Etniska grupper (några exempel på större grupper) Afghaner i Iran: Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Etniska grupper (några exempel på större grupper) Afghaner i Iran: Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen:"

Transkript

1 Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium om Afghanistan 22/

2 Afghanistan Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner: sunniislamsk majoritetsgrupp som talar pastho och dari. Är organiserade efter klan. Hazarer: shiitisk minoritet som under lång tid varit utsatt och diskriminerad. Vilket är ett av skälen till varför många hazarer flyr till Sverige. Talar dari. Tadjiker: sunniislamsk folkgrupp som talar dari. Deras identitet är i huvudsak kopplat till platsen de kommer från snarare än stam eller släkt. Afghaner i Iran: En stor del av ensamkommande afghaner kommer från Iran. Afghaner har sedan länge flytt till Iran. I Iran finns en shiamuslimsk majoritetsbefolkning, och många som flytt till Iran har varit hazarer som är just shiamuslimer. Trots den likheten har dock afghaner tenderat att hamna på det sociala bottenskicket även i Iran (med juridiska restriktioner rörande både professioner och mobilitet). Särskilt svårt för afghaner i Iran blev det efter 2001 då Iran menade att det inte längre fanns legitima skäl för afghaner att fly till Iran. Därför är alla som kommit efter det betraktade som illegala flyktingar. Iran har på senare tid rekryterat afghaner till shiamilisgrupper i den syriska konflikten (där Iran deltar på regimens sida). Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen: Liberala samhällen tenderar att vara individualistiska, medan klansamhällen är kollektivistiska. Makt (inklusive våld) är centraliserat i liberala samhällen, men avcentraliserat i klansamhällen. I individuella samhällen relaterar status till individuella meriter, ställningstaganden, karaktärsdrag. Men i klansamhällen relaterar status till grupptillhörighet och förmågan att upprätthålla och försvara gruppens heder. Klan, familj och heder i Afghanistan Hederskultur bland pashtuner i Afghanistan relaterar till det sociala regelverket pashtunwali. Där läggs mycket vikt vid heder och männens ansvar att upprätthålla den (inte minst genom att beskydda kvinnliga släktingar). Även hazarerna har traditionellt varit organiserade enligt klanstrukturer, men hazarernas klansamhälle håller idag på att luckras upp. Hederskultur har relevans bland hazarer, dock har kvinnor inom denna folkgrupp generellt sätt större möjligheter att röra sig i offentligheten utan manligt beskydd.

3 Afghanistan Samtidssituationen och säkerhetsläget USAs krig i Afghanistan avslutas i december 2014, men ett tusental Nato-trupper stannar för att bistå den afghanska regeringens armé. Direkt ser vi hur talibankrigare kan utnyttja läget till att flytta fram sina positioner. Attacker som tidigare varit vanliga där de utländska trupperna haft sina fronter och linjer har nu blivit mer oförutsägbara, och även flyttats fram till de större städerna. Under våren 2016 har regeringen fortsatt att förlorat kontrollen av flera av landets distrikt till talibanerna. 50 av landets 400 distrikt står under allvarliga säkerhetshot och 9 ligger helt bortom regeringens kontroll. Regeringen har i de flesta fall kontroll över landets provinshuvudstäder. Bland särskilt utsatta grupper finns människor som arbetar, eller har arbetat, för eller haft samröre med utländska aktörer i landet. Behöver inte vara amerikansk eller annan militär, räcker med att man arbetat för en biståndsorganisation från väst. Andra särskilt utsatta grupper är kvinnor, barn, hbt personer och hazarer. I den lilla forskning som finns om återvändande till Afghanistan efter utvisning, blir det tydligt att två faktorer är centrala för att ha någorlunda förutsättningar när man kommer tillbaka: (1) tillgång till ett socialt nätverk och (2) en familj med ekonomiska förutsättningar. De studier som gjorts visar också att de allra flesta som blir utvisade försöker fly igen (se referenslista). Kvinnors situation i Afghanistan Ofta skillnad på stadsmiljö och landsbygd, där den senare tenderar att ha strängare hedersnormer. Det politiska läget får stora konsekvenser för kvinnor. Under talibanväldet förbjöds exempelvis kvinnor att utbilda sig, och var tvungna att bära burqa. Idag kan kvinnor utbilda sig igen och det finns inget juridiskt tvång beträffande religiös konservativ klädsel (däremot finns det ofta socialt tvång, som är starkast i landsbygdsmiljöer).

4 Shia och sunni Uppdelningen mellan shia och sunni kan härledas tillbaks till en kamp kring vem som skulle ersätta Muhammed som ledare för muslimerna. Sunniterna förespråkade Muhammeds tidiga följeslagare Abu Bakr, medan shiiterna ansåg att Muhammeds kusin Ali var det korrekta valet. Globalt brukar man uppskatta att % av världens muslimer är sunniter, medan shiiter utgör huvuddelen av återstoden. Shia och sunni har mycket gemensamt, bland annat: de fem pelarna, föreställningen att Muhammed är den sista profeten, koranen, monoteismen, etc. Exempel på skillnader mellan shia och sunni: shia har ett tillägg till trosbekännelsen som lägger extra tonvikt vid Alis teologiska betydelse. Shiamuslimer tolkar ofta koranen utifrån de shiitiska imamernas exempel. Inom shia lägger man större tonvikt vid pilgrimsmål vid sidan av Mecka (ex. Kerbala). Ikonografi, ofta inklusive avbildningar av Muhammed, är vanligt förekommande inom shia. I praktisk mening utför shiamuslimer ofta bönen vid tre tillfällen istället för att som sunnimuslimer utföra den fem gånger. Att förklara hederskulturer som enbart ett resultat av religion är missvisande. Det finns många samhällen där religionen har stor betydelse utan att hederskultur har relevans. Samtidigt är det svårt att särskilja religion från hederskultur i samhällen där båda förekommer. Precis som fallet är i Afghanistan, tenderar man i sådana situationer att legitimera hederskulturer utifrån religionen. I praktiken innebär det att många människor upplever att religion och heder hör samman. Exempel på viktiga högtider Eid e-qurban/eid al-adha firas för att hedra Abrahams vilja att offra sin enda son till gud. Högtiden frias bland båda sunni- och shiamuslimer. Eid al-fitr är en fest som avslutar fastan under månaden ramadan. Då säger man ofta eid mubarak till varandra. Båda sunni och shia firar eid al-fitr. Eid e-ghadir/eid al-ghadeer är en exklusiv högtid för shiiter då man firar Muhammeds utnämnande av Ali som sin efterträdare i staden Ghadir. Sunniter erkänner inte den här högtiden då man oftast är av uppfattningen att Muhammed aldrig officiellt utsåg en efterträdare. Dagen Ashura, den 10e dagen i månaden muharram, firas/högtidlighålls av både sunniter och shiiter men av olika skäl. För sunniter är det en högtid som firar Moses flykt från faraon tillsammans med israeliterna. För shiiter är den en högtid som hedrar/sörjer imam Huseyns martyrdöd vid slaget vid Kerbala (680 e.v.t.).

5 Fördjupning Afghanistan: kultur och beteende Allmänt kultur: Sinnets hård- och mjukvara spelar en viktig roll i konstruktionen av kultur. Hårdvaran, det genetiska, exempelvis sexlust, är allmängiltig, men mjukvaran ger kulturell form till hårdvaran vars konsekvens är den oerhörda spännvidd i kulturella skillnader vi ser idag. Värderingar har relevans och betydelse (bra/dåligt) som varierar mellan kulturer. Kulturella fenomen har ofta en ytstruktur och en djupstruktur. Båda behöver man förstå för att undvika missförstånd. Exempelvis tummen upp : i västvärlden är det en positiv gest, men för många muslimer är det en gest med samma betydelse som att ge någon långfingret (dvs. samma ytstruktur men med olika djupstruktur). Hofstedes teori kring kulturdimensioner: maktdistans, ovisshetstolerans, individualism och genus en metod att systematisera och förklara kultur. Maktdistans: i Afghanistan accepteras och förväntas en hög mån av maktdistans. Det innebär bland annat att en auktoritet har en tydlig distans till den underställde, att arbete i hög grad är toppstyrt, att auktoritet är kopplat till kön och ålder. Ovisshetstolerans: afghaner har generellt sett låg tolerans för oklara situationer. Det kan innefatta allt från modernisering till otydliga direktiv på en arbetsplats. Religion fyller en viktig funktion för afghaner när det gäller att förhålla sig till ovissa och svåra situationer. Exempelvis tenderar afghaner att luta sig mot islamiska tolkningar som beskriver jordelivet som en prövning inför paradiset, där lidande t.o.m. kan ses som gynnsamt för livet härefter. Individualism: Afghanistan är starkt kollektivt präglat, vilket är en skarp kontrast till det individualistiska Sverige. En individuell handling relaterar ofta till en grupp (vanligtvis familjen). Den kollektiva relationen mellan människor bidrar till andra förhållningssätt; vad som anses vara privata frågor, och syn på den privata sfären. Exempelvis är det inte privat att ställa frågor om inkomst och giftermålsstatus, då det är kollektiva och mindre känsliga frågor i Afghanistan. Däremot kan det upplevas oförskämt att förhöra sig om en främmande mans hustru och/eller döttrar. En sådan fråga är också kollektiv, men är känslig då det relaterar till centrala hederskoncept. Genus: Afghanistan präglas av patriarkala strukturer som ofta innebär svåra situationer för kvinnor. Man kan redan i språket se hur kvinnor tillskrivs ett annat värde än män. Exempelvis ges handlingar som innefattar kvinnor passiv status (flickan blir gift), medan män har aktiv status (mannen gifter sig).

6 Referenslista Barfield, T. Afghanistan: A Cultural and Political History. Princeton University Press, Billaud, J. Kabul Carnival: Gender Politics in Postwar Afghanistan. The Feminist Press at CUNY, Ehsan, M E. Afghanistan 101: Understanding Afghan Culture. Xlibris Corporation, Hozyainova, A. Sharia and Women s Rights in Afghanistan. United States Institute of Peace, Nordberg, J. De Förklädda Flickorna i Kabul. Albert Bonniers Förlag, Sarabi, H. Politics and Modern History of Hazara: Sectarian Politics in Afghanistan. Fletcher School of Law and Diplomacy TUFTS University, Sida Country Gender Profile Afghanistan. Sida, Wardak, A. Jirga - A Traditional Mechanism of Conflict Resolution in Afghanistan. University of Glamorgan, UK, Säkerhetsläget Lifos Center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet. Temarapport: Afghanistan - Säkerhetsläget, potentiellt utsatta personkategorier, situationen för kvinnor, barn, hazarer samt internflykt. Migrationsverket, Online: Artiklar om utvisning till Afghanistan Schuster, L., Majidi, N. What happens post-deportation? The experience of deported Afghans. Migration studies, 1(2), s Online: Schuster, L., Majidi, N. Deportation Stigma and Re-migration. Journal of Ethnic and Migration Studies, 41(4), s Online:

7 Kontakt

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Utbildningssammanfattning Projekt Nya grannar, Afghanistan 6/4-2017 Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Sammanfattning Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner:

Läs mer

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium Afghanistan GR 23/1-2018 Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Sammanfattning Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner:

Läs mer

Introduktion till religion & islam

Introduktion till religion & islam Utbildningssammanfattning Sölvesborgs Kommun, PIK-Projektet 29/9-2017 I västvärlden och i Sverige är religion vanligtvis en individuell och privat fråga som saknar juridisk relevans. Utanför Europa, vanligtvis

Läs mer

PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden.

PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. Introduktion till religion och islam Föreläsning med Religionsvetarna 29 september 2017 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE PIK projektet medfinansieras

Läs mer

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Islam Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Gud Guds namn: Allah Guds egenskaper Gud är en, det finns bara en enda Gud, monoteism Gud finns i en annan dimension (osynlig) Gud har

Läs mer

Introduktion till religion & islam

Introduktion till religion & islam Introduktion till religion & islam I västvärlden och i Sverige är religion vanligtvis en individuell och privat fråga som saknar juridisk relevans. Utanför Europa, vanligtvis i Mellanöstern men även i

Läs mer

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed.

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Islam. Religion. Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Världens näst största religion med ca 1,3 miljarder anhängare. Många bor på arabiska halvön. Historia. Muslimerna anser

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Muhammad the last prophet

Muhammad the last prophet Muhammad the last prophet Handling (kortfattat) Filmen följer berättelsen, så som den ofta berättas, om Islams profet Muhammed från hans första uppenbarelse (ca år 610) till segern över islams fiender

Läs mer

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds ISLAM 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad kunde inte

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 7-8/12-2017 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 27/2-2018 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det Ottomanska

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

kapitel får du läsa om:

kapitel får du läsa om: 'slam är den största religionen i Mellanöstern, i delar av Asien och i norra Afrika. Den som tillhör religionen islam kallas muslim. Det finns muslimer över hela världen. Muslimer ber till samma Gud som

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018 Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna 30 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 ANTAL ENSAMKOMMANDE POJKAR OCH FLICKOR 2015 Ålder Flickor Pojkar Totalt 0 6 år 157 155 312 7

Läs mer

Islams trosbekännelse

Islams trosbekännelse Islam Islams trosbekännelse Det finns ingen gud utom Gud (=Allah på arabiska) och Muhammed är hans profet (sändebud) Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah Profeter Adam första människan och profeten

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds Islam Muhammad 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

på 600-talet började en ny tro att spridas bland

på 600-talet började en ny tro att spridas bland på 600-talet började en ny tro att spridas bland befolkningen på den Arabiska halvön. Det var tron på Allah, den ende guden. Denna religion kom senare att få namnet islam, och människorna som tillhör religionen

Läs mer

Migrationens villkor: Syrien

Migrationens villkor: Syrien Utbildningssammanfattning Migrationens villkor: Syrien & Afghanistan 17/9-2018 Migrationens villkor: Syrien Bakgrundshistoria Både Syrien som stat och den samtida konflikten behöver sättas i ett historiskt

Läs mer

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln ISLAM Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln Gabriel för första gången och börjar mottag guds

Läs mer

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Islam del 4 Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Information om Muhammeds liv kan hämtas ur en mängd källor. Eftersom hans liv redan på ett tidigt stadium betraktades som ett föredöme, började människor

Läs mer

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär.

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär. Bilagor Ordlista Hadith: En benämning i islam på en kort utsaga av eller om profeten eller någon av hans följeslagare, vilken avser att fastställa vad som i en viss fråga är normerande sed. (Jfr sunna:

Läs mer

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed.

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed. Grundare (Abraham) och Moses Apostlarna,Paulus och Muhammed Ingen känd. Siddharta Gautama Petrus Hur Grundad ca 1400 f.v.t. Grundad mellan år 30 Tideräkning börjar år 622 Mellan 2500 f.v.t. till Uppstår

Läs mer

Islam en livshållning Islams uppkomst

Islam en livshållning Islams uppkomst Islam Islam en livshållning Islam är en religion, men för muslimer har ordet religion en vidare innebörd än det i regel har för kristna. Muslimer anser att islam betecknar en livshållning, en grundläggande

Läs mer

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi Islam Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi 1 Lära Trosbekännelse Det finns bara en Gud, och Muhammed är hans profet 2 Fråga Hur ska religion och samhälle förhålla sig till varandra?

Läs mer

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim?

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim? Islam Film! Att samtala om: Vilka fördomar hade tjejen i filmen möts av? Vilka fördelar såg flickan i filmen med att vara muslim? Vad krävs för att vara muslim? Islam är en monoteistisk, abrahamitisk religion.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 14311-17 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg, migrationsdomstolens

Läs mer

Tema: Afghaner på flykt

Tema: Afghaner på flykt Tema: Afghaner på flykt Många afghaner kommer nu till Europa. Många fler än tidigare. Sverige gick i höst om Tyskland som mottagarland för asylsökande afghaner inte bara räknat per capita, utan i absoluta

Läs mer

CSR Demokrati, jämställdhet och integration

CSR Demokrati, jämställdhet och integration CSR Demokrati, jämställdhet och integration Tillbakablick/inspiration om framtiden HERRFOTBOLL Så började ungdomsfotbollen och så utvecklades den 1948-1962 Utgångspunkt: samhället och ungdomsfrågorna.

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15.

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. Skrivning på delkurs 1 den 24 oktober 2007 Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. 1. Vad innebär det som Said kallar orientalism?

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning ISLAM Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning FRÅGOR JAG SKA KUNNA BESVARA! Vem var Mohammed? När levde han, var levde han, vad gjorde han? Viktiga årtal? Vad hände med islam efter Mohammeds död?

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13

INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13 INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13 - Läs kapitlet om islam i läroboken (Religion 1) - Plugga på stencilen om islam. - På provet kommer du också få motivera och förklara dina tankar kring frågorna nedan.

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Burlöv 28/2-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av många länder där klanen och klangemenskapen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:6

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:6 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:6 Målnummer: UM14311-17 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-04-10 Rubrik: Lagrum: Omständigheter som i praxis bedömts medföra behov av internationellt

Läs mer

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret.

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret. Lådövning Flykting eller invandrare, taget från UNHCR:s Mot alla odds -spel Antal deltagare: 1-5 Tid:10 min Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan

Läs mer

De abrahamitiska religionerna

De abrahamitiska religionerna Islam De abrahamitiska religionerna Judendom, kristendom och islam kallas ibland abrahamitiska. Alla ser Abraham som stamfader/patriark (den förste monoteisten). Isak (Abrahams son inom äktenskapet) -

Läs mer

Hur tänker vi lokalt?

Hur tänker vi lokalt? orebro.se Vad kommer vi att prata om? Hur kom Örebro in i detta arbete? Våldsbejakande extremism Sverige & Europa Reflektion Hur tänker vi lokalt? Skolans roll orebro.se orebro.se Våldsbejakande extremism

Läs mer

Utbildningssammanfattning. Samordningsförbundet NNV Skåne

Utbildningssammanfattning. Samordningsförbundet NNV Skåne Utbildningssammanfattning Samordningsförbundet NNV Skåne 5/9-2019 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av många länder

Läs mer

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen.

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA KRISTENDOMEN Kristendomen är en av de stora världsreligionerna. Kristna tror på en Gud. Men de tror också att Gud kan visa sig så som Fadern, Sonen och den heliga Anden. De tror

Läs mer

Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna

Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna 20 februari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

Andra reviderade upplagan, dec 2011 Svenska kyrkan

Andra reviderade upplagan, dec 2011 Svenska kyrkan Möten med islam Svenska kyrkan, kyrkokansliet Postadress: 751 70 Uppsala Besöksadress: Sysslomansgatan 4 Telefon: 018-16 95 00 Fax: 018-16 96 40 www.svenskakyrkan.se Produktion: Ineko Tryck: Ineko, 2011

Läs mer

Religionskunskap. Tellus vt 19

Religionskunskap. Tellus vt 19 Religionskunskap Tellus vt 19 Religion Vad innebär det att ha en tro? Att vara troende? Varför har vi religion i skolan? Koranen Sidan 108 Skapa en notis. Vi läser tillsammans Ta din dator + Öppna google

Läs mer

Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning.

Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning. Moment 5 - RELIGIONER I RÖRELSE: JUDENDOM OCH ISLAM, POLITIK OCH MIGRATION (5 poäng) Religionskunskap med didaktisk inriktning. HT 2005 SKRIVNING: Fredag 28 oktober kl. 13-17 i Laudvikssalen. Rättande

Läs mer

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Religion, kön och etnicitet Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Varför kön och etnicitet? Olika perspektiv på religion mäns och kvinnors, olika gruppers religion, minoritet

Läs mer

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Arabiska halvön på 500-talet enligt vår tideräkning Norr och väster om Arabiska halvön låg Östrom eller Bysantinska riket. Öster

Läs mer

Ett häfte med sammanfattningar och urkunder (=religiösa källor, t.ex. bibeln)

Ett häfte med sammanfattningar och urkunder (=religiösa källor, t.ex. bibeln) 7E Abrahams barn Judendom, kristendom och islam har mycket gemensamt, inte minst geografiskt och historiskt. Vi ska studera vad de har gemensamt och vad som är typiskt för var och en. Vi kommer att ta

Läs mer

Islam Religion A Elev 2 TF2. Islam

Islam Religion A Elev 2 TF2. Islam Islam Religion A Elev 2 TF2 Minns du? Sida 176 Islam 1, vad är shirk och vilken viktig grundtanke är shirk kopplat till? Shirk är tron på flera gudar, eller att värdesätta något högre än Allah, den är

Läs mer

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se Religion Judendomen Kristendomen Islam Namn: Judendomen Judendom räknas som en av de äldsta religionerna i världen. Det finns 18-20 miljoner judar i världen och ca 4,5 miljoner bor i Israel. Jude Den som

Läs mer

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER Vad är klan? Varför finns det? Hur fungerar det? Vad händer när klan möter stat? Och vad har hederskultur med det att göra? Föreläsning av Per Brinkemo brinkemo@gmail.com

Läs mer

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER Vad är klan? Varför finns det? Hur fungerar det? Vad händer när klan möter stat? Och vad har hederskultur med det att göra? Föreläsning av Per Brinkemo brinkemo@gmail.com

Läs mer

Religioner i världen 2

Religioner i världen 2 Islam Religioner i världen 2 Var i världen finns islam? s.94 Ljusgrön = sunni Mörkgrön = shia Gul = blandade områden Spreds efter Muhammeds död i Mellanöstern. Centralasien Pakistan, Indien, Indonesien.

Läs mer

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen.

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs VEM ÄR JAG Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist och anställd av FN. Har också arbetat

Läs mer

En introduktion till islam och muslimsk kultur

En introduktion till islam och muslimsk kultur En introduktion till islam och muslimsk kultur Aksaa Islamutbildning för arbetslivet 1 En introduktion till islam och muslimsk kultur Ett tack till Daniel Stridsman som gjorde en första anpassning av textinnehållet,

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Kolonialism från 1800-tal McMahon-Hussein breven Balfour deklarationen Sykes-Picot-avtalet

Läs mer

bedömningen av internflykt i Irak

bedömningen av internflykt i Irak 1 (8) Rättsavdelningen 2017-06-29 SR 28/2017 Rättslig kommentar angående bedömningen av internflykt i Irak Sammanfattning Internflykt i Irak kan i första hand bli aktuellt till Erbil och Suleymaniya i

Läs mer

Abrahams barn i tre religioner

Abrahams barn i tre religioner Abrahams barn i tre religioner Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både geografiskt och idémässigt De uppstod i mellanöstern för länge sedan Många personer, händelser och föreställningar

Läs mer

Kandidatuppsats 15hp

Kandidatuppsats 15hp Kandidatuppsats 15hp Nu när jag inte bor i Afghanistan kan jag välja bort min religion En fenomenologisk studie om sex ensamkommande afghaners förändrade religionsutövning efter ett tidsintervall i Sverige.

Läs mer

Det finns ingen gud utom gud och Muhammed är guds profet.

Det finns ingen gud utom gud och Muhammed är guds profet. Islam En människa som tror på flera gudar eller låter något annat bli lika viktigt som gud, begår den största synden av alla synder, SHIRK. Det är den enda synd som inte kan förlåtas. Gud har 99 namn Man

Läs mer

Väntan. Andreas Nilsson & Aila Peterson

Väntan. Andreas Nilsson & Aila Peterson VÄNTAN 11 Andreas Nilsson & Aila Peterson Väntan Det finns en sjö och sedan aldrig mer En diskret sorti ur livet. Poeten Hjalmar Gullberg tog på sig sin badrock och vandrade ner till stranden vid sjön

Läs mer

Världsreligioner i Sverige

Världsreligioner i Sverige Filmfakta Ämne: Religionskunskap Ålder: Från 13 år (H) Speltid: 5 x 10 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Produktion: Jonte Sköld Produktion i samarbete med Kunskapsmedia AB STUDIEHANDLEDNING

Läs mer

De kritiska perioderna Islam går igenom är främst då Muhammed tvingas fly från Medina, och då religionen vid hans död splittras i två grenar.

De kritiska perioderna Islam går igenom är främst då Muhammed tvingas fly från Medina, och då religionen vid hans död splittras i två grenar. Elev 1 Islam 2. a) 570 e.kr: Profeten Muhammed föds i Mekka 622 e.kr: Muhammed och han anhängare flyr til Medina. Islamsk tideräkning börjar. 630 e.kr: Muhammed intar Mekka och en islamsk expansion börjar.

