Sammanträdes datum 1(1) Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdes datum 1(1) Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Sammanträdes datum 1(1) Plats och sammanträdestid Tunasalen, Stadshuset, Vimmerby. Tisdag 27 mars 2012, klockan 09:00-11 :45, 13:00-15:30. Ajournering 09:05-10:00. Beslutande Ledamöter Ersättare Micael Glennfalk (M), ordförande PerAke Svensson (C) Helen Nilsson (S) Leif Carlson (M) Ingela Nilsson Nachtweij (C) Göran Gustafsson (KD) Lis-Astrid Andersson (S) Peter Högberg (S) Bo Stigstedt (S) Övriga närvarande Tjänstemän Stadsarldtekt Bo Klaren Kommunjurist Peter Olson Kommunchef Carolina Leijonram Kommunsekreterare Ewa Gunnarsson Göran Gustafsson 122 justerades omedelbart Justeringens plats tid Vimmerby den 3 april 2012 Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordilirande ~ cael Gle k ~GusM~O;;:: ANSLAGIBEVIS Organ Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Protokollets ilirvaringsplats Underskrift

2 Sammantr!!desdatum 1(2) KS 122 Dnr 87/2011 Kod 840 Köp av aktier i Vimmerby Turistbyrå AB - godkänna Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att l. godkänna köp av aktier i Vimmerby Turistbyrå AB från Tuna Intresseförening, Nilsbuss AB och Sten Holmström 2. beslutet förklaras för omedelbart justerat. Ärendet Vid dagens sammanträde föreligger en tjänsteskrivelse upprättad av kommunjurist Peter Olson. Den 19 december 20 Il beslutade kommunfullmäktige att godkänna köp av ett antal aktier i Vimmerby Turistbyrå AB. Vidare beslutade kommunfullmäktige att uppdra åt kommunstyrelsen att besluta om eventuellt tillkommande aktieköp, på samma villkor upp till 100 % av aktierna, samt att finansiering av köpen skall ske genom likvida medel, eget kapital. Ytterligare tre aktieägare, representerande sammanlagt 120 aktier, har nu accepterat erbjudandet genom att underteckna överlåtelseavtal; Tuna Intresseförening, Nilsbuss AB och Sten Holmström. De aktier som kommunen tidigare förvärvat tillsammans med de aktier som kommunen nu kan förvärva motsvarar 99 procent av det totala antalet aktier i bolaget. I de nu undertecknade överlåtelseavtalen är tillträdesdag och betaldag bestämd till den 2 april 2012, varför kommunstyrelsens beslut bör justeras omedelbart.

3 2(2) Förslag till beslut Kommunjurist Peter Olson föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna de köp av aktier i Vimmerby Turistbyrå AB som redovisas samt att beslutet förklaras för omedelbart justerat. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens beslut KS 405, Kommunstyrelsens beslut KS 468, Kommunfullmäktiges beslut KF 253, Kommunstyrelsens beslut KS 3, Kommunstyrelsens beslut KS 4, Tjänsteskrivelse upprättad av kommunjurist Peter Olson, Id Sändlista Kommunjurist Peter Olson Vimmerby Turistbyrå AB Ekonomiavdelningen Paragrafen justeras omedelbart.

4 1(1) Feon1n1lU1s~relsen fes 123 Dnr 85/2012 Feod 042 Kommunstyrelseförvaltningen informerar - finansrapport per Kommunstyrelsens beslut Infornaationen läggs till handlingarna. Sammanfattning Vid dagens sarmnanträde föreligger finansrapporten per Ärendet diskuteras.

5 1(1) KS 124 Dnr 3/2012 Meddelanden 2012 Kommunstyrelsens beslut Följande meddelanden läggs till handlingarna: Dnr 3/2012 Id Tillgänglighetsrådets protokoll från sammanträde Dnr 3/2012 Id Barn- och utbildningsnämndens beslut , BUN 27: 2011 års budget, bokslut. Dnr 3/2012 Id Vimarhem AB:s statistik över outhyrda lägenheter per Dnr 3/2010 Id Teknik- Qch servicenätnnd~l1s beslut ,TSN 49: tilldelningsbeslut avseende konsult för projektledare för markexploatering och iordningställande av industrimark vid Krönsmon och Östra Ceos. Dnr 246/2012 Id Teknik- och servicenämndens beslut , TSN 53 för kännedom till kommunstyrelsen: åtgärder rörande Sommartorget 2012 och framåt. Dnr 22/2012 Id Redovisning av anslag får oförutsedda behov för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige per Dnr 66/2012 Id Skrivelse beträffande att avstå köp av Apollostugan Hörestadhult S: 1.

6 1(11) KS 125 Dm 145/2011 Kod 439 Handlingsplan för en grönare skola - Vimmerby gymnasium Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. frågan om kommunen skall arbeta med kommunövergripande måldokument för miljöpolitik behandlas under visionsarbetet våren 2012 och frågan huruvida kommunen skall ta fram sådant dokument ska avgöras av kommunfullmäktige. 2. följande miljöfrågor skall behandlas under visionsarbetet 2012 av berörda nämnder; fråga om rötgastank på Vimmerby gymnasium, lokala mål för hur stor andel av våra inköp av livsmedel som skall vara ekologisk och närproducerad, resurser för pedagogisk skolgård, resurser för pedagogisk verksamhet i A-husets källare och resurser för genomförandet av antaget naturvårdsprogram. Kommunstyrelsen beslutar att 1. överlämna åt barn- och utbildningsnämnden att anta Handlingsplan för en grönare skola 2. överlämna kansliavdelningens synpunkter och förslag på varje åtgärd till barn- och utbildningsnämnden som underlag för nämndens fortsatta arbete med handlingsplanen 3. uppmärksamma barn- och utbildningsnämnden på vikten av att följa de diskussioner om upphandling som pågår i samhället. Ärendet Miljörådet på Vimmerby gymnasium har under våren 2010 presenterat sitt dokument "Handlingsplan för en grönare skola". Dokumentet innehåller ett antal åtgärdsförslag, som enligt elevernas uppfattning bidrar till en långsik - tigt hållbar utveckling i miljöfrågorna och handlingsplanen har kommunicerats med ledningen på Vimmerby gymnasium.

7 2(11) Handlingsplanen har överlämnats till ordföranden Micael Glennfalk (M) som presenterat den vid kommunstyrelsens sammanträde Handlingsplanen har därefter kompletterats bland annat med en miljöpolicy för Vimmerby gymnasium som tagits fram med utgångspunkt i miljörådets handlingsplan. Miljöpolicyn, som är framtagen av eleverna i miljörådet i samarbete med skolans ledning, är att betrakta som resultatet av elevernas arbete för Vimmerby gymnasium. Kansliavdelningen har fått i uppdrag att samla, sammanställa och återredovisa yttranden från berörda nämnder och kommunala bolag om hur kommunen kan stödja de åtgärdsförslag och nå de mål som framställs i Handlingsplanfär en gränare skola utarbetad av Vimmerby gymnasiums miljöråd Handlingsplanen består av ett antal förslag på åtgärder som på lokal nivå kan främja miljöarbetet: III Starta en biogasanläggning - satsa på rötgastanle på Vimmerby gymnasium Mer ekologisk och lokalproducerad mat Arbeta tydligare med återvinningsfrågor FSC-märkt papper i skolan III Rättvisemärkta produkter i cafeterian Större terrarium till skolans djur Utarbeta en pedagogisk skolgård III Bevara den pedagogiska verksamheten i A-husets källare III Minska energiförbrukningen III Arbeta mer med hållbar utvec1ding i skolan III Aktivt arbete med miljömålen III Biologisk mångfald i kommunen Miljörådet anser att miljöfrågorna är framtidens största och viktigaste politiska uppdrag. Frågorna engagerar också många ungdomar. Miljörådet anser att det är av stor vikt att kommunen på alla nivåer börjar arbeta mycket mer aktivt med miljöfrågor och hoppas att handlingsplanen uppmanar till aktion. De har även en bilagt en miljöpolicy innefattande de områden som de anser att skolan bör utvec1da och förbättra. Remissen har gått till bam- och utbildningsnämnden, teknik-och servicenämnden, miljö- och byggnämnden, Vimmerby Energi och Miljö AB och plan- och bygglovsavdelningen. Samtliga har svarat. Sammanställningen presenterades för kommunstyrelsen vid sammanträde där kommunstyrelsen beslutade att återremittera ärendet för att komplettera sammanställningen med konkreta förslag till beslut.

8 3(11) KOll1D11U1S~relsen Allmänna synpunkter från remissinstanserna Gemensamt för remissvaren är ett önskemål om ett koll1d11u1övergripande miljöpolitiskt beslut med målsättningar som nämnderna får i uppdrag att förhålla sig till. Plan- och bygglovavdelningen, teknik- och servicenämnden, miljö- och byggnämnden och bam- och utbildningsnämnden instämmer med Vill1D1erby gymnasiums miljöråd om att koll1d11u1ens hela verksamhet ska genomsyras av miljöfrågorna och en aktiv miljöpolitik. De ser det som mycket glädjande att miljöfrågorna engagerar lulgdomama i koll1d11u1en och håller med om att det är dags att omsätta ord i handling. Det vore dock önskvärt att fler manliga gymnasieelever också engagerar sig i miljöfrågor. Barn- och utbildningsnämnden vill ge eleverna i Miljörådet 2010 en eloge för det seriösa arbete de lagt ned och det engagemang de visat i sin strävan att hjälpa Vill1D1erby koll1d11u1 att bli en föregångare inom miljöområdet. Bam- och utbildningsnämnden ser positivt på innehållet i handlingsplanen, men önskar att de politiskt fattade besluten ska bli av övergripande karaktär med definierade inriktningsmål som sedan koll1d1unens verksamheter kan förhålla sig till. Nämndsordföranden Magnus Gustafsson (M) föreslår att bam- och utbildningsnämndens verksamheter prioriteras i koll1d11u1ens övergripande miljöpolitiska åtgärder. För bam- och utbildningsnämndens del handlar det om att konkretisera miljömål från förskola till högskola och förvaltningen anser att det är av stor vikt att varje verksamhet och område får möjlighet att ta fram specifika handlingsplaner för hur de inom sina respektive verksamheter ska kunna nå de mål som koll1d11u1ens politiska ledning satt inom miljöområdet. Förslag att handlingsplanen antas av barn- och utbildningsnämnden Kansliavdelningen föreslår att handlingsplaner för skolans verksamhet ska beslutas av bam- och utbildningsnämnden och ej av koll1d11u1s~relsen eller fullmäktige. Enligt det nyligen antagna s~rdokumentet "Riktlinjerför s~rdokument i Vill1D1erby koll1d11u1" framgår att handlingsplaner som inte är koll1d11u1övergripande skall beslutas på nämndsnivå och då av den nämnd som är berörd. Kansliavdelningen har arbetat fram förslag till hur handlingsplanen kan hanteras i varje del som bam- och utbildningsnämnden kan använda sig av för att koll1d1a vidare.

9 Sammantrlldesdatum 4(11) I(on1D1UUls~relsen Vad fullmäktige kan göra är att uppdra åt berörda nämnder att de förslag till åtgärder som tagits fram också behandlas UUlder visionsarbetet UUlder våren Handlingsplanens åtgärder Starta en biogasanläggning - rötgastank på Vimmerby gymnasium Enligt plan- och bygglovsavdelningen är detta en bra ide. I första hand bör dock mängden matavfall minimeras. Miljö- och byggnämnden ser goda förutsättningar för utökad produktion av biogas i närområdet men anser att frågan bör utredas vidare av dagens huvudman för VA- och avfallsverksamheten och att det krävs ett politiskt ställningstagande i frågan. Teknik- och servicenämnden är positiv till återvinning s central och rötgastanle på gymnasiet och anser att frågan är mycket viktig och att den ligger helt i tiden. En utredning omkring placering, uppbyggnad, drift och finansiering kan ske i samråd med fastighetsavdelningen. I Vin1D1erby Energi & Miljö AB' s yttrande framkon1d1er, så som beskrivits i handlingsplanen, att en kvarn för matavfall med tillhörande tanlc finns installerad och i drift i köket på Vimarskolan. Matavfallet från skolan mals mer direkt i en tank som sedan töms av slamsugningsbil. Matavfallet transporteras till reningsverkets befintliga biogasanläggning och rötas där tillsammans med slam från avloppsvattnet. Biogasen eldas i Södra Näs och blir fjärrvärme. VEMAB anser att detta är en bra lösning som mycket väl kan lämpa sig även på gymnasieskolan. Kansliavdelningens synpunkter och förslag: Kansliavdelningen föreslår att åtgärden att anlägga en rötgastank på Vimmerby gymnasium kan vara kvar. Åtgärden att anlägga en rötgastanle bör diskuteras UUlder visionsarbetet våren 2012 för kunna arbetas in i kon1d1ande budget. Mer ekologisk och lokalproducerad mat Enligt plan- och bygglovsavdelningen finns ett nationellt mål att 25 % av den offentliga konsumtionen av livsmedel ska vara ekologisk år I Vin1D1erby kon1d1uuls Energi- och ldimatstrategi som antogs av kon1d1uulfullmäktige hösten 2010 står att vid upphandling ska energi- och klimataspekter beaktas. Närproducerat och lokal handel ska gynnas så långt det är möjligt enligt LOU. Detta är något som lyfts fram i det av teki1il(:ocl1s~efvi: cenämnden framtagna förslaget till inlcöpspolicy för Vin1D1erby kon1d1uul som samtliga nämnder antagit och arbetar utifrån idag.

10 5(11) Kostenheten ställer sig positiva till förslaget om att ständigt öka mängden ekologiska livsmedel inom verksamheten. Enligt plan- och bygglovsavdelningen är det inte självidart att ekologiskt producerade livsmedel är mer ldimatvänliga än konventionella. Däremot gynnar ekologisk produktion nästan alltid biologisk mångfald och bidrar till en giftfri miljö. Det tär också mindre på våra naturresurser om man satsar mer på vegetarisk mat och minskar på den animaliska. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Enligt uppgift från kostchefen erbjuds det från och med två alternativa maträtter på gymnasiet, varav den ena är vegetarisk. Målsättningen att gynna ekologisk och närproducerad mat vid upphandling finns redan med i det antagna styrdokumentet "Energi- och ldimatstrategi". Atgärden att satsa på mer ekologisk och närproducerad mat kan finnas kvar i handlingsplanen. Ett lokalt mål bör diskuteras och fastställas under visionsarbetet. Arbeta tydligare med återvinningsfrågor När det gäller återvinning så instämmer plan- och bygglovsavdelningen, teknik- och servicenämnden och miljö- och byggnämnden med miljörådet i förslagen om återvinning på skolan. I första hand bör man dock minimera användandet av bl. a. papper, vilket sparar både miljö och ekonomi. Enligt Vimmerby Energi & Miljö AB ingår inte insamling av förpackningar och tidningar i kommunens renhållningsansvar och således inte heller i VEMAB' s verksamhetsområde. Insamling och hantering av förpackningar och papper hanteras av den privata marknaden. Det kan dock nämnas att skolan redan idag sorterar ut förpaclmingar från köket och papper från den övriga verksamheten och det finns enligt VEMAB och miljö- och byggnämnden inga hinder för barn- och ungdomsnämnden och gymnasieskolan hantera denna fråga inom sin organisation och att bygga ut detta system i större omfattning. Förslaget om att montera fler fasta papperskorgar går enligt tel mik- och servicenämnden att lösa tillsammans med gymnasiet om de ger förslag på antal och placering. Beträffande inlcöpssamordnare så finns en tjänst på 30 % på kommunen. Förslag till en heltidstjänst finns i kommunens Energieffektiviseringsstrategi som tagits fram under 20 Il. Frågan om kommunens inlcöpsfunktion kommer att behandlas under Kansliavdelningens synpunkter och förslag Atgärden att arbeta tydligare med återvinning och källsorteringsfrågor kan vara kvar i handlingsplanen. Barn- och utbildningsnämnden ansvarar själv

11 6(11) för utvecklingen av återvinningen av förpaclmingar, papper och tidningar på gymnasieskolan. FSC-märkt papper i skolan Enligt miljö- och byggnämndens yttrande är ungefär halva den svenska produktiva skogsarealen FSC-certifierad. FSC står för Forest Stewardship. Council. Av svenska kommuner har fyra kommuner certifierat sin egen skog och 61 har gruppcertifikat (2010). Bland dessa kommuner finns våra grannar Eksjö, Kinda och Ydre. I länet finns Emmaboda, Kalmar, Mönsterås och Torsås. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Atgärden att ha FSC-märkt papper i skolan bör ej vara kvar i handlingsplanen. Vimmerby kommun kan ej ställa krav på att ha en viss märkning av t ex papper då det skulle vara diskriminerande enligt lagen om offentlig upphandling. När det gäller inlcöp av papper deltar Vimmerby kommun i Sveriges Kommuner och Landstings upphandling av papper och man följer Miljöstyrningsrådets särskilda krav. De flesta kommuner i Sverige ingår i denna upphandling. Vimmerby gymnasium är en del av kommunen och skall följa denna upphandling. Rättvisemärkta produkter i cafeterian Kommunen har en uppförandekod som har som mål att de varor som kommunen upphandlar ska uppfylla kraven utifrån internationella konventioner om etisk, arbetsmiljömässig och miljömässig hänsyn när det är möjligt, t.ex. när det gäller kaffe. Uppförandekoden skall tillämpas vid all upphandling både av varor och t j änster. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden att ha rättvisemärkta produkter i skolan ej bör vara kvar i handlingsplanen. Kommunfullmäktige beslutade , KF 126 att tillstyrka att kommunen köper kaffe som är rättvisemärkt eller med annan lilmande märkning. Kommunen köper sedan några år tillbaka in kaffe med märkningen Rainforest Alliance. Det är en liknande märkning. Kommunen kan inte kräva vid upphandling att produkten skall vara just rättvisemärkt för då skulle det vara dislaiminerande enligt lagen om offentlig upphandling i förhållande till andra etiska märkningar. Enligt kansli avdelningens uppfattning följs både fullmäktiges beslut och LOU i den här frågan. Teknik- och servicenämnden har antagit en uppförandekod som har som mål att de varor och tjänster som kommunen köper in skall uppfylla krav utifrån internationella konventioner om etisk, arbetsmiljömäs-

12 7(11) sig och miljömässig konsumtion. Kommunens cafeterior är en del av kommunen och inköp av varor dit skall följa uppförandekoden. Större terrarium till skolans djur Självklart ska skolans djur skötas enligt gällande djurskyddslagstiftning. Om detta inte redan är åtgärdat förutsätter miljö- och byggnämnden att barn- och utbildningsnämnden snarast ser till att det sker. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara kvar. Det är barn- och utbildningsnämnden som ansvarar för åtgärden att skaffa större terrarium till skolans djur om så behövs. Utarbeta en pedagogisk skolgård Barn- och utbildningsförvaltningen välkomnar förslaget om en pedagogisk skolgård på gymnasiet och ser gärna pedagogiska utemiljöer på alla förskolor och skolor i kommunen. Elevernas åtgärdsförslag ligger dessutom väl i linje med kommunalrådets förslag om att Skapa attraktionskraft med "Vackra Vimmerby" och "Vimmerbys trädgårdar". Barn- och utbildningsnämnden vill i sammanhanget lyfta fram det utomhuspedagogiska arbetssätt som redan finns i kommunens förskolor och grundskolor, och där inte minst skolträdgårdarna och skolskogarna spelar en viktig roll. Plan- och bygglovavdelningen anser att detta är en fråga som bör väckas på nytt. Det finns ett utkast till den pedagogiska skolgården på plan- och bygglovavdelningen. Det är dock barn- och utbildningsnämnden som har ansvaret för denna fråga och de är välkomna att involvera plan- och bygglovavdelningen och teknik- och serviceförvaltningen inför ett eventuellt konlaet utförande. Teknik och servicenämnden ställer sig positiva till en pedagogisk trädgård med fontän och fler sittplatser. Detta är en viktig del av utemiljön och skapar en god trivsel och de vill uppmuntra skolans elever att ge förslag på utformning av skolgården. Teknik- och servicenämnden har genom sin gataparkavdelning möjlighet att ge råd i samband med projektering och uppbyggnad. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara kvar. Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig för den pedagogiska verksamheten och åtgärden

13 8(11) att ha pedagogiska skolgårdar bör diskuteras under visionsarbetet våren 2012 för att kunna arbetas in i kommande budget. Bevara den pedagogiska verksamheten i A-husets källare Barn- och utbildningsnämnden anger i sitt yttrande att förslaget om en fortsatt pedagogisk verksamhet i gymnasiets A-hus måste genomarbetas, prissättas och därefter värderas innan det är möjligt att ta ställning i frågan. Vimmerby Energi & Miljö AB, teknik- och servicenämnden, miljö- och byggnämnden och plan- och bygglovsavdelningen har valt att inte besvara denna punkt. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara levar. Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig för den pedagogiska verksamheten och åtgärden att ha pedagogisk verksamhet i A-husets källare bör diskuteras under visionsarbetet våren 2012 för att kunna arbetas in i kommande budget. Minska energiförbrukningen Detta är en strategiskt mycket viktig miljöfråga för hela samhället. I första hand är detta en fastighetsfråga som till stor del måste hanteras av teknikoch servicenämnden. En del av energiförbrukningen sker i kommunens fastigheter och här pågår ett arbete på fastighetsavdelningen och Vimarhem AB. Angående inomhusbelysning som står på nätter/helger så har fastighetsavdelningen möjlighet att tillsammans med verksamheten titta på lösningar med rörelsevakter och timers. Enligt teknik- och serviceförvaltningens yttrande har fastighetsavdelningen ett uppdrag från teknik- och servicenämnden att genomföra ett energieffektiviseringsprojekt (EPe) togs även ett dokument fram av konsultfirman WSP i samarbete med diverse tjänstemän i kommunen innehållande strategi för energieffektivisering. Dokumentet innehåller åtgärdsförslag som inte bara berör fastighetssidan utan samtliga kommunala verksamheter och dessa är försedda med start respektive slutdatum. Strategin är nu antagen av fullmäktige , KF 171. Arbetsgruppen som tagit fram strategin har bestått av representanter för olika förvaltningar i kommunen och WSP. Strategin omfattar nulägesanalys, mål för energieffektivisering (år 2014 och 2020) samt en handlingsplan. Strategin omfattar kommunens egna byggnader och transporter i förvaltning och bolag. Vimmerby kommun har av Energimyndigheten erhållit laonor som använts till framtagande av strategin. Kommunen får fortsättningsvis kronor per år genom att aktivt arbeta för att genomföra

14 9(11) strategin och dess åtgärder samt genomföra minst två av de åtgärder som framgår av förordningen 2009:893 om energieffektiva åtgärder för myndigheter. Aterrapport ska också ske varje år till Energimyndigheten. Till stor del är miljömedvetande en fråga om vars och ens beteende och därför är miljörådets ide om praktiska moment i undervisningen mycket bra. Miljöutbildning vore även bra inom andra kommunala verksamheter. Förutom fastigheterna så drar våra transporter mycket energi och här är det nog ännu mer en fråga om vanor och beteende som behöver förändras. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara kvar. Fullmäktige har antagit en strategi för energieffektiviseringar som gäller hela kommunens verksamhet och Vimmerby gymnasium kan vara en aktiv part i arbetet. Bamoch utbildningsnämnden ansvarar för planering och genomförande av praktiska miljöövningar på skolan. Arbeta mer med hållbar utveckling i skolan Miljö- och byggnämnden och plan- och byggavdelningen stödjer tanken att begreppet "hållbar utveckling" ska genomsyra hela verksamheten både i kommunen och på Vimmerby gymnasium. Vimmerby kommun har deltagit i satsningen "Uthållig kommun" men inte tillsatt några extra resurser för att arbeta vidare med detta. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara kvar. Bam- och utbildningsnämnden är ansvarig för tillämpningen av och implementeringen av den nya gymnasiereformen GY11. Finns det i reformen stöd för att utveclda hållbar utveckling inom gymnasiet är det bam- och utbildningsnämnden som skall ta fram åtgärder för vad och hur gymnasieskolan skall få hållbar utveckling. Aktivt arbete med miljömålen Vimmerby kommun har antagit de regionala miljömålen som finns för Kalmar län. Att sedan bryta ned alla regionala mål till lokal nivå har kommunen inte mäktat med. Ett tydligare och mer aktivt miljöarbete i syfte att uppnå miljömålen kräver delaktighet av alla styrelser, nämnder och kommunala bolag. För att uppnå denna målsättning krävs också resurser i olika former samt en prioritering av miljöfrågorna. Vi måste alla medverka i detta arbete. Att via gymnasieskolan försöka integrera arbetet med miljömålen i undervisningen förfaller vara ett mycket bra sätt att ge kunskap till de ungdomar som efter sin avslutade utbildning ska ut och omsätta kunskaperna i arbetslivet.

15 10(11) Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningen föreslår att åtgärden kan vara kvar. Det har framkommit önskemål från samtliga remissinstanser om att det finns behov av ett kommunövergripande miljöpolitiskt beslut med målsättningar som alla nämnder får i uppdrag att förhålla sig till. Framtagandet av ett kommunövergripande dokument bör diskuteras under visionsarbetet våren 2012 för att arbetas in i kommande budget. Biologisk mångfald i kommunen Ett område där kommunen kan visa sina föresatser är via skötsel och hantering av kommunens skogar som kan ha betydelse för hur den biologiska mångfalden utvecldas. Kommunen är en förhållandevis liten markägare och har därför inte någon stor möjlighet att påverka den biologiska mångfalden i stort men kommunens agerande i dessa frågor kan ha betydelse för vilka signaler som sänds till privata fastighetsägare. I Vimmerby kommun finns ett naturvårdsprogram som är en del av översiktsplanen. I detta program finns en handlingsplan. Vissa av åtgärderna är vidtagna medan en del återstår. I samband med revideringen av översiktsplanen kan förhoppningsvis även naturvårdsprogrammet revideras. Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret för kommunens fysiska planering och hade t o m 2011 en ekologtjänst till sitt förfogande. Genom besparingsåtgärder har tjänsten som ekolog dragits in och inte ersatts. Kansliavdelningens synpunkter och förslag Kansliavdelningenf6reslår~att-åtgärden-kanvara-kvar.-Revideringoch genomförandet av handlingsplanen inom naturvårdsprogrammet bör diskuteras under visionsarbetet våren 2012 då tjänsten som kommunekolog har dragits in. Det behöver tydliggöras vilka resurser som behöver avsättas för genomförandet av handlingsplanen inom naturvårdsprogrammet. Vid dagens sammanträde diskuteras föreliggande utredning och förslag till beslut från kansliavdelningen. Kommunstyrelsen är positiv till de föreslagna besluten. Man vill göra ett tillägg avseende upphandling då man anser att det är viktigt att barn- och utbildningsnämnden följer de diskussioner om upphandling som pågår i samhället.

16 11(11) Beslutsunderlag Handlingsplan för en grönare skola, Vimmerby gymnasiums miljöråd 2010, Id Remiss från kommunstyrelsen, Id Yttrande plan- och bygglovsavdelningen, Id Yttrande Vimmerby Energi och Miljö AB, Id Yttrande miljö- och byggnämnden , MBN 106. Yttrande teknik- och servicenämnden , TSN 163. Yttrande barn- och utbildningsnämnden , BUN 101. Kommunstyrelsens beslut , KS 456. Tjänsteskrivelse upprättad av kanslichef Therese Jigsved, Id Sändlista Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Miljörådet, Vimmerby gymnasium

17 1(3) KS 126 Dnr 340/2011 Kod 459 Skräpplockarkampanjen - anhållan om befrielse från uppdraget Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att 1. barn- och utbildningsnämnden ansvarar för regelbundna, årligen återkommande, skräpplockarkampanjer på respektive skola i kommunen 2. teknik- och servicenämnden arrangerar årliga skräpplockarkampanjerl skräpplockardagar för alla Vimmerbybor. Ärendet Barn- och utbildningsnämnden fick av kommunfullmäktige , KF 95, tillsammans med teknik- och servicenämnden i uppdrag att genomföra en skräpplockarkampanj under hösten Barn och utbildningsnämnden ställer sig positiv till en aktiv miljöpolitik och önskar att de politiskt fattade besluten har en övergripande karaktär med definierade inriktningsmål som sedan kommunens verksamheter kan förhålla sig till. För barn- och utbildningsnämndens del handlar det om att konkretisera miljömål från förskola till högskola och att varje verksamhet och område får möjlighet att ta fram specifika handlingsplaner för hur de inom sina respektive verksamheter ska kunna nå de mål som kommunens politiska ledning satt inom miljöområdet. Det är då också troligt att ett antal enheter på eget initiativ deltar i eller organiserar en skräpplockarkampanj. Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde , BUN 146, förelåg barn- och utbildningsförvaltningens förslag till anhållan om befrielse från uppdraget. Barn- och utbildningsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att befria barn- och utbildningsnämnden från det specifika uppdraget att genomföra en skräpplockarkampanj. Vid kommunstyrelsens sammanträde behandlades barn- och utbildningsnämndens begäran om befrielse från uppdraget, och man beslutade att före- Utdragsbestyriming

18 2(3) slå kommunfullmäktige att inte befria barn- och utbildningsnämnden från uppdraget att genomföra skräpplockarkampanjen. Vid fullmäktiges sammanträde , KF 265, behandlades ärendet. Gudrun Brunegård (KD) yrkade att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen för att klargöra ansvarsområdena beträffande både barn- och utbildningsnämnden och teknik- och servicenämnden. Ordföranden fann att det förelåg två yrkanden, dels kommunstyrelsens förslag om att inte befria barn- och utbildningsnämnden från uppdraget att genomföra skräpplockarkampanjen, dels Gudrun Brunegårds (KD) förslag om att återremittera ärendet. Ordföranden ställde proposition på om ärendet skulle avgöras vid sammanträdet eller om ärendet skulle återremitteras. Ordföranden fann att kommunfullmäktige biföll Gudrun Brunegårds (KD) yrkande om återremiss. Vid sammanträdet , KS 37, hanterades ärendet på nytt. Ordförande Micael Glennfalk (M) hade i en skrivelse sammanfattat sina åsikter i frågan. Han slaiver bland annat att det ordnas nationella skräpplockarkampanjer och i anslutning till dessa arrangerar många kommuner kampanjer under en hel månad, inriktade på både natur i skog och mark och inom tätorterna. Det är om möjligt än viktigare att en kommun som tar emot hundratusentals turister håller sin miljö ren från skräp. Så många besök renderar många funderingar kring om Vimmerby kommun kan vara en lämplig bostadsort. Hans åsikt är att årliga återkommande skräpplockarkampanjer är vilctiga inslag i turistverksamheten, i befolkningsutvecldingen och i den allmänna trivseln i vår kommun. Kommunstyrelsen beslutade att efterfråga svar på följande frågor från barnoch utbildningsnämnden och teknik- och servicenämnden: Hur förhåller sig barn- och utbildningsnämnden till att ansvara för regelbundna skräpplockarkampanjer i kommunens skolor? Hur förhåller sig teknik-och servicenämnden till att arrangera årliga skräpplockarkampanjer/slaäpplockardagar för alla Vimmerbybor, och att inventera de ideer till samverkan som kan finnas hos näringsliv, handel och organisationer? Vid dagens sammanträde föreligger svar från barn- och utbildningsnämnden och teknik- och servicenämnden. Barn- och utbildningsnämnden framför att man ställer sig avvisande till att ansvara för regelbundna skräpplockarkampanjer.

19 3(3) Teknik- och servicenämnden framför att man kan åta sig att vara ansvarig för skräpplockarkampanjen i samarbete med barn- och utbildningsnämnden. Ärendet diskuteras. Förslag till beslut Ordförande Micael Glennfalk (M) föreslår att barn- och utbildningsnämnden ska ansvara för årligen återkommande skräpplockarkampanjer och att teknik- och servicenämnden anordnar skräpplockarkampanjer för alla Vimmerbybor. Han påpekar att uppdraget till barn- och utbildningsnämnden ska gälla på respektive skola. Beslutsunderlag Kommunfullmälctiges beslut , KF 95. Barn- och utbildningsnämndens beslut , BUN 146. Kommunstyrelsens förslag , KS 543. Kommunfullmälctiges beslut , KF 265. Förslag till beslut upprättat av ordförande Micael Glennfalk (M), Id Kommunstyrelsens beslut , KS 37. Teknik- och servicenämndens beslut , TSN 28. Barn- och utbildningsnämndens beslut , BUN 25. Sändlista Kommunfullmäktige

20 1(2) KS 127 Dnr 350/2010 Kod 290 Nya förskolan Lunden - finansiering Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att återremittera ärendet till presidiet för ytterligare utredning och att ärendet tas upp för beslut vid nästa sammanträde. Ärendet Upphandling har genomförts avseende totalentreprenör för Lundens förskola. Teknik- och servicenämnden beslutade , TSN 38, att anta NCC Construction Sverige AB som totalentreprenör. Anbudssumman är kronor. I investeringsbudgeten finns kronor med i förvaltningens reservationslista för Detta innebär att kostnaden för att bygga ny förskola blir cirka 7,9 miljoner kronor dyrare än beräknat. Vid upp starten av projektet gjordes beräkning utifrån att förskolan skulle byggas på annan tomt än den som gäller idag. Detta medför att följande omkostnader tillkommer: ny dragning avelljusspår ny service för vatten/avlopp (finns på tidigare tomter) ny el anslutning (finns på tidigare tomter) kostnad för geoteknisk undersökning av marken kostnad för planarbete de tidigare tänkta tomterna för förskolan var markplanerade, det är inte denna ingen infrastruktur (finns på tidigare tomter). Ärendet diskuteras. FastighetschefBo Lennstam, fastighetsförvaltare Malin Starenflykt och bam- och utbildningschef Birgitha Sahlin deltog vid kommunstyrelsens presidieberedning Ordföranden redogör för detta. Presidiet har efterfrågat nyckeltal som kommer att redovisas för presidiet vid kommande beredning.

21 Sammanträdes datum 2(2) Kommunstyrelsen ställer sig tveksam till att anbuds summan är så pass mycket högre än den budgeterade summan. Man vill få specificerat vad det är som gör kostnaden högre. Man är också tveksam till teknik- och serviceförvaltningens förslag till ombudgetering för att täcka den högre kostnaden, då man föreslår att ta medel :från exempelvis skolor där underhållet redan är eftersatt. Förslag till beslut Teknik- och servicenärnnden föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna följande förslag till ombudgetering/förskottering:från följande projekt till projekt 62555, förskola Lunden: Projekt Stadshuset, innergården Stadshuset, medborgarkontor Vimarskolan, upprustning, teknik, ytskikt Gymnasiet A-huset, byte plåttak Driftavdelningens spolplatta 1000 Astrid Lindgrens skola, upprustning, teknik, ytskikt Ordförande Micael Glennfalk (M) föreslår att man återremitterar ärendet till kommunstyrelsens presidium för ytterligare utredning och att man tar upp ärendet för beslut vid nästa sammanträde. Beslutsunderlag Teknik- och servicenärnndens beslut , TSN 59. Sändlista Kommunstyrelsens presidium

22 Sammanträdes datum 1(2) KS 128 Dnr 55/2012 Kod 107 Ägardirektiv för Vimmerby kommuns bolag år 2012 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta gemensamma och särskilda ägardirektiv för Vimmerby kommuns bolag år Ärendet Arbete med att ta fram ägardirektiv för Vimmerby kommuns bolag har pågått under en tid. En större förändring som görs i ägardirektiven är att det kommer finnas dels ett gemensamt ägardirelctiv för samtliga bolag, dels ett särskilt ägardirektiv för varje bolag. Ordförande Micael Glennfalk (M) redogjorde för arbetet vid kommunstyrelsens sammanträde och meddelade att ägardirektiven skulle beredas ytterligare av kommunstyrelsens presidium i samarbete med bolagen. Därefter tas de upp för beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmälctige. Vid kommunstyrelsens presidiums ärendeberedning deltog Jan Erixon och Tomas Holgersson för Vimarhem AB, Roger Carlsson och Claes Wetterström för Vimmerby Energi och Miljö AB samt Kjell-Ake Hansson för Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. De redogjorde för bolagens förslag till ändringar i direlctiven. Vid kommunstyrelsens sammanträde , KS 112, gick ledamöterna igenom det arbetsmaterial som tagits fram samt bolagens förslag till ändringar. Man beslutade att återremittera ägardirektiven till förvaltningen för revidering efter framkomna synpunlcter och att ägardirektiven tas upp för beslut vid kommunstyrelsens nästa sammanträde. Vid dagens sammanträde föreligger ett reviderat arbetsmaterial med samtliga ägardirektiv. Kommunstyrelsen diskuterar och går igenom direktiven och anger slutliga ändringar och justeringar.

23 2(2) Beslutsunderlag Kommunstyrelsens beslut , KS 96. Kommunstyrelsens beslut , KS 112. Förslag till gemensamt ägardirektiv, Id Förslag till ägardirektiv för Vimmerby kommun Förvaltnings AB, Id Förslag till ägardirektiv för Innovation for Children AB, Id Förslag till ägardirektiv för Vimmerby Energi och Miljö AB, Id Förslag till ägardirektiv för Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB, Id Förslag till ägardirektiv för Vimmerby Halkbana AB, Id Förslag till ägardirektiv för Vimarhem AB, Id Sändlista Kommunfullmäktige

24 1(4) KS 129 Dnr Kod 010 Infrastrukturkansliet - förlänga projektet till utgången av 2017 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Vimmerby kommun ingår i infrastrukturprojektet i enlighet med projektbeskrivningen till och med utgången av kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) och kommunchef Carolina Leijonram får i uppdrag att representera Vimmerby kommun i styrgruppen 3. finansiering sker inom verksamhet 1221, Infrastrukturkansli. Ärendet År 2010 tog Hultsfreds kommun initiativ till att starta ett Infrastrukturkansli. Ett förslag togs fram i samråd med Högsby, Vimmerby och Kinda kommuner. Detta i syfte att få ökade positiva effekter av varaktig karaktär som rör statlig infrastruktur, både väg och järnväg. Framförallt på Stångådalsbanan och RV 34/47. Projektet löper mellan till InköpschefMichael Leijonhud är tjänstledig SO % för att istället jobba som projektledare SO % på Infrastrukturkansliet. V ärt gemensamma geografiska läge samt att vi så tydligt i Kalmar län går från fem arbetsmarknadsregioner till två, stärker ytterligare betydelsen aven väl utbyggd och fungerande infrastruktur. Möjligheterna till både arbetspendling och studiependling till städer som exempelvis Linköping, Jönköping och Kalmar kommer att få en mycket stor inverkan på oss. När vi tittar på utfallet i pengar från staten för satsningar på infrastruktur under den kommande planperioden fram till år 2021 är länets nivå mycket låg vid jämförelse med andra regioner. 793 miljoner kronor blev utfallet för oss, tillväxtområden i landet ligger ofta mellan miljarder kronor under samma period.

25 2(4) Projektbeskrivning Projekttiden för den första perioden av Infrastrukturkansliet går ut den 30 september Styrgruppen, som består av respektive kommunalråd och kommunchef från de fyra kommunerna, har vid sitt senaste möte kommit fram till att projektet bör förlängas till utgången av Förslaget från styrgruppen är att Hultsfreds kommuns inköpschefmichael Leijonhud får fortsatt förtroende som projektledare på 50 % tjänst. För Hultsfreds kommuns rälming berälmas projektet fortsatt kunna finansieras inom ramen för befintlig budget. Nedan följer en rapport om projektets första period samt ett förslag till grunder för andra perioden. Projektets måljörstaperioden till Anledningen till att projektet startade var: - att ingen av de fyra kommunerna hade riktigt med resurser för att aktivt medverka i diskussionen på den regionala och nationella nivån om statlig infrastruktur. Flera av kommunerna skickade olika personer varje gång och kunskapsbildningen förblev mycket låg. - att kommunerna enskilt hade en för svag röst i samtalet om satsningar på infrastruktur. Detta i en tid då en av de absolut centralaste frågorna för landsbygden är just statlig infrastruktur. - att kommunerna upplevde ett svagt intresse från staten att satsa på Stångådalsbanan. Kustpilen ställde in så pass mycket turer att dess förtroende hos resenärerna fortfarande är i botten. Detta mynnade ut i att Riksrevisionen skreven rapport som konstaterade flera häpnadsväckande fakta kring Kustpilens aktörer. - att staten genom lagen om vissa kommunala befogenheter gjorde det möjligt för kommuner att använda sina egna skattemedel till att finansiera statlig infrastruktur. Detta skapar en konkurrens mellan kommuner. Kommunerna kan numer betala sig fram för att få infrastruktursatsningar att gå före i kön. Detta förfaringssätt har nu kritiserats av Riksrevisionen som visar på att så just varit fallet. På dessa grunder startade infrastrukturkansliet. Det är styrgruppens uppfattning att vi skapat oss en position och en gemensam röst i dessa frågor. Detta på ett mycket kostnadseffektivt sätt genom att låta en 50 % tjänst representera oss alla. Vi äger också en betydligt högre kunskap om Stångådalsbanans och RV 34/47. Detta trots att projekttiden ännu inte gått ut. Flera aktörer har anslutit sig till projektet, bland andra Linköpings kommun. Detta har aktive-.. ~

26 3(4) rat diskussionen om hur vi löpande ska kunna ta med flera aktörer i projektet. Projektets mål andra perioden till Styrgruppen föreslår att vi tar nästa steg i frågan enligt följande: - att fortsätt agera i enlighet med första projektperioden och därmed fortsätta representera kommunerna i frågan om Stångådalsbanan samt RV 34/47. - att vi ska arbeta mot en gemensam vision 2017 för Stångådalsbanan. - 2:30 i restid Kalmar - Linköping. Konsulter har bedömt att det kräver ca mkr. i investering för att åstadkomma detta. Det innebär inte att det i ett senare skede kan vara aktuellt med elektrifiering och kurvrätningar (som är en investering på flera miljarder). Biogas är ett intressant alternativ för att driva tågen. - att vi ska utforma ett system som möjliggör för andra kommuner som har intresse i Stångådalsbanan och/eller RV 34/47 att medverka i projektet - att vi ska utforma ett system som möjliggör för andra parter t.ex. företag med intresse i Stångådalsbanan och/eller RV 34/47 att kunna bli "associerade medlemmar" till projektet. Detta innebär att de ska kunna få tidig information samt ska kunna rådgöra med Infrastrukturkansliets styrgrupp - att styrgruppen ska fortsatt endast bestå av kommuner som finansierar projektet. Kansliavdelningens synpunkter Kansliavdelningen har varit i kontalct med Michael Leijonhud på infrastrukturkansliet och fått information om att kommunstyrelsen i Högsby kommun godkänt att förlänga infrastrulcturkansliets uppdrag till utgången av Kommunstyrelserna i Hultsfred och Kinda kommuner har tidigare fattat liknande beslut. Kansliavdelningen fick också projelctbeskrivningen som är intagen i tjänsteskrivelsen samt information om att förhandling sker med flera kommuner om inträde i projektet.

27 4(4) Beslut i frågan bör kunna tas i kommunstyrelsen då infrastrukturkansliets verksamhet finns med i budget för Vid dagens sammanträde föreligger tjänsteskrivelse upprättad av kanslichef Therese Jigsved. Ärendet diskuteras. Ledamöterna ser stora fördelar med att förlänga projekttiden till och med utgången av år Man efterfrågar även en presentation/redovisning av infrastrukturkansliet på ett kommande sammanträde. Beslutsunderlag Protokollsutdrag från Hultsfreds kommun, Id Protokollsutdrag från Kinda kommun, Id PM från ordförande Micael Glennfalk, Id Rapport från infrastrukturkansliet, Id Tjänsteskrivelse upprättad av kanslichef Therese Jigsved, Id Protokollsutdrag från Högsby kommun, Id Sändlista Hultsfreds kommun Högsby kommun Kindakommun Linköpings kommun Kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) Kommunchef Carolina Leijonram Ekonomiavdelningen

28 1(2) K8 130 Dnr 239/2010 Kod 020 Enhetligt belopp för personalbefrämjande åtgärder - återredovisning från nämnderna Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner nämndernas redovisningar avseende användning av 2011 års avsatta medel för personalbefrämjande åtgärder. Ärendet Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige hanterade vid flera sammanträden under hösten 2011 frågan om medel för personalbefrämjande åtgärder Kommunfullmäktige beslutade , KF 235, att beloppet för personaibefrämjande åtgärder ska vara 250 laonor per anställd och år. Finansieringen år 2011 skedde genom kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov. Man gav också nämnderna i uppdrag att återredovisa till kommunstyrelsen hur pengarna har använts. Man beslutade också att ge samtliga nämnder i uppdrag att anslå 250 kronor per anställd och år till personalbefrämjande åtgärder för år 2012 och 2013 och att finansiering år 2012 och 2013 sker inom respektive nämnds budgetram. Vid dagens sammanträde föreligger redovisningar från nämnderna. Ärendet diskuteras. Helen Nilsson (8) konstaterar att flera nämnder redovisar olika typer av gåvor, till exempel julblommor och matkorgar. Detta är troligen ett resultat av att beslutet om belopp för personalbefrämjande åtgärder fattades sent under året. Hon framför att hon gärna ser att man till nästa år prioriterar olika typer av aktiviteter för att stärka vi-känslan och sammanhållningen på arbetsplatserna.

29 2(2) Beslutsunderlag Personalutskottets beslut , PV 45. Kommunstyrelsens beslut , KS 318. Kommunstyrelsens beslut , KS 475. Kommunfullmäktiges beslut , KF 214. Skrivelse upprättad av personalchef Monica Bergh, Id Kommunstyrelsens förslag , KS 512. Kommunfullmäktiges beslut , KF 235. Teknik- och servicenämndens beslut/redovisning, Id Socialnämndens beslut/redovisning, Id Omsorgsförvaltningens redovisning, Id Kommunstyrelseförvaltningens redovisning, Id Barn- och utbildningsnämndens beslut/redovisning, Id Miljöförvaltningens redovisning, Id Kultur- och fritidsnämndens beslut/redovisning, Id Sändlista Samtliga nämnder Ekonomiavdelningen Personalavdelningen

30 1(1) KS 131 Dnr 69/2012 Kod 174 Dispensansökan för rengöring av förbränningsanordning med tillhörande rökkanaler - bevilja Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. bevilja Jonas Bemeros dispens att rengöra förbränningsanordning med tillhörande röld<:analer i fastigheten Målen 1 :2, Blackstad, på villkor att sökanden, med närvaro av representanter från Vimmerby Sotning s distrikt och Räddningstjänsten, visar att han kan utföra sotningen själv på fastigheten och har de redskap som erfordras 2. sökanden till Vimmerby kommun lämnar in bevis på att han tagit del av den teoretiska utbildningen som finns att tillgå. Ärendet Vid dagens sammanträde föreligger en ansökan från Jonas Bemeros, ägare till fastigheten Målen 1 :2, Blackstad, Vimmerby kommun, om att själv få rengöra förbränningsanordning med tillhörande rökkanaler i sin fastighet. Förslag till beslut PerAke Svensson (C) yrkar bifall till föreliggande ansökan. Beslutsunderlag Dispensansökan från Jonas Bemeros, Id Sändlista Jonas Bemeros Räddningstj änsten Vimmerby Sotningsdistrikt

31 1(1) KS 132 Dnr 69/2012 Kod 174 Dispensansökan för rengöring av förbränningsanordning med tillhörande rökkanaler - bevilja Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. bevilja Andreas Johansson dispens att rengöra förbränningsanordning med tillhörande rökkanaler i fastigheten Vi 5:36, Södra Vi, på villkor att sökanden, med närvaro av representanter från Vimmerby Sotningsdistrikt och Räddningstjänsten, visar att han kan utföra sotningen själv på fastigheten och har de redskap som erfordras Ärendet Vid dagens sammanträde föreligger en ansökan från Andreas Johansson, ägare till fastigheten Vi 5:36, Södra Vi, Vimmerby kommun, om att själv få rengöra förbränningsanordning med tillhörande röldcanaler i sin fastighet. De som ansöker ska till Vimmerby kommun lämna in bevis på att de tagit del av den teoretiska utbildningen som finns att tillgå. Andreas Johansson har lämnat in detta. Förslag till beslut PerAke Svensson (C) yrkar bifall till föreliggande ansökan. Beslutsunderlag Dispensansökan från Andreas Johansson, Id Sändlista Andreas Johansson Räddningstjänsten Vimmerby Sotningsdistrikt

32 1(1) KS 133 Dnr 276/2011 Kod 371 Fortsatt bevakning samt att driva frågan om hantering av matavfall med avsikt att av detta framställa biogas - uppdrag Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen ger näringslivsenheten i uppdrag att tillsammans med näringslivet fortsätta bevaka och driva frågan om hantering av matavfall med avsikt att av detta framställa biogas.. Ärendet Kommunfullmäktige hanterade , KF 173, en motion om hantering av matavfall på kommunens skolor. I motionen föreslogs att man skulle ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram underlag för beslut om eventuell komposteringsanläggning för matavfall vid Vimmerby Gymnasium och att inventera behovet och möjligheten att på motsvarande sätt ta tillvara matavfall från kommunens samtliga skolor och förskolor där sådana ännu inte finns. Motionen avslogs men man beslutade att kommunstyrelsen tillsammans med näringslivet ska fortsätta bevaka och driva frågan om hantering av matavfall med avsikt att av detta framställa biogas. Kommunstyrelsen behöver nu utse vem som aktivt ska arbeta med frågan. Tidigare har näringslivschefen fått i uppdrag av kommunstyrelsen , KS 18, att ingå i biogasgruppen och att bevaka biogasfrågan och ge regelbundna avrapporteringar till kommunstyrelsen. Detta uppdrag är lämpligt att knyta samman med det tidigare biogasuppdraget. Ärendet diskuteras. Beslutsunderlag Kommunfullmäktiges beslut , KF 173. Kommunstyrelsens beslut , KS 18. Sändlista Näringslivsenheten

33 1(1) KS 134 Dnr 10 1/20 12 Kod 456 Ny avfallsplan för Vimmerby kommun - revidering år 2012: utse deltagare i politisk styrgrupp Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen utser Ingela Nilsson Nachtweij (C) till representant i den politiska styrgruppen för avfallsplanen. Ärendet Teknik- och serviceförvaltningen har tillsammans med Vimmerby Energi och Miljö AB fått i uppdrag av telmik- och servicenämnden, TSN 43 och , att revidera kommunens avfallsplan. I den projektorganisation som nämnden antagit ska bland annat ingå en politisk styrgrupp med representanter från telmik- och servicenämnden, Vimmerby Energi och Miljös styrelse, miljö- och byggnämnden och kommunstyrelsen. Vid dagens sammanträde ska kommunstyrelsen utse en representant till den politiska styrgruppen. Förslag till beslut Ordförande Micael Glennfalk (M) föreslår att kommunstyrelsen utser Ingela Nilsson Nachtweij (C) till representant i styrgruppen. Beslutsunderlag Telmik- och servicenämndens beslut , TSN 42. Telmik- och servicenämndens beslut , TSN 43. Sänd lista Ingela Nilsson Nachtweij (C) Teknik- och servicenämnden Vimmerby Energi och Miljö AB

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 14 februari 2017 kl 13:00-14:00 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e vice ordförande Magnus Gustafsson

Läs mer

Plenisalen, Stadshuset, Vimmerby Måndagen den 25 april 2016, kl Kommunchef Carolina Leijonram Kanslijurist Therese Jigsved

Plenisalen, Stadshuset, Vimmerby Måndagen den 25 april 2016, kl Kommunchef Carolina Leijonram Kanslijurist Therese Jigsved Sammanträdesdatum 1(6) Plats och sammanträdestid Plenisalen, Stadshuset, Vimmerby Måndagen den 25 april 2016, kl 17.30. Beslutare Se sida 2 Övriga deltagare Kommunchef Carolina Leijonram Kanslijurist Therese

Läs mer

Sammanträdesdattlm Kommunfullmäktige Kommunchef Carolina Leijonram Kanslichef Therese Jigsved

Sammanträdesdattlm Kommunfullmäktige Kommunchef Carolina Leijonram Kanslichef Therese Jigsved VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdattlm Kommunfullmäktige 2012-04-23 Sidnr 1(2) Plats och sammanträdestid Plenisalen, måndagen den 23 april 2011, kl 18.30-19.50 Beslutare Se sida 2 Övriga

Läs mer

Tunasalen, stadshuset, Vimmerby Tisdagen den 17 juni 2014 Klockan 09:00-12:00, 13:00-15:25 Ajournering 09:05-10:05

Tunasalen, stadshuset, Vimmerby Tisdagen den 17 juni 2014 Klockan 09:00-12:00, 13:00-15:25 Ajournering 09:05-10:05 SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL 1(1) Plats och sammanträdestid Tunasalen, stadshuset, Vimmerby Tisdagen den 17 juni 2014 Klockan 09:00-12:00, 13:00-15:25 Ajournering 09:05-10:05 Beslutande Ledamöter Micael Glennfalk

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Tunasalen, Stadshuset, tisdagen den 7 juni 2011, Vimmerby. Klockan 11 :00-12: 1 O, 13: 15-16:55.

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Tunasalen, Stadshuset, tisdagen den 7 juni 2011, Vimmerby. Klockan 11 :00-12: 1 O, 13: 15-16:55. VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sidnr 1(1) Plats och sammanträdestid Tunasalen, Stadshuset, tisdagen den 7 juni 2011, Vimmerby. Klockan 11 :00-12: 1 O, 13: 15-16:55. Beslutare Micael Glennfalk (m),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Plats och tid Tunasalen, måndagen den 12 december 2016 kl 13:00-16:00 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice ordförande Ingela

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 13 februari 2018 kl 13:00-17:00 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice ordförande Ingela Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(15)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(15) Sammanträdesprotokoll Sida 1(15) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 17 januari 2017 kl 13:00-17:00 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice ordförande Ingela Nilsson

Läs mer

1(2) Kommunstyrelsen 2011-11-29

1(2) Kommunstyrelsen 2011-11-29 Arende VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum 1(2) Kommunstyrelsen 2011-11-29 KS 549 Dm 187/2010 Kod 001 Lokalvårdsorganisationen Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige Kommunstyrelsen

Läs mer

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan Sammanträdesdatum 1(10) Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan 13.15-14.35. Annika Högberg (S), ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

1. konsumentvägledning ska tillhandahållas i samverkan med annan kommun

1. konsumentvägledning ska tillhandahållas i samverkan med annan kommun Arende VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr 1(4) Kommunstyrelsen 2011-11-29 KS 548 Dm 229/2011 Kod 151 Konsumentrådgivning Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 20 september 2016 kl 09:00-12:00 Ajournering: 09:10-09:30 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e

Läs mer

PROTOKOLL KS MILJÖUTSKOTT

PROTOKOLL KS MILJÖUTSKOTT 2015-11-03 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Margareta Ölwe (M) Göran Bengtsson (M) Emilie Nilsson (FP) Kerstin Björkäng Wirehed (S) Göran Lock (MP) miljöchefen

Läs mer

Vimmerby kommun. www. vimmerby.se 1(1) KUNGÖRELSE 2012-10-26. Kommunstyrelseförvaltningen, kansliavdelningen TJ

Vimmerby kommun. www. vimmerby.se 1(1) KUNGÖRELSE 2012-10-26. Kommunstyrelseförvaltningen, kansliavdelningen TJ Vimmerby kommun www. vimmerby.se Kommunstyrelseförvaltningen, kansliavdelningen TJ KUNGÖRELSE 2012-10-26 1(1) Kommunfullmäktiges sammanträde- extra ärende Tid Måndag 29 oktober 2012, kl. 18:30. Plats Plenisalen,

Läs mer

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City

KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109. Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Sammanträdesdatum 1(5) KF 145 Dnr 327/2010 Kod 109 Medborgarförslag - Gör Vimmerby till en Fairtrade City Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att

Läs mer

Ställningstagande till VEMAB:s beslut angående byggnation av kraftvärmeverket

Ställningstagande till VEMAB:s beslut angående byggnation av kraftvärmeverket Arende Vimmerby kommun www.vimmerby.se Kommunstyrelseförvaltningen TJG TJÄNSTESKRIVELSE 2012-06-16 Diarienummer 19912011/370 Id 2012.1826 1(1) Kommunstyrelsen Ställningstagande till VEMAB:s beslut angående

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset den 14 januari 2014 kl. 08.00 14.45 ande Övriga närvarande Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Curt-Rune Roos

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(17)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(17) Sammanträdesprotokoll Sida 1(17) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 14 februari 2017 kl 14:00-17:00 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice

Läs mer

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 27 (46) 2017-10-30 Kf Ks 313 14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/196-109 Elin Landerdahl (M) har 16 maj 2017 lämnat

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög måndagen den 2 april 2012 kl 13:00-14:50 Magnus Oscarsson (KD), ordförande Roger Silfver (C), ersättare för Arne

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Margareta Barkselius (C) 13-14, Lars Granath (FP), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP)

Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Margareta Barkselius (C) 13-14, Lars Granath (FP), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP) Barn- och utbildningsnämnden 1 (6) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 9 april 2014, klockan 16.00 18.00 ande Taito Arkkukangas (S), Tauno Arbelius (S), Margareta Barkselius (C) 13-14,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Carina Sjölund (M), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD)

Carina Sjölund (M), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 1 (11) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 11juni 2013, klockan 16.00-17.35 ande Taito Arkkukangas (S), Maija-Liisa Åsenbrygg (S), Tauno Arbelius (S), Margareta

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Sven-Inge Eriksson. Ewa Sallova. Tekniska nämndens arbetsutskott. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1.

Sven-Inge Eriksson. Ewa Sallova. Tekniska nämndens arbetsutskott. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1. Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Djurö, 30 november 2016 kl. 9.00 10.30 Beslutande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Ordförande Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

cfl9:et():uaansötrt1.

cfl9:et():uaansötrt1. VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidm Sanunanträdesdatum 1(1) Plats och sammanträdestid Beslutande Ledamöter Ej beslutande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Underskrifter sekreterare

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr Sammanträdesdatum Revisions- och demokratiberedningen 2014-04-11

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr Sammanträdesdatum Revisions- och demokratiberedningen 2014-04-11 VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr 1(1) Plats och sammanträdestid Tunasalen, stadshuset, Vimmerby Fredagen den 11 april 2014 Klockan 13.00-14.15 Beslutare Tjänstgörande ersättare Ingela Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott

Kommunstyrelsens personalutskott 2019-05-27 2019-05-27 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult klockan 13:30 16:00 Paragrafer 24-34 Utses att justera Sonja Emilsson Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: 2011-04-05 1 (8) arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Nämndrummet, Kommunhuset, Skillingaryd 5 april 2011 klockan 13.00 16.00 Roger Ödebrink (S) ordförande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.10 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Per-Inge Pettersson Åke Nilsson Tommy Ejnarsson Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017 Sid Justering... 2 69 Information om socialnämndens konkreta handlingsplan... 3 70 Information

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223 Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 16.30 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s) ers Annica Blomgren (s) Ove Torpman

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen 2013-03-26 1(5) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 26 mars 2013, kl 17.00 17.35. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Helen Gustavsson

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(17) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 9.00 10.50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 5 december 2017 kl. 08:30-12.10 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

arbetsutskott 2013-06-04 59 2

arbetsutskott 2013-06-04 59 2 Sammanträdesdatum: Sida: 2013-06-04 1 (12) arbetsutskott Plats och tid Snickaren, Kommunalkontoret, Skillingaryd 4 juni 2013 klockan 13.00 17.30 Beslutande Roger Ödebrink (S) ordförande Gunnel Elg (KD)

Läs mer

Elisabeth Strengbom (S), Monica Lindgren (S), Jenny Andersson (KD) 31, och Robert Redenkvist (SD) 31.

Elisabeth Strengbom (S), Monica Lindgren (S), Jenny Andersson (KD) 31, och Robert Redenkvist (SD) 31. Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Beslutande Kung Karls skola, Matsalen, onsdagen den 24 april 2019, klockan 16.00-18.35, ajournering 18.20-18.25. Angelica Stigenberg (S), Marie Norin Junttila

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(20)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(20) Sammanträdesprotokoll Sida 1(20) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 25 april 2017 kl 13:00-17:30 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M), 1:e vice ordförande Ingela Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Plats och tid Sevederummet, fredagen den 10 november 2017, kl 10.00-11.45 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande Sören Sjöholm (M), 1:e vice ordförande Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(17)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(17) Sammanträdesprotokoll Sida 1(17) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 16 januari 2018 kl 13:00-17:30 Beslutande Ledamöter Helen Nilsson (S), Ordförande Tomas Peterson (M) Marie-Charlotte Nicholson (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Sida (10)

Sida (10) 2008-06-04 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Egon Carlsson (sjvp) Pia Ingvarsson (s) Övriga närvarande Hanna-Karin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-02-15 Sid: 1 Instans Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nicklas Huuva (KD) ordförande Bengt-Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) 2:e vice ordförande Johan Jacobsson (S)

Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) 2:e vice ordförande Johan Jacobsson (S) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Torsö, 2 april 2019, kl. 15.00 15.55 Beslutande Sven-Inge Eriksson (KD) Ordförande Erland Gustavsson (M), 1:e vice ordförande Suzanne Michaelsen

Läs mer

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-25 92 Plats och tid Mobergsalen, kommunhuset Emmaboda, 2012-06-25, 17:00 17:30 Beslutande Övriga deltagande Ann-Marie Fagerström (s) Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof Jäghagen

Läs mer

Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) Karin Wigrup (C) 25-26

Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) Karin Wigrup (C) 25-26 1(7) Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået kl 13.00-14.40 Ajournering: 13.55-14.05 Beslutande Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) 27-29 Charlotte Wachtmeister (M) Karin Wigrup (C) 25-26 Övriga deltagare

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (10) Kommunstyrelsen 2012-12-13

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (10) Kommunstyrelsen 2012-12-13 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (10) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 8.30-11.30 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Dag Bergentoft (M) Patrik Renfors (V) 197-200 Inge Ståhlgren (S) Leif Thor (M) Jan

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-04-23 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-04-23 Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(11) Tid och plats 2015-04-23 - i Skånes Fagerhultsrummet klockan 13.30-16.10 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Ingela Lärkevie (C) - förste vice ordförande Leif Svensson (S) - andre vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT 2014-12-02 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Göran Bengtsson (M) Louise Stjernquist (FP) Kerstin Björkäng Wirehed

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-19 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-19 Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(12) Tid och plats 2015-02-19 - i Värsjörummet klockan 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Ingela Lärkevie (C) - förste vice ordförande, 6-9 Leif Svensson (S) - andre

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef Jan Demerud, ekonomichef

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef Jan Demerud, ekonomichef 2012-02-27 10 Plats och tid Nygatan 8, Folkets Hus Emmaboda, 2012-02-27, 18:00 19:45 Beslutande Samtliga närvarande med undantag av Ingrid Jensen(c). Gunvor Karlsson(s), Emma Åhlander Hansson(m), Annchristin

Läs mer

Södra Vi-rummet, stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 23 januari 2014, kl 08:30-10.05

Södra Vi-rummet, stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 23 januari 2014, kl 08:30-10.05 SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL 1(1) 2014-01-23 Valnämnden Södra Vi-rummet, stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 23 januari 2014, kl 08:30-10.05 Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ingela

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: 2007-11-27 1(15) arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, Kommunalkontoret, Skillingaryd, tisdagen 27 november 2007 kl. 13.00 17.10 Beslutande Gert Jonsson (m) ordförande Sune

Läs mer

Kommunstyrelsens miljöutskott

Kommunstyrelsens miljöutskott Sidan 1 av 13 Plats och tid Rotebrorummet 9:00-11:00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande, ej tjänstgörande ersättare Övriga Utsedda att justera Ordförande Carina

Läs mer

Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset i Tomelilla, den 7 mars 2019, kl

Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset i Tomelilla, den 7 mars 2019, kl : Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 09.00-11.15 Beslutande Se sidan två. Övriga närvarande Enhetschef Eva Viggh Kanslichef Johan Linander Handläggare Jenny Thörn Ekonom Emelie

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträdesrum,

Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 16.00-20.25 Deltagande Beslutande Gert Franzen (c), ordfärande Jaan Kello (m) Anna Johansson (m) Rune Larsson (m) Benkt-Eric

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-14.20 Beslutande Kira Berg, s Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Silva Andersson, s Per-Inge Petterson,

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 2 juni 2016, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 2 juni 2016, kl Pensionärsrådet Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 2 juni 2016, kl 13.00-14.50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare Tommy Larserö, kommunchef. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS

Anders Andersson, sekreterare Tommy Larserö, kommunchef. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid: 17.05 17.30 Beslutande Ewa-Leena Johansson (S) Ingemar Javinder (S) Wiveca Stopp (S) Gert Stark (S) Ulla Kalander-Karlsson

Läs mer

Utses att justera: Åke Almqvist (M) Ing-Britt Andersson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Utses att justera: Åke Almqvist (M) Ing-Britt Andersson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2011-02-07 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2011-02-07 klockan 10.00 16.00 Beslutande: Anders Ljung (C), ordförande Jan-Olof Andersson (C) Markus Hall (MP) Göran Lindgren (M)

Läs mer

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd 1(10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 10.00 12.15 Ajournering kl. 10.30-10.45 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Lars Nilsson, c Monica Nilsson, s Lennart Eklund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2018-03-19 1 (6) Plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 19 mars 2018 klockan 18.30 19.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(10) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Elisabeth Strengbom (S), Peter Åkesson (MP) och Sussanne Söderström (SD). Barbro Olausson (L), Ronja Lund Wall (M) och Lars Gustavsson (KD).

Elisabeth Strengbom (S), Peter Åkesson (MP) och Sussanne Söderström (SD). Barbro Olausson (L), Ronja Lund Wall (M) och Lars Gustavsson (KD). Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Plats och tid Gymnasieenhetens lokal vid Ulvesund, onsdagen den 25 april 2018, klockan 16.00-18.20 ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) v ordf Tommy Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) v ordf Tommy Nilsson (s) 2008-05-07 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-9.25 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens tid och plats Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) v ordf Tommy Nilsson (s)

Läs mer