Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll"

Transkript

1 Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Innehållsförteckning HSN 305 Remiss Motion Cykelhjälmar för barn...1 HSN 306 Strategisk plan HSN 307 Delårsrapport HSN 308 Omställningsarbetet på Visby Lasarett och redovisning av ekonomin...5 HSN 309 Redovisning av kostnadsökningen i Primärvården....6 HSN 310. Ekonomigrupp/extra arbetsutskott...7 HSN 311. Internfördelning budget HSN 312. Redovisning av stimulansmedel till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg av äldre HSN 313. Förfrågningsunderlag ungdomsmottagning...10 HSN 314. Rapport ambulansverksamhet...11 HSN 315.Förslag att inrätta upphandlingsgrupp...12 HSN 316. Samrådsremiss. Översiktsplanen för Gotland Bygg Gotland...13 HSN 317. Remiss Överenskommelse om kliniska prövningar...14 HSN 318. Informations- och anmälningsärenden...15 HSN 319. Övriga frågor...16

2 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2 Plats och tid: Närvarande Övriga: Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSF konferensrum Bärnsten, S:t Göransgatan 5, VISBY. Måndagen den 20 april 2009 kl (ajournerat kl ) Beslutande: Per-Olof Jacobsson, ordf, C (t.o.m. 318) Curt Broberg, C Åke Kahlbom, C Olof Pettersson, C Margareta Persson, 1:e vice, M (ej under 313) Ivan Anderzon, M Gunnel Johansson, M (endast under 313) Amy Öberg, FP Åke Svensson, 2:e vice, S Birgitta Eriksson, S (ej under 313) Jan Karlsson; S Daicy Larsson, S Magnus Ekström, S (endast under 313) Carina Lindberg, V Viveca Bornold, MP Hälso- och sjukvårdsdir Ann-Christin Kullberg Nämndsekreterare Paula Löf Avtalschef Rolf Forsman Sjukhuschef Jan Carlson Stf. Ekonomichef Yvonne Skovshoved Informatör Magne Hovland Ej tjänstgörande ersättare: Britt-Louise Hansson, C Gunnel Johansson, M Johannes Hörsne, M Jenny Guteäng, M Yngve Andersson, KD Per-Erik Andh, S Magnus Ekström, S Stina Pettersson, S Jennie Andersson, V Torgny Lihnell, MP SACO Margareta Scheele GLF Regina Göbel Vårdförbundet/SKTF Maria Ahlmark Kommunal : Daicy Larsson, S Justerat den: 27 april 2009 Paragrafer: Underskrifter: Paula Löf, nämndsekreterare Per-Olof Jacobsson, ordförande Daicy Larsson, S, justeringsman Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Hälso- och sjukvårdsnämnden : 20 april 2009 Datum för anslags uppsättande: 27 april 2009 Datum för anslags nedtagande: 18 maj 2009 Förvaringsplats för protokollet: Sjukvårdsledningens kansli, S:t Göransgatan 3 VISBY Underskrift:

3 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1 HSN 305 Remiss Motion Cykelhjälmar för barn. HSN 2008/121, yttrande Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden anser motionen besvarad med förvaltningens yttrande. Bakgrund HSN au 203. Remiss cykelhjälmar för barn Förvaltningen har fått i uppdrag att ånyo utreda möjligheten att tillhandahålla cykelhjälmar till barn i enlighet med tidigare motion (HSN au 160) genom att kontakta akutsjukhus i Stockholm där detta sker, och därefter ge förslag på hur detta kan genomföras på Gotland. Kontakt har tagits med divisionschefen för akutmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset, som hänvisat till tidigare chef för akutmottagningen på Astrid Lindgrens Barn- och Ungdomssjukhus (ALB), tillika ansvarig för införandet av cykelhjälmar till skadade barn och ungdomar. Anders Boman, tidigare chef för akutmottagningen på ALB, informerar om försöket med att dela ut cykelhjälmar till barn och ungdomar som utsatts för trauma i samband med cykelolyckor. Initiativet till detta togs initialt av en fader till ett skadat barn. Denne tog kontakt med Vägverket, som åtog sig att skänka ett visst antal hjälmar till akutmottagningen. Man har därefter erhållit en del hjälmar från olika tillverkare. Verksamheten har dock inte varit strukturerad och inga egentliga kriterier för vem som kunde erhålla hjälm förelåg. Något inköp av cykelhjälmar från verksamheten har aldrig varit aktuell och Anders Boman känner inte till om några hjälmar fortfarande finns kvar. ALB:s barnolycksfond har etablerat ett samarbete med Trygg Hansa. Diskussioner om att man ur en sådan fond kan köpa hjälmar för detta syfte har påbörjats. Förvaltningen anser att det för närvarande inte finns ekonomiskt utrymme att inköpa cykelhjälmar samt att det saknas möjligheter att på annat sätt erhålla hjälmar för denna verksamhet. Förvaltningen föreslår att invänta resultatet av den påbörjade diskussionen mellan ALB:s barnolycksfond och Trygg Hansa. Arbetsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden anser motionen besvarad med förvaltningens yttrande.

4 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2 HSN 306 Strategisk plan HSN 2009/10, Strategisk plan Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att överlämna den strategiska planen med investeringar för till kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Yrkanden Carina Lindberg, V, föreslår att tillägg görs till den strategiska planen om att stoppa privatiseringarna av hälso- och sjukvården under planperioden Förslaget avslås. Reservation Carina Lindberg, V, reserverar sig skriftligen. Hälso- och sjukvårdsnämndens strategiska plan för presenteras av Hälso- och sjukvårdsdirektören och Ekonomichefen. Den viktigaste, men samtidigt mest svårbedömda, faktorn bakom vårdbehovens utveckling är den medicintekniska utvecklingen. Hälso- och sjukvård är en sektor som är stadd i mycket snabb förändring. Forskning och kliniska erfarenheter ger hela tiden ny kunskap om sjukdomars orsaker, diagnostik och behandling som kan omsättas i en förändrad medicinsk praxis. Medicinska landvinningar som ger ökade möjligheter att behandla fler åkommor och större patientgrupper ökar därmed vårdbehoven. Detta påverkar befolkningens förväntningar och krav på vad hälso- och sjukvården ska åstadkomma: en positiv utveckling där fler får vård och behandling som tidigare inte varit möjligt att erbjuda. En framgångsrik vård gör att fler blir gamla och kan leva längre med kroniska sjukdomar. De senaste forskningsresultaten visar att hälsa och funktionsförmåga försämras hos de allra äldsta. Den sämre hälsan hos äldre är delvis en följd av att fler räddas till livet från svåra sjukdomar som hjärtinfarkt och slaganfall (stroke). De som räddas till livet får ändå följdproblem av sjukdomen. Om fler räddas blir det också fler med långvariga sjukdomar bland de äldre. Behov av investeringar i IT, lokaler och medicinteknisk utrustning följer till mycket stor del den medicinska och tekniska utvecklingen i övrigt. Denna utveckling sker enligt forskningsmässiga framsteg och är svåra att förutse, mer än vissheten att så sker. Det är viktigt att vi i budget skapar utrymme för att ge oss gotlänningar tillgång till dessa framsteg. Under de senaste åren har den statliga styrningen av hälso- och sjukvården blivit allt starkare. Kraven på att hälso- och sjukvård ska erbjudas på lika

5 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 3 villkor oavsett var man bor har ökat. Nationella riktlinjer har arbetats fram inom att stort antal diagnoser. Utvecklingen leder även till att en del avancerad sjukvård kommer att styras till några få vårdgivare. Vårdgarantins tidsgränser kommer att skärpas under 2010 från nuvarande till Vårdgarantin kommer även att omfatta vissa undersökningar som idag inte ingår. För Gotland innebär detta ökade kostnader, nya riktlinjer kräver mer vård och ny kompetens. Inom flera områden t ex hjärtsjukvården måste den dessutom av organisations- och kvalitetsskäl ges på fastlandet. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har i uppdrag att ytterligare utveckla beroendevården i samverkan med Social- och Omsorgsnämnden. Ökade kostnader under 2010 beräknas till största delen bero på externa avtal, exempelvis för ambulans, helikopter och regionvård. Nya kostnader som tillkommer är bland annat driftskostnader för införandet av en nationell ITstrategi och minskat statsbidrag till Habiliterings- och Rehabenheten.

6 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 4 HSN 307 Delårsrapport 1. HSN 2009/9 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden överlämnar delårsrapport 1 till kommunstyrelsen. Ekonomichefen presenterar delårsrapport 1. Prognosen för 2009 visar på en avvikelse på minus 9,5 miljoner. Vad gäller kostnadssidan hittills i år har stora kostnader funnits bland annat för hyrpersonal och sjukvårdsmaterial.

7 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 5 HSN 308 Omställningsarbetet på Visby Lasarett och redovisning av ekonomin HSN 2008/8 Sjukhuschefen informerar om det pågående omställningsarbetet på Visby Lasarett och redovisar den ekonomiska situationen. Omställningsarbetet påbörjades Syftet med omställningsarbetet var att dimensionera personalantalet efter de nationella normer som finns, samt öka effektiviteten och samtidigt garantera patientsäkerheten. En farhåga som funnits med minskat antal vårdplatser var att antalet patienter som återinläggs skulle öka, men någon sådan ändring kan så här långt inte ses. Etapp två i omställningsarbetet innebär en dimensionering av bemanningen i öppenvården. Dessutom pågår arbetet med att bestämma omfånget av antal läkare inom sjukhusorganisationen. Målsättningen är att trygga en långsiktig försörjning av läkarresurser, säkerställa en hög medicinsk kvalitet och god arbetsmiljö samt anpassa bemanning till uppdrag och ekonomiska förutsättningar Vad gäller den ekonomiska situationen för Visby Lasarett har det under början av 2009 skett ett överdrag i budgeten vad gäller personalkostnader, det har främst handlat om inhyrd personal.

8 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 6 HSN 309 Redovisning av kostnadsökningen i Primärvården. HSN 2008/ 8 se HSN 297 Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 9 mars 2009 (HSN 297) gavs förvaltningen i uppdrag att särskilt analysera kostnadsökningen i primärvården. Hälso- och sjukvårdsnämnden får en redovisning av primärvårdschefen över förra årets kostnadsökning i primärvården. De ökade kostnaderna har bl.a. berott på hyrpersonal, för vilket pengar inte funnits avsatt. Problem vid införandet av vårdvalet har också gett upphov till merkostnader.

9 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 7 HSN 310. Ekonomigrupp/extra arbetsutskott HSN 2009/9 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att hålla ett extra sammanträde för arbetsutskott/ ekonomigrupp onsdagen den 29 april 2009 kl

10 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 8 HSN 311. Internfördelning budget 2009 HSN 2009/9 Detaljbudget 2009 Ekonomichefen informerar om förändringar i budgeten 2009 jämfört med De stora omflyttningarna av budget går från Operations- och intensivvårdsavdelningen och Medicin-rehabkliniken där avdelningar stängts, till Kirurg- och ortopedkliniken som övertagit den planerade vården. Psykiatriska kliniken har fått minskad budget i linje med omställningsarbetet.

11 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 9 HSN 312. Redovisning av stimulansmedel till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg av äldre HSN 2007/81 Avtalschefen redovisar användningen av stimulansbidrag för en bättre vård och omsorg av äldre för åren Regeringen har sedan 2006 beviljat kommuner och landsting stimulansbidrag för att höja kvaliteten inom vården och omsorgen om äldre. Det statliga bidraget ska efter lokala behov och prioriteringar användas till de områden av ovanstående där det bedöms göra största nytta i varje enskild kommun eller landsting. Fördelningen av stimulansbidrag sker via Socialstyrelsen. Gotlands kommun har under åren 2006 till 2008 beviljats drygt 27 miljoner kronor i stimulansbidrag. För 2009 ansöker kommunen om ytterligare 8,7 mkr. Flera projekt inom de ovan nämnda prioriterade områdena har löpt över flera år i samarbete mellan socialförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ett förvaltningsgemensamt stimråd och styrgrupp har det övergripande ansvaret för fördelning av medel, avstämning och samordning. Varje enskilt projekt har därefter sin egen styrgrupp.

12 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 10 HSN 313. Förfrågningsunderlag ungdomsmottagning HSN 2007/148 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att anta förfrågningsunderlaget för upphandling av ungdomsmottagning. Förfrågningsunderlag om upphandling av ungdomsmottagning presenteras av avtalschefen. Anbudstiden går ut den 8 juni Yrkanden Ordföranden föreslår att Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att anta förfrågningsunderlaget. Åke Svensson, S, och Carina Lindberg, V, föreslår att nämnden inte antar förfrågningsunderlaget i dess nuvarande form. Omröstning med votering Vid omröstning med votering på begäran av Åke Svensson, S, bifaller Hälsooch sjukvårdsnämnden ordförandens förslag. Votering Curt Broberg C, Åke Kahlbom C, Olof Pettersson C, Gunnel Johansson M, Ivan Andersson M, Amy Öberg FP röstar för ordförandens förslag. Åke Svensson S, Magnus Ekström S, Jan Karlsson S, Daicy Larsson S, Carina Lindberg V, Viveca Bornold MP röstar emot ordförandens förlag.

13 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 11 HSN 314. Rapport ambulansverksamhet HSN 2007/137 Avtalschefen redovisar den nuvarande situationen vad gäller ambulanser. I nuläget finns två ambulanser som är bemannade hela dygnet och en som är dagbemannad. Hittillsvarande samarbetsavtal angående bemanning har sagts upp av Falck. Förhandlingar pågår med Sjöfartsverket. I nuläget är det under sommaren för låg tillgång till markambulanser, framför allt är täckningen på norra Gotland för låg. Arbete pågår för att lösa frågan.

14 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 12 HSN 315.Förslag att inrätta upphandlingsgrupp HSN 2007/1 Yttrande Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att inrätta en politisk referensgrupp för upphandlingar. Bakgrund HSN au 207. Förslag att inrätta upphandlingsgrupp Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 9 mars 2009 föreslog Åke Svensson, S, att en upphandlingsgrupp med representanter från alla politiska partier skulle bildas för att ta en aktiv del i upphandlingsärenden och uppföljning av avtal. Ordföranden beslutade att förvaltningen tillsammans med arbetsutskottet skulle bereda frågan. Med tanke på vikten av politisk insyn vad gäller upphandlingar ser hälso- och sjukvårdsförvaltningen ett behov av att underlätta kommunikationen med beslutsfattarna i denna fråga. Förvaltningen föreslår därför att, för de upphandlingar som är av principiell vikt, inrätta en upphandlingsgrupp bestående av representanter från nämnden Arbetsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att följa förslaget genom att tillsätta en referensgrupp för upphandlingar. Gruppen föreslås bestå av representanter från alla partier i hälso- och sjukvårdsnämnden.

15 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 13 HSN 316. Samrådsremiss. Översiktsplanen för Gotland Bygg Gotland HSN 2009/54 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att avstå från att yttra sig. Bakgrund HSN au 208. Samrådremiss Bygg Gotland Översiktsplanen för Gotland Bygg Gotland är utskickad på remiss; alla kan lämna synpunkter på planförslaget. Ordföranden har tagit del av förslaget och funnit att det inte nämnvärt berör sjukvården. Arbetsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden avstår från att yttra sig.

16 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 14 HSN 317. Remiss Överenskommelse om kliniska prövningar HSN 2009/35 Yttrande Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att föreslå att kommunstyrelsen antar rekommendationen. Bakgrund HSN au 209 Remiss Överenskommelse om kliniska prövningar Sveriges Kommuner och Landstings styrelse beslutade den 12 december 2008 att godkänna en överenskommelse med Läkemedelsindustriföreningens Service AB om kliniska prövningar av läkemedel samt att rekommendera medlemmarna att anta överenskommelsen som träder i kraft den 1 mars Mellan Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och Läkemedelsindustriföreningen (LIF) finns idag ett avtal om kliniska prövningar antaget den 1 januari Detta avtal täcker inte dagens situation där det finns ett behov av en mer affärsmässig relation mellan den sjukvårdshuvudman som genomför en prövning och aktuellt företag. Den numera alit vanligare formen av prövning som kan ske efter att ett läkemedel finns på marknaden i form av en icke interventionsstudieregleras inte alls. Under det sista året har därför genom ett gemensamt arbete mellan företrädare för SKL och LIF ett förslag till nytt avtal arbetats fram. Under det arbetet har förslag diskuterats av landstingsdirektörer samt företrädare för landstingens läkemedelskommittéer och läkemedelskontaktmän innan det fått sin nuvarande form. Arbetsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att anta rekommendationerna.

17 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 15 HSN 318. Informations- och anmälningsärenden HSN 2007/1 Delgivning Samverkansnämnden Stockholm/Gotland protokoll Kommunala pensionärsrådet 30 om omfördelning av kvoterna för fotvård Revisionsrapport Kontanthantering och privata medel i Gotlands kommun Svar till Hansahälsan med anledning av påstått avtalsbrott

18 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 16 HSN 319. Övriga frågor HSN 2007/1 Avgifter vid kuratorsbesök Hälso- och sjukvårdsdirektören informerar om att hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sett över kuratorsorganisationen och att det då framkommit att patienter inte betalar för besök hos kurator, vilket enligt gällande regler ska göras. Förvaltningen informerar därför nu verksamheten om att de ska ta ut avgift för besök hos kurator i öppenvården. Genomgång av studiebesök Nämndens ledamöter redovisar de studiebesök på Vårdcentraler som gjordes i anslutning till nämndens förra sammanträde. Pensionärsråd i Hälso- och sjukvårdsnämnden Daicy Larsson, S, frågar om det pensionärsråd som ska finnas i hälso- och sjukvårdsnämnden. Curt Broberg, C, meddelar att arbetet med pensionärsrådet är på gång och att han inom en snar framtid kommer att kunna kalla till ett första möte. Daicy Larsson,S; framför även en fråga från en patient rörande inkontinenshjälpmedel.

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Innehållsförteckning HSN 115. Månadsrapport t o m oktober 2008...1 HSN 116. Inför fördelning budget 2008...2 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2 Plats

Läs mer

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Innehållsförteckning HSN 295. Rehabiliteringsgaranti 2009 och 2010...1 HSN 296. Överföring av medel till Socialnämnden...3 HSN 297. Månadsrapport

Läs mer

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari PROTOKOLL Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari Register sida HSN 448 Årsredovisning och bokslut... 2 HSN 449 Kompletteringsbudget... 3 HSN 450 Utskrivningsklara patienter... 4 HSN 451 Bra sjukskrivning...

Läs mer

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 330. Beställning av vaccin mot nya influensan...1

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 330. Beställning av vaccin mot nya influensan...1 Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 330. Beställning av vaccin mot nya influensan...1 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2 Plats och tid: Närvarande Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSF konferensrum

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden 17 januari 2011 Register

Hälso- och sjukvårdsnämnden 17 januari 2011 Register Register HSN 1 Inledning, presentation och reglemente... 1 HSN 2 Val av arbetsutskott 2011-2014... 2 HSN 3 Val av representanter i råd och grupper: Handikapprådet, Pensionärsrådet... 3 HSN 4 Val av ledamöter

Läs mer

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll

Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Åter till indexsida för hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll Innehållsförteckning s extrasammanträde den 27 september 2005: HSN 357. Hälso- och sjukvårdsdirektören...1 HSN 358. Stoppaket...2 Åtgärder

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 17.30 18.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordförande Fredrik Jönsson (C) Stefan Pettersson (M), tjg ers för Olof

Läs mer

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 december 2010 HSN 492 Presentation av projektet Ekonomi i balans...1 HSN 493 Presentation av

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 december 2010 HSN 492 Presentation av projektet Ekonomi i balans...1 HSN 493 Presentation av Innehållsförteckning HSN 492 Presentation av projektet Ekonomi i balans...1 HSN 493 Presentation av medarbetarenkät...4 HSN 494Budget 2011...5 HSN 495 Individersättning till vårdcentraler 2011...6 HSN

Läs mer

NÄMNDEN FÖR OMSORG OCH HÄLSA

NÄMNDEN FÖR OMSORG OCH HÄLSA Plats och tid: Förvaltningkontoret för omsorg och hälsa, Parkgatan 6, Alvesta klockan 13.15 16.15 Beslutande Helen Gustavsson (m) ordförande Kia Jonsson (m) Mia Gällring (kd) Lars Andersson (fp) Rose-Marie

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-09 Plats och tid: Ajournering: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.50 11, kl 14.30

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 11 februari 2013

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 11 februari 2013 PROTOKOLL Register sida HSN 281 Motion angående HBTQ-utbildning av mödravården... 2 HSN 282 Information resultat Vårdbarometern 2012... 3 HSN 283 Årsredovisning och bokslut 2012... 4 HSN 284 Kompletteringsbudget

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-09-03 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg Plats och tid Linden kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Ulla Berg (S) (ordförande) Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson

Läs mer

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 17 mars

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 17 mars PROTOKOLL Hälso- och sjukvårdsnämnden 17 mars Register sida HSN 458 Sammanhållna insatser vid beroende och missbruk... 2 HSN 459 Utskrivningsklara patienter... 3 HSN 460 Tillhörighet gällande Socialpsykiatriskt

Läs mer

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Tyresö, sammanträdesrummet Myggdalen, plan 1 Onsdagen den 29 augusti 2007 kl 19.00-20.50 Beslutande Se närvarolista Övriga deltagare

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 345. Rekommendation om vaccination mot pandemisk influensa...1

Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 345. Rekommendation om vaccination mot pandemisk influensa...1 Innehållsförteckning Hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 345. Rekommendation om vaccination mot pandemisk influensa...1 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2 Plats och tid: Närvarande Övriga: Hälso- och sjukvårdsnämnden,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Representation 3 Föregående protokoll 4 Delgivningar 5 Tillgänglighetsprogram 6 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 16.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C),

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 1(9) PROTOKOLL Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 Beslutande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (8) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 15.45 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (L) Hans Åberg 1:e vice ordförande (S) Dag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 110 Plats och tid Kommunhuset Åstorp kl. 19.00 20.45 Beslutande Wilhelmsson, Anders (s), ordförande Åkerman, Lizette (s) Andersson, Annika (s) Pettersson, Monika (m) Hassel, Göran (m) Axelsson, Bodil (fp)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Socialnämnden 2012.03.20 1

Socialnämnden 2012.03.20 1 Socialnämnden 2012.03.20 1 Plats och tid Sammanträdesrum Ladan, kommunhuset kl 13.30-17.20 ande Övriga deltagande Stefan Westergren (S) ordf Lina Persson (S) Anders Palm-Lundin (S) tjg ers Håkan Karlsson

Läs mer

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(9) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors Kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus Hans Hellman PRO Ale

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL

Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL 2016-08-23 KFN 66 Region Gotland kulturplan 2017-2020 Bilaga KFN 67 Övrigt ärende. Rapport från förvaltningschef PROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden ()

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden () SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-03-05 () Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.30-17.40 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24 1(11) Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 09.00-12.00 Beslutande Isabell Korn, ordf (M) Rikard Paulin (S) och tjänstgörande ersättare Monica Samuelsson (S) Natalya Raad

Läs mer

Socialnämnd 2011-03-21 1

Socialnämnd 2011-03-21 1 Socialnämnd 2011-03-21 1 Plats och tid Socialtjänsten 16.00-17.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Bengt Andersson (C), ordf Per Gren (S), vice ordf Siw Malmsten

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid C-salen Medborgarhuset Alafors, kl 16:00-16:07

PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid C-salen Medborgarhuset Alafors, kl 16:00-16:07 PROTOKOLL 1(6) Plats och tid C-salen Medborgarhuset Alafors, kl 16:00-16:07 Beslutande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Närvarorätt enligt särskilt beslut Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälsocentralen, Strömsund. Beslutande Övriga deltagande Nina Fållbäck Svensson (v) Anne Marie Johansson (s) Christer Åkerlind (s) Bo Danielsson (v) Kjell Nilsson (v) Birgitta Franzon

Läs mer

Kommunhuset, Norrtäije-salen kl

Kommunhuset, Norrtäije-salen kl NORRTÄLJE KOMMUN Bygg- och miljönämnden SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid ande Kommunhuset, Norrtäije-salen kl 09.00-09.15 Enligt förteckning Övriga deltagande Sara Helmersson, bygg- och miljöchef Tore

Läs mer

Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie Oskarsson (S) Madeleine Jansson (S) ...

Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie Oskarsson (S) Madeleine Jansson (S) ... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 16.30 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie Oskarsson (S) Madeleine

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Äldreboende/trygghetsboende. 5 Förenade Care 6 Mötestider 2014 7 Tillgänglighetsprogram,

Läs mer

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare Kommunstyrelsens välfärdsutskott 2015-04-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Lundström Torsdagen den 16 april 2015, klockan 14:00 15:50 Ledamöter: Mathias Bohman (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-24 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 15.00-16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Kristina

Läs mer

Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07

Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07 PROTOKOLL 1 (5) Kansliavdelningen/Ingrid Holmér 2005-06-07 LSAU 8/2005 Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott 2005-06-07 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson,

Läs mer

EKERÖ KOMMUN 1(10) 2007-01-15. Tid och plats Måndagen den 15 januari 2007, klockan 17:30-19:35, 386. Beslutande

EKERÖ KOMMUN 1(10) 2007-01-15. Tid och plats Måndagen den 15 januari 2007, klockan 17:30-19:35, 386. Beslutande EKERÖ KOMMUN 1(10) Tid och plats Måndagen den 15 januari 2007, klockan 17:30-19:35, 386 Beslutande Ledamöter Lennart Ljungblom (fp) ordf. Frida Tamker (m) 1: e vice ordf. Georg Gustafsson (s) 2: e vice

Läs mer

Service- och tekniknämnden

Service- och tekniknämnden Service- och tekniknämnden 2007-01-11 3 Plats och tid Pelarsalen, Safiren, kl 15.00-17.00 Beslutande Pat Werner (s), Sten Holmgren (c), Berit Göthberg (s), Christer Ekstrand (s), Maj-Britt Staaf (s), Claes

Läs mer

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Pensionärsrådet Tid 2015-05-04 10:00 12:00 Plats Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Beslutande ledamöter Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), vice ordförande Ingemo Gustafsson Barbro Karlsson

Läs mer

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Meddelande om avliden 3 Ann-Carine Liljegren, sysselsättningshandledare 4 på särskilt boende Föregående protokoll 5 Information

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2008-11-13 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2008-11-13 kl 08.00-12.30 Beslutande Anne Sörqvist (c) ordförande Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson

Läs mer

Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma

Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2016-08-15 Plats Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 15 augusti 2016, kl. 15.00 16.50 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 1 (5) Kansliavdelningen/Kristina Brundin Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson, ordf Paul Johansson (c)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

Tommy Bernevång-Forsberg (KD), ordförande. Dag Thulin (M) Rigmor Holmqvist Ödman (S)

Tommy Bernevång-Forsberg (KD), ordförande. Dag Thulin (M) Rigmor Holmqvist Ödman (S) JÖNKÖPINGS KOMMUN Valnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-09 1 Plats och tid Kajutan, Rådhuset, Jönköping, kl. 11.00 11.45 Beslutande Tommy Bernevång-Forsberg (KD), ordförande Åke Johansson (C) 1:e vice

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (5) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 16.00 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (L) Hans Åberg 1:e vice ordförande (S) Dag

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2014-03-20 18 Plats och tid Hjernet, 2014-03-20 kl. 13.00-14.55 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Margareta Pettersson (S), tj ers Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Håkan Boman

Läs mer

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (14) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2016-08-29 Plats Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Tid Måndagen den 29 augusti, kl. 19.00 20.40 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav

Läs mer

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden. Carina Öberg (S) Sune Cederpil (M) Werner Unger. Ingrid Hansson. s^. ^<L^ T^.

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden. Carina Öberg (S) Sune Cederpil (M) Werner Unger. Ingrid Hansson. s^. ^<L^ T^. *» SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(12) 2011-12-06 m l r/ STAFFAN STOR PS Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Sammanträdeslokal Uppåkra/ kl 19.00-20.00 Beslutande Eric Tabich (M)/ ordf Werner Unger (S) Margareta

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg

Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg Tid 2017-02-28 09:30-11:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Tingsryd Resort Anna Fransson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1(8) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 15.45 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Ljubica Marusic, (S) tjänstgörande ersättare Lisbeth Wiberg, (MP) tjänstgörande

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-18 1(13) Plats och tid Åsele Folkets Hus 08 00 10 20 Beslutande Peter Lindström(s) ordf Egon Persson(åkl) vice ordf Urban Lindström(s) Tommy Danielsson(s) Peter

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 81-93 Tid: 2003-09-30 kl. 09:00 12:15 Plats: Närvarande: Ledamöter: Tjänstgörande ersättare Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum Stefan Bengtsson,

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten 3

Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 2 Plats och tid: Almdalen, Krokom torsdag den 25 februari 2010, kl 16.00-17.00 Beslutande: Cristine

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2010-03-18 30 Plats och tid Garvaren röd, kl. 13.15-17.15 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande (S) Kerstin Svensson (S) Peter Jouensuu (M) Hans Forssell (S) Maria Rönnehäll

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret kl. 12.30-13.00 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

Socialnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Socialnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING Socialnämnden 2007-04-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 99 Delgivning av protokoll...2 100 Delegationsbeslut...3 101 Information från personliga ombud PO-teamet...4 102 Avvikelserapporter...5 103 Fastställande av

Läs mer

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c)

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c) NÄMNDEN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-11 1(12) Plats och tid: Kontoret för arbete och lärande, Parkg. 6, lokal K1, kl. 13.15 16.40 Ajournering 14.25-14.45 Beslutande Siv

Läs mer

1'rGotland. ~ Region. Patientnämnden PROTOKOLL PN 34 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser

1'rGotland. ~ Region. Patientnämnden PROTOKOLL PN 34 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser 1'rGotland Patientnämnden PROTOKOLL 2018-09-13 PN 34 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 35 Rapport stödpersonsverksamheten PN 36 Delår 2 PN 37 Rapport från kansliet PN 38 Information:

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer