Verksamhetsplan med budget 2016 Regionservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2016 Regionservice"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget 2016 Regionservice

2 Innehåll 1. Inledning Vision och värdegrund Syfte Framgångsfaktorer Rollen som serviceförvaltning Mål och uppdrag Organisation Uppföljning... 21

3 1. Inledning Regionservice är Region Örebro läns serviceorganisation. Många av regionorganisationens service- och stödprocesser är samlade i Regionservice som till exempel fastigheter, IT, medicinsk teknik, kost, transport, städ, ekonomi, personal, upphandling, diarium och arkiv, telefonväxlar och kundtjänst. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra våra produkter, tjänster, processer, rutiner och inte minst bemötandet gentemot våra kunder. Inom Regionservice anser vi att en framgångsrik serviceorganisation behöver såväl struktur (rutiner, processer, system), som kultur (bemötande, serviceanda, attityder) och att vi behöver arbeta aktivt med dessa båda områden. Vårt förhållningssätt är att våra tjänster ska hålla minst samma nivå, såväl kostnadsmässigt som kvalitetsmässigt, som de tjänster man kan hitta på marknaden. Därför arbetar vi kontinuerligt med chefer och medarbetare för att förankra Regionservice målbild att bli Sveriges bästa serviceorganisation. Vi har bland annat fokuserat på medarbetarnas servicekänsla och bemötande gentemot kunder/kollegor, samt utbildat ett stort antal medarbetare i lean för att vi ska kunna ta fram och implementera kostnadseffektiva och kvalitativa processer. Vi har också intensifierat vårt arbete med nyckeltal för att undersöka hur vi ligger till gentemot andra aktörer, allt i syfte att förbättra våra verksamheter. Genomförda kundenkäter visar att vi är på rätt väg där nöjdkundindex (NKI) har ökat från NKI 66 år 2013 till NKI 69 år Det är glädjande och sporrar oss i vårt fortsatta arbete. Samtidigt som vi ska vara konkurrenskraftiga i vårt utbud har vi även en roll att fortsätta standardiseringen av arbetssätt och rutiner, samt att agera som ett strategiskt stöd inom många områden. 3 (21)

4 Vår framtida utmaning är att hålla fast i den positiva utvecklingen vi sett inom vår serviceorganisation och inte slå oss till ro med de resultat vi uppnått. Konkreta utmaningar under det kommande året är: Etablering av ett Servicecenter. Ett förbättringsområde som kommit fram i kundenkäterna och i olika kunddialoger är att det svårt att hitta rätt i våra beställnings- och supportorganisationer. Vi kommer under 2016 att samla flera av våra olika supportfunktioner i vårt gemensamma Servicecenter. Det är en stor utmaning att få detta att fungera som vi planerat och att få rätt förväntansgrad från våra kunder i uppstartsskedet. Regionfrågan och den nya hälso- och sjukvårdsförvaltningen där vi behöver arbeta aktivt för att stödja organisationsförändringen, speciellt inom IT-sidan. Vi behöver även hitta rätt kontaktytor för vår serviceorganisation i den nya organisationen. De stora nybyggnationerna som påverkar många områden inom Regionservice och då speciellt områdena Fastigheter, Medicinsk teknik, IT och Försörjningen. Bidra till att hitta nya arbetssätt inom vården där vi skulle kunna utöka våra tjänster, inom till exempel inom vårdnära service och materialhantering. Kostnadstrycket inom regionorganisationen - där Regionservice måste arbeta intensivt med att hitta kostnadseffektiva lösningar. 4 (21)

5 2. Vision och värdegrund Visionen är utgångspunkten för all verksamhet. Örebro läns landstings vision som antogs enhälligt av landstingsfullmäktige i november 2006 lyder: Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling och tidigare Regionförbundets vision var: Vår handlingskraft i nutid bygger regionens framtid Örebro läns landstings värdegrund utgår från visionen och lyder: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människornas bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet. Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. Regionförbundets värdegrund för dess kansli var: Vår handlingskraft bygger på att vi är schysta, kloka och framsynta. Vi verkar genom samarbete och öppenhet för smart, hållbar tillväxt för alla i hela Örebroregionen. Vision och värdegrund kommer att omarbetas för Region Örebro län och arbetet har påbörjats i samband med genomförd regionbildning och revideringen av regional utvecklingsstrategi. Vision och värdegrund anvisar Region Örebro läns inriktning, men också hur chefer och medarbetare ska förhålla sig till varandra och till medborgarna. För Regionservice betyder detta: Regionservice ska bli Sveriges bästa serviceorganisation hållbar, effektiv och personlig i ett gemensamt uppdrag för kunden. 5 (21)

6 3. Syfte Regionservice ska stödja och bidra till utvecklingen av Region Örebro läns verksamheter. 4. Framgångsfaktorer Inom Regionservice har medarbetare från alla våra områden arbetat fram en servicepolicy. Servicepolicyn kommer under året fortsätta att förankras med alla medarbetare och utgör även våra framgångsfaktorer. Helhetssyn Vi är lösningsfokuserade och samarbetar för att i dialog tillgodose kundens behov. Vi har kännedom om Regionservice organisation för att använda våra resurser på bästa sätt. Vi är öppna för nya idéer som utvecklar verksamheten. Professionalism Vi är tillgängliga och har kundens fokus. Vi bidrar med kompetens och kvalitet. Vi utför våra uppdrag i rätt tid och återkopplar kontinuerligt. Engagemang Vi ger ett personligt bemötande genom vänlig och tydlig kommunikation. Vi visar förståelse och respekt och känner yrkesstolthet inom Regionservice. Vi tar personligt ansvar för att skapa arbetsglädje. Kostnadseffektivitet Vi arbetar med att ständigt förbättra, standardisera och förenkla. Vi levererar långsiktigt hållbara lösningar med rätt kvalitet. Vi utvärderar löpande vårt arbete. 6 (21)

7 5. Rollen som serviceförvaltning Regionservice är Region Örebro läns serviceorganisation. Regionservice har en övergripande verksamhetsplan för alla ingående verksamheter med fokus på hur Regionservice som serviceorganisation kan utveckla service och stöd till kunderna. Verksamhetsplanerna för respektive område i Regionservice innehåller mer information om de tjänster och produkter som Regionservice tillhandahåller. Dessa verksamhetsplaner publiceras på intranätet. Regionorganisationens verksamheter vänder sig till medborgarna och patienterna. Medborgarna och patienterna är den viktigaste mottagaren för Regionservice, men den primära kunden är i de flesta fall Region Örebro läns förvaltningar och regionkansliet. Regionservice har två olika roller som ibland kan vara svåra att kombinera. Dels har vi till uppgift att möta kundernas behov och krav, dels uppfylla de mål och uppdrag som politikerna och regionledningen beslutat. Det betyder att man som enskild kund/verksamhet inte alltid kan få just det som man efterfrågar om det för regionorganisationen som helhet är en sämre lösning. För att uppnå kostnadseffektivitet behöver vi så långt det är möjligt standardisera våra tjänster och produkter. En nära dialog behövs på alla nivåer. Regionservice har även en strategisk roll inom sina verksamheter, till exempel att hitta långsiktiga lösningar inom IT, medicinsk teknik och när det gäller fastighetsfrågor. 7 (21)

8 6. Mål och uppdrag Verksamhetsplan med budget är Region Örebro läns övergripande styrdokument och anger regionfullmäktiges prioriteringar. De inriktningar och mål som beskrivs i den övergripande planen ska göras konkreta och omsättas i praktiken av verksamheterna. De övergripande målen, inriktningsmålen samt indikatorerna ska vara utgångspunkt för verksamhetsplaner och löpa som en röd tråd hela vägen fram till den enskilde medarbetaren. Verksamhetsplanen syftar till att utveckla verksamheten. Nedan beskrivs de mål och uppdrag som finns i Region Örebro läns verksamhetsplan och som Regionservice ska uppfylla samt Regionservice egna mål för att utveckla verksamheten. De aktiviteter som ska utföras, d v s vad Regionservice ska göra för att nå de uppsatta målen, redovisas under respektive målområde. Inom Regionservice finns även specificerat när aktiviteten ska vara klar, vem som är ansvarig samt hur uppföljning av mål, uppdrag och aktiviteter ska ske under året. 6.1 Hållbar utveckling Vad är hållbar utveckling? Den regionala utvecklingspolitiken har hållbar utveckling som övergripande mål. Den mest använda definitionen av hållbar utveckling är; "En samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov." Figur. Modell av hållbar utveckling. Den långsiktiga utmaningen är att perspektiven mer och mer överlappar varandra, det vill säga det röda fältet (som symboliserar hållbar utveckling) blir större och större. Hållbar utveckling uppstår sålunda i överlappningen mellan de tre dimensionerna. 8 (21)

9 Övergripande mål för social hållbarhet Örebro läns invånare ska ha och känna lika tillgång till samhällets trygghet och service och möjlighet till delaktighet. Övergripande mål för ekologisk hållbarhet Region Örebro län ska främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl. Övergripande mål för ekonomisk hållbarhet Region Örebro län ska arbeta för att förutsättningarna för god, jämlik och jämställd hälsa och välfärd ständigt förbättras Uppdrag inom hållbar utveckling (Numreringen på uppdragen följer Region Örebro läns verksamhetsplan.) 3. Alla nämnder och verksamheter får i uppdrag att fortsätta arbetet för att nå prioriterade mål i Miljö- och hållbarhetsprogrammet även under Alla nämnder och verksamheter får i uppdrag att beakta hållbar utveckling i sin planering och sitt dagliga arbete. 5. Alla nämnder får i uppdrag att fullfölja arbetet med gender budgetinganalys inom minst ett verksamhetsområde under Regionservice förväntas bibehålla eller förbättra resultat i tidigare uppnådda mål i Miljö- och hållbarhetsprogrammet. Under 2016 har vi valt att fokusera på vissa områden där vi tror att våra aktiviteter har störst effekt för att nå de prioriterade målen i Miljö- och hållbarhetsprogrammet. Regionservice indikator: Samtliga medarbetare inom Regionservice ska ha genomfört HBTQ webbaserad utbildning under (21)

10 Aktiviteter för Regionservice: Uppföljning av åtgärder från dialoger med barn som genomfördes hösten Fortsätta genomförandet av gender budgetinganalysen inom Område kundtjänst. Genomföra HBTQ webbaserad utbildning och diskutera på en arbetsplatsträff eller liknande. Regionservice ska aktivt bidra till framtagande av det nya Miljö- och hållbarhetsprogrammet genom att delta i arbetet som leds av Hållbar utveckling/regionkansliet och se vad varje verksamhet kan bidra med. Genomföra och följa upp miljöronder på varje arbetsplats. Regionservice mål Regionservice arbetar för att minska den totala klimatpåverkan med 30 % jämfört med Regionservice indikator: Energiförbrukning (el + värme) per kvadratmeter för Region Örebro län ska minska i jämförelse med Regionservice indikator: Elanvändningen per kvadratmeter för Region Örebro län ska minska i jämförelse med Regionservice indikator: Regionservice resekostnader för privat bil vid tjänsteresor ska minska med 10 % i jämförelse med Regionservice indikator: Antal skype-/videokonferenser ska öka i jämförelse med Regionservice indikator: Antal timmar med skype-/videokonferenser ska öka i jämförelse med Aktiviteter för Regionservice: Fastigheter arbetar med beslutad Handlingsplan Energi och prioriteringar för energieffektiviseringar. Åtgärder genomförs i alla verksamheter för att minska elanvändningen. Fortsätt arbetet i de egna verksamheterna samt identifiera och åtgärda hur elanvändningen i våra tjänster/produkter kan minskas. Genomföra åtgärder enligt handlingsplan för Grön IT. Mäta användningen och följa upp skype- och videomöten. Minska användandet av privat bil vid tjänsteresor. Följ upp orsak och var restriktiv i beviljandet av privat bil vid tjänsteresor. Utreda möjligheten att samordna varutransporter till regionens större enheter. Uppföljning av livsmedlens klimatpåverkan startas upp genom att en "klimatmodul" i IT-stödet för kostuppföljning börjar användas. 10 (21)

11 Regionservice mål Matsvinn har minskat med 20 % jämfört med Regionservice indikator: Matsvinnet för de tre sjukhusen sammanräknat ska max uppgå till kg/vecka. Aktiviteter för Regionservice: Omstart av projektet Matsvinn. ProjektiL ska användas. Regionservice mål All upphandling och inköp beaktar faktorer som påverkar miljö, hälsa och socialt ansvarstagande. Regionservice indikator: Andel upphandlingar där miljökrav har ställts där det varit möjligt och relevant. Regionservice indikator: Andel upphandlingar där uppförandekod har ställts där det varit möjligt och relevant. Aktiviteter för Regionservice: Miljökrav och uppförandekod ställs i samtliga upphandlingar där det är möjligt och relevant. Underlätta beställning/inköp mot avtal genom att miljömärka i inköpssystem. Kartläggning av hur systemet för miljöbedömning av byggvaror, BVB, används samt fastställa framtida ambitionsnivå av hur systemet ska användas. Utveckla metoder för att förenkla för verksamheten att följa avtal. 11 (21)

12 6.2 Kund För en serviceorganisation som Regionservice är det A och O att arbeta för en hög kundnöjdhet och att alla medarbetare har förhållningssättet "kundens fokus". För att Regionservice framgångsfaktorer ska få effekt i kundens vardag är det viktigt att alla Regionservice medarbetare alltid agerar utifrån dessa. Regionservice mål syftar till att förankra framgångsfaktorerna och utveckla medarbetarna inom dessa. En viktig del är att se helheten, dvs. att det vi gör ska vara bra för hela Region Örebro län. Regionservice mål Kunden upplever Regionservice tjänster och produkter som lättillgängliga, kostnadseffektiva och väl avstämda utifrån verksamheternas behov. Regionservice indikator: Nöjdkundindex, NKI, ska öka jämfört med tidigare mätningar. 2013: NKI 66, 2015: NKI 69, 2017: målvärde NKI 72 Regionservice indikator: Resultatet av benchmarking inom Regionservice områden såväl regionalt, nationellt och internt ska vara bättre jämfört med Regionservice indikator: Avvikelsehantering - åtgärder vidtagna inom 3 månader ska vara minst 80 %. Aktiviteter för Regionservice: Tydliggöra gränsdragningar och nödvändiga samarbeten för första, andra och tredje linjens support inför införandet av Servicecenter. Identifiera tänkbara delar/verksamheter som kan ingå i Servicecenter på sikt. Genomföra aktiviteter utifrån resultatet av 2015 års kundenkät. Koppla ihop och tydliggöra ansvaret för Regionservice tjänster för att få en helhet med kundens processer, d.v.s. tydliggöra vem som ansvarar för vad i ärendeflödet. Öka antalet standardiserade tjänster och produkter. Etablera forum där vi kan stämma av vårt tjänsteutbud med kunderna. Utveckla beställningsformulären så att de är lätta för kunder att använda. Varje verksamhet ser över beställningsformulär i samråd med kund. Utveckla ärendehantering med återkoppling till kund. Återkoppling ska ges som bekräftelse av ärendet, uppgift om när ärendet ska genomföras, vid eventuell fördröjning och efter ärendets slutförande. Förenkla behörighetsstrukturen i våra IT-system efter kundernas behov. Ta fram innehållsförteckningar på personalkost. Genomföra en slumpvis förfrågan om kundnöjdhet till kunder efter utförd service. Använd ProjektiL/UppdragiL som arbetsmetod vid projekt, förändringar och införande av nya tjänster. Upprätta och genomför handlingsplaner utifrån revisionsrapporter. Identifiera riskområden, gör riskanalyser och ta fram internkontrollplan. 12 (21)

13 Pröva och värdera om Regionservice är rätt utförare av våra tjänster. Varje område prövar och värderar sina tjänster. Regionservice har ansvar för att tjänster och produkter finns inom vårt ansvarsområde, men vi behöver inte själva vara utförare om det finns någon annan som är bättre lämpad. Regionservice mål Kunden upplever att Regionservice medarbetare har helhetssyn, är professionella och engagerade. Aktiviteter för Regionservice: Identifiera och förbättra Regionservice arbetsflöden över områdesgränserna med stöd av leanfilosofin. Varje område ska göra minst två värdeflödesanalyser och implementera arbetssättet utifrån analysens resultat. Samla och dokumentera goda exempel och gemensamma arbetsflöden som är gjorda enligt lean. Regionservice mål Kunder och medarbetare känner till vad Regionservice som varumärke står för. Aktiviteter för Regionservice: Ge ut kundtidning för Regionservice. Samla och presentera ett urval av Regionservice prestationer och nyckeltal. 13 (21)

14 6.3 Hälso- och sjukvård Sjukvården är en riskutsatt verksamhet där såväl människa, teknik och organisation samspelar vid negativa händelser och tillbud. Regionservice ska i service och tjänster bidra till att regionorganisationens verksamheter uppfyller kraven på en god och patientsäker vård. Övergripande mål Hälso- och sjukvården är kunskapsstyrd, högkvalitativ, jämlik och jämställd. Inriktningsmål 2. Vården är patientsäker Indikator: Alla konkreta genomförda åtgärder utifrån avvikelserapporter, händelseanalyser och riskanalyser rapporteras och sprids i verksamheterna. Följs via antalet avvikelserapporter samt kommunicerade åtgärder vid allvarliga avvikelser, händelseanalys, riskanalys. De ska öka under perioden Regionservice indikator: Avvikelsehantering - åtgärder vidtagna inom 3 månader ska vara minst 80 %. Regionservice indikator: Antal rapporterade avvikelser ska öka i jämförelse med Aktiviteter för Regionservice: Fortsätta genomförandet av processen för underhåll av patientlyftar/sängar för att reducera kostnader, men framförallt så att säkerheten på produkterna upprätthålls på samma sätt överallt. Processen ska hållas generell så att den kan användas på liknande utrustning i nästa steg. Utveckla och erbjuda fler servicetjänster till hälso- och sjukvården efter kundens behov. Regionservice ska stödja och öka delaktigheten i projektet Framtidens vårdavdelning. Fortsätta arbetet med reservvattenförsörjning till Region Örebro läns tre sjukhus. Öka antalet rapporterade avvikelser inom Regionservice alla verksamheter. 14 (21)

15 6.4 Digital agenda, esamhälle och ehälsa Övergripande mål Synliga och konkreta förbättringar inom ehälsa för tre huvudsakliga målgrupper: individerna, personalen och beslutsfattarna Uppdrag inom digital agenda, esamhälle och ehälsa (Numreringen på uppdragen följer Region Örebro läns verksamhetsplan.) 19. Regionstyrelsen får i uppdrag att successivt införa Journal via nätet enligt handlingsplanen Journal och läkemedel. 20. Regionstyrelsen får i uppdrag att fortsätta samarbetet om Framtidens vårdinformationssystem med andra landsting/regioner. Aktiviteter för Regionservice: Regionservice IT ska aktivt medverka till att fortsätta utveckla e- Hälsotjänster i enlighet med Region Örebro läns införandeplan (utifrån nationell handlingsplan), till exempel Journal På Nätet, Intygstjänster, Nationell Patientöversikt 2.0, samt etablera en effektiv och ändamålsenlig förvaltning av framtagna tjänster. Regionservice ska aktivt delta i det pågående SUSSA-gemensamma projektet Framtidens vårdinformationssystem, genom nödvändiga förberedelser för beslut om upphandling. Vidare ska vi uppdatera regionens nulägesanalys genom att gå igenom systemstrategin, inventera befintliga system och dess beroenden. Regionservice IT ska, vid beslut att påbörja upphandling, aktivt delta i upphandlingsarbetet och förberedelser för ett införande (21)

16 6.5 Attraktiv arbetsgivare Att uppfattas som och vara en attraktiv arbetsgivare är en avgörande framgångsfaktor för en serviceorganisation, eftersom kunniga och engagerade medarbetare är nyckeln till framgång. De aktiviteter som är kopplade till mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan bidrar till att Regionservice är en attraktiv arbetsgivare som attraherar och utvecklar professionella och engagerade medarbetare. Övergripande mål Region Örebro län uppfattas av nuvarande och blivande medarbetare som en attraktiv arbetsgivare som erbjuder förutsättningar för ett långsiktigt spännande, utvecklande och hållbart arbetsliv. Inriktningsmål 36. Region Örebro län är en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas i sin yrkesroll. Indikator: NMI Nöjdmedarbetarindex ökar 2016 jämfört med mätningarna 2011 och (Regionservice 2011: NMI 71, 2013: NMI 74, 2015 målvärde: NMI 75) Indikator: AVI Attraktiv arbetsgivarindex ska öka i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: AVI 114) Indikator: Jämix Jämställdhetsindex ska öka i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: JÄMIX 106) Indikator: Frisktalet ska bibehållas i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: 60,89 %) Aktiviteter för Regionservice: Upprätta och genomför handlingsplaner utifrån resultatet i 2015 års medarbetarenkät. Handlingsplan ska upprättas senast 31 mars. Utarbeta metod och identifiera potentiella kandidater till ledar- och specialistroller. HR ansvarar för att ta fram en gemensam modell och områdena identifierar potentiella kandidater till ledar- och specialistroller och redovisar dessa enligt framtagen modell. Öka medvetenheten, vidga och utmana normalitetsbegreppet och genusstrukturer genom information och diskussion. Se över allas möjlighet och tillgång till modern teknik och tillgång till information. Alla områden, avdelningar inom Försörjning samt staben har minst 3 % medarbetare med funktionsnedsättning i någon form av sysselsättning/ anställning/projekt. Uppföljning, analys och åtgärd av korttidsfrånvaro (0-14 dagar) samt långtidsfrånvaro. Genomföra friskvårdsaktiviteter under Genomför inspirationsföreläsning för medarbetarna. Se över grundbemanning och andelen tillsvidareanställda/visstidsanställda. 16 (21)

17 6.6 Ekonomi Ekonomiskt utgångsläge och utveckling Regionservice ska medverka till en långsiktigt stark ekonomi och god hushållning för Region Örebro län. Uppdraget är att effektivisera den egna verksamheten och bidra till utveckling av kostnadseffektiva lösningar för övriga förvaltningar i regionorganisationen. Regionservice har idag en ekonomi i balans. Framtida utmaningar handlar främst om att klara stora kostnadsökningar för kommande ny- och ombyggnationer inom områdena Fastigheter och IT. Övergripande mål Det övergripande målet för Region Örebro läns ekonomiska politik är att skapa en långsiktig stark ekonomi samt uppnå en verksamhetsmässig och finansiell god hushållning. Region Örebro län ska redovisa ett positivt resultat som över mandatperioden motsvarar minst 2 procent av regionens skatteintäkter och generella statsbidrag. Inriktningsmål 40. Styrelsen och nämnderna ska redovisa ett resultat i balans. Indikator: Styrelsens och nämndernas resultat ska under 2016 uppgå till minst noll. Aktiviteter för Regionservice: Varje verksamhet ser över sina egna kostnader och ifrågasätter alla utgifter för att bidra till Region Örebro läns totala ekonomiska resultat. Regionservice mål Regionservice erbjuder kostnadseffektiva tjänster och produkter och kommunicerar dessa. Regionservice indikator: Resultatet av benchmarking inom Regionservice områden såväl regionalt, nationellt och internt ska vara bättre jämfört med Aktiviteter för Regionservice: Välja ut ett antal produkter och tjänster och jämföra dessa med priser på marknaden. Ta fram ett förslag på en inköpsorganisation och implementera denna som en pilot inom Regionservice. Utveckla, analysera, åtgärda och kommunicera relevanta nyckeltal för våra kunder och inom Regionservice. 17 (21)

18 Utveckla och förklara prissättning inom Regionservice samt redovisa kostnadsbesparande åtgärder. Utvärdera Regionservice organisation efter Region Örebro läns behov och struktur Budgeterat utfall 2016 Regionservice områden budgeteras 2016 med en ekonomi i balans. Flera områden kommer från och med år 2016 få högre lokalkostnader. IT ska bygga ny datahall och Fastigheter ska renovera ytor för fastighetsdrift och förvaltning. Före detta arkivet på USÖ byggs om till nya personallokaler för Städ. Transport kommer att få en helt ny godsmottagning med personalytor på USÖ. Byggnationerna är omfattande och ställer krav på effektiviseringar. Satsningarna kräver förankring och accept hos kunderna som finansierar våra verksamheter i tecknade överenskommelser. Regionservice största intäkter är lokalhyror, IT och kostmåltider. De största kostnaderna är personaloch lokalkostnader. För Regionservice är kostproduktionen känslig då faktisk minskad efterfrågan är svår att hantera med lägre bemanning Ekonomiska nyckeltal 2016 budgeteras personalökningar inom framför allt områdena Kundtjänst och Försörjning. Under 2015 har vi utökat bemanningen främst inom områdena Fastigheter och Försörjning. Vakanser och sjukfrånvaro ger normalt ett årligt resultatöverskott. Nyckeltal Procent Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Lönekostnadsökningstakt 6,9% 6,7% 3,0% 18 (21)

19 6.6.4 Budget Resultatbudget Belopp i mnkr Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Verksamhetens intäkter Avgifter och såld vård Övriga intäkter 1 480, , ,2 Summa intäkter 1 480, , ,2 Verksamhetens kostnader Personalkostnader -422,5-415,5-434,8 Övriga kostnader -792,0-775,0-813,0 Avskrivningar, inventarier -155,5-156,0-159,0 Summa kostnader , , ,7 Verksamhetens -110,9-148,8-113,4 nettokostnader Finansnetto 66,1 66,7 67,6 Regionbidrag/-ersättning 44,8 44,7 45,8 Resultat 0 37,4 0 Investeringsbudget 2016 Belopp i mnkr Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Byggnadsinvesteringar 723,7 300,0 494,8 Medicinteknisk utrustning IT-utrustning 20,3 14,0 20,8 Övrig utrustning 14,2 13,6 6,4 Summa 758,2 327,6 522,0 19 (21)

20 7. Organisation Regionservice leds av förvaltningschef. Förvaltningschefen ingår i Region Örebro läns ledningsgrupp. Regionservice består av verksamheter inom flera områden; Område administrativ utveckling och service Område fastigheter Område försörjning Område IT Område kundtjänst Område medicinsk teknik Varje område leds av en områdeschef. Inom de flesta områden finns flera chefsnivåer såsom avdelnings- och/eller gruppchef. Ledningsgruppen för Regionservice består av förvaltningschef, områdeschefer och stabschefer. I Regionservice stab ingår: Ekonomichef och ekonomer Kommunikationschef och kommunikationsstrateg Kvalitets- och utvecklingschef och säkerhets- och beredskapssamordnare HR-chef och HR-konsulter Planerings- och uppföljningschef Regionservice stab arbetar med samordning av uppdrag inom förvaltningen, stöd till regionkansli och politiker, samt som stöd till områdena. Stabscheferna ingår i regiongemensamma forum för respektive ansvarsområde. 20 (21)

21 8. Uppföljning Uppföljning och utvärdering har tre huvudsyften: Att ge en mångdimensionell bild av verksamhetens resultat i förhållande till fastställda mål och uppdrag. Att värdera hur styrande riktlinjer och rutiner efterlevs i verksamheten. Att utgöra kunskaps- och beslutsunderlag inför förbättringsarbete och fortsatt planering. Uppföljning av verksamhetsplan och budget kommer att ske löpande under 2016 både skriftligt och muntligt genom: Skriftliga rapporteringar i form av delårsrapporter, periodrapporter och verksamhetsberättelse Verksamhetsdialog inom Regionservice med respektive område Rapportering till regionkansliet/regionstyrelsen Verksamhetsuppföljningar med regionledningen Uppföljning inom Regionservice: Delårsrapportering från områdena i april, augusti och verksamhetsberättelse för Muntliga verksamhetsdialoger hålls i september med respektive områdes ledningsgrupp. Rapportering till regionkansliet samt till regionstyrelsen: Uppföljning av övergripande mål, inriktningsmål, indikatorer och bokslut görs i delårsrapporter i april, augusti samt i verksamhetsberättelse för Dessutom lämnas ekonomiska periodrapporter under året. Verksamhetsuppföljning sker med regionledningen. 21 (21)

22 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Kund Regionservice mål Regionservice mål: Kunden upplever Regionservice tjänster och produkter som lättillgängliga, kostnadseffektiva och väl avstämda utifrån verksamheternas behov. Indikator: Nöjdkundindex, NKI, ska öka jämfört med tidigare mätningar. 2013: NKI 66, 2015: NKI 69, 2017: målvärde NKI 72 Indikator: Resultatet av benchmarking inom Regionservice områden såväl regionalt, nationellt och internt ska vara bättre jämfört med Indikator: Avvikelsehantering - åtgärder vidtagna inom 3 månader ska vara minst 80 %. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Tydliggöra gränsdragningar och nödvändiga samarbeten för första, andra och tredje linjens support inför införandet Jan-jun Område av Servicecenter. 2) Identifiera tänkbara delar/verksamheter som kan ingå i Servicecenter på sikt. Juni-dec Område + avdelning 3) Genomföra aktiviteter utifrån resultatet av 2015 års kundenkät. Jan-aug Område + avdelning 4) Koppla ihop och tydliggöra ansvaret för Regionservice tjänster för att få en helhet med kundens processer, dvs tydliggöra vem som ansvarar för vad i ärendeflödet. Jan-dec Område + avdelning 5) Öka antalet standardiserade tjänster och produkter. Jan-dec Område + avdelning 6) Etablera forum där vi kan stämma av vårt tjänsteutbud med kunderna. Jan-jun Område 7) Utveckla beställningsformulären så att de är lätta för kunder att använda. Varje verksamhet ser över beställningsformulär i samråd med kund. 8) Utveckla ärendehantering med återkoppling till kund. Återkoppling ska ges som bekräftelse av ärendet, uppgift om när ärendet ska genomföras, vid eventuell fördröjning och efter ärendets slutförande. Jan-aug Jan-jun Område Område + avdelning 9) Förenkla behörighetsstrukturen i våra IT-system efter kundernas behov. Jan-aug Område IT, Vårdsystem 1

23 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar ) Ta fram innehållsförteckningar på personalkost. Jan-apr Område försörjning, Kost 11) Genomföra en slumpvis förfrågan om kundnöjdhet till kunder efter utförd service. Jan-dec Kvalitets- och utvecklingschef 12) Använd ProjektiL/UppdragiL som arbetsmetod vid projekt, förändringar och införande av nya tjänster. Jan-dec Område 13) Upprätta och genomför handlingsplaner utifrån revisionsrapporter. Jan-dec Område som är berörda 14) Identifiera riskområden, gör riskanalyser och ta fram internkontrollplan. Jan-dec Ekonomichef 15) Pröva och värdera om Regionservice är rätt utförare av våra tjänster. Varje område prövar och värderar sina tjänster. Regionservice har ansvar för att tjänster och produkter finns inom vårt ansvarsområde, men vi behöver inte själva vara utförare om det finns någon annan som är bättre lämpad. Jan-dec Område Regionservice mål: Kunden upplever att Regionservice medarbetare har helhetssyn, är professionella och engagerade. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Identifiera och förbättra Regionservice arbetsflöden över områdesgränserna med stöd av leanfilosofin. Varje område Jan-dec Område ska göra minst två värdeflödesanalyser och implementera arbetssättet utifrån analysens resultat. 2) Samla och dokumentera goda exempel och gemensamma arbetsflöden som är gjorda enligt lean. Jan-apr Kvalitets- och utvecklingschef Regionservice mål: Kunder och medarbetare känner till vad Regionservice som varumärke står för. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Ge ut kundtidning för Regionservice. Maj Kommunikationschef 2) Samla och presentera ett urval av Regionservice prestationer och nyckeltal. Jan-jun Kommunikationschef 2

24 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Hållbar utveckling Mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan Fullmäktiges övergripande vision för hållbar utveckling Region Örebro län ska bidra till en samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Fullmäktiges övergripande mål för social hållbarhet Örebro läns invånare ska ha och känna lika tillgång till samhällets trygghet och service och möjlighet till delaktighet. Fullmäktiges övergripande mål för ekologisk hållbarhet Region Örebro län ska främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl. Fullmäktiges övergripande mål för ekonomisk hållbarhet Region Örebro län ska arbeta för att förutsättningarna för god, jämlik och jämställd hälsa och välfärd ständigt förbättras. Uppdrag: 3. Alla nämnder och verksamheter får i uppdrag att fortsätta arbetet för att nå prioriterade mål i Miljö- och hållbarhetsprogrammet även under Alla nämnder och verksamheter får i uppdrag att beakta hållbar utveckling i sin planering och sitt dagliga arbete. 5. Alla nämnder får i uppdrag att fullfölja arbetet med gender budgetinganalys inom minst ett verksamhetsområde under Indikator: Samtliga medarbetare inom Regionservice ska ha genomfört HBTQ webbaserad utbildning under Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Uppföljning av åtgärder från dialoger med barn som genomfördes hösten Jan-aug Ekonomichef, kvalitets- och utvecklingschef 2) Fortsätta genomförandet av gender budgetinganalysen inom Område kundtjänst. Jan-dec Planerings- och uppföljningschef 3

25 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar ) Genomföra HBTQ webbaserad utbildning och diskutera på en arbetsplatsträff eller liknande. Jan-dec Område + avdelning 4) Regionservice ska aktivt bidra till framtagande av det nya Miljö- och hållbarhetsprogrammet genom att delta i arbetet som leds av Hållbar utveckling/regionkansliet och se vad varje verksamhet kan bidra med. Jan-dec Område 5) Genomföra och följa upp miljöronder på varje arbetsplats. Jan-okt Område + avdelning Inledande text Regionservice förväntas bibehålla eller förbättra resultat i tidigare uppnådda mål i Miljö- och hållbarhetsprogrammet. Under 2016 har vi valt att fokusera på vissa områden där vi tror att våra aktiviteter har störst effekt för att nå de prioriterade målen i Miljö- och hållbarhetsprogrammet. Regionservice mål: Regionservice arbetar för att minska den totala klimatpåverkan med 30 % jämfört med Indikator: Energiförbrukning (el + värme) per kvadratmeter för Region Örebro län ska minska i jämförelse med Indikator: Elanvändningen per kvadratmeter för Region Örebro län ska minska i jämförelse med Indikator: Regionservice resekostnader för privat bil vid tjänsteresor ska minska med 10 % i jämförelse med Indikator: Antal skype-/videokonferenser ska öka i jämförelse med Indikator: Antal timmar med skype-/videokonferenser ska öka i jämförelse med Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Fastigheter arbetar med beslutad Handlingsplan Energi och prioriteringar för energieffektiviseringar. Jan-dec Område fastigheter 2) Åtgärder genomförs i alla verksamheter för att minska elanvändningen. Fortsätt arbetet i de egna verksamheterna samt identifiera och åtgärda hur elanvändningen i våra tjänster/produkter kan minskas. Jan-dec Område + avdelning 3) Genomföra åtgärder enligt handlingsplan för Grön IT. Jan-dec Område IT 4) Mäta användningen och följa upp skype- och videomöten. Jan-dec Område IT 5) Minska användandet av privat bil vid tjänsteresor. Följ upp orsak och var restriktiv i beviljandet av privat bil vid Jan-dec Område tjänsteresor. 6) Utreda möjligheten att samordna varutransporter till regionens större enheter. Jan-aug Område försörjning 4

26 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar ) Uppföljning av livsmedlens klimatpåverkan startas upp genom att en "klimatmodul" i IT-stödet för kostuppföljning börjar användas. Jan-apr Område försörjning Regionservice mål: Matsvinn har minskat med 20 % jämfört med Indikator: Matsvinnet för de tre sjukhusen sammanräknat ska max uppgå till kg/vecka. 2014: Genomsnittligt matsvinn 1287 kg/ vecka Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Omstart av projektet Matsvinn. ProjektiL ska användas. Jan-dec Område försörjning, Kost Regionservice mål: All upphandling och inköp beaktar faktorer som påverkar miljö, hälsa och socialt ansvarstagande. Indikator: Andel upphandlingar där miljökrav har ställts där det varit möjligt och relevant. Indikator: Andel upphandlingar där uppförandekod har ställts där det varit möjligt och relevant. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Miljökrav och uppförandekod ställs i samtliga upphandlingar där det är möjligt och relevant. Jan-dec Område AUS, Upphandling och Område medicinsk teknik 2) Underlätta beställning/inköp mot avtal genom att miljömärka i inköpssystem. Jan-dec Område AUS, Upphandling 3) Kartläggning av hur systemet för miljöbedömning av byggvaror, BVB, används samt fastställa framtida ambitionsnivå av hur systemet ska användas. Jan-apr Område fastighet 4) Utveckla metoder för att förenkla för verksamheten att följa avtal. Jan-dec Område AUS, Upphandling 5

27 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Hälso- och sjukvård Mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan Fullmäktiges övergripande mål Hälso- och sjukvården är kunskapsstyrd, högkvalitativ, jämlik och jämställd. Fullmäktiges inriktningsmål: Vården är patientsäker. Indikator: Alla konkreta genomförda åtgärder utifrån avvikelserapporter, händelseanalyser och riskanalyser rapporteras och sprids i verksamheterna. Följs via antalet avvikelserapporter samt kommunicerade åtgärder vid allvarliga avvikelser, händelseanalys, riskanalys. De ska öka under perioden Regionservice indikator: Avvikelsehantering - åtgärder vidtagna inom 3 månader ska vara minst 80 %. Regionservice indikator: Antal rapporterade avvikelser ska öka i jämförelse med Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Fortsätta genomförandet av processen för underhåll av patientlyftar/sängar för att reducera kostnader, men framförallt så att säkerheten på produkterna upprätthålls på samma sätt överallt. Processen ska hållas generell så att den kan användas på liknande utrustning i nästa steg. Jan-aug Område fastigheter, Driftavdelningen 2) Utveckla och erbjuda fler servicetjänster till hälso- och sjukvården efter kundens behov. Jan-dec Område 3) Regionservice ska stödja och öka delaktigheten i projektet Framtidens vårdavdelning. Jan-dec Förvaltningschef 4) Fortsätta arbetet med reservvattenförsörjning till Region Örebro läns tre sjukhus. Jan-dec Område fastigheter 5) Öka antalet rapporterade avvikelser inom Regionservice alla verksamheter. Jan-dec Område + avdelning 6

28 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Digital agenda, esamhälle och ehälsa Mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan Fullmäktiges övergripande mål för ehälsa Synliga och konkreta förbättringar inom ehälsa för tre huvudsakliga målgrupper: individerna, personalen och beslutsfattarna. Fullmäktiges inriktningsmål: Att invånare, patienter och anhöriga på ett enkelt sätt kan skaffa sig kvalitetssäkrad information om vård och hälsa samt få personligt anpassad information om sin egen vård och hälsosituation. De ska också kunna kontakta vården via internet för att få service, rådgivning och hjälp till egenvård. Uppdrag: 10. Regionstyrelsen får i uppdrag att successivt införa Journal via nätet enligt handlingsplanen Journal och läkemedel. 11. Regionstyrelsen får i uppdrag att fortsätta samarbetet om Framtidens vårdinformationssystem med andra landsting/regioner. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Regionservice IT ska aktivt medverka till att fortsätta utveckla e-hälsotjänster i enlighet med Region Örebro läns införandeplan (utifrån nationell handlingsplan), till exempel Journal På Nätet, Intygstjänster, Nationell Patientöversikt 2.0, samt etablera en effektiv och ändamålsenlig förvaltning av framtagna tjänster. Jan-dec Område IT 2) Regionservice ska aktivt delta i det pågående SUSSA-gemensamma projektet Framtidens vårdinformationssystem, genom nödvändiga förberedelser för beslut om upphandling. Vidare ska vi uppdatera regionens nulägesanalys genom att gå igenom systemstrategin, inventera befintliga system och dess beroenden. 3) Regionservice IT ska, vid beslut att påbörja upphandling, aktivt delta i upphandlingsarbetet och förberedelser för ett införande Jan-feb Mar-dec Område IT Område IT 7

29 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Attraktiv arbetsgivare Mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan Fullmäktiges övergripande mål Region Örebro län uppfattas av nuvarande och blivande medarbetare som en attraktiv arbetsgivare som erbjuder förutsättningar för ett långsiktigt spännande, utvecklande och hållbart arbetsliv. Fullmäktiges inriktningsmål: Region Örebro län är en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas i sin yrkesroll. Indikator: NMI Nöjdmedarbetarindex ökar 2016 jämfört med mätningarna 2011 och (Regionservice 2011: NMI 71, 2013: NMI 74, 2015 målvärde: NMI 75) Indikator: AVI Attraktiv arbetsgivarindex ska öka i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: AVI 114) Indikator: Jämix Jämställdhetsindex ska öka i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: JÄMIX 106) Indikator: Frisktalet ska bibehållas i jämförelse med föregående år. (Regionservice 2014: 60,89 %) Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Upprätta och genomför handlingsplaner utifrån resultatet i 2015 års medarbetarenkät. Jan-dec Område + avdelning Handlingsplan ska upprättas senast 31 mars. 2) Utarbeta metod och identifiera potentiella kandidater till ledar- och specialistroller. HR ansvarar för att ta fram en gemensam modell och områdena identifierar potentiella kandidater till ledar- och specialistroller och redovisar dessa enlig framtagen modell. Jan-okt HR-chef Område 3) Öka medvetenheten, vidga och utmana normalitetsbegreppet och genusstrukturer genom information och diskussion. Jan-dec Område + avdelning 4) Se över allas möjlighet och tillgång till modern teknik och tillgång till information. Jan-apr Område + avdelning 5) Alla områden, avdelningar inom Försörjning samt staben har minst 3 % medarbetare med funktionsnedsättning i någon form av sysselsättning/anställning/projekt. Jan-dec Område, Kost, Städ, Transport 8

30 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar ) Uppföljning, analys och åtgärd av korttidsfrånvaro (0-14 dagar) samt långtidsfrånvaro. Jan -dec Område + avdelning 7) Genomföra friskvårdsaktiviteter under Jan-dec Område + avdelning 8) Genomför inspirationsföreläsning för medarbetarna. Jan-dec Förvaltningschef 9) Se över grundbemanning och andelen tillsvidareanställda/visstidsanställda. Jan-apr Område 9

31 Sammanställning av Regionservice verksamhetsplan 2016 med aktiviteter, tid och ansvar Ekonomi Regionservice mål Regionservice mål: Regionservice erbjuder kostnadseffektiva tjänster och produkter och kommunicerar dessa. Indikator: Resultatet av benchmarking inom Regionservice områden såväl regionalt, nationellt och internt ska vara bättre jämfört med Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Välja ut ett antal produkter och tjänster och jämföra dessa med priser på marknaden. Jan-sep Område 2) Ta fram ett förslag på en inköpsorganisation och implementera denna som en pilot inom Regionservice. Jan- sep Område AUS 3) Utveckla, analysera, åtgärda och kommunicera relevanta nyckeltal för våra kunder och inom Regionservice. Jan-dec Område + avdelning 4) Utveckla och förklara prissättning inom Regionservice samt redovisa kostnadsbesparande åtgärder. Jan-dec Område + avdelning 5) Utvärdera Regionservice organisation efter Region Örebro läns behov och struktur. Jan-dec Område Mål och uppdrag enligt Region Örebro läns verksamhetsplan Fullmäktiges övergripande mål Det övergripande målet för Region Örebro läns ekonomiska politik är att skapa en långsiktig stark ekonomi samt uppnå en verksamhetsmässig och finansiell god hushållning. Region Örebro län ska redovisa ett positivt resultat som över mandatperioden motsvarar minst 2 procent av regionens skatteintäkter och generella statsbidrag. Fullmäktiges inriktningsmål: Styrelsen och nämnderna ska redovisa ett resultat i balans. Indikator: Styrelsens och nämndernas resultat ska under 2016 uppgå till minst noll. Aktivitet Tid klart Ansvarig 1) Varje verksamhet ser över sina egna kostnader och ifrågasätter alla utgifter för att bidra till Region Örebro läns totala ekonomiska resultat. Jan-dec Område + avdelning 10

Inledning 2. Vision och värdegrund 4. Syfte 5. Framgångsfaktorer 5. Rollen som serviceförvaltning 6. Mål 7. Hållbar utveckling 7.

Inledning 2. Vision och värdegrund 4. Syfte 5. Framgångsfaktorer 5. Rollen som serviceförvaltning 6. Mål 7. Hållbar utveckling 7. Verksamhetsplan med budget Innehåll Inledning 2 Vision och värdegrund 4 Syfte 5 Framgångsfaktorer 5 Rollen som serviceförvaltning 6 Mål 7 Hållbar utveckling 7 Kund 9 Hälso- och sjukvård ehälsa 11 Attraktiv

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter

Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 4 3 Regionservice syfte... 5 4 Kärnvärden - Regionservice servicepolicy... 6 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Servicenämnden inklusive Regionservice

Verksamhetsplan med budget Servicenämnden inklusive Regionservice Verksamhetsplan med budget 2019 Servicenämnden inklusive Regionservice Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 4 3 Syfte... 4 4 Kärnvärden Regionservice servicepolicy... 5 5 Rollen

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2018 Regionservice

Verksamhetsplan med budget 2018 Regionservice Verksamhetsplan med budget 2018 Regionservice Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 4 3 Syfte... 4 4 Kärnvärden Regionservice servicepolicy... 5 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Folktandvårdens VP 2016

Folktandvårdens VP 2016 Folktandvårdens VP 2016 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Nuvarande situation och framtida utmaningar Tandvården har en lång tradition som

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Koltrasten, F-huset, Universitetssjukhuset Örebro

Plats: Sammanträdesrum Koltrasten, F-huset, Universitetssjukhuset Örebro Kallelse Sammanträde med: Servicenämnd Sammanträdesdatum: 2019-02-15 Tid: kl. 09:00-16:00 Plats: Sammanträdesrum Koltrasten, F-huset, Universitetssjukhuset Örebro Gruppmöten inklusive lunch klockan 12.00-13.30

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget 2014 Verksamhetsplan med budget LoVS verksamhetsplan år 2014 och planering för 2015-2016 1 Vision och värdegrund... 2 2 Nuvarande situation... 3 3 Syfte... 4 4 Framgångsfaktorer... 4 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Handlingsplan 2017 UTVECKLINGSINRIKTAD OCH HÅLLBAR SERVICE I EKONOMISK BALANS 2017

Handlingsplan 2017 UTVECKLINGSINRIKTAD OCH HÅLLBAR SERVICE I EKONOMISK BALANS 2017 Ulla Block Francke Tf. Servicedirektör Regionservice 040-675 30 84 Ulla.BlockFrancke@skane.se SN 2017-04-20 Handlingsplan 2017 UTVECKLINGSINRIKTAD OCH HÅLLBAR SERVICE I EKONOMISK BALANS 2017 Utvecklingsinriktad

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Västra Götalandsregionens plattform Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Johan Assarsson Västra Götalandsregionens plattform vår gemensamma grund Som medarbetare i Västra Götalandsregionen har vi

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2019 Fastigheter

Verksamhetsplan med budget 2019 Fastigheter Verksamhetsplan med budget 2019 Fastigheter Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 3 3 Regionservice syfte... 3 4 Kärnvärden - Regionservice servicepolicy... 3 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Plan för Social hållbarhet

Plan för Social hållbarhet 2016-02-08 Plan för Social hållbarhet i Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen 1 Sida 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte med uppdraget... 3 Vision/Mål... 4 Uppdrag... 4 Tidplan... 4 Organisation...

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 HR & Digital utveckling

Verksamhetsplan 2018 HR & Digital utveckling Verksamhetsplan 2018 HR & Digital utveckling Innehållsförteckning 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 4 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Här

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Riktlinje för Intern kontroll

Riktlinje för Intern kontroll Riktlinje för Intern kontroll Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-01-29 Datum för revidering: 2019-03-29 Ansvarig för revidering: Ekonomiavdelningen Diarienr.: Publicering - extern: www.nybro.se/politik-kommun/

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Servicenämnden 2019-01-22 Serviceförvaltningen Stab och stöd SEN/2019:14 Ulrika Junebark 016-710 73 24 1 (2) Servicenämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD)

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Förslag 2013-10-16 Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) I detta dokument redovisas driftnämndens

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd Verksamhetsplan - Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Balanserad styrning modell för verksamhetsplanering... 3 2 Balanserad styrning i kommunen... 3 3 Balanserad styrning i omvårdnadsnämnden... 4 4

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice 1(6) Datum Datum Diarienummer 2012-09-12 2012-09-12 Ls100344 Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice Inledning Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av regionens angelägenheter

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Attraktiv

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Grundskolenämnden 2019-01-23 Barn- och utbildningsförvaltningen HR-enheten GSN/2019:70 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (3) Grundskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Förskolenämnden 2019-01-07 Barn- och utbildningsförvaltningen HR- enheten FSN/2019:14 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (2) Förskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2017-05-09 Dnr 17RS3647 BALANSERAT STYRKORT 2018 REGIONSTYRELSEN Regionstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande politiska sorgan.

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Divisionsplan 2015 2017

Divisionsplan 2015 2017 Divisionsplan 2015 2017 Division Service Norrbottens läns landsting Datum: 18 december 2014 Teija Joona Divisionschef Hans Rönnquist Bitr landstingsdirektör PROCESS FAKTAÄGARE GODKÄND AV UPPRÄTTAD AV Planering

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN EKAN VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en övergripande beskrivning av EKAN (ekonomi, administration, kommunikation och

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer