Lyckebybladet nr 3, 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lyckebybladet nr 3, 2014"

Transkript

1 Lyckebybladet nr 3, 2014 HÖSTINFO Hösten är här och snart är det dags för vår höststäddag närmare bestämt helgen den 25/26 oktober. Som tidigare år är lördagen huvudstäddag och då bjuder vi också på grillad korv till lunch. Blir man inte klar under lördagen så fortsätter man på söndagen. Är man borta på lördagen, så kanske man kan jobba lite på söndagen. Vi vill påminna om att ni som har kranar utomhus tar bort nippeln inför vintern så att ledningarna inte fryser. Du som inte får Lyckebybladet hem till din mejladress, skicka ett mejl till styrelsemejlen: så ordnar vi det.. NYA STADGAR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Som vi tidigare informerat om har HSB tagit fram nya modernare normalstadgar, anpassade efter nya lagar och regler. Brf Lyckeby kommer också att utarbeta nya stadgar, anpassade till vår förening. Nya stadgar måste antas på två föreningsstämmor så därför kommer vi att kalla till en extra föreningsstämma senare under hösten eller i början av 2015 för att sedan kunna anta de nya stadgarna på nästa ordinarie föreningsstämma våren På extra stämman försöker vi även sätta ihop en valberedning. BOENDES ANSVAR KONTRA FÖRENINGENS ANSVAR Vi har märkt att boende ringer styrelsetelefonen med olika frågor som egentligen är den boendes ansvar. Läs stadgarna ordentligt (de finns på hemsidan Här framgår ganska tydligt vem som har ansvar för vad. Styrelsen delar också ut en broschyr i samband med inflyttning där man får bra vägledning. Vi boende är t ex ansvariga för el och elkontakter i lägenheten. Vi ansvarar även för huvudsäkringen som finns i säkringsskåpet utanför bostaden. Det innebär att man bör ha olika säkringar hemma så att man själv kan byta. Ringer man HSB så att fastighetsskötaren får komma ut och byta säkring t ex, ja då blir man debiterad.

2 - 2 - Att bo i bostadsrätt är inte samma sak som att bo i hyreslägenhet, då det bara är att ringa fastighetsskötaren när något uppstår och få det åtgärdat kostnadsfritt. Ibland kan man inte fixa en rinnande toalett eller andra saker själv och då är det jättebra att kunna ringa HSB och be om hjälp, men kostnaden ligger då på den boende. Vi har dock avtal med HSB att föreningen betalar byte av packning i kranar och toaletter (gäller endast FMM resp Gustavsberg, som installerades i området från början). Boende är också ansvariga för kranar och kopplingar som hör till lägenheten t ex att det finns s k ballofix för avstängning av vatten. Det är lämpligt att ha en ballofix som gör att man t ex kan stänga av vattnet endast i badrummet eller köket. Detsamma gäller jouren. Ring styrelsen innan du ringer jouren. Föreningen betalar endast om det finns risk för allvarlig skada på fastigheten. Innan du ringer, fundera på om det uppkomna problemet är så akut att du är villig att betala jourutryckningen. I de allra flesta fall kan ärendet vänta till dagen därpå eller till efter helgen. Om golvvärmen i lägenheten helt lägger av under höst o vintertid kan extra element lånas av styrelsen tills reparation har skett. Köksfläkt/ventilation Vi kommer att beställa nya filter till hösten. Det finns fortfarande boende som inte har hämtat ut sina filter som skulle ha bytts hösten Inomhusluften lär inte vara så fräsch i de bostäder som inte bytt filter någon gång. I värsta fall skadas Swegonfläkten och då blir den boende ansvarig. Störningsjour Styrelsen får in anmälningar om störningar i form av fester, hög musik och boende som inte tar hänsyn när de ombeds dämpa ljudvolymen. Våra hus är tyvärr väldigt lyhörda och t ex basljudet tränger igenom så att det hörs flera lägenheter bort. Vi är tydliga i våra ordningsregler/trivselregler med vad som gäller i föreningen. Alla boende är skyldiga att känna till dessa regler och följa dem. Tänk också på att vissa aktiviteter kan vara störande för närboende även på dagtid. För att styrelseledamöterna ska slippa springa ut mitt i natten och prata med störande grannar, så har styrelsen beslutat anlita en störningsjour, Bevakningsassistans AB. Telefonnumret är och man kan ringa när som helst på dygnet. Vi känner att det är motiverat att den som stör ska få betala utryckningskostnaden om störningsjouren bedömer att det är en störning. Det handlar om ca kr. Det kan röra sig om ett högre belopp om störningsjouren måste rycka ut flera gånger. I samband med detta ber vi er som hyr ut era bostäder i andra hand att informera era andrahandshyresgäster om föreningens regler.

3 - 3 - Om andrahandshyresgästen inte följer ordningsreglerna kan föreningen begära att ni säger upp vederbörande. Målningen av vårt område WinWin Design har i skrivande stund börjat tvätta och skrapa det första huset på gård 4. Det blir troligtvis det sista huset man åtgärdar i år, då hösten gör sig påmind mer och mer. Gård 1, 2 och 3 är klara när det gäller bostadshusen. Förråd och garagelängor målas vartefter när WinWin bedömer att det är lämpligt. Anmäl mejladress Är du nyinflyttad och har en mejladress, anmäl den på hemsidan, så får du Lyckebybladet till den i fortsättningen. Parkering i området Fortfarande gäller att gästparkeringarna är till för Brf Lyckebys korttidsgäster och inga andra. Det vi vill uppnå är att endast Brf Lyckebys korttidsgäster använder gästparkeringarna. Inga boende eller bilar som nyttjas av boende i föreningen ska stå på gästparkeringarna. Inte heller gäster till villor eller andra bostadsrättsföreningar i närliggande områden. Parkeringsbolaget kommer att kontakta de bilägare, vars bilar kontinuerligt står på våra gästparkeringar. Efter denna kontakt kommer dessa bilar att bötfällas. Vi vill att biltrafiken inne i området ska minimeras. Undvik därför att köra in i området för att hämta eller lämna personer som lika gärna kan gå till eller från parkeringen. Det är inte heller tillåtet att parkera bilar inne i området annat än vid i- och urlastning en kortare stund. Det finns möjlighet att få ett speciellt parkeringstillstånd om man har gäster som stannar t ex en vecka. Ring styrelsetelefonen om ni behöver ett sådant tillstånd. VATTENSKADOR Föreningen har ovanligt många vattenskador. Det blir höga kostnader, som i förlängningen drabbar oss alla boende genom månadsavgifterna. Det gäller badrum, där tätskiktet på grund av ålder inte längre håller tätt, det gäller nyare badrum som inte är renoverade på ett fackmässigt sätt och det gäller kök, där oftast diskmaskinen är boven. Vi ber er alla att aldrig lämna diskmaskin eller tvättmaskin som är igång när ni lämnar bostaden. Stäng också av vattnet till disk- och tvättmaskinen när den inte används. Flera vattenskador skulle ha kunnat undvikas om vattnet varit avstängt. Diskmaskiner ska vara försedda med en droppbricka. Många försäkringsbolag sänker ersättningen om droppbricka saknas. Ni som fortfarande har bad- eller duschrum i original sedan 1989 när området byggdes bör kontrollera noggrant så att inga sprickor eller bubblor finns på golv eller väggar

4 Det är hög tid att renovera gamla originalbadrum nu när området är 25 år gammalt och i de fall man upptäcker sprickor eller bubblor måste renovering utföras snarast. Kom också ihåg att bad- och duschrum måste renoveras på ett fackmässigt sätt enligt dagens gällande branschregler. Begär våtrumsintyg och anlita en fackman med våtrumsbehörighet. LÄGENHETSSYN Vi kommer att ha en lägenhetssyn under hösten framåt mitten av oktober. Det innebär att personal från HSB:s tekniska förvaltning kommer att gå in i alla lägenheter och se över viktiga punkter såsom bad- och duschrum t ex. Då ska nyckel hängas i tuben, alternativt att någon är hemma när vi kommer. Mer information om tider kommer ca en vecka i förväg. Föreningen har aldrig gjort någon lägenhetssyn tidigare så det är hög tid nu. TRÄDGÅRDSSKÖTSEL Vi vädjar till samtliga boende att hjälpa till att klippa gräs och ansa buskar på de allmänna utrymmena. Det faller sig naturligt att boende på markplan försöker sköta om den mark som finns närmast den egna uteplatsen, men även boende på övre planet har ju ansvar för området och har även glädje av om vårt område ser välskött ut. Häckarna som gränsar mot allmän väg och gångväg inne i området ska också klippas på båda sidor. Antingen klipper man den del som gränsar till den egna bostaden eller också kan man komma överens med alla boende i en fastighet att alternera med klippningen av hela häcken på gatusidan t ex. Det är ju praktiskt om man samordnar så att hela häcken klipps samtidigt. På några sidor finns staket som gränsar mot allmän väg. Dessa behöver oljas och ibland repareras lite om de ska stå kvar. Även detta kan ni dela upp i längan närmast staketet. Så snälla, hjälp till att olja in staket, klippa häckar och de gräsytor som finns runt om det egna huset samt även runt t ex föreningslokalen. Det är synd att oklippta häckar och dåligt underhållna staket ska förstöra det fina intrycket av vårt nymålade område. POLICY FÖR TILLBYGGNADER AV ALTAN ETC Inga tillbyggnader får göras utan tillstånd av styrelsen. Det ska vara lagligt, säkert, snyggt, fackmannamässigt och enhetligt med övriga på gården. Föreningen tar hänsyn till de 5 olika typer av bostäder som finns inom föreningen och de godkända måtten kan variera beroende på var altanen är belägen i förhållande till gångväg, utryckningsväg, brevlådor, lekytor etc Kortfattat kan sägas att i punkthusen gäller en altan per bostad belägen utanför altandörren. Det finns referensmått, men måtten kan justeras beroende på altanens läge i förhållande till omgivningen. 2:or, 4:or och 5:or får ha altan på både framsida och baksida. Här finns också referensmått, men även här kan måttjusteringar göras beroende på läge och omständigheter.

5 . 5 - Inglasning får endast göras om bygglov finns från kommunen samt tillstånd från styrelsen. Uppgift om referensmåtten samt övriga generella regler i samband med tillbyggnader kommer att finnas på hemsidan Styrelsen vill dock alltid ha in en ansökan med uppgift om önskade mått och utförande för behandling på nästkommande styrelsemöte. SOPRUMMEN I kärlen märkta med Grovsopor i våra soprum kan man slänga lätta grovsopor som gamla skor, stekpannor, kastruller, porslin etc Större grovsopor och elektriska apparater får inte slängas i våra soprum utan då kontaktar man någon i styrelsen och bestämmer tid för att få grovsoprummet vid föreningslokalen öppnat. Vi ber att alla boende tänker på att endast slänga väl förslutna påsar, som inte läcker vätska, kattsand och annat, som geggar ner sopkärlen och sprider dålig lukt. Släng ENDAST HUSHÅLLSSOPOR i våra soprum. Släng inte flaskor, konservburkar, kartonger, tidningar eller annat avfall bland hushållssoporna. Vi får betala extra för alla sopor som slängs på felaktigt sätt och det innebär i sin tur ökade kostnader och höjda månadsavgifter. Det finns återvinningsstationer vid Djurgårdsvägen och vid Coop och ICA Maxi bland annat TELEFONNUMMER BRA ATT KÄNNA TILL: Servicecenter, inkl. FELANMÄLAN Växel Styrelsetelefonen Till sist ser vi fram emot att träffa er alla på städdagen den 25 oktober! Hösthälsningar Styrelsen

Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna

Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är naturligtvis mycket viktigt för att alla i huset ska trivas. Vårda grannsämjan genom att behandla

Läs mer

Brf Lyckeby. Välkommen till Brf Lyckeby

Brf Lyckeby. Välkommen till Brf Lyckeby Brf Lyckeby Välkommen till Brf Lyckeby Detta är ett informationshäfte som lämnas till alla nyinflyttade i vår förening. Läs igenom och spara häftet då det kan komma till användning när det uppstår frågor

Läs mer

Föreningen, styrelsen & årsstämma

Föreningen, styrelsen & årsstämma Föreningen, styrelsen & årsstämma Vad är en bostadsrätt? Du har fått detta informationshäfte eftersom du är medlem i Slottshörnets Bostadsrättsförening. Vi i styrelsen hoppas att du kommer att trivas!

Läs mer

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö Enligt bostadsrättslagen skall varje förening ha ordningsregler. I enlighet med lagens formulering måste man alltid sköta sitt boende så att man iakttar sundhet, ordning

Läs mer

Bra att veta om BRF Diskusen

Bra att veta om BRF Diskusen Bra att veta om BRF Diskusen Andrahandsuthyrning En bostadsrätt upplåts med syftet att bostadsrättshavaren själv ska bo permanent i lägenheten. Ibland kan det uppstå situationer uppstå när man inte kan

Läs mer

HUSBOK. Vi hälsar dig varmt välkommen till Bostadsrättsföreningen Dalafjället.

HUSBOK. Vi hälsar dig varmt välkommen till Bostadsrättsföreningen Dalafjället. HUSBOK Vi hälsar dig varmt välkommen till Bostadsrättsföreningen Dalafjället. För att alla ska trivas och ha ett trevligt och säkert boende finns det en del saker som vi tillsammans bör tänka på. Vi kallar

Läs mer

Norrskenet En Riksbyggen förening

Norrskenet En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö Uppdaterad 2013-04-11 Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö För att vi ska trivas tillsammans har föreningen satt samman några enkla trivselregler. Grovsoprum öppet måndagar 18:30-19:00... 3 Hushållssopor...

Läs mer

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4 BRF Diligensen 4 A-Ö Trivselregler A Ö om vad som gäller i BRF Diligensen 4 När man har valt ett boende i ett flerfamiljshus, så innebär det att man har grannar nära inpå sig, ofta både ovanför, under

Läs mer

Brf Hyttans Boendemapp

Brf Hyttans Boendemapp Brf Hyttans Boendemapp Innehållsförteckning Välkommen till Brf Hyttan 1. Om att bo i en bostadsrättslägenhet 2. Om att bo i Hyttan Stadgar 3. Miljö och säkerhet, trivsel 4. Min lägenhet/kontrakt/övrigt

Läs mer

Från A till Ö. Handbok för hushållen i Brf Spetsbonaden. För hyresgästerna undantas de punkter som är riktade till hushåll med bostadsrätt.

Från A till Ö. Handbok för hushållen i Brf Spetsbonaden. För hyresgästerna undantas de punkter som är riktade till hushåll med bostadsrätt. Tillhör lägenhet nr: Från A till Ö Handbok för hushållen i Brf Spetsbonaden. För hyresgästerna undantas de punkter som är riktade till hushåll med bostadsrätt. Uppdaterad 2015-02-07 Anna Georgiadis 1 Inledning

Läs mer

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14 INFO-GUIDE 2006 För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se Uppdaterad 2011-03-14 OBS! Tillhör fastigheten! Innehållsförteckning Välkommen till Brf Solvädersbyn

Läs mer

Välkommen till. brf MASTEN

Välkommen till. brf MASTEN Välkommen till brf MASTEN Denna informationsmapp innehåller: - Information för nyinflyttade till HSB brf Masten - Aptusinformation - Information gällande hyresavgiften - Trivselregler för brf Masten -

Läs mer

HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen

HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen Observera att informationen i denna folder kan komma att ändras. För att hålla dig uppdaterad hänvisar vi till BRF Vilundas hemsida:

Läs mer

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01 Brf Husby Basinformation 2012 Stockholm 2011-12-01 Välkommen till vår bostadsrättsförening! Bostadsrättsföreningen Husby nr 1 är en ekonomisk förening som tillhör HSBrörelsen, där vi bildar en egen ekonomisk

Läs mer

Bostadsrättsföreningen

Bostadsrättsföreningen Bostadsrättsföreningen Bra Boende i Mölndal Trivsel- och ordningsregler Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att vår bostadsrättsförening förblir en trivsam och väl fungerande förening. Förutom

Läs mer

Välkommen till Bostadsrättföreningen Hamnen

Välkommen till Bostadsrättföreningen Hamnen Välkommen till Bostadsrättföreningen Hamnen Först av allt vill vi hälsa dig välkommen till föreningen! Vi hoppas att du kommer trivas med din lägenhet, föreningen och våra omgivningar. Den här informationen

Läs mer

Välkommen till Brf Tingvallen!

Välkommen till Brf Tingvallen! Välkommen till Brf Tingvallen! Brf Tingvallen består av 414 lägenheter, mellan 2 och 5 rum och kök i storlek. Husen byggdes mellan 1967 och 1969. Området består av tre gårdar röda, bruna och gula gården

Läs mer

Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla

Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla 2014 Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla Styrelsen, Brf Gunilla Innehåll OM BRF GUNILLA?... 3 BRA ATT KÄNNA TILL... 3 Felanmälan... 3 Om proppen går... 3 Stadgar... 3 ÅTERVINNINGSCENTRAL...

Läs mer

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken.

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. 1 BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. a Allmän information Organisationsnummer: 712800-0200

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Tavastgatan 31

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Tavastgatan 31 ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Tavastgatan 31 Det här bör du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN. Kallad Brf Nordosten

Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN. Kallad Brf Nordosten Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN Kallad Brf Nordosten Vi önskar dig välkommen till Bostadsrättsföreningen Nordosten, kallad Brf Nordosten. Fastigheterna uppfördes 1967. Föreningen bildades

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Skvadronen Ett 1 (9)

Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Skvadronen Ett 1 (9) Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Skvadronen Ett 1 (9) TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Skvadronen Ett Styrelsen för Brf Skvadronen Ett vill önska dig välkommen som boende och medlem. Vi

Läs mer

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt. VÄLKOMMEN

Läs mer

Brf Pennteckningen 3. Handbok. Tips, regler och bestämmelser

Brf Pennteckningen 3. Handbok. Tips, regler och bestämmelser Brf Pennteckningen 3 Handbok Tips, regler och bestämmelser Januari 2013 Innehållsförteckning 1. En handbok för föreningsmedlemmar och hyresgäster... 3 2. Om föreningen och huset... 3 3. Föreningsstämma...

Läs mer

Kroken 8 - Ringvägen 110 A/B och Rutger Fuchsgatan 2

Kroken 8 - Ringvägen 110 A/B och Rutger Fuchsgatan 2 Kroken 8 - Ringvägen 110 A/B och Rutger Fuchsgatan 2 I Skanstull på Söder ligger bostadsrättsföreningen Kroken 8 som bildades i slutet av 2009. Fastigheten ligger i hörnet av Ringvägen 110 och Rutger Fuchsgatan

Läs mer

Välkommen till Brf Tingvallen!

Välkommen till Brf Tingvallen! Välkommen till Brf Tingvallen! Brf Tingvallen består av 414 lägenheter, mellan 2 och 5 rum och kök i storlek. Husen byggdes mellan 1967 och 1969. Området består av tre gårdar röda, bruna och gula gården

Läs mer

Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Bovieran Partille

Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Bovieran Partille Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Bovieran Partille Reviderade 2014-12-02 Att bo med bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap med alla som bor i fastigheten. Dessa trivselregler skall underlätta

Läs mer