Biogas i Umeåregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Biogas i Umeåregionen"

Transkript

1 Till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västerbottens Län Tillståndsansökan Biogas i Umeåregionen Tillståndsansökan enligt miljöbalken för en lantbruksbaserad biogasanläggning i Vännäs kommun Sökande: Vännäs Kommun, Kommunledningskontoret Vännäs Kontaktperson: Anna Säfvestad Albinsson Projektledare GasKlart Tfn: E-post: anna.albinsson@biofuelregion.se Saken: Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken, att uppföra och driva en biogasanläggning med tillhörande uppgraderingsanläggning på del av fastigheterna Vännäs 34:28 samt Vännäs 7:35 (skifte 2) i Vännäs kommun. Koder enligt Bilaga 1 till Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd: och B Anläggning för biologisk behandling av annat avfall än farligt avfall om den tillförda mängden avfall är större än 500 ton per kalenderår B Anläggning för framställning av mer än kubikmeter gasformiga bränslen per kalenderår Vännäs kommun Kommunledningskontoret Postadress SE Vännäs Besöksadress Ö Järnvägsgatan 1 Tel vx Org nr Mejl vannas.kommun@vannas.se Webb

2 YRKANDEN M.M. Vännäs kommun ansöker om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken att på del av fastigheterna Vännäs 34:28 och Vännäs 7:35 (skifte 2) i kommunen få uppföra och driva en anläggning för produktion av biogas med tillhörande uppgraderingsanläggning, baserat på maximalt årston råvaror i form av gödsel, energigrödor och restprodukter från industri och verksamhet varav högst årston är avfallsklassade. Vännäs kommun yrkar vidare att miljöprövningsdelegationen 1. Föreskriver villkor i enlighet med de förslag som redovisas i avsnitt 5 nedan, 2. Fastställer den tid inom vilken biogasanläggningen ska ha satts igång till fem år efter det att domen vunnit laga kraft, 3. Ger sökanden rätt att utnyttja tillståndet utan hinder av att domen inte har vunnit laga kraft samt 4. Godkänner den till tillståndsansökan bifogade miljökonsekvensbeskrivningen. UTVECKLING AV TALAN 1 INLEDNING 1.1 SÖKANDEN Vännäs kommun har tagit initiativ till att driva processen med fordonsgas i Umeåregionen framåt genom en tidigare förstudie och är numera projektägare till projektet GasKlart. Projektet ska bl.a. driva tillståndsprocessen enligt miljöbalken. Parallellt med detta ska projektet stötta etablering av tankställen för fordonsgas i Umeåregionen och lantbrukarna i den ekonomiska föreningen Klara Gas. 1.2 BAKGRUND TILL ANSÖKAN Målsättningen är att öka andelen förnybar energi för att minska klimatpåverkan och därmed bidra till en långsiktig energiförsörjning. Biogas har lyfts fram som ett förnybart bränsle med många miljömässiga fördelar. Genom att ersätta fossila bränslen med biogas kan klimatpåverkan minskas. Användning av biogas ger dessutom låga utsläpp av partiklar och försurande kväveoxider. Biogas produceras genom en process som kallas rötning, där råvarorna bryts ned utan tillgång på syre och bildar metangas (biogas) och Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 2 (13)

3 en rötrest (biogödsel). Biogödseln kommer till nytta som gödningsmedel i jordbruket och återförs därmed till det naturliga kretsloppet. 2 OMGIVNINGSBESKRIVNING M.M. Den planerade biogasanläggningen är lokaliserad till Starrberget, intill kommunens befintliga avfallsanläggning och återvinningscentral. Inom samma område bedriver en privat näringsidkare (Kaj Johanssons Åkeri AB) även bergtäktsverksamhet. Lokaliseringen är belägen cirka två kilometer nordost om Vännäs tätort, öster om riksväg E12. Berörda fastigheter d.v.s. del av Vännäs 34:28 samt Vännäs 7:35 (skifte 2) ägs idag av Vännäs kommun samt en privat markägare. Den aktuella delen av fastigheterna omfattar cirka fem hektar, se figur 1 i miljökonsekvensbeskrivningen (flik 2). Biogasanläggningen bedöms i inledningsskedet behöva cirka 60 % av tillgängligt markområde, varpå expansionsmöjligheter finns för framtiden. Befintlig bergtäkt och avfallsanläggning ligger i ett relativt kuperat område omgiven av mindre berg och dalar. Söder, öster och norr om det stora verksamhetsområdet bedrivs skogsbruk. Från riksväg E12 finns ett insynsskydd i form av ett mindre skogsparti. Närmaste närboende återfinns cirka 500 meter och 750 meter söder om lokaliseringsområdet, och däremellan finns avverkad skogsmark, uppvuxen skog samt åker/betesmark. Den planerade lokaliseringen är inte belägen inom detaljplanelagt område. Om en ansökan inkommer är kommunen positiva till att detaljplanelägga platsen som verksamhetsområde lämplig för biogasproduktion, och kommunala plan- och miljönämnden har i ett tidigt skede av projektet konstaterat att det troligen inte är några svårigheter att bevilja detaljplan i området. 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 3.1 ALLMÄNT Vad avser den närmare beskrivningen av den ansökta verksamheten hänvisas till miljökonsekvensbeskrivningen (flik 2) och till den tekniska beskrivningen (flik 3), vilket utgör en integrerad del av denna ansökan. 3.2 ANSÖKT VERKSAMHET Den planerade biogasanläggningen kommer att dimensioneras för att kunna behandla maximalt ton gödsel, fasta och flytande organiska material från lantbruk, industrier och verksamheter samt odlade energigrödor per år, varav maximalt årston är avfallsklassade råvaror. Biogasproduktionen Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 3 (13)

4 beräknas motsvara cirka 45 GWh per år, vilket motsvarar cirka 4,5 miljoner kubikmeter uppgraderad biogas per år. Hur mycket biogas som kommer att produceras beror på råvarornas ingående egenskaper såsom torrhalt, näringsinnehåll och övriga kemiska och fysikaliska egenskaper. Ytterligare biogas kan komma att produceras vid optimal sammansättning av råvaror. Transport av råvaror till anläggningen samt biogödsel och fordonsgas från anläggningen kommer att ske med lastbil. Anläggningen kommer att ta emot råvara exempelvis gödsel som klassificeras som animaliska biprodukter. Gällande regler enligt ABP-förordningarna (EG nr 1069/2009 samt EU nr 142/2011) kommer att följas och tillstånd för verksamheten kommer att sökas hos Jordbruksverket. Anläggningen kommer vid behov att förbehandla inkommande råvara för att därefter röta råvaran och producera biogas och biogödsel. Biogasen kommer att uppgraderas till fordonsgaskvalitet i en uppgraderingsanläggning, och sedan tankas på avsedda gasflak för vidare transport till tankställen för fordonsgas i Umeåregionen. Ett tankställe för fordonsgas kan även komma att etableras på Starrberget intill biogasanläggningen. Biogödseln som produceras innehåller alla de näringsämnen som finns i de tillförda råvarorna och kommer att återföras till åkermark. Innan biogödseln transporteras ut till lantbruket kan eventuell förädling komma att ske, vilken består av en uppdelning av biogödseln i olika fraktioner och koncentrering av näringsämnen. De gasvolymer som kommer att finnas på biogasanläggningen i dess rötkammare, efterrötkammare och högtryckslager för uppgraderad biogas, kommer inte att komma upp i de mängder som gäller för de lägre kravnivåerna i Sevesolagstiftningen. 4 MILJÖKONSEKVENSER OCH MOTIVERING TILL VILLKOR I detta avsnitt redovisas kortfattat principiella överväganden angående möjliga och föreslagna skyddsåtgärder respektive försiktighetsmått. I bilagd miljökonsekvensbeskrivning redovisas verksamhetens miljöpåverkan, se flik 2. Sammanfattningsvis kan följande nämnas. 4.1 ALLMÄNT En biogasanläggning ger upphov till både positiv och negativ miljöpåverkan. Generellt uppväger den positiva miljöpåverkan som biogasanläggningens produkter (biogas och biogödsel) medför vid användning. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 4 (13)

5 Genom att använda organiskt material för biogasproduktion kan fossila bränslen (bensin och diesel) ersättas med förnybar energi i form av uppgraderad biogas. Minskningen av växthusgaser beräknas uppgå till cirka ton koldioxidekvivalenter per år om den producerade biogasen vid anläggningen ersätter bensin och diesel i transportsektorn. Anläggningen bidrar därmed till att uppfylla Sveriges miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan. Biogödseln kommer att återföras till åkermark och ett kretslopp skapas för näringsämnen, vilket är i linje med hushållningsprincipen i de allmänna hänsynsreglerna. Inget riksintresse för naturvård, friluftsliv, rennäring eller kulturmiljövård berörs av lokaliseringen. Då verksamheten kommer att förläggas i ett kuperat skogsoch bergsområde som karakteriseras av täkt- och återvinningsverksamhet kommer påverkan på landskapsbild att vara ringa. 4.2 UTSLÄPP TILL LUFT Metanutsläpp Utsläpp till luft som kan uppstå från en biogas- och uppgraderingsanläggning är metan. Vid upphandling av anläggningen kommer krav att ställas på låga metanutsläpp. Vid beräkning av anläggningens påverkan på växthuseffekten har det antagits ett metanläckage från restgasen i uppgraderingsanläggningen på maximalt 1,0 % av inkommande metanmängd, då detta anses vara praxis i branschen Transporter Biogasanläggningen kommer att ge upphov till transporter av inkommande råvaror och utgående produkter. Transporter kommer att ske med lastbil via riksväg E12 in på verksamhetsområdet. Totalt kommer cirka transportrörelser till och från anläggningen att sker årligen, vilket i genomsnitt motsvarar cirka stycken tur- och returtransporter per dygn. Under skördesäsong (juni-september) för energigröda kan transporterna periodvis komma att intensifieras ytterligare. De anläggningsrelaterade transporterna motsvarar cirka 15 % ökning av den tunga trafiken på riksväg E12 vid anslutningsvägen till Starrberget, vilket bedöms vara ringa i förhållande till rådande trafiksituation Lukt Behandling av organiskt material ger alltid upphov till viss lukt, varpå biogasanläggningen och verksamheten kommer att utformas på ett sådant sätt att luktolägenheter minimeras. Samtliga steg i de delar av anläggningen där det produceras biogas är slutna, dels för att förhindra att lukt uppkommer men främst för att få maximal gasproduktion. Anläggningens slutna utformning, ventilation och frånluftsbehandling är avgörande faktorer för att minimera luktolägenheter. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 5 (13)

6 Med de åtgärder som angetts i den tekniska beskrivningen samt i miljökonsekvensbeskrivningen anses att föreslaget luktvillkor kommer att innehållas. Anläggningen bedöms därmed inte ger upphov till luktolägenheter för närboende eller yrkesverksamma i området. 4.3 UTSLÄPP TILL VATTEN Dagvatten i form av nederbörd som faller på hårdgjorda ytor kommer att omhändertas i ett anpassat dagvattensystem. Spol-, dränerings- och processvatten kommer att återföras biogasanläggningen. Åtgärder som säkerställer att råvarumassan kan samlas upp vid ett haveri kommer att finnas, vilket innebär att omgivande mark och vatten inte kommer att påverkas av ett eventuellt läckage från en läckande rötkammare. Dagvatten från ickehårdgjorda ytor infiltrerar i marken. I händelse av överjäsning eller annat läckage kommer dagvattensystemet att stängas av. 4.4 BULLER Biogasproduktion hör inte till typen av verksamhet som emitterar buller i någon större utsträckning. Ljudemissioner från anläggningen uppkommer i huvudsak från pumpar, ventilationssystem samt gaskompressorer och fackla. Genom att följa Naturvårdsverkets riktlinjer för nyetablering av industri bedöms det inte uppstå någon ljudolägenhet för närboende. Transporter till och från biogasanläggningen orsakar visst buller, och i huvudsak kommer transporter att ske dagtid under vardagar. Transporter kommer främst att går via de större vägarna (väg 92 samt riksväg E12), vilket inte bedöms medföra ytterligare ljudolägenhet. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 6 (13)

7 5 FÖRSLAG TILL VILLKOR 1. Om inte annat framgår av övriga villkor eller föreskrifter ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad sökanden angivit i ansökningshandlingarna eller åtagit sig i ärendet. 2. Buller från verksamheten får inte ge upphov till högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid bostäder än: - 50 dba vardagar dagtid kl dba nattetid kl dba övrig tid. Den momentana ljudnivån vid bostäder får nattetid (kl ) inte överstiga 55 dba. 3. Ovan angivna ljudnivåer ska kontrolleras genom immissionsmätningar eller närfältsmätningar och beräkningar. Ekvivalentvärdena ska beräknas för faktisk drifttid eller under de tidsperioder som anges ovan. Kontroll ska ske senast ett år efter det att verksamheten startats samt så snart det skett förändringar i verksamheten som kan medföra ökade ljudnivåer. 4. Mottagning och hantering av organiskt material ska ske på sådant sätt att lukt, förorening och andra olägenheter förebyggs. 5. Ventilationsluft från anläggningsdelar som kan orsaka luktolägenheter ska ledas genom luktreduktionsutrustning som effektivt begränsar störande lukt i omgivningen. I de fall luktolägenheter av betydelse ändå uppstår ska åtgärder vidtas så att störningarna minimeras senast inom den tid som tillsynsmyndigheten bestämmer. 6. Möjlighet att stänga dagvattenavloppet i händelse av driftstörning ska finnas. 7. Området kring rötkamrarna ska vara utformat på ett sådant sätt att omgivningen inte förorenas vid eventuell överjäsning eller annan incident som innebär att rötmassa läcker ut från rötkamrarna. Vid driftstörningar ska erforderliga saneringsåtgärder omedelbart vidtas. 8. Sanitärt avloppsvatten ska hanteras och samlas upp. Avloppsvatten från de anläggningsdelar som kan ge upphov till oljeförorening ska passera oljeavskiljare. 9. Verksamhetsområdet ska vara inhägnat och försett med stängselgrind. När anläggningen är obemannad ska grinden vara låst. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 7 (13)

8 10. Kemiska produkter och farligt avfall ska hanteras och förvaras så att spill och läckage förhindras. Förvaring av kemiska produkter och farligt avfall ska ske på yta som är ogenomsläpplig för de aktuella ämnena och vara försedd med invallning eller annan konstruktion till skydd mot utsläpp samt i övrigt vara utformad så att regnvatten inte samlas. Vid lagring i tankar eller behållare ska uppsamlingsvolymen inom respektive invallning minst motsvara den största behållarens volym plus 10 % av övriga behållares volym. 11. Verksamheten ska bedrivas så att minsta möjliga metanläckage uppstår från anläggningen. Från gasuppgraderingens restgas får metanläckaget som årsmedelvärde uppgå till högst 1 % av inkommande metanmängd. 12. Kontroll av ovan angivna mätvärde ska göras genom stickprovsmätning minst en gång per månad. Medelvärdet av dessa mätvärden ska ligga till grund för beräkning av årsmedelvärdet. Alternativt ska kontrollen av ovan angivna mätvärde ske genom beräkning av årsmedelvärdet baserat på kontinuerlig mätning av metan i restgasen. 13. Vid överproduktion av gas eller vid driftstörning ska gasen facklas av så att emissionerna blir så låga som möjligt och minimerar olägenheter för människors hälsa eller miljön. 14. Lagring av biogödsel ska ske i behållare med tak som effektivt minimerar ammoniakavgång och störande lukt. 15. Journal ska föras avseende biogödselns destination, mängd, mottagare och datum för överlåtelsen. 16. För verksamheten ska finnas ett kontrollprogram, som utöver vad som föreskrivits i villkoren ovan, möjliggör en bedömning av om villkoren följs. I kontrollprogrammet ska anges mätmetoder, mätfrekvens och utvärderingsmetoder. Förslag till kontrollprogram ska ges in till tillsynsmyndigheten innan verksamheten har tagits i drift. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 8 (13)

9 6 TILLÅTLIGHETSFRÅGOR 6.1 TILLÅTLIGHET ENLIGT 2 KAP. MILJÖBALKEN Kunskapskravet (2 kap. 2 miljöbalken) I planerings- och projekteringsarbetet har Vännäs kommun anlitat tekniska konsulter som är specialister inom olika områden relevanta för den ansökta verksamheten. Vid val av entreprenör för uppförandet av biogasanläggningen kommer stor vikt att läggas vid att leverantören har välbeprövade tekniska lösningar för uppförande av anläggningen för att på så sätt även i det skedet minimera miljöpåverkan. Vännäs kommun har genom anlitandet av projektledare från Biofuel Region erhållit stor kunskap, erfarenheter och dragit slutsatser som har varit till ledning för hur verksamheten ska bedrivas på bästa sätt. Biofuel Region samverkar i sin tur med branschorganisationer, högskola och universitet för att förbättra kunskapen kring biogasteknik och biogasanvändning i norra Sverige Försiktighetsprincipen och principen om BAT (2 kap. 3 miljöbalken) De skyddsåtgärder, begränsningar och försiktighetsmått som sökanden åtar sig och vidtar har beskrivits i ansökan och dess bilagor. Sökanden anser att dessa är tillräckliga för den ansökta verksamheten och motsvarar vad som gäller för andra jämförbara biogasanläggningar i landet samt ger uttryck för en korrekt tillämpning av försiktighetsprincipen och principen om BAT Produktvalsprincipen (2 kap. 4 miljöbalken) Verksamhetsutövaren kommer att upprätta en förteckning över de kemiska ämnen som kommer att användas i verksamheten och hålla den aktuell, samt så långt det är möjligt utnyttja de ämnen som är minst miljö- och hälsopåverkande. Man kommer dessutom noga att följa utvecklingen för att fortlöpande finna bättre alternativ som finns på marknaden. För att säkerställa att producerad biogödsel inte innehåller några ämnen som hindrar återföring till åkermark finns det möjlighet att biogödseln certifieras enligt certifieringssystemet SPCR 120 Certifierad återvinning framtaget av branschorganisationen Avfall Sverige, eller motsvarande annat kvalitetssäkringssystem. Mot bakgrund av vad som ovan angivits är det sökandens uppfattning att produktvalsprincipen tillämpas på ett korrekt sätt Kretslopps- och hushållningsprincipen (2 kap. 5 miljöbalken) En biogasanläggning är ett konkret exempel på ett lokalt kretslopp och hushållning med energi och näringsämnen. Biogasproduktion sker framförallt från organiskt avfall och andra organiska material och näringen i den producerade biogödseln återförs till jordbruksmark, vilket ger ett kretslopp av Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 9 (13)

10 näringsämnen. Den producerade biogasen är förnybar energi som fördelaktigast används för att ersätta fossila drivmedel. Den planerade biogasanläggningen innebär att energiinnehållet i gödseln kan utnyttjas och att metanläckaget från den traditionella gödsellagringen kan minska. Genom att dessutom se till att metanläckaget från gasuppgraderingens restgas till atmosfär ligger på en låg nivå används så stor del som möjligt av den producerade biogasen. Sammanfattningsvis anser sökanden att kretslopps- och hushållningsprinciperna är väl tillgodosedda Lokaliseringsprincipen (2 kap. 6 miljöbalken) Vännäs kommun och BioFuel Region har under 2011 låtit göra en förstudie om förutsättningarna för biogasproduktion till fordonsgas i Umeåregionen. Vid substratinventeringen framkom ett kluster av lantbrukare i Vännäs kommun, och utifrån detta resultat har Vännäs kommun tagit initiativet att driva processen med fordonsgas i Umeåregionen vidare. Vännäs kommun har låtit genomföra en lokaliseringsutredning avseende den planerade verksamheten och de grundläggande förutsättningarna för denna. Lokaliseringsutredningen återfinns i Bilaga A.1 (flik 2). Totalt har fem möjliga lokaliseringsalternativ utretts för att finna den bäst lämpade platsen för etablering av biogasanläggningen. Lokaliseringsutredningen har utgått från kraven enligt miljöbalkens lokaliseringsprincip avseende minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön, samt med rimlighetsavvägningen gällande praktiska och ekonomiska följder. Den föreslagna lokaliseringen på del av fastigheterna Vännäs 34:28 samt Vännäs 7:35 (skifte 2) är i ett område där det förekommer avfallshantering samt bergtäktsverksamhet. Ett fåtal närboende finns inom 750 meters radie från platsen. Mot de åtgärder som beskrivits i den tekniska beskrivningen och i miljökonsekvensbeskrivningen samt kopplat till de villkor som föreslagits, anser sökanden att lokaliseringsalternativet är det bästa Skälighetsregeln (2 kap. 7 miljöbalken) Sökandens överväganden och förslag vad gäller skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått och villkorsförslag har skett mot bakgrund av skälighetsprincipen i 2 kap. 7 miljöbalken. Någon risk för att den ansökta verksamheten ska komma i konflikt med någon tillämplig miljökvalitetsnorm föreligger inte. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 10 (13)

11 6.2 TILLÅTLIGHET ENLIGT 16 KAP. MILJÖBALKEN Tidsbegränsning av tillståndet (16 kap. 2 första stycket miljöbalken) Sökande anser inte att det föreligger skäl att tidsbegränsa tillståndet. Verksamheten vid anläggningen kommer under lång tid framöver att vara viktig vad avser ersättandet av fossila bränslen med förnybara alternativ Tidigare misskötsel (16 kap. 6 miljöbalken) Vad sökanden vet föreligger inte sådana omständigheter som kan ligga till last i det aktuella avseendet Hänsyn till följdverksamheter (16 kap. 7 miljöbalken) Transporter i närområdet kan ses som en följdverksamhet till den sökta verksamheten. Miljöpåverkan från transporterna till verksamheten har bedömts i miljökonsekvensbeskrivningen. Mot bakgrund av det korta avståndet till trafikleder, då transporterna utgör en ringa andel av de totala transporterna, anser sökanden att det inte finns anledning att ta särskild hänsyn till transporterna i närområdet. 6.3 MILJÖKVALITETSNORMER Den ansökta verksamheten bidrar inte till att någon miljökvalitetsnorm överskrids. 6.4 SAMMANFATTNING AV TILLÅTLIGHET Sökanden anser sammanfattningsvis att den sökta verksamheten är förenlig med miljöbalkens syfte och uppfyller de krav som kan ställas enligt miljöbalkens tillåtlighetsregler. Tillstånd till den sökta verksamheten ska därför meddelas. 7 KONTROLL Kontroll av verksamheten sker i enlighet med anläggningens kontrollprogram samt enligt Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Revidering av kontrollprogram sker vid behov och ges då till tillsynsmyndigheten för kännedom. 8 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsmöten med Länsstyrelsen i Västerbottens Län samt representanter från Vännäs kommun, lokala räddningstjänsten samt Trafikverket genomfördes samt Vid det första samrådsmötet konstaterades att en biogasanläggning som behandlar en avfallsmängd som överstiger 500 årston och en anläggning för framställning av mer än m 3 gas finns upptagen i Bilaga 1 till Förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Anläggningen anses därmed alltid medföra betydande miljöpåverkan, varför samråd även ska ske med övriga statliga Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 11 (13)

12 myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda. Samrådsmöten med särskilt berörda har ägt rum under första kvartalet Informationsbrev med inbjudan till separata samrådsmöten har skickats till markägare och andra berörda inom cirka 1,5 kilometer från aktuell lokalisering samt till statliga myndigheter, organisationer m.fl. Samrådsmöten med allmänheten hölls Information om samrådet framfördes genom annonsering i Folkbladet, Västerbotten-kuriren och Västerbottningen per /08. För närmare information om samrådsprocess, lämnad information och de synpunkter som framkommit under samrådstiden hänvisas till samrådsredogörelsen (flik 4). Synpunkterna har beaktats i utformningen av anläggningen och inarbetats i miljökonsekvensbeskrivningen. 9 VERKSTÄLLIGHETSFÖRORDNANDE M.M. Sökanden yrkar om verkställighetsförordnande så att tillståndet får tas i bruk utan att beslutet vunnit laga kraft. Ett verkställighetsförordnande beviljas inte, enligt rättspraxis, när starka intressen står emot varandra. Vidare krävs att det ska framstå som sannolikt att det meddelade tillståndet kommer att stå fast. Enligt sökanden föreligger inget starkt allmänt eller enskilt motstående intresse mot den ansökta verksamhetens tillåtlighet. I följd härav föreligger inte heller något hinder mot att miljöprövningsdelegationen förordnar om att blivande tillstånd får tas i anspråk utan hinder av att tillståndsbeslutet inte har vunnit laga kraft. Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 12 (13)

13 10 AKTFÖRVARING Som aktförvarare föreslås: Vännäs kommun Kansliavdelningen Vännäs Vännäs Vännäs kommun, genom Johan Söderling, kommunalråd Vännäs kommun Tillståndsansökan enligt miljöbalken - biogasanläggning i Vännäs 13 (13)

Härnösand Biogas - Gasuppgradering

Härnösand Biogas - Gasuppgradering Länsstyrelsen i Västernorrlands Län 14 augusti 2014 Miljöprövningsdelegationen Härnösand Biogas - Gasuppgradering Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken för att uppföra och driva en uppgraderingsanläggning

Läs mer

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov 2013 Bild:BioMil AB Projekt stödjs av 20131120 www.piteabiogas.se 2 Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning 2014-08-07 Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning i Linköping Tekniska verken i Linköping AB (publ) äger och driver biogasproduktionsanläggningen

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Prövning enligt miljöbalken

Prövning enligt miljöbalken Prövning enligt miljöbalken Innehåll På gång Prövningspunkter Tillståndsprocessen Några tips Projekt på gång Biogas Öst pengar av Jordbruksverket Tillståndsprocess biogas Workshopar Vägledning Miljöprövning

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun Jordberga biogasanläggning Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun April 2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 2 2 Administrativa

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken

Anmälan enligt miljöbalken Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Miljöavdelningen Anmälan Datum: Anmälan enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

Beslut. BESLUT Dnr: Karlskoga Biogas AB Box KARLSKOGA

Beslut. BESLUT Dnr: Karlskoga Biogas AB Box KARLSKOGA 1(14) Miljöprövningsdelegationen Karlskoga Biogas AB Box 42 691 21 KARLSKOGA Tillstånd enligt miljöbalken till uppförande och drift av anläggning för produktion av biogas och biogödsel vid Karlskoga Biogas

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2011 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Biogas i Umeåregionen

Biogas i Umeåregionen BILAGA A Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) 2013-08-22 Biogas i Umeåregionen Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för en lantbruksbaserad biogasanläggning i Vännäs kommun Vännäs kommun Kommunledningskontoret

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Miljöbalken Per Lilliehorn Miljöbalken, 1998: 811 Trädde i kraft 1 januari 1999. Ersatte 16 lagar Skogsvårdslagen, luftfartslagen och väglagen hänvisar till bestämmelser i miljöbalken 2 Verksamhetsutövaren

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden ANMÄLAN 1 (6) om miljöfarlig verksamhet enligt 10 miljöprövningsförordningen Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig anmälningspliktig verksamhet Anmälningspliktig

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 8 Information Aktuella regler: Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken och 21 SFS 1998:899 reglerar anmälningsskyldighet för ny eller ändring av verksamhet som klassas som C-anläggning. 5 SFS 1998:899

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN - Information och lathund för att förenkla prövning i samband med leverans av gödsel till eller mottagande av biogödsel från biogasanläggning Man brukar dela in lantbruksverksamheter

Läs mer

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5638-11 Dok.Id 289490 KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bostadsrättsföreningen Pungpinan 7. Bostadsrättsföreningen Segelskutan 8. 9. 10. 11. 12.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Samrådsredogörelse. Bilaga 3

Samrådsredogörelse. Bilaga 3 Bilaga 3 Samrådsredogörelse Ansökan om Tillstånd för uppförande och drift av en biogasanläggning med tillhörande reningsverk på del av Gravarne 3:1, Sotenäs kommun, Västra Götalands län. Smögen 2014-12-22

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Bolagets namn

Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Bolagets namn Information om personuppgiftsbehandling avser Uppgifter om anmälare Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Ändring av befintlig verksamhet Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet...

Ändring av befintlig verksamhet Annat, ange vad... Gällande beslut finns, beslutsdatum...beslutande myndighet... Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap. 10 Miljöprövningsförordningen (2013.251) 1(6) 1 Företagsuppgifter Anläggningens namn Besöksadress Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter En beskrivning av tillståndsprocessen MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Miljöbalken Miljöbalken

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

1. Administrativa uppgifter

1. Administrativa uppgifter ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 9 kapitlet 6 miljöbalken (SFS 1998:808) 1. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer: Anläggningens namn Telefon Utdelningsadress Telefax

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer