Kapitalisera på marknad för skydd av ekosystemtjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitalisera på marknad för skydd av ekosystemtjänster"

Transkript

1 Kapitalisera på marknad för skydd av ekosystemtjänster Företag: Alfa Laval Ballastvatten används av företag för att behålla stabiliteten när de saknar last. Fartygen fylls med tusentals kubikmeter vattens som dumpas vid ankomst i nästa hamn där lastning skall ske. Årligen transporteras och dumpas uppemot 5-7 miljarder ton ballastvatten. Problem: Hamnen där ballastvattnet togs upp kan ha ett helt annat ekosystem och förflyttar därmed främmande arter kors och tvärs över jorden. Idag dumpas i princip allt ballastvatten utan rening vilket resulterat i 7000 främmande arter i världens ekosystem. Kostnaderna är enorma kom exempelvis en främmande art in i Svarta Havet som medförde att fiskebeståndet minskade med 75% över en fyraårsperiod. Åtgärd: International Maritime Organisation har upprättat en konvention som kräver rening av ballastvatten. Konventionen håller just nu på och ratificeras och allt tyder på att tillräckligt många länder kommer att ratificera den. Detta innebär att konventionen blir internationell lag år Om så sker bedöms den globala marknaden för rening av ballastvatten att uppgå till miljarder USD år År 2008 var antalet leverantörer av reningstekniker 27, idag är siffran 55. Alfa Laval var det företag som var först på marknaden med ett certifierat system för behandling av ballastvatten. Alfa Laval är ett av de företag som väntas dra störst nytta av ratificering av IMO konventionen. Bidraget till vinsten per aktie kan bli så stor som 10-20% per år för perioden

2 Förstärka ekosystem viktiga för verksamheten Företag: Banrock Station Våtmarker tillhandahåller bland annat färskvatten som renas naturligt till en god kvalitet. Våtmarker har också hög biologisk mångfald köpte vinmärket Banrock Station ett område på 1750 hektar där Banrock Creek möter Murray River, 200 km nordost om Adelaide i Australien, för att starta en vingård. Murray River är en del utav den omfattande Murray Darling deltat som dränerar ungefär en femtedel av hela Australien. Marken bestod bland annat av 900 hektar våtmark och 300 hektar tidigare jordbruksmark där vinet skulle odlas. Problem: Området hade använts för intensivt jordbruk i nära 100 år och led av eftersmakerna av odling och bete i en känslig miljö. Våtmarken hade delvis restaurerats av en NGO kallad Wetland Care Australia. Vad gjorde företaget? Banrock Station insåg att livskraftiga våtmarker ökade värdet på deras mark och skapade möjligheter för dem att generera inkomster. Våtmarkerna bidrar också med en biologisk kontroll av skadliga insekter i vinodlingarna. Härigenom skapades idén med att inte bara värna om den egna våtmarken utan också stödja och restaurera andra våtmarker på andra platser. Idag arbetar Banrock Station med fleratlet olika initiativ för att bevara och restaurera våtmarker runt om i världen. Barock Station får dels direkta fördelar från den egna våtmarken men demonstrerar också hur Australiensiskt jordbruk kan bedrivas med hänsyn till naturvärden. Banrock Station förknippas idag med konceptet: livskraftig jord, gott vin. Tack vare engagemanget i våtmarker blev Banrock Station snabbt ett av de snabbast växande nya vinmärkena. Både konsumenter och återförsäljare responderade på möjligheten att kunna bidra till miljömässigt uthållig utveckling. År 2002 vann Banrock Station Ramsar konventionens pris och också Evian Special Prize.

3 Förstärka ekosystemtjänster viktiga för verksamheten Företag: Syngenta Syngenta är ett världsledande företag som arbetar med att öka produktiviteten i odlingslandskap. Syngenta arbetar med FoU som kombinerar expertis inom både kemi och biologi för att ta fram nya teknologier som ökar produktiviteten. Miljöhänsyn är ett ledord för verksamheten. Problemet: Pollinering är en fundamental ekosystemtjänst för kommersiellt jordbruk. Värdet av pollinerande insekter uppskattas till 189 miljarder USD per år. Dessvärre har bipopulationerna minskat dramatiskt de senaste åren. Vad gör företaget? Syngenta genomförde en ekosystemtjänstanalys med verktyget Corporate Ecosystem Services Review för att ta reda på värdet av pollinering av blåbärsodlingar i Michigan och därmed mervärdet av att tillhandhålla habitat för bin. Det resulterade i att företaget lanserade projektet Operation Pollinator genom vilket habitat för bin skapas och restaureras integrerat i odlingslandskapen. Habitat för pollinerare inkluderar tillgång till nektar, mångfald bland växterna, tillgång till vattendrag, tillväxtmiljöer. Idag pollineras blåbärsodlingarna till 90% av kommersiella bin och 10% av vilda bipopulationer. Det i sin tur innebär att de kommersiella bina bidar med pollineringstjänster av Michigans blåbärsodlingar till ett värde av USD 112 million och de vilda bina bidrar med pollinering till ett värde av USD 12 million. Projektet har genererat fler initiativ som syftar till att skapa gynnsamma miljöer för honungsbin och skydda deras habitat.

4 Nya intäktskällor från ekosystemtjänster Företag: Potlach Corporation Potlach Corporation driver skogsbruk och säljer timmer och andra träråvaror. Potlach är också en ledare inom hållbart skogsbruk. Möjlighet: Skogsområdena som Potlach äger och brukar är också populära för rekreation. Många kampar, vandrar, cyklar, fågelskådar och jagar i deras områden i vilka det förekommer älg, hjort, björn och kalkon. Enbart företagets skogmarker i Idaho om hektar besöks av omkring besökare per år. Potlach insåg att skogsmarkerna kunde generera ytterligare intäktskällor utöver de traditionella och försåg alla besökare med en avgift för att få ta del av de kulturella värdena som skogen erbjuder.

5 Investera i fortsatt flöde av ekosystemtjänst Företag: Michelin Däcket till en personbil består till 10-20% av naturgummi sett till vikt. Michelin är en producent av naturgummi och har en gummiträdplantage i Bahia i Brasilien med 2,5 miljoner träd och en fabrik som producerar 3000 ton naturgummi per år. Fabriken tillverkar även gummi från lokala producenter. Problemet: Gummiträden i Michelins plantage började nå slutet av sin produktiva ålder och naturgummiskörden minskade dramatiskt. Nyplantering försvårades av ogynnsamma odlingsmiljöer och spridning av en lövsjukdom. Området hade samtidigt stora ekologiska värden med hotad gammelskog av Atlantic- typ. Vad hände? För att skydda gummiträden i Brasilien så investerade Michelin i ett hållbart jordbrukprogram. Michelin delade upp sin plantage i 12 medelstora plantager och sålde dem till lokala aktörer som dessutom arbetade för Michelin. Michelin hjälpte de nya producenterna att plantera nya resistenta arter av gummiträd och att odla banan och kakao varvat med gummiträden. Michelin skapade också ekologiska korridorer som sammankopplade de olika områdena med Atlantic skog. Michelin arbetade nära med de lokala myndigheterna och med NGOs för att utveckla dessa korridorer. För att skydda Atlantic skogen ytterligare återinfördes arter och ekoturism uppmuntrades. Genom att stärka de människor som behöver naturgummiproduktionen för sitt levebröd till att driva produktionen själva så har plantagerna kommit i bättre form än när Michelin drev dem. De 12 medelstora naturgummiplantagerna är idag i drift och 500 ha av kakaoplantering. De ursprungliga 600 anställda arbetar fortfarande och 150 nya arbetstillfällen har skapats. Naturgummiproduktionen har ökat med 11% och Michelin har lyckats säkra sitt framtida behov av gummi. Projekten har också hjälpt till att styrka företagets varumärke och rykte hos konsumenter och miljöorganisationer.

6 Kapitalisera på kompensationsmarknader Företag: Bluefield Ranch Mitigation Bank Mitigation banking är ett begrepp för företag som kompenserar för sin påverkan på ekosystem och biologisk mångfald genom att restaurera, skapa, förstärka eller skydda en våtmark eller ett habitat. I Nordamerika är marknaden för mitigation banking betydligt mer utvecklad än i Europa. I USA finns sju olika aktiva program med köp av kompensation för USD 1,5-2,4 miljarder per år. Uppemot hektar mark har restaurerats eller skyddats genom mitigation banking i USA. De två största är Wetlands Mitigation Banking och Species Mitigation Banking. Som en del av the Clean Water Act så kräver flertalet stater kompensation för all påverkan på våtmarker, vattendrag eller habitat för hotade arter. Möjlighet: Det finns tre olika mekanismer för att kompensera för sin påverkan på våtmarker och känsliga arter: att själv kompensera genom olika initiativ, att betala till en fond eller genom att köpa en kredit från tredje part. Möjligheten att köpa en kredit från tredje part har skapat en marknad för kommersiella mitigation banks i landet fanns det endast 46 tillåtna mitigation banker, varav i princip samtliga var kopplade till myndigheter eller andra offentliga organ. År 2001 fanns det cirka 200 godkända mitigation banker. Det finns i dag över 600 mitigation banker i USA och marknaden förväntas växa ytterligare med ännu fler aktörer. Bluefield Ranch Mitigation Bank (BRMB) driver ett av Floridas största restaureringsprojekt genom att restaurera stora markarealer för att återgå till sin tidigare våtmarkskaraktär. Området har certifierats som habitat för Goffersköldpadda och Indigosnok. Bluefield Ranch Mitigation Bank har på så vis tilldelats 1 240,32 State of Florida mitigation bank credits och 1 522,34 Federal Banking Credits. Bluefield Ranch Mitigation Banking kan därmed erbjuda kunder våtmarkskrediter för att kompensera för miljöpåverkan i East Central Florida.

7 Kapitalisera på framväxande kompensationsmarknad Företag: EpE CDC Biodiversité CDC Biodiversité arbetar med biologisk mångfald och ingår i den finansiella institutionen Caisse des Depots. CDC Biodiversité har positionerat sig som en aktör som pilottestar alla steg inom kompensationsmarknader för påverkan på biologisk mångfald; alltifrån att hitta mark, utveckla management planer till att restaurera eller förstärka ekosystemen. Möjlighet: Marknaden för kompensation av påverkan på biologisk mångfald förväntas växa. Det franska företaget CDC Biodiversité har tagit vara på den affärsmöjligheten och testar nu Europas första habitat banking projekt i närheten av Marseille. Det påbörjades 2008 och kommer att pågå i 30 år. Under den här tiden kommer CDC Biodiversité att leda projektet och rapportera till lokala miljömyndigheter. Projektet syftar till att omvandla 367 hektar av tidigare trädplanteringar till hållbara betesmarker för får och habitat för hotade fågelarter i området. Projektet drivs i samarbete med nationella och lokala miljöorganisationer och erbjuder en experimentverkstad för att utreda möjligheterna till habitat banking system enligt europeiska och franska regelverk. Kompensationsmarknader är en ny marknad och affärsmöjlighet för konsultbolag. CDC är en sk. first mover och både profilerar sig och kapitaliserar på en framväxande marknad.

8 Bevara och skydda biologisk mångfald Företag: Veolia Environmental Services, SARP Industries Veolia Environmental Services, SARP Industries är ledande i Europa på hantering av miljöfarligt avfall och behandlar över 3 miljoner ton avfall årligen. Två enheter inom företaget (Occitanis och Solitop) har i sina respektive anläggningar på olika platser i Frankrike bestämt sig för att arbeta aktivt med biologisk mångfald. Huvudanledningen är att säkra sin fortsatta verksamhet genom att stärka sitt varumärke och image hos allmänheten och övriga intressenter. Vad gjorde företaget? Arbete med biologisk mångfald bestod bland annat av att skydda och i vissa fall också förstärka biologisk mångfald. Solitop har exempelvis inlett ett samarbete med en miljöorganisation för att arbeta med biologisk mångfald vid företagets anläggning i västra Frankrike. Bland annat skall projektet anlägga en damm för att skapa en miljö för de arter som finns i området, exempelvis grodor och trollsländor. Området till själva anläggningen skall också avgränsas med en naturlig barriär av havtorn, ek, alm. Företaget har dessutom tagit fram en plan för hur de kan täcka över området efteråt. Initiativet har lett till att den biologiska mångfalden i områdena runt anläggningarna har skyddats och också förstärks. Det har också lett till ett gott förtroende hos olika intressegrupper och därmed hjälpt till att säkra företagets fortsatta uppdrag. Som ett resultat fick Occitanis sitt uppdrag utökat och ombads ta hand om större mängder avfall och att börja arbeta med jordförbättring. Solitop fick också en utökad order och ombads ta hand om flera olika typer av avfall. Båda enheterna har också fått erkännande genom att belönas med Jardin de Noé märkningen från organisationen Noé Conservation för sitt arbete med biologisk mångfald.

9 Bevara och skydda ekosystem viktiga för verksamheten Företag: Mondi Mondi är en producent av papper och förpackningsmaterial och äger trädplantage i Sydafrika. Problemet: I Sydafrika är tillgången till färskvatten knapp. Dessutom så har 55% av Sydafrikas våtmarker förstörts som ett resultat av ohållbart jordbruk, skogsbruk, gruvindustri, vattenkraft, men också eld, erosion etc. Eftersom Mondis verksamhet (både skogsbruk och fabriker) använder stora mängder vatten så är företaget beroende av livskraftiga våtmarker. Vad gjorde företaget? Mondi är den huvudsakliga sponsorn av Mondi Wetlands Program, som är ett samarbete mellan Mondi och Sydafrikas två största NGOs (WWF SA och The Wildlife and Environment Society of South Africa) och the Mazda Wildlife Fund. Programmet gör viktiga insatser för bevarandet av och rehabiliteringen av våtmarker i Sydafrika genom att: Öka kunskapen om våtmarker; bedriva lobbying för skyddet av dessa; facilitera samarbeten; arbeta med forskningsbaserade verktyg och genom att tillhandahålla utbildning i fält. Genom Mondi Wetland Program så utvärderar Mondi tillståndet av alla viktiga våtmarker som används och förespråkar ett hållbart nyttjande av våtmarker. Bland annat förflyttar Mondi alla egna kommersiella träd från våtmarksområden vilket stärker återuppbyggnaden av naturligt förekommande färskvattenresurser och biologisk mångfald. Insatsen med att förflytta kommersiella träd från våtmarksområden har medfört en förlust av cirka 5% av Mondis produktiva skogsmark, en alternativkostnad på ton ved per år. Kostnaderna uppfattas som en del av Mondis sociala och miljömässiga lisens för att få fortsätta sin verksamhet och att möta sitt åtagande mot befolkningen nedströms. Mondi har gjort en värdefull insats i Sydafrika med att bibehålla viktiga färskvattenekosystem. Genom samarbetet med WWF så har Mondi fått internationellt erkännande för sitt arbete med att påverka användare av, och ägare av, våtmarker till ett mer hållbart nyttjande.

10 Bevara och skydda ekosystem viktiga för verksamheten Företag: ArcelorMittal ArcelorMittal tillverkar stål; en process som utöver kol och järn behöver stora mängder vatten. Cirka kubikmeter vatten åtgår för att producera ett ton stål. ArcelorMittal har 9 stora stålanläggningar runt omkring de Stora Sjöarna i USA och Kanada. Sjöarna tillhandahåller också ekosystemtjänsten vattenburen transport vilket används av ArcelorMittal för transport av råvaror och distribution. Problem: Sjöarna som är ett av världens största färskvattenekosystem används inte bara av Arcelor Mittal och andra företag, utan 37 miljoner människor är också beroende av Sjöarna för sitt drickvatten, matproduktion och rekreation. Den samlade påverkan på de Stora Sjöarna är stor och ett av jordens viktigaste färskvattensystem är därmed hotat. Vad gjorde företaget? ArcelorMittal samarbetar med USAs Naturvårdsverk och NGOs i USA och Kanada för att gemensamt restaurera färskvattenekosystemet. Initiativet går ut på att utbilda olika typer av beslutsfattare om värdet av de Stora Sjöarna för regionens ekonomiska vitalitet och också livskvalitet, vad ekosystemet behöver för att må bra och kunna fortsätta tillhandhålla sina tjänster, och identifiera åtgärder som kan ha stor positiv effekt. Initiativet har lyckats få finansiering som motsvarar 29 miljoner USD i miljöskyddande åtgärder. Programmet stödjer ett restaureringsprojekt som syftar till att skydda, bevara och restaurera de kemiska, biologiska och fysiska processerna av de Stora Sjöarna. ArcelorMittals engagemang visar på företagets ansvar och stärker deras möjligheter att få fortsätta bedriva sin verksamhet i området kring de Stora Sjöarna.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Vad innebär egentligen hållbar

Vad innebär egentligen hållbar Cemus Centrum för miljö och utvecklingsstudier Vad innebär egentligen hållbar utveckling och varför är det viktigt? Hållbar utveckling Fick sitt genombrott vid FN:s miljökonferens i Rio 1992 då hållbar

Läs mer

Därför ska du leta efter grodan på kaffe

Därför ska du leta efter grodan på kaffe Därför ska du leta efter grodan på kaffe Skogsskövling, klimat och fattigdom Varje år försvinner 13 miljoner hektar regnskog. Jordbruk är den starkaste drivkraften bakom avskogningen och står för 20 25

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT Miljö- och klimatbiståndet syftar till bättre miljö, hållbart nyttjande av naturresurser, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljö- och klimatförändringar.

Läs mer

Myllrande våtmarker och torvbruket

Myllrande våtmarker och torvbruket Myllrande våtmarker och torvbruket Vägar till ett hållbart torvbruk Konferens på KSLA 31 augusti 2011 2011-09-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Miljömålssystemet t Miljökvalitetsmål

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Hur!användningen!av!ekosystemtjänster!i! ogräskontrollen!kan!minska! köksväxtsodlingens!negativa! klimatpåverkan!

Hur!användningen!av!ekosystemtjänster!i! ogräskontrollen!kan!minska! köksväxtsodlingens!negativa! klimatpåverkan! Huranvändningenavekosystemtjänsteri ogräskontrollenkanminska köksväxtsodlingensnegativa klimatpåverkan WeronikaSwiergiel,HortonomIsamarbetemedDanJohansson,Odlareoch SvanteLindqvist,Odlare Foto:WeronikaSwiergiel

Läs mer

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Makt och intressen i skogen globala and lokala perspektiv på framtiden Katarina Eckerberg Professor, Stockholm

Läs mer

Permakultur. för ett hållbart lokalt näringsliv. 2015-10-21 Landsbygdsdagarna i Emmaboda Esbjörn Wandt

Permakultur. för ett hållbart lokalt näringsliv. 2015-10-21 Landsbygdsdagarna i Emmaboda Esbjörn Wandt Permakultur för ett hållbart lokalt näringsliv 2015-10-21 Landsbygdsdagarna i Emmaboda Esbjörn Wandt Livets kretslopp Naturen som modell Skogsträdgården - odling med de naturliga ekosystemen som modell

Läs mer

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten?

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Title Body text 1 Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Mats Alfredson Anna Jiremark Eskilstuna 14 mars 2013 2 3 Att agera för en framtid på en

Läs mer

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU

Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, ArtDatabanken vid SLU Biologisk mångfald vad, varför, vad kan vi göra i Järfälla? Jan Terstad, vid SLU Vad gör? Samlar, lagrar och tillgängliggör data om Sveriges natur, mest arter men även naturtyper Svenska Artprojektet:

Läs mer

1(5) Datum 2015-07-03. Diarienummer. Mirjam. Nykvist Energi- fotavtryck

1(5) Datum 2015-07-03. Diarienummer. Mirjam. Nykvist Energi- fotavtryck 1(5) Datum 2015-07-03 Diarienummer VDMB 2014-000059 Mirjam Nykvist Energi- och klimatrådgivare Program för Krylbo Utveckling mot en lockande, grön, miljövänlig ekostadsdel Beräkning av ekologiska fotavtryck

Läs mer

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol Tornhagsskolan Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol De här frågorna är bra för att lära om det viktigaste om ekologi och alkohol. Du behöver Fokusboken.

Läs mer

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/592 2014-01-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR Vad är ekosystemtjänster? Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Trots att

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MED PRODUKTION AV KEMIKALIER, MATERIAL OCH BRÄNSLEN FRÅN

Läs mer

GMO på världsmarknaden

GMO på världsmarknaden GMO på världsmarknaden En marknadsöversikt för genetiskt modifierade organismer, GMO en kortversion USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Paraguay och Sydafrika är de länder som producerar mest

Läs mer

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen 8.12.2011 Utmärkt Gott Acceptabelt Försfarligt Dåligt VARFÖR VÅTMARKER? Ekologisk klassificering

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström Regional handlingsplan för grön infrastruktur Kristin Lindström Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande Grön

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Svåra ord. Rekreation: Miljöbyte. Etiska: Moraliska. Estetisk: Läran om förnimmandet av det sköna. Förnimma: Märka, känna, begripa

Svåra ord. Rekreation: Miljöbyte. Etiska: Moraliska. Estetisk: Läran om förnimmandet av det sköna. Förnimma: Märka, känna, begripa Biologisk mångfald Svåra ord Rekreation: Miljöbyte Etiska: Moraliska Estetisk: Läran om förnimmandet av det sköna Förnimma: Märka, känna, begripa Varför är biologisk mångfald så viktigt? Biologisk mångfald

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Livskraftiga ekosystem

Livskraftiga ekosystem Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2892 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt och djurliv Agenda 21:s mål Senast till år 2010 har förutsättningar skapats för att bibehålla eller öka antalet djur och växtarter med livskraftig förekomst i jordbruks och skogslandskapet

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Vad är ekosystemtjänster? Anna Sofie Persson, Ekologigruppen

Vad är ekosystemtjänster? Anna Sofie Persson, Ekologigruppen Vad är ekosystemtjänster? Anna Sofie Persson, Ekologigruppen 1 Ekosystem & ekosystemtjänster FN & Millennium Ecosystem Assessment (2005): -Förlusten av biologisk mångfald är fortsatt dramatisk -60% av

Läs mer

EKOSYSTEM- TJÄNSTER OCH FÖRSVARET

EKOSYSTEM- TJÄNSTER OCH FÖRSVARET EKOSYSTEM- TJÄNSTER OCH FÖRSVARET Försvarsektorns miljödag 13 april 2016 Ulrika Hagbarth 2016-04-20 1 Ekosystemtjänst eller inte: Pollinering Flödesreglering i vattendrag Grundvatten Fotosyntes Järnmalm

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Mat eller Motor. - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013

Mat eller Motor. - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013 Mat eller Motor - hur långt kommer vi med vår åkermark? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 4 juli, 2013 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1. Vi kan producera mat till 10 miljarder

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016)

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Försvarssektorns miljödag Stockholm 13 april 2016 Michael Löfroth, The

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Konventionen om biologisk mångfald, traditionell kunskap och sedvanebruk av naturresurser

Konventionen om biologisk mångfald, traditionell kunskap och sedvanebruk av naturresurser Konventionen om biologisk mångfald, traditionell kunskap och sedvanebruk av naturresurser Håkan Tunón Centrum för biologisk mångfald Sveriges lantbruksuniversitet Lokal och traditionell kunskap Folklig

Läs mer

Mat, klimat och miljö en titt i kristallkulan

Mat, klimat och miljö en titt i kristallkulan Mat, klimat och miljö en titt i kristallkulan Måltidsekologprogrammet - Örebro universitet Framtida hållbara odlingssystem forskning tillsammans med lantbrukare Hållbara måltider i offentlig verksamhet

Läs mer

Hur utvärderar man effekterna av ekologisk restaurering?

Hur utvärderar man effekterna av ekologisk restaurering? Hur utvärderar man effekterna av ekologisk restaurering? CHRISTER NILSSON Inst. för ekologi, miljö och geovetenskap Umeå universitet Vem är jag? Ekosystem 3. Restaurering EvRest: Evaluation of Ecological

Läs mer

Skyddade naturområden Reservat i förändrat klimat Markanvändning. Mångfaldskonferensen 2009 Jan Eksvärd, LRF

Skyddade naturområden Reservat i förändrat klimat Markanvändning. Mångfaldskonferensen 2009 Jan Eksvärd, LRF Skyddade naturområden Reservat i förändrat klimat Markanvändning Mångfaldskonferensen 2009 Jan Eksvärd, LRF Innehåll Ändrat klimat Nya behov BM viktigare än vi tror Landskapet som helhet Flytta reservaten?

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Faktablad. De ekonomiska fördelarna med Natura 2000. Miljö

Faktablad. De ekonomiska fördelarna med Natura 2000. Miljö Faktablad De ekonomiska fördelarna med Natura 2000 Miljö 2 Nätverket Natura 2000 I mars 2010 fastställde EU:s stats- och regeringschefer ett ambitiöst mål: förlusten av den biologiska mångfalden i Europa

Läs mer

TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING

TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING EKONOMI OCH EKOLOGI Varor som vi köper och konsumerar är huvudsakligen tillverkade av råvaror som kommer från våra naturresurser. Ökad konsumtion medför bland annat ökad

Läs mer

Bioteknikens roll i livsmedelsproduktionen

Bioteknikens roll i livsmedelsproduktionen Bioteknikens roll i livsmedelsproduktionen Jan Eksvärd, LRF jan.eksvard@lrf.se Innehåll Livsmedelsproduktionen utmaningar Hållbar utveckling Förslag på annat granskningssystem Skapa ramar för att klara

Läs mer

EKOSYSTEMTJÄNSTER OCH ROBUSTA EKOSYSTEM I ETT FÖRÄNDERLIGT KLIMAT

EKOSYSTEMTJÄNSTER OCH ROBUSTA EKOSYSTEM I ETT FÖRÄNDERLIGT KLIMAT EKOSYSTEMTJÄNSTER OCH ROBUSTA EKOSYSTEM I ETT FÖRÄNDERLIGT KLIMAT Maria Cosnier 19 maj 2014 Vilka är U&We? 16 konsulter i Stockholm och i Brasilien Catalyst for Good Business - hållbarhetsdriven affärsutveckling

Läs mer

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen PEFC Skogscertifiering Vi tar ansvar i skogen Det är en bra känsla att vara certifierad, dels miljömässigt för att det känns bra i hjärtat, men också ekonomiskt för att vi får mer betalt för virket. BIRGITTA

Läs mer

ideell organisation beroende aktiviteter politiska beslut konsumentinformation jordbruk hav klimat skog miljögifter arbetar lokalt delta kansli

ideell organisation beroende aktiviteter politiska beslut konsumentinformation jordbruk hav klimat skog miljögifter arbetar lokalt delta kansli 1 2 Hej! Jag heter och kommer från Naturskyddsföreningen och ska berätta hur viktigt det är att välja ekologisk mat. Och visa på att 100% ekologiskt är möjligt. Berätta något om dig själv så att du skapar

Läs mer

VALUES en förstudie om värdering av terrestra ekosystemtjänster

VALUES en förstudie om värdering av terrestra ekosystemtjänster VALUES en förstudie om värdering av terrestra ekosystemtjänster Sandra Paulsen Enheten för Miljöekonomi - Naturvårdsverket Presentation på konferensen Vem ska bort? 12 november, 2010 1 VALUES Ett projekt

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck -, Ekologiskt fotavtryck Jordens människor använder mer natur än någonsin tidigare. Man kan beskriva det som att vårt sätt att leva lämnar olika stora avtryck i naturen. För att få ett ungefärligt mått

Läs mer

CERTIFIERING FSC och PEFC

CERTIFIERING FSC och PEFC CERTIFIERING FSC och PEFC - Var en del av lösningen 1 Bureau Veritas Certicication är FSC Ackrediterat under registreringskod FSC-ACC-020-1996 Forest Stewardship Council A.C. 2 Bureau Veritas Certicication

Läs mer

Behövs ängar och naturbetesmarker i ett multifunktionellt landskap?

Behövs ängar och naturbetesmarker i ett multifunktionellt landskap? Behövs ängar och naturbetesmarker i ett multifunktionellt landskap? Henrik Smith, professor, Lunds universitet Landskapet som förlorade sin charm 1 Naturvärden finns kvar i hagmarker Naturvärden finns

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet Uttag 2016-01-14 3 webb artiklar Nyhetsklipp Minskad köttkonsumtion för hållbar havsmiljö Riksdagen 2015-11-02 13:00 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster - Havsmiljöinstitutet

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla!

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla! FAKTABLAD Så här får vi maten att räcka till alla! Så här får vi maten att räcka till alla! sida 2 Så här får vi maten att räcka till alla! Jorden är en blå planet. Endast en knapp tredjedel av jordens

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Skogscertifiering i Europa och globalt

Skogscertifiering i Europa och globalt Skogscertifiering i Europa och globalt Skogsbrukets vinterdagar 2014 51181 Hanna Nikinmaa, Indufor Oy INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Varför behövs skogscertifiering? 2. Globala utmaningar i skogsbruket 3. Vilken

Läs mer

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl Marknadens och konsumenternas krav på skogsbruket Lena Dahl Global Environment, Tetra Pak Tetra Pak startade t 1951 Vår förpackningsportfölj 158 miljarder förpackningar levererades 2010 Tetra Gemina Tetra

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; Utkom från trycket den 25 oktober 2011 utfärdad den 13 oktober 2011. Enligt

Läs mer

Klimat och ekosystem i förändring

Klimat och ekosystem i förändring Klimat och ekosystem i förändring Jakob Lundberg, fil. dr. Albaeco & Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet Anthropocene - en mänskligt dominerad värld Image Källa: IGBP Storskaliga störningar

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com PH131811 IKEA PRESSMATERIAL/ 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL/ 2 PE419561 Credit to Vingaland

Läs mer

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019 Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan 1 Arla Sveriges ambition är att ha netto noll klimatavtryck före 045 CO -ekvivalenter i tusental (kg) Klimatavtryck Klimatkompensation

Läs mer

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier:

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier: 5 AREELLA NÄRINGAR AREELLA NÄRINGAR 5.1 JORDBRUK Jordbruket är en näring av nationell betydelse enligt miljöbalken 3:4. Det betyder att brukningsvärd jordbruksmark inte får tas i anspråk för annat ändamål,

Läs mer

Program för biologisk mångfald på motorbanor. Motorbanan som miljöresurs - Ett projekt i samarbete med Prof. Nils Ryrholm

Program för biologisk mångfald på motorbanor. Motorbanan som miljöresurs - Ett projekt i samarbete med Prof. Nils Ryrholm Program för biologisk mångfald på motorbanor Motorbanan som miljöresurs - Ett projekt i samarbete med Prof. Nils Ryrholm SVEMO:s och motorsportens miljöutmaningar SVEMO vill bidra till en hållbar utveckling

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

vårt tack till naturen

vårt tack till naturen vårt tack till naturen MILJÖANSVAR FÖR KOMMANDE GENERATIONER Företaget Kvänum ligger placerat i orten med samma namn, ett litet samhälle i västra Sverige präglat av jordbruk och skogsmarker sedan generationer.

Läs mer

Riksbyggens arbete med ekosystemtjänster. Karolina Brick

Riksbyggens arbete med ekosystemtjänster. Karolina Brick Riksbyggens arbete med ekosystemtjänster Karolina Brick Hållbarhetsstyrning i byggprojekt Preliminär ekosystemtjänstanalys upprättad Övergripande Hållbarhetsprogram upprättat Anlita Miljöbyggnadskonsult

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval Det är skillnad på värme och värme Välj värme märkt Bra Miljöval Varför du ska välja värme märkt Bra Miljöval Du som väljer värme märkt Bra Miljöval... Genom att miljömärka värmeenergi med Bra Miljöval

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer