Utvecklat förslag till former för samverkan i förberedelsearbetet för regionkommun 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvecklat förslag till former för samverkan i förberedelsearbetet för regionkommun 2019"

Transkript

1 (5) Dnr 061/16 Beslutad i Förbundsdirektionen Utvecklat förslag till former för samverkan i förberedelsearbetet för regionkommun 2019 Inledning Den 9 mars 2016 tillsändes partidistrikt i de fyra nordligaste länen ett första förslag om hur en organisation för förberedelsearbetet för en regionbildning 2019, skulle kunna byggas. et tillkom på initiativ av direktionen för Norrlandstingens regionförbund (NRF). Svaren sammanställdes vid NRFs kansli och behandlades vid ett extra möte med Förbundsdirektionens arbetsutskott den 4 april. Nedan presenteras huvuddragen i de synpunkter som inkommit och arbetsutskottets slutsatser av dessa. Fyra svar inkom efter arbetsutskottets möte och materialet har uppdaterats med dessa. (Inkomna synpunkter bifogas i bilaga 33 b.) Arbetsutskottets slutsatser översändes som återkoppling till de som besvarat den första frågan och underlaget kommer att presenteras vid extrainsatt NRF Förbundsdirektion 19 april. Synpunkter på förslaget har lämnats av 76 procent av de tillfrågade. Sex respondenter avvisade förslaget helt mot bakgrund av att man inte vill se en sådan regionbildning Av övriga svar framgår tämligen tydliga synpunkter. Dessa beskrivs nedan. Utöver synpunkter på utskickade förslag har det även framförts justerade och/eller alternativa förslag. Ett flertal av dessa har diskuterats och är i de flesta fall kommenterade i det nya förslaget. Sist i dokumentet redovisas ett nytt förslag till hur förberedelsearbetet kan organiseras, som bygger på de inkomna synpunkterna. Synpunkter i korthet på de utskickade förslagen Använda NRF som plattform för samverkan för utrednings- och förberedelsearbetet. Flertalet av de svarande som vill arbeta för en regionbildning 2019, anser att man kan använda NRF som plattform för förberedelsearbetet. Motiven som framförs av flera är att det är en praktisk lösning som sparar tid och i viss mån resurser. De invändningar man har rör utformningen av styrgruppen. Bilda en styrgrupp för projektarbetet med förbundsdirektionens arbetsutskott samt tre från oppositionen i landstingen/region Jämtland Härjedalen samt fyra företrädare för de fyra länens kommunsektor. Totalt tolv personer. Några av respondenterna kan godta denna utformning men flertalet anser att styrgruppen bör breddas och att samtliga partier bör vara representerade.

2 2 (5) Arbetsgrupper inrättas när det gäller: samverkansfrågor, regional utveckling, infrastruktur/kultur och trafikfrågor. När det gäller vilka områden som arbetsgrupperna ska omfatta, har det lämnats en rad alternativa förslag. Många anser att Infrastruktur/Trafik och Regional utveckling/kultur är lämpligare grupper än de föreslagna. Någon respondent anser även att Kultur bör vara en egen arbetsgrupp. Övriga önskemål om arbetsgrupper är: Samarbetsfrågor mellan region/kommun, Demokrati- och Geografi- frågor. Flera undrar om frågorna som rör hälso- och sjukvård ska hanteras via en särskild arbetsgrupp eller via styrgruppen. Synpunkter har också framförts om att hållbarhetsperspektivet bör genomsyra förberedelsearbetet. I något av svaren påpekas också vikten av dialog under arbetet med andra samhällsorganisationer. Arbetsgrupperna består av fem förtroendevalda från varje län samt därutöver utses en ordförande, En 1:a och 2: vice ordförande kan väljas inom gruppen. Totalt utses 20 förtroendevalda enligt 2014 års val i landstings/regionval och eventuell valsamverkan inom länet. Respektive län ska i detta förslag utse ordförande för en av arbetsgrupperna. Detta förslag accepteras av många, men något svar innehåller önskemål om att 21 personer (även ordförande) ska utses med samma metod. Projektorganisationen bemannas med styrgrupp (se punkt 2 ovan) samt med en projektorganisation. Projektgruppen består av 100 procent projektledare och 100 procent projektsekreterare samt 50 procent kommunikatör. NRF förbundsdirektör avdelar 50 procent av sin arbetstid till att stödja projektet. En delprojektledare/ huvudsekreterare för respektive arbetsgrupp utses av respektive landsting/region. Detta förslag har inte specifikt avvisats i något av svaren. (Vissa svar avvisar som nämnts ovan, hela förslaget.) Inga alternativa förslag har inkommit på denna punkt. Nytt förslag utifrån inkomna synpunkter Använda NRF eller inte Många tycker att det är ett godtagbart alternativ att använda NRF som plattform för samarbetet. Några svar frågar efter alternativ till att använda NRF och något svar framhåller att det inte ingår i NRF syfte att syssla med dessa frågor. Motiveringen från de som samtycker till att använda NRF som samarbetsyta är att man ser det som en praktisk och resurseffektiv lösning. Alternativet skulle kunna vara att bilda en ideell förening. Det kräver en hel del administration och tar viss tid. Det är viktig att framhålla att förberedelsearbetet endast använder NRF som samarbetsyta och för att samnyttja vissa administrativa resurser. Inga beslut fattas i arbetet. Det kan inte heller ske i en eventuell ideell förening. Juridisk aspekt på att nyttja NRF som samarbetsyta Kontakt med jurister i två av landstingen ger vid handen att det inte kan ses som olaga att använda NRF som stöd för samråd och insyn eftersom inga beslut kommer att fattas. Under förberedelsearbetet finns två former för det reella beslutsfattandet.

3 3 (5) 1. Landstings-/regionfullmäktige beslutar om sin egen verksamhet fram till dess att ny region bildats. (t.o.m. 2018) 2. Ett år före regionbildningen beslutar regeringen om- och sker det val till indelningsdelegerade. Indelningsdelegerade äger rätt att besluta om frågor som rör tiden fr.o.m. att ny region bildats. (fr.o.m. 2019). En bild av vad indelningsdelegerade kommer att ha att besluta om framgår av bilaga 33 d Lag (1997:222) om sammanläggningsdelegerade för Västra Götalands läns landsting et är mot denna bakgrund att använda den samverkansorganisation som Norrlandstingens regionförbund utgör, som plattform och koordinerande funktion för utrednings-/förberedelsearbetet. et grundas främst på praktiska hänsyn och visst samnyttjande av resurser. Förbundsordningen medger inga beslut i denna typ av frågor, men det är inte heller avsikten med det förberedande arbetet. Det är en kartläggningsoch beredningsprocess för indelningsdelegerade som fr.o.m kommer att kunna fatta beslut för den nya regionens räkning. NRFs ordinarie arbete löper som vanligt i en separat process. Styrgruppens utformning Många har framfört åsikten att samtliga partier bör ha insyn och medverka i förberedelsearbetet. Man menar att detta inte tillgodoses med det tidigare förslaget. För att tillmötesgå dessa synpunkter föreslås styrgruppen bestå av 27 ledamöter. Styrgruppens främsta uppdrag är att svara för insyn och förankring. Fördelningen av ledamöter är därför inte rakt proportionell mot partiernas andel av valmanskåren. Styrgruppens utformning styrs mer av att varje parti ska tillförsäkras minst två ledamöter, vilket sannolikt behövs för att klara dialog/återkoppling till partierna. I underlaget för förslag till utformning av styrgruppen finns utfallet i valet till kommuner och landsting i de fyra länen. Bilaga 33 f. Av den framgår att partier upp till och med 7 procent får två platser, partier fr.o.m. 9 t.o.m. 13 procent får ytterligare en plats och Socialdemokraterna som har 42% får 8 platser. Styrgruppens uppdrag är att följa och överblicka kartläggnings- och förberedelsearbetet; att ge synpunkter på underlag som presenteras och att kontinuerligt informera och återkoppla till sina egna organisationer. Styrgruppen behöver inte vara enig om underlagen. Avvikande åsikter dokumenteras och redovisas till det forum som har att fatta eventuella beslut. Styrgruppen har inget formellt mandat att företräda någon av parterna i regionen. Styrgruppen utser eventuella beredande organ. Partierna erbjuds att utse representanter till styrgruppen enligt fördelning i bilaga 33 f. I sin nominering av ledamöter bör man beakta representation från kommunerna och även koppling till de representanter som deltar i samtal med Indelningskommittén om regionbildningen, på SKL. Representanterna ska utses bland partiernas representanter i Landstings-/eller kommunfullmäktige. Respektive organisation ansvarar för arvoden och omkostnader för sina ledamöters deltagande.

4 4 (5) Indelningen i arbetsgruppsområden Indelningen i arbetsgruppsområden kommenteras i många av svaren enligt ovan. Flera framför att det bör finnas en arbetsgrupp för Hälso- och sjukvårdsfrågor. Hälso- och sjukvården är den största delen av den verksamhet som sekundärkommunerna/landstingen i nuläget bedriver. Inför en regionbildning måste ett flertal frågor kartläggas av projektorganisationen, som underlag för beslut i Indelningsdelegerade; bl.a. - Likheter/skillnader i hälsovalsmodeller - Likheter skillnader i regelverk av betydelse för brukarna - Nuläge vad gäller modeller för samverkan med den kommunala hälso-och sjukvården et till indelning i arbetsgrupper ändas inte i nuläget. Frågan om den slutliga indelningen i arbetsgrupper och direktiv för dessa får bedömas vid styrgruppens första sammanträde. Hälso- och sjukvården kommer att aktualiseras i flera olika sammanhang, inte minst i den grupp som arbetar med samverkan med kommunerna. Hälso- och sjukvårdsfrågorna föreslås därför hållas samman i Styrgruppen. Mindre arbetsgrupper kan komma att behöva tillsättas under arbetets gång för vissa specifika frågor. Styrgruppen fastställer den slutliga projektorganisationen med eventuella referensgrupper. Hur representanter i arbetsgrupperna utses Arbetsgrupperna består av 5 förtroendevalda från varje län d.v.s. arbetsgruppens storlek blir 20 förtroendevalda därutöver utses en ordförande. Inom gruppen kan en 1:a och en 2:e vice ordförande väljas. Varje län skulle således med denna konstruktion totalt utse 20 förtroendevalda (från kommun/eller landsting). Ramverket för det, bör vara valresultat från 2014 års val i landstings/regionval och eventuella valsamverkan inom länen. Respektive län ska i detta förslag utse ordförande för en av arbetsgrupperna. Arbetsgrupperna kan vid behov adjungera personer med särskild kompetens. Oförändrat Inomregional balans Sveriges kommuner och landsting har erbjudit sig att tillhandahålla processledare för samtalen om inomregional balans. Den processen bör bedrivas med en egen arbetsplan men synkroniserat med projektets utrednings- och kartläggningsarbete.

5 5 (5) Uppbyggnad av arbetsplan Förutom de arbetsgrupper som utses för politikområden finns omfattande behov av förberedelsearbete i administrativa sakfrågor. Arbetet inleds med framtagandet av en arbetsplan som beskriver hur arbetet ska planeras tidsmässigt och vilka arbetsgrupper som behöver inrättas. Erfarenheter från Norr- och Mittstyrelsens arbete tas här tillvara. Bland annat utifrån denna kartläggning kan man sedan bedöma vilka frågor som måste lösas innan regionbildningen och vilka frågor som lämpligen kan lösas när regionen bildats. En bild av det omfattande förberedelse- och utredningsarbete som kommer att krävas framgår av den förteckning över arbetsuppgifter som togs fram inför arbetet med ansökan om regionbildning till Den kommer att omarbetas utifrån de förhållanden som råder idag. Utifrån arbetsplanen ger styrgruppen uppdrag till projektorganisationen att formera uppdragsområden. till uppbyggnad av projektorganisation Styrgrupp Enligt ovan Projektorganisation Projektledare 100 procent Projektsekreterare 100 procent Kommunikatör 50 procent En delprojektledare/huvudsekreterare för respektive arbetsgrupp utses av respektive landsting/region. Denne är också kontaktperson för projektet i sin helhet för landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland samt Region Jämtland Härjedalen. Dessa utgör också projektgrupp för arbetet tillsammans med projektledaren. Landstingsdirektörerna utgör beredningsgrupp för ärenden som skall presenteras för styrgruppen. En stor del av de frågor som behöver förberedas inför en regionbildning rör hälso- och sjukvårdsområdet. Det motiverar att NRF förbundsdirektör avdelar upp till hälften av sin tid för att övergripande stödja projektet, samt att förbundsekonom och förbundssekreterare också medverkar i arbetsprocessen. Finansiering av projektorganisation Berörda landsting (sekundärkommuner) finansierar projektarbetet med en kostnadsfördelning enligt befolkningsprincipen. När projektets struktur och arbetsformer fastslagits kan budgetförslag presenteras. G:\NRF\Regionkommuner\Struktur för förberedelserna - bildandet\utvecklat forslag till projektorganisation for forberedelser Region 2019 v 1.0 beslut FD doc

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet)

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Norrlandstingens Regionförbund (NRF) Samverkansnämnder för högspecialiserad vård i Sex sjukvårdsregioner

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Utgångspunkter för arbetet med tillgänglighetsfrågor Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor i (KRT) är ett organ för ömsesidig information och

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan Sydsvensk REGION BILDNING Kommunikationsplan Kommunikationsplan Sydsvensk Regionbildning 2013-09-17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1 Projektmål... 2 2 Kommunikationsmål... 2 3 Målgrupper...

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND. Kommunalförbundets namn är Norrlandstingens regionförbund med säte i Umeå.

FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND. Kommunalförbundets namn är Norrlandstingens regionförbund med säte i Umeå. Beslutad i Förbundsdirektionen 2014-05-21 Gäller fr om 2015-03-11 1 (6) FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND 1 Förbundets namn och säte Kommunalförbundets namn är Norrlandstingens regionförbund

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(5) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva 3(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 4 2 UPPGIFTER... 4 3

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen En samgranskning mellan revisionskollegier inom regionen Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

PROJEKTIL ver 1.4 Projektplan Förberedelser regionbildning

PROJEKTIL ver 1.4 Projektplan Förberedelser regionbildning Projektplan Förberedelser regionbildning 1(21) Projektnamn: Förberedelser regionbildning Projektägare: Ägs gemensamt av Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting, Landstinget Västernorrland

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens 2017-03-30 Cristine Dahlbom Nygren, regiondirektör Regionförbundet Sörmland Catharina Frändberg, biträdande regiondirektör Regionförbundet Sörmland Eva

Läs mer

Norrlandstingens regionförbund (9)

Norrlandstingens regionförbund (9) Norrlandstingens regionförbund 2018-08-30 1 (9) Paragrafer 54-84 Datum Tid Plats Deltagare 2018-08-30 08.15 Telefonmöte Beslutande Maria Stenberg Peter Olofsson Erik Lövgren Ann-Marie Johansson Per Wahlberg

Läs mer

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS P6 Handläggare: Styrelsen Datum: 2019-03-03 Dnr: O412-6/1819 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens

Läs mer

Förslag till ändring av Stiftelsen Jamtlis stadgar (RUN/1282/2015)

Förslag till ändring av Stiftelsen Jamtlis stadgar (RUN/1282/2015) Förslag till beslut 1(2) Regionala utvecklingsnämnden Regional utveckling/kultur 2015-12-11 Ingrid Printz Tfn:063-146700 E-post: ingrid.printz@regionjh.se Förslag till ändring av Stiftelsen Jamtlis stadgar

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Beslutsdatum 2019-01-08 Dokumenttyp Arbetsordning Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Kanslichef Diarienummer 2018/KS 0355 003 Giltighetstid

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12 Beslut vid regeringssammanträde den 11 februari 2010 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Landstingsstyrelsens protokoll

Landstingsstyrelsens protokoll Landstingsstyrelsens protokoll Sammanträdet den 16 maj 2008 113 118 Kent Ögren (s), ordförande Britt Westerlund (s), vice ordförande Björn Lundqvist (ns), ersättare Leif Bogren (s) Anna-Karin Johansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10 Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.00 Beslutande Övriga deltagande Siw Lunander Gunnel Hedström Magnus Andersson Inga-Britt Ritzman Andreas Svahn Anne

Läs mer

Sara Engström Avdelningen för regional utveckling

Sara Engström Avdelningen för regional utveckling Sara Engström Avdelningen för regional utveckling 2016-09-21 Agenda för dagen Bakgrund Framtida utmaningar Vad kan bli bättre i en större region? Delbetänkande och tidplan Förberedelsearbete Ny indelning

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Göteborgsregionens kommunalförbund MISSIV Utbildningsgruppen 2018-05-31 ÄRENDE 1 Till Utbildningsgruppen Förslag till Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Genom

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala pensionärsrådet Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 19 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Pensionärsrådet Giltighetstid Tills

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen)

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) 4 april, 2014 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) Samverkansstruktur mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län Ett väl fungerande samarbete

Läs mer

NORA (NORrlandstingens planering, uppföljning och Analys) -Ett regiongemensamt arbete kring uppföljning av vårdens kvalitet och resultat

NORA (NORrlandstingens planering, uppföljning och Analys) -Ett regiongemensamt arbete kring uppföljning av vårdens kvalitet och resultat NORA (NORrlandstingens planering, uppföljning och Analys) -Ett regiongemensamt arbete kring uppföljning av vårdens kvalitet och resultat Disposition Inledning & orientering kunskapsstyrning utifrån ett

Läs mer

1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande

1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande 19 1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommun 2012-10-09 Annika Sabel Biträdande kommunjurist +46 8579 216 40 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0409 KS-2 Kommunstyrelsen Förslag från pensionärsrådet om revidering

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala Upplands-Bro kommuns författningssamling Antagen av kommunfullmäktige den 20 mars 2019 www.upplands-bro.se Innehåll 1 Rådets övergripande syfte... 3 2 Syfte... 3 3 Rådets verksamhet...

Läs mer

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning F Administration F Kansli 1 (5) Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för anhörigorganisationer

Läs mer

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge Projektet Bandyförbundets framtida organisation Projektplan Bakgrund och nuläge s styrelse beslutade den 14 oktober 2010 att tillsätta en projektgrupp för att lägga fram förslag till förbundets framtida

Läs mer

Mandatfördelning i större regioner

Mandatfördelning i större regioner Mandatfördelning i större regioner EN STUDIE UTIFRÅN DE TRE SENASTE VALEN Mandatfördelning i större regioner 1 Mandatfördelning i större regioner 2 Förord Indelningskommittén har i uppdrag att föreslå

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson (S) Maria Söderberg (C)

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Ny regional indelning- varför då? Christer Nylén Seniorkonsult

Ny regional indelning- varför då? Christer Nylén Seniorkonsult Ny regional indelning- varför då? Christer Nylén Seniorkonsult Regionfrågan är absolut inte en ny fråga Har utretts många gånger Tre huvudspår Den regionala nivåns ansvar Uppgiftsfördelningen stat-landsting

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Norra sjukvårdsregionförbundet, den 1 oktober 2019 Henric Fuchs Kollektivtrafik-

Läs mer

Regionstyrelsen. Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Regionstyrelsen

Regionstyrelsen. Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Regionstyrelsen Regionstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-13 Dnr 1101007 1 (6) Regionstyrelsen Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Ordförandens förslag 1. Regionfullmäktige godkänner det förslag till process

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD)

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 181004 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet för folkhälsa. Bakgrund Ett väl fungerande

Läs mer

Landstingsstyrelsens protokoll

Landstingsstyrelsens protokoll Landstingsstyrelsens protokoll Sammanträdet den 1 juli 2016 134 139 Maria Stenberg (S), ordf Anna Hövenmark (V), ersättare Anders Öberg (S) Erkki Haarala (S), ersättare Eivy Blomdahl (S), ersättare Gustav

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018) 2018 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(7) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-12-04 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2015 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-01-26 Nyutgåva 2(7) Region Jämtland Härjedalens INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(7) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Arbetsordning för Norrlandstingens Regionförbund

Arbetsordning för Norrlandstingens Regionförbund 1(9) Arbetsordning för Norrlandstingens Regionförbund I 5 kap. 64 KL uppställs krav på att arbetsordningen ska innehålla bestämmelser om 1. antalet ledamöter, 2. när sammanträden ska hållas, 3. anmälan

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet

Reglemente för folkhälsorådet Reglemente för folkhälsorådet Upprättat: 2014-05-14 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-06-02, 69 Giltig från: 2015-01-01 Kontaktperson: André Enarsson Utöver vad som framkommer i reglemente

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna Region Västmanland 1 (10) Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna 1. Bakgrundsbeskrivning Landstinget Västmanlands ansvarsområden är idag

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län 121 Remiss - Regional indelning - tre nya län Beslut Dnr KS 16/0223 2. överlämnar kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med Camilla Jansons (S) m.fl. tillägg, som yttrande över remissen till Finansdepartementet.

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet

Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-21 Tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg Minnesanteckningar från mötet 2017-04-11 Närvarande: Åsa Himmelsköld Åsa Dahlén Lena Dahlman Torun Hall Eva Telne Margareta Öhrvall Elisabeth

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

Reglemente för tillgänglighetsrådet

Reglemente för tillgänglighetsrådet www.hassleholm.se Reglemente för tillgänglighetsrådet Reglementen Innehållsförteckning Reglemente för tillgänglighetsrådet... 1 Syfte... 1 Rådets uppgifter... 1 Rådets sammansättning... 1 Rådets arbetsformer

Läs mer

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige 2015-10-20 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-10-13 Tjänsteskrivelse 2015-10-13 Förslag till Stadgar och överenskommelse för regionsamverkan

Läs mer

REMISSVAR 1 Jämtland Härjedalen

REMISSVAR 1 Jämtland Härjedalen REMISSVAR 1 Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 Stockholm Remissvar Regional indelning Tre nya län SOU 2016:48 (dnr Fi 2016/02568/K) Liberalerna i Jämtland Härjedalen avvisar förslaget att bilda ett

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård 2018-01-25 1 (6) Avdelningen för vård och omsorg Sofia Tullberg En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård Slutrapport från den interimistiska styrgruppen för kunskapsstyrning

Läs mer

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Beslutad av kommunfullmäktige 20 juni 2018, 83/18. Dnr KS2017.0156 Innehåll 1 Allmänt om råd... 3 2 Rådets syfte och uppgift... 3 3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

Svar på remiss En kommunallag för framtiden

Svar på remiss En kommunallag för framtiden 1(5) Kommunstyrelsen Svar på remiss En kommunallag för framtiden Ärendet Utredningen En kommunallag för framtiden har överlämnat sitt slutbetänkande (SOU 2015:24) den 23 mars 2015. Betänkandet utgör en

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Kommunremiss Valkretsindelning

Kommunremiss Valkretsindelning Hej, Översänder protokollsutdrag samt bilagor från Landstingsstyrelsens sammanträde 2017-04-10 44. Kommunremiss Valkretsindelning Dalarnas kommuner och de politiska partier som finns representerade i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Nr 63. Motion av Mona Camara Sylvan och Tomas Karlsson (båda FI) om närvarorätt för förtroendevald enligt kommunallagen 4 kap 23.

Nr 63. Motion av Mona Camara Sylvan och Tomas Karlsson (båda FI) om närvarorätt för förtroendevald enligt kommunallagen 4 kap 23. KF 63 25 APRIL 2016 Kommunfullmäktige Nr 63. Motion av Mona Camara Sylvan och Tomas Karlsson (båda FI) om närvarorätt för förtroendevald enligt kommunallagen 4 kap 23. KSN-2015-1190 Förslag till beslut

Läs mer