Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning"

Transkript

1 Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning i Linköping Tekniska verken i Linköping AB (publ) äger och driver biogasproduktionsanläggningen i Linköping. Bolaget planerar att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om förnyat och utökat tillstånd för anläggningen. Ansökan föranleds av ett behov att öka produktionen av gas på anläggningen. Denna skrivelse utgör en del av det samråd som ska genomföras inför tillståndsansökan. 1 Inledning 1.1 Uppgifter om verksamhetsutövaren Verksamhetsutövare och Tekniska verken i Linköping AB anläggningsägare: Box Linköping Produktionschef: Jenny Nordenberg Material och logistik- Marianne Slycke ansvarig: Projektledare Rebecka Helmers tillståndsansökan: Tekniska verken i Linköping AB (nedan kallat Tekniska verken eller bolaget) producerar biogas som fordonsbränsle i två produktionsanläggningar i Linköping och Norrköping. Dotterbolaget Svensk Biogas i Linköping AB står för distributionen av gasen och driver ett antal gasmackar i regionen. Tekniska verken-koncernen omfattar även produkter och tjänster inom el, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, avfallshantering och bredband. 1.2 Allmänt om biogasproduktionsanläggningen i Linköping Produktionsanläggningen byggdes 1996 och står för huvuddelen av bolagets biogasproduktion. Anläggningen tar emot både fasta och flytande råvaror. Huvuddelen av materialet består av slakteri- och livsmedelsavfall. Vid anläggningen i Linköping sker produktion av biogas genom att organiskt material bryts ned av mesofila mikroorganismer i en anaerob miljö. Produktionen sker i tre parallella rötkammare följt av en efterrötkammare. För att säkerställa att allt material uppfyller hygieniseringskrav från EU-förordning ABP 1069:2009 sker en satsvis hygienisering (minst 70 C, 1 h) innan inpumpning till rötkammare.

2 Biogödseln som produceras i processen är certifierad enligt SPCR 120 och lagras i en biogödselbrunn på anläggningen i väntan på transport till kund. Rågasen som bildas i rötkammaren leds till gasreningsanläggningar och renas med hjälp av en recirkulerande vattenskrubberteknik (gasrening 3 och 4) och kemisk absorption (gasrening 5). Gasen renas från bland annat koldioxid och uppgraderas till fordonsgaskvalitet. Anläggningen försörjer Linköpings mackar via ett gasledningsnät. Därutöver fraktas gas med lastbil till Svensk Biogas övriga mackar i de fall lokal produktion saknas. 1.3 Skälen för ansökan Tekniska verken har varit i en mycket expansiv fas de senaste fem åren och tillståndsvillkoret om maximal mängd mottaget substrat om ton håller på att uppnås. Produktionskapaciteten på anläggningen har succesivt byggts ut och anläggningen har idag större kapacitet än vad nuvarande tillstånd medger. Efterfrågan på biogas som fordonsbränsle är fortfarande stor, och ökande. Substratmarknaden är föränderlig och substratens TS-halt kan variera stort, från vissa substrat med låg TS-halt och lågt gasutbyte, till andra substrat med hög TShalt och högt gasutbyte. För att inte behöva begränsa verksamheten till substrat med högt gasutbyte söker Tekniska verken tillstånd att behandla upp till ton substrat, en fördubbling jämfört med idag. Detta för att få ett så flexibelt tillstånd som möjligt, vad gäller vilken typ av material (TS-halt) som kan tas emot på en ständigt föränderlig avfallsmarknad. Ökningen motsvarar substratmängd som maximalt kan rötas på anläggningen om samtliga rötkammare körs fullt. Det troliga är dock att den årliga mängden kommer att öka succesivt och hamna kring ton substrat/år. Anledningen till att Tekniska verken söker för ytterligare produktionsökning är att biogasmarknaden har visat sig vara väldigt expansiv och bolaget vill ha ett nytt tillstånd som ska kunna gälla över en 10-årsperiod. Det är mycket svårt att förutspå vilka substrat, med vilken TS-halt, som kommer finnas tillgängliga på avfallsmarknaden framöver, vilket förutsätter ett flexibelt tillstånd vad gäller mottagna mängder. 1.4 Nuvarande tillstånd Nu gällande tillstånd (dnr ) är från december 2008 och de slutliga villkoren beslutades i maj 2012 (dnr ). Ett ändringstillstånd erhölls (dnr ) som medgav en ökad substratmängd till ton för att kunna ta emot Arla Foods gränsmjölk som utspädningsmaterial i förbehandlingsanläggningen istället för dricksvatten.

3 1.5 Prövningsinstans Nuvarande tillstånd har beslutats utifrån verksamhetskoderna (Anläggning för att på annat sätt än genom förbränning per kalenderår bearbeta mer än ton animaliska biprodukter) och (Anläggning för framställning av mer än m 3 gasformigt bränsle per kalenderår). Vid kontakter med Länsstyrelsen i Östergötlands län samt Naturvårdsverket, har bolaget fått besked om att nytt tillstånd ska sökas enligt verksamhetskoderna (Anläggning för behandling av mer än ton biologisk avfall per kalenderår) och (Anläggning för framställning av mer än m 3 gasformigt bränsle per kalenderår). Detta medför att anläggningen blir en A-anläggning med prövning hos Mark- och miljödomstolen. 2 Ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen 2.1 Ansökans omfattning Ansökan omfattar en ökning av mottaget substrat från ton/år med nuvarande ändringstillstånd till maximalt ton substrat/år med nytt tillstånd. Anläggningen har kapacitet att röta den ökade substratmängden och ändringen medför därför inga större ombyggnationer eller processförändringar. Under planeras en ny gödselbrunn att byggas med en beräknad volym på m 3. Utöver produktionsökning kommer bolaget söka om att utöka verksamhetsområdet till delar av grannfastigheten Kallerstad 1:51, för att vid behov även kunna expandera verksamheten söderut. I ansökan kommer även en översyn av befintliga villkor göras för att i vissa fall modifiera dessa. Till ansökan kommer en teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) att bifogas. 2.2 Innehåll i MKBn Lokalisering Enligt miljöbalken ska man för en anläggning välja en plats som är lämplig, så att ändamålet uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Ansökan innebär fortsatt verksamhet i redan befintlig anläggning. Tekniska verken kommer därför inte att göra någon omfattande lokaliseringsutredning. Den befintliga platsen bedöms som lämplig med hänsyn till omgivningar, avstånd till närboende m m och området är i kommunens fysiska planering avsatt för industriändamål.

4 I närheten av produktionsanläggningen finns E4:an och Tekniska verkens andra anläggningsdelar som avloppsreningsverk, Gumpekulla kompressorstation, Gärstad avfallsanläggning och Gärstad avfallsförbränningsanläggning. En mc-klubb har sina lokaler ca 400 m från anläggningen. Biogasproduktionsanläggningen ligger avsides från annan verksamhet och angränsar i övrigt till jordbruksmark. Närmaste samlade bostadsbebyggelse finns på ett avstånd av ca 1,5 km sydväst från anläggningen Utsläpp till luft En biogasproduktionsanläggning påverkar miljön bl a genom läckage av metan och luktutsläpp. Under en prövotidsperiod till nu gällande tillstånd har Tekniska verken undersökt möjligheterna att minimera metanslip och luktutsläpp från anläggningen, vilket slutredovisades februari Dessa utredningar är fortfarande aktuella. Bolaget har investerat i ett antal åtgärder för att i möjligaste mån minimera både metanläckage och lukt. I miljökonsekvensbeskrivningen utreds miljöpåverkan av utsläppen till luft av den ökning som sker vid mottagande av en större mängd substrat, utifrån resultat av tidigare utredningar. Biogasproduktion fasar ut bensin och diesel som fordonsbränsle och leder till minskade utsläpp av fossil CO 2, NOx, svavel och partiklar. Biogas är ett förnyelsebart bränsle som inte bidrar till växthuseffekten Utsläpp till vatten Rening av utgående processvatten från anläggningen har också utretts under prövotiden. Byte av gasreningsteknik har medfört att mängden processvatten som släpps ut har minskat väsentligt. Dessutom har bolaget i sommar byggt en återföring av processvattnet tillbaka till processen, vilket ytterligare minskat utsläppen till vatten. I miljökonsekvensbeskrivningen utreds miljöpåverkan av utsläppen till vatten av en produktionsökning med nytt tillstånd Buller Bullernivåerna kommer att öka då ökad produktion medför ökade in- och uttransporter till anläggningen. Vad gäller bullrande anläggningsdelar är det gasrening 5 som bullrar mest, och den körs kontinuerligt även idag. Därutöver bullrar kylfläktarna på substratströmmarna, vilket kan öka något, med mer substrat som ska kylas. Det finns dock inga närboende i området som påverkas av detta buller Transporter Transporterna till/från anläggningen utgörs främst av substrat- och biogödseltransporter. Antalet bränsletransporter kommer att öka med ökad mängd substrat. Transporternas miljöpåverkan kommer att beskrivas för närområdet, med fokus på buller och luftföroreningar.

5 2.2.6 Riskutredning MKBn kommer att innehålla resultat av de riskanalyser som löpande görs för anläggningen Avfall MKBn kommer att innehålla en redovisning av avfallsmängder på anläggningen och hur de hanteras och omhändertas Hanteringa av kemikalier På en biogasanläggning hanteras normalt ett antal kemiska produkter där de största mängderna utgörs av järnklorid, natronlut och glykol. Utsläppsrisker behandlas i särskilda kemikalieriskbedömningar som genomförs med jämna mellanrum Hushållning med resurser Ökad produktion av biogas medför omhändertagande av en större mängd organiskt avfall för energiproduktion. Biogas ersätter bensin och diesel som fordonsbränsle i bilar och bussar och minskar därmed de globala koldioxidutsläppen. Vid ökad produktion kommer el, värme- och vattenförbrukningen att öka på anläggningen, liksom kemikalieförbrukningen Nollalternativet Nollalternativet innebär att vi behåller gällande tillstånd och fortsätter bedriva verksamheten som idag. Nollalternativet innebära att Tekniska verken inte kan öka sin biogasproduktion och därmed inte heller bidra till ökad utfasning av fossila bränslen till förmån för lokalt producerad och förnyelsebar biogas. 3 Samrådsförfarande Innan tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning upprättas är sökanden skyldig enligt miljöbalken att genomföra samråd. I första skedet ska sökanden samråda med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de som kan antas bli särskilt berörda. Verksamheter som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, ska även samråda med en utökad krets bestående av berörda statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet samt de organisationer som kan antas bli berörda. Tekniska verken planerar genomföra samråden på följande sätt: Samråd med länsstyrelsen i Östergötlands län samt Linköpings kommun har skett vid ett gemensamt samrådsmöte 30 juni Samråd med de som kan antas bli särskilt berörda sker skriftligen via brev. Samråd med allmänhet och organisationer sker vid ett större samrådsmöte den 19 augusti. Inbjudan till mötet sker dels genom annons i lokala tidningen, dels genom brevutskick. Samråd med övriga statliga myndigheter sker genom skriftlig information.

6 De synpunkter som framkommer i samrådsprocessen kommer att beaktas vid upprättandet av miljökonsekvensbeskrivningen. En samrådsredogörelse kommer att bifogas ansökan. 4 Tidplan Vi planerar att lämna in ansökan om ändringstillstånd under hösten Tekniska verken i Linköping AB Division Vatten Jenny Nordenberg Produktionschef Biogas

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Prövning enligt miljöbalken

Prövning enligt miljöbalken Prövning enligt miljöbalken Innehåll På gång Prövningspunkter Tillståndsprocessen Några tips Projekt på gång Biogas Öst pengar av Jordbruksverket Tillståndsprocess biogas Workshopar Vägledning Miljöprövning

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov 2013 Bild:BioMil AB Projekt stödjs av 20131120 www.piteabiogas.se 2 Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Helägt kommunalt bolag Vi ansvarar för dricksvattenförsörjning, avloppsvattenhantering, hämtning av hushållsavfall, produktion

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2012 Norrköping 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2011 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun Jordberga biogasanläggning Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun April 2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 2 2 Administrativa

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Östersund 17 september 2013

Östersund 17 september 2013 Östersund 17 september 2013 Vad är rötning? Nerbrytning av organiskt material vid syrefria förhållanden och det metan bildas Vid nedbrytning med syre sker kompostering och det bildas koldioxid i stället

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2014 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2014 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2014 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Anna Lövsén... Chef division Vatten Jenny Nordenberg... Produktionschef 1.2 BESKRIVNING

Läs mer

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter SAMRÅDSUNDERLAG Handläggare Anitha Jacobsson Tel +46 10 505 12 04 Mobil +46705204014 Anitha.Jacobsson@afconsult.com Datum 2014-12-10 Uppdragsnummer 701011 Kund Lantmännen Agroetanol AB Mottagande och inblandning

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Biogasanläggningen i Linköping

Biogasanläggningen i Linköping Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Svensk Biogas. Miljörapport 2009 Norrköping Biogas

Svensk Biogas. Miljörapport 2009 Norrköping Biogas Svensk Biogas Miljörapport 2009 Norrköping Biogas 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 3 1.2 Beskrivning av verksamheten... 3 1.3 Påverkan på miljön och människors hälsa...

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Samrådsredogörelse. Bilaga 3

Samrådsredogörelse. Bilaga 3 Bilaga 3 Samrådsredogörelse Ansökan om Tillstånd för uppförande och drift av en biogasanläggning med tillhörande reningsverk på del av Gravarne 3:1, Sotenäs kommun, Västra Götalands län. Smögen 2014-12-22

Läs mer

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÅGASENS INNEHÅLL Metan Vatten Svavelväte (Ammoniak) Partiklar Siloxaner

Läs mer

Beslut. BESLUT Dnr: Karlskoga Biogas AB Box KARLSKOGA

Beslut. BESLUT Dnr: Karlskoga Biogas AB Box KARLSKOGA 1(14) Miljöprövningsdelegationen Karlskoga Biogas AB Box 42 691 21 KARLSKOGA Tillstånd enligt miljöbalken till uppförande och drift av anläggning för produktion av biogas och biogödsel vid Karlskoga Biogas

Läs mer

NSR biogasanläggning i Helsingborg

NSR biogasanläggning i Helsingborg Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken.

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken. 2018-11-23 Inbjudan till samråd enligt 6 kap. 24 miljöbalken med anledning av ansökan om ändringstillstånd till miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Heljestorp, Vänersborgs kommun. Inledning

Läs mer

Välkommen på samråd!

Välkommen på samråd! Välkommen på samråd! Agenda Inledning Lagstiftning Prognos och flygplatsens anläggningar Sökt omfattning Flygvägar Miljöpåverkan Förslag miljökonsekvensbeskrivning Kaffepaus inkl. utställning och bullerdemo

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet MILJÖBALKEN sy#ar 'll a) främja en hållbar utveckling som innebär a) nuvarande och kommande genera'oner 'llförsäkras

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank.

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank. BIOMAL-projektet som startades i januari 2004 och som delvis finansierats inom LIFE Environmental Program har nu framgångsrikt avslutats. En ny beredningsfabrik för Biomal, med kapaciteten 85 000 ton/år,

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2012 Norrköping 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Biogas i Umeåregionen

Biogas i Umeåregionen Till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västerbottens Län Tillståndsansökan 2013-08-26 Biogas i Umeåregionen Tillståndsansökan enligt miljöbalken för en lantbruksbaserad biogasanläggning i

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter En beskrivning av tillståndsprocessen MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Miljöbalken Miljöbalken

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Underlag till samråd. Biogasanläggning i Strängnäs

Underlag till samråd. Biogasanläggning i Strängnäs Underlag till samråd Biogasanläggning i Strängnäs Sammanfattning Strängnäs Biogas AB bildades år 2010 av nio företagare, huvudsakligen lokala lantbrukare. Bolaget planerar att söka tillstånd enligt Miljöbalken

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Skånes Energiting 2011-06-09. Leif Persson, Terracastus

Skånes Energiting 2011-06-09. Leif Persson, Terracastus Skånes Energiting 2011-06-09 Leif Persson, Terracastus NSR NSR:s och dess ägarkommuner ägarkommuner Betjänar 6 kommuner 236 000 invånare och industri NSR:s biogasstrategi Skapa affärs- och miljönytta

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Yttrande över ansökan om ändringstillstånd, Hovgårdens avfallsanläggning

Yttrande över ansökan om ändringstillstånd, Hovgårdens avfallsanläggning 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-03-08 2012-006342- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 mars 2014 Adressat: Mark- och miljödomstolen mmd.nacka.avdelning4@dom.se

Läs mer

Halmstads Energi och Miljö AB

Halmstads Energi och Miljö AB Agenda Allmän inledning Beskrivning av den planerade verksamheten Redogörelse för pågående detaljplanearbete Redogörelse för alternativa lokaliseringar Redogörelse för alternativa utformningar Påverkan

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas?

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Konferens Lycksele 12 februari 2014 Torbjörn Wennebro Några viktiga begrepp Klara Gas Ekonomisk Förening Sammanslutning av

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Svensk Biogas. Miljörapport 2009 Linköping Biogas

Svensk Biogas. Miljörapport 2009 Linköping Biogas Svensk Biogas Miljörapport 2009 Linköping Biogas 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 3 1.2 Beskrivning av verksamheten... 3 1.3 Påverkan på miljön och människors hälsa...

Läs mer

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras i Upplands-Bro kommun Underlag för samråd enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB och E.ON Gas Sverige AB Augusti 2011 Innehåll 1 Inledning

Läs mer

Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas

Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas Ansökan skickas in både digitalt i Excel format per e-post till biogas@skane.se och som underskrivet original på papper till: Jeanette Flodqvist,

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk

Nytt avloppsreningsverk Nytt avloppsreningsverk Kortversion av samrådsunderlag Skriv text här Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Ljungcrantz 0171-625270 carolin.ljungcrantz@enkoping.se Ärendenummer TF2017/830 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Utveckling av infrastruktur och marknad för biogas i fordon i Sjuhäradsområdet 610305 ISSN 1651-5501 Projektet delfinansieras av Energimyndigheten Svenska Biogasföreningen

Läs mer

Samrådsunderlag och erhållna synpunkter

Samrådsunderlag och erhållna synpunkter 1 Bilaga B 1 Samrådsunderlag och erhållna synpunkter Innehåll Samrådsunderlag Inledande samråd... 2 Brev till myndigheter avseende skriftligt samråd... 6 Inledande samrådsmöte med Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Dala Biogas AB 2013-06-14 Lövängets gård Ljusterängarna 46 783 93 St Skedvi Till Länsstyrelsen Dalarna 791 84 Falun Komplettering till ansökan om tillstånd för uppförandet av biogasanläggning vid Pellesberget

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAG Tillstånd Kungsängsverket UPPDRAGSNUMMER 1186628000 UPPDRAGSLEDARE Stina Welander UPPRÄTTAD AV Alexandra Rixen DATUM 1. Bakgrund Kungsängens avloppsreningsverk behandlar det kommunala avloppsvattnet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

HÄRNÖSAND BIOGAS. Bilaga M1. Samrådsredogörelse

HÄRNÖSAND BIOGAS. Bilaga M1. Samrådsredogörelse HÄRNÖSAND BIOGAS Bilaga M1 Samrådsredogörelse Bilaga M1 Samrådsredogörelse SAMRÅDSREDOGÖRELSE - HÄRNÖSAND BIOGAS tillhörande tillståndsansökan avseende framställning av gasformigt drivmedel Härnösand

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall HAPARANDA STAD DECEMBER 2010 2 Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Sofia Larsson Klimatstrateg Kommunledningsförvaltningen december

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Biogas från skogen potential och klimatnytta. Marita Linné

Biogas från skogen potential och klimatnytta. Marita Linné Biogas från skogen potential och klimatnytta marita@biomil.se 046-101452 2011-02-10 Konsulttjänster inom biogas och miljö Över 30 års erfarenhet av biogas Unika expertkunskaper Erbjuder tjänster från idé

Läs mer

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5

ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 ETE310 Miljö och Fysik - Seminarium 5 Biogas Framställs genom rötning slam från reningsverk avfall från livsmedelsindustri sorterat hushållsavfall Metangas producerad genom bakteriell nedbrytning av organiskt

Läs mer

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Hur jobbar vi inom miljöskydd Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Miljöskyddets verktyg Prövning 9, 11 och 14 kap MB Tillsyn Projekt Remisser Miljövervakning Miljömål Giftfri miljö Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018 Jordbruksverket 103 33 Stockholm Malmö den 19 juni 2018 REMISSVAR: Förslag till ny vägledning om Tillämpning av miljöbalken vid lokalt omhändertagande av smittfarligt avfall vid epizootiutbrott vägledning

Läs mer

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk 17 november 2015 Dagordning Introduktion och presentation av deltagarna Redovisning från Vattenfall - Bakgrund - Projektet - Ansökan ändringstillstånd

Läs mer

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av verksamhet Verksamheten beräknas starta den Verksamhetsutövare Företagets namn: *) Org.nr: Adress: Tel: Postadress:

Läs mer

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas AB ÖSTGÖTA GÅRDSGAS Energibolaget MSE Privata Sektorn (Lantbrukarna) Bleckenstad Hulterstad Kommunen och invånarna i Mjölby - En del för att i regionen skapa en långsiktig

Läs mer