Vad är ett Recovery College?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är ett Recovery College?"

Transkript

1 Vad är ett Recovery College? Erfarenheter från studiebesök i England april 2016

2

3 Recovery Återhämtning Återhämtning är en individuellprocess vilken skiljer sig åt och ser olik ut från person till person. Det är en djupt personlig resa som innebär att återta/återskapa livet genom en förståelse för vad som hänt samt att skaffa sig en förberedelse för framtidens utmaningar. Återhämtningsprocessen är en personlig resa mot ett meningsfullt och tillfredställande liv - mot möjligheter - oavsett symtom eller svårigheter. Återhämtning börjar ofta med en känsla av hopp omgivningen kan medverka till att vara bärare av detta hopp när personen inte orkar själv. Återhämtning kräver ett personligt åtagande, stöd från omgivningen samt tid. Resan/Processen är personlig och individuell, ingen annan än personen/individen själv kan säga vad som behöver göras. Det är av stor vikt för personen att hitta och utveckla sina individuella styrkor och förmågor samt upptäcka och lära sig vad som är viktigt i den egna återhämtningsprocessen för att bli expert på denna. Personen behöver förstå mer om sina egna erfarenheter, vad som kan vara stödjande i återhämtningsprocessen, vilka svårigheter som kan uppstå och som personen kan möta, hur personen kan ta tillbaka kontrollen över sitt liv, identifiera sina mål och visioner och finna möjligheter för dessa. Omgivningen; personal, närstående kan stödja personen i denna lärandeprocess att återta de egna resurserna i syfte att kunna göra önskade och viktiga saker i sitt liv. (fritt översatt och återgivit från studiebesök i London)

4 Vad är ett Recovery College? Ett Recovery College (RC) erbjuder personer stöd och hjälp att via ett lärande förhållningssätt hitta och utveckla den egna förmågan till återhämtning från psykisk ohälsa. Ett RC skapar och genomför utbildningar, workshops och olika kurser med varierande innehåll där de deltagande s.k. studenterna lär sig förstå orsaker till psykisk hälsa/ohälsa, tillgänglig behandling, återhämtning, hantera svårigheter samt utveckla kunskaper och färdigheter för att möjliggöra återuppbyggandet av sitt liv. Tre principer är viktiga för verksamheten vid ett RC i syfte att skapa möjligheter för återhämtning: hope, control, oppertunity Att använda lärandet som metod för att individen skall få förståelse om och för sig själv är ett centralt tema och själva hjärtat i ett RC. Det är viktigt att förstå att det lärande förhållningsättet som används vid ett RC är ett komplement till den ordinarie vården, inte kan likställas med behandling och/eller terapi och heller inte ersätta denna. Utbildningar i återhämtning syftar till att ge studenterna på ett RC utsikter till att förstå och utveckla egna resurser och styrkor för att kunna ta plats i samhället nyttja tillgängliga resurser. En bärande del i verksamhet inom RC är co-production där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och personal verksamma inom psykiatrin, i tät samverkan och som jämbördiga experter i s.k. co-design, tar fram och utvecklar och i s.k. co-run genomför utbildningarna tillsammans. Effekten av den dynamik som genereras i samproduktionen där bägge parters erfarenheter delas och används på ett jämbördigt sätt har i olika forskningsrapporter visat sig ge en så stor positiv effekt att co-production är ett krav i alla utbildningar.

5 Peers Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som har en arbetande roll inom RC kallas för peers. Vanligt är peer trainer (lärare) och peer support (stödperson). Andra roller för peers inom RC är ex. administratör och vägledare. Personer med yrkeserfarenhet inom psykiatrin kallas ofta practitioner trainer (lärare). RC personal har därmed varsitt perspektiv baserat på deras personliga erfarenheter. Practitioner trainer har erfarenhet från arbete i en klinisk miljö, är insatt i hur vården i grunden fungerar, aktuella behandlingar och arbetar med att stödja vårdtagarna i återhämtningsprocessen. Peer trainer har egen erfarenhet och kunskap om psykisk hälsa och kan dela med sig av erfarenheter från sin egen återhämtningsresa.

