MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner. Delrapport 3, november 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner. Delrapport 3, november 2014"

Transkript

1 MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner Delrapport 3, november 2014

2 Författare: Elin Einarson och Olof Enghag, Jordbruksverket, samt Svante Törnqvist, Transportstyrelsen Denna skrift är publicerad i november 2014 Fotograf framsida: Gunnar Laurell och Gunnar Holm 2(28)

3 Sammanfattning I din hand håller du delrapport 3 från MEKA projektet (Metandiesel Efterkonvertering av Arbetsmaskiner). MEKA-projektet är ett regeringsuppdrag som syftar till att ta fram och emissionsprova tekniska konverteringslösningar för att möjliggöra duel fuel-drift (drift med de dubbla bränslena metan och diesel) i arbetsmaskiner. Här redovisas det arbete som genomförts under 2014 men också samlade slutsatser och erfarenheter från hela projektperioden Rapporten är utformad så att den kan läsas oberoende av tidigare publikationer inom MEKA. MEKA-projektet testar och utvärderar tre maskinmodeller, samtliga i samarbete med motor- och maskintillverkare. Det har, trots ansträngningar, inte gått att få till något samarbete med företag som genomför efterkonvertering av befintliga arbetsmaskiner. Troligen beror detta på att det inte är ekonomiskt lönsamt idag. En annan anledning kan vara att man behöver samarbete med motortillverkaren för att nå rimliga emissionsnivåer på grund av att det är ett avancerat ingrepp i motorn. Istället har MEKA gått in i samarbete med Valtra och Volvo, där två olika traktormodeller och en plog-sop-blåsmaskin kommer att testas. Följande viktiga slutsatser har vi dragit hittills: Vilka maskiner som konverteras styrs till allra största delen av efterfrågan. Valtra har valt att tillverka en liten traktor som passar bra i kommunal drift, där det ofta finns tillgång till gas. Volvo och Schmidt AB utvecklar en plog-sopblåsmaskin på grund av efterfrågan från Swedavia. Efterkonverteringar av äldre maskiner är troligen inte ekonomiskt lönsamma i nuläget. Inom MEKAprojektet har vi enbart lyckats få samarbeten med motortillverkare. Fabrikskonverteringar som involverar motortillverkaren är troligen den enda rimliga vägen att gå för att kunna få kontroll på emissionerna. Marknaden för traktorer med dual fuel-drift är mest intressant för verksamheter som har god tillgång på gas. Få lantbruk har idag tillgång på gas av fordonsbränslekvalitet. De första emissionstesterna visar på betydande läckage av oförbränt metan. Tillsammans med relativt låg andel gas i bränsleblandningen leder det till en ökad klimatpåverkan relativt 100 % dieseldrift för majoriteten av testfallen. De finns dock möjligheter att minska metanutsläppen och det pågår ett arbete för att åstadkomma detta, bland annat genom val av konverteringsstrategi. 3(28)

4 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Innehållsförteckning Om MEKA-projektet... 6 Syfte... 6 Mål och målgrupp... 7 Avgränsning... 7 Genomförande... 7 Regelverk för motorer i arbetsmaskiner Att konvertera till biogasdrift... 9 Intresse för biogaskonvertering... 9 Olika konverteringslösningar Dispenser Testmetoder Vilka aspekter analyseras Mätningar och uppföljning av maskiner a) Simulerade bänktester b) Komplett fordon i verklig drift (PEMS) Driftstester hos maskinvärdar Maskiner som testas inom MEKA Valtra N101H Modifieringar av motorstyrningen Valtra N123H Schmidt PSB Översikt tester på respektive maskin Beräkning av klimatnyttan Påverkansfaktorer Reduktion jämfört med diesel GWP Indataparametrar Krav på klimatnytta i regelverk Preliminära resultat från emissionstester (28)

5 Resultaten kräver mer bearbetning De viktigaste preliminära resultaten Resultaten från bänktesterna Resultaten från PEMS-mätningarna Slutsatser Fortsatt arbete Referenser (28)

6 1. Om MEKA-projektet Regeringen har gett Jordbruksverket och Transportstyrelsen i uppdrag att genomföra projektet Metandiesel Efterkonvertering av Arbetsmaskiner (MEKA) under perioden maj 2012 till november Bakgrunden till MEKA-projektet är att diesel i arbetsmaskiner dominerar energianvändningen i de areella näringarna 1. Idag används alternativa bränslen endast i marginell omfattning i arbetsmaskiner, men dubbelbränslesystem med metan och diesel är en teknik som bedömts ha potential 2. Det saknas dock arbetsmaskiner med så kallad dual fuelteknik på marknaden. Två avgörande anledningar till detta är att det inte finns ett befintligt regelverk för typgodkännande av konverteringssatser och att driftsekonomin idag inte är tillräckligt lönsam i jämfört med fossil diesel 3. Den här delrapporten beskriver det arbete som skett under Syfte MEKA-projektets syfte är att konverteringsföretag och maskintillverkare ska utveckla dual fuel-drift (drift med båda bränslena metan och diesel) för traktorer och arbetsmaskiner. Projektet arbetar med identifierade hinder; regelverk för emissioner och kostnadskrävande provningar kopplade till dessa regelverk. Som företrädare för staten kan Jordbruksverket och Transportstyrelsen organisera och ta kostnaderna för utvecklingen och genomförandet av delar av dessa provningar och regelverk. Samtidigt kan myndigheterna föra samman intresserade konverteringsföretag och maskinägare och matcha ihop dessa till intressanta delprojekt där olika maskintyper konverteras och utvärderas. En förutsättning för projektet är att konverteringsföretag och maskintillverkare tar utvecklingskostnaderna för själva tekniken (konverteringssatserna). Kommunikation är ett viktigt område för att sprida resultat och den kunskap som kommer av projektet. Bild 1 beskriver hur MEKA-projektet länkar ihop viktiga aktörer inom området för att på så sätt gynna omställning till dual fuel-drift i arbetsmaskiner och överbrygga de hinder som finns idag. 1 Energimyndigheten m fl Jordbruksverket, 2011 a. 3 Jordbruksverket, 2011 b och Jordbruksverket, (28)

7 Bild 1: Projektet länkar ihop nyckelaktörer för att skapa förutsättningar för konvertering till dual fuel-drift. Mål och målgrupp Målet är att minst tre olika maskinmodeller kan konverteras och efter konverteringen drivas med dual fuel-drift (metan och diesel) med dokumenterad klimatnytta och med bibehållet låga emissionsnivåer. Den främsta målgruppen är maskinägare och kommuner eller andra organisationer som upphandlar arbetsmaskintjänster. En annan målgrupp som är viktig när det gäller lagstiftningen och emissionskrav för arbetsmaskiner är beslutsfattare och myndigheter inom hela Europa. Om projektresultatet blir positivt innebär det på sikt att fler arbetsmaskiner kan konverteras och köras på gas. Avgränsning Uppdraget är begränsat till att konvertera och undersöka praktisk drift av befintliga kompressionstända, mobila arbetsmaskiner. Projektet berör inte efterkonverteringsmöjligheter av tändstiftstända arbetsmaskiner (med ottomotorer) eller stationära arbetsmaskiner (reserv-el-aggregat, fläktar, torkar) Genomförande Genomförandet är indelat i fyra delar där den första delen har kallats matchmaking (del 1). Denna del har gått ut på att utse konverterare och maskintillverkare som är intresserade av att utveckla efterkonverteringssatserna och matcha dessa med lämpliga maskinägare som är intresserade av att delta i projektet. Vi har alltså undersökt intresset för både användningen och utvecklandet av efterkonverterade maskiner. Detta beskrivs närmre i delrapport 2 4. Därefter har vi utifrån de intressenter vi har haft parat ihop användare och maskinleverantörer. Totalt testas tre maskinmodeller inom MEKA-projektet. Du kan läsa mer om maskinerna och deras prestanda i kapitel 4. Nästa del i projektet har vi valt att kalla konverteringen (del 2). Detta är den operativa delen i projektet och innebär att maskinerna konverteras till dual fuel-drift, 4 Jordbruksverket och Transportstyrelsen (28)

8 emissionsprovas och testas i drift. Maskinerna testas både med avseende på avgasutsläpp (emissioner) och bränsleförbrukning. Testerna sker dels i laboratorium och dels i verklig drift. Resultaten av mätningar och driftdata utvärderas och utgör sedan underlag för utformning av regler för typgodkännande av konverteringssatser. Resultaten ska också vägleda oss i om utsläppen av avgaser är acceptabla ur klimat-, miljö- och hälsoperspektiv. Metoder för mätningar och drifttest beskrivs mer i kapitel 3. Parallellt med både matchmakingfasen (del 1) och konverteringsfasen (del 2) sker arbete med regelverket (del 3) och kommunikation (del 4). Bild 2 visar schematiskt hur projektet löper på med de fyra olika delarna matchmaking, konvertering, regelverk och kommunikation. Bild 2: MEKA-projektet uppdelat i fyra olika delar: matchmaking, konverteringen, regelverket och kommunikation. Arbetet med regelverket är streckat i början av projektet för att illustrera att tyngdpunkten för detta arbete är i slutet av projektperioden. Regelverk för motorer i arbetsmaskiner Nya motorer för arbetsmaskiner som ska säljas inom EU måste vara typgodkända enligt EU-direktivet 97/68/EG. Detta direktiv ställer krav på bland annat emissioner men möjliggör inte godkännande av gasmotorer. Direktivet genomgår dock en stor revidering i syfte att utöka omfattningen samt att eventuellt få med alternativa bränslen. Här kommer frågan om metanutsläpp från gasdrivna motorer att behandlas. EU-kommissionen har nu lagt fram ett förslag till nya gränsvärden för emissioner och i det ingår gränsvärden som tar hänsyn till ökade metanutsläpp. Idag finns endast en gräns för totala kolväten (THC) vilket inbegriper metan. Men eftersom dual fueldrivna motorer medför ökade metanutsläpp så väljer man att föreslå ett separat metangränsvärde för dessa. Förslaget är utformat på liknande sätt som för gasdrivna vägfordon för att förenkla och harmonisera regelverket. Det kommer förmodligen att 8(28)

9 krävas mycket diskussion och eventuellt omarbetning innan detta förslag är färdigt för beslut. Resultaten från MEKA-projektets mätningar kommer eventuellt att kunna bidra till diskussionerna om metangränsvärdet. Mätningarna kommer att visa hur långt det är möjligt att komma med katalysatorteknik och andra justeringar för att få ned metanemissionerna med rimliga medel. Direktiv 97/68/EG hindrar alltså idag att dual fuel-motorer (med bränslena metan och diesel) godkänns för arbetsmaskiner likväl som det hindrar ett nationellt regelverk för typgodkännande av nya motorer för dessa maskiner om det avviker från direktivet. Däremot kan nationella regler skapas för efterkonvertering av motorer/maskiner. Detta gäller även om alternativbränslen skulle komma att införlivas i direktivet. Ett av syftena med MEKA-projektet är att lägga grunden för och påbörja arbetet med nationella regler. Det är dock inte säkert att ett nationellt regelverk för typgodkännande är rimligt att utarbeta om det visar sig att tekniken eller marknaden inte är mogen. Dispenser kan vara ett alternativ till ett regelverk för typgodkännande. Det är enklare att använda om det rör sig om få ärenden. Däremot är det svårare för den som söker att kunna bedöma möjligheten att dispensen blir godkänd. Det är Transportstyrelsen som gör bedömningen utifrån inlämnade uppgifter. De maskiner som ingår i MEKAprojektet har fått dispenser för att de ska kunna konverteras och användas i projektet. 2. Att konvertera till biogasdrift På uppdrag av Jordbruksverket och Transportstyrelsen genomförde SMP (Svensk Maskinprovning AB) 2011 en undersökning kring marknadsförutsättningarna att konvertera arbetsmaskiner till biogas-, RME- och etanoldrift 5. I detta underlag drogs slutsatsen att biogas är det bränsle som har störst potential i närtid. Inom MEKAprojektet som till stor del baserar sig på underlag från denna studie och de erfarenheter som beskrivs i rapporten Efterkonvertering av arbetsmaskiner- Marknadsförutsättningar och förslag till styrmedel 6 har vi arbetat vidare utifrån dessa resultat. När det gäller slutligt urval av arbetsmaskiner som testas inom MEKAprojektet har det inte funnits så stora möjligheter utan valet har helt styrts av vilka firmor som gör denna typ av konverteringar, läs mer om detta nedan. Intresse för biogaskonvertering Vilken typ av arbetsmaskin som passar för konvertering avgörs huvudsakligen av att det finns någon som efterfrågar biogasdrift av maskinen och att det finns kompetens att konvertera maskinen. Intresset att delta i projektet har varit lågt bland konverterare och maskinleverantörer. Vi har fört en dialog med 16 maskintillverkare/konverteringsföretag angående intresse att delta i MEKA-projektet. Förutsättningarna var att de själva skulle stå för utvecklingskostnaderna men att pengarna i projektbudgeten inom MEKA kunde stå för konverteringskostnader och vissa emissionsmätningar. Detta ledde fram till ett fåtal 5 Arvidsson, Jordbruksverket 2011 b. 9(28)

10 aktörer, både rena efterkonverteringsföretag och maskintillverkare som vi gick vidare med. Resultatet har blivit ett samarbete med maskintillverkarna Valtra och Volvo. Valtra bidrar med två traktorer av modellen N101H och en traktor av modellen N123H. Volvo deltar i samarbete med AEBI-Schmidt med en konverterad plog-sopblåsmaskin. Detta i samband med att Swedavia har beställt 29 plog-sop-blåsmaskiner för att placera ut på flygplatser runt om i Sverige. Du kan läsa mer om de maskiner som testas inom projektet under kapitel 4. Vi har även arbetat hårt för att få igång ett samarbete kring efterkonverteringar på äldre maskiner, framförallt en hjullastare och en större traktor. Det har tyvärr visat sig omöjligt att genomföra inom ramen för MEKA-projektet. Det finns få aktörer som kan genomföra efterkonverteringar och de som finns är små företag som har svårt att gå in och ta utvecklingskostnaderna. För större traktorer och andra jordbruksmaskiner bedömer vi att marknaden ännu inte är mogen för gasdrift på grund av att få har tillgång till gas av fordonsbränslekvalitet. Potentialen för gasdrift bedöms istället finnas i stadsnära verksamhet. För hjullastare har tekniken inte varit tillräckligt långt framme för att små aktörer skulle vilja gå in i ett statligt mätprojekt. En slutsats av detta är att det troligen inte är ekonomiskt rimligt för en konverteringsfirma att göra en efterkonvertering utan att tillverkaren är delaktig i utvecklingen. För att ändå kunna få med en annan maskintyp har SLU ansökt om forskningspengar hos Energimyndigheten för att utveckla en efterkonverteringssats till en äldre hjullastare. Denna ansökan fick dock avslag med motiveringen att man inte tror att en äldre efterkonverterad maskin kan uppnå klimatnytta. Detta utlåtande baserar sig på erfarenheter från vägtransportsektorn. Våra erfarenheter från försöken att efterkonvertera en äldre maskin gör att vi inom projektet drar slutsatsen att fabrikskonverteringar som involverar motortillverkaren är den enda rimliga vägen att gå för att kunna få kontroll på emissionerna. Intresset för att köra på biogas är däremot större. I samband med utlysningen av intresserade maskinägare som gjordes maj 2012 och senare informationsaktiviteter på mässor och liknande ser vi en entusiasm för dual fuel-tekniken bland beställare och maskinanvändare. Vi har fört samtal med flera företagare som driver gårdsbiogasanläggningar och drömmer om att kunna ersätta dieseln i traktorn med biogas. Det skulle kunna innebära att de kan tillverka sitt eget bränsle och samtidigt en möjlighet till ökad lönsamhet i biogasproduktionen. Flera kommuner har varit intresserade av att ersätta dieseldrivna maskiner med biogas som ett led i ambitiösa energi- och klimatmål. Det är positivt att se att maskintillverkare som Valtra och Volvo satsar resurser på att utveckla tekniken. Internationellt sett så är det på sikt också en utveckling på gång. Viljan att satsa motiverats ofta av efterfrågan på maskiner. Olika konverteringslösningar En motor konverterad till dual fuel-drift kan optimeras olika beroende på vilka egenskaper som anses viktiga. Dagens motorer har en elektronisk styrning av bränsleinsprutning och andra attribut som påverkar hur motorn arbetar. Den elektroniska styrningen går att 10(28)

11 programmeras på en mängd olika sätt, och detta påverkar motorns egenskaper såsom effekt vid olika varvtal, emissioner och bränsleförbrukning. Det är alltså möjligt att optimera motorn på olika sätt beroende på vilka egenskaper som anses viktiga att uppnå, och detta är i högsta grad aktuellt även vid dual fuel-drift. Motorstyrningen måste programmeras om för att kunna hantera ytterligare ett bränsle. Optimeringen kan då göras på olika sätt beroende på vilka egenskaper som prioriteras. Det finns också egenskaper som är av överordnad betydelse gentemot andra och de får då överskugga alla egenskaper som man vill uppnå. Dispenser För att kunna göra en konvertering till dual fuel-drift behöver ingrepp göras i motor och avgassystem. Men enligt lagen (1998:1707) om åtgärder mot buller och avgaser från mobila maskiner får inte ändringar eller ingrepp göras i utrustning som reglerar avgaser på en EUtypgodkänd motor till en mobil maskin på ett sådant sätt att motorn inte längre uppfyller kraven för det typgodkända utförandet. Detta innebär att dessa maskiner behöver en dispens från bestämmelserna så att ändringarna kan göras. Det beslutades i inledningen av projektet att de traktorer och maskiner som skulle ingå i MEKA-projektet skulle få dispens till dess att eventuella föreskrifter finns på plats för att godkänna dessa maskiner. Som villkor angavs att projektet skulle ha tillgång till maskinen för att kunna göra mätningar. Eftersom det skulle kunna bli en tidsfördröjning från projektets avslut till föreskrifternas ikraftträdande så beslutades att dispensen skulle vara giltig i fem år. Dock fanns ett förbehåll om att de sista två åren kommer att utgå om Transportstyrelsen inte finner att efterkonverteringssystem är en lösning att gå vidare med. Den slutsatsen kan dras om klimateffekterna inte blir acceptabla eller att det inte är möjligt att nå ned till acceptabla emissioner. I sådana fall skulle motorn få återställas till dieseldrift vid projektets slut. I ett senare skede i projektet har detta dock diskuterats vidare. Eftersom det har varit svårt att få in fler aktörer i projektet och eftersom det var en förutsättning för Swedavias satsning på förnybara bränslen att kunna ha en långsiktig plan för maskinerna, så beslutades att dispenserna som ges inom MEKA-projektet ska följa med under maskinernas livslängd. Ytterligare ett skäl till att gå med på detta är att antalet maskiner det handlar om är begränsat och försumbart i förhållande till alla de arbetsmaskiner som ges undantag under motsvarande tidsperiod, inom ramen för typgodkännandeverksamheten. 3. Testmetoder Maskinerna ska testas både genom driftstester och genom mätningar av emissioner. Under 2014 har mätningarna påbörjats efter en del justeringar av mätmetoderna. Det är SMP (Svensk Maskinprovning AB) och AVL Motortestcenter som utför mätningarna. De analyserar kväveoxider, kolmonoxid, kolväten, metan, koldioxid och partiklar. Dessutom sker en driftsmätning som lagrar data om bränsleförbrukning. Varje maskin ska mätas med 100 % dieseldrift och med dual fuel-drift. Mätningar sker direkt efter konverteringen samt efter en tid i drift för att se om utsläppen håller nivån efter en tids användning. 11(28)

12 Vilka aspekter analyseras Transportstyrelsen och Jordbruksverket har kartlagt projektets kunskapsbehov och kopplat dessa till önskade mätdata. I tabell 1 redovisas denna koppling. Det är en stor mängd data som hanteras i projektet och det är viktigt att bearbetningen blir strukturerad. Tabell 1. Kunskapsbehov, syfte och de indata som krävs inom MEKA-projektet. Kunskapsbehov Syfte Indata som krävs Hur förändras emissionerna på grund av dual fuel-drift? Vad är skillnaden i klimatpåverkan från diesel jämfört med dual fueldrift? Vad är skillnaden mellan labbmiljö och fältdrift? Hur påverkas driftsekonomin? Hur påverkas körprestandan? Vad har körmönstret för påverkan på emissionerna? Vad har körmönstret för påverkan på gasutbytet Vad har körmönstret för påverkan på maskinens klimatpåverkan Vad har körmönstret för påverkan på driftsekonomi Att svara på om det är positivt eller negativt för hälsa och miljö med gasdrift? Klarar efterkonverteringen nuvarande emissionskrav för dieselmotorn? Svara på om det finns klimatnytta med efterkonvertering till dual fuel-drift? Ökad kunskap om vad som händer med emissionerna vid verklig drift jämfört med simulerade bänktest? Resultaten av detta ska kunna användas som grund för vilka testmetoder som krävs för ett eventuellt kommande regelverk. Svara på om det finns det ekonomiska fördelar med dual fuel-drift? Svara på vilka prestandafördelar/nackdelar som finns med dual fuel-drift? Svara på vilken typ av körning som är gynnsam/ogynnsam för emissioner Svara på vilken typ av arbete som är gynnsamt/ogynnsamt för gasdrift? Svara på vilken typ av arbete som är gynnsamt/ogynnsamt för klimatpåverkan Svara på vilken typ av arbete som är gynnsamt/ogynnsamt för driftsekonomi Emissionsdata från simulerade bänktest. Metanutsläpp, CO2-utsläpp, bränsleförbrukning, arbete, gas/diesel-förhållande (ersättningsgrad) Emissionsdata från verklig drift (PEMS) jämförs med bänkmätningar. Bränsleförbrukning gas/diesel Upplevd kraft, buller, karaktär Emissionsdata från verklig drift (PEMS), belastningskurva för körning under en längre period Gas-, dieselförbrukning Emissionsdata från verklig drift (PEMS), belastningskurva för körning under en längre period Metanutsläpp, CO2- utsläpp/bränsleförbrukning, arbete, gas/dieselförhållande, belastningskurva för körning under en längre period Gas-, dieselförbrukning Emissionsdata från verklig drift (PEMS), belastningskurva för körning under en längre period 12(28)

13 Av kostnads- och tidsskäl samlas inte all data in för alla maskiner vilket gör att vissa analyser är begränsade till endast en maskin. Vilka mätningar som ska göras för respektive maskinmodell beskrivs i kapitel 4. Mätningar och uppföljning av maskiner I MEKA sker mätningar av emissioner på två olika sätt: Simulerade bänktest och mätning i verklig drift (PEMS-mätning). a) Simulerade bänktester sker med maskinen monterad i en bromsbänk. Provningen sker med en simulerad körcykel 7 med transienter (varierande varvtal). b) Komplett fordon i verklig drift (PEMS, Portable Emission Measurement System) a) Simulerade bänktester Denna mätning innebär att maskinen monteras i en så kallad bromsbänk i ett laboratorium. Bromsbänken programmeras så att den får motorn att följa den önskade körcykeln. Bild 3 nedan visar hur standardkurvorna för en transient 8 körcykel ser ut. I MEKA valdes den transienta körcykeln NRTC 9 som är lagstadgad för typgodkännande av mobila maskiner. De emissioner som mäts inom MEKA-projektet är dels de som är reglerade genom EUdirektiv: CO (kolmonoxid), HC (kolväten), NO x (Kväveoxider) och PM (partikelmassa). Förutom dessa mäts även utsläppen av CO 2 (koldioxid) och CH 4 (metan) eftersom det är viktigt att kunna fastställa klimatpåverkan för dualfuel-tekniken. Bild 3: Standardkurvor för en transient körcykel. 7 En körcykel är ett sätt att köra motorn på under en viss tid. Den anger värden på belastning och varvtal för varje tidsenhet under körcykeln. 8 Med transient körcykel menas en körcykel där varvtal och belastning varierar kontinuerligt. 9 NRTC = Non Road Transient Cycle 13(28)

14 För traktorerna i MEKA-projektet mäter vi på den kompletta traktorn i simulerade bänktester. Simulerade bänktester är ett sätt att i laboratorium efterlikna de mätningar som görs då en motor ska typgodkännas. Vid ett typgodkännande testas motorn innan den placeras i en maskin men vid efterkonvertering vore det alltför kostsamt att plocka ur motorn inför provningen. Istället kan traktorenas kraftuttag användas för att styra belastningen på motorn och därigenom efterlikna den körcykel som används i riktiga bänktester för typgodkännanden. Bild 4 visar en av projektets traktorer uppkopplad via kraftuttaget till en bromsbänk. Bromsbänken innehåller en kraftig broms som kan styras från en dator så att bromskraften kan anpassas till den önskade belastningen. Varvtalet påverkas genom att datorn styr motorns gaspådrag vilket också anpassas till körcykeln. Nackdelen är att en del effekt försvinner till olika hjälpsystem som kylfläktar, generator, hydraulpumpar och liknande. Fördelen är att man kommer närmare verklig användning. De simulerade bänktesterna görs vid Svensk Maskinprovnings testlaboratorium i Umeå. När det gäller Plog-Sop-Blåsmaskinen (PSB-maskinen) så kommer motorerna till den att mätas i laboratorium på samma sätt som vid ett typgodkännande. Mätningarna görs av Hardstaff som utför konverteringen åt Volvo. Transportstyrelsen kommer att få tillgång till dessa mätdata men det är inte klarlagt i vilken utsträckning dessa kommer att kunna publiceras officiellt på grund av eventuella sekretessanspråk. Bild 4: Uppkoppling av traktorns kraftuttag mot bromsbänk (Tv) och provtagning i avgaserna (Th). (Fotograf: Hans Arvidsson) b) Komplett fordon i verklig drift (PEMS) Ombordmätningar med PEMS-utrustning (så kallade PEMS-mätningar) är ett sätt att mäta emissioner vid verklig användning av maskinen. Denna metod ska inom MEKA-projektet 14(28)

15 komplettera de simulerade bänktesterna. PEMS-mätningarna används för att analysera körmönstrets påverkan på emissionerna, gasutbytet, driftsekonomin och maskinens klimatpåverkan. Dessutom är det tänkbart att man i ett framtida regelverk kan kräva PEMSmätningar på efterkonverterade maskiner istället för bänkmätningar. Mätmetoden är utvecklad för mätning på väg av tunga fordon och kommer även att anpassas för att kunna tillämpas på alla typer av mobila applikationer i framtiden. PEMS testerna inom MEKAprojektet utförs av AVL MTC. Samma emissionskomponenter mäts i PEMS-mätningarna som i de simulerade bänktesterna (se föregående avsnitt). Vid mätningen kopplas avgasflödesmätaren på fordonets befintliga avgasrör och utsläppen registreras kontinuerligt (Bild 5 visar hur det kan se ut). Bild 5: Avgasflödesmätaren är kopplad till fordonets befintliga avgasrör. (Fotograf: Charlotte Sandström-Dahl) De traktorer som ingår i MEKA-projektet testas enligt olika typer av körmönster eftersom den här typen av fordon har många varierande användningsområden. Fyra olika körmoment har tagits fram för PEMS-tester av traktorerna i MEKA-projektet: 1. Tung och jämn belastning. Detta moment kördes på åker, med redskap för jordbearbetning. 2. Tung transient belastning, (större variation i belastning och varvtal). Detta moment utgjordes av landsvägskörning med en tungt lastad vagn. 3. Lätt transient belastning. Detta moment utgjordes av lättare transport på väg samt lyftarbete på gården. 4. Medelbelastning med jämn belastning och varvtal. Detta moment utgjordes av lätt kraftuttagsarbete i form av betesputs (gräsklippning) på åker. Traktorerna körs enligt körmomenten 1-4 först i dieseldrift och sedan i dual fuel-drift. Emissionerna beräknas för respektive körmoment. Tanken är att resultaten ska kunna viktas på olika sätt beroende på vilket användningsområde maskinen har. På så sätt kan man även analysera vilka användningsområden som lämpar sig bättre och vilka som är sämre för 15(28)

16 dualfuel-tekniken. De första PEMS-mätningarna på en traktor gjordes på Naturbruksgymnasiet Uddetorp under maj Bild 6 och 7 visar hur det såg ut då. Bild 6: PEMS utrustningen riggades på skopan för tester av Naturbruksgymnasiet Uddetorps traktor. (Fotograf: Charlotte Sandström-Dahl Bild 7: PEMS mätning i Uddetorp, här simuleras ett tyngre dragarbete med en crosskillvält. (Fotograf: Johan Lysholm) 16(28)

17 För plog-sop- blåsmaskinen kommer en något annan metod för PEMS-mätningarna att behöva utvecklas. Denna maskin går betydligt mer i jämnt arbete vilket betyder att de olika körmomenten inte är lika intressanta. Den stora utmaningen här är istället att maskinen har två motorer, båda konverterade till dual fuel-drift. Dessa kommer inte att kunna mätas samtidigt utan istället måste mätningarna kunna göras så upprepningsbart som möjligt för att få mätningar på båda motorerna. Driftstester hos maskinvärdar För att kunna få en bild av hur tekniken fungerar rent praktiskt och hur stor andel gas som används så sker mätningar av parametrar som ska svara på detta. Med hjälp av dessa mätningar kan driftsekonomin beräknas. De parametrar som mäts för detta ändamål är först och främst diesel- och gasförbrukning. Detta mäts kontinuerligt med en utrustning som kan lagra mätvärden över tid. För att verifiera förbrukningen bokförs även allt tankat bränsle manuellt. Det finns också ett reglage i traktorerna som möjliggör för föraren att registrera olika typer av arbeten som utförs med maskinen. På så vis kan man få en bra bild av hur traktorn används och hur olika typer av arbete fördelar sig över tid. Detta kan i efterhand också ställas i relation till bränsleförbrukningen (och andelen gas) för att dra slutsatser om vilka arbetsmoment som ger störst gasandel. Förutom driftsmätningarna ska maskinvärdarna kontinuerligt fylla i driftsformulär där de beskriver vilka arbetsmoment som har genomförts och hur maskinen har betett sig. Dessa mätningar kompletteras med intervjuer där värdarna kan ta upp mer tankar och intryck som ligger utanför formuläret. Driftmätningarna och driftuppföljningarna görs enbart på traktorerna. När det gäller driftmätningarna så beror det på att de är kostsamma och att budgeten inte medgav några fler sådana mätningar. I fallet med driftformulären så krävs att maskinerna används under en längre tid i projektet. Eftersom plog-sop-blåsmaskinen kom med sent i projektet så finns inte samma möjligheter till driftuppföljning för den maskinen. 4. Maskiner som testas inom MEKA Totalt testas tre maskinmodeller inom MEKA-projektet. Det är två traktorer från Valtra: Valtra N101H, Valtra N123H och en plog-sop-blås maskin från Schmidt. Maskinerna och respektive konverteringslösning är beskrivna närmre nedan. Valtra N101H I mars 2013 inleddes ett samarbete med den finska traktortillverkaren Valtra, som bidrar till projektet med två traktorer av modellen N101H konverterade till biogasdrift. Valtra hyr ut traktorerna till maskinvärdar som testar maskinerna i drift. MEKA-projektet bekostar emissionstester samt ersättning för dokumentation och visst merarbete till maskinvärdarna. Under 2013 har vi tillsammans med Valtra utsett lämpliga värdar som ska driftstesta och utvärdera daglig drift i traktorerna. Värdarna är Söderåsens Bioenergi utanför Bjuv i Skåne och Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara, Västergötland. 17(28)

18 Söderåsens Bioenergi är en biogasanläggning som ligger i anslutning till godset Wrams Gunnarstorp. Här har man uppgraderad biogas och har under 2013 också satt upp en egen tankstation, dock inte med det tryck som en fulltankstation har. Därför tar det cirka fem till sex timmar att fylla tanken. Just den gårdsnära tankningsstationen gör biogasanläggningen Söderåsen unik i Sverige. På bilden nedan visas kompressorn som trycksätter gasen. Traktorn kommer att gå i drift på biogasanläggningen men också i lantbruket för att kunna se hur den beter sig i olika arbeten. Bild 8: Peter Knutsson, driftledare på Söderåsens Bioenergi bredvid kompressorn som utgör Sveriges första gårdsnära tankstation (Fotograf: Elin Einarson). Bild 9. På Söderåsens Bioenergi utför traktorn framförallt hjullastararbete (Fotograf: Berit Haggren). 18(28)

19 Naturbruksgymnasiet Uddetorp har stor erfarenhet av att jobba med alternativa bränslen, i form av flera RME-projekt som gymnasiet har drivit. RME är ett alternativbränsle tillverkat av raps. Gymnasiet ligger också relativt nära (cirka 2 km) en fordonsgastankstation i Skara. Både erfarenheter av och engagemang till arbete med alternativa bränslen och närheten till tankstation med fordonsgas gör Uddetorp till en bra värd för att testa dual fuel-drift. Överlämning av traktorn skedde i samband med att skolan hade öppet hus i september Bilden nedan visar Uddetorps dual fuel-traktor under skolmästerskapen i plöjning. Bild 10: Uddetorps traktor fick visa vad den gick för i skolmästerskapen i plöjning (Fotograf: Gunnar Laurell) Dessa båda traktorer kommer att vara de maskiner som mäts mest inom MEKA. Här kommer både simulerade bänktester, PEMS-mätningar, bränsleförbrukning samt intervjuer med förare att genomföras. De första simulerade bänktesterna gjordes i april 2014 på Uddetorps traktor. I maj 2014 gjordes sedan PEMS-mätningar på samma maskin. Modifieringar av motorstyrningen Under 2014 har det framkommit att värden på Wrams Gunnarstorp tycker att traktorns konsumtion av gas var för låg i förhållande till dieselförbrukningen. Detta kan bero på hur traktorn används eftersom andelen gas varierar ganska kraftigt beroende på vilken belastning som motorn arbetar med. Den aktuella värdens traktor arbetar mycket på låg belastning eftersom den används i stor utsträckning till lättare lyftarbeten och transporter. Dessutom har gården tillgång till egen gas till ett lågt pris och man vill därför använda den i så stor utsträckning som möjligt. Detta gjorde att Valtra tillfrågades om det var möjligt att ändra inställningarna hos traktorn så att den kunde använda mer gas. 19(28)

20 Valtras grundprincip för motoroptimering vid gaskonverteringar kan beskrivas enligt följande prioritering: 1. Traktorn ska fungera bra, d.v.s. ha en god körbarhet och en jämn motorgång. 2. Motorn ska gå så effektivt som möjligt oavsett bränslemix, d.v.s. högsta verkningsgrad. 3. Emissionerna ska vara låga. Valtra beslutade att prova en modifierad strategi för optimeringen av Wramstraktorns motorstyrning. Den bestod i att låta motorstyrningen hellre välja en hög gasandel framför högsta möjliga verkningsgrad enligt punkten 2. Detta skulle kunna öka den totala bränsleförbrukningen men minska dieselförbrukningen och därmed öka andelen gas i bränslemixen. Justeringen av motorstyrningen enligt den nya strategin gjordes i augusti Problemet med denna justering är att den eventuellt kan sänka verkningsgraden på motorn vilket skulle motverka miljövinsten med en ökad gasandel. Om det föreligger så ska utredas ytterligare i projektet. Det har ännu inte funnits tid för Valtra att själva verifiera justeringen gentemot emissioner och verkningsgrad, men det kan finnas möjligheter för ytterligare optimeringar under år Det beslutades också att båda dessa typer av konverteringsstrategier (grundprincipen och motorstyrningen mot högre gasandel) skulle mätas vid emissionsmätningarna för att kunna avgöra hur dessa påverkar emissionerna. De simulerade bänktesterna för Wrams traktor genomfördes därför efter justeringarna i augusti 2014 och PEMS-mätningarna genomfördes under oktober Teknisk information: Grundmaskin: Valtra N101 Hitech Motor: AGCO Sisu Power 44 CTA (miljöklass steg 3a) Effekt: 81 kw Max vridmoment: 480 Nm (1500 varv/min) Volym diesel: oförändrad dieseltank Volym gas: 192 liter (motsvarar 35 l diesel) Valtra N123H Valtra släpper nu en ny generation av biogastraktorn. Effekten kan beroende på vilken modell man väljer variera mellan kw och vridmomentet är max 510 Nm vid 1500 varv/min. Volym gas är 192 liter precis som på tidigare modell. Inom MEKA-projektet kommer N123H att mätas i simulerat bänktest under december Resultaten kommer att ingå i de fortsatta analyser om möjligheten att uppnå klimatnytta med dual fuel-drift som redovisas i november (28)

21 Bild 11: Valtra N123H. Foto Valtra Schmidt PSB I maj 2014 blev det klart att AEBI-Schmidt i samarbete med Volvo CE kommer att konvertera en, av Swedavia, beställd serie arbetsmaskiner för drift med fordonsgas. Den första maskinen i denna serie kommer att emissionstestas inom MEKA-projektet. Det handlar om plog-sop-blåsmaskiner som skall användas i snöröjningen på Swedavias på flygplatser. I första läget har Swedavia beställt 29 maskiner som kommer att vara konverterade för gasdrift. Dessa maskiner kommer att placeras ut på ett antal av Swedavias flygplatser runt om i Sverige. Den maskin som är kopplad till MEKA-projektet kommer att användas för snöröjning på Östersunds flygplats. MEKA projektet genomför endast PEMS-mätningar på denna maskin, planen är att dessa mätningar kommer att göras i februari-mars Projektet får dock tillgång till data kring de bänkmätningar som Volvo genomför som ett krav för att få dispens för maskinerna, samt eventuellt data kring bränsleförbrukningen som Swedavia har beställt. Teknisk information: Grundmaskin: Schmidth TJS 560D Dragare: Volvo A25F Längd: 15,59 m utan plog Motor fram: Volvo D11L (miljöklass steg 4) Aggregatmotor: Volvo TAD-1373VE (miljöklass steg 4) Effekter fram/bak: 235kW/345kW Sopbredd: 4,75 m Blåseffekt:10,5 m3/sek Volym diesel: 1000 liter Volym gas: 320 m3 Vikt: 23, 4 ton utan plog 21(28)

