Bilaga 1. Redovisning av Peace Gardener

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1. Redovisning av Peace Gardener"

Transkript

1 Bilaga 1 Redovisning av Peace Gardener För att underlätta läsningen av redovisningen av peace gardener har vi gjort en övergripande redovisning med våra övergripande mål och totala kostnader. Vill ni veta mer om våra enskilda seminarier och workshops titta på bilaga 2 redovisning i detalj. Vill ni veta mer exakt hur pengarna spenderades så ta en titt på bilaga 3 kostnader i detalj. Övergripande mål: att fler personer inom IAL och våra systerorganisationer SCI skall kunna ta på sig flera olika typer av ledarskapsroller Under Seeds for a happy new year utbildade vi 14 projektledare, 3 oerfarna utbildare var med och planerade utbildningen tillsammans med 3 mer erfarna utbildare, 2 deltidsdeltagare ledde matlagningen. Under Creating your dream society utbildade vi 19 personer till ledare varav 11 till lägerledare och 8 till volontärsamordnare. 3 oerfarna utbildare var med och planerade och genomförde utbildningen tillsammans med 3 mer erfarna ledare. En oerfaren projektledare var med och planera utbildningen tillsammans med en mer erfaren projektledare. Under Learn and celebrate samlade vi IAL:s lägerledare, 2 av våra lägervärdar, våra volontärförmedlare, samt en person som är intresserad av att vara lägerledare Totalt var vi 9 personer. Samtliga personer var både med som deltagare och hjälpte till mer eller mindre med att arrangera seminariet. Att vi i projektet har kunnat involvera både erfarna och oerfarna medlemmar har gjort att vi har gett deltagarna möjlighet att växa i sin egen takt och de som tidigare varit mycket engagerade kan känna att de nu kan lämna över olika typer av ledarskap till nya medlemmar. Vi behöver varje sommar nya lägerledare vilket gör att alla våra nya lägerledare ges möjlighet att testa sina kunskaper under ett volontärläger. att de ledare som IAL/SCI har sätter fredskultur, människors drömmar och välmående i centrum. På Seeds for a Happy New Year och Creating your dream society ansåg arrangörerna och deltagarna i snitt att seminariet har förespråkat fredskultur med 4,2 på en 5 gradig skala där 1 betyder inte alls och 5 betyder perfekt. Vi diskuterade även vikten av att sätta människors drömmar i centrum för att bidra till mer lycka på Seeds for a happy new year och under Creating your dream society poängterade vi vikten av interkulturell förståelse och att förespråka och skapa workshops om fredskultur även på våra volontärläger. Citat ur utvärderingarna:

2 I think all sessions have been based on a peaceful environment but we haven't talked so much about working for peace in action at places with war for example By creating an inclusive environment, spreading interest in NVC as well as some knowledge, and by nourishing peoples dreams First, participants are already aware about peace, and this training had good tools for that as NVC, consensus decision, free self expression, fair divided tasks, listening, understanding, adapting. Under Learn and celebrate diskuterade vi hur vi kan arbeta för att främja IAL:s vision om fred och hållbarhet på våra volontärläger. Utöver detta har ett par workshops för IAL:s styrelse samt andra intresserade arrangerats för att underlätta för att IAL:s styrelse leder föreningen mot fredskultur. Att IAL får fler aktiva medlemmar och fler projektpartners Projektet har framförallt hjälpt oss att få fler aktiva medlemmar och låtit de medlemmar som funderat på att engagera sig fått möjlighet att skolas och verkligen lära känna organisationen. Vi har knutit våra lägervärdar närmare oss som organisation och samarbetat med dem inom projektet. Men målet att få fler projektpartners har vi inte lyckats uppfylla på ett för oss tillfredställande sätt. Detta kan bero på att Seeds for a happy new year som framförallt syftade till att dra till oss nya projektpartners lade vi just över nyår vilket kan ha gjort det svårt att locka till oss personer ifrån andra organisationer samt att vi plockade bort inspiratörsspåret då vi inte lyckades hitta lämpliga ledare för inspiratörsspåret. På Seeds for a happy new year fick vi med en deltagare ifrån PeaceQuest International och en deltagare ifrån ekobyn Suderbyn. Av oss som var med och arrangerade seminariet var det flera nya personer, en som tidigare varit medlem i IAL, en ny aktiv medlem inom IAL samt 3 helt nya personer som kom med i projektgruppen genom att de känner personer inom IAL. Utbildarna till Creating your dream society kom ifrån 2 olika organisationer som IAL har volontärläger hos samt 2 nya personer. Vi har på så sätt stärkt samarbetet med befintliga lägervärdar. 1 ny medlem till IAL kom som deltagare. Under Learn and celebrate diskuterades vikten av att hitta fler projektpartners och intresse väcktes hos ett par lägerledare att arbeta mer med detta. Totala kostnader och inkomster för projektet Kostnader: ,5 kr lokal kr mat ,66 kr resekostnader 76333,04 kr material 984,80 kr ersättning erfarna utbildare (finansierade med deltagaravgifter): 3497 kr

3 Inkomster: ,4 kr Konung Gustaf V:s 90-Årsfond: kr Deltagaravgifter: 24 heltidsdeltagare*300kr = 7 200kr Egeninsats resa: ,4 kr Ideellt arbete omräknat i pengar: kr Resultat: ,90Kr beräknad återbetalning till Konung Gustaf V:s 90-Årsfond: ,90 kr Kommentarer till resultatet: De totala kostnaderna för projektet blev lägre än beräknat främst pga av att vi fick färre deltagare på våra seminarer vilket gjort att vi kraftigt minskat på matkostnader, reseersättningar och materialkostnader. Anledningen till att vi blev färre än beräknat tror vi beror på att Nyår visade sig vara en dålig tidpunkt för seminarium, vi hade flera sena avhopp från vårt påskseminarium vilket gjorde att vi fick svårt att få tag på fler deltagare och vi hade färre läger sommaren 2013 än vi hoppades på vilket gjorde att lämpliga deltagare på learn and celebrate begränsades. Då vi blev färre än beräknat inför nyårsseminariet kunde vi även boka en mindre och billigare lokal än budgeterat för. Några av deltagare valde även att flyga hela eller delar av sin resa och bekostade sina flygresor själva. Två av våra erfarna utbildare på Creating your dream society valde även att arbeta helt ideellt. För detaljerad beräkning av kostnader se bilaga 3 kostnader i detalj.

4 Bilaga 2 Redovisning i detalj Seeds for a Happy New Year 22 personer ifrån 8 olika länder samlades i Göteborg 28 december 2012 till 1 januari 2013 för utbildningen Seeds for a Happy New Year. Vi lyckades få en blandad grupp människor med olika roller under utbildningen. 8 personer var med som heltidsdeltagare, 5 valde att vara deltidsdeltagare, 9 personer var med och förberedde utbildningen varav 6 personer även var med som deltagare på hela eller delar av utbildningen. De större förändringar vi gjort utifrån grundplanen är att vi tog bort inspiratörsspåret då vi inte lyckades hitta lämpliga utbildare för detta. Vi försökte till viss del få med en del av deras mål i den övergripande utbildningen kring lycka men valde även att inte ta med alla mål för att det inte skulle bli för mycket för deltagarna att ta in. Vi blev också färre deltagare än vad vi först planerade för, vi hade främst svårt att få med svenska deltagare och vi fick inga deltagare som var med enbart på nyårsfirandet. Utvärdering Deltagarna och prepteam utvärderade genom att fylla i ett individuellt utvärderingsformulär kring utbildningens mål. De som deltagit som deltagare på utbildningen fyllde i stora papper med vad de lärt sig, vad de tar med sig och vad de skulle vilja förbättra. Det viktigaste för oss var att deltagarna lär sig att sätta upp och ta ansvar för egna mål. Alla medverkande såväl arrangangörer som deltagare skrev i början av utbildningen ner sitt individuella mål med att vara med på utbildningen. Vid utvärderingen svarade de medverkande i snitt att de hade nått sitt personliga mål med 3,7 på en 5 gradig skala där ett betyder not at all och 5 betyder perfect. Trots att vi inte kom upp till 4 som vi siktade på så visade deltagarnas kommentarer att de själva tar ansvar för sina mål. I have reached the goal, but I would have been more satisfied if I would have followed it more strictly (during the first day, I was kin of neglecting it :/) Not to well, but I will work on it futhermore. Deltagarna och arrangörerna upplevde i snitt att deras roll passade dem med 4,2 på en femgradig skala där ett stod för not at all och 5 för perfect Andra viktiga mål var Minst 75 % av deltagarna har en plan för något de under utbildningen funnit inspiration att göra för att bidra till en fredligare och/eller lyckligare värld när de lämnar utbildningen. 87 % av deltagarna uppger att de under seminariet har funnit inspiration och har en plan för att göra något som kan bidra till fred eller människors lycka.

5 I have a plan to start a project where one of the object will be have happy participants yes, after my tears I will come to happiness and would love to get more help with the migration project to create a more peaceful society Alla deltagare har fått kunskap om SCI:s vision och värderingar Vi gick grundligt igenom och diskuterade SCIs vision och värderingar. Deltagarna gavs även möjlighet att söka efter sina personliga visioner och värderingar. Få kunskap om och praktiskt ha testat minst 8 olika lyckostrategier Under utbildningen pratade vi om och utforskade 10 olika lyckostrategier. 1. att arbeta emot ett meningsfullt mål, 2. att leva efter sina värderingar, 3. Flow, 4. Skapa goda relationer Vi pratade och testade även 5. tacksamhet, 6. positivt tänkande, 7. fysisk aktivitet, 8. Att bidra, 9. Variation, att göra något helt annat, Ungefär hälften av deltagarna valde att vara med på en kvällsmeditation där de övade sig i att leva i nuet, lyckostrategi nr 10. Få kunskap om möjligheter att arbeta för ett lyckligare samhälle genom SCI. Alla deltagare upplever att de vet hur de genom SCI kan arbeta för ett lyckligare samhälle, en del kände till det sedan tidigare. SCI have values that make people happier and if work for this values your work make you happy =) I will try to pick up appreciating diversity as a happiness strategy, for example I am sure everyone can run project related to a happier society and I would also like to do it. but just as a volunteer, not a project manager/leader. Praktiskt utforma ett nyårsfirande med lyckotema. Alla deltagare var med och utformade vårt nyårsfirande. Få erfarenhet av volontärarbete som vi själva och andra mår bra av (genom planerandet av vårt gemensamma nyårsfirande och i projektgruppens fall hela seminariet). Alla uppskattade planerande av nyårsfirandet och seminariet. I enjoyed planning the celebration together. Doing things together and having fun contribute to my happiness. Interesting to put theory about project managment into a specific very small project, to think about aims and objectives, dividing the work and evaluating. It was a great experience to share my knowledge with a well-selected target group and in return get lots of things back. De som deltar i projektledarspåret ska: Prova på att planera för ett läger eller seminarium som bidrar till ens egen och andras lycka. Ungefär hälften av deltagarna valde att planera för ett läger eller seminarium och ungefär hälften av deltagarna valde att istället planera för andra projekt t ex PR projekt och projekt för att integrera före detta kriminella i samhället. Få kunskap om och erfarenhet av behovsbaserad projektplanering (NAOMMIE) som metod för att skapa projekt som de själva brinner för. Alla som deltog fick kunskap om projektplaneringens olika faser såsom att definiera syfte och mål, planera arbetet genom WBS, work breakdown structure, och göra tidsflöden, Gantt scheman, samt baskunskaper kring gruppdynamik och vad som är bra att tänka på vid utvärderingar. Få tillräcklig kunskap för att kunna skapa ett IAL/SCI-läger.

6 En fjärdedel av deltagarna upplevde att de hade tillräckligt med kunskap för att arrangera ett IAL/SCI läger och ytterligare två var osäkra om de hade tillräckligt med kunskap eller inte. De som inte tyckte att de hade tillräckligt med kunskap upplevde att de saknade praktisk information, kunskap kring ledarskap, erfarenhet, självförtroende och tålamod. De som deltar på inspiratörsspåret ska: Se förhållandet mellan föreningens vision och värderingar och sina personliga visioner och värderingar. Alla medverkande uppger att de ser en koppling mellan sina egna och föreningens vision och värderingar. Fundera kring vad som inspirerar oss, och hur vi kan inspirera andra att bidra till vår vision Detta var inget som vi medvetet tog med i programmet (eftersom vi strök inspiratörsspåret). Trots detta så uppger alla utan en att de under utbildningen har funderat kring vad som inspirerar dem och hur de kan inspirera andra. I did a lot of reflection on my motives/inspirations and I realized that everyone can inspire everyone. I could inspire people especially through the stories by the fire. A lot. And also it became more clear that in life, we are surrounded by joy and... people! :). Få prova på att inspirera till något man tror på via tre olika kommunikationskanaler Detta var ytterligare en punkt som fall utanför vårt program då vi valde att ta bort inspiratörsspåret. Trots detta uppger två tredejedelar av deltagarna att de inspirerade andra genom att berätta om sina upplevelser. De deltagarna själva skriver att de lärt sig är bland annat: SCI vision, att bestämma syfte och mål, Gruppdynamik enligt FIRO, WBS (work breakdown structure), gantt scheman (tidsflöden), Maslows behovstrappa, feedback steg, olika nyårstraditioner, energizers, Hur vi kan påverka vår egen lycka genom olika lyckostrategier. Vad deltagarna främst skulle vilja förbättra: Mindre teoretisk komplexitet och mer praktiskt få testa, mer fysisk aktivitet utomhus, samt fler namnlekar. Ett smakprov av vad deltagarna tar med sig: Inspiration, a very good feeling inside, Lots of good memories, experience of arranging camps, so much of hope for the future, many good wishes for everybody because I am thankful of them, a project plan, good memories, new friends, peaceful feelings, a new year =), a miracle, new views on how to use happiness strategies in daily life, gratefulness. Creating your dream society 26 personer ifrån över 10 olika länder samlades i Stockholm 28 mars till 1 april 2013 för utbildningen Creating your dream society. Vi lyckades få en blandad grupp människor med olika roller under utbildningen. 16 personer var med som heltidsdeltagare, 3 valde att vara deltidsdeltagare, 7 personer var med och förberedde utbildningen varav 6 personer även var med som deltagare på hela eller delar av utbildningen. Vi fick andra erfarna utbildare än vad vi från början räknat med vilket gjorde att utbildningen fick en lite annan inriktning på volontärsamordnarspåret än vad vi först planerade för.

7 Vi hade 7 sena återbud till utbildingen pga problem att få visum, svårigheter att lämna skolan, sjukdom samt svårigheter att hitta lämpliga miljövänliga resor. 2 personer dök inte upp till utbildningen. Detta gjorde att vi blev färre personer än vad vi räknat med. Utvärdering Deltagarna och prepteam utvärderade genom att fylla i ett individuellt utvärderingsformulär kring utbildningens mål. De som deltagit som deltagare på utbildningen fyllde i stora papper med vad de lärt sig, vad de tar med sig och vad de skulle vilja förbättra. Det viktigaste för oss var att deltagarna lär sig att skriva och ta ansvar för egna mål. Alla deltagare och utbildare skrev i början av utbildningen ner sitt individuella mål med att vara med på utbildningen. Vid utvärderingen svarade de medverkande i snitt att de hade nått sitt personliga mål med 4,2 på en 5 gradig skala där ett betyder not at all och 5 betyder perfect. Deltagarna och arrangörerna upplevde i snitt att deras roll passade dem med 4,4 på en femgradig skala där ett stod för not at all och 5 för perfect. 13 personer tyckte att deras roll passade dem perfekt men även 1 person markerade 2. Några kommentarer var: because I participated as co-campleader in an SCI workcamp and discovered there were many things I should better have learned first. Of course trainers and participants had different roles, but responsibilities were distributed in a clever way, so that everybody really could not help but feel like they are responsible for how good or bad all of the seminar actually would become. The volunteer coordination track was perfect for me since I am the volunteer coordinator in IAL but next time I would like to be full time participants. I think the morning sessions were important as well. Andra viktiga mål var: Minst 75 % av deltagarna har en plan för något de under utbildningen funnit inspiration att göra för att bidra till en fredligare och/eller lyckligare värld när de lämnar utbildningen. Alla deltagare har funnit inspiration att göra någonting som bidrar till fred och/eller deras drömsamhälle. Besides much inspiration for my workcamp and my initiative I found the spirit of the participants in the seminar really fascinating and impressive. Maybe it's because it's been the first SCI seminar for me, but I thought a lot about what I want to achieve with my life in the next couple of years and how to do that on my way back home. Alla deltagare har fått kunskap om SCIs vision och värderingar Vi presenterade och diskuterade SCI:s vision och värderingar. Alla deltagare säger efter utbildningen att de åtminstone till viss del känner till SCI:s vision och värderingar. Få nya perspektiv på hur vi som individer påverkar samhället.

8 76 % av de medverkande i utbildningen säger att de har fått nya perspektiv på hur de som individer påverkar samhället. that we affect society not only by our actions but also with our attitudes and behaviors The path of life is not predetermined by society. By encouraging organizing/ society our ideas you can drive society I already know that everything I do affect the people and the society around me. Synliggöra och ifrågasätta hur vi själva ser på vårt samhälle. 79 % av de medverkande säger att utbildningen har bidragit till deras medvetenhet kring hur de ser på vårt samhälle och två tredjedelar säger att utbildningen har bidragit till att de ifrågasätter hur de själva ser på samhället. Många gjorde det redan sedan tidigare. yes, because sometimes I'm so much focused in sustainable living, but there are so many more aspects I became more critical but in a constructive way. I got aware of the weakness and also on good parts of our society. not really. I have always questioned myself a lot on how I see society. Skapa en personlig dröm om drömsamhället. 95 % av våra deltagare skapade en personlig dröm om sitt drömsamhälle. I will implement it and after I'll tell about it. I dream of awareness and I believe that if you become aware about who you are and what you want to do and why, you can create a peaceful, respecting and loving society. Skapa en handlingsplan för hur de kommer att bidra till sitt drömsamhälle under % har skapat en plan för hur de skall arbeta emot sitt drömsamhälle. I have some actions to reach in By changing my way of life and through projects improve communication/sustainability. Få kunskap om grupprocesser. Alla har fått kunskaper om grupprocesser genom workshops samt vår egen grupprocess under seminariet. A lot! Through the specialized group process activity too, but especially through the many group activities and group processes we went through ourselves. Really, really interesting! maybe not knowledge, but I got more aware of it. Before it was just something spontaneous for me, but now I see you can work more on it/ help it to be better. De som deltar i lägerledarspåret ska: Få kunskap om olika ledarskapsstilar. Vi arrangerade ett pass kring olika ledarskapsstilar för alla heltidsdeltagare inklusive de på volontärsamordnarspåret. Alla heltidsdeltagare sa att de efter utbildningen var medvetna om olika ledarskapstilar. Få kunskap om vad rollen som lägerledare innebär, samt ansvarsfördelning mellan lägerledare, lägerdeltagare, projektpartner, och SCI.

9 Vi diskuterade de olika rollerna och deras ansvarsområde. Alla på lägerledarspåret var efter utbildningen medvetna om vad deras roll som lägerledare innebär samt andra involverade parter. yes specifically before the workcamp (study, infosheet, preparation, meet with partner and the 48 first hours) everybody has a role and responsibilities towards the group, volunteers should be involved in different tasks and behave responsible. Campleader wooh a lot of responsibilities yes, SCI branch is always supporting you (you can call in case of doubt). Project partner your support in work camp place. Leader coordinates work. But also can share responsibilities volunteers Diskutera de första dagarna på ett läger och hur man kan skapa goda förutsättningar inför den tid man delar under volontärlägret. Vi diskuterade och arrangerade ett populärt rollspel kring de första dagarna på ett läger. Alla utom en deltagare på lägerledarspåret upplevde efter utbildningen att de var bekanta med hur de förbereder och startar ett läger för att bidra till goda förhållanden på lägret. This is one of the important things I learned. There are several general things, valid for every workcamp, which I didn't know before. It's important to know needs of volunteers and prepare with project partner and co leader Thank you rolegame, it was really great! Diskutera lägerbudget och ekonomiskt ansvar på läger. Vi inkluderade en fråga och kort presentation kring lägerbudget och ekonomiskt ansvar då vi gick igenom praktikaliteter kring läger. Alla utom en deltagare på lägerledarspåret upplever att de har baskunskaper kring lägerbudget och ekonomiskt ansvar. Basic, but yes. I'll speak in more detail with my SCI branch about this. Få kunskap om samt inspireras att leda ett fredsrelaterat studietema på volontärläger. Vi brainstormade kring olika studieteman och olika informella metoder för att skapa interaktiva studiepass på volontärläger. Vi presenterade och diskuterade metoder lämpliga för ledare utan djupa förkunskaper inom fredstemat. 7 deltagare på lägerledarspåret blev inspirerade att leda ett fredsrelaterat studietema på sitt läger. Ytterligare två kan eventuellt tänka sig att göra det. maybe. I've been inspired to check it out more deeply De som deltar i volontärsamordnarspåret ska: Formulera ett personligt syfte med sitt volontärsamordnaruppdrag. Sju av åtta deltagare på volontärsamordnarspåret har formulerat ett personligt mål med sitt volontärsamordnaruppdrag. Två exempel är: To have events in Stockholm in order to spread the word of about IAL and volunteering and to be an example of awareness and listening to connect with local branch to coordinate Öva sin förmåga att hitta lämpliga uppdrag till intresserade volontärer. Uppdragen ska vara lämpliga på så vis att utmaningen matchar volontärens kompetensnivå, och valda så att uppdraget kan utföras på ett sätt som möter såväl volontärens

10 som andra aktivas behov och bidrar till såväl volontärens personliga drömmar som organisationens vision. Sju av åtta upplever att de efter utbildningen är medvetna om vilka områden som är viktiga att tänka på när de delegerar uppgifter till volontärer. Fem av deltagarna upplevde även att de fått öva på att hitta lämpliga uppgifter till intresserade volontärer. Ett par exempel om vad deltagarna uttryckte att de lärt sig är. be clear, direct, no nonsense attitude, but always calm and friendly be well organized and not to demanding for example Förbereda för och öva på att introducera en ny volontär med fokus på att underlätta för flow genom att tydligt beskriva och komma överens om vad uppdraget innebär, genom att sätta upp en målsättning för uppdraget och skapa rutiner för feedback. Hälften av deltagarna upplevde att de fått öva på introducera nya volontärer. Sprida strategier för att stödja människors utveckling inom SCI (t ex feedback samtal, erbjuda utbildningar, coachning), och praktiskt öva på en av dessa. Alla deltagare på volontärsamordnarspåret upplevde att de fått lära sig och/ eller sprida strategier för hur de kan stödja volontärers utveckling inom SCI. I liked strategies from group dynamics by interviewing each other and listening to what we find more easy/difficult Learn and Celebrate 9 personer uppvuxna i 7 olika länder alla just nu bosatta i Sverige deltog i utvärderingsseminariet learn and celebrate september hos vår lägervärd i Bredsjö. Deltagarna bestod av alla IAL:s lägerledare för sommaren 2013 (4st), 2 lägervärdar, 2 lägerprojektledare/lägerkoordinatörer, samt en person intresserad av att bli lägerledare Fyra av deltagarna var med och planerade upplägget på seminariet, ytterligare en skötte kommunikationen med alla deltagare, en ansvarade för boende och matinköp och alla turades om att sköta matlagningen under seminariet. Reflektera över sin upplevelse att vara lägervärd/ lägerledare/ lägerprojektledare/ samordnare av förmedling av volontärer. Alla deltagare blev intervjuade om sin upplevelse av lägret. De fick även reflektera över sin roll som ledare utifrån vad för känslor det väckte hos dem och vilka behov det tillgodosåg och vilka behov som inte blev tillgodosedda. Tid gavs även för att reflektera över ifall de vill vara lägerledare igen vilket flera ledare var positivt inställda till. Ta del av volontärers utvärdering av våra läger. Alla deltagare läste igenom volontärernas utvärderingar ifrån det läger de varit ledare för innan seminariet. Diskutera och dokumentera eventuella förbättringsmöjligheter.

11 Under seminariet diskuterades utvärderingarna, samt ledarnas perspektiv och rekommendationer dokumenterades. Syftet med dokumentationen är att det skall finnas lättillgängligt för nästa års ledare. Framhäva och fira det som fungerade bra. Då vi diskuterade utvärderingarna fokuserade vi på lärande och firande, i motsats till bra och dåligt. Möjlighet gavs att dela med sig av det som fungerade på sitt läger till de andra deltagarna. Fundera över om och hur de vill vidareutvecklas som ledare samt inom IAL. Vi gav utrymme för att reflektera över sin roll som ledare, hur de kan förbättras som ledare och också om det är någon annan roll som de vill prova på. Vi utforskade även aktiviteter som IAL kan komma att ägna sig åt 2014 och vilka som skulle vara intresserade av att leda dem. Do Peace workshopserie För att försäkra oss om att IAL sätter fredskultur i centrum skapade vi även en workshopserie inom Peace gardener projektet. Vi bjöd in olika typer av ledare inom IAL, framförallt IAL:s styrelse och även utbildarna till seminarierna, lägerledare samt våra samordnare av volontärer. Workshopserien skapades utifrån de behov som framförallt styrelsen såg att de behövde eftersom vi har många nya medlemmar i vår styrelse. Trots att vi här enbart bjuder in personer som bor i Sverige är det en internationell grupp som deltar då många av våra styrelsemedlemmar och aktiva medlemmar kommer ifrån andra länder. Första workshopen Do peace 23 februari Här deltog 6 personer och en facilitator med rötter i 4 olika länder. Här utforskade vi vad vi personligen menar med fred och jämför det med vad som är IALs och SCIs vision och uppdrag och vad som står i IALs stadgar om fred. Vi diskuterar även hur vi kan bidra till fred genom IAL samt hur vi kan skapa fred inom oss. Några kommentarer om workshopen var: Intressant att se IALs och SCIs vision bredvid varandra. Jag har aldrig tidigare tänkt på att de är så lika. Att läsa IALs beskrivning om fred i stadgarna gör mig stolt. Andra workshopen Motivation and appreciation 2 juni kl Här utforskade vi vad det är som driver oss och vad vi uppskattar och ser att andra bidrar med. Vi tog hjälp av att prata i metaforer och skapade en båt där vi beskrev varandra utifrån vad för funktion vi skulle fulla om IAL var en båt. Vi var åtta personer som deltog inklusive facilitatorn med ursprung ifrån 4 olika länder

12 intressant hur mycket som ligger bakom min motivation. Jag skulle behöva minst en hel timme för att utforska djupet i min egen motivation roligt att se att ingen fick samma symbol på båten, att vi alla har olika funktioner att fylla i IAL Tredje workshopen preparing for the campseason - 3 juni kl 9-11 Här deltog sommarens lägerledare, lägerkoordinatörer och våra samordnare av volontärer till volontärlägren. Totalt var vi 7 personer inklusive facilitatorn med ursprung från 5 olika länder. Vi synliggjorde vad vi personligen vill fira till hösten och lära oss ifrån sommarens läger. Vi tittade även på vad IAL som organisation vill lära sig av sommarens läger. Vi skapade personliga handlingsplaner samt en projektgrupp för learn and celebrate.

13 Bilaga 3: Kostnader i detalj

Bilaga 1 Redovisning- Peace Facilitator

Bilaga 1 Redovisning- Peace Facilitator Bilaga 1 Redovisning Peace Facilitator För att underlätta läsnigen av redovisningen av peace facilitator har vi gjort en övergripande redovisning med våra övergripande mål och totala kostnader. Vill ni

Läs mer

Redovisning. Sharing Resources

Redovisning. Sharing Resources Redovisning Sharing Resources time, space, money, energy, knowledge or shortly: life on Earth 21 deltagare från 15 länder och 10 prep team medlemmar från 3 länder deltog i Sharing resources, som gick av

Läs mer

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families Health café Resources Meeting places Live library Storytellers Self help groups Heart s house Volunteers Health coaches Learning café Recovery Health café project Focus on support to people with chronic

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Projektplan. för. Peace Facilitator

Projektplan. för. Peace Facilitator Projektplan för Peace Facilitator Bakgrund IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för varandra, sig själva och de sociala och ekologiska sammanhang

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13 Make a speech How to make the perfect speech FOPPA FOPPA Finding FOPPA Finding Organizing FOPPA Finding Organizing Phrasing FOPPA Finding Organizing Phrasing Preparing FOPPA Finding Organizing Phrasing

Läs mer

Verksamhetsberättelse Internationella Arbetslag 2013

Verksamhetsberättelse Internationella Arbetslag 2013 Verksamhetsberättelse Internationella Arbetslag 2013 Sammanfattning Under 2013 ordnade IAL fyra läger i Sverige, och förmedlade 31 utgående volontärer till läger runt om samt hade 42 inkommande internationella

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

Methods to increase work-related activities within the curricula. S Nyberg and Pr U Edlund KTH SoTL 2017

Methods to increase work-related activities within the curricula. S Nyberg and Pr U Edlund KTH SoTL 2017 Methods to increase work-related activities within the curricula S Nyberg and Pr U Edlund KTH SoTL 2017 Aim of the project Increase Work-related Learning Inspire theachers Motivate students Understanding

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Smart@Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Digitaliseringsavdelningen the World s most engaged citizens Stad + Data = Makt Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Photo: Andreas Fernbrant Urbanisering

Läs mer

Projektplan. för. Sharing Resources. time, space, money, energy, knowledge or shortly: life on Earth

Projektplan. för. Sharing Resources. time, space, money, energy, knowledge or shortly: life on Earth Projektplan för Sharing Resources time, space, money, energy, knowledge or shortly: life on Earth Syfte IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt

Läs mer

FK Electrodynamics I

FK Electrodynamics I FK8003 - Electrodynamics I Respondents: 18 Answer Count: 6 Answer Frequency: 33,33 % 5. Overall impression Overall I am satisfied with this course 4 3 (50,0%) Don't know 0 (0,0%) 6. Student contribution

Läs mer

Användning av Erasmus+ deltagarrapporter för uppföljning

Användning av Erasmus+ deltagarrapporter för uppföljning Användning av Erasmus+ deltagarrapporter för uppföljning Internationaliseringsdagarna 2016 2016-11-02 Anders Clarhäll Participant Report Form Identification of the Participant and General Information (Motivation)

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018 CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND Frukostseminarium 11 oktober 2018 EGNA FÖRÄNDRINGAR ü Fundera på ett par förändringar du drivit eller varit del av ü De som gått bra och det som gått dåligt. Vi pratar om

Läs mer

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Maria Göransdotter, Designhögskolan, Umeå Universitet Margareta Erhardsson, Universitetspedagogiskt

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Samverkan på departementsnivå om Agenda 2030 och minskade hälsoklyftor

Samverkan på departementsnivå om Agenda 2030 och minskade hälsoklyftor Samverkan på departementsnivå om Agenda 2030 och minskade hälsoklyftor Resultat från en intervjustudie i Finland, Norge och Sverige Mötesplats social hållbarhet Uppsala 17-18 september 2018 karinguldbrandsson@folkhalsomyndighetense

Läs mer

MO8004 VT What advice would you like to give to future course participants?

MO8004 VT What advice would you like to give to future course participants? MO8004 VT2017 Answer Count: 7 1. What was the best aspect of the course? What was the best aspect of the course? Improvement of fortran programming skill, gain some knowledge from several phenomenon, improvement

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

6 th Grade English October 6-10, 2014

6 th Grade English October 6-10, 2014 6 th Grade English October 6-10, 2014 Understand the content and structure of a short story. Imagine an important event or challenge in the future. Plan, draft, revise and edit a short story. Writing Focus

Läs mer

What will teachers do with SF?

What will teachers do with SF? What will teachers do with SF? Mikael Thunblom Martin Larsson Martin Larsson Mikael Thunblom Martin Larsson Mikael Thunblom Mikael Thunblom The Principle The Teachers Mikael Thunblom The Swedish

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Service och bemötande Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Vad är service? Åsikter? Service är något vi upplever i vårt möte med butikssäljaren, med kundserviceavdelningen, med företagets

Läs mer

Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. General opinions: 1. What is your general feeling about the course? Antal svar: 17 Medelvärde: 2.

Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. General opinions: 1. What is your general feeling about the course? Antal svar: 17 Medelvärde: 2. Kursvärdering - sammanställning Kurs: 2AD510 Objektorienterad programmering, 5p Antal reg: 75 Program: 2AD512 Objektorienterad programmering DV1, 4p Antal svar: 17 Period: Period 2 H04 Svarsfrekvens: 22%

Läs mer

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II English version A. About the Program in General We will now ask some questions about your relationship to the program

Läs mer

Andy Griffiths Age: 57 Family: Wife Jill, 1 kid Pets: Cats With 1 million SEK he would: Donate to charity and buy ice cream

Andy Griffiths Age: 57 Family: Wife Jill, 1 kid Pets: Cats With 1 million SEK he would: Donate to charity and buy ice cream Andy Griffiths Age: 57 Family: Wife Jill, 1 kid Pets: Cats With 1 million SEK he would: Donate to charity and buy ice cream During litteralund 2019 we got the chance to interview the author Andy Griffiths

Läs mer

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives CCSS Reading: Foundational Skills RF.K.1.D: Recognize and name all upper- and lowercase letters of the alphabet. RF.K.3.A: Demonstrate basic knowledge of one-toone letter-sound

Läs mer

English. Things to remember

English. Things to remember English Things to remember Essay Kolla instruktionerna noggrant! Gå tillbaka och läs igenom igen och kolla att allt är med. + Håll dig till ämnet! Vem riktar ni er till? Var ska den publiceras? Vad är

Läs mer

Ett hållbart boende A sustainable living. Mikael Hassel. Handledare/ Supervisor. Examiner. Katarina Lundeberg/Fredric Benesch

Ett hållbart boende A sustainable living. Mikael Hassel. Handledare/ Supervisor. Examiner. Katarina Lundeberg/Fredric Benesch Ett hållbart boende A sustainable living Mikael Hassel Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner atarina Lundeberg/redric Benesch Jes us Azpeitia Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree

Läs mer

Projektplan. för. Lead Peace. leading through promoting listening with nonviolent communication

Projektplan. för. Lead Peace. leading through promoting listening with nonviolent communication Syfte Projektplan för Lead Peace leading through promoting listening with nonviolent communication IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för

Läs mer

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Genomförande I provlektionen får ni arbeta med ett avsnitt ur kapitlet Hobbies - The Rehearsal. Det handlar om några elever som skall sätta upp Romeo

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Goal Bring back the experiences from the international work of Kalmar

Läs mer

Capabilities for Education, Work and Voice from the Perspective of the Less Employable University Graduates.

Capabilities for Education, Work and Voice from the Perspective of the Less Employable University Graduates. Capabilities for Education, Work and Voice from the Perspective of the Less Employable University Graduates. Delstudie inom EU-projektet Workable 2010-2013 Gunilla Bergström Casinowsky Institutionen för

Läs mer

MÅLSTYRNING OCH LÄRANDE: En problematisering av målstyrda graderade betyg

MÅLSTYRNING OCH LÄRANDE: En problematisering av målstyrda graderade betyg MÅLSTYRNING OCH LÄRANDE: En problematisering av målstyrda graderade betyg Max Scheja Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet E-post: max.scheja@edu.su.se Forskning om förståelse

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2011 och handlingsplan för 2012 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2012-05- 02 Doktorander (170 doktorander) Sammanställning gjord av Olle Lindberg,

Läs mer

Chapter 1 : Who do you think you are?

Chapter 1 : Who do you think you are? Arbetslag: Gamma Klass: 9A Veckor: 34-39 År: 2019 Chapter 1 : Who do you think you are?. Syfte Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter. Formulera sig och kommunicera i tal

Läs mer

Mot hållbar elbilsanvändning

Mot hållbar elbilsanvändning Mot hållbar elbilsanvändning Forskningsdag på Naturvårdsverket Gyözö Gidofalvi ITRL Integrated Transport Research Lab Introduktion Användning av elbilar (EV) är fördelaktig per kilometer Ingen avgaser

Läs mer

Helping out in the kitchen or how to measure engagement

Helping out in the kitchen or how to measure engagement 2015-01-22 Av Patrik Österblad Helping out in the kitchen or how to measure engagement Let's kick off with a fable so you get the hang of it... http://www.kidsfables.com/the-lion-and-the-ant/index.htm

Läs mer

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Aneta Wierzbicka Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Independent and non-profit Swedish

Läs mer

Adding active and blended learning to an introductory mechanics course

Adding active and blended learning to an introductory mechanics course Adding active and blended learning to an introductory mechanics course Ulf Gran Chalmers, Physics Background Mechanics 1 for Engineering Physics and Engineering Mathematics (SP2/3, 7.5 hp) 200+ students

Läs mer

The Municipality of Ystad

The Municipality of Ystad The Municipality of Ystad Coastal management in a local perspective TLC The Living Coast - Project seminar 26-28 nov Mona Ohlsson Project manager Climate and Environment The Municipality of Ystad Area:

Läs mer

Consumer attitudes regarding durability and labelling

Consumer attitudes regarding durability and labelling Consumer attitudes regarding durability and labelling 27 april 2017 Gardemoen Louise Ungerth Konsumentföreningen Stockholm/ The Stockholm Consumer Cooperative Society louise.u@konsumentforeningenstockholm.se

Läs mer

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I UMEÅ UNIVERSITY Faculty of Medicine Spring 2012 EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I 1) Name of the course: Logistic regression 2) What is your postgraduate subject? Tidig reumatoid artrit

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

employee engagement concept (Eec) - a respectful work life designed around people -

employee engagement concept (Eec) - a respectful work life designed around people - employee engagement concept (Eec) - a respectful work life designed around people - The story Världen förändras allt snabbare och vi behöver göra saker på ett annorlunda sätt Tänk dig en arbetsplats som

Läs mer

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press.

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press. Every utopia is a fiction, with necessary flaws that prevent it from ever becoming real. I have not met a utopia I would even want to live in. H O W T O B U I L D A G E N C Y I N T H E F A C E O F U N

Läs mer

Exempel 1 Bedömning C

Exempel 1 Bedömning C Exempel 1 Bedömning C The definition of a good life has, as many other things, changed through time. The biggest change for people nowadays compared to people in the history is generelly food. It is so

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen

Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen Examensarbete Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen Malin Carlström, Sandra Mårtensson 2010-05-21 Ämne: Informationslogistik Nivå: Kandidat Kurskod: 2IL00E Projektmodell

Läs mer

The Algerian Law of Association. Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009

The Algerian Law of Association. Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009 The Algerian Law of Association Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009 Introduction WHY the Associations? NGO s are indispensable to the very survival of societal progress Local, National or International

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar

Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar Kvalitativa data Helene Johansson, Epidemiologi & global hälsa, Umeå universitet FoU-Välfärd, Region Västerbotten

Läs mer

FANNY AHLFORS AUTHORIZED ACCOUNTING CONSULTANT,

FANNY AHLFORS AUTHORIZED ACCOUNTING CONSULTANT, FANNY AHLFORS AUTHORIZED ACCOUNTING CONSULTANT, SWEDEN HOW TO CREATE BLOG CONTENT www.pwc.se How to create blog content Fanny Ahlfors Authorized Accounting Consultant 5 Inbound Methodology Attract Convert

Läs mer

Förtroende ANNA BRATTSTRÖM

Förtroende ANNA BRATTSTRÖM Förtroende ANNA BRATTSTRÖM The importance of this treaty transcends numbers. We have been listening to an old Russian maxim dovaray ne proveray Trust, but Verify Vad innebär förtroende? Förtroende är ett

Läs mer

Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency

Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency Assignment Assignment from the Ministry of Defence MSB shall, in collaboration

Läs mer

FYTA11-ma1, ht13. Respondents: 11 Answer Count: 9 Answer Frequency: 81,82 %

FYTA11-ma1, ht13. Respondents: 11 Answer Count: 9 Answer Frequency: 81,82 % FYTA11-ma1, ht13 Respondents: 11 Answer Count: 9 Answer Frequency: 81,82 % General opinion Give your opinion in the scale 1-5. 1 = very negative 2 = negative 3 = neutral 4 = positive 5 = very positive

Läs mer

Equips people for better business

Equips people for better business Equips people for better business The Corn Philosophy When I was young, I used to spend time with my grandparents on their farm. One day my granddad asked me to fix the fence. Instead I went swimming with

Läs mer

Kontextuell utforskning, 8 hp, H15 (IDK213 KONT)

Kontextuell utforskning, 8 hp, H15 (IDK213 KONT) Kontextuell utforskning, 8 hp, H15 (IDK213 KONT) Antal respondenter: 16 : 6 Svarsfrekvens: 37,50 % 1. Information och inflytande / Information and influence Fick du tillräcklig information om kursens innehåll

Läs mer

CONNECT- Ett engagerande nätverk! Paula Lembke Tf VD Connect Östra Sverige

CONNECT- Ett engagerande nätverk! Paula Lembke Tf VD Connect Östra Sverige CONNECT- Ett engagerande nätverk! Paula Lembke Tf VD Connect Östra Sverige Kontakter för din tillväxt CONNECT för samman entreprenörer och tillväxtföretag med kompetens och kapital. Och vice versa. värderingar

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

KOMMUNIKATIONS- OCH TOLKNINGS- PERSPEKTIV PÅ TILLBUD OCH OLYCKOR I KEMISKA INDUSTRIMILJÖER. Joel Rasmussen, Örebro universitet

KOMMUNIKATIONS- OCH TOLKNINGS- PERSPEKTIV PÅ TILLBUD OCH OLYCKOR I KEMISKA INDUSTRIMILJÖER. Joel Rasmussen, Örebro universitet KOMMUNIKATIONS- OCH TOLKNINGS- PERSPEKTIV PÅ TILLBUD OCH OLYCKOR I KEMISKA INDUSTRIMILJÖER Joel Rasmussen, Örebro universitet joel.rasmussen@oru.se Vad som bör betraktas som en risk är inte självklart

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

Blueprint Den här planeringen skapades med Blueprints gratisversion - vänligen uppgradera nu. Engelska, La06 - Kursöversikt, 2015/2016.

Blueprint Den här planeringen skapades med Blueprints gratisversion - vänligen uppgradera nu. Engelska, La06 - Kursöversikt, 2015/2016. Blueprint Den här planeringen skapades med Blueprints gratisversion - vänligen uppgradera nu Engelska, La06 - Kursöversikt, 2015/2016 v.6-12 Book Project During this project you will be reading English

Läs mer

5. Gör det samma med böcker som du tror nyblivna föräldrar kan komma att låna.

5. Gör det samma med böcker som du tror nyblivna föräldrar kan komma att låna. MARKNADSFÖRING Har du idétorka? Undrar du hur du kan få fler att bli intresserade av Spädbarnsmassage? Ewa Westman har satt ihop en inspirationslista för att få fler deltagare! Printa ut den! Aktivitet

Läs mer

Volvo Group Trucks Operations Gunnar Brunius, Fabrikschef Volvo Lastvagnar - Göteborg

Volvo Group Trucks Operations Gunnar Brunius, Fabrikschef Volvo Lastvagnar - Göteborg 1 2017-03-15 2 2017-03-15 Vänd dem till fördelar genom förändringsledning 3 2017-03-15 Varför behöver vi förändring idag. Varför är förändring så svårt när behovet är så uppenbart och vi redan vet vad

Läs mer

FRÅN UTLANDSERFARENHET TILL EFTERFRÅGAD KOMPETENS - SAMARBETE MELLAN INTERNATIONAL OFFICE OCH KARRIÄRSERVICE PÅ MALMÖ HÖGSKOLA

FRÅN UTLANDSERFARENHET TILL EFTERFRÅGAD KOMPETENS - SAMARBETE MELLAN INTERNATIONAL OFFICE OCH KARRIÄRSERVICE PÅ MALMÖ HÖGSKOLA FRÅN UTLANDSERFARENHET TILL EFTERFRÅGAD KOMPETENS - SAMARBETE MELLAN INTERNATIONAL OFFICE OCH KARRIÄRSERVICE PÅ MALMÖ HÖGSKOLA Anna Singhateh, Internationaliseringsstrateg MORGONENS UPPLÄGG Introduktion

Läs mer

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN PRONOMEN DEMONSTRATIVA PRONOMEN Är ord som pekar ut eller visar på någon eller något. Ex. Vill du ha den här bilen? Nej, jag vill ha den där. Finns 4 demonstrativa pronomen på engelska. DEMONSTRATIVA PRONOMEN

Läs mer

Förskola i Bromma- Examensarbete. Henrik Westling. Supervisor. Examiner

Förskola i Bromma- Examensarbete. Henrik Westling. Supervisor. Examiner Förskola i Bromma- Examensarbete Henrik Westling Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Ori Merom Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture, First

Läs mer

Min kärlekshandbok. Bröllop och äktenskap

Min kärlekshandbok. Bröllop och äktenskap Kärlekshandbok Innehållsförteckning Min kärlekshandbok.. s.2 Bröllop och äktenskap.. s. 2 Min drömkille. s. 3 Mina tankar om svartsjuka s.4 Arbetsfördelningen. s. 5 Hur framställs könsroller i filmer.

Läs mer

Att stödja starka elever genom kreativ matte.

Att stödja starka elever genom kreativ matte. Att stödja starka elever genom kreativ matte. Ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun på gymnasienivå Fil. dr Maike Schindler, universitetslektor i matematikdidaktik maike.schindler@oru.se

Läs mer

Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen)

Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen) Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen) Mårten Almerud Internationaliseringsansvarig Pedagogiska institutionen Umeå

Läs mer

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 : Jag tillhör akademin / My position is in the School of Jag tillhör akademin / My position is in the School of Humaniora och medier / Humanities and Media Studies

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Kan du vara snäll och hjälpa mig? Fråga om hjälp Talar du engelska? Fråga om en person talar engelska Talar du _[språk]_? Fråga om en person talar ett visst språk Jag talar inte _[språk]_.

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

Enkätundersökning Askar Camp 2011

Enkätundersökning Askar Camp 2011 Underlaget till denna sammanställning är en enkätundersökning med frågor formulerade av PGS utförd av Taha Sirhan och sedan sammanfattad på engelska av Dona Khoury i juli 2011. Sammanställningen är PGS

Läs mer

Discovering!!!!! Swedish ÅÄÖ. EPISODE 6 Norrlänningar and numbers 12-24. Misi.se 2011 1

Discovering!!!!! Swedish ÅÄÖ. EPISODE 6 Norrlänningar and numbers 12-24. Misi.se 2011 1 Discovering!!!!! ÅÄÖ EPISODE 6 Norrlänningar and numbers 12-24 Misi.se 2011 1 Dialogue SJs X2000* från Stockholm är försenat. Beräknad ankoms?d är nu 16:00. Försenat! Igen? Vad är klockan? Jag vet inte.

Läs mer

Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9)

Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9) Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9) Libers språklåda i engelska: Spel och lekar är en gedigen uppsättning övningar som kombinerar träning i muntlig språkproduktion med grammatik- och frasträning.

Läs mer

TFYA41-Thin Film Physics /Tunnfilmsfysik/

TFYA41-Thin Film Physics /Tunnfilmsfysik/ 1 (5) TFYA41-Thin Film Physics /Tunnfilmsfysik/ Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Kostas Sarakinos Magnus Johansson Kurskod TFYA41 Examinator Kostas Sarakinos Kursen gavs

Läs mer

Isometries of the plane

Isometries of the plane Isometries of the plane Mikael Forsberg August 23, 2011 Abstract Här följer del av ett dokument om Tesselering som jag skrivit för en annan kurs. Denna del handlar om isometrier och innehåller bevis för

Läs mer

Report of first quarter of 2013

Report of first quarter of 2013 Report of first quarter of 2013 Dear friends We send you warm greetings form Bethesda House of Grace We wish you are having a blessed time. Different things has been going on the last three month in our

Läs mer

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks Support Manual HoistLocatel Electronic Locks 1. S70, Create a Terminating Card for Cards Terminating Card 2. Select the card you want to block, look among Card No. Then click on the single arrow pointing

Läs mer

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen.

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen. ! Materialet vill ge en gemensam bas av användbara fraser för dialoger i klassrummet. skapa dialoger mellan elever på engelska. skapa tydliga roller för två personer, och. presentera meningsfulla fraser

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2 Chapter: SPORTS Kunskapskrav: Texts to work with in your textbook (texter vi jobbar med i textboken): Nr 1. Let s talk Sports p 18-19 Nr 2. The race of my life p 20-23 Workbook exercises (övningar i workbook):

Läs mer

IAK115 Kritiskt tänkande och teori inom arkitektur och design 1&2, 4 hp (H15)

IAK115 Kritiskt tänkande och teori inom arkitektur och design 1&2, 4 hp (H15) IAK5 Kritiskt tänkande och teori inom arkitektur och design &2, 4 hp (H5) Antal respondenter: 6 : Svarsfrekvens: 6,25 %. Information och inflytande / Information and influence Fick du tillräcklig information

Läs mer

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö.

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden.

Läs mer

Service Design Network Sweden

Service Design Network Sweden Service Design Network Sweden Launch workshop summary www.servicedesignsweden.com MEMBERS WORKSHOP 27 March 16:00 18:00 Purpose, idea and vision of Service Design Sweden (20mins) Short presentation of

Läs mer

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT Katrine Möller Sörensen, projektledare FÖRENINGEN Tullstorpsån Ekonomiska Förening 2009 Styrelsen, 7 markägare Vattenreglerings samfällighet Dikningsföretag Markägare inom

Läs mer

Join the Quest 3. Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader!

Join the Quest 3. Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader! Join the Quest 3 Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader! PROVLEKTION: A Book Review, Charlie and the Chocolate Factor by Roald Dahl Följande provlektioner är ett utdrag ur Join the Quest åk 3 Textbook

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i en ämnesövergripande värld.

Språkutvecklande arbetssätt i en ämnesövergripande värld. Språkutvecklande arbetssätt i en ämnesövergripande värld. Pernilla Malmgren Ma/NO/Teknik/ Eng Anna Werner SO/ SV/ SvA/ Eng Paradisskolan Trollhättan Ca 450 elever F-9 Undervisning på engelska: English

Läs mer

Intoduktionskursen 2015 Träff 7 Workshop. Välkomna!

Intoduktionskursen 2015 Träff 7 Workshop. Välkomna! Intoduktionskursen 2015 Träff 7 Workshop Välkomna! Facilitator/Workshopledare: Catherine Gillo Nilsson Utbildningsenheten catherine.gillo.nilsson@gu.se UPPVÄRMNING / ENERGISER Tänk på en hemlighet Debriefing

Läs mer