Läs mer

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område De Abrahamitiska religionerna Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både vad det gäller idéer och deras geografiska

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD Handlingsprogram Uppdaterad 2013-01-01 Mål Arbeta för att mänskliga rättigheter skall gälla alla invånare i Skellefteå. Arbeta förebyggande för att motverka

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

Islam - alla människor utan gränser i en gemensam församling

Islam - alla människor utan gränser i en gemensam församling 1 Islam - alla människor utan gränser i en gemensam församling Det finns ca 1,3 miljarder muslimer vilket gör islam till världens näst största religion. Ca. 5% av alla européer är muslimer, och i förhållande

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Kulturmöten och familjemönster Mölndal Stad 9/11-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:6

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:6 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:6 Målnummer: UM911-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-03-17 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Det våld och de andra övergrepp som barn riskerar att utsättas

Läs mer

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN PSYKOLOGENHETEN HISINGEN Shirin Fazel-Zandy Leg. psykolog shirin.fazel-zandy@vastrahisingen.goteborg.se LIVET I EXIL OCH DESS EFFEKTER PÅ FAMILJESTRUKTUR OCH FÖRÄLDRAR-BARN RELATION. 1 PROBLEM SOM KAN

Läs mer

Ithna Ashery en del av islam En fenomenografisk jämförande studie av Ithna Ashery i Iran och Sverige

Ithna Ashery en del av islam En fenomenografisk jämförande studie av Ithna Ashery i Iran och Sverige Beteckning: Rel D 5:H00 Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap Ithna Ashery en del av islam En fenomenografisk jämförande studie av Ithna Ashery i Iran och Sverige Jan-Eric Andersson Oktober

Läs mer

Sv Kort orientering Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive religion föddes. Kristendomen, till exempel, har fått

Läs mer

Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa. Religionsvetarnas del i utbildningen

Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa. Religionsvetarnas del i utbildningen Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa Religionsvetarnas del i utbildningen Samordningsförbundet Halland, HT 2017 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Islam. Islams historia

Islam. Islams historia religionsfroknarna.se http://religionsfroknarna.se/?page_id=18 Islam Islams historia Vid sekelskiftet 500 600 utspelades en kamp mellan två makter, det östromerska riket och det persiska riket. Mittemellan

Läs mer

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA Mehrdad Darvishpour, fil. dr i sociologi och docent och senior lektor i socialt arbete vid Mälardalen högskola

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-05-29 Dnr SOU 2017:6 Ju2017/01226/L2 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:6 Se barnet! Sammanfattning GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) utgår ifrån att alla barns

Läs mer

IS framfart och tillbakagång

IS framfart och tillbakagång Utbildningssammanfattning SOFI 19/10-2017 IS framfart och tillbakagång Arkeotopi = strävan efter att återvända till ett historiskt idealsamhälle, det tidiga islam. Salafism = riktning av islam som bygger

Läs mer

Detta verk är licensierat enligt Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige licens. För att se en kopia av licensen, besök

Detta verk är licensierat enligt Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige licens. För att se en kopia av licensen, besök Detta verk är licensierat enligt Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige licens. För att se en kopia av licensen, besök http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.5/se/ Förord Rädda

Läs mer

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen Teologiska argument mot IS Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen IS barbari & vandalism Folkmord riktad mot shiamuslimer, sunniter (som inte svär trohetseden till terrorsekten),

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013.

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013. 2 (6) Presumtionen vid prövningen är att uppehållstillstånd ska beviljas. Därför är det av stor vikt att hemvist/medborgarskap och faktorer som ger misstanke om att sökanden begått krigsbrott eller annan

Läs mer

Religion Judendom Kristendom Islam

Religion Judendom Kristendom Islam Religion Judendom Kristendom Islam Tror på Jahve (Gud) Väntar på Messias Gud Treenigheten Gud, Jesus och den helige Ande Helig bok/skrift Bibeln: Gamla testamentet Bibeln: Gamla testamentet och Nya testamentet

Läs mer

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum När världen kommer till vårdcentralen Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum Bakgrund och syfte Transkulturellt centrum Stockholmsläns

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri. 25 januari Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri. 25 januari Lagar, styrdokument och överenskommelser Kreativ integration Föreläsning med Mustafa Panshiri 25 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt

Läs mer

2015-09-18. Temarapport: Palestinier i Bagdad. Karta/bild

2015-09-18. Temarapport: Palestinier i Bagdad. Karta/bild 2015-09-18 Karta/bild Innehåll 1. Inledning... 4 2. Sammanfattning... 4 3. Generellt om säkerhetsläget i Bagdad... 4 4. Situationen för palestinierna i Bagdad... 5 4.1. Bakgrund... 5 4.2. Säkerhetssituationen...

Läs mer