Sammanfattning av Sundom enkät. Sanna-Sofia Skog

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av Sundom enkät. Sanna-Sofia Skog"

Transkript

1 Sammanfattning av Sundom enkät Sanna-Sofia Skog Enheten för Forskning och utveckling Medvind Vasa 2011

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning Enkäten Sammanfattning av resultat Bakgrund Inställning till vindkraft Vindkraftverket i Sundom Diskussion... 9

3 1 1 Inledning Sundom är en by i kommunen Vasa med ca 2300 invånare. Av invånarna är ca 77 % svenskspråkiga, ca 22 % finskspråkiga och övriga 1 %. Sundom är en naturnära by med meteoritkratern Söderfjärden och skärgård som hör till Kvarkens världsarv. EPV Vindkraft Ab håller på att bygga ett vindkraftverk i Öjen, Sundom. Tillverkaren av vindkraftverket är det finska företaget Mervento. EPV kommer att arrendera m 2 mark av Vasa stad för bygge av vindkraftverket. Arrendeavtalet kommer att vara ikraft i 35 år. Vindkraftverket kommer att ha en kapacitet på 3,6 MW och kommer att vara 125 meter högt. Man har mätt den årliga medelvindhastigheten till 7,2 m/s vid navhöjd (125 meter). Vägbygget är i full gång för tillfället och vindkraftverket kommer att vara i drift vid årsskiftet Själva monteringen av kraftverket kommer att ta 1 2 veckor. Placeringen av vindkraftverket kan studeras i Figur 1. Figur 1. Den exakta placeringen av vindkraftverket i Sundom.

4 2 2 Enkäten I samband med vindkraftsbygget i Sundom gjordes en kartläggning om attityderna bland invånarna i Sundom till det kommande vindkraftverket. Meningen är att göra en uppföljande enkät för att undersöka hur dessa attityder förändras efter att vindkraftverket tagits i drift. Man fick frivilligt uppge sina adressuppgifter för den uppföljande enkäten. Totalt 480 enkäter delades ut till hushåll inom ca tre kilometers radie från det kommande vindkraftverket i Sundom. Hela enkäten kan ses i Bilaga 1. 3 Sammanfattning av resultat Totalt 132 svar på enkäten erhölls, vilket ger en relativt hög svarsprocent på 27,5 %. Enkäten var delad in i tre kategorier, bakgrund, allmän inställning till vindkraft och inställning till vindkraftverket i Sundom. Resultaten är uppdelade i dessa tre kategorier. 3.1 Bakgrund Ca 15 % av alla som svarade var finskspråkiga, vilket ligger nära den procentuella andelen finskspråkiga i Sundom, 22 %. Av de svarade var 71,2 % män och 28,8 % kvinnor. På frågan Får vi kontakta er igen? svarade 73,7 % av kvinnorna ja, medan procenten för männen var lite högre 79,8 %. De flesta som svarade var över 60 år och åldersfördelningen kan studeras i Figur 2 på nästa sida.

5 3 Figur 2. Åldersfördelningen bland de som svarade på enkäten. Eftersom största delen av de som svarade var över 60 år, var också andelen pensionärer störst i kategorin yrkesgrupp. Se Figur 3. Figur 3. Fördelningen mellan yrkesgrupper

6 4 3.2 Inställning till vindkraft Inställningen till vindkraft undersöktes först på det allmänna planet och för vindkraftverk överlag. Sedan gjordes en mer specifik kartläggning om vindkraftverket i Sundom. Resultaten har jämförts med varandra. På en skala från 1 till 5 (1 = mycket negativt, 5 = mycket positivt) uppmanades svararna att tag ställning till hur de förhåller sig till vindkraft. Talet 4,23 erhölls som medeltal, vilket innebär att inställningen till vindkraft överlag verkar i Sundom vara väldigt positivt. Om man ser på skiljaktigheter mellan män och kvinnor såg talen ut enligt följande; kvinnorna 4,3; männen 4,2. Skiljaktigheterna var små. Figur 4. Den procentuella fördelningen mellan de som svarat nej och de som svarat ja på frågorna ovan. Figur 4 ovan visar den procentuella fördelningen på ja- och nej-svar för några allmänna frågor om vindkraft. Även dessa svar förstärker åsikten om att invånarna i Sundom är positivt inställda till vindkraft och ser vindkraften som en framtid i Finlands energiproduktion.

7 5 En förutsättning vid val av plats för ett vindkraftverk är att den årliga medelvindhastigheten är relativt hög. Man brukar ha den årliga medelvindhastigheten 6,5 m/s som en nedre gräns för att vindkraftverket skall vara ekonomiskt lönsamt. I enkäten frågades det av invånarna var de tycker att vindkraftsproduktionen borde koncentrars. Högst fyra alternativ kunde väljas. Svaren kan ses i Figur 5. Figur 5. Placeringen av vindkraftverk Som Figur 5 visar har de flesta röstat på att vindkraftverken skall byggas ute till havs, där vindhastigheten är högre och det inte finns någon friktion med marken. Även obebodda områden, kusten, industriområden och fjäll ansågs vara bra byggplatser för vindkraft. Obebodda områden är sig dyra investeringsprojekt, eftersom avståndet till el- och vägnätet kan vara långt och kunderna finns inte i närheten. Däremot vore industriområden ett bra alternativ, eftersom ellinjer är färdigt dragna, förutsagt att vindhastigheten är tillräckligt hög. Vid kusten och på fjällen torde vindhastigheten vara tillfredsställande. Av de som deltog i enkäten skulle 61,5 % på något sätt vara intresserade av delaktighet i vindkraft. Antingen genom att köpa vindel, genom att bli medlem i en vindkraftsförening eller genom att investera i ett vindkraftverk. Ur de fria svaren framkommer det att hela 16 st. skulle kunna tänka sig att investera i ett vindkraftverk. De flesta ville dock vara delaktiga genom att köpa vindel.

8 6 Vindkraftverkens störande faktorer undersöktes och för att få en jämförelse undersöktes även de störande faktorerna i boendeomgivningen. På en skala 1 5 (1 = inte alls störande, 5 = mycket störande) skulle man bedöma, först de störande faktorerna nära hemmet, sedan för vindkraftverk allmänt och till sist specifikt för Sundom vindkraftverket. I Figur 6 och Figur 7 kan resultaten studeras. Figur 6. Störande faktorer I boendeomgivningen.

9 7 Figur 7. Störande faktorer för vindkraft allmänt och störande faktorer specifikt för vindkraftverket i Sundom. I Figur 6 kommer det fram att det som mest störde hemma friden var trafik och byggarbete. Om man jämför dessa resultat med de störande faktorerna för vindkraftverk, så ansågs endast bullret från kraftverken i allmänhet vara mer störande än trafiken hemma. Trafiken hemmavid ansågs mest störande gällande alla störande faktorer för vindkraftverket i Sundom. En annan intressant jämförelse är att man fann grannarna vara mera störande än åsynen av Sundom vindkraftverket, byggarbeten ansågs också vara mer störande än buller olägenheter från Sundom kraftverket. På alla störande faktorer var vindkraftverk i allmänhet mer irriterande än det närliggande kraftverket i Sundom. För Sundom vindkraftverket var den mest störande faktorn trafik vid bygge av vindkraftverket. Detta kan delvis förklaras genom att bygget redan är igång och invånarna har konkret fått uppleva trafiken som det förorsakar. På andra plats kom bullret från Sundom kraftverket. För vindkraftverk i allmänhet ansågs däremot bullret som mest störande och skuggor- och blinkningsfenomen kom på andra plats. I enkäten kom det fram att skuggor- blinkningsfenomen var ett nytt begrepp för många och många var osäkra på vad det i praktiken betyder.

10 8 För vindkraftverk i allmänhet ansågs trafiken vid drift av vindkraftverket vara minst störande, medan för Sundom kraftverket fann man åsynen av kraftverket som minst störande. I boendeomgivningen var det natur och djurlivet som var minst besvärande. Som följande utreddes vilka skador på miljön invånarna ansåg att vindkraftverk i allmänhet och vindkraftverket i Sundom har. Även här användes det en skala från 1 till 5 (1 = ingen skada, 5 = stor skada). Resultaten representeras i Figur 8. Figur 8. Vindkraftverks skador på miljön. Resultaten visar att även här ansågs vindkraftverk överlag förorsaka mer skada på miljön än vindkraftverket i Sundom. Endast människor och fiskar bedömdes ta mer skada vid vindkraftverket i Sundom än vid vindkraftverk överlag. Mest skada i Sundom trodde man kommer att förorsakas på landskapsbilden, på fågellivet och på områdets rekreationsvärde. Samma faktorer gällde för vindkraftverk överlag. I Sundom fann man att fladdermöss kommer att ta minsta skada och för vindkraftverk överlag trodde man att jordmånen skadas minst. Skillnaden mellan vindkraftverket i Sundom och kraftverk överlag var störst

11 9 gällande skador på fladdermöss. På frågan Vad påverkas mest av de i föregående frågor nämnda faktorer? svarade man fågellivet, människorna och landskapsbilden. 3.3 Vindkraftverket i Sundom Av de svarade var 93,8 % medvetna om att ett vindkraftverk kommer att byggas i Sundom, det betyder att åtta stycken inte visste om Sundoms vindkraftsplaner. 54,7 % ansåg att de hade fått för lite information om vindkraftsbygget. Flera stycken påpekade att de skulle velat ha direkt information till hemmet. Man saknade information om kraftverkets placering, tidtabell och om de miljökonsekvenser som det kommer att ge upphov till. En del skulle även ha velat veta, vilken nytta kraftverket kommer att ge och vilka möjligheter det finns för aktivt deltagande. På skalan 1 5 förhåller sig Sundomborna ganska positivt till vindkraftsbygget, 3, 98. Siffran är dock lägre än för vindkraft i allmänhet, som nämndes redan tidigare och som var 4,23. Majoriteten av de svarade var fast bosatta i Sundom, medan 9,4 % var villaägare. Det uppskattade avståndet i medeltal, från huset till det kommande vindkraftverket var 2,48 km. Av de som svarade på frågan Hur tror du att vindkraftverket i Sundom kommer att påverka allmänhetens syn på Sundom som område? svarade ca 42 st. att påverkan kommer att vara positiv och att Sundom kommer att ses som en by som utvecklas. 31 st. ansåg att vindkraftverket inte kommer att ha någon påverkan på allmänheten, varken, positiv eller negativ. I början kan det kanske vara negativt, men i det långa loppet påverkar det inte alls. 14 personer trodde att vindkraftverket kommer att ha en negativ påverkan, medan tolv stycken inte visste. 4 Diskussion Svarsprocenten för enkätförfrågan var relativt hög, vilket kan bero på att ämnet var aktuellt och berörde alla inom det utdelade området. Det positiva med resultaten från enkäten var, att de flesta invånarna i Sundom ställde sig väldigt tillmötesgående när det gällde vindkraft och även det kommande vindkraftverket till Sundom. Det skall bli intressant att se resultaten från den uppföljande enkäten. Blir inställningen mer negativ eller blir den ännu mer positiv än vad den redan är? För att ännu bättre nå invånarnas godkännande vore det bra med en bättre informationsgång åt invånarna om vad som är på gång.

12 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 1 / 8 Förfrågan om vindkraft Denna enkätförfrågan har gjorts av forskning och utveckling vid Yrkeshögskolan Novia inom projektet Medvind. Projektet Medvind arbetar med informationsspridning och kartläggning av vindkraftsrelaterade frågor i Österbotten. Med projektet vill man främja vindkraftsfrågorna i regionen. Projektet utförs inom Vasa Energiinstitut, där Novia fungerar som projektägare och Vasa Yrkeshögskola och Vasa universitet är samarbetspartners. Målet med denna enkät är att kartlägga allmänhetens attityder gällande vindkraft och samla in åsikter om vindkraftsbygget i Sundom. Enkäten består av 26 frågor och det tar ca 10 minuter att svara på den. Svaren behandlas konfidentiellt. Om du vill lämna någon fråga obesvarad lämna den tom. Svarstiden är fram tills Posta ditt svar i det medföljande kuvert. Porto färdigt betalt. Enkäten kan även laddas ner från Medvind Bloggen Gå gärna och kolla på webbportalen för mera information angående vindkraft. Tuulivoima tiedustelu Tämä kysely on Yrkeshögskolan Novia:n tutkimus ja kehitys osaston tekemä. Kysely on osa Medvind hanketta. Medvind hankkeen tavoite on levittää tietoja ja kartoittaa tuulivoimaan liittyviä kysymyksiä Pohjanmaalla. Hankkeella halutaan edistää tuulivoimakysymyksiä Pohjanmaan alueella ja se toteutetaan Vaasan Energiainstituutissa. Novia toimii hankkeen omistajana ja Vaasan Ammattikorkeakoulu ja Vaasan Yliopisto ovat yhteistyökumppaneita. Tämän kyselyn tavoite on kartoittaa väestön asennetta tuulivoimaan ja kerätä mielipiteitä Sundomin tuulivoimahankkeesta. Kysely koostuu 26 kysymyksestä ja sen vastaamiseen menee noin 10 minuuttia. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos haluat jättää jonkun kysymyksen vastaamatta, jätä se tyhjäksi. Vastausaika on menneessä. Postita vastauksesi mukana liitetyssä kirjekuoressa. Postimaksu on jo maksettu. Kyselyyn voit myös ladata netistä, Medvind blogista. Lisää tietoa tuulivoimasta löydät tuulivoimaportaallista

13 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 2 / 8 Bakgrund / Tausta 1. Kön / Sukupuoli Man / Mies Kvinna / Nainen 2. Ålder / Ikä Under 20 år / Alle 20 vuotta år / vuotta år / vuotta år / vuotta år / vuotta Över 60 år / Yli 60 vuotta 3. Yrkesgrupp /Ammattiryhmä Arbetare / Työntekijä Tjänsteman / Toimihenkilö I ledande ställning / Johtavassa asemassa oleva Hemmamamma / -pappa / Kotiäiti / -isä Pensionär / Eläkeläinen Studerande / Opiskelija Arbetslös / Työtön Företagare / Yrittäjä Annat, vad? / Muu mikä? Allmän inställning till vindkraft / Yleinen suhtautaminen tuulivoimaan 4. Hur mycket är du i allmänhet intresserad av miljö- och energifrågor? Kuinka paljon olet yleisesti ottaen kiinnostunut ympäristö- ja energiakysymyksistä? Mycket intresserad / Todella kiinnostunut Ganska intresserad / Melko kiinnostunut Inte särskilt intresserad / En kovin kiinnostunut Inte alls intresserad / En ollenkaan kiinnostunut 5. Hur förhåller du dig till vindkraft? (1 = mycket negativt, 5 = mycket positivt) Miten suhtaudut tuulivoimaan? (1 = erittäin negatiivisesti, 5 = erittäin positiivisesti) Varför? / Miksi?

14 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 3 / 8 6. Är det bra att det byggs mer vindkraftverk i Finland? Onko hyvä, että Suomeen rakennetaan lisää tuulivoimaloita? Ja / Kyllä Nej / Ei 7. Skulle du vara beredd att hyra ut mark för vindkraftsproduktion? Olisitko valmis vuokramaan maata tuulivoimatuotannolle? Ja / Kyllä Nej / Ei 8. Skulle du kunna tänka dig att köpa el producerat med vindkraftverk? Voisitko kuvitella ostavasi tuulivoimasähköä? Ja / Kyllä Nej / Ei 9. Var borde vindkraftsproduktionen koncentreras? Mihinkä tuulivoimatuotanto tulisi keskittää? Du kan välja högst 4 alternativ. Voit valita korkeintaan 4 vaihtoehtoja. På myrar / Soille Till havs / Merelle Vid kusten / Rannikolle Vid sjöar / Järville På åkerområden / Peloille I skogsområden / Metsäalueille På obebodda områden / Asumattomille alueille På industriområden / Teollisuusalueille På naturskyddsområden / Luonnonsuojelualueille På fjäll / Tuntureille I tätorter eller i deras utkant / Taajamille tai niiden laitaan Övriga områden, vart? / Muille alueille, mille? 10. Skulle du vara intresserad av delaktighet i vindkraft t.ex. genom att köpa vindel, bli medlem i en vindkraftsförening eller genom att vara delägare i ett vindkraftverk? Olisitko kiinnostunut olla osallisena tuulivoimaan, esim. ostamalla tuulisähkö, olla jäsenenä tuulivoimayhdistyksessä tai olla tuulivoimalan osaomistaja? Ja / Kyllä Nej / Ei Hur? / Miten?

15 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 4 / Bedöm vindkraftverkens störande faktorer. (1 = inte alls störande, 5 = mycket störande) Arvioi tuulivoimaloiden mahdollisia haittatekijöitä. (1 = ei lainkaan häiritsevä, 5 = paljon häiritsevä) a) Åsynen av vindkraftverk / Tuulivoimaloiden näkyminen b) Buller från vindkraftverk / Tuulivoimaloiden aiheuttama melu c) Skuggor- och blinkningsfenomen / Varjot- ja vilkkumisilmiöt d) Trafik vid bygge av vindkraftverk / Liikenne tuulivoimalan rakentamisvaiheessa e) Trafik vid drift av vindkraftverk / Liikenne tuulivoimalan käyttövaiheessa f) Annat? / Muuta? Bedöm vindkraftverkens skador på miljön. (1 = ingen skada, 5 = stor skada) Arvioi tuulivoimaloiden vaikutuksia ympäristöön. (1 = ei vaikutusta, 5 = suuri vahinko) a) Fågellivet / Lintuelämä b) Människor / Ihmiset c) Växtlighet, organismer, ekosystem / Kasvillisuus, eliöt, ekosysteemit d) Fiskar (off-shore) / Kalat (off-shore) e) Fladdermöss / Lepakot f) Rekreationsvärde på området / Alueen virkistysarvo g) Jordmån / Maaperä h) Vattendrag / Vesistöt i) Landskapsbild / Maisemakuva j) Annat? / Muuta?

16 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 5 / Hur mycket anser du att följande faktorer stör i omgivningen där du bor? (1 = inte alls störande, 5 = mycket störande) Miten paljon seuraavat tekijät häiritsevät mielestäsi asuinympäristöäsi? (1 = ei lainkaan häiritsevä, 5 = paljon häiritsevä) a) Trafik / Liikenne b) Grannar / Naapurit c) Natur och djurliv / Luonto ja eläinelämä d) Byggarbete / Rakennustyöt e) Närliggande industri / Lähellä sijaitseva teollisuus f) Annat? / Muuta? Inställning till vindkraftverket i Sundom / Suhtautuminen Sundomin tuulivoimalaan 14. Vet du om att ett vindkraftverk kommer att byggas i Sundom? Oletko tietoinen siitä, että Sundomiin tullaan rakentamaan tuulivoimala? Ja / Kyllä Nej / Ei 15. Upplever du att du har fått tillräckligt med information om vindkraftverksbygget i Sundom? Koetko saaneesi tarpeeksi tietoja Sundomin tuulivoimalahankkeesta? Ja / Kyllä Nej / Ei 16. Om inte, vad mera skulle du ha önskat få i informationsväg? Jos ei, mitä muuta tietoja olisit toivonut saada? 17. Hur förhåller du dig till vindkraftverksbygget i Sundom? ( 1 = mycket negativt, 5 = mycket positivt)miten suhtaudut Sundomin tuulivoimalarakentamiseen? (1 = erittäin negatiivisesti, 5 = erittäin positiivisesti) Varför? / Miksi?

17 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 6 / Boendet i Sundom? Asuminen Sundomissa? Fast bosatt / Vakituisesti asuva Villaägare / Huvilaomistaja 19. Uppskatta avståndet från ditt hus till det planerade vindkraftsverket vid Öjskatan, Långmossen, Sundom. Arvioi etäisyys talostasi suunniteltuun tuulivoimalaan Öjskatan, Långmossen Sundom. Meter / Metriä 20. Hur tror du att vindkraftverket i Sundom kommer att påverka allmänhetens syn på Sundom som område? Miten uskot, että Sundomin tuulivoimala tulee vaikuttamaan yleisön näkemykseen Sundomista alueena? 21. Bedöm hur vindkraftverkets störande faktorer kommer att påverka dig. ( 1 = ingen påverkan, 5 = stor påverkan)arvioi miten tuulivoimalan häiritsevät tekijät tulevat vaikuttamaan sinuun. (1 = ei vaikuta lainkaan, 5 = vaikuttaa paljon) a) Åsynen av vindkraftverk / Tuulivoimaloiden näkymä b) Buller från vindkraftverk / Tuulivoimaloiden aiheuttama melu c) Skuggor- och blinkningsfenomen / Varjot- ja vilkkumisilmiöt d) Trafik vid bygge av vindkraftverk / Liikenne tuulivoimalan rakentamisvaiheessa e) Trafik vid drift av vindkraftverk / Liikenne tuulivoimalan käyttövaiheessa f) Annat? / Muuta?

18 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 7 / Bedöm hur vindkraftverkets miljöeffekter kommer att påverka miljön och naturen i Sundom. (1 = ingen påverkan, 5 = stor påverkan)arvioi kuinka tuulivoimalan ympäristövaikutukset tulevat vaikuttamaan Sundomin ympäristöön ja luontoon. (1 = ei vaikuta lainkaan, 5 = vaikuttaa paljon) a) Fågellivet / Lintuelämä b) Människor / Ihmiset c) Växtlighet, organismer, ekosystem / Kasvillisuus, eliöt, ekosysteemit d) Fladdermöss / Lepakot e) Fiskar / Kalat f) Rekreationsvärde på området / Alueen virkistysarvo g) Jordmån / Maaperä h) Vattendrag / Vesistöt i) Landskapsbild / Maisemakuva j) Annat? / Muuta? Vad påverkas mest av de i föregående frågor nämnda faktorer? Mihinkä kohdistuu suurin vaikutus edellisissä kysymyksissä mainituista tekijöistä? 24. Projektet kommer att göra en uppföljande enkätstudie av vindkraftverkens konsekvenser efter att vindkraftverket har byggts i Sundom. Får vi kontakta er igen för att göra en uppföljande studie? Hanke tulee tekemään seurantakyselyn tuulivoimalan vaikutuksista sen jälkeen kuin tuulivoimala on rakennettu Sundomiin. Saammeko ottaa yhteyttä teihin tehdäksemme seuranta tutkimuksen? Ja / Kyllä Nej / Ei

19 Bilaga 1 Förfrågan om vindkraft Sanna-Sofia Skog 8 / Ifall du svarade ja på föregående fråga, vänligen ge ert namn och adressuppgifter. Enkäten kommer att behandlas konfidentiellt. Mikäli vastasit kyllä edellisessä kysymyksessä, ystävällisesti ilmoita nimenne ja osoitetietonne. Kysely käsitellään luottamuksellisesti. Namn/Nimi: Adress/Osoite: Postnummer/Postinumero: Postanstalt/Postitoimipaikka: Tack för ditt svar! Kiitos vastauksestasi! Kontaktuppgifter hittas på webbportalen Yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme

Fjärdkärin asemakaava kalastaja- ja yrittäjäkysely

Fjärdkärin asemakaava kalastaja- ja yrittäjäkysely Fjärdkärin asemakaava kalastaja- ja yrittäjäkysely Mustasaaren kunta Seija Väre 12.6.2012 Fjärdkär kalastaja- ja yrittäjäkysely 12.6.2012 1 (4) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 KYSELYN TOTEUTUS... 2 3 KYSELYN

Läs mer

Vindkraft. Landsbygdens möjlighet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC SLC r.f. r.f. FOTO: Tore Snickars

Vindkraft. Landsbygdens möjlighet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC SLC r.f. r.f. FOTO: Tore Snickars FOTO: Tore Snickars Vindkraft Landsbygdens möjlighet Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC SLC r.f. r.f. Vindkraften och markägarna Klimatdebatten och frågan om hur klimatförändringen kan

Läs mer

Raasepori Inkoo merialueen tuulivoimalahanke Vindkraftsprojektet i sjöområdet utanför Raseborg Ingå

Raasepori Inkoo merialueen tuulivoimalahanke Vindkraftsprojektet i sjöområdet utanför Raseborg Ingå Raasepori Inkoo merialueen tuulivoimalahanke Vindkraftsprojektet i sjöområdet utanför Raseborg Ingå Inkoo, Ingå 18.8.2009 Ohjelma: Avaus: Puheenjohtaja Heikki Martela, Pro Barösundin saaristo yhdistys

Läs mer

MAGMA Finlands svenska tankesmedja. Frågor om invandring. September 2009

MAGMA Finlands svenska tankesmedja. Frågor om invandring. September 2009 MAGMA Finlands svenska tankesmedja September 2009 Tankesmedjan MAGMA och Taloustutkimus Finlandssvenskar har en positivare inställning till utlänningar och invandring än folkmajoriteten Tankesmedjan Magma

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Regional planering och förankring

Regional planering och förankring Regional planering och förankring överinspektör Minna Torkkeli, miljöministeriet NordVind seminar 11 oktober 2011 Vindkraft & lokal förankring Vindkraft i Finland Vindkraftskapaciteten i Finland (maj 2011)

Läs mer

Korsholms vindkraftspark Miljökonsekvensbeskrivning Bilagor

Korsholms vindkraftspark Miljökonsekvensbeskrivning Bilagor Korsholms vindkraftspark Miljökonsekvensbeskrivning Bilagor BILAGOR Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Kontaktmyndighetens utlåtande om programmet för miljökonsekvensbedömning Rapport med resultaten av invånarenkäten

Läs mer

Kundenkät om dagvården i huvudstadsregionen 2011

Kundenkät om dagvården i huvudstadsregionen 2011 Kundenkät om dagvården i huvudstadsregionen 2011 Målet med enkäten och hur den genomfördes Enkäten utredde åsikter om dagvården i fyra kommuner i huvudstadsregionen: Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Det blev ungefär som vi trodde. Dalforsbornas upplevelse av vindkraftparken på Hedbodberget efter uppförandet

Det blev ungefär som vi trodde. Dalforsbornas upplevelse av vindkraftparken på Hedbodberget efter uppförandet Det blev ungefär som vi trodde Dalforsbornas upplevelse av vindkraftparken på Hedbodberget efter uppförandet 2011 Upplägg och insamling av data: Beatrice Eriksson. Analys och rapportskrivning: Eja Pedersen.

Läs mer

VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET

VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET - I vilket skede och hur kan hälsoskyddet påverka? Överinspektör, Vesa Pekkola Vindkraft, en symbol för miljövänlighet eller en fågelhack? 2 Vindkraftverkens

Läs mer

VINDKRAFT, DISKUSSION OCH FAKTA , Villa Lande TUULIVOIMA YLEINEN KESKUSTELU. Lars Nummelin, Åke Lindeberg

VINDKRAFT, DISKUSSION OCH FAKTA , Villa Lande TUULIVOIMA YLEINEN KESKUSTELU. Lars Nummelin, Åke Lindeberg VINDKRAFT, DISKUSSION OCH FAKTA 25.10.2011, Villa Lande TUULIVOIMA YLEINEN KESKUSTELU Lars Nummelin, Åke Lindeberg Innehåll - Sisältö Utgångsläge Lähtötilanne Nuläge Nykytilanne Planprocessen Kaavoitusprosessi

Läs mer

Vindkraft. Landsbygdens möjlighet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. FOTO: Tore Snickars

Vindkraft. Landsbygdens möjlighet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. FOTO: Tore Snickars FOTO: Tore Snickars Vindkraft Landsbygdens möjlighet Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. Vindkraften och markägarna Klimatdebatten och frågan om hur klimatförändringen kan motverkas

Läs mer

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Merikartvägen N Torkkola Lillkyro 7 Torkkola vindkraftspark finns i Vasa längs med Merikartvägen, söder om Kyrö älv. Yta: ca 1 000 hektar Skiften: över 200 Markägare:

Läs mer

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy 1 / 4 SAMMANDRAG Bakgrund och beskrivning Elförbrukningen i Finland har ökat från år till år och den antas

Läs mer

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Energy AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Gottenvik Projektet

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Några Reflektioner om vindkraft VARFÖR? Två huvudskäl EKONOMISKT Ägare slipper

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Vindpark Marviken Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Offshore AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Bilaga B: Frågeformulär social utredning

Bilaga B: Frågeformulär social utredning Bilaga B: Frågeformulär social utredning 1 (11) VÄSTERVIK VINDKRAFTSPROJEKT Miljökonsekvensbedömning INVÅNARENKÄT I VÄSTERVIK NÄROMRÅDE Ärade mottagare, Triventus Wind Power AB håller på att planera ett

Läs mer

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning Säliträdbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SÄLITRÄDBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson PiteåPanelen Rapport nr 13 Europaförslag November 2010 Eva Andersson Kommunledningskontoret Europaförslag Europaparlamentet vill utöka möjligheten för Europas medborgare att påverka Europeiska unionen.

Läs mer

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2355 Kansalaiskeskustelu ydinvoimasta 2006 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen

Läs mer

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ Angelica Widing Gunilla Britse Tore Wizelius Förord Denna studie har genomförts vid, Högskolan på Gotland under år 2003-2005

Läs mer

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009 FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009 Projektets målsättning och utgångspunkter Målsättning Att kartera möjligheter för syngergieffekter

Läs mer

*) P.g.a. den låga tillväxttakten kan torven inte betraktas som förnybar trots att den brukar räknas till gruppen biobränslen.

*) P.g.a. den låga tillväxttakten kan torven inte betraktas som förnybar trots att den brukar räknas till gruppen biobränslen. Så tillverkas el Elproduktionen i Sverige består främst av vattenkraft och kärnkraft. Dessa svarar tillsammans för över 90 procent av elproduktionen. Resten produceras främst med fossila bränslen genom

Läs mer

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Ovanåker. Bergvik skog 2012-09-12

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Ovanåker. Bergvik skog 2012-09-12 Rapport Allmänheten om vindkraft i Ovanåker Bergvik skog 12-9-12 Om undersökningen Antal intervjuer Metod Målgrupp Vägning 62 intervjuer Telefonintervjuer baserat på ett slumpmässigt urval Allmänheten

Läs mer

GYMNASIEELEVERNAS ÅSIKTER OM UNDERVISNINGEN I MUNTLIG SPRÅKFÄRDIGHET. Kandidatavhandling Ossi Lupunen

GYMNASIEELEVERNAS ÅSIKTER OM UNDERVISNINGEN I MUNTLIG SPRÅKFÄRDIGHET. Kandidatavhandling Ossi Lupunen GYMNASIEELEVERNAS ÅSIKTER OM UNDERVISNINGEN I MUNTLIG SPRÅKFÄRDIGHET Kandidatavhandling Ossi Lupunen Jyväskylä universitet Institutionen för språk Svenska språket 2.5.2011 2 TIIVISTELMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

Läs mer

Finskspråkiga försöker i större utsträckning än svenskspråkiga få service på sitt eget språk 18,4 6,2 3,3. Sällan Aldrig 1,9 81,7 54,8

Finskspråkiga försöker i större utsträckning än svenskspråkiga få service på sitt eget språk 18,4 6,2 3,3. Sällan Aldrig 1,9 81,7 54,8 Språkbarometern 14.. Sammanfattningen av resultaten från Språkbarometern Språkbarometern undersöker hur väl den lokala språkminoriteten får service på sitt eget språk i hemkommunen. Samtliga tvåspråkiga

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker del 8 störningar och risker 63 8 STÖRNINGAR OCH RISKER Etablering av vindkraftverk kan medföra störningar och risker. Många problem kan begränsas tack vare ny teknik och ökad kunskap om vindkraftens påverkan

Läs mer

S P Kie P O T P A Kim vill inte spela gitarr ensam i garaget i kväll. Kim ei halua soittaa kitaraa yksin autotallissa tänä iltana

S P Kie P O T P A Kim vill inte spela gitarr ensam i garaget i kväll. Kim ei halua soittaa kitaraa yksin autotallissa tänä iltana PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS (MAGNET s. 126 ) RUB2 1. SUORA SANAJÄRJESTYS (S + P + Kie (= Li) + P + O + T + P + A) S P Kie P O T P A Kim vill inte spela gitarr ensam i garaget i kväll Kim ei halua soittaa

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

MARINA KINNUNEN POHJANMAAN HYVINVOINTIALUE MALLIN VALMISTELU BEREDNING AV MODELL FÖR ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSOMRÅDE

MARINA KINNUNEN POHJANMAAN HYVINVOINTIALUE MALLIN VALMISTELU BEREDNING AV MODELL FÖR ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSOMRÅDE MARINA KINNUNEN POHJANMAAN HYVINVOINTIALUE MALLIN VALMISTELU BEREDNING AV MODELL FÖR ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSOMRÅDE LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Vuxenutbildningen i Svenskfinland

Vuxenutbildningen i Svenskfinland Vuxenutbildningen i Svenskfinland 25 64-åringar 9,0 % 27,5 % 4,8 % 8,9 % 3,0 % 4,7 % 1,3 % 2,9 % Källa: Statistikcentralen Innehåll Vuxenutbildningen i Svenskfinland 261 Inledning 264 1 Beskrivning av

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark

Lillgrund vindkraftpark Lillgrund vindkraftpark I juni 2008 invigdes Lillgrund vindkraftpark. Den ligger en knapp mil utanför den skånska kusten, strax söder om Öresundsbron. Lillgrund är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största

Läs mer

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Filipstad. Bergvik skog 2012-09-12

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Filipstad. Bergvik skog 2012-09-12 Rapport Allmänheten om vindkraft i Filipstad Bergvik skog 12-9-12 Om undersökningen Antal intervjuer Metod Målgrupp Vägning 61 intervjuer Telefonintervjuer baserat på ett slumpmässigt urval Allmänheten

Läs mer

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor?

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor? Miljökonsekvensbedömning av Vanda Energi Ab:s utbyggnad av avfallskraftverk Undersökning i anknytning till MKB-förfarandet om invånarnas synpunkter och förväntningar 2019 Vi ber dig svara på frågorna genom

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

Inställning till vindkraftpark i Falkenberg. Maj Johan Orbe Caroline Theorell

Inställning till vindkraftpark i Falkenberg. Maj Johan Orbe Caroline Theorell Inställning till vindkraftpark i Falkenberg Maj Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Ämne: Inställning till havsbaserad vindkraftpark i Falkenberg Tid för fältarbete: 20 mars 3 april 202 Intervjupersoner:

Läs mer

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär -Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär Projektansvarig: Johan Burström Erik Johansson Marcus Persson Sammanfattning av projektet... 3 Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Vindkraft på rätt plats. Karlskoga 10 oktober 2015 Jonas Rudberg

Vindkraft på rätt plats. Karlskoga 10 oktober 2015 Jonas Rudberg Vindkraft på rätt plats Karlskoga 10 oktober 2015 Jonas Rudberg SNFs syn på vindkraft Naturskyddsföreningen anser att vindkraft bör kunna bidra med minst 30 TWh till år 2020 att vindkraftverken ska etableras

Läs mer

LAPE-akademins förhandsuppgift I LAPE-akatemian ennakkotehtävä I 2019

LAPE-akademins förhandsuppgift I LAPE-akatemian ennakkotehtävä I 2019 LAPE-akademins förhandsuppgift I 2019 LAPE-akatemian ennakkotehtävä I 2019 Frågor till de kommunala LAPE-grupperna Utgående från din kommuns situation, vilka är de mest centrala faktorer som befrämjar

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Söderhamn. Bergvik skog

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Söderhamn. Bergvik skog Rapport Allmänheten om vindkraft i Söderhamn Bergvik skog 212-9-12 Om undersökningen Antal intervjuer 62 intervjuer Metod Telefonintervjuer baserat på ett slumpmässigt urval Målgrupp Allmänheten i Söderhamn

Läs mer

Saatekirje Följebrev pdf; kyselyn näköisversio.doc

Saatekirje Följebrev pdf; kyselyn näköisversio.doc Hyvärinen Liisa VM Lähettäjä: Launonen Nadja VM Lähetetty: 8. helmikuuta 2017 14:19 Aihe: Valtiovarainministeriön kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta reformin parlamentaarisen työryhmän väliraportista/finansministeriets

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Invånarenkät om likabehandling, sammanfattning

Invånarenkät om likabehandling, sammanfattning Invånarenkät om likabehandling, sammanfattning Enkäten genomfördes i oktober-november 2016. 355 svar = 6,4 % av invånarna = 16 % av hushållen Diagrammen visar antal av dem som svarat Befolkningen i Malax

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring.

MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring. Miljökonsekvensbeskrivning för vindkraftsanläggning på Gabrielsberget Bild tagen från http://magasin08.files.wordpress.com/2010/06/vindkraft37.jpg Johan Dyrlind johan.dyrlind@gmail.com Viktor Johansson

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Agenda Göteborg Energi korta fakta Sveriges uttalade mål med vindkraft Genomgång av möjligheter för vindkraft

Läs mer

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror [En intervjustudie med bötfällda bilister] Heléne Haglund [2009-06-09] Inledning Syftet med den här studien är att undersöka vilka anledningar som

Läs mer

FINSKA INFRAFÖRETAGS UPPLEVELSER AV INTERNATIONALISERING, DIGITALISERING OCH VERKSAMHETSUTVECKLING. Oskar Rantala, Yrkeshögskolan Novia

FINSKA INFRAFÖRETAGS UPPLEVELSER AV INTERNATIONALISERING, DIGITALISERING OCH VERKSAMHETSUTVECKLING. Oskar Rantala, Yrkeshögskolan Novia FINSKA INFRAFÖRETAGS UPPLEVELSER AV INTERNATIONALISERING, DIGITALISERING OCH VERKSAMHETSUTVECKLING Oskar Rantala, Yrkeshögskolan Novia PROJEKT INFRA-BOTNIA 2018 I januari 2018 startades ett projekt Infra-

Läs mer

Kraft ur vinden Byggande av vindkraft som en del av livsmiljön

Kraft ur vinden Byggande av vindkraft som en del av livsmiljön Kraft ur vinden Byggande av vindkraft som en del av livsmiljön Installerad vindkraftskapacitet i Finland 2006 2012 och målen för åren 2020 och 2025 3750 MW Installerad MÅL 2500 MW Värdena motsvarar kapaciteten

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Dick Magnusson Linköpings Universitet Tema Teknik och social förändring

Dick Magnusson Linköpings Universitet Tema Teknik och social förändring Dick Magnusson Linköpings Universitet Enkät om Valdemarsviks kommun och saneringsprojektet Valdemarsviken Under våren 2013 genomfördes en enkätstudie kring medborgarnas uppfattning om saneringen av Valdemarsviken.

Läs mer

Träskberget. Lindorna. +62,5 Telegrafberget. Brännkullen. Skomakarklinten Huluberget +42,5. Dammängen Vargkulla +70. Ljuskullen Brudbergen

Träskberget. Lindorna. +62,5 Telegrafberget. Brännkullen. Skomakarklinten Huluberget +42,5. Dammängen Vargkulla +70. Ljuskullen Brudbergen Skölvanberget Maisemarakenne :20 000 Bevuxet område, skog Peitteinen alue, metsä Tätbyggt /bebyggt område Taajama/rakennettu alue Öppet område, åker Avoin alue, pelto Selänne, pääsääntöisesti yli 20 m

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun SAMRÅDSHANDLING Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i MÖRTELEK med omnejd i Uppvidinge kommun ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Billyvind AB Adress: Pistolvägen 10 226 49 LUND Telefon: 046-188 432

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Voisitko auttaa minua? Fråga om hjälp Puhutko englantia? Fråga om en person talar engelska Puhutteko _[kieltä]_? Fråga om en person talar ett visst språk En puhu _[kieltä]_. Förtydliga

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Om sexuell orientering och identitet i skolan

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Om sexuell orientering och identitet i skolan RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Om sexuell orientering och identitet i skolan Om sexuell orientering och identitet i skolan Förord Lärare ska ta ansvar för elevernas kunskapstillväxt, stödja deras

Läs mer

MKB med Hållbarhetsanalys

MKB med Hållbarhetsanalys Översiktsplan Söderhamns kommun TEMA - VINDKRAFT Utgrunden vindkraftpark, Kalmarsund Källa:WPD Scandinavia AB MKB med Hållbarhetsanalys Söderhamn i juni 2009 KUS-förvaltningen Planerings- och utvecklingsavdelningen

Läs mer

Vindkraft i Halland - möjligheter och problem

Vindkraft i Halland - möjligheter och problem Halmstad 2011-02-17 Vindkraft i Halland - möjligheter och problem Göran Sidén Lektor i elkraftteknik Högskolan i Halmstad Bild: www.svif25ar.se Halländsk pionjär Roland Bengtsson i Tågarp, Falkenberg,

Läs mer

Vindkraft på rätt plats. Isak Isaksson

Vindkraft på rätt plats. Isak Isaksson Vindkraft på rätt plats Isak Isaksson SNFs syn på vindkraft Naturskyddsföreningen anser att vindkraft bör kunna bidra med minst 30 TWh till år 2020 att vindkraftverken ska etableras i lägen där de inte

Läs mer

Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1

Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1 Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1 Vindkraft...1 Inledning...3 Bakgrund...4 Frågeställning...5 Metod...5 Slutsats...7 Felkällor...8 Avslutning...8 2 Inledning Fördjupningsveckan i skolan har som tema,

Läs mer

Pro Kala Fisk på det finska matbordet 2017

Pro Kala Fisk på det finska matbordet 2017 Pro Kala Fisk på det finska matbordet 2017 Veli-Matti Piira Tel. +358 40 746 4866 veli-matti.piira@consumercompass.fi Tauko Design 24.11.2017 1 Rapport Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan tilaajan

Läs mer

Mikonkeidas vindkraftpark

Mikonkeidas vindkraftpark SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA BILAGA 5 OTSOTUULI OY Mikonkeidas vindkraftpark Synlighetsanalys och fotomontage FCG DESIGN OCH PLANERING AB FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N117 x 26 x HH141 1 (18) Mikonkeidas

Läs mer

VINDIN AB OY EDSVIK VINDPARK AB POIKEL VINDKRAFTPARK. BILAGA 4. Synlighetsanalys och fotomontage

VINDIN AB OY EDSVIK VINDPARK AB POIKEL VINDKRAFTPARK. BILAGA 4. Synlighetsanalys och fotomontage S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VINDIN AB OY EDSVIK VINDPARK AB POIKEL VINDKRAFTPARK BILAGA 4. Synlighetsanalys och fotomontage EIP/Paulina Kaivo-oja Synlighetsanalys Fotomontage Hur väl vindkraftverk

Läs mer

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK SVEVIND OY AB SANDBACKA VINDKRAFTSPARK MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BILAGA 4. Synlighetsanalys och fotomontage FCG DESIGN OCH PLANERING AB P19557 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N131x 19 x HH144 1 (14) Sandbacka

Läs mer

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion storrun vindkraft Storrun Trondheim Östersund Oslo Stockholm Faktaruta Antal vindkraftverk 12 Typ nordex N90 2,5 MW Rotordiameter 90 m Totalhöjd 125 m Total installerad effekt 30 MW Förväntad årlig elproduktion

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2355 Kansalaiskeskustelu ydinvoimasta 2006 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Voisitko auttaa minua? Fråga om hjälp Puhutko englantia? Fråga om en person talar engelska Puhutteko _[kieltä]_? Fråga om en person talar ett visst språk En puhu _[kieltä]_. Förtydliga

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Kan du vara snäll och hjälpa mig? Fråga om hjälp Talar du engelska? Fråga om en person talar engelska Talar du _[språk]_? Fråga om en person talar ett visst språk Jag talar inte _[språk]_.

Läs mer

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 S E E R R D R U U? H EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ 1 RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 2 270 SVARADE 13 % RESEVANEUNDERSÖKNING BLAND LINNÉUNIVERSITETETS

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

Yksityistieilta Utbildningskväll för enskilda vägar

Yksityistieilta Utbildningskväll för enskilda vägar Yksityistieilta Utbildningskväll för enskilda vägar Y K S I T Y I S T E I D E N AV U S T U K S E T J A N E U V O N TA B I D R A G O C H R Å D G I V N I N G F Ö R E N S K I L D A V Ä G A R tiemestari ja

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn E.ON Vind Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn Radie: 56 m Rotordiameter: 112 m Fakta Nacellen (maskinhuset): 170 ton Torn: 170 ton Ett rotorblad: 13,5 ton Fundamentent: 1800 ton utan ballast

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

PALLIATIVA POLIKLINIKEN

PALLIATIVA POLIKLINIKEN PALLIATIVA POLIKLINIKEN Palliativa poliklinikens verksamhet har som avsikt att ge hjälp med en symtomatisk samt heltäckande vård då när sjukdomen ej mera går att bota. Detta betyder smärt- samt symtomlindring,

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Radie: 46,5 m Rotordiameter: 93 m Fakta Rotorn: 60 ton Nacellen (maskinhuset): 82 ton Torn: 100 ton Fundamentent: 1900 ton Startvind 4 m/s och stoppvind 25

Läs mer

Svärdsjö Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN. Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden

Svärdsjö Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN. Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden Svärdsjö 219-2-11 Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden Nu är den eftersträvade frågeenkäten ställd till alla boende, som är mellan 6 och 85 år, i Gamla Svärdsjö

Läs mer

Sundbybergs stad överväger att investera i ett eller flera befintliga eller

Sundbybergs stad överväger att investera i ett eller flera befintliga eller PM Angående: Köp av andel i vindkraftverk Klient: Sundbybergs stad Datum: 2012-07-13 1 BAKGRUND Sundbybergs stad överväger att investera i ett eller flera befintliga eller projekterade kommunalt ägda vindkraftverk.

Läs mer

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning 18-01-16 Om undersökningen Undersökningen genomfördes mellan 27 december 17 och 9 januari 18 i Kantar Sifos onlinepanel. Målgrupp

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Stor-Rotliden

Vattenfall Vindkraft Stor-Rotliden Vattenfall Vindkraft Stor-Rotliden MarkCheck Maj 2013 Detta är ett urval av bilder som gjorts av Vattenfall 2015 där bilder som inte har direkt koppling till Stor- Rotliden valts bort liksom bilder med

Läs mer

Kartläggning av användning av dopning, kostillskott och narkotika bland gymtränande

Kartläggning av användning av dopning, kostillskott och narkotika bland gymtränande Kartläggning av användning av dopning, kostillskott och narkotika bland gymtränande En sammanställning av resultat från,,,,, Kronobergs län,, och. Sammanfattning procent av männen som tränar på gym uppgav

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Skyttarna ser positivt på damklassen

Skyttarna ser positivt på damklassen Skyttarna ser positivt på damklassen Vid fjolårets förbundsmöte bordlades en motion om avskaffande av damklassen, med uppdrag till förbundsstyrelsen om att utreda vilka konsekvenser ett borttagande skulle

Läs mer

Vikboland Vind. Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Samråd den mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, Stockholm

Vikboland Vind. Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Samråd den mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, Stockholm Vikboland Vind Samråd den 28-29 mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, 115 53 Stockholm Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Projektområden: Jonsberg Stensö-Bråxvik Skenäs Förutsättningar: Elanslutning

Läs mer

Ekonomisk kalkyl vindkraftverk 10 november 2012 Olof Karlsson SERO

Ekonomisk kalkyl vindkraftverk 10 november 2012 Olof Karlsson SERO Ekonomisk kalkyl vindkraftverk 10 november 2012 Olof Karlsson SERO SERO, Olof Karlsson 10 november 2012 Ekonomisk kalkyl 2 MW verk november 2012 Tornhöjd 102 m Inköpspris nyckelfärdigt 30 milj. kr Avskrivningstid

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel den 21 augusti 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Färdigt betalt Postkuvertet är ett Economy- eller Priority -kuvert avsett för dagliga utskick.

Färdigt betalt Postkuvertet är ett Economy- eller Priority -kuvert avsett för dagliga utskick. 1 (5) Priserna på postkuvert från 1.1.2017 Vid fakturering tillkommer mervärdesskatt 24 %. Färdigt betalt Postkuvertet är ett Economy- eller Priority -kuvert avsett för dagliga utskick. Postkuvert, inrikes

Läs mer

Hur trivs studerande i Åbo? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki

Hur trivs studerande i Åbo? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki Hur trivs studerande i Åbo? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen 30.8.2018 Vierailukeskus Joki Vad handlar det om? En bestående handlingsmodell för partnerverksamhet mellan Åbo stad, högskolorna,

Läs mer

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI ENERGI Övergripande mål med anknytning till energi EU:s klimatmål till 2020 Nationella energimål Regionala energimål Regionala energi och klimatmål för Skåne TOMELILLA KOMMUN Fossilbränslefritt Förutom

Läs mer