6 Bakgrund England och USA I samband med den ekonomiska remissionen i England 2009 uttalades bl.a. krav på effektivisering och besparing inom psykiatrisk vård, vilket i sin tur även frambringade krav på förändring av traditionell vård och behandling. I London startades ett pilotprojekt efter en genomförd studieresa till USA där syftet var att ta del av goda erfarenheter. Först efter att ha provat och utvärderat konceptet skrevs en projektplan vilken ledde till att verksamheten sedermera implementerades och det första RC i England öppnades RC i bland annat USA och England, i denna rapport används fortsättningsvis exempel från England på hur ett RC kan se ut och fungera. Forskningsresultat från de RC som denna rapport hänvisar till visar bland annat att studenter vid RC upplever ökat hopp och självförtroende, ökad förmåga till coping och bättre strategier, upplever sig som välinformerade och har större kunskap om sin hälsa/ohälsa samt har fokuserat på och utvecklat sina förmågor för att hantera livet. I England finns idag ca 35 RC. Även om det finns olikheter inom separata RC vad gäller organisation och utbud, innehar samtliga en gemensam kärna av åtta kännetecknande punkter. Tack vare dessa åtta punkter kan ett RC förändra både sin verksamhet och tillvaron för de individer som de finns till för. 1. Co-production dvs. samarbete, mellan personer med egenerfarenhet av psykisk ohälsa och professionella inom psykiatrin. Samarbete på varje nivå och varje steg, från första planering, utveckling i co-design och genomförande i co-run till alla beslut om verksamhet, läroplan och kvalitetssäkring. 2. En fysisk plats (byggnad) med studierum, lektionssalar och ett bibliotek där personer själva kan söka efter kunskap. Biblioteket bör innehålla material om återhämtning (böcker, självhjälpsmaterial, personliga berättelser, DVD etc.) och datorer för att söka kunskap via internet.

7 3. RC utgår från principer som finns för vanliga college/skolor. RC är inte ett dagcenter, erbjuder varken behandling eller vård. De som går där kallas studenter och får välja kurser från ett prospekt. Urvalet på kurser baseras inte på diagnos eller kliniska tillstånd, ingen annan är studenten själv ska avgöra vad som är lämpligt eller tala om vad studenten klarar av. Däremot kan man få vägledning av personal på RC. 4. RC är till för alla. Personer med psykisk ohälsa, anhöriga, personal från (översatt till svenska förhållanden) region- och kommunpsykiatrin, Försäkringskassa, Arbetsförmedling, privata företag och brukar- och anhörigorganisationer kan alla delta i kurser. Grundtanken i RC är att de är öppna för alla som är engagerade, vissa RC tar ut en avgift för andra intresserade/verksamheter som inte tillhör den primära målgruppen. 5. På RC finns en personlig handledare/vägledare (eller motsvarande) som erbjuder information, råd och vägledning. Handledaren hjälper studenterna att välja passande kurser och utveckla individuella utbildningsplaner baserat på förhoppningar och ambitioner. Syftet är att öka kunskap och förståelse för att kunna gå vidare i till andra möjligheter i samhället. 6. RC ersätter inte traditionell behandling. Ett RC kompletterar vård och omsorg genom att hjälpa människor förstå sina individuella problem och lära sig att hantera dessa bättre för att kunna fullfölja sina ambitioner. 7. RC ersätter inte traditionella skolor/utbildningar. RC kan däremot vara en väg till konventionell utbildning via, till exempel "tillbaka till studier" kurser. 8. RC genomsyras av återhämtningsprinciper i alla avseenden. Fokus för RC och kurserna ska ligga på att skapa hopp, kontroll och möjligheter, istället för att lyfta fram brister, problem och tillkortakommanden. Praxis på RC är att framgångar firas, studenter och personal tillsammans. Studenter uppmärksammas även med intyg på genomförd kurs/utbildning.

8 Vad gör de i England som är så bra? Vi åkte dit! Under studieresan till England besöktes tre olika Recovery Colleges under april månad Ambitionen på dessa RC är att utveckla ett återhämtningsinriktat arbetssätt inom psykiatrin.

9 South West London Recovery College Vision: Learning to take more control of your life Lokal Det första RC i England, vilket öppnades år RC är placerad på ett sjukhusområde inom psykiatri. Här finns ett bibliotek med tillgång till böcker och datorer vilket är öppet även för allmänheten. I lokalerna inryms lektionssalar för seminarier och kurser. Kurser ges även ute i samhället med olika samverkanspartners i andra lokaliteter. Kärnpersonal En administratör, fyra psykiatriskt utbildade hälso- och sjukvårdstränare/utbildare, fyra peer-lärare/utbildare, en chef.

10 South West London Recovery College SWLRC:s kurser och workshops: Skapar och genomför utbildningar som hjälper individen att förstå psykisk hälsa och ohälsa, olika psykiatriska tillstånd och behandlingar för att individen ska kunna ta mer kontroll över sin egen hälsa Skapar och genomför kurser som hjälper individen att bygga förmågor Stödjer självständighet - självhantering i samtliga kurser. Studenterna ska förstå tillgängligt stöd. Bygger på peer support grupper; att lära sig genom att dela på rädslor, idéer och planer med andra studenter med liknande erfarenheter Stimulerar och stödjer den egna studiemotivationen genom att erbjuda tillgång till bibliotek och datorer Erbjuder en trygg, kreativ och lärande miljö. Lektionerna är ca. 2-3 timmar långa med pauser inlagda

11 South West London Recovery College KURSUTBUD exempel Introduktionskurser Syfte: Att förstå psykiska hälsotillstånd och behandling. Innehåll: Enskilda kurser i att förstå olika tillstånd som t.ex. depression, psykoser, demens, bipolär eller psykologiska terapier, återhämtning etc. Tid/omfattning: ca 3 timmar, ett tillfälle. Återhämtning Syfte: Återskapa ditt liv -vägen till återhämtning. Innehåll: Återhämtningsprocessen, berätta din egen berättelse, leva med t.ex. psykoser Tid/omfattning: Längre kurser upplagda på 2-3 timmar en gång i veckan under 6-10 veckor. Utveckla förmågor Det finns såväl längre som kortare kurser om ex. lära sig att bli handlingskraftig, om att bygga självförtroende och självkänsla, arbete och studier och framtidsplaner samt återhämtningsinriktat förhållningssätt för personal Övrigt Kortare kurser och workshops i mindfulness, drömmar och ambitioner, sömnproblem, andlighet och mående. Kurser riktade till anhöriga, familj och närstående/vänner Syfte: Exempelvis Att bli engagerad. Innehåll: Fokus är på att förstå hur det kan vara att ha erfarenhet av psykisk hälsa men också hur anhöriga, närstående och vänner runtomkring kan stödja. Tid/omfattning: Även kvällskurser..

12 South West London Recovery College Målgrupp: Personer som använder sig av SWLRC tjänster/vård Personer som lämnat/skrivits ut från SWLRC upp till ett år efter avslutad kontakt Anhöriga/närstående till ovanstående Personal inom SWLRC Andra intresserade personer/verksamheter som inte inkluderas i ovan nämnda målgrupp har möjlighet att delta mot en avgift.

13 South West London Recovery College Lärdomar och åtgärder Pedagogiken var ny för vissa anställda Behov av kvalitetssäkring av kurser och utbildare Samproduktion dvs. co-production värderas högt och fungerar bra numer ett krav Kurserna ska vara för alla: personer med psykisk ohälsa, anhöriga/närstående, vänner vårdare/stödpersoner, personal Det är viktigt med förståelse för den typ av kurser personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa önskar och har behov av Vilka kunskaper får personal med sig genom att gå på kurserna? Bättre förståelse för ett återhämtningsinriktat förhållningssätt Möjlighet att lyssna på vårdtagare och anhörigas åsikter och erfarenheter på ett objektivt sätt Möjlighet att tillsammans med övriga kursdeltagare dela erfarenheter och lära av varandra över gränserna vårdgivare-vårdtagare. Möjlighet att reflektera över sitt sätt att arbeta, sin tankar och erfarenheter

14 SLaMrecoverycollege (South London and Maudsley) Vision: Health in mind Lokal SLaM startade 2013 som ett pilotprojekt med 11 kurser. Vid det officiella öppnandet sommaren 2014 erbjöds 38 olika kurser. I april 2016 finns ca 60 kurser på detta RC. Sedan start har de haft ca 950 studenter. Det ligger en hög och rymlig byggnad med lektionssalar och café i anslutning till sjukhusområdet. Där kan olika verksamheter hyra lektionssalar och/eller personer gratis studera individuellt på anvisade platser. Hit kommer även studenter från andra skolor samt besökare som hämtat barn vid närliggande grundskola för att ex. studera, fika och umgås. Inom den närliggande sjukhusbyggnaden finns fler lektionssalar och studierum att tillgå samt en lunchrestaurang. Vissa kurser är utlokaliserade i samhället (jmf SWLRC). Kärnpersonal Två chefer - en chef för RC och en personalchef. Fast anställda ca 5-8. Här arbetar ca 20 peers i roller som lärare och administratörer. Ca 50 professionella inom SLaM health and social care ingår i RC personalstyrka utifrån sina respektive anställningar där viss avsatt tid används för ändamålet.

15 SLaMrecoverycollege Co-production is at the heart of everything we do SLaMs kurser och workshops De workshops och kurser som skapas och genomförs har som syfte att förse individen med de verktyg som behövs för att detta skall kunna ske, genom att stödja individen att bli expert i sin egen återhämtning. Kursutbud riktar sig även till anhöriga/närstående, vänner, stödpersoner i syfte att de skall få en större förståelse för återhämtningsprocessen och på så sätt kunna ge ett mer individuellt stöd. SLaM har skapat en policy för vad som förväntas av studenter och vad de i sin tur kan förvänta sig av SLaM.

16 SLaMrecoverycollege KURSUTBUD exempel Förstå psykisk hälsa svårigheter och behandlingar Innehåll: Introduktion om terapier, psykoser, bipolaritet, depression, ångest, panikångest Tid/omfattning: Halvdags workshop, någon heldag. Återhämtning, återuppbygg ditt liv Innehåll: Berätta din berättelse, skrivarkurs, bli rökfri, etc. Tid/omfattning: Endags workshop om bl.a. återhämtning, stigma. Alternativt: Två veckor tio veckors kurser, två timmar, 1 dag i veckan. Utveckla kunskap och färdigheter Innehåll: Skapa nya goda vanor, färdigheter vid kriser, mänskliga rättigheter, teknikkunskaper Tids/omfattning: Halvdags workshops sex veckors kurser. Bli involverad Innehåll: Co-production, peer support, bli involverad och få uppdrag i olika sammanhang, vad behövs för att förberedas inför det? Tid/omfattning: Halvdags heldags workshop.

17 SLaMrecoverycollege Co-production workshop Co-production förutsätter en relation där yrkesverksamma och personer med egen erfarenhet delar förmågan att planera och ge stöd tillsammans. Det kräver att båda parter är medvetna om att deras respektive bidrag är lika viktiga för att förbättra livskvaliteten för människor och förändra samhället de lever i. Vid studiebesöket i april erbjöds deltagarna från Jönköpings län möjligheten att delta i en workshop i coproduction. Workshopen riktar sig till personal och personer med egen erfarenhet som skall arbeta tillsammans. Målsättningen med workshopen är att deltagarna skall förstå innebörden med samt vikten av att arbeta i co-production. Att identifiera styrkor och utmaningar med co-production samt komma fram till olika sätt att komma över utmaningarna och ge varandra konstruktiv feedback. Målgrupp: SLaMs kurser är gratis och öppna för Personer som använder sig av SLaMs tjänster/vård Personer som lämnat/skrivits ut från SLaM inom de senaste sex månaderna Anhöriga/närstående vårdare/stödpersoner till ovanstående All personal inom SLaM (utom studenter placerade på praktik) Det krävs ingen remiss för att bli student. Om en person tillhör målgruppen enligt ovan har denne rätt att delta i olika kurser efter intresse. Andra intresserade personer/verksamheter som inte inkluderas i ovan nämnda målgrupp har möjlighet att delta mot en avgift. Lärdomar och åtgärder SLaM betonar vikten av att det finns personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som inspirerar kollegor och studenter vilket de, enligt SLaM, gör på ett fantastiskt sätt.

18 CNWL Recovery & Wellbeing College (Central and North West London) Vision: Wellbeing for life Lokal CNWL är även det ett av de första RC som grundades i England och har mycket forskningsanknytning till sin verksamhet. Studierum och lektionslokaler är integrerade i en modern byggnad tillsammans med hyresgäster från flertalet olika verksamheter. Byggnaden är placerad i stadsmiljö i närheten av allmänna kommunikationsmedel. CNWL har en bredare målgrupp än övriga RC beskrivna i denna rapport och vänder sig även till personer med ohälsa av andra orsaker än enbart psykiatrisk orsak. CNWL hänvisar till det faktum att övrig ohälsa orsakad av ex astma, diabetes, kärl- och hjärtsjukdomar samt långvarig smärta även har stor inverkan på individens psykiska hälsa. Förutsättningarna är i övrigt samma som för andra RC. Kärnpersonal CNWL Recovery & Wellbeing College teamet består av peer trainers och yrkesverksam personal inom psykiatin. Förutom chef och administratör finns både seniora peers och peers samt volontärer. All personal oavsett bakgrund och/eller erfarenheter anställs och värderas utifrån jämlika villkor. Vid anställning bedöms värdet av skills hos personen dvs. vilka färdigheter och förmågor efterfrågas och behövs inom RC. Det finns fortbildnings/ utvecklingsmöjligheter för peers med olika uppdrag och i linje med detta har även riktlinjer för löneutveckling och avancemang skapats. Det finns en organisation för peers i karriären en peer career progression organization.

19 CNWL Recovery & Wellbeing College CNWL kallar sig stolt för ett transformerande utrymme där de vill bidra i det nationella målet att skapa ett samhälle där människor med psykiska svårigheter har tillgång till samma möjligheter i livet som alla andra. CNWL hjälper till att bygga stödsystem och strävar efter att ta bort stigmatiseringen kring psykisk och fysisk ohälsa. Studenterna uppmuntras att vara aktiva i sin egen egenvård och välbefinnande, lära sig att förebygga och hantera sitt psykiska tillstånd och utrusta sig med fungerande verktyg för att leva ett lyckligt tillfredsställande och meningsfullt liv. Möjlighet att utnyttja CNWLs kursutbud och workshops syftar till att : Hjälpa människor att utveckla färdigheter och förståelse för att hantera sin hälsa/ohälsa Hjälp människor att identifiera personliga mål och ambitioner Skapa en rolig, positiv och trygg miljö för inlärning och utforska återhämtning Ge människor självförtroende och stöd i att nyttja de möjligheter och resurser som finns tillgängliga för dem Målgrupp Personer som använder sig av CNWLs tjänster/vård Anhöriga/närstående och vårdare/stödpersoner till ovanstående Personal vid CNWL Andra intresserade personer/verksamheter som inte inkluderas i ovan nämnda målgrupp har möjlighet att delta mot en avgift.

20 CNWL Recovery & Wellbeing College KURSUTBUD exempel Förutom liknande teman som de övriga RC beskrivna i denna rapport erbjuder, erbjuder man inom CNWL något som kallas för Snapshots; Snapshots är 6 olika 30 minuters kortsessioner som skapats för att studenten ska kunna få en uppfattning om vad det kan innebära att gå på detta RC och vilka kurser som kan erbjudas. Innehåll: Information om att ex. ta tillbaka kontrollen över sitt liv genom att göra planer för hälsa och välbefinnande bekämpa stigma berätta sin berättelse - förstå ilska planera för ett liv utanför vårdinrättningar och service hur få anställning. Efter att ha tagit del av de snapshots/introduktionskurser som är av intresse kan en tid bokas med personal i vägledande funktion som hjälper till att ta fram individuella förslag på lämpliga kurser för studenten att fortsätta med.

21 För dig som vill veta mer South West London Recovery College SLaMrecoverycollege CNWL Recovery & Wellbeing College En återhämtningsinriktat psykiatri i Jönköpings län Utbildningar, metoder och arbetsätt till stöd för implementering Priomedel i samverkan, Region Jönköpings län och kommunerna i Jönköpings län

22 Vi som deltog på studieresan till England var: Marcus Nylander, Peter Wallenberg, Kim Svensson, Ann-Sophie Kempe och Eva Klangbeck från Eksjö kommun Thomas Teike, Arpad Andersson, Mia Nordlund och Elisabeth Magnusson från Jönköpings kommun Iréne Bengtsson från Gnosjö kommun Nadia Melkstam från Värnamo kommun Annika Sköld Landberg från Region Jönköpings län Jaana Karjalainen från RSMH/Inflytanderådet Malin Forslund, Mattias Vejklint och Sara Thil från Kommunal utveckling, FoUrum, Region Jönköpings län Kontaktperson: Sara Thil,

23

24

13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin

13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköping län Kommunal utveckling 13 kommuner i Jönköpings län i samverkan med Region psykiatrin En återhämtningsinriktad psykiatri Teamet Sara Thil Marie Linder Arpad

Läs mer

Återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län

Återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län Datum 2015-06-08 Antal sidor 0(8) Återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län Sammanfattning 2010-2014 Sara Thil och Annika Sköld Landberg 2015-05-21 Fortsatt arbete med Återhämtningsinriktad psykiatri

Läs mer

DELPROJEKTRAPPORT 2016

DELPROJEKTRAPPORT 2016 DELPROJEKTRAPPORT 2016 En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län Sara Thil 2016-12-31 Bakgrund Projektet är ett pågående och långsiktigt arbete, att implementera ett återhämtningsinriktat förhållningssätt

Läs mer

DELPROJEKTRAPPORT. En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län. Sara Thil Pernilla Nilsson 2014-12-31

DELPROJEKTRAPPORT. En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län. Sara Thil Pernilla Nilsson 2014-12-31 DELPROJEKTRAPPORT En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län Sara Thil Pernilla Nilsson 2014-12-31 Sammanfattning Syftet med projektet har varit att fortsätta utvecklingen kring att implementera

Läs mer

Mötesmall Patientforum

Mötesmall Patientforum Kjell Broström NSPH Erfarenhetsbaserade metoder för att förbättra kvaliteten i den rättspsykiatriska vården Andra brukarföreträdare kommer att ge andra perspektiv bl.a. rättssäkerhet och mänskliga rättigheter

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

DELPROJEKTRAPPORT 2017

DELPROJEKTRAPPORT 2017 DELPROJEKTRAPPORT 2017 En återhämtningsinriktad psykiatri i Jönköpings län Sara Thil, Main Forslund, Mia Nordlund, Arpad Andersson, Elisabeth Magnusson 2017-12-31 Bakgrund Projektet är ett pågående och

Läs mer

Arbete för förändrade attityder och värderingar samt ökad kunskap om psykisk ohälsa, Jönköpings län i samverkan med Hjärnkoll

Arbete för förändrade attityder och värderingar samt ökad kunskap om psykisk ohälsa, Jönköpings län i samverkan med Hjärnkoll MISSIV 2013-05-28 LJ 2013/41 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Arbete för förändrade attityder och värderingar samt ökad kunskap om psykisk ohälsa, Jönköpings län i samverkan med Hjärnkoll

Läs mer

Möjlighetens metoder 2009 Göteborg

Möjlighetens metoder 2009 Göteborg Möjlighetens metoder 2009 Göteborg Återhämtning kan beskrivas som en djupt personlig, unik process, som förändrar personens hållning, värderingar, känslor, mål och/eller roller. Det är ett sätt att leva

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Supported Education. Studier med stöd

Supported Education. Studier med stöd Supported Education Studier med stöd Målsättning med Supported Education Supported education är per definition en verkligt återhämtningsorienterad metod. Den vilar på personens egna studieval. Målsättningen

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Samhällsbaserad psykiatri (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Psykiatri 1 (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för teoretisk

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Införande och utvärdering av peer support inom svensk psykiatri

Införande och utvärdering av peer support inom svensk psykiatri Införande och utvärdering av peer support inom svensk psykiatri Elisabeth Argentzell, dr med vet, Lunds universitet David Rosenberg, lektor, Umeå universitet Vad är peer support? Ny yrkeskategori - Personer

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

More to life-samtalscafé. Projekt Unga vuxna år

More to life-samtalscafé. Projekt Unga vuxna år More to life-samtalscafé Projekt Unga vuxna 20-29 år Utgångspunkt Minskat psykiskt välbefinnande Sjukskrivningar ökar Förebyggande Hur hänger allt ihop? Fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa Unga

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER

KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER Dikt av Bengt Bratt för att illustrera hur vi definierar kultur när vi arbetar med kultur och hälsa. Kultur är att arbeta, bo och bygga. Kultur är skrattet och gråten tillsammans.

Läs mer

PROJEKTRAPPORT. Fortsatt kompetenshöjning för baspersonal i samordnat kontaktmannaskap samt återhämtningsinriktat arbetssätt.

PROJEKTRAPPORT. Fortsatt kompetenshöjning för baspersonal i samordnat kontaktmannaskap samt återhämtningsinriktat arbetssätt. PROJEKTRAPPORT Fortsatt kompetenshöjning för baspersonal i samordnat kontaktmannaskap samt återhämtningsinriktat arbetssätt. Sara Thil Annika Sköld - Landberg 2011-04-27 Sammanfattning Projektets syfte

Läs mer

PSYKIATRI. Ämnets syfte

PSYKIATRI. Ämnets syfte PSYKIATRI Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt. Det bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap och pedagogik. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete vid psykiska sjukdomar. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Ledarpolicy Essunga kommuns ledarpolicy utgår från kommunens vision och värdeord och tydliggör vilka förväntningar som finns gällande allt ledarskap i kommunen Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller

Läs mer

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning Informerande dokument Information Sida 1 (5) Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning 2019-02-06 Kerstin Rahkola Kerstin Rahkola Sida 2 (5) Bästa handledare! Inom kort ska du få handleda

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta som peer supporter inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år More to life-caféer Projekt Unga vuxna 20-29 år More to life Utgångspunkter Nedsatt psykiskt välbefinnande Sjukskrivningar ökar Hur hänger allt ihop?!; psykisk, fysisk, social och existentiell hälsa Prestation

Läs mer

Evidens. vård och utbildning

Evidens. vård och utbildning Evidens vård och utbildning För en optimal behandling krävs ett nära och individuellt upplägg runt varje individ. Där anhöriga, öppenvården och kommunen är engagerade i ett bärande samarbete. Evidens

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st www.set.st Varför livskunskap i skolan? Förebygga psykisk ohälsa Värdegrundsarbete Inlärning Förebygga mobbing Jämlikhet Skyddsfaktorer God social kapacitet Impulskontroll Kunna hantera konflikter Kunna

Läs mer

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Peer Support Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Kort information om NSPH 13 patient-, brukar- och närståendeorganisationer inom området psykisk ohälsa Arbetar med utvecklande

Läs mer

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p 1. Introduktion, (2 poäng) - redogöra för utbildningens uppläggning, innehåll, genomförande, - kunna tillämpa problembaserat lärande

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Professionell Utbildning till MBSR instruktör/lärare med Mindfulnessakademin - MBSR Fundamentals i Malmö HT 2017 i samarbete med Psykologhuset Malmö

Professionell Utbildning till MBSR instruktör/lärare med Mindfulnessakademin - MBSR Fundamentals i Malmö HT 2017 i samarbete med Psykologhuset Malmö Mindfulnessakademin Mindfulnessakademin har som mål att sprida kunskap om Mindfulness till såväl enskilda människor som grupper, företag och organisationer. Utbildningar, kurser och föreläsningar håller

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

FÖRSTEGET. Delrapport

FÖRSTEGET. Delrapport FÖRSTEGET Delrapport 2016-01-01 2016-06-30 Rapportförfattare: Sara Svensson 2016-06-20 Lägesrapport Projektet Försteget har nu verkat aktivt i 10 månader mot målgruppen unga vuxna som har ett omfattande

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Center till stö d fö r å terhå mtning

Center till stö d fö r å terhå mtning Projektplan 2015 Center till stö d fö r å terhå mtning Projektidé Projekt Center till stöd för återhämtning ska undersöka möjligheter och motivera till att skapa en fysisk plats, en arena och kompetensplattform

Läs mer

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer medforskare, 9 år Pusslet barnets perspektiv 21 medforskande barn och unga har tillsammans med vuxna skapat www.opratat.se

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar nr 4 om rätten till inkluderande utbildning

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar nr 4 om rätten till inkluderande utbildning Sammanfattning Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar nr 4 om rätten till inkluderande utbildning Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Välkomna http://plus.rjl.se/barndialogen Dansa utan krav https://www.1177.se/jonkopings-lan/fakta-och-rad/behandlingar/dans-for-unga-tjejer/

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Återhämtningsguiden. JESSICA ANDERSSON, projektledare & författare CONNY ALLASKOG, initiativtagare & författare

Återhämtningsguiden. JESSICA ANDERSSON, projektledare & författare CONNY ALLASKOG, initiativtagare & författare Återhämtningsguiden JESSICA ANDERSSON, projektledare & författare CONNY ALLASKOG, initiativtagare & författare Allmänt om Återhämtningsguiden Idé från Danmark Arvsfondsprojekt april 2016 mars 2019. Nytt

Läs mer

Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården?

Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården? Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården? Pilot: Peer support i VGR Ett samarbete mellan NSPH-riks, region, SKL, utbildning och forskning Vad innebär Peer support? Personer med egen erfarenhet

Läs mer

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson.

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson. IPS Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR Birgitta Magnusson Birgitta.c.magnusson@vgregion.se 2016-09-26 IPS individual placement and support IPS - evidensbaserad

Läs mer

Alla barn, världen över, ska ha rätt att växa upp i fred. Med möjlighet och stöd att utvecklas till den person de vill vara.

Alla barn, världen över, ska ha rätt att växa upp i fred. Med möjlighet och stöd att utvecklas till den person de vill vara. Effektrapport War Child 802479-5828 Insamlingsstiftelse Vad vill er organisation uppnå? Alla barn, världen över, ska ha rätt att växa upp i fred. Med möjlighet och stöd att utvecklas till den person de

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell.

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell. Övningsmaterial 1. Samsyn I arbete med en elevhälsobaseradmodell för tidiga insatser ska olika professioner från olika verksamheter arbeta tillsammans. Det finnas olika sätt att se på begrepp, målgrupper

Läs mer

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2010-08-11 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa Temadagen Psykisk ohälsa och arbetsliv, mars 2018 ANNIKA LEXÉN, Dr med vet, Lunds universitet Bakgrund till stödpaketet Psykisk ohälsa: o Ett växande problem i vårt

Läs mer

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A Carro Östberg Jenny Stockhaus Arbetslag A Norrtullskolan Bred kompetens i arbetslaget både formell och informell Entreprenörskapets didaktik,

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Mer harmoni Mindre stress

Mer harmoni Mindre stress Mer harmoni Mindre stress I förskola och skola En utbildningsdag för pedagoger till en bättre hälsa och arbetsmiljö för så väl vuxna som barn * Stress, en del av vardagen I den stress vi alla möter varje

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet

Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet Ronneby kommun har sedan slutet av 2012 toppat listan av kommuner med högst ungdomsarbetslöshet i Sverige. Trots ett flertal försök till arbetsmarknadsinsatser i samverkan

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA mönster Du håller i Din hand ett dokument som syftar till att lyfta fram etiken i det dagliga livet. Sjukhusledningen hoppas denna skrift ger Dig inspiration och

Läs mer

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Hållbar personlig utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Att stötta unga människor i deras personliga utveckling Det är ett faktum att psykisk ohälsa ökar bland unga människor. Individer som

Läs mer

Supported Employment och Supported Education - rehabiliteringsmodeller som stödjer återhämtning och skapar nya vägar till arbete

Supported Employment och Supported Education - rehabiliteringsmodeller som stödjer återhämtning och skapar nya vägar till arbete Supported Employment och Supported Education - rehabiliteringsmodeller som stödjer återhämtning och skapar nya vägar till arbete camilla@ Negativa effekter av arbetslöshet Ökat missbruk Ökad fysisk ohälsa

Läs mer

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Läsåret 2015/2016 1 Arbetsplanen beskriver verksamhetens visioner och mål samt strategier för att nå dessa. Planen revideras varje läsår genom ett systematiskt kvalitetsarbete.

Läs mer

Sura barn (brist på strategi och gemensam vision)

Sura barn (brist på strategi och gemensam vision) Sura barn (brist på strategi och gemensam vision) STRATEGI!!! I Vanda utgörs det centrala innehållet i strategin av 1. stadens vision 2. stadens värderingar 3. stadens strategiska mål Strategin styr beslutsfattandet,

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng

Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng Länkar till kursplan, litteraturlista och lektionssalar finns till vänster på denna sida.

Läs mer

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete I Haninge kommun finns det c:a 1000 arbetslösa ungdomar, varav ungefär en tredjedel förekommer utanför den officiella statistiken. Den officiella statistiken visar att det finns ca 700 personer registrerade

Läs mer

Handledning till Återhämtningsguiden. - för dig som mår dåligt

Handledning till Återhämtningsguiden. - för dig som mår dåligt Handledning till Återhämtningsguiden - för dig som mår dåligt Denna handledning vänder sig till dig som ska använda materialet Återhämtningsguiden för dig som mår dåligt i ditt arbete. Den har tagits fram

Läs mer

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11 Värdegrund för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27 Reviderad 2011-05-11 Värdegrund Värdegrunden anger de värderingar som ska vara vägledande för ett gott

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Psykiatri 2 (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för teoretisk

Läs mer

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal:

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Mitt medarbetarsamtal Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare Juseks medarbetarsamtal Medarbetar är ett genomtänkt, väl förberett och regelbundet återkommande

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun. Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan

UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun. Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan Det började med en viktig mässa för en hel kommun Efter en uppstartskonferens angående Digidel i Västra

Läs mer

Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare.

Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare. Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare www.rsmh.se Riksförbundet för Mental och Social Hälsa År 1967 Stödjande organisation Ca. 125 lokalföreningar Aktiviteter:

Läs mer

-Stöd för styrning och ledning

-Stöd för styrning och ledning -Stöd för styrning och ledning Första nationella riktlinjerna inom området Lyfter fram evidensbaserade och utvärderade behandlingar och metoder inom vård och omsorg för personer med schizofreni Ett underlag

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström.

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström. Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Studiehandledningen utgår från boken Samhällsbaserad psykiatri 2012 Studiehandledningen får kopieras. För mer information kontakta: Anja

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) Graduate Diploma in Psychiatric Care Specialist Nursing I 60 ECTS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP?

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? INTRODUKTION Deltagare: Tid: Ni behöver: HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? Helst alla i gruppen 1 till 3 timmar Det här aktivitetsbladet, en plats att träffas på Varför ska vi göra det

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Återhämtningsinriktat arbetssätt.

Återhämtningsinriktat arbetssätt. Kompendium Malmö stad Sociala Resursförvaltningen Återhämtningsinriktat arbetssätt. Detta material är framtaget av Sociala resursförvaltningen inom avd. Vuxna, Myndighet, arbetsgrupp för kompetenssatsning

Läs mer

Psykisk ohälsa, arbetsmiljö och annat som hör till livet. SELENE CORTES

Psykisk ohälsa, arbetsmiljö och annat som hör till livet. SELENE CORTES Psykisk ohälsa, arbetsmiljö och annat som hör till livet. SELENE CORTES Vad beror stigma på? Kunskapsproblem: Okunskap Attitydproblem: + Fördomar Beteendeproblem: + Diskriminering = Stigmatisering Kunskapsproblem

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning..

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen är ett av flera arbetssätt för att främja brukares

Läs mer