Attendo+ - Frågor och svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Attendo+ - Frågor och svar"

Transkript

1 Sida 1 av Bakgrund I augusti 2016 lanserade Attendo ett aktiesparprogram, Attendo+, i syfte att uppmuntra fler medarbetare att bli aktieägare i Attendo. Ett brett delägande bland medarbetare har länge varit en viktig del av Attendos kultur då vi tror att det ökar känslan av delaktighet. Erbjudandet att delta i aktiesparprogrammet Attendo+ är en förmån för de medarbetare som är berättigade att delta och innebär att dessa medarbetare kan välja att spara en viss summa av den skattade lönen under ett år för att köpa Attendoaktier ( sparaktier ). De medarbetare som är fortsatt anställda efter tre år och dessutom behållit sina sparaktier erhåller vid programmets slut en kostnadsfri tilldelning av extra Attendoaktier. Målsättningen är att aktiesparprogramet ska vara ett årligt återkommande program med start i september varje år. Detta dokument har skapats för att besvara frågor så som: Vad är ett aktiesparprogram? Varför har Attendo infört ett aktiesparprogram? Hur fungerar aktiesparprogrammet Attendo+? Vilka får delta? Hur gör jag för att delta? Vad innebär det i praktiken för deltagare att delta? Nedan listas frågor inom kategorierna Syfte och Fördelar, Risker med aktiesparande, Deltagande, Avslut och Försäljningar, Skatt, Avgifter samt övriga frågor. Har du frågor kring hur Computershares portal fungerar, kontakta supporten på: attendo@computershare.com eller Telefonnummer: Computershares hemsida (Attendo+ webportal): Anser du att något bör förtydligas i denna FAQ eller att någon väsentlig fråga saknas, vänligen skicka ett mail till attendoplus@attendo.com.

2 Sida 2 av 15 Innehållsförteckning 1. Bakgrund Frågor och svar om Attendo Syfte och fördelar Risker med att spara i Attendo Tidplan Deltagande Avslut och Försäljningar Skatt Deklaration Avgifter Övrigt Kontakt...15

3 Sida 3 av Frågor och svar om Attendo Syfte och fördelar Vad är ett aktiesparprogram? Ett aktiesparprogram är en förmån för de medarbetare som väljer att delta, där sparande i Attendoaktier medför en kostnadsfri tilldelning av extra Attendoaktier efter tre år om du levt upp till vissa förutbestämda villkor. Sparandet dras från din skattade lön (nettolön) och går oavkortat till att köpa Attendoaktier. Varför erbjuder Attendo ett aktiesparprogram till sina medarbetare? Ett brett delägande bland medarbetare är en viktig del i Attendos kultur då det skapar ökad känsla av delaktighet. Att vara delägare bidrar till en tydligare koppling mellan varje medarbetares individuella ansträngning och hur det går för Attendo som helhet. Om vi alla arbetar mot samma mål och försöker göra skillnad för våra brukare varje dag kommer våra ansträngningar att ha en positiv effekt på Attendo och i det långa loppet även på aktiekursen. Syftet med aktiesparprogrammet är därför att skapa ytterligare engagemang i Attendo där fler ska känna sig inspirerade att vara med och utveckla Attendo långsiktigt. För att uppmuntra till ökat aktieägande har Attendo därför valt att erbjuda dig som medarbetare en förmån om du väljer att bli delägare i Attendo. Vad är fördelen med att investera i aktiesparprogrammet? Om du behåller de aktier du köpt under sparåret och fortfarande är medarbetare hos Attendo tre år efter att du investerade i aktiesparprogrammet så ger Attendo dig kostnadsfritt en förutbestämd mängd aktier hela aktier eller delar av aktier - för varje aktie du själv investerat i. De aktier du får av Attendo kallas för matchningsaktier Risker med att spara i Attendo+ Vilka risker finns med aktiesparande? Att spara i aktier innebär alltid att du tar en ekonomisk risk. Dina aktier kan både öka och minska i värde. Går det bra så kan du göra en större förtjänst än att spara på banken, men du kan också förlora delar av eller hela ditt sparande om det går dåligt. Under perioder är det sannolikt att dina aktier sjunker i värde. Historiskt sett har aktiesparande varit en god affär om man investerar i flera olika aktier och behåller dem tillräckligt länge. Kan jag förvänta mig ett positivt utfall från min investering?

4 Sida 4 av 15 Den bedömningen måste du göra själv. Att delta i aktiesparprogrammet är ditt eget val och tror du på ett negativt utfall är det bättre att låta bli. Värdet på aktierna kan gå upp eller ner fram till den tidpunkt då du tilldelas matchningsaktier och/eller säljer ditt innehav. Behåller du dina aktier till matchningstillfället tilldelas du extra aktier kostnadsfritt vilket minskar risken för att ditt sparande går dåligt. Aktiesparprogrammet är ett mer riskfyllt alternativ till att hålla pengarna på ett sparkonto på banken. Om allt går bra kommer du att få bra betalt för ditt risktagande, men det finns inget som garanterar att du kommer att tjäna stora summor pengar på ditt sparande. Blir jag kompenserad för eventuell förlust om aktiekursen sjunker? Nej. Precis som när du investerar i aktier på börsen så är det du som tar risken kopplad till ditt sparande. Attendo kompenserar dig inte vid eventuell värdeminskning på aktierna. Du bör bara spara pengar som du har råd att vara utan Tidplan Vid vilka tillfällen sker olika händelser i aktiesparprogrammet? I augusti 2016 öppnar registrering för deltagande i programmet. Då bestämmer du som medarbetare hur mycket du vill spara. Det valda sparbeloppet dras från din lön månadsvis från och med september 2016 och under de efterföljande 12 månaderna fram till och med augusti Sparbeloppet investeras kvartalsvis i Attendoaktier som visas i tidslinjen nedan genom att Attendoaktier köps på Stockholmsbörsen till den kurs som råder vid det tillfället. Du som fortsatt är medarbetare och som behållit dina aktier under tre år (från investeringstillfället) tilldelas matchningsaktier vid fyra tillfällen Deltagande Vilka får delta i aktiesparprogrammet?

5 Sida 5 av 15 Samtliga medarbetare som varit anställda hos Attendo och arbetat sammanhängande i minst 6 månader får delta i programmet. Aktiesparandet förutsätter att det finns en nettolön att dra pengar ifrån. Det innebär att till exempel arvodesanställda eller medarbetare som arbetar kortare perioder än 6 månaders sammanhängande tid inte kan delta i aktiesparprogrammet. Har du en tidsbegränsad anställning bör du överväga deltagande i aktiesparprogrammet då tilldelning kräver att du vid programmets slut fortsatt är medarbetare hos Attendo. Hur gör jag för att delta om jag har skyddad identitet? Om du har skyddad identitet och vill delta i Attendo+ måste du skriva på en blankett där du godkänner att Attendo delar viss personlig information med Computershare. Viss information måste delges vår administratör för att de ska kunna leva upp till lagkrav relaterade till åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Hur gör jag för att delta om jag från tid till annan har insiderinformation? Du som har insiderinformation (information som har aktiekurspåverkan men som ännu inte har kommunicerats till marknaden) måste vid registrering till Attendo+ underteckna ett sidoavtal till Attendo+ deltagaravtal. Genom sidoavtalet förbinder du dig att inte ändra ditt sparbelopp under sparåret. Personer med insiderinformation är enligt lag förhindrade att utföra transaktioner med Attendoaktier under perioder då de befinner sig på en loggbok upprättad av Attendo. Detta gäller även aktier i Attendo+. Hur mycket av min lön får jag avstå för aktiesparande per år? Det beror på vilken medarbetarkategori du tillhör. Aktiesparprogrammet är indelat i fyra kategorier; Top 60, Chefer och specialister, Läkare och sjuksköterskor samt medarbetare: - Top 60 kan som mest investera kr/år. - Chefer och specialister kan som mest investera kr/år. - Läkare och sjuksköterskor kan som mest investera kr/år. - Medarbetare kan som mest investera kr/år. Befattningar som likställts med en läkare eller sjuksköterska är inkluderad i den kategorin. Dessa innefattar bland annat distriktssköterska, familjehemskonsulent, psykolog, tandhygienist och tandtekniker. Om du är osäker på vilken medarbetarkategori du tillhör kan du se ditt maximala sparbelopp om du loggar in på Computershares hemsida. Vänligen notera att antalet matchningsaktier i Attendo+ är fast. Detta medför att det vid högt deltagande kan innebära att valt sparbelopp korrigeras ner. Finns det någon nedre gräns för sparandebeloppet?

6 Sida 6 av 15 Ja. Försäljning eller flytt från Computershares konto medför en avgift. För att inte din framtida avkastning ska ätas upp av avgifter vid försäljning ellerflytt av dina aktier bör du spara minst kr/år, vilket motsvarar 417 kr/månad. Hur köps aktierna? Sparbeloppet dras från lönen månatligen och samlas hos Computershare, som köper aktier på börsen kvartalsvis. Det innebär att det finns fyra investeringstillfällen per sparandeår där ditt sparande investeras i aktier. Computershare köper aktier för hela ditt sparbelopp. Skulle pengarna inte gå jämnt upp så tilldelas du en del av en aktie, du kan alltså äga t.ex. 23,45 aktier. Om det finns risk att köpet av aktier kommer att påverka aktiekursen sprids köpet ut över ett antal dagar för att motverka eventuell kurspåverkan. Investeringstillfällena är planerade så att dessa inte ska infalla i samband med Attendos års- respektive kvartalsrapportering då särskilda regler gäller för vissa medarbetare. Vad är matchningsaktier? Matchningsaktier är aktier som företaget tilldelar dig kostnadsfritt vid matchningstillfället som infaller tre år efter investeringstillfället förutsatt att du fortfarande är medarbetare hos Attendo. Matchningsaktier tilldelas vid fyra tillfällen under året, motsvarande de fyra tillfällen då aktier köptes. Hur många matchningsaktier får jag? Matchningen beror på vilken medarbetarkategori du tillhör - Top 60 får en matchningsaktie per sparaktie. - Chefer och specialister får en matchningsaktie per två sparaktier. - Läkare och sjuksköterskor samt medarbetare får en matchningsaktie per tre sparaktier. Exempel: Du arbetar som undersköterska och har investerat kr i sparaktier under 2016/ Om vi antar att detta belopp motsvarar cirka 90 Attendoaktier, då kan du år 2020 få 30 matchningsaktier vars värde beror på kursen vid matchningstillfället. En förutsättning för detta är att du fortfarande är medarbetare 2020 och har behållit dina sparaktier under tre år. Tänk på att värdet av aktierna kan variera och att det inte är en tredjedel av ditt investerade belopp som du får i matchningsaktier utan en tredjedel av det antal aktier du sparat.

7 Sida 7 av 15 Är matchningsaktierna avhängt Attendos resultat eller tilldelas de oavsett hur det går för företaget? Matchningsaktierna tilldelas oavsett företagets resultat. När får jag matchningsaktier? Om du registrerar dig för aktiesparprogrammet i augusti 2016 så dras aktiesparandet på lönen i september, oktober, och november varpå aktier köps för första gången i december Matchningsaktier sätts in på ditt aktiesparkonto kvartalsvis från och med december 2019 då de första matchningsaktierna tilldelas. Hur tilldelas matchningsaktier? Matchningsaktierna sätts in på det konto som kommer tilldelas dig hos Computershare efter att du registrerat dig. Behöver jag göra något i samband med matchningen? Du behöver inte göra något inför matchningen. Efter matchningen kan du välja att: - Behålla dina aktier på kontot hos Computershare förutsatt att du fortsatt deltar i framtida aktiesparprogram. - Sälja dina aktier. Då måste du ha ett likvidkonto (ett bankkonto, där pengarna kan sättas in) registrerat hos Computershare. Kontrollera att du har det. Det är viktigt att tänka på vilka aktier du säljer så att du inte säljer de aktier som ligger till grund för matchning vid senare tillfälle. - Flytta dina aktier från Computershare till en annan förvaltare, t ex den bank som du har för privat bruk. Det är viktigt att tänka på vilka aktier du flyttar så att du inte flyttar de aktier som ligger till grund för matchning vid senare tillfälle. Den sista matchningen för 2016-års aktiesparprogram är i september Säljer eller flyttar du dina aktier vid flera tillfällen utgår en avgift vid varje försäljning respektive flytt. Vad händer med aktiesparandet om jag är föräldraledig/studieledig eller ledig av annan anledning? Under sparandeåret måste det finnas en skattad lön att dra sparbeloppet från varje månad. Om du registrerat att du ska delta i aktiesparande men är frånvarande under delar av sparåret så dras aktiesparande bara från de faktiska löneutbetalningar som du får. Får du inte ut någon lön eller om lönen inte räcker till sparandet, så dras inte heller ditt sparbelopp. Observera att du inte kan göra större avsättningar olika månader för att kompensera för

8 Sida 8 av 15 missade månader utan beloppet du bestämt är detsamma varje månad. Tänk på att deltagande i programmet kan bli olönsamt för dig om du sparar mindre än 5000 kr/år. Under år 2 och 3 påverkas inte ditt sparande eller rätten att få matchningsaktier av eventuell tjänstledighet eller annan godkänd frånvaro. Villkoret för att få del av matchningsaktier är att du fortfarande är medarbetare tre år efter det år du sparade i aktiesparprogrammet. Vad händer med aktiesparandet om jag avslutar min anställning? Det beror på av vilken anledning du avslutar din anställning: - Om du väljer att säga upp dig innan du haft aktierna i tre år så får du inga matchningsaktier. Samma sak gäller om du blir uppsagd av Attendo av något annat skäl än arbetsbrist eller sjukdom. - Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist/sjukdom eller går i pension innan du haft aktierna i tre år så får du matchningsaktier för hela kvalifikationsperioden vid ett tillfälle i samband med avslutandet av din anställning. När din anställning avslutats måste du flytta eller sälja dina aktier inom 90 dagar efter avslutad tjänst, annars kommer Computershare att sälja aktierna åt dig. - Om du arbetar i en entreprenadverksamhet och denna övergår till annan utförare innan du haft aktierna i 3 år så får du matchningsaktier för hela kvalifikationsperioden vid ett tillfälle i samband med avslutandet av din anställning. När din anställning avslutats måste du flytta eller sälja dina aktier inom 90 dagar efter avslutad tjänst, annars kommer Computershare att sälja aktierna åt dig. Kan jag ha kvar aktierna hos Computershare efter att jag sagt upp mig, blivit uppsagd eller valt att inte delta i fler aktiesparprogram? Om du säger upp dig eller blir uppsagd av annat skäl än arbetsbrist eller sjukdom måste du sälja eller flytta dina aktier inom 90 dagar efter avslutad tjänst, annars kommer Computershare att sälja aktierna åt dig. Om du inte vill sälja dina aktier till rådande aktiekurs måste du flytta aktierna innan Computershare säljer dina aktier åt dig. På samma sätt måste du sälja eller flytta dina aktier inom 90 dagar från den dag då du inte längre deltar i något aktiesparprogram, även om du fortfarande är anställd. Mottar du matchningsaktier och fortfarande är med i efterföljande program behöver du alltså inte sälja eller flytta dina aktier förrän du mottagit dina sista matchningsaktier. Kan jag göra ett uppehåll i aktiesparandet?

9 Sida 9 av 15 Du kan inte göra ett uppehåll i aktiesparandet under sparandeåret men du kan avsluta ditt aktiesparande när du vill. Tänk dock på att deltagande i programmet kan vara olönsamt för dig om du sparar mindre än kr/år. För att sparbeloppet inte ska dras från din månadslön behöver du logga in på Computershares websida och avsluta ditt sparande senast den sista bankdagen under månaden innan du önskar att sparandet ska upphöra. Om du väljer att avsluta ditt aktiesparande under ett pågående sparandeår får du matchningsaktier för de sparaktier du hunnit investera i, under förutsättning att du behåller dem i tre år och är kvar som medarbetare i Attendo. Om du har avslutat ditt aktiesparande så kan du registrera dig för nytt aktiesparande först vid nästa aktiesparprograms anmälningsperiod. Vill du avsluta ditt sparande gör du det på Computershares hemsida. Hur gör jag för att påbörja aktiesparandet? Du kommer att få ett brev till din hemadress med information om hur du gör för att delta i Attendo+. Du kan registrera dig för deltagande mellan den 8 augusti - 31 augusti 2016 genom att följa de instruktioner som finns i brevet. Jag har inte mina inloggningsuppgifter till Computershare. Hur får jag dem? Kontakta Computershares support (telefonnummer: ) och be om ditt SRNnummer som du behöver första gången du loggar in på deras hemsida. Första gången du loggar in på Computershares hemsida är lösenordet ditt födelsedatum i formatet DDMMÅÅ (t.ex ). Vilka uppgifter kan jag lägga till/ändra på Computershares hemsida? Du kan själv ändra dina kontaktuppgifter så som hemadress och telefonnummer. Vidare kan du registrera det bankkontonummer du behöver ange för att kunna sälja dina aktier och få dina pengar utbetalda. Om du vill flytta dina aktier till en annan depå kan du registrera depåinformationen. Vill du avsluta ditt sparande gör du det på Computershares hemsida Avslut och Försäljningar Kan jag sälja aktierna när jag vill? Ja, självklart, aktierna du har sparat är dina och du får göra som du vill med dem. Tänk dock på att kravet för att erhålla matchningsaktier är att du både är fortsatt medarbetare hos Attendo och behållit alla dina sparaktier under tre år. Säljer du dem tidigare så förlorar du rätten till matchningsaktier. Aktier du sålt kan du inte köpa tillbaka inom ramen för Attendo+. Information om avgifter för försäljning och flytt av aktier finns tillgängligt på Computershares hemsida, dessa betalas av medarbetaren.

10 Sida 10 av 15 Hur säljer jag aktierna? Aktierna säljs via Computershares hemsida. Tänk dock på att matchningsaktierna endast tilldelas efter tre års innehav och anställning. Avgifter för försäljning och flytt av aktier finns tillgängligt på Computershares hemsida, dessa betalas av medarbetaren. Kan aktierna flyttas till mitt eget värdepapperskonto eller depå? Ja, återigen får du göra som du vill med dina aktier. Tänk dock på att du bara tilldelas matchningsaktier om du behåller alla aktier du köpt under sparandeåret hos Computershare. Det går således inte att köpa aktier genom programmet och flytta dessa till annat konto innan matchningstillfället, då får du inga matchningsaktier. Avgifter för försäljning och flytt av aktier finns tillgängligt på Computershares hemsida och betalas av medarbetaren. Kan jag föra över mina aktier till ett investeringssparkonto (endast Sverige)? Ja, men då utlöser du reavinstbeskattning så att aktierna får ett nytt ingångsvärde. Värdepapper som läggs in i ISK måste alltid ha ett aktuellt ingångsvärde (= marknadsvärdet) vid tidpunkten för när de läggs in på kontot. Du måste dock först flytta aktierna till din privata depå och därifrån kan du sen flytta aktierna till ditt ISK. Flyttar du dina sparaktier till ett investeringssparkonto innan matchningstillfället förlorar du rätten till matchningsaktier. Avgifter för försäljning och flytt av aktier finns tillgängligt på Computershares hemsida och betalas av medarbetaren. Kan jag överlåta aktier till en kollega? Nej. Aktierna är personliga och kopplade till din egen anställning och lön från Attendo Skatt Vilka blir skatteeffekterna av att delta i aktiesparprogrammet? De skattemässiga effekterna av att delta i Attendo+ beror på skattelagstiftningen i varje land. Nedan finns en översikt som gäller för de flesta länder, men eftersom det är generell information kan det hända att inte alla delar stämmer för dig. - När du säljer dina sparaktier kommer vinsten att beskattas som inkomst av kapital (kapitalvinst). Eventuell förlust (kapitalförlust) får kvittas mot andra kapitalinkomster. - Tilldelning av matchningsaktier är en löneförmån, vilken beskattas precis som din lön, d.v.s. med vanlig inkomstbeskattning.

11 Sida 11 av 15 - Efter tilldelning (matchningstillfället) beskattas värdeförändringen mellan matchningstillfället och försäljningstillfället som inkomst av kapital. - Utdelning beskattas som inkomst av kapital. För generell information om tillämpliga skatter per land, se separat dokument. Det är viktigt att du känner till innehållet i de lagar och regler kring beskattning som gäller dig. Om du är osäker på de skattemässiga konsekvenserna av att delta i aktiesparprogrammet kan det vara bra att tala med Skattemyndigheten eller söka rådgivning från en oberoende skatterådgivare. Du står själv för eventuella kostnader för detta. Hur hanteras skatt på utdelning? Dina sparaktier och tilldelade matchningsaktier ger dig rätt till utdelning. Utdelning kommer att återinvesteras i Attendoaktier som en kort tid efter utdelningstillfället finns tillgängliga på ditt konto hos Computershare. Dessa aktier ger ingen rätt till matchningsaktier och kan därför säljas eller flyttas. Skatt på utdelning hanteras i enlighet med den skattelagstiftning som råder i respektive land. Hur beräknas förmånen? Tilldelning av matchningsaktier är en löneförmån. Förmånsvärdet beräknas genom att det antal matchningsaktier du får multipliceras med börskursen (stängningskurs) dagen innan aktierna blir tillgängliga hos Computershare. När dras skatt på förmånsvärdet från lönen? Skatteavdraget sker på den månadslön som kommer efter varje matchningstillfälle, d.v.s. i december, mars, juni och september. Ifall det inte går att dra skatt, om du t ex är studieledig eller pensionär kommer skatten att regleras som restskatt i samband med deklaration om du inte gjort en fyllnadsinbetalning till ditt skattekonto Deklaration Får jag någon bekräftelse när aktierna köps och säljs? Du får en bekräftelse varje gång aktier köps. Du får också en bekräftelse när du säljer och flyttar aktier, samt när du tilldelas matchningsaktier. Var hittar jag information om anskaffningsvärden för mina spar- respektive matchningsaktier? Du får en avräkningsnota vid varje köp respektive matchning där anskaffningsvärde framgår. Avräkningsnotan skall du spara för framtida deklaration när du säljer dina aktier.

12 Sida 12 av 15 Hur ska jag deklarera när jag tilldelats matchningsaktier eller när jag sålt aktier? Hur du ska deklarera beror på skattelagstiftningen i det land där du är bosatt samt vilka andra aktieaffärer du har genomfört under året. Det är således svårt för Attendo att ge några generella instruktioner. Några termer att hålla koll på under deklarationen är: - Omkostnadsbelopp Det belopp du köpt aktier för. Detta kan antingen räknas fram genom schablonmetoden eller genomsnittmetoden. För att beräkna omkostnadsbeloppet enligt genomsnittsmetoden behöver du använda anskaffningsvärdet för aktierna vid varje köp. - Försäljningsbelopp Det totala belopp som du sålt aktier för. Har du frågor om beskattning, hur du fyller i deklarationsblanketter, gör fyllnadsbetalningar, etc. kan du vända dig till Skatteverket, , alternativt Avgifter Vilka avgifter utgår under sparandet? Det utgår inga avgifter för dig under sparandet. Attendo står för de kostnader som uppstår i samband med köp av sparaktier (s.k. courtage) samt kostnader för administration av aktiesparprogrammet. Det finns dock avgifter vid aktieutdelningar samt vid försäljning eller flytt av aktier. Vilka avgifter tas ut när man köper aktier för aktieutdelningen? Vid köp av aktier för aktieutdelning tas en avgift på 0,25 % av utdelningsbeloppet ut av Computershare. Avgiften dras från utdelningsbeloppet innan det investeras i nya aktier. Vilka avgifter tas ut när man säljer eller flyttar aktierna? Vid försäljning/flytt av aktier tas en kostnad ut som deltagaren betalar. Vid flytt av aktier till eget värdepapperskonto eller depå tas en avgift ut på 500 kr per flytt. Kostnad för försäljning av aktier inklusive elektronisk överföring till bankkonto är 0,4 % av försäljningsbeloppet d.v.s. aktiernas värde men som minst 200 kr. För exempel se separat dokument på Attendos hemsida. Sammanfattning av avgifter som deltagaren betalar Namn på avgift Avgift för återinvestering av aktieutdelning Storlek på avgift 0,25 % av aktieutdelningens bruttovärde

13 Sida 13 av 15 Försäljning av aktier Flytt av aktier 0,40 % av försäljningsbeloppet (200 kr minimum per försäljning) 500 kr per flytt 2.9. Övrigt Vad är en aktie? En aktie representerar en ägarandel i ett företag. En aktie ger ägaren rätt att rösta vid bolagsstämmor och att ta del av företagets vinst i form av eventuell aktieutdelning. Ägarna kontrollerar företaget via styrelsen, som väljs av ägarna vid den årliga bolagsstämman. En aktie är en investering i företaget. Aktieägarna står längst ned på prioritetslistan för återbetalning om företaget skulle likvideras eller gå i konkurs. Detta gör aktier mer riskfyllda än andra investeringar. Fördelen med aktier är att de normalt ger högre avkastning än exempelvis sparande via bank eller obligationer (ungefär som ett lån till bolaget) i det långa loppet. Aktier kan gå både upp och ned i värde av olika anledningar. Det finns alltid en risk att förlora delar av investeringen om företaget går sämre än vad marknaden har förväntat sig. Hur bestäms eventuell utdelning på aktierna? Om företaget går med vinst kan bolagsstämman, som hålls under våren, bestämma att en del av den vinsten ska delas ut till aktieägarna. Om bolagsstämman beslutar att utdelning ska utgå kommer du, precis som alla andra aktieägare, att få utdelning på dina aktier. Det är endast dina sparaktier och tilldelade matchningsaktier som ger dig utdelning. Utdelningen betalas automatiskt in på ditt aktiesparkonto hos Computershare och används för att köpa fler aktier. Aktier som köps i samband med utdelning matchas inte av Attendo efter 3 år. Aktieutdelning kan inte betalas ut direkt i kontakter. Vill du sälja de aktier som du fått genom återinvestering av utdelning kan du göra det. Det finns dock avgifter vid försäljning som du bör ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att sälja aktierna. När kommer aktieutdelningen? Om bolagsstämman beslutar att utdelning ska ges så betalas den normalt ut fem dagar efter att bolagsstämman genomförts. Vanligtvis genomförs bolagsstämman under april eller maj månad varje år.

14 Sida 14 av 15 Hur kan jag följa aktiernas utveckling? Logga in på ditt konto hos Computershare så ser du hur mycket dina aktier är värda för dagen. Utdelning och matchningsaktier kommer att specificeras på ditt konto. Hur fungerar köp i Norge, Danmark och Finland som har annan valuta? När du som medarbetare i Finland, Danmark eller Norge deltar i aktiesparprogrammet väljer du sparbelopp i lokal valuta, vilket sedan kommer växlas till svenska kronor inför aktieköpet. Attendo sätter en växlingskurs inför anmälningsperioden som avgör hur mycket du kan spara i din lokala valuta. Vid varje spartillfälle växlas ditt sparbelopp i lokal valuta om till svenska kronor till den växlingskurs som råder vid den tidpunkten. Det är sparbeloppet i svenska kronor dvs. efter omräkning som avgör hur många aktier som du köper och därmed hur många matchningsaktier som kommer att tilldelas dig efter tre år. Sparandet i din lokala valuta kommer alltså att påverkas av förändringar i valutakursen när de omvandlas till svenska kronor inför köp av aktier och vid försäljning av aktier. Om din lokala valuta stärkts gentemot den svenska kronan under sparåret så kan ditt månatliga aktiesparande överstiga maximalt investeringsbelopp för din medarbetarkategori. Om detta skulle inträffa så är det endast aktier upp till maximalt investeringsbelopp för din befattningskategori som tilldelas matchningsaktier. Exempel: Du investerar 50 euro i månaden vilket vid det första investeringskvartalet av aktiesparandet motsvarar 450 SEK/månad vid en valutakurs om 1 EUR = 9 SEK. Om euron stärks mot kronan under sparåret så att euron är värd 10 SEK vid andra inversteringskvartalet, 11 SEK vid tredje investeringskvartalet och 12 SEK per euro vid fjärde investeringskvartalet så innebär det att ditt månatliga sparande i SEK i genomsnitt motsvarar 525 kr/månad (6300 kr/år). Om du tillhör befattningskategorigruppen som maximalt får spara 6000kr/år så har du överskridit maximalt investeringsbelopp med 300 kr och det är endast aktier upp till 6000 kr/år som ger dig rätt till matchningsaktier. De aktier som köps för överskjutande belopp d.v.s. 300 kr ger således ingen rätt till matchningsaktier och kommer inte att vara låsta under kvalifikationsperioden. Du kan alltså sälja dessa utan att gå miste om några matchningsaktier om du önskar. Varför tilldelas inte matchningsaktier i lokal valuta? Attendo är noterat på Stockholmsbörsen där företagets aktier handlas i SEK. Antalet köpta sparaktier, som avgör antalet matchningsaktier, är därför beroende av SEK-kursen. Varken sparaktier eller matchningsaktier går att hantera i annan valuta än SEK. Varför är maximalt investeringsbelopp satt i SEK?

15 Sida 15 av 15 Attendo är noterat på Stockholmsbörser där företagets aktier handlas i SEK.. Antalet köpta sparaktier, som avgör antalet matchningsaktier, är därför beroende av SEK-kursen. Varken sparaktier eller matchningsaktier går att hantera i annan valuta än SEK. Var hittar jag mer finansiell information om Attendo för att kunna skapa mig en bättre bild av aktien? Attendos årsredovisning och årsöversikt, samt annan finansiell information, finns under Investor Relations på 3. Kontakt Har du frågor kring hur Computershares hemsida ( fungerar, kontakta supporten på: attendo@computershare.com eller Telefonnummer: Anser du att något bör förtydligas i denna FAQ eller att någon väsentlig fråga saknas, vänligen skicka ett mail till attendoplus@attendo.com.

Aktiesparprogrammet Attendo+ Attendo AB

Aktiesparprogrammet Attendo+ Attendo AB Aktiesparprogrammet Attendo+ Attendo AB Detta är Attendo+ Attendo+ är ett aktiesparprogram. Du som medarbetare avstår en del av din lön för att köpa Attendo-aktier. Om du fortfarande är anställd efter

Läs mer

Välkommen till Attendo+

Välkommen till Attendo+ plus Ansök senast den 31 augusti Välkommen till Attendo+ AKTIESPARPROGRAMMET ATTENDO+ 1 INNEHÅLL VD-ord... 3 Syfte med Attendo+... 4 Så här fungerar det... 4 Bra att veta om Attendo+... 7 Skatt... 12 Insiderstatus...

Läs mer

Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår Group HR Compensation & Benefits

Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår Group HR Compensation & Benefits Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår 2016 Group HR Compensation & Benefits Introduktion Detta dokument syftar till att beskriva hur du beskattas för och ska deklarera ditt deltagande

Läs mer

SEB:s aktiesparprogram 2008

SEB:s aktiesparprogram 2008 SEB:s aktiesparprogram 2008 SEB:s aktiesparprogram 2008: Du månadssparar upp till fem procent av din bruttolön under ett år. Beloppet dras från din nettolön och används till att köpa aktier i SEB. Ansökan

Läs mer

INNEHÅLL VÄLKOMMEN TILL SAABS AKTIESPARPROGRAM 2016

INNEHÅLL VÄLKOMMEN TILL SAABS AKTIESPARPROGRAM 2016 AKTIESPARPROGRAM 2016 AKTIESPARPROGRAM 2016 INNEHÅLL VÄLKOMMEN TILL SAABS AKTIESPARPROGRAM 2016 AKTIESPARPROGRAMMET I KORTHET 4 VILLKOREN I SAMMANDRAG 5 ANMÄLNINGSPERIOD 5 SÅ GÖR DU DIN ANMÄLAN 5 KONTAKT

Läs mer

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar att införa ett långsiktigt aktiesparprogram (Attendo+ 2019). Förslaget är uppdelat i fyra punkter:

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar att införa ett långsiktigt aktiesparprogram (Attendo+ 2019). Förslaget är uppdelat i fyra punkter: Styrelsens förslag till långsiktigt aktiesparprogram Attendo+ 2019, inklusive förvärv och överlåtelse av aktier inom programmet och säkringsåtgärder - punkt 17 Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar

Läs mer

Hur långt kommer dina besparingar att ta dig?

Hur långt kommer dina besparingar att ta dig? Hur långt kommer dina besparingar att ta dig? Sharesave Sharesave erbjuder dig möjligheten att göra månatliga insättningar under tre år och använda dessa besparingar för att köpa aktier i Thomas Cook Group

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

Frågor och svar för anställda i Orkla

Frågor och svar för anställda i Orkla Frågor och svar för anställda i Orkla Övergripande frågor Vilket konto ska jag öppna? För att delta i Orklas aktiesparprogram ska du öppna en vanlig aktie- och fonddepå hos Nordnet. Gå in på nordnet.se

Läs mer

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner Incitamentsprogram Att få rätt personer att stanna och känna sig motiverade är en avgörande framgångsfaktor när du som företagare ska genomföra en affärsplan eller realisera en affärsidé. Ett väl genomfört

Läs mer

Styrelsen föreslår härmed att årsstämman beslutar att införa ett långsiktigt aktiesparprogram (Attendo+ 2017). Förslaget är uppdelat i fyra punkter:

Styrelsen föreslår härmed att årsstämman beslutar att införa ett långsiktigt aktiesparprogram (Attendo+ 2017). Förslaget är uppdelat i fyra punkter: Styrelsens förslag till långsiktigt aktiesparprogram Attendo+ 2017, inklusive förvärv och överlåtelse av aktier inom programmet och säkringsåtgärder - punkt 17 Styrelsen föreslår härmed att årsstämman

Läs mer

Villkor för 2011 års aktiesparprogram

Villkor för 2011 års aktiesparprogram Villkor för 2011 års aktiesparprogram 1. Syftet med 2011 års Aktiesparprogram Syftet med 2011 års Aktiesparprogram är: att skapa ett incitament för Medarbetarna att bli aktieägare i SEB och därigenom likställa

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 19 april 2012

Årsstämma i Saab AB (publ) den 19 april 2012 1 (6) Årsstämma i Saab AB (publ) den 19 april 2012 Styrelsens förslag till beslut om långsiktiga incitamentsprogram 2012 Dagordningen punkt 13 Fullständigt förslag Bakgrund och skälen för förslaget Styrelsen

Läs mer

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt investeringssparkonto förenklad värdepappersskatt från årsskiftet Investeringssparkonto, ISK, är en ny kontoform för investerare som är tillgänglig

Läs mer

KAPITALSPAR DEPÅ. Skattat och klart. Marknadsföringsmaterial

KAPITALSPAR DEPÅ. Skattat och klart. Marknadsföringsmaterial KAPITALSPAR DEPÅ Skattat och klart Marknadsföringsmaterial Lägre skatt kan bli verklighet När du placerar i en kapitalförsäkring betalar du ingen kapitalvinstskatt och slipper besväret med deklaration.

Läs mer

Depåförande banker som är möjligt att skifta till: Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordnet, SEB, Skandiabanken och Swedbank.

Depåförande banker som är möjligt att skifta till: Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordnet, SEB, Skandiabanken och Swedbank. Utskiftningen Vad är en vinstandel? Det är en bonus du som anställd får när Volvo gjort vinstresultat. Året efter att Volvo genererat ett vinstresultat bildas en vinstandelsfond. Pengarna i fonden förvaltas

Läs mer

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Kapitalspar Depå en tillgång i bolaget Kapitalspar Depå är mer än bara ett vanligt försäkringssparande. Den kan användas för att placera företagets kapital

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om:

Styrelsens förslag till beslut om: Styrelsens förslag till beslut om: a. Inrättande av ett prestationsbaserat aktiesparprogram, b. Bemyndigande för styrelsen att förvärva och överlåta egna aktier inom ramen för Nobinas aktiesparprogram,

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om:

Styrelsens förslag till beslut om: Styrelsens förslag till beslut om: a. Införande av ett prestationsbaserat Aktiesparprogram b. Bemyndigande för styrelsen att förvärva och överlåta egna aktier inom ramen för Aktiesparprogrammet c. Överlåtelse

Läs mer

Frågor om villkoren, tidplan och tillvägagångssätt

Frågor om villkoren, tidplan och tillvägagångssätt Frågor om villkoren, tidplan och tillvägagångssätt Hur får jag mer information om nyemissionen? Ett prospekt med detaljer kring nyemissionen har publicerats den 27 maj, 2010. Prospektet kommer även att

Läs mer

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser med anledning av inlösenförfarande, fondemissioner samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 1. Inledning Serendipity

Läs mer

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK.

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK. LÅNGSIKTIGA INCITAMENTSPROGRAM Vid en extra bolagsstämma i Ahlsell som hölls den 16 oktober 2016 beslutade Ahlsells aktieägare att införa långsiktiga incitamentsprogram riktade till Bolagets ledande befattningshavare

Läs mer

Behandling av direktpension i bokföring och årsredovisning enligt K2

Behandling av direktpension i bokföring och årsredovisning enligt K2 Behandling av direktpension i bokföring och årsredovisning enligt K2 Denna redogörelse utgår ifrån att överenskommelse träffats mellan bolaget och den anställde om en avsättning till direktpension, som

Läs mer

Hässleholms Hantverks- & Industriförening

Hässleholms Hantverks- & Industriförening Hässleholms Hantverks- & Industriförening Information om De nya 3:12-reglerna Jerker Thorvaldsson www.hantverkarna.nu 1990 års reform Arbetsinkomster beskattas mellan 32 % upp till 57 % Kapitalinkomster

Läs mer

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Depåförsäkring Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Gillar du enkelhet och smidighet när det handlar om ditt sparande? Då har vi en god nyhet. Nu kan du samla ditt sparande i strukturerade

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om:

Styrelsens förslag till beslut om: Styrelsens förslag till beslut om: a. Inrättande av ett prestationsbaserat aktiesparprogram, b. Bemyndigande för styrelsen att förvärva och överlåta egna aktier inom ramen för Nobinas aktiesparprogram,

Läs mer

INFORMATION TILL ANSTÄLLDA OM BÖRSNOTERING AV HUMANA

INFORMATION TILL ANSTÄLLDA OM BÖRSNOTERING AV HUMANA INFORMATION TILL ANSTÄLLDA OM BÖRSNOTERING AV HUMANA (DETTA ÄR INTE ETT PROSPEKT ELLER ERBJUDANDEHANDLING) Introduktion Humana planerar att genomföra en börsnotering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholms

Läs mer

SKV 252 utgåva Information om blankett K12

SKV 252 utgåva Information om blankett K12 SKV 252 utgåva 6 2017 Information om blankett K12 Vem ska lämna blankett K12? Onoterat företag Du ska lämna blankett K12 som en bilaga till Inkomstdeklaration 1 om du har fått utdelning från ett onoterat

Läs mer

Välkommen till Sparportalen.

Välkommen till Sparportalen. FONDSPARA PERSONLIG RÅDGIVNING FINANSIELLA TJÄNSTER OCH FÖRSÄKRINGAR HANDLA MED FONDER ALLT I ETT-KONTO Välkommen till Sparportalen. Hundratals fonder. Alltid personlig rådgivning. www.direct.se Fondspara

Läs mer

BREV TILL AKTIEÄGARNA I THE EMPIRE AB

BREV TILL AKTIEÄGARNA I THE EMPIRE AB The Empire AB (556586-2264) 2003-10-20 BREV TILL AKTIEÄGARNA I THE EMPIRE AB Bästa aktieägare! Som tidigare meddelats på vår hemsida www.emcap.se samt i pressreleaser av den 29 april, den 20 maj, den 14

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till långsiktiga incitamentsprogram 2011 Dagordningen punkt 15 Fullständigt förslag Bakgrund och skälen för förslaget Styrelsen

Läs mer

Depåförande banker som är möjligt att skifta till: Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordnet, SEB, Skandiabanken och Swedbank.

Depåförande banker som är möjligt att skifta till: Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordnet, SEB, Skandiabanken och Swedbank. FAQ Utskiftningen Vad är en vinstandel? Det är en bonus du som anställd får när Volvo gjort vinstresultat. Året efter att Volvo genererat ett vinstresultat bildas en vinstandelsfond. Pengarna i fonden

Läs mer

Antagande av incitamentsprogram (17 (a))

Antagande av incitamentsprogram (17 (a)) Punkt 17: Styrelsen för Bilia AB:s (publ) förslag till antagande om långsiktigt incitamentsprogram (aktiesparprogram) för ledande befattningshavare och andra nyckelpersoner inom Bilia-koncernen Styrelsen

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

Spara smart med det nya investeringssparkontot!

Spara smart med det nya investeringssparkontot! Spara smart med det nya investeringssparkontot! Sundsvall 21 januari 2012 David Persson Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm 09-10-05 1 Aktieinvest Grundades 1965 och erbjöd kunder möjlighet att spara i

Läs mer

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2010

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2010 LTV 2010 i korthet Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 13 april 2010 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan

Läs mer

Delita Asset Management är ett privatägt konto som avser att agera specialfond

Delita Asset Management är ett privatägt konto som avser att agera specialfond BASFAKTA FÖR INVESTERARE Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om Delita Asset Management (D.A.M) Faktabladet är inte reklammaterial. Det är viktig information som krävs för

Läs mer

Punkt 19 a) c) Bakgrund

Punkt 19 a) c) Bakgrund Punkt 19 a) c) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 29 mars 2012 angående långfristiga aktieprogram för 2012 Bakgrund SEB:s ersättningsstrategi

Läs mer

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram.

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram. Punkt 18 a) b) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 25 mars 2015 angående långfristiga aktieprogram för 2015 Bakgrund SEB vill vara en attraktiv

Läs mer

Instruktioner till medlemmar i Föreningen Grupptalan mot Acta avseende deklaration av förlusten i samband med förlikningen

Instruktioner till medlemmar i Föreningen Grupptalan mot Acta avseende deklaration av förlusten i samband med förlikningen Instruktioner till medlemmar i Föreningen Grupptalan mot Acta avseende deklaration av förlusten i samband med förlikningen 2015-12-04 P. Rathsman / Föreningen Grupptalan mot Acta / Referens skatteverket:

Läs mer

Förslagets beredning SEB Resultatandel 2016 (18 a) SEB Aktieprogram 2016 (18 b)

Förslagets beredning SEB Resultatandel 2016 (18 a) SEB Aktieprogram 2016 (18 b) Punkt 18 a) b) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 22 mars 2016 angående långfristiga aktieprogram för 2016 Bakgrund SEB vill attrahera och behålla

Läs mer

Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR?

Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm Vem är vem? Vad är Aktieinvest? Vad är Aktiespararna Vem är Therese? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm Vad är Aktieinvest?

Läs mer

Direktavkastning = Analytiker Leo Johansson Lara 20/11-16 Axel Leth

Direktavkastning = Analytiker Leo Johansson Lara 20/11-16 Axel Leth Denna analys behandlar direktavkastning och består av 3 delar. Den första delen är en förklaring till varför direktavkastning är intressant just nu samt en förklaring till vad direktavkastning är. Den

Läs mer

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets Turbowarranter För dig som är helt säker på hur vägen ser ut Handelsbanken Capital Markets Hög avkastning med liten kapitalinsats Turbowarranter är ett nytt finansiellt instrument som ger dig möjlighet

Läs mer

Punkt 18 Styrelsens förslag till långsiktigt aktiesparprogram 2015 (LTIP 2015), inklusive överlåtelse av aktier inom programmet

Punkt 18 Styrelsens förslag till långsiktigt aktiesparprogram 2015 (LTIP 2015), inklusive överlåtelse av aktier inom programmet Punkt 18 Styrelsens förslag till långsiktigt aktiesparprogram 2015 (LTIP 2015), inklusive överlåtelse av aktier inom programmet Styrelsen föreslår härmed att Bolagets årsstämma 2015 beslutar att införa

Läs mer

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner.

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner. Styrelsens för Fingerprint Cards AB (publ) förslag till beslut om emission av teckningsoptioner 2013/2016:B och beslut om godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner med mera Styrelsen för Fingerprint

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

1 LTV 2009 I KORTHET. Innehållsförteckning

1 LTV 2009 I KORTHET. Innehållsförteckning 1 LTV 2009 I KORTHET Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 22 april 2009 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda,

Läs mer

LTV 2011 i korthet. Långsiktigt rörligt ersättningsprogram En plattform tre planer 3. Översikt 4. Aktiesparplan 5. Plan för nyckelpersoner 6

LTV 2011 i korthet. Långsiktigt rörligt ersättningsprogram En plattform tre planer 3. Översikt 4. Aktiesparplan 5. Plan för nyckelpersoner 6 LTV 2011 i korthet Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 13 april 2011 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan

Läs mer

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK.

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK. Ahlsell AB (publ) LÅNGSIKTIGA INCITAMENTSPROGRAM Vid en extra bolagsstämma den 16 oktober 2016 beslutade Ahlsells aktieägare att införa två långsiktiga incitamentsprogram. Ett aktiesparprogram riktat till

Läs mer

ii) deltagarna måste vara kvar i koncernen under en viss angiven tid för att få del av förmånen, och

ii) deltagarna måste vara kvar i koncernen under en viss angiven tid för att få del av förmånen, och Styrelsens för BE Group AB förslag till beslut om: A. Införande av aktiesparplan B. Bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om förvärv och överlåtelse av egna aktier över börs C. Överlåtelse av egna

Läs mer

1 Införande av aktiesparprogram. 1.1 Aktiesparprogram 2016 i sammandrag

1 Införande av aktiesparprogram. 1.1 Aktiesparprogram 2016 i sammandrag 1 (9) Styrelsens för Avensia AB förslag till beslut om införande av Aktiesparprogram 2016, om emission av teckningsoptioner och om överlåtelse av egna aktier under programmet Styrelsen föreslår att årsstämman

Läs mer

Till innehavare av ÅF AB:s konvertibla förlagslån 2012/2016

Till innehavare av ÅF AB:s konvertibla förlagslån 2012/2016 Till innehavare av ÅF AB:s konvertibla förlagslån 2012/2016 Innehav av konvertibel i ÅF 2012/2016, KV 4 B, nominellt: Konvertibeln finns på VP-konto: Period för konvertering Konverteringsperioden för ÅFs

Läs mer

Villkor för 2008 års aktiesparprogram

Villkor för 2008 års aktiesparprogram Villkor för 2008 års aktiesparprogram 1. Syftet med 2008 års Aktiesparprogram Syftet med 2008 års Aktiesparprogram är: att skapa ett incitament för Medarbetarna att bli aktieägare i SEB och därigenom likställa

Läs mer

information om inlösen av aktier i sweco ab (publ) 2006

information om inlösen av aktier i sweco ab (publ) 2006 information om inlösen av aktier i sweco ab (publ) 2006 INNEHÅLL TIDPLAN... 1 BAKGRUND OCH MOTIV... 2 SÅ HÄR GÅR INLÖSENFÖRFARANDET TILL... 3 DETALJERAD BESKRIVNING AV INLÖSENFÖRFARANDET... 4 SKATTEFRÅGOR

Läs mer

Punkt 18 a) b) Bakgrund

Punkt 18 a) b) Bakgrund Punkt 18 a) b) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 24 mars 2011 angående långfristiga aktiebaserade program för 2011 Bakgrund SEB strävar efter

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor till ledande befattningshavare Dagordningen punkt 14 Bakgrund och motiv

Läs mer

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2012 (LTV 2012)

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2012 (LTV 2012) LTV 2012 i korthet Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 3 maj 2012 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan

Läs mer

Punkt 16 av årsstämmans dagordning. Punkt 16 Styrelsens förslag till LTIP 2014

Punkt 16 av årsstämmans dagordning. Punkt 16 Styrelsens förslag till LTIP 2014 Punkt 16 Styrelsens förslag till LTIP 2014 Punkt 16 av årsstämmans dagordning Styrelsens förslag till beslut om (A) inrättande av ett aktiebaserat, långsiktigt incitamentsprogram för 2014 (LTIP 2014),

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ)

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 14 augusti 2012 avseende styrelsens förslag om aktiesplit och obligatoriskt

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009

Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009 BILAGA 5 Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009 Bakgrund 1999 beslutade styrelsen att införa ett köpoptionsprogram i Swedish Match.

Läs mer

Vår ersättningsstruktur speglar därmed den kultur som SEB präglas av

Vår ersättningsstruktur speglar därmed den kultur som SEB präglas av Tack herr ordförande! Aktieägare och stämmodeltagare, inom SEB har vi sedan länge en tydlig ersättningsfilosofi som utgår från att det som långsiktigt är bäst för bankens kunder också är långsiktigt bäst

Läs mer

För att genomföra LTI 2018 föreslås stämman besluta om riktad emission samt överlåtelse av teckningsoptioner till deltagarna i programmet.

För att genomföra LTI 2018 föreslås stämman besluta om riktad emission samt överlåtelse av teckningsoptioner till deltagarna i programmet. Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt incitamentsprogram (LTI 2018) innefattande riktad emission av och överlåtelse av till ledande befattningshavare och nyckelpersoner Styrelsen i VBG GROUP AB

Läs mer

Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Världen och Swedbank Robur Globalfond MEGA

Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Världen och Swedbank Robur Globalfond MEGA Stockholm september 2015 1(3) Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Världen och Swedbank Robur Vi har beslutat att sammanlägga Folksams Tjänstemannafond Världen med Swedbank

Läs mer

DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) DEN 15 MAJ 2019

DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) DEN 15 MAJ 2019 DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) DEN 15 MAJ 2019 FÖRSLAG TILL BESLUT 20. Styrelsens förslag till beslut om antagande av långsiktigt incitamentsprogram Bakgrund och motiv Som arbetsgivare

Läs mer

Privat pensionssparande

Privat pensionssparande Privat pensionssparande Spara själv? Ska det verkligen behövas? Vem kan behöva spara själv? Saknar tjänstepension Pluggat länge Jobbat deltid Eget företag Jobbat utomlands Låg inkomst Eller: Pensionen

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0005337821

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0005337821 Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0005337821 Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 10 februari 2014 avseende styrelsens förslag om aktiesplit

Läs mer

ii) deltagarna måste vara kvar i koncernen under en viss angiven tid för att få del av förmånen, och

ii) deltagarna måste vara kvar i koncernen under en viss angiven tid för att få del av förmånen, och Styrelsens för BE Group AB förslag till beslut om: A. Införande av aktiesparplan B. Bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om förvärv och överlåtelse av egna aktier över börs C. Överlåtelse av egna

Läs mer

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK.

Kostnader för rådgivning och administration kopplad till de långsiktiga incitamentsprogrammen beräknas uppgå till cirka 5 MSEK. INFORMATION ATT LÄGGA PÅ HEMSIDA den 27 januari 2017 Ahlsell AB (publ) LÅNGSIKTIGA INCITAMENTSPROGRAM Vid en extra bolagsstämma den 16 oktober 2016 beslutade Ahlsells aktieägare att införa två långsiktiga

Läs mer

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO Vad är ett Investeringssparkonto? Investeringssparkontot är en schablonbeskattad sparform som är tillgänglig för privatpersoner och dödsbon från och med den

Läs mer

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie.

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie. INLÖSEN 2008 information till aktieägarna i hiq international ab (publ) inför årsstämma den 30 april 2008 avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande 1 Bakgrund

Läs mer

Din ekonomi nu och i framtiden. För ett tryggare och friare liv

Din ekonomi nu och i framtiden. För ett tryggare och friare liv Din ekonomi nu och i framtiden För ett tryggare och friare liv 1 2 Ha koll på ekonomin Att ha koll på ekonomin och att spara kan göra ditt liv tryggare. Det gör också chansen större att du får råd att

Läs mer

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2014 (LTV 2014)

Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2014 (LTV 2014) LTV 2014 i korthet Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 11 april 2014 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan

Läs mer

1 (13) Bakgrund. Översikt av Seop 4

1 (13) Bakgrund. Översikt av Seop 4 1 (13) Styrelsens för Skanska AB förslag till beslut vid årsstämma den 6 april 2016 om ett långsiktigt aktiesparprogram för koncernens anställda samt förvärv och överlåtelse av aktier under programmet

Läs mer

LTV 2015 i korthet. Innehåll

LTV 2015 i korthet. Innehåll LTV 2015 i korthet Detta dokument innehåller information om styrelsens för Telefonaktiebolaget LM Ericsson förslag till årsstämman den 14 april 2015 om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan

Läs mer

Utdelning av Bures innehav av aktier i AcadeMedia

Utdelning av Bures innehav av aktier i AcadeMedia Utdelning av Bures innehav av aktier i AcadeMedia För 10 aktier i Bure erhåller du 1 aktie i AcadeMedia Detta dokument ger information om styrelsens för Bure Equity AB ( Bure ) förslag till beslut om utdelning

Läs mer

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO 1 FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO ska tillhandahållas Kunden innan avtal om Investeringssparkonto undertecknas. Vad är ett Investeringssparkonto?

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Information till aktieägare i Boliden AB (publ) med anledning av förslag om aktiesplit och automatiskt inlösenförfarande

Information till aktieägare i Boliden AB (publ) med anledning av förslag om aktiesplit och automatiskt inlösenförfarande Information till aktieägare i Boliden AB (publ) med anledning av förslag om aktiesplit och automatiskt inlösenförfarande I år får Du som aktieägare två utbetalningar från Boliden, dels en ordinarie utdelning

Läs mer

A. Införande av prestationsbaserat Aktiesparprogram 2011

A. Införande av prestationsbaserat Aktiesparprogram 2011 Styrelsens för SWECO AB förslag till beslut om: A. Införande av prestationsbaserat aktiesparprogram 2011 B. Bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier inom ramen för

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622 Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0001599622 Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 5 juli 2013 avseende styrelsens förslag om aktiesplit och

Läs mer

Bakgrund. Inlösen 2015 2

Bakgrund. Inlösen 2015 2 Inlösen 2015 Information till aktieägarna i HiQ International AB (publ) avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande Bakgrund BAKGRUND HiQ International ABs (

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE (tidigare SE )

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE (tidigare SE ) Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) SE0010244988 (tidigare SE0005768553) Information till aktieägarna inför bolagsstämman den 20 juni 2017 avseende styrelsens förslag

Läs mer

Årsräkning, redogörelse och arvode

Årsräkning, redogörelse och arvode Redovisning av ekonomi Årsräkning, redogörelse och arvode Varje år ska du redovisa huvudmannens ekonomi och ditt uppdrag i en årsräkning och en redogörelse. Dessa lämnar du in till överförmyndaren före

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015)

Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015) Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015) Bakgrund och sammanfattning Löner och andra anställningsvillkor i Scandi Standard AB (publ) ("Bolaget") och Bolagets

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

A. Införande av prestationsbaserat Aktiesparprogram 2013

A. Införande av prestationsbaserat Aktiesparprogram 2013 Styrelsens för Sweco AB förslag till beslut om: A. Införande av prestationsbaserat aktiesparprogram 2013 B. Bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier inom ramen för

Läs mer

Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Sverige och Swedbank Robur Sverigefond MEGA

Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Sverige och Swedbank Robur Sverigefond MEGA Stockholm september 2015 1(3) Viktig information till dig som sparar i Folksams Tjänstemannafond Sverige och Swedbank Robur Vi har beslutat att sammanlägga Folksams Tjänstemannafond Sverige med Swedbank

Läs mer

Styrelsens för Sweco AB förslag till beslut om: Bakgrund och motiv

Styrelsens för Sweco AB förslag till beslut om: Bakgrund och motiv Styrelsens för Sweco AB förslag till beslut om: A. Införande av prestationsbaserat Aktiesparprogram 2016 B. Bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier inom ramen för

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ett aktiesparprogram för anställda inom Addnodekoncernen i enlighet med punkterna 20(a) - 20(e) nedan.

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ett aktiesparprogram för anställda inom Addnodekoncernen i enlighet med punkterna 20(a) - 20(e) nedan. STYRELSENS FÖR ADDNODE AB (PUBL) FÖRSLAG TILL BESLUT OM AKTIESPARPROGRAM INNEFATTANDE BESLUT OM (A) INFÖRANDE AV AKTIESPARPROGRAM; (B) ÄNDRING AV BOLAGSORDNINGEN; (C) BEMYNDIGANDE ATT BESLUTA OM NYEMISSION

Läs mer

Information till aktieägarna i Atlas Copco AB med anledning av split och inlösen av aktier

Information till aktieägarna i Atlas Copco AB med anledning av split och inlösen av aktier Information till aktieägarna i Atlas Copco AB med anledning av split och inlösen av aktier Innehållsförteckning Kort om inlösen av aktier 2 Bakgrund och motiv 3 Finansiella effekter av inlösenförfarandet

Läs mer

Punkt 7 - Styrelsens fullständiga förslag till beslut om införande av aktiesparprogram II 2014 och överlåtelse av aktier under aktiesparprogrammet

Punkt 7 - Styrelsens fullständiga förslag till beslut om införande av aktiesparprogram II 2014 och överlåtelse av aktier under aktiesparprogrammet Punkt 7 - Styrelsens fullständiga förslag till beslut om införande av aktiesparprogram II 2014 och överlåtelse av aktier under aktiesparprogrammet Bakgrund Styrelsen för Acando AB ( Acando eller Bolaget

Läs mer

Punkt 16 a) principer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen

Punkt 16 a) principer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen Atlas Copco AB Styrelsens fullständiga förslag avseende Punkt 16: a) principer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen, och b) ett prestationsbaserat personaloptionsprogram för

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier

Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier This document is also available in English. Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier Detta dokument utgör inget erbjudande utan innehåller information

Läs mer