Godkända sakkunniga. Behörighetsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Godkända sakkunniga. Behörighetsområde"

Transkript

1 1(4) Godkända sakkunniga Behörighetsområde I detta memorandum behandlas innehållet i de närmare bestämmelser för bedömning och godkännande av godkända sakkunniga enligt 48 2 mom. i fordonslagen 1090/2002 (senast ändrad 1042/2014) som med stöd av 48 ska utfärdas av Trafiksäkerhetsverket (Trafi). En godkänd sakkunnig genomför tester, mätningar och kontroller, och lämnar utifrån dessa, utredningar för påvisande av kravenlighet vid nationellt typgodkännande. En godkänd sakkunnig lämnar också utredningar om kravenlighet för enskilt godkännande av fordon samt för EG-typgodkännande av små serier. En godkänd sakkunnig kan också arbeta som kontrollant för enskilt godkännande, eller som besiktningsman för registrerings- eller ändringsbesiktning. En godkänd sakkunnig kan dock inte ge enskilt godkännande, registreringsbesikta eller ändringsbesikta ett fordon för vilket den sakkunniga själv har lämnat utredningar om kravenlighet. En godkänd sakkunnig kan inte låta utföra tester, mätningar eller kontroller som underentreprenad, och baserat på sådana lämna utredningar för påvisande av kravenlighet. Efter ansökan godkänner Trafiksäkerhetsverket godkända sakkunniga för sina behörighetsområden. Behörighetsområdet består av behörighetsklass (HA- och HC-klasserna), föreskrift/kontrollobjekt (direktiv, förordning, E-regel eller nationell författning). Behörighetsklasser En godkänd sakkunnig i klass HA kan lämna utredningar för nationella typgodkännanden och komponenttypgodkännanden, samt utredningar för enskilt godkännande. Granskningsobjekt Kriterier En godkänd sakkunnig i klass HC kan lämna utredningar i anslutning till enskilt godkännande. En godkänd sakkunnig i klass HC kan lämna utredningar enligt bilaga 8 till Kommunikationsministeriets förordning om bilars och släpvagnars konstruktion och utrustning 1248/2002 (senast ändrad genom förordning 1291/2014) samt enligt bilaga 2 till Kommunikationsministeriets förordning om två- och trehjuliga fordons samt fyrhjulingars konstruktion och utrustning 1250/2002 (senast ändrad genom förordning 220/2014) om objekt märkta med bokstaven H, B, C tai E vid nationellt typgodkännande och dessutom om objekt märkta med bokstaven C vid EG-typgodkännande av små serier. En godkänd sakkunnig i klass HC kan lämna utredningar enligt bilaga 8 till Kommunikationsministeriets förordning om bilars och släpvagnars konstruktion och utrustning 1248/2002 (senast ändrad genom förordning 1291/2014), samt enligt bilaga 2 till Kommunikationsministeriets förordning om två- och trehjuliga fordons samt fyrhjulingars konstruktion och utrustning 1250/2002 (senast ändrad genom förordning 220/2014) om objekt märkta med bokstaven H, C eller E. Sökande ska påvisa att kraven i Statsrådets förordning 1244/2002 om godkännande (senast ändrad genom 17 i förordningen 1271/2014) uppfylls. I bilagan till detta memorandum lämnar Trafi närmare anvisningar om till vilka delar kraven i 17 2 mom. ska tillämpas.

2 2(4) Bedömning Godkännandebeslut Skyldigheter Kraven på godkända sakkunniga är: HA-sakkunniga; standarden SFS-EN ISO/IEC tillämpad enligt Trafis anvisning (punkt 1.1 i bilagan till detta memorandum) HC-sakkunniga; standarden SFS-EN ISO/IEC tillämpad enligt Trafis anvisning (punkt 1.2 i bilagan till detta memorandum) Kraven i klass HA och HC uppfylls alternativt genom att ett ackrediteringsintyg om överensstämmelse med standarden SFS-EN ISO/IEC uppvisas En bedömning på platsen utförs antingen av FINAS eller ett annat ackrediteringsorgan som ingått ömsesidiga avtal mellan ackrediteringsorgan om erkännande (MLA/MRA). Att godkänna någon som godkänd sakkunnig förutsätter en bedömning antingen av FINAS eller av ett ackrediteringsorgan som ingått ömsesidiga avtal mellan ackrediteringsorgan om erkännande (MLA/MRA) jämte skriftligt intyg därom. Ett godkännandebeslut gäller i regel i fyra (4) års tid. Ett beslut om godkännande av en sakkunnig i enlighet med bilagan förutsätter att inga hinder framkommer vid en periodisk bedömning, som genomförs för att det ska kunna säkerställas att verksamhetsförutsättningarna upprätthålls. Bedömningen sker två (2) år efter den inledande bedömningen och då kontrolleras även att övriga villkor som utgör förutsättningar för beslutets giltighet uppfylls. Beslutet om godkännande av sakkunnig efter bedömning av ackrediterat organ är i kraft enligt vad som bestäms i ackrediteringen. I en godkänd sakkunnigs skyldigheter ingår att: 1. Upprätthålla ett register över lämnade utredningar. 2. Se till att verksamheten inom det beviljade behörighetsområdet antingen till tillämpliga delar (punkt 1.1 och/eller 1.2 i bilagan) eller i sin helhet uppfyller kraven i standarden SFS-EN ISO/IEC Se till att verksamheten kontinuerligt uppfyller krav och villkor som är förutsättningar för godkännandet. 4. Handla enligt verksamhetssystemet, förfarandeanvisningarna och utredningarna som har presenterats i samband med bedömningen. 5. Anmäla till myndigheten utan dröjsmål, dock inom högst 20 dagar, förändringar inom organisationen eller andra verksamhetsförutsättningar, som kan ha betydelse för verksamheten som godkänd sakkunnig eller för uppfyllandet av fastställda krav. 6. Upprätthålla uppdaterad register över kompetens för både personal och anläggningar och levererar registret till Trafi efter varje uppdatering 7. Leverera till myndigheten årligen en verksamhetsberättelse inom två månader efter att den har färdigställts eller, om ur den inte framgår verksamheten som godkänd sakkunnig, en separat utredning om denna verksamhetsdel under detta verksamhetsår.

3 3(4) Tillsyn Ansökan 8. Garantera för myndigheten eller en befullmäktigad part möjlighet att genomföra en kontroll enligt fordonslagen och författningar som har fastställs med stöd av denna lag. Kontrollerna genomförs på den godkända sakkunnigas bekostnad. 9. Utföra kontrollmätningar av mätresultat inom samma behörighetsområde, om det inte annars går att i tillräcklig grad tillsammans med andra inom samma behörighetsområde verksamma godkända sakkunniga säkerställa jämförbarheten i mätresultaten i de regelbundna bedömningarna. 10. Utan hinder av sekretesskyldigheten för myndigheten eller en befullmäktigad part garantera åtkomst till material som berör påvisande av oberoende, personalens kompetens, system, utrustningar och instrument samt utförda utredningar. 11. Handla enligt godkännandebeslutet. Om väsentliga brister eller försummelser framkommer i verksamheten eller om man i samband med en ny bedömning upptäcker oegentligheter, ska korrigerande åtgärder genomföras inom en månad efter att korrigeringskravet har meddelats. 12. Till Trafi leverera skriftliga utlåtanden om bedömningar som genomförs på platsen av ackrediteringsorganet. 13. Utan dröjsmål anmäla till myndigheten att verksamheten har upphört. Ackrediteringsorganet bedömer godkända sakkunnigas verksamhetssystem enligt kriterier som fastställs av Trafi. Kriterierna anges i bilagan till detta memorandum. Ackrediteringsorganet genomför bedömningen av godkända sakkunnigas verksamhetssystem med intervaller som förutsätts i godkännandebeslutet. Bedömningen av en av ett ackrediterat organ godkänd sakkunnigs verksamhet genomförs av ett ackrediterat organ som utför bedömning av verksamhetssystem utifrån ackrediteringsprinciperna. Trafi genomför tillsynen av den praktiska verksamheten genom att av godkända sakkunniga begära in de dokument som ligger till grund för utredningarna. Man strävar efter att rikta tillsynen mot målområden som har bestämts i förväg. Förutom vid ovannämnda tillfällen genomför Trafi också tillsyn om någon oklarhet upptäcks i en godkänd sakkunnigs verksamhet eller i lämnade utredningar. Godkännande söks hos Trafi genom en skriftlig ansökan, av vilken följande uppgifter ska framgå: 1. Uppgifter om den sökande: namn, utdrag ur handelsregistret, bolagsform, eventuell position i större organisation, adress/adresser till verksamhetsställe/verksamhetsställen, kontaktperson(er), e-postadress och telefonnummer. 2. Ansökt behörighetsområde: grundförfattning samt den senaste gällande författningen (Direktiv, Förordning, E-regel, Nationell författning). 3. Fordonsklasserna, om vilka man ämnar lämna utredningar. 4. Beskrivning av verksamhetens ansvarspersoner. 5. En dagsaktuell lista över personer som kommer att lämna utredningar som godkänd sakkunnig.

4 4(4) Mer information 6. En dagsaktuell lista över orter på vilka utredningar lämnas. 7. Sökanden ska ha ett ledningssystem som är dokumenterat enligt standarden SFS-EN ISO/IEC En bedömning av ledningssystemet utförs antingen av FINAS eller ett annat ackrediteringsorgan som ingått ömsesidiga avtal mellan ackrediteringsorgan om erkännande (MLA/MRA). endast i undantagsfall utförs bedömningen av Trafi. Minimikraven för ledningssystemet finns angivna i bilagan som följer. En beskrivning av verksamhetssystemet som har presenterats i samband med kompetensbedömningen, förfarandeanvisningar och utredningar samt en rapport av bedömningen på plats ska lämnas till Trafi. 8. Ansökan kan lämnas: Till e-postadressen: Tutkimuslaitos@trafi.fi Säker e-post: o Öppna adressen med webbläsaren: o Förutsätter registrering i tjänsten Till adressen: Trafiksäkerhetsverket, Organisationstillstånd, PB 320, Helsingfors Trafiksäkerhetsverket PB Helsingfors E-post: Tutkimuslaitos@trafi.fi Telefon: Fax:

5 BILAGA 1(4) Bilaga: Krav som ställs på godkänd sakkunnig I bilagan behandlas av Trafi framförda krav, andra än krav som syftar på ackreditering, som ställs vid bedömning av godkänd sakkunnig. Punkt 1.1: Krav på godkänd sakkunnig i klass HA Punkt 1.2: Krav på godkänd sakkunnig i klass HC 1.1 Krav på godkänd sakkunnig i klass HA En bedömning på platsen utförs antingen av FINAS eller ett annat ackrediteringsorgan som ingått ömsesidiga avtal mellan ackrediteringsorgan om erkännande (MLA/MRA). Vid bedömningen av godkända sakkunniga tillämpas standarden SFS- EN ISO/IEC med de undantag som anges i tabellen nedan. Bedömning av att kraven enligt standarden SFS-EN ISO/IEC uppfylls Punkt i standarden SFS- EN ISO/IEC där frågan behandlas Kraven enligt standarden SFS-EN ISO/IEC 17025, med undantag av punkterna i standarden som behandlar underentreprenad av testningar, mätningar och kontroller. 4 5

6 1.2 Krav på godkänd sakkunnig i klass HC TRAFI/5938/ /2014 BILAGA 2(4) En bedömning av godkänd sakkunnig utförs antingen av FINAS eller ett annat ackrediteringsorgan som ingått ömsesidiga avtal mellan ackrediteringsorgan om erkännande (MLA/MRA). Endast i undantagsfall utförs bedömningen av Trafi. Minimikravet är att godkända sakkunniga ska dokumentera sin verksamhet med avseende på objekten som anges i tabellen nedan. Vid bedömningen av en godkänd sakkunnigs verksamhet tillämpas standarden SFS-EN ISO/IEC

7 BILAGA 3(4) En beskrivning av innehållet i de nedan uppräknade punkterna i standarden SFS-EN ISO/IEC I punkterna behandlas bl.a. de angivna frågorna. En utredning om organisationens lokaler samt processer och ansvarspersoner för dessa med sina befogenheter. En utredning om eventuella förmånskonflikter och intresseförhållanden samt arrangemang genom vilka man säkerställer att inga interna eller externa kommersiella eller ekonomiska tryck, eller andra former av tryck riktas mot ledningen eller personalen. En utredning om organisationens sätt att leda verksamheten. Ett registrerat ledningssystem som bl.a. innehåller följande: kvalitetspolicy, målsättningar, ledningens revision och interna auditeringar Kontinuerlig förbättring Punkt i standarden SFS- EN ISO/IEC där frågan behandlas , 4.14, Instruktion för identifiering och administration av dokument och inspelningar Förfaranden för anbudsbegäranden, anbud och avtal. Kraven, inklusive använda metoder, finns definierade, dokumenterade och har förståtts i tillräcklig grad, med beaktande att laboratoriet har kapacitet och resurser att uppfylla kraven. Anskaffning av utrustning som väsentligt påverkar verksamheten, bl.a. mät- och kalibreringsutrustning Sekretess gentemot andra kunder 4.3, Hantering, arkivering och uppföljning av reklamationer 4.8 En registrerad metod för handläggning av avvikelser som upptäcks i testnings-/kalibreringsarbetet och metoder för att korrigera dessa, samt uppföljning av effekterna av korrigerande åtgärder En utredning om personalens kompetens, utbildningskrav, instruerande, oberoende och följande av lagstiftningen En utredning om oberoende (förvaltningslagen 434/2003) En godkänd sakkunnig får inte delta i tillverkningen av företagets produkter, i produktutveckling (konstruktion o.d.), i underentreprenader eller på andra sätt stå i beroendeförhållande till företaget. Organisationen ska ange lokalerna och förhållandena där verksamheten utförs 4.9, 4.11,

8 BILAGA 4(4) En utredning om testnings- och kalibreringsmetoder samt bedömningen av mätosäkerheten En utredning om använda utrustningar, samt kalibreringen, förvaringen och transporten av dem En provtagningsplan och metoderna för provtagning (för registrering av väsentlig information och åtgärder i anslutning till testning eller kalibrering) Kvalitetssäkringsmetoder för uppföljning av testernas och kalibreringarnas riktighet Testrapportens innehåll och struktur , 5.6,

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ackrediteringssökande är införstådd med reglerna för ackrediterade certifieringsorgan och förbinder sig att uppfylla dessa samt att till Swedac rapportera

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 december 2014 1271/2014 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om godkännande av fordon Utfärdad i Helsingfors den 18 december

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 24 februari 2015 Statsrådets förordning om laboratorier som utför undersökningar enligt livsmedelslagen, foderlagen och hälsoskyddslagen Utfärdad

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Avloppsrör och rördelar i gjutjärn Typgodkännanderegler 2007 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av avloppsrör och rördelar i gjutjärn Given i Helsingfors den

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Fönster Typgodkännanderegler 2008 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av fönster Given i Helsingfors den 10 november 2008 I enlighet med miljöministeriets beslut

Läs mer

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén ISO 17025:2018 Vad innebär det Fredrik Arrhén fredrik.arrhen@ri.se ISO 17025 varför det? Kvalitetskontroll av mätningar Används för bestämmelse av överensstämmelse, Conformity Assessment Gemensamma regler

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd 1 (5) Utfärdad: 3.3.2015 Träder i kraft: 6.3.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 95 Giltighetstid: tills vidare Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 300/2008 om gemensamma skyddsregler

Läs mer

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m.

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m. 2014-11-04 2014/2883 Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklkundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 4 juli 2008 Nr 471 474 INNEHÅLL Nr Sidan 471 Lag om ändring av lagen om civilpersonals deltagande i krishantering... 1365 472 Lag om ändring

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574)

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574) Ansökningshandlingar för ackreditering av besiktningsorgan består av ett ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 38-2, Ansökan om ackreditering som besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574),

Läs mer

Fartygspersonalens specialbehörigheter

Fartygspersonalens specialbehörigheter 1 (6) Utfärdad: 26.2.2013 Träder i kraft: 1.3.2013 Rättsgrund: Lagen om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) Giltighetstid: tills vidare Ändringsuppgifter: Ändrat 14.8.2013 Fartygspersonalens specialbehörigheter

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppenvårdsservice i hemmet. Statskontoret bevilr årligen kommunerna ett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning 5076 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om registrering av fordon Given i Helsingfors den 19 december 2002 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet,

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING

ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING Företag Organisationsnr Postadress Postnr och ort Besöksadress Kontaktperson för ansökan* Telefon* E-postadress* Fakturaadress (om annan än ovan) Postadress

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Kopparrör Typgodkännanderegler 2006 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av kopparrör Given i Helsingfors den 15 juni 2006 I enlighet med miljöministeriets beslut

Läs mer

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Nu börjar vi närma oss en del av omfattningen av de förändringar som skett efter att ISO/IEC 17020:2012 trätt i kraft den 1:a oktober. Detta är den första

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer; SFS 2016:1344 Utkom från trycket den 30 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Regeringen föreskriver 1 att

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning)

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Härmed ansöker vi om acceptans hos Styrelsen för ackreditering för följande certifieringsordning/ordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2015:933 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 artiklar 13 och 14. Uppfyllelse av lagstadgad skyldighet

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 artiklar 13 och 14. Uppfyllelse av lagstadgad skyldighet 1 (4) Registrets namn Namnstämpelregistret Allmän beskrivning om registret Grunden för personregistret Registerhållaren Kontakt Dataskyddsansvarig Personuppgiftsinnehåll Syftet med behandlingen av personuppgifter

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal 1 Personuppgiftsbiträdesavtal Parter Klubb Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: ansvarig Bolag Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: biträdet Kontaktperson: Telefonnummer: Mejladress: Kontaktperson:

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Lag. om ändring av fordonslagen

Lag. om ändring av fordonslagen Lag om ändring av fordonslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i fordonslagen (1090/2002) 13, ändras 2 2 mom., 3 2, 7 och 18 punkten, 10 1 mom., 11, 12 och 14, 16 1 mom., 19 1 mom., 30 1 och 2

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008.

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008. RP 41/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbilsoch bussförare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan.

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. OBS! Rödmarkerade fält är obligatoriska att fylla i. Arbetsställe/ort där

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011D0008 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 21 juni 2011 om

Läs mer

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M.

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. FÖR BRANDFARLIGA VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 2000:7) om kompetens och utrustning hos organ

Läs mer

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik Meddelande till godstrafiktillstånd innehavare 13.6.2018 Innehall Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik 1.7.2018... 1 Obligatoriska tillstånd och anmälningar för yrkesmässig godstransport

Läs mer

Certifikat för flygledarelever och flygledare

Certifikat för flygledarelever och flygledare 1 (5) Utfärdad: 29.1.2013 Träder i kraft: 1.2.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120 i luftfartslagen (1194/2009) med beaktande

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Uppdateringar kvalitetsmanual

Uppdateringar kvalitetsmanual Uppdateringar kvalitetsmanual Ytterligare uppdateringar gällande ISO/IEC 17020. Vi har nu fått feedback från Swedac och uppdaterar manualen utifrån dessa för att möta kraven i ISO/IEC 17020. Uppdaterade

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

TSFS 2009:21. beslutade den 16 april 2009.

TSFS 2009:21. beslutade den 16 april 2009. Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2006:15) Bestämmelser för Civil Luftfart - Luftfartsskydd (BCL-SEC) 6.1 Bestämmelser för flygfraktverksamhet - Säkerhetsgodkännande

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL PENNINGINSAMLING

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL PENNINGINSAMLING Myndighetens anteckningar ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL PENNINGINSAMLING 1. Ärende Nytt tillstånd till penninginsamling Ändring av tillstånd till penninginsamling, vad Nummer och beslutsdatum för tillstånd

Läs mer

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken 1 (5) Utfärdad: 15.5.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) II avd. 8 kap. 1 3 mom., 2 5 mom., 3 4 mom. och 6 3 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 11 augusti 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:35. TSFS 2011:70 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Registrering av fordon

Registrering av fordon Föreskrift 1 (11) Utfärdad: 16.11.2011 Träder i kraft: 16.11.2011 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 75 Kommissionens beslut 107/2011/EU om ändring av beslut 2007/756/EG om

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 71/2015 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 115/12 Europeiska unionens officiella tidning 27.4.2012 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 363/2012 av den 23 februari 2012 om förfarandereglerna för

Läs mer

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm Norm Behörig ingenjör brandlarm Förord Ju tidigare en brand upptäcks, desto enklare är branden att begränsa och släcka. En anläggning för brandlarm är ett viktigt system som upptäcker begynnande bränder.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; beslutade den 21 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2003:5) om kontroll av egna reparationer för ackrediterade verkstäder Ändring införd

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

Flexibel ackreditering

Flexibel ackreditering 2017-02-24 Flexibel ackreditering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 1. Mål och introduktion Målet med detta dokument är att beskriva Swedac:s

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2014:20) om avgifter för ackrediterade certifieringsorgan, organ för validering och verifiering samt

Läs mer

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Beslut OKM/10/531/2012 24.02.2012 Jakelussa mainituille Hänvisning Ärende UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter för ackreditering av organ som skall utföra vissa kontroller

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om tillsyn över trafikdugligheten hos fordon I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av fordonslagen (1090/2002) och 5 i lagen om fordonsbesiktningsverksamhet (957/2013):

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddet

Taxa för miljö- och hälsoskyddet BILAGA 1 Mall för taxa 12.2.2009 1 (5) Taxa för miljö- och hälsoskyddet 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) Kommunala myndigheters prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006). Dessa prestationer

Läs mer

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER Godkända i OFR-nämndens sammanträde den 28 januari 2009, 10 Förändringarna godkända

Läs mer

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet 1 (6) Utfärdad: 25.9.2015 Träder i kraft: 1.10.2015 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Kommunstyrelsens anvisningar avseende behandlingen av personuppgifter

Kommunstyrelsens anvisningar avseende behandlingen av personuppgifter s anvisningar avseende behandlingen av 20180711 20180711 Innehåll... 4 Viktiga dokument... 4 Viktiga begrepp... 4 Personuppgift... 4 Behandling... 4 Lagkrav... 5 Roller... 5 Personuppgiftsansvarig... 5

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 14 april 2009 Nr 226 229 INNEHÅLL Nr Sidan 226 Lag om ändring av fordonslagen... 2913 227 Lag om ordnande av enskilt godkännande av fordon...

Läs mer

Hur provtagningen som livsmedelstillsynen förutsätter skaffas från en privat instans

Hur provtagningen som livsmedelstillsynen förutsätter skaffas från en privat instans Taija Rissanen Sida/sidor 1 / 7 Hur provtagningen som livsmedelstillsynen förutsätter skaffas från en privat instans 1 Allmänt En tillsynsmyndighet kan skaffa vissa uppgifter som hänför sig till den officiella

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 9 september 2004 Nr 840 INNEHÅLL Nr Sidan 840 Kommunikationsministeriets ordning om ändring av bilagorna till kommunikationsministeriets ordning

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppen rehabilitering för frontveteraner; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppen rehabilitering för frontveteraner; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppen rehabilitering. Verksamhetsformerna inom öppen rehabilitering omfattar

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 124/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om registrering av fordon PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om registrering

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 73/2015 Lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:33 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 Dokumentnamn: Krav för certifieringsorganisationer Dokumenttitel: PEFC SWE 005:3 Godkänt av: Svenska PEFC Datum: 2011 01 31 Godkänt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning,

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 a körkortsförordningen

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.7.2014 C(2014) 5136 final ANNEX 1 BILAGA till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX om komplettering av förordning (EU) nr 514/2014 med avseende

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2015 Nr 100 Nr 100 LANDSKAPSLAG om hembygdsrättsförfaranden Föredragen för Republikens President den 9 oktober 2015 Utfärdad i Mariehamn den 29 oktober 2015 I enlighet med lagtingets

Läs mer

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare 1. Introduktion Denna avtalsbilaga reglerar former för verifiering av att villkor följs som gäller för företag som ingått avtal med Svenskt Kött kring

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:19 Utkom från trycket den 14 december 2015 Styrelsens för ackreditering och teknisk

Läs mer

Hur transport av livsmedel godkänns som en livsmedelslokal

Hur transport av livsmedel godkänns som en livsmedelslokal Ansvarig person Pirjo Korpela Sida/sidor 1 / 8 1. Inledning 2. Instruktionens tillämpningsområde 3. Definitioner 4. Ansvar för transportverksamheten 5. Hur transportverksamhet godkänns som en livsmedelslokal

Läs mer

KRAV PÅ BEHÖRIGHET HOS TEKNISK PERSONAL INOM SÖL-OMRÅDET INOM MILITÄR LUFTFART

KRAV PÅ BEHÖRIGHET HOS TEKNISK PERSONAL INOM SÖL-OMRÅDET INOM MILITÄR LUFTFART SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ MYNDIGHETSENHETEN FÖR MILITÄR LUFTFART SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITÄR LUFTFARTSFÖRESKRIFT SIM-He-lv-002 version A, ändring 0 19.12.2008 PB 30, FI-41161 TIKKAKOSKI, FINLAND,

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet. RIKSDAGENS SVAR 268/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om förarexamensverksamhet Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010D0022 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 25 november 2010

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsförmedling; SFS 2005:411 Utkom från trycket den 14 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Definitioner 1 I denna

Läs mer

ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEK. HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER

ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEK. HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER HELMET- BIBLIOTEKENS, dvs ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS KUNDREGISTER 15.05.2008 1 REGISTRETS NAMN 2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE 3 REGISTERANSVARIGA 4 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR

Läs mer