22 Bild 12: Provdrift med en prototyp av plog-sop-blåsmaskinen som genomfördes under vintersäsongen på Kiruna flygplats. Foto: Gunnar Holm Översikt tester på respektive maskin Under början av 2014 har de första testerna påbörjats för de båda Valtra traktorerna. För plog-sop-blåsmaskinen planeras de första testerna till mars Tabell 2. Översikt över vilka testdata som samlas in för respektive maskinmodell. Testdata Valtra N101H PSB Valtra N123H Emissioner bänk x x x Emissioner PEMS x x Bränsleförbrukning bänk x x x Gasförbrukning bänk x x x Bränsleförbrukning PEMS x x Gasförbrukning PEMS x x Arbete bänk x x x Arbete PEMS (endast diesel) x x Bränsleförbrukning gas/diesel x? vid drift i fält Arbetsmoment vid drift i fält x? Uppgifter från körjournaler x 22(28)

23 5. Beräkning av klimatnyttan Påverkansfaktorer Klimatpåverkan är en central faktor inom MEKA-projektet. Ett av huvudsyftena med att konvertera till dual fuel-drift är att minska klimatpåverkan genom att möjliggöra biogasdrift. Därför är det av stor vikt att fastställa en metod för att kunna säkerställa att den faktiska konverteringen verkligen leder till minskad klimatpåverkan. Hur stor klimatpåverkan blir i praktiken för en dual fuel-motor bestäms av följande parametrar: Ersättningsgrad (Andelen gas som ersätter diesel i bränsleförbrukningen) Metanutsläpp från motorn Koldioxidutsläpp (och verkningsgrad) Gasens ursprung och produktionssätt En dual fuelmotor går per definition både på diesel och metangas, vilket innebär att den aldrig kan uppnå 100 % gasandel. Vilken ersättningsgrad som motorn volymmässigt uppnår beror på vilken belastning som är dominerande samt hur mycket belastningen varierar. Metanutsläpp har en mycket hög klimatpåverkan, ca 25 gånger 10 högre än CO2. Tidigare mätningar på vägfordon med dual fuelmotorer som Transportstyrelsen har tagit del av, visar att tekniken kan ge upphov till betydande metanutsläpp. Dessa utsläpp har stor betydelse för den totala klimatpåverkan från maskinen. Koldioxid-utsläppen uppstår direkt vid förbränning av bränslen och är proportionell mot bränsleförbrukningen. Dessa mäts både i bänk- och PEMS-testerna. Verkningsgraden har tidigare visat sig kunna vara lägre vid dual fueldrift jämfört med dieseldrift för samma motor. Verkningsgraden är direkt kopplad till motorns energieffektivitet. Klimatpåverkan ökar proportionellt med minskad verkningsgrad. Gasens ursprung påverkar genom att olika tillverkningsmetoder är olika effektiva, men det som påverkar mest är vilken råvara som används. 10 Enligt IPCC, (28)

24 Reduktion jämfört med diesel För att få hela bilden av klimatpåverkan måste hänsyn tas till de klimatemissioner som uppstår vid framställning av olika bränslen. I det här fallet är det rimligt att beräkna klimatnyttan för följande tre olika gasbränslen och jämföra med diesel: 100 % naturgas Svensk fordonsgas % biogas De olika bränslena innebär reduktion av växthusgasutsläpp enligt tabell 4. Tabell 4. Gasbränslenas reduktion av växthusgaseffekt jämfört med diesel MK1. Bränsle Reduktion CO2 jämfört med Källa diesel Naturgas 6 % EU-kommissionen Fordonsgas 45 % Energimyndigheten 2014 Biogas 59 % Energimyndigheten 2014 GWP För att räkna om klimatpåverkan från metan till koldioxidekvivalenter använder vi oss av IPCCs klimatrapport från Vi använder den faktor som tar hänsyn till en tidshorisont på 100 år. Det innebär att vi räknar med att metan är 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid. 13 I den nya IPCC rapporten finns även ett nytt beräkningssätt där man räknar med fler indirekta effekter av metanutsläpp än tidigare, med detta sätt blir faktorn istället 35 men osäkerheterna är också större. 14. Indataparametrar För att kunna svara på om konverteringen innebär en klimatnytta jämfört med 100 % dieseldrift använder vi oss av följande mätvärden och antaganden (tabell 3): 11 Svensk fordonsgas är en mix av fossil naturgas och biogas. Förhållandet varierar något men brukar ligga på ca 60 % biogas och 40 % naturgas. 12 Enligt EU-kommissionens förslag 2012 (har ej antagits ännu): Laying down calculation methods and reporting requirements pursuant to Directive 98/70/EC of the European Parliament and of the Council relating to the quality of petrol and diesel fuels 13 IPCC IPCC (28)

25 Tabell 3. Indataparametrar för klimatberäkningarna. Indata Enhet Källa GWP100, metan g CO 2 -ekv/g CH 4 Litteraturdata Reduktion biogas % Litteraturdata Reduktion fossilgas % Litteraturdata Reduktion svensk % Litteraturdata fordonsgas Dieselförbrukning vid 100 % dieseldrift (DF dieseldrift ) g/kwh Mätdata specifikt för varje maskin och användning Dieselförbrukning vid dual fuel (DF DDF ) g/kwh Mätdata specifikt för varje maskin och användning Gasförbrukning vid dual fuel (GF DDF ) l/h Mätdata specifikt för varje maskin och användning Koldioxidutsläpp för diesel (CO 2diesel ) g/kwh Mätdata specifikt för varje maskin och användning Koldioxidutsläpp för gas (CO 2gas ) g/kwh Mätdata specifikt för varje maskin och användning Metanutsläppt för gasdrift (CH 4 ) g/kwh Mätdata specifikt för varje maskin och användning Ersättningsgrad dual fuel (E biogas ) % Mätdata specifikt för varje maskin och användning Energivärde kwh/nm 3 Litteraturdata Krav på klimatnytta i regelverk Utgångspunkten bör vara att maskinen ska kunna tankas med fossil naturgas utan att klimatpåverkan blir större än vid dieseldrift. Även om biogas finns tillgänglig på marknaden så finns det ingen anledning att bortse ifrån naturgasen. Visserligen har kommersiell fordonsgas i Sverige generellt sett en stor andel biogas, men i ett Europa-perspektiv är fossil naturgas dominerande som fordonsgas. I det fortsatta arbetet kommer detta att diskuteras ytterligare och samrådas med berörda myndigheter. Det slutliga ställningstagandet ska ligga till grund för vilka kravnivåer som kommer att beslutas i ett eventuellt nationellt regelverk. Den pågående revideringen av direktiv 97/68/EG innefattar förslag till att utöka omfattningen för att inbegripa gasmotorer. I det arbetet diskuteras förslag till kravnivå när det gäller metanutsläpp från gasmotorerna. Enligt det första förslaget från Kommissionen ska den maximala kravnivån för metanutsläpp hamna på 1,1 g/kwh Denna nivå innebär en lägre klimatpåverkan vid gasdrift jämfört med dieseldrift vid oförändrad verkningsgrad även om gasen är av fossilt ursprung. 25(28)

26 6. Preliminära resultat från emissionstester Resultaten kräver mer bearbetning En stor del av mätningarna är nu genomförda men det återstår fortfarande en betydande del. Två av tre traktorer har nu genomgått simulerade bänktester och en första omgångs PEMS-mätningar har gjorts på båda Valtra N101H-traktorerna. Dock har resultaten från PEMS-mätningarna bara hunnit sammanställas för Uddetorpstraktorn än så länge. För PEMS-mätningarna återstår tester på PSBmaskinen samt uppföljande tester av de båda traktorerna. Resultaten från de genomförda mätningarna har rapporterats men det handlar om preliminära siffror. Det är ett stort arbete att kvalitetsgranska siffrorna och det är inte klart. Det går dock ändå att visa övergripande i vilken riktning de rapporterade resultaten pekar. I de följande avsnitten görs en genomgång av de områden som är viktigast. De viktigaste preliminära resultaten Betydande metanutsläpp i alla mätningarna vid dual fuel-drift. Ökad klimatpåverkan relativt dieseldrift i majoriteten av fallen. Betydande skillnader för andelen gas vid olika körsätt. Små förändringar av övriga utsläpp relativt dieseldrift. Olika körsätt påverkar partikelemissionerna i olika grad, både högre och lägre jämfört med dieseldrift. Resultaten från bänktesterna En av de viktigare aspekterna att utreda med dual fueltekniken är metanemissioner. Om emissioner av metan uppstår så motverkar det klimatnyttan som tidigare nämnts i avsnitt 5. Resultaten bekräftar farhågorna att det är ett problem med metanemissioner för dual fueltekniken trots att det sitter metankatalysatorer på traktorerna. Metanemissionerna är betydande och i en storleksordning som medför att klimatpåverkan i många fall ökar då traktorerna går i dual fuel-drift jämfört med dieseldrift. I det sämsta fallet ökade klimatpåverkan med omkring 40 procent jämfört med drift med 100 % diesel. I det mest gynnsamma fallet minskade klimatpåverkan med omkring 10 procent jämfört med drift med 100 % diesel. I dessa beräkningar har hänsyn tagits till metangasens ursprung och dess reducerade klimatpåverkan jämfört med diesel (enligt avsnitt 5, ovan). De båda traktorerna visade stora skillnader i metanutsläpp och Wrams-traktorn var den som visade betydligt lägre metanutsläpp i kombination med högre gasandel av bränsleförbrukningen. Detta kan bero på att Wrams-traktorn programmerades om just i syfte att öka andelen gas i bränsleförbrukningen (se avsnitt 4, ovan). Detta måste utredas vidare och det återstår fler tester som bör kunna utgöra underlag i den utredningen. 26(28)

27 Andelen gas i bränsleblandningen vid dual fuel-drift visade sig vara ca 30 % för Uddetorpstraktorn och ca 40 % för Wramstraktorn. Att Wramstraktorn visar en högre andel beror med största sannolikhet på modifieringen med just det syftet. Den körcykel som används vid bänktesterna är förmodligen inte så gynnsam för en hög gasandel på grund av att den varierar mycket i varvtal och belastning. När det gäller emissionerna kväveoxider (NOx), partiklar (PM) och kolmonoxid (CO) visar resultaten hittills inga större avvikelser jämfört med dieseldrift. Det kan nämnas att NOx får ett något lägre utfall vid dual fuel-drift och PM något högre. Skillnaderna är dock relativt små och det är ännu oklart hur stora osäkerheterna är. När det gäller kolväten (HC) förutom metan (CH4) så har inga beräkningar hunnit göras för dessa emissioner, så det är för tidigt att ange dessa. Resultaten från PEMS-mätningarna Resultaten från PEMS-mätningarna utgörs hittills endast av mätningar på Uddetorpstraktorn. De olika körmomenten uppvisar olika grad av skillnader för de olika emissionerna och för bränsleförbrukningen. I medeltal återspeglas resultaten från bänktesterna ganska väl. Det som skiljer sig är främst partikelutsläppen som i bänktestet låg något lägre men som i PEMS-mätningarna istället i genomsnitt låg något högre. Skillnaderna är dock relativt små och ett av arbetsmomenten i PEMSmätningarna visade ungefär samma ökning som vid bänktestet. Detta visar att vissa körsätt påverkar partikelemissionerna positivt och andra negativt. NOx-utsläppen uppvisar mindre variation och hamnar uteslutande något lägre vid dual fueldrift än vid dieseldrift. Större skillnader kan ses när det gäller gasförbrukning i förhållande till diesel samt för klimatpåverkande emissioner. Det är för tidigt att härleda ett mönster kopplat till körsättet, men det kommer förhoppningsvis att bli möjligt efter den andra PEMSmätningen. 7. Slutsatser Vilka maskiner som konverteras styrs till allra största delen av efterfrågan. Valtra har valt att tillverka en liten traktor som passar bra i kommunal drift, där det ofta finns tillgång till gas. Volvo och Schmidt AB utvecklar en plog-sopblåsmaskin på grund av efterfrågan från Swedavia. Efterkonverteringar av äldre maskiner är troligen inte ekonomiskt lönsamma i nuläget. Inom MEKA-projektet har vi enbart fått samarbeten med motortillverkare. Fabrikskonverteringar som involverar motortillverkaren är troligen den enda rimliga vägen att gå för att kunna få kontroll på emissionerna. Marknaden för traktorer med dual fuel-drift är mest intressant för verksamheter som har god tillgång på gas. Få lantbruk har idag tillgång på gas av fordonsbränslekvalitet. 27(28)

28 De första emissionstesterna visar på betydande läckage av oförbränt metan. Tillsammans med relativt låg andel gas i bränsleblandningen leder det till en ökad klimatpåverkan relativt 100 % dieseldrift för majoriteten av testfallen. De finns dock möjligheter att minska metanutsläppen och det pågår ett arbete för att åstadkomma detta, bland annat genom val av konverteringsstrategi. 8. Fortsatt arbete I slutet av år 2014 kommer Valtra N103-traktorn att bänktestas. Under år 2015 fortsätter vi med PEMS-test för PSB-maskinen och uppföljande PEMS-tester för Valtra N101-traktorerna. Till slutrapporten i november 2015 kommer vi förutom mer bearbetade siffror och ytterligare emissionsuppmätningar även kunna presentera slutsatser kring driftekonomi och erfarenheter från körningen av maskinerna. Till slutrapporten kommer vi också att undersöka körmönstrets påverkan på gasutbyte, klimatpåverkan och driftsekonomi. Vi kommer förhoppningsvis även kunna få svar på om olika typer av konverteringsstrategier påverkar klimatnyttan positivt. 9. Referenser Arvidsson Marknadsförutsättningar för konvertering av arbetsmaskiner till biogas (dual fuel), 100 % RME och ED95. Energimyndigheten, 2014, Drivmedel i Sverige 2013, Rapport ER 2014:15. Energimyndigheten, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Sametinget, Fiskeriverket, (2010), Kartläggning av de areella näringarna, Redovisning av regeringsuppdrag från näringsdepartementet. Jordbruksverket, 2011a, Omställningspremie för jord och skogsbrukets arbetsmaskiner, Rapport 2011:11. Jordbruksverket, 2011b, Efterkonvertering av arbetsmaskiner marknadsförutsättningar och förslag till styrmedel, Rapport 2011:40. Jordbruksverket, 2012, Biogastraktorer marknadsförutsättningar för nya arbetsmaskiner med metandieseldrift, Rapport 2012:5. Jordbruksverket och Transportstyrelsen 2013, MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner - lägesbeskrivning november 2013, MEKA delrapport 2. IPCC Fifth assessment report: Climate change IPCC Fourth assessment report: Climate change (28)

MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner

MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner MEKA - biogasdrift i arbetsmaskiner Lägesbeskrivning november 2013 Författare: Elin Einarson och Svante Törnqvist Fotograf framsida: Berit Haggren och Elin Einarson Delrappport 2 MEKA-projektet Sammanfattning

Läs mer

MEKA biogasdrift i arbetsmaskiner. En översikt av projektet, juni 2014

MEKA biogasdrift i arbetsmaskiner. En översikt av projektet, juni 2014 MEKA biogasdrift i arbetsmaskiner En översikt av projektet, juni 2014 Jordbruksinformation 11 2014 Håll dig informerad om MEKA-projektet Du kan följa MEKA-projektet på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se/meka

Läs mer

Uppdrag om efterkonvertering av arbetsmaskiner (MEKA) delrapportering 1

Uppdrag om efterkonvertering av arbetsmaskiner (MEKA) delrapportering 1 1(11) Delrapportering 1 Uppdrag om efterkonvertering av arbetsmaskiner (MEKA). PM / 2012-10-31 Uppdrag om efterkonvertering av arbetsmaskiner (MEKA) delrapportering 1 Sammanfattning MEKA projektets syfte

Läs mer

Biogasdrift i arbetsmaskiner Slutrapport av regeringsuppdrag

Biogasdrift i arbetsmaskiner Slutrapport av regeringsuppdrag Biogasdrift i arbetsmaskiner lutrapport av regeringsuppdrag rifttester visar att dual fuel-traktorer med biogas och diesel som bränsle fungerar bra. Bränslekostnaderna att köra på gas är något lägre. ual

Läs mer

Energi- och kostnadseffektiv uppgradering av biogas vid användning i traktorer

Energi- och kostnadseffektiv uppgradering av biogas vid användning i traktorer Energi- och kostnadseffektiv uppgradering av biogas vid användning i traktorer Projektet Syfte Undersöka om det är ekonomiskt och energimässigt lönsamt att traktorer använder biogas med lägre metanhalt

Läs mer

Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon

Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon Svenska Luftvårdsföreningens seminarium Införande av alternativa bränslen -Utmaningar, möjligheter och utsläpp 6 november 2014 Fyra trafikslag

Läs mer

Kan lägre metanhalt göra biogasen mer lönsam?

Kan lägre metanhalt göra biogasen mer lönsam? Kan lägre metanhalt göra biogasen mer lönsam? Projekt Energi- och kostnadseffektiv reningsgrad för biogas vid användning i traktorer finansierat av Stiftelsen lantbruksforskning 2013-2015 Gunnar Larsson,

Läs mer

Biogastraktorer. Marknadsförutsättningar för nya arbetsmaskiner med metandieseldrift. Rapport 2012:5

Biogastraktorer. Marknadsförutsättningar för nya arbetsmaskiner med metandieseldrift. Rapport 2012:5 Biogastraktorer Marknadsförutsättningar för nya arbetsmaskiner med metandieseldrift På den svenska arbetsmaskinmarknaden finns det ett begränsat intresse för arbetsmaskiner med biogasdrift (metandiesel-teknik).

Läs mer

VOLVO GASLASTBIL. Från koncept till verklighet på bara tre år

VOLVO GASLASTBIL. Från koncept till verklighet på bara tre år VOLVO GASLASTBIL Från koncept till verklighet på bara tre år UPP TILL 80% LÄGRE CO 2 - UTSLÄPP MED METANDIESELTEKNIK Volvo Lastvagnar är första tillverkare att genomföra kommersiella fältprov med metandieselteknik

Läs mer

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bakgrund Utsläppen från transportsektorn var 2005 ca 20 miljoner ton

Läs mer

Efterkonvertering av arbetsmaskiner

Efterkonvertering av arbetsmaskiner Efterkonvertering av arbetsmaskiner Marknadsförutsättningar och förslag till styrmedel På den svenska arbetsmaskinmarknaden finns det ett begränsat intresse för att efterkonvertera befintliga arbetsmaskiner

Läs mer

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen)

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen) Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:29) om nationellt typgodkännande av system, komponent och separat teknisk enhet; beslutade den 13 juni 2012. Utkom från

Läs mer

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) PM 1(11) Datum Diarienummer 2011-11-22 TSV 2011-5886 Handläggare Per Öhlund Väg- och järnvägsavdelningen Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) 1. Sammanfattning

Läs mer

Miljöfordon. Fredrik Ohlsson Produktchef Norden

Miljöfordon. Fredrik Ohlsson Produktchef Norden Miljöfordon Fredrik Ohlsson Produktchef Norden Dettifoss 200 ton per sekund Dramatiskt ökande transport behov Lagstiftning, en kraftfull grön resurs PM (g/kwh) 0.36 Eu1 (1993) Existerande och planerad

Läs mer

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel.

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel. I fordonsunderlaget som baseras på personbilar och lätta lastbilar, ingår både kommuners och landstings filialer (förvaltningar) och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På

Läs mer

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW.

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Alternative fuels Regional Manager Sales, Trucks VATTEN LUFT Vad är egentligen ett ton CO 2? 10 m diameter

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Emissioner från Volvos lastbilar (Mk1 dieselbränsle)

Emissioner från Volvos lastbilar (Mk1 dieselbränsle) Volvo Lastvagnar AB Meddelande 1 (6) För att underlätta beräkning av emissioner från transporter har Volvo Lastvagnar sammanställt emissionsfaktorer per liter förbrukat bränsle. Sammanställningen avser

Läs mer

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-12-03 pm BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN Vi föreslår ett schabloniserat sätt att kvantifiera biodrivmedelsbilars klimatpåverkan i relation

Läs mer

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.2: MILJÖKRAV Sida 1 (5) Bilaga 2.2 Miljökrav SÄKO 2015 Sida 2 (5) Innehåll 1.

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 28.1.2011 2010/0301(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Läs mer

Växjö Tabell 1

Växjö Tabell 1 I fordonsunderlaget ingår både kommuners och landstings filialer och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På www.miljofordonsdiagnos.se visas endast resultat för de organisationer

Läs mer

Statoils nya Diesel. Tekniska fördelar och funktion

Statoils nya Diesel. Tekniska fördelar och funktion Statoils nya Diesel Tekniska fördelar och funktion Introduktion Statoils nya Diesel innehåller 95 vol-% MK1-diesel och 5 vol-% RME (rapsmetylester) samt ett multi-funktionellt additiv som har en renhållande

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Etanol som fordonsbränsle

Etanol som fordonsbränsle Vägverket 1 Etanol som fordonsbränsle Etanolanvändning Etanolfordon i Sverige Konverteringsuppdraget - Vad händer nu? Pumplagen eller Lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.1.2014 COM(2014) 28 final 2014/0012 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EG) nr 715/2007 och (EG) nr 595/2009

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Minskat koldioxidutsläpp med naturgasdrivna fordon

Minskat koldioxidutsläpp med naturgasdrivna fordon Minskat koldioxidutsläpp med naturgasdrivna fordon liij ]Swede Gas AB 1989 FORSKNING UTVECKLING PEMONSTRATION MINSKAT KOLDIOXIDUTSLAPP MED NATURGASDRIVNA FORDON STOCKHOLM 1989-07-03 VATTENFALL SMÅSKALIG

Läs mer

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen Miljöförvaltningen Plan och miljö/miljöfordon Dnr Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Jonas Ericson Telefon: 08-508 28 946 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 p. 13 Revidering av EU-direktiv om

Läs mer

Yttrande över Miljödepartementets remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner M2014/1488/Kl

Yttrande över Miljödepartementets remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner M2014/1488/Kl Yttrande över Miljödepartementets remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner M2014/1488/Kl 2014-11-11 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sammanfattning MaskinLeverantörerna anser

Läs mer

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft PLAN 2012-11-08 04.00 D-LFV 2007-035287 1(6) 1 BAKGRUND 1.1 Swedavia Handlingsplan för minskade utsläpp till luft Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling. Swedavia arbetar

Läs mer

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Biogasseminarium med Centerpartiet Fredagen den 30 mars 2012 Anders Mathiasson Energigas Sverige enar branschen 175 medlemmar Biogasseminarium med Energigas

Läs mer

TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco

TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Regional Manager, Sales & Marketing

Läs mer

Omställningspremie för jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner

Omställningspremie för jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner Omställningspremie för jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner FÖRSLAG TILL STÖDSYSTEM Foto Uffe Andersson Foto Michael Ekstrand På regeringens uppdrag föreslår Jordbruksverket ett administrativt enkelt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avgaskrav för vissa förbränningsmotordrivna mobila maskiner; Utkom från trycket den 29 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

Drivmedelsfakta 2011

Drivmedelsfakta 2011 Drivmedelsfakta 2011 Klimatnytta i korthet Istället för svensk bensin Utsläppsreduktion (% CO 2 e/sträcka) Etanol E85 39 Biogas 83 Naturgas 23 Svensk fordonsgasmix 59 Siffrorna gäller för en given bil.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; SFS 2009:1 Utkom från trycket den 20 januari 2009 utfärdad den 8 januari 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU. av den XXX

KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU. av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS DIREKTIV.../ /EU av den XXX om ändring av bilagorna I, II och III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/37/EG om typgodkännande

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

Drivmedelsfakta 2012

Drivmedelsfakta 2012 Drivmedelsfakta 2012 gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2011 Klimatnytta i korthet - ottomotor Istället för svensk bensin Utsläppsreduktion (% CO 2 e/sträcka) Etanol E85 47 Biogas 72

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

Värdera metan ur klimatsynpunkt

Värdera metan ur klimatsynpunkt Värdera metan ur klimatsynpunkt Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 35-465 22 The Global Warming Potential (GWP) is defined as the timeintegrated

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Konvertering av lastbil till biogasdrift med dual-fuel teknik 610415 ISSN 1651-5501 Projektet delfinansieras av Energimyndigheten Svenska Biogasföreningen Telefon

Läs mer

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Mattias Svensson Svenskt Gastekniskt Center Svenska luftvårdsföreningens seminarium 18 november 2008 Fordonsgasens potential som drivmedel Störst inhemsk

Läs mer

Diesel eller Bensin? 10.05.19. Av: Carl-Henrik Laulaja 9A

Diesel eller Bensin? 10.05.19. Av: Carl-Henrik Laulaja 9A Diesel eller Bensin? 10.05.19 Av: Carl-Henrik Laulaja 9A Innehållsförteckning: Inledning: Sida 3 Bakgrund: Sida 3 Syfte/frågeställning: Sida 4 Metod: Sida 4 Resultat: Sida 5 Slutsats: sida 5/6 Felkällor:

Läs mer

Innehållsförteckning. Suzuki CNG. Fördelarna med att köra gasbil är många: CNG

Innehållsförteckning. Suzuki CNG. Fördelarna med att köra gasbil är många: CNG SUZUKI CNG Suzuki CNG Nu finns två av Suzukis modeller som miljöbilsalternativ Swift CNG och S-CROSS CNG (CNG = komprimerad naturgas). systemet är utvecklat och designat av Konvegas i Sverige och är speciellt

Läs mer

Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner. spara bränsle, pengar och miljö

Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner. spara bränsle, pengar och miljö Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner spara bränsle, pengar och miljö Spara bränsle, pengar och miljö Att spara bränsle vid användning av dieseldrivna arbetsmaskiner genom ett smart och sparsamt

Läs mer

tillverka etanol, än vad man får ut

tillverka etanol, än vad man får ut Men, det vet ju varenda kotte att det går åt mer energi att tillverka etanol, än vad man får ut Eva Sunnerstedt, Miljöförvaltningen i Stockholm osv SIDAN 1 Problemet: Den tunga distributionstrafiken står

Läs mer

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Genom hållbara inköp läggs grunden för hållbara transporter. När du och din organisation köper in eller leasar bilar och drivmedel kan organisationen

Läs mer

Luftföroreningars klimatpåverkan Synergier och konflikter i åtgärdsarbete. HC Hansson, Stefan Åström ITM, IVL

Luftföroreningars klimatpåverkan Synergier och konflikter i åtgärdsarbete. HC Hansson, Stefan Åström ITM, IVL Luftföroreningars klimatpåverkan Synergier och konflikter i åtgärdsarbete HC Hansson, Stefan Åström ITM, IVL Bakgrund Utsläpp av luftföroreningar och växthustgaser härstammar till stor del från samma utsläppskällor

Läs mer

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 Klimatklivet för ett klimatsmart samhälle Pengarna ges till klimatinvesteringar i kommuner, regioner, företag

Läs mer

Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar

Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar NYA VOLVO METANDIESEL Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar Kommer dina lastbilar att hålla ditt företag konkurrenskraftigt i morgon? Två stora utmaningar Ditt företag står säkert väl rustat för

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri EnergiTing Sydost Ljungby, 9 nov. 2017 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen

Läs mer

RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014

RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 Ragn-Sells klimatredovisning 2014 RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 Klimatmål 2020 ska Ragn-Sells ha minskat CO 2 -utsläppen från hela verksamheten med 20 % jämfört med

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08 HUR STÄLLER VI EFFEKTIVA MILJÖKRAV I UPPHANDLINGAR? Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 27 juni 2001 PE 304.658/19-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 19-31 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Bernd Lange (PE 304.658) ÄNDRING AV DIREKTIV

Läs mer

Simulering av koldioxidutsläpp

Simulering av koldioxidutsläpp Institutionen för tillämpad elektronik och fysik 2007-05-29 Simulering & optimering D 5p Simulering av koldioxidutsläpp Kursansvarig: Lars Bäckström Av: Mats Norberg masnog03@student.umu.se Anders Strömberg

Läs mer

Definition av tunga miljöfordon och riktlinjer för alternativa drivmedel

Definition av tunga miljöfordon och riktlinjer för alternativa drivmedel MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-013575-206 SID 1 (9) 2012-05-09 Handläggare: Lova André Nilsson Telefon: 08-508 28 940 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 p. 23 Definition

Läs mer

Folke Fritzson. Folke Fritzson Combustion System Scania CV AB

Folke Fritzson. Folke Fritzson Combustion System Scania CV AB 1 Folke Fritzson Hållbara transporter tillgängliga drivmedel 2 Ethanol < 90% Biodiesel < 70% FAME, RME, etc. Möjlig CO 2 -reduktion Biogas < 90% Stora möjligheter att minska CO 2 -utsläpp redan idag! Scania

Läs mer

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Jonas Ericson Miljöbilar i Stockholm Juridiken Direktiv 2009/33/EU om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Lag (2011:846) om miljökrav vid

Läs mer

Seminarium Regeringsuppdraget att belysa skillnader i hälso- och miljöpåverkan av att använda diesel av miljöklass 1 och miljöklass 3

Seminarium Regeringsuppdraget att belysa skillnader i hälso- och miljöpåverkan av att använda diesel av miljöklass 1 och miljöklass 3 Seminarium 2012-04-18 Regeringsuppdraget att belysa skillnader i hälso- och miljöpåverkan av att använda diesel av miljöklass 1 och miljöklass 3 Tid 9:00 9:20 Agenda 9:40 Historik 10:10 Fika Regeringsuppdraget

Läs mer

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Naturgasnät i Sverige Befintligt naturgasnät --- Planerad naturgasutbyggnad Page 2 Fordonsgas på E.ON * E.ON Gas säljer och levererar Fordonsgas på 17 publika tankstationer

Läs mer

Mötesanteckningar från workshop Småskalig uppgradering och förädling av biogas

Mötesanteckningar från workshop Småskalig uppgradering och förädling av biogas 1(5) Mötesanteckningar från workshop Småskalig uppgradering och förädling av biogas Projektmöte Göteborg 18 augusti kl. 10 14, Deltagarlista: Ragni Andersson Karin Eliasson Peter Eriksson Petter T. Vattekar

Läs mer

Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige

Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige 1 Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige Ecolution Scania Optimise Bioetanol Biodiesel Biogas 90 % av världens biobränsle Lokalt och globalt bränsle Många olika råvaror & processer Hållbar

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer Bilaga 6:1, bränsleförbrukning och trafikarbete för år 2016 Scenariot bygger på HBEFA3.2-modellen, SE_Emission_90_16_35_FEB_2017 na inkluderar körning med varm motor, kallstarter, avdunstning samt försämring

Läs mer

Klimat. bokslut. Jämförelsetal. Halmstads Energi & Miljö

Klimat. bokslut. Jämförelsetal. Halmstads Energi & Miljö Klimat bokslut 2017 Halmstads Energi & Miljö Jämförelsetal 2018-04-27 ,3 För varje kg CO2e som HEMs verksamhet gav upphov till under 2017 så bidrog HEM samtidigt till att utsläpp av 2,3 kg CO2e kunde undvikas

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö Nordic Road Safety AB 2017-09-06 GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL 2030 3 SVERIGES KLIMATMÅL 3 TRAFIKVERKETS

Läs mer

Uppdaterade reduktionsvärden för etanol- och gasfordon till bilindex

Uppdaterade reduktionsvärden för etanol- och gasfordon till bilindex PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2014-03-23 Håkan Johansson Samhällshov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Uppdaterade reduktionsvärden

Läs mer

8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Avgaskrav för arbetsmaskiner

8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Avgaskrav för arbetsmaskiner 8. AVGASRENING Avgasemissioner och avgasrening Vid förbränning i en dieselmotor bildas olika typer av avgasemissioner. Utsläppsnivån för en del av dessa är reglerade i lagar och förordningar som successivt

Läs mer

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt Denna broschyr är författad av Profu, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och Institutet för jordbruks- och

Läs mer

Biogas Sydost. Henrik Svensson E.ON Gas Sverige AB

Biogas Sydost. Henrik Svensson E.ON Gas Sverige AB Biogas Sydost Henrik Svensson E.ON Gas Sverige AB Biogas på Wrams Gunnarstorps Gods grymt bra! Ny anläggning producerar biogas Gödsel från gårdens grisar och restprodukter från Findus i Bjuv omvandlas

Läs mer

Biogaskunskaper på stan

Biogaskunskaper på stan Biogaskunskaper på stan - En studie om vad gemene man känner till om biogas Pontus Björkdahl, Mari Rosenkvist och Julia Borgudd 9 Sammanfattning Under 9 har Biogas Öst genomfört en undersökning där personer

Läs mer

Dieselpersonbilar - behövs de?

Dieselpersonbilar - behövs de? 1(7) 2017-12-20 Dieselpersonbilar - behövs de? För tillfället pågår en intensiv debatt gällande dieselbilens vara eller inte vara. Den är kopplad till luftkvalitet i våra storstäder och förslag till miljözoner

Läs mer

METANEMISSIONER FRÅN BIOGENA OCH FOSSILA KÄLLOR - I SVERIGE OCH I VÄRLDEN

METANEMISSIONER FRÅN BIOGENA OCH FOSSILA KÄLLOR - I SVERIGE OCH I VÄRLDEN METANEMISSIONER FRÅN BIOGENA OCH FOSSILA KÄLLOR - I SVERIGE OCH I VÄRLDEN Johan Yngvesson Maj 2018 RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD ENERGI OCH BIOEKONOMI 2 Innehåll Varför mäta metanemissioner?

Läs mer

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 Vad är LNG och vad kan den göra för miljön? Naturgasen kondenseras till flytande

Läs mer

Drivmedelsfakta 2013

Drivmedelsfakta 2013 Drivmedelsfakta 2013 Gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2012 I detta faktablad ges uppgifter om klimatpåverkan och energiinnehåll i drivmedel på den svenska marknaden. Uppgifterna utgör

Läs mer

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Mårten Ahlm, Skånes Energiting 2012-06-12 - Biogas Syd är en regional samverkansorganisation för biogasintressenter i södra

Läs mer

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN

SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN SÅ PÅVERKAR KALLSTARTER MILJÖN EN STUDIE OM KALLSTARTADE BILAR OCH DESS PÅVERKAN PÅ MILJÖN En kallstartad bil orsakar onödiga utsläpp av skadliga ämnen. Genom att använda ett bilvärmesystem minskar eller

Läs mer

Marknadsförutsättningar för konvertering av arbetsmaskiner till biogas (metandiesel), 100 % RME och ED95.

Marknadsförutsättningar för konvertering av arbetsmaskiner till biogas (metandiesel), 100 % RME och ED95. Marknadsförutsättningar för konvertering av arbetsmaskiner till biogas (metandiesel), 100 % RME och ED95. Marknadsförutsättningar för biogastraktorer 46-7434/11 Marknadsförutsättningar för efterkonverteringssatser

Läs mer

Kvalitet och miljö. KvaliteT och miljö

Kvalitet och miljö. KvaliteT och miljö KvaliteT och miljö 197 LedningsSystem Kort kan ledningssystem beskrivas med att: Säg vad Du gör Gör vad Du säger Dokumentera vad Du gjort Gör ständiga förbättringar Oavsett storlek på företaget finns en

Läs mer

Supertech Sverige AB

Supertech Sverige AB Made in Italy Supertech Sverige AB Presenterar Supertech Den enda lösningen i världen som verkar direkt inuti tanken Spara Miljön med upp till 75% i reduktion av avgaser Spara upp till 12% i bränsle förbrukning

Läs mer

Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning

Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning 1(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 3 2. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN... 4 3. EKONOMI... 7 Total investering... 7 Miljörelaterad investering... 8 Minskad

Läs mer

Gas till transportsektorn alternativet för framtiden. Bengt Göran Dalman Göteborg Energi

Gas till transportsektorn alternativet för framtiden. Bengt Göran Dalman Göteborg Energi Gas till transportsektorn alternativet för framtiden Bengt Göran Dalman Göteborg Energi Göteborg Energi från gasverk till framsynt energibolag Gasen har funnits i Göteborg sedan 1846 Användningsområden

Läs mer

KÖPA MILJÖBIL MED NYA UPPHANDLINGSDIREKTIVET

KÖPA MILJÖBIL MED NYA UPPHANDLINGSDIREKTIVET KÖPA MILJÖBIL MED NYA UPPHANDLINGSDIREKTIVET JURIDIKEN Direktiv 2009/33/EU om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Lag (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster

Läs mer

Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik. Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige

Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik. Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige Alternativa drivmedel och ny fordonsteknik Marcus Olsson Volvo Lastvagnar Sverige Dettifoss 200 ton per sekund Lagstiftning, en kraftfull grön resurs PM (g/kwh) 0.36 Eu1 (1993) Existerande och planerad

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel. Almedalen 2013

Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel. Almedalen 2013 Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel Almedalen 2013 Denna redovisning av utredningens preliminära funderingar bör inte tas som någon indikation på vad vi kommer att föreslå Vi förbehåller

Läs mer

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Promemoria 2009-06-26 Finansdepartementet 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningstext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Biogas från gödsel MIKAEL LANTZ

Biogas från gödsel MIKAEL LANTZ Biogas från gödsel MIKAEL LANTZ Bakgrund Miljönytta och samhällsekonomiskt värde vid produktion av biogas från gödsel, rapport 86, Miljö- och Energisystem LTH. Finansierad av Region Skåne Slutrapport augusti

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.10.2003 SEK(2003)1127 slutlig 2001/0255(COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 18 februari 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets dnr: N2013/675/TE Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Biogasstrategin och biogasutlysningen

Biogasstrategin och biogasutlysningen Biogasstrategin och biogasutlysningen Energimyndighetens aktiviteter inom biogasområdet 2010 (och 2011) Kalle Svensson Handläggare Regeringens uppdrag Öka användningen av biogas Ta till vara sektorövergripande

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer