Elansvar inom industrin. SSG elansvarsträff 30 november 2016 Tomas Åberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn och brister. Elansvar inom industrin. SSG elansvarsträff 30 november 2016 Tomas Åberg"

Transkript

1 Tillsyn och brister Elansvar inom industrin SSG elansvarsträff 30 november 2016 Tomas Åberg

2 Tillsyn och brister Vad är det egentligen Elsäkerhetsverket tittar på vid sina tillsynsbesök och vad är det man hittar?! Med fokus på industrin och dess innehavare som tillsynspart ska vi här försöka ge en bild av vilka frågeställningar, avvikelser och brister som är vanligast inom den sektorn

3 Industrin som tillsynsobjekt Riktad tillsyn i projektform mot olika verksamheter och dess innehavare är ett av de arbetssätt Elsäkerhetsverket använder i sitt arbete. Det handlar då om Lägesbildstillsyn eller Tematisk tillsyn beroende på vad som är bakgrund och syfte till projektet. Tidigare användes även Återkommande tillsyn. De senaste 6-7 åren har industrin i olika former och storlekar varit föremål för vår projektstyrda tillsyn vid flera tillfällen vilket gör att myndigheten har en ganska klar bild över hur det står till med elsäkerheten vid de svenska industrierna och hur dess innehavare klarar sin roll och sitt ansvar.

4 Större industrier Större industrier i form av sågverk, pappers- och massafabriker, fabriker inom stålproduktion, metallbearbetning, gruvor samt kemisk industri är de vanligaste verksamheterna som berörts. Vid tillsynen av dessa har ofta fokus varit mer vänt mot innehavarens roll och ansvar, mindre mot den fysiska elanläggningens eventuella brister.

5 Mindre industrier Här har definitionen varierat något vid de olika projekten men gemensamt har varit begreppet tillverkande eller bearbetande samt att storleken på företaget har handlat om upp till ca tio anställda. Industriell tillverkning och bearbetning bedrivs ofta i anpassade mindre industrilokaler som ägs eller hyrs av verksamhetsinnehavaren. Vid tillsynen här har balansen varit relativt jämn mellan andelen systemtillsyn, där innehavarens roll och ansvar analyseras, samt den fysiska inspektionen av elanläggningen som brukar benämnas fälttillsyn.

6 Vilka är objekten? Större industrier Totalt 35 st 20 st sågverk 4 st papper/pappersmassa 2 st stålverk 2 st hustillverkning 2 st svets/smide/metallbearbetning 1 st maskintillverkning 1 st gruva 1 st trävaror/byggelement 1 st kemisk industri 1 st bilkarosstillverkn 1 st biobränsletillverkn Mindre industrier Totalt 10 st inom Svets/smide/slipn/finmekanik, bilinredning, skåpbyggnad/automation och liknande

7 Hur och varför ställer vi frågorna? (1) Vid den del av tillsynsbesöket som behandlar frågor till innehavaren eller övriga kallade jobbar vi normalt så här: Vi skapar oss en bild över företagets organisation i stort samt i de delar där elsäkerheten och ansvaret för detta hanteras. Vidare känner vi efter om elsäkerhetsfrågorna sitter i väggarna och om rutiner, standarder, anvisningar osv är en naturlig del av vardagen. Om en innehavare behöver återkomma senare med svaren på de inledande frågorna kan det vara ett tecken på att man inte har full koll på sina rutiner och detta betraktas ofta som en brist inledningsvis. När man senare återkommer till myndigheten med sitt yttrande efter tillsynsbesöket har man normalt hittat eller skapat de rutinbeskrivningar som efterfrågades och släcker därmed bristen innan den uppstår i ett föreläggande som annars blir nästa steg i processen.

8 Hur och varför ställer vi frågorna? (2) Hur man utbildar och även upprätthåller kunskaperna inom elsäkerhet och elfara för den personal som i sitt arbete behöver detta vill vi få en bild över. Valda delar av skötselstandarden eller de skötselanvisningar man valt innehåller normalt de kunskaper man behöver för att hantera utbildningsfrågan. Viktigt att företagen har koll på vilka som behöver utbildning, vilka som har fått denna samt när en uppdatering senast ska ske och dessutom ha rutiner så att denna plan följs. Kan man vid tillsynsbesöket inte redovisa hur dessa kunskapsfrågor hanteras är detta en brist inledningsvis. som kan avhjälpas om företaget i sitt yttrande efter tillsynsbesöket redovisar en lösning på hur man fortsättningsvis hanterar kunskapsfrågorna.

9 Hur och varför ställer vi frågorna? (3) Innehavarens ansvar för sin elanläggning är grundläggande för ellagstiftningen och därför vill vi alltid få en bild över ur fortlöpande kontroller fungerar samt i förekommande fall om rutiner för särskild kontroll finns och fungerar. Begreppet fortlöpande kan tolkas individuellt och varierar mellan olika elanläggningar och innehavare. Viktigt dock att man har fungerande rutiner, nedtecknade eller på annat sätt vedertagna av alla berörda. Även en väl fungerande felrapporteringsrutin kopplad till ett effektivt åtgärdande kan fungera som en del av begreppet fortlöpande kontroll. Saknad rutin och medvetenhet kring denna fråga ger inledningsvis alltid en notering om brist.

10 Hur och varför ställer vi frågorna? (4) Innehavarens ansvar för att utföra särskild kontroll är kopplat till elanläggningens innehåll och användning. Det finns i ELSÄK-FS 2008:3 fyra angivna kriterier för när särskild kontroll erfordras och innehavaren ska själv bedöma dessa förutsättningar. Särskilda kontroller ställer även krav på fastställda tidsintervall samt dokumentation av brister och åtgärder På begäran ska den senaste dokumentationen kunna uppvisas för Elsäkerhetsverket vilket kan vara aktuellt vid tillsynsbesöket. Om det är uppenbart att någon av kriterierna för särskild kontroll uppfylls och om medvetenhet kring denna fråga är bristfällig vid tillsynsbesöket föranleder detta en notering om brist som ska åtgärdas.

11 Hur och varför ställer vi frågorna? (5) Innehavarens ansvar för sin elanläggning enligt ELSÄK-FS 2008:3 medför även andra krav som kan variera beroende på verksamhetstyp: Nödvändig dokumentation om elanläggningen och dess handhavande ska finnas och tillhandahållas till dem som arbetar med anläggningen. Finns det anordnade jordtag för t.ex. reservkraft i anläggningen ska dessa kontrollmätas vart åttonde år. I bägge fallen handlar det om rutiner som ska finnas och fungera OCH att dokumentationen ska finnas tillgänglig även vid tillsyn. Att bedöma nödvändig dokumentation är inte helt enkelt men ger ofta anledning till eftertanke. Viktigt för innehavaren att vid nyinstallation såväl som vid ombyggnader och reparationer att dokumentation används och uppdateras aktivt och utan dröjsmål av de som är involverade.

12 Utfall: Styrkor och svagheter (1) Var i organisationen finns innehavaransvaret och hur tydligt är detta för berörda? Av de större industrierna hade 40 % brister kring den frågan Kan handla om dålig kommunicering eller otydliga alternativt obefintliga delegeringar. Sågverkens utfall var 20 %, troligtvis för att sågverkscheferna har tydliga roller som täcker ALLT innanför grindarna? Ingen av de mindre industrierna hade brister här

13 Utfall: Styrkor och svagheter (2) Vilken metod väljer företagen för att hantera personsäkerhet samt skötsel av elanläggningar utifrån kraven i ELSÄK-FS 2006:1? Att välja att följa en fastställd SS-EN-standard eller en branschalternativt företagsanpassad dito är den väg industriföretagen anammar eftersom man har stor mängd personal som arbetar i miljö där elfara förekommer och där allmänna eller lokala och anpassade anvisningar kan krävas. SS-EN är den standard som har koppling till föreskriften och som också utgör grund för de anpassade anvisningar som flera industrier och även andra branscher valt att följa. Inom de större industrierna är branschanpassade standardvarianter vanliga och domineras av SSG 4500 samt ESA Industri & Installation.

14 Utfall: Styrkor och svagheter (3) För de mindre industrierna är detta normalt ingen avgörande fråga och då den ställs är ofta svaret att man valt att följa SS-EN utan avvikelser. Av de större industrierna hade drygt 60% brister då det gäller kunskap om skötselstandard, i princip samtliga var sågverk. Orsaken till den höga andelen tecknas otydlighet eftersom företagen vid tillsynsbesöket inte kunde visa hur man hanterar kraven men vid den följande kommunicering hade man hittat eller skapat rutiner som kanske redan fanns i företaget men som ej kommunicerats ut? Övriga större industrier var i princip felfria kring skötselstandarden.

15 Utfall: Styrkor och svagheter (4) Hantering av utbildning och kompetens Dessa frågor ställdes endast till de större industrierna. Resultaten var nedslående bland sågverken som sällan kunde uppvisa någon plan för hur man hanterar utbildning inom elsäkerhet. I några fall bedömdes bristerna vara allvarliga eftersom man varken hade genomfört eller planerade någon sådan utbildning trots att den industrin har mycket personal som arbetar där det finns elfara. 85 % av sågverken hade brister kring denna fråga vid tillsynsbesöken, Motsvarande siffra för övriga större industrier var 33 %

16 Utfall: Styrkor och svagheter (5) Jordtag Av de industrier som hade egna jordtag i sina elanläggningar (ca hälften av de besökta större industrierna) var det 74 % som hade brister under denna punkt. Huvudorsaken var brister i dokumentationen och då framför allt protokollen från de kontrollmätningar som ska utföras vart åttonde år enligt ELSÄK-FS 2008:3 Åtgärdande av den här typen av brist kan vara tidsödande och inte helt ovanligt är att innehavarna begär förlängning för att kunna utföra mätningarna under t.ex tjälfria delen av året.

17 Utfall: Styrkor och svagheter (6) Dokumentation För att uppfylla kraven i 4 ELSÄK-FS 2008:3 ska innehavaren se till att den som ska arbeta med elanläggningen har den dokumentation som då krävs för att kunna arbeta elsäkert. Den här frågan är inte helt lätt att hantera under ett tillsynsbesök utan att gå väldigt djupt. Att tillfråga någon som arbetar med nyeller ombyggnad alternativt underhåll av elanläggningen kan vara vägledande för att få en bild av dokumentationssituationen. Av de 27 st tillsynbesök vid större industrier där frågan lyftes var utfallet 26 % noterade brister.

18 Vad hittar vi i elanläggningarna då? Vid de aktuella anläggningarna har systemtillsynen och ansvarsfrågorna prioriterats, dock kan nämnas några ord om vilka brister vi hittat i den fysiska elanläggningen där sådan tillsyn gjorts, oftast koncentrerat till eloch driftrum och motsvarande: Kabelskydd saknas för ledningar som förlagts från golv och uppåt El- och driftrum saknar lås eller är konstant olåsta. Varselmärkning/varningsskyltar är ogiltiga, skadade eller saknas. Kopplingsutrustningars ledningsinföringar är otäta, för stora eller saknas helt. Fasta verktyg, jordningsdon, nödhandlampor osv är bristfälliga. Bortkopplade ledningar saknar märkning och avslutande dosor.

19 Tack!

SSG Elansvarsträff 2016 Knivsta 30 november 1 december

SSG Elansvarsträff 2016 Knivsta 30 november 1 december SSG Elansvarsträff 2016 Knivsta 30 november 1 december Innehåll Nya elsäkerhetslagstiftningen, Kim Reenaas Elsäkerhetsföreskrifterna - Johan Lidbaum och Peter Lindberg Tillsyn och brister Tomas Åberg Överblick

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1 Projekt Fastighetsskötsel, NT4-2002 Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1. Mål Målet för projektet är att kontrollera rutinerna för tillsyn av fastigheter samt personalkompetens och rutiner

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson ABT-Boende Dnr:15EV460 Göran Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Göran Olsson Sammanfattning Sammanfattning Projektet har syftat till att kartlägga ellagstiftningens efterlevnad vid ABT-boenden, gällande

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Instruktioner för externa elinstallationsföretag

Instruktioner för externa elinstallationsföretag er för externa elinstallationsföretag Jernhusen AB (publ) 1 (7) 1. Inledning Detta dokument är en allmän instruktion om elsäkerhet för externa elinstallationsföretag som utför arbeten på Jernhusens starkströmsanläggningar

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Föreningen för industriell elteknik. Presentation

Föreningen för industriell elteknik. Presentation Föreningen för industriell elteknik Presentation FIE:s grunder Föreningen bildades 1960 och har till uppgift att verka för samarbete mellan företag och eltekniker, som direkt eller indirekt är aktiva inom

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete En del av Systematiskt elsäkerhetsarbete AW Elteam AB Detta dokument innehåller grunduppgifter för företagets egenkontrollprogram enligt Elsäkerhetverkets

Läs mer

BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL

BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL Svenska Brandskyddsföreningen prsbf 1031:1 ANVISNING T400 På gång Produktionsenheten Utgåva 2011-12-14 BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL 1 Allmänt Denna anvisning innehåller tekniska bestämmelser för systemkontroll.

Läs mer

ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan :35

ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan :35 ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan 2014 12:35 Jag har fått för mig att man inte ska gå både ESA och "Skötsel av elanläggningar" utan att det är två olika arbetssätt.

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete för Ängelholms Elduo AB Företagets uppgifter Juridiskt namn Ängelholms Elduo AB Adress Älvdalsgatan 7 Postnummer och ort 26273 Organisationsnummer 556943-6305

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas

Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Innehåll Inledning/nuläge Genomförandeprojektet Egenkontrollprogram vad är det? Andra aktuella

Läs mer

El för Mekaniker 5 dagar

El för Mekaniker 5 dagar El för Mekaniker 5 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3 SvK4005, v3.4, 2014-03-26 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING AFS Bilaga 3:9a DATUM SAMRÅD 2015-06-17 XXX TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C FASTSTÄLLD XXXX Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3

Läs mer

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

EMC-direktivet En belastning eller tillgång?

EMC-direktivet En belastning eller tillgång? EMC-direktivet En belastning eller tillgång? 1 EMC-direktivet Bengt-Arne Walldén Automation Responsible Stora Enso Sweden 2 EMC-direktivet Elsäkerhetsverket är tillsynsmyndighet och direktivet ingår i

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 2

Locum-ESA Entreprenör 2 Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin 2008-10-10 2018-01-24 2018-01-24 2(6)

Läs mer

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23 Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 Gäller för: ARBETE I YRKESMÄSSIG VERKSAMHET där elektrisk fara kan förekomma Arbete skall utföras

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Utgåva TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR

Utgåva TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR ANVISNING T300 Utgåva 2011-02-14 TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR TM 1 Allmänt Besiktningsingenjören ska bedöma försäkringsobjekten i förhållande till den risknivå som försäkringsgivarna

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Personsäkerhet Utdrag ur 3 kap 3 Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall

Läs mer

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN INSPEKTIONSPROTOKOLL 1 (6) 2013-06-11 M 2013-000882 Igelboda Förskola Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN Inspektionsprotokoll Fastighet: Igelboda 54:1 Adress: Vinterbrinksvägen 2 Epost: inger.lison@nacka.se

Läs mer

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Enkätundersökning besvarad av länsstyrelserna och Arbetsmiljöverket Peter Norlander MSB, Tillsynsenheten Peter.norlander@msb.se 010-240 54 12 Tommy Eriksson-Wikén

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

SSG ACADEMY. SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05. Caroline Nilsson

SSG ACADEMY. SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05. Caroline Nilsson SSG ACADEMY SSG Säkerhetsseminarium, Örebro, 2013-11-05 Caroline Nilsson SSG ACADEMY 2 SSG ACADEMY Utbildningar inom teknik & underhåll, inköp, arbetsmiljö & säkerhet och miljö Framtagna och utvecklas

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 BYGGARBETSPLATSER Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr:09EV368 SAMMANFATTNING År 2009 startade projektet Byggarbetsplatser. Man

Läs mer

Rätt redan från början.

Rätt redan från början. Rätt redan från början. Nordic Quality står för trygghet inom VVS-branschen. En garanti för att produkten på ett enkelt sätt kan installeras och sedan användas år efter år. Det är en produkt gjord för

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Elsäkerhet Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det innebär?

Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det innebär? Någon med erfarenhet av att vara eldriftsansvarig. Postad av Micke - 27 okt 2013 07:51 Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk Beslutsnivå- och datum Utbildningsnämnden 2019-01-31 Diarienummer Reviderat 2019UTN/0015 Lagstadgat styrdokument

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

KURSPROGRAM. Elsäkerhet

KURSPROGRAM. Elsäkerhet Elsäkerhet KURSINFORMATION Innehåll (s 1/2): KURSINFORMATION:» Våra kurser kan genomföras i hela Sverige och anpassas efter era önskemål gällande innehåll, nivå och längd... 04» Kursansvariga... 05» Kontaktuppgifter...

Läs mer

Gällande bestämmelser inom Locum AB för elsäkerhet och elansvar. Skapad: 2009-12-10 Senast ändrad: 2010-09-10 R.8

Gällande bestämmelser inom Locum AB för elsäkerhet och elansvar. Skapad: 2009-12-10 Senast ändrad: 2010-09-10 R.8 Gällande bestämmelser inom Locum AB för elsäkerhet och elansvar Skapad: 2009-12-10 Senast ändrad: 2010-09-10 R.8 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-10 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

Totalenergi. Halmstads Energi och Miljö AB Box 31, Halmstad Tel Fax

Totalenergi. Halmstads Energi och Miljö AB Box 31, Halmstad Tel Fax Totalenergi Halmstads Energi och Miljö AB Box 31, 301 02 Halmstad Tel. 035-190 190 Fax. 035-190 110 info@hem.se www.hem.se Totalenergi till företag och industrier Att investera i en energianläggning är

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR.13-02-02 DATUM 2019-04-30 Jhi/KlÄxlL. GF, GI, GS,m, NL, NP, NS, NT, SD, SK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Teknisk anvisning STATISK UPS Ver. 3.0

Teknisk anvisning STATISK UPS Ver. 3.0 Sidantal 6 STATISK UPS Ver. 3.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Ver 1.0 2012-10-30 Ver 2.0 2014-03-31 Ver 3.0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0. INLEDNING... 3 0.1

Läs mer

Allmän behörighet Högspänning - Regler och standarder

Allmän behörighet Högspänning - Regler och standarder Frågor - Regler och standarder Föreskrifter 1. Vem har ansvaret för att arbete som utförs på en elektrisk anläggning, utförs av behörig personal? 2. Vilka delar av en högspänningsanläggning ska jordas?

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3

Locum-ESA Entreprenör 3 Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

ELANSVARSTRÄFFEN 2014 SSG Elkommité. 2014-11-24 Malin Jervant

ELANSVARSTRÄFFEN 2014 SSG Elkommité. 2014-11-24 Malin Jervant ELANSVARSTRÄFFEN 2014 SSG Elkommité 2014-11-24 Malin Jervant 1 SSG ELKOMMITTÉ LEDAMÖTER Malin Jervant Tony Nordström Anders Johansson Jan Persson Kaj Albertsson Thor-Björn Johansson Lars Bryngelsson Lars

Läs mer

UTBILDNING I EL- OCH MASKINSÄKERHETSANVISNINGAR INOM RINGHALSGRUPPEN

UTBILDNING I EL- OCH MASKINSÄKERHETSANVISNINGAR INOM RINGHALSGRUPPEN Dokumenttyp Sekretessklass Status Granskat ID-nummer / Utgåva Anvisning Företagsintern Godkänt Larsson Göran 910117025/ 5.0 Utfärdare Datum Antonsson Bo-Göran Alternativt ID Andersson Hans 2003-02-26 0414

Läs mer

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Det nya elsäkerhetsregelverket Lag Elsäkerhetslag (2016:732) Förordning Elsäkerhetsförordning (2017:218) Föreskrifter ELSÄK-FS 2017:2

Läs mer

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Inledning Vad gör en verksjurist? Vad gör Elsäkerhetsverket? Vad gör VI? PROPORTIONALITET OBJEKTIVITET LEGALITET SNABBT ENKELT

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt?

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Säker ombyggnad av maskiner Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Jan Tegehall från MINERVA SAFETY AB Tidigare arbeten och erfarenheter

Läs mer

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan.

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. OKULÄR KONTROLL: VATTEN OCH AVLOPP, ELINSTALLATION Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. Bedömningar och rekommendationer grundar sig på säljarens uppgifter, allmänt

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet Elsäkerhet en ledningsfråga Bo Diczfalusy Särskild utredare Uppdraget Vad ska krävas för att utföra elektriska installationer? Avgränsningar mot specialreglerade områden, bl.a. fartyg, järnvägar, elfordon

Läs mer

Information om förändringar i ESA publikationerna ESA Grund och ESA Arbete. Johanna Rosenlind STF Elsäkerhetsdag 3 december

Information om förändringar i ESA publikationerna ESA Grund och ESA Arbete. Johanna Rosenlind STF Elsäkerhetsdag 3 december Information om förändringar i ESA publikationerna ESA Grund och ESA Arbete Johanna Rosenlind STF Elsäkerhetsdag 3 december Vad är EBR? Standarder Vad är ESA? Företagsanpassning Företagets strukturkapital

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören NY ELLAG I SVERIGE Den 1 juli 2017 börjar den nya elsäkerhetslagen att gälla. Det innebär att Sverige får ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. De nya reglerna

Läs mer

TILLBUDSRAPPORTERING

TILLBUDSRAPPORTERING Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen TILLBUDSRAPPORTERING SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur. Ett material från Arbetsgrupp 11 Verktyg i säkerhetskulturarbetet

Läs mer

Gällande bestämmelser inom Locum AB för elsäkerhet och elansvar

Gällande bestämmelser inom Locum AB för elsäkerhet och elansvar Locum AB för elsäkerhet och elansvar Skapad: 2009-12-10 Senast ändrad: 2017-07-01 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin 2009-12-10 2017-07-01 2017-07-01 2(11) INNEHÅLL 1 Allmänt... 3 2 Bakgrund... 3

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Elseminarium 2004 14.30-15.00 15.00-15.15 15.15-16.00 16.00-16.20 Kaffe och registrering Voltimum presenterar sig och kvällens program Elsäkerhet och standarder Minimässa 16.20-17.05 17.05-17.20 17.20-18.05

Läs mer

Besiktningsprotokoll från

Besiktningsprotokoll från från Uppdragsgivare & Kontakt: T Lekplatsbesiktningar Östra Vattholma S:5 ergagatan 33 752 3 Uppsala engt Trolle 0708 24 88 74 bengt.trolle@uppsala.se Övriga deltagare under besiktningen: esiktningens

Läs mer

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden - Workshop om kommunernas tillsyn Den 7 februari 2017 arrangerade Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ett seminarium om användning

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

BESTÄMMELSER OM REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR

BESTÄMMELSER OM REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR Svenska Brandskyddsföreningen prsbf 1031:1 ANVISNING A102 På gång Produktionsenheten Utgåva 2016-06-22 BESTÄMMELSER OM REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR 1 Allmänt Denna anvisning innehåller bestämmelser

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR Svenska Brandskyddsföreningen prsbf 1031:1 ANVISNING T300 På gång Produktionsenheten Utgåva 2013-02-11 TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR REVISIONSBESIKTING AV ELANLÄGGNINGAR 1 Allmänt Besiktningsingenjören ska

Läs mer

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Presentationsmaterial från informationsträffarna angående ny lag om brandfarliga och explosiva varor 1 senheten Johan Mood 010-240 52 52 johan.mood@msb.se

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2010-02-08 46 96 Räddnings- och beredskapsutskottet 2010-01-20 4 1 Dnr 10.43-17 febks27 Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Klarläggande; kontroll före idrifttagning Postad av Rikard Ågren - 16 jan 2011 20:32 Kan någon klarlägga vem som är ansvarig för att kontroll före idrifttagning genomförs? Är det elyrkesmannen (arbetaren)

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-05-22 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE Inledning Miljöinspektörer i Västernorrland har under 2015 gjort projektinriktad tillsyn på oljeavskiljare. Främsta syftet med projektet är

Läs mer

För dig som behöver hjälp med elen

För dig som behöver hjälp med elen För dig som behöver hjälp med elen Känns tryggt att veta att allt blev rätt utfört Nyhet för dig som ska köpa eltjänster Varje år inträffar alldeles för många bränder i våra hem på grund av felaktigt utförda

Läs mer

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan TÄBY Täby Christina Margareta Aspelin

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan TÄBY Täby Christina Margareta Aspelin OKULÄR KONTROLL: VATTEN OCH AVLOPP, ELINSTALLATION Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. Bedömningar och rekommendationer grundar sig på säljarens uppgifter, allmänt

Läs mer

Dokumentnummer LKT 1500.185.005 Ersätter Ersatt av Revision

Dokumentnummer LKT 1500.185.005 Ersätter Ersatt av Revision av Beroende till/från annat dokument Dokumentnuer LKT 1500.15.005 1 Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Projektering, inköp, anläggning, underhåll Nyckelord Skyltar, märkning Leverantörens dokumentnuer

Läs mer

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare.

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Checklistorna i detta häfte hjälper dig att planera arbetsgången i elarbetet genom att

Läs mer

EBR:s rekommendationer för elsäkerhetsutbildnin g i ESA

EBR:s rekommendationer för elsäkerhetsutbildnin g i ESA EBR:s rekommendationer för elsäkerhetsutbildnin g i ESA Beställningsnummer: EBR:s rekommendationer på ESA utbildningar Månad 2018 EBR, ESA och ESA Q är av Energiföretagen Sverige skyddade varumärken. Våra

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 11 augusti 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:35. TSFS 2011:70 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum:

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum: Tillsynsprojekt webbhandel 2016-2017 Dnr: 6.2.6-2018-002810 Datum: 2018-01-12 1. Sammanfattning Läkemedelsverket (LV) genomförde under perioden oktober 2016-hösten 2017 ett tillsynsprojekt med fokus på

Läs mer

Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, Miljö- och hälsoskydd

Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, Miljö- och hälsoskydd Rapport 2015:2 Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, 2013-2014 Miljö- och hälsoskydd Bakgrund Antalet små avloppsanläggningar med minireningsverk har kontinuerligt ökat i Falkenbergs kommun

Läs mer